Parket Ash – 314167.info

Parket Ash

Parket yang mana lebih baik daripada abu atau ek?

Sekarang kebanyakan mereka membeli parket dari baka eksotik, kerana mereka lebih tahan lama daripada lantai yang dibuat dari batu biasa. Keturunan yang paling tahan lama adalah oak dan abu. Oak adalah baka yang paling popular untuk lantai parket. Abu adalah baka yang lebih tahan lama, selekoh dan tidak retak. Rintangan yang baik terhadap kerosakan. Ia juga penting untuk diperhatikan bahawa warna cahaya, seperti abu dan oak, warna menjadi lebih jelas dan mendalam.

Oak bukanlah spesies pokok cahaya. - 3 tahun lalu

Kita perlu mempertimbangkan kelemahan dan kelebihan mereka.

 • ketumpatan yang sangat baik, air hampir tidak diserap, supaya anda boleh meletakkan parket seperti di bilik mandi - ia tidak "plumbum tidak akan rosak di pangkalan dan tidak akan mempunyai serangan kulat;
 • Kekerasan adalah sangat baik, kerosakan yang berbeza (cip, lekapan dan calar) masih perlu dicuba;
 • warna yang indah, dengan pelbagai warna, walaupun sering sedikit gelap (berwarna oak) juga lebih ringan (oak dikelantang). Terima kasih kepada pilihan warna, apabila meletakkan, anda boleh membuat pelbagai corak dan corak, tetapi untuk bilik-bilik kecil anda hanya boleh menggunakan oak bleached, kerana warna gelap secara visual mengurangkan saiz bilik;
 • Kekerasan juga kekurangan parket dari oak, kerana proses peletakannya cukup susah - tidak begitu mudah untuk mengetuk paku ke alur bawah alur;
 • kos kayu parket semulajadi adalah salah satu yang tertinggi (kecuali jenis vip yang jarang ditemui).

Parket abu:

 • Kekerasan sering lebih tinggi daripada parket oak. Atas sebab ini, ia sesuai untuk dipasang di bilik dengan tahap operasi yang tinggi;
 • sifat anjal abu adalah lebih tinggi daripada kayu oak, tetapi parket oak tahan terhadap pengaruh kelembapan - tanpa persaingan, jadi lebih baik tidak menggunakan abu di bilik mandi atau di dapur;
 • abu estetika sangat cantik - bagi saya, maka oak di sini pasti hilang. Warna yang berair dengan corak tepu yang unik memberi ruang kehangatan dan keselesaan. Pemilihan warna agak luas, misalnya - Artik, bentuk paling ringan dari parket ashwood;
 • Selepas beberapa ketika, parket abu akan menjadi lebih gelap, jadi pilih naungan "dengan mata" untuk masa depan;
 • Sayuran abu lebih kerap daripada kayu oak, dan ia larut lebih cepat - masa ini sangat penting dalam beberapa kes. Pada masa yang sama, harga parket abu-abu praktikal tidak berbeza dari harga untuk parket dari oak.

Kesimpulan umum: adalah mungkin untuk membandingkan dua perletakan ini hanya berdasarkan keperluan spesifik untuk operasi premis itu, serta keutamaan estetik individu - secara keseluruhannya kedua-duanya lebih daripada pilihan yang layak.

Ia seperti membandingkan "BMW 9quot; dan "Mercedes9quot;.

Ia amat sukar untuk memimpin seorang pemimpin.

Kedua-dua ek dan abu jauh di hadapan pesaing.

Selain itu, kedua-dua abu dan oak bukan sesuatu yang pasti, ia cukup mengatakan bahawa oak mempunyai kira-kira 600 spesies abu di sekitar 70 tahun.

Pada harga kira-kira sebanding, tetapi oak sedikit lebih mahal.

Ash mempunyai tekstur yang lebih terkenal.

Dengan ketahanan sedikit (tetapi tidak kritikal) di pemimpin oak.

Kekuatannya kira-kira sama.

Oak lebih mampu menahan kelembapan dan juga meningkat, jika anda mencuri parket (contohnya) di dapur, maka lebih baik mengambil oak.

Parket Oak lebih tahan terhadap lelasan (walaupun abu tidak ketinggalan jauh), sekali lagi jika bukan bilik, tetapi sebagai contoh koridor, maka lebih baik untuk mengambil parket oak.

Oak lebih banyak lagi "strict9quot; kayu, parket seperti itu sesuai contohnya apabila menghiasi premis dalam gaya klasik.

