Pelet dengan tangan sendiri

Pengeluaran rumah pelet

Tidak di mana-mana, kayu atau arang batu adalah bahan bakar yang berpatutan, tetapi pembaziran industri kayu atau pertanian dapat dijumpai, mungkin, di mana-mana. Telah lama diketahui bahawa mereka membakar, mungkin sedikit lebih teruk, tetapi sangat mungkin untuk memanaskan mereka. Hanya menuangkan habuk papan atau jerami sangat tidak selesa. Oleh itu, mereka mencipta mereka untuk memproses dan tekan briket atau butiran. Untuk pelet bahan bakar - pelet - terdapat juga dandang khas. Dengan bahan bakar yang baik, mereka akan diservis (menghisap abu) sekali sebulan. Berita terbaik ialah anda boleh membuat pelet sendiri. Ini memerlukan banyak peralatan, tetapi asasnya adalah granulator (extruder atau pelletizer). Tanpa dia, tiada cara.

Apakah pelet dan apa jenis pelet itu?

Pelet adalah pelet bahan bakar yang terbuat dari sisa kayu, beberapa sisa tanaman (jerami, sekam bunga matahari, soba, dll) dan juga dari kotoran ayam. Teknologi pengeluaran mereka sedemikian rupa sehingga tiada bahan tambahan dan pengikat diperlukan. Iaitu, ia benar-benar selamat dan seratus peratus bahan bakar semula jadi, yang juga diperbuat daripada sisa.

Pelet adalah bahan api yang baik

Oleh kerana bahan mentah untuk pelet bahan bakar boleh berbeza, ciri-ciri bahan bakar juga berbeza. Pelet dibahagikan kepada tiga kategori:

 • Putih. Ini adalah bahan api premium dengan ciri-ciri tertinggi (dan harga). Ia dinamakan begitu untuk warna ciri - cahaya kuning, hampir putih. Tetapi warna adalah sekunder, ciri utama dan yang utama adalah kandungan abu yang sangat rendah. Selepas pembakaran pelet putih abu, tidak lebih daripada 0.5% jumlah bahan api kekal. Membersihkan dandang akan sangat jarang berlaku. Pelet bahan api putih diperolehi daripada cip tanpa kulit dan lain-lain kemasukan luaran. Sebagai peraturan, ia adalah pertukangan kayu atau pembuatan perabot.
 • Kelabu. Bahan mentah untuk jenis pelet ini mungkin mengandungi beberapa peratusan kulit, jarum dan beberapa kekotoran asing lainnya. Tetapi kandungan abu tidak boleh melebihi 1.5%.
 • Pelet industri atau gelap. Pelet bahan api jenis ini dibuat dari jerami atau kek minyak dalam bentuk tulen atau dengan penambahan sisa kayu. Kandungan abu jenis bahan api ini jauh lebih tinggi daripada yang diterangkan di atas, namun, ia tidak boleh melebihi 5%.

Pelet putih dan kelabu digunakan untuk pemanasan individu. Mereka juga dipanggil "kelas pertama" atau kelas pertama. Mereka mempunyai diameter 6-8 mm, ketumpatan kira-kira 600 kg / m 3, jumlah haba yang dikeluarkan adalah kira-kira 4.7 kW / j. Mereka dibakar dalam dandang khas, yang dipanggil pelet. Biasanya peralatan ini sangat menuntut kualiti bahan api. Sebagai tambahan kepada kandungan abu kecil, syarat-syarat juga dikenakan ke atas integriti pelet, dan jika tiada pecahan pecah. Jika tidak, pembakar dandang pelet tersumbat, dandang dimatikan. Pelet industri juga dibakar di dalam relau khas, tetapi mereka mempunyai struktur yang sama sekali berbeza dan jumlah yang lebih besar.

Ciri-ciri pelet daripada bahan mentah yang berbeza

Pada dasarnya, sebarang pelet boleh dikebumikan dalam dandang bahan api pepejal, hanya mereka biasanya digunakan di tahap pembusukan. Apabila oven sudah panas, beberapa pelet diliputi.

