Pembaikan bilik mandi dengan tangan sendiri – 314167.info

Pembaikan bilik mandi dengan tangan sendiri

Pembaikan bilik mandi dengan tangan sendiri

Adakah anda berfikir tentang membaiki bilik mandi dengan tangan anda sendiri? Ini tidak menghairankan, kerana pelaksanaan keseluruhan proses pembaikan akan menjadi lebih murah. Rata-rata, jumlah bayaran yang mungkin dikira dari separuh kos semua bahan yang diperlukan.

Tetapi, secara semulajadi, anda tidak boleh berfikir bahawa segala-galanya akan mudah: anda perlu mengira semua kemungkinan kos, ketersediaan pengetahuan dan kemahiran yang cukup tinggi, jika tidak dalam pembaikan, sekurang-kurangnya dalam mengendalikan alat. Jika anda tidak mempunyai perkara di atas, maka anda lebih baik menghubungi pakar. Fikirkan dan teliti menimbang keputusan anda. Baca artikel ini mengenai membaiki bilik mandi dengan tangan anda sendiri dengan foto dan akhirnya memutuskan keputusan anda. Di dalamnya, kita akan terperinci mengenai pengeluaran tindakan dalam susunan kronologi mereka, yang menunjukkan bahan-bahan dan anggaran kos bahan-bahan yang diperlukan.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pembaikan? Mari kita periksa urutan tindakan

Untuk menjalankan pembaikan bilik mandi sendiri, anda akan mempunyai yang berikut:

 • Pilih paip, tentukan nombor dan tatanama;
 • Reka bentuk reka bentuk bilik mandi dan pilih warna yang anda perlukan:
 • Kira dan beli bahan penamat yang diperlukan;
 • Sediakan bilik di mana pembaikan akan dijalankan;
 • Menilai keadaan semasa lantai di bilik mandi. Kenal pasti kaedah pembaikan dan pembelian bahan untuk kerja;
 • Membaiki lantai. Item ini akan merangkumi:
 • kalis air - iaitu, langkah-langkah untuk membuat lantai kalis air.
 • Penggantian yang dilemparkan, di bawah senarai yg panjang lebar, satu lapisan dicipta untuk mengukur lantai, dan di mana penutup lantai biasanya dipasang.
 • pemanasan lantai;
 • Piping paip;
 • Bekerja dengan pendawaian elektrik;
 • Melepa siling dan dinding;
 • Pemanasan dan penutup siling.
 • Lapisan dinding, troweling dan penyegelan sudut;
 • Lantai;
 • Pemasangan sistem pengudaraan.
 • Memasang paip pilihan anda.

Masa yang anda akan membelanjakan untuk membaiki bilik mandi dengan tangan anda sendiri dikira dari 2 minggu, dalam hal menukar bilik mandi dan tandas. Untuk menggantikan senarai lantai akan mengambil sekurang-kurangnya 2 bulan. Mari kita pergi terus ke mata pelan yang ditetapkan:

Sukar untuk bercakap mengenai nasihat khusus, kerana semuanya bergantung kepada pilihan jenama dan pengilang anda. Marilah kita menyebut bahawa semasa pembaikan, anda perlu memikirkan apa yang perlu dilakukan dengan bilik mandi lama. Sekiranya ia utuh, maka di bawah, apabila mempertimbangkan penyediaan premis, akan ada cara untuk memperbaikinya.

Tahap ini secara langsung berkaitan dengan pilihan paip, kerana ia akan mempengaruhi laboriousness dan biaya pembaikan itu sendiri. Oleh itu, bentuk basuh bergantung kepada ciri-ciri penutup dinding berjubin. Semua butiran tidak boleh ditentukan, ini adalah topik untuk artikel berasingan. Sila ambil perhatian bahawa ketika membina sebuah rumah, bak mandi dibuat dengan bahan yang sama dari pembekal yang sama, sehingga biaya perbaikan dapat mencapai 1/5 dari biaya perumahan. Di sebuah rumah biasa, tidak masuk akal untuk merenungkan pengadun yang dibina ke dalam dinding, kerana peluang seperti itu digadaikan semasa pembinaan, dan memecahkan dinding adalah pilihan yang tidak dapat diterima.

Jangan gunakan kayu biasa dan bahagian keluli mudah. Bahan-bahan tersebut menyerap kelembapan atau terdedah kepada kakisan, jadi menggunakannya di tempat yang mempunyai kelembapan yang tinggi tidak membenarkannya. Atas sebab yang sama, pemasangan di bilik mandi cawangan dan suis adalah mengancam nyawa. Sudah tentu, ada cara untuk menjadikannya, menanggapi beberapa keperluan rasmi, tetapi kami tidak akan menganggapnya di sini. Sekiranya pangsapuri anda tidak mempunyai ruang, pertimbangkan untuk memasang bilik mandi. Ini akan membantu membebaskan beberapa ruang di mana anda boleh memasang sesuatu yang lebih penting. Terangkan dan pilih reka bentuk yang anda sukai.

Ia tidak masuk akal untuk menjelaskan mengapa perlu untuk menilai peralatan yang diperlukan untuk pembaikan. Ingat bahawa untuk dipandu oleh harga yang lebih rendah apabila memilih bahan untuk membaiki bilik mandi dengan tangan anda sendiri adalah salah. Terdapat beberapa parameter yang penting, tetapi di mana ia sukar difahami tanpa pengetahuan khusus. Ini adalah koefisien penyerapan kelembapan, pengembangan suhu dan keliangan bahan. Oleh kerana bilik mandi adalah tempat dengan pelbagai keadaan suhu dan kelembapan yang tinggi, yang memberi kesan kepada kedua-dua kekuatan bahan dan keadaan kebersihan dan kebersihan di kediaman, adalah salah untuk meneruskan prinsip murah.

Sesetengah parameter, anda mungkin tidak akan mendapati dalam keterangan bahan, jadi anda harus memilih bahan yang direka khusus untuk kegunaan di bilik mandi. Bahan-bahan yang sesuai untuk pembinaan luaran juga boleh didekati, kerana syarat-syarat yang menarik adalah serupa.

Mengenai harga anggaran dan kriteria pemilihan:

