Pemasangan filem di bawah pemanasan – 314167.info

Pemasangan filem di bawah pemanasan

Filem lantai hangat: gambar pendawaian dan pemasangan diri

Salah satu yang paling menjimatkan dan pada masa yang sama pilihan yang berkesan untuk bilik pemanasan di masa kita ialah lantai filem yang hangat. Dalam keadaan kenaikan berterusan harga pembawa haba, dan juga penggunaan tenaga elektrik unsur pemanasan yang mempunyai kapasiti kecil, adalah keputusan yang benar-benar wajar.

Kelebihan utama lantai sedemikian adalah:

 1. Keselamatan ekologi. Radiasi haba dengan panjang gelombang 5-20 mikron, yang dipancarkan oleh unsur-unsur lantai sedemikian, tidak semestinya tidak berbahaya bagi manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan.
 2. Mengurangkan kos tenaga kerana pemanasan bilik yang lebih cekap dan penggunaan kuasa yang kecil.
 3. Bagaimana gaya? Gunung tingkat filem hangat dengan tangan anda sendiri mungkin cukup, hanya ikuti arahan pemasangan kami. Tidak perlu melibatkan pakar untuk ini.
 4. Penggunaan sinaran inframerah untuk memanaskan bilik tidak membawa kepada penurunan kelembapan udara, yang memberi kesan positif kepada kesihatan dan kesejahteraan orang.
 5. Oleh kerana ketebalan kecil filem itu, ia boleh dipasang di bawah dinding dan bahan siling meliputi, yang menjadikannya lebih cekap memanaskan premis.
 6. Tidak seperti pilihan lain, apabila meletakkan lapisan filem, filem itu boleh dibongkar dan diletakkan semula, sebagai contoh, apabila bergerak. Sudah tentu, pembongkarannya hanya mungkin sekiranya menggunakan penutup lantai seperti linoleum, lamina atau permaidani.
 7. Filem pemanasan mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang sehingga 30 tahun atau lebih.

Untuk pemasangan pemanasan bawah lantai, elemen-elemen berikut harus digunakan:

 • Filem yang terdiri daripada sokongan poliester. Sebagai elemen pemanasan, kumpulan pekat karbon digunakan, disatukan oleh jambatan tembaga. Sebelum memulakan kerja, pastikan bahawa kanvas boleh dipangkas agar sesuai dengan dimensi anda.

 • Sensor suhu digunakan untuk menentukan suhu permukaan lantai.

 • Seluruh sistem pemanasan dikawal oleh termostat.

 • Untuk menyambung wayar elektrik ke elemen pemanasan lantai hangat, set penghantarannya termasuk terminal hubungan.

Penting! Anda tidak boleh menyambung menggunakan pek timah! Pengilang melarang mana-mana bahagian dawai ke struktur pita lantai. Apabila pematerian dijalankan, bas konduktor berlebihan dipanaskan, yang boleh mengganggu hubungan dalam sistem pemanasan dan menyebabkan kegagalannya. Pengilang menegaskan penggunaan penyambung kelim.

 • Penebat tempat sambungan elektrik dilakukan dengan bantuan penebat bitumen (lihat arahan pemasangan).

Prinsip operasi reka bentuk ini sangat mudah. Apabila voltan digunakan pada terminal filem termal melalui unsur karbon, arus elektrik mula mengalir, yang menyebabkan penampilan radiasi inframerah. Skim untuk menghubungkan lantai filem hangat juga sangat mudah: jalur filem karbon diletakkan di atas pangkalan, bersambung dengan wayar dan anda boleh meletakkan penutup lantai bersih. Tetapi kira-kira ini sedikit kemudian.

