Pemangkasan anggur untuk musim sejuk

Anggur: pemangkasan betul pada musim luruh dan nuansa perlindungan untuk musim sejuk

Kepada anggur - sumber buah beri yang lazat dan sihat dari tahun ke tahun, gembira dengan hasil tuaian yang baik, ia harus dijaga dengan baik, dan pengaturan penjagaan harus dilakukan pada waktu yang tepat. Pemangkasan anggur pada musim gugur dan perlindungan untuk musim sejuk - komponen penting penjagaan, tanpa manipulasi ini, seseorang tidak boleh mengharapkan untuk menerima besar, tandan buah anggur berselerak dengan beri.

Menarik! Penanaman anggur dibandingkan dengan pemahaman kefahaman falsafah Timur, dan pemangkasannya adalah dengan meditasi.

Meninggalkan pokok anggur yang tidak disunat untuk musim sejuk, anda boleh mendapatkan belukar dengan buah-buahan kecil yang rosak oleh frosts, atau bahkan tinggal tanpa mereka untuk musim depan.

Sebab utama untuk memotong anggur untuk musim sejuk:

 • pemeliharaan bentuk semak atau peningkatannya;
 • pembebasan dari pucuk yang tidak produktif;
 • membuktikan nisbah buah dan pertumbuhan yang tepat;
 • penentuan bilangan tunas bunga;
 • Pembetulan pembangunan akar;
 • memastikan pencahayaan seragam dan pengudaraan semua pucuk;
 • meningkatkan rintangan belukar anggur dengan kesan buruk luaran;
 • peremajaan pokok anggur tanpa kerosakan buah.

Penting! Matlamat pemangkasan anggur bergantung kepada umurnya.

Pada tahun pertama selepas penanaman, pemangkasan dilakukan untuk membentuk mahkota. Kadang-kadang pembentukan mahkota itu perlu dan anggur dewasa.

Semut dewasa yang berbuah selama beberapa tahun memerlukan pemangkasan untuk meningkatkan hasil dan jangka masa berbuah. Di samping itu, pucuk yang rosak atau berpenyakit dikeluarkan.

Kelebihan pemangkasan anggur untuk musim sejuk

Pemangkasan musim luruh anggur mempunyai banyak hasil positif:

 • peningkatan hasil;
 • meningkatkan rasa dan saiz buah;
 • pematangan lebih cepat;
 • penuaian lebih mudah.

Di samping itu, pemotongan yang betul dan tepat pada masanya akan melindungi pucuk yang lebih muda daripada kesan sejuk dan memudahkan perlindungan buah anggur untuk musim sejuk.

1

Cara pemangkasan pokok anggur

Berhubung dengan musim sejuk, varieti anggur boleh dibahagikan kepada dua kumpulan - terlindung dan tidak terlindung. Dan, bergantung kepada rantau penanaman, bahagian ini mungkin tidak. Sebagai contoh, di kawasan selatan, anggur tidak dicemari untuk musim sejuk, kecuali, mungkin, hanya jenis yang khas dan jarang. Di lintang utara, anggur harus terlindung dalam apa jua keadaan. Ia adalah keperluan untuk perlindungan (atau kekurangannya) yang menentukan masa dan cara pemangkasan anggur sebelum musim sejuk.

 1. Pemangkasan pendek adalah kaedah yang sering digunakan untuk jenis dengan galas buah yang melimpah. Biasanya digunakan untuk jenis non-occlusive. Dengan kaedah ini, pucuk satu dan dua tahun dipotong mengikut nisbah songsang kepada saiz tandan: semakin besar mereka, semakin pendek pemangkasan itu.
 2. Pemangkasan purata dilakukan untuk mewujudkan keseimbangan pucuk produktif dan jumlah mata pada mereka. Kebanyakan varieti sesuai dengan 6-8 anak buah yang mengandungi buah, masing-masing terdapat 6-8 mata.
 3. Pemangkasan lama diperlukan untuk varieti yang mempunyai buah miskin atau jenis pertumbuhan tinggi. Dalam kes ini, 10-15 mata ditinggalkan di pucuk.
 4. Campuran bercampur memaksudkan memendekkan anak panah buah ke 6-8 mata, dan pada penggantian simpulan, dalam hal ini hanya 2 atau 3 mata yang tersisa.

Masa pemangkasan musim luruh kebanyakannya ditentukan oleh cuaca. Banyak jenis anggur dapat memindahkan fros ke -10 C, tetapi tidak diinginkan untuk mengetatkan, kerana anggur menjadi rapuh, mudah merusak dan dengan demikian mengurangi kemungkinan memperoleh hasil panen yang baik tahun depan.

Lebih baik jika selepas menuai beri memberikan belukar ruang pernafasan dalam masa 3-4 minggu, dan selepas pemangkasan tersebut. Ramai pakar mengesyorkan memulakan prosedur ini dua minggu selepas daun jatuh dari anggur.

