Pemanasan tangki pemanas tidak langsung

Sambungan dan skema untuk pemanas tidak langsung

Agar tidak ada masalah dengan air panas, tiada gangguan secara tiba-tiba, gangguan memasang dandang pemanasan tidak langsung. Selain pemanasan air, fungsinya termasuk pemanasan tempat tinggal. Ia boleh bukan sahaja sebuah rumah negara, seperti ramai yang percaya. Dandang boleh dipasang di apartmen, di tapak produksi. Pelbagai aplikasi sangat luas.

Tetapi, kecekapan memasang sistem sedemikian ditentukan oleh skim strapping, dan pemasangannya tidak perlu dilakukan oleh profesional. Pemasangan dan strapping boleh dilakukan sendiri. Ia hanya perlu untuk memahami skim yang rumit.

Sistem pemanasan tidak langsung adalah litar lain, sebagai tambahan kepada yang sedia ada, yang menghasilkan pemanasan kapasiti tambahan, yang dipanggil dandang. Ia diberi makan dengan air yang paling biasa dari paip air, yang dipanaskan dengan gegelung. Dalam sistem sedemikian, tidak ada interaksi langsung antara penyejuk dan air panas yang dihasilkan. Oleh itu, ia dipanggil tidak langsung.

Sebelum meneruskan pemasangan, tidak diperlukan untuk mempelajari beberapa peraturan.

 • Air mesti memasuki bahagian bawah dandang. Dan output mesti dibuat dari atas.
 • Peredaran penyejuk sistem sedemikian mesti pergi dari atas ke bawah.

Jika anda menggunakan peraturan ini, maka sistem akan berfungsi dengan kecekapan maksimum.

Video berikut jelas menunjukkan beberapa pilihan untuk membekalkan dandang pemanasan tidak langsung.

Di bawah pemanasan dandang pemanasan tidak langsung ada kaitan dengan sambungan talian paip dandang itu sendiri dengan bekalan air. Mengenai bagaimana pemasangan akan dijalankan, prestasi keseluruhan sistem bergantung.

Tegap dengan servo dan injap kawalan tiga hala

Ini adalah kaedah yang paling mudah mengikat. Ia digunakan apabila sejumlah besar air dimakan.

Dandang disambungkan ke litar utama dan tambahan. Yang pertama digunakan untuk mengedarkan haba ke bateri, litar kedua memanaskan air di dalam dandang itu sendiri. Untuk pemisahan aliran yang cekap, injap kawalan tiga hala disambungkan.

Termostat memantau suhu air dalam tangki, dan apabila ia mencapai nilai yang ditetapkan, isyarat dihantar ke servo. Dan dia sudah menghantar aliran air panas ke litar utama, untuk pemanasan. Sekiranya suhu air jatuh lagi, sebaliknya akan berlaku dan penyejuk akan kembali ke gegelung.

Titik yang paling penting dalam penetapan adalah suhu yang ditetapkan pada termostat, ia mesti ditetapkan di atas set suhu di pemanas! Dalam cara yang lain, tidak mungkin untuk memanaskan air ke titik di mana beralih ke litar pemanasan berlaku.

Satu lagi versi strapping adalah penggunaan selari dua pam. Satu dipasang di litar pemanasan, yang lain adalah untuk bekalan air panas. Kawalan pam juga, seperti kes pertama, dipercayakan kepada termostat. Ia adalah orang yang menukar cara operasi.

Kualiti pemanasan masih tinggi. Perkara utama - apabila mengikat dua pam, adalah perlu untuk memasang injap sehala di outlet masing-masing. Ini dilakukan supaya tidak ada campuran aliran masuk di dalam penyejuk.

Mengikat dengan anak panah hidraulik

Jika terdapat banyak cawangan dalam sistem pemanasan, seperti sistem bateri berbilang litar atau cawangan berasingan di lantai yang hangat, maka masuk akal untuk menggunakan jenis strapping ini. Untuk mengelakkan kesukaran dengan sistem di mana setiap litar dilengkapi dengan pam pengedaran semula, gunakan pengedar hidraulik.

