Pemangkasan pokok buah-buahan dalam skim musim gugur

Pemangkasan pokok buah-buahan pada musim gugur - mengapa, bila dan bagaimana

Pemangkasan pokok buah-buahan

Kepada pokok yang berpanjangan musim sejuk, perlu menyiapkannya untuk musim sejuk. Penyediaan sedemikian dilakukan dengan cara yang berbeza, salah satu kaedah yang paling biasa di kawasan panas ialah pemangkasan pokok buah pada musim gugur. Terdapat pendapat yang munasabah bahawa pemotongan musim luruh secara berkala meningkatkan peningkatan hasil pokok, menyumbang kepada peremajaan mereka dan pembangunan yang lebih berkesan.

Walau bagaimanapun, seseorang mesti faham bahawa pemangkasan musim luruh mesti dilakukan mengikut peraturan tertentu, jika tidak, terdapat risiko merosakkan pokok atau merosakkannya sepenuhnya. Di samping itu, tidak semua pokok perlu dipotong pada musim sejuk - kebiasaan seperti epal, pir, plum atau ceri tidak memerlukan persediaan sedemikian, jika tidak, perkembangannya akan melambatkan, yang memberi kesan kepada hasil kebun.

Seperti yang dinyatakan di atas, pemangkasan pokok secara amnya diamalkan di kawasan selatan. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa tidak ada musim hujan yang keras dan panjang, sehingga tapak potong secara diam-diam ditumbuhi kulit. Di kawasan utara, di mana keadaan cuaca sangat teruk, pokok pemangkasan, terutama yang lama, tidak digalakkan. luka tidak mempunyai masa untuk ditutup sebelum bermulanya fros, dan tempat yang rosak mula reput. Dalam keadaan seperti pemangkasan dilakukan pada bulan Mac, apabila frosts teruk telah surut, dan aliran sap belum lagi bermula.

Di selatan, masa pemotongan jauh lebih lama, di sini ia boleh dilakukan sepanjang musim sejuk, masa ketika anda boleh memulakan prosedur ini adalah Oktober-November. Teruskan bekerja dengan pokok di sini, anda boleh sampai ke pembengkakan buah pinggang, biasanya ini adalah bulan Mac.

Pemangkasan pokok buah-buahan pada musim luruh boleh dijalankan oleh 2 jenis:

Penipisan terdiri daripada memotong cawangan pokok di pangkalan mereka. Ia membolehkan untuk meningkatkan akses udara ke pokok dan untuk menyediakan jumlah cawangan yang lebih besar dengan cahaya matahari, yang diperlukan untuk tuaian yang baik.

Skim pemangkasan pokok buah-buahan:

1

Penurunan pokok muda dilakukan sehingga pembentukan mahkota. Untuk melakukan ini, pucuk yang lemah atau tidak sekata dikeluarkan. Untuk pokok matang dengan mahkota yang sudah terbentuk, penipisan dilakukan sekali setiap 2-3 tahun, dalam kes ini juga pucuk yang tidak berkembang dengan baik yang hanya meredam cawangan lain yang dikeluarkan.

Memendekkan memotong bahagian atas tembakan di peringkat buah pinggang. Pemangkasan tersebut membolehkan mengawal pertumbuhan cawangan dan, akibatnya, saiz mahkota, meningkatkan hasil pokok dan mempromosikan perkembangan pucuk sisi. Sekiranya pucuk tumbuh di arah yang salah, pemendekan juga boleh membantu - cawangan yang dipotong mula berkembang lagi ke arah yang betul.

Sebagai peraturan, pemendekan adalah wajib bagi pokok pada usia 2 tahun. Pada pokok itu, kedua-dua tangkapan pusat dan cabang sisi dipotong.

Ia juga perlu bukan sahaja untuk mengurangkan cawangan yang sihat untuk meningkatkan hasil tanaman, tetapi juga untuk menghapus cawangan kering, cawangan dengan kesan penyakit. Jika pokok itu mempunyai kesan penyakit seperti kaca atau kanser hitam, maka jangan terlalu ketat mahkota - pokok kerana ini mungkin akan mati sepenuhnya.

