Pemasangan panel dinding – 314167.info

Pemasangan panel dinding

Pemasangan panel dinding PVC dengan tangan anda sendiri. Pembaikan ekonomi

Panel plastik - bahan murah digunakan untuk menamatkan premis kediaman dan perniagaan. Jenis dinding dan pelapisan siling ini adalah murah, sementara kualiti hiasan sangat baik. Antara lain, kebaikan bahan ini boleh dikaitkan dengan kemudahan pemasangan. Tidak sukar untuk sesiapa memasang panel PVC oleh diri sendiri.

Sebelum anda memulakan operasi seperti memasang panel dinding PVC dengan tangan anda sendiri, anda perlu menentukan jenis bahan sebenar. Untuk hiasan premis untuk tujuan yang berbeza, elemen plastik beberapa jenis boleh digunakan dari bahagian dalam:

Lapisan PVC. Bahan ini kelihatan sama dengan analog kayu - ia mempunyai lebar yang kecil dan sering sepadan dengan pewarna.

Panel lembaran. Pelbagai ini serupa dengan kepingan kayu lapis hiasan.

Panel konvensional dalam bentuk plastik "board9raquo; dengan stud / alur.

Apabila memilih jenis bahan tertentu, anda harus terlebih dahulu memberi tumpuan kepada ciri-ciri khusus dan reka bentuk bilik tertentu. Lapisan plastik mempunyai kelebihan yang tidak "berat" 9raquo; bilik dan memberikannya semulajadi rupa semulajadi. Panel lembaran biasanya digunakan untuk menamatkan dinding dan siling kawasan besar. Penyelesaian yang sangat baik, sebagai contoh, boleh menjadi pelapis loteng atau ruang bawah tanah rumah negara. Ketidaksuburan adalah salah satu kelebihan utama bahan seperti panel dinding. Untuk dapur, PVC sempurna, sama seperti bilik mandi, ruang tamu, lorong, dan lain-lain.

Unsur-unsur plastik pelbagai ini tidak tanpa alasan yang dianggap sebagai pilihan bajet untuk penamat. Kos yang sangat rendah adalah salah satu kelebihan utama bahan seperti panel PVC. Harga bagi mereka turun naik antara 200-300 rubel setiap lamella dalam bentuk "board9raquo;. Lebar elemen hiasan plastik biasanya 25-30 cm. Oleh itu, untuk penamat, sebagai contoh, dinding dengan panjang lima meter perlu dibelanjakan hanya sekitar 4-6 ribu rubel. Jika dikehendaki, anda boleh menemui panel PVC dan lebih murah - untuk 100-150 rubel. Walau bagaimanapun, mereka tidak mungkin terlalu cantik dan reka bentuk asal.

Pemasangan panel dinding PVC dilakukan dengan tangan pada bingkai khas. Untuk memasangnya, anda memerlukan gerudi, tahap bangunan, langkah pita. Panel sendiri semasa pemasangan biasanya perlu dipotong. Oleh itu, anda juga perlu menyediakan keranjang kayu atau jigsaw. Sekiranya ia sepatutnya membuat penebatan tambahan premis, anda perlu membeli kulir untuk memohon gam dan stapler pembinaan.

Selain panel itu sendiri, anda perlu membeli balok kayu sebelum memulakan penyaduran. Berat penamat hiasan PVC boleh diabaikan. Oleh itu, tidak perlu untuk mendapatkan rasuk yang terlalu besar sekatan. Ia akan cukup untuk mempunyai pilihan 3x3 cm atau 4x2.5 cm. Pengecualian adalah kes-kes yang apabila dinding tambahan terlindung. Plat penebat dipasang di antara unsur bingkai. Oleh itu, rasuk untuk jenis kulit ini harus dipilih dengan keratan rentas yang bersamaan dengan ketebalan penebat. Juga, anda perlu membeli gam untuk papan, dowel-cendawan, primer dan filem penghalang wap.

Panel dinding PVC untuk bilik mandi biasanya dipasang tidak di atas batu-batu, tetapi di bingkai logam. Kayu di bilik mandi, sauna atau mandi hanya boleh "lead9raquo;. Baru-baru ini, rangka nipis plastik sering digunakan di bawah panel PVC. Penggunaannya membolehkan anda menyimpan beberapa sentimeter dari kawasan bilik. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan untuk menggunakan pilihan ini hanya di bilik dengan dinding yang sangat.

