Pembaikan lantai kayu di apartmen – 314167.info

Pembaikan lantai kayu di apartmen

Membaiki lantai kayu dengan tangan anda sendiri

Banyak pangsapuri masih mempunyai lantai lama yang memerlukan pembaikan atau penggantian lengkap. Mengenai ini, anda boleh memahami dengan melangkau ketika berjalan atau memesongkan bahagian lantai. Tetapi tidak semestinya kami bersedia untuk kos kewangan untuk penggantian lengkap lantai kayu, jadi ia patut belajar bagaimana mengenali apa yang perlu diperbaiki lantai kami - kosmetik atau modal. Untuk mengetatkan dengan membaiki lantai kayu, tidak perlu, kerana semakin lama untuk diperbaiki, semakin banyak masalah yang diperlukan untuk menghapuskan. Adalah lebih baik untuk membuat pembaikan kecil dalam masa daripada membawa kepada keperluan untuk penggantian lengkap boardwalk.

Diagnostik pembaikan yang diperlukan

Kayu adalah bahan yang lasak, ia tertakluk kepada pembengkakan dan pengeringan, bergantung pada turun naik kelembapan dan suhu di dalam bilik. Dari masa ke masa, proses ini boleh menyebabkan keretakan di lantai atau melonggarkan pengikat. Juga, reput di papan mungkin muncul disebabkan oleh pelanggaran pemasangan dan perlindungan lantai kayu. Berikut adalah beberapa faktor yang akan memberitahu kami bahawa sudah tiba masanya untuk melakukan pembaikan lantai:

 • Kemunculan retak di lantai - berlaku akibat papan pengeringan atau mengubah bentuk geometri mereka.
 • Papan lantai calar apabila berjalan - berkait rapat dengan titik pertama, muncul sebagai hasil pengeringan papan lantai, yang berkaitan dengan mana mereka mempunyai langkah percuma.
 • Papan rosak - disebabkan oleh hidro yang lemah, penebat wap lantai semasa pemasangan.
 • Pesongan lantai lantai di bawah beban adalah akibat daripada pendedahan kulat ke lagun lantai, kerosakan mereka.

Untuk mendiagnosis, pertama, pergi melalui semua permukaan lantai, apabila anda melihat jejak, tandakan sumber sumbernya supaya anda tidak mencari lagi kemudian.

Untuk mencari retak dan cip di lantai, lengan diri anda dengan berus yang sengit dan berjalan dengan teliti di antara papan, membersihkan kotoran. Jika lembaga adalah kemasan lantai, anda perlu bekerja ke arah penghapusan jurang, tetapi walaupun linoleum, semua slot akan kekal sehingga di atas papan perlu menutup.

Ambil palu dan awl mengetuk seluruh lantai, tetapi tidak banyak. Bunyi yang menggelikan pada penoreh dapat menunjukkan rupa reput, cuba melekatkan awl ke tempat ini, jika masuk dengan mudah, maka bahagian lantai ini mesti diganti. Jika di sesetengah tempat, papan lantai membengkok, tetapi mereka sendiri teratur, maka ia penuh dengan penggantian lantai, iaitu, pembongkaran lantai, dan ini sudah hampir dengan pembaikan besar.

Apabila semua kawasan masalah ditemui, anda boleh menentukan jenis pembaikan yang diperlukan - modal atau sebahagiannya.

Jika anda melakukan pembaikan lantai, kemudian mempertimbangkan kemungkinan penebat haba dan penebat bunyi, terutamanya jika anda tinggal di Khrushchev lama, di mana kemampuan didengar adalah lebih baik daripada di rumah opera ia tidak akan diperlukan.

Dan sebagainya, semua kawasan masalah dikenalpasti, kini anda boleh mula membaiki lantai kayu dengan tangan anda sendiri. Kami memulakan urutan pembaikan dengan menerangkan pembaikan lantai.

Membaik pulih lantai kayu

Pada pembaikan utama, mungkin sepenuhnya atau sebahagiannya menggantikan papan lantai. Seluruh proses boleh dibahagikan kepada peringkat berikut:

 • Membongkar papan skirt dan kemasan lapisan (jika ada).
 • Membongkar papan lantai dan lagnya.
 • Pembersihan bilik, penyediaan lantai untuk pemasangan balak.
 • Memperbaiki mendatar lantai hadapan.
 • Memasang ketinggalan di peringkat.
 • Pemanasan lantai (jika dirancang).
 • Memasang papan lantai ke tempat yang kurang.
 • Lantai bahan lembaran (jika dirancang).
 • Pemasangan kot penamat dan pemasangan papan skirting.

Mari kita pertimbangkan setiap peringkat dengan lebih terperinci.

Apabila bekerja pada meletakkan lantai baru, anda mungkin memerlukan alat berikut:

Jika anda tidak mempunyai sesuatu dari senarai ini, fikirkan bagaimana anda boleh menggantikannya.

Sebelum memulakan pembongkaran itu, berhati-hati di mana anda akan mengambil sampah terkumpul. Sediakan alat yang mungkin anda perlukan. Tukul, kuku, gergaji besi adalah set minimum untuk pembongkaran.

Kerja-kerja pembongkaran dan persediaan

Membongkar papan skirt dan kemasan kot. Jika plinths kayu lama, maka adalah disyorkan untuk menggantikan mereka dengan plastik moden. Jika anda telah memasang papan skirting plastik baru dan anda merancang untuk memulangkannya ke laman web tersebut, maka pembongkaran itu perlu dilakukan dengan teliti. Begitu juga dengan kot penamat. Tetapi, jika anda merancang untuk mengubah kemasan permukaan, untuk meletakkan linoleum baru atau lamina, simpan lama, ia masih boleh priigoditsya di kampung atau di garaj.

Pembongkaran papan lantai dan lag Ia juga dilakukan dengan mengambil kira keperluan yang tidak perlu. Sekiranya anda bercadang untuk menyelamatkan sebahagian daripada papan, maka mereka perlu diberi nombor supaya mereka tidak mengelirukan pesanan mereka. Jika papan dicat, anda perlu bekerja dan mengeluarkan semua cat ke pokok yang bersih. Melakukannya lebih baik dan lebih mudah sebelum membongkar mereka. Dengan penggantian lantai yang lengkap, ada kemungkinan untuk memudahkan pembongkaran dengan memotong papan menjadi beberapa bahagian di tempat dan kemudian hanya merobek mereka dari kayu balak. Kuku dari papan untuk menarik lebih baik sekaligus, untuk mengelakkan kecederaan semasa pemindahan.

