Pellet pot dengan tangan sendiri

Pellet pot dengan tangan sendiri

Di banyak kawasan, masalah pemanasan rumah yang kerap masih tetap mendesak. Sudah tentu, di pasaran moden terdapat pelbagai peralatan yang menggunakan pelbagai jenis bahan bakar, sama ada gas, kayu bakar, elektrik atau minyak, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, akses kepada sesalur gas dan rangkaian elektrik yang stabil jauh dari mana-mana, oleh itu pemanasan bahan api pepejal di banyak rantau masih menjadi yang paling disukai.

Salah satu pilihan terbaik untuk unit pemanasan bahan api pepejal ialah dandang pelet, yang boleh dipasang dengan tangan.

Kandungan arahan langkah demi langkah:

Dandang pelet bahan api pepejal

Unit yang dipertimbangkan adalah salah satu daripada pengubahsuaian dandang bahan api pepejal biasa yang dioptimumkan untuk kerja dengan menggunakan pelet khas yang dimampatkan sebagai bahan bakar.

 1. Biji-bijian yang digunakan adalah bahan api belanjawan yang sangat banyak, kedua hanya untuk gas utama dalam penunjuk ini.
 2. Dengan mengumpul dandang pelet, anda boleh memastikan pemanasan ekonomi dan cekap rumah anda.
 3. Selain itu, dandang pelet adalah salah satu jenis peralatan pemanasan yang paling selamat untuk kegunaan peribadi.

Prinsip operasi dandang pelet

Pellet boiler BURNiT PelleBurn

Seperti yang dinyatakan, sebagai bahan api, dandang tersebut menggunakan pelet, iaitu pelet cip kayu yang ditekan, serbuk gergaji dan sisa-sisa lain yang serupa.

Operasi dandang adalah berdasarkan prinsip yang sangat sederhana. Anda memuat pelet dalam pelompat khas, dari sana mereka diberi makan dalam jumlah kecil ke pembakar, di mana pelet dibakar.

Di bawah pengaruh api, air dipanaskan dalam tangki khas yang disambungkan ke sistem pemanasan.

Akibatnya, dengan kos yang minima, anda mendapat pemanasan yang mesra, mesra alam dan sangat cekap.

1

Dandang pelet Faci

Antara kelebihan dandang pelet adalah ketahanan mereka. Unit keluli tanpa masalah berkhidmat sehingga 15-20 tahun tanpa memerlukan pembaikan utama. Dalam kes jika dandang itu dipasang menggunakan besi tuang, penunjuk ketahanan meningkat sehingga 50 tahun.

Sekiranya dikehendaki, ada kemungkinan untuk memasang kedua-dua model bukan voltan dandang pelet, yang tidak memerlukan sambungan ke grid kuasa, atau unit automatik sepenuhnya. Dalam pelan ini, dipandu oleh permintaan dan keutamaan anda.

Dandang pelet agak kompleks. Arahan untuk memasangnya juga akan menjadi sukar dan multi-peringkat. Untuk kemudahan yang lebih besar, proses perhimpunan setiap unit utama dianggap berasingan. Beli atau buat barang yang diperlukan, dan kemudian hanya mengumpulnya dalam satu sistem.

Unsur dandang pelet sangat disyorkan untuk dibeli sudah sedia. Ia adalah pada pembakar yang anda akan menghabiskan paling banyak wang.

Pembuatan bebas pembakar tidak praktikal, kerana sebab ini dandang tidak hanya kapasiti untuk pencucuhan pelet yang dimuatkan, tetapi mekanisme pengawalan dan pengendalian yang kompleks.

Pembakar pelet dilengkapi dengan sensor khas dan mempunyai beberapa program pra-pemasangan yang membolehkan untuk mencapai penggunaan bahan api yang paling rasional dan menyediakan pemanasan rumah yang paling berkesan.

Dengan perhimpunan perumahan dan pembuatan penukar haba, anda boleh mengurus sendiri. Badan dandang paling baik dibuat mendatar - susunan unit ini mencapai kecekapan pemanasan maksimum.

Untuk pembuatan shell, disyorkan untuk menggunakan bata api api. Anda hanya mengumpul sejenis kotak tanpa penutup atas dan letakkan penukar haba di dalamnya dengan paip yang terhubung dan unsur lain. Bata disarankan untuk digunakan kerana alasan ia berkumpul panas lebih efisien daripada besi cor, lembaran keluli dan bahan popular yang lain.

Penukar haba dandang pelet adalah sistem paip yang disambungkan satu sama lain dan disambungkan ke paip bekalan haba sebuah rumah persendirian.

Langkah pertama. Berkumpul penukar haba berbentuk segi empat tepat dari tiub persegi. Untuk melakukan ini, potong paip menjadi kepingan panjang yang diperlukan dan kimpalannya ke dalam struktur tunggal.

Langkah kedua. Buat lubang untuk menghubungkan tiub putaran dalam profil yang berfungsi dengan fungsi rak vertikal.

Langkah ketiga. Sediakan untuk bukaan paip depan yang tinggal untuk paip untuk mengetuk dan menyambungkan air. Air panas akan dialihkan melalui pembukaan atas, yang diberi makan sejuk dari bawah.

Gunakan paip logam dengan panjang 150 mm. Selanjutnya ia akan dapat menggunakan paip polipropilena. Di tempat di mana paip disambungkan ke dandang, pastikan memasang injap bola. Di samping itu, anda boleh memasang penapis, jika perlu.

Langkah keempat. Weld bahagian belakang unit ke bahagian depan dan mengimpal paip sampingan.

