Pembaikan dalam gambar reka bentuk apartmen kecil

Kami membuat reka bentuk untuk pangsapuri kecil: fungsi yang hebat di kawasan kecil

Memulakan pembaikan di sebuah pangsapuri kecil, pemiliknya menghadapi masalah kekurangan ruang. Perjuangan bermula dengan kepraktisan dan rupa yang cantik, di mana ia sukar untuk mengekalkan keseimbangan. Dalam artikel ini, kami akan berkongsi idea tentang cara membuat reka bentuk pangsapuri kecil yang selesa dan selesa, dan memaparkan gambar projek siap.

Berpikir tentang pedalaman pangsapuri-pangsapuri kecil, adalah penting bahawa semua butiran adalah bertujuan untuk pengembangan visual ruang. Tidak hairanlah ramai orang takut menggunakan warna gelap, permukaan berkilat, supaya persekitaran ini tidak "memberi tekanan" kepada penyewa. Walaupun terdapat banyak contoh di mana reka bentuk apartmen kecil dilaksanakan sebagai melanggar peraturan ini, tetapi kelihatan hebat. Perkara utama ialah menggunakan segala-galanya secara sederhana dan merasakan sampingan ini. Sekiranya anda ingin merobohkan dinding semasa pembangunan semula, pastikan anda menyelaraskannya dengan badan eksekutif tempatan. Ia mungkin perlu untuk membangunkan dokumentasi projek. Perobohan dinding galas beban boleh mengancam keruntuhan seluruh bangunan. Pastikan untuk mengetahui dinding mana dinding partisi, dan yang merupakan dinding galas. Ia tidak mustahil untuk menghancurkan tembok yang mengandungi beban. Banyak yang melakukannya sewenang-wenangnya, menerima denda dan arahan yang besar untuk memulihkan segala-galanya.

Berikut adalah beberapa peraturan asas pembaikan di sebuah apartmen kecil.

 • Kami melakukan pembangunan semula. Mereka mengeluarkan dinding di antara dapur dan ruang tamu, menggantikan pintu biasa dengan pintu gelangsar (atau menyingkirkannya sama sekali). Anda juga boleh menggunakan zon - pembahagian ruang ke dalam zon dengan bantuan partition cahaya, rak, kabinet, warna yang berbeza, langsir.

Projek reka bentuk pangsapuri studio kecil

 • Reka bentuk dalaman pangsapuri kecil dengan penggunaan cermin - biasa untuk banyak cara menang-menang untuk meningkatkan ruang. Permukaan cermin boleh digunakan pada dinding, pintu almari dan juga di siling.
 • Tidak dianjurkan menggunakan candeliga besar untuk menerangi bilik-bilik kecil, mereka secara visual menurunkan paras siling. Adalah lebih baik untuk memilih lampu terbina dalam, lampu LED, sumber lampu arah, supaya setiap zon diketengahkan secara berasingan. Kelimpahan cahaya akan menambah kehangatan dan kecerahan ke pedalaman, secara visual memperluas ruang.
 • Gunakan sedikit hiasan dan fungsi maksimum. Ini tidak bermakna minimalism diperlukan dalam setiap kes, tetapi lebih baik menolak dari karpet berat, langsir, tirai. Peraturan ini terpakai kepada semua butiran kecil - cenderahati kecil, patung-patung. Reka bentuk pangsapuri kecil boleh dibuat dalam hampir semua gaya moden: berteknologi tinggi, minimalisme, konstruktivisme, modenisme, Scandinavia atau Jepun.

  Secara lebih terperinci, beberapa saranan dijelaskan dalam artikel lain:

  • Koridor perancangan dan lorong di sebuah apartmen kecil
  • Majlis untuk reka bentuk di sebuah apartmen satu bilik
  • Pembaikan di bilik mandi di Khrushchev
 • Mengambil peraturan untuk melakukan pembersihan tetap apartmen dari sampah dan ingat perkara utama: lebih baik satu perkara besar daripada lima kecil. Untuk menyimpan perkara-perkara, lebih baik membuat almari terbina dalam di mana semua benda anda akan sesuai.
 • Gunakan langsir telus atau sama sekali membuangnya. Bilik ini hanya akan mendapat manfaat daripada ini, ia akan menjadi lebih ringan. Daripada tirai biasa, anda boleh menggantung tirai atau tirai Rom, yang dibuka sepenuhnya pada sebelah petang.
 • Studio pangsapuri 30 meter persegi. reka bentuk m

  • Apabila membaiki pangsapuri kecil, warna terang atau gelap digunakan untuk menekankan aksen, dan latar belakang ditinggalkan cerah. Warna tepu menambah sedikit semangat untuk pedalaman. Untuk latar belakang juga sesuai cahaya, warna neutral atau warna pastel.

 • Biasanya siling di pangsapuri kecil adalah rendah, yang selanjutnya mengurangkan ruang. Apabila memilih warna, ia perlu dipertimbangkan bahawa siling lebih ringan daripada dinding. Walau bagaimanapun, jika anda bernasib baik untuk hidup di era Stalin lama yang sama, masalah dengan ketinggian siling tidak akan mengganggu anda. Di dalam pangsapuri tersebut, anda boleh dengan mudah membuat reka bentuk pelbagai peringkat.
 • Adalah lebih baik menggunakan lantai monolitik di seluruh apartmen. Ketiadaan peralihan dan ambang pintu tidak hanya lebih cantik, tetapi juga lebih mudah: tidak ada yang tersandung, lebih mudah melakukan pembersihan. Peraturan yang sama berlaku untuk penamat dinding: lebih baik menggunakan salutan monokrom yang serupa.
 • Perabot harus dipilih cahaya, kayu warna gelap kelihatan lebih besar. Permukaan logam dan kaca akan kelihatan cantik.

  Interior indah pangsapuri kecil di video:

  Perkara yang paling menarik dalam membaiki apartmen ialah pilihan perabot. Untuk mencari saiz yang betul, anda mungkin perlu membuatnya sendiri atau memerintahkan.

  Sebagai peraturan, semua perabot berdiri di sepanjang dinding, dan di tengah-tengah bilik ada "pulau" kecil ruang bebas. Ini bukan penyelesaian yang sangat rasional, jadi gunakan lebih banyak ruang menegak untuk penyimpanan, sebagai contoh, dengan membuat rak sehingga siling di koridor, pantri.

