Pelet dengan tangan di rumah

Bagaimana untuk membuat pelet bahan api sendiri di rumah

Semasa kenaikan harga tenaga yang berterusan, kebanyakan pemilik rumah percutian dan rumah persendirian cuba mencari alternatif kepada sumber haba ini. Biofuel adalah permintaan di negara-negara Amerika, Eropah dan Asia. Terutamanya popular adalah pelet bahan api. Pengeluaran sumber haba ini di rumah dapat mengurangkan kos semasa tempoh pemanasan.Ia tidak begitu sukar untuk membuat pelet sendiri. Granul bahan ini dihasilkan oleh pemprosesan teknologi sisa pertanian, pengeluaran kayu dan bahan bakar semulajadi.

 • Kelebihan utama pelet ini adalah output panas yang sangat tinggi berbanding dengan bahan api semula jadi lain yang digunakan. Akibatnya, sumber haba ini dianggap sangat popular pada masa kini.
 • Biji-bijian ini tidak menduduki kawasan yang besar kerana berat badannya yang rendah dan kepadatan yang sangat tinggi. Sebagai contoh, pelet buatan sendiri untuk pemanasan rumah dengan luas 180 m² menduduki kira-kira 4.5 m². Ini adalah kelebihan penting bahan ini.
 • Pelet bahan bakar sedemikian dalam komposisi mereka tidak mengandungi habuk dan spora.
 • Pelet yang dibuat dengan tangan mereka sendiri dengan penyimpanan yang betul tidak dinyalakan, akibatnya mereka tidak tahan api.
 • Dalam pengeluaran bahan bakar mesra alam, bahan kimia dan bahan-bahan lain yang berbahaya kepada kesihatan manusia tidak digunakan. Pelet yang dikeluarkan oleh tangan mereka sendiri adalah selamat untuk kanak-kanak dan penghidap alahan. Ia agak mungkin untuk menyimpannya di dalam kediaman.
 • Apabila menggunakan pelet untuk pemanasan rumah persendirian, pembentukan abu dan karbon dioksida berkurangan berbanding dengan arang batu. Dan dengan ketara mengurangkan kos kewangan pemanasan tempat tinggal dan isi rumah. bangunan, kerana pelet bahan api mempunyai ketumpatan malar, kekonduksian terma yang tinggi.

Pengeluaran pelet dengan tangan mereka sendiri dan penggunaannya untuk pemanasan rumah-rumah persendirian di kalangan senegara kita semakin mencari pengikut. Untuk membuat pelet bahan api di rumah, jerami, gambut, bijirin dan sisa kayu, kotoran ayam, sekam bunga matahari digunakan. Pada asasnya, kulit, habuk papan, cip dan sisa pertanian digunakan untuk ini.

 • Untuk membuat pelet dengan tangan anda sendiri, perlu menghancurkan bahan mentah dari awal dengan penghancur besar. Potongan kecil bahan permulaan perlu diperolehi, yang, akibatnya, akan dibersihkan dan dikeringkan dengan cepat dan secara kualitatif.
 • Akhirnya, kandungan lembapan bahan mentah tidak boleh melebihi 15%, jika tidak, ia kurang dimampatkan.
 • Kemudian bahan permulaan mestilah tanah dengan penghancur halus. Menurut piawaian teknologi, kualiti bahan mentah tidak boleh melebihi 2 mm. Slivers, habuk papan dan cip berserabut adalah tanah dengan kilang tukul.
 • Jika kandungan lembapan bahan di bawah 8%, stim diproses hingga 12%. Untuk kayu lembut yang digunakan, air ditambah.
 • Pelet bahan bakar pelet ditekan dengan matriks silinder atau rata. Akhbar boleh dibeli untuk pengeluaran rumah. Kuasa dan peralatannya dipilih mengikut kehendak.