Unsur asas di bawah panel boleh dipasang secara mendatar atau menegak. Segala-galanya bergantung pada arah di mana tembok berpateri PVC akan selesai. Rasuk atau profil berpaut mengikut tahap. Permulaan di lubang dinding untuk dowel digerudi. Oleh kerana sambungan antara panel dan siling biasanya ditutup dengan papan skirt plastik hiasan, balok atau profil di tempat ini mestilah dipasang semestinya. Begitu juga dengan sudut-sudut bilik. Jalur bersudut dipasang di sini.

Apabila memasang bingkai, adalah penting untuk mengikuti secara tepat bukan sahaja sifat menegak atau sifat mendatar unsur-unsur. Ia juga perlu memastikan bahawa semua rasuk berada dalam pesawat yang sama. Panel PVC - bahan elastik. Walau bagaimanapun, herotan akan memberikan dinding kurang daripada penampilan yang kemas. Kedudukan yang betul dari rasuk di tempat yang betul boleh dilakukan dengan bilah kayu kecil.

Sebelum memasang bingkai, anda harus memikirkan di mana pada masa akan datang akan menggantung kabinet, rak, gambar dan sebagainya. Di tempat-tempat ini perlu mengisi bar mendatar tambahan.

Pemasangan panel dinding PVC dengan tangan sendiri

Jika perlu untuk memanaskan di antara unsur-unsur bingkai yang dipasang, plat polistirena yang diperluaskan telah dipasang pada gam terlebih dahulu. Di samping itu, mereka dilampirkan dengan khas "fungi9raquo;. Kemudian filem penghalang wap diregangkan ke bingkai.

Sebenarnya, panel dalaman dalaman itu sendiri bermula dari sudut. Di sini anda menetapkan bar permulaan. Dalam alurnya masukkan puncak panel pertama. Untuk bingkai, lamellae tetap dengan staples khas menggunakan stapler. Seterusnya, panel kedua dimasukkan ke dalam yang pertama dan juga ditetapkan. Lamela terakhir di dinding dimasukkan ke dalam jalur penamat yang telah ditetapkan sebelumnya. Jika lebar elemen PVC terlalu besar, ia boleh dipotong, tetapi tidak lebih daripada 1/3.

Selepas semua dinding telah dipamerkan, mereka mula menghiasi ruang di atas pintu dan tingkap. Pada peringkat akhir tetapkan skirting hiasan atas.

Pemasangan panel dinding PVC dengan tangan mereka sendiri hendaklah dijalankan mengikut cadangan berikut:

Bingkai boleh dipasang pada dinding yang tidak rata atau belum selesai. Ini akan menjimatkan penamat.

Bar perlu diperbaiki ke dinding hanya menggunakan skru menegak sendiri atau dowels galvanized.

Elemen pertama kulit mesti diselaraskan dengan hati-hati. Jika tidak, semua panel akan ditetapkan bengkok.

Jika hiasan dalaman dinding premis dijalankan dalam tempoh musim panas, panel sebelum pemasangan disimpan pada suhu bilik untuk sekurang-kurangnya 12 jam. Apabila pemasangan yang sama pada musim sejuk, tempoh ini dinaikkan kepada 2 hari (jika panel disimpan dalam fros).

Keluarkan lamellae dengan teliti. Bahan ini tidak terlalu tahan terhadap pelbagai jenis kerosakan mekanikal. Tarik keluar elemen plastik dengan berhati-hati di tepi dan hanya dengan sekeping.

Hacksaw untuk memotong plastik harus digunakan dengan gigi gatal kecil.

Seperti yang anda lihat, pemasangan bahan seperti panel PVC, harga yang rendah, adalah prosedur yang sangat mudah. Perkara utama dalam prestasi kerja ini adalah untuk menetapkan bingkai dengan tepat. The lamellas sendiri mesti diselaraskan dengan sesuka hati yang sama sekali mungkin. Dalam kes ini, selongsong akan berubah dengan kemas dan tahan lama, dan reka bentuk bilik adalah selesa dan menarik.

