Pam untuk tandas

Pam kumbahan di tandas untuk rumah persendirian

Hampir mana-mana, bahkan sebuah bandar kecil, terdapat sistem kumbahan, yang kerap melakukan kerja. Tujuan utama adalah untuk membuang sampah melalui saluran paip ke dalam sistem. Seluruh proses berlaku terutamanya oleh daya tarikan, iaitu, kumbahan bergerak terus turun melalui paip ke pusat pertukaran.

Sudah tentu, ada kalanya anda tidak boleh menggunakan prinsip kerja ini. Tandas boleh dipasang di ruangan bawah tanah atau di kampung. Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini? Secara semulajadi, satu-satunya jawapan ialah penggunaan pam kumbahan.

Tujuan pam dengan pengisaran

Di luar, pam dengan fungsi pengisar adalah yang paling banyak sama dengan kotak plastik konvensional. Dalam dimensi ia hampir sama dengan tangki longkang. Pam untuk penampilan estetik dipasang di belakang tandas, sehingga praktikalnya tidak kelihatan. Ia juga boleh disembunyikan di dinding atau di belakang partition. Campuran terbesar pam dengan pengisaran adalah bahawa ia tidak memerlukan penjagaan, kerana ia mempunyai fungsi untuk pembersihan diri.

Operasi keseluruhan pam adalah bahawa efluen jatuh ke dalam sistem utama, di mana pengisaran dijalankan dengan bantuan bilah. Di bawah tekanan, air sisa dihantar melalui paip ke sistem kumbahan. Agar parit tidak kembali melalui tandas, sistem pam dilengkapi dengan injap khas.

Peranti sedemikian boleh gunakan bukan sahaja di tandas, tetapi juga di sauna, laundri, dan lain-lain. Kapasiti pam kumbahan mencukupi untuk menaikkan kumbahan sebanyak 10 m atau menghantarnya secara mendatar dengan 100 m dengan tekanan. Ciri-ciri kuasa bergantung terutamanya pada model pam.

Bagaimana fungsi pam pembetung

Seluruh sistem dikuasakan oleh elektrik, jadi soket biasa diperlukan untuk memasang pam. Kerja bermula secara automatik selepas membasuh sisa di dalam tandas. Kumbahan memasuki ruang utama, dan apabila ia diisi sepenuhnya, fungsi mencarik yang mengolah sisa dan kertas tandas dihidupkan. Selanjutnya, sisa buangan dengan bahan buangan dihancurkan oleh tekanan ke dalam paip.

Terdapat beberapa jenis sistem pam yang berbeza dengan kuasa, fungsi dan harga. Bergantung pada ciri-ciri, mudah untuk memilih pilihan yang paling sesuai digunakan di rumah, pertubuhan swasta atau dalam pengeluaran.

 1. Pencincang saliran lantai adalah yang paling popular. Mereka mempunyai kuasa purata, jadi sudah cukup untuk digunakan di rumah. Di samping itu, sistem sedemikian mempunyai dimensi kecil, jadi mudah untuk bersembunyi di belakang tandas atau partition dan dengan itu tidak merosakkan estetika bilik.
 2. Pam digantung juga mudah disembunyikan. Saiznya sederhana, jadi ia boleh dipasang di dinding di sebelah tandas gantung.
 3. Jenis ketiga muncul agak baru-baru ini. Pam ini, yang dibina terus ke tandas. Lazimnya, tandas-tandas ini tidak mempunyai tangki longkang, dan semua kerja diambil oleh sistem pam, yang segera selepas menekan butang siram memusnahkan sisa itu dan menyumbangkannya ke paip di bawah tekanan.

Apabila memilih pam pembetung untuk rumah persendirian, anda juga perlu memberi perhatian kepada beberapa parameter peranti.

