Pelet daripada habuk papan

Cara membuat pelet bahan api di rumah: kami mengganti kayu bakar dengan biofuel pengeluaran kami sendiri

Pelet gambut, seperti varian lain jenis bahan api ini, sepatutnya popular kerana banyak kelebihan mereka. Sebagai contoh, nilai kalori mereka boleh dibandingkan dengan arang batu, dan pokok itu kehilangan banyak granul ini. Apabila pelet dibakar, pelepasan bahan berbahaya ke atmosfera adalah minimum, dan pembebasan haba adalah besar dan berlaku secara sama rata.

Secara visual, pelet atau pelet bahan api adalah silinder ditekan sisa kayu atau bahan lain. Mereka boleh dibuat dari

 • kotoran ayam;
 • gambut;
 • jerami;
 • sisa penghasilan bijirin;
 • sekam bunga matahari.

Kelebihan dan kekurangan pelet bahan api

Kelebihan pelet ialah:

 • risiko rendah autoignition;
 • tidak mengandungi debu dan spora, yang tidak berbahaya kepada orang yang mengalami alahan;
 • Kebersihan ekologi, kerana apabila pelet dibakar, sehingga 3 peratus daripada abu dilepaskan ke dalam pelet;
 • pengeluaran haba yang tinggi;
 • kepadatan tinggi, memudahkan pengangkutan butiran.

Pelet bahan api boleh mempunyai kelemahan seperti:

 • kemungkinan penyemburan bahan berbahaya ke udara, jika ada, dalam persekitaran di mana bahan mentah dikumpulkan;
 • kos yang tinggi apabila membeli sejumlah kecil bahan bakar.

Di mana saya boleh menggunakan bahan api tersebut

Pelet bahan api diedarkan secara meluas di negara-negara Eropah, di mana ia digunakan untuk rumah-rumah persendirian dan pemanasan seluruh kawasan. Dengan cara ini, walaupun pelet kayu hanya ditambahkan pada arang batu, ini telah menyumbang untuk mengurangkan pelepasan yang berbahaya ke atmosfera.

Anda boleh menggunakan pelet:

 • di rumah kediaman pemilikan swasta di pendiangan atau dandang;
 • di rumah-rumah dandang perumahan dan perkhidmatan perkauman;
 • dalam sistem pengeluaran gabungan elektrik dan haba;
 • dalam sampah kucing sebagai pengisi
 • dalam keadaan kecemasan, jika perlu, setempat dan keluarkan produk cecair.

Peringkat utama pengeluaran pelet

Pelet bahan api dihasilkan biasanya pada skala perindustrian, tetapi tidak ada yang menghalang pelet daripada dihasilkan oleh tangan sendiri. Untuk ini, adalah berfaedah untuk memahami apa proses pembuatannya terdiri daripada.

1

Sebagai contoh, gambut pengilangan dikeringkan terlebih dahulu secara semulajadi, dan kemudian dibersihkan dari kekotoran - batu, akar pokok. Kemudian jisim adalah tanah, memisahkan pelbagai kemasukan daripadanya, dan dihantar ke kering.

Secara purata, kandungan lembapan bahan mentah tidak boleh melebihi tahap 12%. Kedua-dua pelet kayu dan bahan api lain memerlukan penggunaan pengering khusus yang tidak termasuk kemungkinan letupan. Selepas pengeringan itu selesai, jisimnya akhirnya tanah kepada pecahan yang diperlukan.

Sekarang pengeluaran pelet terus di tapak granulasi. Ia adalah pembentukan butiran. Produk diberi bentuk silinder, dan mendahului proses rawatan granulasi dengan stim kering. Oleh kerana itu, bahan menjadi lebih lentur, melepaskan pelekat dari itu.

Akhirnya, pelet siap pelet dihantar ke sejuk. Pada masa ini, mereka dikeringkan dan membeli kekuatan. Zarah-zarah kecil yang muncul semasa kitaran proses pengangkutan dipisahkan dari jisim produk siap untuk memberikan penampilan yang boleh dipasarkan.

Bergantung pada pengguna akhir, pelet boleh dibungkus dalam pembungkusan besar atau pakej kecil. Juga, pengangkutan kepada pembeli kadang-kadang dibuat oleh kereta. Ini berlaku jika pelet adalah untuk tanaman CHP atau rumah dandang.

Pengeluaran pelet di rumah

Tepat kerana pengeluar pelet paling sering bersedia untuk membuat tawaran yang menguntungkan hanya untuk pembeli borong, ramai pemilik dandang pelet di rumah persendirian berfikir sama ada untuk membuat pelet bahan api secara bebas oleh kraf tangan. Masalahnya tidak semestinya penggunaan pelet dalam kes ini adalah kecil. Sebaliknya, kerumitan itu disebabkan oleh hakikat bahawa tidak ada tempat untuk menyimpan bahan bakar, dan tidak menguntungkan untuk menyewa khusus untuk keperluan tersebut.

Teknologi pengeluaran di atas agak rumit dan memerlukan kos tertentu. Contohnya, apabila mencapai tahap kelembapan yang rendah, granul dapat mengeluarkan sejumlah besar haba. Untuk memastikan pengeringan berkualiti tinggi, pengeluar perlu menanggung kos yang serius. Walaupun jumlah bahan mentah yang besar tidak diperlukan untuk pengeluaran domestik, dan, oleh itu, kos pengeringan akan kurang, perlu memastikan keselamatan proses yang lengkap, kerana habuk papan, gambut atau bahan lain dalam bentuk kering mudah menyala.

Menyediakan untuk pengeluaran domestik pelet, adalah wajar untuk memahami bahawa tahap lain pembuatan jenis bahan api ini juga agak sukar. Ia mengenai penyortiran, dan membersihkan jisim dari kekotoran.