Untuk mana-mana tuan rumah, idea untuk membuang bahan buangan menjadi bahan bakar, atau bahkan membuat wang di atasnya, adalah menarik. Pada dasarnya, untuk membuat pelet dengan tangan mereka sendiri adalah nyata, tetapi tidak layak mengharapkan kualiti perindustrian daripada mereka. Memaksa bekerja pada dandang pelet yang diimport pada granul buatan sendiri tidak mungkin berfungsi, tetapi agregat buatan sendiri atau pepejal yang kuat berfungsi dengan baik dengannya.

1

Peralatan, yang diperlukan untuk pengeluaran pelet daripada habuk papan atau cip

Teknologi untuk pengeluaran pelet kayu terdiri daripada beberapa peringkat berturut-turut:

 • Menghancurkan bahan mentah yang besar. Fragment tidak boleh melebihi 1.25 cm 3. Ini adalah persiapan untuk pengeringan yang lebih baik. Operasi ini memerlukan penghancur.
 • Pengeringan di ruang pengeringan. Bahan mentah dibawa ke kelembapan 8-12%. Terdapat pelbagai jenis kamera, sesetengah menggunakan pemanasan langsung (udara panas dari relau dibekalkan ke ruang pengering), yang lain memanaskan penukar haba, dan dari situ - udara di dalam pengering. Pilihan kedua kurang berkesan, tetapi dalam hal ini, kemungkinan jelaga yang jatuh ke dalam bahan mentah dikecualikan. Malah sedikit jelaga boleh menghiasi cip. Akibatnya, pelet dapat dikelaskan sebagai "putih" (jika bahan mentah yang sesuai digunakan), dan dalam warna - kelabu.
 • Menghancurkan halus. Kayu kering dimasukkan ke dalam penghancur (biasanya jenis tukul). Pada output, serpihan kayu mengukur lebih dari 1.5 mm untuk pelet putih dan kelabu, dan 4 mm untuk pelet industri.
 • Pengeringan. Serat kayu dengan kelembapan yang rendah tidak boleh melekat bersama. Kerana mereka lembap. Jika sisa digunakan untuk pain, merapikan, air disuntik. Bahan mentah dari kayu keras - oak, birch, beech - diproses dengan stim panas.
 • Menekan. Di sini kerja-kerja menekan reka bentuk yang berbeza. Bahan mentah ditekan melalui matriks (rata atau bulat), yang membentuk silinder saiz yang ditentukan.
 • Penyejukan. Di bawah pengaruh tekanan tinggi, pelet dipanaskan hingga 70-90 ° C. Dalam keadaan ini, mereka mudah runtuh, jadi mereka akan dibiarkan sejuk.
 • Biji-bijian yang siap dipancarkan (dari sisa-sisa zarah yang tidak melekat) dan fasuyut.

Seperti yang anda dapat lihat, proses itu banyak, memerlukan banyak kelengkapan. Walau bagaimanapun, dengan adanya bahan mentah murah atau bebas, pelet boleh dihasilkan dengan tangan mereka sendiri.

Ciri-ciri pengeluaran pelet dari jerami

Membuat pelet dari jerami lebih mudah. Ia pada awalnya menjadi kering, kerana fasa pengeringan tidak hadir. Sekiranya terdapat jerami basah, ia dikeringkan di bawah keadaan semulajadi di bawah sinar matahari, dan kemudian tanah dan bercampur-campur menjadi kering, dengan itu mencapai kelembapan bahan mentah yang diperlukan sebelum menekan.

Lebih mudah digilap. Untuk ini, pemotong jerami diperlukan, yang segera memotong bahan mentah menjadi serpihan panjang yang diperlukan. Jadi pengisaran juga dilakukan pada satu masa. Selepas membawa jisim kepada kelembapan yang diperlukan, ia ditekan melalui media. Dan di sini semuanya lebih mudah: kerana bahan mentah lebih lembut, usaha diperlukan kurang. Peralatan kurang berkuasa - kos kurang. Pada masa yang sama, prestasi garis boleh menjadi tinggi.