Pada peringkat yang sama, pilih lokasi yang sesuai untuk menghubungkan cerobong dengan diameter 10 cm. Di bahagian bawah unit pemanasan, sediakan ruang kecil untuk mengumpul abu. Juga, reka bentuk dandang pelet semestinya termasuk firebox. Tentang dia lebih lanjut.

Dalam firebox, seperti yang telah diperhatikan, pelet disimpan dan dari sini mereka diberi makan ke pembakar.

Langkah pertama. Sediakan bahan dan peranti yang diperlukan. Anda memerlukan skru dengan diameter 7.5 atau 10 cm, motor elektrik dan sarung logam. Enjin disambungkan ke unit kawalan pembakar pelet.

Fungsi sarung logam boleh dilakukan oleh sebarang kapasiti volum yang sesuai dengan dinding yang cukup tebal.

Langkah kedua. Pasang paip cawangan salur masuk anda ke mulut pelepasan sarung. Kepada bahagian lain skru, hubungkan paip plastik bergelombang untuk memberi makan bahan bakar pasir ke pembakar.

Pembakar menghantar isyarat kepada motor elektrik - ia bermula pada auger - kebuk pembakaran dandang pelet dipenuhi dengan bilangan pelet yang diperlukan.

Akhirnya, anda hanya perlu mengumpul semua elemen yang tersenarai dalam reka bentuk tunggal. Lakukan ini dan teruskan memasang dandang.

Pada peringkat ini, anda perlu menjaga susunan bilik dandang dan sistem pengekstrakan asap.

Lantai dan dinding bilik dandang mesti dibuat dari bahan yang tidak menyokong pembakaran. Lantai boleh dibuat daripada konkrit. Jika dikehendaki, buka dengan jubin seramik.

Pasang dandang pada permukaan rata. Pilih tempat seperti itu bahawa jarak dari bahagian depan unit ke dinding yang terdekat tidak kurang dari 100 cm Jarak dari dinding lain harus dipilih supaya pada masa akan datang mudah bagi anda untuk melakukan penyelenggaraan pencegahan, penyelenggaraan dan pembaikan peralatan.

Adalah penting bahawa suhu udara dalam bilik dandang tidak jatuh di bawah + 8- + 10 darjah.

Beri perhatian khusus kepada susunan sistem pengekstrakan asap. Dari ketepatan dan kualiti pelaksanaan cerobong secara langsung tidak hanya bergantung kepada kecekapan dandang pelet buatan sendiri, tetapi juga keselamatan penyewa rumah.

Dalam kebanyakan kes, paip dengan diameter 10-11 cm cukup untuk mengeluarkan asap secara berkesan. Ia adalah penting bahawa diameter paip sedikit melebihi diameter lubang untuk pemindahan asap dari unit pemanasan. Lebih kuat dandang, semakin besar paip itu harus.

Panjang cerobong dipilih supaya ia naik di atas bumbung bangunan sekurang-kurangnya 50 cm, lebih baik - lebih banyak.

Untuk membuat cerobong, gunakan tiub yang dimeteraikan. Adalah penting bahawa bahan pembuatan paip tidak menyokong pembakaran dan dapat menahan kesan suhu tinggi.

Cerobong itu mesti dilindungi. Untuk melindungi paip dari pemendakan atmosfera, pasangkan kon perlindungan di atasnya.

Di bahagian bawah cerobong, buat lubang untuk mengeluarkan kondensat. Untuk lebih banyak kemudahan, anda boleh menyambungkan paip ke lubang. Juga menyediakan lubang untuk membersihkan paip dari jelaga.

Perbandingan kos pemanasan

Peralatan tersebut hanya boleh dimulakan selepas dandang pelet dipasang dan paip yang berkaitan dengan sistem pemanasan disambungkan kepadanya. Selepas tugas-tugas ini selesai, hidupkan bekalan air sejuk ke sistem pemanasan.

Perhatikan operasi dandang. Dengan adanya apa-apa tanda yang tidak jelas, matikan peralatan dan enggan menggunakannya sehingga penyelesaian masalah.

Perhatikan operasi dandang

Dandang pelet buatan sendiri, serta unit pemanasan lain, memerlukan penjagaan yang sesuai.

Setiap 2-3 minggu, bersihkan kuali abu dari sisa buangan. Setiap 2-4 minggu, bersihkan saluran asap. Mengenai ini, anda tidak akan mengambil banyak masa, tetapi mengabaikan penyelenggaraan yang mudah akan membawa kepada pengurangan ketara dalam kecekapan dandang dan membuat peralatan yang berpotensi tidak selamat.

Jika dikehendaki, peralatan automasi tambahan boleh disambungkan ke dandang pelet. Ini akan menjadikan operasi peralatan lebih mudah - anda hanya dapat melupakan keperluan untuk mengisi bahan bakar dan aktiviti berkaitan lain untuk sementara waktu.

Kaedah automasi moden membolehkan walaupun untuk menetapkan kawalan jauh unit pemanasan, yang juga sangat mudah.

Dan ini bukan satu-satunya penambahan yang mungkin. Bagaimana anda, contohnya, sistem pembersihan diri untuk dandang? Pastikan anda mengkaji pengubahsuaian yang ada dan, jika anda mahu, beli tambahan ini untuk dandang anda.

Dandang dengan bungkus untuk pelet

Kumpulkan dandang pelet yang sama dengan tangan anda sendiri, mengikuti arahan yang diterima sebelum ini.

Video - Dandang pemanasan pelet

Video - Prinsip operasi dandang pelet

Dapatkan yang terbaik di mel

Pellet pot dengan tangan sendiri

Di banyak kawasan, masalah pemanasan rumah yang kerap masih tetap mendesak. Sudah tentu, di pasaran moden terdapat pelbagai peralatan yang menggunakan pelbagai jenis bahan bakar, sama ada gas, kayu bakar, elektrik atau minyak, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, akses kepada sesalur gas dan rangkaian elektrik yang stabil jauh dari mana-mana, oleh itu pemanasan bahan api pepejal di banyak rantau masih menjadi yang paling disukai.

