Pelet pelet

Pelet telur dengan litar air

Ketuhar pelet moden adalah alat pemanasan dalam rekabentuk yang mana teknologi terkini dilaksanakan, yang memungkinkan untuk meningkatkan kecekapannya dengan ketara, dengan ketara mengurangkan jisim dan dimensi.

Prinsip kerja, dilaksanakan dalam pembinaan pelet dapur-perapian

Produk reka bentuk ini merujuk kepada relau yang terbakar panjang. Mereka bekerja pada pelet pelet dengan merealisasikan prinsip yang digunakan dalam ketuhar konveksi, tetapi tanpa kebanyakan kekurangan yang wujud.

 1. Perbezaan utama antara pemanas perolakan adalah pemanasan tanpa penggunaan penyejuk cecair. Mereka memanaskan udara di dalam bilik, yang membolehkan anda mengurangkan penggunaan bahan api dan masa untuk memanaskan badan.
 2. Relau pelet juga menyedari prinsip ini kerana terdapat dalam penjana gas reka bentuknya (ruang kebakaran selepas pembakaran, di mana gas dikeluarkan semasa pembakaran pelet dibakar). Ini memastikan penambahan haba tambahan.
 3. Sejumlah model reka bentuk ini menyediakan pengaturan di dalamnya saluran perolakan khas (rongga kosong atau paip) yang terletak di sepanjang perimeter keseluruhan relau. Penyelesaian teknikal ini membolehkan kami menggunakan undang-undang perundingan. Mengambil udara sejuk dari lantai melalui bukaan yang tersedia, dapur pelet-perapian memanaskannya, selepas itu udara panas cenderung meningkat, sambil memberikan haba ke bilik.
 4. Pelet disuap ke relau dari tangki khas (feed auger), di mana mereka jatuh pada pembakar atau retort. Reka bentuk yang diaplikasikan secara automatik, selepas itu bahan bakar terbakar perlahan-lahan.

Untuk meningkatkan kecekapan, ketuhar pelet dibekalkan dengan peranti teknikal tambahan (sistem penyingkiran asap, bekalan udara terpaksa, penyerahan meteran pelet, dan sebagainya).

Bagaimana perapian ketuhar klasik, bekerja pada pelet

Reka bentuk tungku, reka bentuk yang memungkinkan untuk menyusun pemanasan pada pelet, mempunyai elemen khas yang disesuaikan khusus untuk bahan bakar ini. Ini adalah:

 • bunker, dihubungkan dengan relau pelet (kapasiti boleh diubah, dengan itu mengatur jangka waktu operasi otonom). Pilihan ini tidak tersedia untuk pendiam pelet. Mereka hanya menggunakan tangki terbina dalam;
 • skru makan pelet. Peranti ini menyediakan pemuatan batch bahan api ke dalam ruang kebakaran. Mempunyai reducer drive elektrik;
 • pembakar. Ketuhar pelet dilengkapi dengan pembakar retort, yang berfungsi secara berterusan. Ia membolehkan anda membawa autonomi seperti perapian dapur kepada penunjuk penting (satu hari atau lebih, bergantung kepada keupayaan bunker);
 • kipas (satu atau lebih, bergantung kepada model). Menyediakan jumlah udara segar yang diperlukan dan membuang produk pembakaran yang terhasil;
 • panel kawalan. Tungku reka bentuk ini mempunyai sistem kawalan automatik, yang diprogramkan dari panel sentuhan.

Perlu difahami bahawa relau sedemikian tidak boleh berfungsi dengan ketiadaan elektrik.

Ciri produk dengan litar air

Kompor pelet dengan litar air adalah reka bentuk hibrid. Litar khas, bergerak di mana penyejuk memanaskan, dihasilkan dari beberapa tiub registri, yang dipasang di sepanjang dinding relau atau langsung di dalamnya.

Penyelesaian reka bentuk lain untuk reka bentuk litar air

Terdapat model perapian dapur di mana persoalan diselesaikan dengan berbeza. Di dalamnya, penyejuk bergerak di dalam dinding, yang dibuat dua kali ganda. Pilihan ini dipanggil "jaket air".

Penyelesaian ketiga, kurang efektif dan praktikal tidak berlaku dalam model baru, adalah pemasangan tangki air panas di bahagian atas relau.