Setelah melihat video tentang pelet atau membaca tentang mereka, banyak orang yang tinggal di rumah persendirian, ada keinginan untuk mengatur pengeluaran jenis bahan bakar ini, bahkan untuk keperluan mereka sendiri. Pada pandangan pertama, semuanya mudah, terutamanya jika terdapat peluang untuk mendapatkan habuk papan atau bahan mentah yang sesuai tanpa perbelanjaan istimewa. Tetapi mendapat wawasan tentang intipati proses teknologi dan mengetahui kos peralatan untuk pengeluaran pelet, persoalan timbul sama ada ia mungkin untuk membuatnya di rumah. Dengan keinginan yang kuat, kemahiran tertentu dalam kimpalan, kebijaksanaan dan beberapa kos, anda boleh.

Klasik skim pengeluaran pelet adalah seperti berikut: a penumbukan awal bahan mentah - pengeringan - kecil (tidak lebih besar daripada 2 mm) menghancurkan - tepu wap overdried feedstock kepada kelembapan yang diperlukan (kira-kira 10%) - menekan pelet membentuk - penyejukan pelet - pembungkusan.

Di rumah, ada kemungkinan untuk menghasilkan pelet, jika kita tidak memasukkan beberapa tahap skema klasik, iaitu. jika anda membeli bahan mentah yang dihancurkan, kelembapan yang diperlukan, sebagai contoh, perusahaan papan kerja kayu gergaja kecil. Dalam kes ini, peralatan hanya memerlukan granulator. Jika anda pergi ke skim penuh, anda juga akan memerlukan pengering dan penghancur, akibatnya, pelet tersebut akan menjadi terlalu mahal.

Bagaimana dan dari apa yang hendak dikumpulkan granulator itu

Peralatan profesional mempunyai harga langit tinggi, ia direka untuk beban yang sangat besar, yang tidak mudah diberikan di rumah. Dan dijual tidak begitu mudah dicari. Mekanisme yang diperlukan untuk membuat pelet, dipanggil granulator. Hari ini anda boleh membeli versi yang digunakan di negara-negara EU, dan gunakan tawaran jurutera tempatan yang membuat garisan mereka sendiri untuk pengeluaran pelet bahan api. Tetapi opsyen yang paling ekonomik adalah pembuatan granulator dengan tangan anda sendiri.

Komponen utama granulator ialah motor elektrik, asas yang stabil, pengurangan, gear dengan poros dan matriks. Ia adalah dengan elemen terakhir yang banyak orang mengalami masalah. Bagaimana dan dari apa yang membuat matriks rata dan untuk memilih gear untuknya boleh didapati di dalam video di bawah.

Video tentang cara membuat matriks rata untuk granulator

Asas kerangka granulator - boleh dikimpal dari profil keluli sekatan segi empat tepat tidak kurang daripada 40x25 mm. Saiznya bergantung kepada kuasa motor terpilih. Yang terakhir perlu dibeli. Tetapi reducer boleh dibuat secara bebas, dari apa dan seberapa baik ia dicat dan ditunjukkan dalam foto di sini. Ini sememangnya bukan satu-satunya pilihan.

Badan granulator diperbuat daripada logam lembaran. Ia mestilah terdiri daripada dua bahagian: bahagian atas akan dimuatkan dengan habuk papan, dan bahagian bawahnya akan jatuh melalui matriks. Bentuk badan hanya silinder, dengan diameter sedikit lebih besar dari matriks untuk putaran bebas kedua. Di bahagian bawah, pembukaan diperlukan, sebaiknya dengan alur, supaya pelet-pelet yang siap bebas tumpah ke dalam bekas.

Kedua-dua bahagian badan tidak boleh dikimpal, ia akan menjadi sukar untuk dibersihkan. Mereka boleh dihubungkan dengan bolt, sebelum ini membuat telinga. Masukkan matriks dan batang dengan gear ke dalam badan. Granulator sudah siap. Sekarang pelet kayu untuk dandang pelet sendiri boleh dibuat di rumah.

Memotong rumput secara rutin merangsang pertumbuhan pucuk baru dan membantu mengekalkan pemandangan yang menarik terhadap rumput. Adalah sukar untuk melakukan potongan rambut secara manual ,. Masa depan

Mekanisasi kerja sangat memudahkan pengurusan ladang atau ladang kecil. The deterrent yang mendorong penggunaan tenaga kerja manual ,. Masa depan

Apabila menjalankan kerja berkebun, banyak usaha dibelanjakan untuk memerangi perosak menyerang sayuran dan buah beri, semak ,. Masa depan

Dalam pemanasan relau, keperluan untuk melancarkan kapak setiap hari cepat berubah menjadi rutin dan memerlukan banyak masa. Di sini. Masa depan

Harga untuk model siap pakai peralatan melepaskan salji banyak memaksa satu pukulan dan jalan yang jelas secara manual. Untuk melakukan mekanisasi. Masa depan

Bosan kerja monoton di taman? Mahu mempunyai lindung nilai yang rapi dan tapak yang dipelihara dengan baik, membelanjakannya. Masa depan

Sekop kuat di musim sejuk membantu dengan cepat menghilangkan salji dari kawasan pinggir bandar, bumbung rumah atau kereta. Ketahui cara melakukannya. Masa depan

PPK, satu artikel lengkap. Intipati topik artikel tidak didedahkan. Artikel ini dipanggil bagaimana untuk membuat, dan sama ada ia sebenarnya untuk membuat pelet.

Pentadbiran tapak meminta maaf atas ketidaksesuaian tajuk artikel dan kandungannya. Kami cuba membetulkan peninggalan dengan menambah seksyen tentang cara membuat granulator untuk pengeluaran pelet di rumah.

Dan pelet ini boleh digunakan dalam semua jenis dandang bahan api pepejal?

Igor, saya fikir. bahawa dalam semua, itu bahan bakar, apa perbezaan apa jenis itu.

lebih banyak idea:

pada bulan Mac Mari kita bercakap tentang kerja bermusim bulan ini untuk memastikan kebun anda dalam keadaan sempurna

Pengeluaran rumah pelet

Tidak di mana-mana, kayu atau arang batu adalah bahan bakar yang berpatutan, tetapi pembaziran industri kayu atau pertanian dapat dijumpai, mungkin, di mana-mana. Telah lama diketahui bahawa mereka membakar, mungkin sedikit lebih teruk, tetapi sangat mungkin untuk memanaskan mereka. Hanya menuangkan habuk papan atau jerami sangat tidak selesa. Oleh itu, mereka mencipta mereka untuk memproses dan tekan briket atau butiran. Untuk pelet bahan bakar - pelet - terdapat juga dandang khas. Dengan bahan bakar yang baik, mereka akan diservis (menghisap abu) sekali sebulan. Berita terbaik ialah anda boleh membuat pelet sendiri. Ini memerlukan banyak peralatan, tetapi asasnya adalah granulator (extruder atau pelletizer). Tanpa dia, tiada cara.

