Pembaikan bateri pemutar skru

Pembaikan bateri pemutar skru dengan tangan anda sendiri. Diagnosis dan penggantian unsur-unsur

Sebarang teknik gagal dari semasa ke semasa. Dengan pemutar skru ini juga berlaku agak kerap. Berebut-rebut untuk pemutar skru biasa tiada siapa yang akan mahu selepas dia menghargai kelebihan jenis peranti ini. Bateri gagal paling kerap. Jangan tergesa-gesa untuk membuang bateri yang rosak. Membaiki bateri pemutar skru dengan tangan anda sendiri tidak mewakili apa-apa yang rumit jika anda mengikuti arahan yang diberikan dalam artikel ini. Sebelum anda memulakan, anda perlu menyediakan alat tersebut.

Untuk menentukan kandungan bateri, anda perlu membongkar perumahannya. Komponen dalaman adalah beberapa bateri yang disambungkan secara siri. Sebahagian besarnya, unsur-unsur pemakanan ini diintegrasikan, tetapi kekurangannya adalah harta yang melenting diri. Bateri habis jika anda tidak menggunakan bateri untuk seketika. Kebanyakan peranti dibuat oleh prinsip ini walaupun terdapat kesulitan.

Penciptaan elemen nikel-kadmium tidak memerlukan pendidikan khas, kemahiran istimewa. Harga kos pengeluaran berbahaya dikurangkan dengan buruh murah. Ini menyumbang kepada peningkatan keuntungan. Teknologi pengeluaran menyakitkan alam sekitar, kesihatan pekerja, mencipta ketidakupayaan untuk pembeli, tetapi membawa keuntungan kepada usahawan. Pada dasarnya, sel-sel bateri untuk membaiki pemutar skru tidaklah rumit. Mereka boleh dibaiki oleh semua orang.

Ia perlu untuk menentukan tempat memecahkan litar elektrik dan mengeluarkan "banka" yang gagal. Ini boleh dilakukan dengan ohmmeter atau tester. Jumlah rintangan bateri ditentukan dan dibahagikan dengan bilangan "tin" bersepadu. Prosedur yang sangat mudah. Oleh itu, rintangan setiap bateri dikira. Tetapi dalam kes ini, bagaimanapun, terdapat beberapa nuansa. Ia tidak mungkin untuk mengukur rintangan sekiranya terdapat rehat dalam litar.

Kita perlu menyemak setiap "bank" 9raquo; secara individu. Pembacaan akan berbeza, tetapi rintangan beberapa sel bateri akan jauh lebih tinggi daripada nilai purata. Seringkali pada "bank" raquo; parameter kerja mereka ditunjukkan. Contohnya adalah bateri untuk pemutar skru Makita.

Apakah yang perlu saya lakukan selepas mengenal pasti item yang rosak?

Penanda ini sangat memudahkan kerja. Nilai ini boleh dibandingkan dengan data yang diperolehi selepas pengukuran. "Bank9raquo; tidak akan dapat digunakan pada masa akan datang, jika rintangannya menyimpang dari parameter pada penanda. Anda perlu mengeluarkan elemen ini dari litar dan menggantikannya dengan satu kerja. Butiran sedemikian tidak boleh selalu berada di tangan.

Anda boleh cuba mencari bateri donor untuk pemutar skru Makita beberapa jenama lain, yang dibangunkan menggunakan teknologi yang sama. Hari ini, kaedah ini tidak akan menimbulkan masalah. Semua jenis bateri sentiasa mengisi mata koleksi untuk komponen yang digunakan. Ia adalah mungkin untuk mencari bateri yang betul.

Ia masuk akal untuk mendapatkan bantuan dalam bengkel khas. Unsur yang diperlukan pasti dijumpai. Sudah tentu, ia adalah kewangan yang berguna untuk tuan di firma-firma ini untuk membaiki sumber kuasa mereka sendiri, tetapi mereka tidak akan menolak bantuan dengan mencari "bank9raquo; baru. Ramai cara ini membaiki bateri untuk pemutar skru "Interskol".

