Pemasangan bumi – 314167.info

Pemasangan bumi

Pemasangan peranti asas (grounding). Peranti bumi

Tempat perlindungan - sambungan sengaja ini ke tanah bahagian logam elektrik, tidak di bawah voltan (memandu sarung senjata disconnectors pengubah, bebibir menyokong penebat, instrumen transformer perumahan, dan lain-lain).

Pemasangan peranti pembumian terdiri daripada operasi berikut: pemasangan konduktor pembumian, pemasangan konduktor pembumian, sambungan konduktor pembumian antara satu sama lain sambungan konduktor pembumian ke suis earthing dan peralatan elektrik.

asas menegak paip keluli sudut dan mengalihkan tenggelam dalam tersumbat tanah atau lekukan, keluli bulat - skru atau lekukan. Kerja ini dilakukan oleh mekanisme dan peranti, seperti kelapa kering (cerucuk ke dalam tanah), penyesuaian kepada Drillers (Skru di tanah rod elektrod), mekanisme 12-FDD (Skru ke dalam tanah elektrod pembumian).

Untuk peranti pembumian, yang paling umum ialah pemisah elektrik yang mempunyai gerudi dan pengurangan elektrik standard, yang mengurangkan kelajuan putaran di bawah 100 rpm dan, dengan itu, meningkatkan tork pada elektrod yang diskrukan. Apabila menggunakan palam ini, hujung ferrule dikimpal pada hujung elektrod, memastikan longgar tanah dan memudahkan rendaman elektrod. Hujung yang dihasilkan oleh industri adalah jalur keluli lebar 16 mm yang menunjuk pada hujung dan melengkung sepanjang garis skru. Dalam amalan pemasangan, jenis tip lain untuk elektrod digunakan.

Apabila peranti pembumian konduktor pembumian menegak perlu dibentangkan kepada kedalaman 0,5 - 0,6 m dari paras tanah dan peringkat perancangan lantai di bahagian bawah parit 0.1 -. 0.2 m jarak antara elektrod 2.5 - 3 m The mendatar dan asas. menghubungkan jalur antara pembumian menegak diletakkan dalam kedalaman parit 0,6-0,7 m dari tanda perancangan paras tanah.

Semua sambungan dalam litar suis bumi dilakukan oleh pengelasan kimpalan; Tempat kimpalan ditutup dengan bitumen untuk mengelakkan kakisan. Parit biasanya dicerna dengan lebar 0.5 dan kedalaman 0.7 m. Gelung pembumian luaran dan sistem pembumian dalaman dibuat mengikut lukisan kerja projek pemasangan elektrik.

Input kepada pembinaan konduktor gegelung dilakukan di sekurang-kurangnya dua tempat. Selepas pemasangan suis bumi, satu tindakan kerja tersembunyi disediakan, yang menunjukkan pada lukisan alat pelekat alat pelekat untuk mercu tanda tetap.

Ground konduktor utama dibentangkan di sepanjang dinding pada jarak 0.5-0.10 m dari permukaan pada ketinggian 0.4-0.6 m dari aras lantai. Jarak antara titik lampiran adalah 0,6 -1,0 m Di dalam premis kering dan jika tidak ada media aktif kimia, konduktor pembumian dapat diletakkan dekat dengan dinding.

Jalur bumi ke dinding dilekatkan dengan dowel, yang ditembak dengan pistol pembinaan dan pemasangan sama ada terus ke dinding, atau melalui bahagian perantaraan. Digunakan secara meluas adalah juga bahagian-bahagian yang terbenam, yang mana jalur penyemburan dikimpal. Pistol jenis PC boleh digunakan untuk menembak bahagian-bahagian dari lembaran atau jalur keluli sehingga 6 mm tebal ke dalam pangkalan konkrit (sehingga 400 gred), bata, dan sebagainya.

mentah, kawasan lembap dan terutamanya di kawasan yang mempunyai wap menghakis (dengan persekitaran yang agresif) pengalir pembumian yang dikimpal untuk menyokong diikat dengan kayu penetap, kuku. Untuk mewujudkan jurang antara konduktor tanah dan tanah di kawasan itu menggunakan pendakap tersemperit daripada keluli jalur lebar 25 - 30 dan ketebalan 4 mm, dan pendakap untuk pemasangan pengalir pembumian diameter bulat 12 - 19 mm. Panjang pertindihan untuk kimpalan mesti sama dengan dua kali ganda lebar jalur jalur segi empat tepat atau enam diameter keluli bulat.