  Terdapat banyak contoh perabot berfungsi kreatif yang memerlukan sedikit ruang, di sini hanya beberapa:

  • katil bertingkat, katil loteng yang dibina ke dalam almari, dan menggantung katil di bawah siling;

  Penyelesaian yang baik untuk mereka yang mempunyai siling tinggi - tingkat kedua Tempat tidur yang boleh dipanjangkan dari almari

 • peti simpanan di bawah katil;
 • sekatan dengan rak bukan dinding eternit gipsum;

  Dapur di catwalk dengan partition Zonasi dengan langsir

 • kabinet dan rak di bawah siling, di atas pintu, dalam bidang ini.

  Sekiranya anda secara kreatif menghampiri proses mewujudkan pedalaman, sangat mungkin untuk membuat reka bentuk yang cantik dan berfungsi, hanya perlu mengetahui peraturan asas. Lihat gambar projek, mengambil idea terbaik dari mereka dan tampil dengan gaya individu anda sendiri, memandangkan keperluan anda. Terdapat banyak nuansa cara meningkatkan visual kawasan tersebut. Jangan takut untuk bereksperimen dan pastikan untuk berunding dengan ahli keluarga anda, bersama-sama anda akan membuat reka bentuk apartmen yang unik.

  Bagaimana untuk membuat pengubahsuaian yang indah di bilik mandi di Khrushchev. Contoh reka bentuk bilik mandi kecil, gambar objek siap.

  Gambar dalaman untuk dua kanak-kanak perempuan. Bagaimana menyusun ruang, angkat warna dan perabot di tapak semaian.

  Reka bentuk di lorong kecil dan koridor. Gambar dalaman yang indah. Pilihan perabot dan bahan untuk dekorasi.

  RemBoo »Reka bentuk dan hiasan pedalaman» Kami datang dengan reka bentuk untuk pangsapuri kecil: fungsi yang hebat di kawasan kecil

  Tudung untuk tandas adalah bahagian atas reka bentuk!

  Bergaya dan berfungsi. Idea yang baik

  Nah, apa kawasan kecil yang kamu katakan? Malah, hampir semua dinding dirobohkan - zoniruete item dan tisu berasingan! Persoalannya adalah bagaimana mengisi bilik di 12.8 supaya berfungsi dan kelihatan. Keluarkan partisi dan buat studio - mana-mana kanak-kanak akan dapat!

  Saya membaca artikel mengenai pembaikan di pangsapuri kecil, ditulis dalam bahasa yang boleh difahami dan segala-galanya seperti itu benar-benar dalam kehidupan sebenar. Saya juga menyukai artikel tentang pemadam almari coupe, hanya super mega cool semua diberitahu dan ditunjukkan. Kini saya akan mempunyai almari yang paling luas dan ergonomik. terima kasih.

  Idea untuk membaiki pangsapuri kecil + laporan foto

  Sebuah apartmen kecil mempunyai sebahagian besar penduduk negara kita. Dan di rumah lama dan di bangunan baru mereka dibeli terlebih dahulu: harga lebih diterima. Selepas membeli rumah itu dengan serta-merta menimbulkan persoalan bagaimana untuk membuat pembaikan di sebuah apartmen kecil supaya ia selesa, berfungsi dan cantik. Bukan tugas yang mudah, tetapi kerana tugas sedemikian sangat biasa, beberapa penyelesaian telah dibangunkan untuk mendapatkan citarasa dan permintaan yang berbeza. Mengenai mereka dan akan dibincangkan.

  Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, di kalangan belia (dan bukan sahaja), pangsapuri studio sangat popular. Ini adalah bilik dengan sekurang-kurangnya sekat. Hanya diperuntukkan tandas dengan bilik mandi, kadang-kadang - bilik tidur. Semua tembok lain dirobohkan sepenuhnya (sekiranya tidak berfaedah) atau sebahagiannya.

  Contoh sebuah apartmen studio kecil

  Terdapat beberapa perihal yang perlu anda ketahui dengan jenis pembaikan ini:

  • Anda perlu mengetahui jika terdapat dinding beban di pangsapuri anda (pergi ke organisasi operasi, mereka mempunyai rancangan lantai, di mana semuanya dicat). Sekiranya mereka, mereka tidak boleh dimusnahkan. Partition tersebut boleh dikeluarkan sebahagian, dengan mengambil langkah-langkah untuk menguatkan serpihan yang tersisa. Projek perancangan semula itu diperintahkan di biro khusus.
  • Dinding yang memisahkan dapur hanya boleh dikeluarkan jika dilengkapi dengan dapur elektrik. Dengan peralatan gas, partisyen tidak dibenarkan dikeluarkan. Item ini boleh dilangkau. Buat partition yang maju, yang boleh kali ganda dan terungkap. (Untuk memasang pintu gelangsar dibaca di sini).
  • Pemindahan atau pengembangan kawasan bilik basah mungkin hanya di tempat premis teknikal (koridor, pantri, kabinet dinding). Kembangkan mereka dengan mengorbankan ruang hidup tidak boleh.

  Contoh sebuah apartmen studio kecil

  Walau bagaimanapun, pembangunan semula dengan perobohan dinding mesti diluluskan. Untuk melakukan ini, memerintahkan kerja projek, ia ditandatangani di jabatan seni bina dan hanya kemudian memulakan pembaikan itu sendiri. Kemudian anda tidak akan mempunyai sebarang masalah.

  Kepada sisi positif perubahan apartmen biasa di apartmen studio, anda boleh memasukkan perkara-perkara berikut:

  • Anda mendapat ruang yang luas dan bukan beberapa bilik di kawasan kecil.
  • Kawasan berguna meningkat. Ia hanya kelihatan bahawa dinding mengambil sedikit ruang. Kira: dinding 3.5 m panjang dan 20 cm lebar (partition sempit) merangkumi kawasan 3.5 * 0.2 = 0.7 meter persegi. Ini adalah satu dinding yang sangat kecil.
  • Untuk bilik besar, anda boleh memilih apa-apa gaya, menggunakan idea menarik.

  Secara umumnya, pembaikan seperti itu di sebuah pangsapuri kecil akan secara visual (dan sebenarnya) menjadikannya lebih. Dan fungsinya tidak menderita sama sekali, tetapi kehidupan menjadi lebih mudah.