Apabila cawangan pemangkasan selesai, anda perlu memproses mata potong. Bahagian besar lebih daripada 1 cm diameter ditutup dengan minyak biji rami, cat minyak atau lumpur taman. Kepada pokok tidak dibekukan, terutama jika anak benih muda dipotong, ia harus disiram dengan banyaknya. Ia juga perlu memberi makan pokok dengan baja. Sekiranya cadangan-cadangan ini diperhatikan, pokok-pokok buah-buahan pada musim luruh akan meningkat dengan ketara, memberikan keindahan estetika taman dan memanjangkan hayatnya.

Bagaimana pokok-pokok dipotong pada musim gugur

Pertama sekali, perlu diperhatikan bahawa pemangkasan musim luruh pokok buah-buahan hanya berlaku di kawasan-kawasan yang mempunyai keadaan cuaca yang sederhana. Tetapi bagi kawasan utara negara kita untuk melakukan manipulasi sedemikian tidak digalakkan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa tumbuhan tidak dapat pulih dalam masa untuk fros, yang akan membawa kepada pembekuan kepingan. Akibatnya, kulit kepingan itu akan menjadi kering, sehingga mustahil untuk pertumbuhan musim bunga pucuk baru.

Di samping itu, musim gugur sebagai masa untuk pemangkasan tidak sesuai untuk anak benih muda, yang hanya berumur beberapa tahun. Bagi mereka, masa pemangkasan hanya terhad kepada tempoh musim bunga.

Apabila ditanya sama ada lebih baik untuk menjalankan pemangkasan musim luruh, ramai tukang kebun akan menjawab - September dan Oktober. Tetapi sesetengah pakar mencatatkan bahawa masa terbaik untuk memotong cawangan di taman adalah akhir Oktober - awal bulan November. Pada masa ini, pergerakan sap berkembang di dalam tumbuh-tumbuhan.

Bergantung pada rantau ini, jawapan kepada soalan "Kapan perlu pemangkasan dilakukan?" Mungkin bervariasi agak dalam jarak yang kecil. Segala-galanya bergantung kepada keadaan cuaca di mana tumbuh-tumbuhan tumbuh dan ketika frosts pertama datang ke sini.

Secara berasingan, ia harus diperhatikan, diperhatikan bahawa jika waktu pemotongan berlaku beberapa hari sebelum bulan purnama, maka pemulihan taman itu lebih cepat.

Apabila tukang kebun memotong taman di musim gugur, mereka harus dibimbing bukan sahaja oleh masa manipulasi seperti itu, tetapi juga dengan usia pokok itu sendiri. Pertimbangkan keadaan mengeluarkan cawangan yang tidak perlu dari pokok lama. Di sini masa pemangkasan tetap sama (September, Oktober atau awal November), tetapi kekerapan tindakan berbeza-beza. Tidak perlu bersunat setiap tahun. Ia akan cukup untuk melakukan ini sekali setiap dua hingga tiga tahun.

Kekerapan ini dikaitkan dengan fakta bahawa apabila pokok-pokok menjadi tua, buah pinggang berbuah menjadi subur.

Untuk taman lama di musim gugur harus meremajakan pemangkasan. Meremajakan pemangkasan pokok-pokok seperti ini dilakukan dengan mengeluarkan cawangan, yang umurnya empat tahun atau lebih. Pada masa yang sama, adalah perlu untuk meninggalkan cawangan di bawah, yang akan agak tebal daripada yang atas. Di samping itu, pemangkasan meremajakan melibatkan penyingkiran pucuk yang tidak perlu dari dalam mahkota, yang mengganggu satu sama lain atau berpaut. Di bawah penyingkiran dalam kes ini, cawangan-cawangan kering, sakit dan patah jatuh, serta mereka yang terdapat lichen.

Menjalankan manipulasi seperti itu akan membolehkan anda menerima dari pokok-pokok tua yang berkualiti dan penuaian yang lebih baik, dan juga melindungi mereka daripada pelbagai penyakit dan serangga berbahaya. Penyediaan tanaman yang betul untuk musim sejuk tanpa ia tidak lengkap.

Dalam keadaan di mana pemangkasan musim luruh tidak dilakukan, taman anda akan menjadi lebih terabaikan dan akan mula menuai kurang dan kurang setiap tahun.

