Pemasangan gelung tanah

Litar asas di rumah persendirian dengan tangan anda sendiri: litar, pengiraan, pemasangan

Sebuah rumah persendirian moden dilengkapi dengan sebilangan besar alat elektrik rumah tangga. Untuk menyambungkannya ke bekalan utama, pembumian mesti dilakukan untuk tujuan keselamatan. Dari artikel ini, anda boleh belajar bagaimana untuk membuat gelung tanah di rumah peribadi dengan tangan anda sendiri.

Ini adalah nama sambungan khusus dibuat ke bumi elemen peralatan elektrik. Tujuan utamanya adalah untuk menjamin perlindungan daripada kesan arus elektrik ketika perkakas rumah terputus.

Jualannya, anda boleh menemui kit pendirian khas, harganya kira-kira 4 600 rubel. Anda juga boleh membeli komponen yang berasingan untuk pemasangan, mereka murah. Contohnya, rod keluli (elektrod) 1.5 m panjang akan menelan belanja 500 rubel, klac - 200 rubel, garisan penghubung - 850 rubel. Setiap set grounding mempunyai arahan pemasangan yang sepadan yang mengambil kira kekhususan semua produk.

Walau bagaimanapun, kebanyakan elemen yang diperlukan boleh dihasilkan secara bebas. Di samping itu, pilihan bahan agak luas. Anda hanya perlu tahu keperluan yang dikenakan kepada mereka.

 • Sudut 50x50x5 mm.
 • Pipa dengan garis pusat sekurang-kurangnya 32 mm, dengan ketebalan dinding 3.5 mm atau lebih.

Elektrod ini boleh digunakan pada jumlah penggunaan elektrik tidak melebihi 15 kW.

 • Wayar diperbuat daripada keluli dengan seksyen tidak kurang daripada 10 mm 2.
 • Keluli terkandas 40x4 mm.

Sebagai konduktor, anda boleh menggunakan jalur logam, dawai keluli atau dawai tembaga. Contohnya, dawai SIP dengan teras yang bersilang dan tanpa penebat. Apabila meletakkan parit - tidak kurang daripada 25 mm 2, dengan meletakkan terbuka - tidak kurang daripada 16 mm 2.

 • Rekur elektrod - tidak kurang daripada 1.5 m.
 • Jarak antara kawasan buta bangunan dan gelung tanah adalah sekurang-kurangnya 1 m.
 • Jarak antara rod menegak tidak kurang daripada 1.5 m.

Pemasangan gelung tanah mesti dilakukan lebih dekat ke rumah, dengan mengambil kira jarak yang dinyatakan di atas. Panjang penyambung "baris 9raquo; dalam kes ini akan menjadi minimum, yang akan mengurangkan penggunaan bahan. Dan yang paling penting, pada masa akan datang, dia tidak akan mengganggu aktiviti ekonomi - penumpuan utiliti, pecahan katil bunga.

Untuk membuat pengiraan yang tepat adalah di luar kuasa seseorang yang tidak mempunyai pengetahuan yang mendalam. Kerana pengiraan menggunakan bentuk yang rumit, yang mengandungi banyak faktor yang mencirikan sifat-sifat tanah, kelembapan tanah, serta keadaan iklim zon. Koefisien ini boleh diperolehi hanya melalui analisis dan pengiraan tambahan yang kompleks, yang memerlukan kelayakan tertentu dan, oleh itu, tidak akan murah.

Atas sebab ini, pertimbangkan bagaimana untuk membuat gelung tanah di rumah peribadi dengan tangan anda sendiri dengan cara yang lebih mudah. Memandangkan peralatan isi rumah beroperasi dalam rintangan gelung tertentu, di mana ia berfungsi dengan normal.