1

Litar penyejuk mana-mana reka bentuk semestinya digabungkan dengan sistem pemanasan bangunan, yang memungkinkan menggunakan pelet dapur-perapian sebagai alat pemanas untuk seluruh rumah. Jika perlu, ia boleh digunakan untuk sistem air panas domestik (air panas untuk keperluan teknikal). Dalam kes ini, anda boleh menggunakan sebarang pelet. Harga bagi mereka boleh berkisar antara 5500 hingga 7500 rubel setiap tan.

Dapur bukan sahaja membantu untuk mewujudkan suasana kenyamanan dan keselesaan, membolehkan anda menikmati api tamu terbuka, tetapi juga boleh dianggap sebagai pemanas utama (pondok kecil), atau sebagai sumber sandaran haba di dalam rumah peribadi yang besar, sistem pemanasan air panas, mempunyai dandang sendiri apa-apa reka bentuk.

Kelebihan pelet dapur-perapian dengan litar air terbina dalam

 1. Pelet, harga yang agak boleh diterima, adalah jenis bahan api yang dihasilkan. Ini membolehkan anda menentukan pada tahap pengeluaran dimensi geometri mereka, yang, seterusnya, membolehkan untuk mengautomasikan bekalan bahan api tersebut ke perapian pemadam.
 2. Penggunaan bahan tersebut dibenarkan untuk mencapai operasi yang berterusan daripada relau reka bentuk di atas untuk masa yang sangat lama, yang memudahkan operasi mereka.
 3. Bahan api ini memungkinkan untuk merealisasikan pelarasan kuasa output peranti pemanasan dengan mengambil kira suhu sebenar di dalam bangunan.
 4. Semua dapur dapur pelet adalah jenis tertutup. Oleh itu, mereka tidak mengeringkan udara di dalam bilik dan menunjukkan kecekapan yang lebih tinggi.

Teknologi inovatif yang dilaksanakan dalam pembinaan dapur pelet telah memungkinkan untuk mencapai peningkatan ketara dalam ciri dan keupayaan operasi mereka. Ini menerangkan permintaan yang terus meningkat untuk produk jenis ini.

Ketuhar pelet

Daripada semua jenis sistem pemanasan, dilengkapi dengan litar air dan membakar semua jenis bahan api pepejal, yang terbaik dengan keyakinan adalah dandang pelet. Dan dalam hal ini tidak ada yang aneh, kerana proses pembakaran pelet memberi kesan yang besar, dan automasi penuh memungkinkan operasi unit tanpa campur tangan. Tempoh fungsi bebas bergantung daripada jumlah corong.

Tetapi semua kelebihan tersenarai mempunyai sisi yang bertentangan juga - ini adalah kos yang agak tinggi peralatan, pembelian yang melibatkan pemerolehan penghantar skru dan bunker bahan api. Tetapi masih boleh menjadi pemilik peralatan berteknologi tinggi ini, membelanjakan setengah wang, dan tenggelam dalam kesenangan anda sendiri. Penyelesaian - kita membuat dapur pelet dengan litar air oleh tangan kita sendiri.

Untuk memasang sendiri loji bahan api pepejal jenis ini, seseorang itu harus membuat banyak usaha dengan tangannya sendiri, tetapi ia berbaloi. Pertama anda perlu memahami prinsip operasi dan reka bentuk pemasangan.

Organ utama relau pelet adalah pembakar yang melaksanakan fungsi asas dan secara langsung dihubungkan dengan pengawal dandang, mengikut arahannya. Pembakar digunakan untuk membakar pelet, boleh terdiri daripada dua jenis:

alat pembakar Flare adalah paip yang pada masa yang sama menjalankan fungsi kebuk pembakaran, di mana satu pihak dijalankan bahan makanan gerimit dan sebaliknya - keluar obor api kuat diarahkan mendatar. Ini adalah mungkin kerana suntikan udara dari bekalan pelet.

Pembakar retort digunakan kurang kerap daripada suar, sejak agak kerap ada masalah, jika pelet berkualiti rendah digunakan. Jika keputusan dibuat untuk menghasilkan pemasangan pemanasan autonomi dengan tangan sendiri, lebih baik memperkenalkannya ke dalam struktur alat suar.

Di dalam dandang terdapat kebuk pembakaran yang dibuat dalam bentuk paip, dan reka bentuk bahagian luar pembakar adalah peminat yang mengepam udara dan memberi makan kepada auger.

