Pembaikan di bangunan baru dengan tangan mereka sendiri

Bagaimana untuk membuat sebuah apartmen di sebuah bangunan baru

Membeli sebuah apartmen baru di bangunan bertingkat tinggi yang baru dibina, anda mendapat dinding dan komunikasi yang teliti dalam pelaksanaan anggaran. Adalah jelas bahawa anda perlu membawanya ke keadaan hidup sendiri atau dengan bantuan pekerja yang diupah. Tidak kira sama ada anda akan melakukan baik pulih besar di sebuah bangunan baru dengan tangan anda sendiri atau menghubungi seorang pakar, anda perlu jelas mewakili urutan kerja untuk mengelakkan membuang-buang uang tambahan untuk kerja ulang. Oleh itu, matlamat kami adalah untuk memberitahu anda bagaimana secara beransur-ansur memperbaiki kediaman baru dari awal hingga selesai.

Bagaimana untuk memulakan kerja pembaikan

Tidak sama sekali dengan plaster, sebagai seorang lelaki yang tidak diketahui dalam pembinaan akan segera berkata. Pembaikan kualiti apartmen pada asas turn-key - prosedur tidak mudah, memerlukan pendekatan bersepadu dan perancangan. Jika tidak, kos akhir akan menjadi tinggi. Anda perlu bermula dengan audit: mengetahui apa yang telah dilakukan di apartmen dan tidak memerlukan pembangunan lebih lanjut, dan menentukan perkara yang perlu diubah (contohnya, tingkap murah atau sekatan bilik tambahan). Kemudian buat rancangan yang mencerminkan semua peringkat proses.

Keadaan permulaan kediaman di bangunan baru

Kami membentangkan arahan langkah demi langkah yang universal, yang harus dipatuhi untuk pembaikan yang berjaya di bangunan baru:

 1. Pembangunan projek, pemilihan bahan dan membuat anggaran.
 2. Penyediaan objek untuk kerja pembaikan. Memanggil alat pengukur untuk pintu dan tingkap, meletakkan rangkaian utiliti di atas lantai.
 3. Penandaan siling, penyebuan dan lukisan mereka. Pembinaan partition baru (jika perlu).
 4. Lantai kalis air di dalam bilik mandi, melepa di dinding dan menyediakan lantai untuk keranjang belanja peranti.
 5. Pemasangan pintu dan tingkap, kaca balkoni dan loggia. Penggantian peralatan pemanasan, menuangkan senarai harga di rumah api.
 6. Meletakkan rangkaian utiliti - paip, pendawaian elektrik dan trek freon untuk penghawa dingin di alur plaster. Pemasangan tandas.
 7. Memasang dan mengempelas dinding, dekorasi balkoni. Pemasangan mandi dan pelbagai elemen kebersihan tersembunyi di belakang kulit. Menghadapi bilik mandi dengan jubin.
 8. Pembersihan permukaan jejak dan penyesuaiannya dengan campuran cecair.
 9. Memohon asas kepada dinding dan dinding. Kemasan terakhir siling.
 10. Meletakkan lantai, memasang pintu dalaman, perabot tersembunyi dan papan skirting.
 11. Pemasangan soket, suis dan kelengkapan kebersihan - tenggelam, mangkuk tandas dan sebagainya.

Majlis. Tentukan berapa banyak item dari senarai yang anda bersedia untuk dilaksanakan sendiri, dan apa yang berfungsi lebih baik untuk mengarahkan pembina atau pemasang komunikasi. Kemudian cari harga perkhidmatan ini dan masukkannya ke dalam anggaran.

Mengapakah penting untuk mengamati prosedur ini untuk susunan apartmen baru, tuan yang terkenal dalam videonya akan memberitahu:

Ini termasuk 2 item pertama senarai. Projek dan anggaran adalah apa yang anda perlukan untuk memulakan pembaikan di bangunan baru untuk membentangkan perbelanjaan anda dengan jelas dan masa penyelesaian kerja-kerja penamat. Merancang dalam kes anda adalah lakaran sketsa dan pemikiran melalui pilihan untuk pelapisan untuk mengoptimumkan pilihan bahan.

1

Majlis. Pada tahun-tahun pertama selepas pembinaan, bangunan menyusut, jadi lebih baik menggunakan bahan-bahan yang murah untuk susunan permulaan perumahan. Beberapa tahun kemudian, mereka tidak akan memohon maaf kepada mereka untuk menggantikan mereka dengan lebih banyak bunyi.

Semuanya bermula dengan pengumpulan sampah

Reka bentuk itu harus menyediakan jenis pelapisan, bilangannya dan juga saiz jubin dan kertas dinding, sehingga ada sedikit sisa yang tersisa di label. Lawati beberapa kedai dan pilih penamat yang sesuai, bersama elemen berbentuk dan pemasangan. Sekiranya perlu, tetapkan semula bilik dan buat pintu lebih luas. Kemudian mulakan kerja persiapan dalam urutan ini:

 1. Menyediakan lampu di semua bilik, bekalan kuasa untuk alat dan bekalan air.
 2. Bawa alat pembersih dan beg untuk runtuhan pembinaan, beli peralatan perlindungan (pernafasan, sarung tangan) dan pakaian.
 3. Hancurkan partisi yang tidak perlu, radiator murah dan tingkap, memperluaskan pintu.
 4. Keluarkan debu dan serpihan. Dalam apartmen satu bilik atau dua bilik anda akan menghadapi tugas ini sendiri, dan untuk perumahan berskala besar, adalah berfaedah untuk menarik pasukan khusus untuk membuang sisa bahan binaan.

Pengembangan pembukaan bukanlah tugas yang mudah, adalah perlu untuk meletakkan tetulang

Nota: Jika pemaju membina induk pemanasan dari polipropilena, mereka juga harus dibongkar. Paip polimer ini mempunyai ciri yang tidak baik untuk bocor pada sendi selepas 1-3 tahun selepas pemasangan berkualiti rendah (dan anda tidak boleh mengujinya). Oleh itu, mereka tidak disyorkan untuk dibentangkan dalam senarai monolitik.

Bukan pilihan terbaik untuk pendawaian untuk menyematkan

Zamerschikov dari syarikat-syarikat yang menjual tingkap dan pintu, anda mesti menjemput pada permulaan pembaikan, kerana mereka memerlukan 1-2 minggu untuk membuat. Jika anda ingin memesan perabot di dapur, maka para tuan juga harus dipanggil dalam tahap persiapan, sehingga mereka memiliki waktu untuk menyampaikan kebutuhan mereka untuk membawa air dan listrik ke titik-titik tertentu.

Selepas pembongkaran varian pemanasan ekonomi dalam bentuk paip PPR di lantai, adalah perlu untuk meletakkan sesalur kuasa yang baru. Untuk menjalankan kerja ini, hak untuk membeli paip berkualiti tinggi dari logam-plastik atau polietilena dan menjemput pakar yang mengetahui semua nuansa pemasangan tersebut. Maklumat lanjut tentang topik ini yang akan anda terima daripada video berikut:

Prosedur ini harus bermula dengan penutupan sendi antara papak, yang secara tradisinya tidak disusun tepat. Teknologi penjajaran bersama diterangkan dengan terperinci dalam artikel yang bersesuaian dengan sumber kami. Langkah seterusnya ialah menerapkan primer penembusan yang mendalam untuk menyediakan permukaan dan habuknya.

Satu perkara penting. Jika anda membina semula sekat ruang, sebagai contoh, melakukan studio pangsapuri, maka pendiriannya harus mendahului menghadapi siling.

Priming adalah mudah untuk membuat roller pada pemegang panjang

Terdapat beberapa cara untuk mengurangkan dengan cepat pertindihan, dengan kos minimum:

 • pewarnaan dengan sebatian emulsi air;
 • penyaduran dengan plastik;
 • gluing wallpaper atau panel hiasan busa.

Dua pilihan pertama adalah baik untuk koridor, balkoni dan dapur, tetapi di ruang tamu dan bilik tidur kelihatan terlalu biasa. Cara yang biasa adalah untuk menyelesaikan siling di bangunan baru dengan panel buih, tanpa sebarang masalah yang dilakukan oleh diri sendiri. Terdapat teknologi mudah: jubin terpaku pada permukaan yang disediakan di sepanjang garis pepenjuru yang diisap di antara sudut bertentangan. Ternyata hasil yang cukup baik, yang ditunjukkan dalam foto.

Majlis. Kemasan siling dibuat selepas melepa dinding, jadi proses-proses ini perlu diganti.

Pada peringkat yang sama, kalis air di lantai di bilik mandi. Prosedurnya mudah: mengelak ketidaksamaan dengan mortar simen, dengan hati-hati diasaskan dan sapukan dengan campuran polimer kalis air yang luas. Ia adalah perlu untuk memohon 2 lapisan dengan rehat untuk pengeringan, dan lapisan pelindung harus keluar di dinding, seperti yang digambarkan dalam foto.

