Pelet dari jerami

Bahan api bio pepejal di granul - pelet

Pada zaman kita, isu pemeliharaan ekologi timbul. Pertama sekali, ini terpakai kepada bahan bakar, yang dibakar dalam relau dalam tumbuhan dan dandang, untuk pemanasan rumah kediaman. Jenis bahan api yang paling biasa selama bertahun-tahun dianggap sebagai arang batu, tetapi pengekstrakan bahan bakar tersebut menjadi lebih sulit dan mahal. Oleh kerana itu, banyak syarikat beralih ke jenis baru pelet - pelet. Tetapi apa ini?

1. Apakah pelet?

Pelet adalah jenis biofuel padu baru. Malah, pelet adalah kayu bakar. Mereka dihasilkan dengan menekan sisa dalam industri kayu:

Selain itu, pelet boleh dibuat dari bahan mentah lain, seperti:

Pengeluaran pelet memerlukan ketersediaan peralatan khas yang terdapat di Rusia. Dalam kes ini, terdapat kedua-dua model mudah alih alat mesin yang boleh digunakan untuk tujuan peribadi, dan keseluruhan garisan industri yang dicirikan oleh peningkatan produktiviti.

Perlu diingatkan bahawa pengeluaran pelet bukan hanya perniagaan yang berfaedah, tetapi juga pengeluaran biofuel yang mesra alam. Pengeluaran sedemikian membolehkan penggunaan sisa dari industri pertanian dan kayu.

Kualiti pelet, serta nilai kalori mereka, secara langsung bergantung kepada bahan mentah dari mana mereka dibuat. Oleh itu, sebelum pelanggan sering muncul pertanyaan, pelet mana lebih baik? Untuk menjawab soalan ini adalah perlu untuk membongkar secara terperinci jenis pelet.

Jerami adalah alternatif yang sangat baik untuk sisa kayu. Nilai kalori dari pelet dari jerami tidak kalah dengan pelet kayu. Dalam kes ini, jerami adalah bahan mentah yang murah dan diedarkan secara meluas, yang sentiasa diperbaharui. Selain jerami untuk pengeluaran pelet, juga mungkin menggunakan sekam dari jagung dan tanaman lain.

Pada sifat jerami, tentu saja, berbeza dari habuk papan kayu. Ia mengandungi sejumlah besar bahan yang tidak menentu, yang dicirikan oleh kepadatan rendah. Di samping itu, bahan-bahan ini dibakar agak lama. Ia juga perlu diperhatikan bahawa pelet jerami mempunyai nilai kalori yang lebih tinggi daripada pelet kayu. Perbezaan ini tidak penting, bagaimanapun, ia boleh menjadi faktor penentu.

Tidak seperti pelet kayu, pelet jerami sangat tahan terhadap kelembapan. Ini bermakna penyimpanan bahan api tersebut tidak semestinya memerlukan kehadiran sebuah bilik kering, seperti halnya pelet kayu. Satu-satunya petunjuk bahawa pelet jerami lebih rendah daripada pelet kayu adalah abu. Kandungan abu pelet jerami adalah kira-kira 5.5%, sedangkan pelet kayu mempunyai penunjuk hanya 1.5%.

1

Walau bagaimanapun, walaupun angka ini, biofuel dari jerami adalah jenis tenaga yang menjanjikan, dan pengeluaran butiran-butiran tersebut sangat menguntungkan hari ini. Di samping itu, tidak seperti kayu, jerami merupakan bahan mentah yang dapat diperbaharui dengan cepat.

1.2. Pelet dari sekam bunga matahari

Alternatif alternatif untuk pelet kayu ialah biofuel, yang diperbuat daripada sekam bunga matahari. Sebelum kedatangan teknologi pengeluaran pelet, sekam bunga matahari digunakan hanya untuk penghasilan makuhi, yang digunakan dalam bidang pertanian. Walau bagaimanapun, setakat ini, jenis bahan mentah ini telah menemui aplikasi yang lebih berkesan dalam pengeluaran bahan api.