 1. Jika terdapat keperluan untuk mengalirkan kumbahan bukan sahaja dari tandas, tetapi, sebagai contoh, juga dari sinki atau pancuran mandian, maka adalah disyorkan untuk meletakkan sistem yang boleh berfungsi beberapa lekapan paip sekaligus. Adalah penting untuk diingati bahawa anda tidak boleh membebani pam dengan sebilangan besar peranti paip. Dalam kes ini, adalah lebih baik untuk membeli dua peranti dan sama rata mengedarkan beban di antara mereka.
 2. Apabila memilih peralatan, jangan lupa bahawa pengisar mempunyai had suhu. Selalunya terdapat model yang boleh bertahan hanya dengan suhu 40 darjah. Ia tidak mengatakan bahawa jika pilihan ini digunakan pada tandas, tiada apa yang mengerikan akan berlaku. Jika anda menyambungkan mesin basuh, mandi, basuh ke pam, maka lebih baik mengambil model yang dapat menahan suhu 95 darjah. Dalam kes ini, anda boleh memastikan bahawa peralatan tidak berubah dari suhu tinggi.
 3. Juga, apabila memilih mesin pencincang kumbahan, adalah penting untuk mempertimbangkan jarak ke longkang. Jika anda mengetahui semua parameter, anda boleh memilih model yang optimum. Di sinilah orang sering membuat kesilapan. Jarak boleh dikira, tetapi jangan lupa tentang skema meletakkan paip. Sekiranya mereka pergi terlebih dahulu ke arah mendatar dan kemudian naik, maka kuasa tekanan pam mungkin tidak cukup.

Pemasangan pam mangkuk tandas di rumah persendirian

Jika pemasangan pam di tandas dilakukan oleh tangan sendiri, maka adalah penting untuk mengikuti semua cadangan, bukan sahaja untuk melakukan segala-galanya yang betul, tetapi juga tidak melanggar norma kebersihan.

1

Pertama sekali, sebelum memasang mesin pencincang untuk kumbahan, anda perlu menentukan saiz paip masuk. Diameter itu harus bertepatan dengan tiub yang bergerak dari belakang mangkuk tandas. Sekiranya saiznya tidak bertepatan, maka untuk mewujudkan sambungan yang ketat tidak semestinya.

Pam chopper jenis lantai dipasang langkah demi langkah.

 1. Semasa operasi, semua muncung muncung mesti disekat dengan palam atau menggunakan hos yang mengalirkan kumbahan.
 2. Pam tandas dipasang di belakang tandas, dan untuk ini anda boleh menggunakan perforator dan dowels yang mudah. Kaedah penetapan mudah seperti ini akan menghalang mesin daripada melonggarkan, yang boleh mengakibatkan ubah bentuk.
 3. Peringkat seterusnya adalah pemasangan paip yang dipaksa dari alat pencukur ke riser saliran. Sekiranya perlu untuk menyertai beberapa paip pada masa yang sama, hanya terpaku, sendi dikimpal atau solder harus digunakan. Kita tidak boleh lupa bahawa pengedap paip berkualiti tinggi adalah ikrar untuk mengekalkan semua standard kebersihan di dalam bilik.
 4. Seterusnya, sambungan paip meninggalkan mangkuk tandas dilakukan. Lebih baik menggunakan paip bergelombang untuk tujuan ini. Pada masa yang sama, kita tidak boleh lupa bahawa di dalam paip selongsong pam mesti pergi pada kemah atau di bawah paras paip tandas. Lereng paip longkang juga sedang dijalankan untuk mengalirkan air sisa yang lebih baik dan memasukkannya ke dalam sistem pam.
 5. Pencincang untuk pembetung disambungkan ke saluran keluar.
 6. Semak keseluruhan sistem pembetungan domestik untuk kebocoran dan kebocoran selepas butang flush ditekan.

Seperti yang telah disebutkan di atas, model pam tandas agak banyak di pasaran paip dan masing-masing mempunyai fungsi, ciri, kaedah lampiran dan penampilannya sendiri.