Ciri-ciri teknikal filem pemanasan

Ciri-ciri teknikal utama lantai filem hangat di pasaran adalah:

 1. Kuasa yang digunakan oleh meter berjalan filem. Pada masa ini, bagi sebahagian besar modelnya, angka ini terletak dalam lingkungan 45-67 watt.
 2. Titik lebur (130 C 0). Perlu diingat bahawa dalam perjalanan kerja, permukaan filem dipanaskan ke suhu tidak melebihi 55 ° C.
 3. Peratusan sinaran inframerah dalam spektrum frekuensi keseluruhan hendaklah sekurang-kurangnya 95%.
 4. Panjang dan lebar satu jalur filem termal (sebagai peraturan - 8 X 0.5 m).
 5. Ketebalan filem adalah 0.4 mm. Ini memungkinkan untuk meletakkan lantai yang hangat di bawah mana-mana lantai meliputi - laminate, parket, jubin seramik, serta linoleum atau permaidani. Perkara utama adalah mengikuti arahan pemasangan dan lantai filem hangat akan memberi anda keselesaan dan kehangatan selama bertahun-tahun.

Pemasangan lantai filem-panas dengan tangan sendiri dilakukan dengan urutan berikut:

 • Melukis rancangan untuk penempatan perabot dan perkakas rumah. Ini mengambil kira kawasan bilik dan kapasiti keseluruhan sistem pemanasan.
 • Tata letak ruangan di mana ia dirancang untuk memasang elemen pemanasan.
 • Meletakkan substrat penebat haba, yang menghalang penggunaan haba pada pemanasan lantai interstitial atau lantai lantai konkrit. Sebagai substrat, polipropilena buih digunakan, satu bahagiannya ditutup dengan bahan reflektif. Substrat itu mesti dibentangkan hanya pada permukaan rata, kering dan bersih di lantai kasar.
 • Sesuai dengan pelan yang telah disediakan sebelumnya, lantai filem hangat dipasang. Jalurnya dipotong ke saiz yang diperlukan dan sesuai tanpa bertindih, untuk menjamin jalur antara mereka, pita pelekat tahan panas digunakan. Meletakkan lantai panas lebih dekat daripada 10 cm ke dinding tidak dibenarkan.

 • Pemasangan termostat. Ketinggian pelekap peranti ini ditentukan atas sebab kemudahan penggunaan, serta reka bentuk keseluruhan bilik. Wayar yang menghubungkan termostat dengan elemen pemanasan, serta dengan rangkaian elektrik apartmen, diletakkan dalam alur yang telah disediakan terlebih dahulu. Termosensor yang dipasang mestilah dilengkapi dengan korosi, dan mudah diganti jika perlu. Bagaimana untuk menyambung pengawal selia ke rangkaian dan di mana untuk menyambungkan sensor suhu dan kabel dari lantai hangat ditunjukkan dalam arahan untuk memasang peranti.
 • Sambungan lantai hangat ke elektrik. Untuk melakukan ini, wayar dengan seksyen salib sekurang-kurangnya 1.5 mm 2 digunakan, yang diapit oleh tang di terminal kenalan. Lantai hangat melalui sensor suhu disambungkan ke termostat mengikut rajah yang ditunjukkan. Pemasangan sensor suhu dilakukan di antara filem pemanasan dan substrat penebat haba berhampiran lokasi termostat. Semua kabel yang terhubung terlekat ke dalam alur yang sebelum ini dipotong dalam substrat.
 • Pengesahan pengoperasian.
 • Meletakkan lapisan filem pelindung polietilena ke atas filem inframerah.
 • Ia mungkin untuk memasang penutup lantai.

Perhatian sila! Sebelum meletakkan lantai yang hangat, anda perlu merancang dengan berhati-hati keadaan bilik. Peletakannya di kawasan yang akan diduduki dengan perabot, akan menyebabkan terlalu panas unsur-unsur karbon dan kegagalan mereka.

Harus diingat bahawa semua elemen lantai hangat disambung secara selari. Ini sangat penting untuk memastikan operasi sistem pemanasan yang boleh dipercayai secara keseluruhannya, kerana jika salah satu elemennya gagal, yang lain akan terus bekerja.

Perhatian sila! Potong filem itu hanya di tempat yang ditetapkan khusus. Pada setiap roll ia ditunjukkan oleh garis putus-putus. Jika tidak, mungkin untuk memecahkan integriti litar elektrik.

Meletakkan filem untuk pelbagai jenis lantai

Filem lantai panas di bawah lamina hendaklah diletakkan di atas permukaan yang sempurna rata mengikut arahan pemasangan. Nilai maksimum yang dibenarkan bagi perbezaan tahap lantai tidak boleh melebihi 1 mm setiap 2 meter linear.