 • Harga jubin akan berkisar antara 40 hingga 60 rubel setiap satu, bergantung kepada negara asal. Kualiti jubin pengeluar domestik dan Eropah tidak berbeza secara purata, namun reka bentuk Eropah biasanya mempunyai reka bentuk terbaik. Keadaan untuk jubin untuk lantai dan dinding adalah sama, perbezaan hanya dalam saiz. Jubin granit seramik akan lebih mahal, dari 50 rubel setiap satu, bagaimanapun, adalah disyorkan untuk menggunakannya untuk lantai. Tidak seperti jubin seramik konvensional, mereka mempunyai permukaan yang tidak tergelincir, dan kekuatan yang lebih besar. Memandangkan traumatisme bilik mandi yang agak tinggi dalam statistik perubatan, ini adalah keadaan yang penting. Di kedai anda perlu memberi perhatian kepada keadaan permukaan jubin. Kehadiran kerosakan padanya akan membawa kepada kemunculan kotoran yang tidak dibersihkan. Untuk mengesahkan keutuhan jubin yang anda pilih, bersandar pada wajah anda dan melihatnya di sepanjang sumber cahaya. Faktor lain ialah nisbah saiz. Sekiranya jubin mempunyai saiz yang berbeza, dan ini agak mustahil, maka semasa pemasangan, permukaannya akan kelihatan menjijikkan, dan bahkan jika ia tidak dipasang - ia akan mengambil masa untuk mengembalikan barang tersebut kepada penjual. Untuk memeriksa, ambil beberapa pasang dan pasang antara satu sama lain tepi dan lihat dengan lebih dekat. Perbezaan saiz tidak boleh melebihi milimeter. Kemudian menguji muka, mereka perlu menjadi lebih baik.
 • Gam jubin. Memandangkan kerja memasang jubin akan dilakukan sendiri - pilihan terbaik akan pelekat pengeringan perlahan, dari setengah hari ke sehari. Ini akan membetulkan kesilapan yang mungkin dibuat dan akan memberikan anda peluang untuk bekerja untuk kesenangan anda. Spatula perlu dipilih khas untuk gam, maklumat ini terkandung pada pakej. Jika, atas sebab tertentu, pakej itu tidak mengandungi maklumat mengenai padang dan kedalaman gigi, dan gam itu sendiri telah membuktikan dirinya, kemudian memilih kedalaman kecil 3 hingga 6 milimeter. Menggunakan spatula dengan gigi besar pasti akan membawa kepada penampilan rongga di bawah jubin.
 • Templat untuk meletakkan jubin. Lebih baik mengambil salib plastik, kerana lebih mudah untuk bekerja dengan mereka.
 • Grout untuk jubin. Ia tidak perlu dibeli, kerana untuk grouting sendi boleh datang sekeping kabel dalam diameter 5-6 milimeter.
 • Lembaran kaca-magnesit dari 250 rubles setiap 1 helai.
 • Laminate dari 300 rubles setiap papan.
 • Lantai bawah tanah. Untuk mandi, lebih baik menggunakan dua komponen, ini adalah pengisian likat awal, kemudian menjadi cair, untuk meratakan. Harga anggaran dari 220 rubel setiap 10 liter, sama dengan kesan pemanasan - dari 640 Rubles bagi satu meter persegi.
 • Jati atau lantai larch. Sekiranya anda membuat keputusan untuk membuat kayu, lantai tidak berjubin. Ia akan lebih mahal, tetapi kelihatan lebih menyenangkan dan menyenangkan untuk dilihat. Harga adalah dari 500 rubles bagi satu meter persegi.
 • Paip. Pilihan terbaik ialah paip polipropilena: untuk air sejuk (PPN) daripada 24 rubel bagi setiap meter persegi, untuk panas (PPR) daripada 35 rubel. Pilihannya adalah disebabkan kerja keras dengan paip keluli adalah sukar, plastik plastik mempunyai sifat mengalir dalam kelengkapan dari masa ke masa, sementara polipropilena boleh dikimpal dan tersembunyi di dinding. Paip pembetung dijalankan dari 45 rubel. Dalam kategori yang sama, kami akan memasukkan kelengkapan. Paling disukai adalah kelengkapan yang diperbuat daripada plastik pepejal, kerana ini akan mengelakkan kemungkinan kebocoran. Peralihan kepada logam masuk akal apabila menghubungkan paip ke dandang. Injap berhenti mesti bola dan dimeterai dalam plastik. Kos kelengkapan dan kelengkapan akan menjadi 60% daripada harga paip. Apabila membeli, ukur diameter luar tiub dengan caliper. Untuk bekerja dengan paip, latihan berlian diperlukan, dalam kes ketidaksamaan dimensi, seseorang harus membeli lebih banyak, dan latihan seperti ini agak mahal.
 • PVA emulsi - dari 240 rubel untuk pakej 5 liter.
 • Paip. Segala-galanya bergantung pada pilihan anda, katakan saja jangan menghirup pada kualiti - paip harus berkhidmat untuk waktu yang lama dan dengan niat baik. Apabila mempertimbangkan pilihan untuk rel tuala yang dipanaskan, adalah disyorkan untuk mengambil kereta api tuala keluli tahan karat yang dipanaskan. Pilihan lain sama ada kualiti yang tidak sesuai, atau terlalu mahal. Apabila memilih mixer, berfikir tentang memilih pembelian dengan sensor inframerah yang secara automatik menghidupkan air apabila menghantar tangan dengan rejim suhu pra-set. Anda mesti bertemu di lapangan terbang. Pengadun itu pastinya bukan yang paling murah, tetapi ia akan membolehkan anda memotong kos air anda sebanyak separuh, dan tenaga untuk pemanasan dalam peratus sebanyak 40-45%.

Harga adalah anggaran dan berdasarkan nilai pasaran semasa. Walau bagaimanapun, anda boleh menavigasi pada harga sedemikian dan mengambil kira kawasan tersebut untuk mengira pembaikan bilik mandi dengan tangan anda sendiri. Semua perkara di atas tidak akan diperlukan apabila melaksanakan kerja, beberapa pilihan yang dibentangkan adalah alternatif, mereka akan dibincangkan dengan lebih terperinci di bawah.

Mari kita ulangi sekali lagi: untuk dibimbing oleh murah pada pilihan bahan tidak mengikuti, penggunaannya hanya akan membawa kepada komplikasi kerja. Apabila membeli bahan, pertimbangkan kemungkinan perkahwinan dan kesilapan dalam pengiraan: hampir selalu ada keperluan untuk margin tertentu. Oleh itu, dengan jubin adalah disyorkan untuk mempunyai 3-5% daripada kuantiti yang sangat diperlukan. Apabila membaiki bilik mandi kecil anda akan melakukan lebih sedikit - 5-7%. Untuk bahan lain, tambah 35-40%.

Sekarang mari kita turun kerja.

Jadi, seperti yang telah disebutkan: pertama semua soalan di dalam bilik mandi lama. Mandi besi tuang boleh diperbaharui dengan sebatian akrilik atau epoksi. Pemasangan mandi baru besi tuang tidak akan memberi apa-apa kelebihan dalam kualiti dan hayat perkhidmatan, dan pembongkaran dan pemasangan mandi baru cukup memakan masa. Untuk mandi timah, jika tiada enamel atau kerosakan serius lain, anda boleh menggunakan pelapik akrilik. Sekiranya keadaan mandi timah kurang baik, jangan teragak-agak dan pilih yang baru. Untuk menyegarkan bilik mandi, anda tidak memerlukan kemahiran khas. Perbezaan antara akrilik dan epoksida adalah harga dan daya tahan, yang lebih murah, tetapi bekerja dengannya agak sukar. Tidak mustahil untuk membuat sisipan sendiri - ia dihasilkan di kilang, di mana anda perlu memesannya, teknologi pemasangan adalah seperti berikut:

 • teliti bersih dan degrease mandi;
 • masukkan sisipan dan periksa lubang longkang betul duduk;
 • Semak semula dan letakkan gam ke permukaan dalaman mandi.

Kaedah ini agak mahal, tetapi masih lebih murah daripada mandi baru.

Matikan air. Tanggalkan sambungan air sejuk dari tangki siram. Jika anda tidak akan keluar untuk masa pembaikan, masuk akal untuk membawa air ke dapur melalui saluran paip sementara. Malah penggunaan hos biasa akan dilakukan, terutamanya jangan lupa untuk mematikan air untuk tempoh ketiadaan atau pada waktu malam. Kualiti seperti yang anda faham sistem ini jauh dari ideal. Tetapi jika tidak, ia perlu dilakukan tanpa air selama kira-kira 10 hari, yang lebih buruk lagi prospek.

Mulailah hapus semua yang ada di bilik mandi. Hanya dinding harus kekal. Sistem kumbahan pada tahap ini sehingga anda menyentuh, pemanasan untuk tuala yang dipanaskan melembutkan colokan skru. Seterusnya, matikan kuasa di dalam bilik mandi.

Kini anda boleh mula membersihkan permukaan bilik mandi. Ini sebahagian daripada kerja-kerja yang berkaitan dengan sampah dan debu, cermin mata kerja, topeng habuk dan, jika anda tidak mahu untuk membersihkan sepanjang apartmennya, menutup pintu, atau filem dalam pembukaan.

Kerja bermula dengan siling. Untuk jubin lama, gunakan perforator dengan pahat di atas konkrit. Sekiranya mortar simen digunakan untuk membetulkannya, anda perlu mengeluarkan sepenuhnya. Berhati-hati semasa bekerja dengan lantai! Jika senarai lama anda berada dalam keadaan baik, maka perforator apabila membersihkan substrat simen boleh merosakkannya, dan ini tidak perlu untuk anda. Sekiranya terdapat alasan untuk mengekalkan senarai lama, maka gunakan Bulgaria dengan cawan berlian. Kerja-kerja ini akan dilakukan dengan lebih tepat dan mengurangkan kos penambahan lantai.