The rifleman mesti mengimbangi tekanan di setiap arah dan mencegah strok haba. Bagi jenis strapping ini, mungkin ada masalah. Oleh itu, tugas seperti pemasangan dan penyelarasan sistem sedemikian adalah lebih baik dipertanggungjawabkan kepada profesional.

Sekiranya air panas diperlukan secepat mungkin, ia akan lebih tepat untuk menggunakan sistem pengedaran semula. Kerana kenyataan bahawa dalam sistem aliran anulus penyejuk terbentuk. Pergerakan berterusan air di sepanjang hujungnya menyebabkan pemanasan. Itulah sebabnya masa menunggu untuk air panas diminimumkan.

Untuk memastikan pergerakan air yang berterusan, pam sirkulasi semula dipasang di sistem sedemikian. Aliran air panas itu mesti dipasang supaya ia melalui pemasangan yang sentiasa memerlukan pemanasan. Poltentsesushitel - contoh peranti sedemikian.

Menyambung dandang ke dandang gas

Untuk operasi dandang yang betul dengan dandang gas, ia mengandungi sensor suhu. Sehingga mereka bekerja sama untuk menyambung injap tiga hala. Injap mengawal aliran antara litar utama dan litar DHW.

Untuk dandang gas dandang tunggal

Untuk sambungan ini, paip dengan dua pam digunakan. Dia yang boleh datang untuk menggantikan skema dengan sensor tiga hala. Perkara utama ialah memisahkan aliran penyejuk. Dalam kes ini, lebih tepat untuk mengatakan tentang operasi segerak dua litar.

Kepada dandang dua litar dandang

Utama dalam skema sambungan ini akan menjadi dua injap magnetik. Inti ini ialah dandang digunakan sebagai penampan. Air sejuk berasal dari rangkaian bekalan air. Injap untuk salur masuk DHW disekat. Jika ia dibuka, air dari penampan, yang merupakan dandang, akan datang terlebih dahulu. Penampan ini mengandungi air yang dipanaskan, penggunaannya dikawal oleh kapasiti dandang dan suhu set.

Skim menggunakan hidrokolik

Untuk menyamakan aliran pengangkut haba dalam sistem menggunakan beberapa litar, terdapat peranti yang dikenali sebagai pengedar atau yang lain dikenali sebagai manifold hidraulik. Ia kemudian membolehkan anda mengimbangi tekanan yang berbeza dalam litar. Ia boleh dihapuskan, tetapi ini akan menyebabkan kesukaran tambahan yang berkaitan dengan penambahan injap mengimbangi ke litar. Dan ini menjadikannya sukar untuk memasang dan memasang seluruh sistem.

Mengikat dandang bahan api pepejal dengan pemanas tidak langsung

Sambungan pemanas air dengan dandang bahan api pepejal menyelesaikan dua masalah sekaligus:

 • penerimaan bekalan air panas;
 • memperoleh kaedah menetapkan semula penyejuk sekiranya berlaku kemalangan.

Oleh sebab sistem mempunyai injap termostatik pada bateri, keselesaan dipertingkatkan. Tetapi ada bahaya terlalu panas dandang. Ancaman yang sama berlaku apabila terdapat kegagalan kuasa. Sekiranya dandang kapasiti meningkat dipasang, proses ini tidak mendatangkan bahaya. Kerana haba berlebihan digunakan untuk memanaskan air dalam tangki air. Oleh itu, untuk operasi normal sistem ini, anda memerlukan dandang dengan pengalihudaraan semula jadi.

Salah satu pilihan untuk mengikat dandang minyak padat ke dandang, lihat video seterusnya.

Semasa memasang atau semasa proses pelarasan, anda harus cuba mengelakkan beberapa ralat:

 • Dandang dan dandang ditetapkan jauh. Pemasangan mereka hendaklah dijalankan tidak hanya sedekat mungkin antara satu sama lain. Tetapi, dan untuk memudahkan pemasangan, muncung telah didedahkan dengan betul.
 • Sambungan paip yang tidak betul ke medium haba.
 • Pemasangan literasi peredaran huruf.