Video "Pokok tanaman pada musim gugur adalah betul"

Bagaimana untuk menyalin cawangan pokok dengan betul

Untuk pokok-pokok muda di taman, pemangkasan musim luruh agak berbeza dari tumbuhan lama. Mereka memerlukan pembentukan mahkota yang betul, dan bukan peremajaannya. Untuk setiap jenis pokok buah terdapat skema sunat. Dalam kes ini, terdapat kaedah berikut yang digunakan untuk membentuk mahkota:

 • penipisan. Dalam kes ini, pemotongan lengkap cawangan diandaikan. Manipulasi sedemikian membolehkan cahaya matahari menembusi jauh ke mahkota, menjadikan buah-buahan lebih cantik dan berair;
 • memendekkan. Di sini perlu mengeluarkan hanya sebahagian daripada cawangan. Hasilnya, pucuk baru akan muncul di sekitar potongan musim baru.

Setelah selesai pembentukan mahkota, ia harus kelihatan telus dan ringan. Jangan biarkan ia gelap.

Untuk memotong pokok-pokok muda pada musim luruh, hanya ada satu syarat - keperluan untuk memberikan masa benih untuk membiasakan diri dengan pertumbuhan yang berterusan. Ini biasanya mengambil masa beberapa tahun. Jika sepanjang tahun ini, apabila pemotongan belum dicadangkan, anda telah menemui cawangan yang jelas mengganggu pukulan jiran, ia boleh ditanggalkan dengan teliti.

Skim beramai-ramai pemangkasan anggur

Dua tahun selepas menanam benih, tumbuhan boleh dipotong pada musim gugur dan musim bunga. Keluarkan dalam situasi ini, anda memerlukan semua cawangan yang mengganggu dan menjalin hubungan dengan orang-orang jiran. Ini akan membolehkan anda mengelakkan pemadaman yang tidak perlu dan mencipta mahkota yang akan memanaskan badan dengan baik dan berventilasi. Di samping itu, pertumbuhan cawangan yang lebih rendah boleh diarahkan ke bawah. Untuk melakukan ini, anda boleh melampirkan beban kecil kepada mereka, yang akan menyimpannya di kedudukan yang lebih rendah. Ini akan memungkinkan untuk membentuk cawangan rangka, yang akan meningkatkan kesuburan pada masa akan datang. Ia ada pada mereka bahawa buah-buahan pertama akan muncul.

Hasilnya, anda akan menerima walaupun dari pokok yang paling muda penuaian yang baik dengan kualiti rasa yang sangat baik.

Skim yang digunakan untuk pemangkasan musim luruh agak mudah. Tetapi perlu diingat bahawa setiap pokok memerlukan pendekatan individu untuk isu ini.

Prosedur pemangkasan melibatkan cadangan berikut:

 • cawangan yang lebih rendah hendaklah sentiasa lebih tebal dari yang di atas. Oleh itu, peringkat akan dibentuk;
 • Melarikan diri, yang mengganggu cawangan jiran, boleh dipendekkan dengan 1/3 relatif kepada yang lain;
 • goyang memerlukan cawangan yang tumbuh berhubung dengan batang pada 90 darjah;
 • Tingkat pertama mengandungi cawangan yang terletak pada sudut 45 darjah relatif kepada satu sama lain;
 • antara tiang pertama dan kedua hendaklah jarak 60-65 cm;
 • Idealnya mahkota harus mengandungi 3-4 peringkat.

Semua tempat pemotongan mesti sentiasa dirawat dengan penyelesaian khusus untuk mencegah penembusan serangga dan mikroorganisma berbahaya.

Seperti yang anda dapat lihat, skim ini sangat cepat. Dengan melekat padanya dan membuat penyesuaian yang diperlukan bergantung pada pelbagai, anda akan mencapai hasil panen yang sangat baik, dituai dari kebun anda.

Video "Cara memproses pokok muda"

Dari tutorial video ini, anda akan belajar cara mengendalikan pokok-pokok muda supaya pada masa akan datang mereka dapat menyebarkan mahkota besar-besaran dan menuai yang baik.

Plot tanah

Proses pemangkasan pokok buah-buahan mempunyai banyak objektif, yang utama adalah: penjagaan, pengaktifan pertumbuhan dan proses pembangunan, serta perlindungan terhadap penyakit. Tetapi tugas yang paling penting, tentu saja, adalah untuk meningkatkan kuantiti dan kualiti panen. Walau bagaimanapun, hasil yang positif dapat dicapai hanya dalam kes apabila pemangkasan dibuat secara teknikal yang benar, alat kebun yang berkualiti, dan yang paling penting - tepat pada masanya. Artikel berkaitan dengan pemangkasan pokok pokok yang betul.