Salah satu pilihan terbaik untuk unit pemanasan bahan api pepejal ialah dandang pelet, yang boleh dipasang dengan tangan.

Dandang pelet bahan api pepejal

Unit yang dipertimbangkan adalah salah satu daripada pengubahsuaian dandang bahan api pepejal biasa yang dioptimumkan untuk kerja dengan menggunakan pelet khas yang dimampatkan sebagai bahan bakar.

 1. Biji-bijian yang digunakan adalah bahan api belanjawan yang sangat banyak, kedua hanya untuk gas utama dalam penunjuk ini.
 2. Dengan mengumpul dandang pelet, anda boleh memastikan pemanasan ekonomi dan cekap rumah anda.
 3. Selain itu, dandang pelet adalah salah satu jenis peralatan pemanasan yang paling selamat untuk kegunaan peribadi.

Prinsip operasi dandang pelet

Pellet boiler BURNiT PelleBurn

Seperti yang dinyatakan, sebagai bahan api, dandang tersebut menggunakan pelet, iaitu pelet cip kayu yang ditekan, serbuk gergaji dan sisa-sisa lain yang serupa.

Operasi dandang adalah berdasarkan prinsip yang sangat sederhana. Anda memuat pelet dalam pelompat khas, dari sana mereka diberi makan dalam jumlah kecil ke pembakar, di mana pelet dibakar.

Di bawah pengaruh api, air dipanaskan dalam tangki khas yang disambungkan ke sistem pemanasan.

Akibatnya, dengan kos yang minima, anda mendapat pemanasan yang mesra, mesra alam dan sangat cekap.

Dandang pelet Faci

Antara kelebihan dandang pelet adalah ketahanan mereka. Unit keluli tanpa masalah berkhidmat sehingga 15-20 tahun tanpa memerlukan pembaikan utama. Dalam kes jika dandang itu dipasang menggunakan besi tuang, penunjuk ketahanan meningkat sehingga 50 tahun.

Sekiranya dikehendaki, ada kemungkinan untuk memasang kedua-dua model bukan voltan dandang pelet, yang tidak memerlukan sambungan ke grid kuasa, atau unit automatik sepenuhnya. Dalam pelan ini, dipandu oleh permintaan dan keutamaan anda.

Dandang pelet agak kompleks. Arahan untuk memasangnya juga akan menjadi sukar dan multi-peringkat. Untuk kemudahan yang lebih besar, proses perhimpunan setiap unit utama dianggap berasingan. Beli atau buat barang yang diperlukan, dan kemudian hanya mengumpulnya dalam satu sistem.

Unsur dandang pelet sangat disyorkan untuk dibeli sudah sedia. Ia adalah pada pembakar yang anda akan menghabiskan paling banyak wang.

Pembuatan bebas pembakar tidak praktikal, kerana sebab ini dandang tidak hanya kapasiti untuk pencucuhan pelet yang dimuat, tetapi mekanisme pengawalan dan pengendalian yang kompleks.

Pembakar pelet dilengkapi dengan sensor khas dan mempunyai beberapa program pra-pemasangan untuk mencapai penggunaan bahan api yang paling rasional dan memastikan pemanasan rumah yang paling cekap.

Dengan perhimpunan perumahan dan pembuatan penukar haba, anda boleh mengurus sendiri. Badan dandang paling baik dibuat mendatar - susunan unit ini mencapai kecekapan pemanasan maksimum.

Untuk pembuatan shell, disyorkan untuk menggunakan bata api api. Anda hanya mengumpul sejenis kotak tanpa penutup atas dan letakkan penukar haba di dalamnya dengan paip yang terhubung dan unsur lain. Bata disarankan untuk digunakan kerana alasan ia berkumpul panas lebih efisien daripada besi cor, lembaran keluli dan bahan popular yang lain.

Penukar haba dandang pelet adalah sistem paip yang disambungkan satu sama lain dan disambungkan ke paip bekalan haba sebuah rumah persendirian.

Langkah pertama. Berkumpul penukar haba berbentuk segi empat tepat dari tiub persegi. Untuk melakukan ini, potong paip menjadi kepingan panjang yang diperlukan dan kimpalannya ke dalam struktur tunggal.

Langkah kedua. Buat lubang untuk menghubungkan tiub putaran dalam profil yang berfungsi dengan fungsi rak vertikal.

Langkah ketiga. Sediakan untuk bukaan paip depan yang tinggal untuk paip untuk mengetuk dan menyambungkan air. Air panas akan dialihkan melalui pembukaan atas, yang diberi makan sejuk dari bawah.

Gunakan paip logam dengan panjang 150 mm. Selanjutnya ia akan dapat menggunakan paip polipropilena. Di tempat di mana paip disambungkan ke dandang, pastikan memasang injap bola. Di samping itu, anda boleh memasang penapis, jika perlu.

Langkah keempat. Weld bahagian belakang unit ke bahagian depan dan mengimpal paip sampingan.

Pada peringkat yang sama, pilih lokasi yang sesuai untuk menghubungkan cerobong dengan diameter 10 cm. Di bahagian bawah unit pemanasan, sediakan ruang kecil untuk mengumpul abu. Juga, reka bentuk dandang pelet semestinya termasuk firebox. Tentang dia lebih lanjut.

Dalam firebox, seperti yang telah diperhatikan, pelet disimpan dan dari sini mereka diberi makan ke pembakar.

