Pembakar pelet dengan tangan mereka sendiri – 314167.info

Pembakar pelet dengan tangan mereka sendiri

Cara membuat pembakar pelet dengan tangan anda sendiri

Sebagai tambahan kepada kayu dan arang batu, terdapat bahan bakar padat lain yang tersedia untuk banyak pemilik rumah. Ini adalah pelet kayu, habuk papan, biji bunga matahari, pemprosesan sisa bijirin. Kerana struktur longgar mereka, membakar bahan bakar sedemikian dengan cara yang klasik adalah menyusahkan dan tidak cekap. Dapatkan lebih banyak haba dan automasi proses dengan memasang pembakar khas pada dandang. Yang terakhir boleh didapati secara komersial, tetapi ia disesuaikan untuk bekerja pada pelet. Untuk membakar sekam dan habuk papan kecil, anda memerlukan peranti tambahan, salah satu penyelesaian adalah pembakar pelet yang dibuat oleh diri sendiri.

Pembakar pelet dengan tangan sendiri

Struktur produk dan tujuan elemennya

Tugas mana-mana peranti pembakar adalah untuk membuat obor api rata yang kuat untuk memanaskan jaket air dandang, keamatan yang boleh diselaraskan. Dalam hal ini, reka bentuk pelet pelet mempunyai tujuan yang sama dan merupakan kebuk pembakaran kecil dalam bentuk paip aerodinamik di mana bahan api dibekalkan dan udara disuntik. Untuk pemberian pellets atau husk, penghantar skru digunakan, dan bahan api memasukinya dari corong. Jumlah yang terakhir menentukan tempoh pemasangan. Udara di zon pembakaran dipaksa dari kipas - supercharger.

Ruang pembakaran boleh sama ada segi empat atau pekeliling. Yang terakhir adalah lebih biasa, kerana lebih mudah untuk menghasilkan. Jika anda menganggap lukisan reka bentuk pelet pelet, satu dulang rata untuk bahan api pembakaran perlu dipasang di dalam ruang pusingan, dan ia dilekatkan pada plat bebibir yang bersebelahan dengan pesawat hadapan dandang dari luar. Bahagian luar peranti terdiri daripada penghantar skru dengan muncung salur masuk atas yang bahan api dari corong masuk ke dalam. Elemen kedua ialah peminat yang dipasang di bawah auger dan membekalkan udara ke bahagian bawah ruang.

Mekanisme pembakar pelet

Bahan api pepejal yang bebas mengalir selepas pembakaran membentuk sangat sedikit buangan dalam bentuk abu yang tidak menentu, maka alat pelet pelet menyediakan pemurnian diri dari aliran udara yang dibekalkan oleh supercharger. Akibatnya, semua abu terakumulasi di menara abu, yang tidak boleh dibersihkan lebih dari sekali seminggu.

Prinsip utama operasi pembakar pelet adalah seperti berikut: sebahagian bahan api memasuki ruang, ia dinyalakan dan bekalan udara minimum diaktifkan. Apabila bahan api menyala dan ruangan itu panas, udara lebih banyak dipam. Akibatnya, nyalaan nyalaan api yang stabil, memanaskan penukar haba dengan air. Di dalam pembakar kilang, proses itu sepenuhnya automatik, pencucuhan disediakan oleh unsur elektrik filamen, operasinya dipantau oleh sensor foto. Jumlah udara dan pelet yang dimasukkan ke dalam ruang mengawal unit elektronik, menerima isyarat dari sensor suhu dan tekanan. Untuk memahami kerja peranti akan membantu skema pembakar pelet.

Bahan bakar dalam bentuk pelet kayu atau kulit biji bunga matahari dapat disumbangkan ke dalam pelet pelet dalam pelbagai cara:

 • Cara tradisional adalah untuk memberi makan pelet dari bunker berdiri berasingan dimensi besar supaya kapasitinya mencukupi untuk sekurang-kurangnya 7 hari operasi dandang, yang mesti dibersihkan sekali seminggu. Dari bahan api hopper dipindahkan ke peranti pembakar dengan penghantar skru tambahan panjang yang diperlukan.
 • Bekalan bahan api yang lebih mudah boleh dilengkapi dengan pembakar pelet graviti, yang dibuat oleh tangan sendiri. Di dalamnya, sekam dan pelet di bawah beratnya sendiri dituangkan ke dalam tangki dari bunker, dipasang terus di atas unit pembakar, dan yang kedua membekalkan jumlah yang diperlukan ke dalam ruang pembakaran. Kemudian rizab kuasa dandang akan dari 1 hingga 3 hari, bergantung kepada keamatan kerja.

