Pemanasan pelet

Pemanasan pada pelet: ciri-cirinya, tambah dan minus penggunaan

Malah secara literal beberapa tahun lalu sikap terhadap dandang pelet sangat sejuk. Tetapi kini keadaan telah berubah. Ini disebabkan harga yang lebih tinggi untuk elektrik, bahan api diesel dan serentak dengan penurunan harga untuk pemanas pelet dan pengembangan rangkaian mereka. Pemanasan pada pelet telah menjadi lebih murah dan permintaan untuknya telah meningkat dengan ketara.

Mari kita fikirkan apa jenis pemanasan ini, apakah ciri-cirinya, kelebihan dan kelemahan penggunaannya. Mari kita mulakan dengan istilah itu.

Pemanasan dengan pelet

Kata ini dipanggil pelet kayu bakar. Sebenarnya, ia hanya membazir industri pembuatan kayu, yang dimampatkan dalam bentuk butiran. Mereka dibuat tanpa penggunaan bahan kimia tambahan, yang menjadikan produk ini mesra alam. Pemanasan pelet merujuk kepada sistem pemanasan moden.

Pile up closeup

Apa kelebihan mereka

Keanehan pelet ialah apabila mereka dibakar, lebih banyak haba dibebaskan daripada dari beberapa jenis bahan bakar lain. Khususnya, apabila membakar 1 tan bahan-bahan ini, jumlah tenaga yang sama dilepaskan, seperti pembakaran lengkap sebanyak 1.6 tan kayu, 480 meter padu. meter gas atau 500 liter. bahan api diesel.

Terima kasih kepada ini, pemanasan dengan pelet boleh bersaing dengan jenis pemanasan lain (khususnya pemanasan dengan kayu). Dan walaupun kos mereka tidak cenderung meningkat seperti kos gas atau diesel. Semua ini membawa kepada peningkatan jumlah bangunan swasta dan awam menggunakan pelet kayu untuk pemanasan mereka.

Jenis peranti untuk pelet pemanasan

Untuk digunakan dengan jenis pelet bahan api ini dibuat, serta dandang. Pertimbangkan jenis mereka.

1

Mereka digunakan untuk memanaskan bilik tunggal atau rumah satu tingkat kecil. Kuasa peranti sedemikian adalah dari 6 hingga 15 kW.

Terdapat tiga jenis:

 1. Konvensyen (udara sahaja dipanaskan);
 2. Dengan litar air tambahan untuk bekalan air panas (bukan hanya udara, tetapi juga air dipanaskan);
 3. Gabungan (dengan bantuan mereka bukan sahaja pelet pemanasan, tetapi juga pemanasan dengan kayu atau briket).

Mereka mempunyai kuasa dari 15 hingga 100 kW. Mereka terletak di ruang bawah tanah rumah, di bilik khas di tingkat pertama atau di bangunan berasingan (bekas atau jenis modular).

Digunakan untuk pemanasan atau bekalan air panas di seluruh bangunan. Model moden kelihatan cantik padat (lihat gambar).

Jenis berikut jenis peranti ini menonjol:

 1. Dandang yang berfungsi hanya pada pelet;
 2. Pemanas yang boleh menggunakan bahan api atau briket sebagai bahan bakar dalam kes kecemasan (kerosakan otomatisasi atau pembakar). Untuk tujuan ini, kisi khas dipasang di dalamnya;
 3. Peranti gabungan (mereka boleh membakar bukan sahaja pelet, tetapi juga kayu api dan briket).

Ciri pertama mereka adalah jumlah kecil ruang pembakaran. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa kebanyakan proses kerja berlaku di bahagian perolakan peranti.

Ciri kedua ialah ketersediaan pembakar khas, yang mempunyai kecekapan yang lebih tinggi daripada rakan-rakannya dalam dandang bahan api pepejal jenis lain (baca juga tentang keunikan pemanasan elektrik rumah persendirian).

Pembakar dandang pelet

Hayat perkhidmatan, yang menetapkan arahan, boleh mencapai dua puluh tahun atau lebih (berkenaan dengan peralatan premium). Inilah ciri ketiga mereka.

Ciri keempat adalah tahap automasi yang tinggi. Pemanasan automatik pada pelet bermakna bukan sahaja tahap suhu pratetap, tetapi juga bekalan bahan api autonomi. Terima kasih kepada ini, peranti boleh berfungsi tanpa intervensi manusia.

