Pemasangan pintu dalaman dengan tangan mereka sendiri

Pemasangan pintu dalaman dengan tangan mereka sendiri

Hari ini, pemasangan pintu dalaman dengan tangan mereka sendiri dilakukan dalam kebanyakan kes. Pengeluar berusaha untuk mempermudahkan pemasangan produk mereka sebanyak mungkin, jadi hampir setiap orang dapat mengatasi ini. Mari kita perhatikan prosedur ini secara terperinci.

Kami mengkaji jenis dan ciri-ciri mereka

Sebelum memasang pintu dalaman anda, anda perlu memilih model yang betul. Dengan kaedah pembukaan, mereka dibahagikan kepada kategori berikut:

 • Lipat. Model sedemikian terdiri daripada beberapa pintu, yang bergerak di sepanjang panduan. Mereka dibahagikan kepada dua subkumpulan: buku (terdiri daripada 2 bahagian dan berbeza dalam kekuatan) dan akordion (alternatif kepada skrin).
 • Coupe (gelongsor). Mereka mempunyai bilangan pengubahsuaian terbesar: 1 dan 2 lipatan, membuka ke dalam atau di sepanjang dinding, kiri dan kanan, dan lain-lain. Kelebihan utama reka bentuk tersebut adalah menjimatkan ruang. Apabila dipasang dengan betul, mereka juga menyediakan tahap penebat bunyi yang tinggi.
 • Menyapu. Variasi terakhir adalah yang paling popular. Pemasangan pintu jenis ini lebih mudah, dan orang yang mempunyai kemahiran pertukangan dapat melakukannya (yang tidak boleh dikatakan mengenai kategori lain). Di samping itu, kos mereka jauh lebih rendah. Kelemahan utama struktur sedemikian adalah mereka menduduki banyak ruang yang berguna.

Pemasangan dua jenis pertama dilakukan mengikut kaedah yang berbeza, yang mempunyai perbezaan yang signifikan. Dalam kes ini, tuan akan memerlukan kemahiran seorang tukang kayu, jika tidak, ia mustahil untuk mencapai hasil yang positif. Oleh itu, arahan langkah demi langkah kami akan mempertimbangkan pemasangan pintu swing.

Beberapa perkataan mengenai pilihan lukisan dan pengiraan

Spesifikasi perlu dipilih berdasarkan keadaan premis. Pertama, kita menentukan saiz kanvas, jadi kita mengukur pembukaan. Jangan lupa tentang keperluan untuk meninggalkan jurang. Antara jawatan dan permukaan awal adalah 10-12 mm, antara web dan balok adalah 3-5 mm. Ini adalah perlu untuk mengelakkan jamming pintu. Ia boleh muncul berkaitan dengan pembengkakan kain (dari turun naik suhu dan kelembapan yang tinggi). Lebar standard berbeza antara 60-100 cm, ketinggian 180-220 cm.

Ingat: kanvas siap tidak mungkin diperbetulkan, tetapi untuk mengembangkan (sempit) pembukaan usaha kerja. Oleh itu, pilih dimensi seberapa tepat yang mungkin - ini akan menentukan kerumitan pemasangan.

Dari saiz pembukaan, keluarkan jurang teknikal (12-15 mm), lebar kotak dan berganda dengan 2. Jumlah yang dihasilkan dikurangkan dari lebar pembukaan. Contoh perhitungan:

 1. Kami mempunyai lebar pembukaan sebanyak 78.5 cm.
 2. 78.5 - (1.2 + 2.5 + 0.3) * 2 = 70.5.
 3. Oleh itu, kami adalah model yang sesuai dengan lebar 70 cm.

Panjang standard pintu adalah 200 cm, jadi anda perlu menyesuaikan pembukaan di bawahnya. Untuk mengira ketinggian yang dikehendaki, hingga dua meter (atau angka lain, jika kita berurusan dengan model yang tidak standard) kita menambah ketebalan kotak, saiz jurang teknikal dan 1 cm (jarak antara kain dan lantai). Jika anda berhasrat untuk menetapkan ambang, kemudian tambahkan ketebalannya.

Sebagai tambahan kepada dimensi, perlu mengambil kira ciri-ciri bahan dari kanvas itu dibuat. Ini tidak begitu penting, tetapi jangan terlepas pandang aspek ini. Ingat beberapa cadangan mudah:

 • Di dalam bilik-bilik dengan kelembapan yang tinggi ia tidak disyorkan untuk menggunakan model yang tidak tahan dengan kelembapan (papan partikel, habuk papan debu, dan sebagainya). Mereka akan membengkak dalam beberapa tahun dan kehilangan penampilan asalnya. Dalam kes sedemikian, disyorkan untuk memasang pintu berlamina.

Petua: jika ada keperluan untuk memasang jenis sedemikian, biarkan jurang teknologi sebanyak 2 kali lebih banyak, kerana kain sedemikian akan membengkak lebih pantas dan lebih kuat.

 • Sekiranya rumah mempunyai kanak-kanak kecil atau haiwan besar, lebih baik meninggalkan model dengan sisipan kaca.

Satu lagi perkara penting - untuk rumah-rumah kayu yang baru dibina apabila memasang kotak adalah disyorkan agar tidak sekrup sepenuhnya skru. Ini akan membolehkan ia mudah bertahan dengan pengecutan.