Pemasangan yang cekap, pelarasan dan pelarasan jaminan bekalan air panas stabil dan akan membolehkan semua sistem dan peranti bekerja dalam mod biasa. Itu akan menghalang memakai bahagian-bahagian dan menjimatkan pembaikan pramatang.

Kuku cecair untuk jubin seramik

Tubadzin Tiles

Semua hak terpelihara, 12+

Menyalin bahan tapak adalah mungkin jika anda mempunyai pautan aktif ke laman web kami.

Skim pemanas tidak langsung

Skim dandang adalah mudah: air sejuk terkumpul dalam tangki, yang dipanaskan oleh unsur khas, maka air panas memasuki paip. Perkara yang paling sukar untuk memasang pemanas adalah perpipaan dandang.

Proses pemasangan adalah bahagian yang paling sukar dan paling penting dalam kerja

Jika anda tinggal di sektor swasta, anda tidak selalu mempunyai peluang untuk menggunakan air panas, dan anda hanya boleh bermimpi tentang sistem bekalan air panas terpusat. Tetapi kini tidak bermasalah, ada baiknya alat-alat moden - pemanas air untuk air. Yang paling ekonomi adalah dandang, penyimpanan air panas dengan fungsi pemanasan.

Sumber tenaga untuk pemanas air dapat berfungsi sebagai listrik, gas, penukar panas.

Pilihan yang paling umum adalah pemanas elektrik. Jika anda tidak mempunyai peluang untuk menggunakan gas, maka ia akan membantu anda. Pemasangan pemanas seperti itu murah, lebih-lebih lagi anda tidak perlu mengambil permit di bahagian gas, anda tidak perlu menjemput pakar. Satu-satunya kelemahan ialah anda tidak akan memanaskan banyak air dengan dandang seperti itu.

Pemanas gas dengan pemanas air

Jika anda mempunyai keluarga besar, maka pemanas gas adalah pilihan terbaik untuk anda. Pemasangan peralatan gas tidak akan memuaskan dengan kosnya. Tetapi gas adalah tenaga murah, jadi segala-galanya akan cepat bayar.

Yang paling murah adalah pemanas air dengan penukar haba. Pemanas sedemikian boleh disambungkan di mana terdapat paip dan sistem pemanasan. Prinsip operasi adalah penggunaan gegelung, air teknis panas dilalui melalui sistem pemanas, yang memanaskan air di pemanas. Kosnya hampir tidak ada, dan air teknikal tidak bersentuhan dengan yang bersih.

Kadang-kadang penggunaan penukar haba dalam dandang adalah bermasalah. Anda tidak akan menggunakan pemanasan pada musim panas? Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk menggunakan pemanas ini di musim sejuk.

Apakah pemanas air yang terdiri daripada? Reka bentuk pemanas air adalah mudah:

 • elemen utama adalah tangki yang memasuki air;
 • gegelung di mana penyejuk terletak;
 • sistem saluran paip, di mana air sejuk masuk dan meninggalkan air panas.

Tetapi, walaupun reka bentuk yang seolah-olah mudah, dandang adalah peranti yang kompleks, oleh itu, ia perlu memasang pemanas air oleh syarikat pakar atau pemasangan kelas tinggi. Hanya dengan cara ini anda akan melindungi diri anda daripada situasi yang tidak dijangka. Sudah tentu, pemasangan profesional dandang akan memberi anda satu sen yang cantik, tetapi anda peduli dengan keselamatan anda. Pemanas dihubungkan dengan cara mengimbangi, di mana semua fungsi selanjutnya sistem bergantung.

Sistem kompleks mengikat

Hari ini terdapat banyak skim untuk pemanasan dandang, tetapi mustahil untuk mengatakan dengan ketepatan yang ideal.

Pengikatan dilakukan dalam pelbagai cara dan bergantung sepenuhnya pada sistem pemanas air yang telah anda pilih.

Untuk mengikat, pelbagai produk tetulang standard, paip digunakan. Apabila memilih mereka, lebih baik dipandu oleh kualiti produk, untuk memilih elemen yang diperbuat daripada tembaga, polipropilena, plastik plastik. Jangan gunakan hos beralun, kerana suhu, tekanan pada masa beban pemanasan yang kuat pada peranti itu diambil kira. Apa yang saya tidak suhu tinggi, sistem paip yang dibelanjakan mesti menahan tekanan dan tidak membawa kepada keadaan kecemasan.