Gelung asas di rumah peribadi dengan tangan mereka sendiri tidak begitu mudah. Proses ini agak sukar dan merangkumi peringkat berikut:

 • Mulakan kerja dengan menggali parit. Ia perlu untuk berundur 1 m dari dinding bangunan dan teruskan ke proses tersebut. Kedalaman parit harus 0.5-0.75 m, kelihatan seperti segitiga, bahagian besarnya ialah 2.5-3 m.
 • Apabila membeli sudut, anda tidak boleh menyimpan, seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda harus memilih sudut 50x50x5 mm. Oleh kerana struktur yang lebih kecil tidak akan bertahan lama. Secara keseluruhannya, ia mengambil masa 3 meter dari sudut. Untuk memudahkannya memasuki tanah, adalah perlu bagi seorang Bulgaria untuk memotong salah satu hujungnya. Kemudian sudut dengan tukul sledge hampir seluruh panjang di sepanjang puncak segitiga, mereka harus menonjol 10 cm di atas tanah.
 • Menjalankan gelung pembumian di rumah peribadi dengan tangan mereka sendiri, langkah seterusnya ialah menggabungkan tiga elektrod ke satu litar tunggal. Ini memerlukan jalur logam 50 mm lebar dan tebal 5 mm, serta kimpalan elektrik. Jalur ini akan menyambungkan sudut yang berdiri di puncak segitiga. Ia mesti dikimpal kepada mereka di tempat yang boleh diakses. Jahitan hendaklah dikimpal sepanjang keseluruhannya. Sangat penting untuk menutup tempat ini dengan cat, supaya akibat pengaruh arus mengembara dan karat jahitan yang dikimpal tidak dimusnahkan.
 • Peranti gelung tanah pada tahap ini selesai, ia tetap hanya untuk membawanya ke dalam bilik dan periksa.

Gelung tanah disambungkan ke panel elektrik dengan menggunakan jalur logam, yang digunakan untuk menyambung elektrod, seperti berikut:

 • Ia perlu untuk menggali parit.
 • Litar bumi (litar di bawah) dan jalur dikimpal antara satu sama lain.
 • Selepas itu, jalur itu perlu ditarik ke perisai elektrik.
 • Untuk sambungan sambungan wayar asas ke panel elektrik, teras tembaga boleh digunakan.
 • Kemudian skru dikimpal ke bar asas dan disambungkan ke teras tembaga. Kabel tembaga disambungkan kepada skru dengan dua pencuci dan kacang, yang mengumpul semua wayar tanah rumah.

Untuk mengukur rintangan litar dengan tepat, peralatan khas akan diperlukan. Dalam ketiadaannya, anda boleh menggunakan cara rakyat, yang akan menentukan pengendalian kontur yang dihasilkan.

Ia perlu mengambil pengguna yang berkuasa (dari 2 kW) dan lampirkannya dengan cara ini: ke fasa dalam apartmen - satu hujung bekalan wayar, ke asas - yang lain, dan peranti mesti mendapat. Kemudian ia mengikuti rangkaian ini untuk mengukur voltan dengan peralatan dimatikan dan seterusnya. Perbezaan voltan sedikit (5-10V) menunjukkan bahawa anda telah membuat gelung tanah yang betul, yang siap sepenuhnya untuk operasi.

Sekiranya ujian menunjukkan perbezaan voltan yang signifikan, maka anda perlu menambah elektrod. Dari bahagian atas segitiga ke arah mana-mana arah lain parit 2.5 m panjang digerudi dan pada hujungnya sudut tambahan tersekat ke dalam tanah, yang dihubungkan dengan jalur, dan pemeriksaan dilakukan sekali lagi. Sekiranya semuanya adalah normal, maka gelung tanah (litar di atas) boleh dianggap bersedia.

 • Sambungkan konduktor kepada paip logam dari sebarang komunikasi kejuruteraan.
 • Meliputi unsur-unsur skema dengan komposisi cat dan varnis.
 • Gunakan untuk menyambungkan tanah "sifar 9raquo; wayar.
 • Memiliki suis earthing mendatar dan penyambung di atas (gasket tanah digunakan dalam kes-kes yang jarang berlaku).

1. Sebelum mula bekerja, adalah disyorkan untuk membuat garis litar sementara, yang dikehendaki disimpan. Lagipun, banyak perkara dilupakan dalam perjalanan masa, dan untuk mengelakkan meneka di mana penyambung berlalu dan di mana elektrod berada, gambar rajah kontur akan sentiasa berada di tangan.