Model pam kumbahan Elite SQ Sanicompact adalah sistem tandas dan mesin pencincang berpasangan. Ini adalah jenis kumbahan paksa, iaitu, pam dibina ke dalam tandas. Ia boleh menyambung dengan selamat dan peranti paip lain. Kapasiti mencukupi untuk menyediakan kerja mengalirkan air sisa kepada 3-4 peranti.

Model ini boleh kerja dalam dua mod sekaligus.

 1. Mod pertama mengepam dan mengisar semua buangan yang terdapat dalam air kumbahan. Pam itu bermula secara automatik selepas menekan butang longkang dan terus selama 25 saat, selepas itu ia dimatikan secara automatik.
 2. Dalam kes apabila perlu mengepam air dari peranti paip lain, pam beralih secara automatik, tetapi tetap dalam keadaan kerja sementara sisa dibekalkan. Pemotongan berlaku apabila kumbahan berhenti untuk memasuki bangunan utama.

Harga model sedemikian berbeza-beza dari 30 hingga 40 ribu rubel.

Yang paling mudah dalam peralatan adalah pencincang. Ia dipasang secara paksa bersama dengan mangkuk tandas, yang mengetahui cerun mendatar. Pam mempunyai lubang untuk menyambungkan basuh, tetapi kuasa untuk lebih banyak peranti kebersihan tidak mencukupi dan itulah sebabnya kos peranti sangat sederhana. Ciri tersendiri model ini adalah operasi yang tenang, serta kehadiran penapis karbon dan injap untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan. Harga adalah dalam lingkungan 18 ribu rubel.

Penggunaan pam kumbahan adalah cara mudah untuk menyelesaikan sekali dan untuk semua pelupusan air sisa. Ini terpakai kepada tempat di mana sudut paip pembetung tidak membenarkan air kumbahan mengalir di bawah kuasa graviti dan oleh itu memerlukan tekanan tambahan, yang seterusnya, menyelesaikan semua masalah.

Pam kumbahan untuk tandas: saran mengenai pilihan dan maklum balas pengeluar

Setelah memutuskan untuk memulakan pembangunan semula atau baik pulih, anda boleh menghadapi gangguan seperti penempatan komuniti kejuruteraan yang tidak berjaya di rumah. Kadang-kadang keadaan ini sangat mengganggu perwujudan rancangan penyewa yang bercita-cita untuk menghibur.

Kesukaran yang paling biasa ialah kekurangan kemungkinan memindahkan bilik mandi atau peranti baru di bilik lain, kerana di rumah persendirian, sistem kumbahan sering mengalir sendiri (najis di bawah pengaruh graviti bergerak ke bawah saluran paip). Lokasi tandas di bawah tahap pemungut akan mengakibatkan fakta bahawa bilik mandi tidak berfungsi dengan baik.

Tetapi jangan putus asa dan perancangan kardinal. Terdapat jalan keluar - perlu mengubah reka bentuk sistem kumbahan graviti ke dalam tekanan. Untuk melakukan ini, anda perlu membeli pam mangkuk tandas.

Secara struktural, peralatan ini adalah peranti elektrik yang direka untuk mengangkat cecair yang tercemar. Kelebihan utamanya ialah ketiadaan getaran dan bunyi semasa operasi.

Juga, tandas tandas mengendalikan dengan sempurna mengepam cecair, di mana terdapat kemasukan pepejal, saiz yang dibenarkan yang bergantung kepada parameter peralatan.

Bergantung kepada kapasiti, pam fecal boleh terdiri daripada jenis berikut:

 • Automatik.
 • Fasa tunggal dan tiga fasa.
 • Dengan mekanisme pengisaran.
 • Peralatan yang direka untuk bekerja dengan campuran letupan.

Semua pam kumbahan boleh dibahagikan kepada dua kumpulan utama:

 • Mendatar.
 • Tenggelam.
 • Saliran.

Mari kita pertimbangkan mereka dengan lebih terperinci.

