Pemasangan sistem saliran plastik

Contents

Peraturan untuk memasang sistem saliran plastik

Sistem longkang diperlukan untuk mengalirkan sedimen dari bumbung nada. Jika semua peraturan pemasangan dan operasi diperhatikan, hayat perkhidmatannya adalah 5 hingga 12 tahun. Ia sering berlaku bahawa sistem yang baru dipasang rosak dan bukan sahaja kelihatan hodoh, tetapi tidak memenuhi fungsi asasnya. Ini disebabkan oleh masalah pemasangan dan teknik pemasangan. Artikel ini akan membantu anda memahami peraturan asas memasang sistem longkang plastik, memastikan pengendalian salur yang boleh dipercayai untuk seluruh tempoh jaminan dan lebih lama lagi.

Lokasi sistem perparitan.

Semua pengeluar sistem saliran perlu melampirkan arahan pemasangan, yang menunjukkan semua ciri dan nuansa. Oleh itu, apabila membeli, sentiasa meminta arahan daripada penjual. Tetapi semua sistem mempunyai peraturan pemasangan biasa yang tidak boleh diabaikan.

Fungsi utama saluran perparitan adalah paip dan longkang. Untuk melampirkannya ke bumbung atau sambungkan antara satu sama lain, pelbagai aksesori digunakan. Ini termasuk: kurungan, palam, lutut, corong dan sebagainya. Oleh itu, prosedur untuk memasang sistem saliran yang diperbuat daripada plastik adalah untuk melampirkan aksesori dan elemen asas dengan urutan yang jelas.

Pemasangan sistem longkang dari plastik

Peringkat 1. Pemasangan saluran corong air

Unsur sistem perparitan.

Ia adalah perlu untuk menentukan bilangan dan lokasi downspouts. Selepas itu, di tempat-tempat yang akan dipasang, anda perlu memasang corong pengambilan air. Pemasangan bermula dengan corong-corong di dalam sistem-sistem di mana corong pengambilan air juga berfungsi fungsi penyambung longkang. Di hujung corong, dalam kes ini terdapat peranti yang menghubungkannya secara hermetikal ke longkang. Untuk sistem gam, ini boleh menjadi tempat penggunaan gam atau getah getah untuk lain-lain jenis longkang plastik. Corong-corong disambungkan ke pembinaan bumbung dengan menggunakan tanda kurung. Oleh itu, dengan mereka sistem saliran dimulakan.

Corong sedemikian diikat oleh kurungan ke struktur bumbung. Oleh itu, penyuntingan bermula dengan mereka. Sekiranya anda membeli sistem saluran perparitan dengan corong sedemikian yang perlu anda pasangkan terus ke longkang, dan bukannya pada struktur bumbung, maka dalam hal ini, corong pengambilan air dipasang sudah setelah palung.

Pada titik lampiran corong pengambilan air, sebelum membuka pelongsor, adalah perlu untuk memotong lubang. Untuk melakukan ini, perlu memohon kontur, memotong lubang dengan gergaji kerikil kecil dan memotong tepi. Selepas itu, corong boleh dipasang pada pelongsor.

1

Ia adalah perlu untuk membetulkan kurungan (bekas pemegang) pada jarak yang dicadangkan dalam arahan pemasangan. Biasanya, longkang plastik memerlukan jarak 50-60 cm. Melindungi kurungan sedemikian rupa sehingga cerun corong ke corong kira-kira 2-3 mm. Untuk melakukan ini, pemegang ekzos longkang dipasang pada titik tertinggi, kord diletakkan di antaranya dan corong, dan, berdasarkannya, baki kurungan dilampirkan.

Pemegang perlu dipasangkan ke papan angin (frontal). Sebelum pemasangan, pastikan ia terletak dengan lancar. Papan depan hadapan yang tidak sekata boleh menjejaskan perparitan plastik dan operasi mereka. Sekiranya pada masa anda memasang sistem longkang plastik, penutup bumbung tidak akan diletakkan, maka pemasangan pendakap boleh dipasang pada kaki penggambaran.

Biasanya, untuk menetapkan ke papan angin menggunakan pemegang longkang yang diperbuat daripada plastik, dan untuk pemasangan ke kasa - logam. Rata-rata, satu pemegang boleh bertahan sehingga 75 kg. Seringkali angka ini menyesatkan kepada ramai, dan mereka mengambil pendapat mereka, penyelesaian yang tepat dari segi simpanan - untuk memasang pemegang yang lebih sedikit. Ini adalah salah satu kesilapan utama dalam pemasangan sistem perparitan. Kerana itu bukanlah berat yang ditahan oleh pendakap, tetapi kawasan sokongan longkang yang penting.

Sekiranya anda tidak mengambil kira faktor ini, akibatnya akan menjadi sangat menyedihkan: saliran itu dipintal, kemudian merosot, dan selepas beberapa saat mereka berhenti. Oleh itu "ekonomi" sedemikian akan mengakibatkan penggantian pemegang dan lekukan separa atau bahkan lengkap.

Skim pelekap pasang.

Sekarang anda perlu meletakkan saluran di dalam pemegang, bermula dari corong. Tegas masukkan tepi pelongsor ke retainer yang terletak di pinggir pemegang pelongsor, kemudian tekan sedikit supaya reka bentuk tersangkut ke tempatnya. Hermetically sambungkan pelongsor bersama-sama, menggunakan paku, sebatian pelekat khas atau elemen penghubung (bergantung pada jenis sistem yang dipilih). Dan jangan lupa bahawa dalam sistem dengan sendi terpaku selepas perhimpunan lengkap, tidak mustahil untuk dibongkar atau dipasang semula.