Apabila perlu untuk memangkas mahkota pokok buah-buahan

Bagi setiap spesies dan umur pokok buah-buahan, terdapat tempoh yang paling sesuai untuk pemangkasan. Jangkauan prosedur boleh dibahagikan kepada beberapa keadaan.

 • Autumn-Winter. Pemangkasan dilakukan dengan segera selepas kehilangan penuh penutup daun dan akhir pergerakan jus berkayu. Tempoh ini masih dipanggil masa rehat. Di satu pihak, dianggap bahawa ini adalah masa yang paling baik untuk pokok pemangkasan. Tetapi sebaliknya, dalam tempoh ini, kerana kekurangan pergerakan jus kayu, penyembuhan tapak slit lebih sukar. Di samping itu, apabila pemangkasan dalam keadaan suhu rendah, adalah mungkin untuk membekukan pucuk dengan cara ini, yang akan mengakibatkan kerosakan dan penurunan fungsi berbuah.
 • Musim bunga musim panas. Ia bermula dengan kemunculan pergerakan pertama jus pokok - ini adalah tempoh vegetatif yang dipanggil, dan bertahan sehingga pengumpulan buah-buahan. Ini adalah masa yang paling sesuai untuk menanam dan memangkas pokok buah-buahan. Hasil yang tidak memuaskan dapat diperbetulkan sebelum permulaan musim sejuk.

Sebagai tambahan kepada mercu tanda bermusim, sebelum anda mula memangkas pokok-pokok buah-buahan, ia patut mempertimbangkan beberapa faktor yang sama pentingnya, seperti:

 • lokasi tapak;
 • kelajuan angin;
 • kehadiran pemendakan;
 • suhu berada di bawah 0 °;

Alat untuk memotong pokok buah-buahan

Bukan sahaja keadaan bermusim dan cuaca, tetapi juga kualiti alat, adalah asas kepada pemangkasan pokok. Keperluan untuk mereka agak mudah, mereka mestilah seperti tajam, bersih dan mudah digunakan. Apa yang diperlukan untuk pemangkasan.

 • Secateurs. Merujuk kepada pelbagai gunting taman. Di samping keperluan utama - ketajaman bilah, alat itu harus ringan dan mudah digunakan, kerana biasanya mengambil masa yang lama untuk memangkas satu pohon. Adalah penting untuk memberi perhatian kepada tindakan mekanisme ratchet, ia akan bergantung kepadanya, dengan apa daya yang diperlukan untuk menekan pemegang. Di samping itu, bilah-bilah itu harus mempunyai pelepasan kecil, sebaliknya pucuk muda akan terperangkap di dalamnya, yang akan menyebabkan kerja tambahan.

 • Taman Hacksaw. Bilah-bilah mesti mempunyai pengisaran yang baik dan mempunyai bentuk sempit hingga ke ujung bilah. Jurang antara gigi harus mempunyai rongga cetek untuk pengumpulan habuk papan. Bilah-bilah pembinaan tidak sesuai untuk pokok-pokok buah-buahan pemangkasan, kerana mereka boleh mencipta kerosakan tambahan pada batang.
 • Sekejap sekejap. Ia berbeza dari versi manual, kehadiran pemegang panjang. Bentuk ini sangat baik untuk memotong tunas yang sedikit lebih tinggi daripada pertumbuhan manusia, tanpa penggunaan alat tambahan dalam bentuk tangga atau tangga. Terdapat variasi dengan tiub teleskopik, yang memungkinkan untuk menyesuaikan ketinggian potongan.

Dalam kerja-kerja pokok pemangkasan, alat tambahan mungkin diperlukan.

 • Gergaji akan mempercepat proses pemotongan batang besar, terutamanya dalam kes pokok umur.

 • Tangga atau tangga akan membolehkan untuk membentuk mahkota pokok buah-buahan.
 • Pakaian, ditambah dengan sarung tangan pelindung, akan menyelamatkan kecederaan yang tidak perlu semasa bekerja.
 • Gelas Ia akan diperlukan pada saat menggergaji, untuk melindungi mata daripada habuk papan dan cip kecil.

Teknik pembentukan dan pemangkasan pokok buah-buahan

Dari sudut pandangan teknikal, terdapat tiga jenis pemangkasan pokok.