Bagaimana untuk membaiki dinding dengan plaster

Kami menganggap kaedah hiasan dalaman ini untuk dua sebab:

 1. Bangunan bertingkat tinggi mengambil beberapa tahun untuk menyelesaikan, menyebabkan keretakan di tempat yang berbeza. Terdapat kemungkinan besar bahawa pembaikan mahal akan rosak.
 2. Oleh kerana bahan-bahan paip murah dan pemasangan berkualiti rendah dari pemaju pada kali pertama, penembusan dan banjir pangsapuri mungkin. Hasilnya adalah sama.

Untuk dinding melepa, anda memerlukan mortar siap campuran berdasarkan simen atau gipsum, mengukuhkan mesh - serpian dan primer penetrasi mendalam. Di dalam rumah panel, perlu terlebih dahulu menutup karat antara papak (terutamanya di sudut) dengan mortar simen. Kemudian perintah kerja adalah seperti berikut:

 1. Max mengeluarkan habuk dari permukaan dan memohon primer dalam 2 langkah. Pada dinding konkrit yang licin, membuat takuk dengan pahat untuk lekatan yang lebih baik ke mortar.
 2. Menggunakan aras bangunan, memasang suar dari profil logam dalam langkah 1.5 m, membetulkannya dengan penyelesaian plaster.
 3. Sediakan campuran plaster dan lakarkan lapisan pertama dengan kulir, meratakannya dengan apungan. Kemudian tenggelam grid ke dalam penyelesaian dan selepas menetapkan, gunakan lapisan kedua, regangkan campuran dengan peraturan ke tahap suar.

Apabila permukaannya sedikit keras, anda perlu mengeluarkan suar dan meterai alur yang selebihnya. Operasi terakhir adalah grouting yang dilakukan untuk meratakan akhir dinding, seperti ditunjukkan dalam video:

Walaupun plaster di bilik membeku, mesti dipasang pintu masuk dan semua tingkap dengan kaca. Peringkat seterusnya rancangan adalah penyediaan jantina dan ...

Teknologi peranti lantai konkrit adalah serupa dengan melepa, hanya dilakukan dengan mortar simen-pasir (lebih baik untuk membeli campuran siap). Set alat serupa: bar rata, beacon, mixer untuk gerudi dan kulir. Penjurian yang betul di bangunan baru dilakukan seperti ini:

 1. Bersihkan permukaan dibersihkan dan disamakan dengan primer.
 2. Ambil sedikit campuran kering, tambahkan serbuk gipsum di sana untuk pengerasan yang cepat dan buat penyelesaian kecil menguli. Dengan bantuannya, letakkan suar dari profil bergalvani dengan selang 1-1.5 m.
 3. Sediakan mortar simen-pasir kerja dan letakkan di lantai, regangkan peraturan. Beri perhatian khusus kepada sudut-sudut bilik.
 4. Selepas 12-14 jam, apabila genggaman yang terbentang, peraturan yang sama adalah untuk membersihkan campuran yang berlebihan, kemudian keluarkan suar dan segel jejak di permukaan.

Beacon logam untuk pemutus

Nota: Ketinggian senarai di bilik mandi harus 3-5 cm lebih rendah daripada di seluruh apartmen. Lapisan mortar yang tebal (lebih daripada 80 mm) disyorkan untuk mengukuhkan jaring batu.

Selepas itu, apabila lantai konkrit dibekukan sepenuhnya, ia boleh disamakan lagi dengan campuran khas dan disediakan untuk lantai lamina atau bahan lain. Operasi ini dilakukan selepas selesai siling. Peranti senarai nama jelas ditunjukkan dalam video:

Kerja-kerja membina komunikasi terbahagi kepada 2 peringkat - kasar dan penamat. Yang pertama dibuat selepas melepa dan mencurahkan senarai yg panjang lebar, yang kedua - setelah menyelesaikan penamat. Pemasangan yang kasar termasuk operasi berikut:

 • mengiris alur di lapisan plaster untuk kabel elektrik, paip air dan paip pemanasan;
 • pemasangan injap berhenti dan pemasangan untuk tandas gantung;
 • meletakkan saluran paip di dalam shtroby dan disegel dengan mortar;
 • pengancing radiator pemanasan;
 • memasang pendawaian elektrik dengan pemasangan podrozetnikov, seperti yang dijelaskan dalam artikel ini.

Majlis. Menarik kabel, jangan lupa tentang rangkaian voltan rendah - pasangan berpintal untuk Internet dan televisyen kabel, penggera dan pengawasan video. Jenis pendawaian ini juga harus disembunyikan di dinding dan kemudian mengeluarkan penyambung yang sesuai di tempat yang betul.

Jika apartmen itu dirancang untuk memasang sistem perpecahan dalam negeri, maka untuk pemasangan tiub freon lebih berjaya titik tidak dijumpai. Tentukan, bersama-sama dengan tuan udara penghawa dingin, titik penggantungan unit luaran dan dalaman, dan selepas itu letakkan diameter yang diperlukan di antara mereka, menyembunyikannya di atas keruntuhan dinding, seperti yang dilakukan dalam foto.

Pemasangan rangkaian utiliti yang tulen adalah pemasangan lekapan paip dan soket bilik dengan suis. Gilirannya - salah satu yang terakhir dalam senarai: kerja itu dilakukan selepas penamat (kertas dinding dan ubin menyapu, menghadap siling).

Sekiranya anda mengikuti pelan pembaikan di bangunan baru, ia menjadi jelas bahawa setiap jenis kerja - plastering, screeding, finishing panel - tidak dilakukan sepenuhnya sepenuhnya, tetapi di bahagian. Sebagai contoh, tidak perlu meletakkan lamina di atas lantai, sehingga lapisan siling dan dinding selesai, jika tidak bahan boleh rosak. Itulah sebabnya penting untuk mengikuti urutan kerja, maka tidak ada yang perlu dilakukan.

Bagaimana untuk memulakan pembaikan di sebuah bangunan baru dengan tangan anda sendiri

Penginapan di apartmen rumah baru berbeza dengan ketara dari keadaan bangunan lama. Dalam kes ini, pemilik mempunyai peluang yang sangat baik, yang berkaitan dengan prestasi kerja penamat. Di samping itu, semua nuansa dan trivia boleh diambil kira.

Pada masa ini, pangsapuri di bangunan baru sangat sering diwakili dalam bentuk studio. Di samping kehadiran hiasan dalaman, ada kemungkinan untuk membuat susun atur individu. Ia boleh dilakukan dengan mengambil kira semua keperluan pemiliknya.

Semuanya bermula dengan pembelian perumahan. Dan kini penduduk mempunyai soalan. Bagaimana untuk memulakan pembaikan di bangunan baru? Bagaimanakah ia perlu dilaksanakan supaya kos dan kerepotan diminimumkan?

Seterusnya, cadangan utama akan diberikan, mengikut mana yang terbaik untuk menjalankan pembaikan di bangunan baru. Tahap keseluruhan proses, pada umumnya, tidak rumit. Tetapi urutan kerja akan bergantung pada hasil akhir.

Mungkin, ini adalah perkara pertama untuk memulakan pembaikan di sebuah bangunan baru. Menurut peribahasa yang terkenal, lebih baik untuk mengukur banyak kali sebelum memotong. Dalam kes ini, keselesaan hidup di apartmen bergantung kepada kualiti reka bentuk dan tata letak. Dan ini berlaku dalam erti literal segala-galanya. Kita perlu merancang susunan bilik dan tempat, di mana kehadiran cahaya dan sejenisnya dijangka. Perlu diperhatikan bahawa ia akan lebih baik jika organisasi khusus terlibat dalam reka bentuk. Faktanya ialah dalam usaha percubaan bebas, peraturan dan norma bangunan dapat dilanggar. Walau bagaimanapun, seperti yang diketahui umum, kejahilan hampir tidak pernah dibebaskan daripada tanggungjawab.

Pada masa ini, pangsapuri-pangsapuri tersebut telah beroperasi dengan utiliti yang disediakan. Dalam kes ini, kita bermaksud kumbahan, air dan cahaya. Dalam banyak kes, pembaikan di bangunan baru dengan tangan mereka sendiri pada peringkat pertama termasuk pendawaian dalaman. Menjalankan komunikasi perlu dirancang dengan mengambil kira semua keperluan projek. Ini terpakai kepada pendawaian sistem kumbahan dan air, serta pendawaian elektrik.

Bagaimana untuk membuat pembaikan di bangunan baru dengan betul? Harus diingat bahawa reka bentuk dalaman premis perlu dilakukan setelah semua komunikasi yang diperlukan telah dijalankan. Oleh itu, sudah tiba masanya melakukan kerja "kotor". Ia perlu mengisi lengkung konkrit, plaster dinding dan sebagainya. Pada peringkat ini, penting untuk tidak tergesa-gesa. Ia perlu menunggu sehingga plaster dan screed benar-benar kering. Hanya selepas ini, pemasangan papan gipsum bermula. Ini merujuk kepada reka bentuk siling, pemasangan partition, kabinet dan lain-lain. Penamat selesai melibatkan permukaan penyalur dan puttying.