Seperti yang anda dapat lihat, peralatan untuk pengeluaran pelet dari jerami diperlukan kurang, dan masa dan tenaga juga kurang.

Walaupun peralatan untuk pengeluaran pelet memerlukan banyak, peranti utama adalah granulator. Dengan bantuan peletnya terbentuk dari bahan baku. Terdapat beberapa model granulator:

 • Skru. Strukturnya sama dengan pengisar daging domestik. Aci auger dan matriks yang sama - parut di mana bahan mentah ditolak. Mereka boleh digunakan untuk bahan mentah yang lembut, contohnya jerami. Kayu, walaupun dihancurkan dengan baik, dia "tidak menarik" - usaha tidak mencukupi. Pada dasarnya, dengan kekuatan bahagian yang cukup, anda boleh meletakkan motor yang lebih berkuasa.

Gambar skema extruder skru (granulator)

Peranti unit utama granulator dengan matriks rata

Peranti granulator dengan matriks silinder

Extruder skru yang paling mudah dalam struktur. Ia sering digunakan untuk menekan fodders campuran, tetapi ia juga boleh digunakan untuk membuat pelet bahan bakar dari bahan mentah yang lembut. Jika anda perlu membuat peralatan pengeluaran pelet, ini adalah pilihan paling mudah. Dengan syarat bahawa anda tahu cara mengendalikan mesin bubut dan mesin kimpalan.

Granulator skru buatan sendiri

Seperti mana-mana peralatan jenis ini, granulator skru mempunyai matriks. Dalam kes ini, ia kelihatan seperti pengisar bersih, hanya dibuat daripada plat yang lebih tebal. Nod penting kedua ialah aci auger. Semua butiran ini boleh dilakukan sendiri. Bagaimana - untuk menggambarkan perkataan yang tidak berguna, lihat dalam video.

Pembuatan matriks di bawah pendorong yang sedia ada.

The auger dan matriks "dibungkus" ke dalam badan atau lengan. Bagaimana untuk melakukannya, lihat dalam video seterusnya.

Selepas memasang unit utama, perlu memasang motor dengan pengurangan, hopper ke dalam yang dihancurkan jerami akan diberi makan. Anda boleh lari.

Bagaimana Membuat Granulator dengan Matrix Flat

Pertama anda perlu memahami bagaimana ia berfungsi. Semuanya sempurna ditunjukkan dalam video.

Peranti Pelletizer Flat-Bed

Dalam klip seterusnya, penjelasan yang agak terperinci tentang proses pembuatan matriks dan penggelek.

Semua masa yang baik hari ini! Saya pasti tidak merancang untuk membuat pelet, tetapi dandang pelet akan dibeli. Siapa yang boleh memberitahu apa yang terbaik untuk dipilih dan apa yang perlu dicari? Saya akan sangat berterima kasih atas maklum balas.

Ruslan, itu disebabkan oleh fakta bahawa anda telah memilih dandang pelet, ini adalah keputusan yang tepat! Saya sangat gembira dengan dandang saya, rumah itu panas dan tidak terlalu mahal untuk memanaskan rumah. Saya membeli dandang pelet DOZATECH Saya mahu, dia dengan cara Rusia, kecekapannya tinggi, lima arah. Dan ini, jika anda sudah dalam topik yang mereka katakan, sangat baik! Disebabkan fakta bahawa terdapat lima lebuh raya di penukar haba, suhu di dalam paip lebih rendah, dan haba akan menjadi pemanasan air dalam litar maksimum. Ia dibersihkan sekali sebulan, tetapi ia tidak sukar dan tidak menakutkan saya sama sekali. Saya juga menyukai fakta bahawa keluli sangat tebal - 6 mm. Ia segera terbukti bahawa ia dibuat dengan nada dan hati nurani, ia akan berfungsi untuk jangka masa yang panjang. Saya memilih dari siri Biopallet, terdapat banyak model di sana, adalah perlu untuk berunding dengan pengurus apa yang sesuai untuk anda. Tetapi saya cadangkan dari bahagian bawah hati saya!