Penting! Filem lantai hangat di bawah linoleum atau permaidani diletakkan menggunakan substrat papan lapis atau fiberboard di antara filem inframerah dan penutup lantai.

Pemasangan lantai panas di bawah jubin seramik dijalankan secara langsung di bawah timbunan konkrit.

Untuk memastikan pemanasan premis biasa, kawasan lantai yang hangat hendaklah tidak melebihi 70% dari keseluruhan kawasan bilik. Apabila menggunakan lantai yang hangat sebagai sistem pemanasan tambahan, ruang boleh menampung 30% dari bilik.

Kelemahan lantai filem hangat

Kelemahan sistem pemanas seperti:

 1. Kesukaran membaiki elemen termal, jika berlaku kegagalan. Terutamanya pembaikan adalah rumit sekiranya meletakkannya di bawah jubin seramik.
 2. Penting merintangkan kemungkinan menukar perabot dan perkakas rumah apabila mengubah bahagian dalam premis.

Oleh itu, filem inframerah boleh dipanggil salah satu reka bentuk yang paling berjaya untuk pembinaan lantai panas. Dengan kuasa yang kecil, ia menggabungkan kecekapan tinggi, kebolehpercayaan, dan kemudahan pemasangan dan operasi.

Arahan terperinci untuk memasang pemanasan bawah lantai filem dengan tangan anda sendiri, video:

Filem lantai hangat

Salah satu sumber pemanasan ruang yang paling berkesan ialah lantai filem hangat. Dalam artikel ini, kita akan mengenali keunikan dan prinsip operasi seperti struktur, kita akan mengetahui penggunaan tenaga, serta jenis penutup lantai yang sesuai untuk sumber pemanasan ini.

Ciri utama lantai filem ialah ketiadaan kerja basah apabila meletakkan filem itu, iaitu, tidak ada keperluan untuk senarai pasir simen. Peletakan kanvas boleh dilakukan walaupun oleh pembina yang tidak berpengalaman dalam masa yang relatif singkat untuk mana-mana permukaan sejajar atau melengkung.

Lantai inframerah dengan cepat menyelesaikan masalah pemanasan kecemasan premis. Haba dari elemen pemanasan datang segera selepas sistem dihidupkan dalam rangkaian elektrik. Filem ini mempunyai margin keselamatan dan keselamatan yang tinggi, ia boleh sesuai dengan sebenar di bawah penutup lantai paling dan bahkan di bawah permaidani.

Reka bentuk itu sendiri terdiri daripada beberapa tikar pemanasan, sensor bersepadu dan termostat, dengan cara yang suhu pemanasan diselaraskan. Sekiranya kapasiti sistem pemanasan melebihi 2 kW, ia disambungkan ke panel elektrik melalui kabel berasingan.

Terdapat juga versi mudah alih lantai hangat, ia juga sesuai di bawah penutup lantai. Produk sedemikian juga diatur dengan cara yang sama. Sensor suhu terletak di antara unsur pemanasan, wayar peranti ini disambungkan kepada kenalan termostat. Peranti terakhir dipasang di mana-mana bahagian mudah dinding. Ia berfungsi untuk memantau bacaan sensor dan menyesuaikan suhu mengikut nilai-nilai yang ditetapkan oleh pengguna.

Sistem ini mula berfungsi apabila disambungkan ke rangkaian elektrik 220 volt. Selepas memasang termostat dalam julat yang diingini, filem itu mula memancarkan haba, yang menyerupai sensasi cahaya matahari semula jadi. Aliran ini memberi kesan yang menjejaskan kesihatan manusia, memanaskan objek sekitar, dan bukannya udara, sebagai sistem pemanasan radiator. Untuk memastikan haba tidak dihantar kepada jiran dari bawah, substrat yang mencerminkan haba diletakkan di bawah filem.