Untuk lapisan atas plaster dan cat lama, gerudi dengan berus logam pusingan 80-100 mm digunakan. Di plaster rumah lama sering rapuh, ini mesti dikeluarkan ke pangkalan, sama ada batu bata atau konkrit. Cukup mencukupi untuk menyelaraskan gerudi dengan berus sapu dan mengukur tahap. Apabila bekerja dengan plester di atas pendawaian di bilik mandi, anda memerlukan pukulan dengan pahat. Keluarkan wayar. Sekiranya berlaku, ketuk dinding dan cuba bor mereka: di beberapa rumah Brezhnev era untuk penebat yang digunakan papan serat gipsum. Setelah mengetahui sesuatu seperti ini, anda perlu membongkar mereka. Kerja-kerja ini akan meningkat, tetapi penggantiannya diperlukan. Berhati-hati apabila bekerja dengan siling, ia boleh sampai ke titik keruntuhan. Menjaga alat peraga.

Pembersihan selesai, jubin lama dibersihkan. Masa untuk membasuh lantai. Selepas pembersihan basah, anda boleh mula memeriksa jejak yang dipasang. Kehadiran sekurang-kurangnya satu retak akan membawa kepada keperluan untuk menggantikannya, yang bermaksud membongkar lantai di bilik mandi. Sudah tentu, jika kerosakan kecil, maka ini boleh dielakkan dengan menggunakan lapisan lantai pengisi. Tetapi lebih lanjut mengenai ini nanti. Pertama sekali, pertimbangkan untuk menghapuskan senarai panjang lama dan teruskan ke kalis air lantai.

Untuk kalis air lantai, terdapat beberapa pilihan: ia adalah aqua-isol atau analog poliester-nya. Filem mandian biasa tidak berkenaan, kelembapan akan bocor pula, aqua-isol akan mengekalkan air pada sebarang suhu. Penebat hendaklah diletakkan pada dinding dengan sekurang-kurangnya seperempat meter (25 cm) dari pengiraan mengikut berat. 4000 liter air setiap 10 meter persegi - ini adalah had kekuatan lantai. Lipatan di sudut tidak boleh dipotong. Sendi lapisan kalis air terpaku dengan kasturi atau dikimpal menggunakan pengering rambut perindustrian. Sebelum anda mengamalkan kimpalan ini, tidak mudah.

Apabila selesai dengan penebat, teruskan untuk memasang senarai baru. Apabila menganggarkan kemungkinan kos, bahan yang diperlukan sudah dipanggil. Ini adalah papak kaca-magnesit. Kekuatannya akan membolehkan anda segera meletakkan jejaring pengukuhan dan meletakkan suar. Tidak ada alternatif, plastik busa dan konkrit buih terlalu rapuh, dan tanah liat berkembang menyerap air. Ini adalah tempoh yang sangat panjang, pengganding baru harus berlangsung dari 40 hari sebelum anda dapat terus bekerja. Untuk senarai yg panjang lebar, terdapat keperluan khas untuk mortar simen:

 • jenama simen dari ke 400; pasir haruslah kuarza;
 • Pasir dan simen berkaitan dengan satu sama lain dalam perkadaran - 4: 1;
 • jumlah air harus sama dengan jumlah simen;
 • Untuk air, perlu menambah emulsi PVA dalam jumlah 1/10 jumlah air.

Screed dibentuk oleh penanda dalam lapisan 4-5 cm. Setelah meratakan permukaan yang terbentuk, bawa ke kelancaran. Lantai berjubin memerlukan permukaan asas walaupun untuk lantainya.

Sekarang kita berpaling kepada penggantian saluran paip itu. Anda harus bermula dengan paip pembetung, kerana pada anjing laut dengan sealant ia dipasang cukup cepat, cukup untuk satu hari. Sendi dikimpal tidak dibuat ke paip kumbahan. Selepas ini, anda boleh meneruskan solace untuk menyembur paip air.

Bagaimana untuk membina mereka? tidak bernilai melakukan dalam jelas, keseronokan estetik adalah beberapa orang membawa, melakukan Stroebe, jika anda tidak biasa dengan konsep - ia alur di dinding dibentangkan kemungkinan untuk mengeluarkan tiub, pendudukan membosankan dan memakan masa, dan dalam hal rumah blok, rebar tidak boleh Melanggar, dan dia sendiri tidak akan membuat stroba. Walau bagaimanapun, penyelesaiannya ialah: paip boleh dijalankan sejajar dengan lantai, dan kemudian membuat cerun mereka dari galvanizing. Selanjutnya, dengan bantuan silikon di atas kerikil yang dilancarkan ke gam yang menghadap ke jubin di bawah warna untuk jenis bilik mandi yang akan datang.

Lereng juga terpaku dengan silikon, ke lantai dan siling, dan boleh diselesaikan selepas tamat kerja. Sekiranya perlu, silikon boleh dipotong dengan pisau pelekap. Dengan tata letak bilik mandi standard, panjang cerun adalah kira-kira satu meter. Tanpa memotong alur masih tidak mencukupi, tetapi ia hanya untuk paip menegak dipasang: paip di bilik mandi, jika ada satu dalam paip bilik mandi anda dalam singki, dan pasangan yang lain mungkin berlaku, jika dandang dipasang di bilik mandi. Dalam jahitan, paip harus dimeterai, ini akan berfungsi sebagai perlindungan tambahan terhadap fogging dan kehilangan haba. Proses pemasangan adalah paip polypropylene sangat mudah, kelebihan utama terletak pada hakikat bahawa selepas tiga puluh minit dari akhir kimpalan sambungan yang terakhir akan disediakan untuk sistem talian paip anda. e

[quote_red] Ingat, sendi butt tidak dibenarkan. Gunakan kelengkapan dan gandingan untuk menyambungkannya. [/ Quote_red]

Untuk mengimpal sendi, anda akan memerlukan: alat untuk kimpalan soket paip polipropilena; muncung untuk paip yang digunakan; Pemotong paip; pencukur, facelift. Untuk rel tuala yang dipanaskan, plastik logam adalah pilihan yang baik. Oleh kerana kelenturannya, kelengkapan yang lebih rendah akan disembunyikan di bawah cerun, dan kedudukan yang atas tidak akan berubah.

Lay ia bernilai diperketatkan di dawai beralun dalam penebat berganda. Plastik yang paling kerap digunakan, harganya rendah, tetapi jika anda merancang untuk mengganti pendawaian di sekitar rumah, gunakan logam, pendawaian akan dilindungi.

Sebelum memulakan kerja pada gam melepa kalis air menonjol pada dinding dengan pita pelekat pembinaan, potong, seperti yang kita telah berkata, ia adalah mustahil. Bilik mandi - bilik yang ketat, jadi untuk permohonan plaster kami mengesyorkan tidak menggunakan kulir, tetapi separuh bola getah. Mereka boleh digunakan untuk apa-apa jenis kerja dengan alabaster, gipsum atau sebatian pengerasan. Lebih mudah untuk bekerja dengan cara ini.

Plaster itu sendiri semestinya dilakukan oleh suar - untuk menghadapi dinding berikutnya, permukaan yang lebih baik diperlukan. Lebih baik menggunakan profil suar, yang mudah diperoleh di mana-mana kedai pembinaan. Menjadikan suar semata-mata tidak berbaloi, anda hanya membuang masa anda dan tidak boleh mendapatkan permukaan yang lebih rata. Urutan plesteran adalah perkara biasa, ke lantai dari siling. Memohon dua lapisan - untuk keadaan bilik mandi dengan kelembapan dan suhu jatuh, bentuk ini akan menjadi yang paling kuat.

Penebat haba siling tidak diperlukan untuk mematuhi rejim suhu, tetapi untuk membendung masalah masa depan yang tidak dapat dielakkan apabila kondensasi tidak dicetuskan. Pilihan terbaik adalah penggunaan lembaran kaca, tidak seperti lantai yang dilampirkan pada permukaan siling, LSU akan menjadi silikon atau pelekap gam. Untuk masa kerja, gunakan landasan sebagai sandaran, di mana 1-2 1-2 meter siling. Jangan keluarkannya sebelum mengeringkan gam.