Melekapkan panel dinding dengan tangan anda sendiri

Seringkali, semasa kerja pembaikan, panel dinding digunakan yang mempunyai ciri-ciri kualiti yang sangat baik dan popular kerana kemudahan pemasangan. Sudah tentu, ia akan mengambil sedikit usaha untuk menganalisis secara teori proses pemasangan panel dinding, tetapi kerja tidak mengalami kesulitan dan tidak memerlukan pengetahuan khusus.

Kelebihan menggunakan panel dinding dalam kerja penamat:

 • mempunyai berat yang kecil - kos pengangkutan bahan dibatalkan;
 • Harga yang berpatutan, terutamanya berbanding kertas dinding vinil atau cecair, plaster hiasan;
 • Kesederhanaan pemasangan disebabkan kekompakan bahan - tidak diperlukan untuk melibatkan pembantu dalam kerja;
 • Reka bentuk panel dibentangkan dalam pelbagai jenis.

Di pasaran anda boleh membeli panel plastik, kayu atau dinding dari panel partikel dan / atau MDF. Perlu diingat bahawa panel kayu dibezakan oleh tahap kesesuaian ekologi yang tinggi (hanya bahan semulajadi yang digunakan dalam pembuatan) dan estetika (reka bentuk panel tersebut akan sesuai dengan gaya dalaman apa pun). Dan, jangan bimbang tentang jangka hayat panel kayu - produk tersebut masih ditutup dengan lilin khas, yang berfungsi sebagai lapisan pelindung.

Panel dinding diperbuat daripada chipboard atau MDF - pilihan ekonomi, kerana kosnya jauh lebih rendah berbanding dengan panel kayu. Dalam kes ini, seseorang tidak boleh mengatakan tentang kualiti mereka yang tidak dapat dinafikan - mereka mempunyai hayat kerja yang panjang dan tahap perlindungan dari pengaruh luaran adalah tinggi.

Peraturan asas untuk bekerja dengan panel dinding yang diperbuat daripada plastik, MDF dan papan serpai

Sebelum meneruskan dengan kerja pemasangan bahan penamat yang dipersoalkan, perlu menyediakan instrumen tertentu. Anda pasti perlu:

 • pemutar skru dan pengikat;
 • tukul;
 • Pemanas;
 • bahan untuk kalis air;
 • gergaji atau gergaji;
 • membina stapler;
 • tingkat bangunan;
 • pelekat;
 • pensil.

Ia harus diambil kira bahawa panel dinding yang diperbuat daripada plastik, papan serat atau MDF boleh dipasang dengan cara berikut:

Sila ambil perhatian: untuk memasang panel dinding memerlukan skirting, clypeus dan sudut. Mereka dibeli bersama-sama dengan panel dinding, dan anda perlu berhati-hati memilih semua komponen permukaan dihiasi masa depan - anda memerlukan satu warna.

Kini anda boleh teruskan terus ke kerja pemasangan. Dan pertama-tama ia perlu membuat peti kayu - padanya, sebenarnya, dan akan memegang bahan penamat dianggap. Untuk peti, anda boleh menggunakan bilah kayu dengan seksyen 10x30 mm, dimensi ini boleh berubah-ubah, tetapi tidak melebihi 25x50 mm. Perintah memasang battens:

 • kami membuat tanda pada permukaan dinding;
 • dengan bantuan skru kami membaiki slats kayu.

Nah, sekarang anda boleh memasang panel dinding terus ke peti, hanya mulailah pemasangan dari sudut dan pastikan panel pertama ditetapkan, sekurang-kurangnya pada dua rel selari peti.

The "stroke" terakhir dalam kerja-kerja menyelesaikan dinding dengan panel adalah pemasangan plinths yang akan membantu untuk menyembunyikan semua kekurangan, ruang antara lantai dan dinding yang sudah dihiasi.