 • "Di buah pinggang." Kaedah pemangkasan ini membolehkan anda menentukan hala tuju pertumbuhan cawangan yang paling tepat. Sebagai peraturan, kaedah ini hanya memotong tunas tahunan muda dengan potongan di atas buah pinggang yang terpilih. Semasa prosedur, bilah pelurus hendaklah diarahkan ke cawangan.

Penting: sudut cutoff harus sedekat mungkin hingga 45 °, supaya buah pinggang tidak "dilucutkan" 9raquo;. Di samping itu, luka yang tidak diperlukan perlu dielakkan, di mana buah pinggang kiri akan kekurangan nutrien. Proses baki terlalu lama boleh menjadi kering dan pada masa akan datang ia perlu dipotong sepenuhnya, yang akan mengganggu proses pembentukan mahkota.

 • "Di Cincin." Pemangkasan itu dilakukan hanya dengan matlamat untuk menghapuskan satu atau lebih cawangan sepenuhnya. Punca itu mungkin merupakan pelanggaran penembusan cahaya ke mahkota atau arah yang salah dari cawangan. Dalam kes terakhir, tunas mengambil beberapa nutrien yang boleh diagihkan antara lebih menjanjikan, dari segi hasil, cawangan. Jika tembakannya agak muda dan tebalnya membolehkannya, maka pemangkasan dilakukan dengan pruner, jika tidak, kebun gergaji digunakan.

Nota: terdapat beberapa nuansa yang tidak boleh dilupakan dengan memotong cawangan "di cincin". Anda tidak boleh meninggalkan proses yang tidak perlu dan pemangkasan dengan kulit. Betul adalah pemangkasan di sepanjang tepi luar cincin, yang dibentuk oleh kemasukan kulit di persimpangan tembak dengan batang.

 • "Di cawangan sampingan." Jenis pemangkasan ini adalah yang paling traumatik untuk pokok buah-buahan dan mengekalkan sebahagian besar fungsi mereka yang berdaya maju. Tujuan langsungnya ialah mengubah arah pertumbuhan dari satu tembakan ke yang lain. Terdapat pemangkasan penuh cawangan yang tidak cekap, yang mana semua fungsi utama diambil oleh cawangan sisi, secara beransur-ansur menggantikan cawangan-cawangan utama.

Jenis pokok buah pemangkasan

Sebagai tambahan kepada pelbagai aspek teknologi pemangkasan, terdapat juga jenis proses ini yang menentukan perkembangan selanjutnya dari pokok buah dan hasilnya:

 • Formatif. Semua tindakan bertujuan untuk merekabentuk mahkota masa depan, akibatnya, ketumpatan dan bentuk yang perlu dibentuk. Masa yang paling berjaya untuk trim tersebut ialah Februari, awal Mac. Akibatnya, semasa pergerakan aktif jus, yang bermula pada akhir bulan Mac, pokok buah akan menghasilkan buah yang maksimal. Pemangkasan membentuk lewat akan menyebabkan penangguhan dalam perkembangan kilang atau ketiadaan penuaian seperti itu.

Penting: cawangan skeletal (panduan) yang direka dengan baik, sepanjang pertumbuhan dan perkembangan tumbuhan akan berfungsi sebagai bingkai yang boleh dipercayai, tahan sebarang tekanan, yang akan membolehkan anda bertahan walaupun tuaian yang paling teruk.

 • Peraturan. Sesuai untuk pokok yang sedang membangun, yang memerlukan pelarasan minimum. Dalam keadaan yang betul, pencahayaan mahkota dan ketumpatan pucuk muda perlu dikekalkan. Tempoh berpotensi berjaya: Februari-April atau Ogos-September. Dalam mana-mana tempoh ini, potongan segar cepat diketatkan dan tidak melepaskan jus berkayu.
 • Anti-penuaan Pandangannya adalah untuk pokok lama. Matlamat utama adalah pemulihan berbuah aktif. Masa pemangkasan: awal musim bunga dan musim luruh lewat. Pemangkasan tersebut adalah berkesan untuk merangsang pertumbuhan pucuk baru dan memperbaharui daya maju pokok pudar. Walaupun "adult9raquo; pokok itu menuai yang baik, dia masih memerlukan pemangkaan meremajakan dari semasa ke semasa, membangkitkan tunas bawahan.

