Pelet untuk pemanasan

Pelet untuk pemanasan: jenis dan ciri penggunaan

Pelet adalah pesaing yang layak untuk bahan api diesel, arang batu dan kayu. Ini adalah pelet silinder kecil yang digunakan untuk pembakaran dalam dandang pemanasan khusus. Di Eropah, jenis bahan api ini telah digunakan dengan jayanya untuk masa yang lama. Menyumbang kepada ini mesra alam (ia ditekan kayu sisa dan tanaman) dan keupayaan untuk mengautomasikan proses pemanasan: pelet pukal, yang membolehkan untuk menyimpan mereka dalam tangki dan secara automatik seperti yang dikehendaki, memohon kepada dandang. Diameter pelet yang digunakan untuk dandang domestik adalah 6-8 mm, dalam dandang industri dandang granula yang lebih besar dengan diameter sehingga 10 mm dibakar. Panjang umumnya boleh dari 5 hingga 70 mm.

Bagaimana pelet yang diperbuat daripada kayu menghasilkan pelet

Untuk pengeluaran pelet mengambil kayu yang paling murah, yang tidak boleh digunakan lagi untuk sebarang tujuan. Ini adalah pemangkasan, cip, habuk papan. Sisa ini disusun, dibersihkan dari kekotoran, pasir disaring, dan sejenisnya. Selanjutnya, magnet yang kuat, yang digunakan pada pita penyusun, menarik besi (contohnya, kuku). Selepas penyingkiran objek asing, sisa kayu dihantar ke kilang tukul, di mana ia berpecah kepada 4 mm serpihan. Tahap ini dipanggil pra-pengisaran. Ia adalah perlu untuk pengeringan seragam bahan mentah pada peringkat seterusnya.

Pelet membuat dan membuang industri kayu dan agrocomplex

Habuk habuk yang dihasilkan dikeringkan di bunker khas untuk kelembapan yang diperlukan (8-12%). Selepas itu mereka dihantar ke pencincangan kedua. Akibatnya, serpihan kecil kayu diperolehi, yang selepas dibawa ke kelembapan yang ideal (10%) dihantar ke pelletizer. Di sini, di bawah pengaruh tekanan (dalam beberapa tekanan suhu tinggi), habuk habuk ditukar menjadi butiran. Untuk ini, komposisi diluluskan melalui matriks di mana lubang-lubang bulat dipotong. Reka bentuk tekan pelet menyerupai pengisar daging biasa: adunan dipaksa melalui lubang dan granul yang diperolehi. Dalam tiang penyejukan, mereka sejuk. Jadi ternyata produk akhir - pelet bahan bakar.

Jika anda mengelaskan pelet mengikut gred, terdapat tiga jenis:

 • Perindustrian - mempunyai warna kelabu-coklat, peratusan kandungan abu mereka melebihi 0.7. Ini disebabkan oleh fakta bahawa kayu dari mana ia dibuat, tidak lulus debarking. Iaitu, sejumlah besar kulit, yang memberikan peningkatan peratusan abu, memasuki butiran. Perlu diperhatikan bahawa penggunaan pelet industri dalam dandang domestik boleh menyebabkan kegagalannya: tidak semua pembakar boleh bekerja dengan bahan api abu yang besar. Tetapi mereka boleh kos 50% lebih rendah, dan ini adalah penjimatan yang baik. Jika dandang anda tanpa sebarang masalah sedang mengalami jenis pelet ini - anda boleh menggunakannya, tetapi anda perlu membersihkannya lebih kerap.

Pelet industri tidak boleh digunakan dalam dandang domestik

Pelet Agro lebih kerap digunakan dalam dandang perindustrian

1

Pelet putih - bahan api yang ideal untuk dandang pelet domestik

Mana-mana bahan mentah dengan kandungan lignin sesuai untuk membuat pelet. Yang paling biasa di Rusia, adalah bahan kayu mentah, yang paling sering digunakan konifer, walaupun pada hakikatnya bahawa daripada kayu keras mendapatkan bahan api yang lebih baik. Populariti kayu halus disebabkan oleh hakikat bahawa pemprosesan kayu keras memerlukan peralatan yang lebih kompleks dan mahal: hampir semua kayu keras tidak tekan sangat baik kerana keperluan peralatan yang lebih berkuasa mesti sering uji kaji pilih pemprosesan mod / pelembapan / menekan, dan masa itu dan wang . Dan kos pelet ketika menjual di pasaran domestik dari bahan sedikit bergantung.