  Semua zon dipisahkan hanya secara visual, boleh menggunakan sekatan cahaya

  Tanpa kelemahan tidak boleh dilakukan. Yang pertama ialah kekurangan privasi. Jika apartmen direka untuk satu orang, rasakan ia akan menjadi selesa di dalamnya. Sekiranya dua orang hidup, anda perlu bersedia untuk fakta bahawa anda sentiasa saling berhadapan di hadapan mata anda.

  Yang kedua ialah penyebaran bau dapur mereka. Ketiadaan partisi membawa kepada fakta bahawa semua perisa dari dapur tidak terhalang menembusi ke semua penjuru apartmen. Sistem pengudaraan yang betul dan ekzos yang kuat boleh menyelamatkan keadaan.

  Bau dari dapur akan merebak dengan bebas

  Ketiga adalah keperluan untuk mengekalkan urutan ideal. Seketika, dari ambang anda melihat semua atau hampir semua ruang. Oleh itu, tidak ada sebarang kekeliruan.

  Keputusan untuk menjadikan sebuah apartmen menjadi sebuah studio adalah radikal dan tidak sesuai dengan semua orang. Luar biasa bagi kita ketiadaan bilik yang berasingan. Tetapi ada cara lain untuk membuat pembaikan di sebuah apartmen kecil, meningkatkan fungsinya.

  Kebanyakan pangsapuri di susun atur standard mengalami satu kelemahan: kawasan yang sangat kecil, yang ditugaskan ke bilik mandi - tandas dan bilik mandi. Dan, atas sebab tertentu, pada mulanya dua bilik ini berasingan. Akibatnya, bilik mandi dan tandas tidak dapat berbalik dan tidak ada lagi yang boleh diletakkan (mesin basuh dan pemanas air, sebagai contoh). Betulkan keadaan dengan membuang partition dan menjadikannya bersama.

  Salah satu pilihan untuk menggabungkan bilik mandi

  Pelan khusus untuk perubahan itu bergantung pada susun atur yang sama, tetapi idea umum adalah sama: memusnahkan partition, mengeluarkan salah satu pintu. Dalam sesetengah kes, ia mungkin sedikit meningkatkan kawasan bilik mandi kerana kawasan "dikimpal" di koridor (seperti dalam gambar di atas).

  Seperti yang telah disebutkan di atas, adalah mungkin untuk meningkatkan kawasan premis lembap hanya untuk premis teknikal. Pada masa yang sama semasa pembaikan adalah perlu untuk mendekati masalah kalis air dengan penjagaan khusus. Ia perlu memohon beberapa lapisan hidrofobik (sekurang-kurangnya 3).

  Kelebihan menukarkan bilik mandi ke dalam satu gabungan agak jelas. Kawasannya meningkat, bilangan pintu berkurangan. Lebih berfungsi menjadi bilik. Sama ada ia mudah atau tidak, ia tidak berguna untuk berhujah. Seseorang seperti pilihan ini, seseorang tidak.

  Semasa proses pembaikan

  Mereka dapat menyatakan diri mereka di pangsapuri "padat penduduk", apabila semua dikumpulkan di tempat kerja atau di sekolah. Jika salah seorang ahli keluarga untuk masa yang lama mengambil bilik mandi, selebihnya saraf.

  Pemanasan dan menyertai balkoni atau loggia

  Penampilan bahan penebat baru membolehkan kami memanaskan balkoni / loggia, memancarkannya, dan, selepas mengeluarkan blok tetingkap, sambungkannya dengan bilik. Untuk memastikan bahawa bekas balkoni panas, terdapat pemanasan. Hanya ambil perhatian bahawa penyingkiran radiator pemanasan pusat adalah dilarang sama sekali di sana. Dalam kes ini, anda boleh membuat pemanasan lantai elektrik. Oleh kerana kawasan kecil, bil tidak akan sama besar (dengan penebat yang betul).

  Menyertai loggia ke dapur membolehkan memunggah kawasan utama

  Sila ambil perhatian bahawa balkoni dan loggias tidak boleh dilakukan oleh peralatan gas dan paip. Ini penting untuk dapur. Anda boleh meletakkan beberapa kabinet, peti sejuk, mengambil ruang makan, tetapi dapur gas dan sinki harus tetap berada di kawasan "utama".

  Satu lagi perkara penting ialah pembaikan segera. Apabila anda menggabungkan bilik dengan balkoni atau loggia, anda hanya boleh mengeluarkan sebahagian dinding yang berada di bawah unit tetingkap. Untuk memecahkan kepingan dinding yang tersisa tidak boleh dikategorikan. Ini "kekal" adalah sebahagian daripada struktur sokongan dan tanpa mereka rumah hanya boleh runtuh.

  Anda juga boleh membuat bilik kecil

  Dengan merit keputusan sedemikian, semuanya jelas. Pembaikan sedemikian di dalam pangsapuri kecil membawa kepada hakikat bahawa kawasan berguna meningkat dengan ketara. Ini amat ketara di bilik-bilik kecil. Anda mempunyai dapur dalam 6 meter persegi. m, bersama dengan balkoni itu sudah 8 petak, dan mungkin lebih.

  Kelemahan juga terletak pada permukaan. Ini adalah kos yang ketara. Adalah penting untuk membuat pemanasan yang baik. Agar tidak kehilangan kawasan yang berharga, perlu menggunakan bahan berkualiti tinggi, yang, dengan ketebalan kecil, memberikan nilai yang baik untuk penebat haba (buih polistirena yang tersemperit). Kos bahan-bahan ini tidak menggalakkan - mereka mahal.

  Di dapur, "rehat" dinding tidak boleh dikeluarkan, tetapi digunakan sebagai rak bar

  Keadaan yang sama dengan kaca. Biasanya meletakkan tingkap plastik (PVC). Pada masa yang sama, ia perlu mempunyai kualiti tinggi, lebih baik tiga ruang tingkap bergilir dua, dan profil mesti mempunyai sekurang-kurangnya lima kamar. Tingkap plastik tersebut tergolong dalam kategori elit, dan berdiri dengan sewajarnya. Tetapi tidak dianjurkan untuk membeli lebih murah: ia akan menjadi sejuk pada musim sejuk.