Baru-baru ini, terdapat kecenderungan kenaikan harga tenaga yang berterusan, jadi isu dengan penggunaan kuasa untuk sistem pemanasan autonomi masih relevan untuk banyak pengguna. Apabila membeli lantai filem hangat, ramai yang berminat dengan perunding tentang berapa banyak mereka perlu membayar untuk pemanasan tersebut. Untuk menentukan kos kewangan, adalah perlu untuk membiasakan diri dengan penggunaan tenaga lantai yang dipanaskan.

Ia agak sukar untuk mengira kecekapan tenaga sistem pemanasan yang dipertimbangkan, kerana setiap model filem akan mempunyai kuasa tersendiri (dinyatakan dalam watt atau kilowatt), serta kehilangan tenaga habanya sendiri. Juga anda perlu mengambil kira jenis dan kualiti penebat, bilangan tingkap dan pintu. Penggunaan kuasa sebenar akan sedikit berbeza dari yang dikira, kerana termostat dan sensor memungkinkan untuk mempersingkat waktu untuk memanaskan bilik. Iaitu, sistem ini akan mengendalikan tidak lebih daripada 70% masa anggaran.

Pengiraan elektrik yang betul akan memberi kesan:

 • Jumlah kawasan rumah atau apartmen yang berguna. Dalam kes ini, kos akan hanya 70 atau 80% daripada parameter ini, kerana filem inframerah tidak disusun di bawah perabot besar. Tidak perlu memanaskan bilik di tempat ini.
 • Kehadiran thermoregulator dan sensor suhu dalam sistem. Kedua-dua perkakas di sistem pemanas bawah lantai ini mengurangkan kos pemanasan.
 • Ketersediaan bahan penebat haba berkualiti tinggi.
 • Penggunaan tenaga maksimum diperhatikan apabila sistem pemanasan bermula.

Penggunaan tenaga bergantung pada jenis sistem pemanasan. Jika filem itu digunakan sebagai sumber pemanasan sementara, maka setiap meter persegi kawasan alat pemanasan menggunakan hingga 160 watt per jam. Dalam kes di mana lantai hangat dianggap sebagai sumber pemanasan utama, kuasanya dapat meningkat menjadi 200 ... 400 Watt / m2. Kadar aliran maksimum diperhatikan pada tahap pemanasan bilik, maka penggunaan kuasa turun. Secara umum, keperluan sumber tenaga dikira berdasarkan kawasan premis dengan lantai yang hangat.

Lantai hangat inframerah sempurna dengan hampir semua jenis lantai. Filem ini sesuai untuk lamina (jika anda menggunakan lantai laminat yang betul), linoleum, gabus, permaidani, parket. Sistem pemanasan sedemikian boleh diletakkan dan di bawah jubin, tetapi untuk pemanasan seramik pilihan terbaik adalah penggunaan pemanasan lantai kabel. Menurut para ahli, reka bentuk filem benar-benar selamat apabila diletakkan di atas pangkalan kayu. Dalam kes ini, terdapat kebarangkalian minimum penyalaan bahan.

Filem pemanasan berlaku pada suhu +50 darjah, penunjuk ini benar-benar selamat untuk kayu dan permukaan lain. Lantai hangat inframerah sempurna sepadan dengan linoleum, tetapi bahan yang dipersoalkan perlu dibentangkan pada permukaan keras yang terdahulu, contohnya, kepingan papan lapis atau papan serat. Seterusnya, substrat yang memaparkan haba khas dan kot penamat dipasang. Pilihan yang baik untuk penamat ialah penggunaan lamina. Panel berlapis juga diletakkan di atas substrat, mereka tahan kepada kelembapan yang tinggi dan perubahan suhu mendadak.

Cara memilih linoleum untuk sebuah apartmen yang sesuai untuk lantai yang hangat, sila baca pautan tersebut.

Pilihan lain untuk lantai untuk lantai filem adalah jubin. Produk sedemikian mempunyai kekonduksian terma yang tinggi, yang pada akhirnya meningkatkan kecekapan sistem pemanasan. Untuk meningkatkan keselesaan, lantai dipanaskan di premis seperti dapur, bilik mandi dan koridor.

