Papan plastik

Papan decking plastik - arahan pemasangan

Penamat lantai dengan bahan kayu sangat popular hari ini, tetapi tidak selalu penggunaan kayu boleh diterima, kerana di banyak bilik tingkat kelembapan hanya merosakkan lapisan sedemikian. Artikel ini akan menangani alternatif seperti dek plastik yang terbuat dari plastik, yang dicipta terutama untuk bahagian rumah yang terletak di udara terbuka dan tertakluk kepada pendedahan lembapan yang kuat.

Bahan ini dapat digunakan dengan berkesan sebagai penutup untuk pelbagai tempat: trek jalan, jambatan, laluan akses ke kolam renang, kawasan terbuka rumah (balkoni, teres), dll. Baca juga: "Teras papan di balkoni - meletakkan pilihan di atas lantai." Hakikat bahawa papan terracotta buatan mempunyai kelebihan yang ketara di atas kayu semulajadi: rintangan mutlak untuk kelembapan. Permukaan bahan boleh dibuat dalam sebarang warna, yang membolehkan meniru sebarang jenis kayu semasa pengeluaran. Seterusnya, pertimbangkan: cara pengeluaran, apakah teknologi meletakkan papan teres dibuat plastik, dan lain-lain

Ciri-ciri papan teres plastik

Bahan ini mempunyai beberapa ciri, disebabkan oleh teknologi pengeluarannya:

 • dengan cara lain bahan ini dikenali sebagai dek atau komposit kayu-polimer (DPC). Nama itu berasal dari ramuan yang digunakan dalam pengeluaran: makanan kayu (sehingga 80 peratus) dan monomer. Semua ini di polimer semasa pengeluaran, tetapi kepingan kayu tidak dapat diproses, kerana ia hanya menguatkan dalam jisim plastik. Adalah unik bahawa bahan buatan seperti ini tidak lebih rendah daripada kayu asli dan bahan-bahan lain yang dihasilkan berdasarkannya (baca juga: "Kami meletakkan dek untuk teres di atas lantai");
 • Juga, papan terracotta diperbuat daripada komposit kayu-polimer mempunyai pelbagai unik - termoplastik (WPCT). Ia berbeza dalam penggunaannya dalam pengeluaran termoplastik. Di samping itu, komposisi pelbagai ini termasuk pelbagai pengubah kimia, mewakili 5% daripada jumlah jisim. Mereka dengan ketara meningkatkan sifat teknologi;
 • Ketumpatan papan teras plastik adalah kira-kira 550 kilogram per meter persegi. Dia dengan tenang melayan rawatan dengan cara yang biasa: menggergaji, merancang, mengawal skru sendiri mengetuk, memandu kuku, dan sebagainya. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa DPK tidak jauh berbeza dengan papan kayu biasa dalam penunjuk ini. Keaslian kayu tidak menjadikannya lebih menarik dari sudut pandangan ekologi, kerana bahan semulajadi memerlukan rawatan dengan bahan kimia yang dicirikan oleh turun naik;
 • pada gilirannya, PDK adalah inert untuk pelbagai rangsangan. Warnanya tidak kehilangan estetika dengan masa, tidak terbakar di bawah sinaran ultraviolet. Liputan sedemikian tidak memalukan untuk menunjukkan tetamu atau menyiarkan gambar-gambar di rangkaian sosial walaupun selepas beberapa tahun beroperasi. Permukaan papan plastik adalah persekitaran di mana kulat dan bakteria tidak dapat menjalankan aktiviti hidup mereka, sehingga tidak membusuk. Bahan juga tidak terbakar. Di samping kemudahan dalam pemprosesan, papan komposit untuk teres juga sangat mudah dipasang (baca: "Papan mana untuk teres adalah yang paling sesuai").

Pemasangan papan teres plastik

Perlu diingat bahawa peletakan papan teras komposit hanya dilakukan jika ada asas keras, yang, sebagai contohnya, boleh bertindak sebagai gambarajah ringkas atau bersusun simen. Memandangkan perlu untuk mengisi gelanggang di atas tanah, ia perlu untuk mencipta sepadan dengan kusyen pasir, kerikil atau kerikil. Sebarang bahan-bahan ini mesti diisi dengan alur yang telah disediakan sebelumnya, kedalaman yang akan ditentukan oleh pemilik semasa kerja, kerana ia bergantung secara langsung kepada komposisi tanah tanah dan ciri-cirinya.