Dalam kes ini, disarankan untuk memulakan dengan kerja-kerja yang paling "kotor". Khususnya, ini merujuk kepada lukisan dan peletakan jubin. Selepas itu anda boleh mula melekit kertas dinding. Anda juga harus memasang pintu dalaman dan peralatan elektrik. Dalam kes yang kedua, kita bermaksud pemasangan lekapan, candelier, suis, soket dan elemen dapur. Pada masa yang sama, pemasangan alat kawalan dan perakaunan, kren dan aksesori kebersihan bermula. Selepas kerja-kerja ini selesai, ia akan mungkin untuk mengimport dan memasang perabot. Kemudian anda perlu membuat reka bentuk dalaman dan mengatur kehidupan perumahan baru. Adalah disyorkan untuk melakukan pembaikan di bangunan baru mengikut skim ini. Tahap, pada pandangan pertama, banyak yang kelihatan agak mudah. Tetapi adakah ia benar-benar begitu?

Kelebihan dan kelemahan utama

Sebarang keputusan yang diambil mempunyai akibat tertentu. Pembaikan di bangunan baru dengan tangan mereka sendiri mempunyai banyak kelebihan. Yang utama adalah menyimpan sejumlah besar wang. Di samping itu, jika pemilik kediaman mempunyai pengalaman dalam melakukan pembaikan, maka ia tidak akan begitu sukar untuk dilaksanakan. Di sini perlu diingat bahawa anda perlu menetapkan jangka masa untuk diri anda. Adalah semulajadi bahawa perbaikan pembaikan yang bebas dan bebas di bangunan baru akan bertahan lebih lama daripada kerja mahir mahir dalam bidang ini. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, perlu mengambil kira satu elemen yang lebih penting - kualiti. Contohnya, apabila melakukan penamat, pemilik apartmen tidak mungkin membuang sampah, yang tidak boleh dikatakan mengenai briged pekerja yang diambil bekerja. Pemiliknya terutamanya mengambil berat mengenai kualiti pembaikan. Sememangnya, penyelesaian semacam itu tidak merugikan. Malah, walaupun membaiki apartmen satu bilik di sebuah bangunan baru adalah tugas yang agak sukar. Walaupun anda mengambil, contohnya, dinding penapisan. Yang paling tidak penting pada pembaikan pandangan pertama boleh menjadi sangat menyusahkan dan masa yang lama. Oleh itu, ia perlu disediakan dengan cara yang paling berhati-hati. Lebih baik jika pemilik kediaman memanfaatkan manual terperinci dan sokongan rakan-rakan. Ini benar terutamanya jika ia dirancang untuk mengubahsuai apartmen dua bilik di sebuah bangunan baru. Di kawasan yang lebih besar, kerja yang lebih luas perlu dilakukan.

Pakar mengesyorkan membaiki bangunan baru tanpa penamat. Ia harus dihasilkan selepas sekurang-kurangnya beberapa tahun. Hakikatnya adalah terdapat proses pengecutan struktur baru. Pemilik pangsapuri yang disewa harus ingat bahawa ia berlangsung selama beberapa tahun. Setakat yang lebih tinggi ini berlaku untuk bangunan bata tinggi. Dengan struktur monolitik, perkara adalah sedikit berbeza. Proses penyusutan dalam mana-mana kes memerlukan perubahan kecil dalam geometri rumah.

Sudah tentu, proses pengecutan tidak dapat diperhatikan dengan mata kasar. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanda bahawa anda boleh menentukan sama ada perubahan ini wujud. Sebagai contoh, suatu hari induk semang akan mengetahui bahawa minyak selalu menyiram ke satu sisi kuali sambil memasak. Juga mengenai perubahan ini boleh ditanggung oleh bola anak biasa, yang sentiasa berputar ke sudut tertentu bilik. Pembaikan baru juga tidak akan tetap di luar dan akan mempercepat untuk memaklumkan kepada pemilik bahawa proses penyusutan sedang penuh. Kadang-kadang panel dinding membengkak dengan cara yang paling pelik. Pada masa yang sama, plaster Venetian, yang pemiliknya sendiri bekerja dengan gigih, hanya akan jatuh. Oleh itu, pemilik boleh memastikan bahawa pengecutan tidak memintas bahagian rumah mereka.

Malangnya, tidak semua bahan penamat dapat mencukupi dengan mencukupi pergerakan rumah. Khususnya, ini terpakai kepada panel dinding. Dalam proses pengecutan, mereka boleh memecahkan, retak atau ubah bentuk. Pakar sangat tidak mengesyorkan melakukan pembaikan di bangunan baru sebaik sahaja meletakkan rumah itu beroperasi. Lebih baik menunggu sehingga bangunan berusia dua atau tiga tahun. Walau bagaimanapun, terdapat kategori orang yang tidak dapat menunggu. Mereka mahu memulakan kerja penamat dengan segera. Pemilik sedemikian disyorkan untuk memilih bahan-bahan yang cukup tahan terhadap ubah bentuk. Kategori ini termasuk parket dari kayu semulajadi, siling regangan dan kertas dinding, yang mempunyai asas kain. Perlu diingat bahawa jubin seramik perlu dilupakan. Sekurang-kurangnya sehingga saat proses pengecutan berakhir. Ia tidak disyorkan untuk menjalankan pembaikan pertama menggunakan bahan mahal untuk penamat. Dalam kes ini, ia patut melihat analog murah barang-barang mewah. Pada dasarnya, pilihan adalah untuk tuan-tuan. Walau bagaimanapun, ia akan menjadi tidak menyenangkan jika semua kecantikan ini cacat dan menjadi tidak sesuai.

Perlu diingat bahawa tahap pembaikan di bangunan baru tidak begitu berbeza dengan kerja yang sama di rumah lama. Pertama, perkara-perkara yang paling bersih dan paling kotor mesti dilakukan. Bagaimana untuk memulakan pembaikan di bangunan baru? Secara umum, kerja-kerja berikut boleh dibezakan:

 1. Pendawaian pendawaian elektrik.
 2. Lantai bertingkat.
 3. Piping paip.
 4. Pemasangan tingkap.
 5. Pembuangan penamat kasar (dilakukan oleh pembina).
 6. Perobohan partisi dan dinding.

Selepas ini, sampah terkumpul dieksport. Seterusnya datang giliran bilik. Ia melibatkan melepa dan melekatkan siling, serta dinding. Perlu diperhatikan bahawa semua permukaan mestilah sejajar. Selepas itu, penamat selesai. Mula bekerja dengan jubin, panel, kertas dinding dan sebagainya. Sangat dianjurkan untuk tidak melanggar urutan di atas. Jika tidak, jumlah sisa pembinaan akan meningkat pada masa-masa tertentu. Di samping itu, anda mungkin perlu mengulang kerja yang telah dilakukan.

Perlu diingat bahawa di bangunan baru ia tidak begitu kerap digunakan untuk membongkar partisi dan dinding. Walau bagaimanapun, sesetengah penduduk tidak bersemangat dengan susunan apartmen baru mereka. Mereka memutuskan bahawa ia perlu membawa perubahan yang menguntungkan kepadanya. Bagi pemilik seperti itu, jawapan kepada soalan "Bagaimana untuk memulakan pembaikan di bangunan baru?" Adalah jelas. Adalah penting untuk memahami bahawa anda tidak boleh hanya merobohkan semua dinding yang tidak menyenangkan ke kiri dan ke kanan. Ia adalah wajib untuk menyelaraskan tindakan pemilik dengan BTI. Dengan partisyen bilik kecil agak mudah. Mereka boleh dibongkar secara berasingan. Kemudian ikuti saranan am mengenai isu ini.

 • Dalam kes kehadiran pendawaian elektrik, perlu untuk menghidupkannya.
 • Pemilihan peralatan yang sesuai diperlukan. Pemilik mungkin memerlukan alat berikut:
 1. Pelbagai pengikis.
 2. Scarpel.
 3. Hammer.
 4. Scrap.
 5. Sledgehammer.
 6. Mesin pengisar sudut.
 7. Tukul perobohan.
 • Adalah perlu untuk menyewa kereta dan pekerja yang akan melakukan pelupusan sampah terlebih dahulu.
 • Lebih baik mendapatkan respirator dan gelas khas.
 • Ia dikehendaki untuk menghapuskan pelbagai elemen hiasan: acuan stuko, papan skirting dan sebagainya.
 • Kebanyakannya terdapat sekatan dalaman bata. Pembongkaran mereka dilakukan pada sistem berikut: baris demi baris, atas ke bawah. Apabila menggunakan skrap atau sledgehammers, disyorkan untuk mula menarik dari tengah dinding. Kemudian anda perlu secara beransur-ansur mengembangkan lubang itu.
 • Antara bilik mandi dan tandas ada biasanya dengan kayu. Sekiranya pemasangan partition ini diperlukan, basuh dahulu dengan air. Oleh itu, pemilik akan dapat mengurangkan tahap kekaburan. Sebagai peraturan, spacers kayu dipotong.