2. Elektrod boleh diletakkan bukan sahaja di sepanjang simpang segitiga. Mereka boleh diatur sepanjang arka, dalam satu baris. Adalah penting bahawa jumlah rintangan sistem grounding tidak melebihi 3 ohms (voltan sehingga 500 V) dan 4 ohms (sehingga 1 kW). Jika perlu, penunjuk ini dikurangkan dengan memasang 1-2 rod lagi.

3. Jika anda tidak dapat mengukur diri anda, adalah dinasihatkan untuk menjemput pakar untuk keyakinan mutlak dalam kualiti pemasangan litar. Perkhidmatan ini akan menelan kos purata 400-500 Rubles.

Sering kali perkhidmatan tenaga ini secara harfiah dikenakan, meyakinkan bahawa jenis kerja ini mempunyai hak untuk menjalankan hanya organisasi berlesen. Walau bagaimanapun, tanpa dokumentasi peraturan tidak ada tanda-tanda pengharaman pemasangan litar sendiri.

Secara semulajadi, pemasangan boleh dipesan dari jurutera kuasa, untuk menerima kerja siap dan membayarnya. Tetapi jika anda yakin dengan kebolehan anda sendiri, mengapa tidak melekapkan gelung tanah anda sendiri.

Berada di sebuah rumah persendirian

Untuk mewujudkan semua syarat keselamatan elektrik di rumah persendirian, adalah perlu untuk memasukkan kerja-kerja tersebut sebagai pemasangan asas apabila memasang pendawaian elektrik baru atau membina semula yang lama kepada pelan kerja umum. Earthing di rumah peribadi Tiada kesukaran yang tertentu berbanding dengan pemasangan asas di bangunan berbilang tingkat.

Gelung pembumian di rumah persendirian terdiri daripada suis bumi menegak yang didorong ke dalam tanah, yang disambungkan antara satu sama lain oleh suis bumi mendatar dan konduktor tanah yang menghubungkan gelung tanah ke papan elektrik.

Sebagai konduktor menegak menegak, sudut keluli 50 × 50 × 5 mm biasanya digunakan. Untuk suis bumi mendatar, jalur keluli 40 × 4 mm sesuai. Bahan untuk konduktor pembumian adalah seksyen keluli bulat 8-10 mm2. Dimensi dan bahan yang lebih tepat untuk konduktor pembumian dan konduktor gegelung boleh didapati di PUE-7, seksyen 1.7.

Dilarang menggunakan kelengkapan sebagai konduktor pembumian dan konduktor pembumian. Ini dijelaskan oleh hakikat bahawa lapisan luar salutan adalah masin, kerana ini pengedaran semasa di atas keratan rentas dilanggar, dan proses pengoksidaan (lebih cepat berkarat) juga berlaku secara berbeza.

Struktural gelung tanah membuat sebagai segi tiga sama sisi. Untuk tujuan ini, di halaman rumah kami membuat tanda dalam bentuk segitiga sama sisi. Adalah disyorkan untuk meletakkan gelung tanah pada jarak tidak lebih dari 1 m dari asas rumah.

Selepas menandakan, gerakkan parit di sepanjang perimeter segitiga yang ditandakan oleh kami dengan kedalaman 0.8-1 m Dan lebar yang mencukupi untuk penskalaan mudah, kira-kira 0.5-0.7 m Dalam parit ini, suis bumi mendatar akan dibentangkan.

Sekarang puncak menegak akan didorong ke kedalaman 2-3 m di sepanjang simpang segitiga. Tidak sukar untuk melancarkan sudut 2-3 m panjang di atas tanah dengan tukul sledge biasa. Untuk memudahkan kerja ini, sudut di ujungnya diasah sehingga sesuai dengan baik ke tanah.

Ia juga mungkin untuk menggali atau menggerudi telaga kecil di sepanjang puncak segitiga dengan kedalaman sehingga 1.5 m, ini akan membolehkan untuk memotong sudut ke dalam lapisan yang lebih kecil di bumi.