Pelet dari sekam bunga matahari juga hampir kalah dengan pelet yang terbuat dari kayu. Apabila pembakaran pelet dari sekam menghasilkan jumlah tenaga yang sama seperti pelet kayu. Walau bagaimanapun, seperti dalam hal jerami, pengeluaran biofuel dari sekam memerlukan bahan mentah yang dapat diperbaharui dengan cepat. Menurut sisa abu, pelet ini melebihi bahan bakar dari jerami, tetapi mereka lebih rendah dari pelet kayu. Kandungan abu bahan bakar ini adalah 3.6%.

Sebagai tambahan kepada bunga matahari sekam, pelet dapat dibuat dari sekam biji labu, kerang walnut, serta kek anggur dan tanaman lain. Pengeluaran ini juga membolehkan anda menyingkirkan bahan buangan, menjadikannya bahan api yang berharga. Pada gilirannya, pengeluar bahan bakar tersebut secara harfiah menghasilkan wang di sampah.

Sehingga baru-baru ini, pengekstrakan gambut tidak menguntungkan. Walau bagaimanapun, hari ini, deposit gambut sekali lagi menjadi perhatian pengeluar bahan api. Selepas pembangunan biofuel di granul, orang mula menggunakan semua jenis sisa dari industri pertanian dan kayu. Gambut juga merupakan bahan mentah yang sangat baik untuk pengeluaran biofuel.

Pelet dari gambut mempunyai ciri warna hitam. Dalam keupayaannya, bahan bakar tersebut dianggap salah satu pilihan terbaik untuk memanaskan teknologi. Pelet gambut mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Pembakaran bahan api yang berkesan meningkatkan tahap kecekapan dandang. Pada masa yang sama, kandungan abu adalah 2.2%, yang merupakan penunjuk kedua selepas pelet kayu;
 • Pelet gambut tidak mempunyai liang tersembunyi. Mereka tidak terdedah kepada pembakaran spontan, walaupun suhu ambien meningkat;
 • Sama seperti yang lain, pelet gambut dibuat tanpa menggunakan bahan kimia, yang menjadikan mereka bahan api mesra alam yang, apabila dibakar, tidak membentuk sebatian berbahaya;
 • Apabila membakar 1 tan pelet gambut, jumlah tenaga yang sama dilepaskan, yang dibebaskan apabila membakar 1.6 tan kayu, 475 meter padu gas, 0.5 tan bahan api diesel atau 685 liter minyak bahan api. Ini prestasi yang sangat tinggi, terutamanya dengan kos bahan api tersebut.

2. Pelet sebagai bahan bakar baru: Video

Dalam semua aspek, pelet bahan bakar yang diperbuat daripada buluh tidak kalah dengan pelet gambut, serta jerami yang ditekan. Selain itu, pelet dari buluh terbakar dengan pembebasan belerang yang kurang, serta karbon dioksida, yang memberi kesan positif terhadap alam sekitar. Bahan api jenis ini tidak mempunyai bau yang tidak menyenangkan, dan boleh digunakan sebagai penyerap semula jadi.

Bahan bakar sedemikian digunakan secara meluas untuk pemanasan pendinginan dan dandang untuk pemanasan rumah persendirian. Di samping itu, pelet tersebut cukup berjaya digunakan dalam peralatan pemanasan, yang memberikan haba kepada seluruh jalan dan kawasan kejiranan. Menurut pelet nilai kalori dari buluh adalah lebih rendah dari pelet kayu, bagaimanapun, kos bahan api tersebut jauh lebih rendah.

Sekarang anda tahu pelet apa. Ini adalah jenis bahan api alternatif, yang telah digunakan secara aktif dalam banyak bidang industri. Selain itu, pelet bahan api digunakan untuk tujuan peribadi, untuk pemanasan rumah dan cerobong asap api. Ciri utama bahan api ini adalah kos rendah dan nilai kalori yang tinggi. Dan tanpa mengira, dari apa bahan pelet yang dibuat.

Di samping itu, jenis biofuel semasa pembakaran menghasilkan kurang asap, hampir tidak berbau dan tidak mengeluarkan sebatian berbahaya. Pengeluaran pelet adalah perniagaan yang menguntungkan, terutamanya mengingat bahawa ini adalah industri muda, dan di Rusia masih ada persaingan sengit.