Apakah pelet dan apa jenis pelet itu?

Pelet adalah pelet bahan bakar yang terbuat dari sisa kayu, beberapa sisa tanaman (jerami, sekam bunga matahari, soba, dll) dan juga dari kotoran ayam. Teknologi pengeluaran mereka sedemikian rupa sehingga tiada bahan tambahan dan pengikat diperlukan. Iaitu, ia benar-benar selamat dan seratus peratus bahan bakar semula jadi, yang juga diperbuat daripada sisa.

Pelet adalah bahan api yang baik

Oleh kerana bahan mentah untuk pelet bahan bakar boleh berbeza, ciri-ciri bahan bakar juga berbeza. Pelet dibahagikan kepada tiga kategori:

 • Putih. Ini adalah bahan api premium dengan ciri-ciri tertinggi (dan harga). Ia dinamakan begitu untuk warna ciri - cahaya kuning, hampir putih. Tetapi warna adalah sekunder, ciri utama dan yang utama adalah kandungan abu yang sangat rendah. Selepas pembakaran pelet putih abu, tidak lebih daripada 0.5% jumlah bahan api kekal. Membersihkan dandang akan sangat jarang berlaku. Pelet bahan api putih diperolehi daripada cip tanpa kulit dan lain-lain kemasukan luaran. Sebagai peraturan, ia adalah pertukangan kayu atau pembuatan perabot.
 • Kelabu. Bahan mentah untuk jenis pelet ini mungkin mengandungi beberapa peratusan kulit, jarum dan beberapa kekotoran asing lainnya. Tetapi kandungan abu tidak boleh melebihi 1.5%.
 • Pelet industri atau gelap. Pelet bahan api jenis ini dibuat dari jerami atau kek minyak dalam bentuk tulen atau dengan penambahan sisa kayu. Kandungan abu jenis bahan api ini jauh lebih tinggi daripada yang diterangkan di atas, namun, ia tidak boleh melebihi 5%.

Pelet putih dan kelabu digunakan untuk pemanasan individu. Mereka juga dipanggil "kelas pertama" atau kelas pertama. Mereka mempunyai diameter 6-8 mm, ketumpatan kira-kira 600 kg / m 3, jumlah haba yang dikeluarkan adalah kira-kira 4.7 kW / j. Mereka dibakar dalam dandang khas, yang dipanggil pelet. Biasanya peralatan ini sangat menuntut kualiti bahan api. Sebagai tambahan kepada kandungan abu kecil, syarat-syarat juga dikenakan ke atas integriti pelet, dan jika tiada pecahan pecah. Jika tidak, pembakar dandang pelet tersumbat, dandang dimatikan. Pelet industri juga dibakar di dalam relau khas, tetapi mereka mempunyai struktur yang sama sekali berbeza dan jumlah yang lebih besar.

Ciri-ciri pelet daripada bahan mentah yang berbeza

Pada dasarnya, sebarang pelet boleh dikebumikan dalam dandang bahan api pepejal, hanya mereka biasanya digunakan di tahap pembusukan. Apabila oven sudah panas, beberapa pelet diliputi.

Untuk mana-mana tuan rumah, idea untuk membuang bahan buangan menjadi bahan bakar, atau bahkan membuat wang di atasnya, adalah menarik. Pada dasarnya, untuk membuat pelet dengan tangan mereka sendiri adalah nyata, tetapi tidak layak mengharapkan kualiti perindustrian daripada mereka. Memaksa bekerja pada dandang pelet yang diimport pada granul buatan sendiri tidak mungkin berfungsi, tetapi agregat buatan sendiri atau pepejal yang kuat berfungsi dengan baik dengannya.

Peralatan, yang diperlukan untuk pengeluaran pelet daripada habuk papan atau cip

Teknologi untuk pengeluaran pelet kayu terdiri daripada beberapa peringkat berturut-turut:

 • Menghancurkan bahan mentah yang besar. Fragment tidak boleh melebihi 1.25 cm 3. Ini adalah persiapan untuk pengeringan yang lebih baik. Operasi ini memerlukan penghancur.
 • Pengeringan di ruang pengeringan. Bahan mentah dibawa ke kelembapan 8-12%. Terdapat pelbagai jenis kamera, sesetengah menggunakan pemanasan langsung (udara panas dari relau dibekalkan ke ruang pengering), yang lain memanaskan penukar haba, dan dari situ - udara di dalam pengering. Pilihan kedua kurang berkesan, tetapi dalam hal ini, kemungkinan jelaga yang jatuh ke dalam bahan mentah dikecualikan. Malah sedikit jelaga boleh menghiasi cip. Akibatnya, pelet dapat dikelaskan sebagai "putih" (jika bahan mentah yang sesuai digunakan), dan dalam warna - kelabu.
 • Menghancurkan halus. Kayu kering dimasukkan ke dalam penghancur (biasanya jenis tukul). Pada output, serpihan kayu mengukur lebih dari 1.5 mm untuk pelet putih dan kelabu, dan 4 mm untuk pelet industri.
 • Pengeringan. Serat kayu dengan kelembapan yang rendah tidak boleh melekat bersama. Kerana mereka lembap. Jika sisa digunakan untuk pain, merapikan, air disuntik. Bahan mentah dari kayu keras - oak, birch, beech - diproses dengan stim panas.
 • Menekan. Di sini kerja-kerja menekan reka bentuk yang berbeza. Bahan mentah ditekan melalui matriks (rata atau bulat), yang membentuk silinder saiz yang ditentukan.
 • Penyejukan. Di bawah pengaruh tekanan tinggi, pelet dipanaskan hingga 70-90 ° C. Dalam keadaan ini, mereka mudah runtuh, jadi mereka akan dibiarkan sejuk.
 • Biji-bijian yang siap dipancarkan (dari sisa-sisa zarah yang tidak melekat) dan fasuyut.

