Pelargonium dan jenis foto – 314167.info

Pelargonium dan jenis foto

Jenis dan gred geranium bilik pada gambar dengan keterangan

Undemanding untuk menjaga, berkembang selama beberapa bulan dan pelargonium yang cerah kerana kesamaannya sering dipanggil geranium. Tetapi masih banyak genus yang berasingan, dan gambar spesies dan jenis bilik geranium akan membantu memahami kepelbagaian tanaman yang menakjubkan yang berasal dari Afrika Selatan.

Tumbuh di tingkap, balkoni dan loggias pada geranium dalaman, seperti di dalam gambar mungkin kelihatan seperti subshrub herba atau tumbuh-tumbuhan dengan batang tegak, atau mengalir. Semua geranium adalah kualiti hiasan yang paling tinggi. Perhatian tertarik bukan sahaja bunga mudah atau ganda dari semua bentuk dan warna, tetapi juga daun tumbuhan yang unik.

Mereka boleh menjadi luas, hampir bulat, kiasan secara kiasan, kelapa sawit, beralun licin, hijau dan beraneka warna.

Ketinggian geranium dalaman, sebagai tumbuhan yang spektakuler dan bersahaja, telah membawa kepada fakta bahawa seratus tahun yang lalu:

 • sebilangan besar bentuk varietas pelargonium diperoleh;
 • Spesies liar terbuka dan ditanam;
 • hibrid interspecific muncul.

Oleh itu, klasifikasi semasa adalah sejenis pencinta tumbuhan sekitar 250 spesies yang berbeza dan jenis tumbuh-tumbuhan dalaman penggredan pakai dalam kebun masyarakat antarabangsa, menawarkan untuk menggunakan pengenalan mereka berdasarkan tanda-tanda luar, seperti dalam foto, jenis dan spesies bilik geranium:

 • Gerai gerai yang berbintang - bintang, jenis dan kacukan mereka;
 • Tulip - Pelargonium seperti tulip;
 • Unik - geranium bilik unik;
 • Zonal - zonal atau jenis rumah pelargonium.
 • Malaikat - malaikat geranium dalaman;
 • Dedaunan berwarna - pelbagai variegated;
 • Kaktus - pelargonium berbentuk kaktus;
 • Ivy-leaved - geranium berkedut, yang boleh menjadi saiz standard, serta kerdil dan miniatur;
 • Miniatur dan Kerdil - tumbuhan miniatur dan kerdil pelargonium bilik;
 • Regal - geranium diraja;
 • Berarung-berdaun - geranium wangi.

Pelargonium zonal atau fringed (Pelargonium zonale)

Segala macam hibrida dan jenis geranium jenis ini, seperti dalam foto, tumbuh dengan indah di dalam rumah, di balkoni dan bahkan di atas katil bunga perkotaan. Tidak diragukan lagi pemimpin dari segi populariti dan jumlah varieti yang ditanam, yang kini jumlahnya sekitar 75 ribu.

Antara geranium saka domestik lain, tumbuh-tumbuhan zonal mudah dikenali dengan warna dedaun. Pada latar belakang hijau yang cerah, kawasan yang lebih gelap kelihatan jelas, yang memberi nama kepada semua jenis geranium dalaman, seperti dalam foto. Pelargonium zonal boleh menjadi sederhana atau terry.

Apabila menggambarkan jenis geranium, dalam gambar, dan nama-nama tumbuhan, penggredan berikut digunakan mengikut bilangan kelopak dalam corolla:

 • Bunga bukan utama terdiri daripada lima kelopak - Single;
 • Bunga semi-ganda termasuk dari 6 hingga 9 kelopak dan dilabel Semi-Double;
 • Bunga Terry geranium terdiri daripada 8 atau lebih kelopak - Double.

Varieti ganda kadang-kadang dipanggil geranium berbentuk pion, yang agak salah. Tiada klasifikasi tumbuhan sedemikian dalam klasifikasi yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Bunga geranium zon berbeza bukan sahaja dalam keindahan dan saiznya. Sudah lama dahulu ketika hanya geranium merah berada di tingkap.

Bergantung pada pelbagai dan variasi, pelargonium dikehendaki melihat dengan bunga-bunga umbellate semua warna merah jambu, krim, burgundy atau merah. Ia tidak biasa bagi tumbuh-tumbuhan dengan corolla putih, berwarna-warni dan bahkan kuning, seperti dalam gambar pelbagai geranium yang dipanggil Perbaikan Kuning Pertama.