Peranti ini biasanya terletak di satu sarung dengan enjin dan digunakan untuk mengepam cecair yang tercemar yang mengandungi kekotoran mekanikal. Dalam masa yang singkat, mereka dapat memindahkan sejumlah besar longkang.

Unsur pengedap memberikan perlindungan yang berkesan terhadap motor daripada bersentuhan dengan longkang. Sebagai peraturan, peralatan tersebut digunakan bukan sahaja di perkhidmatan luar bandar dan komunal, tetapi juga di perusahaan kepentingan industri.

Peralatan jenis mendatar, sebagai peraturan, terdiri daripada dua blok berasingan, bersatu bersama dengan satu gandingan. Pam ini digunakan untuk mengepam cecair yang sangat tercemar.

Model yang dilengkapi dengan tolok tekanan membolehkan mereka dipasang di sistem pembetungan dengan stesen pembersihan, dengan keupayaan untuk memantau tekanan operasi dan mengawal mod operasi. Di samping itu, mereka boleh digunakan dalam keadaan yang melampau dan stok rolling.

Peralatan jenis ini bertujuan untuk digunakan bukan sahaja dalam isi rumah persendirian, tetapi juga dalam perusahaan. Sebagai peraturan, mereka tidak mempunyai penapis skrin, jadi pam ini direka bentuk untuk bekerja dengan kumbahan di mana tiada zarah pepejal.

Pam fecal dengan helikopter

Di tempat-tempat dengan sejumlah besar pengunjung, disarankan untuk menggunakan pam fecal dengan mekanisme pengisaran. Kerana fakta bahawa di tempat-tempat seperti kebarangkalian masuk ke sistem pembetung pecahan besar adalah tinggi. Pam fecal dengan mesin pencincang untuk tandas - ini sesuai untuk rumah persendirian.

Faedah pam kumbahan

Peralatan mengepam untuk pembetungan terdiri daripada unsur utama berikut:

 • Badan pentadbir.
 • Mekanisme pengisaran untuk tinja, yang merupakan sistem bebas, yang dilindungi dari beban dan bekerja tanpa ketiadaan cecair.
 • Pemacu.

Kapasiti sistem ini mencukupi untuk perpindahan effluen lengkap ke ruang pertama tangki septik, aerotank, stesen rawatan biologi. Sekiranya pam berasingan dipasang selepas tandas, maka untuk sistem yang lain, mengepam parit tanpa menggunakan mekanisme pengisaran. Walaupun penggunaan elektrik, peranti jenis ini memberikan penginapan yang selesa di pondok, di sebuah rumah persendirian atau apartmen.

Pam tandas (gambar di bawah) mempunyai kelebihan berikut:

 • Mengurangkan bajet pembinaan.
 • Penggunaan talian paip diameter kecil dibenarkan.
 • Bahaya tersumbat diminimumkan.
 • Tidak perlu melihat cerun saluran paip yang normal.
 • Masa untuk memasang garis luar dikurangkan.

Sekiranya tidak ada kemungkinan aliran graviti kumbahan, tidak ada lagi yang tersisa daripada merancang untuk memasang pam kumbahan. Selepas memahami kepelbagaian dan skop mereka, anda boleh memilih model yang paling optimum untuk melaksanakan tugas tertentu.

Untuk menguruskan peralatan paip di mana-mana tempat yang mudah, sama sekali tidak terikat dengan lokasi penaik, perlu memasang pam untuk tandas dan tenggelam. Dan ia tidak hanya melibatkan isi rumah persendirian, tetapi juga ruang bawah tanah, serta pangsapuri di mana pembangunan semula dijalankan. Pertimbangkan model pam paling popular untuk sistem kumbahan.