Seperti yang anda dapat lihat, proses itu banyak, memerlukan banyak kelengkapan. Walau bagaimanapun, dengan adanya bahan mentah murah atau bebas, pelet boleh dihasilkan dengan tangan mereka sendiri.

Ciri-ciri pengeluaran pelet dari jerami

Membuat pelet dari jerami lebih mudah. Ia pada awalnya menjadi kering, kerana fasa pengeringan tidak hadir. Sekiranya terdapat jerami basah, ia dikeringkan di bawah keadaan semulajadi di bawah sinar matahari, dan kemudian tanah dan bercampur-campur menjadi kering, dengan itu mencapai kelembapan bahan mentah yang diperlukan sebelum menekan.

Lebih mudah digilap. Untuk ini, pemotong jerami diperlukan, yang segera memotong bahan mentah menjadi serpihan panjang yang diperlukan. Jadi pengisaran juga dilakukan pada satu masa. Selepas membawa jisim kepada kelembapan yang diperlukan, ia ditekan melalui media. Dan di sini semuanya lebih mudah: kerana bahan mentah lebih lembut, usaha diperlukan kurang. Peralatan kurang berkuasa - kos kurang. Pada masa yang sama, prestasi garis boleh menjadi tinggi.

Seperti yang anda dapat lihat, peralatan untuk pengeluaran pelet dari jerami diperlukan kurang, dan masa dan tenaga juga kurang.

Walaupun peralatan untuk pengeluaran pelet memerlukan banyak, peranti utama adalah granulator. Dengan bantuan peletnya terbentuk dari bahan baku. Terdapat beberapa model granulator:

 • Skru. Strukturnya sama dengan pengisar daging domestik. Aci auger dan matriks yang sama - parut di mana bahan mentah ditolak. Mereka boleh digunakan untuk bahan mentah yang lembut, contohnya jerami. Kayu, walaupun dihancurkan dengan baik, dia "tidak menarik" - usaha tidak mencukupi. Pada dasarnya, dengan kekuatan bahagian yang cukup, anda boleh meletakkan motor yang lebih berkuasa.

Gambar skema extruder skru (granulator)

Peranti unit utama granulator dengan matriks rata

Peranti granulator dengan matriks silinder

Extruder skru yang paling mudah dalam struktur. Ia sering digunakan untuk menekan fodders campuran, tetapi ia juga boleh digunakan untuk membuat pelet bahan bakar dari bahan mentah yang lembut. Jika anda perlu membuat peralatan pengeluaran pelet, ini adalah pilihan paling mudah. Dengan syarat bahawa anda tahu cara mengendalikan mesin bubut dan mesin kimpalan.

Granulator skru buatan sendiri

Seperti mana-mana peralatan jenis ini, granulator skru mempunyai matriks. Dalam kes ini, ia kelihatan seperti pengisar bersih, hanya dibuat daripada plat yang lebih tebal. Nod penting kedua ialah aci auger. Semua butiran ini boleh dilakukan sendiri. Bagaimana - untuk menggambarkan perkataan yang tidak berguna, lihat dalam video.

Pembuatan matriks di bawah pendorong yang sedia ada.

The auger dan matriks "dibungkus" ke dalam badan atau lengan. Bagaimana untuk melakukannya, lihat dalam video seterusnya.

Selepas memasang unit utama, perlu memasang motor dengan pengurangan, hopper ke dalam yang dihancurkan jerami akan diberi makan. Anda boleh lari.

Bagaimana Membuat Granulator dengan Matrix Flat

Pertama anda perlu memahami bagaimana ia berfungsi. Semuanya sempurna ditunjukkan dalam video.

Peranti Pelletizer Flat-Bed

Dalam klip seterusnya, penjelasan yang agak terperinci tentang proses pembuatan matriks dan penggelek.

Semua masa yang baik hari ini! Saya pasti tidak merancang untuk membuat pelet, tetapi dandang pelet akan dibeli. Siapa yang boleh memberitahu apa yang terbaik untuk dipilih dan apa yang perlu dicari? Saya akan sangat berterima kasih atas maklum balas.

Ruslan, itu disebabkan oleh fakta bahawa anda telah memilih dandang pelet, ini adalah keputusan yang tepat! Saya sangat gembira dengan dandang saya, rumah itu panas dan tidak terlalu mahal untuk memanaskan rumah. Saya membeli dandang pelet DOZATECH Saya mahu, dia dengan cara Rusia, kecekapannya tinggi, lima arah. Dan ini, jika anda sudah dalam topik yang mereka katakan, sangat baik! Disebabkan fakta bahawa terdapat lima lebuh raya di penukar haba, suhu di dalam paip lebih rendah, dan haba akan menjadi pemanasan air dalam litar maksimum. Ia dibersihkan sekali sebulan, tetapi ia tidak sukar dan tidak menakutkan saya sama sekali. Saya juga menyukai fakta bahawa keluli sangat tebal - 6 mm. Ia segera terbukti bahawa ia dibuat dengan nada dan hati nurani, ia akan berfungsi untuk jangka masa yang panjang. Saya memilih dari siri Biopallet, terdapat banyak model di sana, adalah perlu untuk berunding dengan pengurus apa yang sesuai untuk anda. Tetapi saya cadangkan dari bahagian bawah hati saya!

Tinjauan garis bagi pengeluaran pelet

Sehingga baru-baru ini, satu-satunya perspektif pengeluaran pelet adalah orientasi terhadap pengguna swasta. Segmen pasaran bermaksud penggunaan produk oleh pemilik rumah negara dan kotej yang dilengkapi dengan dandang bahan api pepejal dengan kapasiti 20-100 kW, butiran yang boleh dibaca dalam artikel ini. Walau bagaimanapun, kini sudah ramai pengguna yang menggunakan pelet dalam dandang dengan kapasiti daripada 200 kW dan ke atas mencapai 50% dan terus berkembang. Sehubungan itu, terdapat peningkatan permintaan untuk bahan bakar berbutir, yang seterusnya membentuk cadangan untuk peralatan pengeluaran pelet yang murah dan efisien. Memandangkan terdapat sejumlah besar perusahaan pembuatan kayu di Rusia, adalah dinasihatkan untuk menghasilkan pelet bahan api daripada habuk papan.