Tetapi ini bukan semua kekuatan geranium bilik. Perhatian khusus kepada penanam bunga dinikmati oleh jenis dengan bentuk tidak jelas bunga.

Rosaceae (Rose-buds pelargonium Zonal)

Contohnya adalah merah jambu, seperti dalam gambar, geranium dengan bunga dua berkesan, dalam struktur dan rupa yang menyerupai mawar Inggeris kecil.

Geranium bilik jenis ini, namanya dan gambar berwarna dikenali di dunia sejak abad sebelum terakhir. Maklumat pertama mengenai tumbuhan telah diterbitkan dalam "Herald of the Royal Society of Horticultural of Britain" pada tahun 1876. Tetapi di negara kita jenis rosaceous - belum menerima pengedaran yang luas dan hanya didapati dalam koleksi penanam bunga yang paling bersemangat.

Geranium bilik berbentuk Tulip (Tulum pemula pelargonium)

Abad kemudian, para penjual bunga menerima tanaman geranium buatan sendiri dengan bunga-bunga, yang bahkan pada saat mekar penuh, tidak terbuka, tersisa di panggung panggung.

Akibatnya, geranium bilik ini digambarkan dalam foto itu dipanggil tulip berbentuk. Permulaan spesies memberi mutasi spontan, dan hari ini beberapa varietas dan kacukan tulip geranium, apabila ditanam atau dibiakkan, kadang-kadang cuba kembali ke bentuk semula jadi.

Geranium bilik berbintang (Pelargonium Zonal Stellar)

Pada pertengahan abad yang lalu, para pedagang bunga Australia berjaya mendapatkan geranium bilik, yang mempunyai bentuk asal corolla, tidak sama dengan spesies yang sudah ada sebelumnya.

Oleh kerana kelopak tajam, sempit, geranium bilik, dalam gambar, dipanggil bintang.

Pada masa ini, kedai bunga mempunyai jenis dan kacukan bukan sahaja dengan warna-warna yang mudah dan berganda dari semua warna, tetapi juga pelargonium dengan stellate dedaunan berwarna-warni.

Geranium buatan sendiri kaktus (Cactus Pelargonium)

Geranium seperti cacti, yang diperoleh pada abad ke-20, sangat jarang hari ini. Ciri khas tumbuh-tumbuhan ini adalah bunga besar dengan sempit, kadang-kadang berbentuk jarum kelopak, yang memberikan corona penampilan ceroboh.

Pelargonium Carnation

Geranium bilik, dalam foto, memukau dengan pelbagai bunga, warna dan spesies. Salah satu yang paling luar biasa - pelargonium zon berwarna cengkih dengan kelopak bergerigi, memberikan kesamaan dengan bunga-bunga dari karnaval.

Pelargonium Pelargonium Ivy-leaved

Kebanyakan jenis ampel geranium bilik, seperti dalam gambar, tergolong dalam kumpulan besar pelargonium dan daun yang menyerupai daun dedaun hijau yang tebal. Kerana persamaan ini, pelbagai jenis dengan bunga ganda yang sederhana dan besar dipanggil ivy.

Ampel geranium, seperti dalam gambar, adalah tumbuhan dengan batang menjalar atau jatuh mencapai panjang meter. Dalam budaya, jenis ini sangat diperlukan untuk kedua-dua kebun menegak, dan untuk menghias keranjang gantung. Bilik Pelargonium juga digunakan sebagai tanaman penutup tanah.

Daun geranium ampel adalah padat, keras, berbanding dengan pelbagai zon, benar-benar lancar.

Sangat menarik adalah bentuk variasi ivy geranium, seperti dalam gambar.

Pelargonium kerajaan (Pelargonium)

Ramai geranium tertutup diperolehi akibat pembiakan dan hibridisasi antara spesies. Terima kasih kepada usaha sedemikian, pelargoni diraja muncul dengan bunga hingga diameter 7 cm.

Keanekaragaman varieti dan hibrid ini tidak hanya terdiri daripada saiz corollas sederhana dan semimochrome, tetapi juga dalam warna warna mereka. Pada kelopak, terdapat semacam tempat, garis-garis atau spektrum warna yang berbeza.

Pelargonium Angels (Angel Pelargonium)

Pelargonium Angels dalam penampilan kelihatan seperti tumbuh-tumbuhan dari pelbagai "diraja". Tetapi bunga di sini agak kecil, dan jenis yang sedia ada diperolehi daripada melintasi pelargonium kerinting dengan bunga besar.