Jika terdapat mana-mana penebat di bawah lantai dalam bentuk tanah liat berkembang atau kaca (ia sering digunakan pada zaman Soviet untuk penebat haba lantai, tanpa mengambil kira harmfulness kepada manusia), penyimpanan beg dan kitar semula, jika anda tidak merancang untuk menggunakannya. Tetapi tanah liat, dengan cara ini, masih sangat sering digunakan untuk melindungi lantai kerana kosnya yang rendah, jadi untuk menjimatkan wang anda boleh meninggalkannya.

Perantaraan pembersihan premis ia adalah wajib, ia akan membolehkan untuk mendedahkan kecacatan asas konkrit dan menghapuskannya. Jika terdapat sebarang keretakan pada lantai atau bawah dinding - sentiasa mengecat semula mereka dengan buih atau apa-apa penyelesaian cepat kering, ia akan menghalang kemasukan kelembapan dan draf di bawah lantai tingkat yang lebih rendah dan jalan-jalan, yang merupakan punca acuan dan cendawan. Selepas membersihkan dan menyegel semua retak, ia bernilai menyusun konkrit dengan primer antikulat yang akan memanjangkan hayat lantai anda.

Selepas menjalankan semua operasi persediaan, kami teruskan menandakan tahap seks masa depan. Jika anda ingin membuat tingkat lantai di dalam bilik sama dengan keseluruhan apartmen, titik atas adalah tingkat lantai bilik seterusnya di pintu. Ketinggian ini anda perlu bergerak ke semua dinding, anda boleh melakukannya menggunakan apa-apa cara yang ada untuk anda, tetapi ia adalah paling mudah untuk menggunakan paras air atau laser.

Apabila semua label dilekatkan, ketinggian pemasangan ketinggian masa hadapan, label ini ditambah oleh tolak jumlah ketebalan lantai, bahan lembaran, yang akan menutup lembaga (jika dijadualkan) dan JAS luar (jika ia adalah lamina, lupa tentang substrat di bawahnya). Sebaik sahaja anda menentukan ketinggian penetapan lag, anda perlu menentukan ukuran saiz yang mereka perlukan. Untuk melakukan ini, anda perlu mencari titik tertinggi lantai dan mengukur berapa banyak di bawah ketinggian pemasangan log dan memilih saiz log yang sedikit kurang daripada saiz yang dihasilkan.

Pemasangan lug harus bermula dengan kalis air lantai, supaya pokok tersebut tidak tepu dengan kelembapan pada masa akan datang, kerana ini menggunakan filem polietilena yang murah dengan ketebalan 0.2 mm. Apabila meletakkan, peluncuran dibuat ke dinding di atas paras lantai depan, bertindih sekurang-kurangnya 15 cm kanvas, tidak akan berlebihan untuk mengikat tumpang tindih sepanjang sepanjang pita.Petua: Sebelum meletakkan lag itu semestinya merawatnya dengan antiseptik, ini juga akan meningkatkan hayat perkhidmatan lantai baru. Dengan pilihan antiseptik, perunding akan membantu anda di mana-mana kedai pembinaan.

Untuk ketinggalan mengikut tahap Anda pasti akan memerlukan prostesis, dengan mana anda boleh menyesuaikan ketinggian lag. Untuk kemudahan dan kawalan tahap yang lebih tepat, banyak tuan menggunakan baji plastik dengan pengapit. Untuk menjimatkan wang untuk tujuan ini, anda boleh menggunakan sisa papan lama, kepingan papan lapis atau papan serat, yang perlu disediakan terlebih dahulu, supaya semasa pemasangan, tidak ada masa untuk mencari mereka.

Peringkat seterusnya adalah mengedarkan kayu di sepanjang lantai. Sepanjang dinding yang berserenjang dengan peletakan lag kita mempunyai dua lagi log pada jarak 1.5-2 cm dari dinding. Semua ketinggalan yang lain diletakkan dengan langkah tertentu, yang bergantung kepada ketebalan papan dan beban maksimum di atas lantai. Rata-rata, langkah itu dibuat dari 40 hingga 80 cm Jika panjang balak kurang dari panjang bilik, mereka bergabung bersama membuat gergaji di lantai balok di hujungnya dan mengikatnya dengan pemutar skru.

Dua ketinggalan, yang diletakkan di sepanjang dinding, terdedah pada tanda yang telah dibuat sebelumnya di dinding dengan bantuan tahap dan disediakan oleh prostesis dan dipasang pada asas konkrit. Untuk mengetatkan penggunaan sama ada skru dowel, atau bolt anchor. Adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada yang kedua, kerana mereka lebih dipercayai daripada dowels dan menekan kayu ke lantai dengan kekuatan yang lebih besar. Bilangan titik lampiran bergantung kepada ketebalan lag. Apabila memasang dowels dengan skru sendiri mengetuk, langkah dibuat dalam 60-80 cm, apabila mengikat pada sauh - 80-100 cm Untuk membaiki lubang gerudi di konkrit dan bar. Dalam lubang yang digerudi kita masukkan bahagian spacer dari jangkar atau dowel dan skru bolt atau skru

Menggunakan prostesis yang disediakan, kami akan mengekspos baki yang tersisa di peringkat dengan bantuan tahap gelembung dengan langkah yang diperlukan dan mengikatnya dengan sauh atau dowels.

Selepas menetapkan semua balang mengisi ruang di antara mereka dengan pemanas, jika ini adalah claydite, maka hanya sebarkan ia meninggalkan jurang di antaranya dan papan dalam 1-2 cm untuk pengudaraan. Apabila menggunakan bulu mineral atau buih, kami cuba untuk tidak meninggalkan apa-apa jurang antara ketinggalan dan pemanas, juga meninggalkan jurang untuk pengudaraan.

Mari bermula lantai papan lantai pada lag. Lebih baik menggunakan papan lembaran. Jika anda merancang papan meletakkan di atas papan, maka anda boleh membeli papan gred terendah, dengan banyak simpul dan pena resin. Jika papan adalah penamat lantai, kemudian pilih papan gred tinggi yang, selepas pemprosesan, akan memberikan corak yang cantik dan harmoni kerana teksturnya.