Pembaikan tanpa pelaksanaan senarai lantai tidak mungkin. Yayasan perlu diratakan. Dalam kes ini, anda memerlukan tahap air. Dengan itu, anda boleh mengukur ketinggian lantai. Sebagai peraturan, screed terbuat dari konkrit pasir. Harus diingat bahawa taburan paip air boleh dilakukan secara bebas. Untuk tujuan ini, lebih baik memilih paip polipropilena. Mereka mempunyai banyak kelebihan. Sebagai contoh, mereka sangat mudah untuk memohon benang, mereka mudah dibengkokkan dan dipotong. Apabila mengubah suai bilik mandi di bangunan baru, adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada pendawaian pengumpul. Ia lebih dipercayai berbanding dengan konduktor konduktor murahnya. Oleh itu, tumpang tindih air akan menjadi lebih mudah. Tidak ada yang kebal dari kerosakan pada lekapan paip. Walau bagaimanapun, semua masalah dengan pendawaian tee juga boleh diselesaikan. Ini memerlukan pemasangan injap tutup, yang mesti terletak berhampiran paip. Ia harus berhati-hati apabila bekerja dengan jahitan. Sebagai peraturan, Bulgaria menyertai proses ini. Diameter bar perlu lebih besar dari saiz paip beberapa kali. Hakikatnya ialah terima kasih kepada air panas paip plastik akan berkembang dengan ketara. Di samping itu, ia boleh bengkok.

Kerja ini menganggap kepatuhan kepada cadangan berikut:

 • Semua suis, soket dan kaunter mesti boleh diakses.
 • Yang pertama harus berada di kawasan pintu. Ketinggian disyorkan tidak kurang daripada 1.5 m.
 • Pemasangan soket perlu dilakukan di mana peralatan elektrik akan dipasang. Nombor disyorkan adalah satu setiap 6 m persegi. m.
 • Mana-mana cawangan dan sambungan kabel harus berada di dalam kotak penebat khas.

Membaik pulih sebuah apartmen di bangunan baru dari awal: bagaimana, bagaimana dan bila untuk dilakukan

Apabila memilih apartmen di bangunan baru, keutamaan diberikan kepada perumahan tanpa penamat. Ini adalah disebabkan oleh hakikat bahawa harga hartanah itu jauh lebih rendah daripada pangsapuri dengan pembaikan yang mudah. Di samping itu, ia adalah satu peluang yang baik untuk melaksanakan semua kerja pembaikan dan penamat dengan mengambil kira keinginan, keutamaan dan kemungkinan kewangan mereka sendiri. Pembaikan apartmen di bangunan baru dari awal mempunyai banyak nuansa, yang terperinci dalam artikel ini.

Pembaikan sebuah apartmen di sebuah bangunan baru memerlukan perancangan kualitatif dan tepat bagi semua peringkat karya dan komunikasi penamat

Apa sebuah apartmen di sebuah bangunan baru

Kos pembaikan di bangunan baru bergantung kepada keadaan apartmen di mana ia diserahkan kepada pemilik masa depan. Ia boleh:

 • premis dimensi dengan pembaikan kasar, direka untuk perancangan percuma;

Contoh apartmen di bangunan baru dengan pra-penamat

 • pangsapuri dengan pra-kemasan;
 • apartmen dengan penamat yang baik.

Pilihan pertama adalah bilik dimensi dengan dinding tanpa gelas tanpa penamat, diperbuat daripada bata, konkrit atau blok bangunan. Lantai dibentangkan dalam bentuk papak konkrit tanpa skrup, siling - permukaan bawah papak tanpa penamat. Di dalam pangsapuri seperti itu, ada pintu masuk yang murah dan tidak boleh dipercayai, tingkap dengan tingkap kaca berlapis ganda. Apartmen dibekalkan dengan elektrik dan perisai kecil dengan satu peranti automatik dipasang. Pendawaian pemanasan dengan pemasangan bateri dan injap tutup dilakukan. Ini satu-satunya komunikasi yang sedia untuk digunakan.

Pangsapuri ini mempunyai alat pendingin udara sejuk dan panas dengan paip, di mana kaunter dan kren yang dipasang. Penaik kumbahan dengan paip, palam tertutup juga diperkenalkan. Harga pembaikan di bangunan baru apartmen itu akan menjadi yang paling penting, kerana segala-galanya perlu dilakukan dari awal. Walau bagaimanapun, ini adalah peluang yang baik untuk melaksanakan semua kerja secara kualitatif.

Pangsapuri dengan penamat yang baik adalah bilik yang siap untuk pembaikan kosmetik dengan komunikasi yang dijalankan

Di rumah-rumah di mana dapur gas akan dipasang, gas diperkenalkan dan meter dipasang. Pemilik baru bukan sahaja perlu membaiki dan memangkas apartmen di bangunan baru, tetapi juga untuk menyelesaikan pada tahap awal susun atur lengkap premis dan pendawaian semua komunikasi yang diperlukan.

Varian, di mana pra-kemasan pangsapuri di bangunan-bangunan baru dibuat, disediakan sepenuhnya untuk hiasan hiasan, iaitu lantai lantai dan dinding plaster ditampal. Terdapat susun atur tertentu, memasang paip dan peralatan pemanasan. Kos pembaikan di bangunan baru di atas kunci utama dari apartmen itu akan menelan kos 8000 rubel / m².

Pangsapuri di sebuah bangunan baru dengan pembaikan dari pembina bersedia sepenuhnya untuk rumah tangga. Di sini anda boleh membuat kemasan murah dari siling, dinding dan lantai. Pemasangan paip dan peralatan pemanasan bajet yang dipasang. Ia tetap hanya untuk menjalankan lampu dan memberikan apartmen. Beli sebuah apartmen di sebuah bangunan baru dengan pembaikan tidak selalu menjadi idea yang sangat baik, kerana pemaju sering menggunakan bahan-bahan yang berkualiti rendah ketika melakukan kerja-kerja pembaikan dan penamat, yang mempengaruhi kenaikan harga apartemen yang tidak wajar.

Penting! Terlepas dari pilihan untuk menyelesaikan premis, ansuran untuk pembaikan utama di bangunan baru harus dibayar jika rumah itu diserahkan kepada pemilik baru sebelum 1 Julai 2016.

Sekiranya ada hasrat untuk merangka ide reka bentuk berani dalam reka bentuk premis, lebih baik memilih apartmen dengan susunan terbuka

Membaiki apartmen di bangunan baru dari awal: di mana untuk memulakan dan bila?

Sebelum anda mula membaiki apartmen dari awal, anda harus mempertimbangkan satu ciri yang sangat penting di rumah baru ini. Ia terdiri daripada fakta bahawa rumah pada tahun pertama operasi semestinya mengecut, yang boleh menjejaskan keadaan unsur-unsur pembinaannya. Di dinding dan siling apartmen boleh kelihatan retak yang kelihatan, yang akan menjadi petunjuk yang jelas bahawa bahan-bahan binaan untuk kerja-kerja pembaikan dan hiasan dipilih dengan tidak betul.

Untuk mengecualikan kemungkinan tersebut, jangan melakukan pembaikan besar di bangunan baru dari awal. Secara beransur-ansur, minimum yang diperlukan telah dipenuhi, dan selepas setahun setengah atau dua tahun perumahan dibawa ke keadaan ideal. Penyelesaian sedemikian akan membolehkan anda untuk merancang dengan teliti semua peringkat pembaikan masa depan, dengan mengambil kira kemungkinan nuansa yang dikenal pasti semasa operasi permulaan perumahan, untuk menyediakan bahan binaan yang perlu dan untuk menentukan pelaksana kerja.

Nasihat berguna! Pembelian bahan binaan lebih baik pada musim sejuk, apabila terdapat penurunan dalam aktiviti pasaran, dan mula bekerja lebih baik pada musim bunga, yang disebabkan oleh beban kerja minimum pasukan pembinaan dan kos rendah perkhidmatan.

Peringkat yang paling penting dalam membaiki apartmen dari awal adalah merancang lokasi bilik dan komunikasi

Pada mulanya, apartmen baru perlu melakukan kerja-kerja yang paling bising dan kotor. Peringkat utama pembaikan di bangunan baru dari awal pada tahap awal operasi adalah seperti berikut:

 • kerja pembongkaran dan pemasangan dengan unsur-unsur ruang;
 • prestasi kerja elektrik;
 • pemasangan paip dan peralatan;
 • penjurian lantai;
 • meratakan permukaan dinding;
 • pemasangan ketegangan atau siling yang digantung;
 • peranti sistem lantai yang hangat.

Bagaimana untuk memulakan pembaikan di bangunan baru?