Langkah pertama. Sediakan bahan dan peranti yang diperlukan. Anda memerlukan skru dengan diameter 7.5 atau 10 cm, motor elektrik dan sarung logam. Enjin disambungkan ke unit kawalan pembakar pelet.

Fungsi sarung logam boleh dilakukan oleh sebarang kapasiti volum yang sesuai dengan dinding yang cukup tebal.

Langkah kedua. Pasang paip cawangan salur masuk anda ke mulut pelepasan sarung. Kepada bahagian lain skru, hubungkan paip plastik bergelombang untuk memberi makan bahan bakar pasir ke pembakar.

Pembakar menghantar isyarat kepada motor elektrik - ia bermula pada auger - kebuk pembakaran dandang pelet dipenuhi dengan bilangan pelet yang diperlukan.

Akhirnya, anda hanya perlu mengumpul semua elemen yang tersenarai dalam reka bentuk tunggal. Lakukan ini dan teruskan memasang dandang.

Pada peringkat ini, anda perlu menjaga susunan bilik dandang dan sistem pengekstrakan asap.

Lantai dan dinding bilik dandang mesti dibuat dari bahan yang tidak menyokong pembakaran. Lantai boleh dibuat daripada konkrit. Jika dikehendaki, buka dengan jubin seramik.

Pasang dandang pada permukaan rata. Pilih tempat seperti itu bahawa jarak dari bahagian depan unit ke dinding yang terdekat tidak kurang dari 100 cm Jarak dari dinding lain harus dipilih supaya pada masa akan datang mudah bagi anda untuk melakukan penyelenggaraan pencegahan, penyelenggaraan dan pembaikan peralatan.

Adalah penting bahawa suhu udara dalam bilik dandang tidak jatuh di bawah + 8- + 10 darjah.

Beri perhatian khusus kepada susunan sistem pengekstrakan asap. Dari ketepatan dan kualiti pelaksanaan cerobong secara langsung tidak hanya bergantung kepada kecekapan dandang pelet buatan sendiri, tetapi juga keselamatan penyewa rumah.

Dalam kebanyakan kes, paip dengan diameter 10-11 cm cukup untuk mengeluarkan asap secara berkesan. Ia adalah penting bahawa diameter paip sedikit melebihi diameter lubang untuk pemindahan asap dari unit pemanasan. Lebih kuat dandang, semakin besar paip itu harus.

Panjang cerobong dipilih supaya ia naik di atas bumbung bangunan sekurang-kurangnya 50 cm, lebih baik - lebih banyak.

Untuk membuat cerobong, gunakan tiub yang dimeteraikan. Adalah penting bahawa bahan pembuatan paip tidak menyokong pembakaran dan dapat menahan kesan suhu tinggi.

Cerobong itu mesti dilindungi. Untuk melindungi paip dari pemendakan atmosfera, pasangkan kon perlindungan di atasnya.

Di bahagian bawah cerobong, buat lubang untuk mengeluarkan kondensat. Untuk lebih banyak kemudahan, anda boleh menyambungkan paip ke lubang. Juga menyediakan lubang untuk membersihkan paip dari jelaga.

Perbandingan kos pemanasan

Peralatan tersebut hanya boleh dimulakan selepas dandang pelet dipasang dan paip yang berkaitan dengan sistem pemanasan disambungkan kepadanya. Selepas tugas-tugas ini selesai, hidupkan bekalan air sejuk ke sistem pemanasan.

Perhatikan operasi dandang. Dengan adanya apa-apa tanda yang tidak jelas, matikan peralatan dan enggan menggunakannya sehingga penyelesaian masalah.

Perhatikan operasi dandang

Dandang pelet buatan sendiri, serta unit pemanasan lain, memerlukan penjagaan yang sesuai.

Setiap 2-3 minggu, bersihkan kuali abu dari sisa buangan. Setiap 2-4 minggu, bersihkan saluran asap. Mengenai ini, anda tidak akan mengambil banyak masa, tetapi mengabaikan penyelenggaraan yang mudah akan membawa kepada pengurangan ketara dalam kecekapan dandang dan membuat peralatan yang berpotensi tidak selamat.

Jika dikehendaki, peralatan automasi tambahan boleh disambungkan ke dandang pelet. Ini akan menjadikan operasi peralatan lebih mudah - anda hanya dapat melupakan keperluan untuk mengisi bahan bakar dan aktiviti berkaitan lain untuk sementara waktu.

Kaedah automasi moden membolehkan walaupun untuk menetapkan kawalan jauh unit pemanasan, yang juga sangat mudah.

Dan ini bukan satu-satunya penambahan yang mungkin. Bagaimana anda, contohnya, sistem pembersihan diri untuk dandang? Pastikan anda mengkaji pengubahsuaian yang ada dan, jika anda mahu, beli tambahan ini untuk dandang anda.

Dandang dengan bungkus untuk pelet

Kumpulkan dandang pelet yang sama dengan tangan anda sendiri, mengikuti arahan yang diterima sebelum ini.

Pembakar pelet: apa yang anda perlu tahu untuk pengeluaran sendiri

Bahan bakar pelet, atau pelet hanya diketahui ditekan pada suhu tinggi dan pemprosesan sisa pepejal atau pengeluaran pertanian (jerami, sekam, dan lain-lain). Kos pemanasan pelet dan di negara-negara yang mempunyai sumber tenaga semula jadi yang berlimpah mungkin lebih rendah daripada arang batu (tidak termasuk tempat yang bersebelahan dengan kawasan penambangan arang batu). Pelet tidak mengeluarkan asap yang berbahaya, seperti bahan api cecair, adalah bukti letupan, tidak noda lebih daripada kayu api, tetapi tidak memerlukan kayu untuk dibakar untuk bahan bakar.