Untuk memotong longkang sistem longkang plastik, perlu menggunakan bulgarian atau alat kerajang. Kemudian deburkan burr dengan fail.

Apabila memasang pelongsor, ia perlu meletakkan kelebihannya di bawah garisan lanjutan bumbung. Ini akan mengelakkan "pemindahan" air semasa mandi. Juga akan terdapat sedikit salji yang tergelincir dari bumbung.

Pemasangan cincin drop dilakukan. Ia menyediakan saluran air percuma dari ruang bawah bumbung dan mengarahkannya ke longkang. Kapelnik melekapkan kaki ke tangga, memasuki longkang untuk 1.5-2 cm.

Langkah 5. Pasang plag sisi

Kini, anda perlu menetapkan sudut-sudut untuk selokan di tempat-tempat di mana anda perlu mengelilingi bahagian-bahagian muka depan atau sudut rumah. Selepas itu ke hujung longkang, palam sebelah dipasangkan.

Langkah 6. Pemasangan longkang plastik

Kami mula memasang pasu plastik. Ini dilakukan dari corong, iaitu dari atas ke bawah. Pipa harus dipasang pada dinding supaya jarak di antara mereka adalah dari 3 hingga 8 cm.

Peringkat 7. Menyusun sistem saliran

Menggunakan gandingan, perlu memasang paip dalam satu bahagian dan membetulkannya dengan pengapit ke dinding setiap 1-2 m (lihat cadangan pembekal dalam manual).

Jika perlu, tee (splitter paip) dipasang pada peringkat ini.

Peringkat pemasangan saliran.

Pemasangan longkang saliran paip (longkang). Antara tanah dan longkang, biarkan sekurang-kurangnya 30 cm Jika anda merancang untuk memasang sistem perparitan linear, maka biarkan 15 cm.

Saluran dipasang menggunakan alat berikut:

Pemasangan sistem saliran dan keadaan suhu

Dilarang untuk memasang longkang plastik pada suhu di bawah 5 ° C. Jika tidak, apabila memotong atau mengikat, paip mungkin retak daripada tekanan mekanikal. Banyak longkang plastik tidak boleh disimpan di dalam matahari terbuka dalam satu pakej.

Apabila sampah atau daun masuk ke pelongsor, pergerakan air sepanjang pelongsor adalah terhad. Kerana ini, sistem melimpah, dan pada masa depan dinding bangunan menjadi basah, dan dari masa ke masa, hakisan bawah tanah adalah mungkin. Untuk mengelakkan akibat yang tidak diingini, hanya perlu memasang kisi grid grid. Dan longkang plastik dilindungi daripada tersumbat dengan memasang koleksi sampah dan meninggalkan langsung ke corong pengambilan air.

Fenomena ini penuh dengan ubah bentuk dan keruntuhan seluruh sistem. Untuk mengelakkannya, sistem anti-icing kabel dipasang. Awalnya perlu untuk mengira kuasa kabel pemanasan dan bilangan yang diperlukan garisannya. Kabel ini mempunyai pengawal selia atau pengawalan diri.

Limpahan berlaku jika saiz paip dan longkang tidak dapat menampung jumlah pemendakan yang mungkin di kawasan tertentu. Untuk mengelakkan limpahan, ketika memilih sistem, ikuti saranan pengilang secara langsung dari siapa anda akan membelinya.

Sekarang anda tahu semua nuansa asas memasang sistem saliran yang diperbuat daripada plastik. Ikut arahan dengan jelas, dan dengan pasti anda dapat melekapkan longkang plastik di rumah anda.

Lantai plastik untuk bumbung dengan tangan anda sendiri: 5 langkah ke sistem perparitan yang berkualiti

Persaingan yang paling serius sehingga kini untuk logam atau galungan terowong adalah plastik moden. Mereka telah melakukan yang luar biasa dalam keadaan cuaca yang sukar: mereka tidak takut dengan fros Rusia, tidak haba khatulistiwa, atau snowfalls yang menginspirasi. Dan bentuk, warna dan reka bentuk mereka adalah keinginan walaupun pembeli yang paling mencabar! Unsur tambahan sedemikian mudah untuk menekankan penyelesaian gaya mana-mana rumah, jika hanya untuk memahami teknologi pemasangan mereka. Oleh itu, kami menawarkan maklumat terkini tentang cara memasang langkan plastik untuk bumbung dengan tangan anda sendiri - dari pemilihan cangkuk dan berakhir dengan pembinaan sistem reka bentuk yang luar biasa. Dan hanya 5 langkah!

Berikut adalah gambaran yang baik mengenai longkang plastik moden:

Langkah 1. Pilih sistem saliran yang berkualiti

Sistem saliran moden mesti memenuhi beberapa keperluan, di antaranya bukan sahaja kekuatan mekanikal, tetapi juga penentangan terhadap kakisan dan ketat maksimum. Sebab itulah parit plastik dianggap paling praktikal hari ini.

Kelebihan utama mereka ialah mereka mudah memilih bukan sahaja untuk menutup bumbung, tetapi juga untuk fasad, dan skema warna adalah yang paling kaya di antara bahan-bahan lain. Dan bukan sahaja! Tetapi ia juga penting untuk mengetahui tentang kelemahan tertentu, yang boleh mengurangkan "tidak" semua kerja anda.

