Paip kumbahan plastik

Pipa PVC untuk pembetungan: dimensi dan harga produk plastik

Artikel ini memperincikan ciri-ciri produk seperti paip PVC untuk pembetungan: dimensi dan harga elemen plastik dan komponen tambahan yang digunakan untuk memasang sistem saliran. Dalam teks ini anda boleh menemui klasifikasi paip, kelebihan dan kekurangannya, serta gambaran keseluruhan katalog yang ditawarkan oleh kedai-kedai pembinaan. Maklumat ini boleh digunakan untuk memilih dan membeli produk PVC untuk melaksanakan pemasangan kumbahan.

Paip untuk kumbahan dari PVC digunakan secara meluas untuk pembinaan struktur dalaman dan luaran

Ciri-ciri paip untuk kumbahan PVC: jenis komponen, produk foto

Pembetungan dibina berdasarkan paip, yang merupakan sebahagian daripada sistem. Dalam proses operasi, unsur-unsur ini dikenakan beban statik dan dinamik, jadi pilihan produk harus didekati dengan teliti dan memberi perhatian kepada ciri-ciri teknikal.

Pengilang menghasilkan paip PVC pelbagai saiz, untuk semua jenis pembetungan

Produk polyvinylchloride digunakan secara meluas untuk susunan sistem pembetungan dalaman dan luaran. Antara produk polimer lain, mereka dianggap paling popular dan popular. Produk plastik bentuk silinder ini dibuat berdasarkan termoplastik polyvinylchloride. Bahan ini mempunyai satu sifat yang menguntungkan, kerana paip PVC memperolehi ciri yang lebih baik. Hakikatnya ialah termoplastik polivinil klorida selepas rawatan suhu dan prosedur penyemperitan mengekalkan bentuknya dengan baik.

Menurut GOST 51613-2000, paip aliran bebas PVC untuk pembetungan diuji untuk kekuatan kesan mengikut sistem Charpy. Jumlah maksimum elemen yang boleh dibinasakan tidak boleh melebihi 10%.

Perhatikan! Membenarkan sedikit perubahan dalam panjang unsur selepas pemanasan, tetapi tidak melebihi 5%.

GOST juga menentukan dimensi standard paip plastik untuk pembetungan, serta penyimpangan maksimum dari parameter yang dibenarkan dalam produk berkualiti tinggi. Polyvinyl chloride mengandungi dalam komposisinya dua komponen - stabil klorin dan etilena. Untuk meningkatkan prestasi, pengeluar menambah pelbagai aditif kepada campuran termoplastik. Akibatnya, di bawah pengaruh tekanan tinggi, sebatian komposit dengan faktor keselamatan yang tinggi diperolehi.

Paip-paip PVC untuk pembetungan mempunyai margin keselamatan yang sangat tinggi dan tidak tertakluk kepada pengaruh persekitaran yang agresif

Mengapa ia berfaedah untuk membeli paip PVC untuk pembetungan

Produk polimer mempunyai banyak kelebihan. Pengilang telah mengagumkan paip plastik dengan berat yang kecil, sambil mengekalkan tahap kekuatan yang cukup tinggi. Kos tersedia untuk kebanyakan pembeli, jadi pengguna lebih suka jenis produk ini.

Salah satu kelebihan yang paling penting juga adalah ciri prestasi yang menggalakkan. Dinding dalaman paip polimer mempunyai permukaan licin dengan kehadiran sedikit band dan undulasi, jadi kemungkinan pembentukan penyumbatan yang disebabkan oleh pengumpulan pecahan atau pembentukan kotoran sangat rendah. Plastik tidak berkarat dan menunjukkan ketahanan terhadap pengaruh media agresif.

Untuk pembinaan kumbahan tekanan, paip PVC sesuai. Dan pemasangan sistem boleh dilakukan dengan tangan anda sendiri. Ini tidak memerlukan penggunaan peralatan khas. Pelbagai saiz dan elemen pelekap dijual, yang sangat memudahkan reka bentuk dan pemasangan susun atur saluran paip.

Produk yang direka untuk meletakkan kumbahan luar, rintangan fros yang wujud. Hayat perkhidmatan yang berkesan paip dibuat berdasarkan polimer melebihi 50 tahun. Sekiranya mematuhi sepenuhnya keperluan teknologi pemasangan, paip pembetung tidak akan dipindahkan. Sambungan dok sering menyimpang apabila tahap berlakunya perubahan air bawah tanah. Tetapi jika tidak ada gangguan semasa pemasangan, walaupun dalam keadaan sedemikian sistem paip polimer kekal dimeteraikan.

Untuk mengelakkan kebocoran, perlu memasang paip kumbahan dengan ketat mengikut keperluan teknikal

Penting! Di bawah pengaruh ultraviolet dikurangkan prestasi paip. Oleh itu, jangan simpan produk di tempat di mana mereka akan terdedah kepada cahaya matahari langsung.