Memasang lantai filem dengan tangan anda sendiri

Bukan setiap pemilik pangsapuri bandar atau rumah negara tahu bagaimana untuk meletakkan lantai filem hangat. Perlu difahami bahawa untuk mewujudkan sistem sedemikian, unsur pemanasan mesti dipasang pada substrat dengan cara yang kering tanpa menggunakan timbunan simen-pasir atau campuran gam. Seterusnya, mari mengkaji semula proses meletakkan filem secara terperinci.

Pada peringkat kerja ini, perlu menyediakan permukaan asas. Di lapangan tidak ada retakan dan cip yang tajam, unjuran tajam, yang boleh merosakkan filem. Tempat yang rusak ditutup dengan penyelesaian dan menunggu untuk mengering. Perlu diingatkan bahawa elemen pemanasan diletakkan di sepanjang sisi panjang bilik di tempat-tempat bebas perabot. Selepas permukaan asas kering, substrat dengan lapisan yang mencerminkan haba dipasang. Tempat-tempat menyertai bahan ini diikat dengan pita pembinaan.

Seperti yang telah kami katakan, pemasangan filem termal dilakukan di bahagian besar premis. Ini menjadikannya mungkin untuk menyusun bilangan maksimum band pepejal dan mengurangkan bilangan wayar plumbum. Filem ini mesti dibentangkan pada permukaan yang disediakan, supaya bahagian depan berada di atas, tayar tembaga di bahagian bawah. Tempat dengan wayar plumbum hendaklah terletak di bawah papan bas atau di tepi penutup lantai.

Untuk mengelakkan ricih pada masa akan datang, filem pemanasan tetap kepada penebat haba dengan menggunakan pita pelekat. Untuk membuat lembaran seragam pemanasan permukaan perlu dibuang dengan jurang yang minimum. Dalam kes ini, pengenaan serpihan individu filem pada satu sama lain tidak dibenarkan.

Semua wayar disambungkan dengan pematerian dengan tayar atau menggunakan rivet khas. Selepas ini, mereka mula mengasingkan kawasan di mana filem itu dipotong terlebih dahulu. Setiap produk mestilah terlindung dalam 6 bahagian (kedua-dua belah filem, sambungan terminal dan wayar, hubungan jalur tembaga dengan garis, kenalan wayar).

Pemasangan peranti ini dijalankan mengikut arahan yang dilampirkan kepadanya. Sebelum menjalankan kerja sedemikian, perlu membaca dokumentasi yang disertakan dan memastikan bahawa jumlah kuasa elemen pemanasan tidak melebihi kuasa termostat. Sambungan peranti yang ditentukan mesti dijalankan oleh pakar yang memenuhi syarat untuk RCD yang berasingan dengan arus undian tidak lebih dari 30 mA.

Perlu diingat bahawa pemasangan termostat dilakukan berdekatan dengan pendawaian elektrik yang ada di tempat yang tidak berantakan dengan perabot atau peralatan rumah tangga yang besar.

Peranti ini boleh dipasang secara kekal, atau dipasang ke saluran kuasa menggunakan palam khas.

Di peringkat kerja seterusnya, sensor dipasang. Bahagian sensitif elemen ini terletak pada titik penerimaan suhu pemanasan set, yang ditetapkan pada thermoregulator. Pemotongan termostat dan keseluruhan sistem pemanasan akan dilakukan semasa pencapaian nilai haba nominal pada sensor. Lampiran bahagian ini kepada filem itu dilakukan dengan menggunakan pita penebat atau bahan penebat lain. Sekiranya lamina atau parket digunakan sebagai kot penamat, sensor dipasang di kawasan itu dengan beban minimum pada salutan, yang akan menghalang kemusnahannya semasa operasi lantai panas.

Selepas menjalankan semua kerja pemasangan, perlu menyemak operasi sistem. Untuk melakukan ini, hidupkan termostat dalam rangkaian, tetapkan suhu yang diperlukan dan teruskan ke kerja ujian. Pertama anda perlu menyemak pemanasan setiap jalur. Tidak sepatutnya ada tanda-tanda percikan di tempat hubungan antara busbar tembaga dan kabel plumbum. Selepas pemeriksaan, lantai hangat ditutup dengan filem polyethylene padat, yang akan digunakan sebagai kalis air, kemudian meneruskan untuk meletakkan penutup lantai yang dipilih.