Kelebihan dan sifat yang kompetitif

Sistem longkang moden yang diperbuat daripada plastik merangkumi saliran mendatar, paip menegak, siku, gandingan paip, sudut luaran dan dalaman, corong, elemen dok, kurungan, pengapit dan plag longkang. Juga, dalam pengeluar yang berbeza, saliran plastik dilengkapi dengan bahagian mereka sendiri, seperti penangkap untuk sampah.

Sistem saliran plastik juga baik kerana ia boleh dibeli di anjing laut getah. Dan ini menjadikannya mudah untuk memperbaiki sebarang kesilapan pemasangan, terutamanya jika anda mengambil longkang untuk kali pertama - tidak seperti sistem gam:

Di samping itu, sistem saliran plastik tidak menghancurkan atau menggaru. Dan, jika saliran masih rosak, maka parit atau paip plastik yang cacat hanya boleh dipasang, kemudian apabila logam perlu diganti sepenuhnya.

Dan, akhirnya, juga kelebihan berharga - dalam berat badan kecil itu. Kebanyakan palung perindustrian mempunyai panjang 50 atau 100 sentimeter. Di dalam sistem saliran, selak dengan ketinggian 7.5 hingga 15 cm dan lebar 10 sm digunakan.

Kekurangan dan masalah kualiti yang menjengkelkan

Daripada minus itu, kita perhatikan bahawa plastik, memandangkan kepelbagaian strukturnya, dapat dengan mudah membengkok dan berubah pada masa turun naik suhu. Dan dalam cuaca yang sangat panas, palet plastik bahkan menggantung sedikit di antara cangkuk, jika pengancing ditetapkan dengan salah dan terlalu jauh.

Walaupun, seperti yang didakwa oleh pengeluar moden, kelemahan ini tidak penting berbanding dengan kelebihan plastik. Tetapi apabila ia datang masa untuk membeli unsur-unsur tambahan itu, anda akan menghadapi saat-saat itu di pasaran: plastik buruk yang mudah pecah dalam kesejukan, atau bunga, sambungan yang lemah sebanyak paip dengan talang dan butiran buruk dipertimbangkan. Dan mungkin terdapat kepercayaan yang salah bahawa saliran plastik adalah kualiti yang buruk, kerana mereka adalah, dan tidak ada yang lebih baik daripada zink asli.

Malah, dengan tepat kerana ciri-ciri daripada plastik untuk pengeluaran produk seperti bahan kimia khas ditambah hari ini, yang membolehkan longkang untuk memperoleh imuniti kepada cahaya UV. Sebagai contoh, antara produk semasa di pasaran Rusia terdapat satu sistem air hujan Ruflex dari Denmark, yang telah dibangunkan khusus untuk iklim kita di negara ini, seperti syarikatnya PVC longkang Gamrat Poland, Hunter English, Dutch Galeco, Rusia dan Denmark Ruplast Aso Plastmo. A sangat kukuh dan tahan kepada sinar ultraviolet dianggap air hujan Ruflex, rumusan plastik yang merangkumi bahan tambahan yang direka khas.

Dan saliran PVC moden dalam proses pengeluaran ditutup dengan lapisan akrilik atau titanium dioksida. Ini dipanggil kaedah co-extrusion, dan pendekatan ini memaksimumkan ketahanan PVC biasa rapuh terhadap hujan kimia, radiasi ultraviolet dan beku. Lebih-lebih lagi, plastik longkang diwarnai walaupun dalam proses pembuatannya, dalam jisimnya, dan oleh itu, calar di atasnya bukan sahaja tidak ketara, tetapi juga tidak berbahaya.

Secara ringkasnya, sistem longkang plastik moden tidak diperbuat daripada plastik yang tidak boleh dipercayai dan fleksibel, seperti yang difikirkan oleh ramai, tetapi PVC yang tidak meletup dan tidak tahan terhadap teknologi baru. Ini adalah saluran yang paling moden yang telah berkhidmat sepanjang 50 tahun! Itulah sebabnya penting untuk membeli selokan dari syarikat terkenal yang menghargai reputasi mereka, dan tidak menjimatkan kualiti.

Di samping salur dan paip utama, sistem saliran plastik moden termasuk corong, kurungan, selekoh, palam dan juga jaring untuk pengumpulan sampah:

Kumpulkan saliran PVC moden pada anjing laut atau gam getah. Perbezaan antara kaedah ini adalah besar: sambungan gam adalah buruk kerana ia sukar untuk memperbaikinya, jika anda membuat kesilapan, dan ia tidak mengimbangi pengembangan termal, tetapi getah mengendalikannya dengan 100%.

Oleh itu, longkang, yang disambungkan kepada anjing laut, mudah bergerak dengan pengembangan haba dan membolehkan pada bila-bila masa untuk menggantikan semua butiran:

Langkah 2. Pilih pemasangan yang betul

Setiap kurungan dipilih untuk keratan rentas paip plastik dan mengikut parameter tertentu, sebagai kaedah pemasangan, beban dirancang dan momen estetik. Oleh itu, terdapat tanda kurungan mereka untuk selongsong dengan persegi, trapezoidal, rentetan keratan rentas dan pemegang untuk paip dengan bentuk yang luar biasa.

Sebagai contoh, pengancing standard untuk longkang plastik kelihatan seperti ini:

Selalunya, cangkuk plastik digunakan untuk sistem saliran plastik. Keseluruhan pembinaan kurungan dikuatkan oleh tulang rusuk menegak, dan mereka mampu menahan beban yang agak berat.