Setelah selesai dengan penebat, kita teruskan untuk menetapkan gloss itu, walaupun gloss ini adalah penting berfungsi sebagai kondensat. Pilihan yang baik adalah bahan seperti lapisan plastik atau lamina. Jangan risau tentang kebolehpercayaan bahan. Kelembapan gam tahan, walaupun mereka telah dikupas off di bahagian siling, untuk runtuh yang tidak akan menyebabkan - kerana papan disambungkan bersama-sama, membentuk pembinaan satu keping. Pada akhir kerja dengan siling, anda akan mula menghadap dinding. Jubin yang diletakkan akan berfungsi sebagai sokongan untuk lamina.

Apabila menyediakan bahan, ikuti perkara ini:

 1. pemprosesan bahagian dalam bahan PVA dengan emulsi;
 2. peletakan itu sendiri dilakukan dengan bantuan alat pelekat atau silikon bangunan;
 3. comb dowel bawah memahami protrusions kerana yang papan disertai, dan proses itu sendiri sebatian itu, lapisan nipis gam, yaitu perlu segera keluarkan.

Untuk silikon, cuka meja sesuai, untuk gam pelarut. Perhatikan - dua papan terakhir lamina hendaklah diletakkan bersama-sama, lipatnya di dalam rumah dan masukkan, tekan sendi sehingga ia terkunci. Jangan lupa tentang alat permainan sehingga gam mengeras.

Sudut-sudut harus dimeterai dengan silikon untuk mengelakkan penembusan kelembapan di bawah selubung siling. Apabila membuat lubang untuk pendawaian, jangan menghasilkannya di persimpangan papan lamina. Saya fikir anda faham mengapa. Apabila selesai dengan sarung siling, kirakan lubang atau isi dengan silikon.

Sudah tentu, ada pilihan lain. Tetapi pembuatan bebas siling regangan sering tidak wajar, dan kami tidak akan menerangkan kaedahnya di sini. Jika anda ingin melakukan ini, sila semak kriteria pemilihan. Ia mungkin dan siling rak - juga merupakan pilihan yang sangat umum, tetapi pengeluarannya adalah topik artikel berasingan.

Untuk penutup dinding, jubin biasanya digunakan. Granit seramik mempunyai sifat yang sama, tetapi lebih banyak kos, kelebihan yang sama yang disebutkan ketika memilih ubin lantai, untuk dinding tidak penting. Meliputi dinding bilik mandi dengan panel plastik menyebarkan, ia agak murah dan memenuhi peraturan kebersihan, tetapi dalam artikel ini kita tidak akan mempertimbangkan kaedah-kaedah bekerja dengan bahan tersebut.

Apabila meletakkan jubin di dinding, anda harus mematuhi pemotongan jahitan. Untuk melakukan ini, salib dimasukkan di antara jubin pada gam dan segera dikeluarkan, seperti yang dijelaskan di atas. Penggunaan gam dijalankan oleh pelebaran spatula membujur, pada saiz purata jubin 30 untuk 30 sentimeter - pada 0,25-0,35 meter persegi. Di bawah jubin, kehadiran lompang tidak dapat diterima, jadi gunakan lem supaya karat selari dengan satu sama lain dan tidak terlalu mendalam. Setiap jubin yang diletakkan oleh anda harus direkam di sebelah tukul getah dari jubin sebelumnya ke tepi percuma. Mengenai jubin-jubin yang akan datang ke terminal paip pendawaian, adalah perlu untuk menggerudi lubang dengan sedikit berlian terlebih dahulu. Apabila gam sejuk, segelkan sudut dengan silikon. Kaedah ini mudah - filem polietilena nipis digunakan untuk silikon, maka sekeping kabel elektrik digunakan.

Tekan ke bawah, dan kemudian keluarkan kesan silikon dengan cuka. Permukaan cekung yang licin perlu dibentuk. Di akan, jahitan sudut juga boleh ditutup dengan penutup hiasan kerana semua silikon yang sama. Di atas kapal terbang, jahitan dipotong menggunakan sebatian khas, yang lebih murah daripada silikon. Salib dikeluarkan, jahitan selebihnya diisi dan ditekan dengan kabel - filem itu tidak perlu dalam prosedur ini - garis-garis akan dikeluarkan. Jangan memotong lipit dengan jari anda - di dalam jahitan itu tidak dapat dilihat dengan penyelewengan mata, yang digunakan untuk mengumpul kotoran. Teknologi memasang ubin dinding dan lantai tidak berbeza dengan sendirinya, satu ciri kecil untuk lantai akan dibincangkan di bahagian seterusnya.

Perhatikan, jika anda menggunakan pengadun dengan topi hiasan, mahkota perlu dibeli dengan diameter lebih besar daripada paip. Jika tidak, anda perlu mengukur lubang, yang memerlukan sekeping perhiasan.

Untuk lantai terdapat dua versi jubin - sebelum ini menjelaskan sebab porselin lebih baik daripada jubin, atau lantai kayu.

Dalam hal lantai kayu, prosedur akan lebih mahal, tetapi hasilnya lebih menyenangkan. Papan harus ditumpuk, prosedur peletakan akan sama dengan siling, tetapi dengan lekukan dinding pada 2-2.5 centimeter. Ruang ini dikira untuk pembengkakan papan. Jangan biarkan mana-mana rongga, isi jurang dengan buih yang dibuang sebelum memasang papan skirting. Emulsi PVA bersalut dan lantai kayu pelacur akrilik cecair akan berdiri untuk masa yang sangat lama.

Mengenai jubin, peletakan harus dilakukan dari pintu sehingga jubin potong berada di bawah cerun atau kamar mandi, di mana mereka tidak akan terlihat. Ini siri terakhir papak terpotong diletakkan terakhir selepas gam telah mengukuhkan di bawah papak lain, agar tidak menurunkan kerja yang dilakukan sebelum ini. Satu-satunya perbezaan dari meletakkan di dinding adalah ketiadaan lapisan - jubin disesuaikan antara satu sama lain.

Pertama sekali, periksa kotak yang diambil sebagai persediaan untuk pembaikan. Selalunya, selepas membersihkan dan mengecat semula, ia sesuai untuk kegunaan selanjutnya. Cuma pasang kembali. Ia akan menjadi lebih baik jika anda memasang injap klapper di dalamnya untuk mengelakkan aliran udara sejuk pada musim sejuk. Adalah disyorkan untuk memasang kipas untuk sistem pengudaraan, ini akan memastikan peredaran udara yang lebih baik di dalam apartmen, dan mencegah penampilan kulat di dinding.

Tiada ciri utama. Selalunya, produk baru boleh didapati walaupun arahan mengenai urutan tindakan untuk memasangnya. Tindakan anda termasuk pemasangan bilik mandi (untuk memegang sendiri, tanpa pembantu tidak akan berjaya) atau kabin mandi, serta sink. Kemudian pergi mixer, kemudian meter untuk air. Jika anda mahu, anda boleh menyambungkan pemanas air ke bilik mandi anda.

Di dalam bilik mandi, kami boleh memasang peralatan elektrik seperti kipas ekzos, kord mesti tiga teras, mempunyai konduktor pelindung dan plag euro dengan kemasukan hermetic ke perumahan, dan lampu siling yang memerlukan reka bentuk kalis air. Mesin basuh adalah topik untuk perbualan yang berasingan, kerana ia tidak berlaku pada peranti pegun.

Semua langkah yang perlu untuk membaiki bilik mandi dengan tangan mereka sendiri telah dibongkar. Tonton video, di mana prosedur untuk membaiki bilik mandi diterangkan secara bertahap. Kami tidak menyebut bilik mandi yang digabungkan dengan tandas kerana banyak ciri-ciri kerja dan kira-kira dua kali memakan buruh sebagai membaiki dua bilik berasingan, topik ini harus dibincangkan secara berasingan. Seperti yang anda dapat lihat, prosedur itu memakan masa, dan jika anda tidak pasti tentang kemahiran anda, maka jangan terlibat.