Jenis paip paip dan penyesuai PVC untuk pembetungan

Pelbagai produk plastik sangat luas, jadi pengguna boleh membeli paip plastik untuk kumbahan apa-apa pengubahsuaian dan tujuan. Memandangkan penentuan dan keadaan operasi, tiga kategori elemen boleh dibezakan untuk pembinaan lebuh raya.

Kesemua mereka mematuhi sepenuhnya saiz asas. Produk dengan pembinaan ringan (SN-2), digunakan untuk kumbahan di kawasan pejalan kaki pejalan kaki. Ruang lingkup aplikasi mereka meluas ke kawasan rekreasi dengan ruang hijau, serta kawasan yang tidak tertakluk kepada beban lalu lintas.

Paip dengan parameter purata (SN-4) diletakkan di kawasan di mana terdapat sedikit trafik. Terutama untuk kawasan industri paip berat disediakan (SN-8). Produk ini sesuai untuk organisasi sistem kumbahan di tempat yang mempunyai kapasiti trafik yang tinggi.

Untuk meletakkan pembetungan di kawasan perindustrian, paip bertanda SN 8

Sebagai tambahan kepada paip langsung untuk pembinaan kumbahan, elemen penyambung digunakan. Dengan bantuan mereka, adalah mungkin untuk menganjurkan lubang-lubang utama (kelengkapan dipasang dengan sealant yang diperbuat daripada getah). Juga pada asasnya terbentuk sambungan mangkuk tandas dengan pembetungan dari paip plastik atau artikulasi antara unsur-unsur lain.

Jenis penyesuai berikut dijual:

 • gandingan untuk penyelenggaraan rangkaian;
 • Pengurangan, menyambung unsur-unsur dengan perbezaan saiz bahagian;
 • Tees dan lintasan untuk pembentukan pelbagai pendawaian;
 • pili putar;
 • paip cawangan pampasan untuk kerja-kerja pembaikan.

Di samping itu, di kedai-kedai anda boleh membeli manholes plastik untuk pembetungan untuk menjalankan audit. Unsur-unsur ini juga digunakan untuk penyelenggaraan sistem apabila penyumbatan berlaku.

Paip untuk pembetungan: dimensi dan harga produk

Diameter paip PVC kumbahan yang paling popular ialah 110 mm. Produk sedemikian mudah dan tidak menyebabkan kesukaran semasa pemasangan. Paip yang dimaksudkan untuk pembinaan sistem luaran boleh mempunyai struktur dua, satu dan tiga lapisan. Lapisan luar diperbuat daripada PVC bukan plastik. Dalam produk tiga lapisan, interlayer dalaman diperbuat daripada bahan busa yang mempunyai struktur berliang. Ia adalah produk kitar semula.

Plastik - salah satu bahan yang paling murah dan praktikal yang digunakan untuk pengeluaran

Sambungan dinding paip dilaksanakan serentak dengan bantuan teknologi "panas". Hasilnya adalah produk silinder dengan pembinaan monolitik. Oleh kerana rongga yang dibentuk di antara dinding, mungkin untuk mengurangkan berat paip.

Klasifikasi produk mengikut kelas kekakuan cincin:

 1. L - produk ringan, yang diletakkan pada kedalaman 80-200 cm.
 2. N - paip keras sederhana, direka untuk pemasangan pada kedalaman 2-6 m.
 3. S - produk tegar dengan ketebalan dinding yang besar, yang mampu menahan beban pada kedalaman sehingga 8 m.

Nasihat berguna! Bagi organisasi sistem luar, adalah disyorkan untuk menggunakan paip dua lapisan dengan struktur beralun. Oleh kerana kehadiran pengetus, kekuatan produk meningkat dari luar.

Kekakuan cincin ditandai dengan singkatan SN. Parameter teknikal paip tekanan dan elemen untuk sistem di mana aliran parit dilakukan oleh graviti adalah sama sekali berbeza. Dalam setiap kes, pembetungan dikenakan beban yang berlainan: kepala tekanan atau pengaruh graviti. Atas sebab ini, harga paip plastik kumbahan jenis tekanan jauh lebih tinggi daripada sistem graviti.

Pvc paip diletakkan di bawah tanah tidak takut kelembapan, perosak atau keadaan cuaca

Paip jenis tekanan dibentangkan dalam tiga variasi, yang mampu mengatasi pengaruh tekanan dalam 10, 6 dan 12,5 kg pada sm².

Dimensi dan harga paip plastik untuk kumbahan: sistem luaran

Bagi pembinaan pembetungan jenis luaran dan dalaman, produk bagi bahagian yang berlainan digunakan.

Dimensi tipikal diameter paip plastik untuk kumbahan:

 • 110 mm - dimensi keratan rentas minimum untuk paip luaran, digunakan untuk menunaikan longkang di kawasan pinggir bandar;
 • 315 mm - produk dengan seksyen ini dimaksudkan untuk pembinaan sistem pembetungan biasa yang berkhidmat di beberapa buah rumah;
 • 630 mm - pipa dengan dimensi rentas keratan maksimum untuk pembinaan lebuh raya, mampu berkhidmat dengan sebuah kampung kecil.

