Pemangkasan currant hitam dalam video jatuh untuk pemula – 314167.info

Pemangkasan currant hitam dalam video jatuh untuk pemula

Pemangkasan betul daripada currants merah dan hitam pada musim luruh untuk pemula

Musim luruh bekerja di taman, termasuk tanaman pada musim luruh, dicirikan oleh penyediaan tumbuh-tumbuhan untuk tempoh musim sejuk, yang memberikan kejayaan menuai yang baik pada musim baru. Pemula tukang kebun tidak selalu mengambil kira keunikan penjagaan, Oleh itu, dalam beberapa tanaman ada penurunan dalam berbuah.

Apa yang diperlukan untuk pemangkasan currants?

Contoh yang terang adalah currant. Tidak bersahaja pada tumbuhan penglihatan pertama secara intensif berkembang selepas pendaratan penembak muda, menyenangkan mata tuan rumah memperoleh kuasa.

Bagaimanapun, selepas beberapa tahun anda dapat melihat penurunan hasil, sementara semak belukar menjadi rumit dan tidak berbentuk. Ini adalah kerana, pertama sekali, kekurangan pemangkasan.

Potong semak beri yang diperlukan juga untuk mencapai keputusan berikut:

 • pemindahan serangga perosak atau cendawan kulat;
 • peningkatan bilangan dan saiz buah beri;
 • pengoptimuman proses pemakanan (supaya pucuk tua atau lemah tidak menarik bahan berharga);
 • pembentukan semak belukar.

Bagi penanam pemula, proses ini mungkin kelihatan rumit, tetapi untuk menguasai peraturan pemangkasan sebenarnya agak mudah.

Dengan ketiadaan pemangkasan, cawangan lama yang layu mengganggu pembentukan pucuk berbuah baru

Terlepas dari pelbagai currant Pemangkasan harus dilakukan setiap tahun. Tempoh terbaik untuk prosedur adalah musim luruh, apabila currant melepaskan dedaunan.

Prosedur musim luruh mempunyai kelebihan berikut:

 • sanitasi (ini adalah kaedah yang berkesan untuk memerangi penyakit dan serangga);
 • tumbuhan tidak begitu menyakitkan bertindak balas kepada pemangkasan, tidak memperuntukkan jus;
 • Peluang membentuk dan meremajakan budaya kebun.

Spring adalah pembersihan yang mudah currants dari pucuk beku dan patah. Kelebihan prosedur musim bunga adalah untuk merangsang pertumbuhan pucuk baru, yang akan mula menghasilkan buah seawal musim depan.

Sekiranya peraturan-peraturan ini diabaikan, jus akan diperuntukkan dari laman web cutoff, yang menumpahkan tumbuhan. Juga, kemungkinan jangkitan kulat atau penyakit lain akan meningkat. Daripada fungsi vegetatif penuh, currant akan menghabiskan tenaga pada pemulihan.

Pemangkasan betul daripada currant hitam adalah ikrar tanaman yang besar:

Bagaimana untuk menjalankan prosedur: petua untuk memulakan tukang kebun

Currants perlu ditanam kira-kira 3 minggu sebelum bermulanya fros. Dari saat ini bermula penarikan balik, yang secara positif mempengaruhi pembentukan tanaman.

Sebelum menanam benih, anda perlu memotong puncak semua pucuk. Pada setiap cawangan, 2-3 buah pinggang harus ditinggalkan. Sudah selepas musim pertama belukar akan memperoleh purata lima pucuk baru.

Peremajaan semula belukar berusia 5-6 tahun dilakukan untuk memperluaskan kitaran hayat currant.

Pada masa yang sama Bahagian belukar dan patah belukar dipotong, terjejas oleh penyakit atau perosak. Sejak pucuk tahun lepas, puncak telah dikeluarkan, sementara yang baru memilih 3-5 yang lebih menjanjikan.

Potong cawangan berhampiran buah pinggang itu sendiri tidak boleh, ia boleh membunuh seluruh proses.

Peremajaan belukar berusia 5-6 tahun dilakukan untuk memperluaskan kitar hidup kismis

Terdapat beberapa teknologi untuk pemangkasan currants. Bagi pemula, disyorkan untuk mencuba kaedah Michurin, yang menyediakan hasil yang baik di ladang besar.

Inti kaedah ini adalah kaedah berikut:

 • selepas menanam benih, currant tidak dipangkas selama 5 tahun;
 • selepas 5 tahun separuh daripada semak dipotong pada akar (di masa depan mereka harus diberi perhatian dengan teliti);
 • setahun kemudian, taugah yang tumbuh, kira-kira 20 dibiarkan, selebihnya dikeluarkan;
 • setahun kemudian, tindakan serupa diambil dengan separuh lagi semak;
 • Selepas menanam keluar dari tumbuhan lama laman web ini ditanam dengan pucuk baru.

Ia juga berlaku bahawa belukar tidak begitu lama, tetapi buahnya telah menurun dengan ketara. Dalam kes ini adalah dinasihatkan memohon kaedah radikal pemangkasan. Ia terdiri daripada penyingkiran lengkap pagun dari tumbuhan, tidak mencapai pangkal hanya 3 cm.

Selepas memproses garisan ricih dengan penyelesaian taman, anda perlu memperkayakan sistem akar dengan baja dan tutup tunggul dengan tanah. Kadang-kadang tukang kebun menukar tanah di sekeliling belukar, mencairkannya sebelum mengisi dengan humus.