Adalah lebih baik untuk mengamanahkan prosedur yang memakan masa dan agak lama kepada pakar. Mereka tahu dengan tepat bagaimana melakukannya dengan betul. Tetapi anda harus mengenali semua aspek pembaikan bilik mandi vseravno, untuk peluang yang lebih tinggi untuk menyelesaikan keseluruhan prosedur pembaikan dengan jayanya dan tanpa komplikasi.

Sekurang-kurangnya, setelah membiasakan diri dengan artikel ini, anda dapat mengawal kerja para penghibur yang anda memutuskan untuk mengamankan pembaikan di bilik mandi. Sebaliknya, dalam kes keyakinan yang berjaya, ke hadapan! Kos pembaikan akan dikurangkan dengan ketara. Untuk pembaikan bilik mandi yang lebih berjaya dengan tangan anda, kami mengesyorkan anda menonton video mengenai prosedur ini.

Membaiki bilik mandi dengan tangan anda sendiri. Perintah kerja, pemilihan alat dan pemilihan bahan

Dan kini tiba masanya untuk membaiki bilik mandi. Bagaimana untuk membuat keputusan: untuk memberi kerja kepada pakar atau masih cuba sendiri? Pembaikan bilik mandi oleh diri sendiri patut dipertimbangkan, kerana harga kerja profesional sekurang-kurangnya 50% daripada kos bahan yang dibeli. Sejak pembaikan bilik mandi dan tandas (bermakna secara kualitatif) adalah "keseronokan" tidak murah.

Pertama sekali, anda perlu mengetahui harga syarikat pembinaan, kemudian menyusun anggaran pembaikan manual sebenar, dan kemudian membuat kesimpulan. Mari kita faham sedikit apa bahan dan alat yang diperlukan. Selepas itu kita akan membuat kesimpulan akhir.

Pemilihan bahan harus didekati dengan penuh perhatian. Oleh kerana bilik mandi adalah bilik dengan kelembapan yang tinggi, maka bahan-bahan mestilah sesuai. Maksudnya, digunakan dalam pembaikan bilik mandi atau untuk kerja-kerja luar. Jadi apa yang diperlukan untuk membuat pembaikan di bilik mandi dengan tangan anda sendiri?

 1. Jubin dinding (jubin). Mempunyai saiz yang sedikit lebih kecil berbanding dengan alat kelamin.
 2. Jubin lantai (jubin porselin).
 3. Laminate flooring.
 4. Campuran untuk batu pada asas pelekat, grout dan salib untuk jurang.
 5. Penyelesaian "Pengisian Lantai".
 6. Sheet CM (Glass-Magsite).
 7. Mortar untuk menuang lantai (Thermo Plast)
 8. Paip plastik PPN (sejuk) dan PPR (air panas). Yang kedua mempunyai urat bertulang.
 9. Kren, penyesuai dan kelengkapan untuk paip.
 10. Kumbahan, paip Du-50.
 11. Gam PVA (emulsi)

Mengetahui apa bahan yang anda perlukan, kami mengukur kawasan siling dinding dan lantai. Apabila membeli jubin, anda perlu mempertimbangkan pertarungan yang mungkin dan menambah 3-5% daripada jumlah keseluruhan.

Petua: Apabila mengira jumlah bahan dan kosnya, minta tuan bukan hanya kos kerja, tetapi juga harga bahan. Lagipun, sering kepada pekerja profesional dengan pekerjaan tetap, kedai-kedai pembinaan menawarkan diskaun atau memberikan kad diskaun. Sekiranya kontraktor sedemikian tidak muncul, terdapat kebarangkalian yang tinggi untuk mendapatkan "penggodam".

Pembangunan reka bentuk dan pemilihan peralatan kebersihan

Memilih paip, anda harus serius berfikir tentang reka bentuk kerana tanpa menyampaikan penampilan mandi masa depan, mustahil untuk memilih peranti yang diperlukan. Anda boleh mencari foto penyelesaian siap pakai, tetapi anda boleh meminta bantuan daripada pereka, yang usahanya akan menyediakan bilik mandi turnkey. Kemudian kami meneruskan pemilihan aksesori mengikut citarasa dan kemudahan anda. Anda juga harus mempertimbangkan cara meletakkan basuh dan bilik mandi, sama ada mereka mempunyai mixer berasingan atau anda boleh lakukan dengan satu, dan sama ada bilik mandi dikongsi atau berasingan.

Juga, apabila memilih mixer, anda perlu memberi perhatian kepada yang mahal dengan sensor tangan (inframerah). Ini jenis kelengkapan akan lebih menjimatkan daripada biasa. Lagipun, dalam beberapa kes, penjimatan air akan 50% atau lebih, dan elektrik untuk pemanasan air, kira-kira 35-40%.

Menjalankan bilik mandi sendiri, ikuti urutan tindakan yang tepat. Katakan bahawa reka bentuk telah dibuat, bahan dan paip telah dibeli, alat adalah (dibeli atau dipajak). Jadi di mana anda memulakan pembaikan bebas di bilik mandi?

Perkara yang paling penting adalah yakin dengan tindakan anda dan dapat bekerja:

 1. Menyediakan bilik.
 2. Tentukan dalam apa keadaan lantai, dinding dan siling.
 3. Kami mula membongkar lantai: kalis air, penebat dan senarai yg panjang lebar.
 4. Kami melancarkan talian paip.
 5. Kami meletakkan pendawaian elektrik
 6. Sejajarkan dinding dan siling (plasterer).
 7. Kami panas dan menutup siling.
 8. Letakkan lantai.
 9. Kami menjalankan penamat dinding: menghadapi kerja, pembersihan lipit dan penyegel sudut (pengedap).
 10. Kami memasang pengudaraan.
 11. Kami memasang dan menyambungkan paip.

Seperti yang dapat dilihat, pembaikan bilik mandi itu sendiri berbeza dari jenis pembaikan lain. Dan kenapa?

Pertama, bilik mandi adalah bilik lembap dan hangat, di mana terdapat keadaan yang selesa untuk pembiakan bakteria. Oleh itu, penggunaan dinding kering konvensional dan kalis air pada bingkai logam tidak sesuai, kerana berlalunya masa, salutan ini akan menjadi sarang jangkitan.

Kedua, mandi tidak boleh dipotong dengan penutup lantai konvensional (lamina, parket, kayu, dll), pengikat, bahagian, komponen keluli yang mudah terdedah kepada kakisan atau pengoksidaan, serta bahan yang sangat menyerap.

Ketiga, perhatian khusus perlu diberikan kepada keselamatan elektrik: peningkatan dan yang paling penting kelembapan yang tetap dari lantai, dinding dan siling dalam kombinasi dengan voltan tinggi membawa risiko besar kepada kehidupan manusia.

Untuk mendapatkan maklumat: Memiliki bilik mandi yang kecil, ia patut dipertimbangkan untuk memasang bilik mandi mandi atau mandi duduk di sudut. Perubahan ini akan membantu menjadikan bilik mandi dengan tangan anda lebih luas, yang membolehkan anda memasang mesin basuh.

Menyediakan premis untuk kerja

Pertama sekali, kita mula membongkar premis itu: kita mengambil semua peranti, cermin, dll. Langkah seterusnya adalah untuk memutuskan apa yang akan berlaku kepada bilik mandi lama. Sekiranya penggantian itu, maka ia perlu dibongkar dan meletakkan mandi baru atau bilik atau mandi sudut. Dalam kes ketika mandi dibuang-besi, maka tidak masuk akal untuk mengubahnya menjadi yang baru. Ia akan menjadi lebih mudah untuk membuat pembaikan kosmetik dengan sebatian akrilik atau epoksi.

Pada peringkat seterusnya kita mematikan semua paip dan pembetungan. Tutup paip dan cabut air sejuk dan panas, kemudian hapus semua paip dari mangkuk tandas, tenggelam, keran, tuala panas. Selepas itu kami membersihkan dinding kosong.

Kemudian matikan elektrik di bilik mandi di papan suis dan teruskan. Kami mengeluarkan jubin dan plester lama di dinding untuk konkrit atau kerja keras. Jika bilik mandi itu sendiri mempunyai plaster yang kuat dan dalam keadaan baik, ia akan lebih mudah menyegarkannya. Hanya keluarkan salutan, cat lama di siling dan lantai.