Skim garisan pengeluaran untuk pengeluaran pelet

Seperti dalam mana-mana garisan pengeluaran, proses pembuatan dibahagikan kepada beberapa peringkat.

1. Bekalan bahan mentah dan penyimpanan habuk papan

Sudah pada tahap ini, terdapat beberapa kesulitan yang disebabkan oleh kualiti bahan mentah. Untuk pengeluaran satu tan granul, dari 3 m³ hingga 6 m³ habuk papan diperlukan. Untuk mengira permintaan untuk pengeluaran dalam bahan mentah setiap tan pelet siap, formula berikut boleh digunakan:

(100% Wrapnel) / (100% Ware) = tan habuk papan, di mana

Sisa - kelembapan relatif habuk papan dalam%;

Bungkus - kelembapan relatif pelet siap dalam%.

Bahan mentah yang dipanen perlu diambil kira dalam meter padu berdasarkan ketumpatan sisa kayu, yang ditentukan secara empirik atau diambil dari direktori.

Satu contoh pengiraan keperluan bahan mentah untuk pengeluaran 1 ton pelet

Kami mengambil massa ketumpatan m³ daripada kayu 0.9 tan.

Kami menggantikan data dalam formula di atas dan mendapatkan keperluan bahan mentah untuk pengeluaran satu tan produk:

(100% -10%) / (100% -80%) = 4.5 tan habuk papan atau 4.5 tan / 0.9 = 5 m³

Pengesahan formula boleh dilakukan dengan cara yang bertentangan. Jika pengeringan bahan awal kehilangan pesanan

maka berat pelet yang siap adalah 22.3% daripada jisim habuk.

Sehubungan itu, 1 tan bahan mentah / 22.3% = 4.48 tan atau 4.48 * 1.11 = 5 m³ habuk papan mentah dengan kelembapan tertentu.

Berdasarkan tahap penyediaan bahan mentah, teknologi pengeluaran mereka dan kehadiran unit-unit ini atau lain-lain dalam komposisi garis teknologi ditentukan.

Pengaruh parameter bahan baku pada proses teknologi dan kualiti produk siap:

 • Sekiranya kandungan kelembapan bahan mentah yang tinggi, domba pengeringan tambahan diperlukan, input tenaga dan kos buruh meningkat;
 • Dengan komposisi pecahan bahan mentah yang besar, terdapat keperluan untuk penyediaan tambahan dengan pengisaran dan pemisahan, pelaburan dan input tenaga semakin meningkat;
 • Apabila bahan mentah campuran yang terdiri daripada pelbagai jenis batu masuk ke dalam pengeluaran, kecekapan proses granulasi dan kestabilan baris dikurangkan;
 • Dengan dominasi kayu, reput dan kayu lama di dalam bahan mentah, nilai tenaga pelet berkurang, kos produk siap berkurangan, dan, akibatnya, keuntungan perusahaan.

Apabila merancang pelancaran pengeluaran, melakukan penilaian awal mengenai kualiti bahan mentah. Ini bergantung pada kos dan keuntungan anda pada masa akan datang.

2. Pengisaran awal bahan basah

Sebagai peraturan, untuk pengeluaran pelet pada skala perindustrian, bahan mentah berasal dari perusahaan pembuatan kayu. Secara semulajadi, sisa tidak disusun, dan dalam jisim habuk hab terdapat kerepek, kulit kayu, bar, pedang dan lain-lain jenis pecahan besar. Untuk pra-penggilingan, tukul tukul jenis deco digunakan. Di kilang-kilang semacam itu anda boleh memuatkan sisa dengan kelembapan sehingga 80% dan menghilangkan bahan melekat pada bahagian dalam peralatan.

Difahamkan bahawa kami memperolehi untuk pengeluaran bahan mentah sebelum dihancurkan, sebahagiannya tidak melebihi separuh panjang produk siap.

Faktor keadaan bahan mentah, meningkatkan kos pengeluaran:

 • Kehadiran sejumlah besar kulit dan cip dalam jisim habuk memerlukan pemisahan tambahan atau pengisaran;
 • Kehadiran pasir dan batu, yang jatuh ke dalam bahan mentah dalam proses penebangan kayu dan pengangkutannya, memerlukan pemasangan poket khusus-penangkap atau pembilasan habuk papan;
 • Inhomogeneity bahan mentah oleh spesies kayu.

Untuk mengeringkan bahan mentah, drum kering digunakan dengan kemungkinan untuk memuatkan habuk papan dengan kelembapan relatif 80-100% dan kelembapan relatif akhir 8-12%. Pemfailan dibekalkan oleh skru, yang merupakan cara termurah untuk mengangkut bahan mentah ke ruang pengeringan. Sekiranya pecahan kasar ada di dalam bahan suapan, mungkin peralatan tersebut menjadi macet akibat zarah jatuh antara skru dan "jaket". Dalam kes ini, adalah mungkin untuk menggunakan augers spring fleksibel atau auger paksi dengan lingkaran.

Garis lengkap untuk pengeringan bahan mentah:

 • Penjana gas atau sumber udara panas lain;
 • Drum pengeringan dengan pemacu putaran dan dengan kelajuan putaran yang berubah-ubah;
 • Penerimaan siklon bahan mentah kering;
 • Storan bunker untuk bekalan habuk habuk ke dalam pengeringan gendang;
 • Cyclone untuk membersihkan gas serombongan dari habuk dan menangkap denda (keperluan alam sekitar);
 • Pengangkat asap yang membolehkan udara melepasi gendang pengeringan dan siklon pada kelajuan yang dianggarkan;
 • Pengangkut atau skru makan bahan kering ke dalam kedai corong;
 • Panel kawalan dan garis automasi.