Arahan video pendek pada pemasangan panel dinding ditunjukkan di bawah:

Bagaimana untuk memasang panel kayu

Untuk bekerja dengan panel dinding kayu adalah selesa dan mudah, anda hanya perlu tegas mengikuti cadangan pakar:

 1. Kita perlu membeli panel dinding kayu sekurang-kurangnya 2 hari sebelum pemasangan berfungsi. Adalah perlu bahawa bahan penamat yang dimaksudkan terletak sekurang-kurangnya 40 jam di dalam bilik - ini akan mengelakkan ubah bentuk kayu selepas dipasang.
 2. Permukaan dinding semestinya rata, semua penyelewengan, lubang dan cip dikeluarkan sebelum memasang panel dinding kayu.
 3. Mula-mula anda perlu membuat bingkai kayu - sebuah peti rak bersilang-10x25 mm.
 4. Pemasangan panel selalu bermula dari sudut.
 5. Sudut plastik diletakkan di atas panel dinding kayu yang pertama. Panel ini dipasangkan ke dalam peti sekuat mungkin.
 6. Panel berikutnya dimasukkan ke dalam slot yang sebelumnya.
 7. Pada akhir kerja pemasangan, plinths dan platbands diperlukan.

Ramai yang percaya bahawa panel dinding kayu boleh "ditanam" pada gam khas dan mengeluarkan dengan peti dan pengikat. Ya, ini benar, tetapi anda hanya perlu mengambil kira - bekerja dengan gam dan panel dinding kayu memberikan kesulitan tertentu, jadi lebih baik untuk mempercayai pakar.

Panel dinding dalam hiasan premis - pilihan terbaik bagi mereka yang ingin membuat dalaman yang benar-benar asli, bergaya.

 • Pemulihan enamel mandian: arahan langkah demi langkah

 • Filem lantai hangat inframerah dengan tangan sendiri
  • Pembaikan tanah (24)
  • Rumah dan pondok, bangunan luar kota (26)
  • Sistem kejuruteraan (14)
  • Perabot dan kosiness (25)
  • Perkiraan wilayah (1)
  • Pembaikan, hiasan, pemasangan (56)
  • Bahan bangunan dan kemasan (26)

  Portal Okeymaster.ru adalah sumber Internet yang direka untuk menyediakan semua jenis maklumat mengenai pembaikan, pembinaan, serta teknologi, peralatan, alat dan bahan yang membolehkan anda membaiki sendiri.

  Penggunaan bahan tidak sah yang disiarkan di laman web ini dilarang oleh undang-undang hak cipta. Apabila menggunakan bahan, pautan ke laman web diperlukan.

  Teknologi panel dinding pemasangan dan ciri-ciri mereka

  Hari ini kita akan bercakap tentang pemasangan panel dinding bukan standard. Pertama, mari kita lihat asas-asas untuk mewujudkan wireframe, seperti dalam kes biasa, dan kemudian pergi ke teknik luar biasa. Anda akan melihat bahawa menggunakan beberapa makanan lazat, anda boleh menyimpan banyak bahan binaan. Di sini, sebagai contoh, kita akan mengira kos tersebut. Mari kita lihat bagaimana untuk memasang pemasangan panel dinding dengan tangan anda sendiri, membelanjakan sedikit wang untuk ini.

  Panel dinding adalah elemen pelapisan segiempat tepat. Mereka dijual dalam bentuk siap, selesai dan tidak perlu penamat. Di samping itu, pemasangan panel sandwic dinding serentak dapat melindungi bilik. Mari lihat apa jenis pelapisan ini dibuat:

  • Panel PVC diperbuat daripada polivinil klorida, dikenali dalam pemuzik di bawah nama vinil. Di dalam bahannya berongga dan dibahagikan kepada bahagian-bahagian bentuk persegi di bahagian silang. Kelemahan polimer ini adalah bahawa dari masa ke masa ia mula mengurai. Dalam bentuk asal, panel PVC dijual dengan polietilena yang indah. Selepas pemasangan, lapisan pelindung dipotong. Panel dinding sesuai untuk bilik mandi. Minus hanya satu, dengan depolimeran di dalam bilik akan menembusi toksin. Kelebihan panel dinding PVC adalah ketahanan terhadap kelembapan, ringan dan keindahan luaran.