 • Selepas menekan, granul siap disejukkan dan dikeringkan. Produk yang dihasilkan disimpan dalam kanvas besar atau beg kertas sebanyak 20 kg.
 • Pelet yang dihasilkan dengan tangan mereka sendiri dalam cara yang dicadangkan membolehkan anda menyimpan bahan bahan api untuk keseluruhan musim pemanasan.

  Bagaimana membuat pelet di rumah?

  Dalam beberapa tahun kebelakangan ekonomi, kenaikan berterusan harga gas dan elektrik telah diterima secara meluas oleh banyak pihak. Tidak menghairankan bahawa pemilik rumah persendirian perlu memikirkan cara untuk menjimatkan wang. Sebagai alternatif moden dan layak untuk jenis bahan bakar klasik, orang membuat pelet sendiri. Ini adalah bahan bakar secara biologi dalam bentuk butiran, yang mudah dibuat di rumah semasa pemprosesan sisa pertanian atau kayu.

  Bahan bakar bersih secara biologi dari generasi baru

  Jenis pelet bahan api

  Bahan mentah bahan bakar ini dibuat dari pelbagai jenis biomas, yang mempunyai nilai tenaga yang signifikan, dan juga membolehkan untuk menghancurkan dan mengikat bahan tersebut ke zarah padat. Yang paling popular hari ini ialah pengeluaran pelet kayu, yang terbuat dari cip, kulit kayu, habuk papan dan lain-lain sisa pembalakan dan kerja kayu. Granules sayuran dibuat daripada sekam, sekam bunga matahari, jerami, dan tanaman lain. Pelet gambut, serta pelet yang dibuat dari kotoran ayam, tidak begitu popular.

  1

  Yang paling biasa ialah pelet kayu

  Pertimbangkan ciri, pembuatan dan kelebihan pelet kayu.

  Pelet kayu untuk ekologi

  Sepenuhnya menggantikan pelet bahan api tradisional, anda boleh mengurangkan fenomena kesan rumah hijau. Lagipun, apabila membakar bahan api ke udara, karbon dioksida selalu terkumpul, terkumpul selama bertahun-tahun. Unsur-unsur kayu juga mengeluarkan karbon dioksida, tetapi dalam jumlah kecil. Lagipun, mereka boleh memperuntukkan jumlah karbon dioksida yang telah terkumpul sepanjang hayat pokok dan tumbuhan.

  Semasa penggunaan pelet kayu, pelepasan sulfur dioksida juga berkurangan, yang merupakan penyebab utama hujan asid, yang mempunyai kesan buruk terhadap alam sekitar, memusnahkan seluruh kawasan hutan. Sekarang anda tidak boleh berfikir tentang kemalangan di loji kuasa atau talian paip gas. Bahaya tumpahan minyak, pelepasan atau letupan berkurang menjadi sifar.

  Granules adalah mesra alam dan tidak membahayakan alam sekitar

  Selain kesucian ekologi, bahan bakar yang dibincangkan mempunyai banyak kelebihan yang signifikan. Yang paling penting adalah:

  • Output haba yang baik berbanding papan, cip atau kulit biasa;
  • Jumlah ruang simpanan (gudang) dapat dikurangkan sebanyak separuh berbanding dengan kemudahan penyimpanan untuk kayu;
  • Memandangkan kekurangan aktiviti biologi bahan yang telah menjalani rawatan haba, pelet boleh diletakkan berdekatan dengan mana-mana tempat tinggal;
  • Pelet boleh dibuat dengan tangan mereka sendiri, mereka sama sekali tidak tertakluk kepada pencucuhan sewenang-wenang, kerana mereka tidak mengandungi kontroversi atau debu. Struktur padat juga menjadikannya selamat untuk orang yang mengalami alergi;
  • Semasa pengeluaran, pelbagai pemekat, pelekat dan bahan kimia lain tidak ditambah kepada zarah;
  • Jenis bahan api ini memungkinkan untuk menggunakan mana-mana sisa secara rasional;
  • Secara relatifnya dengan arang batu, bahan bakar yang dibincangkan memungkinkan untuk mendapatkan haba yang sama dengan pelepasan karbon dioksida yang kurang;
  • Harga pemanasan apabila menggunakan bahan api yang dimaksudkan cukup menyenangkan.