Untuk mengekalkan api dan penyalaan elektrik, dalam reka bentuk dengan litar air perlu melaksanakan sensor foto, papan kawalan dan elemen pijar. Sambungan pembekalan bahan api terletak di bahagian atas perumahan. Prosesnya adalah seperti berikut: auger bermula berkhidmat pelet kecil di dalam ruang, mengikut arahan pengawal, kemudian berhenti. Seterusnya pada arahan peminat dan unsur penahan, yang menyebabkan penyalaan bahan api dalam relau.

Reka bentuk unit ini adalah sama dengan pemasangan pepejal-badan lain - adalah ruang dalaman daripada besi tuang atau keluli, disertakan dalam sarung luar yang dipenuhi dengan air, obrazuschey jaket air yang dipanggil. Untuk pemilihan haba dari gas serombong, dua jenis penukar haba:

Pengangkut haba di penukar haba tiub air mengalir melalui paip yang dipanaskan semasa pembakaran pelet. Prinsip seperti reka bentuk relau bukanlah yang paling popular dalam dandang bahan api pepejal, di sini semuanya berbeza: melalui pipa pergi gas serombong dan tenaga pembakaran dihantar ke jaket air - ini adalah prinsip penukar haba tiub api. Untuk mendapatkan kesan yang lebih baik, reka bentuk penukar haba dibuat dua atau tiga arah. Ini bermakna haba, melalui paip, beberapa kali membalik arah, yang membolehkan lulus 2 -3 kalangan. Disebabkan ini, pemindahan haba maksimum ke jaket air dipastikan, dan suhu keluar asap tidak akan melebihi 150 darjah.

Langkah pertama ialah menentukan ciri reka bentuk relau. Ia perlu untuk mengecualikan unsur-unsur, yang akan dihasilkan bukan oleh tangan mereka sendiri - mereka perlu dibeli - satu set automasi dan pembakar. Sesetengah pekerja berjaya membuat pembakar dengan tangan mereka sendiri, tetapi ini akan mengambil banyak masa dan usaha, tetapi hasilnya mungkin tidak dijangka, contohnya, aliran yang tinggi atau kerosakan.

Adalah lebih munasabah untuk membeli sampel siap dan menggunakannya dalam struktur yang dihasilkan secara bebas. Untuk dapat memperbaiki masa depan, lebih baik untuk membuat pembinaan sejagat. Lebih tepat untuk membuat dandang pelet dengan litar air, dengan keupayaan untuk membakar arang batu dan kayu bakar. Secara keseluruhan, proses pertukaran haba dalam jenis pemanasan ini berbeza dengan cara mereka membakar dan jenis bahan api.

Ini memberikan kelebihan seperti:

 • memandangkan hakikat bahawa pengeluaran pelet di negara kita tidak merebak seluas yang mungkin dengan kekurangan bahan api, ia adalah lebih baik bahawa pembakar mempunyai tanggal, supaya, jika perlu, mempunyai peluang untuk memanaskan rumah arang batu dan kayu api;
 • Ia juga mungkin untuk menggunakan diesel atau gas asli, menggantikan pembakar khas.

Menyusun struktur berlaku oleh kimpalan. Dinding parutan air harus dibuat sekuat mungkin oleh potongan tetulang kimpalan atau sudut logam pada mereka. Setelah melengkapkan kerja kimpalan, perlu memeriksa semua lapisan untuk kebolehtelapan dan, dalam hal ini keperluan, menyingkirkan kekurangan.

Pemasangan struktur tidak jauh berbeza daripada pemasangan dandang bahan api pepejal yang serupa. Tugas utama adalah penempatan peralatan dan peranti yang menyediakan bahan bakar. Antara blok harus kekal jarak 70 cm, dan bahagian depan kira-kira 2 meter. Jika semasa pencucuhan dandang pada waktu menghentikan penyejuk dibekalkan, ini akan menyebabkan pembentukan kondensat dengan jelaga dan abu. Untuk mengelakkan proses ini, pemasangan melibatkan penggunaan litar dandang dengan litar air, dilengkapi dengan unit pencampuran.