Pengeluaran pelet buatan sendiri

Pencarian bahan bakar baru dilakukan oleh banyak institut penyelidikan khusus di berbagai negara. Selari dengan perkembangan jenis tenaga bukan tradisional, teknologi penjimatan tenaga baru-baru ini telah diperkenalkan secara aktif. Antara petunjuk yang menjanjikan dalam bidang ini ialah penggunaan sisa industri dan pertanian.

Pelet adalah produk bahan bakar, yang telah menjadi bantuan yang sangat baik di ladang di mana kayu dan bijirin diproses secara aktif.

Kajian video mengenai pelletizer buatan sendiri untuk pengeluaran pelet

Pengeluaran pelet oleh diri sendiri adalah berdasarkan prinsip membentuk granul silinder kecil dengan diameter 5-10 cm dan panjang 5-6 cm dari jenis bahan baku berikut:

 • Gambut
 • Kayu yang tidak standard dan sisa kayu (cip, habuk papan, cip)
 • Sampah dari tanaman (jerami, sekam)

Pelet kayu - Bahan api lebih mesra alam daripada minyak bahan bakar atau arang batu. Pelepasan CO2 ke atmosfera boleh diabaikan. Walau bagaimanapun, apabila menggunakan bahan mentah untuk pengeluaran pelet, perhatian harus dibayar kepada kemungkinan adanya bahan toksik di dalamnya.

Teknologi pembuatan pelet

Rangkaian teknologi pengeluaran pelet sangat singkat. Pengeluaran pelet oleh tangan sendiri dikurangkan kepada dua tahap asas: persediaan dan pengeluaran.

 1. Menyusun bahan mentah mengikut jenis
 2. Pembuangan dari pecahan objek asing
 3. Pemeriksaan
 4. Pengeringan

Kandungan kelembapan jisim itu hendaklah dalam lingkungan 8-12%. Penunjuk ini dikekalkan untuk pelet untuk memberi mereka nilai kalori yang tinggi.

Pecahan siap dijatuhkan ke dalam corong yang menerima, maka ia memasuki akhbar granulator. Apabila ditekan, jisim dipanaskan pada suhu 70-90 ° C. Lignin menjadi lembut dan gam habuk. Granul terbentuk di bawah tekanan. Kemudian mereka disejukkan dan disimpan.

Pemilik yang menceburkan diri untuk membuat pelet dengan tangan sendiri akan menghadapi dilema: untuk membeli atau membuat pelletizer. Pilihan pertama, banyak sekali ditolak dengan tiga alasan:

 1. Harga tinggi peralatan berjenama.
 2. Keuntungan yang rendah.
 3. Kekurangan barangan.

Sisa kedua. Sebelum anda mula bekerja, anda perlu membuat keputusan mengenai jenis granulator. Ia berlaku dengan matriks rata dan dengan cincin.

Granulator dengan matriks rata adalah lebih murah dan lebih mudah untuk dihasilkan. Pertimbangkannya sebagai pilihan pilihan.

Pada asasnya, keseluruhan proses dikurangkan untuk menjalankan operasi pemasangan, dan nod individu dari mana ia dibuat, beli. Ia perlu untuk menjaga ketersediaan modul berikut:

Beberapa butiran boleh dilakukan sendiri.

Perhimpunan unit dijalankan dengan platform yang kuat dan tegar. Ini adalah profil profil dikimpal yang dilancarkan (saluran, I-rasuk, sudut). Memohon kimpalan elektrik, memotong dengan bantuan pengisar dan gerudi untuk menggerudi lubang pelekap. Jika pemasangan dirancang untuk menjadi jenis mudah alih, maka lubang mata untuk memasang roda dimasak di penjuru pangkalan bingkai.

Unit kerja granulator

Mekanisme eksekutif adalah wadah silinder yang terdiri daripada dua bahagian. Dalam salah satu daripada mereka, cakera-matriks dan sepasang gear khas dipasang pada aci mendatar yang sama. Bekas silinder disambungkan dengan penghantaran rantai dengan motor elektrik melalui pengurang.