Ketersediaan bahan api dalam bunker operasi akan memastikan berfungsi selama tujuh hari (kadang-kadang lebih banyak). Dengan kehadiran sebuah depot bahan bakar (telaga dengan kalis air, bekas di dalam rumah atau ruang khusus yang berdedikasi di dalam bangunan itu sendiri), dandang itu dapat berfungsi sepanjang musim pemanasan sendiri.

Di rumah persendirian, dandang dengan kuasa dari 15 kW hingga 100 kW dipasang. Jika pemanasan bangunan memerlukan kurang daripada 15 kW, ia akan menjadi lebih menguntungkan untuk membekalkan perapian pelet. Cara termudah untuk menentukan kuasa yang memerlukan pemanas sebuah rumah persendirian dengan pelet diukur sebanyak 1kW pada 10kv.m dari kawasan rumah.

Nasihat! Kaedah di atas agak kasar dan anggaran. Dia tidak mengambil kira kehilangan haba di rumah. Oleh itu, dengan itu mengira output dandang yang diperlukan, perlu menambahkan sekurang-kurangnya 15% lebih. Jika tidak, kapasiti peralatan mungkin tidak mencukupi.

Kelebihan dan kekurangan pemanasan pelet

Pemanasan rumah dengan pelet mempunyai banyak kelebihan. Mereka adalah seperti berikut:

 • Dandang tidak memerlukan penyelenggaraan khas. Pembersihan abu boleh dilakukan 1-2 kali sebulan. Pada sebilangan besar model moden, fungsi pembersihan automatik dilaksanakan;
 • kecekapan tinggi, sama dengan 70-5%;
 • banyak model mempunyai litar air panas tambahan;
 • kemungkinan pemasangan diri;
 • keselamatan letupan dan kebakaran;
 • kemudahan menyimpan dan mengangkut bahan bakar. Satu-satunya keperluan untuk kemudahan penyimpanan adalah kekeringan;
 • tiada bau yang tidak menyenangkan semasa operasi;
 • Pemanasan rumah negara dengan pelet tidak memerlukan koordinasi untuk sambungan.

Kini mari kita senaraikan kekurangan kaedah pemanasan ini. Tidak begitu banyak:

 • harga yang agak tinggi daripada dandang sendiri. Walaupun pada tahun-tahun kebelakangan ini ia telah menurun dengan ketara, ia masih jauh melebihi kos banyak jenis dandang (gas, elektrik dan lain-lain lagi);
 • Kos pemanasan pelet kini lebih tinggi daripada pemanasan berasaskan gas;
 • pembelian dan penghantaran pelet, serta perkhidmatan peranti boleh menyebabkan kesulitan tertentu (terutama di penempatan jauh);

Nasihat! Membuat pilihan memihak kepada pelet pemanasan adalah perlu untuk menjelaskan isu-isu mengenai bahan api dan penyenggaraan sebelum pemasangan. Lagipun, jika firma pembekal terlalu jauh, ini penuh dengan kesukaran dalam operasi.

 • Banyak pemanas yang diimport tidak direka untuk keadaan operasi Rusia. Musim sejuk yang teruk, gangguan bekalan elektrik, pelet untuk pemanasan yang tidak mencukupi dapat menyebabkan kegagalan pramatang peralatan;
 • Model usang memerlukan pembersihan yang kerap (1-2 kali seminggu).

Sekarang anda tahu banyak tentang dandang pelet dan tentang pemanasan dengan pelet kayu secara keseluruhan. Jika anda menimbang semua kebaikan dan keburukan dan memutuskan untuk membuat pilihan mereka memihak kepada pemanasan jenis ini, maka kami hanya boleh menyokong anda.

Lagipun, setiap tahun, pengguna peranti pemanasan seperti semakin banyak. Jika anda ingin pergi lebih mendalam ke dalam isu ini, kami mencadangkan anda melihat video yang sama yang dipaparkan di laman web kami.

Kami merancang untuk memanaskan rumah dengan pelet: pemilihan dandang, penggunaan bahan api dan maklum balas

Pilihan dandang bahan api pepejal sebagai sumber utama tenaga haba adalah disebabkan oleh beberapa faktor. Salah satunya adalah kos bahan api yang berpatutan. Tetapi bersama-sama dengan ini, mereka menyedari kesulitan dalam penyelenggaraan - adalah perlu untuk sentiasa mengisi relau, mengeluarkan abu, dan sebagainya. Oleh itu, sebagai alternatif yang lebih baik, pemanasan rumah dengan pelet dipilih: dandang, penggunaan, tinjauan yang memberi kelebihan ke atas sistem konvensional.