 • Pemulihan. Sesuai untuk pemula dalam isu pokok pemangkasan, kerana ia terdiri daripada penghapusan cawangan-cawangan yang layu dan rosak. Malah tindakan kecil seperti itu akan membawa kepada pembaharuan mahkota pokok dan pengaktifan pertumbuhan dan pembiakannya.
 • Sanitasi. Tugas jenis pemangkasan ini adalah untuk merevitalisasi dan memulihkan pokok buah, yang telah rosak oleh pelbagai faktor luaran. Prosedur sedemikian boleh dijalankan pada bila-bila masa sepanjang tahun, dengan pengecualian frosts yang aktif. Tembak yang dijangkiti parasit, rosak atau pecah, dikeluarkan di bawah akar, dan selepas itu perlu untuk memproses instrumen dengan teliti dan membuang kayu.

Pokok pemangkasan pada masa yang berlainan tahun ini

Pemangkasan bermusim mempunyai sejumlah nuansa yang harus dipertimbangkan, untuk menghindari merosakkan pohon buah.

Pemangkasan pokok buah-buahan pada musim bunga

 • Musim bunga adalah musim yang paling produktif dan berjaya sepanjang tahun untuk pokok buah-buahan pemangkasan. Adalah penting untuk menunggu tempoh perubahan suhu akhir selepas musim sejuk, supaya frosts terakhir telah berlalu. Untuk menghasilkan pemangkasan diperlukan dengan ketat sebelum pembengkakan buah pinggang pertama. Ideal adalah cuaca kering dengan suhu di atas 0 °. Pemangkasan pokok buah-buahan perlu dilakukan, memerhatikan urutan berikut:
 • Ia bermula dengan pemangkasan dari pokok yang lebih tua daripada usia. Lagipun, mereka adalah komposisi buah-buahan utama. Dan selepas itu, anda boleh memotong anak benih muda. Sebabnya terletak pada tempoh yang berbeza kebangkitan buah pinggang.
 • Jika pokok epal berkembang di tapak, perlu bermula dengan mereka. Lagipun, pokok ini adalah yang paling tahan beku, dan sekiranya suhu jatuh lagi, selepas memotong pokok ini tidak akan menderita, tidak seperti yang lain. Tetapi pir dan ceri perlu dipotong dekat Mei.

 • Mengenai pucuk, pemangkasan bermula dengan yang paling menjanjikan. Apa maksudnya? Kering atau rosak oleh fros, dan juga oleh serangga yang berpotongan dengan yang lain - ini adalah tunas yang mengganggu fungsi normal mahkota.
 • Cawangan buah yang besar dipotong hanya oleh varian: "pada cincin". Tempat potongan mesti ditutupi dengan penyelesaian khusus atau tanah liat basah - jadi ia akan segera menyeret, dan tidak akan membahayakan seluruh pokok.

Proses pemangkasan pokok buah-buahan juga boleh dilakukan pada musim panas. Tujuan utama prosedur ini hanyalah pembetulan yang mudah, mengenai cawangan-cawangan yang rosak oleh fros, sekiranya mereka tidak didedahkan pada musim bunga awal. Lagipun, semasa tempoh berbunga aktif, lebih mudah untuk mengenal pasti kelemahan.

Selain membersihkan pucuk tidak cekap, beberapa langkah boleh diambil dalam tempoh ini.

 • Pinch (clothespin) - proses memotong bahagian atas cawangan. Proses muda mudah dipotong dengan gunting taman atau pruner.

 • Pasynkovanie - pilihan untuk pembetulan, yang dilakukan apabila buah pinggang memberi pucuk muda dan cukup memecahkannya. Resepsi ini agak sama dengan pemotongan standard, satu-satunya perbezaan ialah keratan berlaku tanpa gangguan alat-alat kebun. Yang menghairankan, adalah pilihan ini yang memberi kesan positif kepada pengetatan tapak tebing, ia berlaku lebih cepat dan kurang menyakitkan.

Pemangkasan pokok buah-buahan pada musim luruh

 • Tempoh yang paling baik untuk prosedur pokok pemangkasan adalah, sudah tentu, musim luruh. Terima kasih kepadanya bahawa pokok itu disediakan untuk perubahan dalam suhu sejuk. Matlamat yang paling penting dalam pemangkasan musim luruh ialah rawatan kebersihan, iaitu menghapuskan pucuk yang kering, menyakitkan dan rosak yang tidak perlu. Terima kasih kepada tindakan sedemikian, perosak kayu dan mikroorganisma tidak dapat bergerak ke bahagian yang sihat dari pokok buah.
 • Di samping itu, pemangkasan musim luruh pokok membolehkan keadaan yang paling berkesan untuk membuang dan menyalakan mahkota. Pengagihan jus kayu kepada cawangan yang sihat, akan meningkatkan hasil untuk tahun depan.