Skim pemangkasan anggur dan foto

Untuk meliputi jenis anggur, dua skim pemangkasan biasanya digunakan - kipas dan kordon. Spesies neutral dipotong mengikut pola setem dan perbualan.

Skim Kipas atau Melantun

Pilihan ini sesuai untuk wilayah utara. Dalam kes ini, lengan yang tumbuh dari pangkal belukar terbentuk. Arahan dan bilangan lengan dilaraskan supaya semua cawangan mendapat cahaya dan udara.

Penting! Skim peminat pemangkasan amat baik untuk meremajakan belukar. Ini tidak mengurangkan hasilnya.

Permohonan skema penggemar terdiri daripada pembentukan beberapa senjata - batang, yang merupakan asas untuk berbuah. Tumbuhlah pada musim gugur pertama benih, meninggalkan 2 atau 3 tunas. Pada musim bunga adalah perlu untuk meninggalkan dua pucuk, yang terletak dari sisi yang berlainan di cawangan utama. Pada musim gugur, tumbuh dan menegangkan pucuk dipotong menjadi simpul pengganti dengan 2-3 mata. Pembentukan lengan bermula pada musim bunga musim ketiga.

Dengan skema peminat, pemangkasan dalam tempoh musim luruh dipotong dari pokok buah dan membentuk yang baru dari pucuk-pucuk yang telah keluar dari simpulan gantian.

Ia digunakan untuk spesies tidak terlindung, ia diedarkan secara meluas di kawasan selatan. Pada musim gugur yang pertama, anak benih dipotong, meninggalkan 2-3 mata di atas tanah. Daripada jumlah ini, musim bunga dipilih paling kuat, yang akan menjadi pepijat sebenar, dan yang kedua akan menjadi simpanan.

Pada musim luruh yang kedua, kuncup strokan dipendekkan, memotong menjadi dua atau tiga tunas, sementara pada rizab satu, bilangan buah pinggang yang sama ditinggalkan, membentuk simpulan penggantian. Pucuk muda sepanjang tempoh ini sepenuhnya keluar. Tahun depan, pada batang secubit titik pertumbuhan dan keluarkan semua shoots stepson.

Tahun ketiga boleh dipanggil penting dalam kehidupan batang - ia dipotong pada ketinggian yang betul dan semua proses sisi dikeluarkan, kecuali dua yang paling penting - mereka menjadi bahu kordon. Hangers juga memotong dua buah pinggang. Juga memotong cawangan rizab, memilih dua pucuk yang paling kuat. Pada salah satu daripada mereka, beberapa buah ginjal (sehingga 6) dikekalkan, dan simpulan penggantian terbentuk dari yang kedua.

Jadi potong anggur setiap musim gugur, hingga tahun ke-6. Dalam kes ini, perlu mengambil kira semua cadangan tentang pembentukan batang. Selepas itu, pemangkasan pada batang terdiri daripada mengeluarkan dari cawangan bearing buah dan membentuk satu pautan buah dari simpul gantian.

Bergantung kepada keadaan cuaca, gred dan umur anggur, tiga cara pemanasan pokok anggur boleh dibezakan, disambungkan juga dengan bahan-bahan yang digunakan untuk ini:

Pengilangan digunakan terutamanya untuk menyediakan anak benih untuk musim sejuk pertama, serta untuk pemanasan semak di kawasan dengan musim sejuk yang ringan. Kaedah ini mudah dan tidak mahal. Pangkalan semak ditutup dengan tanah kering hingga ketinggian 10 hingga 25 sentimeter. Walau bagaimanapun, jika frosts musim sejuk adalah - 20 C atau lebih rendah, ini tidak mencukupi.

Separuh penutup melindungi pokok anggur di bahagian bawahnya - lengan, kepala belukar, pangkal pucuk. Biasanya, peranan meliputi bahan adalah jerami kering atau agro-cloth, yang membalut bahagian bawah belukar anggur, dan kemudian diikat dengan belitan. Ketebalan "kot" harus 4-5 sentimeter. Walau bagaimanapun, dalam fros yang teruk, bahagian atas pokok yang tidak terlindung boleh menderita.

Tempat perlindungan melibatkan penghapusan anggur dari trellis, membongkoknya ke tanah dan sebenarnya melindungi pokok anggur. Selalunya, perkara-perkara lama digunakan untuk lapisan pertama tempat perlindungan. Keperluan utama lapisan ini adalah bahawa tisu mestilah semula jadi. Kemudian pokok anggur ditutup dengan filem.

Penting! Lapisan filem tidak boleh menyentuh pokok anggur, dan lebih-lebih lagi buah pinggang. Ini boleh mengakibatkan kehancuran.