1

Bateri Li-Ion tidak boleh dipulihkan kerana mereka tidak mempunyai "kesan ingatan". Pertimbangkan jenis bateri Ni-Cd. Kaedah pemadatan sesuai untuk pemulihannya. Bank-bank bateri dipadatkan dengan kemas. Ini membolehkan ubah bentuk kecil kes itu. Kaedah tegar firmware membolehkan anda menyingkirkan "kesan ingatan" untuk memulihkan kapasiti nominal bateri "banks9raquo;.

Pemulihan boleh memperbaiki bateri buat sementara waktu, dan membaiki bateri pemutar skru dengan tangan mereka sendiri dengan penggantian komponen akan menyumbang kepada pembaharuan mereka. Selepas bekerja pada semua elemen, perlu menyamakan potensi. Untuk ini, bateri dicas sepenuhnya dan hari itu adalah melahu. Nilai meter hendaklah 1.2 V pada setiap bank. Kemudian anda perlu menghapuskan "kesan ingatan".

Bateri dilepaskan dan dicas beberapa kali. Sebagai prosedur pencegahan untuk mengelakkan kemunculan memori yang tidak diingini, tindakan ini mesti diulang setiap tiga bulan. Ini akan memanjangkan hayat pemutar skru dengan ketara sehingga ada keinginan untuk membeli yang baru.

Ohmmeter atau penguji mungkin tidak ada dalam instrumen pengukur yang sedia ada. Lampu LED biasa akan membantu mengenalpasti masalah "bank9raquo;. Dua wayar mesti dipateri kepadanya. Terminal bertentangan melekat pada tiang semua sel bateri. Tidak perlu memecahkan rantai keseluruhan.

Mentol akan menerima caj dari unsur yang berasingan. Dalam litar elektrik, pautan yang lemah akan dijumpai, apabila tidak ada cahaya. Membaiki bateri pemutar skru dengan tangan anda sendiri selepas menentukan elemen yang salah adalah tidak rumit. Jangan tergesa-gesa untuk mengeluarkannya, cuba memerah "jar9raquo; dari semua pihak, tanpa menyebabkan apa-apa kerosakan terhadap kes itu.

Unsur ini boleh digunakan untuk beberapa waktu, apabila ketumpatan elektrolit yang tersisa akan meningkat dengan memerah. "Bank9raquo; ia adalah perlu untuk menguap sekiranya selepas mampatan LED tidak menyala. Sekiranya tidak ada masa untuk memilih dan menggantikan aksesori, alat bateri pemutar skru boleh dibaiki dengan menyolder kenalan di tempat bahagian yang diekstrak. Alat ini akan kehilangan kuasa, tetapi ia akan berfungsi.

Penggunaan peranti yang betul

Untuk memastikan bahawa bateri 12V untuk pemutar skru tetap dan berfungsi secara stably, perlu mengecasnya sekali sebulan kepada maksimum, dan kemudian melepaskan sepenuhnya semasa digunakan. Kita perlu mengembangkan tenaganya. Ia boleh berkesan walaupun melahu. Jangan kelebihan alat tersebut. Lebih disukai dalam mod operasi pemutar skru akan menjadi rehat semulajadi yang kecil, yang biasa untuk operasi biasa. Bateri dilepaskan ke maksimum dan dicas semula lagi.

Prosedur ini perlu diulang 2-3 kali. Bateri terputus dari pengecas selepas pelepasan akhir dan tidak boleh disambungkan ke pemutar skru semasa penyimpanan.

Tempoh bekalan kuasa akan diperpanjang dengan ketara kerana prosedur asas ini. Bateri sedemikian kekal sangat lama dalam keadaan yang dilepaskan, tanpa kehilangan harta benda mereka. Secara semulajadi, anda tidak perlu mengira kemungkinan penggunaan bateri-bateri yang berterusan ini kerana bilangan kitaran pelepasan dan pengisian penuh terhad.