Di samping itu, untuk bekerja dengan sistem luaran, anda perlu membeli hos pembentung yang diperbuat daripada polyvinyl chloride.

Harga untuk hos fecal:

Paip untuk kumbahan luaran dibuat secara oren, jadi mereka tidak dapat dikelirukan dengan pilihan produk lain. Unsur bentuk silinder boleh mempunyai panjang yang berbeza. Segmen yang paling popular adalah 0.5, 1 dan 2 m Terdapat variasi lain, contohnya, 3 m dan 6 m. Sesetengah pengeluar mempunyai saiz saiz diperpanjang. Mereka menawarkan elemen individu 12 cm panjang.

Harga purata untuk kelas produk PVC SN 4 untuk pembetungan luar:

Harga paip pembetung PVC untuk pembetungan dalaman

Paip yang dimaksudkan untuk susunan sistem penorehan dalaman dibuat dengan kelabu. Mereka mempunyai harga yang rendah, kerana produk ini dicirikan oleh kelas kekakuan mudah dan benar-benar tidak sesuai untuk kerja luar. Pipa PVC yang paling dituntut untuk pembetungan adalah diameter 50 mm. Walaupun dijual terdapat saiz lain bahagian - 32, 40 dan 110 mm.

Dinding dalaman paip kelabu halus. Elemen disambungkan oleh teknologi "di soket". Panjangnya berbeza dari jarak antara 25 cm hingga 3 m, walaupun terdapat juga saiz tidak standard.

Perhatikan! Cawangan yang menghubungkan paip ke paip menegak sepadan dengan diameter penaik. Jangan gunakan bahagian yang lebih kecil.

Untuk pembinaan sistem saliran di bilik mandi, disyorkan untuk menggunakan paip dengan seksyen salib 75 mm. Mereka sesuai untuk menyambungkan pancuran mandian, bidet dan basuh dengan pembetung umum. Mereka dicirikan oleh daya tampung yang cukup tinggi.

Untuk kumbahan domestik, akan ada produk yang cukup dengan diameter 50 mm. Mereka ringan, elastik dan tahan terhadap suhu tinggi (air panas) dan kesan kimia (dalam hal pembersihan sistem secara kimia). Untuk menyambung tandas, lebih baik untuk mengambil produk dengan saiz seksyen 100-110 mm. Mereka akan menahan tekanan yang kuat, kerana mereka mempunyai rintangan khas.

Dimensi dan harga paip PVC untuk bekalan air dalaman:

Katalog kelengkapan kelengkapan PVC-sanitasi dan harga produk

Kelengkapan digunakan dalam sistem di mana suhu efluen tidak melebihi 80ºC. Produk juga menahan pelepasan cecair buangan jangka pendek dengan suhu sehingga 95ºC.

Di bawah longkang dalam kes ini dimaksudkan:

 1. Air kotor dari tandas.
 2. Cecair yang dibuang dari bilik mandi dan sink.
 3. Komposisi kimia dengan pH dalam julat 2-12.

Bahagian-bahagian berikut digunakan untuk pembetungan dalaman:

 • gandingan (dengan penekanan, penuh untuk pembaikan);
 • pengurangan;
 • audit dengan penutup;
 • tee (dengan sudut 90, 67, 45º);
 • lintasan dua pesawat (dengan sudut 90 dan 45º);
 • palam;
 • lintasan tunggal pesawat (dengan sudut 90 dan 45º);
 • Selekoh (dengan sudut 45, 30 dan 0º);
 • memampatkan paip cawangan.

Pemasangan paip plastik sistem bekalan air ke sink

Hampir dengan cara yang sama kelihatan seperti satu set kelengkapan untuk sistem pembetungan luar, walaupun tidak dilakukan tanpa perbezaan tertentu.

Untuk kumbahan luaran bahagian-bahagian berikut digunakan:

 • lengkung standard (dengan sudut 30, 15, 45, 90 dan 67º);
 • selekoh dua cawangan, lengkap dengan cincin getah di kedua-dua sisi;
 • gandingan standard;
 • Standard dan tiga soket (pilihan terakhir dengan sudut 0º);
 • lintasan tunggal pesawat (0º);
 • memeriksa injap yang dipasang mendatar dengan cerun 2 cm setiap 1 m panjang;
 • perangkap dua belah.

Harga purata untuk menyambungkan elemen untuk sistem luaran:

Cadangan untuk pemasangan pembentungan dari paip plastik dengan tangan mereka sendiri

Sistem kumbahan di bangunan lama kebanyakannya diperbuat daripada besi tuang. Walaupun praktikal bahan ini, lambat laun ia perlu diganti. Untuk pembinaan penaik moden, lebih banyak bahan tahan lama dan ringan digunakan.

Nasihat berguna! Apabila menggantikan saluran paip, adalah mungkin untuk menganjurkan pengudaraan, yang tidak terdapat dalam sistem lama. Oleh itu, ia akan dapat menghapuskan bau kumbahan yang tidak menyenangkan, yang boleh menembus ke dalam bilik.