Struktur yang dibuat sedemikian dilekatkan ke tanah dengan bahan makanan dan ditaburi dengan tanah. Sebagai pemanas, anda juga boleh menggunakan jerami atau jerami, sekam dari biji, kadbod atau kertas tebal. Sekiranya pelbagai tahan sejuk, anda boleh menghadkan ruberoid. Di kawasan yang mempunyai musim sejuk yang sejuk, tahun pertama hidup dilindungi terlebih dahulu.

Bagaimana untuk melindungi perlindungan pokok anggur pada musim sejuk

Kebiasaannya anggur akan terlindung selepas beberapa hari yang sejuk, apabila suhu udara jatuh ke -5-8 C. Pendedahan sedemikian menggalakkan pengerasan anggur.

Penting! Semasa pemangkasan, anda perlu mempertimbangkan keperluan untuk membengkokkan anggur ke tanah.

Disediakan untuk anggur hibernasi dengan kemas diikat dan diletakkan di atas tanah, pada "bantal" yang telah disediakan - lapisan jerami atau lapnika. Kemudian, supaya pokok itu tidak meluruskan, ia diikat dengan kokain.

Di atas pokok anggur yang diletakkan lagi ditutup dengan lapnik dan dilapisi dengan perisai kayu sehingga ada jurang udara di antaranya dan perisai. Perlindungan melindungi dengan tarpaulin, filem atau bahan bumbung - sebarang bahan yang tidak membenarkan kelembapan. Dalam kes ini, adalah perlu untuk menyediakan lubang bolong di hujung untuk mengelakkan anggur dari melarikan diri.

Pangkalan semak juga tertakluk kepada penebat haba. Pertama, longgar tanah di sekelilingnya, dan kemudian mulus dengan mulut dengan gambut kering atau habuk papan.

Penting! Apabila buah pemangkasan, kami juga menjalankan rolling - pemangkasan akar "nipis" yang nipis yang terletak di lapisan berhampiran permukaan tanah.

Pemangkasan dan anggur perlindungan untuk musim sejuk di Siberia

Untuk memelihara anggur dan meneruskan bunga aktifnya di Siberia, anda tidak hanya perlu memilih varieti khas yang tahan fros, tetapi juga dipanaskan dengan baik dan anggur terlindung.

Pemangkasan musim luruh biasanya dilakukan setelah anggur menurunkan semua daun. Pada masa yang sama, bukan sahaja cawangan bearing buah dikeluarkan, tetapi juga pucuk yang belum masak. Tahap kematangan tanaman anggur adalah sangat mudah. Pada hari yang agak sejuk, apabila suhu udara hampir sifar, habiskan sawit di atas kulit tangkapan. Dalam pucuk yang matang, kulit akan terasa hangat ke sentuhan, sementara pucuk ungluaskan akan menjadi sejuk.

Semasa memotong pada penggantian penggantian, mesti ada satu pukulan atas yang akan memastikan pembiakan, pukulan yang lebih rendah akan terputus pada simpulan penggantian. Sapohon pemangkasan satu tahun tidak dikenakan pemangkasan, hanya perlahan-lahan mengeluarkan daun yang masih tinggal. Semen berusia dua tahun meninggalkan dua pucuk, dipotong oleh 3-4 pucuk.

Mereka menutup anggur di Siberia dalam pelbagai cara, menggunakan kedua-dua di atas dan lain-lain. Sebagai contoh, cara perlindungan yang kerap adalah untuk menidurkan pokok anggur dengan daun yang jatuh hingga 35 sentimeter. Penumpukan biasanya dilakukan pada permulaan cuaca sejuk yang stabil. Kemudian semuanya ditutup dengan filem polietilena, yang dilemparkan dengan batang kering raspberi atau puncak untuk memastikan penahanan salji - lapisannya tidak boleh kurang dari setengah meter.

Seringkali, pokok anggur itu juga dibalut dengan ruberoid, dan selepas itu ia diletakkan pada sokongan rendah (kotak atau bata) dan ditutup dengan bahan bukan tenunan. Kelebihan kaedah ini adalah bahawa air cair tidak jatuh pada pokok anggur yang terletak pada sokongan.

Kadangkala parit digunakan untuk penampungan anggur, di mana anggur diletakkan, dibalut dengan beberapa lapisan bahan penutup bukan tenunan. Kemudian parit ditutup dengan lantai berterusan, yang kemudiannya dibentangkan penebat. Sebagai pemanas anda boleh menggunakan beg rumah, kadbod, busa. Penebat ditutup dengan filem kelembapan-bukti.

Penting! Dengan apa-apa cara perlindungan, adalah perlu untuk menyediakan lubang pengudaraan, supaya selama tempoh cair anggur tidak rosak oleh halangan.

Cara menyembunyikan anggur untuk musim sejuk di Ural dan di Bashkortostan

Untuk keadaan Preduralja (Bashkiriya) rantau Ural dan bentuk yang boleh diterima maksimum penanaman anggur - stam kipas-beam (biasanya 4-lengan), tanaman musim luruh bertujuan untuk pembentukan belukar yang sepadan.