  Pelbagai jenis pelet kayu, penggunaannya

  Pada masa ini, terdapat dua jenis pelet bahan api utama. Ini adalah mengenai bahan api industri dan bahan api untuk rumah persendirian. Pelet di rumah untuk kegunaan peribadi sering diperbuat daripada kayu dengan peratusan abu yang rendah dan kandungan minimum kulit yang mungkin. Bahan api perindustrian kurang kualitatif.

  Dengan pembakaran langsung lebih baik untuk menggunakan tidak biasa, tetapi dandang khusus. Pembakaran di dalamnya dijalankan dengan bekalan oksigen yang berterusan. Dandang automatik moden tidak semestinya memuat batch baru. Biasanya, prosedur tidak melebihi 20 minit.

  1. Menghancurkan awal bahan baku yang sedia ada.
  2. Mengeringkan bahan mentah terperinci.
  3. Menghancurkan halus.
  4. Substrat kering tepu dengan wap atau air (rawatan air).
  5. Tekan untuk pelet (menekan).
  6. Penyejukan.
  7. Pembungkusan akhir granul yang diperolehi.

  Mari kita perhatikan lebih terperinci setiap peringkat.

  Menghancurkan awal bahan baku yang sedia ada

  Peringkat pertama pengeluaran melibatkan bahan baku untuk penghancur untuk menghancurkan. Akibatnya, di penghujung penghancur saiz bahan tidak melebihi 25 25 oleh 2 milimeter. Dimensi sedemikian membolehkan pengeringan bahan mentah di pengering moden, dan sekali lagi mengisarnya.

  Proses penghancuran kayu

  Sampah dengan kelembapan yang tinggi tidak ditekan dengan baik, dan butiran yang dibuat dari mereka tidak sesuai untuk pembakaran selanjutnya. Oleh itu, pengeringan adalah suatu keharusan. Ia mengurangkan jumlah cecair dalam habuk papan kepada kira-kira 8-12 peratus. Secara idealnya, kelembapan dalam bahan yang dihasilkan sepatutnya sekitar 10 peratus.

  Pemasangan di mana bahan mentah dibekalkan untuk pengeringan boleh menjadi pita atau dram. Pilih bergantung pada jenis bahan mentah dan keperluan untuk hasilnya.

  Pengeringan awal bahan mentah

  Pengeringan adalah proses intensif yang paling intens dalam semua pengeluaran. Untuk mengeringkan tan bahan mentah sepenuhnya, seseorang harus menggunakan haba pembakaran satu kiub kayu. Pembakaran kayu atau papan terlalu mahal, jadi pengeluar menggunakan habuk kayu atau kulit kayu.

  Bahan mentah untuk pengeluaran pelet bahan bakar, yang sudah disediakan untuk menekan, tidak boleh melebihi saiz 4 mm. Oleh itu, penghancur khusus digunakan, yang mengisar bahan ke dimensi yang diperlukan. Berat produk yang baik di pintu keluar penghancur adalah idealnya kira-kira 150 kg setiap meter padu. Kilang tukul adalah penghancur yang paling sesuai, secara kualitatif mengisar habuk papan, cip atau serutan berserat.

  Tepung kayu selepas menghancurkan halus

  Kadang-kadang bahan yang telah melepasi tahap pengeringan kering lebih daripada diperlukan. Kelembapan yang disyorkan adalah kira-kira 10 peratus. Apabila indeks dikurangkan kepada 8 peratus, bahan mentah kurang terpaku semasa menekan. Untuk meningkatkan kelembapan kepada parameter yang disyorkan, bahan itu direndam dalam bekas, di mana ia tepu dengan wap, atau dengan air biasa. Stim digunakan untuk menekan jenis kayu basi atau tua yang keras. Untuk batu lembut tidak memerlukan peralatan yang canggih, cukup untuk menambah pengadun biasa dengan air.