Selepas kerja-kerja persiapan telah selesai, tempat telah dipilih, parit telah dicabut dan digali, kita terus ke pemasangan langsung gelung tanah. Dalam parit di sepanjang puncak segitiga, kita memotong sudut ke tanah, tetapi kita tidak menyekatnya sepenuhnya, tetapi sehingga sudut sudut 20-25 cm panjang menonjol ke parit.

Apabila semua suis bumi menegak didorong ke dalam tanah, ia mesti disambungkan ke satu sama lain oleh suis bumi mendatar, sekali gus mewujudkan gelung tertutup.

Ini dilakukan dengan menggunakan kimpalan konvensional, kimpalan ke sudut-sudut pelantar jalur keluli. Mana kawasan yang menghubungkan dan jalur dikimpal mesti, di mana-mana tidak menggunakan sambungan diperketatkan, kerana dengan masa tempat-tempat ini mengoksidakan menyebabkan kehilangan hubungan dan pembumian ketidakcekapan litar berfungsi beroperasi.

Selepas gelung tanah dipasang, perlu menyambungkan litar ini ke papan elektrik. Untuk melakukan ini, juga menggunakan kimpalan, mengimpal konduktor pembumian, seksyen dawai keluli 8-10 mm, ke gelung tanah dan letakkannya di parit ke panel elektrik. Di penghujung wayar yang disalurkan ke panel elektrik, kami mengimpal dengan bolt M6 atau M8 untuk mengamankan dawai tanah.

Sekiranya tiada dawai keluli, anda boleh menggunakan jalur keluli yang sama sebagai konduktor pembumian, seperti suis bumi mendatar.

The band dari sudut pandangan pendekatan kecekapan adalah lebih baik daripada wayar, kerana ia menyentuh tanah dengan kawasan itu akan menjadi lebih sukar tetapi jalur keluli yang diletakkan kepada nada suara parit kerana ia adalah lebih sukar untuk membengkokkan daripada dawai keluli.

Selepas menjalankan kerja kimpalan, tempat kimpalan harus dirawat daripada kakisan dengan sebatian tahan karat. Selepas manipulasi mudah itu pembumian di sebuah rumah persendirian akan melayani anda lebih daripada sedozen tahun.

Sesetengah tenaga elektrik baru berfikir bahawa supaya landasan bertahan selagi mungkin, ia mesti dilindungi daripada kakisan dengan pewarnaan sengaja. Ini tidak boleh dilakukan secara kategori!

Pemasangan gelung tanah sedemikian tidak semestinya tidak masuk akal. Logam mesti mempunyai sambungan yang baik ke tanah, dan cat menghalangnya, mewujudkan rintangan yang hebat.

Pada peringkat ini pemasangan gelung asas untuk rumah selesai. Selepas memastikan bahawa sambungan kimpalan dikimpal dengan selamat, anda boleh mengisi parit dengan parit. Spesifikasi pemasangan gelang asas ini juga digunakan untuk pemasangan perlindungan kilat.

Sambungan di papan elektrik di hadapan gelung tanah di rumah persendirian.

Sebagai peraturan, bekalan elektrik di rumah persendirian dijalankan oleh saluran udara dengan sistem grounding TN-C. Dalam sistem sedemikian, neutral bekalan kuasa adalah berasaskan, dan konduktor fasa L dan protokol sifar saling gabungan dan kerja PEN sesuai untuk rumah.

Selepas pemasangan gelung tanah anda sendiri dibuat di dalam rumah, ia perlu menyambungkannya ke pemasangan elektrik di rumah. Terdapat dua cara untuk melakukan ini:

 • - memperbaharui sistem TN-C ke sistem grounding TN-C-S;
 • - untuk menyambungkan rumah ke litar bumi pada sistem TT.

Menyambungkan rumah ke gelung tanah menggunakan sistem TN-C-S.