Anggur pemangkasan pertama dan y simpulan 4-6 penggantian meninggalkan buah pinggang, mengeluarkan semua sulur daun selebihnya, misai. Selepas ini, pokok anggur akan dimiringkan ke tanah untuk perlindungan selanjutnya. Kualiti terbaik dan tanaman kuantiti biasanya dikeluarkan dari bahagian tengah rod, jadi tiga atau empat cawangan semasa tanaman musim luruh dipendekkan kepada hem.

Untuk melindungi buah anggur di Ural bermula pada pertengahan November, apabila suhu udara jatuh ke -5 C, dan lapisan atas tanah akan membeku. Ubin dikeluarkan dari trellis, diletakkan di atas lantai kayu yang dikelilingi atau kusyen lapnika. Lapisan atas dengan lapnikom, maka bahan bukan tenunan atau tarpaulin dalam beberapa lapisan.

Semen kecil sering dilipat di cincin, diletakkan di atas bilet dan ditutup dengan kotak kayu. Di dalam kotak, satu lapisan tebal loji kering kekal - jerami, puncak atau lapnik. Menamatkan filem perlindungan, bahan bumbung, anda boleh menggunakan slate.

Penting! Ketebalan lapisan salju di tempat perlindungan harus sekurang-kurangnya 40 sentimeter, ini akan memastikan suhu tetap di dalamnya.

Sekiranya salji tidak cukup di tempat perlindungan, anda perlu mengambilnya dari kawasan lain.

Penyediaan anggur untuk musim sejuk di pinggir bandar

Pemangkasan anggur di pinggir bandar biasanya dijalankan pada bulan Oktober, bermula dari pertengahan bulan. Pada masa yang sama, diperhatikan bahawa selepas pelepasan daun dari pokok anggur 10-14 hari telah berlalu. Penunjuk terbaik masa pemangkasan adalah warna kulit - ia memperoleh warna coklat terang.

Apabila musim gugur dipotong, pokok anggur dikeluarkan, yang dibuahi. Pautan buah dibentuk pada lengan perintah kedua. Apabila pemangkasan meninggalkan bilangan mata, yang ditentukan oleh ciri-ciri pelbagai.

Apabila menghampiri kecil base fros belukar ditaburkan atau kering anggur tanah gambut dikeluarkan daripada sokongan dan diletakkan di atas lapnikom atau pendirian lain. Kemudian pokok anggur ditutup dengan jerami atau lapnika. perlindungan anggur dari sejuk sering dalam parit atau parit, Shots bawah jerami yang kering. Pokoknya ditutup dengan bahan penutup organik dan ditaburkan dengan bumi.

Dalam kedua-dua kes, apabila salji jatuh, pokok anggur juga ditutup dengan lapisan salji, sambil menambah jika perlu dari kawasan lain.

Kesilapan awal tukang kebun awal

Apabila pemangkasan anggur, kesilapan sering dibuat, bukan sahaja oleh pemula, tetapi juga oleh hortikulturis yang lebih berpengalaman. Selalunya akibatnya adalah pengurangan ketara dalam buah anggur.

Memotong puncak . Ia memotong, dan ia adalah puncak, dan bukan pemangkasan sepenuhnya. Sebabnya adalah kasihan biasa. Ia adalah kasihan untuk memotong cantik, pucuk kuat, yang hanya akan menghasilkan tanaman ... Hasilnya adalah belukar penebalan yang kuat pucuk kelembapan dalam pertumbuhan disebabkan oleh kekurangan cahaya dan kuasa.

Penting! Untuk perkembangan pokok anggur dari itu, perlu dikeluarkan setiap tahun dari 50 hingga 90% kenaikan tahunan.

Memilih pucuk yang salah untuk pemangkasan . Mula-mula tukang kebun tersilap percaya bahawa anda perlu meninggalkan pucuk tebal, sebagai yang terkuat. Terdapat juga pendapat yang bertentangan: adalah perlu untuk meninggalkan hanya tunas muda. Kedua-dua pendapat adalah salah. Ubi yang menghasilkan penuaian yang baik tahun ini, akan menghasilkan tanaman yang lebih lemah pada tahun-tahun berikutnya. Tipis, pucuk tidak matang tidak dapat membentuk sekumpulan penuh.

Biasanya, jika selepas pemangkasan masih terdapat batang yang mempunyai beberapa pucuk tebal pada usia beberapa tahun - lengan, dan beberapa pucuk berkualiti muda tahun semasa.

Hem pada pucuk muda . Mereka dibiarkan hanya pada cawangan yang matang, panjangnya tidak melebihi 1 sentimeter. Wortel tahunan dipotong ke tanah untuk mengelakkan penampilan reput pada residu.