  Kaedah standard memasang panel dinding

  Mengikut piawaian, pemasangan MDF, PVC dan panel dinding lain dijalankan pada pemasangan. Pada masa yang sama, tugas pemanasan bilik dapat diselesaikan. Untuk ini, bulu mineral, ecowool dan bahan lain digunakan. Kami akan menunjukkan hari ini bagaimana untuk menjalankan operasi ini sedikit lebih murah. Mari kita hitung kos untuk melakukan kerja mengikut skim standard. Dalam tinjauan kami, kami sudah biasa mengambil contoh sebuah bilik berukuran 3 x 5 m. Hari ini, mari kita menjaga sisi yang panjang. Oleh itu, kita mempunyai 12.5 meter persegi, yang perlu dibumikan dengan panel dinding dan terlindung. Berapakah kosnya?

  Bayaran untuk menghadapi akan dibuang dengan serta-merta, kerana kami percaya bahawa ia telah dipilih, dan tidak ada perubahan. Untuk menyimpannya diperlukan dengan mengorbankan penggunaan kaedah pemasangan yang rasional. Mari kita lihat berapa banyak kayu diperlukan dalam kes kita. Menurut teknologi, sarung itu dipasang dari dua lapisan. Yang pertama dibungkus terus di dinding dan terdiri daripada selat menegak. Kedua adalah tetap silang silang, dan papan ini harus didedahkan dengan ketat dalam satu satah. Cara paling mudah untuk melakukan ini adalah dengan tahap laser. Tetapi dalam kes yang melampau, hanya bar atas dan bawah yang terdedah dengan tepat, dan semua yang lain dibimbing oleh helai yang terbentang di antara tepi.

  Oleh kerana menghadapi tidak berat, tetapi siling bilik adalah dua dan setengah meter tinggi, ia cukup untuk meregangkan 5 kontur. Langkahnya adalah setengah meter. Menegak terletak pada jarak 62.5 sentimeter, menghitung di pusat. Secara keseluruhan, mereka adalah 9 keping. Letakkan asumsi bahawa rentetan keratan rentas adalah 4 cm Panjang keseluruhannya adalah 9 x 2.5 + 5 x 5 = 47.5 m Kawasan keratan rentas adalah 16 meter persegi M. cm = 0.0016 meter persegi. m Lipat dua parameter ini dengan 0.0016 x 47.5 = 0.076 cu. m. Setiap meter padu kayu kayu adalah sekitar 7,5 ribu rubel. Jumlah, meninggalkan 570 rubel. Panel-panel ini diikat pada pelata logam agak jarang, jadi kami tidak akan mempertimbangkan pilihan ini. Di sana, kos akan keluar dari perintah yang sama.

  Sekarang mari kita bercakap sedikit tentang sifat negatif bulu mineral, yang paling sering digunakan dalam kes ini untuk pemanasan. Hayat perkhidmatan agak pendek. Dan terdapat dua faktor bahawa orang yang bimbang tentang kesihatan mereka harus tahu tentang:

  1. Debu bulu mineral, melambung di udara, boleh menetap di dalam paru-paru. Zarah yang lebih kecil daripada 5 mikron tidak pernah keluar. Ini adalah fakta yang dikesali. Dan walaupun air mineral berada di belakang lapisan, di bawah pengaruh akustik atau getaran mekanik, dapat menembus debu ke dalam ruangan.
  2. Dari masa ke masa, bulu mineral mula memancarkan bahan-bahan berbahaya seperti phenol dan formaldehid. Ia hampir mustahil untuk menghentikan penembusan mereka ke dalam bilik. Malah membran penghalang wap tidak dapat menampung ini. Ia hanya akan melambatkan proses keracunan.

  Tambah ini, bahawa apabila bulu mineral basah kehilangan losyennya. Oleh itu, apabila menggunakan humidifier udara, kerosakan kerja penebat adalah agak mustahil.

  Bagaimana saya boleh memotong dinding dengan panel menggunakan kaedah yang tidak konvensional

  Teknologi panel dinding pemasangan menyediakan pengancing mereka ke selat dari selat mendatar. Walau bagaimanapun, semua skru disusun secara menegak. Sehubungan dengan ini, adalah dicadangkan untuk melakukan perkara-perkara berikut. Dinding tidak akan diratakan. Penyediaan pangkalan juga tidak diperlukan. Setelah mencuba panel dinding, seluruh dinding akan ditandai dengan garis menegak di sepanjang sendi. Sepanjang setiap ciri, lubang gerudi dengan langkah setengah meter sehingga mereka berada di depan lubang di bawah skru di meter tanah liat.