Walau bagaimanapun, kebanyakan pelet merupakan alternatif yang sangat baik untuk semua jenis bahan bakar tradisional. Terima kasih kepada ini, orang tidak lama lagi dapat sepenuhnya meninggalkan lombong arang batu mahal.

Apakah kelebihan pelet jerami?

Dunia moden berkembang pesat dalam segi teknologi. Dalam sektor bahan api, sumber-sumber bahan api alternatif yang baru dan pelbagai juga muncul. Salah satu jenis bahan api adalah pelet. Pelet dari jerami boleh bersaing dengan kayu dan arang batu dalam industri bahan api.

Bahan bakar alternatif ini, seperti pelet dari jerami, paling popular di negara-negara Barat. Di negara kita, bahan bakar berbutir ini baru mula mendapat populariti.

Cara menggunakan bahan api ini boleh menjadi sangat beragam - ini adalah besar, bekerja di mesin, di perusahaan besar, bilik dandang, serta proses yang paling pelbagai pemanasan tahap isi rumah.

Maklumat berguna. Pada jenis pembawa tenaga ini terdapat praktikal tiada proses pembentukan jelaga, unit pada bahan bakar tersebut harus dibersihkan tidak lebih sering daripada sekali seminggu.

Ia juga ciri bahawa permintaan untuk pelet jerami adalah sama rata di sepanjang musim. Mereka yang terbuat dari sisa kayu dijual dalam jumlah yang banyak pada bulan-bulan yang sejuk. Stesen kuasa besar dibeli secara umum tanpa had: mengikut jumlah.

Pelet dari jerami mempunyai beberapa kualiti positif, berikut adalah sebahagian daripada mereka:

 • adalah salah satu bahan api paling selamat;
 • kehidupan rak tak terbatas, tidak tertakluk kepada pelbagai proses membusuk;
 • adalah selamat di alam sekitar (tiada bahan kimia, kurang pelepasan karbon monoksida);

 • agak mesra pengguna;
 • dari segi jumlah haba yang dikeluarkan, mereka tidak kalah kepada bahan api lain;
 • sedikit tahap pembentukan residu abu;
 • kitaran pemulihan pesat jerami: oleh itu, bahan mentah hampir tidak berkesudahan;
 • kurang mahal dibandingkan dengan jenis bahan api yang lain.
 • Maklumat berguna. Jerami paya juga boleh digunakan sebagai pengganti jerami konvensional untuk sampah.

  Diperlukan dalam pembuatan alat dan mekanisme

  • Kehadiran shredder jerami dan pita untuk memberi makan jerami;
  • peralatan untuk menekan;

 • Keperluan untuk granulator, yang sebenarnya menghasilkan granul itu sendiri;
 • keperluan untuk bunker di hadapan akhbar;
 • kehadiran skala;
 • penumpuk granul sendiri;
 • garis untuk pembungkusan produk.
 • Proses pembuatan pelet jerami lebih mudah, dibandingkan dengan pelet dari sisa kayu. Dalam kebanyakan kes, bal atau jerami sudah kering. Sekiranya basah, proses pengeringan berlaku di bawah langit terbuka.

  Bahan habis pakai mula diberi makan helikopter jerami, di mana proses mencincang jerami pada ukuran tertentu dilakukan. Selanjutnya, campuran yang dihasilkan dibasahkan dan proses menekan melalui unit akhbar dengan penyaring, di mana butiran itu sendiri dicipta. Pelet yang dihasilkan harus sedikit disejukkan dan dihantar melalui penyaring, untuk menyaring zarah yang lebih kecil. Produk siap kekal hanya dibungkus.

  Baru-baru ini, penggunaan bahan api ini telah meningkat dengan ketara bukan sahaja di kawasan industri yang besar: permintaan untuknya di sektor swasta telah meningkat dengan ketara. Pelet adalah produk bahan api yang paling murah. Sebagai perbandingan, gas asli boleh pergi: tetapi, dalam kes ini, proses sambungannya adalah projek yang sangat mahal. Oleh itu, semakin banyak orang biasa mula memperoleh sistem pemanasan, yang direka khas untuk membakar pelet.