Kedalaman minimum parit sedemikian hendaklah 15 sentimeter. Jika diukur dengan mata, maka ini adalah kira-kira separuh bayonet bayonet. Daripada ketebalan ini, kira-kira 5-7 sentimeter akan diketepikan untuk tambak, dan selebihnya akan diduduki oleh senarai panjang yang akan terletak di bawah paras bawah tanah. Mengisi senarai kecil yang bertentangan dengan ruang tamu tidak rata, tetapi dengan kemiringan 0.5 sentimeter untuk setiap meter, supaya hujan, air proses dan cecair lain cepat mengalirkan salutan. Perhatikan berat sebelah ini mungkin dengan bantuan profil suar.

Jika ia telah memutuskan untuk melengkapkan lantai plastik untuk teres, laluan taman atau gazebo menggunakan WPCs, adalah disyorkan untuk kering senarai yg panjang lebar sekurang-kurangnya seminggu, jika keadaan cuaca yang dekat dengan optimum: kering, cerah dan hangat. Sekiranya cuaca hujan, lebih baik menunggu pengerasan maksimum konkrit - dari 3 minggu hingga 1 bulan.

Sebaik sahaja penyelesaian itu telah kering, perlu untuk meneruskan pemasangan yang kurang, yang, sebenarnya, adalah bar aluminium atau kayu. Pilihan kedua boleh dilakukan secara bebas dan akan lebih murah daripada kes aluminium. Mereka perlu untuk mewujudkan asas yang berkualiti. Tahap dan lokasi papan ini mudah untuk mematuhi, papan teres plastik diletakkan di atas mereka dengan mudah, dan cerun boleh disesuaikan dengan sudut, seperti yang dinyatakan mencurah senarai yg panjang lebar, supaya cecair mengalir bukan sahaja dari asas, tetapi juga untuk menutup. Bagi jarak di antara jiran tetangga, dalam hal ini ia ditentukan oleh pengilang PPK.

1

Peletakan biasanya dilakukan dengan cara terbuka, menumbuk papan dengan elemen pelindung yang dipilih. Kencangkan terbaik pada dua titik di sepanjang tepi papan dan di persimpangan yang kurang. Adalah disyorkan bahawa anda menggunakan skru mengetuk sendiri yang mempunyai lapisan anti karat, kerana ia akan bertahan lama dan tidak perlu berkarat di bawah pengaruh kelembapan.

pemasangan disembunyikan boleh dilakukan dengan menggunakan klyaymerov, tetapi ia adalah lebih rumit kerana ia adalah perlu untuk mengambil kira saiz polimer dek yang boleh mengembang dan mengecut dengan perubahan suhu (untuk maklumat lanjut: "Pemasangan geladak WPC - Arahan"). Ini boleh menjejaskan secara negatif dan membawa perubahan dalam liputan. Jika pemasangan kaedah ini berjaya, maka foto atau melalui pemeriksaan visual, lapisan yang akan menjadi sempurna, dan tidak ada fastenings dilihat akan segera menunjukkan profesionalisme pekerja itu, yang dilakukan pemasangan. Baca juga: "Memasang papan teres dengan tangan anda sendiri."

Ia agak mudah untuk menjaga salutan sedemikian. Pada musim panas, cukup untuk mencuci dengan berus keras dengan air sabun. Anda juga boleh menggunakan detergen apa-apa. Pada musim sejuk, papan lancar polimer teres mudah dibersihkan dari ais dengan kalsium klorida lebur ais.

Rincian artikel papan plastik dan kelebihan menggunakannya. Kerja pemasangan sebaiknya dilakukan mengikut arahan pengeluar, atau dengan mengikuti saran yang diberikan dalam artikel tersebut. Lebih praktikal untuk memberi tumpuan kepada pengeluar, kerana membuat standard, mereka dipandu oleh dua parameter: ketegaran dan komposisi kimia salutan. Sekiranya terdapat masalah dengan pelapisan lapisan, ia akan menjadi lebih selamat untuk beralih kepada pakar yang akan melaksanakan kerja dengan segera dan tanpa kerosakan pada bahan tersebut.

Papan plastik: jenis dan ciri aplikasi

Papan plastik adalah bahan bangunan moden, yang mempunyai sejumlah kelebihan atas kayu kayu. Terutama kegunaannya dianjurkan di tempat-tempat di mana terdapat kelembapan yang banyak, sebagai contoh, pilihan yang sangat baik untuk lantai luar adalah papan plastik terracotta.