Bateri untuk pemutar skru Interskol juga dibangunkan berdasarkan unsur dengan komposisi kimia yang berbeza. Lebih lama daripada yang dinyatakan di atas "barrels9raquo; boleh menyampaikan bateri hibrid logam dan nikel. Kelebihan bateri semacam ini adalah bilangan kitaran pelepasan dan pengisian yang lebih besar.

Pelepasan diri dan "kesan memori" tidak hadir dalam peranti berkualiti tinggi itu. Ketidakupayaan untuk mengendalikan bateri dalam keadaan suhu rendah, serta kos yang tinggi, mewakili dua kelemahan yang ketara kepada jenis produk ini. Pembaikan bateri pemutar skru dengan tangan anda sendiri boleh dilakukan mengikut skema yang ditunjukkan pada awal artikel. Ia adalah perlu untuk menggantikan sepenuhnya keseluruhan bateri jika ia telah rosak oleh suhu rendah.

Dalam banyak kes, ciri pemasangan bateri menghalang pembaikannya. Sesetengah model mudah difahami. Mengalih keluar komponen bateri akan menjadi lebih mudah kerana reka bentuk kes itu, unsur-unsur yang diikat dengan skru.

Model sedemikian dipasang dengan mudah, jadi mereka hanya membaiki. Kotak terpaku jauh lebih sukar untuk dibongkar. Prosedur ini boleh memudahkan pemanasan bahagian-bahagian bateri.

Pengecasan bateri pemutar rosak atau unsur bateri sendiri dibaiki dengan mudah. Prosedur itu tidak sepatutnya menjadi penyebab kepada sesiapa pun. Komponen bateri boleh dikeluarkan.

Penggantian bateri bukan kerja pek bateri dengan yang baru boleh dibuat selepas membuka kes itu. Pengecas juga mesti diperiksa. Kaedah menggantikan komponen bateri hanya sesuai jika terdapat bateri ganti, kerana pembelian mereka sering sebanding dengan nilai bateri baru.

Pembaikan bateri pemutar skru: bagaimana untuk memperbaikinya

Di bengkel kami terdapat banyak alat kuasa mudah dan pelbagai fungsi, tanpa itu sukar dilakukan tanpa. Pemutar skru adalah salah seorang daripada mereka. Tiada pembaikan yang dilakukan kepadanya. Terutamanya mudah ialah alat yang berfungsi pada sumber kuasa autonomi - bateri. Caj terlebih dahulu di mana terdapat elektrik, dan sepanjang hari anda boleh bekerja di mana-mana jarak jauh dari sudut jaringan.

Ciri-ciri jenis bateri + (Video)

Akb adalah perincian yang paling penting dalam pemutar skru. Jika instrumen itu tidak berfungsi dengan betul, salah satu sebabnya ialah kegagalan bateri. Pek bateri baru lebih murah daripada pemutar skru itu sendiri. Dan kita mesti membuat pilihan yang serius - membeli unit baru atau alat baru. Bukan kesenangan yang murah.

Tetapi, jika ia diciptakan oleh manusia, maka manusia dapat dan memperbaiki. Perkara utama ialah kepala bekerja, dan tangan mempunyai sumber yang betul. Dengan tangan anda sendiri, anda boleh membaiki bateri, yang selepas itu akan bekerja selama lebih dari satu tahun.

Bateri boleh dicas semula terdiri daripada beberapa elemen. Mereka sangat serupa dengan bateri biasa, tetapi mereka boleh dikenakan bayaran. Bilangan kitaran caj menentukan harga asas unsur-unsur. Mengikut jenis bahan, sel bateri dibahagikan kepada:

Dalam senarai mereka diatur mengikut kekerapan permohonan. Unsur nikel-kadmium (Ni-Cd) paling sering ditemui dalam pemutar skru jenama yang berbeza. Ini dijelaskan oleh murahnya perbandingan. Tetapi mereka mempunyai voltan yang diberikan dan bilangan kitaran caj-pelepasan juga rendah. Voltan pada satu bateri tersebut adalah kira-kira 1.2 V. Jika pemutar skru memerlukan 12 V untuk operasi, maka bateri harus terdiri daripada tidak kurang dari 12 elemen tersebut.