  Satu lagi cara radikal untuk membuat pembaikan di sebuah apartmen kecil dan bertambah baik pada masa yang sama kualiti kediamannya adalah untuk membuat pembangunan semula. Sukar untuk bercakap tentang ini tanpa merujuk kepada pelan konkrit, tetapi terdapat perkara-perkara utama yang dihadapi dalam kebanyakan kes:

  • Membawa pintu. Atas sebab tertentu, pintu di dalam bilik sering dibuat di tengah (atau hampir) dinding. Ini sangat menyusahkan, kerana ia sangat mengurangkan penggunaan ruang. Dalam kes ini, pintu bergerak lebih dekat (mungkin dekat) ke salah satu dinding. Perubahan jenis ini kepada pembangunan semula tidak berlaku dan tidak memerlukan kelulusan terlebih dahulu.

  Dalam versi ini pembaikan pangsapuri kecil bukan sahaja berpindah pintu, tetapi juga sekatan dan gabungan bilik mandi

  Satu contoh penukaran apartmen satu bilik ke apartmen dua bilik

  Salah satu varian pembahagian bilik dalam "khemah"

  Ini pada asasnya semua mata yang sering ditemui. Mereka boleh digabungkan, mencapai ciri-ciri yang anda perlukan. Merancang perubahan mesti teliti, Mengetahui jarak dan meletakkannya di atas pelan. Anda boleh menggunakan program reka bentuk yang membolehkan anda membuat ruang tiga dimensi dan juga kemudian mengisi dengan perabot. Oleh itu, lebih mudah untuk menilai hasil daripada di atas kertas.

  Contoh pembaikan di sebuah apartmen kecil (laporan foto)

  Pangsapuri satu bilik bersaiz kecil yang biasa di dalam rumah pembinaan lama.

  Pembaikan pangsapuri kecil diputuskan untuk dimulakan dengan penyatuan bilik mandi. Di samping itu, dinding akan diratakan, yang kini berada pada sudut.

  Pertama, kita memecahkan sekatan-sekatan di dalam bilik mandi.

  Dinding antara tandas dan bilik mandi dibersihkan

  Selanjutnya, semua tembok dihancurkan ke bata, dan jubin di lantai dibuang. Kerja perforator itu berdebu, banyak serpihan.

  Jendela tujuan yang tidak dapat difahami

  Di bawah paip air sejuk dan panas, di bawah pembetungan melakukan aksi. Mula-mula kita memotong bata dengan Bulgaria dengan cakera berlian, kemudian kita memotong bahagian dalam dengan pahat dan tukul.

  Selepas kerja cakera berlian

  Dalam shtroby yang disediakan paip air bekalan dan kumbahan. Piping disolder daripada polipropilena. Bahan yang baik, mudah untuk solder, mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang.

  Di tapak riser kami membuat papan gypsum - untuk paip, kaunter dan peranti paip lain. Ruang bebas di atas batu bata.

  Kotak di bawah kaunter dan keran

  Seterusnya, teruskan untuk memasang partition. Untuk ini, kami menggunakan papak dinding (PGP). Di tempat berlubang ke dinding dan lantai kami meletakkan substrat gabus, gam dengan gam khas, mengikat suspensi lurus untuk papan gypsum. Sebelum menetapkan dengan berhati-hati memeriksa menegak dan mendatar.

  Partition terbuat dari blok dinding

  Lantai sangat tidak rata. Pertama, letakkan bata hampir ke tahap yang diinginkan, kira-kira menyamakan penyelesaiannya. Selepas pengeringan, tuangkan lapisan penyaringan diri yang nipis.

  Tahap kasar atas bata

  Selepas penambahan simen meratakan diri

  Kami menyemak hasil penyelarasan - penyimpangan tidak melebihi 5 mm. Di bawah jubin akan menjadi normal.

  Sekarang anda boleh menaikkan dinding. Satu sangat dibanjiri, kira-kira dari pertengahan ketinggian ke atas. Kesimpulannya hampir 7 cm Kami mengambil penyelesaian, dawai dan lapisan dengan lapisan, mengukuhkan lapisan.

  Lapisan pertama untuk meratakan dinding littered

  Apabila dinding menjadi lebih atau kurang, anda boleh meletakkan suar, kemudian plester mereka.

  Beacon pada dinding sejajar terdedah

  Di dinding lain berhampiran tempat di bawah paip bilik mandi dan basuh terdapat lubang besar. mereka juga perlu ditutup dengan tetulang - lapisan lebih daripada 3 cm.

  Pra-tetulang dengan pelbagai kelenjar dan bersih cat

  Kemudian kami mengisi penyelesaiannya

  Walaupun dinding kering, tutup lantai dengan kalis air. Kami meletakkan dua lapisan, kami melekatkan sudut di samping ular.

  Kalis air - perkara yang serius

  Pada plaster kering, mungkin untuk meletakkan jubin.

  Kami membina dalam pemeriksaan menetas

  Selepas jubin dibentangkan, kami mengagumkan bilik mandi. Kami mengumpul bingkai di bawah penamat, kami melapainya dengan plasterboard gipsum (kelembapan tahan), dan kami memasang tetikus di atasnya dan gam jubin.

  Kami memasang paip dan peralatan

  Bilik mandi berkongsi sedia, kami berpindah ke dapur.

  Dalam program CorelDraw membangunkan reka bentuk dapur. Ia dibuat dengan mengambil kira sambungan paip air dan longkang air, oleh hasilnya litar elektrokonduktor telah dibangunkan. Dalam program ini, ini lebih mudah daripada pada sekeping kertas, ia boleh dilakukan dengan segera untuk meletakkan dimensi yang sudah ada dan kemudian bermula dari mereka.

  Reka Bentuk Unit Dapur

  Skim sistem kejuruteraan dan pendawaian

  Seterusnya adalah proses pembaikan sebenar. Segala-galanya bermula dengan penyingkiran bahan-bahan penamat lama, menghalang plaster yang tidak mematuhi, cat dikeluarkan. Segala-galanya merapikan bahan-bahan dinding.

  Kami mengeluarkan semua selesai lama ke dinding yang kosong

  Di dinding kita membuat jahitan, kita meletakkan wayar di dalamnya, membawa mereka ke tempat-tempat di mana roset itu akan ditempatkan. Lama dan berdebu. Di siling, jangan shtrobim - ia akan menjadi ketegangan, jadi letakkan di atas dan pasangkannya.

  Di siling kami hanya membaiki wayar - ketegangan siling

  Dindingnya lebih kurang sama, jadi tidak perlu membuat plaster. Cukup dempul (bagaimana dempul dinding dibaca di sini).