Papan pertama mempunyai puncak ke dinding pada jarak 1.5-2 cm adalah jurang teknologi untuk mengimbangi pengembangan kayu. Skru yang melampau terletak sedekat mungkin ke dinding, sehingga kemudiannya ditutup dengan tiang, semua skru berikutnya dipintal ke alur papan pada sudut.

Jika bahan lembaran disebarkan ke atas papan, skru boleh diskru terus ke papan, menjadikan topi tebal 1-2mm.

Papan harus sesuai rapat antara satu sama lain, memerah papan boleh mengetuk mereka melalui tepi papan yang sama dengan tukul.Sekiranya papan terlalu kuat, maka anda boleh menggunakan baji sendiri.

Oleh itu, kami menetapkan semua papan lantai. Sesetengah tuan juga menetapkan papan antara mereka dengan gam, promazyvat alur sebelum memasang papan seterusnya.

Sangat kerap ketika meletakkan papan terakhir ada masalah tertentu, jadi apabila menggunakannya kaedah berikut digunakan.

Apabila semua papan diletakkan, anda boleh meneruskan pemulihan selanjutnya. Jika anda bercadang untuk meletakkan linoleum atau lamina, maka ia juga perlu meratakan lantai dengan bahan lembaran, seperti papan lapis, OSB, papan serpai atau lain-lain, kerana kot finish itu memerlukan meletakkan hanya pada permukaan yang sama. Ia adalah perlu untuk membuang bahan-bahan tersebut dengan jurang di dinding dan menggerakkan helaian dalam pola checkerboard. Skru skru mengetuk diri hendaklah ditegakkan 1-2 mm ke dalam kepingan.

Sebelum meletakkan kot penamat, jangan lupa untuk membina lantai untuk melindunginya.

Pembaikan lantai kayu

Selalunya papan lantai berada dalam keadaan baik, tetapi beberapa kelemahannya perlu dihapuskan. Dalam bahagian artikel ini, kita akan mempertimbangkan kekurangan utama, yang boleh dihapuskan tanpa menggunakan pembongkaran lengkap seks.

Kekurangan yang paling kerap dan menjengkelkan adalah berderit lantai apabila berjalan. Tangkai timbul apabila perkakasan papan dilemahkan dan mereka mempunyai langkah yang bebas, atau papan mula menggosok antara satu sama lain dan berderit. Menghapuskan kecacatan seperti di lantai pangsapuri boleh menjadi beberapa pilihan.

Setelah mengenal pasti tempat di mana timbulnya jerebu itu, perlu untuk mengetuk beberapa skru ke dalam lag terdekat pada satu sudut antara satu sama lain, dengan itu menekan papan padat ke lag.

Dengan cara ini, semua tempat berderit boleh menyenyapkan hubungan seks anda.

Jika papan berderit dengan geseran antara mereka, dan tidak ada cara untuk membetulkannya, pelincir yang berbeza, seperti talc atau grafit, boleh digunakan.

Oleh kerana eksploitasi penutup kayu, penyelewengan mungkin muncul di permukaannya, ini disebabkan oleh pengeringan bahagian yang tidak rata di lantai atau perbezaan beban fizikal. Bergantung pada saiz kejatuhan, kaedah penjajaran berikut digunakan.

Pengisaran (berbasikal) seks. Terapkan jika ada penyelewengan sedikit. Lebih baik menggunakan alat elektrik untuk tujuan ini, kerana ia akan sangat intensif dalam mod manual. Sebelum pengisaran adalah perlu untuk menenggelamkan semua topi kuku atau skru supaya tidak merosakkan alat tersebut. Selepas pengisaran, lihat seluruh lantai dengan berhati-hati untuk kehadiran lubang dan rompakan dan shpakemem asas khas mereka di warna lantai atau campuran gam dan habuk papan, kiri selepas pengisaran.

Dengan penyimpangan yang ketara di lantai lama, ia mungkin untuk mengatasinya dengan bahan lembaran dengan meletakkannya pada balok.

Teknologi tidak tahan lama dan bahan baru untuk penamat dihasilkan setiap tahun. Sehingga kini, lantai kayu menghasilkan banyak campuran meratakan sendiri yang melaksanakan fungsi berikut: melicinkan lantai, haba, penebat bunyi, mengukuhkan lantai. Campuran sedemikian cepat kering dengan serat yang menjadikannya tahan lama.

Slot di lantai mungkin muncul disebabkan oleh banyak faktor, yang utama adalah:

 • Tidak mematuhi syarat pemasangan lantai;
 • Lembaga pengeringan dan mengurangkan dimensi linear mereka;

Celah kecil ditutup dengan dempul istimewa di atas kayu, dipadankan dengan warna lantai. Kerja ini dijalankan dengan bantuan spatula sempit. Daripada puttying, campuran gam PVA dan habuk papan kecil (residu dari pengisaran) boleh digunakan.

Keretakan lebar yang penuh dengan dempul tidak lama lagi boleh memberikan retak kedua, jadi mereka menutupnya dengan selat kayu dari baka yang sama. Bar dipotong panjang dan dikikis pada baji, disalut dengan gam dan palet kayu atau getah ditumbuk kemas ke dalam slot secepat mungkin, kemudian diratakan atau dipahat untuk memproyeksikan tahap bahagian dengan lantai.

Selalunya diperlukan untuk menggantikan hanya seksyen kecil lembaga, proses ini lebih intensif buruh daripada yang lain. Untuk melaksanakan kerja ini memerlukan kesabaran dan ketepatan. Proses itu sendiri boleh dibahagikan kepada peringkat berikut:

 • Semak kehadiran komunikasi di bawah tapak yang diganti.
 • Jika seluruh papan tidak berubah, tetapi hanya sebahagian daripadanya, kemudian tentukan dengan paku atau skru di mana kesilapan terdekat dari kawasan yang rosak terletak dan kami mengeluarkan kuku dari sana. Kami menarik garisan potongan sedemikian rupa sehingga mereka jatuh di tengah-tengah log.
 • Sekiranya papan mempunyai tepi lurus, maka dengan bantuan kuku atau lekap mengangkatnya di atas lantai utama, melihat garis yang digunakan lebih awal. Agar tidak merosakkan seluruh lantai, letakkan sekeping kayu di bawah kuku. Untuk kemudahan menaikkan papan, ia boleh ditambah pula dengan jigsaw elektrik di antara lugs.
 • Kami memotong papan baru dengan saiz dan mengikatnya ke tempat yang lama.
 • Sekiranya papan itu mengalir, kemudian menandakan garisan potong pada balok, ia perlu memotong papan di sepanjang serat untuk mengekstraknya di bahagian-bahagian. Kami memotong papan baru dengan saiz, keluarkan alur rendah alur, letakkannya dengan skru.
 • Selepas menggantikan semua kawasan yang rosak, kami cat mereka dalam warna seluruh lantai.