Nota: sebelum bermulanya cuaca sejuk, semua bahagian besar mesti dirawat dengan sebatian pelindung khas, ini akan memberi kesan kepada penyembuhan awal dan penyediaan untuk suhu rendah. Menjalankan pemangkasan musim sejuk pokok buah tidak disyorkan.

Skim pemangkasan pokok buah-buahan

Mengetahui semua prinsip dan jenis pemangkasan pokok buah-buahan, masih sukar untuk membayangkan cara memulakan prosedur, terutama untuk pemula dalam bidang hortikultur. Untuk membantu orang awam dalam perkara ini boleh datang rancangan anggaran untuk pemangkasan pokok.

 • Pertama sekali, ia patut memberi perhatian kepada pucuk apikal - dengan mengeluarkan garpu denda dari cabang-cabang dalam bentuk "kaki gagak".

 • Seterusnya, anda perlu menyingkirkan lintasan cawangan, kerana ini anda perlu memotong tunas yang diarahkan ke tanah.
 • Perhatian khusus harus dibayar ke ruang di sekeliling batang: memotong cabang yang diarahkan ke arah itu dan pertumbuhan muda.
 • Pembentukan mahkota dilakukan dengan mengeluarkan penebalan (berkembang terlalu dekat) dan cabang serigala (tunas dari tunas tidur).

Kaedah ini sesuai untuk pemangkasan tahunan pokok yang maju, tetapi cara membentuk anak benih muda dan pokok-pokok tua mempunyai beberapa perbezaan yang berbeza.

Pemangkasan anak benih muda

 • Sejak saat ini anak benih muda ditanam ke tanah dan sebelum permulaan berbuah, tugas utama adalah pembentukan rangka pokok dari cawangan rangka, mengesan pertumbuhan pucuk segar dan pembentukan pembentukan buah-buahan masa depan. Untuk memastikan semua item ini diperlukan untuk memastikan pertumbuhan mahkota - sama rata dalam semua arah. Oleh itu, pemangkasan pucuk dan cawangan satu tahun, penebalan crown massif, dilakukan. Pucuk tumbuh secara aktif dipotong sebanyak 50%, sementara perlahan sebanyak 25%. Terima kasih kepada manipulasi seperti itu, mahkota anak benih muda menjadi kuat dan berbuah dalam beberapa tahun.
 • Anak benih muda dipotong setiap tahun, disebabkan oleh pertumbuhan pesat. Tempoh yang paling berjaya untuk pemangkasan mereka adalah lewat musim luruh. Selepas kejatuhan musim gugur, semua pucuk yang rosak dan tidak perlu dikeluarkan. Ini bukan sahaja membolehkan anda menyediakan pokok ini untuk musim sejuk, tetapi juga untuk mencapai pertukaran udara yang berkualiti tinggi dan pencahayaan mahkota.

Pemangkasan pokok buah-buahan video

Pemangkasan pokok buah-buahan dewasa

 • Membentuk mahkota penanaman baru cukup mudah, perkara utama adalah mengikuti semua peraturan. Tetapi sejauh pokok-pokok buah tua bimbang, beberapa peringkat mesti diikuti. Ini disebabkan oleh fakta bahawa keseluruhan pokok di atas pokok itu, sebagai peraturan, terletak di bahagian atas mahkota, buah-buahan yang agak kecil dan kelihatan tidak teratur.
 • Proses penjanaan pokok buah-buahan lama yang sungguh-sungguh telah dilakukan selama beberapa tahun, dan terdiri daripada aktiviti-aktiviti berikut.
 • Pada tahun pertama, mahkota itu dipangkas turun beberapa peringkat ke bawah dan hanya di sebelah selatan pokok itu. Semua kerja perlu dilakukan untuk memindahkan cawangan-cawangan utama ke cawangan sampingan.
 • Pada musim berikutnya, pemangkasan "puncak" 9raquo; dibentuk semasa prosedur terdahulu adalah wajib. Jika tidak, mereka akan menyerap nutrien, jadi bahagian-bahagian hidup pokok yang diperlukan. Proses penyingkiran dijalankan "pada gelang", masa tahun itu tidak menjejaskan kualiti prosedur yang dilakukan.