Bahan mentah untuk pengeluaran pelet adalah sisa terbakar

Apakah perbezaannya? pelet birch dari conifers? Pelet birch mempunyai output haba sedikit lebih tinggi semasa pembakaran daripada konifer, tetapi perbezaannya tidak besar. Tetapi dalam pembakaran birch tidak ada padang, yang, dengan penggunaan pinus yang berpanjangan, menetap di cerobong, yang memerlukan pembersihan.

Agropelet lebih kerap diperbuat daripada jerami. Walaupun pemindahan haba pelet tersebut kurang daripada pelet kayu, mereka lebih murah. Pelesapan haba yang lebih besar di kalangan agropelet dibezakan oleh pelet daripada jerami rapeseed. Pelet kayu (sekam) bunga matahari adalah pesaing yang sangat baik untuk granul daripada batu arang coklat. Manfaat mereka mempunyai banyak: pelet dibuat daripada sekam lebih murah, mempunyai kurang ash banyak kali, dan haba yang mereka mengeluarkan lebih dan sekam ash bersih, yang merupakan baja yang bagus untuk industri pertanian.

Pelet gambut Adakah bahan bakar bebas, ekonomi dan ekologi bahan api. Tetapi mereka digunakan, terutamanya dalam industri, kerana kandungan abu yang tinggi. Juga, penggunaan pelet gambut untuk meningkatkan kesan baja mineral adalah meluas.

Pelet dari kertas buangan dihasilkan oleh teknologi lain. Daripada pengeringan, mereka dibasahi, dan kemudian diletakkan di granulator. Oleh kerana keunikan bahan mentah untuk kertas granulating, lebih banyak kos diperlukan.

Kepuraian pemanasan pelet

Untuk menggunakan pelet sebagai bahan bakar dengan lebih cekap, perlu membeli dandang khas. dandang pelet beroperasi dalam mod automatik: pelet disimpan di dalam bekas khas - silo untuk pelet yang diberi makan dengan cara skru ke dalam dandang.

Jika anda mahu menyimpan dan membeli yang kelabu, dan bukannya pelet putih, kami menasihatkan anda untuk tidak membeli sekumpulan besar bahan api serta-merta: tidak semua pembakar boleh berurusan dengan mereka. Mula-mula mendapatkan beg, cubalah. Jika dandang berfungsi dengan betul, anda boleh membeli lebih banyak pepejal. Begitu juga dengan agropelet: terlebih dahulu menguji operasi dandang dalam jumlah yang kecil. Tetapi di samping abu masih boleh menjadi masalah: pelet ini tidak bertolak ansur pengangkutan, supaya walaupun pada peringkat ini akan mendapat banyak sisa. Jadi ternyata bahawa ia adalah disarankan untuk memanaskan bahan api ini, walaupun jika dandang menguruskan, jika pengeluarannya tidak jauh.

Pelet yang sesuai untuk dandang adalah putih. komposisi mereka umumnya homogen dan kandungan abu yang rendah, kerana ciri-ciri permukaan bahan-bahan mentah granul padat itu, mereka kurang retak dan runtuh, lebih baik bertolak ansur dengan pemindahan.

Saya mempunyai dandang bahan api pepejal - saya membakar kayu, tetapi sejak saya mula menjual pelet - saya pelet dengan pelet. Semuanya baik-baik saja - saya mengarahkan lembaran berlubang logam 3mm tebal dan cair. Walaupun segala-galanya baik-baik saja: baik secara ekonomi dan bersih dan tempat mengambil sedikit dan tidak perlu repot-repot dengan kayu poke dan menggergaji.

dan mengapa lembaran berlubang, jika tidak sukar dijelaskan

Terdapat juga dandang bahan api pepejal, dan anda tahu saya memakannya dengan pelet yang sangat putih, yang boleh saya katakan, melemparkan dan terlupa.

Kami merancang untuk memanaskan rumah dengan pelet: pemilihan dandang, penggunaan bahan api dan maklum balas

Pilihan dandang bahan api pepejal sebagai sumber utama tenaga haba adalah disebabkan oleh beberapa faktor. Salah satunya adalah kos bahan api yang berpatutan. Tetapi bersama-sama dengan ini, mereka menyedari kesulitan dalam penyelenggaraan - adalah perlu untuk sentiasa mengisi relau, mengeluarkan abu, dan sebagainya. Oleh itu, sebagai alternatif yang lebih baik, pemanasan rumah dengan pelet dipilih: dandang, penggunaan, tinjauan yang memberi kelebihan ke atas sistem konvensional.