Pemasangan pemanas bermula dengan pembinaan gambarajah saluran paip dan pilihan peralatan. Dan pemasangan mestilah sesuai dengan skema ini.

Pemasangan dandang tidak langsung dianggap paling mudah, ia boleh dilakukan dengan beberapa cara:

 • Penggunaan injap servo dan tiga hala.
 • menggunakan dua pam.
 • gunakan anak panah penguat hidraulik.

Skim pertama digunakan paling kerap untuk dandang dinding dan lantai. Pakar ini menghubungkan dandang ini dengan dua arah paip: satu litar digunakan untuk memanaskan bilik, yang lain digunakan untuk pemanasan air sejuk. Dalam sistem sedemikian, kelebihan diberikan kepada pemanas air. Sebagai contoh, jika indeks suhu air berkurangan, maka injap tiga hala akan beroperasi dan keseluruhan sistem diarahkan kepada proses pemanasan air. Pemanasan sistem berhenti sementara, dan kawalan sistem dipindahkan ke tangan termostat khas.

Mengikat dengan menggunakan injap tiga hala

Skim kedua melibatkan penggunaan dua pam, di mana mereka dipasang secara khusus, bergantung kepada fungsinya. Satu pam bulat direka untuk mengepam air melalui sistem radiator, yang lain di sepanjang garis dandang itu sendiri. Dari dandang itu sendiri, pakar merancang untuk memasang tee pada penukar haba, yang diperlukan untuk pembinaan bateri. Perkara utama dalam sistem sedemikian ialah untuk memastikan operasi biasa dandang, dan hanya sistem radiator sahaja. Dandang dipasang di dandang, yang menandakan dandang untuk menurunkan suhu air. Dipasang untuk tujuan ini, automasi mematikan pam yang terletak di radiator dan air panas secara automatik direkrut ke dalam dandang. Keanehan dari tegasan ini ialah pemasangan mandat suis, yang digunakan pada musim panas untuk menutup sistem pemanasan.

Skim dengan dua pam

Skim dengan panah hidraulik paling kerap termasuk tiga litar: pemanas air, lantai panas dan dandang pemanasan. Penggunaan peminat keseimbangan akan berjaya. Hanya dengan skim ini semua tenaga akan diarahkan kepada pemanasan air.

Rajah dengan anak panah hidraulik

Peredaran semula air panas bergantung kepada pemasangan dandang. Kadang-kadang untuk menghantar air panas ke dapur, bilik mandi adalah masalah, kerana dandang terletak jauh. Dan penggunaan air oleh beberapa kren pada masa yang sama menyebabkan kesulitan. Masalahnya timbul: bagaimana untuk membasuh pinggan, jika ahli keluarga anda mandi, kerana perubahan suhu air tidak dapat dielakkan? Secara teorinya, sehingga air mencapai dapur - ia akan menjadi sejuk. Peredaran DHW adalah peredaran air panas dengan pam dalam bulatan yang ditutup.

Apa juga skim untuk mengikat dandang anda pilih, anda perlu berpegang kepada peraturan asas sambungan perancangan: air masuk sejuk perlu berada di bahagian bawah tangki, output sudah air dipanaskan - dari atas. Lokasi ini dijelaskan oleh undang-undang fizikal: air panas berada pada titik tertinggi.

Pemanasan dandang pemanasan tidak langsung dengan peredaran semula untuk rumah dandang rumah persendirian

Jika anda tidak mempunyai pengalaman dengan dandang pemanasan tidak langsung, strapping adalah lebih baik untuk mengamanahkan profesional jika anda tinggal di sebuah rumah negara, ia tidak menjadi rahsia lagi bahawa dalam kes ini, untuk mendapatkan air panas, anda tidak boleh sentiasa untuk anda. Hakikatnya, di kebanyakan kampung dan kampung tidak terdapat bekalan air panas, oleh itu, lebih baru-baru ini, orang boleh mencuci diri hanya dengan memanaskan air di atas dapur atau membawanya ke suhu yang dikehendaki dengan dandang. Walau bagaimanapun, teknologi moden membenarkan, tanpa mengira ketersediaan bekalan air terpusat, untuk menerima air panas pada bila-bila masa. Pada masa ini, pemanas air yang paling ekonomik dan moden adalah dandang. Kami akan membincangkan tentang harnessnya hari ini.