Mereka disimpan untuk masa yang lama dalam keadaan yang tidak dicaj dan tidak takut dengan suhu. Tetapi tahap pelepasan diri membuat anda sering mengenakan bateri, yang merupakan sebab kegagalannya. Ekologi pengeluaran bateri sedemikian tidak dapat diterima di setiap negara di dunia, tetapi, mungkin, itulah sebabnya mereka lebih murah.

Bateri lithium-ion (Li-Ion) mempunyai prestasi terbaik. Voltan pada satu spesimen mencapai 3.6 V. Kapasiti cas tinggi. Empat keping cukup untuk alat ini berfungsi. Ini sangat menyenangkan kepada tangan, kerana instrumen itu mesti dibawa dan disimpan di tangan pada ketinggian mana-mana. Bilangan kitaran caj tinggi, tetapi di sini harga juga tidak rendah. Tetapi bateri tidak mempunyai "memori" pada tahap caj. Dan pelepasan diri adalah kecil. Singkatnya, semuanya baik kecuali harga.

Bateri nikel hidrida logam nikel (Ni-MH) mempunyai hampir semua keburukan jenama sebelumnya. Pada kualiti unsur nikel-kadmium, harga mereka adalah sama dengan kos sel-lithium-ion. Permohonan praktikal sangat rendah di mana terdapat suhu rendah. Suhu rendah kekal mematikan seluruh bateri.

Anda boleh membaiki bateri bateri sendiri, tetapi ini tidak bermakna anda boleh membaiki satu elemen. Satu elemen boleh cuba memulihkan, dan jika pemulihan tidak membantu, maka ia hanya perlu diganti. Anda boleh menggantikan semua elemen bateri. Ini adalah pilihan terbaik - membeli barangan baru dan buat pengganti. Tetapi ini tidak selalu pantas, tetapi alat ini diperlukan sekarang.

Kerosakan bateri boleh disembunyikan dalam satu elemen tunggal atau dalam beberapa. Jarang gagal semua sekaligus. Ini memberi harapan untuk menetapkan instrumen itu. Untuk mencari elemen yang rosak, anda memerlukan mana-mana multimeter yang mesti berada dalam bengkel semestinya dan lampu kereta dengan kuasa kira-kira 20 watt.

Kami mengecas bateri dengan masa, kemudian memuatkannya pada mentol lampu. Semasa lampu menyala, kami memilih bateri yang mana voltan akan menjadi yang terendah. Kemungkinan besar, mereka adalah punca kegagalan. Untuk diagnosis yang lebih tepat, elemen-elemen ini mesti dikeluarkan dari bateri.

Bateri dikimpal, atau agak dikimpal dengan cara menghubungkan plat dengan kimpalan tempat. Anda mesti berhati-hati memotong pinggan dengan alat pemotong sisi atau alat lain yang sesuai.

Pada unsur berkembar, kita periksa ammeter multimeter yang sama dengan penutupan langsung. Cukup tutup alat "+" dan "-" peranti. Arus pada bateri yang salah akan terasa kurang daripada yang lain.

Apakah jenayah fenomena ini? Faktanya ialah elemen "buruk" tidak membolehkan anda untuk biasanya mengenakan orang lain. Ia menjadi sejenis rintangan di jalan arus, dan seluruh bateri menjadi tidak tercatat ke nilai yang dikehendaki. Selepas beberapa ketika, kerana tahap pertahanan yang rendah, ia akan terlepas.