Di mana untuk bermula - manipulasi persediaan

Pada mulanya, ia akan mengambil beberapa operasi yang sukar dan penting.

Apa yang kita perlukan - kita mempelajari toolkit itu

Alat untuk memasang pintu dalaman tidak mahal dan sukar. Untuk melaksanakan semua manipulasi, anda memerlukan yang berikut:

 • Hacksaw dengan bangku (ia harus saiz yang sesuai - untuk membuat kotak masuk sepenuhnya alur, jika tidak, ia akan sangat menyusahkan untuk melihat). Anda boleh menggunakan gergaji bulat.
 • Tahap bangunan. Idealnya laser - ia memberikan ketepatan maksimum. Bagaimanapun, untuk kerja sekali-kali tidak masuk akal untuk membelinya - ia agak mahal.
 • Bor dengan pemotong.
 • Pensil (atau penanda), pita mengukur.
 • Hammer.
 • Pemutar skru atau pemutar skru perabot.
 • Melekap busa dengan pistol.
 • Memperbaiki bahan: kuku penamat (biasanya mereka dimasukkan ke dalam set), skru, dowels, skru (80 × 5), baji.
 • Dua peringkat (180 dan 50 cm).

Ini adalah peringkat kerja yang paling sukar dan paling kotor. Pintu masuk dalaman pintu masuk bermula dengan pembongkaran yang lama. Mari kita pertimbangkan semua secara berperingkat:

 • Dalam operasi, jumlah kotoran dan habuk yang tidak dapat difikirkan akan muncul. Oleh itu, segera keluarkan semua perabot, permaidani dan barang lain dari bilik. Apa yang tidak boleh dipindahkan untuk menampung apa-apa. Jangan lupa tentang PPE (cermin mata, sarung tangan, pernafasan).
 • Kami mengeluarkan pintu lama dari engsel. Untuk melakukan ini, buka skru yang memegangnya. Jika gelung jenis "daddy-mama" (iaitu, apabila satu bahagian dimasukkan ke dalam yang lain), maka buka pintu dan pada sudut kanan tariknya. Jika gelung tidak dilincirkan, anda perlu bekerja keras, jadi lakukan kerja dengan rakan kongsi.

Petua: jika kanvas lama anda tidak lagi merancang untuk digunakan, ia hanya boleh dihancurkan jika terdapat kekuatan yang cukup. Inilah cara yang paling radikal dan terpantas.

 • Seterusnya, anda perlu membongkar kotak. Pertama sekali, kami mengeluarkan penyelesaian yang memegang bingkai tersebut.
 • Kemudian, di bahagian atas rak kedua, potongan dibuat. Ini akan memudahkan proses pengekstrakan: masukkan lubang-lubang ke lubang-lubang dan tariknya ke arah yang berbeza.
 • Hasilnya, mereka melonggarkan, dan mereka dapat dengan mudah dikeluarkan dari pembukaan.

Sediakan permukaan asal

Langkah seterusnya ialah membawa pembukaan ke pandangan yang betul. Kerja ini dilakukan mengikut susunan berikut:

 • Hancurkan penebat (jika ada). Kami melakukan ini dalam sarung tangan, kerana kumpulan bahan ini menjengkelkan kulit.
 • Kami membuang serpihan pembinaan, selepas itu kami menjalankan audit menyeluruh.
 • Sekiranya bahan-bahan diperhatikan mudah mengupas, keluarkannya. Juga keluarkan semua pengikat (engsel, paku, dan sebagainya).
 • Akibatnya, kita harus mempunyai konkrit kosong (bata, cant - bergantung kepada dinding apa yang dibuat).

Selepas prosedur sedemikian, kemungkinan kelamaan dan integriti permukaan akan terganggu. Oleh itu, ia perlu untuk menyelaraskannya. Terdapat beberapa cara, tetapi yang paling mudah adalah melepa.

Sekiranya, selepas operasi pembersihan, lebar pembukaan meningkat (contohnya lapisan permukaan plaster opal), maka pemasangan dobor akan membantu. Ini adalah seperti kayu (dalam kebanyakan kes) selat dengan lebar 6-30 mm. Mereka dipasang dalam kes apabila perlu untuk "meningkatkan" saiz pembukaan. Pilihan yang lebih tahan lama ialah mortar simen.

Perintah pemasangan pintu dalaman hendaklah diperhatikan dengan ketat, oleh itu semua manipulasi selanjutnya dibentangkan dalam urutan yang betul.

Sekali lagi, setelah memastikan kelancaran permukaan awal, teruskan untuk mengumpul kotak. Ia dijual dalam bentuk bar pelbagai panjang. Daripada jumlah ini, perlu membuat pembinaan berbentuk U (jika ambang ditetapkan, maka satu segi empat tepat). Pilihan kedua digunakan terutamanya untuk tandas dan bilik mandi.

Jika anda mengarahkan kotak bersama-sama dengan pintu, kemungkinan besar ia akan siap - anda hanya perlu memasangnya (menggunakan skru panjang atau kuku). Dengan pembelian yang berasingan ia perlu bersaiz. Ini adalah proses yang paling kompleks, yang memerlukan ketepatan maksimum, kerana dalam kes ketidaktepatan yang sedikit, pintu akan mendapat cerun, yang akan mempengaruhi ciri prestasinya.