  Lapisan pertama dempul

  Yang kedua (di bawah jubin itu tidak dempul, kerana buaian kecil, gam dengan mereka akan berfungsi dengan baik

  Kami meletakkan tingkap plastik dan membina sistem pemanasan.

  Tingkap PVC dipasang, radiator disambungkan

  Untuk mendedahkan ambang tingkap ke ketinggian yang diingini, papan dipotong menjadi bar kecil. Dengan bantuan baji, ambang tingkap diletakkan pada tahap. Teratas dimuatkan dengan beban (bulatan dari dumbbell dilipat), jurang yang dipenuhi dengan buih pelekap. Foam diambil dengan pengembangan yang lemah - supaya tidak membengkokkan ambang.

  Kami terus merapikan dinding. Kami meletakkan apron jubin. Di peringkat, betul-betul di cakrawala kita melampirkan panduan (profil drywall lebih baik, kerana selat kayu jarang sekali rata). Walaupun panduan itu hanya diperlukan untuk sementara waktu, perlu menetapkannya secara normal, supaya ia tidak bergerak ketika bekerja. Apabila meletakkan apron, kami hanya bersandar pada jubin di bar terdedah.

  Tile pada apron di dapur diletakkan

  Anda boleh membaca tentang jenis dapur di sini.

  Kami meneruskan pembaikan lantai. Pertama kita keluarkan hardboard lama, kemudian keluarkan cat dari lantai kayu, tingkatkannya. Lama dan suram. Akan ada wang yang mencukupi, ia boleh diganti sepenuhnya, tetapi ditinggalkan seperti itu.

  Tanggalkan hardboard dan cat

  Kami meletakkan papan serat, kuku perimeter, dan kemudian dalam corak penjaga pintu di seberang dataran. Linoleum teratas.

  Bod gentian, topo - linoleum

  Kini giliran dinding. Ia mudah - kami melekat kertas dinding.

  Dinding selesai (hampir)

  Kilang mengarahkan alat ganti dari papan seramik berlapis. Tepi terpaku sendiri. Ambil besi, besi pinggirnya, melekatkannya ke kepingan chipboard. Dingin dengan kain basah, kami memotong lebihan dengan pisau yang tajam, dan pinggirnya disamakan dengan nazhdachkoy kecil, terpaku pada bar. Ternyata sama seperti kelebihan kilang.

  Selepas lukisan kami kumpulkan keseluruhan set dapur. Ini - sudah dari opera lain, tetapi dalam kes saya dimasukkan dalam pembaikan.

  Kabinet lantai ini

  Meja makan diputuskan untuk dilipat dengan mekanisme pivoting. Ia terbentang di sepanjang sisi panjang meja, kedua-dua bahagian itu diikat dengan gelung engsel, terdapat titik perubahan (di dalam gambar di mana bar salib dapat dilihat), di mana meja atas berputar. Dilipat, meja kecil, di atas terbentang - dua kali lebih besar.

  Ketika segala-galanya sedang berkumpul, fasad tiba - MDF, ditutup dengan plastik dalam bingkai aluminium. Cantik dan sangat dipercayai dari segi rintangan hentaman.

  Facades MDF, ditutup dengan plastik

  Mereka sudah dipasang

  Berikut adalah pembaikan di dapur dan selesai. Ia adalah balkoni.

  Ia telah diputuskan untuk menggabungkan loggia (7 meter persegi) dengan sebuah bilik. Dengan kawasan-kawasan kecil peningkatan itu sangat ketara. Pertama, mereka menghilangkan segala hiasan, mengeluarkan kaca lama. Parapet itu ditinggalkan pada masa ini - untuk keselamatan dan bermula dengan meratakan lantai untuk meletakkan blok gas.

  Jajarkan lantai di sepanjang tepi loggia supaya anda biasanya boleh meletakkan dinding blok konkrit buih

  Apabila meletakkan dinding melalui bar bertulang mengukuhkan, hujung tetulang dipasang di dinding. Di bawah tetulang di blok-blok yang disusun, alur dibuat, di mana bar (8 mm), yang diletakkan dengan gam. (Untuk butiran lebih lanjut mengenai peletakan partition konkrit berudara dibaca di sini).

  Pemisahan di balkoni blok konkrit berudara. Armature yang dilihat (gambar kiri). Pada masa yang sama, selat kayu yang dipasang di bahagian tepi dipasang

  Selepas meletakkan tiga baris blok, di luar tetap laths - lath di bawah tepi. Mereka segera menyambung tepi. Kemudian ia akan menjadi masalah. Dalam pada itu, setelah mengikat insurans tali ke blok yang dipasang di dinding (lantai 9), dia bekerja bersandar. Dinding dipasang dengan cepat, seperti kulit di luar.

  Briged datang dari syarikat, meletakkan tingkap. Sambungan tingkap dengan dinding ditutup dengan pita penghalang wap - supaya udara hangat tidak masuk ke dalam jurang mikroskopik dan tidak ada kondensasi.

  Di dinding, siling dan lantai dibeli penebat - buih polistirena tersemperit. Di dinding itu dipasang dengan kulat plastik khas, di atas lantai - di atas buih pelekap. Oleh kerana lantai kayu akan diletakkan di atas pemanas, pagar kayu dilampirkan dengan langkah 60 cm, yang kemudiannya akan dilampirkan.

  Pemasangan penebat pada loggia

  Lebih dari penebat dengan penokleks gam dengan lavsan panas-mencerminkan filem. Mereka menasihati foil berbuih, tetapi dia tidak berada di kedai. Semua permukaan terpaku, kecuali dinding yang hangat. Di bahagian atasnya ia disumbat laths untuk finishing dengan panel plastik.

  Lath di bawah panel plastik

  Di salah satu hujung akan menjadi meja komputer. Pada ketika ini papan lapis dilekatkan ke dinding. Bingkai meja dan monitor akan dilampirkan kepadanya. Segera kita tarik ke pendawaian tempat ini, kabel internet, memasang soket. Kemudian anda boleh dan menjahit panel.

  Persediaan untuk pemasangan meja komputer

  Sarung dengan panel plastik adalah salah satu operasi terpantas dan paling mudah dalam semua pembaikan. Kami meletakkan jalur di jalur permulaan, kami memasukkan panel potong ke dalam saiznya, menembak kurungan dari stapler pembinaan ke selat. Dan sebagainya.