Pakar menyarankan walaupun menolak menggunakan paip galvanized dan keluli, yang tidak lebih dari 10 tahun, dan memberi keutamaan kepada produk polivinil klorida atau polipropilena. Hayat rak elemen dari polimer adalah 30-50 tahun.

Pembongkaran paip lama dan pemasangan paip PVC baru untuk pembetungan

Untuk membongkar pembetung lama, anda memerlukan alat berikut:

 • skru-pemandu saiz besar untuk keluar daripada butiran halus sistem;
 • Bulgarians dengan cakera untuk logam;
 • filem polietilena untuk menyekat lubang paip pada pemotongan;
 • kuku dan pahat;
 • peralatan pelindung diri (cermin mata, sarung tangan, apron);
 • tukul dan perforator;
 • sekerap dan pengisar.

Bagaimana untuk membuat peralihan dari paip besi tuang ke pembetung plastik: membongkar sistem lama

Pertama, anda perlu menentukan inden yang diperlukan. Tanda pertama ditempatkan pada jarak 10 cm dari siling, dan kedua - pada jarak 80 cm dari tee. Di zon yang ditandakan, ia perlu membuat takik dengan bantuan penggiling, separuh kedalaman paip. Untuk fail nag yang atas, pasang pahat dan tukul.

Prosedur yang sama mesti dilakukan dari bawah. Untuk memukul dengan tukul, perlu untuk memaksa untuk membuat pecahan paip besi, dan mungkin untuk mengeluarkan bahagian tengahnya.

Panjang paip yang datang dari siling mesti ditutup dengan filem polietilena.

Bahagian bawah sistem terdiri daripada tee dan elemen penghubung lain. Untuk membongkarnya, anda perlu memo atau paku. Alat ini diperlukan untuk melonggarkan zon penetapan. Apabila ini dilakukan, anda boleh mengeluarkan pemasangan. Dalam sesetengah kes, anda tidak boleh melakukannya tanpa menggunakan perforator. Ia membolehkan anda mengalihkan pengikat penyekat simen.

Skim pemasangan paip pembetung dari PVC

Anda boleh menggunakan pemutar skru atau pahat, dengan mana anda boleh memecahkan simen. Selepas itu, tee dikeluarkan. Jika prosedur ini tidak berfungsi, anda boleh menggunakan pengisar, dilengkapi dengan cakera yang direka untuk bekerja dengan permukaan logam, untuk memotong pemasangan. Dalam kes ini, anda perlu berundur dari soket kira-kira 3 cm Selepas membongkok sambungan, anda perlu membersihkan kawasan penempatan mereka dengan berhati-hati dengan berhati-hati, dan kemudian bekerja dengan permukaan dengan pengisar.

Nasihat berguna! Sebelum anda mula bekerja, anda mesti selalu memberitahu jiran, seperti semasa penggantian saluran paip anda tidak boleh menggunakan bilik mandi dan bilik mandi. Jika tidak, air dari tingkat atas akan mencurahkan ke dalam bilik dan banjir jiran dari bahagian bawah. Atas alasan yang sama, semua kerja mesti dilakukan secepat mungkin.

Arahan untuk pemasangan pembetungan dari paip plastik

Alat dan bahan berikut diperlukan untuk melaksanakan kerja pemasangan:

 • paip dengan saiz seksyen 110 mm;
 • off tee;
 • sarung getah direka bentuk untuk mengelak dan membetulkan pengikat di antara paip PVC dan sisa sistem seterika besi;
 • paip cawangan yang menyediakan peralihan dari paip besi tuang ke satu plastik dan sebaliknya;
 • pengancing untuk paip;
 • sabun, yang akan digunakan sebagai pelincir untuk memudahkan pemasangan pengikat;
 • tahap pembinaan menegak.

Dengan bantuan tahap bangunan, adalah mungkin untuk mengawal selia lokasi dan penyambungan paip yang betul antara satu sama lain

Proses memasang paip plastik adalah sama, hanya dalam urutan terbalik. Di bahagian-bahagian paip besi, pelekat pengedap getah perlu dimasukkan. Penyesuai dipasang dari bahagian atas, dari bawah adalah perlu untuk melaksanakan pemasangan tee. Penetapan semua elemen mestilah sehebat mungkin untuk memastikan integriti sistem kumbahan. Sekiranya tee dalam sendi berjalan dengan lancar, ia boleh dimeteraikan dengan lilitan linen atau sealant pada asas silikon.

Paip saliran untuk abstraksi air bawah tanah: klasifikasi lengkap produk

Pengeluaran air bawah tanah dari kawasan pinggir bandar: jenis produk biasa, ciri-ciri mereka, harga dan ciri aplikasi dalam sistem saliran.

Untuk memastikan pendakap plastik yang boleh dipercayai, disyorkan untuk menggunakan pengapit. Dengan ketinggian siling standard, tiga pengikat cukup: atas, bawah dan tengah. Jika siling dalam bilik adalah tinggi, lebih banyak pengapit akan diperlukan untuk memperbaikinya.