Seterusnya, kami akan melihat dengan lebih dekat ciri-ciri bahan ini, dan juga mempertimbangkan bidang permohonannya.

Papan teres plastik

Kelebihan utama papan plastik atau dek, seperti yang dipanggil juga, adalah ketahanan terhadap kelembapan. Walaupun berada di dalam air, bahan ini boleh digunakan untuk masa yang lama, kerana ia tidak tertakluk kepada kerosakan dan proses negatif yang lain.

Di samping itu, tiruan mempunyai kelebihan lain:

 • harganya lebih rendah daripada kayu gergaji, terutamanya baka berharga;
 • boleh dibuat dalam mana-mana warna dan meniru apa-apa jenis kayu semula jadi;
 • tidak memerlukan rawatan dengan sebatian, lukisan dan penjagaan lain;
 • Mudah dibersihkan;
 • Ia mempunyai ketumpatan yang tinggi, kerana ia adalah mungkin untuk skru ke dalam skru sendiri mengetuk atau bahkan untuk paku tukul;
 • tidak terdedah kepada ultraviolet, jadi walaupun terkena cahaya matahari tidak mengubah warna;
 • tidak menyokong proses pembakaran;
 • mempunyai berat badan yang rendah;
 • Papan lantai plastik mudah dipasang.

Oleh itu, akhir-akhir ini tiruan kayu gergajian sangat popular. Selain itu, beberapa jenisnya muncul di pasaran, yang mana kita akan berkenalan di bawah.

Dalam foto - dek komposit kayu-polimer

Pada masa ini tersedia untuk jualan adalah jenis plastik berikut:

 • tepung kayu - 30-80 peratus;
 • monomer - memastikan pempolimeran bahan dalam proses pembuatan.

Jadi, WPC adalah sekeping kayu yang bercampur dengan plastik. Pada kekuatan, ia tidak kalah dengan kayu semula jadi.

Oleh itu, populariti yang hebat dinikmati oleh papan lantai plastik yang diperbuat daripada teknologi ini, kerana ia mampu menahan beban tinggi.

Di samping itu, sehingga lima peratus pengubahsuaian bahan kimia ditambah kepada WPC, yang meningkatkan ciri-ciri pengukir.

Papan PVC plastik yang paling biasa digunakan untuk pagar dan arbors, iaitu. di mana tidak ada beban seperti itu, seperti dalam kes seks.

Pagar daripada panel plastik

Di mana menggunakan dek

Nama kedua dek adalah papan dek. Sudah tentu, bahan ini juga digunakan di tanah.

Terutamanya ia digunakan untuk menutup lantai teras dan beranda. Ini kerana papan dek untuk teras plastik lebih tahan lama daripada kayu sawn semula jadi.

Contoh penggunaan dek di teres

Selalunya, papan dek yang diperbuat daripada plastik digunakan sebagai bahan untuk mengatur laluan taman, serta kawasan berhampiran kolam.

Panel yang diperbuat daripada plastik tulen, seperti yang dinyatakan di atas, sering digunakan sebagai lawan pedang, sebagai contoh, pada arbors negara pengambilan bahagian penyaduran dan sebagainya. Mereka juga boleh digunakan sebagai bahan permukaan, sebagai contoh, panel sesekat.

Plat pancang plastik

Nasihat! Panel plastik juga boleh digunakan sebagai pagar untuk katil dan katil bunga. Menggunakan bahan ini dalam pelbagai warna, anda boleh membuat laman asal.

Jadi, dengan skop dek, kami berkenalan. Kini mempertimbangkan bagaimana untuk memasang papan plastik teres di dasar lantai.

Oleh itu, arahan pemasangan adalah seperti berikut:

 • Pertama sekali, pemasangan log WPC dijalankan. Jika papan lantai plastik diletakkan di atas jalan secara langsung di atas tanah, maka kusyen pasir kerikil adalah pra-dituangkan, yang kemudiannya diratakan dan disusun dengan teliti;
 • maka, jika perlu, panel dipotong panjang panjang yang diperlukan;

Memperbaiki perkakasan untuk mengetuk diri sendiri

 • Selepas ini, papan itu diikat dengan kayu dengan tangan mereka sendiri menggunakan skru terbuka. Benar, sesetengah jenis penghiasan dibekalkan dengan elemen pengikat khas, yang dipasang di ruang antara panel;

Memperbaiki geladak hingga ketinggalan dengan pengikat khas

 • atas prinsip ini, keseluruhan kawasan lantai bersarung.