Pada masa yang sama, pelet tenaga agak menentu, jika digunakan secara tidak wajar, bahaya kebakaran, dan dalam mencari pembakar pelet dengan tangan mereka sendiri, terdapat sedikit maklumat berguna; akan menunjukkan pemukul yang memukul dari muncung, dan itu sahaja. Atau mereka memberikan skema pembakar seramik dengan keterlaluan kepada penerangan yang tidak jelas tentang pembakar graviti, tidak berubah-ubah, atau sesuatu yang lain. Artikel ini direka untuk mengisi jurang ini sedikit sebanyak.

Pelet bahan api dan dandang pemanasan dengan pembakar pelet

Pelet boleh dimuatkan ke dalam dapur konvensional dan dibakar, mereka akan terbakar. Juga dibakar di dalam dapur atau dandang pembakaran lama. Tetapi kandungan abu akan paling baik 20%, dan mungkin semua 60% (!). Oleh itu, apabila pelet dibakar, pirolisis awal jisim bahan api digunakan secara meluas; dalam kes ini kandungan abu akan 2-5%. Tetapi beban pelet ke dalam dapur pirolisis atau dandang tidak masuk akal: peranti dengan pembakaran gas pirolisis dalam kebuk yang berasingan mereka Coke, spekutsya dan sisa bahan api akan menjadi lebih besar, ditambah pembersihan berjadual dan / atau pembaikan dandang. Oleh itu, pelet dibakar dalam pembakar khas, di mana zon pirolisis dan nyala api yang membakar gas membentuk sebahagiannya bertindih. Reka bentuk pembakar itu, pada prinsipnya, tidak rumit. Bagaimana untuk membuat pembakar pelet mudah, lihat contohnya. video:

Video: pembakar pelet buatan sendiri yang mudah

Walau bagaimanapun, dalam orang yang lebih celik dari segi teknikal sudah ada soalan yang jelas: suhu nyalaan obor mencapai 1000 derajat atau lebih. Adakah keluli struktur konvensional akan bertahan lama? Terdapat nuansa lain yang sama pentingnya, jadi letakkan pembakar mudah pada pelet di dandang rumah anda lebih awal. Dengan cara ini, anda boleh membakar, lihat di bawah. Mula-mula anda perlu memikirkan cara membuat pembakar pelet dengan betul, sesuai sekurang-kurangnya sebagai cadangan, dalam hal kekurangan atau tidak dapat diakses bahan bakar utama.

Pembuatan bebas bahan bakar secara bebas daripada pembakar pelet mempunyai makna penuh, kerana harga produk jenama yang cukup boleh dipercayai bermula dari $ 500, ketika datang ke pembakar separa automatik yang memerlukan penyelenggaraan harian; ini akan sesuai sebagai ganti. Dan bagi satu set peralatan automatik untuk pelet pemanasan, yang memerlukan kempen sekali seminggu untuk pemunggahan bahan api, perlu keluar dari $ 3000.

Pellet cukup bahan api intensif: 1 kilogram lebih selamat. 5 kW / jam haba. Ie. untuk pemanasan rumah bersaiz sederhana di latitud tengah dalam pembakar harus membakar lebih kurang. 2 kg pelet setiap jam; pada kelantangan ia di suatu tempat dengan polar. Pelet di bunker (lihat di bawah) harus dituangkan 1-2 kali sehari dan serentak menggelapkan panci abu dandang itu; abu adalah sangat sesuai untuk baja. Membersihkan pembakar jenama yang baik tidak lebih daripada sekali seminggu (memerlukan pembersihan sekali musim adalah $ 5000); buatan sendiri perlu dibersihkan sekali dalam 3-4 hari.

Tetapi, terlebih dahulu, pelet dibakar dengan baik dan seperti itu, walaupun mereka memberikan banyak abu. Penyakit semua pembakar pelet sedia ada, tanpa pengecualian, adalah kemungkinan yang dipanggil. pembakaran terbalik, apabila zon pirolisis menembusi bungkusan bahan api, dan kemudian - asap, bau (beracun), kebakaran. Kedua, pembakar pelet sangat penting untuk pembekalan udara: jika terlalu banyak, pelet boleh dibuang dari pembakar dan memberikan banyak abu; sedikit - lagi banyak abu dan coking. Permintaan untuk pembakaran pelet di udara sangat bergantung kepada rejim pembakaran. Akibatnya, cara pembakaran pelet yang betul tidak begitu mudah untuk disiapkan. Secara umum, pembakar pelet dipecat secara berperingkat. cara:

 • Pengapian dilakukan oleh pemetik api khas, yang merupakan batang seramik, dipanaskan hingga 900-1100 darjah. Pembakar buatan sendiri boleh dinyalakan dengan rasuk, tetapi dalam keadaan tidak ada LVM! Membakar segera tergelincir ke bunker!
 • Permulaan - bekalan udara dikawal (lihat di bawah) sehingga api yang stabil terbentuk;
 • Pecutan (hasil mod operasi) - juga udara (mungkin bersama-sama dengan bekalan bahan api) mencapai tanpa asap api (mungkin dengan kawalan suhunya) dan meniup abu dari pembakar tanpa meniup pelet;
 • Bekerja dalam mod siap sedia - udara dilindungi sehingga suhu tertentu penyejuk dalam penyembuhan dicapai;
 • Berhenti - bekalan bahan api terputus, dan udara dibekalkan mengikut titik 3, sehingga terbakar sepenuhnya.