Kesimpulannya boleh dibuat seperti apa yang anda suka dari 2 kayu yang ditawarkan, seperti dan beli dan ek dan abu dengan ciri teknikalnya hampir sama.

Ia bergantung pada ciri-ciri yang mereka bandingkan.

Pada mulanya mereka berbeza dalam penampilan, tekstur. Di sini, seperti yang mereka katakan kepada siapa, apa yang lebih seperti ..

Berikut adalah parket oak -

Sekarang mari kita beralih kepada ciri-ciri.

Oak - mempunyai sedikit kekerasan dan kerapuhan.

Ash - lebih elastik dan tahan tekanan.

Mengikut kategori harga, mereka agak sama.

Persoalannya bergantung pada keadaan dan kemungkinan anda. Secara peribadi, saya berbaring di apartmen saya yang meletakkan parket daripada apa yang saya ada. Saya menaip sisa makanan dari kedai-kedai dengan harga yang tidak masuk akal. Terdapat birch, abu. Dan juga pokok ek. Parket dari pelbagai gred pokok kelihatan lebih baik. Lebih menarik. Dan oak lebih baik untuk institusi. Di mana orang ramai berjalan beramai-ramai.

Kelebihan dan kekurangan parket abu

Abu parket yang bergaya dan praktikal sangat popular di kalangan pereka dalaman. Lapisan ini mempunyai ciri-ciri tersendiri dan salah satu bahagian bawah adalah keupayaan untuk mengubah warna-warna warna bergantung pada sudut kejadian cahaya. Parket ini digabungkan sepenuhnya dengan selat spesies pokok lain, membawa ke dalam bilik suasana yang istimewa, ditenun dari silau emas dan cahaya hangat.

Dalam dirinya sendiri, abu juga kelihatan baik

Ciri abu sebagai bahan untuk lantai

Adalah dipercayai bahawa kayu oak adalah salah satu kayu paling padat untuk membuat lantai parket. Tidak semua orang tahu bahawa menurut penunjuk kubu, abu meninggalkannya jauh di belakang. Bahan ini bukan sahaja boleh dipercayai dan praktikal, tetapi juga dengan tahap keanjalan yang mencukupi, yang membolehkan ia digunakan secara aktif dalam membuat bahagian dalaman bukan sahaja di kediaman tetapi juga premis khusus, contohnya:

 • dewan sukan;
 • studio tarian;
 • dewan pameran;
 • di muzium dan pusat membeli-belah.

Keanehan baka adalah penggantian jalur gelap dengan cahaya, yang membuka lebih banyak peluang untuk merealisasikan idea-idea kreatif. Bahan ini sesuai untuk mengisar, menunjukkan lekatan yang sangat baik dengan hampir semua jenis campuran varnis. Tetapi yang paling penting, parket abu tidak berubah di bawah pengaruh perubahan kelembapan, sambil mengekalkan dimensi linear.

Papan parket abu dengan corak ciri

Ash: di mana berkembang dan apa yang dicirikan

Pokoknya berasal dari tanah Asia Barat dan Eropah. Di sana, Ash tumbuh hingga ketinggian 40 meter. Satu lagi ciri menarik pokok adalah batang kosong sehingga ketinggian 9 meter, yang membolehkan anda menerima bahan untuk menghasilkan parket kualiti yang ideal tanpa knot dan zadorink.

Inti dan sapwood hampir sama. Hanya bahan potongan yang berbeza dalam warna cahaya, tahap tepu yang berbeza dengan pengeringan. Dalam kes yang jarang berlaku, bentuk teras yang salah adalah tetap, yang bagaimanapun, tidak menjejaskan kualiti bahan mentah yang diterima dan tidak mengurangkan grednya. Sebaliknya, sebilangan abu parket dengan ular yang dihirup zaitun semakin mahal untuk penampilan eksklusif.

Kayu boleh menjadi gentian lurus, yang, dengan kadar keanjalan yang tinggi dan rintangan hentaman, membolehkan ia digunakan untuk pengeluaran peralatan sukan.

Jadi ia kelihatan seperti abu sebelum menjadi bahan binaan

Bingkai parket dicirikan oleh struktur yang besar, dengan ketumpatan bergantung pada kawasan pertumbuhan dalam julat dari 528 kg / m3 hingga 810 kg / m3.