Pakar tukang kebun baru harus mencuba kaedah pemangkasan Michurin, yang memberikan hasil yang baik

Kebun-kebun yang berpengalaman telah lama menggunakan pemangkasan musim panas, memotivasikan tindakan mereka dengan kelebihan berikut:

 • kelebihan cahaya matahari secara positif mempengaruhi proses fotosintesis pucuk muda;
 • keamatan pertumbuhan cawangan dalaman disamakan dengan indeks proses sisi, yang membentuk bentuk semak yang indah;
 • risiko jangkitan kulat dikurangkan kepada sifar.

Bagaimana untuk betul memotong currant hitam pada musim luruh: skim dan peringkat

Musim luruh lewat, sebelum bermulanya cuaca sejuk, tumbuhan itu menjadi keadaan rehat.

Perancangan penyingkiran cawangan, perlu diingat bahawa sesetengah daripada mereka mungkin rosak pada musim sejuk. Kerja lebih mudah dilakukan jika anda mengikuti urutan tertentu.

 • membersihkan tanaman dari cawangan kering dan daun;
 • keluarkan pucuk yang tidak mempunyai masa untuk masak (pada musim sejuk mereka akan membekukan);
 • Potong cawangan-cawangan yang bercantum tumbuh dari pusat dan berbaring di atas tanah;
 • menyingkirkan proses terjejas dan cacat.

 • memotong cawangan selama 5 tahun (pelbagai hitam) dan 8 tahun (varieti merah dan putih);
 • pucuk tahunan dipendekkan satu pertiga;
 • pada tumbuhan yang terbentuk dengan baik, anda boleh memotong keponakan lebih tua daripada 3 tahun.

Skim pemangkasan hitam yang betul pada musim luruh

Menyokong belukar (peringkat 3): jenis pemangkasan ini dilakukan pada kepadatan yang berlebihan.

Sebagai peraturan, cawangan-cawangan utama dikeluarkan untuk penjelasan mengenai tumbuhan. Dengan kepuasan buah yang cukup, anda boleh mengeluarkan pucuk yang telah berkembang pada musim semasa.

Sekiranya belukar sedang berjalan dan tidak tertakluk kepada pemprosesan sebelumnya, jangan terlalu kurus. Kilang itu tidak dapat menampung kehilangan pucuk yang besar.

Ciri-ciri untuk putih dan merah

Sekelompok currants putih dan merah dipotong agak berbeza, bukannya hitam. Waktu yang paling sesuai untuk prosedur ini adalah musim bunga awal atau musim panas selepas akhir berbuah.

Kitaran hidup currants putih dan merah lebih lama daripada hitam. Oleh itu, Cawangan lama dianggap berumur 7-8 tahun.

Pruned pucuk lama dan yang terkena perosak adalah tertakluk kepada pemangkasan, pucuk muda yang berlebihan. Secara idealnya, cawangan-kerangka rangka 6-8 perlu kekal selepas prosedur.

Memproses, pemangkasan dan membentuk semak currants merah dan putih:

Mengurus currant, adalah penting untuk tidak keterlaluan dengan penyingkiran pagon. Manfaat pemprosesan tidak wajar tidak akan dibawa, tetapi tumbuhan boleh membunuh.

Cara betul memotong currant pada musim gugur - langkah demi langkah arahan untuk pemula dengan video

Melaksanakan kerja-kerja di taman pada musim luruh, termasuk memotong currants, dicirikan oleh penyediaan tanaman untuk musim sejuk. Pendekatan yang betul dan kompeten adalah asas untuk mendapatkan tuaian yang baik pada tahun baru. Ini menimbulkan persoalan bagaimana cara memotong currant dengan betul pada musim gugur, kerana penjagaan musim gugur memerlukan sikap yang serius, jika tidak semak tumbuhan ini tidak akan menyenangkan buah-buahan yang sangat baik. Benar, tidak semua tukang kebun pemula mengambil kira keunikan penjagaan currant.

Apakah keperluan untuk musim luruh pemangkasan currants

Tidak terganggu pada pandangan pertama, semak currant mula berkembang secara intensif selepas pendaratan penembak muda, menyenangkan penanam dengan pertumbuhan dan kekuatannya. Selepas beberapa musim, hasil menurun, kerana Semenanjung tumbuhan menjadi tidak rumit dan rumit. Dalam hal ini, pemangkasan currant pada musim gugur adalah satu kemestian, kerana cawangan lama layu menjadi penghalang kepada pembentukan mahkota dan proses buah-buahan yang baru. Pemangkasan berjadual akan memanjangkan kitaran hayat belukar 4-6 kali.Ia adalah perlu untuk:

 • keluarkan cawangan yang terjejas oleh perosak atau kulat;
 • menambah bilangan dan saiz buah;
 • mengoptimumkan proses pemakanan supaya pucuk lemah atau tua tidak menarik bahan berharga;
 • untuk membentuk belukar.

Sesetengah tukang kebun yang berpengalaman menggunakan bukan sahaja musim luruh, tetapi juga pemangkasan musim panas. Sebagai peraturan, mereka memotivasi tindakan mereka dengan kelebihan berikut:

 • Cahaya matahari yang berlebihan mempunyai kesan positif terhadap proses fotosintesis pucuk muda.
 • Risiko kerosakan tumbuhan oleh pelbagai jangkitan kulat dikurangkan kepada hampir sifar.
 • Keamatan pertumbuhan ranting currant dalaman disamakan dengan indeks proses lateral, kerana bentuknya yang benar-benar indah akhirnya terbentuk.