Mengambil bahan untuk membuat peranti mudah. Memandangkan rejim suhu kebuk pembakaran, lebih baik untuk mengambil tiub yang diperbuat daripada keluli tahan panas dengan ketebalan dinding sekurang-kurangnya 4 mm. Plat bebibir, dengan cara pembakar pelet buatan sendiri melekat pada kilang dandang, boleh dibuat dari keluli tebal 3 mm. Penghantar makan boleh dibeli sebagai pemasangan lengkap, atau ia boleh dibuat secara bebas dari paip konvensional dengan meletakkan sekrup ke dalamnya. Untuk putaran, motor elektrik berkelajuan rendah, reducer dan bantalan dipilih. Kipas perlu dibeli dan dipasang di atas pinggan, setelah menyediakan tempat duduk untuknya. Plat itu sendiri perlu dibuat dengan mengkaji lukisan pelet pelet, dan bergantung kepada reka bentuk pintu dandang.

Bahagian pembakar pelet

Nisbah bekalan udara dan bahan api ke ruang bakar mesti diselaraskan, jika tidak, operasi alat pembakar akan tidak stabil atau sepanjang waktu pada daya maksimum. Cara paling mudah untuk menukar kelajuan skru dan motor peminat adalah meletakkan pengawal selia manual yang mudah. Tetapi kemudian akan ada ketidakselesaan dalam bentuk penyeliaan tetap dan penyesuaian unit pemanasan, bergantung pada suhu penyejuk dan udara sekitarnya. Penyesuaian diri pelet pelet adalah untuk memilih nisbah udara dan bahan api pada mod operasi yang berlainan, di mana nyalaan api akan lancar dan stabil. Automasi peranti akan membantu mencapai ini.

Pembakar pelet dengan bunker

Pertama anda perlu membeli unit kawalan elektronik. Jika boiler anda sudah dilengkapi dengan itu, maka kajian kemungkinan menggunakannya. Sebagai peraturan, pengawal pengeluar utama mempunyai kawalan kawalan percuma, di mana motor elektrik peminat dan skru boleh disambungkan. Dalam kes ini, berdasarkan isyarat sensor, pengawal akan meningkatkan atau mengurangkan makanan pelet dan mengawal kelajuan kipas.

Dari segi pencucuhan dan kawalan ke atas api, pembakar pelet buatan sendiri, dibuat oleh tangan sendiri, juga boleh diautomatikasikan. Anda perlu membeli filamen elektrik dan sensor foto. Yang pertama akan dihidupkan pada awalnya, menyalakan bahan api, dan yang kedua, apabila api tetap muncul, akan memberi isyarat kepada pengawal itu, yang akan melepaskan filamen.

Pengesan pengisian boleh diletakkan pada muncung bekalan, peranannya adalah untuk memohon nadi kepada unit elektronik apabila auger dan paip cawangan atas dipenuhi dengan bahan bakar untuk menghentikan bekalan pelet. Semua alat automasi ini membolehkan untuk membakar pelet secara berkesan dan mewujudkan keselesaan tertentu dalam penyelenggaraan sistem pemanasan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kelemahan di sini:

 • Pembakar pelet buatan sendiri tidak boleh disambungkan kepada mana-mana pengawal.
 • Unit elektronik unit pemanas yang sedia ada sering tidak disesuaikan untuk bekerja dengan alat pencucuhan dan kawalan pembakar, maka anda perlu membeli yang baru.
 • Kos pembuatan peranti meningkat.

Mengetahui bagaimana pembakar pelet berfungsi, anda boleh mengambil pengilangan diri. Tetapi selalunya ia turun ke pembelian komponen dan peranti automasi, dan selepas itu ia diletakkan pada kebuk pembakaran buatan sendiri. Dalam kes ini, pengurangan dalam kos produk adalah tidak penting. Anda perlu memikirkan membeli peralatan kilang yang lengkap.