Kepastian pemanasan rumah

Pertama anda perlu memahami perbezaan antara pelet dan kayu api sederhana. Pelet kayu digunakan untuk pengeluaran pelet, yang melalui beberapa langkah pemprosesan. Selepas pengeringan dan pembersihan menyeluruh, mereka terdedah kepada stim, menyebabkan massa likat terbentuk. Kemudian, di bawah tekanan 300 atm, granul silinder kecil diperoleh dari diameter 6 hingga 8 mm dan sehingga 70 mm panjang.

Dandang pemanasan pelet moden boleh menghasilkan lebih banyak haba daripada yang sama di atas kayu. Ini dapat dilihat dari jadual perbandingan nilai kalori bagi pelbagai bahan api.

Tetapi ini bukanlah kelebihan pemanasan rumah dengan pelet. Tugas untuk sentiasa mengisi ruang pembakaran dengan bahan api telah diselesaikan dengan cara yang agak berkesan. Secara amnya, sistem pemanasan terdiri daripada beberapa unit:

 • Bunker. Ia bertujuan untuk menyimpan pelet. Selalunya diperbuat daripada keluli tahan karat. Parameter penting ialah isipadu. Bergantung kepada ini, rizab bahan api maksimum selanjutnya ditentukan;
 • Talian suapan pelet ke dandang. Ia terdiri daripada hos dan skru yang fleksibel. Di bawah berat sendiri, granul memasuki pemutar skru dan dari sana ke dalam ruang pengedaran;
 • Dandang pelet moden untuk pemanasan rumah dibahagikan kepada beberapa zon. Pada yang pertama, granul dimuat, yang, oleh loceng, jatuh ke dalam zon tindakan pembakar udara. Dalam kes ini, pembakaran bahan api tidak lengkap berlaku, mengakibatkan pembentukan gas kayu. Ia adalah sumber utama haba, terbakar dalam penyembur.

Dengan skim memanaskan seperti itu, operasi dandang hampir sepenuhnya automatik. Ia hanya perlu sekali dalam 3-4 hari, dengan operasi berterusan, untuk menghilangkan abu dan, jika perlu, masukkan harimau dengan minyak.

Kaedah untuk memasang dandang pelet untuk pemanasan rumah persendirian adalah sama seperti peralatan lain yang serupa. Oleh itu, adalah lebih baik untuk melengkapkan rumah dandang, yang akan memenuhi keperluan SP 42-101-2003.

Tanpa dandang yang terpilih, mustahil untuk memanaskan rumah dengan pelet. Ulasan mengenai model yang berbeza tidak selalu jelas. Sesetengah tidak suka kecekapan yang agak rendah, ada yang mengadu mengenai penyumbatan berterusan kebuk pembakaran. Oleh itu, apabila memilih peralatan, disarankan untuk memberi perhatian bukan sahaja kepada kapasitinya, tetapi juga ciri-ciri reka bentuk.

Nisbah tenaga haba yang dihasilkan ke kawasan rumah untuk peralatan pelet adalah standard - 1 kW setiap ruang tamu 10 m². Kemudian anda perlu memberi perhatian kepada ciri fungsional dan struktur berikut dari dandang:

 • Jumlah kebuk pembakaran. Pada hal ini bergantung pada beban maksimum relau dan waktu pembakaran semua bahan bakar;
 • Kehadiran fungsi pembersihan diri. Dandang pemanasan pada pelet mempunyai lingkaran gas serombong. Dari masa ke masa, ia boleh membentuk lapisan jelaga, yang akan mengurangkan kapasiti peralatan;
 • Kawalan automatik. Adalah lebih baik memilih model dengan keupayaan mengawal beban bergantung kepada faktor luaran - suhu dalaman, suhu luar, dan sebagainya. Pada masa yang sama, penggunaan pelet untuk pemanasan akan dioptimumkan.