Pertimbangkan perhimpunan struktur berbentuk U:

 • Kami meletakkan dua jawatan menegak di atas lantai, ia perlu juga sempurna.
 • Kami menandakan pada mereka ketinggian pembukaan dari bahagian dalam.
 • Dari titik-titik ini kita membuat gergaji pada sudut 45 darjah, di sini anda akan dibantu oleh kerusi.
 • Pada tiang ketiga (mendatar), perhatikan lebar pembukaan di bahagian dalam. Dari titik-titik ini kita membuat gergaji dengan 45 darjah dalam arah yang berbeza. Jangan mengelirukan arah, ketiga-tiga unsur ini perlu dipasang dalam reka bentuk tunggal, jadi dengan setiap potongan baru, cuba pas.
 • Kemudian kami meletakkan tempat untuk gelung dan kunci. Ini boleh dilakukan kemudian.
 • Kami mengumpul reka bentuk yang diterima dan menyambungkannya dengan skru menegak sendiri yang besar. Bagi setiap sendi kami menggunakan sekurang-kurangnya 3 pengikat.

Perhatian sila! Tonton kedudukan menegak skru semasa berpusing, kerana pada sisihan yang sedikit, ia akan menembusi rak.

Untuk reka bentuk segi empat tepat, pemasangan akan sama, hanya dengan penambahan jawatan mendatar kedua.

Dari kanopi akan bergantung pada bagaimana selesanya untuk ditutup dan terbuka, jadi anda memerlukan ketepatan yang sempurna. Kebanyakan percaya bahawa terdapat dua gelung yang cukup untuk operasi normal. Kami cadangkan menggunakan tiga (satu diletakkan tepat di tengah). Dalam kes ini, walaupun dengan penggunaan yang berpanjangan, anda akan mengelakkan gangguan. Jadi lakukan perkara berikut:

 • Guna tanda pada gelung dan bulangkan mereka dengan pensil (penanda).
 • Pada garisan yang digunakan, kami membuat dua alur (di pintu dan kandang) - ke kedalaman kanopi. Pahat akan membantu kami dalam hal ini. Gelung tersebut hendaklah dibasuh dengan permukaan utama.
 • Setelah membuat cengkaman, kami menanggalkan awnings ke skru sendiri-memotong panjang sederhana (sekurang-kurangnya 3.5 cm) pertama ke kanvas, dan kemudian ke jawatan.
 • Sekiranya perlu, kami membuat keadaan yang sesuai: kami meletakkan struktur di atas lantai dan mula membuka (dekat) - jika pergerakannya tidak licin, kami mengetatkan skru.

Langkah seterusnya ialah pemasangan bingkai pintu. Kami melakukan segala-galanya dalam perintah ini:

 • Sekiranya gelung adalah jenis "papa-mama", maka kami akan mengeluarkan pintu - ini akan menjadikan kerja lebih mudah. Jika tidak, kami biarkan ia seperti itu.
 • Aras semua tiga rak. Kami mencapai kedalaman yang ideal!
 • Bar sisi atas dengan bilah kayu.
 • Sekali lagi, kita licin dan jika perlu menggunakan pad.
 • Gerakkan rak sisi melalui gerudi.
 • Di lubang-lubang di dinding, kita memasukkan ukiran.
 • Dengan bantuan skru panjang, kami menetapkan kotak itu.
 • Kami melaksanakan audit dan penjajaran akhir.

Kord terakhir - pen, potong

Setelah memastikan kesempurnaan yang ideal, kami membuat manipulasi akhir. Pada mulanya, pemegang dipasang di pintu. Untuk melakukan ini, melalui lubang diameter yang sesuai digerudi di web (Jika anda membeli set lengkap, anda tidak perlu melakukan ini). Kemudian kedua-dua bahagian pemegangnya disambungkan. Dalam kebanyakan kes, ini tidak sukar.

Pada akhir pameran itu adalah plat - unsur hiasan, menyembunyikan semua penyelewengan dan membentuk integriti struktur. Mereka terpaku sepanjang seluruh perimeter untuk kuku cecair khas. Sendi juga dibuat dengan bantuan kerusi.

Sekali seminggu kami menghantar cetakan dengan artikel yang paling popular.

Menyalin bahan tapak adalah mungkin tanpa perjanjian terlebih dahulu sekiranya memasang pautan terindeks yang aktif ke laman web kami.

Pemasangan pintu dalaman dengan tangan mereka sendiri: foto, video

Cepat atau lambat anda perlu menukar pintu dalaman. Prosedur ini tidak begitu rumit untuk semestinya menyewa pakar. Jika anda mempunyai sekurang-kurangnya beberapa kemahiran dalam mengendalikan gergaji, paras dan ketebalan bob, anda boleh memutar beberapa skru - berunding dengan diri anda. Apabila menggantikan, sebelum memasang pintu pedalaman, yang lama perlu dibongkar. Dan di sini juga ada ciri-ciri. Semua perihal - dalam foto dan video dengan arahan terperinci.

Pintu dalaman berbeza bukan sahaja dalam reka bentuk, tetapi juga menjadikannya dari bahan yang berbeza

Pintu dalaman diperbuat daripada bahan yang berbeza. Dan daun dan bingkai bahan dan pintu yang berbeza. Daun pintu boleh:

 • Dari papan gentian. Ini adalah pintu paling murah. Mereka mewakili bingkai kayu, yang dilampirkan papan serat berlapis. Mereka berbeza dalam penebat bunyi rendah, takut kelembapan tinggi, mudah rosak.
 • Dari MDF. Kos lebih mahal, tetapi ciri kualiti lebih tinggi. Mereka lebih baik dalam kalis bunyi, tidak takut kelembapan, lebih kuat dan lebih tahan lama.
 • Kayu. Pintu yang paling mahal. Dibuat dari pelbagai jenis kayu - dari pain kepada oak atau lebih banyak spesies eksotik.