Matriks dipotong daripada lembaran logam ketebalan 8-10 mm. Melalui lubang dengan permukaan berbentuk kerucut dan diameter yang lebih kecil sama dengan diameter pelet, mereka diberi bentuk silinder apabila jisim bahan mentah dimampatkan. Cakera dilampirkan pada aci menegak pengurangan dengan menggunakan sambungan yang ditekan. Penciptaan tekanan kerja yang diperlukan untuk pengeluaran butiran disediakan oleh pasangan cacing yang dipasang di dalam silinder.

Bagaimana pemasangan berfungsi

Apabila unit dipasang, tidak lagi sukar untuk menghasilkan pelet oleh diri sendiri. Jisim selesai dituangkan ke bahagian penerima silinder. Masuk ke zon kerja, ia dipaksa melalui lubang matriks.

Akibatnya, habuk habuk mendapat saiz dan bentuk silinder ketumpatan yang diperlukan. Kemudian mereka diekstrak dari tangki simpanan dan dihantar ke pengering.

Sebuah granulator reka bentuk ini boleh digunakan dengan jayanya untuk kerja-kerja pembersihan kayu dan bijirin kecil.

Pembuatan pelet dengan tangan sendiri

Pelet adalah pelet kecil dari pengeluaran kayu sisa, pertanian atau tumbuhan untuk pengeluaran bahan bakar semula jadi. Mereka digunakan sebagai bahan bakar bersih dan selamat untuk rumah. Ia tidak begitu sukar untuk membuat pelet dengan tangan anda sendiri jika anda mempunyai peralatan dan bahan yang diperlukan.

Pelet mempunyai beberapa kelebihan berbanding jenis pemanasan lain:

 • Pelesapan haba yang lebih besar,
 • Penyimpanan yang mudah,
 • Kecekapan penggunaan,
 • Keselamatan kebakaran,
 • Keserasian ekologi,
 • Kemungkinan penyimpanan di tempat tinggal,
 • Tidak menyebabkan alahan semasa pembakaran dan penyimpanan,
 • Ketersediaan,
 • Manfaat ekonomi: penggunaan pelet mengurangkan kos pemanasan rumah dan luar bangunan beberapa kali,
 • Kekonduksian terma yang tinggi.

Di Rusia, jenis bahan api ini hanya mendapat populariti, tetapi di negara-negara Eropah dan Amerika Syarikat ia digunakan secara meluas.

pelet pemanasan adalah bukan sahaja lebih murah daripada serpihan kayu dan briket gambut, atau arang batu, tetapi juga lebih mudah semasa pengangkutan, memuatkan dan memunggah.

Peringkat pengeluaran pelet kayu

Di rumah, untuk pengeluaran pelet sesuai mana-mana kayu, serpihan kayu, tatal, habuk papan, gambut, sekam, kulit dan juga jerami. Jika bahan bahan api dimaksudkan untuk memanas bangunan rumahtangga, kotoran ayam juga boleh digunakan.

Penghancur digunakan untuk mengisar bahan mentah yang diproses. Pada keluaran bahan mesti mempunyai dimensi maksimum 2.5 * 2.5 * 2 cm, tetapi mendapat penjimatan tenaga yang lebih besar semasa proses pengeringan, ia adalah disyorkan untuk mengisar denda kayu yang mungkin .. Pengeringan adalah perlu jika kandungan lembapan bahan yang digunakan melebihi 12%. Bahan kayu dengan kelembapan kurang dari 8% memerlukan pelembab tambahan.

Pengering adalah dua jenis. Peranti pinggang untuk mengeringkan habuk papan atau cip lebih mahal, tetapi dalam kerja lebih selamat dan boleh dipercayai. Mereka boleh bekerja di udara panas, gas serombongan khas atau wap. Pengering gendang mempunyai peranti yang lebih mudah, dan boleh dibuat di rumah. Habuk atau cip dikeringkan dalam gendang berputar dengan udara panas yang datang dari bahan bakar yang mudah terbakar.