  Salah satu tugas - dengan betul membuat cerun dari plastik Seperti, ternyata dengan baik (bagaimana untuk membuat cerun plastik dibaca di sini).

  Kami tunggu sehingga busa buas

  Kami pergi ke lantai. Kami meletakkan papan lapis pada peneplex, di atasnya - lapisan penoplex, yang mana kami menetapkan sensor suhu lantai.

  Menyediakan lantai untuk meletakkan filem pemanasan

  Di lantai melancarkan dan pada pita pelekat dua sisi kami menetapkan filem pemanasan. Ia tidak sepatutnya di bawah perabot, jadi penggunaannya tidak terlalu besar. Di dinding kami memasang termostat.

  Filem ini diletakkan, termostat dipasang

  Sekiranya lamina dibiarkan, ia mungkin dapat meletakkannya secara langsung pada pita pemanasan. Kami akan mempunyai linoleum, jadi kami meletakkan lapisan kayu lapis di atas, dan bukan linoleum.

  Kini tiba masanya untuk mengeluarkan tingkap dan pintu ke balkoni.

  Membongkar pintu balkoni

  Pembukaan selebihnya diperkayakan dengan papan seramik berlamina. Kita lakukan pada prinsip cerun, kita menanam pada buih pelekap. Bagaimana untuk memasang cerun dari papan serpai atau MDF dibaca di sini.

  Menamatkan bekas pembukaan tingkap

  Seterusnya, kami mengumpul dan memasang perabot - membawa potongan potong, juga gam tepi, kumpulkan.

  Kabinet di loggia dipasang dan digantung

  Semasa pembaikan, pintu telah dipindahkan. Pemisahan blok konkrit buih, supaya mudah memotong pintu baru. Yang lama adalah piring piring-dan-mortar, diperbuat dengan bilah logam dan sendi terpaku dengan cat bersih.

  Membawa pintu

  Selebihnya selesai tidak menarik dan standard: kami merobek kertas dinding lama, plaster tertinggal. Gruntuem, plaster pada kertas dinding baru dan gam segar. Secara umum, pembaikan bilik adalah bahagian yang paling mudah.

  Lantai itu rata - papan lapis telah ditimbun di lantai, jadi kali ini hanya di atas lantai dengan lamina. Mudah, cepat, tidak berdebu.

  Peringkat terakhir adalah pemasangan perabot. Ia juga dibangunkan dalam program yang sama, kami mengarahkan chipboard dipotong menjadi saiz. Dalam satu dinding dari tepi ke tepi kabinet dinding dengan pintu gelangsar dipasang.

  Saya suka dua "lotion" - sebuah papan seterika yang boleh ditarik balik dan sebuah penyangkut untuk perkara-perkara kecil. Sangat mudah, dengan cara.

  Papan seterika lipat

  Saya membawa sofa sudut yang disusun.

  Sofa itu berdiri di sudutnya

  Dinding percuma diambil di bawah rak loker, TV juga dikenal pasti di sana.

  Semua direka sendiri, saiznya

  Itu sahaja, pembaikan di sebuah apartmen kecil berakhir. Dengan syarat-syarat itu ternyata lebih dari setahun, tetapi semuanya dilakukan dalam satu tangan. Pengecualian - siling regangan dan tingkap PVC.

  11 idea untuk reka bentuk pangsapuri kecil + foto

  Semua orang mahu hidup di sebuah pangsapuri yang selesa bagus, di mana segala-galanya dilakukan dengan menarik, dan semua perkara yang berada di dalam harmoni dengan satu sama lain, mewujudkan ruang tunggal bergaya bersama-sama. Dan jika kamu berbuat ia tidak begitu sukar di pangsapuri yang luas, beberapa dengan kecil perlu bekerja keras. Pereka dalam satu suara mengatakan bahawa apartmen yang lebih kecil, lebih sukar ia betul melengkapkan, dan dalam penyediaan pelan dan projek menyumbang harfiah setiap milimeter, kerana anda perlu untuk mengatur semua perlu untuk zon kehidupan, jangan lupa tentang ruang penyimpanan, hiasan, dan lain-lain.

  Pangsapuri kecil - kini tidak begitu jarang berlaku, jadi terdapat banyak contoh yang berjaya, banyak petua yang berguna telah dikumpulkan, yang semua orang boleh menggunakan jika dia mahu.

  Warna putih dan semua warna yang terang boleh membuat keajaiban sebenar, melanjutkan walaupun ruang yang kecil. Cuba untuk tidak menggunakan warna gelap dan kaya yang hanya menyerlahkan apartmen Kelemahan utama - adalah kekurangan ruang bebas. Penggunaan boleh menjadi warna kedua-dua sejuk dan panas: yang pertama dalam apartmen ideal cerah, yang kedua akan sesuai di kawasan-kawasan yang menghadap ke utara.

  Warna cahaya sempurna mencerminkan cahaya, jadi pangsapuri dalam cahaya apa pun akan kelihatan secara visual lebih luas. Tetapi dalam usaha untuk memberi ruang yang sebanyak cahaya mungkin, ia adalah penting untuk tidak keterlaluan dan tidak mengubahnya menjadi sebuah wad pembedahan, jika tidak, bilik kehilangan keselesaan dan rasa keselesaan rumah. Oleh itu, semua warna-warna pastel, monokrom, serta menggunakan maklumat terperinci. Salah satu dinding boleh dicat di bawah naungan yang berbeza, meletakkan sofa yang cerah atau menggantung gambar yang ketara, kerana ini dapat mengganggu perhatian masuk dari defisit ruang bebas.

  Ruang bersebelahan dalam apartmen kecil, lebih baik untuk melakukan dalam satu gaya, untuk mewujudkan perasaan ruang yang lebih besar disebabkan oleh sambungan visual bilik jiran. Perkara pertama yang perlu diperhatikan adalah meliputi lantai: sesuai jika bilik, dewan dan ruang yang lain, ia akan menjadi sama ada yang sama atau hampir sama dalam warna. Begitu juga dengan penamat dinding: semakin mereka kelihatan seperti satu sama lain, lebih baik.

  Sambutan yang baik - tiada pintu: di tempat pintu anda boleh membuat gerbang, selain menyerlahkannya, dalam kes-kes yang melampau, letakkan pintu gelangsar, dan apabila mungkin untuk memastikan ia terbuka. Jadi cahaya dari bilik-bilik jiran akan masuk ke dalam bilik, dan pada umumnya ia akan kelihatan agak lebih besar daripada yang sebenarnya.