Pembakar pelet dengan tangan sendiri

Tidak lama dahulu, sebagai bahan api pepejal, hanya kayu api dan arang batu digunakan. Kini rangkaian ini diperluaskan dengan pilihan alternatif, di antaranya tempat khas ditempati oleh pelet - sejenis bahan api pepejal yang terbuat dari sisa kayu. Untuk ini, cip, cip, debu kayu, kulit kayu, kadbod, dan lain-lain digunakan. - sisa itu dirawat dengan polimer sayur (lignin), ditekan di bawah tekanan tinggi dan dibahagikan kepada granul. Bahan api jenis ini adalah yang paling mahal, tetapi pada masa yang sama yang paling rasional dan boleh digunakan dalam dandang pelet khas. Sebaliknya, kategori peralatan ini juga dinilai sangat tinggi, oleh itu sesetengah tuan melaksanakan mekanisme pembakar pelet pada dandang konvensional. Kami akan memberitahu anda dan menunjukkan kepada anda apa yang pembakar pelet kelihatan dengan tangan anda sendiri dan dari mana ia boleh dibuat.

Perbezaan utama antara pembakar pelet dan pembakar tradisional adalah bahan api yang dibentangkan dalam bentuk bahan longgar. Ini adalah pelet, habuk papan, kerepek kayu, sesetengahnya menggunakan sisa pertanian. Hanya tertidur di dalam kawah dan menyalakan ia tidak akan berfungsi, kerana jumlah kecil tidak akan cukup untuk pencucuhan, dan yang besar tidak akan meradang. Pakan bahan api dengan penyalaan serentak diperlukan, yang mana pembakar pelet bertanggungjawab. Ia adalah mustahil untuk menjadikannya sendiri.

Semua pembakar direka untuk memastikan pemanasan seragam dandang dan penyejuk melalui api sengit. Pembakar pelet juga merupakan pengecualian dalam siri ini, kerana ia juga bertindak sebagai sebahagian daripada sistem pemanasan. Secara struktural, ini adalah kebuk pembakaran purata dalam bentuk paip, di mana udara ditarik secara buatan dan di mana proses pembakaran berlaku. Sebaliknya, untuk kemasukannya adalah penghantar skru, yang mengambil bahan api pukal dan menuangkannya ke pembakar. Dan udara diberi makan oleh kipas, masing-masing, mekanisme keseluruhannya tidak menentu.

Bentuk kebuk pembakaran tidak mempengaruhi intensiti pembakaran atau kecekapan dandang, oleh itu ia boleh diubah. Selalunya, terdapat kamera bilik pusingan, kerana mereka lebih mudah untuk menghasilkan, walaupun kamera segi empat tepat juga agak popular.

Dalam lukisan dandang pelet, ruang segi empat telah ditunjukkan, manakala dalam pusingan itu diperlukan untuk membuat pangkalan rata di bawah bahan bakar terbakar dan melekatkannya dari luar ke pesawat depan.

Seperti yang anda dapat lihat, kerja peranti bermula dengan tong biasa untuk pelet dan bahan pukal lain, maka bahan api mengalir melalui pelekat luaran ke dalam pelet itu sendiri, di mana udara dipam oleh kipas dan proses pembakaran berlaku.

Keistimewaan reka bentuk adalah bahawa udara bekalan, selain menyuntik api, serentak membersihkan pembakar dari abu yang tidak berubah yang terbentuk semasa pembakaran. Semua produk dipindahkan ke kuali abu, yang disyorkan untuk dibersihkan mingguan bergantung pada intensiti penggunaan.

Prinsip operasi terdiri daripada bahan pukal secara pukal dari corong melalui tiub auger ke dalam ruang pembakaran, di mana ia dinyalakan dan mula membara dengan jumlah minimum udara. Apabila api menyala, dinding kebuk panas menjadi panas, yang meningkatkan kelajuan dan jumlah bekalan udara. Beberapa minit selepas permulaan api, api menyala dan mula memanaskan penukar haba. Memandangkan tiada sumber draf semulajadi dalam dandang pelet, fungsi ini dilakukan oleh pembakar apabila bahan api dibekalkan.

Semua kerja dandang pelet dikawal oleh unit kawalan automatik. Ia bergantung kepada jumlah bahan api yang dibekalkan, jumlah udara di dalam ruang, keamatan pembakaran, tekanan dalam sistem dan suhu penukar haba.