  Tambah komen Balas balasan

  • Petrovich untuk rekod Varieties dan manufaktur menetas untuk bumbung rumah
  • Sarjana kerja pembinaan untuk merekodkan Minerite dan margin minerite - semua yang anda perlu ketahui
  • Serengay ke rekod Minerite dan margin minerite - semua yang anda perlu ketahui
  • Dmitry ke rekod Bumbung rumah - semua yang anda perlu tahu
  • Evgeny Zhelikhin ke rekod Batu artifak - artikel utama

  stroika-1.ru © 2018. Semua hak terpelihara.

  Pengeluaran rumah pelet

  Tidak di mana-mana, kayu atau arang batu adalah bahan bakar yang berpatutan, tetapi pembaziran industri kayu atau pertanian dapat dijumpai, mungkin, di mana-mana. Telah lama diketahui bahawa mereka membakar, mungkin sedikit lebih teruk, tetapi sangat mungkin untuk memanaskan mereka. Hanya menuangkan habuk papan atau jerami sangat tidak selesa. Oleh itu, mereka mencipta mereka untuk memproses dan tekan briket atau butiran. Untuk pelet bahan bakar - pelet - terdapat juga dandang khas. Dengan bahan bakar yang baik, mereka akan diservis (menghisap abu) sekali sebulan. Berita terbaik ialah anda boleh membuat pelet sendiri. Ini memerlukan banyak peralatan, tetapi asasnya adalah granulator (extruder atau pelletizer). Tanpa dia, tiada cara.

  Apakah pelet dan apa jenis pelet itu?

  Pelet adalah pelet bahan bakar yang terbuat dari sisa kayu, beberapa sisa tanaman (jerami, sekam bunga matahari, soba, dll) dan juga dari kotoran ayam. Teknologi pengeluaran mereka adalah sedemikian rupa sehingga tiada bahan tambahan dan pengikat diperlukan. Iaitu, ia benar-benar selamat dan seratus peratus bahan bakar semula jadi, yang juga diperbuat daripada sisa.

  Pelet adalah bahan api yang baik

  Oleh kerana bahan mentah untuk pelet bahan bakar boleh berbeza, ciri-ciri bahan bakar juga berbeza. Pelet dibahagikan kepada tiga kategori:

  • Putih. Ini adalah bahan api premium dengan ciri-ciri tertinggi (dan harga). Ia dinamakan begitu untuk warna ciri - cahaya kuning, hampir putih. Tetapi warna adalah sekunder, ciri utama dan yang utama adalah kandungan abu yang sangat rendah. Selepas pembakaran pelet putih abu, tidak lebih daripada 0.5% jumlah bahan api kekal. Membersihkan dandang akan sangat jarang berlaku. Pelet bahan api putih diperolehi daripada cip tanpa kulit dan lain-lain kemasukan luaran. Sebagai peraturan, ia adalah pertukangan kayu atau pembuatan perabot.
  • Kelabu. Bahan mentah untuk jenis pelet ini mungkin mengandungi beberapa peratusan kulit, jarum dan beberapa kekotoran asing lainnya. Tetapi kandungan abu tidak boleh melebihi 1.5%.
  • Pelet industri atau gelap. Pelet bahan api jenis ini dibuat dari jerami atau kek minyak dalam bentuk tulen atau dengan penambahan sisa kayu. Kandungan abu jenis bahan api ini jauh lebih tinggi daripada yang diterangkan di atas, namun, ia tidak boleh melebihi 5%.

  Pelet putih dan kelabu digunakan untuk pemanasan individu. Mereka juga dipanggil "kelas pertama" atau kelas pertama. Mereka mempunyai diameter 6-8 mm, ketumpatan kira-kira 600 kg / m 3, jumlah haba yang dikeluarkan adalah kira-kira 4.7 kW / j. Mereka dibakar dalam dandang khas, yang dipanggil pelet. Biasanya peralatan ini sangat menuntut kualiti bahan api. Sebagai tambahan kepada kandungan abu kecil, syarat-syarat juga dikenakan ke atas integriti pelet, dan jika tiada pecahan pecah. Jika tidak, pembakar dandang pelet tersumbat, dandang dimatikan. Pelet industri juga dibakar di dalam relau khas, tetapi mereka mempunyai struktur yang sama sekali berbeza dan jumlah yang lebih besar.