Awas! Semua kerja perlu dilakukan dalam respirator, cermin mata dan sarung tangan.

Untuk mengeluarkan jubin dari dinding, gunakan perforator dengan pahat (untuk konkrit), anda perlu mengeluarkan segala-galanya, tidak ada penyelesaian sisa. Dalam kes plester, lapisan atas dikeluarkan dan permukaannya diratakan, ia dibersihkan dengan berus metalik bersaiz 80-100 mm.

Mengeluarkan penutup dari siling, menjadikan pembaikan bilik mandi, jangan lupa tentang keselamatan - menjaga kepala anda.

Oleh kerana kerja penyingkiran salutan adalah sangat berdebu, lebih baik untuk menjalankannya di dalam rumah, dan jika pintu ke bilik mandi dibuang, pembukaan mesti ditutup rapat dengan filem.

Setelah dibongkar jubin sebelumnya dari lantai, kami membuat audit terhadap senarai lama. Jika permukaan tidak mempunyai cip dan retak, anda boleh memohon roda berlian ke bulgarian dan hanya meratakan permukaannya. Jika tidak, anda perlu mengalih keseluruhan penutup ke pangkalannya. Jika melakukan pembaikan di bilik mandi, anda menggantikan pam besi dengan apa-apa yang lain, anda boleh memohon penyamaan cecair. Jika tidak, mandi besi tuang air penuh akan memberi tekanan terlalu banyak di lantai dan retak muncul lagi.

Dalam hal baik pulih utama, pilihan terbaik adalah menggunakan lantai. Walaupun bahan ThermoPlast itu sendiri mahal, tetapi untuk bilik kecil aplikasinya akan sangat menarik dan tidak lebih mahal daripada penyelesaian konvensional. Dan apa saja bahan untuk senarai baru, perlu melakukan kalis air.

Untuk prosedur ini, hanya bahan yang sesuai harus digunakan, seperti polietilena terephthalate atau aquaizol. Jika bahan perlu dipotong, sendi hendaklah dipanaskan dengan pengering rambut pembinaan dan terpaku dengan mastic pelekat khas. Apabila keseluruhan pesawat diletakkan dengan penebat dan tepi dibiarkan di tepi (sekurang-kurangnya 25 cm), penyempitan lantai yang baru harus dituangkan.

Nasihat: Cecair untuk lantai banjir mestilah dua komponen. Pertama, gunakan penyelesaian yang lebih tebal, kemudian cair (untuk tingkat lantai).

Berlanjut untuk membaiki bilik mandi dengan tangan anda sendiri, harus serius memikirkan bahan untuk penebatan lantai. Lagipun, lantai terlindung bukan hanya keselesaan, tetapi juga jaminan kesihatan yang baik. Jadi, di antara bahan yang sesuai, perlu dicatat lembaran kaca-magnesit (LSU), dan konkrit tanah liat dan busa yang semakin meningkat hilang disebabkan oleh sifat hygroscopicity dan kerapuhan yang tinggi.

LSU adalah bahan yang sangat tahan lasak dan menyediakan kemungkinan menaikkan suar dan grid tetulang.

Menggunakan simen untuk senarai yg panjang lebar, anda perlu memohon kualiti simen 400 dan ke atas, pasir kuarza (diasingkan), air dengan PVA (10-15%) - anda memerlukan jumlah yang sama dengan jumlah simen. Kami membuat penyelesaian dalam nisbah 4 hingga 1, kemudian memohon lapisan 4-5 cm tebal (mengikut penanda yang telah ditetapkan) dan sejajar dengan peraturan, diikuti dengan pengisaran penggali untuk membuat permukaan yang sempurna rata untuk meletakkan jubin.

Penting! Skru baru berdasarkan mortar simen perlu berlangsung sekitar 40 hari.

Pemasangan bilik mandi bermula dengan meletakkan komunikasi. Bermula dengan pemasangan pembetungan, dan kemudian meletakkan saluran paip dan memasang rel tuala.

Oleh kerana saluran paip sentiasa mengganggu, mereka melihat mata yang jelek dan licin, lebih baik menyembunyikannya dalam keadaan khusus. Tetapi apabila kita membaiki mandi dengan tangan kita sendiri, kita mesti ingat bahawa paip kumbahan tidak boleh dikimpal dan mereka harus sentiasa ada. Kemudian penyelesaian yang paling mudah ialah meletakkan semua paip dalam satu bungkus di sepanjang tepi bawah dan tutup dengan lembaran tergalvani yang ditutup dengan jubin (ia duduk pada sealant, untuk mengeluarkan penutup).

Strok mesti mempunyai seksyen menegak untuk saliran, paip air, dan paip untuk rel tuala yang dipanaskan. Untuk mengurangkan dan memudahkan pemasangan pengeringan adalah lebih baik menggunakan paip plastik logam, kerana ia lebih mudah disembunyikan di dinding.

Sebagai tambahan kepada paip, mandi dengan tangannya sendiri mestilah secara elektrik selamat, ia mesti tersembunyi wayar elektrik, ia dipasang dengan baik di plastik, kotak logam atau di korugasi. Kawat yang digunakan dalam penebat berganda kerana peningkatan risiko kejutan elektrik.

Menyedari pembaikan mandi di rumah, jangan lupa tentang penebat siling, walaupun rumah anda sangat panas. Tambahan yang paling penting ialah pemanasan atau penghapusan pembentukan kondensat. Sebagai pemanas, pilihan terbaik akan, seperti dalam varian dengan lantai, LSU. Pengikat kepingan dibuat oleh larutan ketel atau silikon, dan untuk masa lembaran pengerasan lem disokong oleh rak dengan pengiraan 1-2 rak pada setiap meter.

Apabila kita melakukan pembaikan di bilik mandi, kita mahu mencapai hasil yang terbaik, dan siling yang indah dan berkualiti tinggi adalah kunci kejayaan. Memilih bahan untuk siling, anda perlu ingat kelembapan bilik ini. Dan wakil terbaik untuk penamat siling adalah lapisan (plastik) atau lamina. Tetapi di sini terdapat beberapa nuansa:

 • Semua peletakan dilakukan dengan gam pemasangan khas atau silikon.
 • Laminate sebelum pemprosesan diproses dari sisi yang salah oleh PVA emulsi.
 • Semua papan sehingga gam kering sepenuhnya mesti disokong oleh bilah.
 • Setiap sendi sebelum penembusan disalut dengan lapisan gam nipis atau silikon. Dan sisa-sisa itu segera dikeluarkan dengan kain, dilarutkan dengan pelarut (untuk larutan ketel) atau dengan cuka biasa (untuk silikon).
 • Dua papan akhir dipasang bersama-sama, dalam bentuk sebuah rumah dengan gumpalan berikutnya, selepas itu siling lapisan mandi selesai.

Sekiranya anda tiba-tiba ada soalan: "tidak akan jatuh siling di kepala?" Atau "kelembapan tidak jatuh di bawahnya?", Kita yakin dapat mengatakan bahawa finishing bilik mandi dengan tangan kita sendiri sangat dipercayai dan tahan lama. Lagipun, anda mempunyai plat monolitik yang tetap di siling dan ia terpaku di seluruh pesawat, dan lipitnya dimeteraikan, yang menghalang kelembapan daripada masuk. Juga, selepas memasang siling, jubin diletakkan, yang sedikit bertindih laminasi, yang merupakan pengancing tambahan dan lebih selamat memegang lapisan.

Meletakkan jubin di dinding dan lantai mempunyai banyak kesamaan, iaitu:

 • Permukaan mestilah rata apabila kita mandi dengan tangan kita sendiri.
 • Campuran disemparkan pada saiz 2 atau lebih jubin dengan spatula. Saiz di suatu tempat 0.25-0.35 sq.m.
 • Buang campuran pelekat dengan kain yang dibasahkan dengan cuka (untuk silikon) atau flanel (boleh microfiber).
 • Setiap jubin sememangnya direkam dengan palet getah (bermula dari yang terakhir secara beransur-ansur ke pinggir), supaya tiada ruang kosong di bawah jubin.
 • Anda boleh menggunakan kedua jubin dan jubin porselin.
 • Lubang untuk paip, paip dibuat terlebih dahulu, dipotong melalui pemotong berlian (mahkota).