  Rawatan air bahan mentah di kedai

  Selepas menekan dari bahan mentah asli, silinder kecil diperolehi, mencapai diameter dari 6 hingga 25 milimeter. Bahan yang disediakan melewati langkah pembentukan pada akhbar dengan matriks datar atau silinder. Bahan dasar sangat dimampatkan semasa menekan. Suhu bahan mentah meningkat. Di samping itu, pada masa yang sama bahan khas dikeluarkan - lignin, melekatkan zarah terkecil ke dalam granul.

  Menekan dan membentuk pelet kayu

  Granules dipanaskan dengan menekan ke 70-90 darjah, dan oleh itu memerlukan penyejukan dan pengeringan lebih jauh. Selepas pelet itu dibungkus. Pengeluaran profesional melibatkan penggunaan mesin dan granulator khusus.

  Penyejuk granul sebelum pembungkusan

  Pelet kayu pelet sering disimpan dalam tong. Untuk mengecualikan kualiti, pembungkusan pada beg besar sering dilakukan. Pengguna boleh membeli biofuel untuk kegunaan peribadi dalam pek sekitar kira-kira 20 kg.

  Granules dibungkus dalam beg polyethylene

  Selalunya, pelet kayu disimpan dalam tong, bagaimanapun, untuk mengelakkan kemerosotan kualiti, disarankan agar mereka dibungkus dalam beg besar. Biofuel untuk kegunaan peribadi biasanya dibekalkan kepada pengguna dalam pakej 20 kg.

  Pengeluaran bebas pelet

  Banyak pengguna bahan api yang sedang dibincangkan selepas menilai semua kelebihannya secara serius memikirkan pengeluaran bebas. Sekiranya dikehendaki, anda juga dapat merancang mesin buatan sendiri untuk pengeluaran pelet. Walau bagaimanapun, jualan terdapat granulator mudah alih, yang merupakan akhbar. Mereka membolehkan anda untuk melengkapkan barisan anda sendiri, mendapatkan butiran bujur. Untuk pengeluaran, adalah perlu untuk membeli bahan mentah yang disediakan dengan sifat-sifat yang dinyatakan di atas (saiz partikel dan kelembapan tertentu).

  Dapat disimpulkan bahawa pelet pelet hari ini, sama ada mereka dibuat di kilang atau dibuat sendiri, adalah pengganti bahan bakar tradisional yang sedia ada.

  Cara membuat pelet di rumah

  Oleh sebab peningkatan harga tradisional jenis pembawa tenaga yang digunakan untuk pemanasan rumah, pembakaran pelbagai biomas, khususnya pelet bahan bakar, menjadi lebih penting. Mereka diperbuat daripada bahan buangan kayu berskala kecil, sekam bunga matahari, jerami, gambut dan juga kotoran ayam. Oleh kerana pengeluaran bahan api jenis ini tidak dibangunkan dengan baik di ruang pasca-Soviet, banyak pemilik rumah berminat membuat pelet di rumah. Kami akan mempertimbangkan, dari apa dan bagaimana mungkin untuk merealisasikannya dalam keadaan rumah.

  Pertama, kita akan mengetahui mengapa pelet kayu begitu cepat mendapat popularitinya. Jadi:

  • Di antara semua jenis bahan api pepejal, mereka adalah yang paling praktikal dan mudah untuk menyimpan, memindahkan dan memuat di loji dandang.
  • Dandang pelet tidak memerlukan campur tangan dalam kerja lebih daripada sekali seminggu dan sepenuhnya automatik. Tempoh pembakaran hanya ditentukan oleh jumlah bunker, di mana pelet bahan api diisi.
  • Habuk debu adalah sangat biasa sebagai pembaziran pelbagai kawasan kerja kayu dan seluruh perusahaan, dan selepas menekan ke granul mempunyai nilai kalori yang sangat baik dan kandungan abu yang rendah.
  • Dalam pembuatan pelet tidak ada bahan kimia tambahan, bahan bakar sememangnya ekologi.
  • Pelet kayu boleh dihasilkan sendiri, menyediakan tenaga murah.