  Di dalam setiap lubang, kami memukul keping supaya wajah luar mereka terletak di dalam pesawat yang sama. Mudah digunakan untuk menyesuaikan tahap laser. Lebih kecil jarak pemotongan dari dinding, lebih baik. Satu-satunya perkara yang perlu dipertimbangkan adalah di dalam, kami meletakkan penebat seperti Ecoheat. Ketebalannya secara literal 3-4 milimeter. Bahan ini boleh digantikan dengan penebat reflektif seperti Penofol. Perkara utama adalah bahawa semua wajah luar cerik terletak di pesawat yang sama. Kerana pada mereka akan bergantung pada menghadapi.

  Di samping itu, untuk menghapuskan beban yang berlebihan daripada gigi, ia perlu menangkap lebih banyak tembikar di sepanjang kawasan setiap panel. Mereka juga mesti berada dalam pesawat yang sama. Sama antara satu sama lain, dan dengan yang telah dibelasah. Di atas pesawat pemanas, buat lubang untuk semua helikopter. Kemudian kami tampalkan Ecoheat di dinding dalam gaya biasa (atau Penofol).

  Panel dipasang pada kleimers menggunakan kaedah standard. Untuk penetapan kami menggunakan skru mengetuk diri. Barisan yang melampau panel dengan paku cecair boleh terpaku pada hop perantaraan. Kelebihan teknik ini adalah tidak penting kepada geometri dinding. Bahan tidak penting sama ada. Iaitu, semua kelebihan pengorekan diambil. Tetapi ada satu kelemahan. Dindingnya mempunyai banyak lubang. Dalam justifikasi, katakanlah bahawa chopiki nanti boleh digunakan untuk lapisan semula. Teknik ini sesuai untuk kedua-dua panel MDF dan PVC.

  Seseorang boleh mengatakan bahawa sifat kebolehtelapan wap menderita. Dan kita akan bertanya - mengapa pertukaran gas dengan jiran-jiran?

  Panel dinding boleh dilekatkan

  Pemasangan panel dinding dalaman sering dilakukan di atas kepingan venir. Sekeping papan lapis dipasang pada dinding dengan bantuan dowel kuku dan berfungsi serentak sebagai lapisan meratakan. Untuk mendapatkan yang lebih selamat, ia boleh dialihkan dari dalam dengan penebat haba Ecoheat. Hasilnya adalah permukaan rata untuk meletakkan panel dinding. Arahan selanjutnya termasuk pemasangan pada kuku cair. Daripada diri kita, kita akan menambah bahawa Kleimers juga sangat sesuai jika terdapat penumpuk binaan di tangan. Staples sangat baik di dalam venir.

  Masalahnya tetap sama. Kedua-dua venir dan panel dinding bukan bahan mesra alam. Mana-mana papan gentian kayu dicirikan oleh pelepasan formaldehid. Sehingga kini, ini adalah kelas Super E. Apa-apa yang lebih rendah adalah bertentangan dengan piawaian. Menyekat penembusan pelbagai toksin ke dalam bilik adalah hampir mustahil. Anda hanya boleh melambatkan proses ini dengan menggunakan membran penghalang wap di bawah lapisan, dan meliputi segala-galanya dengan hydrophobizator di atas. Sila ambil perhatian bahawa komposisi harus sesuai untuk kerja-kerja filem melamin.

  Kami menyelesaikan kajian ini, kami harap ini membantu untuk menyelamatkan. Kerana untuk membelanjakan tempat di dalam rumah untuk pembinaan sebuah bangunan, apabila tidak diperlukan untuk menghasilkan kalis bunyi yang kuat, ia hanya membazir wang. Di samping itu, teknologi standard direka untuk tiada syarat purata yang sesuai untuk kebanyakan pelanggan. Sekiranya diketahui bahawa beban mekanikal yang tinggi pada panel dinding tidak dijangka, maka tidak perlu untuk mencapai kecemerlangan.

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  69 + = 72