Sistem dengan bekalan bahan api terpaksa

Ia adalah kaedah bekalan bahan api yang menentukan keselamatan kebakaran dandang dengan pembakar pelet. Pelet dalam pembakar biasanya boleh diberi makan dengan kekuatan atau graviti, apabila mereka sendiri dituangkan dari bunker. Cara yang paling selamat adalah wajib. Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku apabila anda perlu membayar untuk keselamatan dan kemudahan: pembakar dengan penghantaran paksa adalah yang kos dari $ 3,000.

Dandang pelet dengan bekalan bahan api dan pembakar terpaksa bagi mereka

Paksa pelet untuk dandang dari corong boleh pnevmoliftovoy (pos. 1 dalam Rajah. Dan skru (Pos. 2 dan cm. Di bawah). Mereka mempunyai persamaan hakikat bahawa jalan bekalan bahan api telah menaik cawangan. Jika api datang dari obor, beliau untuk masuk ke dalam kubu, anda perlu datang ke bawah, yang tidak mungkin. Suction sepenuhnya menghapuskan kebocoran pembakaran ke dalam corong, kerana jisim pepejal pelet bahan api di sana, dan walaupun udara bertiup ke arah jalan yang mungkin api, jadi untuk memberi makan kepada dandang Suction mungkin dari membuka tong yang dimuatkan sekali dalam sebulan. Aude Nako dalam kes sama ada cawan keperluan pembakar (jumlah, lihat di bawah.) Dengan skru pelet makanan feeder, kunci 3 dan 4. ia adalah teknikal yang sukar, dan nilainya tidak kurang daripada 1/3 daripada keseluruhan sistem bekalan kuasa dandang.

Dalam sistem makan skru, 2 rakisan mekanikal yang berasingan digunakan (kiri dan tengah dalam angka): auger mengikis mengangkat pelet dari corong. Kemudian bahan api jatuh ke dalam feeder (menerima corong) pembakar, di mana skru lain menolak bahan api ke dalam zon pembakaran. Cukup aneh, kejayaan dalam bunker tidak diketepikan sepenuhnya; di cawangan menaik pelet bahan api adalah jisim pepejal, jadi sebahagian menurun bahan api itu dibuat daripada panas mencairkan (tidak terbakar!) atau bahan haba-shrinkable. Sekiranya feeder menyala, ia akan mencairkan atau keluar dan mengganggu jalan api. Sistem dengan kejatuhan dalam pelet feeder (di sebelah kanan) digunakan kurang kerap akibat kebakaran yang lebih rendah, tetapi boleh digunakan untuk graviti makan pembakar. Lihat di bawah.

Nota: kadang-kadang demi kekompakan bunker bahan api diletakkan pada dandang, lihat Rajah. di sebelah kanan. Dalam kes ini, sistem penghantaran paksa kehilangan harta keselamatan kebakaran, kerana cawangan paip bahan api dari laluan bekalan dikecualikan.

Kelemahan sistem yang serius dengan pemakanan yang dipaksa pelet adalah pergantungan tenaga mereka: anda perlu memutar 2 motor elektrik. Tetapi ia masuk akal untuk menggunakan pembakar dengan supercharging paksa, ini meningkatkan kecekapan dandang oleh 3-7 mata peratusan, dan menyambungkan automasi kawalan, lihat di bawah. Di negara-negara yang sejuk, didorong oleh bahan api yang diimport atau sisa sendiri, simpanan dalam pemanasan musim ini dalam kes ini boleh menghasilkan jumlah yang membayar kos pembakar dengan dandang.

Pembakar dalam sistem dengan suapan terpaksa digunakan jumlah skru, i.e. pelet mereka juga secara paksa ditekan ke dalam kebuk pirolisis dan gas pirolisis dibakar dalam relau dandang. Pembakar dengan mangkuk api (.. Perkara 1 dalam Rajah) secara beransur-ansur jatuh ke dalam tidak digunakan: automasi failover (lihat di bawah.) Fuel dalam mangkuk kok, yang merupakan pembersihan yang luar biasa atau pembaikan dandang, dan feeder slip api tidak begitu jarang berlaku di model pengeluar terbaik. Memberus gigi dengan pembakar cawan dari sisa abu perlu apabila makan kakitangan (disyorkan oleh pengilang) bahan api, seminggu sekali.

Kaedah pemakanan bahan api dari feeder ke pembakar pelet

Pembakar makan dengan udara sekunder dalam pembakar lanjut (pos. 2) atau menjawab dengan mengatakan bahawa membentuk aliran rendah dan menengah terus ke dalam mangkuk (pos. 3) tanpa sebahagian besar daripada kelemahan ini. Burner dengan pembakar lanjut hampir tidak pernah coked tetapi membersihkannya secara manual anda perlu pula sekali seminggu, dan pembersihan pembakar retort diperlukan setiap bulan, dan kemudian ke atas keputusan pemeriksaan.

Nota: menurut skim itu dengan kata ganti, yang dipanggil begitu- pembakar perapian dengan bekalan bahan api graviti untuk dandang dan relau sehingga 5 kW, pos. 4 dalam Rajah.

Pembakar sistem dengan pemakanan pelet yang dipaksa bukan sampel untuk pengulangan oleh pemula, bukan sahaja kerana mekanik kompleks. Semua martabat mereka, termasuk keselamatan, mereka hanya menunjukkan di bawah kawalan mikropemproses yang bertindak ke atas satu set sensor:

 • Dalam cerobong itu - tidak hanya memberikan kehadiran, tetapi juga jumlah daya tarikan.
 • Dalam relau - menunjukkan suhu obor.
 • Dalam sistem pemanasan - memberikan suhu kembali.
 • Dalam pembakar, di zon pembakaran - menunjukkan kehadiran dan tahap bahan api.
 • Dalam feeder - sama.
 • Di bunker - sama.