  Apabila disimpan, pelet kayu menduduki ruang yang lebih sedikit daripada kayu atau arang batu, mereka boleh dibungkus dalam beg dan dibungkus dalam susunan yang kemas.

  Penting! Tempat di mana pelet disimpan mesti dilengkapi mengikut peraturan keselamatan kebakaran.

  Habuk dan habuk sebagai bahan mentah untuk pengeluaran pelet adalah yang paling mudah dan dapat diakses oleh banyak pemilik estet swasta. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan granul yang berkualiti, beberapa keperluan dikenakan ke atas bahan mentah:

  • Kayu baka yang lembut, bahan bakar terbaik keluar daripadanya. Di hadapan kayu keras atau sebilangan besar kulit kayu, mereka mestilah bercampur untuk mencapai kekuatan granul dan kandungan abu yang baik.
  • Dalam cip, cip besar atau serpihan tidak boleh dijumpai, pelet dibuat daripada habuk papan kecil.
  • Kelembapan. Penunjuknya harus dalam 12%, jika tidak, dalam pembuatan silinder dapat runtuh, dan ketika membakar biomass basah akan mengurangi kecekapan dandang anda.

  Habuk habuk terlalu basah, yang sangat sukar untuk kering atau memerlukan lebih banyak haba daripada mereka boleh memisahkan diri semasa pembakaran berikutnya, akan berguna untuk tujuan lain. Sebagai contoh, pengeluaran briket dengan pengeringan di udara terbuka, seperti yang ditunjukkan dalam video.

  Maksudnya, sebelum memulakan kitaran teknologi, serpihan dan habuk papan perlu disediakan dengan betul. Ingatlah bahawa dari bahan mentah berkualiti rendah anda akan mendapat pelet yang sama yang dibuat oleh diri anda sendiri, yang akan anda masukkan ke dalam dandang rumah.

  Teknologi pengeluaran pelet

  Memandangkan teknologi pengeluaran pelet terdiri daripada pemprosesan mekanikal sisa kayu, perlu dipertimbangkan keseluruhan proses untuk mengetahui peralatan yang diperlukan untuk pengeluaran pelet daripada habuk papan. Pada mulanya, peringkat persediaan berlaku dan operasi pertama adalah menghancurkan sebahagian besar kayu atau pemprosesan lempengan dan lain-lain buangan kayu ke cip. Operasi ini berlaku dengan bantuan mesin khas - penghancur, yang menghasilkan output cip kayu dengan saiz tidak lebih dari 4 mm.

  Penghancur dimensi kecil untuk digunakan di rumah boleh dibeli di rangkaian runcit atau dilakukan sendiri. Contoh mesin untuk menghancurkan cawangan menjadi pecahan halus, sesuai saiznya dan kemudiannya akan menghasilkan pelet, ditunjukkan dalam video.

  Operasi kedua tahap persediaan ialah pengeringan bahan mentah basah. Seperti yang disebutkan di atas, ambang kelembapan atas ialah 12%, sisa tersebut hanya selepas pemprosesan papan kering atau log, dalam kes lain, pilihan (kelembapan 40-50%) adalah mungkin. Kadang-kadang orang tidak memberi perhatian kepada ini, percaya bahawa habuk papan itu kering sendiri. Sebenarnya, ia berlaku dengan cara yang berbeza, kerana tumbuhan dandang akan diketahui, bekerja dengan setengah hati dan menutupi dengan jelaga. Oleh itu, sebelum memunggah bahan mentah ke dalam mesin pengeluaran pelet, adalah wajar untuk mengeringkannya. Operasi ini dilakukan di pengeringan pelbagai reka bentuk, sebagai contoh:

  • pengeringan gendang;
  • pengering aerodinamik;
  • pengering udara;
  • jenis pita;
  • dispersant.