Selepas pengeringan, bahan bermula tertakluk, jika perlu, mengisar berulang.

Saiz optimum bahan mentah - tidak melebihi empat milimeter.

Rawatan air adalah langkah yang sangat penting dalam proses pengeluaran pellet. Jika kayu mempunyai kandungan kelembapan kurang daripada lapan peratus - ia tidak akan ditekan dengan baik, jadi ia mesti dibasahi tambahan. Lebih baik menggunakan mixer skru, yang mempunyai pilihan untuk membekalkan wap atau air panas. Steam lebih disukai, kerana ia meningkatkan kemuluran cip, serbuk gergaji atau bahan kayu pepejal.

Dasar penggilingan sedang menekan. Menekan dilakukan dengan bantuan akhbar atau granulator. Bahan mentah dibuang ke dalam peranti penerima peranti, memasuki ruang kerja, di mana ia diproses dan dipotong menjadi butiran saiz yang betul. Dalam ruang kerja granulator, suhu boleh mencapai seratus darjah kerana proses adiabatik dan daya geseran yang disertakan.

Keadaan suhu optimum untuk pembentukan granul berkualiti tinggi - dari seratus hingga seratus dua puluh darjah.

Sekiranya suhu lebih tinggi, proses fizikal kompleks yang tidak boleh diubah akan membawa kepada kemerosotan ketara dalam kualiti pelet. Untuk memastikan pelet yang telah selesai selepas menekan, ia mesti disejukkan. Biasanya, untuk penyejukan, pelet kayu bertaburan di permukaan rata dan rata. Selepas granula telah memperoleh suhu normal, mereka boleh dibungkus dalam beg atau beg penyimpanan.

Peralatan untuk pengeluaran pelet kayu

Pengeluaran pelet di rumah memerlukan ketersediaan peralatan khas:

 • Untuk pengisaran primer dan sekunder, penghancur diperlukan,
 • Untuk menyesuaikan kandungan lembapan bahan mentah - ruang pengeringan,
 • Sieve,
 • Alat untuk granulation atau tekan.

Mendapatkan pelet kayu akan lebih mudah jika anda menggunakan granulator dengan matriks rata keluli.

Peralatan untuk menghancurkan bahan-bahan mentah boleh dibeli, tetapi anda boleh membuat atau mungkin menggantikan saw pekeliling selepas memasang dengan memotong pemotong bilah kelopak bentuk. Jika bahan mentah digunakan sebagai habuk papan atau cip kecil, penghancuran utama boleh dilangkau.

Bahagian yang penting adalah penapis. Ia perlu untuk menyaring bahan mentah yang dihancurkan untuk mengesan bahan-bahan asing dan zarah-zarah yang tidak dirawat. Untuk memasangnya adalah mudah: bingkai kayu diketuk turun, dan satu grid dengan sel tidak lebih daripada 2 mm diregangkan di pangkalan.

Satu lagi elemen penting ialah pengering. Ia juga boleh dibuat dengan tangan. Untuk ini, dua tong besi dikimpal bersama. Setiap daripada mereka membuang bahagian bawah. Reka bentuk yang diterima dipasang pada bingkai dan didorong oleh motor elektrik. Udara panas dibekalkan ke tangki kerja oleh pistol panas.

Untuk membuat granulator untuk pelet dengan tangan anda sendiri, anda memerlukan kemahiran teknikal tertentu. Jika ladang tidak mempunyai bahan dan bahagian yang mencukupi untuk pembuatan peranti itu, kosnya boleh lebih tinggi daripada model yang sudah siap.

Lubang habuk granulator perlu mempunyai matriks yang baik - ini menentukan kecekapan dan keberkesanan peranti. Matriks adalah silinder dan rata. Silinder adalah drum yang dipasang di dalam penggelek. Bahan mentah yang diproses dipadatkan dan ditekan ke saluran khas, di mana pembentukan granul berlaku. Di granul keluar dipotong dengan pisau. Matriks rata dibuat dalam bentuk cakera. Granul dibentuk dengan cara yang sama, tetapi saluran di mana penekanan berlaku mempunyai bentuk silinder dan panjang lapan hingga sepuluh milimeter. Biasanya matriks dibeli siap, tetapi anda juga boleh membuatnya sendiri.