Kepastian pemanasan rumah

Pertama anda perlu memahami perbezaan antara pelet dan kayu api sederhana. Pelet kayu digunakan untuk pengeluaran pelet, yang melalui beberapa langkah pemprosesan. Selepas pengeringan dan pembersihan menyeluruh, mereka terdedah kepada stim, menyebabkan massa likat terbentuk. Kemudian, di bawah tekanan 300 atm, granul silinder kecil diperoleh dari diameter 6 hingga 8 mm dan sehingga 70 mm panjang.

Dandang pemanasan pelet moden boleh menghasilkan lebih banyak haba daripada yang sama di atas kayu. Ini dapat dilihat dari jadual perbandingan nilai kalori bagi pelbagai bahan api.

Tetapi ini bukanlah kelebihan pemanasan rumah dengan pelet. Tugas untuk sentiasa mengisi ruang pembakaran dengan bahan api telah diselesaikan dengan cara yang agak berkesan. Secara amnya, sistem pemanasan terdiri daripada beberapa unit:

 • Bunker. Ia bertujuan untuk menyimpan pelet. Selalunya diperbuat daripada keluli tahan karat. Parameter penting ialah isipadu. Bergantung kepada ini, rizab bahan api maksimum selanjutnya ditentukan;
 • Talian suapan pelet ke dandang. Ia terdiri daripada hos dan skru yang fleksibel. Di bawah berat sendiri, granul memasuki pemutar skru dan dari sana ke dalam ruang pengedaran;
 • Dandang pelet moden untuk pemanasan rumah dibahagikan kepada beberapa zon. Pada yang pertama, granul dimuat, yang, oleh loceng, jatuh ke dalam zon tindakan pembakar udara. Dalam kes ini, pembakaran bahan api tidak lengkap berlaku, mengakibatkan pembentukan gas kayu. Ia adalah sumber utama haba, terbakar dalam penyembur.

Dengan skim memanaskan seperti itu, operasi dandang hampir sepenuhnya automatik. Ia hanya perlu sekali dalam 3-4 hari, dengan operasi berterusan, untuk menghilangkan abu dan, jika perlu, masukkan harimau dengan minyak.

Kaedah untuk memasang dandang pelet untuk pemanasan rumah persendirian adalah sama seperti peralatan lain yang serupa. Oleh itu, adalah lebih baik untuk melengkapkan rumah dandang, yang akan memenuhi keperluan SP 42-101-2003.

Tanpa dandang yang terpilih, mustahil untuk memanaskan rumah dengan pelet. Ulasan mengenai model yang berbeza tidak selalu jelas. Sesetengah tidak suka kecekapan yang agak rendah, ada yang mengadu mengenai penyumbatan berterusan kebuk pembakaran. Oleh itu, apabila memilih peralatan, disarankan untuk memberi perhatian bukan sahaja kepada kapasitinya, tetapi juga ciri-ciri reka bentuk.

Nisbah tenaga haba yang dihasilkan ke kawasan rumah untuk peralatan pelet adalah standard - 1 kW setiap ruang tamu 10 m². Kemudian anda perlu memberi perhatian kepada ciri fungsional dan struktur berikut dari dandang:

 • Jumlah kebuk pembakaran. Pada hal ini bergantung pada beban maksimum relau dan waktu pembakaran semua bahan bakar;
 • Kehadiran fungsi pembersihan diri. Dandang pemanasan pada pelet mempunyai lingkaran gas serombong. Dari masa ke masa, ia boleh membentuk lapisan jelaga, yang akan mengurangkan kapasiti peralatan;
 • Kawalan automatik. Adalah lebih baik memilih model dengan keupayaan mengawal beban bergantung kepada faktor luaran - suhu dalaman, suhu luar, dan sebagainya. Pada masa yang sama, penggunaan pelet untuk pemanasan akan dioptimumkan.