Daripada bahan yang sama dan bingkai pintu. Pilihan paling buruk - kotak dari papan serat, mereka juga membengkok di bawah berat badan mereka, dan daun pintu tergantung pada mereka - tepung biasa. Oleh itu cuba gunakan MDF atau kayu. Terdapat satu lagi bahan: kayu berlapis. Sudah tentu anda tidak perlu memproses dan melukis, tetapi hayat perkhidmatan bergantung pada kualiti filem.

Pintu dalaman dihasilkan dalam saiz standard, kasihan bahawa piawaian di negara yang berbeza berbeza. Sebagai contoh, di negara kita, pintu berayun membuat lebar 600 - 900 mm dalam langkah 100 mm. Di sesetengah negara EU norma adalah sama - di Jerman, Itali dan Sepanyol. Di Perancis, yang lain adalah standard. Di sini pintu paling sempit ialah 690 mm dan seterusnya dalam langkah 100 mm.

Adakah penting untuk membuat perbezaan? Jika anda ingin menukar hanya daun pintu tanpa kotak, penting - anda perlu memilih dari segmennya atau sama sekali berubah dengan kotak. Pintu dalaman standard ini, seperti di negara kita, pilihannya lebih besar, seperti di Perancis - pada masa yang kurang.

Lebar yang disyorkan daun pintu untuk pelbagai saiz bingkai pintu

Apakah lebar pintu bergantung kepada di mana anda akan meletakkannya. Dari segi piawaian, nilai berikut disyorkan:

 • di ruang tamu, lebarnya adalah dari 60 hingga 120 cm, ketinggiannya adalah 2 m;
 • bilik mandi - lebar dari 60 cm, tinggi 1,9-2 m;
 • di daun pintu dapur lebar sekurang-kurangnya 70 cm, ketinggian 2 m.

Jika, apabila menukar pintu, pembukaan diputuskan untuk melakukan lebih / kurang, anda tidak memerlukan kebenaran tetapi perlu berada dalam had yang ditetapkan untuk setiap bilik.

Bagaimana untuk menentukan lebar untuk membeli pintu? Ukur daun pintu yang ada dan ketahui apa yang anda perlukan. Sekiranya tiada pintu, cari titik paling sempit dalam pembukaan, mengukurnya, anda boleh mengetahui lebar apa yang anda perlukan blok: ia mestilah kurang daripada nilai yang diukur. Sebagai contoh, anda mendapat 780 mm, cari dengan parameter 700 mm. Lebih lebar dalam pembukaan ini tidak dimasukkan.

Set lengkap pintu dalaman yang paling lengkap - dengan kotak, gergaji dan plat

Apabila memilih pintu, beri perhatian kepada peralatan. Terdapat tiga jenis perhimpunan:

 • Daun pintu. Kotak dibeli secara berasingan.
 • Pintu dengan kotak. Segala-galanya selesai, tetapi kotak itu ada dalam bentuk papan berasingan. Ia perlu melihat sudut-sudut dan menyambungkan, menggabungkan gelung secara berasingan.
 • Blok pintu. Ini adalah pintu siap dipasang - sebuah kotak dipasang, engsel digantung. Hanya trim ketinggian dinding sisi, sama rata dan selamat.

Dengan kualiti pintu daun yang sama, harga berbeza dengan ketara. Tetapi perbezaan masa, yang akan menghabiskan pemasangan yang baik.

Pemasangan pintu masuk dalaman demi langkah

Secara umum, terdapat banyak perihal. Momen yang paling biasa akan cuba menggambarkan dan menggambarkan dalam foto atau bahan video.

Sekiranya anda tidak membeli unit pintu di perhimpunan, pertama sekali anda perlu mengumpul bingkai pintu. Ia terdiri daripada dua rak panjang, terletak di sisi, dan satu barisan pendek di lintel atas.

Terdapat sekurang-kurangnya dua pilihan untuk menyambungkan bar ini kepada satu sama lain:

 • Di bawah 45 °. Variasi adalah yang paling tepat dari sudut pandangan estetika, tetapi juga yang paling kompleks. Ketepatan yang tinggi adalah perlu supaya tidak ada retakan. Pada masa yang sama, ia boleh dilakukan dengan menggunakan kerusi tukang kayu, tetapi anda perlu melakukannya dengan teliti. Titik kedua - jika anda melihat bahan berlapis dengan gergaji hacks, ada cip padanya. Jalan keluar adalah menggunakan alat yang baik.

Satu cara untuk menyambungkan bingkai pintu

Terlepas dari cara di mana anda akan menyambungkan unsur-unsur bingkai pintu, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah membaiki rak dan lintel di satu pihak. Kemudian mereka diletakkan di atas lantai di dalam kotak, memeriksa ketepatan sambungan.