Adalah penting bahawa pam kebersihan untuk mangkuk tandas adalah kecil untuk penyamaran mudah. Syarikat domestik Jemix, sebagai tambahan kepada kemudahan pengeluarannya sendiri, terkenal dengan kedai-kedai di China. Sehingga kini, model paling popular adalah:

 • STP-100 - mangkuk tandas dengan kapasiti 600 W, mempunyai kadar suapan 270 l / min, panjang 70 m dan ketinggian pelepasan 7 m.
 • STP-200 - bekalan 100 l / min, pelepasan 80/8 m dan kuasa 400 watt.
 • STP-400 - kuasa 400 W, set semula 80/8 m, pada 135 ° C dicetuskan perlindungan haba, prestasi - setiap minit 10 ember.

Syarikat Perancis SFA terlibat dalam pengeluaran beberapa pemerintah untuk penggunaan domestik, model-model berikut adalah permintaan yang tinggi:

 • Sanipro XR - kelengkapan pancuran / tandas, lengkap dengan tiga muncung, kapasiti 90 l / min, pumping out adalah 5/100 m.
 • Sanipack - pam kebersihan untuk mangkuk tandas yang dipasang di dinding, dilengkapi dengan tiga muncung tambahan, kapasiti 110 l / min dan pelepasan 4/40 m.
 • Sanispeed adalah peranti profesional untuk kotoran, tidak dapat dinaikkan dan padat, mengepam 70/7 m.
 • Sanitop Sanibroiyeur - pam sepenuhnya senyap untuk tandas dan tenggelam, dilengkapi dengan salur mendatar.

Pemasangan pam SFA dalam sistem kumbahan dilakukan sebaik sahaja selepas peranti kebersihan. Kes jenis peralatan ini diperbuat daripada plastik, dan terima kasih kepada dimensi kecil, pam ini akan sempurna masuk ke pedalaman. Reka bentuk ergonomik digabungkan dengan prestasi tinggi, bunyi bising yang rendah, mekanisme pengisaran terbina dalam dan pemasangan mudah.

Pam untuk tandas: maklum balas pengguna

Untuk sambungan ke tandas, unit pam yang berikut boleh digunakan:

 • Peranti daripada Grundfos model berikut - Sololift2 WC-3, Sololift2 WC-1, Sololift2 CWC-3 (untuk pemasangan dinding).
 • Pam untuk WC dari syarikat Wilo, model DrainLift KH 32-0,4 EM.
 • Peranti dari SFA model seperti SFA SaniPRO XR Silence, SFA SaniBroyeur Silence, SFA SaniTop Silence.
 • Pam WC NF 400 dari DWT, dilengkapi dengan penapis karbon, mencegah penampilan bau yang tidak menyenangkan.

Peralatan ini menerima maklum balas yang paling memuji dari pengguna. Ia dicirikan oleh kualiti dan kebolehpercayaan yang baik.

Banyak pam untuk mangkuk tandas juga dilengkapi dengan muncung masuk yang direka untuk menyambungkan longkang dari bidai, bidet, pancuran dan basuh. Oleh itu, satu unit dapat memastikan saliran kumbahan dari seluruh bilik mandi.

Sekiranya maklumat mengenai ciri-ciri utama peralatan yang terkandung dalam arahan yang dilampirkan tidak mencukupi, adalah dinasihatkan untuk berunding dengan pakar untuk mendapatkan bantuan. Walau bagaimanapun, kerana perkhidmatan profesional tidak murah, ia patut cuba memahami diri anda.

Kesilapan yang biasa apabila memilih definisi salah peralatan kuasa. Sebagai contoh, dalam manual ini menunjukkan bahawa tahi pam helikopter tandas direka untuk mengangkut cecair menegak pada 7 m, yang mendatar -. 80 m Dalam amalan, alat-alat ini tidak sentiasa beroperasi pada had kapasiti puncak. Ini bermakna bahawa apa-apa beban yang tidak dikira boleh menyebabkan kegagalan, jadi ia adalah dinasihatkan untuk menjaga stok.