Apabila ia membincangkan persoalan bagaimana untuk memulakan membaik pulih sebuah apartmen di bangunan baru, jawapannya jelas - dengan organisasi yang kompeten ruang, iaitu dengan tata letak premis. Biasanya pangsapuri di rumah baru dijual dengan susun atur percuma, di mana hanya dinding galas yang didirikan. Di satu pihak, ini adalah peluang yang baik untuk melaksanakan niat reka bentuk yang unik, di sisi lain - kebebasan ini mempunyai beberapa sekatan, pelanggaran yang melibatkan pengenaan penalti atau bahkan kehilangan sebuah apartemen.

Bergantung pada projek premis yang dibeli, pengubahsuaian sebuah apartmen di bangunan baru bermula dengan perancangan lokasi dan komunikasi asas

Berdasarkan keutamaan peribadi, pelan apartmen dibangunkan, yang menyediakan pendirian yang baru atau pembubaran partisyen lama. Ia boleh dipesan dari pereka dalaman. Pelan ini mesti diluluskan mengikut undang-undang semasa. Seterusnya, anda boleh mula membuat perancangan untuk memasang utiliti, yang dilakukan berdasarkan lokasi lekapan paip, peralatan elektrik dan perabot bersaiz besar.

Pada perancangan semula sebuah apartmen, ia dilarang keras untuk menjalankan kerja-kerja berikut:

 • Menggabungkan ruang dapur dengan dapur gas dan ruang tamu;
 • pemasangan pintu masuk ke bilik mandi dari tempat tinggal atau dapur;
 • Pemindahan dapur di apartmen ke tempat penginapan bilik mandi atau ruang tamu;
 • lokasi bilik mandi di atas tempat tinggal atau dapur jiran-jiran;
 • susunan dapur atau ruang tamu tanpa cahaya semulajadi;
 • pemasangan kabel pendawaian atau saluran paip pada lapisan panel dinding dan dalam papak;
 • meletakkan atau mengurangkan salib seksyen saluran pengudaraan;
 • Peningkatan struktur beban beban beban melebihi nilai yang dibenarkan dalam projek;
 • pemindahan bateri pemanasan berpusat dan saluran paip air panas yang disambungkan ke sistem rumah, balkoni, balkoni atau loggi;
 • sambungan sistem pemanas bawah lantai ke sistem rumah awam air panas atau pemanasan.

Adalah disyorkan untuk menyelesaikan penyelesaian warna untuk reka bentuk dalaman di dalam bangunan sebelum permulaan penamat untuk mengelakkan perbezaan, contohnya, dalam warna tingkap dan dinding

Kerja yang memerlukan kebenaran BTI:

 • kerja yang berkaitan dengan perubahan rupa seni bina fasad;
 • Kerja yang memberi kesan kepada struktur beban bilik;
 • pemindahan atau pengembangan bilik mandi dan bilik mandi;
 • semua kerja yang berkaitan dengan gas.

Apa yang boleh saya lakukan tanpa keizinan semasa pembaikan pangsapuri baru

Apabila melakukan pembaikan di bangunan baru dengan tangan anda sendiri tanpa persetujuan BTI, anda boleh melakukan aktiviti berikut, yang anda hanya perlu memberitahu pihak berkuasa yang berkaitan:

 • merombak dalam dimensi sedia ada dapur, bilik mandi dan kemudahan kebersihan;
 • pengedap atau peranti di dinding tirai pintu;
 • kaca balkoni dan loggias;
 • peranti partition tanpa galas tambahan tanpa peningkatan yang ketara dalam beban pada papak;
 • pembongkaran partisyen tanpa galas.

Pembangunan semula premis memerlukan pengiraan berhati-hati untuk mengelakkan situasi yang mengancam nyawa, jadi lebih baik untuk mempercayakan tahap ini kepada para profesional

Senarai kerja yang boleh dijalankan tanpa memberitahu pihak berkuasa yang berkaitan:

 • pelaksanaan pembaikan kosmetik premis;
 • pemasangan peralatan kejuruteraan baru, parameter dan peranti teknikal yang sama dengan yang sebelumnya;
 • penyusun semula dapur elektrik lantai di dapur;
 • pemasangan dan pembongkaran mezanin dan kabinet terbina dalam;
 • pemasangan pada fasad bangunan alat-alat teknikal luaran: penghawa dingin, grid perlindungan, antena;
 • pemasangan pintu dan paparan jenis lekasan diri atau kura-kura tanpa mengubah dimensi bilik;
 • mengubah rupa dan bahan loggias, balkoni dan struktur luaran;
 • penyusunan semula peralatan gas dan pemanasan.

Bagaimana untuk memulakan pembaikan di bangunan baru tanpa penamat: tempat letak premis

Selepas membeli sebuah rumah di sebuah rumah baru, persoalan segera timbul bagaimana untuk memulakan membaiki tangan anda sendiri di sebuah bangunan baru untuk mendapatkan pangsapuri yang selesa, berfungsi dan bergaya. Sekaligus ia perlu ditakrifkan dengan stylistics pendaftaran sebuah apartmen. Untuk melakukan ini, perlu menggunakan perkhidmatan pereka berpengalaman yang akan membuat projek foto berdasarkan keutamaan peribadi dan keperluan pemilik.

Dengan bantuan reka bentuk projek, ia mungkin untuk menggunakan kawasan yang berguna dari pangsapuri dengan cekap yang mungkin, setelah memikirkan semua butiran

Anda juga boleh membangunkan reka bentuk yang murah. Pembaikan foto pangsapuri di bangunan baru, yang terletak di tapak di Internet, akan membantu dalam perkara ini. Ini akan membantu menjimatkan kos keseluruhan pembaikan.

Gaya yang paling popular di pangsapuri-pangsapuri dalaman di rumah baru adalah kawasan berikut:

Ciri-ciri setiap gaya boleh dipelajari di laman khusus dan melihat penjelmaan visual idea dalam foto.

Terima kasih kepada teknologi moden, walaupun sebelum pembaikan dapat digambarkan hasil dekorasi dan hiasan apartmen

Selepas anda memilih arah umum reka bentuk bilik, anda boleh mula menyusun jadual pembaikan di dalam bangunan baru dari awal. Di sini segala-galanya mesti dipikirkan melalui butiran terkecil, bermula dengan lokasi partition, dan berakhir dengan warna jubin bilik mandi. Pastikan untuk menentukan di mana dan bagaimana akan ditempatkan perabot, lekapan paip, perkakas, lekapan lampu, dan lain-lain. Ini akan sengaja untuk menjalankan pendawaian elektrik masa depan dan meletakkan utiliti lain di apartmen. Mempunyai pelan seperti itu di tangan anda, anda boleh memulakan pembaikan hitam di bangunan baru.

Pelan terperinci juga termasuk anggaran untuk pengubahsuaian apartmen di bangunan baru dengan senarai alat dan bahan yang diperlukan. Di samping itu, perlu mengambil kira kos penyerahan bahan, penyingkiran dan penghapusan serpihan pembinaan. Juga, perlu memasukkan kos perkhidmatan pakar untuk jenis kerja tertentu. Ini akan mendapat harga keseluruhan membaik pulih apartmen di bangunan baru dengan bahan-bahan.

Foto penyelesaian reka bentuk yang menarik. Peraturan utama dan kaedah yang berkesan untuk menghias bahagian dalam dapur, ruang tamu dan lorong.

Urutan pembaikan di apartmen di bangunan baru

Bagaimana untuk memulakan pembaikan di bangunan baru? Dengan penamat yang kasar. Ini adalah pekerjaan paling kotor yang dilakukan segera di semua bilik. Selepas itu, semua runtuhan pembinaan akan dibuang, dan unsur-unsur bilik dibersihkan daripada kotoran dan debu. Peringkat ini masih dipanggil pra-kemasan apartmen di bangunan baru. Apakah jenis kerja yang akan kita pertimbangkan dengan lebih terperinci:

 • pembongkaran tingkap dan pintu masuk dengan kemungkinan pengembangan atau pengurangan pembukaan;
 • pemasangan pintu dan tingkap baru;

Reworking termasuk pemasangan tingkap dan pintu

 • perobohan lama dan pembinaan partisi baru, mengikut projek;
 • lubang jahitan dan alur di dinding untuk meletakkan komunikasi;
 • pelaksanaan pendawaian elektrik mengikut pelan dengan pemasangan flap, kotak simpang, podrozetnikov, di mana hujung kabel luka;
 • peletakan pendawaian rendah semasa (telephony, Internet, TV, sistem keselamatan);
 • kalis bunyi siling dan dinding;
 • meletakkan saluran paip untuk bekalan air panas dan sejuk, sambungan ke pembesaran pembetung;
 • meratakan siling dan dinding;
 • pemasangan siling palsu;
 • melepa dan penyetoran siling dan dinding;
 • kaca dan dekorasi balkoni atau loggia;
 • penyediaan lantai: penebat, penebat bunyi dan menuangkan senarai yg panjang lebar dengan lapisan pengukuhan;
 • bilik mandi dan WC.