Proses teknologi pengeringan habuk:

 • Sumber tenaga termal dibekali dengan peralatan yang menghalang dram api dan percikan api dari terbakar ke dalam drum pengering. Pengambilan udara untuk pemanasan dan pembekalan berikutnya ke gendang pengeringan dijalankan dari jalan dari zon di mana tidak ada debu dari pengeluaran;
 • Bahan mentah melepasi gendang pengering yang terletak secara mendatar pada penggelek, pengedaran seragam jisim dikawal. Untuk memastikan keselamatan proses itu, injap letupan akan dipasang;
 • Di bawah pengaruh aliran udara panas (di bahagian masuk perintah 7000С dan pada output 1000 μ), serbuk habuk itu dikeringkan ke kandungan lembapan yang dikira dan memasuki siklon di mana bahan mentah itu didepositkan dan ditenggelamkan oleh feeder sluice;
 • Pembersihan gas api dilakukan dalam siklon, yang direka untuk mengeluarkan habuk kayu;
 • Semua peringkat pengeringan dikawal dalam mod automatik melalui unit kawalan.

Di dalam gendang pengeringan, di sepanjang lilitan badan, terdapat pisau yang menyebabkan tumbuhan bahan. Pencampuran berterusan dalam aliran udara panas menjamin pengeringan seragam serbuk gergaji dan memakan bahan ke salur keluar dengan ciri-ciri yang stabil.

Sebaiknya, habuk papan memasuki menekan perlu mempunyai panjang tidak lebih daripada 4 mm. Itulah sebabnya, untuk kualiti produk yang tinggi, bahan penghancuran tambahan berlaku. Bagi kebanyakan barisan pengeluaran pelet, standard saiz zarah tidak lebih daripada 1.5 mm dan ketumpatan pukal 150 kg / m³ ditubuhkan. Untuk pengisaran habuk papan, ia adalah paling suai untuk menggunakan kilang tukul, yang disediakan untuk mengisar bahan permulaan dengan kandungan lembapan tidak melebihi 25%. Parameter utama peralatan adalah produktiviti bahan yang dibekalkan dan produktiviti melalui udara. Oleh kerana kilang tukul tidak hanya berfungsi dengan fungsi pengisaran, tetapi juga menghasilkan tekanan udara untuk menghilangkan bahan yang dihancurkan, pengiraan harus dibuat pada siklon tangkapan.

5. Penerimaan bahan-bahan mentah yang kering dan dicincang ke dalam penerima hopper

Seperti yang telah kita nyatakan di atas, habuk papan kering kering di bawah tekanan udara, yang dihasilkan oleh putaran palu di kilang, memasuki cyclone corong yang menerima. Prinsip siklon adalah bahawa bahan yang datang dengan udara diarahkan ke bawah, berputar di lingkaran dan di bawah pengaruh daya sentrifal ditekan terhadap dinding peralatan. Kelajuan kehilangan, serbuk habuk dideposit di bahagian bawah siklon, dan keluar udara yang disucikan melalui paip ekzos yang dipanggil.

Habuk gergaji dilalui kitaran penuh penyediaan boleh lebih kering daripada yang diperlukan untuk menekan. Jadi parameter kelembapan optimum untuk bahan mentah ialah 8-12%. Pada nilai kelembapan yang lebih rendah, pelembab tambahan diperlukan, yang dilakukan dalam pencampur skru dengan memberi makan stim di bawah tekanan atau air disembur. Ia adalah sangat penting semasa proses teknologi untuk menjalankan pemantauan berterusan kelembapan bahan mentah, menggunakan penganalisis kelembapan yang beroperasi mengikut prinsip pengeringan dan timbangan serentak bahan.

Proses utama untuk pengeluaran pelet dari habuk kayu adalah granulation dari bahan yang disediakan. Tekanan yang digunakan dalam garis pemprosesan untuk memproses habuk kayu berbeza dalam jenis matriks: bulat dan datar. Matriks bulat direka bentuk untuk bahan kurang elastik dan digunakan dalam industri makanan, kimia dan kilang makanan. Matriks rata direka khusus untuk memproses sisa pepejal. Prinsip pengoperasian dua jenis tekanan hampir sama - penggelek menolak bahan mentah termampat melalui lubang bergerak di sepanjang permukaan matriks, dan kemudian silinder diameter tertentu yang dipotong dengan pisau. Pembentukan pelet berlaku di saluran matriks dan terdapat beberapa keunikan peralatan yang terungkap ketika mengendalikan mesin dari pengeluar yang berbeza. Jika matriks tebal, pembentukan berlaku kerana panjang saluran yang digilap (rintangan), dengan matriks nipis, sebaliknya, bahan mentah dimampatkan kerana kekasaran saluran yang tidak dibersihkan. Apabila matriks disapu, pelet meluncur di sepanjang dindingnya, tidak mencapai ketumpatan yang diinginkan. Keluar dari keadaan ini boleh menjadi saluran saluran melalui fail untuk memberikan kepada mereka jenis asal.

Pada keluar dari akhbar, granul mempunyai suhu kira-kira 900 ° C. Jika, tanpa menunggu suhu produk jatuh ke 20-300С, produk itu akan "mencuri" dalam bungkusan dan butiran akan memecahkan kepada keadaan bahan mentah. Penyejat pelet dilakukan dalam lajur ramjet apabila udara luaran dibekalkan melalui lapisan produk siap. Pengiraan volum penyejuk dijalankan pada beban penuh dengan corong dengan margin yang kecil dalam prestasi. Tidak disyorkan jika pelet tidak disejukkan ke suhu yang diinginkan, tambahan sejuk dipasang, kerana pengangkutan pelet yang tidak penuh telah menyebabkan kemusnahan sebahagiannya.

Jumlah peralatan yang digunakan untuk dos dan pembungkusan bergantung kepada masalah yang telah diselesaikan. Untuk menanggalkan produk siap dalam beg besar (kontena), suapan skru dan skala platform elektronik digunakan. Pembuangan habuk dari kawasan kerja dilakukan oleh aspirasi tambahan tempatan. Pembungkusan dalam bekas yang lebih kecil adalah mungkin pada skala yang digantung dilengkapi dengan tolok terikan, yang memotong bekalan feeder apabila berat yang ditentukan dicapai.