Sebelum pemasangan, sistem plastik telah dipasang. Tee dipasang di tee, menyediakan sambungan antara unsur besi dan plastik. Setiap pengancing pretreated dengan sealant silikon.

Perhatikan! Sebelum anda menghidupkan air dan menguji sistem untuk kebocoran, anda harus menunggu sehingga sealant benar-benar kering. Pakej mengandungi maklumat yang diperlukan.

Silikon akan memastikan sesak sekiranya meterai itu menyusut

Pemasangan penebat bunyi apabila menggantikan sistem kumbahan besi dengan sistem plastik

Ramai pemilik pangsapuri menyaksikan bunyi berlebihan sistem kumbahan plastik. Untuk memadamkan tahap getaran, anda boleh membeli paip khas yang menahan bunyi bising. Sesetengah syarikat terlibat dalam pengeluaran dan pemasangan sistem sedemikian. Untuk pembuatan produk, plastik dan aditif digunakan dalam bentuk serbuk mineral. Akibatnya, bahan yang serupa dengan besi tuang diperolehi, tetapi kosnya tinggi, dan hayat perkhidmatan jauh lebih rendah daripada pipa PVC dan berusia 20 tahun.

Atas sebab ini, paip biasa digunakan paling kerap, dan selepas pemasangannya, sistem ini diasingkan dari bunyi dan bunyi. Menyekat di dinding dilakukan melalui pengapit peredam. Papak poliuretana digunakan untuk lantai. Untuk menghilangkan gurgling yang tidak menyenangkan dalam paip itu sendiri, anda boleh menggunakan busa atau busa poliuretana. Dengan bantuan bahan-bahan ini, pendawaian sistem dan riser berputar.

Ia tidak disyorkan untuk menggunakan polyethylene foamed untuk tujuan ini. Walaupun bahan ini mempunyai ciri-ciri kalis bunyi yang sangat baik, hayat perkhidmatannya adalah kecil. Di samping itu, kes-kes impregnasi polietilena tidak biasa, dan permukaannya melekit selepas tahun pertama penggunaan.

Ciri-ciri pemasangan pembetungan profesional: harga untuk kerja pakar

Jika anda tidak mempunyai keyakinan terhadap kebolehan dan kemahiran anda sendiri, anda boleh menggunakan perkhidmatan firma profesional yang pakar dalam pembongkaran dan pemasangan sistem pembetungan.

Kadar purata untuk paip profesional:

Sistem pembetung berdasarkan paip PVC dianggap paling praktikal, mudah dan murah di kalangan pilihan lain. Tidak kira sama ada pemasangan dilakukan oleh profesional atau usaha pemilik sendiri, hasilnya sepenuhnya membenarkan biaya. Sekiranya semua keperluan teknologi pemasangan dikekalkan, sistem sedemikian boleh bertahan lebih daripada setengah abad.

Cincin konkrit untuk pembetungan: dimensi, harga dan penggunaan produk

Paip pembetung untuk pembetungan luaran: pembinaan komunikasi

Paip saliran untuk abstraksi air bawah tanah: klasifikasi lengkap produk

Cerobong sandwic diperbuat daripada keluli tahan karat: harga untuk paip dan aksesori

Panel PVC: dimensi dan ciri produk untuk dinding dan siling

Dimensi standard tingkap plastik: pilihan dan pemasangan yang betul

Paip pembetung PVC GOST: spesifikasi, katalog dan harga

Jenis sistem saliran

Skop paip bergantung kepada saiz, bahan dan data teknikalnya:

Untuk sistem saliran dalaman.

Untuk sistem saliran luaran.

Untuk sistem tekanan.

Untuk aliran air bukan tekanan.

Terdapat 2 jenis paip PVC:

 • Polyvinylchloride - PVC (PVC).
 • Plastik vinil - PVC-U (PVC-U).

Siri PVC-U berada dalam permintaan tinggi kerana teknologi tinggi pembangunan bahan dan kemungkinan menubuhkan sistem pembetungan tekanan.

Pipa PVC dicirikan oleh parameter tersendiri:

 • Meningkatkan kekuatan mekanikal. Oleh kerana komposisi tiga lapisan paip bergelombang, pemasangannya dibenarkan pada kedalaman sehingga 800 cm.
 • Pembangkang terhadap persekitaran agresif. Sebagai contoh, siri PVC-U berfungsi untuk pengangkutan bahan kimia dan produk gas.
 • Salutan licin dari bahagian dalam membolehkan laluan bebas unsur padat yang terdapat dalam sisa rumah.
 • Keupayaan untuk menahan tekanan dalaman yang besar ditentukan oleh ketebalan dinding dan ciri reka bentuk produk. Mereka digunakan pada kepala maksimum 6 - 16 bar.
 • Ciri-ciri terma membolehkan paip-paip itu dikendalikan dengan pemanasan hingga + 65 ° C dan operasi suhu rendah dalam lingkungan 10 ° C. Dalam sesetengah model, tindakan jangka pendek sehingga + 90 ° C mungkin.
 • Graviti spesifik paip mencapai sehingga 2 kg / mp, tetapi penyimpangan boleh berlaku, berdasarkan pada keratan rentas dan ketebalan partisi.
 • Kekuatan pecah utama ialah 50 MPa.
 • Hayat perkhidmatan adalah sehingga 60 tahun.