Kepada saluran paip, konduktor pembongkaran disambungkan, jika ada injap atau sambungan flange yang diluncurkan pada paip, jambatan oleh-pas.

Bahagian-bahagian pemasangan elektrik yang akan diadunkan disambungkan ke saluran pembumian oleh cawangan berasingan. Konduktor asas keluli dan melekat pada struktur logam dengan kimpalan, ke peralatan - di bawah kimpalan yang mungkin. bolt asas atau, di mana konduktor disambungkan kepada konduktor tembaga dengan pendakap wayar dan pematerian. Gelung tanah biasa biasanya dibuat di sekitar pencawang, di mana konduktor pembumian bahagian dalaman pencawang dikimpal. Elemen berasingan peralatan elektrik disambungkan kepada konduktor tanah secara selari, dan bukannya dalam siri, jika tidak, jika konduktor asas telah dipecahkan, sesetengah peralatan mungkin tidak dapat dielakkan.

Di tanah penggilingan semua elemen peralatan elektrik dan struktur logam. Transformer kuasa dibina oleh jambatan fleksibel yang diperbuat daripada kabel keluli. Pelompat di satu sisi dilas ke konduktor pembumian, di sisi lain - ia disambungkan kepada pengubah dengan sambungan yang bolted. Pelucutan dihalang melalui bingkai, plat pemacu dan galas sokongan; Tubi kontak bantu disambungkan ke bas landasan.

Jika pemutus dan penggerak dipasang pada struktur logam, pembumian dilakukan dengan mengimpal konduktor pembumian kepada mereka.

Sekatan pada 6 - 10 kV didasarkan dengan melampirkan konduktor pembumian kepada bebibir penebat sokongan, bingkai atau struktur logam yang dipasangnya.

Arahan pemasangan diri sendiri

Grounding adalah sambungan dari suis bumi dan rangkaian elektrik, atau penerima kilat, ketika datang ke perlindungan kilat di rumah. Pemasangan elektrik untuk pelbagai sebab boleh gagal. Ini boleh menjadi beban dalam litar, kerosakan peralatan itu sendiri. Pemasangan elektrik sendiri dilindungi oleh pelbagai peranti, dan untuk melindungi orang dari kejutan elektrik, gunakan pembumian dan penetapan semula peranti, serta alat perlindungan kilat.

Jika palam atau mesin automatik tidak berfungsi, pecahan elektrik penebat dan voltan yang meningkat pada perumahan berlaku. Menyentuh peranti boleh menyebabkan aritmia, lumpuh otot dan juga kematian. Oleh itu, kejuruteraan keselamatan memerlukan bahagian-bahagian logam pemasangan elektrik ditutup, dan jika penebat rosak oleh kejutan elektrik, pembumian dan penolakan akan dilindungi. Sebagai peraturan, semua peralatan elektrik di bangunan kediaman mempunyai voltan sehingga 1 kV, jadi terdapat keperluan untuk peranti pembumian untuk peranti tersebut.

Sekiranya pecahan berlaku di perumahan, disebabkan oleh asas, kebanyakan arus akan mengalir melalui bahagian asas. Bersama-sama dengan konduktor, elektrod bumi membentuk peranti pembumian. Terdapat beberapa jenis asas:

 • perlindungan kilat yang terdiri daripada pengumpul kilat, rod kilat dan suis bumi di tanah;
 • perlindungan, mencegah kejutan orang, jika dari wayar fasa terdapat pecahan kepada badan pemasangan elektrik;
 • bekerja, untuk operasi normal pemasangan elektrik dalam keadaan biasa dan kecemasan.

Juga, suis bumi boleh dibahagikan kepada alam semulajadi dan tiruan. Asli - ini adalah struktur logam bangunan, saluran paip. Buatan - struktur yang dipasang secara khusus (jalur keluli, keluli bersudut dan lain-lain).

Zeroing dilakukan untuk memastikan pecahnya penebat menyebabkan tersumbatnya palam, sekering yang ditiup. Menurut peraturan keselamatan, ia biasanya dilakukan dalam pemasangan elektrik dengan neutral tanah, jika voltan di dalamnya kurang dari 1 kV. Apabila melengkapkan peralatan dengan sehingga 1 kV dengan pengubah pemisah, voltan sekunder di dalamnya tidak akan melebihi 380 V, dan dengan pengubah langkah ke bawah ia tidak akan melebihi 42 V.