Meletakkan penutup lantai di atas lantai yang hangat

Terdahulu, kita sudah membincangkan hakikat bahawa lantai hangat inframerah boleh dimuatkan di bawah sebarang jenis salutan, walaupun yang paling umum adalah jubin lamina atau seramik. Dalam kes yang kedua, lapisan pelekat adalah campuran pelekat dengan ketebalan sehingga 2 milimeter dengan mesh mengukuhkan. Reka bentuk salutan ini akan membolehkan haba dibahagi-bahagikan seragam ke seluruh permukaan dan mewujudkan lapisan tegar untuk mengelakkan kerosakan pada filem itu sendiri.

Sebelum meletakkan lamina pada elemen pemanas meliputi substrat atau filem polietilena padat, maka anda boleh menjalankan pemasangan papan. Dengan penutup lantai lembut, sebagai contoh, permaidani atau linoleum, perkara-perkara yang sedikit lebih rumit. Pertama anda perlu meletakkan asas atau papan lapis atau osp dapur, dan kemudian menutup kot finish. Pengancing lapisan meratakan ke lantai kasar berlaku dengan bantuan dowels, paku atau skru (bergantung kepada jenis asas).

Pengguna forum dan pengguna Internet lain telah meninggalkan banyak komen tentang penggunaan lantai filem hangat, di sini adalah sebahagian daripada mereka:

Saya memasang lantai yang hangat dengan skrin reflektif (kuasa elemen pemanasan 150 W / m2), penutup lantai jubin di sebuah rumah negara di kawasan dapur. Pengambilalihan itu berpuas hati, kerana penggunaan termostat membolehkan meminimumkan kos tenaga. Semasa ketiadaan saya di negara ini saya menghidupkan sistem melalui kapasitor dan relay mekanikal (ia tidak memprogram lebih dari 3 jam kerja sehari).

Ini membolehkan anda sentiasa mengekalkan suhu positif minimum di dalam bilik (di musim sejuk ia tidak jatuh di bawah +3 darjah). Saya telah menggunakan lantai hangat selama 5 tahun, tidak ada aduan mengenai karyanya. Satu-satunya kelemahan adalah keperluan untuk sambungan berasingan menggunakan RCD.

Bilik tidur kami berada di sudut rumah panel, di dalam bilik ini terdapat tingkap besar, jadi pada musim sejuk, ia perlu melarikan diri dari sejuk menggunakan pemanas. Tidak lama kemudian, kita mengetahui bahawa perkakas rumah tersebut mengeringkan udara, jadi kami menolak pemanas dan memerintahkan meletakkan lantai yang hangat. Kami telah menggunakan sistem ini selama lebih dari 3 tahun, kami tidak menemui apa-apa kelemahan.

Saya tinggal di sebuah bangunan bertingkat tinggi di tingkat pertama dengan bilik bawah tanah yang tidak panas, jadi saya sentiasa berasa tidak selesa berjalan di lantai sejuk. Selepas melihat iklan di Internet, saya memutuskan untuk memasang lantai IR dari pengilang Termo Dar. Mengarah barang dan perkhidmatan untuk pemasangan. Pengambilalihan berpuas hati, apartmen itu memanaskan dengan cepat, tiada kelembapan. Satu lagi kelebihan produk ini adalah jaminan 15 tahun. Satu-satunya kelemahan adalah kemustahilan unsur pemanasan sendiri.

Mereka mengarahkan lantai hangat dari jenama Caleo. Sepanjang musim sejuk, sistem pemanas ini dihidupkan pada 24 darjah, apabila ia menjadi terlalu sejuk di halaman, beralih ke +26. Seluruh keluarga berjalan berkaki ayam di dalam bilik. Daripada kelebihan operasi salutan, perubahan warna lantai meliputi di bawah beban ditentukan (beg dengan perkara-perkara yang tidak perlu diletakkan di atas linoleum). Kesimpulannya adalah bahawa lantai hangat tidak menanggung beban tinggi, jadi ia tidak boleh dibina di bawah perabot.

Artikel yang berguna? Tambah pada penanda buku anda!

Filem lantai hangat - nasihat mengenai pilihan

Apabila bahan filem penjimatan tenaga panas muncul di pasaran pembinaan, ia menghasilkan sensasi yang nyata. Dan ini tidak menghairankan, kerana lantai itu mempunyai banyak kelebihan. Gunung filem lantai panas boleh di bawah sebarang lapisan - dari lamina hingga jubin. Dan secara bebas. Dalam artikel ini kita akan membincangkan tentang apa bahan, apakah kebaikan dan keburukannya, dan apakah ciri-ciri pemasangan.

Pertama sekali, perlu diperhatikan ciri-ciri penting ketika meletakkan lantai filem hangat. Ini adalah kekurangan keperluan untuk membuat skim simen semasa pemasangan, serta keuntungan yang tinggi dalam penggunaan elektrik.

 • kemudahan pemasangan - dengan meletakkan kedudukan untuk mengatasi walaupun bukan profesional;
 • keselamatan mutlak - tiada risiko kebakaran atau litar pintas;
 • kemungkinan meletakkan di semua bilik, walaupun dalam keadaan basah;
 • pemanasan dipasang bukan sahaja di lantai, tetapi juga di siling, dinding dan permukaan lain, seperti lukisan, cermin, permaidani, dan sebagainya;
 • faktor prestasi tinggi (sehingga 97%). Ini adalah petunjuk terbaik di kalangan semua jenis sistem pemanasan sedia ada;
 • keserasian lengkap dengan setiap jenis lantai;
 • tiada radiasi elektromagnet;
 • rintangan yang sangat baik untuk kerosakan mekanikal (walaupun dengan pecah ia mungkin untuk mengubah atau membaiki bahagian, bukan sistem sepenuhnya);
 • kesunyian;
 • kebersihan ekologi;
 • kemudahan dan kemudahan pembongkaran dalam hal bergerak.

Bagi kelemahan, mereka tidak mempunyai lantai filem hangat, tetapi ada nuansa tertentu yang mesti diambil kira.

 • di atas lantai filem yang hangat, mustahil untuk meletakkan perabot, terutama jika berat;
 • lantai ke maksimum harus terbuka, jika tidak, ia akan menjadi terlalu panas, dan ini sangat memberi kesan tidak hanya dia, tetapi juga perabot;
 • Jangan tutup tempat sensor udara dan lantai terletak, jika tidak, ia tidak berfungsi dengan betul.

Bagaimana untuk betul melancarkan lantai filem

Pertama anda perlu membersihkan permukaan lantai, maka ia diletakkan di atas bahan penebat haba. Apabila memilihnya, dipandu dengan apa yang akan menjadi lapisan penamat. Jika anda bercadang untuk meletakkan linoleum atau permaidani di atas, penebat boleh menjadi apa-apa, hanya mengambil kira ketebalan lembaran - 3-5 milimeter. Di semua lapisan sendi terpaku dengan pita pelekat.

Dan jika salutan adalah jubin seramik, disarankan untuk menggunakan palam teknikal tebal 2 mm sebagai penebat haba.

Di samping itu, semasa pemasangan, adalah perlu untuk menentukan terlebih dahulu kedudukan termostat, dan juga membuat gambarajah pendawaian untuk memastikan bahawa filem itu kemudian jatuh rata di atas lantai. Dan meletakkannya hanya di kawasan terbuka, di mana tidak ada rancangan memasang perabot.

Menurut teknologi pemasangan lantai filem yang hangat, filem itu dibahagikan kepada jalur saiz yang tepat di sepanjang garis yang dihasilkan pengilang. Selepas itu, filem itu diletakkan di atas lantai dengan cara yang sesuai dengan skema itu.

Kemudian filem mesti disambungkan ke pendawaian. Di tepi jalur tembaga, pasangkan terminal pengapit, dan sambungkan wayar kenalan kepada mereka. Pastikan untuk melindungi dengan penebat bitumen semua tempat sambungan dawai, serta tempat memotong filem dari bahagian belakang.