Bagi pengguna, penunjuk utama masih lagi kos dandang. Antara model yang banyak dapat dikenal pasti beberapa, yang digunakan untuk pemanasan pada pelet. Maklum balas mengenai kerja mereka bercakap tentang kebolehpercayaan dan penunjuk kecekapan yang baik. Salah satu produk yang paling mudah diakses ialah syarikat Rusia Teplodar. Model mereka Kupper OK 20 kini berharga sekitar 84 ribu Rubel. Kit termasuk corong, penyu, pembakar dan dandang.

Viesmann adalah pemimpin dalam segmen perindustrian peralatan pemanas yang kuat. Set automatik mereka, direka untuk kuasa maksimum 90 kW adalah kira-kira 310 ribu Rubel.

Di samping kuasa, anda perlu memberi perhatian kepada kecekapan dandang. Pemanasan rumah yang cekap dengan pelet mungkin dengan minimum 80% atau lebih tinggi.

Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada peralatan terpilih, operasi dandang pelet untuk pemanasan rumah bergantung kepada kualiti bahan api. Populariti kaedah pemanasan bilik ini telah menyebabkan rupa granul substandard yang dibuat oleh kaedah kraf tangan tanpa mengamati teknologi. Ini ditunjukkan dalam penunjuk sebenar haba pembakaran - ia jauh di bawah norma. Terdapat pendapat yang salah bahawa penggunaan pelet untuk pemanasan di rumah persendirian bergantung pada warna mereka. Malah, granul yang lebih gelap, lebih banyak kulit digunakan untuk pengeluaran mereka. Pelet kuning ringan dibuat dari produk sisa industri perabot, dan pelet coklat gelap dibuat dari pembalakan. Juga, semua jenis granul akan tenggelam dalam air, kerana indeks kepadatan melebihi 1.

Salah satu kriteria utama ialah kandungan abu. Menurut piawaian Eropah yang sedia ada, penunjuk ini tidak boleh melebihi 1.5%. Sekiranya tidak konsisten semasa pembakaran, sejumlah besar sanga akan terbentuk, yang akan memberi kesan negatif kepada operasi dandang.

Di samping itu, pelet berkualiti harus mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Kelembapan - kurang daripada 10%. Jika tidak terdapat peningkatan dalam penggunaan pelet untuk pemanasan kerana kehilangan kapasiti haba;
 • Kandungan habuk - tidak melebihi 11%. Ini secara langsung menjejaskan kandungan abu pelet;
 • Pembungkusan. Pilihan optimum, apabila granul disimpan di dalam beg khas, dirawat di dalam filem kalis air. Dalam kes ini, tempoh storan mereka boleh dikira dalam tahun-tahun.

Kos satu kilogram butiran adalah dari 6 hingga 10 rubel. bergantung kepada pembungkusan. Dengan kehadiran bunker yang besar adalah disyorkan untuk membeli pelet dalam apa yang disebut bigbags - beg besar. Berat wadah penuh ialah kira-kira 900 kg.

Dengan maklum balas mengenai pemanasan pelet boleh didapati di forum khusus. Komen di laman web penjual atau pengeluar tidak selalunya objektif kerana kesederhanaan dalaman.

Satu lagi soalan yang betul yang timbul sebelum pemilik peralatan masa depan yang diterangkan di atas ialah berapa banyak pelet diperlukan untuk memanaskan rumah? Untuk menentukan penunjuk ini, anda perlu mengetahui faktor utama penggunaan.

Yang utama adalah kawasan rumah. Dengan tahap penebat haba yang sesuai untuk pemanasan 1 m² premis, 200 gram pelet untuk pemanasan di rumah persendirian akan digunakan. Ini adalah petunjuk petunjuk, bergantung kepada model dandang dan parameternya.

Di samping itu, apabila mengira aliran harus mengambil kira ciri-ciri tersebut.

Pemilihan kuasa dandang pelet

Sebaiknya, ia sepadan dengan nisbah 10 m² setiap bilik sebanyak 1 kW tenaga. Walau bagaimanapun, dalam kes ini peralatan akan beroperasi pada beban maksimum. Oleh itu, anda perlu mengambil sedikit kuasa. Kemudian untuk bangunan 200 m², perlu mempunyai bilangan pelet berikut untuk pemanasan rumah - (200/10) * 0,2 = 4 kg per jam pada beban maksimum.