Bagi pengguna, penunjuk utama masih lagi kos dandang. Antara model yang banyak dapat dikenal pasti beberapa, yang digunakan untuk pemanasan pada pelet. Maklum balas mengenai kerja mereka bercakap tentang kebolehpercayaan dan penunjuk kecekapan yang baik. Salah satu produk yang paling mudah diakses ialah syarikat Rusia Teplodar. Model mereka Kupper OK 20 kini berharga sekitar 84 ribu Rubel. Kit termasuk corong, penyu, pembakar dan dandang.

Viesmann adalah pemimpin dalam segmen perindustrian peralatan pemanas yang kuat. Set automatik mereka, direka untuk kuasa maksimum 90 kW adalah kira-kira 310 ribu Rubel.

Di samping kuasa, anda perlu memberi perhatian kepada kecekapan dandang. Pemanasan rumah yang cekap dengan pelet mungkin dengan minimum 80% atau lebih tinggi.

Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada peralatan terpilih, operasi dandang pelet untuk pemanasan rumah bergantung kepada kualiti bahan api. Populariti kaedah pemanasan bilik ini telah menyebabkan rupa granul substandard yang dibuat oleh kaedah kraf tangan tanpa mengamati teknologi. Ini ditunjukkan dalam penunjuk sebenar haba pembakaran - ia jauh di bawah norma. Terdapat pendapat yang salah bahawa penggunaan pelet untuk pemanasan di rumah persendirian bergantung pada warna mereka. Malah, granul yang lebih gelap, lebih banyak kulit digunakan untuk pengeluaran mereka. Pelet kuning ringan dibuat dari produk sisa industri perabot, dan pelet coklat gelap dibuat dari pembalakan. Juga, semua jenis granul akan tenggelam dalam air, kerana indeks kepadatan melebihi 1.

Salah satu kriteria utama ialah kandungan abu. Menurut piawaian Eropah yang sedia ada, penunjuk ini tidak boleh melebihi 1.5%. Sekiranya tidak konsisten semasa pembakaran, sejumlah besar sanga akan terbentuk, yang akan memberi kesan negatif kepada operasi dandang.

Di samping itu, pelet berkualiti harus mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Kelembapan - kurang daripada 10%. Jika tidak terdapat peningkatan dalam penggunaan pelet untuk pemanasan kerana kehilangan kapasiti haba;
 • Kandungan habuk - tidak melebihi 11%. Ini secara langsung menjejaskan kandungan abu pelet;
 • Pembungkusan. Pilihan optimum, apabila granul disimpan di dalam beg khas, dirawat di dalam filem kalis air. Dalam kes ini, tempoh storan mereka boleh dikira dalam tahun-tahun.

Kos satu kilogram butiran adalah dari 6 hingga 10 rubel. bergantung kepada pembungkusan. Dengan kehadiran bunker yang besar adalah disyorkan untuk membeli pelet dalam apa yang disebut bigbags - beg besar. Berat wadah penuh ialah kira-kira 900 kg.

Dengan maklum balas mengenai pemanasan pelet boleh didapati di forum khusus. Komen di laman web penjual atau pengeluar tidak selalunya objektif kerana kesederhanaan dalaman.

Satu lagi soalan yang betul yang timbul sebelum pemilik peralatan masa depan yang diterangkan di atas ialah berapa banyak pelet diperlukan untuk memanaskan rumah? Untuk menentukan penunjuk ini, anda perlu mengetahui faktor utama penggunaan.

Yang utama adalah kawasan rumah. Dengan tahap penebat haba yang sesuai untuk pemanasan 1 m² premis, 200 gram pelet untuk pemanasan di rumah persendirian akan digunakan. Ini adalah petunjuk petunjuk, bergantung kepada model dandang dan parameternya.

Di samping itu, apabila mengira aliran harus mengambil kira ciri-ciri tersebut.

Pemilihan kuasa dandang pelet

Sebaiknya, ia sepadan dengan nisbah 10 m² setiap bilik sebanyak 1 kW tenaga. Walau bagaimanapun, dalam kes ini peralatan akan beroperasi pada beban maksimum. Oleh itu, anda perlu mengambil sedikit kuasa. Kemudian untuk bangunan 200 m², perlu mempunyai bilangan pelet berikut untuk pemanasan rumah - (200/10) * 0,2 = 4 kg per jam pada beban maksimum.