Masa salah dipilih . Separuh kedua musim luruh adalah masa yang paling sesuai untuk pemangkasan pokok anggur. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh tergesa-gesa untuk prosedur ini. Selepas kejatuhan musim gugur, perlu sekurang-kurangnya 10 hari berlalu. Kali ini adalah perlu untuk anggur untuk menyediakan bekalan nutrien dalam sistem akar untuk musim sejuk. Untuk melakukan ini, dia memerlukan semua bahagiannya - kedua-dua daun dan tunas muda. Untuk mengetatkan kepada frosts di bawah -5 C terlalu mustahil, kerana pokok anggur menjadi rapuh dan pada pemotongannya boleh ada retakan.

Anak tiri kiri . Stephens - pucuk perintah kedua, dibentuk semasa tumbuh-tumbuhan di paksi daun, tidak boleh ditinggalkan. Kalau dibiarkan, mereka akan menebal belukar, mengambil dari cahaya, udara dan makanan yang produktif. Adalah penting untuk memotongnya dengan betul: pucuk bukit stepson dicucuk apabila dua daun tumbuh di atasnya.

Anggur boleh ditanam tanpa sebarang masalah dalam sebarang keadaan cuaca. Jaminan hasil yang tinggi dan pembangunan penuh adalah tepat pada masanya, mengikut peraturan, tanam musim gugur dan tempat perlindungan yang teratur untuk musim sejuk.

Video: pemangkasan anggur pada musim gugur dan persediaan untuk musim sejuk

Bila dan bagaimana untuk betul memotong raspberry raspberry musim luruh

Kaedah penanaman bawang putih pada musim gugur untuk musim sejuk dan menjaga ia

Apa lagi yang perlu dibaca?

Tambah komen Balas balasan

© 2018 Mengenai warna, segala-galanya dan semua orang · Menyalin bahan tapak tanpa izin dilarang

Memetik anggur untuk musim sejuk: peraturan asas dan cadangan

Vineyard memerlukan penjagaan yang berhati-hati, hanya dalam kes ini anda boleh mendapatkan tuaian yang kaya. Perhatian khusus harus dibayar kepada anggur pemangkasan. Prosedur ini perlu dilakukan 2 kali setahun, pada musim luruh dan musim bunga. Pemangkasan adalah teknik pertanian yang penting, yang mana ia bergantung kepada pemanis dan pemeliharaan anggur.

Kenapa memotong kebun anggur untuk musim sejuk

Anggur adalah anggur saka yang dengan penjagaan yang betul mampu menjana hasil yang tinggi. Dalam sebilangan besar buah pinggang anggur, yang kisti.Esli buah akhirnya terbentuk bukan melaksanakan tanaman dan untuk menjalankan dengan betul, anggur fros berkurangan, buah menjadi kecil, dan tidak boleh diperhatikan hasil.

Pemangkasan kebun anggur dilakukan untuk meningkatkan hasil, meningkatkan rasa buah. Di samping itu, terima kasih kepada prosedur ini, anda boleh meningkatkan saiz berus, menyesuaikan pertumbuhan akar. Berkhutan mempercepat pematangan beri dan memudahkan penjagaan semak. Untuk meningkatkan rintangan fros anggur itu juga akan membantu pelaksanaan pemangkasan. Prosedur ini dijalankan pada musim gugur, supaya belukar tidak terjejas oleh fros.

Bagaimana untuk melaksanakan prosedur dengan betul

Tanaman tanaman anggur harus dilakukan pada musim gugur sebelum berlindung pada musim sejuk. Anda harus tahu bahawa panen membawa anggur, masak tahun lepas, dan untuk menjalankan prosedur semak yang baru ditanam tidak masuk akal. Ia hanya perlu bekerja untuk pemangkasan belukar muda tahun depan. Semasa musim pokok itu akan bertambah kuat dan meningkatkan jisim hijau. Untuk mempercepatkan proses itu, anda mesti air dan memberi makan kebun anggur muda.

Pemangkasan dilakukan dalam dua peringkat. Pada peringkat pertama, prosedur itu dilakukan pada musim gugur, di mana 2/3 dari jumlah panjang dikeluarkan. Pemendekan ini membantu untuk membina dan mengekalkan borang dengan betul. Pemangkasan dilakukan selepas mengumpul semua tandan. Pucuk lemah dikeluarkan. Pemangkasan lanjut dilakukan selepas kejatuhan semua daun pada suhu sekurang-kurangnya 3 darjah.

Sangat dipotong tidak boleh. Ini penting untuk dipertimbangkan, kerana sebaliknya ia boleh membawa kepada pembekuan semak belukar. Peringkat seterusnya diadakan pada musim bunga. Pada masa ini, mudah untuk menentukan bagaimana semak belukar itu mengalami fros.