Untuk menghasilkan kepingan logam yang tidak kurang daripada 2 cm tebal, beberapa gear, aci, dan juga motor dengan pengurang. Kuasa enjin optimum ialah 15 kW. Aci boleh diperbaiki secara mendatar dan menegak.

Sebuah cakera rata dipotong dari lembaran logam. Ia tidak disyorkan untuk menggunakan logam kurang nipis - matriks akan sering cacat. Dimensi matriks bergantung kepada jumlah bahan mentah yang diproses. 350 kg per diameter jam matriks perlu kira-kira 50 cm. Untuk jumlah yang lebih kecil cakera sesuai diameter 20 hingga 25 cm. Di tengah-tengah cakera melihat melalui lubang untuk pemasangan pada aci gear dan alur. Lubang berbentuk kon untuk pelet menekan dipotong oleh pemotong penggilingan. Gears atau rollers bertindak sebagai penggelek. Mereka sepatutnya sama dengan lebar matriks, dan mereka dilekatkan pada aci dengan cara gandingan.

Asas granulator pelet kayu disedut dari potong paip atau lembaran besi. Bingkai alat mesti terdiri daripada dua bahagian: pada mulanya granul terbentuk, dan pada bahagian kedua mereka dipotong. Matriks dipasang di bahagian pertama supaya ada jurang kecil di antaranya dan dinding perumahan. Ke bahagian bawah badan dilampirkan beberapa galas dan aci gear output klac. Untuk pembersihan yang lebih mudah, pangkalan kes dibuat boleh dilepaskan. Letakkan sambungan bersama, dan granulator dipasang dengan tegas pada bingkai dari sudut. Di sebelah badan dipasang motor yang mana aci disambungkan.

Selepas semua sambungan diperiksa, melakukan percubaan menjalankan granulator itu. Dibuat radas mengikut skim ini bukan sahaja dapat menyediakan gambar pemanasan rumah, kira-kira 150 meter persegi, tetapi akan menghasilkan pelet untuk dijual.

Tanaman pelet menghasilkan dua jenis pelet bahan api: putih atau cahaya, dan kelabu.

Pengeluar bahan pemanas pelet adalah cahaya kepada bahan-bahan mentah yang lebih baik dan mesra alam, tidak mengandungi bendasing atau abu kulit kayu. Selalunya, habuk papan buatan murni atau cip kulit yang dibersihkan, dan juga serpihan, adalah pasir. Satu lagi ciri pengeluaran pelet cahaya ialah pengeringan bahan mentah di dalam bilik khas yang tidak mempunyai hubungan dengan bahan bakar pepejal. Penjelasannya adalah mudah: semasa operasi, pengering menggunakan bahan api konvensional menjalankan habuk papan di sepanjang ruang memasak bersama produk pembakaran yang mengandungi kekotoran abu. Ini memberi kesan kepada kualiti dan kandungan abu pelet yang telah siap.

Pelet putih mempunyai pemindahan haba yang tinggi dan suhu pembakaran, dan harga bagi mereka lebih tinggi.

Mana-mana bahan mentah kayu sesuai untuk penghasilan pelet granul kelabu. Ini boleh menjadi tukang kayu, kulit kayu, dan log jenis pokok yang berbeza, dan semua jenis produk sisa kayu. Warna granul dipengaruhi oleh kulit, serta proses pengeringan. Sesetengah pengeluar menambah sedikit gambut atau sekam bunga matahari kepada bahan mentah, yang membuat kos produk siap lebih murah. Apabila pelet terbakar, kok kecil dibentuk, dan bekas debu dari dandang perlu dibersihkan lebih kerap. Kandungan abu granul kelabu boleh mencapai sehingga satu peratus.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 8 =