Sistem pembekalan bahan api automatik

Ia perlu memasang mekanisme penyampaian bahan api seperti ini untuk membuat pemanasan ekonomi sebuah rumah persendirian dengan pelet. Ulasan mengenai buaya buatan sendiri dan peranti kawalan aliran biasanya tidak begitu baik - sukar atau mustahil untuk membuat penyesuaian denda makanan pellet ke dalam dandang. Oleh itu, adalah disyorkan untuk membeli model kilang.

Untuk musim sejuk dengan suhu minimum yang kecil, penggunaan pelet akan lebih rendah daripada pada frosts yang sangat rendah. Ini juga diambil kira apabila mengira penggunaan pelet untuk pemanasan di dalam rumah.

Sekiranya terdapat gas utama, lebih baik memilih jenis pengangkut tenaga ini. Pemanasan pada pelet pada ulasan secara ekonomi, tetapi masih lebih mahal daripada gas.

Pemanasan buatan sendiri oleh pelet

Bolehkah pemanasan di rumah dengan pelet sedemikian rupa untuk meminimumkan kos bahan? Dalam sesetengah kes, dandang bahan api pepejal piawai sedang dimodenkan.

Untuk melakukan ini, anda perlu membeli pembakar pelet dan skru untuk memberi makan pelet. Apabila menggunakan begbagbag anda boleh membuat sistem penggantungan mereka, yang akan menggantikan bunker tersebut. Hos PVC fleksibel harus diameter 75 hingga 100 mm. Ia diambil kira bahawa skru akan dipasang di dalamnya. Yang terakhir ini adalah kilang terbaik yang dibeli, kerana ia sudah mempunyai motor elektrik untuk putaran.

Pembakar juga diperlukan di kilang, seperti pembuatan diri, masalah dengan kebolehpercayaan dan peraturan tenaga yang mungkin. Kos purata model 30 kW adalah dari 45 hingga 50 ribu rubel. Masalah utama akan timbul apabila mengendalikan dandang lama. Ia tidak menyediakan sistem pembersihan, seperti dalam model khas. Oleh itu, perlu membersihkan penukar dari jelaga sekali setiap 2-3 bulan.

Adakah ia berfaedah untuk menggunakan dandang pemanasan pelet? Ya, tetapi lebih baik memilih model dandang yang boleh berfungsi bukan sahaja pada palet, tetapi juga pada bahan bakar padat lain. Sebahagian daripadanya direka walaupun untuk pemasangan pembakar gas atau diesel. Ini akan memungkinkan untuk menukar jenis bahan api tanpa menaik taraf keseluruhan sistem.

Sebagai contoh kerumitan pembakar pelet buatan sendiri, anda boleh menonton video:

Pemanasan pada pelet: betapa praktikalnya untuk rumah negara

Peranti pemanas, di mana bahan api pepejal digunakan sebagai sumber haba, mempunyai kelemahan yang ketara. Untuk kerja mereka, pemantauan berterusan adalah perlu - pengguna memuat bahan api beberapa kali sehari, secara berkala membersihkan relau, mengawal bekalan udara ke ruang pembakaran dan meletakkan injap pada cerobong dalam kedudukan yang dikehendaki. Baru-baru ini, dandang pemanasan pelet telah muncul yang luar biasa untuk dua sifat penting: mereka boleh bekerja untuk masa yang lama tanpa intervensi manusia, mereka membolehkan anda mendapatkan tenaga dari sisa buangan yang tidak berguna. Pemanasan pelet menjadi sangat popular, dan di banyak negara pelaksanaannya disokong oleh pelbagai program negara. Adalah berfaedah untuk memahami apa rahsia kejayaan itu.

Kelebihan utama dandang pelet adalah penggunaan bahan bakar khusus. Tidak, teknologi "ruang" tidak terlibat di sini, kerana tidak terdapat sumber tenaga baru yang unik. Pelet untuk pemanasan, juga dikenali sebagai "pelet" atau "piletami" - adalah granul kecil yang diperolehi dengan menekan sisa yang mudah terbakar sebelum hancur. Jualan bahan api itu dalam beg, atau secara pukal. Pengiriman boleh dilakukan oleh kereta khas, yang meniup pelet dari tangki ke dalam penyimpanan dengan udara termampat.

Semua pelet dalam bentuk laras, tetapi dimensi geometri mereka untuk pengeluar yang berbeza mungkin berbeza-beza. Rata-rata, panjang pelet bahan api sekitar 0.5-5 sentimeter, diameternya kira-kira 6-8 mm. Perbezaan saiz dijelaskan oleh ciri-ciri peralatan pembentuk, jadi sifat-sifat bahan mentah.