Anda tidak boleh melupakan langkah-langkah keselamatan - ini terutamanya sensor tekanan dan injap keselamatan, yang mesti dipasang di paip keluar. Untuk memanaskan tanpa rasa takut, anda perlu mematuhi standard keselamatan. Amalan menunjukkan bahawa Kecekapan dandang kilang, sudah tentu lebih tinggi, tetapi di sini adalah kos, kebolehpercayaan dan kebolehaksesan membuktikan keunggulan dapur pelet, dibuat oleh tangan sendiri.

Cara memanaskan ketuhar konvensional dengan pelet

Untuk menjawab soalan sama ada ia mungkin untuk memanaskan relau konvensional dengan pelet, perlu mengambil kira ciri-ciri pembakaran bahan bakar pasir dan struktur kebuk pembakaran. Pelet kayu bakar, mempunyai output haba yang tinggi dan membakar lebih lama daripada kayu.

Bagaimana untuk memanaskan dapur mudah dengan pelet

Penggunaan pelet dalam ketuhar konvensional adalah mungkin dan menguntungkan. Untuk memanaskan granul, anda boleh menggunakan mana-mana dapur, tanpa mengira reka bentuk dan prinsip operasi. Untuk menggunakan bahan api termampat, perlu mengubah suai peranti relau atau memasang peranti pembakar.

Pelet pelet relau relau secara manual

Sekiranya ia dirancang untuk memanaskan pelet secara manual, reka bentuk relau tidak perlu diubah dan diubah suai. Satu-satunya perkara yang perlu diubah ialah untuk mengurangkan jarak slot parut. Pengubahsuaian ini dilakukan seperti berikut:

 • Dengan menggantikan bar - grid khas dibuat dengan lumen yang berkurangan antara bar.

Membakar dapur kayu oleh pelet secara manual, pada mulanya, mungkin kelihatan sebagai proses yang rumit. Tentukan berapa banyak bahan api yang diperlukan untuk dimasukkan ke dalam relau dan, dengan itu, untuk mengawal proses pembakaran, dan pemindahan haba, akan berjaya selepas beberapa kebakaran. Menambahkan butiran ke dapur lebih baik dengan sedikit, mengawal suhu.

Menggunakan pembakar pelet untuk ketuhar

Pemodenan dapur pembakar kayu untuk membakar pelet, dengan memasang pembakar, paling sesuai untuk penjana haba yang berfungsi dengan prinsip pembakaran jangka panjang. Selepas memasang pembakar, ia mungkin untuk mencapai pemindahan haba maksimum dan penggunaan pelet yang menjimatkan.

 • Kerja pembakar pelet automatik dikawal oleh cip mikropemproses. Pengawal memilih kadar suapan pelet, apabila kecemasan berlaku, melumpuhkan operasi peralatan.

Pemasangan pelet pelet dalam ketuhar bata

Lebih baik memanaskan dapur - kayu atau pelet

Gunakan pelet bukan kayu bakar, bermanfaat untuk beberapa sebab:

 • Automasi proses pembakaran - dari satu penanda, oven akan bekerja dari 6 jam hingga beberapa hari.

Pengiraan kuasa dan suhu lantai air hangat

Kalkulator untuk memilih kapasiti dandang

Kalkulator mengira bilangan bahagian radiator

Kalkulator mengira rakaman meter lantai air hangat

Pengiraan kehilangan haba dan keluaran dandang

Pengiraan kos pemanasan, bergantung kepada jenis bahan api

Pengiraan kalkulator jumlah tangki pengembangan

Kalkulator untuk mengira pemanasan PLEN dan dandang elektrik

Kos pemanasan untuk pam dandang dan haba

Kalyakulya mengira pilihan senapang panas

Pilihan kuasa penghawa dingin

Cadangan, kayu apa yang lebih baik untuk Buleryan dan cara memanaskan relau dengan betul

Pembakar pellet yang mana untuk dandang adalah lebih baik untuk dipilih

Apakah kelebihan dandang bahan api pepejal SAS

Dandang pemanasan gabungan moden untuk rumah persendirian

Dandang gas pepejal Itali Lamborghini WBL

Elektro-kayu digabungkan untuk mandi

Laman ini "Haba Autonomi" mengandungi maklumat terkini tentang sistem pemanasan moden. Soalan dipertimbangkan mengenai pemilihan dandang pemanasan, dapur, perapian, pemasangan lantai panas, pemasangan radiator dan convectors elektrik.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

53 − 46 =