Peredaran air panas akan membolehkan anda dengan cepat mendapatkan air panas yang mencukupi. Jika anda memasang dandang pemanasan air di rumah anda, pastikan anda menggunakannya.

Terdapat skim khas yang menunjukkan bagaimana peredaran semula air panas di dalam rumah

Terima kasih kepada peredaran semula, lebuh raya dicipta, di mana air sentiasa mengalir dan pada masa yang sama ia sentiasa dipanaskan, tanpa perlu menyejukkan. Oleh kerana sistem ini, anda boleh mendapatkan air segera, sebaik sahaja anda membuka paip.

Sistem pemanasan air sedemikian boleh mengedarkan pembawa haba kepada beberapa penerima haba. Contohnya, dalam kren, dalam bateri dan di rel tuala yang dipanaskan.

Untuk membuat sistem sedemikian, anda perlu memasang pam pengedaran semula. Pada masa yang sama, aliran air panas mesti diarahkan sedemikian rupa sehingga ia sentiasa melalui struktur yang memerlukan haba. Setelah memenuhi syarat ini, anda akan mendapat kecekapan maksimum dandang.

Jenis dan skim pemanasan tangki pemanas tidak langsung

Pemanasan dandang pemanasan tidak langsung membawa kepada sambungan paip dandang ke bekalan air. Peringkat ini dianggap paling penting, tetapi pada masa yang sama, sukar. Kerja lebih lanjut dandang bergantung kepada kualiti strapping.

Ada beberapa cara untuk mengikat. Yang mana yang terbaik untuk anda, anda perlu melihat tempat itu.

Jenis skim ketat dandang:

 1. Strap menggunakan injap kawalan tiga hala dan servo. Kimpalan ini adalah yang paling mudah. Ia digunakan apabila aliran air panas yang besar diandaikan. Dalam kes ini, dandang disambungkan ke litar utama dan tambahan. Yang pertama menyediakan pemanasan air dalam paip air, dan yang kedua membuat air suam dalam dandang. Untuk membuat lebih mudah untuk melakukan strapping, gunakan injap kawalan tiga hala. Servo diperlukan untuk mengalihkan air panas ke dan dari pemanasan. Termostat memantau suhu air apabila mencapai tanda yang diperlukan, air dipindahkan ke servo, yang mengalihkannya ke pemanasan, selepas air sejuk, ia dibawa kembali ke dandang.
 2. Mengikat dengan penggunaan dua pam adalah seperti berikut: satu pam dipasang di litar pemanasan, dan yang lain disambungkan ke bekalan air dengan air panas. Pam dikawal oleh termostat, yang menukar mod operasi.
 3. Pemasangan dengan anak panah hidraulik digunakan apabila, selain membekalkan air panas dan sistem pemanas biasa, dandang disambungkan ke sistem lantai yang hangat. Pengedar hidraulik membolehkan untuk mengelakkan kesukaran dengan sistem dengan sistem di mana setiap litar mempunyai pam sendiri dengan peredaran semula.

Skim untuk mengikat dandang saiz tidak langsung boleh didapati di Internet atau dibuat secara bebas dengan bantuan program komputer

Setiap jenis strapping mempunyai skema sendiri. Mana yang perlu dipilih bergantung kepada keperluan anda. Untuk rumah persendirian dengan bilik dandang sendiri, ketiga-tiga pilihan itu sesuai. Jika anda ingin memasang sistem lantai panas di rumah anda, gunakan penunjuk hidraulik untuk mengikat dandang.

Prinsip asas pemasangan dandang pemanasan tidak langsung

Memasang dandang pemanasan tidak langsung bukanlah tugas yang mudah. Ia memerlukan pengalaman dalam kerja-kerja sedemikian dan peningkatan penjagaan. Jika anda tidak yakin dengan kebolehan anda, lebih baik tidak untuk mencuba, cuba memasang peranti itu sendiri, tetapi untuk menghubungi tuan yang berpengalaman.