Dalam proses pengeringan, kayu bersahaja, mengekalkan penampilan yang rapi tanpa retak, jika anda mengekalkan mod yang dikehendaki sepanjang prosedur. Melompat suhu membawa kepada ubah bentuk di arah melintang dan membujur. Bagaimanapun, perubahan tidak dianggap muktamad. Untuk menyingkirkan kecacatan semacam ini adalah mudah dengan bantuan teknologi pembetulan bentuk geometri. Untuk ini, kayu dikondisikan di dalam bilik pengering dengan menggunakan beban statik.

Mengenai kebaikan dan keburukan abu untuk parket

Papan parket dari abu mempunyai kelebihan dan kekurangan. Merit bahan termasuk:

 • kecenderungan untuk pemprosesan (abu baik digilap, dipotong);
 • serba boleh (sesuai untuk pembuatan beberapa produk kecuali parket, termasuk pewarna semulajadi);
 • jangka hayat (sehingga 300 tahun);
 • pelbagai jenis.

Dari segi kecil, ada "kekebalan" lemah terhadap pelbagai penyakit, yang pasti mempengaruhi kualiti kayu gergajian. Kilang itu sering melawan kanser bakteria. Jejak penyakit muncul di beberapa kawasan dengan kemerosotan nyata dalam sifat bahan. Di samping itu, abu tidak tahan fros, dan juga cahaya, ciri awal musim bunga.

Pelbagai palet di papan dengan abu

Penyelesaian dalaman yang bergaya - di mana dan bagaimana menggunakan abu

Parket abu bergaya dan praktikal (gambar-gambar dalaman memberi inspirasi dan meyakinkan pilihan yang sesuai untuknya) akan sangat sesuai untuk dipasang di bilik-bilik dengan kawasan yang besar. Pereka sering menggunakan bahan untuk menyelesaikan lantai di dewan awam yang khusus dengan peningkatan tahap beban pada salutan.

Ash sesuai dengan ke dalam pedalaman dan mengisi dengan bangsawan

Terutamanya popular adalah abu putih dengan warna merah jambu dan kelabu, dan juga tudung berwarna kuning pasir dan kuning muda, turquoise dan biru. Skim warna seperti itu membolehkan anda untuk mencuba dengan pedalaman dalam arah gaya yang berbeza, dari gaya moden dan hi-tech ke gaya Jepun atau Baroque.

Sebagai awam yang luas, premis rumah yang sangat kecil dengan parket abu dibezakan oleh suasana istimewa keamanan, keharmonian dan ringan. Pada akhir zaman, kayu mengekalkan warna, sementara ia menjadi tepu dan lebih homogen. Jika perlu, abu tertakluk kepada pemprosesan tambahan: penuaan, toning atau brashing.

Sekali seminggu kami menghantar cetakan dengan artikel yang paling popular.

Menyalin bahan tapak adalah mungkin tanpa perjanjian terlebih dahulu sekiranya memasang pautan terindeks yang aktif ke laman web kami.

Papan parket "Ash"

Keindahan abu itu kelihatan seperti pokok-pokok eksotik. Kayu sedemikian agak fleksibel dan tahan lama. Menurut beberapa ciri, abu boleh dibandingkan dengan pokok ek. Berabad-abad yang lalu, senjata dibuat dari pokok itu. Hari ini, bahan ini digunakan untuk membuat penutup lantai berkualiti tinggi. Papan parket yang terbuat dari abu, tetap menjadi salah satu yang paling popular. Ia mempunyai banyak sisi positif yang membolehkan penggunaan lantai di ruang tamu.

Arahan pokok untuk penampilan lebih estetik diperlakukan dengan cara yang istimewa. Dia mengalami warna. Ini membolehkan anda mendapatkan banyak warna yang menarik dan asli. Dalam katalog kedai-kedai khas, anda boleh menemui banyak jenis warna abu - dari pelbagai warna putih hingga coklat gelap atau coklat. Terutama dibezakan antara model lain ialah papan parket "Ash Artik".

Papan parket dari pokok abu berbeza daripada susunan oleh komposisinya. Ia adalah produk tiga lapisan. Sebagai lapisan bawah adalah pokok konifer yang murah. Lapisan tengah dibuat daripada batu yang ada. Mereka berserenjang dengan produk. Hanya di atas papan itu dicipta lapisan pelbagai spesies pokok yang berharga.

Petunjuk rintangan haus dan kekuatan papan parket berbeza sedikit daripada ciri-ciri array. Ini disebabkan oleh lapisan atas yang berkualiti tinggi. Peranan penting dimainkan oleh salutan, yang melindungi papan dari kerosakan. Itulah sebabnya untuk penciptaan papan parket memilih kayu yang kukuh dan tahan lama. Lapisan muka dalam kes ini diperoleh sebanyak mungkin tahan haus.