Terdapat klasifikasi sistem yang bersatu untuk memasang pemasangan elektrik sehingga 1 kV, yang digunakan hampir di seluruh dunia. Menurutnya, dalam peralatan dengan voltan sehingga 1 kV tiga sistem bumi digunakan: TN, TT, IT.

Dalam sistem TN, sumber-sumbernya adalah dengan neutral yang mematikan, dan bahagian-bahagian pemasangan elektrik disambungkan kepadanya oleh konduktor pelindung sifar. Di kawasan luar bandar, sistem TT adalah popular untuk peranti dengan voltan kurang daripada 1 kV. Grounding dalam sistem ini tidak bersambung dengan sumber kuasa, tetapi dilakukan di pintu masuk bangunan. Sistem IT jarang digunakan di bangunan kediaman, dengan pemasangan elektrik sehingga 1 kV.

Mengikut peraturan untuk operasi pemasangan elektrik, pembumian dan penolakan mesti ada dalam dua kes:

 1. jika voltan gantian lebih daripada 42 V, dan voltan malar lebih daripada 110 V, dalam peranti elektrik luaran dan berbahaya;
 2. jika dalam mana-mana pemasangan elektrik voltan gantian lebih tinggi daripada 380 V, voltan malar lebih daripada 440 V.

Pemasangan landasan di rumah persendirian dikawal oleh dokumen normatif sedemikian dan sebelum menempatkan bangunan itu beroperasi, perlu dilakukan pengukuran rintangan alat asas:

 1. PUE - peraturan untuk pemasangan pemasangan elektrik;
 2. PTEE - peraturan operasi teknikal pemasangan elektrik;
 3. PTBE - peraturan keselamatan.

Video "Tempat perlindungan di sebuah rumah persendirian"

Sekiranya anda membeli sebuah rumah persendirian tanpa perlindungan elektrik, atau membina sebuah bangunan baru, anda perlu memasang peranti asas untuk peralatan elektrik dan perlindungan kilat. Gelung bumi pelindung adalah sistem dalaman dan luaran. Di dalam bangunan, papan agihan dipasang, di mana dua trek digabungkan. Dan bahagian luar sistem harus terdiri daripada elektrod, digali ke tanah dan saling terhubung dengan plat logam. Suis bumi bumi buatan ini mesti disambungkan ke perisai utama.

Earthing pelindung dalaman adalah konduktor yang berasingan, yang datang dari pemasangan kuasa yang kuat. Mereka disambungkan ke bas di dalam perisai. Kabel tembaga menghubungkan bas dan plat dengan sambungan bolted.

Pertama anda perlu menentukan skim asas. Pada masa ini, dua jenis skim digunakan:

 1. Linear, di mana pin digali secara bersiri dalam satu baris. Litar tidak begitu boleh dipercayai, kerana jika satu sambungan gagal, keseluruhan sistem akan berhenti bekerja;
 2. tertutup, segi tiga. Litar tertutup lebih dipercayai, kerana jika pelompat antara pin rosak, litar akan terus berfungsi.

Berikut adalah arahan langkah demi langkah tentang cara membuat pemasangan bumi pelindung. Sebelum pemasangan, anda memerlukan satu set peralatan dan peralatan berikut: shovel bayonet, mesin kimpalan, Bulgarian, punch, perengkuh dan tukul sledge. Bahan hendaklah disediakan:

 • dawai tembaga tidak kurang daripada 6 mm persegi. dalam bahagian;
 • sudut keluli tahan karat tidak kurang dari 2 meter atau profil segi empat tepat dengan seksyen 150 mm persegi;
 • Struktur keluli tahan karat dari serambi ke sistem, 40 * 4 mm;
 • bolt M10 atau M8;
 • tiga jalur logam (lebar 4 cm, tebal 0.5 cm, panjang 120 cm).

Pada masa yang sama adalah perlu untuk ditakrifkan dengan tempat di mana kontur pelekap akan dilakukan. Sekiranya terdapat kerosakan dalam pendawaian elektrik, tidak sepatutnya ada orang atau haiwan di dalam tanah. Adalah dinasihatkan untuk meletakkan bengkok di belakang rumah di sepanjang pagar, tetapi tidak lebih jauh dari satu meter dari ruang bawah tanah.