Pemasangan dandang termasuk beberapa cadangan asas. Dengan melekat pada mereka, anda boleh menyambungkannya dengan baik ke sistem pemanasan.

Sebelum memasang dandang pemanasan tidak langsung, adalah penting untuk mengkaji cadangan pakar dan menonton video latihan

Petua untuk memasang dandang:

 1. Peraturan untuk menyambungkan pemanas itu mengatakan bahawa air sejuk harus memasukkan peranti dari bawah, tetapi keluar dari atas, sudah dipanaskan. Oleh itu, anda harus memberi perhatian khusus kepada lokasi hos gas dan dandang elektrik.
 2. Pemasangan dandang mengandaikan bahawa air atau antibeku akan dikumpulkan dalam tangki dari atas ke bawah. Oleh itu, cecair memasuki cawangan atas tangki, dan kembali dari yang lebih rendah.
 3. Pengitar semula perlu berada di tengah-tengah dandang.

Kitar semula air banyak menjimatkan masa anda. Lagipun, tanpa fungsi sedemikian, anda perlu menunggu sehingga air dalam keran menjadi panas dan menjadi hangat. Dengan kaedah pemanasan ini, cecair sentiasa beredar melalui paip pemanasan air, yang mana ia sentiasa hangat.

Menyambung gambar rajah rumah persendirian dengan dandang

Untuk dandang untuk berinteraksi dengan sempurna dengan dandang gas, perantinya termasuk sensor suhu. Ia bertanggungjawab untuk aliran antara kedua-dua litar: utama dan DHW.

Skim untuk menghubungkan dandang bahan api atau gas padu ke dandang:

 1. Untuk menyambung dandang tunggal litar dan dandang kapasitif, anda boleh menggunakan kaedah mengikat dua pam. Dengan tetapan ini, gambar sinkronisme kedua-dua litar ditambah. Agar peranti berfungsi dengan betul, perlu untuk membahagikan aliran air. Seperti yang dikatakan di atas, satu pam dipasang di litar pemanasan, dan satu lagi di litar air. Kaedah mengikat dengan ketara dapat meningkatkan kualiti pemanasan. Walau bagaimanapun, sangat penting dalam versi ini ialah memasang injap di salur keluar pam. Jika tidak, aliran pemanas dan air cecair boleh dicampur di dalam unit.
 2. Jika anda ingin menyambungkan pam dwi litar ke dandang, gunakan dua injap solenoid. Di sini prinsipnya adalah seperti berikut: dandang digunakan sebagai alat penyimpanan. Air memasuki peranti dari bekalan air. Injap untuk salur masuk DHW ditutup. Air panas disimpan dalam dandang.

Menyambungkan gambar rumah persendirian dengan dandang membolehkan anda menyediakan rumah dengan air panas

Sangat penting untuk mengetahui cara terbaik untuk memasang dandang di dalam bilik dandang. Secara keseluruhan terdapat 4 cara pemasangan seperti: dinding mendatar dan menegak, dan juga lantai mendatar dan menegak.

Dandang lantai biasanya mempunyai banyak kali lebih banyak daripada dandang dinding. Oleh itu, untuk memasang dandang bukanlah tempat WTO, yang pengeluarnya memberinya dilarang keras.

Pemasangan dandang seperti itu pada dinding mengikuti prinsip yang sama seperti pengikat pemanas air atau lajur elektrik. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa paip-paip, di mana air akan mengalir, harus melihat ke arah dandang. Jika ini tidak dilakukan, maka anda tidak akan dapat memasang paip yang berkualiti tinggi dan pada masa yang sama menghabiskan banyak wang.

Dandang Pemanasan Tidak Langsung (video)

Pemasangan dandang adalah kerja yang bertanggungjawab dan sukar. Jika anda tidak yakin dengan kebolehan anda, lebih baik menghubungi tuan. Walau bagaimanapun, selepas mempelajari skim dengan teliti, anda boleh melakukan sendiri kerja tersebut.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

30 + = 39