Pemangkasan pada musim gugur dilakukan sebelum beku pertama. Pada masa ini tidak ada salji lagi. Waktu yang optimum untuk menyelesaikan masalah ini adalah akhir bulan Oktober dan awal bulan November. Tumbuhan dalam tempoh tahun ini paling tidak terjejas dan bertolak ansur dengan pelbagai jenis gangguan. Dalam kes ini, ingat bahawa pucuk perintah sifar adalah tumbuh-tumbuhan yang tumbuh dari bumi itu sendiri - ia dipanggil begitu sepanjang tahun pertama kehidupan. Pada mereka tumbuh cawangan-cawangan yang pertama, kedua, dan lain-lain Pada masa musim luruh adalah perlu untuk memadam:

 • ranting yang lemah dan nipis;
 • cawangan tidak berbuah;
 • Terjangkit dengan penyakit dan terjejas oleh perosak;
 • cawangan merosot;
 • pucuk muda, mengaburkan kilang.

Untuk menghilangkan proses yang tidak perlu, terutama yang terjejas oleh perosak, anda memerlukan satu set alat tajam yang diperlukan. Untuk memberi laluan kepada cawangan yang sihat dan untuk membentuk semak yang sihat yang akan menghasilkan buah dengan baik, anda memerlukan:

 • Secateurs. Digunakan untuk cawangan dari pelbagai peringkat dan saiz. Anda boleh menggunakan pruners satu atau dua belah.
 • Hacksaws. Sangat baik memotong cawangan tebal, tetapi gigi mereka harus agak kecil.
 • Pemotong Bush. Digunakan untuk berkhatan pesakit dan cawangan nipis. Di samping itu, mereka digunakan untuk memberikan semak bentuk yang diperlukan.
 • Gunting rambut. Dengan bantuan mereka, anda boleh memotong cawangan dengan lancar.
 • Pemotong yang dipadatkan. Dilengkapi dengan pemegang panjang, kerana pemangkasan itu boleh dibuat di tempat yang sukar dicapai.

Terlepas dari pelbagai, pemangkasan kismis untuk musim sejuk harus dibuat setiap tahun. Prosedur musim luruh adalah baik kerana ia mempunyai beberapa kelebihan. Sepanjang tempoh ini, kilang tidak bertindak begitu menyakitkan terhadap prosedur pemangkasan, kerana tidak ada pergerakan sap, i.e. tumbuhan itu tidak mengeluarkan jus. Di samping itu, prosedur ini bertindak sebagai rawatan kebersihan untuk mengawal serangga dan penyakit. Skim prosedur musim luruh:

 • Ia perlu mengeluarkan dari pangkalan semua cawangan yang berumur lebih daripada 5 tahun.
 • Potong ranting muda yang belum berusia setahun.
 • Keluarkan pucuk untuk keratan - mereka mempunyai harta untuk mengambil akar dengan baik untuk musim sejuk.
 • Keluarkan semua cawangan sisi dan sisi, jika tidak cahaya matahari tidak akan mencapai pucuk utama.
 • Jangan memotong cawangan utama hujungnya. Anda boleh mengeluarkannya hanya jika mereka telah dilanggar oleh tungau, aphids, anthracnose.

Bersenjata dengan pruning tajam dan alat lain, potong sebelum menanam benih puncak setiap proses. Pada masa yang sama, biarkan 2-3 buah ginjal pada setiap cawangan. Selepas musim pertama semak currant akan memperoleh purata lima cawangan baru. Perhatikan bahawa adalah perlu untuk menanam currant kira-kira 3 minggu sebelum frosts datang. Dari saat ini, berhati-hati dengan penjagaan tanaman, yang secara positif akan memberi kesan kepada pembentukannya.

Setiap langkah untuk merawat semak currant memerlukan pendekatan menyeluruh. Jika anda mencari cara yang luar biasa untuk memotongnya, maka perhatikan cara Michurin. Ia sering disyorkan untuk pemula. Terima kasih kepadanya, anda boleh memberikan hasil yang baik di ladang besar. Skim kaedah ini agak mudah:

 • Selepas anak pokok currant ditanam, mereka tidak boleh dipangkas selama 5 tahun.
 • Selepas 5 tahun, adalah perlu untuk memotong kira-kira separuh belukar di bawah akar - pada masa akan datang mereka mesti diberi makan dengan teliti.
 • Setahun kemudian, taugah yang ditanam, kira-kira 20 perlu ditinggalkan, selebihnya perlu dikeluarkan.
 • Dalam satu tahun, tindakan yang sama harus diambil dengan separuh kedua semak currant.
 • Selepas penanaman pokok lama, plot tanah perlu ditanam dengan yang baru.

Apabila memotong semak, sebagai peraturan, potong cawangan yang rosak dan berpenyakit, pucuk yang tidak perlu. Kultivasi tanpa semak currant perhatian yang betul di musim baru akan memberi buah yang sangat kecil. Ia juga berlaku bahawa tumbuhan yang belum lama dahulu tiba-tiba mulai membuahkan hasil magnitud yang kurang daripada biasanya. Dalam keadaan ini, adalah dinasihatkan untuk menggunakan kaedah pemangkasan radikal. Inti ini terletak pada hakikat bahawa pemilik tapak harus mengeluarkan semua pagons dari tumbuhan, tidak mencapai pangkal 3 cm. Kemudian sistem akar harus kaya dengan kaya dengan baja, dan tunggul itu harus ditutup dengan tanah.