Malaikat kebanyakannya ampel geranium, seperti dalam foto, membentuk mahkota yang subur dari tunas dengan dedaunan monophonic kecil.

Pelargonium Unicum (Pelargonium Unik)

Tanaman hibrid, yang diperolehi dari Pelargonium diraja dan berkilat, mula dikenali unik. Kumpulan ini tergolong dalam jenis tertua, walaupun tidak begitu mudah untuk memenuhi tumbuhan dalam koleksi bunga.

Walaupun bunga spesies ini, seperti gambar geranium bilik, kelihatan seperti bunga tumbuhan diraja, tetapi mereka lebih kecil. Tetapi dedaunan sering dibedah, beralun, dan juga mempunyai bau yang menyenangkan.

Sebagai contoh, kehijauan geranium dengan nama Paton Unique, yang digambarkan pada foto, mempunyai rasa buah yang manis.

Pelargonium yang bertanduk

Ia adalah bau daun geranium yang runtuh dan menarik perhatian manusia ke tumbuhan ini. Sehingga abad yang lalu, tumpuan pada pemilihan bilik geranium bukanlah keindahan bunga, tetapi wangi itu, kerana tanaman itu berfungsi sebagai "deodoran hidup".

Jenis-jenis dan kacukan geranium harum yang popular pada hari ini. Mereka tidak menyerang dengan bunga cerah atau bentuk pembungaan, tetapi ia digunakan untuk memasak hidangan kuliner dan untuk wangian rumah apabila menyimpan linen katil atau pakaian luar.

Bergantung kepada spesies dan pelbagai, seperti dalam gambar, bilik geranium, daunnya boleh mencium dengan pelbagai jenis buah, pudina dan mawar, pala, wortel atau jarum.

Pelargonium: spesies, jenis, kumpulan

Gambar: Zonal Pelargonium - Pelargonium zonale, subkumpulan Zonal (Zonal)

Antara 250-280 spesies Pelargonium, termasuk perennials, Annuals, pokok renek dan succulents, hanya beberapa ditanam sebagai tumbuhan tertutup atau taman. Pribumi Afrika Selatan, mereka telah dibawa ke Eropah pada abad ke-17 dan kemudian merebak di seluruh dunia. Melalui usaha-usaha manusia sejak mencipta beberapa ribu jenis bunga indah. Dengan tanda-tanda yang sama, Pelargonium hiasan dibahagikan kepada kumpulan.

Pelargonium zonale - berdasarkan spesies Pelargonium x hortorum

Yang paling banyak dan meluas adalah lebih daripada 1000 jenis. Ia begitu dipanggil kerana kadang-kadang terang, cincin kadang-kadang hampir tidak kelihatan pada kepingan kertas. Ia juga merupakan taman pelargonium, atau geranium. Ia bersahaja. Ia bunga sebanyak-banyaknya dan untuk masa yang panjang, ia adalah wangi dan boleh dikatakan tidak berbau. Pada ketinggian yang boleh mencapai beberapa meter (di dalam tanah terbuka di negara-negara selatan), dan di rumah ditarik sehingga satu meter atau lebih sedikit. Bunga putih, merah jambu dan warna merah, kuning dan krim, dua-warni, dengan tempat, strok, tepi.

Ketinggian dan kekuatan pertumbuhan dibahagikan kepada:

Miniatur - Pelargonium mini - sehingga 12.5 cm,

Dwarfish - Dwarf Zonal - dari 12 hingga 20 sentimeter,

berukuran kecil (dari 20 hingga 30 cm)

sederhana (dari 30 hingga 60 cm),

tinggi (lebih 60 cm).

Foto: Pelargonium Zonal - Pelargonium zonale, subkelompok Double Zonal

Dengan bilangan kelopak dibahagikan kepada:

Zonal bukan segerak (Single) - tidak lebih daripada 5 kelopak,

Semi-double (Semi-Double) - sehingga 8 kelopak,

Terry (Double) - lebih daripada 8 kelopak.

Klasifikasi dengan bentuk kelopak dan tunas

Rosebuds - Terry zonal dengan kelopak berputar di inti, seperti mawar. Sinonim - Rosaceae, merah jambu, dan lain-lain. Susun Rambler Pink Australia, Appleblossom Rosebud, Scarlet Rambler ↓

Stellar Zonal - bunga yang sama dengan bintang, daun dibedah, menyerupai sawit terbuka dengan jari jarak. Varieti Faye Brawner, Penyihir Merah, Robyn Hannah ↓

Carnation Flowers Zonale - kelopak dipotong di pinggir seperti janggut.

Zonal berbunga kaktus - Kelopak twist seperti dahlia kaktus. Varieties of Fascination, Patricia Andrea, Noel ↓

Tulip (Tulip) - kelopak tidak sepenuhnya terungkap, bunga itu sendiri menyerupai tulip, seperti dalam varieti Marbacka Tulpan, Patricia Andrea, Happy Birthday ↓

Warna daun secara berasingan terpencil

Zon variegated (Fancy-berdaun, Hiasan) - daun yang sangat berkesan dari gangsa, kuning, emas dan semua kombinasi mereka, boleh dengan corak yang berbeza bentuk yang paling pelbagai. Bunga sering tidak kelihatan, muncul pada tumbuhan sekali setahun dan bertahan dalam masa yang singkat. Dalam penjagaan lebih menuntut daripada tumbuh-tumbuhan dengan daun hijau.

Variegate (variegated dan dedaunan berwarna) ditemui di kalangan spesies lain pelargonium, semuanya dikumpulkan bersama Dedaunan berwarna. Varieti Maxine Colley, Richard Key, Dolly Varden ↓

Pelargonium Ivy-leaved, berdasarkan spesies Pelargonium peltatum, sinonim: ampel, tiroid

Leaflet tidak mempunyai tepi, berisi dan licin, menyerupai daun ivy, sedikit berkilat, kadang-kadang matte. Batangnya nipis, tidak tegak, seperti di zonal, tetapi melabuh dan mengangkat. Di atas katil bunga berkembang menjadi sejenis permaidani semak yang kemas, kelihatan lebih baik dalam pot bunga yang digantung. Kebolehcayaan diberikan untuk melelehkan batang dengan daun hijau yang cerah dan pelbagai hal berkembang pada bunga pedicels panjang. Terdapat pelbagai jenis dengan tumbuhan gangsa dan variegated. Bunga seringkali separa berganda atau berganda, boleh jadi mudah. Warna kelopak berwarna putih, ungu muda, merah jambu merah, merah, ungu. Keanehan tumbuhan kumpulan ini adalah penentangan terhadap penyakit kulat. Foto: Pelargonium Clefts Summertime Pink

Ivi Hybrids / pelargoniums Hibrid-Ivy-berdaun

Ibu bapa adalah spesies pelargonium, ivy dan zonal. Dari yang pertama, batang tergantung diturunkan, hanya sedikit lebih pendek, dari kedua - bentuk daun dan bunga. Varieti Queen of Hearts, Jack of Hearts, Millfield Gem ↓

Pelargonium daun Daun / Daun, berdasarkan spesies Pelargonium graveolens

Perbezaan utama spesies adalah bau yang dipancarkan oleh daun, jika mereka disentuh atau digosok. Leaflet halus, bilah daun mempunyai pemotongan jauh dan tidak seperti selembar geranium bilik biasa. Inflorescence sederhana. Dalam ketinggian, lebih dari satu meter regangan, tumbuh menjadi semak subur, tidak semestinya cantik dan hiasan. Banyak jenis ditanam untuk menghasilkan minyak geranium. Di sesetengah negara ia digunakan sebagai perasa untuk hidangan, ia digunakan untuk membuat minuman dan gula-gula. Sekitar 100 varieti digabungkan menjadi subkelompok, masing-masing dengan bau sendiri. Sharp - dalam birchwood dan pelargonium yang kurus, mengingatkan melissa - dalam wain anggur dan pulut, seperti bau hitam lada dichondrolist. Rasa lemon memancarkan pelargonium yang berlabuh, melissa, gooseberry dan kasar. Berhampiran melkotsvetkovoy anda akan mencium bau kelapa, dan bersebelahan dengan serpnokolistnoy - bau halia dan buah pala. Benda seperti geranium seperti gitar, aroma yang halus dari bunga mawar mempunyai geranium berkaliber. Varieti P. fragrans, Lady Plymouth, Pink Capitatum ↓

Regal Pelargonium, berdasarkan spesies Pelargonium grandiflorum (Pelargonium x domesticum)

Sinonim: diraja, diraja, Inggeris, domestik, Perancis, Lady Washington

Setiap nama boleh dijelaskan secara logik. Bahasa Inggeris, kerana dari pertengahan abad ke-17 ia berada di England yang menjadi sangat popular. Para penternak terbaik bekerja dengannya, yang memberikan dunia seratus jenis. Royal atau diraja dipanggil tidak banyak untuk spesies yang kaya, tetapi untuk capriciousness - menuntut kandungan, lebih sukar untuk menghasilkan semula.