Ciri-ciri yang dinyatakan dalam arahan itu saling mengecualikan satu sama lain dalam erti tertentu. Sebagai contoh, jika cecair diangkut hanya secara mendatar, contoh yang diberikan sebagai contoh akan dapat menaikkannya dengan maksimum 80 m Oleh itu, jika kenaikan 2 meter diperlukan, julat penghantaran akan dikurangkan dengan ketara. Apabila mengira asas harus mengambil peraturan: apabila mengangkat cecair untuk setiap meter, jarak pengangkutan mendatar menurun sebanyak 10 meter.

Kami memilih pam fecal dengan helikopter untuk tandas kotej

pam tahi - satu perkara yang sentiasa berguna dalam rumah tangga, tetapi juga nilai penolong digantikan ini bukan bajet jadi membeli pam tahi dengan macerator adalah penting untuk memilih model yang memenuhi semua keperluan.

Pam fecal direka bentuk untuk mengepam air bersih atau tercemar dengan kemasukan berserat dan organik. Di tapak yang mereka gunakan untuk mengepam tangki septik dan cesspools, menghapuskan banjir di bawah tanah, air taman atau keringkan kolam untuk musim sejuk, kurang kerap digunakan untuk mengepam air keluar dari telaga.

Memilih pam yang betul, anda boleh menyelesaikan kebanyakan masalah yang berkaitan dengan mengepam air di ladang. Dan dengan serta-merta perlu diperhatikan bahawa model sejagat mestilah dilengkapi dengan pencincang.

Skop aplikasi pam tahi dengan mekanisme pemotongan

 • Mengepam kumbahan dari paip (tandas, bilik mandi, sink, mesin basuh pinggan mangkuk dan mesin basuh, dll), yang terletak lebih rendah daripada rangkaian pembetungan;
 • Pembersihan tangki septik dan cesspools;
 • Mengepam air dari saliran salur, air ribut dan kemudahan pengambilan air yang lain;
 • Pembersihan sistem pembetungan dari sedimen sedimen.
 • Pemasangan dalam pembetungan objek pemprosesan industri dan industri pemprosesan makanan di mana memasuki sisa organik.

Pam fecal dengan mekanisme pemotongan: jenis, ciri

Pam kumbahan berbeza dalam reka bentuk, bergantung kepada tujuannya.

 • Pam fecal dengan mesin pencincang untuk tandas dipasang terus di belakang tandas. Ia membolehkan mengepam air sisa melalui saluran paip dengan diameter 30-35 mm. Sebagai peraturan, model tersebut dilengkapi dengan mekanisme automatik pengaktifan dan beroperasi pada setiap pelepasan. Pam boleh dengan mudah mengatasi kemasukan berserat dan organik, tetapi sisa pepejal, seperti batu atau pasir, akan mengakibatkan pecahnya. Ia juga memberi keutamaan kepada model dengan kemungkinan sambungan serentak beberapa peranti rumah tangga (pancuran mandian, bidet, tandas, mandi), dan unit harus berbeza sebanyak mungkin masuk ke dalam.

 • Sebuah pam feses dengan mesin pencincang untuk mengepam air sisa dari tenggelam atau mesin basuh pinggan mangkuk mestilah direka untuk bekerja dengan longkang panas pada suhu kira-kira 80-90 ° C. Pam sedemikian memerlukan pembersihan pencegahan tahunan, kerana lapisan deposit lemak besar di permukaan mereka. Apabila digunakan secara aktif, pembersihan mungkin diperlukan lebih kerap.

 • Sekumpulan berasingan boleh dikenal pasti pam tenggelam, separuh tenggelam dan luaran dengan pengisar, yang digunakan di negara ini, di rumah atau kemudahan peribadi untuk mengepam kumbahan daripada tangki septik, cesspools, takungan. Ini agregat adalah berbeza saluran aliran yang luas dan prestasi teknikal yang tinggi, begitu mudah dipam dengan jumlah yang besar air besar kekotoran organik cukup.