  Tanpa pergi ke butiran dan prinsip operasi unit-unit ini, kita perhatikan bahawa untuk penyejatan kelembapan dari kayu, perlu untuk membekalkan tenaga termal kepadanya. Ini adalah teori, tetapi dalam praktiknya menekan habuk papan yang disiapkan dengan betul akan dikenakan biaya sekurang-kurangnya pembuatan pengering buatan dan tenaga untuk pemanasan.

  Peringkat seterusnya adalah asas, mampatan bahan mentah dan pelet yang membentuknya. Operasi ini dilakukan oleh mesin khas - granulator akhbar. Elemen utama unit adalah matriks, ia boleh terdiri daripada 2 jenis: rata dan silinder. Dalam kedua-dua kes, untuk putaran aci atau auger, unit ini dilengkapi dengan motor elektrik yang kuat dengan tali pinggang atau pemacu gear.

  Dalam pengeluaran perindustrian, di mana jumlah pengeluaran penting, granulator untuk pelet dengan matriks silinder biasanya digunakan. Di dalamnya, bahan mentah yang dimasukkan ke dalam silinder dengan banyak lubang ditekan oleh penggelek dengan takik bergerak di dalamnya, seperti yang ditunjukkan dalam gambar rajah:

  Di bawah tekanan yang hebat, habuk papan mengambil bentuk lubang, bertukar menjadi granul pepejal, dan kemudian mereka ditolak ke luar. Terdapat pisau pemotong yang memotong pengeluaran dari matriks berputar, memastikan saiz pelet yang sama. Pembinaan sedemikian sukar dibuat dan ia tidak dikumpulkan dengan kerap, walaupun produktiviti mesin ini lebih besar daripada jenis unit kedua.

  Ia lebih mudah untuk membuat tekan pelet dengan matriks rata di rumah. Di sini bahan mentah dituangkan di atas cakera rata dengan lubang di mana penggelek bergerak, menekan habuk kayu ke lubang dengan cara yang sama seperti yang dijelaskan di atas. Pelet yang telah siap dibuang dan dicurahkan ke dalam bekas sepanjang palung.

  Reka bentuk ini mudah untuk dipasang oleh tangan sendiri, iaitu apa yang digunakan ramai tukang. Beli untuk produk siap 2 ini: motor elektrik dan matriks. Dan kemudian, dengan kehadiran akses ke peralatan berpaling dan penggilingan, anda boleh membuat dan perincian matriks. Selanjutnya, semua elemen telah ditetapkan pada bingkai logam, kendi pemacu (atau kotak gear) dan penunggang yang diterima dipasang. Ia hanya tersambung ke rangkaian elektrik dan anda boleh mula mengeluarkan pelet daripada habuk papan.

  Untuk rujukan. Tumbuh-tumbuhan buatan sendiri untuk menekan pellet mempunyai produktiviti yang rendah. Agar tidak berdiri di samping mereka dengan baldi untuk mengisi kubu, sesetengah pekerja juga memasang penghantar skru yang memberi makan bahan mentah dari bekas yang besar pada kelajuan tertentu.

  Kesimpulannya ialah pengeluaran pelet di rumah adalah perniagaan yang menguntungkan dari segi ekonomi di bawah dua keadaan: apabila anda berjaya membeli bahan mentah kering yang hancur dan jika anda secara peribadi telah mengumpulkan granulator akhbar dengan minimum dana. Jika tidak, membeli atau mengeluarkan keseluruhan peralatan kompleks, anda akan dikenakan biaya yang baik. Untuk membayar mereka, anda perlu menghasilkan sejumlah besar pelet untuk tujuan menjualnya. Pengiraan ekonomi mudah dalam bentuk yang boleh diakses ditunjukkan pada video berikut:

  Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  83 + = 86