Tetapi cangkuk untuk longkang plastik tidak perlu dibuat dari bahan yang sama, logam juga sangat baik:

Tetapi kebanyakannya longkang plastik dibuat dalam bentuk silinder, kotak segi empat atau prisma segi tiga:

Secara umum, terdapat beberapa pilihan untuk menetapkan longkang dari plastik:

Oleh itu, pengancing berada di tempat, pergi ke pemasangan saliran dan unsur menegak.

Langkah 3. Pasang cangkuk dan pelongsor

Anda boleh memasang langsir plastik di bumbung hanya apabila terdapat lebih daripada 5 darjah haba di jalan. Dan teknologi itu sendiri agak mudah:

 1. Pada papan terakhir penutupan kornea yang melengkapkan peti, menandakan kedudukan penurunan masa depan.
 2. Kemudian kurungan akhir tetap supaya palung kemudian mempunyai cerun 2 hingga 5 mm setiap meter linear ke corong penerima.
 3. Selepas ini, tarik rentetan (atau benang kuat) ke pemegang yang dipasang dan buat tanda.
 4. Kami memeriksa dengan bantuan garis plumbum vertikal belakang bengkok pemegang.
 5. Akhir sekali, pinkan pengikat dengan skru penekanan diri galvanis.
 6. Di penghujung kerja, longkang itu hendaklah ditutup dengan palam dan dimeteraikan dengan pengedap silikon.

Lihatlah betapa mudahnya semuanya:

Peraturan di sini adalah satu: unsur pengikat tidak boleh menghalang pergerakan bebas dari longkang akibat pengembangan suhu.

Langkah 4. Potong corong dan pasangkan lutut

Sekarang mari kita cari tahu cara berpindah ke pemasangan corong dan downpipes menegak:

Sambungkan longkang plastik antara satu sama lain seperti ini:

 1. Masukkan meterai getah dengan bahagian rasuk ke atas. Ia tidak boleh memanjangkan hanya satu sentimeter ke tepi penyambung.
 2. Selepas itu, selar penyambung simetri di tengah pelongsor supaya terdapat 3-4 milimeter di antara baldi.
 3. Tarik bahagian depan ke palung penyambung supaya kunci terkunci. Pelongsor perlu dimasukkan ke dalam curl sudut dengan ketinggian 30 cm.
 4. Selepas ini, kunci mesti dikunci dan mengembalikan kunci ke kedudukan asalnya.
 5. Dan, akhirnya, pada jarak 10-15 sentimeter dari sambungan tersebut, pastikan memasang cangkuk tambahan.
 6. Pasang plag ke hujung pelongsor dan tekannya ke dalamnya supaya meterai getah berada di antara serambi dan pelongsor.
 7. Kemudian plag boleh ditanam dengan palu, supaya "telinga" belakangnya ditutup di dalamnya. Sekarang bungkus corong ke arah longkang dan bengkokkan pinggan selak. Masukkan ke dalam corong khas "labah-labah" unsur-unsur yang membantu untuk mencegah penyumbatan sistem saliran dengan puing-puing.
 8. Kini membaiki sendi dengan dua rivet 4 hingga 6 mm.
 9. Untuk menutup sambungan ini, beli pelekat khas. Bahagian belakang palam akan dipasang dengan rivet keling.

Dan sekarang periksa kekuatan unsur-unsur mendatar selesai. Beri perhatian kepada fakta bahawa jika anda mendengar jerung dari lubang yang sudah dipasang, maka ada masalah. Dengan sendirinya bahan ini tidak berderit, ia bukan pokok. Ini adalah tanda bahawa paip berubah di bawah pengaruh suhu, dan sesuatu menyentuh beberapa jenis penghalang.

Sebagai contoh, di beberapa tempat ia mempunyai pemegang tetap yang kurang baik atau mereka terlalu rapat dengannya. Dalam kes ini, hanya pelincir semua pengikat, dalam 80% kes hanya ini cukup. Jika anda berhadapan dengan aksesori plastik, maka semak semua sambungan untuk kualiti pemasangan.

Langkah 5. Sertai elemen menegak

Pada peringkat ini, pergi dari corong ke saluran paip - dengan bantuan dua lutut sejagat. Sekiranya overhang tirai lebih daripada 25 sentimeter lebar, maka di antara lutut, pasangkan paip air. Sekiranya kurang, jangan risau.

Kami mengikat paip ke dinding. Untuk melakukan ini, di dalamnya, gerakkan lubang untuk dowel dan pasangnya. Hidupkan perkakasan melalui penutup hiasan khas, yang perlu diubah ke arah yang bertentangan dan ditekan ke dinding. Pada perkakasan, skru kacang supaya anda dapat melihat 5 milimeter benangnya. Juga memutarkan bahagian belakang paip dan mengendurkan lutut.

Di bahagian bawah riser, aturkan saluran paip dengan penyesuai khas dan penyambung paip. Untuk melakukan ini, anda memerlukan dua paip pemangkasan, yang tidak akan mempunyai raster bersambung.

Untuk memudahkan anda memahami proses tersebut, kami telah menyediakan kelas induk langkah demi langkah terperinci untuk anda:

Untuk membentuk konfigurasi yang lebih kompleks, anda perlu menyambung sepasang borang dengan huruf G atau pada sudut 90 derajat. Sila ambil perhatian bahawa dalam gandingan untuk sistem saliran yang diperbuat daripada pengeluar plastik memerlukan ruang pemasangan. Ia membolehkan anda mengimbangi perubahan dalam dimensi linear saliran.