Keterangan jenis garisan pengeluaran pelet

Dari sederhana hingga kompleks. Dalam pengeluaran pelet, peralatan dengan pelbagai kapasiti dan peralatan digunakan. Sekiranya pemasangan mudah dipermudahkan untuk membekalkan sistem pemanasan sebuah rumah persendirian, maka garis dengan persediaan bahan mentah lengkap dan pembungkusan produk siap ditawarkan untuk kegunaan komersil.

1. Granulator dengan kapasiti 80-120 kg pelet per jam

Untuk model ini, terdapat kekurangan garis mini dalam konfigurasi untuk operasi berikut:

 • Pengisaran permulaan bahan mentah;
 • Pengeringan bahan mentah;
 • Pengisaran tambahan;
 • Pelembapan;
 • Penyejukan;
 • Pembungkusan.

Prinsip granulator sangat mudah. Untuk menjalankan mini-line, anda memerlukan bahan mentah dengan kandungan lembapan tidak melebihi 10-15% dan saiz zarah tidak melebihi 5 mm. Serbuk habuk itu dimasukkan secara manual ke dalam corong penunggang yang menerima, dari mana bahan itu datang terus ke permukaan matriks rata. Di bawah tekanan penggelek, serbuk habuk dipecut melalui lubang mati, dan pengguna menerima pelet dengan diameter 4-10 mm. Untuk memahami kelayakan menggunakan garis dengan prestasi yang kecil, kami mengesyorkan agar anda membaca artikel ini.

Kelebihan granulator yang mudah:

 • Penggunaan tenaga atau bahan api yang rendah. Malah, hanya satu enjin yang digunakan, yang bertanggungjawab untuk memberi makan bahan dan memutar penggelek;
 • Kemungkinan melancarkan talian mini pada bila-bila masa untuk memenuhi keperluan pelet bahan api;
 • Gunakan granulator untuk pengeluaran fodders campuran granulated.
 • Tidak ada dos bahan, pengendali dipaksa untuk secara independen menentukan tahap pemuatan bahan baku;
 • Ketidakupayaan mempunyai sumber bahan mentah yang stabil dengan parameter tertentu. Ternyata dengan membeli barisan, anda juga mesti membeli kilang untuk memotong habuk gergaji dan pengering aerodinamis, yang paling sesuai untuk ladang swasta;
 • Apabila pengeluar mengisytiharkan hayat perkhidmatan matriks sehingga 1000 jam, hayat perkhidmatan sebenar ialah 300-500 jam.

Dalam video ini, anda dapat melihat garis dari Republik Czech.

2. Jalur untuk pengeluaran pelet dengan kapasiti 500 kg / h

Barisan mini dengan kapasiti 500 kg / h dibahagikan kepada beberapa bahagian.

Seksyen penyediaan bahan mentah:

 • Shcheporez, yang melakukan penghancuran awal cip, kulit kayu, knot dan sisa pemprosesan kayu yang lain;
 • Pemisah untuk pemeriksaan batu dan grid magnet untuk menangkap objek logam;
 • Penghancur tukul, bertujuan untuk mengisar bahan mentah dengan kelembapan relatif sehingga 60%;
 • Pengeringan aerodinamik;
 • Penghantar suapan untuk bahan mentah dan pneumotransport untuk bekalan habuk habuk hancur dari kilang tukul ke siklon pengering.

Bahagian penggiling bahan mentah:

 • Bunker dengan dispenser;
 • Granulator dengan matriks rata;
 • Chiller dalam talian;
 • Pengangkutan pneumatik pellet feed kepada siklon tangki simpanan tangki produk siap.

Barisan mini untuk pengeluaran pelet habuk dengan kapasiti 500 kg / h boleh dilengkapi dengan dispenser untuk mengisi produk dalam bekas kecil atau dalam bekas dengan jumlah 1 m³.

 • Barisan pemasangan yang cukup lengkap, yang akan membolehkan segera, selepas pemasangannya, untuk memulakan pengeluaran;
 • Anda boleh melayani hampir apa-apa bahan penghasilan kerja kayu;
 • Bayaran balik yang cepat dengan kehadiran bekalan bahan mentah yang berterusan atau pelupusan sampah pengeluaran mereka sendiri.
 • Pengeringan aerodinamik tidak akan memastikan bekalan bahan yang berterusan dengan kelembapan tertentu. Dalam amalan, terbukti bahawa pengering model seperti itu "menghilangkan" kelembapan dari satu pas sebanyak 10-15%;
 • Tiada unit stim atau bekalan air untuk mencemarkan habuk papan selepas pengisaran. Sebagai peraturan, hampir mustahil untuk mencapai kandungan lembapan yang stabil bahan baku, yang menjejaskan kualiti produk siap.

Contoh jelas garis dengan produktiviti 500 kg / jam produk siap

3. Jalur untuk penghasilan pelet dengan kapasiti melebihi 1000 kg / j

Ciri tersendiri bagi jenis garisan ini ialah kemasukan pengering pemutar (drum) dalam bahagian penyediaan bahan mentah. Semua laman web lain melaksanakan fungsi yang diterangkan dalam baris sebelumnya, tetapi dengan lebih banyak prestasi dan keupayaan untuk mengautomasikan kawalan proses.

Dalam video ini, kita akan dapat mengenali garis yang mampu menghasilkan dari 2000 kg / jam pelet berkualiti tinggi.

Keuntungan pengeluaran pelet

Mana-mana keuntungan pengeluaran dikira berasaskan beberapa syarat. Dan jika kita tahu prestasi jalur pengeluaran pelet, penggunaan tenaga elektrik dan kos kakitangan pengambilan, beberapa faktor hanya diabaikan.