Nasihat! Jika bentuk ais di musim sejuk, ia boleh dicairkan dengan kalsium klorida.

Sekiranya gelanggang pail digunakan, contohnya, untuk beranda di mana permukaan konkrit rata, anda tidak boleh meletakkan balak, tetapi gunakan gam.

Papan plastik lembaran logam

Papan plastik adalah alternatif yang sangat baik untuk kayu, terutamanya apabila digunakan untuk kegunaan luar. Mereka lebih tahan lama dan tidak memerlukan penjagaan sama sekali. Satu-satunya perkara yang perlu dibasuh secara berkala, menggunakan detergen biasa (lihat juga artikel "Kapal: vinil dan berpihak logam").

Anda boleh melihat lebih banyak maklumat berguna mengenai topik yang dibunyikan dari video dalam artikel ini.

Dek plastik: apakah kelebihannya?

Bahan yang sangat baik untuk keperluan rumah tangga dan susunan rumah negara adalah dek - analog moden dari papan teres. Penggunaan dek adalah sangat pelbagai: dari pelapis fasad ke peralatan jalan dan taman.

Bagi pemilik yang rajin, papan pendaratan - deking membentangkan banyak peluang untuk penciptaan rumah. Dalam artikel ini kita akan mempertimbangkan jenis pemisahan berasingan, yang mengandungi singkatan komposit kayu-polimer WPC. Ciri-ciri dan faedah penggunaan, jenis utama dan nuansa pemasangan - semua maklumat dalam ringkasan.

Pada mulanya, hanya papan pepejal yang digunakan daripada kayu semula jadi, tetapi dengan perkembangan industri kimia, produk yang sama sekali baru, komposit kayu-polimer (DPC), muncul. Komposisinya meliputi pelbagai ragam cip kayu dan sebatian polimer.

Terima kasih kepada komposisi seperti itu, struktur tersebut dicirikan oleh peningkatan ciri-ciri kekuatan, keselamatan alam sekitar dan hayat perkhidmatan yang sangat panjang.

Papan teres kayu lebih baik dibuat daripada spesies pokok yang jarang ditemui, yang tidak takut dengan syarat luaran dan kelembapan yang tinggi. Pertama sekali, ini adalah larch dan baka yang jarang diketahui pokok-pokok eksotik. Pautan itu merujuk kepada papan teres dari larch.

Adalah jelas bahawa kos bahan tersebut akan agak ketara. Dalam kes ini, ketahanan pembinaan tidak terjamin sama sekali jika kayu digunakan di luar rumah. Proses pemusnahan semula jadi dan kecenderungan untuk penyakit kulat membuat kayu asli bukan bahan yang paling tahan untuk tujuan tersebut.

Video itu menceritakan bagaimana untuk memperbaiki papan teres yang diperbuat daripada plastik:

Kelebihan komposit kayu-polimer

 • Keselamatan alam sekitar yang mutlak. Secara ikhlas menganggap bahawa pokok buatan sememangnya berbahaya dan membawa bahaya kepada kehidupan manusia dan kesihatan. Sekiranya anda memilih produk pengeluar yang dipercayai, yang disahkan dengan sewajarnya dan berkualiti, tidak ada bahaya. Terdapat pelbagai jenis PPK untuk penggunaan dalaman dan luaran. Bergantung kepada jenis kerja yang dicadangkan, seseorang juga harus memilih jenis PPK yang diperlukan.
 • Kos yang agak rendah. Berbanding dengan kayu semula jadi, ia akan menjadi beberapa kali lebih kecil. Kualiti ini sesuai untuk anggaran pembinaan kecil, serta untuk peralatan di kawasan besar.
 • Keupayaan untuk memilih warna dan tekstur yang sama sekali sama. Kualiti yang penting, terutama jika orientasi estetik sangat penting, sebagai contoh, untuk kerja-kerja awam atau hiasan.
 • Hayat perkhidmatan yang panjang, tidak kurang daripada 30 tahun dalam keadaan produk yang sesuai.
 • Tidak perlu perlindungan tambahan, penjagaan pewarnaan dan penyelenggaraan.
 • Anda boleh memilih permukaan rusuk khas terhadap gelongsor.
 • Rintangan haba yang baik, boleh tahan titisan dari -60 hingga +80 ° C.
 • Rintangan kelembapan yang sangat baik akan membolehkan penggunaan di tempat-tempat kelembapan yang tinggi, contohnya, untuk menghadapi pendekatan ke kolam renang.
 • Bau yang menyenangkan kayu dan pelbagai warna.