Perlindungan kayu memerlukan perlindungan. Sebagai lapisan pelindung boleh cat, noda, lakuer atau impregnasi khas untuk kayu.

Lukisan lantai memerlukan syarat-syarat tertentu.

 • Keluarkan cat lama.
 • Sekiranya diperlukan - menjalankan pembaikan kosmetik.
 • Membersihkan bilik, mencuci lantai dengan air sabun yang hangat.
 • Lantai primer, jika diperlukan (contohnya apabila menggunakan cat alkyd).
 • Permohonan cat dalam beberapa lapisan dengan pengeringan perantaraan mandatori.
 • Jika dikehendaki, satu lapisan varnis boleh digunakan di atas cat untuk perlindungan tambahan.

Dengan bantuan cat dan cara perlindungan yang lain, dekor hiasan lantai kayu mungkin.

Pengubahsuaian lantai di apartmen: penggantian lengkap dan separa lantai. Manual pembaikan lantai

Apabila pangsapuri itu hodoh, lantai lusuh, maka kesan keseluruhan pembaikan yang baik atau perabot yang indah akan hilang. Tetapi kerja seperti itu - menggantikan lantai - adalah proses yang sangat susah payah, tidak mudah untuk membuat keputusan. Tetapi perubahan salutan hiasan yang mudah akan memberi hasil pembaharuan kosmetik sahaja. Proses tidak kelihatan akan berterusan dan pada akhirnya akan perlu menghabiskan lebih banyak usaha dan wang untuk memperbaiki salutan yang rosak. Mari kita perhatikan dengan terperinci algoritma untuk membaiki lantai di kediaman, prosedur untuk melakukan prosedur sendiri.

Bagaimana untuk membaiki lantai di sebuah apartmen secara konkrit

Jika penutup lantai tidak diletakkan di atas kayu balak, tetapi di atas asas konkrit, beri perhatian kepada nasihat pakar. Sekiranya penutup lantai dipakai dan memerlukan penggantian, maka perlu dilakukan manipulasi seperti:

 • Mana-mana bahan adalah asas seks, anda perlu mengeluarkan serpihan yang rosak. Jika ia linoleum, ada cara yang menarik untuk membuat patch daripada yang baru. Untuk melakukan ini, sekeping lama mesti dilampirkan pada roll dan dipotong di sepanjang sempadan patch.
 • Ubin yang bergerak atau jatuh hendaklah dikeluarkan.
 • Tempat-tempat dari mana serpihan yang rosak telah dibuang harus dibebaskan dari serpihan, debu. Berhati-hati dengan bantuan peralatan bantu, bersihkan permukaan bahan lama.
 • Substrat mungkin rosak, dalam hal ini perlu menyediakan solusi baru dan memperbaiki masalah tersebut.
 • Selepas konkrit kering, patch boleh diletakkan, sama ada linoleum, jubin atau bahan lain. Untuk melakukan ini, gunakan gam, mortar atau campuran lain yang perlu.

Kadang-kadang ia berlaku bahawa restorasi memerlukan semua asas konkrit. Dalam kes ini, adalah perlu untuk menjalankan senarai yg panjang lebar. Sekiranya permukaan asas konkrit adalah tidak sekata, beralun, maka ia harus diratakan, ini akan menjejaskan lapisan selesai dan merosakkannya. Linoleum akan menjadi tidak boleh digunakan dan boleh mengoyak, mengulangi selekoh penutup konkrit, jubin akan berayun kerana tahap lantai yang berlainan.

Kaedah membaiki lantai di apartmen

Untuk mengelakkan masalah sedemikian, adalah perlu untuk mengukur permukaan papak konkrit, di mana penutup lantai akan dibentangkan. Ia sepatutnya dilakukan seperti ini:

 • pertama anda perlu mengeluarkan lapisan lama, jika ada, substrat, serpihan dan debu;
 • Idealnya - pangkalan lantai mesti dilapisi kalis air, ia dilapisi dan diperkuat di sepanjang dinding;
 • jika anda tidak menggunakan kalis air, perlu mengambil kira apa-apa perkara penting - penyelesaian konkrit perlu dituangkan pada permukaan sebelum dibasahkan, ini akan membolehkan "meraih" lebih baik 9raquo; bahan;
 • apabila meratakan permukaan, untuk memberikan kesamaan ideal, anda perlu menggunakan suar dan tahap bangunan;
 • selepas permukaan konkrit telah dikeringkan, ia diliputi dengan apa-apa bahan.

Apabila membaiki lantai dari kayu, adalah perlu untuk mengaudit seluruh lantai dan mengeluarkan papan yang rosak. Kawasan lantai dirawat dengan penyelesaian khusus terhadap kulat, tempat-tempat yang terdedah kepada kelembapan, dilindungi dari air dengan bantuan bahan kalis air khas. Sekiranya celah-celah pokok itu terbentuk, perlu dilakukan perkara-perkara berikut:

 • untuk menggilap permukaan dengan peralatan khas;
 • celah dan dilucutkan;
 • untuk menutup permukaan lantai dengan nitrocellulose;
 • selepas pengeringan penyelesaian, tutup dengan bahan akhir.

Jika laminat atau jubin seramik menjadi rosak, anda harus cuba menyamarkan kerosakan kecil. Pensil lilin mampu memulihkan calar pada lamina. Pasti direka khas untuk mengelakkan kerosakan kecil. Sekiranya lamina bengkak, rosak, ia mesti diganti. Dengan pembentukan cip dan retak pada jubin, anda boleh cuba memohon susu semen dan menyembunyikan kecacatan. Tetapi jika kerosakan itu penting, penampilan estetik bilik mempengaruhi, jubin perlu diganti.