Dalam keadaan yang dilipat, panjang yang dikehendaki di sepanjang bahagian dalam rak diukur. Rak tidak selalu sama: lantai sering tidak sekata dan mesti diambil kira. Untuk melakukan ini, ambil tahap dan semak sama lantai. Sekiranya ia sempurna, rak akan sama. Sekiranya terdapat penyelewengan, ia mesti diambil kira: membuat salah satu rak lebih lama. Biasanya ia adalah beberapa milimeter, tetapi itu cukup untuk membuat pintu meledingkan.

Apabila mengira ketinggian, ambil perhatian bahawa rak perlu 1-2 cm lebih lama daripada daun pintu (dengan mengambil kira tumpahan). Jurang 1 cm dilakukan jika tiada permaidani di bawah pintu. Jika permaidani / permaidani / permaidani adalah, lebih baik untuk berbuat lebih banyak. Jangan takut untuk meninggalkan jurang. Mereka perlu untuk pengudaraan biasa di dalam bilik. Sekali lagi kita perhatikan: ketinggian diukur di bahagian dalam - dari pinggir bawah sawit. Memotong, cuba di rak di pintu.

Clearances apabila memasang pintu dalaman

Sekarang perlu memotong lintel sepanjang panjang dan, jika perlu, lihat di sisi lain (jika sendi berada pada 45 °). Panjang lintel mestilah sedemikian rupa bahawa dalam keadaan dilipat jarak antara jawatan adalah lebih besar daripada lebar daun pintu. Pelepasan minimum adalah 7 mm, tetapi selalunya berbuat lebih banyak. 7-8 mm diedarkan seperti berikut: 2 mm - pada engsel, dan 2.5-3 mm pada jurang pampasan. Sebarang pintu dalaman - MDF, papan serat, kayu - berbeza-beza bergantung kepada kelembapan. Untuk menampung perubahan dan jurang ini diperlukan. Tetapi 5-6 mm - ini tidak selalu cukup, terutamanya di bilik basah. Untuk bilik mandi, tinggalkan sedikit lagi, kalau tidak dengan kelembapan yang tinggi, mereka tidak dapat membuka.

Jadi, kami memutuskan jurang minimum apabila memasang pintu dalaman:

Selepas anda memotong semua bahagian dan membuat potongan, lipat kotak di atas lantai. Sekiranya anda melihat kelemahan di dalam dok - menghapuskan menggunakan kertas pasir, tetap di bar. Lebih tepat kebetulan, jurang yang lebih kecil.

Terlepas dari bahan kotak dan kaedah koneksi, lubang-lubang pra-dibor di bawah pengikat - sehingga bahan tidak robek. Diameter gerudi ialah 1 mm lebih kecil daripada diameter skru.

Kotak dilipat, sudutnya ditetapkan pada 90 °. Semasa memegang rak dan lintel dalam kedudukan ini, gerudi lubang dengan gerudi. Sekiranya ada pembantu, mungkin dia boleh. Sekiranya anda bekerja sendiri, tetapkan kotak untuk sementara dengan betul dengan dua bar melintang - lebih dekat ke bahagian atas dan bawah. Ini akan membantu tidak membuat kesilapan dan membuat sambungan yang betul.

Bagaimana untuk menyambungkan bingkai pintu di sudut

Jika disambung pada sudut 45 °, tiga lubang dibuat pada setiap sisi. Dua di atas - satu sentimeter jauh dari pinggir, dan satu sisi - di tengah. Sebanyak tiga skru menoreh sendiri diperlukan setiap sambungan. Arah pemasangan skru mengetuk diri adalah serenjang dengan garis sambungan.

Bagaimana untuk menyambungkan bingkai pintu

Sekiranya bersambung pada 90 °, lebih mudah. Bor dua lubang dari atas, mengarahkan gerudi betul-betul ke bawah.

Selalunya di pintu dalaman set 2 gelung, tetapi anda boleh dan 3. Mereka meletakkan kembali 200-250 mm dari tepi daun pintu. Jika kotak dan daun pintu kayu, pilihlah tempat supaya tiada knot. Pertama, masukkan engsel ke daun pintu. Prosedur ini adalah seperti berikut:

 • Ke tempat yang dipilih kami memohon gelung, menggariskan kontur. Cara paling mudah untuk melakukan ini adalah pensil yang diasah, tetapi para ahli menasihatinya - dengan pisau pisau. Oleh itu ternyata lebih tepat dan jurang yang lebih kecil kekal.
 • Jika ada penghala, mereka bekerja, jika tidak - ambil pahat dan pilih bahan untuk ketebalan gelung. Lebih pensampelan tidak perlu, hanya untuk ketebalan logam.
 • Gelung dipasang di alur yang disediakan. Pesawatnya harus berada pada tahap dengan permukaan bilah.
 • Gelung itu tetap dengan skru menegak sendiri.

Memperbaiki dua engsel, letakkan daun pintu di dalam kotak yang dipasang, tetapkan kelegaan yang betul: pada sisi engsel - 5-6 mm, 3 mm dari sisi bertentangan dan dari atas. Setelah mendedahkan jurang ini, mereka tetap dengan baji. Kanvas juga terdedah dalam satah mendatar dan menegak.

Selepas menetapkan tanda lokasi lokasi tindak balas gelung. Kadang-kadang lebih mudah untuk mengeluarkan gelung yang sudah dipasang, dan kemudian memasangnya ke tempatnya. Dengan menandakan, juga, membuat takuk. Kedalamannya juga sedemikian rupa sehingga permukaan engselnya terbalik dengan permukaan bingkai pintu.