Kemudian sambungkan sensor lantai. Ini dilakukan dari bahagian bawah filem, dan ia juga terpencil. Apabila lantai filem hangat dibentangkan sepenuhnya, dan semua kenalan dan wayar disambungkan, termostat perlu dipasang, dan hanya kemudian ia disambungkan kepada sesalur kuasa. Tetapi sebelum meletakkan kot penamat, lantai panas semestinya diuji untuk memastikan permukaannya dipanaskan secara sama rata.

Pemanasan bawah lantai di bawah jubin

Pemasangan lantai filem hangat di bawah jubin mempunyai ciri-cirinya sendiri, dan ia memerlukan lebih banyak masa dan usaha daripada semua kes lain, kerana ia pada asalnya dirancang hanya untuk peletakan kering. Maksudnya, tidak semua lantai filem mampu menahan pengaruh persekitaran alkali pelekat pelekat atau simen.

Filem ini dibentangkan oleh pihak di mana bar tembaga konduktif dapat dilihat. Substrat mestilah bersih dan kering. Untuk memastikan bahawa jalur tidak bergerak selepas sambungan, lebih baik untuk melampirkannya dengan pita cat. Ingat: perkara utama adalah untuk mendapatkan hubungan rapat antara bahan penebat haba dan filem. Ini tidak termasuk rupa kekosongan di udara.

Apabila selesai semua kerja meletakkan filem itu, menyambungkan termostat dan sensor suhu, lantai panas boleh dihubungkan ke rangkaian dan diuji. Jika segala-galanya adalah normal, maka filem polietilena diletakkan di atas filem, dan logam polimer, tetapi bukan logam, dengan saiz pembinaan 20 hingga 40 milimeter diletakkan pada kalis air ini.

Pemasangan lantai yang hangat di bawah jubin itu selesai dengan meletakkan terus jubin atau granit seramik. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa dalam kes ini, lapisan pelekat jubin sepatutnya sekurang-kurangnya sepuluh milimeter. Di samping itu, gam itu sendiri perlu membeli yang istimewa, yang disediakan untuk lantai yang hangat. Untuk mengimbangi pengembangan haba antara dinding dan penutup lantai, jurang kecil mesti ditinggalkan - ia kemudiannya boleh ditutup dengan tiang.

Adalah wajar untuk meletakkan lantai filem hangat di bawah jubin di peringkat pembaikpulihan.

Lantai filem hangat di bawah lamina

Apabila memasang lapisan mencerminkan haba di bawah lamina, pakar tidak menasihatkan penggunaan bahan-bahan di mana kerajang aluminium digunakan. Untuk meletakkan, filem lavsan metallized atau polipropilena sangat sesuai.

Pemasangan lantai yang panas di bawah lamina itu sendiri agak mudah. Sebenarnya, apabila lembaran reflektor haba telah dibentangkan, ia perlu diperbaiki bersama pita pelekat. Dan kemudian terus ke filem termal - ia akan dihubungkan dengan thermoregulator.

Jalur-pelat lantai hangat dilekatkan pada lapisan sebelumnya juga dengan bantuan pita pelekat. Peringkat seterusnya adalah pemasangan termostat. Ia biasanya diikat ke dinding atau dipasang ke saluran keluar. Kemudian wayar disambung: terminal hubungan dipasang, wayar diletakkan, kenalan dikepang, penebat dibuat. Kemudian mereka disambungkan kepada thermoregulator, dan sensor haba disambungkan kepadanya. Kami menguji lantai panas dan meletakkan lamina.

Ia juga perlu untuk menghapuskan semua sumber litar pintas yang mungkin, dan juga perlu untuk menguji sistem. Dan mengukur rintangan semua kumpulan filem termal - sekurang-kurangnya 1 MΩ. Periksa fungsi pemasangan keseluruhan, hidupkan sistem pemanasan dan sentuh setiap jalur thermo filem dengan tangan anda - ia harus memancarkan haba sekitar 40 darjah.

Memilih lantai filem hangat, memberi tumpuan terutamanya kepada pengeluar yang menjamin kualiti produk mereka, dan ini mesti didokumenkan.

"Tingkat keselesaan" asas pengetahuan

pada penciptaan lantai panas.

Semua hak terpelihara. Menyalin maklumat hanya dibenarkan

dengan petunjuk mandat pengarang dan pautan aktif ke laman web kami.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

51 + = 55