Apabila membaiki linoleum pada diri sendiri, perlu diingatkan bahawa ia mungkin untuk memperbaiki permukaan lantai dari bahan tersebut.

Jika linoleum bengkak, retak atau pecah, anda boleh melakukan ini:

 • masukkan gam dengan jarum suntik ke tempat kerosakan;
 • letakkan beban dan biarkan ia berdiri selama beberapa hari;
 • jika hasilnya tidak memuaskan, ganti tapak dengan yang baru.

Jika permaidani gagal, gunakan alat ganti:

 • memotong kawasan yang rosak, gam patch;
 • pinggang dirawat dengan gam khas untuk mengelakkan berlutut;
 • Idealnya, ia patut mempertimbangkan corak dan arah gentian.

Untuk lantai batu, perlu melakukan perkara berikut:

 • celah, cip disamakan dengan teknik penggilingan, maka permukaannya digilap;
 • menggilap membantu membuat salutan dilindungi dari kotoran;
 • Untuk melakukan tindakan sedemikian dengan hasilnya adalah mungkin pada kedalaman retak tidak lebih dari setengah sentimeter.

Sekiranya anda membuat keputusan untuk menggantikan lantai lantai di apartmen anda dan mengubah bahannya, beri perhatian kepada kebiasaan dalam pasaran pembinaan - panel OSB. Menggantikan versi kayu papan di lantai bahan ini agak praktikal. Lantai yang ditutupi dari papan OSB patut diberi perhatian, kerana lantai itu berkualiti tinggi, tahan lama dan praktikal. Permukaannya tidak takut kelembapan dan tidak terkumpul di dalamnya. Menggunakan plat, anda boleh mencapai hasil ini:

 • idealnya menyelaraskan permukaan, yang membolehkan anda menggunakan mana-mana, walaupun salutan yang paling halus dan sensitif;
 • Penebat bunyi yang tinggi membolehkan penyerapan bunyi;
 • Dua masalah diselesaikan secara serentak, pemanasan dan kalis air dijalankan.

Gunakan papak OSB boleh di kedua-dua lantai simen, dan pada kayu balak. Tidak sukar untuk menutup bahan tersebut. Panel mudah dipotong untuk saiz yang diperlukan. Untuk kerja, perlu menyediakan alat:

Plat boleh menjadi permukaan penamat atau substrat untuk sebarang bahan.

Kelebihan menggunakan slab OSB ialah:

 • Kesederhanaan dalam kerja;
 • satu pinggan boleh menampung kawasan besar bilik;
 • peletakan salutan cepat;
 • rintangan kepada tekanan mekanikal.

Arahan pembaikan lantai di apartmen

Selepas membuat keputusan mengenai penggantian lantai atau baik pulihnya, adalah perlu untuk menentukan skala kerja dan rancangan langkah pembaikan. Jika anda bercakap tentang menggantikan lantai di apartmen, perlu diingat bahawa asasnya adalah papak konkrit bertetulang. Kemudian mungkin terdapat perbezaan, di beberapa pangsapuri penutup lantai terletak di kayu balak, di lain-lain - dibentangkan berturutan konkrit.

Lantai kayu tertakluk kepada kemusnahan dan haus. Manifestasi pertama mencicit, "loosening9raquo; beberapa papan, mungkin ada bau kelembapan, celah antara serpihan lantai.

Ia bukan sahaja boleh merosakkan kot atas, tetapi juga senarai kecil, terutamanya jika kualiti kerja itu bukan tahap tertinggi. Bunyi aneh mungkin muncul ketika memandu, "berjalan" 9raquo; penutup.

Manifestasi kompleks menunjukkan kebutuhan untuk menggantikan lantai.

Pembaikan penutup kayu

Dengan syarat bahawa kecacatan salutan adalah tidak penting, anda boleh menggantikan bahan lantai sebahagiannya:

 • Permukaan dibersihkan dari lapisan lama cat atau varnis. Lebih mudah melakukan ini dengan bantuan teknik khas-mesin penggiling.
 • Papan rosak perlu dikeluarkan.
 • Selepas itu, seluruh permukaan lantai diperiksa untuk kualiti memaku. Tarik keluar lama, cacat, supaya papan dipegang dengan baik, disyorkan untuk menggunakan skru mengetuk diri.
 • Di hadapan jarak kecil antara papan, slot dimeteraikan dengan dempul untuk permukaan kayu, mungkin untuk menutup tempat-tempat di mana kuku memasuki pangkal lantai.
 • Jika retakannya besar, anda boleh mengisi jurang dalam jurang, juga meliputi dempul dan lap tempat pemulihan.
 • Selepas bahan dempul kering, lantai diapit dengan tangan atau dengan mesin.
 • Apabila kerja selesai, permukaan lantai ditutup dengan cat atau varnis.

Membaiki lantai dengan tangan anda sendiri sambil menggaru lantai

Mengembalikan lantai di apartmen, dengan syarat papan lantai ditutup, mungkin dilakukan dengan cara ini:

 • pertama anda perlu mendengar di mana kawasan bilik anda mendengar bunyi;
 • antara papan dan balok yang anda perlukan untuk mengetuk baji;
 • lakukan dengan teliti agar tidak menggoncang papan lantai;
 • di papan lantai menggerudi tempat untuk skru, mereka dipintal pada sudut kecil dan balok;
 • manipulasi ini dapat menghilangkan keretakan yang menjengkelkan.

Sekiranya anda hanya perlu mengembalikan rupa penutup, anda boleh melakukannya dengan cepat dan mudah:

 • jika tidak ada kemungkinan untuk mengeluarkan perabot dan mengosongkan bangunan, kerja-kerja pembaikan akan dijalankan dalam dua peringkat: pertama dari satu sisi bilik, maka perabot itu dipindahkan ke bahagian yang telah diubahsuai dari bilik itu dan separuh kedua bilik itu dibaiki;
 • Kini perlu menggunakan mesin untuk menaikkan lantai, membeli peralatan untuk satu masa tidak masuk akal, anda boleh menyewa untuk tempoh kerja;
 • anda boleh melakukan kerja ini secara manual, tetapi menghabiskan banyak usaha, masa dan kertas pasir;
 • selepas kedap jahitan kecil dan jajaran akhir, dibersihkan dan lantai kering ditutup dengan varnis;
 • ia disyorkan untuk menggunakan dua hingga tiga lapisan varnis, terlebih dahulu memberi masa untuk mengeringkan lapisan.