Seperti yang diketahui dalam sistem grounding TN-C, tidak ada konduktor pelindung yang berasingan, jadi di dalam rumah kita sedang mengolah semula sistem TN-C pada TN-C-S. Ini dilakukan dengan membahagikan panel elektrik yang berfungsi bersama sifar dan konduktor PEN perlindungan, menjadi dua berasingan, kerja N dan PE perlindungan.

Oleh itu, dua wayar kuasa, satu fasa L dan gabungan PEN sesuai untuk rumah anda. Untuk mendapatkan pendawaian tiga konduktor di dalam rumah dengan fasa yang berasingan, wayar neutral dan perlindungan mestilah dalam papan suis pembukaan rumah untuk membuat bahagian yang betul sistem TN-C TN-C-S.

Untuk melakukan ini, pasang bas di papan suis yang disambungkan ke perisai oleh logam, ia akan menjadi bas bawah PE yang konduktor PEN akan disambungkan ke bahagian bekalan kuasa.

Selanjutnya dari bas PE adalah pelompat pada bas konduktor kerja sifar N, bas konduktor kerja sifar mesti terpencil dari perisai. Nah, wayar fasa disambungkan ke bas berasingan, yang juga terpencil dari perisai.

Selepas semua ini, perlu menyambungkan panel elektrik dengan gelung tanah bumi. Ini dilakukan dengan menggunakan wayar terkandas tembaga, satu hujung wayar disambungkan ke panel elektrik, akhir lain disambungkan kepada konduktor tanah dengan bolt pada akhirnya, yang bagi maksud ini dan telah dikimpal khas.

Sambungan rumah ke litar bumi berdasarkan sistem TT.

Untuk sambungan ini, anda tidak perlu menjalankan sebarang partition konduktor PEN. Sambung wayar fasa ke bas terpencil dari papan suis. Konduktor PEN gabungan bekalan kuasa disambungkan ke bas yang terpencil dari papan suis dan pada masa akan datang anda menganggap PEN sebagai hanya wayar sifar. Kemudian hubungkan badan perisai ke gelung tanah rumah.

Seperti yang dapat dilihat dari gambar rajah, gelung tanah rumah tidak mempunyai sambungan elektrik dengan konduktor PEN. Menyambungkan tanah dengan cara ini mempunyai beberapa kelebihan berbanding sambungan TN-C-S.

Sekiranya PEN pengalir dibakar dari bahagian bekalan kuasa, semua pengguna akan disambungkan ke tapak anda. Dan ini penuh dengan banyak kesan negatif. Dan sejak asas anda tidak akan mempunyai sambungan dengan konduktor PEN, ia menjamin potensi yang tidak berpotensi pada perumahan peralatan elektrik anda.

Sering kali ini berlaku apabila voltan konduktor neutral nampaknya disebabkan oleh loading sekata fasa (peralihan fasa) yang boleh mencapai nilai 5 hingga 40 V. Apabila terdapat rangkaian komunikasi antara sifar dan konduktor perlindungan, pada mencorakkan peralatan anda juga boleh berlaku potensi kecil.

Sudah tentu, apabila situasi seperti itu timbul, RCD perlu berfungsi, tetapi mengapa harapan untuk RCD. Ia akan lebih baik dan lebih tepat untuk tidak menguji nasib dan tidak membawa kepada keadaan sedemikian.

Daripada kaedah yang dipertimbangkan menghubungkan gelung tanah rumah kita boleh menyimpulkan bahawa sistem TT di rumah persendirian adalah lebih selamat berbanding dengan sistem TN-C-S. Kelemahan menggunakan sistem TT adalah kos yang tinggi. Iaitu, apabila menggunakan sistem TT, perlu memasang peranti pelindung seperti RCD, relay voltan.

Saya juga ingin ambil perhatian bahawa tidak perlu membuat kontur dalam bentuk segitiga. Segala-galanya bergantung pada keadaan luaran. Anda boleh meletakkan suis earthing mendatar dalam apa-apa perintah, sepanjang bulatan atau sepanjang garis. Perkara utama ialah bilangan mereka cukup untuk memastikan rintangan tanah minimum.