Oleh sebab penghapusan cawangan yang betul dan cekap, mahkota belukar terbentuk sihat dan sihat. Untuk melakukan tugas dengan betul, anda perlu mengikuti urutan tertentu. Pertama, pemangkasan kebersihan, kemudian peremajaan semak dan penyelenggaraan selanjutnya diperlukan. Skim am:

 • Semasa pendaratan, keluarkan semua puncak, meninggalkan kira-kira 3-4 buah pinggang. Pada akhir tahun akan terdapat lebih daripada 5 pucuk di tempat mereka.
 • Pada tahun kedua kehidupan tumbuhan, semua pertumbuhan muda perlu dikeluarkan, meninggalkan tidak lebih dari 6 cabang yang kuat. Jangan biarkan makan atau terjejas oleh pelbagai penyakit pucuk.
 • Dalam tahun ketiga dan keempat hayat, keluarkan pucuk muda sekali lagi dan mereka yang terkena serangga dan jangkitan. Tinggalkan tidak lebih daripada 5-6 pucuk kuat, perkara utama adalah kehadiran 3-4 buah ginjal pada pucuk.
 • Pada tahun kelima dan keenam kehidupan, potong semua pucuk lama. Prosedur meremajakan sedemikian akan membantu meningkatkan kesuburan semak currant.

Proses ini agak mudah. Pertama, anda perlu membersihkan semak currant dari daun kering dan cawangan, kemudian keluarkan semua pucuk yang tidak mempunyai masa untuk masak - jika tidak, mereka masih akan membekukan pada musim sejuk. Pastikan untuk menghilangkan cawangan-cawangan yang menghubungkan antara pusat dan terletak di permukaan bumi. Jangan lupa untuk mengeluarkan proses cacat dan terjejas.

Untuk meremajakan semak currant untuk meningkatkan buahnya, memotong semua cawangan yang lebih tua dari 5 tahun, jika ia hitam dan lebih dari 8 tahun - jika ia merah dan putih. Cari pucuk tahunan dan memendekkan mereka dengan kira-kira sepertiga. Di samping itu, pada semak currant yang terbentuk dengan baik, anda boleh memotong pucuk tiga tahun (pagoons). Ini melengkapkan proses peremajaan tanaman.

Tahap ini tidak kurang penting daripada dua yang terdahulu. Ia dilakukan dalam kebanyakan kes dengan ketumpatan tumbuhan berlebihan. Untuk melakukan ini, keluarkan cawangan pusat untuk meringankan semak belukar. Sekiranya bilangan buah mangga yang mencukupi cukup, maka anda boleh mengeluarkan semua pucuk yang telah berkembang pada musim ini. Segar yang diabaikan belukar, sebelum ini tidak tertakluk kepada pemprosesan, ia tidak bernilai pemangkasan nipis. Jika tidak, dia mungkin tidak dapat mengatasi kehilangan banyak pucuk.

Bagaimana untuk memangkas currant pada musim luruh: merah dan putih

Currants hitam, merah dan putih walaupun adalah saudara dekat, tetapi semak dengan buah merah dan putih memerlukan kempen yang agak berbeza. Memotong currant merah pada musim gugur memerlukan kurang usaha, tetapi ia mempunyai pertumbuhan yang kurang terkawal. Dalam hal ini, pemangkasan berlebihan dalam kes ini tidak berbaloi. Jika tidak, hasil tumbuhan akan berkurangan dengan ketara atau buahnya tidak akan wujud selama beberapa waktu. Di samping itu, perlu diingat bahawa tunas buah diletakkan di puncak pertumbuhan. Teknologi proses pemotongan currants merah dan putih:

 • Sebelum menanam, potong belukar dengan cara yang sama seperti memotong currant hitam.
 • Pada masa musim gugur, biarkan 3-4 kuman kuat di kilang, merujuk kepada perintah sifar. Jika belukar tumbuh dengan buruk (cawangan yang lemah diamati), maka potong bahagian basal (keuntungan) sebanyak satu pertiga panjangnya.
 • Setiap cawangan currant merah boleh menghasilkan buah sehingga 8-10 tahun, jadi ranting di dalam tumbuhan mestilah mempunyai umur yang berbeza. Jumlah pucuk yang optimum adalah kira-kira 15-20 keping.

Di samping itu, anda tidak boleh memotong tunas kuat currant merah dan putih. Jika cawangan tumbuh dengan kuat, memendekkannya kira-kira dua kali. Apabila pemangkasan currants merah dan putih, yang boleh menanggung buah selama kira-kira 15-20 tahun, jangan mengabaikan cadangan berikut:

 • apabila menanam, memotong pucuk kali pertama;
 • Cawangan muda tidak disyorkan untuk pemangkasan;
 • Potong ranting yang mempunyai warna gelap, kerana mereka tidak akan lagi berbuah, seperti dahulu;
 • cawangan yang lebih tua daripada 7 tahun mesti dikeluarkan;
 • keluarkan semua proses melintang;
 • Untuk melincirkan bahagian menggunakan var kebun;
 • pastikan tumbuhan tidak terlalu tebal.