Salib di dapur dan bilik mandi dilakukan di peringkat pra-penamat

Anda boleh membuat pembaikan di bangunan baru dengan sendiri, tetapi lebih baik untuk mempercayakannya kepada pakar, atau menggunakan perkhidmatan peringkat tertentu. Antara sebilangan besar cadangan organisasi pembinaan, anda boleh memilih pilihan yang paling sesuai. Harga pembaikan kasar di bangunan baru dengan bahan bermula dari 6000 gosok. untuk persegi. m dan bergantung kepada jenis kerja dan jenis bahan binaan.

Selepas pelaksanaan kerja kasar terus ke peringkat akhir pembaikan di bangunan baru. Ia terdiri daripada senarai kerja berikut:

 • dinding meliputi dengan bahan penamat;
 • meletakkan penutup lantai;
 • pemasangan pintu dalaman;
 • menetapkan plat dan plinths;
 • pemasangan soket dan suis;
 • sambungan peralatan rumah;
 • pemasangan perabot dan elemen hiasan.

Meletakkan lantai adalah wajar untuk dilakukan pada peringkat akhir pembaikan, supaya tidak merosakkan permukaan bahan

Nasihat berguna! Fasa penamat kerja ini sebaiknya dilakukan selepas beberapa tahun beroperasi bangunan kediaman.

Bagaimana untuk memulakan pembaikan di apartmen baru tanpa penamat: pembongkaran

Pembaikan dari awal di bangunan baru bermula dengan satu set kerja-kerja pembongkaran. Sebelum permulaan peringkat ini, satu pelan baru premis telah disediakan, di mana semua struktur yang disertakan perlu dipaparkan. Pembongkaran mungkin tertakluk kepada partisi bukan beban sedia ada untuk tujuan pembangunan semula, pengembangan atau pengurangan kawasan premis. Biasanya ia adalah sekatan antara bilik. Mereka tertakluk kepada pemasangan tanpa membahayakan bangunan.

Penting! Dinding galas modal tidak tertakluk kepada perobohan, kepentingan fungsi yang dipaparkan dalam pasport teknikal premis itu.

Sekiranya dikehendaki, anda boleh membongkar bahagian tertentu balkoni untuk dapat mengubahnya menjadi loggia dengan tingkap kaca berwarna. Selalunya bangunan apartmen-baru dipasang tingkap berkilat dua berkualiti tinggi, yang memerlukan penggantian mandatori untuk produk yang lebih mahal dan boleh dipercayai. Juga ke tahap ini adalah peranti atau penguatan pintu. Di dalam sebuah apartmen baru, mungkin diperlukan untuk membongkar elemen sistem pemanasan apabila terdapat keperluan untuk menggantikan lokasi radiator.

Kerja-kerja pembongkaran semasa pembaikan utama termasuk penyingkiran semua lapisan siling, dinding dan alas lantai

Semua kerja pembongkaran boleh dilakukan secara bebas, bersenjata dengan peralatan yang diperlukan dan peralatan pelindung diri, atau mengambil bantuan pakar, setelah mempelajari dengan teliti sebelum soalan ini berapa banyak kos pembaikan di bangunan baru. Hari ini, kebanyakan organisasi pembinaan menawarkan senarai perkhidmatan dengan harga mereka. Oleh itu, apabila membaik pulih semula bangunan-bangunan baru, harga menanggalkan dinding adalah 300 rubel / m², tingkap - 500 rubel. untuk pcs., pintu - 400 rubles. untuk pcs., radiator - 410 rubel. untuk pcs.

Bagaimana untuk memulakan membaik pulih sebuah apartmen baru dengan susun atur percuma? Untuk membentuk ruang dalaman bilik, pasang partisi dalaman, mengikut pelan yang dibangunkan. Pilihan yang paling optimum dalam kes ini ialah penggunaan sistem pembinaan kering. Ini adalah struktur yang terdiri daripada bingkai logam yang dilapisi dengan kepingan eternit 12.5 mm. Sebagai perbandingan dengan pilihan lain, partition tersebut mempunyai massa kecil, yang tidak meningkatkan beban pada struktur pendukung bangunan.

Dengan bantuan bahan ini, kemungkinan untuk membuat partisi konfigurasi dalam jangka waktu yang singkat. Di samping itu, bahan itu mempunyai sifat penebat bunyi yang baik. Kos bahan adalah 200-350 rubel. setiap helaian. Harga pemasangan akan menjadi 1000 rubel / m².

Bahan yang paling popular untuk pembinaan sekatan dalam apartmen adalah eternit, yang dipasang pada struktur logam

Nasihat berguna! M Antara siling dan bahagian atas partition, biarkan jurang pengecutan 35-40 mm, yang dipenuhi dengan buih pelekap.

Satu lagi pilihan yang kurang popular ialah memasang partisi dalaman dari blok konkrit gas atau busa. Bahan ini dicirikan oleh kualiti permukaan yang tinggi, yang tidak memerlukan melepa yang susah payah. Bagi bilik-bilik dengan kelembapan yang tinggi, lebih baik menggunakan konkrit buih, yang dicirikan oleh hygroscopicity yang rendah.

Untuk membuat penebat bunyi yang baik harus menggunakan produk dengan ketebalan sekurang-kurangnya 75 mm. Di samping itu, blok tebal boleh menahan beban cantilever tanpa menjejaskan integriti struktur. Disebabkan format besar blok, kelajuan kerja pemasangan meningkat. Kos produk purata 800-850 rubel / m², dengan mengambil kira pembinaan dan kerja pemasangan - 1500 rubel / m².

Pilihan yang kurang popular ialah pembinaan sekatan bata pepejal, jenama yang mesti sekurang-kurangnya M100. Agar pembahagian menjadi stabil, ketebalannya hendaklah sekurang-kurangnya 170 mm, dengan mengambil kira lapisan plaster. Pembahagian semata-mata bukan hanya menduduki sebahagian besar ruang bebas, tetapi juga mewujudkan beban tambahan pada tumpang tindih kerana kepadatan tinggi produk.

Dengan bantuan struktur plasterboard, anda boleh membahagikan dan menamakan zonirovat dengan perancangan percuma

Struktur ini mempunyai kekuatan tinggi dan rintangan kelembapan yang meningkat. Walau bagaimanapun, proses pendirian sangat susah payah, memerlukan perbelanjaan besar dari batu dan mortar plaster, yang memberi kesan kepada keseluruhan kos struktur. Harga kerja dengan bahan bermula dari 1650 rubel / m².

Bagaimana untuk memulakan pembaikan di apartmen baru tanpa pendawaian elektrik? Pendawaian elektrik ke apartmen bermula dari papan pengedaran yang boleh terletak di dinding atau niche. Apabila panel elektrik dipasang di luar apartmen, dari sini ke perisai di apartmen perlu kabel terikat dengan urat tembaga. Di dalam papan suis, pemutus litar, meter elektrik, peranti semasa sisa dan blok terminal dipasang.

Untuk sebuah apartmen baru, disyorkan untuk memasang beberapa kabel pendawaian elektrik yang akan digunakan untuk kuasa pengguna tenaga berkuasa: garis lampu, talian kuasa, peralatan dapur yang kuat dan perkakas rumah.

Tanda untuk melaksanakan elektrokomunikasi dibuat mengikut pelan yang diluluskan

Di pangsapuri, bangunan baru, pendawaian elektrik diletakkan dalam cara yang tersembunyi, iaitu kabel dipasang di bawah lapisan plaster, di lantai di bawah skreed, di atas ketegangan atau siling yang digantung. Jika sekatan diperbuat daripada eternit, maka wayar diletakkan di koronasi.

Sebelum anda melakukan kerja pemasangan elektrik, anda perlu membangunkan pelan terperinci untuk bekalan elektrik apartmen dengan penunjuk semua titik sambungan. Atas dasar rancangan itu, penanda dibuat di dinding, di mana lubangnya diukir. Saiz shtroby bergantung kepada bilangan kabel elektrik dan wayar yang diletakkan dan pada ketebalannya. Apabila lubang disediakan, mereka diletakkan wayar, yang dipasang dengan klip istimewa. Kemudian alur ditutup dengan alabaster dan ditampal.

Nasihat berguna! Dalam semua kotak simpang, disyorkan untuk meninggalkan bekalan wayar kecil untuk pembaikan masa depan.

Kerja-kerja elektrik boleh dilakukan sendiri, atau menggunakan perkhidmatan pakar. Kos kerja elektrik apabila membaik pulih sebuah apartmen pada asas turn-key di bangunan baru bermula pada 800 rubel / m². Untuk pangsapuri dengan keluasan 40 m², kerja itu akan dikenakan biaya 18 ribu rubel, dengan luas 70 m² - 30 ribu rubel.