TU untuk 380V 3F + PEN di sebuah rumah persendirian saya perlu memasang pada pos sempadan harta, pada perisai mount dengan peranti pemeteran, pembumian untuk mesin perisai di + 32A dalam perisai. Soalan:

1. Adakah perlu untuk mengulang semula konduktor yang datang dari TP TP di papan ini atau dari gelung tanah dengan hanya meletakkan perisai?

2. Mesin automatik mana yang digunakan (3 tiang, 4 tiang atau apa)?

3. Dari perisai ini ke papan suis utama di dalam rumah kira-kira 25 meter. Oleh itu, untuk rumah, saya merancang untuk melaksanakan gelung tanah berasingan. Dan untuk melakukan pemisahan PEN ke PE dan N sudah berada di Papan Utama Utama. Sehubungan itu, selepas pemisahan itu telah meletakkan peranti perlindungan automatik dan kemudian mengumpul litar. Adakah mungkin untuk melakukannya (dengan mengambil kira hakikat bahawa dalam perisai di kutub itu akan ada peranti perlindungan automatik dan PEN dalam perisai digubal semula tetapi tidak dibahagikan)?

Gelung bumi - peranti, pengiraan dan pemasangan sistem pembumian untuk rumah negara

Terima kasih kepada perkembangan teknologi, perkakas elektrik pelbagai kuasa membanjiri rumah kami. Sukar untuk membayangkan kehidupan tanpa peti sejuk, mesin basuh, ketuhar gelombang mikro, periuk induksi - kami menggunakannya setiap hari. Jangan lupa bahawa peralatan elektrik adalah bahaya kepada kami dalam hal pelanggaran penebat mereka. Oleh itu, adalah perlu untuk melengkapkan gelung tanah untuk seluruh rumah, oleh itu melindungi diri anda dan peranti dari pecahan ke perumahan.

Apakah gelung tanah yang digunakan untuk? ↑

Menjelaskan dalam bahasa teknikal yang kering, landasan menyiratkan sambungan elektrik ke tanah (tanah) bahagian bukan konduktif pemasangan elektrik, dibuat dengan sengaja. Dalam kes ini, bahagian peralatan elektrik ini tidak berada di bawah voltan dalam keadaan normal, tetapi mungkin berada di bawahnya. Sebabnya mungkin melanggar penebatan, termasuk.

Untuk menjelaskannya dalam bahasa yang lebih mudah, seseorang harus ingat kursus fizik sekolah. Seperti yang kita ingat, semasa ini mempunyai harta mengalir ke arah rintangan sekurang-kurangnya. Jika penebat bahagian peranti hidup rosak, arus akan mencari tempat di mana rintangan adalah yang paling rendah. Jadi terdapat kerosakan pada badan perkakas. Dalam erti kata lain, kes logam akan bertenaga. Selain fakta bahawa ia boleh mengganggu operasi peranti itu sendiri atau bahkan memecahkannya, jika pada masa ini seseorang menyentuh permukaan kes itu, ia akan menerima kejutan elektrik.

Gelung tanah adalah perlu untuk memastikan arusnya diedarkan di antara orang dan peranti pembumian dalam bahagian songsang kepada rintangannya. Memandangkan rintangan badan manusia berkali-kali melebihi rintangan gelang tanah, arus maksimum yang dibenarkan melaluinya, dan selebihnya pergi ke tanah. Kami datang ke masa yang sangat penting: dengan membuat gelung tanah kita sendiri, perlu membuatnya supaya rintangannya tidak dapat diterima.

Selalunya, pembumian dijalankan dengan bantuan rod logam - elektrod dikebumikan di tanah dan disambungkan dengan jalur atau batang di bahagian atas. Reka bentuk ini disambungkan dengan perisai bersebelahan dengan kabel atau jalur logam yang sama.

Kedalaman elektrod bergantung kepada ketepuan tanah dengan air. Lebih tinggi air bawah tanah adalah, kedalaman yang kurang diperlukan.

Jarak dari rumah mesti sekurang-kurangnya 1 m, tetapi tidak melebihi 10 m.