Tumbuh-tumbuhan spesies tidak membentuk hal berkembang yang sfera, seperti zonal, boleh tumbuh dengan belukar. Batang non-nipis, berkembang, cenderung ke bawah, yang merupakan ciri pelargonium yang mengandungi sperma. Regal Pelargonium sama ada secara tetap, mencubit bahagian atas, atau terikat dengan sokongan tegar. Daun beralun, mereka sukar menyentuh, dengan tepi tajam. Bunga-bunga itu besar, dalam beberapa jenis sehingga diameter 8 cm. Pewarna adalah tipikal untuk pelargonium. Terdapat kira-kira 1000 jenis pelargonium diraja, terdapat dengan daun wangi, kelopak berwarna dua dan tiga warna.

Varieties Fabiola, Candy Flowers Peach Cloud, Mandarin ↓

Angel Pelargoniums, sinonim dengan pelargonium violaceous

Buat pertama kalinya mereka diciptakan pada awal abad ke-20 oleh hibridisasi dari pelbagai Pelargonium kerajaan dan jenis Pelargonium Curly. Risalah lebih kecil daripada yang diraja, dan bunga menyerupai pansies. Lebih baik daripada yang lain yang sesuai untuk berkembang dalam periuk di matahari terbuka, dibezakan oleh berbunga panjang dan hiasan. Varieti Burgundy Red, Blueberry, Randy ↓

Pelargonium unik, pelargonium unik

Beberapa, tetapi jenis yang sangat unik, beberapa di antaranya telah dipelihara sejak pertengahan abad ke-19. Ini adalah hibrida taman yang tidak menonjol yang dicipta dari jenis pelargonium bersinar dan diraja. Ingatkan pemandangan pelargonium wangi, tetapi lebih elegan daripada dia. Daun sangat wangi, dibedah. Bunga bunga beberapa bunga cantik, menyerupai pelargonium berbunga atau berbunga besar.

7. HYBRIDS INTERVIDUAL - Spesies pelargonium Hybrids

Kumpulan ini menggabungkan hibrid generasi pertama - mula-mula dibuat dari dua spesies tulen. Sebagai peraturan, mereka steril. Jenis Ardens, Album Blandfordianum, Lawrenceanum ↓

8. SPESIES - Pelargonium spesies

Berlaku dalam spesies liar pelargonium.

Salah satu bahagian pelargonium spesies. Wakil-wakil telah menebal, batang melengkung, daun dan bunga kecil. Terdapat spesies dengan daun dan bunga yang cukup besar, berkembang dengan luar biasa. Sesuai untuk mencipta komposisi asal - bonsai, slaid alpine, rockery. Seperti semua succulents, mereka mengumpul kelembapan di batang. Tumbuh perlahan, berganda sukar. Di sebelah kiri (tumbuhan dan bunga), Pelargonium Appendiculatum caudex, di sebelah kanan adalah Pelargonium Mirama yang enak ↓

Jika artikel itu kelihatan menarik kepada anda, anda boleh berkongsi dengan rakan-rakan dalam rangkaian sosial anda ▼

© 2018 Tapak mengenai tumbuhan. Semua hak terpelihara.

Geranium dalaman: foto, spesies dan jenis

Pelargonium (Geranium) adalah semak semak atau bunga berumput yang tergolong dalam kumpulan geranium. Lebih daripada 400 jenisnya ditemui di semua penjuru dunia. Namanya dipanggil dari orang Yunani kerana bentuk buahnya, yang kelihatan seperti paruh paruh, dan di Jerman bunga ini disebut "hidung panggung."

Di Eropah, pelargonium diimport dari Afrika pada abad ke-17. Bau bau dan hiasan tumbuhan itu memunculkan popularitasnya dalam bulatan bangsawan, dan kemudian geraniums mula muncul di taman-taman ladang lain. Pelargonium memasuki negara kita pada abad ke-18, dan dari masa itu ia menjadi bunga paling kegemaran hampir semua tukang kebun. Ini adalah disebabkan oleh bunga-bunga yang indah, pertumbuhan aktif dan sikap tidak menonjol dalam penjagaan.