Dan, akhirnya, itu adalah longkang plastik yang paling sering berkaitan dengan sistem penuaian air hujan, yang digunakan untuk rumah hijau:

Untuk cornices plastik, anda memasang cangkuk. Mereka perlu diletakkan setiap setengah meter, supaya tidak ada slip. Dan cangkuk logam yang terbaik untuk digunakan, kerana plastik dalam sejuk dari setiap bersin berseri. Dan haba ialah +40 dan fros adalah -30 pada kami pada separuh wilayah negara berlaku. Bagi saya, longkang terbaik digerakkan dengan lapisan polimer - menggabungkan kelebihan logam dan plastik, dan dalam kontra - hanya sedikit berat badan. Ramai menghasilkannya sekarang, jadi harga sangat diterima.

Saya mempunyai rumah peribadi kecil, dan beberapa sambungan. Untuk melangkau semua sudut ini dengan plastik dan bukan galvanizing. Satu kereta setiap setengah meter - jangan ketegangan sama sekali.

Momen kedua, di longkang lama dari galvanizing, terdiri terus icicles, yang perlu dipecah secara berkala. Dengan kejatuhan suhu yang tajam dan pemanasan autonomi, bahkan palung itu sendiri dibekukan, dan dengan plastik tidak ada masalah seperti itu.

Kami menyewa rumah persendirian dan, jika anda memberi perhatian, terlalu banyak plastik. Apa yang ada di dalam, apa yang ada di luar. Ia adalah sistem penyaliran yang bernilai plastik. Dan saya tidak mempunyai sebarang aduan terhadapnya. Dengan tugas fungsinya sangat baik. Dan sudah jelas bahawa mereka telah mempamerkan masa yang agak lama. Musim luruh lewat di kawasan ini sangat lembap dan sejuk, dan pada musim panas terdapat panas yang dahsyat, ada hujan lebat, pada dasarnya, seperti di tempat lain. Pembinaan plastik boleh tahan dengan sempurna.

Saya tidak akan berhujah, ia benar-benar betul menyatakan tentang kepentingan pengedap paip paip salai yang betul. Sayang sekali tidak terdapat begitu banyak spesifik, tetapi masih.

Jika saya faham dengan betul, dalam hal kedap Ticky-norak (atau sealant adalah yang kualitinya diragui, secara umum, jika paip mula mengalir) adalah perlu untuk melupuskan keratan paip, yang terdapat kebocoran, atau sama ada ia adalah mungkin dan perlu untuk mengelak dengan sealant silikon? Adakah ia bernilai untuk menjadi ekonomi dan menyimpan paip ini yang telah menjadi cacat?

Pemasangan longkang plastik: arahan untuk pengiraan dan pemasangan dengan tangan sendiri

talang biasa diperbuat daripada keluli tergalvani, yang dibuat oleh tuan diri berpendidikan pada semua rumah baru adalah kurang biasa. Sebabnya adalah kemusnahan yang cepat akibat kakisan, kerumitan pemasangan dan kekurangan ketepatan dalam pembuatan bahagian. Sebaliknya, sebahagian besar daripada pemilik sistem warisan pondok telah dipasang dengan tangan mereka talang plastik, atau bahagian perintah dengan pemasangan filem plastik logam bersalut. Hayat perkhidmatan produk adalah dari 25 tahun, dan dengan pemasangan yang kompeten longkang boleh berkhidmat sehingga 50 tahun.

Pengaliran plastik: kelebihan dan ciri-ciri bahan ↑

Plastik yang mana bahagiannya dibuat adalah PVC. Bahan tidak menyokong pembakaran, mempunyai keanjalan dan kekuatan. Produk yang dihasilkan dalam warna-warna yang berbeza, anda boleh memilih warna supaya longkang yang dipasang di rumah dalam suasana harmoni dengan warna topeng, atau telah tidak dapat dilihat, mengadun dengan warna trim hiasan di bawah bumbung.

Reka bentuk saliran kompleks dari bahagian kilang

Kelebihan longkang plastik:

 • Berat ringan dan pemasangan mudah. Untuk memasang dan menghidangkan dulang, tiada alat khas diperlukan. Bahagian mudah boleh dipasang walaupun bersendirian.
 • Ketahanan. Diperbuat daripada bahagian PVC berkualiti tinggi tidak berubah warna di bawah pengaruh ultraviolet, boleh menahan perubahan suhu dari -40 hingga +60 darjah.
 • Sistem lengkap. Pengilang menghasilkan dalam pelbagai saiz semua bahagian yang diperlukan untuk pemasangan: produk yang dibentuk, gandingan, selekoh, corong dan pengikat.
 • Ketersediaan. Harga sistem saliran plastik dari bumbung jauh lebih rendah daripada set plastik plastik, tembaga atau keluli yang sama.

Penyelesaian warna dan set lengkap sistem plastik

Antara kekurangan bahan - rintangan yang buruk terhadap kerosakan mekanikal. Oleh itu, pemasangan saliran plastik dilakukan hanya pada bangunan rendah: rumah-rumah persendirian dan dua tingkat, garaj, bangunan luar bangunan. Adalah dinasihatkan untuk melengkapkan bumbung dengan penjenayah salji untuk melindungi plastik daripada pukulan kerana rumpun ais dan salji berkumpul.

Talang plastik di bumbung gable

Satu lagi ciri yang diambil kira semasa pemasangan ialah pekali besar untuk membesar bahan apabila dipanaskan. Sambungan dilakukan dengan jurang untuk mengelakkan ubah bentuk bahagian-bahagian.