Penting! Bergantung kepada susun atur muncung yang berfungsi, unit dengan susunan mendatar atau menegak dibezakan. Perlu diingat bahawa ini tidak penting dalam kerja dan tidak mempengaruhi ciri-ciri pam, tetapi tata letak menegak dianggap lebih praktikal.

Pam tenggelam, semisubmersible dan permukaan dengan mesin pencincang

Bergantung pada kaedah reka bentuk dan pemasangan, pam faecal dibahagikan kepada pam tenggelam, separa tenggelam dan cetek.

 • Unit tenggelam, seperti yang jelas dari namanya, sepenuhnya diturunkan ke dalam cecair yang dipam dan dilengkapi dengan apungan, yang menentukan tahap parit. Dengan bantuan peranti sedemikian, adalah mungkin untuk mengepam air dari bawah tanah, telaga tercemar, tangki septik atau lubang sampah. Fungsi yang tinggi dan kemudahan penggunaan membuat pam tenggelam pilihan terbaik untuk memberi.

 • Pam faeci separa tenggelam diturunkan ke dalam cecair hanya oleh bahagian bawah perumahan di mana mekanisme sedutan terletak, enjin berada di bahagian atas unit, ia tetap di permukaan. Pemasangan agregat semisubmersible agak rumit, ia terletak di apungan khas, yang mengawal kedudukan mereka yang betul semasa operasi. Terdapat juga sekatan terhadap kekotoran yang boleh diterima.

 • Pam permukaan dengan mesin pencincang dipasang di tapak berhampiran tangki dengan cecair. Proses mengepam air buangan adalah kerana dua hos. Satu menghubungkan takungan dengan cecair ke pam, dan kedua, longkang mengalir yang telah melalui pencincang ke tapak muncung. Panjang selang biasanya tidak melebihi 7 meter. Juga patut dipertimbangkan bahawa unit-unit ini direka untuk bekerja di permukaan dan mereka tidak kalis air, jadi hujan, kabut dan kelembapan lain adalah kontraindikasi.

Terlepas dari reka bentuk, mekanisme pemotongan mempunyai satu fungsi - pengisaran kekotoran asal organik untuk menghasilkan aliran seragam. Sesetengah model boleh dipercayai yang mahal dapat menampung kerikil kecil dan pasir, tetapi mereka masuk ke dalam unit harus menjadi pengecualian, bukan keteraturan. Terdapat jenis reka bentuk berikut mekanisme pemotongan:

 • Pendesak dengan canggih adalah pilihan yang paling mudah dan murah. Mekanisme sedemikian sebelum ini telah dilengkapi dengan hampir semua model, tetapi prestasi pam itu tidak terlalu tinggi.

 • Pisau dua bilah - serenjang dengan bilah memastikan pengisaran komponen yang mencukupi. Juga ada model dengan tiga bilah, mereka lebih produktif dan boleh dipercayai.
 • Mekanisme pemotongan gabungan dalam pam mengandaikan kehadiran tiga bilah yang ditekan rapat terhadap membran berlubang bahan tahan haus. Di samping itu, kemasukan itu dipotong dengan pisau, mereka akan disapu lagi, melalui diafragma. Akibatnya, campuran homogen boleh diangkut melalui paip diameter kecil.

Apa yang perlu dicari apabila memilih pam fecal dengan mekanisme pemotongan

Pasar peralatan mengepam sekarang penuh sesak, yang secara signifikan merumitkan pilihan model yang diperlukan, terutama jika anda tidak mengetahui ciri-ciri utama yang perlu anda perhatikan:

 • Kekerapan dan tempoh operasi;
 • Kedalaman submergence pump;
 • Jarak dari pagar ke tapak saliran;
 • Pilih prestasi yang diingini;
 • Diameter paip pembetung mesti bersamaan dengan diameter muncung pam, jika unit tidak dapat dilengkapi dengan penyesuai;

 • Kesucian air yang dipindahkan dan diameter kemungkinan kemasukan;
 • Kuasa enjin - salah satu penunjuk yang paling penting di atasnya bergantung kepada prestasi dan hayat perkhidmatan, tetapi bersama-sama dengan ini, semakin banyak kuasa, semakin tinggi kos elektrik.