Butiran pintu hingar dengan tangan mereka sendiri dijelaskan dalam video.

Langkah 3: Pasang bingkai pintu

Kotak dipasang mesti dimasukkan dengan betul ke dalam pembukaan. Ini adalah tugas yang sangat penting. Sebelum memasang pintu pedalaman, ketatkan di dalam pembukaan apa-apa yang boleh jatuh. Sekiranya perlu - terlalu longgar dinding - permukaan dirawat dengan primer penetrasi mendalam dengan kesan astringen. Jika lubang terlalu besar, mereka ditutup dengan plester, projektor yang sangat besar adalah kaku. Di pintu yang disediakan dengan cara ini, lebih mudah memasukkan pintu pedalaman.

Kotak pameran tanpa daun pintu. Ia berorientasikan secara menegak. Menegak diperiksa bukan sahaja oleh tahap, tetapi juga oleh garis plumbum. Tahap seringkali memberikan ralat, oleh itu ia lebih dipercayai untuk memeriksa dengan garis plumbum.

Periksa pintu dalaman yang dipasang dengan garis plumbum

Untuk memastikan kotak tidak meledingkan semasa pemasangan, tetapkan spacer di lantai, sudut - lereng, yang memberikan ketegaran tinggi. Untuk membuka pintu, mereka dimasukkan dalam pesawat yang sama dengan dinding. Hanya dengan cara ini ia akan terbuka sepenuhnya. Sekiranya dinding tidak merata, letakkan kotak tidak di dinding, tetapi secara menegak. Jika tidak, terdapat masalah dengan membuka atau menutup pintu.

Bagaimana untuk memasukkan pintu dalaman dengan tangan anda sendiri - dalam satu pesawat dengan dinding

Setelah posisi dipilih, anda dapat mengikatnya. Lakukan ini dengan baji pelekap. Pertama, baji diletakkan di kedua belah pihak dari lintel - palang, kemudian di atas jawatan. Oleh itu, kedudukan kotak relatif terhadap pembukaan pintu dipilih dan ditetapkan. Selanjutnya, tindak menegak rak diperiksa semula. Mereka diperiksa dalam dua pesawat - supaya mereka tidak bergerak ke hadapan atau ke belakang.

Bagaimana untuk meletakkan pintu dalaman dengan tangan anda sendiri: baji kotak

Kemudian pasangkan baji di bawah, kemudian selepas kira-kira 50-60 cm, periksa bahawa jawatan adalah tahap yang betul. Lipat tambahan dan bar salib - di tengah. Semak untuk mengetahui sama ada unsur-unsur kotak telah melengkung di suatu tempat, jika perlu, betul. Anda boleh mula menetapkan.

Langkah 4: Pasang kotak ke pintu

Terdapat juga dua cara pengancing: lurus ke dinding dan plat pemasangan. Sekiranya dinding membenarkan anda dan anda tidak takut topi pengikat di dalam kotak, anda juga boleh melampirkannya. Ia boleh dipercayai.

Untuk memasang pintu dalaman, cukup untuk memutar dua skru ke dalam potongan di bawah engsel dan di sisi yang lain - di bawah plat bahagian mengawan kunci. Dalam alur yang dipotong, lubang tambahan digerudi. Mereka dibuat supaya tidak jatuh ke dalam lubang untuk gelung pengikat atau bahagian mengawan. Pastikan kepala skru tertutup dan tidak mengganggu pemasangan gelung dan lapisan.

Pemasangan pintu dalaman mengikut skim ini ditunjukkan dalam video. Terdapat juga beberapa nuansa yang menarik mengenai pemasangan bingkai pintu.

Sekiranya jumlah pengikat sebegitu kelihatan tidak boleh dipercayai, gerudi, dan lubang-lubang ditutup dengan mesin basuh hiasan, dipadankan dengan nada. Atau masih ada acuan khas dari MDF dengan selat yang boleh ditanggalkan. Pengikat dipasang di alur yang disediakan, dan kemudian ditutup oleh bar.

Kotak khas untuk pintu dalaman dari MDF

Cara kedua adalah rahsia, pengikat tidak dapat dilihat pada masa yang sama. Pertama, plat pemasangan dipasang dari bahagian belakang kotak. Pada dasarnya, anda boleh gunakan untuk papan gypsum, tetapi ada yang istimewa - yang lebih tebal, walaupun akan ada cukup plasterboard gipsum ketika memasang pintu dalam.

Setelah semua kelegaan dan baji terdedah, celah-celah di antara kotak dan dinding dipenuhi busa buatan. Untuk pempolimeran yang lebih baik, dinding dibasahkan dengan air dari senapang semburan. Selepas memerah buih, isi dengan tidak lebih daripada 2/3. Buih terlalu banyak boleh menyebabkan kotak meniup di dalam. Jadi jangan keterlaluan.

Buih mengisi jurang tidak lebih daripada 2/3

Untuk memastikan busa pintu tidak balang, letakkan spacer. Tetapi jika anda tidak keterlaluan dengan busa, tiada apa yang perlu berlaku.

Spacer untuk memasang kotak - dengan pemasangan pintu pedalaman ini, kotak harus berdiri tepat

Selepas buih dipolimerisasi (masa yang tepat ditunjukkan pada silinder), spacer dikeluarkan, daun pintu digantung dan pintu diperiksa. Kemudian terdapat kerja-kerja kemasan: cerun dan plat, jika perlu - dobory.