Spesies pelargonium: foto dan perihalan

Dalam persekitaran semula jadi, terdapat kira-kira 250 spesies geranium. Perkembangan peternak membolehkan penciptaan pelbagai jenis sayuran dan variasi, berbeza dalam bentuk, warna daun dan perbungaan. Bilik Pelargonium dibahagikan kepada beberapa kumpulan:

Bunga semacam ini adalah yang paling popular, serta banyak spesies yang mempunyai sebilangan besar varieti. Semua jenis geranium ini agak stabil dan dicirikan oleh bunga subur. Selalunya, semua geranium bilik dari pelbagai ini mempunyai batang lurus dengan dedaunan yang kaya dengan refrain dan rim warna coklat atau merah. Daun pelbagai ini adalah pubescent, dan pada masa yang sama mereka membuat bau yang luar biasa.

Dalam bentuk bunga pelargonium zonal adalah:

 • Terry - pada bunga lebih daripada 8 kelopak;
 • Semi-double - pada bunga sehingga 8 kelopak;
 • Biasa - mereka mempunyai 5 kelopak.

Bentuk bunga dari pelbagai ini juga berbeza-beza:

 • Tulip adalah seperti bunga tulip tertutup;
 • Rosebuds, dengan tunas merah jambu atau merah, mengingatkan bentuk bunga mawar yang tidak lengkap;
 • Kaktus dengan kelopak berpintal dan sempit, menyerupai kekwa merah;
 • Stellate, daun dan bunga mengulangi bentuk bintang;
 • Formosa, dengan bunga dalam bentuk asterisk dan dibahagikan kepada 5 bahagian dedaunan;
 • Dekons, bunga kecil, berkumpul dalam karangan bunga ungu, warna merah dan merah jambu.

Warna kelopak juga berbeza dalam pelbagainya. Mereka boleh beraneka warna, bicolour atau monokrom, dengan atau tanpa sempadan. Secara berasingan, bunga yang dipanggil "telur burung", mereka mempunyai impregnasi berbentuk telur gelap dengan titik-titik dan garis-garis putus-putusnya. Pembungaan pelargonium gred ini berlaku sepanjang musim panas, dan jika tumbuhan tidak diletakkan pada musim sejuk dalam keadaan rehat, maka ia boleh berkembang sepanjang tahun.

Zon Pelargonium juga terbahagi dalam ketinggian:

 • Microminiature - sehingga 14 cm;
 • Kerdil - 14-25 cm;
 • Normal - 25-70 cm;
 • Irins - sehingga 70 cm.

Nama spesies geranium ini diberikan oleh pewarna daun, yang mempunyai kawasan yang ditandakan dengan jelas, bahagian tengah dan tepi mempunyai teduhan yang berbeza. Rim itu boleh berwarna merah, putih, biru dan berwarna. Bahagian tengah daunnya sangat berbeza, walaupun hitam, perak atau emas. Terdapat pelbagai dengan dedaunan tiga warna.

Ia dianggap tumbuhan yang paling menarik dari pelbagai ini. Ia mempunyai bunga besar dengan warna yang sangat berbeza: merah jambu, putih, ungu, burgundy dan merah. Diameter bunga boleh mencapai 16 cm dan saiz yang sama tinggi.

Hibrid tumbuhan ini mula muncul pada abad ke-19, dan geranium diraja menjadi kegemaran kebun tukang kebun di seluruh dunia. Dia Bunga besar terry atau bentuk sederhana mempunyai kelopak bergelombang atau berombak, di mana sepanjang masa ada band atau tempat gelap, yang merupakan ciri khas dari pelbagai ini. Dua kelopak di atas lebih besar dan halus daripada yang lain.

Pokok yang boleh mencapai ketinggian 15 cm. Jika anda melihat gambar geranium diraja, ia boleh dilihat bahawa daun kasar dan bergerigi yang hampir sama dengan daun maple, dan pada masa yang sama kedua-duanya adalah monofonik dan terang.

Gred pelargonium ini bunga yang paling aneh dari semua geranium, manakala masa berbunga lebih rendah daripada yang lain (tidak lebih daripada 4 bulan), dan berlaku hanya selepas dua tahun pertumbuhan.

Geranium jenis ini mempunyai aroma yang paling menyenangkan, yang mana ia menerima namanya, serta pengiktirafan tukang kebun. Sekiranya anda menyentuh daun tumbuhan secara hati-hati, anda boleh merasakan rasa yang berbeza, di antaranya anda dapat merasai limau, mawar, strawberi, halia, pudina.

Sehingga kini, kacukan yang bau epal, buah pala, ungu, badam, pain dan nanas dan kiwi juga menetas.