Jika kita bercakap tentang ciri-ciri pemotongan currants merah dan putih, maka masa yang paling sesuai untuk prosedur ini dianggap sebagai musim bunga awal atau musim panas, iaitu. selepas hujung berbuah. Mengenai pembentukan semak belukar, peraturan tetap sama; sama seperti untuk currant hitam, tetapi anda tidak perlu mencubit puncak pucuk tahun lepas. Di samping itu, tidak perlu memendekkan cawangan 2-3 tahun. Proses muda yang berlebihan, lama dan terjejas oleh perosak, adalah tertakluk kepada rawatan. Selepas prosedur itu hendaklah kekal kira-kira 6-8 cawangan skeletal.

Bagaimana untuk membetulkan semak belukar yang lama dan diabaikan

Tanpa melakukan pemotongan semak currant tepat pada masanya, mereka tidak akan menghasilkan buah, dan cabang-cabangnya akan tumbuh dan menjadi tua. Anda tidak boleh membawa loji yang diabaikan dan lama ke keadaan biasa sekaligus. Menunggu untuk menuai akan menunggu kira-kira 3 tahun lagi. Sepanjang masa ini, ia perlu untuk mengurangkan (paling disukai pada musim luruh). Cadangan berguna:

 • Mengenai apa pucuk menjadi sakit atau menjadi terlalu tua, bahagian akar tumbuhan akan memberitahu anda - dari situ dan mula pemangkasan. Keluarkan semua cawangan yang terjejas oleh kulat dan bekas kaca, dimakan oleh serangga berbahaya.
 • Potong dahan lama dan tebal semak currant di aras tanah, iaitu. berhampiran dengan tanah. Tinggalkan akibat tunggul dalam 3 sentimeter, kalau tidak akan ada cabang-cabang spindle yang akan mula tumbuh di dalam tumbuhan.
 • Akibatnya, anda tidak boleh mempunyai lebih daripada 20 cawangan muda pada usia 2-3,5 tahun. Setiap tahun, memendekkan mereka, meninggalkan kira-kira 3-4 tunas.

Meningkatkan keupayaan belukar untuk membentuk pucuk baru

Untuk meningkatkan keupayaan tumbuhan untuk membentuk pucuk baru, anda perlu memotong puncak. Memperbaiki setiap ranting dengan gunting taman kira-kira separuh panjang atau satu pertiga. Potong mesti 2-3 mm di atas buah pinggang. Keistimewaan proses ini adalah bahawa ia adalah perlu untuk memilih buah pinggang, yang diarahkan keluar dari semak currant, dan tidak di dalamnya. Prosedur sedemikian mudah akan merangsang pertumbuhan cawangan baru, yang akan memberi kesan positif kepada hasil currant.

Bagaimana dan bila untuk memotong currants pelbagai jenis

Kadang-kadang, setiap jenis tertentu memerlukan pendekatan individu, tk. Peraturan penjagaan umum tidak selalu optimum. Secara amnya, menjaga currant, sangat penting untuk tidak keterlaluan dengan penyingkiran pagon. Rawatan yang dihasilkan tidak tepat tidak hanya akan membawa hasil, tetapi ia boleh memusnahkan tumbuhan. Sangat penting untuk memotong tunas lama, yang berusia 6-7 tahun. Keluarkan mereka adalah perlu kerana mereka tidak akan lagi berbuah. Memiliki produktiviti rendah, pucuk ini memilih semua nutrien dari pucuk muda.

Berbunga dalam varieti Altaic berlaku, sebagai peraturan, di bahagian tengah dan atas pucuk. Dalam hal ini, jika anda memotongnya, maka jumlah hasil boleh jatuh secara dramatik. Kebun-kebun yang berpengalaman mengesyorkan memotong hanya cawangan lama, yang dibiakkan dengan baik. Bagi cawangan yang sihat, mereka tidak boleh dipendekkan. Dalam kes ini, jangan lupa untuk membuang semua proses yang telah terdedah kepada serangga berbahaya dan pelbagai penyakit.

Shrubs dengan tunas aktif

Jika kita bercakap tentang tumbuhan yang dipunyai oleh jenis yang berbuah aktif, maka batang sifar terbentuk dalam jumlah besar hampir setiap tahun. Mereka tumbuh, sebagai peraturan, dari bahagian akar tumbuhan. Pucuk pucuk ini agak lemah, begitu banyak tukang kebun hanya memotongnya. Jika pucuk muda mencapai panjang 30 cm, maka ia dapat dipendekkan, memotong semua tunas yang lemah.

Dengan pasif bercambah

Bagi jenis yang berpotensi pasif, pucuk muda mereka tidak berkembang dengan baik. Tanam tumbuhan seperti perlahan-lahan. Jika anda memutuskan untuk memangkas, maka perhatikan bahawa dalam kes ini cawangan muda tidak dipotong atau dipotong sedikit. Mengeluarkan cawangan pada usia 6 tahun atau memotong bahagian atas, anda akan memberi peluang untuk pucuk muda mendapatkan lebih banyak nutrien. Pendekatan sedemikian akan membantu di masa depan untuk mendapatkan koleksi currants yang baik dengan pasif bercambah.