Prosedur ini mudah. Pertama, segitiga digerudi, setengah meter dalam, dengan sisi 1.2 m daripadanya, parit menuju ke teras rumah. Elektrod dipukul ke tanah dengan 2 meter, bahagian atas ditinggalkan untuk kimpalan masa depan. Untuk mengasah diperlukan plat dalam bentuk rangka logam segitiga. Satu lagi plastik diletakkan di parit menuju ke rumah, ia dilampirkan ke bahagian paling dekat struktur dengan satu hujung. Kemudian kabel tembaga terputus ke pinggan dan semuanya ditutup dengan bumi.

Kawat ini dimasukkan ke dalam papan suis, di mana ia disambungkan ke GDS (iaitu bas asas). Konduktor aras disambungkan ke bas dari talian talian kuasa, dan ke bas bumi PE. Ia perlu membuat jumper antara bas sifar dan GZSH. Ia tetap hanya untuk bas PE untuk menyambung konduktor yang membawa kepada soket dan lekapan lampu.

Perlindungan kilat lebih mudah. Ia terdiri daripada pemungut kilat di atas bumbung, plumbum semasa dan konduktor tanah di dalam tanah. Mereka disambung mengikut susunan oleh kimpalan atau bolt (yang kurang dipercayai). Versi mudah perlindungan kilat - dua bantuan tajam yang mengetuk dari hujung rabung bumbung hingga satu setengah meter. Dengan gelung tanah, ia mestilah dihubungkan dengan bar keluli atau dawai tebal. Tayar mestilah tidak lebih lebar daripada 6 cm. Semua bahagian perlindungan kilat dikimpal ke elektrod bumi oleh sendi dikimpal. Adalah lebih baik untuk melaksanakannya daripada paip atau jalur yang digali ke tanah.

Selepas memasang suis bumi, untuk memeriksa pematuhannya dengan piawaian, perlu melakukan pengukuran rintangan. Menurut peraturan, jika bangunan itu mempunyai peranti dengan voltan sehingga 1 kV dan neutral ke bumi, rintangan elektrod bumi hendaklah tidak lebih daripada 2, 4, 8 ohm pada voltan 660, 380, 220 (tiga fasa) atau 380, 220, 127 ( arus fasa tunggal).

Pengukuran dan pengesahan asas terdiri daripada tiga peringkat: pemeriksaan visual sambungan, pengukuran ketahanan tanah dan ketahanan gelung tanah. Rintangan diukur dengan megger. Pertama, sambungkan hubungan peranti ke dua titik (objek dan elektrod grounding terdekat) dan bacalah. Kemudian satu elektrod direndam di dalam tanah, dan kedua - di gelung tanah untuk melakukan pengukuran rintangan tanah.

Selepas pengukuran pertama dan menempatkan rumah itu beroperasi, periksa secara berkala keadaan peranti grounding. Disebabkan oleh keadaan cuaca atau serangan kilat, sambungan dalam perlindungan kilat boleh gagal. Pemeriksaan visual perlu dilakukan sekali setahun, dan ukuran rintangan - setiap tiga tahun. Juga ukuran rintangan luar biasa dalam perlindungan kilat dilakukan selepas mogok kilat.

Video "Letupan elektrolitik oleh tangan sendiri"

Bagaimana untuk melaksanakan operasi ini untuk memastikan pemasangan asas anda sendiri, pelajari dari video di bawah.

Litar asas di rumah persendirian dengan tangan anda sendiri: litar, pengiraan, pemasangan

Sebuah rumah persendirian moden dilengkapi dengan sebilangan besar alat elektrik rumah tangga. Untuk menyambungkannya ke bekalan utama, pembumian mesti dilakukan untuk tujuan keselamatan. Dari artikel ini, anda boleh belajar bagaimana untuk membuat gelung tanah di rumah peribadi dengan tangan anda sendiri.

Ini adalah nama sambungan khusus dibuat ke bumi elemen peralatan elektrik. Tujuan utamanya adalah untuk menjamin perlindungan daripada kesan arus elektrik ketika perkakas rumah terputus.