Sebagai tambahan kepada detik-detik yang dijelaskan, terdapat beberapa ciri. Antara nuansa tersebut boleh dikenalpasti:

 • Ubin di dinding diletakkan dengan jahitan (melalui salib), dan di lantai tanpa.
 • Pilihan terbaik untuk dinding akan menjadi jubin seramik (ia mungkin dan granit, tetapi jauh lebih mahal), dan untuk lantai granit seramik. Yang terakhir ini mempunyai beberapa kelebihan, khususnya, kekuatan untuk memberi kesan dan "tidak tergelincir" dalam keadaan basah.

Secara ringkas tentang bahan dan alat

Melakukan pembaikan di bilik mandi anda, anda perlu ingat bahawa kualiti kerja persediaan bergantung pada hasil akhir. Oleh itu:

 • plester dibawa di rumah api;
 • Ia adalah mandat untuk mengenakan 2 lapisan. Memulakan (berpaut asas) dan penamat (meratakan permukaan).
 • Melepa dibawa dari siling ke lantai.
 • pinggir kalis air itu tetap dengan pita cat dan dilekatkan.

Melakukan pembaikan ke bilik mandi dengan tangan anda sendiri, lebih baik memilih paip polipropilena. Anda boleh menggunakan logam plastik, logam, paip PVC, tetapi mereka kurang dipercayai dan tahan lama, walaupun lebih murah.

Pipa logam - paling murah, tetapi sangat cepat berkarat dari dalam dan dari luar, akibat kemerosotan.

PVC sesuai untuk dachas, rumah persendirian, iaitu, bangunan yang pendek, selain itu tidak sesuai untuk bekalan air panas.

Plastik plastik sesuai, tetapi untuk jumlah besar, di mana banyak selekoh, lilitan, dan sebagainya diperlukan. (untuk lantai air, pad pemanasan dan saluran paip). Dalam masa yang singkat, kelengkapan telah mula bocor.

Untuk menyelesaikan bilik mandi dengan tangan anda sendiri berada di tahap tertinggi, anda perlu memberi perhatian khusus kepada pilihan jubin. Apabila membeli, pastikan permukaan jubin tidak mempunyai cengkerang, cip, dan kerosakan lain. Untuk menentukan cara terbaik untuk melihat jubin di sisi.

Satu lagi kriteria pilihan akan menjadi saiz plat yang sama dalam pakej yang berbeza. Oleh itu, anda perlu meminta penjual beberapa jubin dari bungkusan yang berbeza dan lihat ketinggian dan lebarnya. Jika perbezaan tidak melebihi 1 mm, maka boleh diambil.

Satu lagi keadaan penting ialah kelancaran permukaan. Iaitu, kekurangan "kipas", lebam, dll. Untuk memeriksa, memohon dua jubin sisi berkilat satu sama lain dan melihat dari pantat.

Apabila kita membuat bilik mandi dengan tangan kita sendiri, kita boleh mengenal pasti alat dan bahan utama, tanpa yang kita tidak boleh lakukan tanpa.

 • Lem untuk jubin. Adalah lebih baik untuk mengambil pengeringan lama (12-24 jam). Gam ini akan membolehkan untuk menjalankan kerja, perlahan-lahan dan membetulkan semua "jambs".
 • Spatula untuk menyesuaikan campuran gam. Padang gigi optimum adalah 3 hingga 6 mm.
 • Mesin pemotong jubin.
 • Roda berlian, latihan, mahkota.
 • Rags, serbet microfiber, salib, template untuk meletakkan jubin, supaya bilik mandi dengan tangan sendiri ternyata menjadi sempurna.
 • Bulgaria, pukulan dan besi pematerian dengan muncung untuk paip polipropilena.

Bahan-bahan berguna lain juga diperlukan: slats kayu, spatula, tingkat, tangga, dan lain-lain, iaitu segala-galanya untuk memastikan bahawa tab mandi diperbaiki dengan tangannya sendiri menjadi ideal.

Ia mungkin dan juga perlu untuk membaiki bilik mandi sendiri, tetapi untuk banyak sebab ini mungkin tugas yang mustahil.

Pertama, kekurangan alat yang diperlukan. Mungkin, bilik mandi membaiki dengan tangan mereka sendiri dengan pembelian alat akan lebih mahal daripada dibaiki oleh para profesional.

Dan, kedua, kurangnya pengalaman yang lengkap, dan, yang paling penting, juga akan menjadi masalah besar.

Jika semua syarat ini tidak menakutkan untuk anda dan soalan "Bagaimana untuk membaiki mandi dengan tangan anda sendiri?" Tidak sesuatu yang luar biasa dan menakutkan, pastikan untuk memulakan pembaikan diri.

Dan akhirnya saya ingin menjelaskan bahawa artikel ini hanya pengenalan dan menggambarkan momen permukaan pembaikan. Untuk kajian yang lebih terperinci, anda boleh mengkaji fotoreport tuan, serta video mengenai pembaikan yang terdapat di laman web kami. Sebagai contoh, "Bagaimana untuk mandi dengan tangan anda sendiri."

Dan aturan yang paling penting dari mana-mana tuan: "Mata takut, dan tangan lakukan."

Bahan menyalin adalah hanya mungkin dengan petunjuk aktif, tidak ditutup daripada pautan pengindeksan, kepada sumber.

Pembaikan bilik mandi: kos, peringkat kerja, arahan

Interior bilik mandi dalam warna cahaya

Pembaikan bilik mandi dengan tangan mereka sendiri adalah 1.5-2 kali lebih murah daripada pembaikan yang sama yang dibuat oleh sekumpulan pekerja. Oleh itu, jika anda mempunyai pengetahuan, kemahiran, masa lapang dan ingin menyimpan, maka pilihan ini adalah untuk anda. Tetapi ingat bahawa pembaikan bilik mandi yang murah yang dibuat oleh diri anda boleh menjadi kualiti yang lebih rendah untuk pembaikan yang dilakukan oleh para profesional.

Pembaikan bilik mandi murah mengikut definisi mesti dilakukan oleh tangan sendiri. Oleh itu, penyediaannya termasuk beberapa peringkat. Mari lihat setiap mereka.

Perkara pertama yang anda perlukan untuk menentukan reka bentuk bilik mandi masa depan, lukis susun atur bilik mandi - dari masa depan ini akan bergantung kepada kerja kompleks dengan paip dan paip, dan keperluan pendawaian tambahan.

Baca harga dengan harga di pasaran pembinaan. Jadi anda boleh faham, sama ada semua idea anda boleh dilaksanakan dan bagaimana ia sesuai dengan anggaran.

Sebagai contoh, kami akan membentangkan jadual dengan kos bahan-bahan untuk membaik pulih murah bilik mandi:

Membeli bahan binaan hendaklah berdasarkan kawasan mandi anda. Jumlah bahan yang diperlukan, anda boleh memberitahu penjual sendiri di pasar atau di kedai binaan.

Pada pertempuran jubin diletakkan 3-5% apabila membaiki bilik mandi yang besar dan 7% ketika membaiki kecil.

Apabila membeli simen, campuran, pasir, grout, dempul, sealant atau silikon, anda perlu menambah jumlah yang diperlukan sebanyak 30%. Biarkan lebih baik anda akan mempunyai beg tambahan gam kering, daripada itu akan berakhir pada saat yang penting.

Pembaikan bilik mandi dijalankan mengikut urutan yang ketat:

 • Pemikiran pedalaman;
 • Penentuan bilangan lekapan paip;
 • Penyediaan bilik mandi untuk kerja-kerja pembaikan;
 • Pembelian bahan binaan;
 • Penyediaan lantai (pilihan: kalis air, senarai lantai, pemasangan sistem lantai panas);
 • Peletakan paip dan pendawaian;
 • Plaster;
 • Hiasan siling;
 • Penamat lantai;
 • Pelapisan dinding;
 • Pemasangan sistem pengudaraan;
 • Pemasangan mandi dan tenggelam.