  Masalah banyak bilik adalah siling yang rendah. Untuk menyelesaikan masalah ini, mungkin, jika menggunakan beberapa helah untuk memberi premis: cuba sorot siling dengan warna yang lebih ringan , bukan dinding, malah satu nada. Ia tidak sukar untuk melakukan ini, tetapi kesannya akan menjadi menakjubkan.

  Tetapi ada cara lain untuk membuat siling visual sedikit lebih tinggi. Jadi, dalam kursus ini jalur menegak, yang boleh menghiasi salah satu dinding, pencahayaan yang betul, dan juga permukaan reflektif. Jika siling adalah berkilat cermin atau ketegangan, laporan itu akan memaparkan ruang bilik, dan kemudian segera menentukan di mana dinding akhir dan siling bermula, ia akan menjadi sukar, dan ia adalah ke tangan pemilik pangsapuri kecil. Selain itu, dalam keadaan sedemikian, walaupun secara visual, tetapi bilik yang lebih tinggi, akan menjadi lebih selesa.

  Pencahayaan memainkan peranan utama dalam persepsi ruang: adalah penting bahawa semua bidang bilik, setiap sudut cukup terang. Jika tidak, semua tempat gelap akan menekankan sempadan bilik, menjadikannya lebih kecil daripada itu. Berlebihan dengan pencahayaan juga tidak perlu membuat ruangan kelihatan terlalu formal dan tidak selesa.

  Daripada candeliga besar, plafond rata, di mana beberapa mentol boleh menyembunyikan: jadi cahaya akan mencukupi, tetapi ia akan mungkin untuk menyelamatkan ruang yang berguna. Pilihan yang ideal - lampu tempat sekitar perimeter bilik. By the way, ia sering digabungkan dengan siling regangan berkilat, yang mencerminkan cahaya dan menjadikan bilik lebih ringan dan lebih besar. Dalam sebarang kes, sorotan memberikan cahaya terbaik untuk bilik.

  Jangan lupa bahawa setiap zon di dalam bilik apartmen kecil yang memerlukan pencahayaan yang betul di ruang tamu, sebagai contoh, selain daripada pencahayaan umum, dan kelengkapan perlu lebih lanjut mengenai kawasan rekreasi di sekitar kawasan kerja, pada lukisan atau TV. Begitu juga dengan bilik tidur, lorong, dapur, bilik mandi dan bilik-bilik lain.

  Mungkin pilihan yang paling ideal untuk sebuah apartmen kecil ialah pembongkaran beberapa sekatan di dalamnya dan gabungan beberapa bilik. Jadi, pangsapuri studio telah menjadi tidak sama sekali fenomena yang luar biasa, tetapi amalan biasa, yang digunakan lebih kerap. Gabungan ruang tamu, dapur dan lorong sangat berfungsi, dan kekurangan dinding di antara mereka menjadikan ruang jauh lebih besar daripada yang sebenarnya.

  Pengezonan di sebuah pangsapuri kecil anda perlu memberi perhatian khusus, kerana tidak boleh menjadi sempadan kasar antara bahagian-bahagian yang berlainan dari bilik. Semua yang anda perlukan untuk membina dalam apa-apa cara yang ia adalah jelas di mana garis antara dapur dan ruang tamu, tetapi cuba untuk melakukannya supaya tidak menyemakkan bilik. Itulah sebabnya pengezonan boleh digunakan keping perabot, skrin cahaya, bar, partition kaca, dan lain-lain Pisahkan ruang tamu walaupun boleh permaidani, lampu atau podium.

  Mungkin semua orang memahami bahawa barang-barang perabot dalam ruang kecil tidak boleh banyak, mereka semua mesti melaksanakan fungsi yang direka dengan baik, atau lebih baik, menggabungkan beberapa fungsi. Berikan semua yang diperlukan, dan cuba letakkan di setiap bilik dengan tepat perabot yang sangat diperlukan.

  Untuk pangsapuri kecil yang sempurna gaya dalaman - minimalism, berteknologi tinggi dan moden. Semua item hendaklah mempunyai bentuk yang jelas, ringkas, semudah mungkin, tanpa butiran yang megah. Nah, jika anda boleh menggabungkan beberapa fungsi dalam satu objek, dan terdapat banyak perabot sedemikian. Sofa, yang boleh menjadi katil, dan pada masa yang sama mempunyai ruang penyimpanan yang luas, kami tidak lagi terkejut. Anda juga boleh memberi perhatian kepada penyelesaian moden: meja yang diluar dinding, papan setrika yang tersembunyi di dalam almari, dll.

  Minimalisme mesti dihormati dan dalam perhiasan. Tanpa aksesori, apartmen akan kelihatan tidak selesa, tetapi jangan keterlaluan. Banyak cenderahati dan barang-barang kecil lainnya dari rak dan permukaan lain yang terbaik dikeluarkan, seperti karpet yang besar dan hiasan tiga dimensi yang lain. Adalah lebih baik untuk menghadkan diri kepada beberapa aksesori, sebaik-baiknya dalam satu gaya, supaya mereka menjadi hiasan sebenar, ciri apartmen anda. Sudah tentu, anda boleh menggunakan tumbuh-tumbuhan tiruan dan hidup kecil, lukisan, gambar, lilin, patung-patung yang menarik, pasu, tekstil yang terang, dan sebagainya. Sila ambil perhatian bahawa adalah lebih baik untuk menggantung satu gambar besar atau foto daripada beberapa kecil: banyak perkara kecil membuat mata hancur, dan satu tempat yang menarik dapat menarik perhatian, mengalihkan perhatian dari segala yang lain.

  Di dalam pangsapuri kecil, sebagai peraturan, beberapa tingkap, jadi pencahayaan semulajadi harus digunakan sebanyak mungkin. Dan untuk melakukan ini, buangkan langsir berat besar, yang hanya menyembunyikan bilik, menjadikannya lebih gelap dan sempit. Hari ini, populariti semakin meningkat Tirai Rom dan roller, yang menggabungkan semua kelebihan tirai dan tirai konvensional. Mereka adalah mudah untuk digunakan, mereka dengan mudah boleh dibangkitkan sepenuhnya, membebaskan membuka tingkap pada 100%, dan hanya sebagai mudah boleh ditinggalkan, menjunam bilik ke dalam kegelapan. Dengan semua ini, langsir tersebut menempati ruang minimum dalam pembukaan tingkap dan menjadi hiasan bergaya di pedalaman.