Apa pelet bahan bakar dibuat?

Sebagai peraturan, bahan mentah untuk pengeluaran pelet adalah sisa pengeluaran kayu - cip, cip, habuk kayu, kulit kayu, dan sekerap. Selain itu, sisa pertanian dan bahan-bahan semula jadi lain dimampatkan menjadi pelet: jerami, kek, sampah kering, cawangan, sekam, gambut. Ternyata bukan masalah dengan kitar semula kita mempunyai pemanasan ekologi yang murah. Di luar negara, terdapat istilah khusus untuk pelet dan briket bahan bakar yang sama - "biofuel pepejal".

Perhatikan bahawa pelet boleh dibuat dari kayu menengah. Sebagai contoh, papan lapis, MDF, papan serat, papan serat, OSB dikitar semula. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh kandungan astringen yang tinggi, penggunaan granul tersebut agak terhad, jadi kayu sekunder biasanya dicampur dengan serat semulajadi.

Perhatikan! Terdapat apa yang dipanggil "pelet-pelet yang dibakar" (atau "bio-coal"), yang tertakluk kepada rawatan suhu tinggi tanpa akses udara pada masa menekan. Bahan api jenis ini mempunyai nilai kalori yang lebih tinggi dan boleh disimpan walaupun di luar rumah, kerana ia tidak takut kelembapan.

Peralatan pelet dianggap sangat dipercayai, tetapi jika kegagalan berlaku, alasan untuk ini dalam kebanyakan kes adalah bahan api berkualiti rendah. Di ruang pasca-Soviet, tidak terdapat norma-norma umum yang diterima olehnya untuk mengklasifikasikan, menentukan kualiti pelet dan membuat beberapa tuntutan terhadap pengeluar. Sementara itu, di barat semua telah diseragamkan untuk masa yang lama. Di bawah kawalan ketat ialah logistik dan penyimpanan, kaedah klasifikasi dan tanda, kaedah ujian. Berkenaan dengan ciri-ciri utama pelet bahan api (yang dinyatakan dalam piawaian), yang paling penting ialah:

 1. Pengeluaran haba spesifik (MJ / kg).
 2. Ketumpatan pukal (kg / m 3).
 3. Kelembapan yang dinilai (%).
 4. Kandungan sebatian yang tidak menentu, debu, logam (% atau mg / kg) yang berbahaya.
 5. Kandungan abu (%).
 6. Diameternya.
 7. Panjang.

Penampilan (bersinar, kelancaran) tidak sepatutnya menjadi kriteria pilihan utama. Yang paling kualitatif adalah pelet, yang diperbuat daripada kayu primer semula jadi. Mereka memberikan lebih banyak haba, hampir tiada kekotoran asing. Lebih-lebih lagi, produk yang diperoleh daripada kayu keras lebih baik daripada konifer. Kayu primer adalah baik kerana kekurangan komponen ketiak, yang berbahaya kepada kesihatan, walaupun, contohnya, piawaian Austria membenarkan sehingga 2 peratus daripada pengikat.

Perhatikan! Sesuatu tentang butiran boleh difahami oleh warna. Pelet cahaya, sebagai peraturan, berubah menjadi lebih kualitatif, kerana granul gelap diperoleh jika banyak kulit digunakan dalam biomas (ia membakar dengan teruk dan meninggalkan banyak sanga). Tetapi kadang-kadang pelet hanya "membakar" sedikit, dan prestasi mereka kekal pada ketinggian. Dengan cara ini, arang batu bio-pasir agak gelap. Hapuskan inklusi putih dan kuning boleh menunjukkan penggunaan kayu menengah.

Sekiranya mungkin untuk mengukur kelembapan pelet yang akan dibeli, maka perlu memberi tumpuan pada ambang maksimum yang dibenarkan sebanyak 10 peratus. Adalah disyorkan untuk memeriksa kekuatan pelet - mereka tidak boleh dengan mudah memecah. Kecacatan yang jelas seperti bahan bakar adalah kehadiran sejumlah besar habuk, ia tidak boleh melebihi 2.3 peratus.