  Ciri-ciri pelet daripada bahan mentah yang berbeza

  Pada dasarnya, sebarang pelet dapat diisi dalam dandang bahan bakar pepejal, hanya mereka biasanya digunakan di tahap keretakan. Apabila oven sudah panas, beberapa pelet diliputi.

  Untuk mana-mana tuan rumah, idea untuk membuang bahan buangan menjadi bahan bakar, atau bahkan membuat wang di atasnya, adalah menarik. Pada dasarnya, untuk membuat pelet dengan tangan mereka sendiri adalah nyata, tetapi tidak layak mengharapkan kualiti perindustrian daripada mereka. Memaksa bekerja pada dandang pelet yang diimport pada granul buatan sendiri tidak mungkin berfungsi, tetapi agregat yang dibuat sendiri atau pepejal boleh mengendalikannya dengan sempurna.

  Peralatan, yang diperlukan untuk pengeluaran pelet daripada habuk papan atau cip

  Teknologi untuk pengeluaran pelet kayu terdiri daripada beberapa peringkat berturut-turut:

  • Menghancurkan bahan mentah yang besar. Fragment tidak boleh melebihi 1.25 cm 3. Ini adalah persiapan untuk pengeringan yang lebih baik. Operasi ini memerlukan penghancur.
  • Pengeringan di ruang pengeringan. Bahan mentah dibawa ke kelembapan 8-12%. Terdapat pelbagai jenis kamera, sesetengah menggunakan pemanasan langsung (udara panas dari relau dibekalkan ke ruang pengering), yang lain memanaskan penukar haba, dan dari situ - udara di dalam pengering. Pilihan kedua kurang berkesan, tetapi dalam hal ini, kemungkinan jelaga yang jatuh ke dalam bahan mentah dikecualikan. Malah sedikit jelaga boleh menghiasi cip. Akibatnya, pelet dapat dikelaskan sebagai "putih" (jika bahan mentah yang sesuai digunakan), dan dalam warna - kelabu.
  • Menghancurkan halus. Kayu kering dimasukkan ke dalam penghancur (biasanya jenis tukul). Pada output, serpihan kayu mengukur lebih dari 1.5 mm untuk pelet putih dan kelabu, dan 4 mm untuk pelet industri.
  • Pengeringan. Serat kayu dengan kelembapan yang rendah tidak boleh melekat bersama. Kerana mereka lembap. Jika sisa digunakan untuk pain, merapikan, air disuntik. Bahan mentah dari kayu keras - oak, birch, beech - diproses dengan stim panas.
  • Menekan. Di sini kerja-kerja menekan reka bentuk yang berbeza. Bahan mentah ditekan melalui matriks (rata atau bulat), yang membentuk silinder saiz yang ditentukan.
  • Penyejukan. Di bawah pengaruh tekanan tinggi, pelet dipanaskan hingga 70-90 ° C. Dalam keadaan ini, mereka mudah runtuh, jadi mereka akan dibiarkan sejuk.
  • Biji-bijian yang siap dipancarkan (dari sisa-sisa zarah yang tidak melekat) dan fasuyut.

  Seperti yang anda dapat lihat, proses itu banyak, memerlukan banyak kelengkapan. Walau bagaimanapun, dengan adanya bahan mentah murah atau bebas, pelet boleh dihasilkan dengan tangan mereka sendiri.

  Ciri-ciri pengeluaran pelet dari jerami

  Membuat pelet dari jerami lebih mudah. Ia pada awalnya menjadi kering, kerana fasa pengeringan tidak hadir. Sekiranya terdapat jerami basah, ia dikeringkan di bawah keadaan semulajadi di bawah sinar matahari, dan kemudian tanah dan bercampur-campur menjadi kering, dengan itu mencapai kelembapan bahan mentah yang diperlukan sebelum menekan.

  Lebih mudah digilap. Untuk ini, pemotong jerami diperlukan, yang segera memotong bahan mentah menjadi serpihan panjang yang diperlukan. Jadi pengisaran juga dilakukan pada satu masa. Selepas membawa jisim kepada kelembapan yang diperlukan, ia ditekan melalui media. Dan di sini semuanya lebih mudah: kerana bahan mentah lebih lembut, usaha diperlukan kurang. Peralatan kurang berkuasa - kos kurang. Pada masa yang sama, prestasi garis boleh menjadi tinggi.