Sebelum menjalankan komunikasi elektrik, anda perlu memikirkan berapa banyak dan peranti mana yang akan digunakan

Peraturan asas dan bahan yang diperlukan untuk kerja-kerja elektrik

Adalah penting untuk mematuhi peraturan tertentu:

 • di setiap bilik mesti memasuki sekurang-kurangnya dua cawangan: untuk pencahayaan dan soket;
 • penghalaan kawat dilakukan secara mendatar atau menegak tanpa kecenderungan dan sudut;
 • semua sambungan dan cawangan wayar mesti dibungkus dalam kotak penebat;
 • suis di dalam bilik hendaklah terletak berhampiran pintu masuk pada ketinggian kira-kira 1.5 m;
 • roset terletak pada ketinggian 0.5-0.8 m;
 • bilangan kedai untuk pangsapuri biasa dengan penggunaan elektrik purata adalah 1 pc. pada 6 m²;
 • untuk pemasangan pendawaian elektrik, wayar tembaga terkandas dengan seksyen yang sepadan dalam penebat berganda digunakan;
 • Soket dan suis mestilah mempunyai kenalan tembaga dan bahagian dalaman diperbuat daripada seramik.

Sebelum menjalankan pendawaian, ia perlu dibiasakan dengan model soket moden dengan suis dalam satu perumahan

Untuk pemasangan pendawaian elektrik, anda perlu membeli aksesori berikut:

 • kabel tiga teras VVG untuk soket dengan keratan rentas 3x2.5 mm², untuk garis lampu - 3x1.5 mm²; untuk sambungan peralatan elektrik berkuasa - 3x4 mm²,
 • peranti automatik utama dengan nilai nominal 25-32 A;
 • RCD pada 50 A;
 • pemutus litar automatik dengan rating 10 A untuk garis pencahayaan, atau 16 A untuk soket;
 • soket dengan tahap perlindungan sekurang-kurangnya 44;
 • suis dengan pencahayaan;
 • kotak simpang dan terminal untuk menyambung wayar.

Pemasangan paip komunikasi

Meminta persoalan bagaimana untuk memulakan membaik pulih sebuah apartmen di sebuah bangunan baru tanpa komunikasi, adalah perlu untuk memahami bahawa paip di apartmen di apartmen itu dilakukan mengikut pelan pra-rancangan, berdasarkan yang diperlukan bahan-bahan dan peralatan kebersihan yang dibeli. Pengagihan paip air panas dan sejuk boleh dilakukan disembunyi dalam jahitan pra-siap di dinding premis. Jika ketebalan partition tidak membenarkan pemasangan itu, paip boleh disembunyikan di belakang kotak plastik atau eternit, yang dihadapi dengan bahan yang sama seperti dinding.

Mengendalikan komunikasi kebersihan dijalankan selepas membuat keputusan di mana mandi, mangkuk tandas, paip dan tenggelam akan ditempatkan

Hari ini, produk polipropilena sangat popular untuk pemasangan komunikasi paip. Ia adalah bahan tahan lama yang berkualiti tinggi. Pemasangan saluran paip dilakukan dengan bantuan kelengkapan untuk pematerian. Kaedah perhimpunan ini menjamin hayat perkhidmatan yang panjang produk, yang mampu menahan suhu penyejuk sehingga 130 darjah. dan tekanan sehingga 12 atm.

Apabila meletakkan saluran paip dalam niche, saiz bar harus dua kali lebih besar daripada garis pusat paip. Ini disebabkan oleh fakta bahawa bahan produk dicirikan oleh pekali pengembangan haba yang tinggi, yang menyumbang kepada lenturan dan pengembangan saluran paip di bawah pengaruh suhu tinggi penyejuk. Sistem bekalan air boleh menjadi pengumpul atau tee. Pilihan pertama dianggap paling disukai. Di sini adalah mungkin untuk memasang faucets untuk menutup semua peralatan paip.

Pemasangan lekapan paip dilakukan selepas selesai pembaikan kasar. Mereka terletak di tempat-tempat yang disediakan khusus, berhampiran yang terletak kelengkapan untuk menyambungkan peranti ke komunikasi. Sambungan air dilakukan selepas dipasang pada peranti kren dan injap penutup lain.

Pemasangan lekapan paip boleh dilakukan pada akhir pembaikan, jika pemilik tidak tinggal di apartmen

Jenis kerja ini boleh dilakukan sendiri, atau menjemput pakar yang berpengalaman. Kos purata untuk membaik pulih apartmen di bangunan baru dengan bahan adalah 50 ribu rubel.

Apakah siling terbaik dalam bangunan baru?

Kerana pengecutan rumah di siling, retak boleh muncul. Oleh itu, anda harus memilih pilihan yang paling sesuai untuk penamat, yang tidak takut kecacatan tersebut. Dengan apa yang harus bermula di bangunan baru dari pembaikan awal siling? Pilihan bajet yang paling banyak adalah lukisan atau whitewashing permukaan siling. Ini adalah kaedah yang wajar dengan permukaan rata yang rata. Di samping itu, selepas kemunculan retak, anda boleh dengan segera memulihkan penampilan asal siling. Walau bagaimanapun, jika permukaan mempunyai penyelewengan kecil, mereka perlu dikeluarkan dengan plaster, yang merupakan proses yang mahal, memakan masa, teliti dan kotor.

Pilihan yang lebih diterima ialah pemasangan gypsum plasterboard daripada sebarang konfigurasi dengan pelangkaran terapung bingkai, supaya integriti permukaan tidak terjejas akibat pengecutan bangunan. Penyelesaian ini membolehkan anda mendapatkan ruang bebas antara salutan dan plat asas, yang boleh digunakan untuk memasang lampu atau memasang komunikasi.

Siling-siling yang ditangguhkan dianggap sebagai penyelesaian yang paling optimum untuk meratakan permukaan siling dengan kemungkinan penebat ruang

Perhatikan! Kelemahan opsyen ini adalah kos bahan yang tinggi. Di samping itu, pembinaan struktur hinged akan mengurangkan ketinggian dinding dengan 10-15 cm.

Pilihan yang paling popular ialah memasang siling regangan menggunakan linen PVC. Kerja-kerja ini dijalankan oleh organisasi khusus dalam masa yang singkat. Akibatnya, anda boleh mendapatkan siling rata-rata warna dan tekstur yang sempurna. Kos reka bentuk sedemikian dapat dibandingkan dengan versi terdahulu, tetapi prosesnya kurang susah, kotor dan lebih cepat. Kelemahan utama siling ini adalah kekuatannya yang rendah. Perabot atau objek tajam boleh merosakkan merosakkan integriti permukaan.

Satu lagi pilihan yang sesuai untuk bangunan baru ialah kemasan siling menggunakan panel PVC atau MDF. Salutan ini tidak takut pengecutan bangunan. Di antara pelbagai produk, anda boleh memilih produk dengan tiruan spesies kayu mahal.

Melepa dinding melibatkan penerapan campuran khas dengan pelunturan seterusnya dan melepa untuk menghilangkan permukaan yang tidak rata

Dinding di dalam bilik boleh dibuat daripada konkrit selular, konkrit bertetulang, bata atau silikat gas. Dalam sesetengah kes, pemaju boleh menggunakan panel konkrit bertetulang untuk mendirikan struktur dinding dengan permukaan yang berkualiti tinggi, yang cukup hanya untuk melepa. Dalam kebanyakan kes, dinding mesti disamakan dengan plaster.

Untuk kegunaan dalaman, lebih baik menggunakan campuran berasaskan gipsum. Bagi bilik-bilik dengan kelembapan yang tinggi, disarankan untuk menggunakan komposisi simen-pasir, yang mana mesh mengukuhkan telah dipasang terlebih dahulu. Untuk meratakan permukaan, plaster dinding dilakukan di sepanjang suar di beberapa lapisan. Lapisan plester tidak boleh lebih daripada 5 cm. Harga bahan berada dalam julat 250-550 rubel. untuk beg yang beratnya 25 kg.

Nasihat berguna! Untuk menghapuskan ketidakteraturan permukaan yang ketara, ia adalah susah dan kurang mahal untuk menggunakan papan gipsum.

Sebelum memohon asas plaster hendaklah dibuat terlebih dahulu. Bagi mana-mana permukaan yang menyerap lemah dalam bentuk konkrit, mana-mana primer adalah sesuai. Untuk dinding yang diperbuat daripada bata konkrit berudara atau seramik, adalah dinasihatkan untuk menggunakan komposisi khas. Mereka membantu mengurangkan penyerapan substrat dan mencegah penetapan lapisan plaster yang tidak sekata.

Untuk penamat dinding yang berkualiti, urutan penggunaan bahan yang betul harus diikuti

Selepas lapisan plaster telah benar-benar kering, permukaan juga harus dua kali dipakai menggunakan komposisi akrilik.

Permulaan pengubahsuaian di bangunan baru. Bagaimana untuk memulakan peranti lantai? Lantai di apartmen baru adalah leper tunggal, monolitik yang perlu bukan sahaja diratakan, tetapi juga terlindung dan berkalis bunyi. Untuk ini, anda boleh menggunakan claydite, yang mempunyai sifat penebat haba dan bunyi yang baik. Ketebalan lapisan minimum ialah 5 cm.