 • Pada tahun-tahun berikutnya, baki mahkota itu dipangkas, dan kemudian wolves9raquo;
 • Tempoh yang paling baik untuk pokok pemangkasan adalah musim sejuk. Ini disebabkan oleh fakta bahawa dalam tempoh ini bahagian baru tidak membusuk dan perosak tidak boleh bermula di dalamnya.

Petua berguna untuk memotong pokok buah-buahan

Terdapat nuansa tertentu, memerhatikan yang mungkin untuk menjalankan pemangkasan kualiti pokok buah-buahan, walaupun orang itu melakukan ini untuk kali pertama.

 • Titik yang sangat penting dalam kerja adalah kehadiran alat yang tajam - setelah semua, pemotongan mesti dilakukan secara mendadak dan pada satu masa, jika tidak, cawangan boleh rosak dan ia akan berhenti berkembang.
 • Semua bahan potongan terbaik dibakar di luar tapak - supaya anda boleh mengelakkan menjangkiti pokok yang sihat dengan parasit.

 • Apabila melakukan pemotongan keras maksimum (sehingga 35% daripada panjang seluruh cawangan), anda mesti sentiasa memerhatikan frekuensi setahun, atau dua. Jangan lupa bahawa pilihan pemotongan dalam adalah sangat traumatik untuk tumbuhan, akibatnya sebahagian besarnya boleh mati.
 • Jika perlu untuk mencapai pertumbuhan terpantas dari pokok buah, semasa tempoh pemangkasan adalah perlu untuk mengurangkan jumlah asas buah pinggang buah.
 • Jangan sentuh cawangan beku pokok buah pada musim sejuk. Adalah disyorkan untuk menunggu sehingga musim bunga - maka gambar kawasan mati akan lebih lengkap dan mereka boleh dihapuskan dengan teliti.
 • Apabila pemangkasan, adalah penting untuk mengikuti subordinasi cawangan. Ini bermakna bilangan cawangan utama dan sekunder mestilah seragam, jika tidak, ia boleh mengakibatkan cawangan yang berlebihan atau mahkota yang terlalu kurus.
 • Menanam cawangan di sekeliling batang utama, anda tidak perlu meninggalkan berdekatan dengannya, iaitu. terletak pada sudut yang akut.
 • Adalah penting untuk diingat bahawa tahap maksimum galas buah dibezakan oleh cawangan mendatar. Ini harus diambil kira apabila memangkas pokok buah-buahan, untuk mengawal jumlah tuaian.

 • Pemotongan diameter besar mesti dirawat dengan komposisi khas: wain taman atau heteroakin - ini akan mempercepat penyembuhan tumbuhan. Tetapi penggunaan cat minyak sebagai salutan kepingan tidak digalakkan.
 • Pokok-pokok muda perlu dipotong dengan minima - hanya untuk tujuan membentuk mahkota. Perubahan yang berlebihan boleh menyebabkan kesuburan terjejas.

Kerja keras, yang dikaitkan dengan pokok-pokok buah-buahan pemangkasan di kebun, akhirnya membuahkan hasil buah-buahan yang baik. Perkara yang paling penting adalah mengikuti saranan yang diterima umum, kerana proses yang seolah-olah mudah, sebenarnya, memerlukan pelaku tidak hanya untuk mematuhi teknologi, tetapi juga ketepatan.

Kami baru-baru ini membeli plot

Kami baru-baru ini membeli tapak di pinggir bandar, menyelesaikan pembinaan rumah dan memutuskan untuk mula menanam buah. Beli bibit pokok buah yang diputuskan di tapak semaian tumbuh-tumbuhan Hoga.ru https://hoga.ru/catalog/derevya_plodovye/, ada harga yang sangat rendah dan pelbagai jenis benih yang dipilih dari pelbagai pokok buah-buahan. Untuk keselamatan semasa pengangkutan, mereka mengarahkan penghantaran ke rumah. Sangat cepat dihantar dalam bentuk yang sangat baik.

Portal Bangunan StrPort 2011-2016. Artikel mengenai pembaikan, pembinaan, bahan bangunan.

Menyalin maklumat dari laman web ini hanya mungkin dengan kebenaran pejabat editorial atau dengan rujukan langsung kepada sumber. Dasar perundangan

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1