Ciri-ciri lain bergantung pada ciri teknologi dan reka bentuk.

Berdasarkan dimensi dan ciri reka bentuk paip, anda boleh menentukan daya tahan dan ketahanan mereka terhadap tekanan mekanikal. Panjang struktur mempengaruhi tahap perbelanjaan.

Bahagian dalaman adalah penunjuk utama keupayaan melalui paip pembentung yang dipilih.

Perhatian sila! Hadkan nilai seksyen salib bergantung kepada jenis sistem saliran - luaran atau dalaman (oren atau kelabu).

Parameter paip, berdasarkan versi perkakas paip, ditunjukkan dalam data jadual:

Untuk sistem kumbahan luaran, parameter dipilih secara individu, tetapi bahagian rentas paip keluar dari bilik hendaklah tidak kurang daripada saluran paip luaran. Diameter paip bagi bangunan pinggir bandar berbeza-beza mengikut jarak 11 - 25 cm.

Dengan beban berat, mungkin menggunakan struktur sehingga 40 cm.

Ketebalan lapisan PVC menentukan kelas kekakuan, yang membolehkan mengetahui tahap perlindungan dari tindakan mekanikal luaran. Di dalam rumah, ketebalan dinding saluran paip tidak normal, tetapi untuk sistem graviti parameter awal 1.8 mm digunakan.

Parit saliran luaran terletak pada keadaan beban yang meningkat, yang memerlukan mematuhi surat-menyurat yang jelas di antara bahagian dinding dan diameter:

 • Produk ringan SN2. Ketebalan partisi berbeza-beza di kisaran 2.2 mm (seksyen 5 cm) - 5.9 mm. Kedalaman maksimum peletakan adalah 400 cm.
 • Purata SN4. Piers 3 - 7.7 mm. Kerja pemasangan dilakukan pada tahap 600 cm (secara mendalam).
 • SN8 adalah berat. Dinding 3.2 - 9.2 mm. Pemasangan - 800 cm.

Perhatikan! Pilihan sistem saliran luaran adalah berdasarkan ketebalan partition, yang membolehkan anda memilih bahagian dan dimensi individu.

Pengilangan paip adalah berdasarkan kepada penggunaan polietilena silang silang, yang mempunyai rintangan yang lebih tinggi terhadap sinaran UV dan beban tinggi. Perbezaan utama dari PVC adalah kemungkinan operasi di bawah keadaan suhu tinggi sehingga 95 ° C, dan tekanan sehingga 20 atm. Mereka juga boleh menahan rejim suhu rendah, tetapi mereka kurang tegar. Mereka dihasilkan dalam bahagian-bahagian dari 1.6 hingga 11 cm, dan digunakan untuk meletakkan sistem kumbahan, bekalan air dan bekalan air panas. Untuk sambungan, kaedah soket digunakan atau, lebih jarang, kaedah pengelasan panas.

Pipa Polyethylene Tekanan Rendah (HDPE)

Paip HDPE tahan kepada unsur-unsur agresif dan mod suhu rendah, tetapi tidak disyorkan untuk pemasangan di tempat-tempat dengan indeks suhu tinggi - had ialah +40 g. Keratan rentas paip bervariasi dari 1 hingga 100 cm, untuk paip bangunan swasta ukuran 110 mm digunakan. Untuk sambungan yang tertutup, kimpalan, mampatan atau gandingan elektrik digunakan.

Untuk pengeluaran paip, satu lapisan dua polietilena jenis PE63-80 digunakan: di bahagian atas - korutan, di dalam - permukaan licin. Mereka lebih kerap digunakan untuk sistem pembetungan luar. Kerana ketegaran cincin yang besar, adalah mungkin untuk dipasang pada kedalaman sehingga 200 cm dan di kawasan sukar.

Apabila memasang pembetungan luar, ramai pakar mengesyorkan memberi perhatian kepada produk polipropilena, yang dibezakan oleh ketegaran tinggi mereka berbanding polietilena. Walau bagaimanapun, perlu mengambil kira kesukaran pemprosesan yang semakin meningkat yang menentukan keperluan peralatan khas untuk pemotongan dan pateri. Boleh menggunakan gandingan.

Jadual ini menunjukkan sifat utama paip polimer komposisi yang berbeza:

Klasifikasi sistem saliran luaran

Pemisahan paip PVC adalah berdasarkan tahap beban maksimum dan keadaan operasi yang sukar.

 • Parameter kekakuan N - anulus, mencapai sehingga 4 kN / m².
 • S - parameter yang sama dengan nilai had sehingga 8 kN / m².