Papan lajur tunggal lebih mahal, kerana mereka kelihatan seperti produk kayu pepejal elit. Semua papan parket yang terbuat dari abu terbahagi kepada satu lajur dan tiga lorong. Anda juga boleh menyerlahkan model dua jalur, tetapi mereka tidak begitu popular. Ciri utama yang membezakan produk single band - lapisan atasnya adalah lamella abu padu pepejal. Dalam kes model tiga jalur, lapisan atas dibuat daripada 3 bilah, masing-masing.

Keanehan abu adalah keupayaannya untuk mengekalkan penampilan yang sangat baik walaupun selepas bertahun-tahun beroperasi. Kayu sedemikian tidak terbakar di bawah matahari dan tidak menjadi gelap. Di samping itu, naungan sapwood dan inti dalam abu adalah sama. Jika kita menganggap foto papan parket, sukar untuk membezakan abu dan oak. Ia boleh diiktiraf hanya dengan ketiadaan sinar teras dan naungan yang lebih ringan. Permukaan array mempunyai kemasan matte.

Abu semula jadi sangat berubah-ubah. Dia boleh memberi naungan rambut kelabu. Atas sebab ini, banyak pengilang moden menghasilkan model mewah, seperti "Arctic9raquo; atau "Nordic9raquo;. Papan parket "Soswick Ash" telah membuktikannya dengan sempurna.

Papan parket boleh dirawat dengan pelbagai impregnasi dan varnis untuk memberi mereka teduhan yang unik. Mereka juga boleh disikat dan berwarna. Selepas pemprosesan abu boleh menjadi putih, vanila atau karamel. Banyak tinjauan positif boleh didapati mengenai produk syarikat "Polarwood9raquo;. Dalam koleksinya terdapat banyak produk yang berbeza warna. Terima kasih kepada ini, adalah mungkin untuk memilih penutup untuk pedalaman tertentu. Ia adalah penting untuk menonjolkan parket "Ashour Coswick".

Dalam papan parket yang berkualiti, corak kayu semulajadi dipelihara. Produk dalam kes ini ditutup dengan varnis tanpa warna. Walau bagaimanapun, walaupun unsur-unsur yang berwarna dalam warna yang berbeza boleh mempunyai salutan pelindung pelindung. Lapisan ini tahan haus, yang memastikan penyelenggaraan jangka panjang salutan selama bertahun-tahun.

Tidak kira pengeluar yang dipilih, papan parket abu akan mempunyai kelebihan berikut:

 • Ash adalah batu yang cukup keras, jadi lapisan mukanya telah meningkatkan rintangan haus dan kekuatan. Varnish juga melindungi kayu dari pencemaran dan kerosakan. Ini memastikan jangka hayat lantai yang mengagumkan.
 • Seperti kekuatan, keanjalan adalah penting untuk lapisan atas papan parket. Abu sangat mirip dengan beech, yang memberikan ciri-ciri prestasi tinggi salutan.
 • Oleh kerana pokok yang cantik, abu adalah sama dengan baka eksotik. Walau bagaimanapun, kos papan sedemikian untuk pengguna lebih diterima.
 • Penutup abu stabil secara geometri. Dengan peredaran masa, ia tidak kering atau meledingkan.

 • Produk single-band, yang mempunyai lapisan atas abu semula jadi, mampu meniru salutan yang sangat tepat dari papan besar. Walau bagaimanapun, harganya lebih diterima.
 • Banyak pengilang moden menghasilkan produk parket dengan ketebalan 14 mm. Ini memastikan pemasangan cepat mereka. Papan sedemikian tidak boleh dilekatkan ke pangkalan, mereka diletakkan dengan cara terapung. Dek seperti itu boleh dibaiki dengan agak cepat.
 • Kelebihan sedemikian memastikan pemasangan papan parket mudah dan kemudahan penggunaan. Produk pengeluaran dalam negeri "Ash Techno" juga mempunyai kelebihan ini. Mereka mempunyai banyak kelebihan papan oak.