Pada video terdapat dek pvc:

Kelebihan menggunakan komposit kayu agak ketara, dan kita tidak boleh melupakan pemasangan papan disediakan yang mudah, yang akan dibincangkan sedikit lagi. Gambaran ringkas mengenai pengeluar utama akan membantu anda untuk mengarahkan sedikit di pasaran.

Populariti yang semakin meningkat bahan ini mempunyai sisi negatif: sebilangan besar palsu dan produk palsu, yang sering dijual di bawah jenama terkenal di dunia. Sebelum membeli, pastikan untuk bertanya tentang sijil dan semak barangan tersebut secara visual. Sebilangan besar produk berkualiti rendah mempunyai kecacatan yang kelihatan di permukaan dan boleh berbeza dalam tonality, dan juga cacat.

Apakah ketebalan panel sandwic atap?

Untuk membeli lembaga berkualiti daripada PPK tidak sukar. Untuk melakukan ini, terdapat kedai-kedai dalam talian khusus, perunding yang akan merujuk kepada anda secara percuma mengenai sebarang isu yang timbul dan akan meminta anda untuk jumlah bahan yang diperlukan. Perkara utama adalah untuk membeli harga dan saiz di papan teres.

Anggaran kos papan teres dari PPK:

Sebelum memulakan pemasangan papan teres dari komposit, anda perlu memastikan bahawa jumlah bahan yang betul dikira. Menjual papan pelbagai saiz, jadi anda boleh memilih pilihan terbaik, dan jika perlu, dan selesaikan beberapa produk. Lebih baik mengambil papan dengan margin "hanya sekiranya" untuk mengecualikan salah faham yang menjengkelkan, jika bahan berakhir bukan sahaja semasa pemasangan, tetapi juga pada penjual di gudang.

Di sini anda boleh menonton video dengan lantai pukal sendiri.

Algoritma adalah seperti berikut:

 1. Pada permukaan yang telah dibersihkan dan diselaraskan permukaan kayu balak. Untuk aliran air yang lebih baik, lebih baik untuk membuat cerun sedikit.
 2. Peletakan papan teras berlaku dengan tegak lencongan yang ditubuhkan, jika terdapat suatu susunan kepada apa-apa jenis struktur, jurang pampasan semestinya dibiarkan.
 3. Pengapit tudung khas dilampirkan ke papan dari dua sisi dengan menggunakan skru.
 4. "Snap" pengapit, meninggalkan jurang kecil antara papan untuk pengembangan haba dan longkang air berlebihan.
 5. Jika perlu, dimensi lembaga dikawal selia. Lebihan tanaman boleh menjadi sawit biasa atau jig saw.
 6. Tidak perlu cat, tahan api atau perlindungan antikulat tambahan.

Video tersebut menceritakan cara memasang KDP:

Memasang papan teres mempunyai banyak kelebihan selain kesederhanaan sambungan yang digunakan. Pertama sekali, ini adalah peluang untuk melakukannya sendiri, tanpa penolong dan peralatan tambahan. Dengan kaedah pengancing ini, anda boleh membaiki atau mengganti papan yang rosak dengan kekuatan minimum. Untuk melakukan ini, sudah cukup untuk "membongkar" bahagian yang buruk dan menggantikannya dengan yang baru. Ia adalah untuk tujuan-tujuan yang anda perlukan untuk membeli papan terlebih dahulu dengan margin kecil.

Digunakan papan teres ini diperbuat daripada plastik dalam susunan anjung dan teres. Saya akan memberitahu anda kenyataan saya. Untuk bilik tertutup, pilih selesai halus, jika tidak, terdapat kesukaran untuk membersihkan, iaitu menyapu kotoran dan membasuh lantai. Tetapi untuk beranda permukaan ribbed adalah perkara itu. Dan tidak licin, dan kaki anda boleh dikikis. Dan kotoran mudah dibersihkan dengan penyapu biasa. Anda tidak akan mencuci anjung dengan langkah-langkah

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 1 =