Bunga-bunga bilik Pelargonium ini kecil dan, sebagai peraturan, mempunyai warna ungu atau merah jambu, serta bentuk yang berbeza. Dedaunan yang dihiris cerah mempunyai 5-7 bahagian. Dalam foto, anda dapat melihat bahawa daun geranium wangi kelihatan seperti terry.

Penggunaan pelargonium wangi

Dari pelbagai tumbuhan ini, minyak geranium diperolehi, memiliki sebilangan besar sifat unik, dan mempunyai aplikasi yang besar dalam bidang perubatan, minyak wangi, kosmetologi, dan juga dalam memasak. Minyak ini ditambah kepada syrup untuk minuman, jeli dan gula-gula. Beberapa titisan minyak ini dikeluarkan, kadang-kadang, bau susu tidak menyenangkan.

Daun pelbagai ini ditambah dengan teh, pai dan hidangan buah-buahan. Dengan bantuan mereka, mereka membuat gula wangi. Untuk tujuan ini, lapisan gula dan daun diletakkan dalam bekas kaca. Bank itu terdedah kepada matahari selama 14 hari. Selepas daun dikeluarkan, dan secara langsung gula digunakan untuk membuat hidangan yang berbeza.

Geranium semacam ini adalah jenis tumbuhan herba ampel. Pucuk yang rapuh dan mengalir tumbuhan ini boleh mencapai sehingga 1 m panjang. Lembaran berkilat warna hijau kaya dalam bentuk asterisk menyerupai ivy, yang memberikan nama kepada bunga ini.

Bunga-bunga di putik boleh menjadi dua, dua kali ganda dan saiz mudah sehingga 5 cm Warna mereka boleh berbeza dari putih tulen hingga hitam dan biru. Bunga melewati permulaan musim panas hingga akhir musim gugur.

Pemandangan yang sangat baik sebagai hiasan loggias dan balkoni, Lebih-lebih lagi, apabila beberapa spesies dengan tunas warna yang berbeza ditanam dalam satu periuk tergantung.

Geranium jenis ini dicirikan oleh inflorescences violaceous, yang sama dengan bunga "Pansies". Menanam sehingga 35 cm tinggi (dengan pemangkasan berterusan) mempunyai bentuk yang agak elegan, cawangan megah dan bersahaja yang megah. Pembungaan berterusan sepanjang musim panas, bunga-bunga itu boleh menjadi merah jambu, putih, ungu, ungu dengan jalur gelap atau bintik-bintik pada dua kelopak teratas.

Umur bunga ini lebih dari satu abad. Unicum diperoleh dengan menyeberangi varieti cemerlang dan bangsawan. Daun daun hijau tumbuhan kuat dibedah dan mempunyai bau pedas yang ringan. Bunga sangat mirip dengan geranium diraja, tetapi saiznya sedikit lebih kecil. Sebagai peraturan, mereka mempunyai warna pertengahan putih dan warna merah daun. Varieti merah jambu dan putih sedikit sahaja. Sesetengah spesies dibezakan oleh urat gelap dan bintik-bintik.

Ini adalah jenis geranium yang agak luar biasa. Batang tumbuhan, yang bermatlamat dari bawah, sangat melengkung dan bercabang. Dengan peningkatan kekeringan udara dan penyiraman yang lemah, semak belukar menumpahkan daun. Kilang itu mempunyai bentuk yang agak pelik yang menyerupai makhluk hebat yang berbeza. Cawangan kadang-kadang mempunyai duri. Bunga ini biasanya dipilih untuk hiasan bonsai, dan dalam peranan tanaman eksotik untuk menghias bilik. Daripada 10 varieti tumbuhan ini, sebagai peraturan, seseorang boleh mencari geranium cortiose, bungkuk, berbulu, berisi, sudut dan tebal.

Kepopularan pelbagai geranium ini berhak atas perbelanjaannya yang sangat dibedah, daun pubescent, hijau terang bentuk kompleks. Belukar agak tinggi, ia boleh tumbuh hingga 1.5 meter. Apabila anda menyentuh daun mula memancarkan rasa lemon yang kuat.