Bagaimana untuk memasang pintu dalaman dengan tangan anda sendiri yang anda tahu. Tiada apa-apa yang rumit, tetapi kami cuba menerangkan nuansa asas. Terdapat banyak perkara yang berguna dalam video - ini adalah cadangan dari pengamal.

Tulis tentang pintu gelangsar, mereka kini berada di kedudukan paling popular, walaupun lebih sukar daripada satu-dua daun biasa

Terdapat satu artikel sedemikian. Di sini.

Saya kagum kepada orang-orang yang begitu marah dengan memasang pintu masuk dan membanggakannya!

Abad terakhir! Berapa lama video ini?

Terdapat juga pengikat biasa CMC K-1.2, atau K-22 - anda mengambil dua set dan anda meletakkan dua tali dalam 30 minit!

Satu daun 1 set pengikat - selama 15 minit, dan tiada apa pun di luar kotak tidak vylazit!

Kami telah menetapkan mereka selama satu setengah tahun sudah!

Yes +500 rubles, tetapi pelanggan tidak boleh dipujuk. Menunjukkan, menjelaskan bahawa ini adalah selama-lamanya - pesanan di dalam poket anda.

Pada video, cengkerang trim tidak ditunjukkan secara khusus, kerana mereka akan keluar dari dinding!

Pada gelongsor tidak dimasukkan, pada dasarnya, gelongsor tidak ditetapkan ... tetapi saya fikir mereka boleh menampung mereka!

Terima kasih kerana artikel bermaklumat! Anda banyak membantu dengan pemasangan, saya memutuskan untuk menyelamatkan, kerana. pilihan jatuh pada garis status mewah, dan mereka mempunyai harga tidak rendah, tetapi kualitinya sangat! Secara umum, saya memutuskan untuk menjimatkan wang, saya membeli sebuah pintu, tetapi saya tidak boleh memasangnya)), jika bukan untuk artikel anda, saya mungkin akan mengawal 1-2 set, terima kasih!

Satu artikel yang baik, jelas bahawa seorang yang berpengetahuan menulis. Saya seorang pemasang dengan lebih daripada 5 tahun pengalaman, saya ingin memberikan nasihat kepada orang yang ingin membeli pintu ke sebuah apartmen, jangan beli pintu berlamina, kecuali sebagai yang sementara, podnakopite terbaik dan membeli pintu-pintu veneered atau eco-pintu. Mereka berharga dengan harga yang lebih tinggi, tetapi mereka akan bertahan selama bertahun-tahun.

Bagaimana untuk memasang pintu pedalaman dengan tangan anda sendiri - dengan cepat dan mudah

Mana-mana rumah tidak boleh dibayangkan tanpa pintu dalaman. Mereka melaksanakan beberapa fungsi sekaligus:

 1. Mereka bertindak sebagai haba tambahan dan penebat bunyi.
 2. Pelengkap bahagian dalam bilik.
 3. Benarkan seseorang bersara, menjamin ketidakcerobohan ruang peribadi.

Pemasangan pintu dalaman adalah agak mudah dan tidak akan menimbulkan sebarang masalah khusus walaupun melakukan kerja sendiri. Sudah tentu, jika anda mahu, anda boleh menggunakan perkhidmatan pakar.

Pada dasarnya, teknologi ini tidak mempengaruhi teknologi kerja pemasangan. Tetapi jenis pintu bergantung kepada kos mereka, dan hayat perkhidmatan pintu jenis yang berlainan sangat berbeza.

 • Kebanyakan pintu dalaman (kira-kira 80%) adalah perisai. Iaitu, pintu dalam erti kata literal itu dibuat dari perisai. Apabila ia dibuat, kedua-dua agregat halus dan blok kayu atau serpai boleh digunakan;

 • pintu dalaman panel. Jika mereka terbuat dari batu keras, maka mereka boleh dianggap sebagai barang mewah. Selain fungsi utama, mereka menghiasi bilik. Untuk kelemahan boleh dikaitkan dengan kos yang tinggi dan berat berat. Untuk pintu dalaman lebih kerap digunakan pintu panel, tetapi diperbuat daripada kayu lembut;

 • pilihan perantaraan boleh dipertimbangkan pintu dalaman yang digabungkan. Mereka kelihatan baik, tetapi kerana venir, dan bukan kayu berharga. Hayat perkhidmatan dengan penjagaan yang betul boleh sampai 50 tahun.

Berkenaan dengan teknologi pemasangan, untuk memudahkan kerja boleh dinasihatkan untuk membeli pintu lengkap dengan bingkai pintu.

Terlalu rendah harganya mencurigakan. Kemungkinan besar dalam kes ini, pintu itu dijual tanpa kotak, pada akhirnya ia akan sangat merumitkan pemasangan pintu pedalaman.

Alat dan bahan untuk pemasangan sendiri pintu

Untuk melakukan ini, anda perlu:

Bagaimana untuk memasang pintu dalaman dengan betul - langkah demi langkah

Sebelum memasang pintu itu sendiri, bingkai pintu dipasang. Jika ia dibeli bersama-sama dengan pintu, maka kemungkinan besar, hujungnya telah difailkan pada sudut 45 °. Dalam kes ini, ia tetap hanya untuk memasang kotak dalam pembinaan berbentuk P-P.