Mari kita teruskan terus ke pembaikan itu sendiri dan semak semula setiap peringkat secara terperinci.

Paip

Kami menasihatkan anda untuk memberi pilihan memihak kepada paip yang diperbuat daripada polipropilena. Tiub plastik logam boleh bocor, dan dari polietilena atau PVC sesuai untuk melengkapkan pondok percutian pendek.

Paip daripada polipropilena

Kerja bebas dengan paip keluli penuh dengan banyak kesulitan, tetapi hari ini ia adalah pilihan yang paling murah di pasaran. Satu lagi kelemahan adalah bahawa paip tersebut berkarat di dalam dan mereka perlu diganti dengan segera.

Granit seramik sedikit lebih mahal daripada jubin, tetapi kekuatannya lebih tinggi pada masa-masa tertentu. Walaupun stoneware porselin yang licin adalah sama sekali tidak tergelincir, jadi kami menasihati anda untuk memilihnya sebagai penutup lantai.

Jubin porselin di bilik mandi

Nasihat: Apabila membeli, tanya seorang perunding di kedai untuk mendapatkan 5-6 jubin dari bungkusan yang berbeza dan periksa saiznya.

Anda membaiki bilik mandi dengan tangan anda sendiri, seperti yang ditunjukkan dalam video di bawah, jadi pilih pelekat pengeringan perlahan. Ia akan membolehkan anda bekerja tanpa tergesa-gesa, dalam masa untuk menghapuskan kesilapan dan mengawal kualiti batu itu.

Spatula ini sesuai untuk gigi dengan kedalaman 4-6 mm, kecuali dinyatakan sebaliknya pada label pelekat.

Anda membeli jubin dengan gerudi berlian, dan untuk pemasangan granit atau jubin seramik dengan jahitan, sebaiknya menggunakan salib yang terbuat dari plastik.

Katakan tab mandi masa lalu anda tidak haus, maka anda boleh mengemas kini penampilannya dengan pelapik akrilik. Tetapi kami mengesyorkan untuk menghantar "palung" timah lama kepada logam sekerap.

Sebelum anda memulakan pembaikan, matikan air dan kupas mandi ke dinding "kosong". Pendawaian juga perlu dilumpuhkan. Semasa pembaikan, anda boleh menggunakan lampu mudah alih dan kabel sambungan - ia tidak biasa, tetapi selamat.

Strip semua dinding, siling dan lantai. Mula bekerja dari atas ke bawah. Gunakan respirator semasa pembersihan. Jubin mudah dikeluarkan dengan perforator dan pahat. Plaster longgar dikeluarkan sepenuhnya, Sturdy - sejajar.

Bagaimana untuk membuang jubin lama

Ia juga perlu mengeluarkan jubin lama dan substrat simen dari lantai. Sekiranya skop baik, anda boleh meninggalkannya, jika tidak, keluarkannya dengan pukulan. Jika, selepas pemeriksaan yang teliti terhadap senarai yg panjang lebar, anda perhatikan hanya satu atau dua retak kecil, ia boleh dibubarkan dengan penyamaan cecair.

Lantai lantai hendaklah kira-kira 3-3.5 cm Tetapi sebelum itu, kalis air lantai dijalankan menggunakan aquaizol atau polietilena terephthalate.

Penting: Perlu menutup dinding dengan kalis air tidak kurang dari 30 cm.

Komunikasi dan penyediaan dinding, siling

Pembetung harus dilakukan dengan akses mudah untuk pemeriksaan, pembersihan, penghapusan penyumbatan dan pembaikan yang diperlukan. Oleh itu, kami menasihati anda untuk menjalankan paip pembetung ke bawah, di sepanjang dinding, dan tutup dengan jubin bergalvani. Tergalvani pada silikon dan jika perlu akses ke paip boleh dengan mudah dikeluarkan dengan pisau khas.

Penggantian semua paip bermula dengan kumbahan. Dengan tugas ini, anda boleh menguruskan satu, maksimum dua hari, dan kemudian meneruskan ke paip air.

Semua wayar dialihkan ke plaster. Kawat dengan penebat berganda tersembunyi dalam korekasi - plastik atau logam, bergantung pada anggaran.

Dilipat dua kali. Kualiti kerja akan memainkan peranan besar di sini, seperti yang anda plaster di bawah lapisan. Plastering akan, seperti biasa, bermula dari atas ke bawah.

Walaupun di apartmen terpanas ketika membaiki bilik mandi, anda perlu melindungi siling. Ini akan membolehkan anda untuk mengelakkan pembentukan kondensat, yang, dengan cara itu, adalah penyebab utama masalah dengan keselamatan pembaikan.

Untuk tujuan ini, lebih baik menggunakan SML (lembaran kaca) pada silikon atau gam khas. Ingat bahawa untuk masa pengeringan anda memerlukan sokongan yang kuat.

Siling

Ini adalah bahagian mandi yang paling bermasalah. Walaupun keputusan anda membuat pengubahsuaian bilik mandi yang murah, siling perlu diberikan perhatian khusus.

Pilihan yang paling sesuai untuk menamatkan siling - ia adalah lamina tiruan atau lapisan yang diperbuat daripada plastik. Sekiranya anda memilih pilihan pertama, maka sebelum anda melap lamina, bahagian belakang perlu dirawat dengan emulsi PVA khas. Di sini anda juga memerlukan rel, yang boleh dikeluarkan hanya selepas pelekat telah kering sepenuhnya.

Salah satu pilihan bajet untuk menamatkan siling

Jubin lantai diletakkan pada gam pelekap. Adalah lebih baik untuk mengelakkan kehadiran jahitan. Gam digunakan dengan spatula di sisi yang salah dari jubin dan di lantai itu sendiri.

Penting: peletakan jubin lantai mesti bermula dari pintu masuk, jadi jubin tidak lengkap akan hilang di bawah bilik mandi.

Untuk mengelakkan kemunculan lompang di bawah jubin, ia mesti dirakam dengan poket getah sejurus selepas pemasangan.

Mungkin anda memutuskan untuk meletakkan lantai kayu di bilik mandi. Ia kelihatan mulia, dan ia bagus untuk berjalan di atasnya, tetapi pilihan ini jauh lebih mahal dan lebih sukar dipasang dan beroperasi. Oleh itu, fikirkannya beberapa kali sebelum tinggal pada pilihan ini.

Daripada kayu, anda boleh menggunakan larch, impregnated dengan PVA dan dilapisi dengan pelindung akrilik yang tahan kelembapan. Apabila meletakkan, alihkan dari dinding untuk 2-3 cm, dan kemudian isi jurang ini dengan buih dan tutup dengan alas.

Biasanya untuk dinding memilih jubin. Ini adalah pilihan belanjawan lebih daripada stoneware porselin, dan kekuatannya di sini tidak memainkan peranan penting. Pelapisan dinding di bilik mandi dilakukan dengan menggunakan salib plastik, yang kemudian dikeluarkan, dan lipatan itu diisi dengan grout, silikon atau sealant.

Meletakkan jubin dengan tangan anda sendiri

Jubin diletakkan di atas gam, selepas mengeringkan sudutnya diisi dengan silikon. Silikon yang berlebihan segera dikeluarkan dengan cuka. Kadang-kadang sudut dihiasi dengan pad khas, yang juga dipasang pada silikon, tetapi ini tidak perlu.

Pemasangan lekapan paip adalah dalam amalan tahap kerja yang paling mudah. Ia lebih mudah daripada banyak orang berfikir. Seluruh proses diterangkan secara terperinci dalam arahan untuk setiap subjek.

Pertama, mandi atau pancuran dipasang, kemudian tenggelam. Selepas pengadun dipasang, pemanas air dan meter air dipasang. Lampu hud dan kalis air dipasang pada terakhir. Dalam foto, anda dapat melihat contoh pembaikan bilik mandi yang dibuat oleh tangan sendiri.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 5