Sistem pembekalan bahan api automatik

Ia perlu memasang mekanisme penyampaian bahan api seperti ini untuk membuat pemanasan ekonomi sebuah rumah persendirian dengan pelet. Ulasan mengenai buaya buatan sendiri dan peranti kawalan aliran biasanya tidak begitu baik - sukar atau mustahil untuk membuat penyesuaian denda makanan pellet ke dalam dandang. Oleh itu, adalah disyorkan untuk membeli model kilang.

Untuk musim sejuk dengan suhu minimum yang kecil, penggunaan pelet akan lebih rendah daripada pada frosts yang sangat rendah. Ini juga diambil kira apabila mengira penggunaan pelet untuk pemanasan di dalam rumah.

Sekiranya terdapat gas utama, lebih baik memilih jenis pengangkut tenaga ini. Pemanasan pada pelet pada ulasan secara ekonomi, tetapi masih lebih mahal daripada gas.

Pemanasan buatan sendiri oleh pelet

Bolehkah pemanasan di rumah dengan pelet sedemikian rupa untuk meminimumkan kos bahan? Dalam sesetengah kes, dandang bahan api pepejal piawai sedang dimodenkan.

Untuk melakukan ini, anda perlu membeli pembakar pelet dan skru untuk memberi makan pelet. Apabila menggunakan begbagbag anda boleh membuat sistem penggantungan mereka, yang akan menggantikan bunker tersebut. Hos PVC fleksibel harus diameter 75 hingga 100 mm. Ia diambil kira bahawa skru akan dipasang di dalamnya. Yang terakhir ini adalah kilang terbaik yang dibeli, kerana ia sudah mempunyai motor elektrik untuk putaran.

Pembakar juga diperlukan di kilang, seperti pembuatan sendiri, mungkin ada masalah dengan kebolehpercayaan dan peraturan tenaga. Kos purata model 30 kW adalah dari 45 hingga 50 ribu rubel. Masalah utama akan timbul apabila mengendalikan dandang lama. Ia tidak menyediakan sistem pembersihan, seperti dalam model khas. Oleh itu, perlu membersihkan penukar dari jelaga sekali setiap 2-3 bulan.

Adakah ia berfaedah untuk menggunakan dandang pemanasan pelet? Ya, tetapi lebih baik memilih model dandang yang boleh berfungsi bukan sahaja pada palet, tetapi juga pada bahan bakar padat lain. Sebahagian daripadanya direka walaupun untuk pemasangan pembakar gas atau diesel. Ini akan memungkinkan untuk menukar jenis bahan api tanpa menaik taraf keseluruhan sistem.

Sebagai contoh kerumitan pembakar pelet buatan sendiri, anda boleh menonton video:

Pemanasan pada pelet: betapa praktikalnya untuk rumah negara

Peranti pemanas, di mana bahan api pepejal digunakan sebagai sumber haba, mempunyai kelemahan yang ketara. Untuk kerja mereka, pemantauan berterusan diperlukan - pengguna memuat bahan api beberapa kali sehari, secara berkala membersihkan relau, mengawal bekalan udara ke ruang pembakaran dan meletakkan injap pada cerobong dalam kedudukan yang dikehendaki. Baru-baru ini, dandang pemanasan pelet telah muncul yang luar biasa untuk dua sifat penting: mereka boleh bekerja untuk masa yang lama tanpa intervensi manusia, mereka membolehkan anda mendapatkan tenaga dari sisa buangan yang tidak berguna. Pemanasan pelet menjadi sangat popular, dan di banyak negara pelaksanaannya disokong oleh pelbagai program negara. Adalah berfaedah untuk memahami apa rahsia kejayaan itu.

Kelebihan utama dandang pelet adalah penggunaan bahan bakar khusus. Tidak, teknologi "ruang" tidak terlibat di sini, kerana tidak terdapat sumber tenaga baru yang unik. Pelet untuk pemanasan, juga dikenali sebagai "pelet" atau "piletami" - adalah granul kecil yang diperolehi dengan menekan sisa yang mudah terbakar sebelum hancur. Jualan bahan api itu dalam beg, atau secara pukal. Pengiriman boleh dilakukan oleh kereta khas, yang meniup pelet dari tangki ke dalam penyimpanan dengan udara termampat.

Semua pelet dalam bentuk laras, tetapi dimensi geometri mereka untuk pengeluar yang berbeza mungkin berbeza-beza. Rata-rata, panjang pelet bahan api sekitar 0.5-5 sentimeter, diameternya kira-kira 6-8 mm. Perbezaan saiz dijelaskan oleh ciri-ciri peralatan pembentuk, jadi sifat-sifat bahan mentah.