Bergantung pada konfigurasi, kit juga boleh memasukkan bar tambahan. Ia akan digunakan untuk memasang bingkai pintu dengan selamat untuk pemasangan akhir.

Sambungan elemen bingkai pintu boleh dilakukan dengan bantuan skru mengetuk sendiri, dan dengan bantuan kunci plastik dovetail. Biasanya mereka datang lengkap dengan kotak.

Apabila mengumpul kotak itu, perhatian khusus perlu dibayar untuk memastikan tiada unsur bergerak berbanding yang lain. Jika tidak, semua kerja akan bermula.

Sebelum memasang bingkai pintu, adalah disarankan untuk memilih di dalam pokok semua slot yang diperlukan untuk kanopi, pemasangan pemegang pintu, kunci. Ia lebih mudah untuk melakukan ini sementara kotak belum dipasang.

Selain itu, sebelum memasang kotak, anda perlu memendekkan sisi rak sepanjang pintu. Adalah penting untuk memastikan pelepasan 10-15 mm antara pintu dan lantai bilik.

Untuk memastikan bahawa bingkai pintu tidak cacat di bahagian bawah mengetuk diri, panel tambahan dimasukkan.

Untuk mengikatnya adalah perlu untuk bahagian kotak yang akan tersembunyi selepas pemberian akhir. Skru diskrining diagonal, supaya tidak memisahkan pokok itu.

Di antara kotak dan pintu, mesti sentiasa ada jurang, bilah kayu untuk penetapan sementara akan didorong ke dalamnya, maka ruang bebas hanya akan mengisi dengan busa pelekap. Tetapi ini akan berlaku selepas pemasangan terakhir pintu.

Pertama, bingkai pintu ke dinding dipasang dengan skru atau dowel hanya di bahagian atas. Dan titik penetapan harus di alur untuk kanopi. Kemudian kanopi akan memainkan peranan lapisan hiasan.

Setelah melampirkan bahagian atas kotak, bahagian bawahnya dikawal dengan teliti, maka penetapan dilakukan dari bawah dengan prinsip yang sama. Di samping itu, kotak itu dibetulkan dengan bantuan baji, yang dipalu di bahagian atas pada paras palang dan di bahagian bawah pada tahap pelanjutan sementara.

Ini diikuti dengan memasang pintu, kotak itu belum ditetapkan. Pintu itu digantung dan diperiksa untuk berjalan lancar, keamatan pintu itu sendiri. Kadang-kadang, walaupun dengan berhati-hati terhadap teknologi, pintu itu sendiri membuka atau menutup, menunjukkan sedikit penyelewengan dalam arah menegak. Dalam kes ini, pelarasan tambahan rangka pintu akan diperlukan.

Sekiranya segala-galanya teratur, maka ia adalah mungkin untuk mengisi kekosongan di antara bingkai pintu dan dinding.

Sebelum ini, lebih baik untuk mengasingkan semua permukaan kayu yang boleh dihubungkan dengan busa menggunakan pita cat. Keluarkannya kemudian tanpa merosakkan pokok itu akan menjadi sangat sukar.

Untuk memastikan lekatan maksimum, konkrit mesti dibersihkan daripada habuk dan kotoran.

Selepas lompang diisi, rehat mesti dibuat selama 12 jam. Kemudian buih lebihan dipotong dengan pisau dan meneruskan pemasangan penapis dan plat.

Rel tambahan mesti menutup jarak dari tepi dinding ke bingkai pintu. Kepada kotak, ia boleh diperbaiki dengan skru, dan di antara mereka sendiri (jika anda perlu menggunakan beberapa panel dalam lebar), jalur disambungkan mengikut skema spike-groove. Lompat yang sedia ada juga mesti diisi dengan buih.

Selepas itu, ia tetap hanya untuk melampirkan plat. Dalam sendi mereka difailkan pada sudut 45 °.

Plat boleh dipasangkan dengan bantuan gam, dan dengan bantuan kuku biasa tanpa topi. Juga terdapat plat-plat dengan bantahan khas, yang hanya dimasukkan ke alur yang sama pada bingkai pintu. Dalam kes ini, anda boleh melakukan tanpa kuku, dan gunakan hanya gam.

Mengenai pemasangan pintu dalaman dengan tangan mereka sendiri boleh dianggap lengkap. Sekiranya teknologi yang diterangkan diperhatikan, kualiti pemasangan akan setanding dengan profesional.

Video - Mudah memasang pintu dalaman dengan tangan anda sendiri

Artikel berkaitan: 121 lagi

tanpa dalaman Pintu. Mereka melaksanakan beberapa fungsi sekaligus: Mereka bertindak sebagai tambahan haba- dan kalis bunyi

perabot elit dan rumah elektronik, tetapi tanpa dipilih dengan betul dalaman Pintu semua usaha anda dan "Ponty" akan turun

Pembaikan pintu masuk Pintu nya tangan - program wajib bagi setiap pemilik harta kediaman. Terutama tidak penting

terlambat harus menghadapi masalah pelarasan pintu di balkoni. Masalah ini agak terkawal

pembaikan utama dalam nya apartmen? Dan sebelum anda soalan timbul tentang melengkapkan bilik pintu. Jadi apa yang harus dipilih?

Pasang dalaman pintu Sesiapa yang mempunyai kemahiran mengendalikan alat bengkel akan dapat secara bebas

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

43 − = 36