Semua pucuk yang hangus dan beku dipotong. Pada musim panas, kilang akan sembuh selepas musim sejuk. Untuk memangkas pokok anggur anda memerlukan sekejar. Adalah penting bahawa bilah alat bersih dan tajam, jika tidak, anda boleh mencederakan pucuk. Keluarkan cawangan tebal, lemah, kering dan nipis. Jika perlu, anda boleh mengeluarkan beberapa buah pinggang supaya bebannya diedarkan secara sama rata.

Terlibat dalam pemangkasan pucuk yang lebih rendah, yang terletak di luar lengan batang, adalah perlu untuk mendapatkan tuaian yang lazat. Pada masa yang sama, beberapa mata perlu kekal. Pada peringkat akhir, anda perlu membentuk anak buah. Untuk melakukan ini, potong pukulan, yang terletak di sisi lengan yang lain sedikit lebih tinggi.

Anda harus meninggalkan sekurang-kurangnya 6-8 mata. Ini dilakukan dalam tahun ketiga kehidupan. Selepas pemangkasan, anda perlu menyediakan belukar untuk musim sejuk. Dari trellis untuk mengeluarkan cawangan dan meletakkan pada pertumbuhan anggur. Kemudian menetapkan dan tutup dengan filem.

Cara pemangkasan pokok anggur

Terdapat 2 cara membentuk belukar kebun:

Batang kebun anggur, yang menyambung kepada sistem akar, dipanggil batang. Ketinggiannya, ia boleh mencapai lebih daripada 5 meter. Apabila pemangkasan dengan kaedah stamping, adalah perlu untuk memendekkan pucuk yang terletak di permukaan bumi. Di semua cawangan perlu ada 3 buah ginjal.

Potong cawangan yang tinggal. Kemudian dua pucuk dibahagikan kepada utama dan rizab, untuk menggantikan yang utama dalam kes pembekuannya. Kaedah pemangkasan ini digunakan untuk kawasan sejuk. Apabila pemangkasan tanpa tembakan, adalah perlu untuk meninggalkan 2 pucuk yang maju di pangkalan, dan yang lemah dan kurang maju untuk pecah. Potong pucuk yang tinggal untuk panjang kayu yang telah masak.

A warna chestnut cahaya korteks akan menunjukkan pukulan yang masak. Tugas utama pemangkasan dengan kaedah dead-end terdiri dalam pembentukan tiruan empat lengan kluster. Kaedah ini disyorkan untuk digunakan di kawasan dengan iklim yang hangat, di mana ia tidak semestinya diperlukan untuk menutup belukar untuk musim sejuk. Pilih cara untuk membentuk belukar yang perlu dengan mengambil kira ciri cuaca di rantau ini.

Apabila anda melakukan pemangkasan, anda boleh ingat beberapa kali bagaimana dan bila prosedur dijalankan. Pemula untuk mendapatkan hasil yang tinggi mesti mematuhi beberapa peraturan.

 1. Keluarkan pucuk harus hanya satu sisi belukar.
 2. Potong mesti lancar dan melakukan sebaik-baiknya di bahagian belakang pukulan yang menghadap ke tengah. Jadi mereka akan menjadi lebih baik. Sekiranya luka terletak di bahagian yang berbeza, ini menjadikannya sukar. Hasilnya, penurunan hasil dijumpai.

Apabila memangkas pokok anggur muda pada musim gugur, tumbuhan itu tidak dapat menenggelamkan angin. Oleh itu, untuk musim sejuk adalah perlu untuk meninggalkan kebun anggur bersama-sama dengan pucuknya. Dengan bermulanya musim bunga, semua pucuk yang lemah dan beku boleh dibuang dengan mudah. Pemangkasan kebun anggur adalah pekerjaan yang sukar dan teliti yang memerlukan kepatuhan terhadap semua peraturan. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengelakkan kerosakan pada ladang anggur di semak-semak dan untuk meningkatkan bilangan tanaman.

Video mengenai pemangkasan anggur yang mudah:

Bagaimana untuk memotong anggur untuk musim sejuk untuk mengumpul tandan besar?

Berabad-abad berabad-abad orang tahu tentang buah beri yang begitu indah, seperti anggur, tetapi pemangkasan anggur untuk musim sejuk datang kepada kami agak baru-baru ini. Untuk teknologi penjagaan ini, penghuni planet Bumi datang hanya beberapa ratus tahun lalu berkat keldai biasa, dan ia berlaku di Rom Purba.

Buah anggur sendiri menjadi lebih enak kerana pemangkasan untuk musim sejuk. Malah penanam wain Rom Purba telah belajar pelajaran ini lama dahulu. Teknologi ini mula menyebar ke negara-negara lain dan berkembang pesat. Sehingga kini, anggur pemangkasan dapat meningkatkan hasilnya dengan ketara.