Paip untuk pembetungan luar dibahagikan mengikut ciri-ciri utama:

 • SN-2, siri SDR51 S25 - ciri-ciri struktur paip tidak direka untuk tindakan faktor luaran. Ia digunakan untuk pemasangan luaran dengan tekanan minimum pada salutan luar.
 • SN-4, siri SDR41 S20 - digunakan untuk pemasangan di bawah jalan raya dengan sebilangan kecil kenderaan dan sekatan dalam kategori berat.
 • SN-8, siri SDR34 S16.7- sistem yang paling tahan lama dengan beban jangka panjang.

Dilapisi tembok atau berlapis tunggal. Secara visual mereka sama dengan paip sistem pembetungan dalaman, tetapi perbezaan utama terletak pada geometri bentuk dan naungan (oren, kuning).

Dalam data jadual diberikan saiz dan perkara tersebut. sifat-sifat paip luaran:

Gofra atau 3-ply (dicipta oleh penyemperitan). Lapisan perlindungan adalah bahan beralun siri PVC-U (dengan peningkatan kekuatan mekanik). Di dalamnya adalah bahan PVC yang lembut, yang mengurangkan tahap geseran semasa membuang kumbahan.

Keratan rentas paip bervariasi dari 11 hingga 63 cm.

Talian paip dalaman

 • Permukaan dinding licin.
 • Sambungan dalam loceng.
 • Seksyen biasa - 3,2; 4; 5 dan 11 cm.
 • Panjangnya ialah 31.5 - 300 cm.

Peletakan lebuh raya kompleks dilakukan menggunakan lutut khas, tee dan adaptor.

Dimensi tiub dalam:

Tujuan utama paip adalah untuk melupuskan sisa isi rumah cair dengan kaedah paksa melalui sistem pam. Oleh kerana operasi produk dijalankan pada tekanan tinggi pada dermaga batin (0.6, 1 dan 1.25 MPa), ketebalan dan kaedah sambungan mereka dikawal oleh GOST:

 • Teknik perekat. Kelengkapan dan gam berfungsi untuk sambungan. Dalam proses memotong, chamfer dikeluarkan, tepi dirawat dan lapisan pelekat digunakan. Persimpangan membetulkan pengapit.
 • Loceng itu. Akhir soket terletak di bahagian lurus paip. Rawatan awal dengan minyak silikon diperlukan.

Produk berkhidmat untuk susunan kumbahan graviti, di mana air sisa digunakan di bawah pengaruh graviti. Untuk sistem sedemikian, paip standard dengan teknologi sambungan soket digunakan. Walau bagaimanapun, seseorang harus ingat tentang tahap tekanan luaran dan sudut kecenderungan.

Sendi sendi yang dimeteraikan membentuk struktur tunggal yang menentukan tahap kadar kemalangan. Pemilihan sebatian memberi tumpuan kepada:

 • Lutut 90 ° digunakan untuk menyertai cabang-cabang secara menegak dan melintang. Lutut pada 45 ° digunakan untuk membuat cawangan.
 • Dengan bertukar mendatar 90 °, dua siku 45 ° digunakan. Dan untuk giliran kecil, lutut pada 22.5 ° akan berjaya berfungsi.
 • Tees bentuk Y disambung pada sudut 45 °, dan kelengkapan berbentuk T-Y membentuk sudut putaran 90 °.
 • Membersihkan hatch ditempatkan di tempat-tempat yang sering tersumbat, yang membolehkan pembersihan atau penilaian keadaan paip.
 • Siphons (dalam bentuk huruf U) menghalang kemasukan gas kumbahan ke dalam bilik kerana mereka mengisi air.
 • Gandingan digunakan untuk menghubungkan paip dengan parameter yang sama.
 • Lengan yang dipasang pada soket saluran paip, membolehkan untuk mengurangkan bahagian struktur yang lebih besar di sendi dengan elemen sempit.

Petua: Untuk mengelakkan penyumbatan, disyorkan untuk menggunakan sambungan yang kurang kerap.

Berapakah paip pembetung?

Tahap harga terjejas oleh pilihan pengilang, keratan rentas paip, teknologi pengeluaran dan peletakan sistem pembetungan luaran atau dalaman.

Jenis, bahan dan parameter (bahagian luar dan ketebalan dinding) produk, serta standard kualiti (TU, GOST) ditentukan oleh tanda yang ditunjukkan pada penutup luar setiap 0.5-1.0 m.

Produk berbentuk untuk kumbahan luaran

Faktor-faktor yang mempengaruhi pilihan yang betul

Apabila melihat katalog paip dan kelengkapan pembetung, perhatikan kualiti produk (dengan hayat perkhidmatan 50 tahun). Kos kelengkapan ditentukan hanya oleh penunjuk kualiti, kerana ia mempunyai parameter yang sama. Untuk membeli produk berkualiti tinggi yang lebih menguntungkan, adalah disyorkan untuk mengkaji katalog pembetung plastik beberapa pengeluar.

Paip pembetung dan kelengkapan

Kedudukan keseluruhan: 180

 • Hit jualan

Kabel (BUR) untuk tandas (spring) dengan rotat. Mengendalikan Kabel (BUR) untuk tandas (musim bunga).