Memulihkan elemen adalah realiti

Kesan bateri "memori" mempunyai banyak tafsiran, tetapi makna fenomena ini adalah bahawa unsur dengan setiap caj mengurangkan kapasiti pertuduhan. Untuk memulihkan bateri individu, bermakna untuk memulihkan prestasi keseluruhan bateri.

Kaedah pemulihan adalah berbeza, tetapi tidak semua memberi hasil. Selalunya membantu kitaran boleh guna semula - pelepasan. Unsur yang berasingan dikenakan, dan kemudian dilepaskan ke mentol lampu. Selepas pelepasan penuh, caj itu diulang. Manipulasi ini dilakukan sehingga sel mula mendapat kapasiti pengisian yang mencukupi. Jika ini tidak berlaku - ia dikitar semula, dan lebih mudah - dibuang.

Kadang-kadang pakar menggunakan kaedah pengecasan kejutan. Pada elemen yang tidak mempunyai harapan yang tidak memberi respons kepada langkah pemulihan, bukan 1.2 V, tetapi semua 12 V. Tidak seperti kejutan goncangan kadang-kadang membawa hasilnya. Ini adalah cubaan lain sebelum siaran akhir.

Kaedah pemulihan bukan pakar adalah menarik. Mereka tentu saja kelihatan seperti shamanisme, tetapi mereka juga wujud. Mereka merujuk hanya kepada sampel Ni-Cd. Adalah dicadangkan untuk meletakkan unsur dalam peti sejuk selama 1 jam, dan kemudian memasukkannya ke dalam beg plastik dan hanya mengetuknya dengan beberapa objek. Jika membuangnya adalah kasihan - cuba.

Apabila semua kaedah pemulihan tidak berjaya, dan unsur-unsur yang ditolak menjadi tidak wujud, perlu mencari pengganti bagi mereka. Penggantian yang ideal akan menjadi elemen baru atau satu set unsur, tetapi kerana kekurangan itu, anda boleh mengambil elemen hidup dari bateri lama yang lain. Anda boleh memilihnya dengan kaedah yang sama kerana elemen dari bateri dibuang.

Penggantian untuk elemen yang digunakan tidaklah tidak munasabah kerana ia kelihatan. Jika anda mengambil elemen baru, maka kualitinya dapat hilang di latar belakang bateri lama, dan elemen hidup lama akan berfungsi dalam keadaan yang sama.

Pematerian adalah masa yang paling sukar + (Video)

Di kilang, bateri dikimpal dengan kimpalan tempat. Tetapi tidak di setiap bengkel rumah itu. Terdapat pendapat yang berterusan bahawa kesan suhu tinggi ke atas unsur-unsur membawa mereka keluar dari perintah. Terdapat pendapat, tetapi tidak ada bukti untuk itu. Oleh itu, adalah mungkin untuk menyambungkan sel ke bateri menggunakan pematerian konvensional. Kaedah ini diuji pada bateri li ion.

Untuk tujuan ini, besi pematerian elektrik dengan kuasa 40-60 W, satu fluks untuk penyolderan nikel atau satu yang juga mempunyai potongan logam lembaran nipis diambil. Dari timah dibuat penyambung.

Sebelum memasang, semua terminal bateri dan plat penyambung mesti tersumbat. Kemudian kami meletakkan plat pada sentuhan dan tekan dengan besi pematerian. Sebuah besi pematerian yang kuat boleh dengan cepat menyebarkan lapisan berlapis timah. Ia mengambil masa yang berasingan.

Kami memeriksa pematerian untuk rehat fizikal. Begitu juga, hubungan berikut mesti dipateri. Tidak ada yang rumit dalam proses ini. Anda memerlukan ketepatan dan kemahiran tertentu untuk melakukan segala-galanya sendiri. Selepas pematerian, lap semua tempat dengan alkohol untuk mengeluarkan fluks residual, kumpulkan bateri di dalam badan dan letakkan pada caj. Selepas mengisi penuh, kami melakukan pelepasan lengkap untuk menyelaraskan unsur-unsur dan bateri sedia untuk digunakan.