Seperti yang telah kami tunjukkan dalam jadual, terdapat beberapa pengeluar peralatan di Rusia dan di luar negara. Pada prinsipnya, jika anda tidak mengambil kira pelet "telanjang", yang terdiri dari corong penerima dan akhbar itu sendiri, maka semua baris hampir sama. Kami tidak akan menyenaraikan semula peralatan dari garisan sepenuhnya, kami hanya ingat pengering dan penghancur tambahan. Oleh itu, seperti dalam teknik lain, kebolehpercayaan garisan menentukan kepercayaan baik pengeluar dan bahan yang digunakan. Jadi ketebalan logam dan ciri-cirinya secara langsung terikat kepada kestabilan peralatan untuk proses geseran, dan nod yang dipasang galas dan bahagian bergerak yang lain mesti direka bentuk untuk beban yang dirancang. Adalah perlu untuk mengetahui asal-usul nod utama yang boleh dibekalkan dari bengkel semi-kraftangan di China dan dilengkapkan di bawah jenama Rusia.

Terdapat banyak nuansa mengenai peralatan dan perlu mempelajari secara teliti penerapan garis yang dicadangkan. Itulah sebabnya salah satu artikel keuntungan dari perusahaan harus dikira atas dasar data mengenai pemeliharaan peralatan, penggantian ganti alat ganti, hayat purata unit dan kos yang diperlukan untuk pembaikan dan downtime. Yang habis-habisnya malar akan menjadi matriks kepada mesin, dalam kompartmen dengan penggelek, anda harus terus membelinya dan lebih baik untuk menentukan terlebih dahulu pengilang dan syarat penghantaran.

Salah satu pengeluar pelet dogma ialah: "Sebaik sahaja anda mula membayar untuk habuk papan, pergerakan anda yang tidak dapat dielakkan untuk kebankrapan bermula sekali gus." Setuju bahawa ia tidak bersyukur bergantung kepada pembekal. Hari ini, satu harga akan ditetapkan, esok lagi. Dan tidak jauh adalah seorang produser baru yang merupakan saudara saudagar pengarah sebuah perusahaan kayu. Penyelesaian yang optimum adalah untuk membayar anda untuk mengeluarkan sisa atau menggunakan habuk kayu dari kilang papan anda sendiri. Ini, sudah tentu, tidak terpakai kepada pemilik granulators kecil, tetapi mereka berada dalam kejutan yang sama sekali berbeza. Bayangkan, dan lebih jelas bahawa anda tidak dapat menemui habuk papan dengan kandungan kelembapan sebanyak 8-15%. Dan apa yang perlu saya lakukan? Beli pengering dan membawa kos baru? Tepat sekali! Oleh itu, hitungkan terlebih dahulu, berdasarkan syarat penghantaran bahan mentah, peralatan peralatan anda.

Kader memutuskan segala-galanya! Malah hakikat bahawa anda perlu membayar 10% daripada kos peralatan kepada pakar untuk pemasangan peralatan sudah lama menangguhkan masa untuk pergi ke keuntungan bersih. Dan di tempat anda, anda boleh menemui pengendali drum kering, yang mampu menubuhkan peralatan untuk aliran udara dan rejim suhu? Cari orang yang mempunyai celik yang mempunyai kelayakan alat atau tukang kunci yang, dalam mod biasa, akan mengisar matriks? Jangan lupa bahawa kejayaan mana-mana perusahaan bergantung pada kualiti penyelenggaraan peralatan dan latihan yang tepat kepada pekerja.

Kami tidak akan mengira keuntungan dari garisan kecil, yang akan menyediakan produk hanya kepada pemilik dan jiran terdekat, tetapi kami akan segera meneruskan pengeluaran berskala penuh. Dengan menggantikan nombor anda sendiri, tidak termasuk sebahagian daripada kos, anda boleh mendapatkan tempoh bayaran balik peralatan anda. Jadi, anda memilih barisan, anda tahu kosnya dan menyediakan laman web ini.

Jangan lupa tambahkan bayaran mandatori kepada upah.

Kami mengira kos pengeluaran daripada syarat-syarat tiga jadual jadual kerja kakitangan dan dengan pengeluaran produk jadi 14 tan sehari. Kami menerima kos satu tan produk siap - 5000 Rubles.

Jumlah: generasi peralihan adalah 2 100 000 rubel.

Jangan tergesa-gesa bersukacita. Di bawah keadaan biasa, anda harus membahagikan keuntungan sebanyak 2, yang menunjukkan gambaran yang lebih realistik. Tambah, atau sebaliknya tolak kos untuk membaiki peralatan dan membeli alat ganti, menyewa pekerja untuk masa sakit kakitangan utama, serta bayaran untuk downtime.

Hasilnya ialah yang berikut: Anggaran keuntungan ialah 800 ribu rubel / 2 = 400 ribu rubel. Selepas menolak item di atas, kami mendapat kira-kira 350 ribu Rubles. atau 21 bulan bayaran balik.

Sekiranya rancangan anda untuk pelaksanaan projek pembinaan asal, adalah penting untuk mempertimbangkan penggunaan bahan ini. LLL rasuk berbeza indikator ketahanan yang ketahanan, ketahanan dan, yang paling penting, memberikan kebebasan dalam membuat suatu lay out. Baca tentang ciri-ciri bahan ini dalam artikel kami!

Adakah anda berfikir tentang mendirikan asas pita untuk masa depan rumah anda? Artikel kecil ini akan membolehkan anda menilai skop kerja dan menarik kesimpulan yang sesuai! Kami berharap bahawa maklumat yang kami sediakan akan membolehkan anda mengorientasikan diri anda dalam perniagaan yang rumit seperti mendirikan asas reben sendiri.

Bagaimana untuk membuat prosedur mandi betul-betul sejuk? Untuk ini, adalah penting untuk mematuhi tiga syarat: syarikat yang berjaya, pemanas kerja dan dalaman yang benar-benar selesa mandi. Dalam artikel ini, kami tidak akan dapat membantu anda dengan nasihat mengenai dua syarat yang pertama, tetapi mari kita bercakap tentang peraturan asas untuk reka bentuk bilik wap, bilik kecil dan ruang istirahat. Dengan stim cahaya!

© 2011-2014 Dilarang menggunakan bahan tapak tanpa persetujuan pengarangnya.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 3 =