Kaedah-kaedah dan skim currant memotong pada musim luruh untuk pemula

Currant cropping pada musim luruh untuk pemula

Currant, buah beri yang paling kegemaran di kawasan pinggir bandar. Sekurang-kurangnya di mana-mana kawasan terdapat sekurang-kurangnya satu belukar. Dan tidak kira apa warna berry ada. Siapa yang menyukai buah beri merah, seseorang itu tidak membual tentang mutiara, atau pelbagai merah jambu, yang gila tentang kecantikan hitam wangi. Apa saja hidangan ini ada di atas meja, semak currant memerlukan penjagaan yang tepat pada masanya. Anda mesti belajar untuk memulakan dengan memotong currant pada musim gugur untuk pemula. Kebanyakan tukang kebun lebih suka currant hitam, ia membuat kompos yang lazat, jem, teh daun mempunyai aroma yang tidak dapat dijelaskan.

Apa saja semak currant membengkokkan cabang setiap tahun di bawah penuaian mereka sendiri beri, pemangkasan berterusan diperlukan. Dengan pemangkasan yang betul, semak belukar ini boleh menanam secara aktif sehingga 20 tahun. Setuju, semak belukar itu menakjubkan. Masa terbaik adalah musim luruh. Sokodvizhenie dalam tumbuhan membeku sebelum musim sejuk, pemangkasan akan berlalu tanpa tekanan untuk belukar.

Potong semua yang sama, lakukan dengan betul, bukan pada kehendak anda. Tinggalkan pucuk tahunan untuk tidak melihat anda pada musim tanaman yang akan datang. Memotong prosedur dengan berhati-hati. Pada semak harus dibiarkan 10-15 cabang dari berbagai usia. Dengan 3-5 bulu setiap tahun, anak berusia setahun boleh meninggalkan kepingan 6, pada musim sejuk mereka boleh memecahkan salji. Jika musim sejuk mereka biasanya membawa, pada musim bunga tambahan, potong. Jangan bebankan semak dengan cawangan, jangan tamak.

Perhatian sila! Lebihan pucuk akan mengaburkan belukar. Pertumbuhan asas hampir tidak menghasilkan buah, dan memaksa tumbuhan untuk memilih dengan banyaknya. Potong, semak ini akan memberi manfaat. Beri dari belukar yang tebal kecil, tidak enak. Menjalankan penipisan semak belukar.

Alat yang diperlukan untuk pemangkasan

Untuk memangkas semak currants tidak diperlukan untuk memperoleh instrumen yang menelan. Anda memerlukan sekawan dan perang taman, dan itu sahaja. Satu-satunya nasihat, ambil secateur yang kuat. Lebih mudah bagi mereka untuk memotong cawangan lama. Pucuk berat dan kasar adalah sekeping lemah, kadang-kadang sukar dipotong. Okay, mereka menyusun gunting pemangkasan.

Kenapa, mengapa anda berminat? Taman var diperlukan untuk menutup bahagian, mereka tidak terlalu banyak. Ini dilakukan untuk pencegahan, kuman tumbuhan tidak memerlukan apa-apa.

Cobs of currant dipotong pada musim luruh, musim semi dan bahkan pada musim panas. Tukang kebun dengan pengalaman lebih suka memangkas semak currant pada musim luruh lewat. Oleh itu, mereka mengambil berat tentang tuaian masa depan dan kesihatan buah. Pada masa ketika jalan sudah agak sejuk, tetapi salji belum jatuh, tukang kebun adalah buah pemangkasan dan semak beri.

Potong tembakan cetek radikal, hapus cawangan yang bengkok dan patah. Kemudian memulakan pemangkasan sasaran sepanjang cawangan tahunan, meninggalkan 3-4 keping setiap tahun, tetapi tidak lebih daripada 10-12 cawangan di belukar. Penanaman tebal menghasilkan panen beri kecil, dan jumlahnya berkurangan dengan ketara. Memproses semak dari perosak dan menuai dari pendaratan sedemikian sukar.

Ia sangat pantas! Pemangkasan juga dilakukan pada musim bunga, tetapi perlu dilakukan seperti prosedur sebelum tunas membengkak, currant, terutama hitam, mengumpul buah pinggang lebih awal. Salji masih terletak dan sukar untuk sampai ke semak, jadi potong semak currant hitam pada musim gugur. Sedikit terlambat dengan prosedur ini pada musim bunga, anda tidak boleh menunggu tuaian yang baik. Dalam pergerakan sap beri ini bermula lebih awal, dengan pemangkasan belang, irisan banyak dan panjang "menangis", melemahkan tumbuhan.

Tanam currant, tidak begitu prosedur. Baca direktori dan karya pakar, cuba memahami lukisan abstrak dan, datang kepada idea bahawa anda tidak memahami apa-apa. Dan pemangkasan perlu dilakukan. Cuba untuk memahami usia cawangan dalam warna, lebih tua, lebih gelap. Sebaik sahaja, memberi perhatian kepada ini, anda boleh dengan mudah menyelesaikan pemangkasan tersebut.

Anak benih muda yang diperoleh, semasa penanaman memerlukan pemangkasan yang agak sengit. Potong ranting ke ketinggian 5 cm di atas paras tanah, ini diperlukan untuk pertumbuhan tanaman yang sesuai. Sepanjang musim panas, semak anda akan membuang 3-4 cawangan kuat sehingga ketinggian 45 cm. Musim luruh tidak perlu memangkas belukar itu.

Pada tahun kedua, pokok buah membentuk di dalam tumbuhan. Di bawah akar pertumbuhan muda muncul. Dari pokok ini, biarkan cawangan lain 3-5, baki yang tinggal, meninggalkan tunggul 3 cm. Sekiranya anda meninggalkan bahagian tinggi, cawangan-cawangan dipupuk untuk berkembang.