Skim sistem perparitan: perancangan saluran dan garis bawah ↑

Komponen sistem saliran plastik

Sebelum membeli bahagian-bahagian plastik sistem saliran, adalah perlu untuk merekabentuk reka bentuk:

 • Hitung panjang dan tentukan bilangan garisan mendatar di bawah bumbung untuk dulang pemasangan.
 • Rancang titik sambungan untuk garisan mendatar dengan paip menegak
 • Tentukan saiz produk: keratan rentas dulang dan garis pusat paip.

Sebelum mengira bilangan elemen sistem saliran plastik, satu skim disediakan: menandakan garisan pemasangan dulang mendatar dan balut menegak. Kerumitan reka bentuk bergantung pada geometri bumbung dan bilangan kasut.

Skim mudah penempatan dan arah garisan saliran air dari bumbung

Skim yang paling ekonomik adalah untuk bumbung mudah gable. Ukur panjang tidak terjual - jika rakaman satu cerun tidak melebihi 10 m, maka untuk melengkapkan air dari bumbung cukup:

 • Dua cawangan mendatar.
 • Dua corong yang disambungkan ke paip.

Contoh merancang longkang untuk bumbung dengan kanopi menonjol

Untuk bumbung dengan pelan reka bentuk kompleks bahagian mendatar untuk setiap tanjakan, serta untuk menonjol kuncir, balkoni. Pemasangan adalah rumit dengan keperluan untuk mengira bilangan penyambung untuk kawasan dengan geometri yang tidak standard: unjuran separuh bulat, sudut (dalaman dan luaran).

Selepas menyusun skim susunan baris, mereka mula memilih saiz standard bahagian-bahagian. Untuk menentukan bahagian optimum dulang dan diameter paip, adalah perlu untuk mengira kawasan cerun bumbung. Jangan kira persegi seluruh permukaan bumbung dengan ketepatan sentimeter persegi: cukup untuk mengetahui rakaman cerun terbesar.

Koresponden saiz butiran kawasan bumbung

Untuk kebanyakan rumah persendirian, saiz optimum adalah 100-120 mm dari saluran panjang dan 75-100 mm diameter paip. Simpan pada bahagian membeli dengan diameter minimum tidak berbaloi: semasa hujan lebat sistem tidak dapat menampung sejumlah besar air.

Pengiraan bilangan komponen asas: paip dan dulang ↑

Pengiraan bahagian teracu adalah penentuan bilangan salur siap dan paip longkang untuk susunan sistem. Panjang standard semua produk siap adalah 300 cm.

Butiran garis mendatar dan downpipes

Peralihan selokan adalah sama dengan panjang keseluruhan lereng bumbung, di mana pemasangan disediakan, dengan penambahan sehingga 10% stok. Margin minimum diperlukan untuk mengelakkan daripada menyertai beberapa segmen pendek berturut-turut. Sambungan yang kurang, reka bentuk yang lebih boleh dipercayai.

Pengiraan bilangan dan panjang segmen pendek

Diameter paip ditentukan seperti berikut: ketinggian rumah dari tepi bumbung ke titik pemasangan paip atau sambungan ke bekas air hujan dikalikan dengan bilangan titik pemasangan lorong menegak.

Sebagai tambahan kepada produk asas yang dibentuk, adalah penting untuk menentukan terlebih dahulu sama ada untuk memasang gril perlindungan. Apabila memasang sistem pada bumbung yang rendah, terutamanya jika terdapat pokok-pokok di dekatnya, lebih baik untuk menutup baldi.

Untuk melindungi dulang saliran plastik dari kerosakan oleh ais dan salji, pasangkan kabel pemanasan. Termostat dijual secara berasingan.

Sambungan dan pengikat: pengiraan kuantiti dan pemilihan jenis bahagian ↑

Pemasangan bungkusan bumbung plastik boleh dilakukan dalam 2 cara:

 • Apabila memasang di atas bumbung tanpa bumbung, dulang ke kuali diikat - di bawah lapisan atas salutan. Dalam kes ini, gunakan kurungan yang boleh laras panjang.

Jenis pengikat bagi longkang dan paip

 • Berat dulang plastik membolehkan anda mengikat elemen sistem terus ke papan angin (frontal), jika anda memasang bumbung yang ditutupi. Memohon untuk menetapkan cangkuk tidak terkawal pendek.

Cara untuk memasang dulang

Pemegang dulang dipasang setiap 50 - 60 cm. Tidak dianjurkan untuk meningkatkan jarak di antara kurungan untuk tujuan ekonomi. Dengan beban berat semasa leburan salji, kawasan longgar panjang tidak dapat menahan berat air.

Bilangan cangkuk untuk melampirkan pelongsor

Selain kurungan, bilangan bahagian yang diperlukan dikira:

 • Corong: dengan bilangan titik pelupusan yang dirancang ke dalam paip pada skema. Bagi setiap corong, kulat mesh perlindungan diperlukan jika dulang tidak dirancang untuk ditutup dengan bar.
 • Penyambung: setiap 3 m apabila memasang bahagian pepejal, dengan tambahan 2 keping setiap seksyen pendek.
 • Butiran sudut: dengan bilangan sudut luaran dan dalaman.

Penyambung sudut dan linear

Penting! Beri perhatian kepada cara sudut dihubungkan ke dulang. Jika elemen sudut dilampirkan terus ke pinggir dulang, tiada penyambung tambahan diperlukan. Jika sudut tidak dilengkapi dengan pengikat kilang, untuk setiap bahagian anda perlu membeli 2 gandingan.

Apabila memilih komponen, cuba pilih sistem dengan penyambung bebas gam: produk sedemikian membolehkannya mengimbangi pengembangan suhu linier.