Mikropemproses berpandukan data dari sensor, dan mengawal bekalan bahan api dan udara untuk pengguna yang dinyatakan dari program kawalan, sebagai contoh. "Winter", "Spring / Fall," "Tahap yang lebih rendah keselesaan," "Rumah itu adalah kosong" dan lain-lain. Ia adalah peraturan yang selaras serentak udara dan bahan api bekalan menjamin kecekapan tertinggi yang mungkin dandang di mana-mana Pellet ada, ini adalah satu kelebihan yang serius sistem dengan memberi makan paksa.

Pembakar pelet graviti boleh dibuat tidak berubah-ubah, kerana bahan bakar di dalamnya dituangkan terus ke dalam ruang pirolisis, dan supercharging boleh disediakan oleh draf dalam cerobong itu. Untuk memasukkan pembakar graviti ke dalam mod pengendalian ia juga boleh dilakukan secara manual, memanipulasi hanya flap pada pembakar dan peredam (pengatur draf dalam cerobong asap). Walau bagaimanapun, ini adalah kurang kecekapan dandang dan bahaya kebakaran yang lebih besar. Oleh itu, mana-mana pembakar graviti memerlukan penyelenggaraan yang berkelayakan. Mari kita berharap artikel ini akan membantu pembaca dalam hal ini.

Pembakar pelet dengan suapan graviti

Pembakar graviti tanpa voltan dengan kawalan manual oleh industri tidak dihasilkan: mereka sangat berbahaya apabila digunakan secara bertulis. Dalam penjualan di bawah nama pembakar graviti, separuh automatik dengan bahan bakar "penanaman diri" datang. Untuk mengelakkan kebakaran dari tergelincir ke dalam corong, sama ada meletakkan sluice (di sebelah kiri dalam angka) dari termoset, i.e. berkembang dengan elemen pemanasan, atau gunakan skema dengan parut ganda, di sebelah kanan. Yang menjengkelkan alih bergerak semula secara berkala mengambil sebahagian daripada bahan api dan pemindahan ke zon pembakaran, pada masa yang sama menolak keluar abu dalam dandang dulang abu. Pembakar rumit dengan skru tidak diperlukan dalam kes ini, tetapi skema ini tidak baik kerana jurang antara bar cepat tersumbat dengan residu abu. Jika menjengkelkan alih terperangkap dalam kedudukan belakang, slip-api dalam corong hampir tidak dapat dielakkan, jadi menembak pintu masuk ke pembakar dengan memarut dua seperti yang diperlukan.

Pembakar pelet buatan sendiri boleh dibuat tidak menentu, jika dibuat mengikut skema bakul suar:

 1. Bahan api dicurahkan secara langsung ke dalam ruang pirolisis, yang merupakan bakul berlubang besi. Bakul boleh tanggal. Bagi setiap pelet berkaliber (diameter) anda memerlukan bakul berasingan.
 2. Penembusan segera api ke dalam corong ke tahap tertentu menghalang udara "tertiari", disedut melalui lubang di feeder.
 3. Udara utama menyediakan pirolisis bahan bakar dalam bakul.
 4. Gas Pyrolysis dan udara sekunder masuk ke dalam ruang pembakaran, di mana pembakaran utama berlaku.
 5. Dari kebuk pembakaran, obor gas panas, dandang pemanasan, melarikan diri.

Nota: Menurut skim yang diterangkan, beberapa pembakar kilang juga dibina, termasuk Pelletron yang terbukti baik. Tetapi mereka sama sekali tidak menentu, kerana dilengkapi dengan automasi terbina dalam. UPS (bekalan kuasa tidak terganggu) untuk Pelletron boleh dibeli secara pilihan atau menggunakan komputer.

Skim operasi pembakar pelet tidak berubah-ubah dengan dandang diberikan di sebelah kiri dalam Rajah. Dan skema peranti dan perihalan prinsip tindakan ada di sana:

Peranti pembakar pelet graviti

Keadaan yang sangat diperlukan untuk operasi yang berjaya adalah cerobong di cerobong dengan draf yang berlebihan. Dalam mod pembakar sedemikian diperkenalkan dengan cukup ringkas:

 • Buka pintu gerbang dan penutup udara pembakar.
 • Buka flap bekalan bahan api pada corong (ia mesti wajib!)
 • Keluarkan pelet, segera tutup flap pada pembakar.
 • Perhatikan melalui jendela pemeriksaan dandang (juga wajib), perlahan-lahan dan perlahan-lahan buka flap pembakar sehingga obor dibilas dan awan abu muncul. Jangan biarkan pelet bertiup!
 • Pintu itu disambungkan ke mod operasi oleh pintu dengan sensor termo dandang (atau dengan jenis obor).

Penghentian pembakar juga mudah:

 1. Pada penghujung kitaran, relau menutup bekalan bahan api kepada corong.
 2. Pintu pintu dibuka sepenuhnya.
 3. Sejurus selepas membuka pintu (lebih baik - serentak dengannya), flap pembakar ditutup dengan kira-kira. pada 3/4.
 4. Kerja-kerja pencegahan pada pembakar (jika perlu) dimulakan tidak lebih awal daripada 10 minit selepas kehilangan tanda-tanda pembakaran yang terakhir.