Pada tahun ketiga, apabila pemangkasan belukar, memberi perhatian kepada warna cawangan, mereka berbeza di tempat teduh. Anak berusia satu tahun mempunyai warna yang sedikit keperakan. Kanak-kanak berusia dua tahun sudah mempunyai warna coklat terang yang jelas, cawangan tiga tahun warna coklat.

Perhatian utama! Menanam currant, melihat bukan sahaja pada usia cawangan, tetapi juga pada keadaan. Berapa kerap buah pinggang terletak, sama ada cecair dijangkiti, ada cahaya yang cukup. Dalam pembentukan tuaian masa depan semuanya memainkan peranan penting.

Terdapat pelbagai pokok renek dengan tahap pembentukan menembak yang tinggi. Dalam ruang radikal, terdapat banyak pucuk, yang disebut puncak. Pucuk tersebut hampir tidak cawangan dan tidak membawa tanaman besar. Tinggalkan beberapa pucuk untuk menggantikan yang lama, memendekkan dengan 1/3, untuk merangsang pembentukan cawangan. Sisa tidak perlu dipotong, tidak menyesal.

Ciri-ciri pemangkasan currants putih dan merah

Dua beradik, currants merah dan putih mempunyai satu lagi bentuk semak, berbeza dari currant hitam. Di sini, bentuk tegak dahan wujud. Kita perlu memantau ketumpatan belukar secara serius. Varieti currant ini tidak akan menghasilkan tanaman jika mereka menebal. Currant merah dengan banyaknya menghasilkan cawangan lima tahun dan lebih tua. Budak bunga dibentuk bukan sahaja pada kenaikan satu tahun, ia diletakkan dan pada cabang cawangan panjang 2-3 cm.

Lama, menghentikan cawangan bearing buah lebih baik untuk dibuang. Jenis-jenis semak ini tidak boleh dipetik. Di bahagian atas dahan terdapat tunas buah.

Tanamkan currants putih dan merah, tukang kebun yang berpengalaman dinasihatkan pada awal musim bunga, sebelum tunas membengkak. Dalam semak harus tidak lebih daripada 15-20 cawangan, kepingan 3 setiap tahun. 3 tunas sifar sudah cukup, biarkan yang paling kuat.

Melakukan audit! Selepas menuai, hapuskan cawangan berpenyakit, jika terdapat lebih daripada separuh semak daripada pucuk yang dijangkiti, maka lebih baik mengucapkan selamat tinggal kepadanya. Tempat di mana pertumbuhan anak benih akan dibasmi kuman. Jika dia mempunyai cawangan kosong dengan kegelapan, maka dia dijangkiti dengan perosak berbahaya, itu botol kaca. Belukar itu segera digali dan dibakar.

Bagaimana untuk memotong currant muda

Potong semak currant sudah bermula semasa penanaman. Prosedur dijalankan untuk pertumbuhan akar yang lebih baik dan pertumbuhan semulajadi. Potongan dibuat pada sudut 45˚, di atas buah pinggang sebanyak 5 mm. Apabila pemangkasan cawangan, biarkan 3 tunas dan cuba untuk tidak mencederakan mereka, memotong sebahagian yang lebih daripada tangkapan.

Semasa penanaman, anak benih currant dikebumikan ke tanah ke kedalaman 18-20 cm, meninggalkan di permukaan 3 buah ginjal. Pendaratan biasanya dilakukan pada musim gugur, tetapi jika anda tidak mempunyai masa, anda boleh melakukannya pada musim bunga. Selama musim panas, jika anda melakukan semuanya dengan betul, anda akan tumbuh semak yang kuat. Pada musim gugur, anda hanya perlu membersihkan anak benih. Keluarkan pucuk yang rosak, berpenyakit dan rapat. Jika anak benih gembira dengan pucuk kuat, mereka boleh dipendekkan. Jangan lupa untuk memberi makan semak belukar muda, ia memerlukan banyak tenaga untuk membentuk semak yang kuat dan sihat.

Perjuangan untuk menuai! Pemangkasan pokok renek secara langsung berkaitan dengan bearing buah. Prosedur tahunan ini membolehkan anda untuk mengumpul buah beri yang kaya. Makan, menyiram, menanam currant adalah mandatori, ia penting untuk menuai sebaliknya tapak akan tumbuh hanya semak hiasan, sesuai hanya untuk penyediaan daun untuk pembuatan teh. Apa yang boleh dilakukan pemangkasan semak currant hitam:

 • peningkatan hasil;
 • terdapat peningkatan pucuk muda;
 • meningkatkan kualiti dan saiz buah;
 • tempoh buah berbiji meningkat.

Untuk mendapatkan sifat-sifat ini, perlu memotong tumbuhan setiap tahun dan menghasilkannya:

 • pembentukan panen berlaku pada pucuk tahun lepas;
 • Pemangkasan pertama dilakukan pada anak benih muda ketika menanam di tanah;
 • pada tahun-tahun berikutnya tua, pucuk berpenyakit, patah dan menebal dipotong;
 • pembentukan semak belukar berakhir pada tahun keempat pertumbuhan.

Semasa pembentukan dan pemangkasan belukar, lakukan semakannya. Adakah tumbuhan itu mempunyai tanda-tanda penyakit yang jelas dan kerosakan pada batang dan tunas oleh perosak. Jika anda perasan apa-apa gejala, segera mula merawat belukar.