Video menunjukkan skema pembakar pelet - dari bekalan bahanapi untuk menyelesaikan pembakaran

Terdapat 2 cara utama bekalan bahan api

 • Standart - pengambilan bahan longgar dari corong ke dalam ruang pembakaran di sepanjang penghantar skru. Biasanya, ini adalah bunker yang berdiri sendiri, di mana sejumlah besar bahan api dicurahkan, mencukupi untuk operasi berterusan dandang untuk 7-10 ns. Bunker tersebut dibersihkan kerana ia menjadi kotor, tetapi sekurang-kurangnya sekali setiap 2-3 minggu.
 • Ringkasnya - corong berbentuk corong, di mana bahan api dicurahkan ke dalam auger di bawah berat beratnya sendiri. Ini adalah contoh pembakar pelet buatan sendiri, di mana kapasiti corong adalah mencukupi untuk operasi dandang tetap sehingga maksimum 3 hari.

Semua bahan boleh dijumpai pada jualan percuma. Memandangkan bahawa ia adalah persoalan peranti pemanasan langsung, ia perlu menggunakan tiub yang diperbuat daripada keluli tahan karat yang tahan haba dengan ketebalan dinding minimum 5-6 mm.

Untuk membaiki pembakar pada badan dandang anda perlu tebal keluli tahan karat biasa 3-4 mm.

Penghantar makan boleh dibuat dari paip di mana untuk memasukkan auger, atau ia sudah tersedia di sebuah kedai peralatan pemanasan.

Motor elektrik diperlukan untuk operasi rotary auger, lebih baik jika ia adalah alat pada revs rendah.

Pasang kipas pada plat khas (lihat rajah).

Pembinaan pembakar pelet

Keanehan dandang pelet adalah bahawa dalam reka bentuknya tidak terdapat peranti yang bertanggungjawab untuk draf semula jadi. Tidak ada daya tarikan, maka tidak ada api, dan jika anda tidak menyediakan bekalan udara buatan, bahan api tidak akan mula membara. Kipas bertanggungjawab untuk fungsi ini. Peranti yang bergantung kepada tenaga, yang memastikan operasi dandang tidak terganggu, adalah pendorong berputar. Pastikan operasi peranti ini boleh menggunakan pengendali mudah (proses mekanik), atau memasang unit kawalan elektronik.

Tugas utama apabila memulakan dandang pelet adalah untuk mencapai keseimbangan antara kelajuan bekalan udara dan jumlah bahan api. Hanya dalam hal ini api akan tetap stabil, dan penukar haba - dipanaskan.

Unit kawalan elektronik bertanggungjawab untuk operasi penuh dandang. Sebaiknya, anda perlu membeli yang baru, yang akan menyambungkan motor elektrik skru dan kipas. Mungkin dandang sedia ada sudah mempunyai elektronik, yang mana ia akan dapat membuat sambungan melalui hubungan bebas. Tugas peralatan ini adalah untuk memantau laju kipas dan kadar suapan bahan bakar.

Pengesan pengisian mesti dipasang pada auger, yang mengawal bekalan bahan bakar. Apabila pelet pelet penuh, sensor menyampaikan isyarat dan bekalan bahan api berhenti.

Unit kawalan elektronik dandang bahan api pepejal tidak direka untuk mengawal operasi pembakar pelet dan pencucuhannya, kerana hubungan kawalan yang sama tidak disediakan. Unsur tersebut mesti dibeli secara berasingan.

Video - cara membuat pembakar pelet dengan tangan anda sendiri:

Jika anda faham bagaimana jenis pembakar ini berfungsi, dan oleh prinsip apa dandang keseluruhannya beroperasi, anda boleh cuba untuk memasangnya sendiri. Tetapi, memandangkan kos bahan dan unit kawalan elektronik, tiada perbincangan mengenai penjimatan. Kami mengesyorkan memberi perhatian kepada peralatan kilang dan membeli pembakar pelet yang boleh dilepaskan yang akan membolehkan penggunaan bukan sahaja bahan api pukal, tetapi juga bahan mentah tradisional - kayu api dan arang batu.

Terima kasih kerana artikel itu, tetapi adakah terdapat rajah unit kawalan? Dan bagaimana untuk memilih saiz pembakar untuk dandang industri untuk 400-2200 kW?

Phoenix Sirius hanya bom. Dalam rejim potstil tersebar hingga 4 liter sejam. SS diterima dengan kubu itu.