  Seperti yang anda dapat lihat, peralatan untuk pengeluaran pelet dari jerami diperlukan kurang, dan masa dan tenaga juga kurang.

  Walaupun peralatan untuk pengeluaran pelet memerlukan banyak, peranti utama adalah granulator. Dengan bantuan peletnya terbentuk dari bahan baku. Terdapat beberapa model granulator:

  • Skru. Strukturnya sama dengan pengisar daging domestik. Aci auger dan matriks yang sama - parut di mana bahan mentah ditolak. Mereka boleh digunakan untuk bahan mentah yang lembut, contohnya jerami. Kayu, walaupun dihancurkan dengan baik, dia "tidak menarik" - usaha tidak mencukupi. Pada dasarnya, dengan kekuatan bahagian yang cukup, anda boleh meletakkan motor yang lebih berkuasa.

  Gambar skema extruder skru (granulator)

  Peranti unit utama granulator dengan matriks rata

  Peranti granulator dengan matriks silinder

  Extruder skru yang paling mudah dalam struktur. Ia sering digunakan untuk menekan fodders campuran, tetapi ia juga boleh digunakan untuk membuat pelet bahan bakar dari bahan mentah yang lembut. Jika anda perlu membuat peralatan pengeluaran pelet, ini adalah pilihan paling mudah. Dengan syarat bahawa anda tahu cara mengendalikan mesin bubut dan mesin kimpalan.

  Granulator skru buatan sendiri

  Seperti mana-mana peralatan jenis ini, granulator skru mempunyai matriks. Dalam kes ini ia kelihatan seperti pengisar bersih, hanya dibuat dari plat yang lebih tebal. Nod penting kedua ialah aci auger. Semua butiran ini boleh dilakukan sendiri. Bagaimana - untuk menggambarkan perkataan yang tidak berguna, lihat dalam video.

  Pembuatan matriks di bawah pendorong yang sedia ada.

  The auger dan matriks "dibungkus" ke dalam badan atau lengan. Bagaimana untuk melakukannya, lihat dalam video seterusnya.

  Selepas memasang unit utama, perlu memasang motor dengan pengurangan, hopper ke dalam yang dihancurkan jerami akan diberi makan. Anda boleh lari.

  Bagaimana Membuat Granulator dengan Matrix Flat

  Pertama anda perlu memahami bagaimana ia berfungsi. Semuanya sempurna ditunjukkan dalam video.

  Peranti Pelletizer Flat-Bed

  Dalam klip seterusnya, penjelasan yang agak terperinci tentang proses pembuatan matriks dan penggelek.

  Semua masa yang baik hari ini! Pelet, tentu saja, saya sendiri tidak merancang untuk melakukan, tetapi dandang pelet akan dibeli. Siapa yang boleh memberitahu apa yang terbaik untuk dipilih dan apa yang perlu dicari? Saya akan sangat berterima kasih atas maklum balas.

  Ruslan, itu disebabkan oleh fakta bahawa anda telah memilih dandang pelet, ini adalah keputusan yang tepat! Saya sangat gembira dengan dandang saya, rumah itu panas dan tidak terlalu mahal untuk memanaskan rumah. Saya membeli dandang pelet DOZATECH Saya mahu, dia dengan cara Rusia, kecekapannya tinggi, lima arah. Dan ini, jika anda sudah dalam topik yang mereka katakan, sangat baik! Disebabkan fakta bahawa terdapat lima lebuh raya di penukar haba, suhu di dalam paip lebih rendah, dan haba akan menjadi pemanasan air dalam litar maksimum. Ia dibersihkan sekali sebulan, tetapi ia tidak sukar dan tidak menakutkan saya sama sekali. Saya juga menyukai fakta bahawa keluli sangat tebal - 6 mm. Ia segera terbukti bahawa ia dibuat dengan nada dan hati nurani, ia akan berfungsi untuk jangka masa yang panjang. Saya memilih dari siri Biopallet, terdapat banyak model di sana, adalah perlu untuk berunding dengan pengurus apa yang sesuai untuk anda. Tetapi saya cadangkan dari bahagian bawah hati saya!

  Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 51 = 60