Apa pelet bahan bakar dibuat?

Sebagai peraturan, bahan mentah untuk pengeluaran pelet adalah sisa pengeluaran kayu - cip, cip, habuk kayu, kulit kayu, dan sekerap. Selain itu, sisa pertanian dan bahan-bahan semula jadi lain dimampatkan menjadi pelet: jerami, kek, sampah kering, cawangan, sekam, gambut. Ternyata bukan masalah dengan kitar semula kita mempunyai pemanasan ekologi yang murah. Di luar negara, terdapat istilah khusus untuk pelet dan briket bahan bakar yang sama - "biofuel pepejal".

Perhatikan bahawa pelet boleh dibuat dari kayu menengah. Sebagai contoh, papan lapis, MDF, papan serat, papan serat, OSB dikitar semula. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh kandungan astringen yang tinggi, penggunaan granul tersebut agak terhad, jadi kayu sekunder biasanya dicampur dengan serat semulajadi.

Perhatikan! Terdapat apa yang dipanggil "pelet-pelet yang dibakar" (atau "bio-arang"), yang tertakluk kepada rawatan suhu tinggi tanpa akses udara pada waktu menekan. Bahan api jenis ini mempunyai nilai kalori yang lebih tinggi dan boleh disimpan walaupun di luar rumah, kerana ia tidak takut kelembapan.

Peralatan pelet dianggap sangat dipercayai, tetapi jika kegagalan berlaku, alasan untuk ini dalam kebanyakan kes adalah bahan api berkualiti rendah. Di ruang pasca-Soviet, tidak terdapat norma-norma umum yang diterima olehnya untuk mengklasifikasikan, menentukan kualiti pelet dan membuat beberapa tuntutan terhadap pengeluar. Sementara itu, di barat semua telah diseragamkan untuk masa yang lama. Di bawah kawalan ketat ialah logistik dan penyimpanan, kaedah klasifikasi dan tanda, kaedah ujian. Berkenaan dengan ciri-ciri utama pelet bahan api (yang dinyatakan dalam piawaian), yang paling penting ialah:

 1. Pengeluaran haba spesifik (MJ / kg).
 2. Ketumpatan pukal (kg / m 3).
 3. Kelembapan yang dinilai (%).
 4. Kandungan sebatian yang tidak menentu, debu, logam (% atau mg / kg) yang berbahaya.
 5. Kandungan abu (%).
 6. Diameternya.
 7. Panjang.

Penampilan (bersinar, kelancaran) tidak sepatutnya menjadi kriteria pilihan utama. Yang paling kualitatif adalah pelet, yang diperbuat daripada kayu primer semula jadi. Mereka memberikan lebih banyak haba, hampir tiada kekotoran asing. Lebih-lebih lagi, produk yang diperoleh daripada kayu keras lebih baik daripada konifer. Kayu primer adalah baik tanpa ketiadaan komponen-komponen ketiak, yang berbahaya kepada kesihatan, walaupun, contohnya, piawaian Austria membenarkan sehingga 2 persen pengikat.

Perhatikan! Sesuatu tentang butiran boleh difahami oleh warna. Pelet cahaya, sebagai peraturan, berubah menjadi lebih kualitatif, kerana granula gelap diperoleh jika banyak kulit digunakan dalam biomas (ia terbakar dengan teruk dan meninggalkan banyak sanga). Tetapi kadang-kadang pelet hanya "membakar" sedikit, dan prestasi mereka kekal pada ketinggian. Dengan cara ini, arang batu bio-pasir agak gelap. Hapuskan inklusi putih dan kuning boleh menunjukkan penggunaan kayu menengah.

Sekiranya mungkin untuk mengukur kelembapan pelet yang akan dibeli, maka perlu memberi tumpuan pada ambang maksimum yang dibenarkan sebanyak 10 peratus. Adalah disyorkan untuk memeriksa kekuatan pelet - mereka tidak boleh dengan mudah memecah. Kecacatan yang jelas seperti bahan bakar adalah kehadiran sejumlah besar habuk, ia tidak boleh melebihi 2.3 peratus.