Pemulihan separa lantai di apartmen akan membolehkan anda untuk menyingkirkan kecacatan itu dan tidak menghabiskan banyak masa di atasnya.

Pembongkaran lantai lama

Sebelum memulakan kerja, anda perlu membebaskan bilik sepenuhnya: mengeluarkan perabot, mengambil gambar, jika boleh, lampu dan candelier. Kerja-kerja ini sangat berdebu dan jika ia dilakukan secara berperingkat, adalah perlu untuk menyediakan perlindungan habuk yang boleh dipercayai dan hermetik untuk premis lain. Baiklah, jika bilik itu mempunyai pintu, tetapi ia adalah wajar untuk menggantungnya sebagai tambahan dengan kain lembap, letakkan roller di bahagian bawah. Ini akan membantu untuk melindungi sebahagian kecil bilik daripada penyebaran habuk. Ini tidak memberi kesan khas dan sekiranya ahli keluarga lain tinggal di apartmen, lebih baik memindahkan mereka ke tempat lain semasa kerja pembaikan.

Prosedur untuk merongrong penutup lantai adalah seperti berikut:

 • Di dalam bilik yang perabotnya dibuang, papan papan dibongkar, ini mesti dilakukan dengan berhati-hati agar tidak merosakkan permukaan dinding yang dilekatkan sebahagiannya;
 • Selepas merongrong papan skirting mereka mula menghilangkan penutup lantai lama;
 • jika jenis roll bahan (permaidani, linoleum), diletakkan tanpa gam, maka berhati-hati dilancarkan, tetapi kebanyakan bahan dikeluarkan dari serpihan senarai yg panjang lebar, di mana penutup dikeluarkan dan kawasan segera melepaskan ruang dari serpihan;
 • jika bahan telah terpaku dan sukar untuk mengeluarkannya dari pangkalan, alat tambahan harus digunakan untuk mengeluarkan salutan;
 • lantai parket lama, yang tidak lagi mungkin untuk mengikis dan membina semula, sekeping itu dikeluarkan dan dibawa keluar dari premis itu, jika bahan yang ditandai untuk penyelesaian khas, proses pembongkaran parket boleh menjadi sukar, kes sedemikian juga disyorkan penggunaan alat-alat tambahan;
 • jubin dikeluarkan menggunakan tukul dan pahat, jika mungkin untuk menyewa pukulan, proses pembongkaran akan sangat memudahkan;
 • jika lantai terdiri daripada papan kayu, yang paling sukar ketika mengeluarkan penyingkiran lapisan pertama akan lantai mobil, dengan tukul, kuku puller dan kutu boleh dikeluarkan lantai kayu mungkin tidak semua bahan akan direka untuk memancarkan mempunyai jenis selari.

Persoalan yang paling umum yang timbul ketika memulihkan lantai adalah sama ada ia berbaloi untuk melepaskan keseluruhan salutan jika berlaku pemusnahan bahan fragmen. Sekiranya anda memulakan perniagaan global sedemikian, ganti penutup sepenuhnya. Mungkin proses pembusukan atau kemusnahan menjejaskan semua bahagian lantai, tetapi setakat ini ini tidak kelihatan secara visual. Agar tidak perlu menanggalkan penutup selepas beberapa saat, belilah kuasa dan masa untuk pemulihan global seluruh bilik.

Untuk membaiki lantai di apartmen dengan tangan anda sendiri, anda juga boleh menjadi pembina yang tidak berpengalaman. Arahan langkah demi langkah dalam video akan membolehkan anda memahami konsep-konsep seperti penggantian separa dan lengkap penutup semasa pembaikan. Selepas menonton video tidak akan ada pertanyaan tentang penggantian siling yang betul atau pemulihan permukaan.

Artikel berkaitan

Portal Bangunan StrPort 2011-2016. Artikel mengenai pembaikan, pembinaan, bahan bangunan.

Menyalin maklumat dari laman web ini hanya mungkin dengan kebenaran pejabat editorial atau dengan rujukan langsung kepada sumber. Dasar perundangan

Kaedah membaiki lantai kayu di apartmen

Dengan pengecualian sebilangan kecil bangunan dana sekunder dengan siling kayu, rumah pelbagai tingkat menggunakan lantai plat. Diletakkan di atas gelegar atau lantai yang meliputi geladak atau lantai kasar tepi papan, OSB, serat papan gypsum, papan DSP, papan lapis atau zarah untuk facings lain (parket, linoleum, jubin PVC, jubin gabus, permaidani dan bahan-bahan lain).

Oleh itu, pembaikan lantai kayu di Khrushchev boleh dibuat sehari (penggantian lidah), atau ditangguhkan untuk beberapa minggu (meletakkan penebat, penebat, gelegar dan subfloor bawah lantai).

Pengelasan dan operasi pembaikan

Oleh kerana reka bentuk kompleks dan pelbagai lapisan pai, pembaikan lantai kayu di apartmen adalah pelbagai, memakan tenaga dan anggaran. Dalam kes kehilangan penampilan, permukaan papan berbentuk lembaran dibersihkan dari lapisan cat yang sedia ada, ia dicat dalam beberapa lapisan untuk memberikan estetik yang diperlukan persepsi.

Dalam semua kes lain, pembongkaran separa atau lengkap penutup atau lantai hitam menjadi tidak dapat dielakkan. Untuk memudahkan pencarian sebab-sebab untuk mengurangkan sifat-sifat operasi struktur, ia adalah amalan biasa untuk pembongkaran lapisan demi lapisan:

 • untuk memulihkan lantai atau parket groovy perlu membongkar lantai yang meliputi seluruhnya, supaya tidak merosakkan kunci elemen masing-masing;

Pembaikan lag di apartmen.

Punca-punca mencicit boleh menjadi elemen struktur (lantai, ketinggalan atau mengetuk diri sendiri) dengan kelemahan penetapan bersama dengan detail lain dari lantai. Oleh itu, untuk mengelakkan jerebu, kaedah yang berbeza digunakan - dari mengisi slot di papan lantai dengan talc sehingga lag digantikan atau semua papan diskru ke tempat yang kurang pada sudut 45-60 darjah di tempat-tempat baru.