Bahagian paling penting pembakar adalah bakul. Achilles tumit bakul improvisasi - jem dan coking pelet di dinding belakang cenderung, menjadikan proses pirolisis yang terjejas, dan api masuk ke dalam corong. Untuk mengelakkan ini, slot di dinding belakang tidak perlu dibuat pepejal, tetapi seperti yang ditunjukkan di bar sisi di kanan atas dalam Rajah. Dimensi slot adalah 2-3 mm lebih kecil daripada saiz pelet dalam pelan itu. Pelepasan antara dinding belakang dan bahagian bawah bakul adalah 2 mm kurang daripada pelet, tetapi tidak kurang daripada 6 mm. Tetapi celah-celah di dinding depan, memisahkan bahagian pirolisis dari kebuk pembakaran, hanya padat. Lebih baik walaupun mereka terbuka dari bawah. Ketinggian saluran udara menengah di bawah bahagian bawah bakul untuk pembakar ialah 15 kW 28-30 mm. Cerun dinding belakang adalah 45 darjah. Keranjang sedemikian dengan dimensi dulang 130x130 mm dan kedalaman 100-120 mm akan membakar 2-3 kg pelet per jam.

Lukisan pembakar pelet graviti dan bunker untuknya

Bahagian yang kurang penting ialah kubu. Hanya di bunker pembinaan sewenang-wenangnya, selalunya api meletus. Nasib baik, tidak ada keperluan untuk menjadi rumit di sini: bumper Pelletron, yang lukisannya berada di sebelah kiri dalam Rajah, Menunjukkan diri dengan baik. Dengan pembakar 15 kW, bunker 34 kg pada musim sejuk pertengahan di tengah jalur menyediakan perapian harian, dan 17 kg sekilas.

Dimensi kebuk pembakaran boleh mengambil dari 15 Pelletrona (warna menekankan hak dalam Rajah. Saluran udara sekunder untuk membuat lebih baik kekusutan berbentuk T, ia akan menyediakan kecekapan aktif mencampurkannya dengan gas pirolisis dan lebih tinggi sedikit dandang.

Ruang pembakaran hendaklah dibuat daripada keluli tahan panas dengan ketebalan 2 mm. Oleh kerana keluli haba tidak dimasak dengan betul, ia perlu menarik imbasan kebuk, gulung dan kimpalan rivet atau kimpalannya dengan kimpalan tempat. Dengan cara ini, peranti desktop untuk kimpalan tempat juga boleh dibuat dengan tangan di rumah.

Nota: Satu lagi contoh pembakar pelet graviti buatan sendiri, lihat seterusnya. filem:

Video: burner pelet graviti

Kaedah untuk menyesuaikan pembakar pelet

Lebih mudah untuk memulakan pembakar dan menjadikannya lebih selamat kerana kurang bertindak balas terhadap draf dalam tekanan penukaran cerobong. Untuk pembakar 15 kW, peminat sebanyak 20 watt cukup. Cara paling mudah untuk menyesuaikan rangsangan dari kipas siput, seperti ditunjukkan dalam Rajah. di sebelah kanan.

Nota: di forum untuk pemanasan pelet, sebagai contoh. Amerika: donkey32.proboards.com, anda boleh mencari idea untuk dimasukkan ke dalam elemen dandang Peltier dan lari dari mereka untuk menekankan kipas komputer 12 V. Pertama, elemen Peltier akan terbakar dengan segera di dalam cerobong. Kedua, kuasa peminat komputer adalah perintah magnitud kurang daripada yang diperlukan. Ketiga, tanpa elektronik kawalan, yang beroperasi dari termokopel dalam relau, sistem akan pergi vraskachku, tk. ia akan bertukar - lebih meradang, lebih berkuasa tinggi, tetapi perlu dibalikkan.

Anda juga boleh membawa baldi pelet tidak sekali atau dua kali sehari, tetapi setiap minggu atau bahkan setiap bulan. Keadaan yang sangat diperlukan, mengikut peraturan keselamatan kebakaran - dandang mesti berada di rumah dandang tahan api berasingan. Kemudian kita meletakkan corong besar dengan bekalan jangka panjang bahan api, skru dan jatuh bebas pelet (cm. Di atas), tetapi tidak dalam feeder pembakar, dan ke dalam corong suapan. Di peringkat kedua - 2 sensor bahan api peringkat atas dan bawah (lebih baik - optocouplers). Sedikit bahan bakar - enjin mengacaukan auger, ditaburkan. Peranti yang memakan - hentikan! Nah, dan jika elektrik hilang, anda perlu membawa baldi.

Pelet sebagai bahan bakar dan pembakar pelet secara teknikal masih "mentah", tidak dibawa ke keadaan penuh. Tetapi ini tidak bermakna bahawa pencinta tukang tidak perlu berurusan dengan mereka. Gas sekali pun kurang selesai. Seratus tahun yang lalu, gelombang radio pendek (KV) telah diberikan kepada belas kasihan "pancaran radio" ketika itu kerana komunikasi dan penyiarannya yang lengkap dan tidak sempurna. Dan apabila peminat mula ditetapkan pada HF komunikasi jarak jauh pada pemancar HF watt bukannya berpuluh-puluh atau beratus-ratus kW, yang pakar-pakar yang sangat bijak ia adalah kejutan. Saya terpaksa membuka ionosfer bumi dan lapisan ozon di atmosfera untuk memahami mengapa ia begitu.

Peranti pembakar pelet dengan kebuk pembakaran seramik

Bagi pembakar pelet, setakat ini keputusan terbaik ditunjukkan oleh sampel dengan kebuk pembakaran seramik, lihat Rajah. di sebelah kanan. Sekurang-kurangnya, ini adalah seperti abu sisa yang perlu dibersihkan tidak lebih kerap daripada sekali sebulan. Nampaknya perkara itu bukan untuk pengulangan di rumah. Tetapi butir-butir kamera boleh dibuat dengan kaedah slip pemutus, seperti yang dilakukan oleh crucibles buatan sendiri untuk logam lebur, dan mereka bekerja di bawah keadaan yang lebih teruk. Secara umum - buat, cipta, cuba!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 2