  Jika pangsapuri kecil mempunyai beberapa bilik, maka ada yang boleh digabungkan. Tetapi jika pilihan ini bukan untuk anda, maka cuba satu helah kecil.

  Bagaimanakah bilik terbesar yang digunakan di pangsapuri anda? Kemungkinan besar, dia ditugaskan ke ruang tamu, dan ini sangat kerap dan, dalam kebanyakan kes, keputusan yang tepat. Tetapi jika anda jarang berkumpul dengan seluruh keluarga di ruang tamu dan terpaksa mengayun di bilik-bilik yang sangat kecil anda sendiri, mengapa tidak mengubah fungsi bilik-bilik di tempat-tempat. Bilik tidur anda boleh dipindahkan ke bilik yang paling luas dari semua, dan di sana anda boleh melengkapkan diri anda dengan pejabat, sudut sukan atau tempat untuk kreativiti. Ini boleh dilakukan terima kasih kepada semua kaedah zon yang sama, menggunakan podium, dll.

  Dengan cara ini, penggunaan podium di pedalaman adalah keputusan yang sangat menarik. Bukan sahaja ruang semacam itu kelihatan asal, jadi ia juga memperoleh fungsi tambahan, kerana di bawah podium ini anda boleh mengatur ruang storan tambahan.

  Perancis dan Itali telah menjadi tuan sebenar dalam susunan kemudahan penyimpanan di pangsapuri kecil. Dalam amalan mereka, mencipta mereka di tempat yang paling tidak dijangka: di atas katil, di tandas, di atas sofa di ruang tamu. Terima kasih kepada perkara ini, perkara yang berguna, cenderamata dan barangan lain boleh disimpan tanpa menggunakan pada masa yang sama meter persegi yang berharga.

  Storan terbina dalam - Satu lagi cara untuk menyelamatkan ruang yang berguna di apartmen, dan untuk membina kotak, rak dan loker boleh berada di mana saja, menggabungkan fungsi untuk subjek yang berbeza. Untuk setiap bilik, anda perlu memilih sistem storan anda sendiri, dan tidak ada jalan lain, tetapi masih cuba menggunakan ruang sudut sebanyak mungkin. Almari pakaian lebih baik untuk memilih dengan cermin atau permukaan reflektif, untuk mengimbangi lebih daripada tempat yang berada di bawah sistem storan.

  Di kebanyakan pangsapuri, termasuk kecil, semua perabot terletak di sepanjang dinding, tetapi ruang juga boleh digunakan secara menegak, mengatur rak dan loker di bawah siling.

  №10. Cermin dan permukaan kaca

  Cermin boleh bekerja keajaiban walaupun di pangsapuri terkecil. Sekiranya ia diletakkan dengan betul, dan ia akan menempati kawasan pepejal di dinding, maka ia boleh dibuat perasaan ruang tambahan, seolah-olah di belakang cermin ada satu lagi bilik. Ya, dan sinar cahaya juga tercermin di permukaan cermin, menjadikan ruangan lebih ringan. Anda boleh menggunakan cermin biasa, mengasahnya dalam bingkai, anda boleh menggantung di dinding cermin kecil, dan anda boleh menggunakan permukaan cermin pada perabot.

  Cara yang sangat baik untuk pangsapuri kecil adalah perabot telus: kaca atau plastik. Kerana kenyataan bahawa anda dapat melihat segala sesuatu yang tersembunyi di belakangnya, ruang tidak berantakan, dan fungsi disimpan pada tahap yang mencukupi. Gunakan meja dapur yang telus, meja kopi, kerusi, sekatan, pintu, dll.

  Wallpaper foto adalah cara lain yang berkesan untuk mengembangkan ruang, dan ia berfungsi dengan sempurna di mana-mana bilik. Lebih baik untuk memilih imej dengan perspektif jelas, landskap, jalan-jalan regangan, dan lain-lain, secara umum, cuba untuk menipu persepsi anda. Anda boleh gam kertas dinding pada dinding dalam salah satu bilik, mereka boleh menjadi kemuncak sedikit, tetapi kesan yang paling realistik dan menakjubkan boleh dicapai jika salinan beberapa gambar pada objek sebenar dinding di dalam bilik, seperti pasu bunga, meja, bunga, dan lain-lain

  Resipi yang sesuai untuk pangsapuri kecil ialah ketersediaan perabot pelbagai fungsi, cermin maksimum dan pencahayaan yang baik. Dalam kes ini, lebih suka warna cahaya dalam reka bentuk dinding, lantai dan siling dan perpaduan hiasan di bilik-bilik jiran. Minimalism dalam perabot dan aksesori dan mengikuti petua di atas akan membuatnya tidak dapat difahami untuk mengubah walaupun pangsapuri terkecil.

  Post Berkaitan

  Tajuk

  • Balai dan loggias

  Pemilihan artikel mengenai tema: "Pembaikan dan hiasan balkoni dan loggias".

  Pemilihan artikel mengenai topik: "Pembaikan dan hiasan bilik mandi."

  Pemilihan artikel mengenai tema: "Pembaikan dan hiasan ruang tamu."

  Pemilihan artikel mengenai tema: "Pembaikan dan hiasan bilik kanak-kanak."

  Pemilihan artikel mengenai tema: "Pembaikan dan hiasan kawasan dapur".

  Pemilihan artikel mengenai tema: "Pembaikan dan hiasan ruang dewan".

  Pilihan artikel mengenai topik: "Pembaikan dan hiasan bilik tidur".

  Pilihan artikel mengenai topik: "Pembaikan dan penamat bilik toilet."

  12 tips, yang mandi untuk mandi untuk dipilih: jenis, bahan, pengikat, pengeluar

  6 petua untuk memilih dan lukisan cat akrilik di dinding, siling dan lantai

  10 Tips untuk Menghias Dinding Batu Fleksibel

  8 petua, yang paip untuk bekalan air adalah lebih baik untuk dipilih: diameter, bahan

  14 tips bagaimana memilih varnis kayu untuk kerja dalaman dan luaran: varnis

  10 tips untuk memilih panel 3D gypsum untuk dinding: bentuk, pemasangan

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  79 + = 88