Punca-punca jerebu adalah haus elemen lantai kayu.

Nasihat! Ketika pertama meletakkan papan lidah dan alur sebagai penutup lantai, hanya baris pertama, setiap keempat dan terakhir bahan tersekat dengan ketat. Setelah kering selepas 3 hingga 12 bulan papan lantai, lantai akan dibatalkan oleh bicu, pengapit atau alat lain. Operasi ini bukan pembaikan lantai, merujuk kepada penyelenggaraan salutan.

Apabila mengendalikan pembinaan pelbagai lapisan, pembaikan lantai kayu di dalam sebuah apartmen menjadi perlu dengan kecacatan yang jelas dan jelas cacat yang jelas sekali mengurangkan keselesaan hidup. Dalam erti kata lain - di lantai yang meliputi berjalan sehingga anda bosan dengan berderak, atau kaki pengguna tidak akan gagal.

Audit pencegahan adalah tidak menguntungkan dari segi ekonomi, kerana ini adalah perlu untuk mengambil semua perabot, membongkar alas kaki, semua atau kebanyakan papan lantai. Pembaikan dilakukan semasa pembinaan dibongkar, bergantung kepada kerumitannya, teknologi khas digunakan:

 • ketinggalan, menarik papan lantai;

Mengecilkan papan dari bangkai.

Penghapusan keretakan dengan penambahan tambahan.

Penting! Selepas semakan papan lantai, papan yang tidak sesuai untuk operasi selanjutnya dibuang. Salah satu daripada mereka dipotong kawasan yang cacat (reput, kulat, acuan, perang, terbang melalui knot).

Pada zaman Soviet, eksploitasi lantai kayu di Khrushchev dan Brezhnevka diamalkan. Kayu-kayu balak diletakkan di atas kertas, disaring dengan baji kayu. Papan dirantai ditarik bersama sekali - semasa penamat bilik, bahawa papan lantai harus ditarik bersama selepas pengeringan sekali lagi, pengguna biasanya tidak diperingatkan.

Sebab-sebab kerongkongan adalah melemahnya penumpukan bersama dua atau lebih elemen struktur. Di bawah beban dari lalu lintas penduduk, mereka membengkok, menghasilkan bunyi ciri.

Untuk menghapuskan kekasaran, algoritma tindakan berikut biasanya digunakan:

 • pengenalpastian kawasan berliku dengan telinga, mencantumkannya;
 • Periksa kehadiran unsur pengancing (kuku atau skru);

Varian lanjut adalah mungkin:

 • paku sedia ada boleh dipotong menjadi kayu dengan pukulan;
 • Mengetuk sendiri dengan benang penuh Papan lantai diperbetulkan di mana-mana kedudukan mudah berbanding dengan kayu balak;
 • Mengetuk sendiri dengan benang yang tidak lengkap boleh ditekan dengan ketat dua elemen lantai kayu antara satu sama lain, termasuk jika lubang di lantai telah berkembang dengan masa;
 • di bawah gantung di atas papak yang bertindih dengan ketulan polimer yang terselip ketinggalan;
 • semasa mengesan busuk, menjadi seksyen kayu gergaji yang mereka lihat, mereka membina balok / papan dengan potongan baru yang dirawat dengan antiseptik.

Papan-papan dalam baris yang terletak jauh dari dinding, sangat sukar untuk dibongkar tanpa memecahkan sendi kunci. Oleh itu, geometri spatial dan kedudukan relatifnya berbanding dengan papan lantai di baris bersebelahan dikawal oleh baji membujur:

 • baji terbuat dari cip panjang;
 • didorong antara barisan lantai;
 • menghalang pesongan, menghilangkan calar;
 • Dilancarkan dengan langsing dengan permukaan papan lantai.

Penghapusan baji yang menjejaskan.

Selepas ini, lukisan tempatan kawasan yang rosak dilakukan atau lantai dilukis semula sepenuhnya.

Secara terperinci tentang perjuangan dengan menggaru, baca dalam artikel: Bagaimana untuk menghilangkan derak lantai kayu.

Di dalam bilik kering, penggantian lengkap penutup lantai biasanya dilakukan, kerana memakai papan adalah sama di sini. Di dalam bilik-bilik dengan kelembapan yang tinggi dan banyak utiliti, bekalan air, pembetungan, dan air panas, pemulihan plot individu yang terjejas oleh acuan, kulat atau reput lebih kerap digunakan kerana kebocoran paip. Dalam kes ini, perlu mengambil kira faktor-faktor berikut:

 • perlu berhati-hati memeriksa lag dan keadaan senarai yg panjang lebar;
 • jika keadaan unsur-unsur struktur tidak memuaskan, perbaikan salutan akan lebih murah, kerana hayat perkhidmatan tapak yang diubah suai akan lebih tinggi daripada lantai papan sedia ada, yang juga perlu diubah tidak lama lagi;
 • cerucuk cerucuk dibentangkan mengikut teknologi standard (membetulkan ketinggalan masing-masing dari 4 baris), selepas 4 hingga 12 bulan lantai mesti ditarik balik dengan penekanan pada tali dari setiap baris papan;
 • tiang itu tetap secara eksklusif ke dinding untuk memastikan pemeliharaan tinggi lapisan dan pergerakan dengan pengembangan linear kayu (kira-kira 0.15% untuk kayu gergaji kering).

Penting! Ketinggian lokasi groove / puncak kayu gergajian moden mungkin tidak bertepatan dengan kunci yang sama dari longgokan yang dieksploitasi, dikeluarkan semasa USSR.

Oleh itu, teknologi memulihkan penutup lantai digunakan mengikut skema:

 • lantai diletakkan dari dinding ke istana;
 • di tempat di mana lantai baru disambungkan ke papan lama, bar dok dipasang;
 • pada satu sisi, alur bersama timbunan lembaran dibiarkan di atas bar, yang kedua dipotong di sepanjang lebar slot, diikat dengan potongan dengan skru atau kuku tanpa kunci dengan papan lantai yang sedia ada, seperti pada foto yang lebih rendah.

Memulihkan papan lantai beralur.

Nasihat! Dilarang menggunakan gasket di antara ketinggalan dan papan lantai lantai penamat, kerana butir-butir ini menjadi sebab timbul di dalamnya. Baji plastik harus diletakkan di bawah ketinggalan, untuk mengawal satah atas bar dari mana ia dibuat.