Rumusan yang dibuat untuk mengira bilangan bahagian dan rakaman paip

Apabila mengira jumlah paip untuk membolehkan kawasan pemasangan kilang menegak: beberapa pengeluar menawarkan panjang bertarah 3 m dan 4 untuk lampiran ke dinding membeli pengapit khas dan skru .. Di persimpangan dengan corong, produk putar dipasang - 2 lutut setiap satu.

Selekoh bawah tanah: Bahagian pemasangan ↑

2 cara untuk mengeluarkan air dari bumbung bawah tanah:

 1. Bawa paip ke dalam pan konkrit terbuka penangkap ribut.
 2. Pasang saliran air hujan yang disambungkan ke pembetung ribut di bawah setiap longkang.

Cara kedua adalah lebih dipercayai. Air yang mengalir melalui paip tidak akan jatuh di atas tunggul dan tanah. Untuk menyambung masuk masuk ke paip, gunakan kaedah terbuka dan tertutup.

Saliran air bawah bawah bawah paip

Dengan kaedah terbuka, output dianjurkan dengan bantuan lutut dipasang di pusat penerima pada ketinggian sehingga 30 cm di atas tanah. Apabila ditutup - paip dipasang terus ke bahagian atas penerima.

Bilangan penerima air adalah sama dengan jumlah selekoh menegak. Alat penerima diperbuat daripada plastik, dilengkapi dengan penutup buta dengan lubang untuk paip bersaiz standard, atau grill atas terbuka ditutup.

Memasang dan memasang sistem saliran yang diperbuat daripada PVC dengan tangan anda sendiri ↑

Sebelum permulaan pemasangan diri dari longkang plastik, kehadiran dan keadaan semua bahagian mesti diperiksa. Perhatian khusus perlu dibayar kepada kualiti anjing laut dan penyambung. Getah harus ketat, anjal, dipasang dengan kuat ke badan. Tidak sekata, dengan bintik-bintik warna putih menunjukkan bahawa produk itu dikeluarkan lama dahulu. Gasket ini adalah yang terbaik untuk tidak menggunakan: sambungan akan mula mengalir.

Sistem sebelum pemasangan

Persediaan: apa alat yang diperlukan ↑

Peralatan yang diperlukan untuk menjalankan pemasangan saliran plastik boleh didapati di setiap rumah:

Alat untuk pemasangan

 • Hacksaw untuk memotong bahagian dan kertas pasir untuk memproses tepi. Jig yang sesuai melihat gergaji. Adalah lebih baik untuk tidak menggunakan jigsaw elektrik atau bulgarian: suhu plastik boleh berubah bentuk.
 • Pemutar skru dan skru untuk memasang bahagian.
 • Kapur, kain linen tipis biasa atau benang, rolet, tahap, pensil atau penanda untuk menandakan.

Menandakan garisan untuk dulang pemasangan dan pemegang ↑

Pemasangan bahagian mendatar saliran plastik bermula daripada menandakan garisan untuk penetapan. Apabila memasang cangkuk pendek di papan angin, perlu membuat garis di sepanjang kurungan yang akan ditetapkan.

Mengenal dari tepi papan

Untuk menandakan betul titik permulaan garisan, ia adalah perlu untuk berundur dari pinggir hadapan papan 15 cm jarak minimum antara tepi dan tengah lengan pertama - .. 5 cm mengira jarak yang diperlukan dari tepi di sebelah terjual pusat buku itu.

Sekiranya anda melukis segmen bersyarat sebagai kelanjutan dari cerun bumbung, jarak di antara pinggir luar dulang dan garisan bersyarat hendaklah sehingga 3 cm. Hujung bumbung mesti menggantung di tengah-tengah dulang.

Lokasi dulang berkaitan dengan tepi bumbung

Selepas menentukan titik pemasangan lampiran pertama pada pinggir yang bertentangan, tandakan titik pemasangan cangkuk terakhir. Di antara kedua-dua titik ekstrim, adalah perlu untuk membuat perbezaan ketinggian supaya palung itu terbelah ke corong.

Lereng adalah 2-4 mm per meter. Sekiranya jarak di antara titik ekstrem adalah 10 m, maka perbezaan ketinggian hendaklah dari 20 mm. Barisan pemasangan ditandakan dengan kord bersalut atau benang yang dibentangkan di antara titik akhir.

Jarak dari penyambung ke pengikat

Hook cangkuk setiap 50 - 60 cm Pastikan terdapat sekurang-kurangnya 2 cm antara pendakap dan tepi penyambung dan corong yang dirancang.

Bagaimana untuk membuat cerun yang betul apabila memasang di atas lantai kurungan panjang

Sekiranya pengikat dengan kord sambungan dipasang, cerun dibentuk dengan membengkokkan panjang yang diperlukan untuk sambungan lanjutan logam. Sambungan berjumlah dibentangkan berturut-turut, dekat antara satu sama lain. Dari garis lurus yang diambil melalui titik pemasangan lanjutan pertama, perbezaan ketinggian yang diperlukan ditandakan pada pendakap terakhir.

Memeriksa kedudukan tahap cangkuk

Kurungan diikat ke papan pinggir khemah atau terus ke kasau, jika jarak di antara mereka tidak melebihi 80 cm Apabila memasang, lipatkan cangkuk untuk dulang dengan menandakan.

Menyusun struktur: menyambungkan selokan dan memasang penyambung ↑

Ia dibenarkan memasang pasang plastik:

 • Dengan memasang dan pemasangan serentak pada kurungan.
 • Dengan pra pemasangan dan perhimpunan garisan siap dalam pemegang.