 • 01/17/2018 »Alat buatan Phoenix - Narodny, Dream, Elegant, Mechanic dan lain-lain

  Saya memandu kali kedua ke Phoenix-elegan. Saya tidak faham mengapa penyulingan suhu tinggi seperti itu? Api.

 • 01.01.2018 »Bagaimana untuk melindungi dinding di apartmen dari dalam

  Dalam plat PIR, masuk akal, jika anda memerlukan sebuah rumah persendirian dengan cepat melampirkan penebat haba. Tidak berbau, tidak.

 • 01.01.2018 »Alat buatan rumah yang terbaik - bagaimana untuk memilih dan dari apa

  Hello. Setiap tahun peranti itu bertambah baik, luka kanak-kanak dihapuskan, kami menasihati.

 • 01.01.2018 »Alat buatan rumah yang terbaik - bagaimana untuk memilih dan dari apa

  Artikel yang berguna. Sekiranya anda ingin mengetahui pendapat saya, saya akan membagikannya. Saya, juga, melakukan pembuatan rumah saya ,.

 • Adakah ini pembakar pelet

  Sudah selesai pembakar

  Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ia telah menjadi ekonomik untuk membeli pelbagai sistem pemanasan yang beroperasi pada bahan api alternatif. Sebagai contoh, dandang pelet sangat popular, yang mudah dipasang dan dikendalikan. Terutamanya jika tiada saluran paip gas, dan elektrik sangat mahal. Kekurangan utama dandang seperti itu adalah kos yang tinggi, oleh itu idea memperoleh pembakar pelet dan membuat alat pemanasan dengan tangan sendiri adalah wajar. Walaupun banyak kosnya, pada akhirnya keseluruhan unit harus lebih murah pada kos daripada rakan sejawatannya di kedai.

  Mengenai kelebihan menggunakan pelet

  Pelet adalah biofuel, yang diperoleh dari sisa kayu dan gambut. Secara kebiasaannya mereka menyerupai granul silinder yang mempunyai saiz standard 10 mm. Antara kelebihan biofuel sedemikian adalah diperhatikan:

  • Granul dihasilkan tanpa menggunakan komponen kimia, mereka tidak mempunyai bau, berbanding bahan api seperti gas, arang batu atau bahan api diesel. Selain itu, pelet tidak menyerap lembapan, yang memungkinkan untuk mengekalkan nilai pemanasan mereka untuk jangka masa yang panjang di bawah keadaan normal.
  • Tidak seperti bahan api lain, granul tidak menyala, mereka tidak mengandungi habuk, yang sering menjadi penyebab alergi, dan dalam sifat terma mereka, mereka melebihi arang batu.
  • Kecekapan tinggi, manakala jumlah abu tidak melebihi 2% daripada jumlah pelet.
  • Pelet dengan ketara menjimatkan ruang berbanding dengan jenis bahan api kayu lain, di samping itu, mereka mudah untuk pengangkutan.
  • Granules adalah jenis bahan bakar ekonomi dari segi kos kewangan.

  Mengenai kelebihan dandang pelet

  Dandang pelet adalah sejenis dandang bahan api pepejal, yang mempunyai mekanisme untuk bekalan bahan api automatik, untuk pengendalian berterusan unit. Biasanya, kebuk pembakaran dalam peranti sedemikian adalah saiznya agak kecil, memandangkan sink haba utama dijalankan di bahagian dandang multi-pas yang maju. Dandang ini dilengkapi dengan pembakar pelet khas jenis volumetrik, yang mana kecekapan yang lebih tinggi dicapai apabila pelet dibakar, berbanding dengan jenis lain pembakaran serupa yang beroperasi pada bahan api pepejal, cecair atau gas.

  Bekalan bahan api itu dijalankan dari corong dalam mod automatik, supaya dandang boleh berfungsi tanpa usaha manusia untuk jangka masa yang lama. Contohnya, jika corong itu dimuat sepenuhnya, maka ini akan mencukupi untuk operasi dandang selama 5-7 hari bebas.