 • Hit jualan

Kabel tali paip d.6mm, panjang 7.5m. Kabel kabel tali d.6mm.

 • Hit jualan

Kabel tali kabel d.6mm, panjang 15m. Kabel kabel tali d.6mm.

 • Hit jualan

Palam tali dawai d.6mm, panjang 3.5m. Kabel kabel tali d.6mm.

 • Hit jualan

Kabel paip (spring) penebalan (d.9mm), panjang 5m. Kabel adalah kebersihan (musim bunga).

 • Hit jualan

Kabel tali paip d.6mm, panjang 25m. Kabel kabel tali d.6mm.

 • Hit jualan

Kabel tali paip d.6mm, panjang 5m. Kabel kabel tali d.6mm.

 • Hit jualan

Kabel paip (spring) penebalan (d.9mm), panjang 2.5m. Kabel adalah kebersihan (musim bunga).

 • Hit jualan

Kabel paip (spring) tebal (d.9mm), panjang 7.5m. Kabel adalah kebersihan (musim bunga).

 • Hit jualan

Kabel paip (spring) penebalan (d.9mm), panjang 10m. Kabel adalah kebersihan (musim bunga).

 • Hit jualan

Kabel tali paip d.6mm, panjang 10m. Kabel kabel tali d.6mm.

 • Nombor produk: 10.03.ХМ01100
 • Nombor produk: 09.01.MNP5073
 • Nombor produk: 01.01.T050050
 • Nombor produk: 07.01.PES1126

Kedudukan keseluruhan: 180

Di kedai dalam talian "Santehsystemy9raquo; anda boleh membeli paip pembetung. Kami hanya bekerja dengan pembekal yang dipercayai tanpa pengantara, kerana kami dapat menawarkan produk berkualiti tinggi kepada pelanggan dengan harga yang berpatutan.

Paip pembetung polimer mempunyai ciri teknikal yang baik, kerana ini digunakan secara meluas dalam pembinaan, baik untuk kerja luaran dan untuk rumah tangga. Kos paip pembetung bergantung terutamanya kepada jenis bahan mentah polimer.

Paip PVC mempunyai ciri aliran yang tinggi, bahan tersebut tidak akan berkembang semasa operasi keseluruhan, sinaran UV tidak berbahaya, kerana ini digunakan untuk pemasangan pembetungan. Mereka digunakan secara universal untuk kerja luaran, tetapi di tempat-tempat yang mempunyai iklim sejuk, adalah wajib untuk menjalankan penebat haba. Terdapat sejenis paip plastik di bawah penanda PVC, bahan ini digunakan untuk kerja-kerja dalaman dan luaran, sebelum ini mengira julat suhu tertentu.

Paip polipropilena dianggap ideal untuk pembetungan dalaman, boleh digunakan pada suhu tinggi, mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang dan jauh lebih lembut daripada struktur PVC.

Katalog paip pembetung dan aksesori

Di sini anda boleh membeli paip kumbahan pada harga yang rendah, dan pakar kami sentiasa boleh membuat pilihan berdasarkan keutamaan anda, kemungkinan kewangan, dan ciri reka bentuk premis. Dan bagi pembelian yang cepat dan selesa kami menyediakan perkhidmatan berikut:

 • Penghantaran ke titik isu di Persekutuan Rusia. Anda juga boleh menggunakan penghantaran syarikat pengangkutan, tetapi perkhidmatan ini dibayar secara berasingan;
 • Pembelian jauh melalui telefon akan membolehkan anda membeli peralatan dan aksesori yang duduk di sofa di rumah;
 • Jika anda menerima produk yang rosak atau dengan cip dan kerosakan, pulangan dibuat;
 • Harga khas untuk pesanan borong;
 • Bayaran dibuat melalui pemindahan bank, tunai atau kad;
 • Kami bekerja di 21 wilayah Persekutuan Rusia dengan isu-isu isu di bandar-bandar besar.

Soalan mengenai peralatan atau perkhidmatan yang boleh anda tanyakan melalui telefon kepada pakar kami.

Di kedai dalam talian lebih daripada 30 000 barangan barangan kebersihan dalam stok dan atas pesanan. Katalog mengandungi beratus-ratus jenama - dari domestik murah, kepada premium asing. Dan jualan dan saham akan membuat pembelian lebih menguntungkan.

Anda mempunyai peluang untuk membeli barangan dalam runcit dan borong - kami bekerja dengan individu dan entiti undang-undang, kami menyampaikan pesanan kepada hampir semua bandaraya Rusia. Membeli paip di laman web rasmi kami boleh menjadi murah dan selamat kerana penggunaan protokol pemindahan data yang selamat.

Tiada produk di dalam troli belian anda lagi.

© Semua maklumat yang disediakan di laman web hanya untuk tujuan maklumat sahaja

dan bukan tawaran awam

Menyalin maklumat tanpa kebenaran pemilik hak cipta dilarang.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

25 − 24 =