Peralatan untuk pemanasan pelet

Dandang pelet dipasang secara kekal dan direka untuk pemasangan di lantai. Mereka terdiri daripada unsur-unsur tersebut:

 1. Tubuh diperbuat daripada keluli lembaran. Selongsong berganda digunakan di sekitar kebuk pembakaran dan penukar haba. Di dalam badan kapal semua bahagian kerja peranti dipasang, secara automatik, kadang-kadang bunker kecil. Di sini, terdapat pam edaran, tangki pengembangan, kipas ekzos asap.

Jenis penjana haba pelet

Kapasiti peranti pemanasan boleh dipilih untuk rumah di mana-mana kawasan, terdapat juga pemasangan yang sangat produktif bagi jenis industri, mengeluarkan beberapa megawatt haba setiap jam. Dandang pemanasan pada pelet direka bentuk untuk kuasa dari 15 kW. Dandang hingga 15 kilowatt tidak mempunyai kelebihan ekonomi, oleh itu di rumah-rumah kecil penjana haba jenis lain, apa yang dipanggil pelet ("granular") digunakan. Mereka mungkin tidak mempunyai penukar haba untuk menyambungkan sistem pemanasan air, tetapi hanya dengan perolakan udara yang dipanaskan.

Perhatikan! Sesetengah model dandang pelet dilengkapi dengan litar tambahan, yang direka untuk menyediakan air panas.

Dandang kebanyakan pelet sangat khusus dan hanya berfungsi pada granul. Terdapat dandang pelet yang, selepas menyusun semula parit ke kedudukan yang lebih rendah (meningkatkan jumlah relau), boleh membakar briket kayu atau bahan bakar untuk beberapa waktu. Penjana haba sejagat juga wujud, mereka menggunakan ruang pembakaran yang berbeza untuk kayu bakar dan pelet (untuk bertukar kepada bahan bakar tradisional, pembakar pelet hanya dibongkar). Menurut kriteria ini, kumpulan-kumpulan penjana haba pelet dibezakan:

 • dandang granul,
 • dandang serba boleh,
 • dandang sejagat,
 • perapian pelet.

Kelebihan dan kekurangan pemanasan pelet

Penjana haba yang bekerja pada granul bahan api adalah penyelesaian yang baik jika tidak ada kemungkinan untuk menyambung ke gas utama. Dalam banyak aspek, pemanasan pelet lebih baik daripada pesaingnya, tetapi terdapat batasan.

Manfaat dandang pelet:

 • Tahap automasi yang tinggi. Peralatan boleh berfungsi tanpa intervensi manusia selama beberapa hari, adalah mungkin untuk mod operasi program.
 • Penyelenggaraan minimum. Sebagai contoh, abu perlu dibersihkan sebulan sekali.
 • Kecekapan tinggi - sehingga 95%.
 • Kos bahan api kurang daripada jika rumah dipanaskan oleh elektrik, bahan api diesel atau gas cecair.
 • Hayat perkhidmatan pelet panas pelet melebihi 20 tahun.
 • Pemanasan pada pelet kayu mempunyai prestasi alam sekitar yang baik.

Kekurangan dandang pelet:

 • Tidak semua rantau mempunyai pelet bahan api yang sama. Di mana tidak terdapat bahan mentah yang cukup, pemanasan pelet boleh merugikan.
 • Peralatan sangat sensitif terhadap kualiti pelet, ia mesti dikawal dengan teliti.
 • Perlu menyimpan simpanan kering untuk bahan bakar.
 • Peminat, peluk, pengawal - semua ini memerlukan kuasa.
 • Oleh kerana kehadiran bunker, dandang pelet adalah peranti yang agak besar.

Pemanas pelet tegas mengambil kedudukan mereka dan terus memenangi peminat. Jika masalah dengan pemerolehan dandang teknologi dari pemilik rumah kami, sebenarnya, tidak pernah wujud, maka keadaan dengan granul adalah berbeza (mereka tidak boleh dibawa dari luar negara). Kini pengeluar tempatan pelet berkualiti telah muncul, dan produk mereka mudah diperakui di negara-negara Eropah. Syarikat kami juga telah menguasai pengeluaran penjana haba. Sebelum memutuskan sama ada hendak membeli dandang pelet, ia tetap menentukan apa yang akan menjadi bahan bakar sebenar.

Tanya mereka dalam komen

Terangkan soalan anda dengan seberapa banyak detail yang mungkin dan pakar kami akan menjawabnya

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 9 = 1