Bahan yang digunakan dalam pembuatan pam tahi

Badan peranti dan elemen dalaman mesti dibuat dari bahan-bahan yang kuat, tahan lama, kerana pam faecal sering dirancang untuk bekerja dalam persekitaran yang agak agresif. Keluli tahan karat dianggap sebagai pilihan terbaik, ia menyediakan kehidupan pam yang penting, tetapi kos produk tersebut tinggi.

Pelbagai jenis plastik tahan lama membolehkan sedikit mengurangkan harga peralatan pam, sementara mereka lebih rendah daripada unit lain dalam ciri kekuatan dan prestasi. Tahan lama dan tahan lama adalah pam besi, kelemahan utama dalam jisim yang signifikan, yang merumitkan pemasangan.

Pam-fecal industri dan isi rumah

Pam industri digunakan untuk membersihkan sistem kumbahan di pertanian, kompleks makanan, dan juga untuk mengepam air dari bawah tanah bangunan berbilang tingkat, aktiviti menyelamat kecemasan dan lain-lain kerja berskala besar. Kadang-kadang pam industri digunakan di ladang swasta untuk mengepam kumbahan dari longkang besar dan lubang sampah, tetapi diberi kosnya, penyelesaian sebegini jarang sesuai.

Pam isi rumah direka untuk mengepam dan mengangkut air dengan kumbahan organik dalam sistem pembetungan sebuah apartmen, rumah persendirian atau kotej. Dan juga untuk mengalirkan cecair dari kanal, basuh atau tangki pengambilan air. Agregat yang lebih berkuasa dengan pengisar boleh digunakan untuk mengepam cecair dari tangki septik, lubang sampah.

Bagaimana pam fecal berfungsi: video

 • Susunan mandi dacha dengan tangan mereka sendiri: lukisan, skim dan pilihan untuk pemanasan air
 • Cara memilih tandas gambut yang baik untuk kediaman musim panas
 • Pilih sinki sinki dengan air yang dipanaskan untuk kediaman musim panas
 • Baskom untuk taman dan taman: apa yang harus dipilih

Sila beritahu saya jenis pemecut pam, untuk kem shift. Saya tunggu maklumat anda. Terdapat sebuah asrama, kemudahan kebersihan, pancuran mandi, dobi. basuh pinggan mangkuk.

Sergei, mungkin anda perlu memberi perhatian kepada pam industri, contohnya, pam fecal dengan HOMA Barracuda GRP atau GRUNDFOS APG dan helikopter SEG.

Sila rujuk pam atau mesin pencincang (atau tidak) untuk mendapatkan pembersihan lembangan air liar kecil dari sedimen besar dan rumput untuk meminimumkan kerosakan mekanisme dari kekotoran pepejal.

Halo, sangat sukar untuk menasihati sesuatu dengan segera. Mungkin anda memerlukan enapcemar (pembersih vakum untuk kolam), ia membolehkan anda mengekalkan kesucian bawah dan mengeluarkan sedimen bawah. Pembersih vakum ini adalah manual dan automatik (automatik menggerakkan mereka di bahagian bawah reservoir dan pembersihan terjadi secara automatik). Ini mengenai kolam hiasan. Jika anda mempunyai badan air yang lebih besar, maka anda boleh menghubungi pakar yang membersihkan takungan air atau terlibat dalam "kerja jarum" seperti dalam video ini https://youtu.be/8ZdeTj9klXE

Anda memerlukan pam pencincang di dalam tandas. Sila beritahu saya syarikat mana atau mana negara pengeluar lebih dipercayai.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

64 − 56 =