Operasi yang tepat menjimatkan belanjawan anda + (Video)

Peraturan operasi adalah satu - untuk memastikan bateri dalam rangka kerja. Sekali sebulan, cas penuh dan menunaikannya, mensimulasikan kerja pemutar skru - berulang kali menghidupkan dan mematikannya. Sekurang-kurangnya dihidupkan. Itulah caranya.

Pembaikan betul bateri pemutar skru

Reka bentuk dan jenis bateri

Sebelum anda mula memulihkan bateri pemutar skru dengan tangan anda sendiri, anda perlu menentukan jenisnya. Setiap jenis bateri mempunyai kelebihan dan kekurangannya.

Terlepas dari jenama dan negara pembuatan, struktur bateri adalah sama. Di dalamnya, kita boleh mengesan "bank" berkaitan secara berturut-turut. Sebagai peraturan, mereka mempunyai dimensi dan voltan yang sama, tetapi mereka mempunyai kapasiti yang berbeza.

Untuk pembuatan bateri menggunakan logam, yang memberikan bateri nama:

 • Nikel-kadmium. Untuk bateri ini, voltan undian berada dalam julat 1.25 volt. Pengumpul jenis ini adalah yang paling murah dan boleh berfungsi pada suhu rendah. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai kapasiti yang kecil dan cepat dilepaskan.
 • Hidrida nikel. Dalam jenis ini, voltan nominal adalah 1.2 volt. Perlu diperhatikan bahawa untuk pembuatan bateri nikel-hidrida hanya bahan-bahan yang mesra alam digunakan, mereka memegang caj untuk masa yang lama dan mempunyai kapasiti yang besar. Tetapi, malangnya, mereka sangat mahal, purata 2-2.5 lebih mahal daripada yang di atas.

 • Litium-ion. Bateri yang diperbuat daripada bahan ini jarang digunakan, voltan undian berada dalam julat 3.6 volt. Bateri litium-ion tidak mempunyai kesan pelepasan diri sendiri dan kesan ingatan. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh litium yang terurai dari masa ke masa, keupayaan jenis bateri ini menjadi lebih kecil.

Pengesanan kegagalan bateri

Selepas anda menentukan jenis itu, perlu menentukan dengan betul kerosakan, jika tidak, tidak mungkin untuk membaiki bateri pemutar skru dengan tangan anda sendiri. Perlu diingat bahawa semua elemen boleh dimanjakan sekaligus sangat jarang, kerana rantaian itu konsisten. Ini hanya mungkin jika output bateri ditutup secara kekal.

Mengenai persoalan bagaimana untuk memulihkan pemutar skru bateri, kami akan menjawab lebih lanjut. Pertama, sediakan multimeter dan lampu untuk 12-13 V (sekiranya anda mempunyai bateri 12 volt), dan mulailah ujian itu sendiri:

 1. Pertama sekali, letakkan bateri pada caj dan tunggu isyarat mengenai caj penuh.
 2. Kemudian bukakan kes itu dan ukurkan voltan pada setiap balang. Dalam kes yang ideal, voltan pada bateri nikel-kadmium harus dari urutan 1.2-1.4 V. Perbezaan potensi bagi bateri lithium ialah 3.8 V.
 3. Semua bank yang mempunyai voltan di bawah nominal, tanda.
 4. Kemudian, kumpulkan bateri dan beroperasi sehingga terdapat kehilangan daya yang ketara.
 5. Selepas itu, buka bateri sekali lagi dan mengukur voltan pada bank.

Sebagai peraturan, pada elemen yang ditandakan, voltan akan digunakan paling banyak. Bank-bank ini perlu diekstrak untuk "resusitasi" lagi atau penggantian.