  Setiap bahan mempunyai beberapa sisi negatif. Seperti halnya papan parket lain, slaid abu mempunyai kelemahan mereka:

  • Salutan ini takut kelembapan yang tinggi. Atas sebab ini, gunakan lantai sedemikian di kawasan dapur, serta di bilik mandi tidak sepatutnya. Merawat salutan mesti dilakukan dengan berhati-hati. Kelembapan udara tidak boleh melebihi 65%. Terlalu basah kain untuk mencuci lantai adalah dilarang. Adalah lebih baik kain itu sedikit lembap.
  • Di dalam bilik yang tidak panas, lebih baik untuk tidak meletakkan papan parket dari pokok abu.
  • Untuk mengekalkan estetika bahan, anda perlu mengemas kini varnis secara berkala.
  • Kayu boleh membina kulat atau acuan, jadi anda harus kerap merawat permukaan dengan agen antiseptik.

  Mengetahui kelebihan dan kekurangan papan parket yang terbuat dari abu, anda boleh membuat pilihan lantai yang tepat. Terutama kuat adalah papan parket yang diperbuat daripada abu atau ek.

  Pengilang moden menghasilkan papan parket dalam pelbagai warna. Malah dalam setiap pakej warna papan akan berbeza. Terdapat tiga jenis penyortiran:

  • "Select9raquo; . Pola lamela tersebut seragam dan seragam sepanjang panjang produk. Di samping itu, papan dalam setiap pakej berbeza sedikit. Lapisan ini tidak terlalu terang, tidak lengkap. Model-model ini mempunyai sekurang-kurangnya knot. Kos model sedemikian sangat tinggi. Sebagai contoh, kita boleh membezakan produk "Tarkett9raquo;, yang dibuat dalam warna mutiara. Anda harus memberi perhatian kepada "Nordic9raquo;, yang dijual oleh syarikat" Polarwood9raquo;. Lantainya sememangnya sesuai dengan gaya gaya klasik.

 • "Natur9raquo; . Dalam pemilihan ini sudah ada pelbagai warna di antara unsur-unsur dalam satu kotak. Apabila menggunakan papan sedemikian di dalam bilik itu, ia membawa kesungguhan. Knot di parket serupa lebih besar daripada versi terdahulu. Pada masa yang sama, permukaan itu dipercayai dilindungi daripada kerosakan mekanikal. Banyak koleksi pengeluar terkenal mempunyai harga yang berpatutan. Pada masa yang sama, estetika papan itu tetap tinggi.

 • "Rustic9raquo; . Produk menyusun desa menyerupai pokok yang tidak dirawat. Dalam satu bungkus terdapat banyak produk yang mempunyai beberapa knot atau kecacatan kecil. Keaslian salutan sedemikian sukar untuk memaksimumkan. Biasanya mereka meletakkan dek yang sama di rumah negara. Lebih baik jika bilik di mana lantai akan dipasang akan dibuat dalam gaya chalet.

 • Mengetahui ciri-ciri ini akan membantu anda memilih penutup lantai yang betul.

  Hari ini, tingkat pengeluaran Finland, yang dihasilkan di bawah jenama "Polarwood9raquo; dan "Upofloor9raquo;. Dalam kes yang kedua, warna produk yang dihasilkan agak banyak. Antara model yang popular anda boleh mencari pilihan yang sesuai untuk diri anda sendiri. Di samping itu, terdapat unsur-unsur dengan corak kayu semula jadi. Mereka dipanggil "Natura House". Produk seperti ini boleh dibandingkan dengan papan oak.

  Produk syarikat terkenal "Polarwood9raquo; termasuk kedua-dua produk single-band dan tiga hala. Lapisan terendah diperbuat daripada kayu lapis birch. Tengahnya terbuat dari kayu halus. Di atas produk ditutup dengan beberapa lapisan varnis. Oleh kerana reka bentuk yang bijaksana dan pemprosesan berkualiti tinggi, papan itu adalah yang kuat dan praktikal yang mungkin.

  Ia amat bernilai menyebutkan pengilang "Tarkett9raquo;, yang produknya dianggap rujukan. Pembeli ditawarkan pelbagai jenis warna dan saiz yang berbeza. Saluran lacquer tujuh lapisan menyediakan rintangan haus salutan. Waranti untuk produk dari pengeluar ini diberikan selama 30 tahun.

  Antara produk domestik, papan techno ash-tree tiga lorong, dirawat dengan minyak, kelihatan sangat menarik. Model sedemikian dibezakan oleh warna coklat keemasan. Kos produk sedemikian agak rendah.

  ul. Bolshaya Dorogomilovskaya, 10

  Dmitrovskoe lebuh raya, 163a, bangunan 1, -1 tingkat

  Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  66 + = 73