Peralatan untuk pemanasan pelet

Dandang pelet dipasang secara kekal dan direka untuk pemasangan di lantai. Mereka terdiri daripada unsur-unsur tersebut:

 1. Tubuh diperbuat daripada keluli lembaran. Selongsong berganda digunakan di sekitar kebuk pembakaran dan penukar haba. Di dalam badan kapal semua bahagian kerja peranti dipasang, secara automatik, kadang-kadang bunker kecil. Di sini, terdapat pam edaran, tangki pengembangan, kipas ekzos asap.

Jenis penjana haba pelet

Kapasiti peranti pemanasan boleh dipilih untuk rumah di mana-mana kawasan, terdapat juga pemasangan yang sangat produktif bagi jenis industri, mengeluarkan beberapa megawatt haba setiap jam. Dandang pemanasan pada pelet direka bentuk untuk kuasa dari 15 kW. Dandang hingga 15 kilowatt tidak mempunyai kelebihan ekonomi, oleh itu di rumah-rumah kecil penjana haba jenis lain, perapian yang dipanggil pelet ("berbutir") digunakan. Mereka mungkin tidak mempunyai penukar haba untuk menyambungkan sistem pemanasan air, tetapi hanya dengan perolakan udara yang dipanaskan.

Perhatikan! Sesetengah model dandang pelet dilengkapi dengan litar tambahan, yang direka untuk menyediakan air panas.

Dandang kebanyakan pelet sangat khusus dan hanya berfungsi pada granul. Terdapat dandang pelet yang, setelah menyusun semula parit ke kedudukan yang lebih rendah (meningkatkan jumlah relau), boleh membakar briket kayu atau minyak untuk beberapa waktu. Penjana haba sejagat juga wujud, mereka menggunakan ruang pembakaran yang berbeza untuk kayu bakar dan pelet (untuk bertukar kepada bahan bakar tradisional, pembakar pelet hanya dibongkar). Menurut kriteria ini, kumpulan-kumpulan penjana haba pelet dibezakan:

 • dandang granul,
 • dandang serba boleh,
 • dandang sejagat,
 • perapian pelet.

Kelebihan dan kekurangan pemanasan pelet

Penjana haba yang bekerja pada granul bahan api adalah penyelesaian yang baik jika tidak ada kemungkinan untuk menyambung ke gas utama. Dalam banyak aspek, pemanasan pelet lebih baik daripada pesaingnya, tetapi terdapat batasan.

Manfaat dandang pelet:

 • Tahap automasi yang tinggi. Peralatan boleh berfungsi tanpa intervensi manusia selama beberapa hari, adalah mungkin untuk mod operasi program.
 • Penyelenggaraan minimum. Sebagai contoh, abu perlu dibersihkan sebulan sekali.
 • Kecekapan tinggi - sehingga 95%.
 • Kos bahan api kurang daripada jika rumah dipanaskan oleh elektrik, bahan api diesel atau gas cecair.
 • Hayat perkhidmatan pelet panas pelet melebihi 20 tahun.
 • Pemanasan pada pelet kayu mempunyai prestasi alam sekitar yang baik.

Kekurangan dandang pelet:

 • Tidak semua rantau mempunyai pelet bahan api yang sama. Di mana tidak terdapat bahan mentah yang cukup, pemanasan pelet boleh merugikan.
 • Peralatan sangat sensitif terhadap kualiti pelet, ia mesti dikawal dengan teliti.
 • Perlu menyimpan simpanan kering untuk bahan bakar.
 • Peminat, peluk, pengawal - semua ini memerlukan kuasa.
 • Oleh kerana kehadiran bunker, dandang pelet adalah peranti yang agak besar.

Pemanas pelet tegas mengambil kedudukan mereka dan terus memenangi peminat. Jika masalah dengan pemerolehan dandang teknologi dari pemilik rumah kami, sebenarnya, tidak pernah wujud, maka keadaan dengan granul adalah berbeza (mereka tidak boleh dibawa dari luar negara). Kini pengeluar tempatan pelet berkualiti telah muncul, dan produk mereka mudah diperakui di negara-negara Eropah. Syarikat kami juga telah menguasai pengeluaran penjana haba. Sebelum memutuskan sama ada hendak membeli dandang pelet, ia tetap menentukan apa yang akan menjadi bahan bakar sebenar.

Tanya mereka dalam komen

Terangkan soalan anda dengan seberapa banyak detail yang mungkin dan pakar kami akan menjawabnya

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 72 = 74