Jualannya, anda boleh menemui kit pendirian khas, harganya kira-kira 4 600 rubel. Anda juga boleh membeli komponen yang berasingan untuk pemasangan, mereka murah. Contohnya, rod keluli (elektrod) 1.5 m panjang akan menelan belanja 500 rubel, klac - 200 rubel, garisan penghubung - 850 rubel. Setiap set grounding mempunyai arahan pemasangan yang sepadan yang mengambil kira kekhususan semua produk.

Walau bagaimanapun, kebanyakan elemen yang diperlukan boleh dihasilkan secara bebas. Di samping itu, pilihan bahan agak luas. Anda hanya perlu tahu keperluan yang dikenakan kepada mereka.

 • Sudut 50x50x5 mm.
 • Pipa dengan garis pusat sekurang-kurangnya 32 mm, dengan ketebalan dinding 3.5 mm atau lebih.

Elektrod ini boleh digunakan pada jumlah penggunaan elektrik tidak melebihi 15 kW.

 • Wayar diperbuat daripada keluli dengan seksyen tidak kurang daripada 10 mm 2.
 • Keluli terkandas 40x4 mm.

Sebagai konduktor, anda boleh menggunakan jalur logam, dawai keluli atau dawai tembaga. Contohnya, dawai SIP dengan teras yang bersilang dan tanpa penebat. Apabila meletakkan parit - tidak kurang daripada 25 mm 2, dengan meletakkan terbuka - tidak kurang daripada 16 mm 2.

 • Rekur elektrod - tidak kurang daripada 1.5 m.
 • Jarak antara kawasan buta bangunan dan gelung tanah adalah sekurang-kurangnya 1 m.
 • Jarak antara rod menegak tidak kurang daripada 1.5 m.

Pemasangan gelung tanah mesti dilakukan lebih dekat ke rumah, dengan mengambil kira jarak yang dinyatakan di atas. Panjang penyambung "baris 9raquo; dalam kes ini akan menjadi minimum, yang akan mengurangkan penggunaan bahan. Dan yang paling penting, pada masa akan datang dia tidak akan mengganggu aktiviti ekonomi - pemasangan utiliti, pecahan katil bunga.

Untuk membuat pengiraan yang tepat adalah di luar kuasa seseorang yang tidak mempunyai pengetahuan yang mendalam. Kerana pengiraan menggunakan bentuk yang rumit, yang mengandungi banyak faktor yang mencirikan sifat-sifat tanah, kelembapan tanah, serta keadaan iklim zon. Koefisien ini boleh diperolehi hanya melalui analisis dan pengiraan tambahan yang kompleks, yang memerlukan kelayakan tertentu dan, oleh itu, tidak akan murah.

Atas sebab ini, pertimbangkan bagaimana untuk membuat gelung tanah di rumah peribadi dengan tangan anda sendiri dengan cara yang lebih mudah. Memandangkan peralatan isi rumah beroperasi dalam rintangan gelung tertentu, di mana ia berfungsi dengan normal.

Gelung asas di rumah peribadi dengan tangan mereka sendiri tidak begitu mudah. Proses ini agak sukar dan merangkumi peringkat berikut:

 • Mulakan kerja dengan menggali parit. Ia perlu untuk berundur 1 m dari dinding bangunan dan teruskan ke proses tersebut. Kedalaman parit harus 0.5-0.75 m, kelihatan seperti segitiga, bahagian besarnya ialah 2.5-3 m.
 • Apabila membeli sudut, anda tidak boleh menyimpan, seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda harus memilih sudut 50x50x5 mm. Oleh kerana struktur yang lebih kecil tidak akan bertahan lama. Secara keseluruhannya, ia mengambil masa 3 meter dari sudut. Untuk memudahkannya memasuki tanah, adalah perlu bagi seorang Bulgaria untuk memotong salah satu hujungnya. Kemudian sudut dengan tukul sledge hampir seluruh panjang di sepanjang puncak segitiga, mereka harus menonjol 10 cm di atas tanah.
 • Menjalankan gelung pembumian di rumah peribadi dengan tangan mereka sendiri, langkah seterusnya ialah menggabungkan tiga elektrod ke satu litar tunggal. Ini memerlukan jalur logam 50 mm lebar dan tebal 5 mm, serta kimpalan elektrik. Jalur ini akan menyambungkan sudut yang berdiri di puncak segitiga. Ia mesti dikimpal kepada mereka di tempat yang boleh diakses. Jahitan hendaklah dikimpal sepanjang keseluruhannya. Sangat penting untuk menutup tempat ini dengan cat, supaya akibat pengaruh arus mengembara dan karat jahitan yang dikimpal tidak dimusnahkan.
 • Peranti gelung tanah pada tahap ini selesai, ia tetap hanya untuk membawanya ke dalam bilik dan semak.