Untuk berkembang di plot rumah anda hanya spesimen yang sihat, dapatkan varieti tumbuhan yang tahan penyakit. Sekiranya terdapat sejenis serangan ke atas semak, gunakan racun serangga dan racun kulat. Selepas pemangkasan pada musim luruh, taburkan belukar tersebut. Ia perlu dilakukan dalam cuaca kering. Mencegah tumbuhan adalah prosedur yang sangat berguna, jangan malas.

Bagaimana untuk memotong kismis selama 2 tahun

Pada tahun kedua pertumbuhan semak currant, kenaikan sedikit perlu dikeluarkan, ini bersandar dan terbantut, di bawah 15 cm. Meninggalkan potongan 5 cawangan yang sangat maju. Pastikan untuk memendekkan pucuk tahun kedua dengan 4-6 buah ginjal, jadi anda membina jisim hijau belukar.

Sekiranya pada tahun kedua anda mempunyai semak yang belum berkembang, maka kemungkinan besar, ketika menanam, anda tidak tepat menetapkan sudut cerun cerun. Nampaknya sedikit sekali, tetapi apa yang berlaku akibatnya. Apabila menanam, sudut kecenderungan memberi tumbuhan keupayaan untuk membentuk sebilangan besar pucuk. Cuba untuk mencubit bahagian atas cawangan, dan terbaik dari semua pemindahan benih pusingan kedua. Hanya membuat pendaratan oleh semua peraturan.

Pembentukan seterusnya semak currant

Penjagaan utama! Pada masa akan datang, itu adalah untuk 3, 4 dan tahun-tahun seterusnya. Anda hanya perlu membentuk belukar. Potong akar, membuat potongan kebersihan, mengeluarkan dari lengkung belukar, kurus, cawangan patah. Jangan lupa untuk menipis semak belukar, semakin banyak sinaran matahari mendapatkannya, semakin banyak buah beri yang lazat. Saya ingin menarik perhatian anda ke nuansa lain, pucuk dengan puncak frosted juga harus dikeluarkan.

Pada masa tertentu, pokok belukar akan memperoleh struktur tetapnya, ini akan berlaku untuk pertumbuhan 5-7 tahun. Ia harus terdiri daripada 12-15 pucuk yang berbeza. Lama, tetapi buah-buahan yang mempunyai buah-buahan yang cukup baik memendekkan sedikit, kerana ia menumbuhkan peningkatan semulajadi yang lemah. Dan apabila memangkas bahagian atas, cawangan itu akan mendapat rangsangan untuk pertumbuhan, tolak.

Jangan sekali-kali memotong semua cawangan-cawangan lama pada satu-satu masa, hanya lakukan secara beransur-ansur. Menggantikannya dengan akar yang semakin meningkat. Setiap tahun, seseorang perlu menggantikan 5 cawangan lama dengan remaja muda yang kuat.

Pokok radikal dua, tiga dan empat tahun adalah buah terbaik. 5-6 pucuk musim panas dipotong, rami tidak boleh melebihi 3 cm.

Currant, buah beri yang sangat berguna, banyak persediaan yang berbeza dibuat daripadanya. Daun dan beri digunakan untuk sayur-sayuran pengetinan, membuat jeli dari berry jeli, jem, marmalade, kompot, sirap.

Walau bagaimanapun, terdapat currant segar lebih baik dalam bentuk segar, jadi cara yang lebih lembut untuk menuai pembekuan buah segar. Untuk menyimpan sifat berguna, anda boleh mengeringkannya.

Itu menarik! Jumlah vitamin yang paling banyak terdapat dalam buah currant yang tidak matang, 4 kali lebih banyak daripada buah beri matang. Oleh itu, jika vitamin C tidak mencukupi, gunakan buah beri separuh masak.

Teh dari daun currant hitam merangsang kerja otak, anda boleh meminumnya dengan selamat, bukan hanya untuk orang dewasa, tetapi untuk kanak-kanak.

Merebus daun currant merawat penyakit kulit, ia ditambah kepada mandi dengan air untuk prosedur. Hanya merebus daun ditambah kepada daging, hidangan ikan dan salad. Daun dipelihara, daun muda muda dibasuh dan diletakkan rapat dalam balang, menuang larutan garam, setiap 1 liter air, 30 g. garam. Aditif sedemikian dalam kursus kedua sangat berguna untuk tubuh.

Penggunaan jus 100% secara signifikan meningkatkan hemoglobin dalam darah pada kanak-kanak, tetapi berhati-hati, jus seperti itu boleh menjadi reaksi alergi.

Currant tergolong dalam keluarga gooseberry, berkembang menjadi ketinggian 2 meter. Mawar pada bulan Mei, dan beri masak pada bulan Julai, awal bulan Ogos. Bush berkembang dengan cepat, ia mula berbuah dari tahun ke dua dan seterusnya. Varieti adalah masak, awal, sederhana dan lewat. Shrub berguna dalam semua aspek, jadi pelajari currant tanaman yang betul pada musim gugur untuk pemula tugas utama.

Petua video untuk permulaan tukang kebun - pemangkasan musim luruh currants

Brugmansiya: pendaratan dan penjagaan di lapangan terbuka

Pokok wang - sifat perubatan dan kontraindikasi, resipi

Apa lagi yang perlu dibaca?

Tambah komen Balas balasan

© 2018 Mengenai warna, segala-galanya dan semua orang · Menyalin bahan tapak tanpa izin dilarang

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 10 =