Di samping itu, teknologi ini membolehkan anda mengawal pertumbuhan semak, tidak termasuk percambahan yang berlebihan. Apabila tanaman anggur untuk musim sejuk memberi kesan positif kepada kemudahan untuk menjaga itu. Ia dapat membuat buah-buahan lebih enak dan lebih mudah dicapai semasa penuaian.

Jika tukang kebun memutuskan untuk menyembunyikan buah anggur dari faktor negatif dalam bentuk angin kuat angin, maka dalam hal ini pemangkasan harus dilakukan pada musim gugur.

Ini dijelaskan oleh kemungkinan penjagaan cahaya semak, peningkatan penting dalam perlindungan mereka sebelum frosts yang akan datang, dan dengan bermulanya musim luruh bilangan buah-buahan meningkat dengan ketara.

Keputusan untuk memotong semak di musim bunga adalah sama sekali maut, kerana luka yang disebabkan oleh pelbagai faktor di musim sejuk, menyembuhkan dengan kesukaran. Memotong anggur di tempat permulaan pergerakan sap akan membawa kepada kemunculan yang disebut "air mata", yang mempunyai semua peluang untuk segera merosakkan kilang atau yang terbaik - untuk mengurangkan hasil masa depan.

Anggur tanaman boleh didapati pada bulan Mac, dengan syarat suhu alam sekitar tidak lebih rendah daripada lima darjah Celsius. Dalam kes ini, adalah perlu untuk memotong dengan berhati-hati, dan hanya pokok renek muda yang tidak memasuki buah. Anda juga boleh memotong benih yang ditanam pada musim gugur.

Apabila ia datang untuk pemangkasan pada musim panas, sukar untuk panggil ia pemangkasan, oleh itu, dan walaupun ia kelihatan bahawa musim sejuk adalah jauh, perlu untuk mempersiapkan terlebih dahulu. Dalam tempoh ini, perlu membersihkan semak daripada cawangan yang berpenyakit dan tidak perlu, pudina, pucuk dan pinch pada mereka, tetapi perlu dipotong dengan berhati-hati. Ini adalah sejenis pencegahan penyakit, hasilnya bukan sahaja meningkatkan kesihatan semak dan meningkatkan tahap pengambilan udara, tetapi juga meningkatkan tahap pencahayaan, yang membolehkan anda mendapatkan anggur yang hebat sebagai hasilnya.

Pada musim panas, pemotongan pencegahan semulajadi seperti semak juga adalah hasil memudahkan aliran masuk bahan berguna kepada bahagian utama mereka. Memusnahkan cawangan yang tidak perlu membuka lebih banyak ruang kepada cawangan yang sihat yang akan berkembang pada tahun hadapan. Di samping itu, seseorang tidak perlu takut untuk mengurangkan sedikit dan mencairkan jumlah dan kepadatan daun. Ini membolehkan kluster berkembang dengan baik dan bernafas.

Semua perkara di atas memberi jelas bahawa sunat anggur sebelum musim sejuk adalah peringkat penting untuk menjaga semaknya. Satu-satunya perkara yang tukang kebun pemula perlu tahu mengenai isu ini adalah bagaimana untuk memangkasnya dengan betul.

Terdapat banyak cara, dan juga banyak bergantung pada tempoh dalam tahun dan berapa lama atau muda anggur itu.

Dalam hal pemangkasan musim luruh, adalah lebih baik untuk menjalankannya, memecahnya menjadi dua peringkat, yang akan memungkinkan untuk memastikan yang terbaik, dari segi berbuah, anggur akan bertahan hingga tahun depan. Ini adalah salah satu cara bagaimana untuk memotong anggur untuk musim sejuk:

 • Peringkat pertama bermula selepas penuaian. Ia terdiri daripada pembersihan semak dari cawangan-cawangan yang telah melalui peringkat pembungaan, dari puncak dan tunas yang lemah, menghalang pertumbuhan normal dan bahkan perkembangan anggur.
 • Peringkat kedua, yang menandakan sunat utama, harus bermula beberapa minggu selepas kejatuhan musim gugur, iaitu, untuk menutup seluruh kebun anggur. Pada masa itu, beberapa karbohidrat, yang berada di pucuk muda, akan pergi ke akar. Apabila musim luruh yang teruk tiba dan sesetengah anggur di trellis menderita beku - jangan bimbang, kerana ini akan mengganggu mereka dalam memerangi suhu rendah. Jangan lupa bahawa memotong semak harus berada pada suhu tidak kurang daripada tiga darjah Celcius, jika tidak, kelemahan cawangan tidak dapat dielakkan.

Apabila tiba masanya untuk memotong benih muda, tidak mungkin terdapat kesukaran yang signifikan dalam proses itu. Sudah tentu, ia adalah dengan syarat bahawa setiap tahun kerap mengeluarkan pucuk yang tidak perlu, dan dengan bantuan anggur kebun itu menghasilkan beberapa, yang paling mudah untuk dia, bentuk belukar, membawa mayat 07:57 "lengan" asal yang akan membuahkan hasil pada masa hadapan. Jika ia adalah persoalan semak dewasa yang lebih dewasa, ia perlu untuk menggeram dengan mereka sedikit lebih lama.