Semasa pembaikan lantai kayu lama, mungkin diperlukan untuk menggantikan lantai kasar yang habis. Dengan langkah ketinggalan yang memenuhi beban operasi, unsur-unsur ini kekal di tempat, dibongkar dan diganti dengan lantai baru yang baru di tingkat hitam.

Bergantung pada lantai penamat, bahan boleh digunakan:

 • papan bermata - di bawah papan;
 • papan lapis multilayer - di bawah sebarang penutup, termasuk lantai pukal, jubin, granit;

Menggantikan lantai hitam dengan papan lapis.

Kerja-kerja ini dibuat menggunakan teknologi standard dengan menyediakan pengudaraan semula jadi di ruang bawah tanah.

Sekiranya lantai kayu tidak mempunyai kecacatan visual, tetapi permukaannya tidak rata, terdapat kepak dan faktor pengurangan kualiti yang lain, ia perlu menanggalkan parket atau papan dengan sepenuhnya untuk menyediakan akses kepada bar di mana penutup lantai diperbaiki.

Sebelum membaiki kesilapan, anda perlu menyemak senarai yg panjang lebar, adalah mungkin untuk menggantikan penebat, kalis air dan bahan akustik. Pada zaman Soviet, claydite atau habuk papan berfungsi sebagai pemanas, bahan-bahan ini kurang berkesan daripada polystyrene, ecowool, insulator haba basalt. Oleh itu, mereka dibuli dan dilupuskan.

Penggantian lag dilakukan mengikut teknologi:

 • Pelucutan mendatar dengan plotter pesawat laser untuk mencari titik teratas;
 • Melukis cakrawala di dinding pada ketinggian sewenang-wenangnya;
 • meletakkan kayu di dekat dinding, dengan mengambil kira tahap mendatar.

Kaki boleh dipasang pada baji polimer atau bolt laras khas (sistem lantai boleh laras). Bar mesti dipasang dengan selamat ke papak (bergerun) dengan sauh untuk mengelakkan bergerigi dan bergerak semasa operasi. Oleh itu, apabila menggunakan baji, sauh panjang digunakan, dalam sistem lantai laras, kestabilan geometri ruang struktur dijamin oleh kancing logam:

 • mereka melewati bar;
 • diikat ke pangkalan;
 • dikawal oleh ketinggian kacang, meletakkan kedudukan yang kurang pada tahap yang diperlukan;
 • Kancing-kancing dipotong oleh bolt siram pada akhir meratakan dalam satah horizontal seragam semua lugs di dalam bilik.

Penggantian balak dengan lantai laras.

Nasihat! Log mempunyai beberapa ketebalan, oleh itu di lantai kayu (kasar dan selesai) secara lalai ada ruang bawah tanah di mana ia perlu untuk memberikan pengudaraan semula jadi. Untuk melakukan ini, adalah perlu untuk membuat luka di dalam balak, dan di sudut-sudut bilik untuk memasang gril diagonal ke lantai lantai hitam dan penutup lantai.

Walaupun lantai kayu di pangsapuri mempunyai sifat kalis bunyi dan mengurangkan kehilangan haba, pemasangan bahan penebat tambahan diperlukan. Kedudukan relatif mereka di pai lantai kayu kelihatan seperti ini:

 • bahan menyerap bunyi - sentiasa diletakkan di atas skop atau papak untuk memotong bunyi struktur dari pangsapuri yang lebih rendah;
 • penebat - yang terletak di atas bahan akustik, ketebalan dipilih bergantung kepada keadaan operasi tertentu;
 • penghalang wap - sebaik-baiknya membran diletakkan di atas penebat haba di bawah papan lantai hitam atau penutup lantai kayu untuk melindungi penebat dari basah udara basah dari bilik secara berpasangan;
 • kalis air - digunakan oleh kaedah lapisan atau salutan pada lekuk atau papak, di kawasan basah, lapisan kalis air kedua dibuat di atas lantai kayu sebelum memasang lapisan kelembapan bukti (perlindungan terhadap kebocoran pembetungan, bekalan air).

Kek lantai kayu di apartmen.

Nasihat! Kehadiran semua lapisan penebat yang dinyatakan bukan prasyarat. Sebagai contoh, ketebalan papak lantai mungkin mencukupi untuk mencegah konkrit daripada menembusi hingar udara sepenuhnya. Dalam kes ini, anda boleh melakukan tanpa bahan kalis bunyi.

Mewarna lantai adalah merujuk kepada pembaikan kosmetik. Sebelum melukis, kerja-kerja berikut dijalankan:

 • penyingkiran lapisan cat sedia ada dengan spatula atau penyelesaian khas;

Varian pewarna lantai kayu.

Selepas itu, lantai yang diperbaiki dicat dalam beberapa lapisan.

Semasa mengekalkan keupayaan beban elemen-elemen lantai kayu, ia mungkin perlu untuk mengembalikan kebosanannya untuk beberapa sebab:

 • Papan itu layu dan melesat dengan masa;
 • antara papan lantai terdapat celah-celah;
 • lidah "membongkok" pada bahagian silang;
 • dalam beberapa bahagian, papan-papan itu terendam.

Dengan ketebalan dowel atau parket yang memadai, kecacatan ini boleh diperbetulkan tanpa pembaikan besar oleh pengisaran atau berbasikal. Peralatan untuk pengkodan adalah mahal, ia jarang diperlukan, oleh itu, peralatan ini lebih masuk akal untuk disewa untuk masa pembaikan.

Pengisaran dowel dengan mesin jenis tali pinggang.

Pengisaran tidak memerlukan kelayakan yang tinggi, kemahiran yang diperlukan diperoleh selepas memproses 2 - 3 m² lantai. Mesin jahit lebih sukar digunakan, jadi lebih mudah untuk memerintahkan perkhidmatan dari pakar yang berkelayakan.

Oleh itu, apabila dikendalikan di sebuah apartmen pembaikan lantai kayu boleh didapati di tuan rumah sendiri. Cara yang paling mudah adalah untuk mengukur tahap lantai, menyingkirkan papan lantai dan cat permukaan. Pembaikpulihan dan penggantian balak dan papan lantai akan lebih mahal dan mengambil masa yang lebih lama.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 6