Gelung pembumian rumah persendirian dibuat dengan bantuan batang, yang dapat dijadikan sudut keluli, garis lurus struktur, pipa, balok I. Bahagian seksyen elektroda hendaklah lebih daripada 1.5 cm 2, dan bentuknya hendaklah mudah dipasang ke dalam tanah.

Rod disusun berturut-turut atau dalam bentuk angka geometri: segi tiga, segi empat, segiempat tepat. Ini bergantung kepada kemudahan pemasangan struktur dan kawasan yang boleh digunakan. Satu varian peralatan kontur sepanjang perimeter bangunan juga mungkin. Tetapi yang paling biasa masih gelung tanah segi tiga. Elektrod dipalu ke bahagian atas angka, yang dihubungkan dengan jalur keluli.

Penting! Litar bumi mesti berada di bawah tanah beku.

Dengan kata lain, asas boleh dilakukan dengan menggunakan bahan yang ada. Tetapi ada peluang untuk membeli kit siap untuk melengkapkan gelung tanah. Ia termasuk rod - elektrod yang diperbuat daripada keluli berpakaian tembaga, 1 m panjang, disambungkan oleh sendi berulir. Kit sedemikian tidak murah, tetapi ia memudahkan tugas dan tahan lama digunakan.

Sudah tentu, asas boleh dilakukan dengan percubaan. Sebagai contoh, tentukan kedalaman air, berundur dari rumah ke jarak yang optimum dan melengkapkan kontur segitiga. Buang elektrod bersama dan ukur rintangan struktur yang terhasil. Sekiranya ternyata terlalu besar, elakkan elektrod tambahan, pasangkannya dengan yang sebelumnya dan buat lagi pengukuran. Dan sementara hasil pengukuran tidak akan memenuhi keperluan.

Pakar, bagaimanapun, sangat mengesyorkan bahawa sebelum membuat gelung tanah, membuat semua pengiraan yang diperlukan. Tentukan bilangan elektrod bumi menegak, yang akan diperlukan, dan panjang jalur penyambung, bergantung kepada rintangan tanah.

Pertama, anda perlu menentukan rintangan satu elektrod bumi menegak - elektrod.

ρequiv - ketahanan tanah setara, Ohm * m;

L - panjang elektrod, m;

d - diameter elektrod, mm;

T - jarak dari bahagian tengah elektrod ke tanah, m.

Nilai rintangan tanah boleh diambil dari jadual, tetapi jika tanah itu tidak seimbang, maka

Ψ - pekali iklim bermusim;

ρ1 , ρ2 - resistiviti tanah (1 - lapisan atas, 2 - lapisan lebih rendah), Ohm * m;

H- ketebalan lapisan atas tanah, m;

t- kedalaman yang elektrod tersumbat, m (kedalaman parit);

Jika anda tidak mengambil kira rintangan suis bumi mendatar, maka bilangan elektrod boleh didapati dengan formula:

REncik- Rintangan tanah yang normal, berdasarkan PTEEP.

Tentukan rintangan semasa suis pembumian mendatar dengan formula:

b- lebar suis bumi;

ψ - Faktor musim bagi suis bumi mendatar;

ɳD - faktor permintaan suis bumi mendatar.

Panjang suis bumi adalah seperti berikut:

a - jarak antara elektrod.

Rintangan elektrod menegak dengan mengambil suis bumi mendatar:

Jumlah bilangan elektrod bumi menegak adalah sama dengan:

ɳdalam - pekali permintaan untuk tanah menegak.

Penunjuk yang dipanggil "faktor penggunaan" menunjukkan kesan satu sama lain pada arus, bergantung kepada lokasi elektrod menegak. Jika elektrod disambung secara selari, arus yang mengalir melalui mereka memberi kesan kepada satu sama lain. Lebih kecil jarak antara elektrod, semakin besar rintangan litar tersebut.

Jika bilangan alasan, yang diperolehi oleh formula terakhir, bukan integer, pusingan sehingga keseluruhannya di sebelah yang lebih besar.

Selepas semua pengiraan dibuat, pilih lokasi yang sesuai untuk lokasi gelung tanah. Tentukan angka mana yang akan diletakkan elektrod. Kemudian lukiskan gelung tanah dengan mengambil kira jenis bahan yang digunakan. Pastikan untuk menunjukkan bahawa mereka digunakan untuk elektrod dan untuk jalur penyambung, panjang dan diameternya, kedalaman lokasi.

Semua ini berguna bukan sahaja untuk memudahkan pemasangan dan masa depan, tetapi juga untuk mendapatkan pasport gelung tanah. Apabila kerja pemasangan selesai dan rintangan gelung diukur, kakitangan pengurusan tenaga yang perlu dijemput akan mengeluarkan dan menandatangani semua dokumentasi yang diperlukan untuk gelung tanah. Sudah tentu, ini adalah kes jika semuanya dilakukan dengan betul.

Lebih baik memulakan gelanggang tanah di musim panas. Ini akan memudahkan penggalian dan mengukur rintangan tanah. Pada masa yang sama, ia akan lebih pasti dilihat pada apa kedalaman air bawah tanah terletak.

Pertimbangkan pilihan untuk melengkapkan gelung tanah dalam bentuk segitiga:

 1. Tempat yang telah kami pilih. Oleh itu, kita menggali kedalaman parit 0.7 m hingga 1 m (dibawah pembekuan tanah), lebar 0.5 - 0.7 m. Garis-garis ini mesti membentuk segitiga dengan sisi, panjang yang ditentukan semasa pengiraan.
 2. Dari salah satu sudut segitiga kita menggali parit ke arah perisai kuasa.
 3. Di sudut segitiga, kita menggerakkan elektroda bumi. Apa sebenarnya yang akan kita gunakan untuk ini, adalah perlu untuk menyelesaikan pada peringkat pengiraan. Sebagai contoh, ini akan menjadi sudut keluli 50 * 50 mm. Sekiranya ketumpatan tanah tidak membolehkan anda menyekat rod, anda perlu menggerudi telaga.
 4. Kami memperdalam rod supaya mereka menonjol di atas paras tanah. Jika kita masih perlu menggerudi telaga, pasang sudut di dalamnya dan tutupnya dengan tanah, dicampur dengan garam.
 5. Ambil jalur keluli 40 * 5 mm dan kimpalan ke elektrod, membentuk kontur dalam bentuk segitiga. Kemudian dari salah seorang dari mereka kita memimpin jalur ke kabinet kuasa.
 6. Kami membetulkan jalur ke dawai atau perisai kuasa menggunakan bolt diameter 10 mm. Dalam kes ini, bolt mesti dikimpal pada jalur.
 7. Pada peringkat ini, kita periksa ketahanan gelung tanah dengan Ohmmeter. Peranti ini tidak murah, tidak masuk akal untuk membelinya. Adalah lebih baik untuk menjemput pekerja dari pengurusan tenaga, supaya mereka mengambil pengukuran dan mengisi pasport gelung tanah. Rintangan harus kurang daripada nilai yang diperlukan. Jika tidak, maka adalah perlu untuk memandu dalam elektrod tambahan.
 8. Sekiranya rintangan itu mencukupi, kami menutup parit dengan tanah yang homogen tanpa apa-apa serpihan dan runtuhan.

Penting! Semasa operasi selanjutnya dalam cuaca kering yang luar biasa, adalah wajar untuk menghidangkan gelung tanah dari hos dengan air untuk mengurangkan rintangannya.

Semua kerja yang berkaitan dengan pengiraan dan pemasangan gelung asas boleh diamanahkan kepada profesional yang mempunyai lebih banyak pengalaman. Ini akan menjimatkan masa dan saraf. Tetapi jika anda cenderung melakukan segalanya sendiri, berani. Penciptaan anda akan melindungi anda dan keluarga anda.

Pada pendapat saya, dalam Jadual 2. dengan nilai-nilai pekali cuaca bermusim rintangan tanah

rod dari pisau pelekat jalur.

PS: Teras (menegak) 1.4 ÷ 1.6, dan jalur (sebagai peraturan ia mendatar) 2 ÷ 2.5.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 2