Sebelum menjalankan kerja, semua lubang di lantai hendaklah dimeteraikan di dalam ruang pengudaraan dan risalah ventilasi dengan bantuan campuran busa atau campuran gam. Kemudian lapisan tanah liat yang diperluas diisi. Ia perlu bermula dari tempat dengan kedalaman yang paling besar. Lapisan ini dipenuhi dengan konkrit cecair, yang menyerupai susu secara konsisten. Basuh kering selama kira-kira 24 jam. Anda boleh menggunakan pilihan lain dan meletakkan pada asas campuran claydite-simen-pasir.

Nasihat berguna! Sebelum meletakkan claydite di bilik mandi dan bilik mandi, anda perlu meletakkan lapisan lantai kalis air dengan pendekatan ke dinding sehingga 8-10 cm.

Penyediaan kualitatif lantai adalah jaminan sepanjang hayat perkhidmatan lantai

Seterusnya, anda mesti melakukan penjajaran lurus lantai. Ini boleh dilakukan dengan menggunakan timbunan simen pasir atau lantai pukal. Pilihan pertama adalah lebih banyak belanjawan. Kos beg 40 kg hanya 150 rubel. Penggunaan larutan itu bergantung pada lapisan senarai yg panjang lebar. Walau bagaimanapun, pilihan ini tidak memberikan asas yang lancar dan juga. Selain itu, campuran pasir simen sepenuhnya kering dalam tiga hingga empat minggu, yang akan memanjangkan perjalanan kerja pembaikan.

Pilihan teknologi yang lebih tinggi adalah lantai sendiri. Campuran mempunyai konsistensi yang agak cair, yang membolehkannya sama rata mengisi ruang dan mengambil tahap ufuk.

Nasihat berguna! Sebelum mengisi lantai, substrat harus dua kali diproses dengan primer akrilik.

Kelemahan utama lantai adalah kosnya. Satu beg 25 kg akan menelan kos kira-kira 400 Rubel. Sehubungan dengan lantai cecair ini sesuai digunakan apabila perbezaan tahap tidak lebih daripada 4 cm. Satu perbezaan yang lebih ketara boleh dibuat daripada coupler simen berpasir, dan di atasnya lapisan aras katil meratakan untuk mendapatkan permukaan yang licin dengan perbelanjaan kurang. Pilihan ini adalah lebih disukai apabila lamina atau parket digunakan sebagai penutup lantai.

Peletakan penutup lantai dilakukan pada tahap akhir pembaikan

Tingkat meratakan diri kering dalam masa 5-7 jam. Lay jubin atau linoleum boleh dalam masa 2 hari, dan penutup lantai kayu - selepas 7 hari.

Terdapat satu penyelesaian yang lebih moden. Ini adalah pembungkusan lantai prefabrik kering. Bahan ini diwakili oleh papan serat gipsum hingga 20 mm tebal, yang diletakkan pada lapisan tanah liat yang diperluas atau bahan penebat lain. Ia adalah cara yang cepat untuk mendapatkan permukaan licin, sesuai untuk penamat di dalam sehari. Walau bagaimanapun, kos bahan adalah 310-550 rubel. untuk pcs.

Pembaikan di bangunan baru pada asas giliran dengan bahan dan tanpa

Apabila membeli sebuah rumah di sebuah rumah baru, soalan itu timbul dengan segera: bagaimana untuk memulakan membaik pulih sebuah apartmen di sebuah bangunan baru? Ia bergantung pada tahap kesesuaian pangsapuri untuk penginapan. Seperti yang disebutkan di atas, ia boleh berada di bawah perancangan percuma, dengan trim sebelum bersih atau selesai. Bergantung kepada ini, organisasi pembinaan menawarkan untuk melakukan salah satu jenis pembaikan pangsapuri di sebuah bangunan baru, harga yang ditentukan oleh senarai kerja:

Apabila memilih sebuah syarikat pembinaan untuk membaiki apartmen turnkey, ia patut memberi perhatian kepada ulasan pelanggan bebas

Pakej "Ekonomi" merangkumi jenis kerja:

 • pendawaian elektrik;
 • pemasangan partition;
 • senarai lantai;
 • meratakan dan menunaikan belanjawan permukaan dinding dan siling;
 • lantai linoleum;
 • pemasangan papan skirting;
 • pemasangan pintu;
 • pemasangan lekapan paip untuk komunikasi siap sedia.

Kos untuk membaik pulih apartmen di bangunan baru akan menelan kos sebanyak 3000 rubel / m². Harga ini tidak termasuk kos bahan. Mereka boleh dibeli sendiri, dan juga boleh dipesan dari artis karya, yang biasanya menawarkan bahan-bahan dengan harga yang berpatutan dan berkualiti. Dalam kes ini, kos pembaikan di bangunan baru di bawah kunci akan termasuk kos dan penyerahan bahan. Juga di sini perlu diingat bahawa lebih besar kawasan di apartmen, lebih murah kos pembaikan meter persegi. Jadi, pembaikan pangsapuri satu bilik di sebuah bangunan baru akan menelan purata sebanyak 155 ribu Rubles., Pangsapuri dua bilik - 210 ribu Rubles., Pangsapuri tiga bilik - 250 ribu Rubles.

Setelah membuat keputusan untuk membaik pulih diri anda, perlu mengambil kira sisa tambahan untuk pembelian atau pajakan peralatan khas

Pakej "Asas" terdiri daripada senarai kerja yang sama, yang mana yang berikut ditambahkan:

 • pemasangan komunikasi untuk peranti paip;
 • peranti siling hinged;
 • jubin bilik mandi dan tandas;
 • pemasangan peranti lampu.

Harga membaiki apartmen dari awal di bangunan baru akan menelan belanja purata 6,000 rubel / m², tidak termasuk kos bahan. Dalam pembaikan asas untuk bayaran tambahan, anda boleh menghidupkan penggantian tingkap dan pemasangan loggia. Oleh itu, satu kompleks kerja di sebuah apartmen satu bilik akan menelan kos purata 210 ribu rubel. Pembaikan apartmen dua bilik di bangunan baru akan menelan kos 300 ribu Rubles., Pangsapuri tiga bilik - 370 ribu Rubles.

Pembaikan penuh melibatkan satu set aktiviti yang boleh mengubah ruang kosong ke apartmen yang selesa. Untuk kerja-kerja yang dilakukan untuk pakej asas, aktiviti-aktiviti berikut ditambah:

 • penciptaan projek reka bentuk untuk sebuah apartmen;
 • penamat siling dan dinding dengan bahan berkualiti tinggi;
 • laminate flooring;
 • pemasangan utiliti dan paip apa-apa jenis dan kerumitan.

Kos pembaikpulihan berdasarkan kunci giliran bergantung kepada banyak faktor, termasuk kos bahan dan tata letak premis

Pembaikan modal gedung baru akan dikenakan biaya 8000-10000 Rubles / m² tanpa mengambil kira kos bahan. Jika kos kerja tidak termasuk jenis pemasangan tertentu, ia boleh dikeluarkan tambahan untuk bayaran.

Kos pembaikan di bangunan baru dengan bahan akan bergantung bukan sahaja pada jenis, ruang kerja dan kawasan premis. Ia juga mengambil kira kos bahan bangunan tertentu. Oleh itu, kos pembaikan di bangunan baru dengan bahan dari pelbagai anggaran akan menjadi purata 6.000 rubel / m². Kerja menggunakan bahan yang lebih mahal akan menelan belanja kira-kira 12,000 rubel / m². Kos membaiki apartmen di apartmen kelas mewah yang baru dibina akan menelan belanja minimum 20,000 rubel / m².

Banyak organisasi yang pakar dalam pembangunan dan pelaksanaan reka bentuk eksklusif menggunakan bahan penamat berkualiti tinggi. Harga pembaikan dengan bahan-bahan apartmen di bangunan baru tahap ini akan menelan kos tidak kurang daripada 30000 rubel / m².

Untuk menjimatkan wang, meletakkan komunikasi asas dan menghayati bangunan baru boleh diamanahkan kepada pasukan profesional, dan membuat pembaikan kosmetik sendiri

Melakukan pembaikan di bangunan baru tanpa kemasan memerlukan pengetahuan dan kemahiran tertentu. Keinginan untuk menyelamatkan dapat membawa kepada kos tambahan. Untuk mendapatkan hasil yang baik dalam masa yang agak singkat, adalah lebih baik untuk mengamanahkan perkara ini kepada para profesional dan memerintahkan pembaikan bangunan-bangunan baru dengan kunci giliran dengan bahan-bahan harga yang akan bergantung pada keutamaan peribadi dan keupayaan finansial pelanggan.

Membentuk semula apartmen: apa yang anda boleh, dan apa yang anda tidak boleh lakukan sendiri

Bagaimana untuk memulakan pembaikan di apartmen: strategi asas pelaksanaan kerja

Pembaikan bilik mandi dan tandas, foto penyelesaian yang menarik

Pembaikan dapur: reka bentuk, foto dalaman sebenar dan pilihan bahan penamat

Adakah anda telah membaiki atau mendirikan sebuah bangunan? Beritahu kami mengenainya dan menang 10 000 Rubles!

Lantai terbakar: bagaimana untuk melakukan kaedah yang berbeza

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 5 = 15