Ujung tepi pelongsor tenggelam. Untuk tujuan ini, plag dengan meterai dipasang di alur di pinggir dulang. Untuk menguatkan sendi, satu sealant plastik (untuk kegunaan luaran) digunakan sepanjang keseluruhan bahagian. Tekan topi.

Memasang penyambung lama

Dulang itu bersambung dengan satu sama lain dengan bahagian sambungan khas. Gandingan dipasang di bawah tepi dulang supaya terdapat jurang di tengah. Kebanyakan penyambung yang panjang di dalamnya mempunyai penyekat yang tidak membolehkan anda menetapkan tepi dulang secara tidak betul.

Sealant pada gasket penyambung

Penyambung ringkas memerlukan penggunaan sealant. Gasket getah digunakan oleh 3 baris: pusat dan tepi. Tekan pada dulang. Kek resin mesti dikeluarkan.

Penyambung sudut dengan gasket dan menandakan bersama

Sesetengah pengeluar di dalam bahagian penyambung menandakan garisan sendi dengan petunjuk suhu udara di mana pemasangan akan dijalankan. Penyelesaian ini membolehkan anda mengesan jarak antara dulang bersebelahan dengan tepat untuk menghapuskan ubah bentuk terma.

Menyusun dulang dalam kurungan

Dulang dimasukkan ke dalam penyambung alur kurungan pada sudut, dan palungnya dihidupkan sehingga ia klik.

Corong: bagaimana untuk mengikat ke dulang ↑

Di titik-titik di mana pemasangan saliran plastik menegak disediakan, corong dimasukkan ke dalam pelongsor. Dengan tangan mereka sendiri, lebih mudah memasang salun dengan menghubungkan segmen mendatar. Reka bentuk ini tidak memerlukan pemotongan longkang, dan sambungan dilakukan dengan cara yang sama seperti pengantar segmen mendatar: pada anjing laut dan kunci.

Corong pemasangan pantas

Corong digantung dipasang selepas persiapan. Di bahagian bawah pelongsor memotong lubang dalam bentuk kon atau bujur. Tepi-tepi harus dibersihkan hingga keadaan yang halus. Sekiranya terdapat jags dan protrusions tajam, pinggir boleh merosakkan getah gasket tersebut.

Pemasangan corong penggantungan pada kunci

Pakailah corong dan kuncikannya. Gunakan sealant. Sekeliling lubang di sekitar diameter keseluruhan, sapukan gam dan tekan corong ke atas alur.

Mengalir dari corong ke saluran paip ↑

Untuk memasang peralihan dari corong ke paip air plastik yang terletak berhampiran dinding, anda memerlukan 3 bahagian:

 • 2 cawangan - lutut plastik.
 • 1 garis lurus yang menyambung bahagian putar.

Pertubuhan peralihan dari corong ke paip

Sambungan dilampirkan ke corong. Pastikan untuk mengelak diameter luar bahagian lurus sealant. Tekan ketat lutut. Cawangan kedua dipasang ke arah tiub ke corong. Ukur jarak antara penyambung. Potong sekeping paip dan sambungkan selekoh.

Tee untuk menyambung dua palung dengan satu ketuk

Jika dua garisan mendatar diberikan kepada satu paip, sebuah tee dipasang di bahagian sambungan dengan cawangan untuk cawangan kedua.

Perhimpunan dan penetapan paip menegak ↑

Jarak antara pengapit, pemegang paip, tidak boleh melebihi 2 m. Cincin dipasang pada dinding dalam dua cara. Sekiranya permukaan dinding dilekatkan, gunakan skru panjang 10 cm. Apabila memasang penebat, skru panjang 16 cm digunakan.

Paip disambungkan pada permukaan mendatar. Penyambung digunakan, yang dipasang oleh bahagian yang luas ke atas. Segmen atas dimasukkan ke soket sehingga ia berhenti atau sehingga ia klik. Bahagian bawah penyambung dimasukkan ke dalam bahagian seterusnya paip, sehingga 10 hingga 20 mm rizab kuasa.

Pembersihan di bahagian penyambung

Paip diapit dengan kuk. Ke bahagian bawah, paip disambungkan untuk mengalirkan air ke dalam pengambilan air hujan.

Pemercik dipasang di dalam tanah supaya pusat longkang di pusat atau pada jarak 1/3 dari pinggir bekas. Jika penerima plastik digunakan dengan penyambung di bawah paip, pemasangan dilakukan dengan ketat di bawah longkang. Bahagian atas bekas harus dikeringkan dengan permukaan kawasan buta.

Gulung dan isi lubang dengan penyelesaian. Ia juga dibenarkan untuk memasangnya di dasar pasir atau di belakang batu kerikil.

Sambungan paip dan penerima

Semua peringkat pemasangan diri dari longkang plastik: dari membetulkan kurungan untuk memperbaiki paip air.

Ia tidak sukar untuk mengumpul saliran PVC dengan sendirinya, jika struktur bumbung adalah bumbung gable yang mudah, dan ketinggian bangunan adalah 1 tingkat. Apabila dipasang pada bumbung yang kompleks, skylight bumbung seringkali mempunyai masalah dengan butiran docking di sekeliling yang tidak rata dan menonjol. Oleh itu, lebih baik tidak untuk menyelamatkan perhimpunan profesional.

 • Popular

Pemanasan, bekalan air dan pembetungan oleh tangan sendiri

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 2