Jika pemutar skru anda berfungsi pada voltan 12-13 V, maka adalah mungkin untuk mencari unsur-unsur yang rosak dengan cara yang lebih mudah:

 1. Pertama, buka sepenuhnya bateri yang telah dicas sepenuhnya.
 2. Sambung lampu 12 volt ke kenalannya. Lampu akan menjadi sejenis beban dan melepaskan bateri sepenuhnya.
 3. Kemudian ambil pengukuran pada sel bateri.

Tempat di mana voltan akan dikenakan seberapa banyak yang mungkin rosak.

Sekiranya anda mempunyai perintang yang sesuai dengan rintangan dan kuasa yang diperlukan, maka anda boleh menggunakannya dan bukannya lampu.

Terdapat kerosakan lain, seperti:

 • kerosakan pada kenalan di tempat-tempat di mana bateri dis solder;
 • kegagalan thermistor;
 • kerosakan unit kuasa.

Walau bagaimanapun, kecacatan ini sangat jarang berlaku dan hampir mustahil untuk dibetulkan.

Bagaimana untuk membaiki bateri pemutar skru

Sekarang bahawa kami telah menemui kecacatan dalam bateri kami, kami dapat memulakan segera menghidupkan semula bateri pemutar skru dengan tangan kami sendiri.

Cara pembaikan yang paling berkesan dianggap sebagai penggantian barang cacat. Untuk bermula, kita perlu membeli "bank" baru atau mengambil semula dari elemen lama yang boleh digunakan bateri.

Harga untuk unsur baru (2000 mA / h) tidak melebihi 100-150 rubel. Sebelum membeli mereka, pastikan untuk memastikan dimensi dan kapasiti bersamaan dengan "asli".

Untuk pembaikan, besi pematerian, 40 atau 60 watt, timah, fluks kakisan rendah diperlukan. Sebagai fluks, adalah wajar untuk menggunakan campuran alkohol dan rosin. Proses penggantian adalah mudah - hanya memotong unsur rosak dan solder yang baru sebaliknya.

Walau bagaimanapun, perlu mengambil kira beberapa nuansa:

 1. Berani cepat supaya bateri tidak terlalu panas.
 2. Jika boleh, gunakan piring asli untuk sambungan, kerana jika mereka menyeberang wayar dengan tidak betul, mereka akan terlalu panas. Jika anda mempunyai plat tembaga dimensi yang sesuai, anda boleh menggunakannya.
 3. Pastikan untuk menyemak semula semua plus dan minus unsur-unsur bateri. Sambungan adalah konsisten, maka tolaknya harus pergi ke tambah bank baru.

Selepas pematerian, adalah perlu untuk menyamakan potensi di bank. Untuk bermula, cas penuh bateri dengan tangan anda. Cas dengan sebaik-baiknya sepanjang malam, kemudian biarkan sejuk ke suhu bilik. Selepas penyejukan, ukur voltan pada setiap elemen. Jika anda melakukan semuanya dengan betul - ia akan berada di mana-mana 1.3 V.

Kemudian masukkan bateri ke pemutar skru dan hapuskannya hingga akhir (ia akan mengambil masa kira-kira 1.5 jam). Ulangi prosedur pengecasan / pembuangan ini 2-3 kali.

Adakah mungkin untuk memulihkan komponen pemutar skru?

Jika atas sebab tertentu anda tidak dapat mengembalikan bateri pemutar skru dengan tangan anda sendiri dengan menggantikan tin yang cacat, anda boleh cuba memulihkannya. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa reanimation tidak boleh digunakan untuk bateri lithium-ion. Pembaikan pemulihan boleh dibuat hanya pada bateri nikel-kadmium.

Terdapat dua cara untuk membaiki bateri pemutar skru

 1. Pengedap dan penguncupan elemen yang rosak. Kebanyakan menjalankan operasi ini dengan tukul, naib, tang.
 2. Firmware. Ia mesti dihasilkan di bawah voltan dan semasa, yang akan lebih tinggi daripada nominal.

Kaedah ini akan membolehkan pemulihan bateri pemutar skru dan menghapuskan "kesan ingatan".

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =