Pemanas untuk rumah untuk memilih ekonomi

Memilih pemanas ekonomik untuk sebuah apartmen

Penghampiran selesema memberi kesan kepada topik pemilihan pemanas elektrik untuk pemanasan tambahan atau asas ruang tamu. Pemanas mana yang terbaik untuk sebuah apartmen? Untuk menjawab soalan ini, mari kita pertimbangkan pilihan apa yang ditawarkan kepada pembeli tertentu dan mana yang lebih ekonomik.

Semua model pemanas yang tersedia boleh dikaitkan dengan salah satu daripada jenis berikut:

Nama jenis ini mencerminkan kesinambungan tertentu dengan radiator pemanasan tradisional tradisional. Penyejuk minyak juga mempunyai tulang rusuk, tetapi di dalam badan ia tidak memanaskan air mineral, tetapi minyak mineral. Ia, pada gilirannya, memindahkan haba ke perumahan radiator, yang secara beransur-ansur memanaskan udara bilik. Sekiranya terdapat kipas terbina dalam, proses pemanasan dipercepatkan.

Kedudukan kerja penyejuk minyak adalah menegak secara eksklusif. Dalam kebanyakan model terdapat sensor yang mematikan peranti apabila jatuh. Pakej pembelian mungkin termasuk tangki air yang mengkompensasi untuk pengurangan pelembapan udara semasa operasi.

Rajah Cooler Minyak

Pemilik penyejuk minyak akan paling hangat di sebelah peranti. Memandangkan pemanasan udara adalah biasa-biasa saja dengan pautan perantaraan dalam bentuk minyak dan perumahan, kecekapan radiator tersebut adalah rendah. Kelemahan lain adalah suhu tinggi kes, yang boleh dibakar. Pemanasan bilik yang agak lama dikompensasikan dengan penyejukan yang lama selepas peranti dimatikan. Kebarangkalian penyejuk minyak sebahagiannya diratakan oleh roda yang dipasang di bawah untuk pengendalian mudah.

Prinsip pengoperasian convector menganggap sentuhan langsung unsur pemanasan dengan udara yang dipanaskan. Udara sejuk yang lebih besar melalui bahagian bawah serta bukaan sisi tubuh melepasi unsur pemanasan berbentuk tiub atau shell. Udara yang dipanaskan menjadi lebih ringan dan, keluar dari bukaan atas, merebak melalui bilik. Dengan peranti dihidupkan, proses ini berterusan.

1

Rajah peranti convector

Unsur pemanas convectors diperbuat daripada aloi logam khas dengan kekonduksian terma yang tinggi dan mempunyai permukaan kerja yang besar. Ini membolehkan anda mengehadkan suhu operasi mereka, yang tidak melebihi 60 ° C. Oleh itu, badan pemutar memanaskan badan dengan sederhana. Kelebihan lain - ringan, penampilan elegan, kemungkinan pemasangan dinding.

Begitu juga dengan peminat minyak, kedudukan kerja convector adalah menegak. Kebanyakan model dilengkapi dengan sensor yang mencabut unit lantai apabila ia tergelincir. Terdapat model dengan perumahan kalis air meningkat untuk digunakan di bilik mandi.

Prinsip convector

Kelemahan convectors - pergerakan debu yang tidak dapat dielakkan bersama aliran udara, serta penurunan kecekapan bilik dengan siling tinggi. Model elit dibekalkan dengan penapis anti debu dan pembersihan.

Elemen pemanasan seperti pemanas adalah pemancar inframerah. Ia boleh menjadi tiub, kuarza, halogen atau seramik. Sinaran inframerah yang dihasilkan olehnya diserap oleh permukaan sekitarnya di zon radiasi - dinding, lantai, perabot, dan orang-orang. Sudah tiba masanya untuk diingati bahawa seseorang merasakan panas matahari juga berkat komponen inframerahnya. Tidak seperti radiasi ultraviolet yang berbahaya, inframerah tidak membahayakan kesihatan. Kita hanya perlu mengelakkan radiasi yang terlalu kuat dan diarahkan.

Pemanas inframerah tidak memanaskan udara di dalam bilik, tetapi permukaan dan objek di dalamnya - lantai, dinding, katil sejuk. Sudah dari mereka udara di dalam bilik dipanaskan.

Peranti pemanas inframerah

Reka bentuk pemanas kipas mempunyai beberapa persamaan dengan convector. Elemen pemanasan adalah lingkaran logam dengan suhu pemanasan yang sangat tinggi atau plat seramik yang dipanaskan dengan sederhana di kawasan besar dengan keluaran haba yang tinggi. Peningkatan pesat dalam suhu bilik berlaku dengan bantuan kipas di belakang elemen pemanasan. Tidak seperti convectors, perolakan udara dipaksa, tidak semulajadi. Ia membolehkan anda memanaskan bilik dengan cepat. Pada musim panas, anda boleh mematikan pemanasan dan menggunakan peranti sebagai peminat biasa.

Kelebihan pemanas kipas adalah pemanasan yang sangat pantas dari bilik dan mobiliti. Kelemahannya adalah bunyi berterusan kipas yang sedang berjalan. Apabila menggunakan model dengan lingkaran, bau debu terbakar di atasnya dirasakan.

Jenis peralatan iklim ini dinamakan bukan dari ciri reka bentuk, tetapi dari elemen pemanasan yang digunakan. Seramik mempunyai rintangan haba yang tinggi dan kekonduksian terma. Unsur pemanasan dalam bentuk beberapa plat seramik cepat mencapai suhu yang telah ditetapkan, setelah itu mempertahankan panas dan perlahan membelahnya dengan udara sekitarnya. Bermula pada suhu tertentu, seramik mula memancarkan sinar inframerah. Perolakan udara boleh menjadi semula jadi atau dipaksa melalui kipas terbina dalam.

Prinsip pemanas seramik

Tips untuk pilihan dan ekonomi

Untuk memudahkan pemilihan ciri-ciri pelbagai jenis pemanas dibentangkan dalam bentuk jadual ringkasan.

Selepas memilih jenis, anda perlu menentukan kuasa pemanas. Pilihannya dibuat berdasarkan nisbah 1 kW hingga 10 m 2 dari bilik. Penunjuk ini sepatutnya sedikit diselaraskan ke bahagian yang lebih tinggi untuk bilik dengan siling tinggi dan dua atau lebih tingkap.

Pada peminat haba paling berpatutan. Model dengan lingkaran boleh dibeli dengan harga 500 Rubles Dan dengan pemanas seramik - untuk 1100. Untuk radiator minyak anda perlu membayar dari 1500 Rubles. Kos convectors dan pemanas inframerah bermula dari 2500 Rubles. Pemanas semua jenis, sebagai peraturan, dilengkapi dengan perlindungan terhadap termostat kawalan suhu yang terlalu panas dan automatik. Sangat disyorkan untuk tidak menjimatkan fungsi ini dan tidak memilih model termurah tanpa mereka.

Pemanas untuk keluarga dengan anak kecil

Bagi keluarga yang mempunyai anak kecil, adalah penting untuk tidak menyentuh sentuhan mereka dengan pemanas, jadi ia tidak begitu banyak jenis peranti kerana lokasi mungkin penempatannya yang penting. Keluarga sedemikian adalah penyambung tembok yang paling sesuai atau pemanas air inframerah dinding dan siling, yang boleh dikawal melalui alat kawalan jauh.

Menyalin bahan tapak dibenarkan dengan syarat bahawa backlink diindeks aktif dimasukkan.

Pemanas ekonomi untuk rumah dan kotej

Trend moden dalam pembangunan teknologi dalam bidang peralatan pemanasan bertujuan untuk membangun dan melaksanakan model ekonomi dan efisien. Matlamat utama adalah penciptaan pemanas ekonomi untuk rumah.

Menyimpan sumber tenaga telah lama menjadi topik penting dalam pemilihan peralatan pemanasan. Sering kali, sebelum membeli, seseorang itu berminat dengan ciri-ciri peranti dan mengenai titik penggunaan pembawa tenaga. Sehubungan itu, fokus juga pada titik pemindahan haba untuk penggunaan ekonomi.

Ramai pengeluar cuba menumpukan semua kehendak pengguna dalam pembangunan mereka. Konsekuensi pencarian berterusan untuk penyelesaian yang optimum adalah pemanas ekonomi.

Gambaran keseluruhan pemanas elektrik

Walaupun dengan kemunculan cuaca sejuk pertama dan pendekatan musim sejuk, ramai pemilik rumah dan penduduk musim panas mula mencari pemanas optimum.

Jualan, setakat ini, anda boleh menemui pelbagai jenis pemanas elektrik yang ekonomik:

Pemanas inframerah. Ini adalah salah satu jenis pemanas ekonomik, yang menggantikan banyak penyejuk minyak yang digunakan, alat penyambung elektrik, pemanas kipas.

Elemen pemanasan adalah radiator kuarza, dengan cara pemanasan benda terdekat, bukan udara, dilakukan. Ia hanya berkesan untuk pemanasan sementara dan pengendalian premis, dan juga penciptaan di dalam bilik zon tempatan radiasi yang diarahkan.

Di luar tindakan radiasi inframerah, keselesaan haba sedang berjalan rendah.

Selalunya mereka dipasang di kaki, tetapi ada pilihan pemasangan di siling. Mereka juga boleh digunakan di luar rumah. Pemanas inframerah yang paling popular adalah - UFO, Runwin, Saturn, Beko, Eko.

Untuk memanaskan bilik sehingga 20 m 2, ia mengambil masa kira-kira 120 minit. Penggunaan elektrik adalah -90 W / m 2. Bergantung kepada saiz, masa untuk memanaskan bilik akan dikurangkan dengan ketara.

Pemanas inverter (penghawa dingin). Dalam menentukan pemanas mana yang lebih menjimatkan, peranti pemanasan jenis penyongsang juga mengambil bahagian. Ini adalah salah satu perkembangan moden dan baru-baru ini, yang muncul di pasaran dan dengan serta-merta menarik perhatian penduduk musim panas.

Ia terdiri daripada luaran dan unit tertutup. Prinsip operasi adalah berdasarkan fungsi pam haba. Kaedah pemanasan ini sangat berbeza dari pemanas klasik.

Pam itu menarik udara hangat dari luar ke dalam ruangan di dalam bilik melalui penukar haba, walaupun pada suhu sub-sifar udara luar. Untuk ini, gas khas digunakan - freon. Ia dipendekkan di bawah tekanan tinggi dalam penukar haba di dalam unit tertutup, memanas sehingga 80 ° C. Kemudian freon cecair kembali ke unit luar, di mana tekanan rendah menjadi semula keadaan gas. Selepas mendidihnya di unit luaran, Freon sekali lagi mengalir ke penukar haba unit tertutup. Proses ini, dalam alam semula jadi, tidak dapat dijumpai, tetapi saintis telah lama bekerja untuk mewujudkan teknologi yang unik.

Mengangkut turun naik itu, penggunaan elektrik dikurangkan kepada 2-5 kW / h, bergantung pada jenis model. Disebabkan ini, penghawa dingin penyongsang dapat memanaskan rumah besar. Bilik di 20 m 2 mereka dapat memanaskan selama 3-4 jam. Model yang paling popular ialah LG, Samsung, Dekker, Daikin.

Pembakar elektrik. Apabila mengkaji semula pemanas ekonomi, seseorang harus memikirkan jenis yang mudah dan boleh dipercayai sebagai pemutar elektrik. Jika kita menganggap prinsip convector itu, ia agak seperti operasi minyak sejuk. Tetapi, tidak seperti itu, pemutar boleh dibiarkan tanpa pengawasan untuk masa yang lama.

Bilik dipanaskan melalui peredaran udara melalui elemen pemanasan di dalam pemutar. Peredaran itu disebabkan oleh pemanasan udara sejuk, yang naik, menyejukkan, ia turun kembali dan proses pemanasan melewati lagi.

Peranti yang paling boleh dipercayai dan ekonomi adalah convectors Atlantic (Perancis). Pengilang menawarkan peranti pemanasan dari 0.5 hingga 2.5 kW. Untuk memanaskan bilik di 20 m 2 ia akan cukup untuk membeli model dengan penggunaan elektrik sebanyak 2 kW / j. Ia mengambil masa kira-kira 4 jam untuk memanaskan bilik ini.

Pemanas Micathermic. Salah satu pemanas yang paling cekap dan ekonomik. Telah muncul di pasaran baru-baru ini. Ini adalah perkembangan teknologi terkini, yang sebelum ini digunakan dalam institusi perubatan dan dalam bidang kosmonik. Mereka sangat padat, mereka boleh dipasang di dinding dan di siling.

Ia berdasarkan sinaran gelombang inframerah panjang. Peranti ini mempunyai beberapa plat bukan logam yang ditutup dengan mika. Oleh kerana itu, kecekapan pemanasan sangat tinggi. Mereka dapat memanaskan objek walaupun jauh, sementara pemanas itu sendiri menjadi sejuk. Satu-satunya kelemahan adalah harga, yang jauh melebihi kos rakan-rakannya.

Wakil pemanfaatan mycothermic yang paling boleh dipercayai adalah tanda dagangan Polaris. Kuasa 1.8 kW sejam cukup untuk memanaskan bilik di 20 m 2.

Panel seramik. Ini adalah pemanas paling ekonomik pada masa ini. Prinsip operasi adalah berdasarkan sinaran gelombang inframerah panjang. Pemanas mempunyai bentuk panel seramik (plat). Panel pemanasan inframerah diletakkan dalam peti besi penjimatan tenaga dan haba. Disebabkan reka bentuk kes ini, pemanas akan dimuatkan ke pedalaman mana-mana bilik atau bilik. Ia boleh digantung di dinding dan siling.

Panel seramik menggunakan dari 0.2 hingga 2.5 kW / h, bergantung pada saiznya. Untuk memanaskan bilik di 20 m 2, anda memerlukan 1 kW elektrik setiap jam. Pemanasan lengkap bilik boleh dicapai selepas 1.5 - 2 jam.

Pemanas elektrik yang paling ekonomik

Mengikut kajian pemanas elektrik yang ekonomik, panel seramik dan pemanas microterma terbukti menjadi paling ekonomik, ergonomik, cekap dan tahan lama. Dengan membeli pemanas seperti itu, anda boleh yakin dengan hasil 100%.

Jika anda benar-benar menentukan pemimpin mutlak, panel seramik mendapat "pokok palma". Ciri-cirinya bercakap untuk diri mereka sendiri, dan melebihi pesaing terdekat pemanas inframerah panel Mikatermic.

Wakil panel pemanas seramik paling terang adalah:

 • NTK Kid (0.25 kW), Eco (0.35 kW), Atacama (0.5 kW);
 • Venice "Pembakar bio" PKK700 (0,7 kW) dan PKK 1350 (1,350 kW);
 • NTES Evolution 400 (0.4 kW) dan NTES Evolution 800 (0.8 kW). Keistimewaan pemanas ini ialah bahagian hadapan mereka dibuat dalam bentuk panel kaca seramik. Secara kebetulan, mereka sangat mirip dengan TV moden. Apabila mereka dipasang di dinding, mereka berbeza sedikit daripada set TV konvensional.

Pemaju sistem pemanasan moden tidak akan berhenti di situ. Sehingga kini, apabila ditanya mana pemanas yang paling ekonomik dan cekap, seseorang boleh memberikan jawapan afirmatif - panel seramik, dan pesaingnya langsung adalah pemanas microterik, yang kehilangan sedikit.

Video: bagaimana untuk memilih pemanas

Sekiranya anda mempunyai soalan, maka anda boleh bertanya dalam ulasan tersebut kepada artikel di bawah!

Pakar-pakar kami akan menjawab soalan anda dalam masa terdekat (1-2 hari), melanggan komen dalam masa untuk menerima pemberitahuan respons!

Pemanas yang paling ekonomi - RESSI, memastikan pengalamannya. I zakazyval site vsekupili.rf

Klik FOTO:

Kenapa tidak ada tirai termal dalam artikel itu, kini banyak pintu depan membuat plastik dengan kaca dan harus meletakkan tirai haba

Halo, saya nasihatkan anda membaca artikel ini apabila memilih pemanas. Ini adalah pilihan yang sangat baik untuk pemanasan sekurang-kurangnya sebuah apartmen, bahkan sebuah bangunan apartmen. Kami telah lama mula menjaga diri kita seperti itu, tetapi hanya pada tahun lepas kami membeli pemanas TeplEco.

Yang paling menjimatkan dan terbaik pasti TEKSTUR, mereka tepat 2 tahun lebih awal daripada semua pesaing dan ini adalah satu-satunya syarikat kejuruteraan yang membangunkan arah pengeluaran pemanas kuarza

Saya bersetuju dengan Artem pada 100%, saya membeli dari TEKSURE yang pertama untuk ujian, maka saya sepenuhnya memanas kampung dengan mereka. Berbanding dengan orang lain, tetapi tidak seperti nisbah harga / kualiti yang tidak dijumpai. Julat ini tidak tersedia dari mana-mana pengilang.

Dan saya beli untuk tekstur yang paling murah untuk 2 buah rumah hijau tahun lepas pada musim bunga, kesannya sangat disukai. Pengilang yang baik. Sekarang kita tidak sabar untuk pemanas baru mereka dengan garam Himalaya, kerana kanak-kanak itu asma dan ini adalah satu-satunya keselamatan ...

Pemanas ekonomi untuk kotej dan rumah

Salah satu soalan utama yang membimbangkan pengguna sebelum membeli peranti pemanasan: "Pemanas mana yang lebih ekonomik?" Dengan kata lain, peranti mana yang menggunakan tenaga kurang dan output haba tinggi pada masa yang sama. Oleh itu, ia menjimatkan belanjawan kami.

Terutama akut adalah persoalan ekonomi ketika membeli peralatan pemanasan tambahan untuk rumah dan vila. A keperluan untuk memilih pemanas tambahan ialah:

 1. Selalunya kegagalan dalam sistem pemanasan umum.
 2. Tidak ada yang kebal dari kebocoran paip dan bateri.
 3. Pemotongan haba yang dirancangkan di dalam rumah.
 4. Penggantian komunikasi lama atau pembaikan rumah atau pondok.
 5. Kehadiran kanak-kanak kecil di dalam bilik, yang menjadikannya perlu untuk mengekalkan haba di apartmen.

Yang paling biasa dan terkenal

Yang paling biasa di kalangan radiator ekonomi untuk rumah dan vila adalah minyak sejuk. Kelebihan minyak sejuk yang tidak diragui ialah:

 1. Mudah dikendalikan.
 2. Harga.
 3. Tidak aktif (selepas penutupan, ia tetap panas selama sejam dan terus memanas rumah atau dacha).
 4. Penggunaan tenaga yang rendah - ekonomi.

Tetapi terdapat kelemahan yang ketara - sebagai peraturan, minyak sejuk memanaskan hingga 150 darjah Celcius. Dan jika tidak ada skrin pelindung atau gril, maka anda hanya dapat membakar diri dengan alat pemanasan seperti itu. Dan, di samping itu, dari masa ke masa, minyak menyejat dan memerlukan penggantian atau penambahan, pendawaian juga dipakai, yang boleh menyebabkan kebakaran di kampung atau rumah.

Di tempat kedua dari segi kelaziman ialah pemanas kipas (di khalayak ramai - batang). Dia juga mengambil sedikit tenaga dan secara aktif membekalkan premis dacha, rumah dengan udara yang hangat. Tetapi apabila anda mematikan bilik dengan cepat boleh menyejukkan. Oleh itu, pemanas sedemikian berfungsi selama hampir sehari, dengan istirahat pendek selama 15 minit.

Hari ini, di pasaran tawaran, anda boleh memilih ultramodern, tidak lama dahulu membangunkan model, yang tergolong dalam kelas pemanas ekonomi.

 • Pemanas penyongsang ekonomi (beroperasi sebagai penghawa dingin) baru-baru ini telah dibangunkan dan diperkenalkan ke pasaran pengguna. Dan ramai penduduk musim panas cuba memilihnya untuk rumah dan dacha hari ini. Bekerja pada prinsip pam haba; terdiri daripada blok luaran dan dalaman. Dengan gas freon, udara luaran (walaupun sangat sejuk) dipanaskan dalam unit tertutup hingga 80 darjah dan dihantar ke unit luaran dan kemudian ke bilik. Penggunaan tenaga dalam kes ini adalah dari 2 hingga 5 kW sejam, bergantung kepada model pemanas. Dengan penggunaan elektrik minimum, dia boleh memanaskan apartmen, rumah atau dacha dalam 20 meter persegi. meter selama 3 jam.
 • Pemanas inframerah atau mikatermichesky muncul di pasaran baru-baru ini. Ia digunakan untuk perubatan dan kosmonik. Ia berfungsi berdasarkan sinaran gelombang inframerah panjang. Ia terdiri daripada beberapa plat bukan logam yang dipenuhi dengan mika. Dia juga memanaskan objek yang jauh, dan dia sendiri tetap sejuk. Ia padat dan mudah digunakan. Ia cukup 1.8 kW sejam untuk memanaskan bilik dalam 20 meter persegi. meter.Tetapi ada tolak penting. Anda tidak boleh menyasarkan pemanas seperti itu kepada orang itu. Pengaruh sinaran menyebabkan sakit kepala, kulit kering. Dan harga kali ini melebihi analog terbukti lama.
 • Panel seramik - juga ekonomi dan merujuk kepada pemanasan inframerah. Satu kW sejam sudah cukup untuk panel itu memanaskan satu jam dalam bilik seluas 20 meter persegi. meter. Bekerja pada radiasi inframerah. Secara luaran, peranti ini sama dengan TV plasma. Bekerja pada prinsip pemanasan semua objek (lantai, dinding, perabot, dll), yang terletak di sebelah, dan sudah dari mereka panas pergi ke rumah. Panel seramik kepunyaan pemanas elit, biasanya dipasang di bawah tingkap-tingkap yang dipanaskan, di dinding, lebih dekat ke siling. Boleh mudah alih dan diikat pada kastor.

Dengan membuat analisis perbandingan semua radiator ekonomi, pakar bersetuju bahawa convector adalah yang paling ekonomik. Ia berfungsi pada prinsip penyejuk minyak, tetapi lebih moden dan selamat. Pertukaran haba dilakukan mengikut prinsip peredaran udara melalui elemen pemanas di dalam convector tersebut. Di samping itu, convector adalah yang paling selamat. Ia boleh ditinggalkan tanpa pengawasan untuk masa yang lama, yang tidak disyorkan dengan pemanas minyak yang sama.

Untuk memilih convector adalah yang paling menjimatkan - untuk membeli peralatan yang boleh dipercayai, lama untuk dacha anda. Pembakar tidak panas melebihi 60 darjah, udara tidak terlalu kering. Ia mengeluarkan haba selepas bertukar lebih daripada 20 minit. Dan jika radiator lain memerlukan kos kira-kira 2 kW untuk memanaskan bilik 18 meter persegi. meter. Pembakar menggunakan lebih kurang 25%. Dia benar-benar perkakas elektrik paling ekonomik.

Tetapi sebelum memilih pemanas untuk dacha, sebuah apartmen atau sebuah rumah, kita tidak hanya melihat pada ekonomi dan harga, tetapi juga kami memberi perhatian kepada kriteria lain:

Titik terakhir sepatutnya disebut secara berasingan. Satu tahun di negara kita terdapat lebih daripada 40 ribu kebakaran, penyebab utama yang merupakan kerosakan peralatan elektrik. Oleh itu, adalah perlu untuk mengingati beberapa peraturan:

 1. Jangan keringkan pada radiator.
 2. Lattice harus dibuka.
 3. Jangan tinggalkan tanpa pengawasan.
 4. Setiap 5 jam, matikan selama 15 minit.

Dan kini terpulang kepada anda untuk memilih yang paling ekonomik, murah dan mudah untuk dacha anda, rumah, pemanas apartmen.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 38 = 41