Walaupun keadaan miskin semak ketika penggarap musim sejuk seolah-olah menjadi perkara kerumitan berlebihan, namun sudah ada disediakan pemangkasan litar, supaya malah "hijau" tukang kebun akan dapat melaksanakannya tanpa sebarang masalah. Semen hendaklah dipotong seperti berikut:

 • Dengan permulaan dekad pertama bulan September, lengan panjang jangka panjang harus dibersihkan dari tunas muda yang muncul sebelum wayar pertama, yang terletak pada ketinggian lima puluh sentimeter di atas tanah.
 • Mereka pucuk yang tumbuh pada lengan atas lapisan wayar berikut (ia mesti berada pada jarak kira-kira tiga puluh sentimeter daripada wayar yang pertama) akan diukur dan 10% daripada panjang bahagian atas dipotong bersama-sama dengan semua anak tiri sampingan. Sejak musim sejuk tidak menyesal sesiapa, anda harus terlebih dahulu mengenali skim pemangkasan terperinci. Oleh itu, satu atau dua gambar akan membantu memelihara keseluruhan tuaian.
 • Dengan kedatangan pertengahan Oktober, sudah tiba masanya untuk memilih beberapa pucuk paling maju yang berada di ketinggian dua wayar di atas.

 • Adakah anda ingin anggur yang lazat dan dipelihara dengan baik? Kemudian langkah seterusnya adalah memotong tembakan paling rendah, yang tumbuh dari luar lengan. Ia perlu dipotong supaya terdapat sedikit mata yang tersisa. Kerja yang dilakukan pada tahap ini akan menjadi hasil penciptaan, yang disebut sebagai pengganti jalang.
 • Langkah terakhir adalah pembentukan anak panah buah, yang mana tidak ada anggur musim sejuk tidak akan menakutkan. Ia adalah perlu untuk memangkas pucuk, yang lebih tinggi di bahagian lengan yang lain. Jumlah mata harus mencapai diameter penembakan ini, tetapi satu pasangan tambahan dan anggur tidak akan menghadapi masalah perangkap dan pembekuan.

Di sini skim ini akan membolehkan untuk tetap hanya briars yang paling berterusan dan berbuah, yang dipanggil cawangan-cawangan serenjang bumi. Agar musim sejuk tidak membawa kejutan yang tidak diingini ke kebun anggur, langkah-langkah berikut harus menjadi langkah terakhir untuk menyelesaikan persediaan untuk mesyuarat yang akan datang:

 • Cawangan-cawangan ini yang masih terpelihara harus dikeluarkan dari trellis dan diletakkan di arah yang tumbuh di dalamnya.
 • Kunci mereka di tanah dengan cara yang mudah dan musim sejuk ini sebenarnya kalah.

Ramai penanam wain pemula kadang-kadang berminat dalam soalan: apabila memotong anggur untuk musim sejuk. Untuk pemilik kebun anggur yang berpengalaman, ia juga bermakna meninggalkan beberapa buah ginjal pada simpulan gantian dan dengan selusin buah pinggang secara langsung pada anak panah buah. Bahkan, pada dasarnya ia adalah insurans yang pedas, kerana musim sejuk hanya sekitar sudut. Satu lagi sebab adalah bahawa apa-apa tunas seolah-olah berlebihan, musim bunga membolehkan kita untuk memahami apa yang terlepas paling terlindung bunga subur anggur sebelum melindungi sepenuhnya semak dari pucuk hijau yang tidak perlu.

Kembali ke anak panah buah dan sedozen buah pinggang di atasnya, keperluan untuk mereka dijelaskan dengan sangat ringkas. Semua garam adalah bahawa ia terbentuk terutamanya pada bulan Jun, dan bulan ini suhu agak rendah. Dari yang pertama hingga ke ketujuh kuncup adalah hal berkembang, tetapi oleh buah pinggang ketiga (maksimum hingga ke kelima belas), perbungaan terbesar diperolehi, yang akhirnya akan membentuk sekitar bulan Julai. Ia adalah bulan ini bahawa terdapat cukup cahaya matahari untuk anggur dan suhu udara juga boleh diterima.

Penamatan adalah sukar, jadi ia perlu dilakukan dengan teliti dan berhati-hati untuk mengelakkan kerosakan yang tidak diingini pada semak.

Video "Tanaman menanam untuk musim sejuk"

Klip video untuk pemangkasan anggur tahunan, dua tahun dan tiga tahun; perlindungan buah anggur untuk musim sejuk.

Terima kasih kerana artikel yang berguna dan perlu dengan video!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 12 = 21