Gelung tanah disambungkan ke panel elektrik dengan menggunakan jalur logam, yang digunakan untuk menyambung elektrod, seperti berikut:

 • Ia perlu untuk menggali parit.
 • Litar bumi (litar di bawah) dan jalur dikimpal antara satu sama lain.
 • Selepas itu, jalur itu perlu ditarik ke perisai elektrik.
 • Untuk sambungan sambungan bas asas ke panel elektrik, teras tembaga boleh digunakan.
 • Kemudian skru dikimpal ke bar asas dan disambungkan ke teras tembaga. Kabel tembaga disambungkan kepada skru dengan dua pencuci dan kacang, yang mengumpul semua wayar tanah rumah.

Untuk mengukur rintangan litar dengan tepat, peralatan khas akan diperlukan. Dalam ketiadaannya, anda boleh menggunakan cara rakyat, yang akan menentukan pengendalian kontur yang dihasilkan.

Ia perlu mengambil pengguna yang berkuasa (dari 2 kW) dan lampirkannya dengan cara ini: ke fasa di apartmen - satu hujung bekalan wayar, ke landasan - yang lain, dan peranti mesti mendapat. Kemudian ia mengikuti rangkaian ini untuk mengukur voltan dengan peralatan dimatikan dan seterusnya. Perbezaan voltan sedikit (5-10V) menunjukkan bahawa anda telah membuat gelung tanah yang betul, yang siap sepenuhnya untuk operasi.

Sekiranya ujian menunjukkan perbezaan voltan yang signifikan, maka anda perlu menambah elektrod. Dari puncak segi tiga untuk kedua-dua belah menggali parit lain 2.5 m panjang dan pada penghujungnya adalah dibelasah ke dalam tanah di kawasan berkenaan yang berkomunikasi dengan jalur, dan pemeriksaan semula dijalankan. Sekiranya semuanya adalah normal, maka gelung tanah (litar di atas) boleh dianggap bersedia.

 • Sambungkan konduktor kepada paip logam dari sebarang komunikasi kejuruteraan.
 • Meliputi unsur-unsur skema dengan komposisi cat dan varnis.
 • Gunakan untuk menyambungkan tanah "sifar 9raquo; wayar.
 • Memiliki suis earthing mendatar dan penyambung di atas (gasket tanah digunakan dalam kes-kes yang jarang berlaku).

1. Sebelum mula bekerja, adalah disyorkan untuk membuat garis litar sementara, yang dikehendaki disimpan. Malah, dari masa ke masa ramai orang lupa, dan kemudiannya tertanya-tanya di mana penyambung dan di mana elektrod diletakkan, akan sentiasa ada di litar gelung tangan.

2. Elektrod boleh diletakkan bukan sahaja di sepanjang simpang segitiga. Mereka boleh diatur sepanjang arka, dalam satu baris. Adalah penting bahawa jumlah rintangan sistem grounding tidak melebihi 3 ohms (voltan sehingga 500 V) dan 4 ohms (sehingga 1 kW). Jika perlu, penunjuk ini dikurangkan dengan memasang 1-2 rod lagi.

3. Jika anda tidak dapat mengukur diri anda, adalah dinasihatkan untuk menjemput pakar untuk keyakinan mutlak dalam kualiti pemasangan litar. Perkhidmatan ini akan menelan kos purata 400-500 Rubles.

Sering kali perkhidmatan tenaga ini secara harfiah dikenakan, meyakinkan bahawa jenis kerja ini mempunyai hak untuk menjalankan hanya organisasi berlesen. Walau bagaimanapun, tanpa dokumentasi peraturan tidak ada tanda-tanda pengharaman pemasangan litar sendiri.

Secara semulajadi, pemasangan boleh dipesan dari jurutera kuasa, untuk menerima kerja siap dan membayarnya. Tetapi jika anda yakin dengan kebolehan anda sendiri, mengapa tidak melekapkan gelung tanah anda sendiri.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 78 = 79