Bagi ciri-ciri penyembuhan yang unik dari pelbagai spesies geranium, Bulgarians menyebutnya "resort kesihatan". Dan sebenarnya, ia berfungsi hebat untuk banyak penyakit:

 • Sakit gigi berlalu jika anda memegang geranium untuk sementara waktu di dalam mulut anda;
 • Keradangan dan rasa sakit pada otitis boleh dikeluarkan dengan daun tumbuk pelargonium yang harum, jika anda meletakkannya di telinga telinga;
 • Penyusutan geranium sangat baik untuk stres dan neurosis, dan juga merawat gout dan selsema;
 • Lembaran geranium yang dilekatkan pada pergelangan tangan menstabilkan tekanan;
 • Pada gatal, luka, edemas dan mandi ekzema daripada penggunaan daun;
 • Haruman bunga ini menghilangkan kerengsaan, insomnia dan sakit kepala;
 • Juga, kilang itu membantu haiwan dengan rawatan hama telinga;
 • Decoctions akar dan daun digunakan untuk penyakit buah pinggang, pemendapan garam dan kencing manis.

Bercakap tentang pelargonium, kita tidak boleh gagal menyebut minyak pati, yang dibuat dari tumbuhan ini. Hari ini, tanpa penggunaannya, kosmetik, minyak wangi, gula-gula, dan industri sabun tidak lagi mencukupi. Selain itu, tanpa minyak ini, pewarna dan berpakaian sesetengah jenis kulit adalah mustahil.

Dalam ubat rakyat, beberapa titisan minyak yang dicairkan dalam segelas air digunakan untuk merawat ulser, saluran kencing, cirit-birit, kencing manis, pendarahan.

Juga minyak ini adalah bahan anthelmintik. Mandi dengan minyak digunakan untuk ekzema, luka bakar, tekanan darah tinggi dan sakit kepala.

Tetapi jangan lupa, seperti semua kaedah rawatan rakyat, Penggunaan geranium mempunyai beberapa kontraindikasi, sementara ia tidak dapat menggantikan terapi dadah. Oleh itu, sebelum merawatnya, anda perlu berunding dengan doktor.

Geranium sempurna membersihkan udara, menghilangkan bau yang tidak menyenangkan (contohnya, asap). Pada masa yang sama, dia bertarung dengan rama-rama, lalat dan nyamuk.

Bunga ini dianggap sebagai jimat, melindungi rumah dari banyak masalah dan tidak membenarkan orang memasukinya dengan niat buruk. Tumbuhan ini mempunyai tenaga positif, kerana banyak takhayul dan tanda-tanda yang berkaitan dengannya mempunyai arah yang positif.

Jika bunga ini ada di dalam rumah, maka isi rumah hampir tidak pernah mengalami tekanan dan tidak bertengkar. Menurut kepercayaan kuno, minyak geranium melindungi dari mata jahat, kekuatan gelap dan roh jahat lainnya. Dan gadis-gadis itu memakai beg kecil dengan geranium untuk menarik para pelamar. Dan wanita pada zaman itu, mereka membantu mengekalkan belia dan daya tarikan.

Geranium putih mekar adalah tanda menambah keluarga, kerana ia adalah adat untuk memberikannya kepada pasangan yang tidak boleh mempunyai anak untuk masa yang lama. Pada masa yang sama putih geranium masih melindungi dari kehancuran dan bencana.

Tetapi geranium merah berguna kepada pasangan yang selalu bertentangan dengan satu sama lain. Bunga ini membawa ketenangan ke rumah dan menghilangkan semua emosi negatif.

Peranan penting dalam geranium merah jambu. Dia boleh menghidupkan semula perasaan yang dipadamkan pasangan itu untuk masa yang lama bersama-sama. Ia membawa kembali emosi, keghairahan dan semangat ke dalam hubungan. Ia juga digunakan melawan sihir. Kerana ia adalah bunga kegembiraan, dinasihatkan untuk menyimpannya di rumah di mana orang kreatif hidup.

Juga terdapat kepercayaan bahawa geranium, terutama merah, membantu pemiliknya untuk menguruskan wang dengan betul, yang mengiringi kesejahteraan bahan. Dan jika anda memasangnya di atas periuk azalea, maka aliran masuk wang tidak dapat dielakkan.

Ahli astrologi mengatakan bahawa bilik geranium dengan cepat dapat memadamkan kemarahan dan kemarahan, meneutralkan tenaga negatif di dalam bilik, mengembangkan rasa humor dan meredakan saraf.

Di tempat-tempat di mana ada geranium, tidak pernah ada ular.

Jika tumbuhan ini adalah, sebenarnya, sekurang-kurangnya sebahagian daripada sifat-sifat yang ditetapkan, persoalan sama ada ia adalah mungkin untuk menanam geraniums di rumah tidak lagi relevan, meletakkan ia di sisi tetingkap anda, mungkin, ia akan menjadi mungkin untuk menghiasi rumah anda dan buang banyak masalah dalam keluarga dan rumah .

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

37 − = 36