  Antara kelebihan dandang pelet adalah seperti berikut:

  • Jika perlu, bukan sahaja pelet, tetapi juga kayu api atau arang batu, serta sisa tumbuhan lain, boleh digunakan sebagai bahan bakar.
  • Sistem penyalaan pembakar automatik.
  • Keselamatan kebakaran peranti.
  • Mengurangkan kos, yang disebabkan kos rendah pelet, kekurangan kos penyelenggaraan.
  • Kecekapan tinggi peranti pemanasan.
  • Tempoh operasi seperti dandang adalah purata 20 tahun.
  • Kemerdekaan daripada sumber bahan api berpusat dan tarif untuk perkhidmatan yang serupa.

  Prinsip dandang dan elemen konstituennya

  Jadi, jika semua kelebihan pelet dan dandang yang bekerja pada jenis bahan api ini dihargai, dan keputusan dibuat untuk membuat elemen seperti pembakar oleh tangan sendiri, maka sudah tiba masanya untuk mengenali prinsip umum membina reka bentuk sedemikian.

  Cara lain

  Bahan bakar dari bekas khas untuk menyimpan pelet dibawa ke ruang kebakaran dengan menggunakan skru penghantar. Memandangkan dandang itu tidak mempunyai sumber draf semula jadi untuk mengekalkan pembakaran, ia mesti disediakan dengan elemen seperti pembakar. Ia akan bertindak sebagai supercharger dengan bantuan kipas khas, dan menghasilkan sekering apabila dandang dihidupkan.

  Selepas itu, tenaga panas melalui penukar haba dipindahkan ke pembawa haba sistem, dan gas serombong dialihkan melalui cerobong. Pada masa yang sama, kandungan unsur-unsur mineral yang tidak penting dalam pelet membentuk sebilangan kecil abu. Penghapusannya dilakukan melalui bar dari parit ke dalam ruang pan abu. Apabila granul terbakar dalam kebuk pembakaran, suhu jatuh, yang boleh diperbaiki oleh sensor khas. Kemudian, dengan menggunakan skru, pelet secara automatik diberi makan dari tangki suapan.

  Pada pandangan pertama, sistem mungkin kelihatan terlalu rumit, tetapi dengan keinginan yang hebat dan kemahiran yang wajar, anda boleh melakukannya sendiri. Untuk melakukan ini, anda perlu membangunkan projek dengan lukisan terperinci, pilih bahan dan alat yang diperlukan, dan membeli komponen siap pakai tambahan.

  Bahan untuk kerja

  Tahap pertama ialah penciptaan projek yang mesti mengandungi lukisan, diagram rajah yang tepat dan tepat dan susunan pemasangan semua elemen. Ia tidak disyorkan untuk membina reka bentuk tanpa projek, kerana terdapat kebarangkalian ralat yang tinggi.

  Untuk mewujudkan dandang sendiri, anda perlu:

  • Pembakar pelet - adalah yang terbaik untuk membeli elemen tersebut dari kilang, kerana ia akan menjadi masalah untuk menjadikannya usaha anda sendiri. Pembakar bukan sekedar elemen di mana bahan bakar dinyalakan, tetapi ia masih berfungsi untuk mengendalikan api.
  • Sensor dan beberapa pengaturcara, berkat yang anda boleh mencapai penggunaan bahan api yang ekonomik dan menyediakan mod suhu paling selesa di dalam rumah.
  • Badan harus dibuat mendatar agar dapat menggunakan haba yang efektif dari bahan bakar yang mudah terbakar. Sebagai bahan untuk badan, keluli, bata atau besi tuang boleh dipilih. Ia perlu memberi keutamaan kepada bahan yang akan membolehkan untuk mengekalkan haba untuk masa yang lama, dan menjamin penghantaran berkualiti tinggi ke elemen reka bentuk seterusnya, iaitu. penukar haba.
  • Penukar panas dipasang di dalam selongsong, dan dilaksanakan dalam bentuk beberapa baris paip atau gegelung, yang bersambung di satu sisi ke sistem pemanasan bangunan. Di samping itu, mesti ada air masuk untuk menuang air sejuk ke dalam penukar haba.
  • Asbak.
  • Ruang kebakaran - diameter pembukaannya hendaklah sama dengan parameter pembakar pelet yang dibeli.
  • Cerobong asap.
  • Bunker bahan bakar adalah tempat di mana bahan api akan disimpan dan di mana ia akan diberi makan kepada pembakar.
  • Skru diameter 100 mm, sarung luar logam dan motor elektrik, yang akan disambungkan kepada unit kawalan dandang pelet.

  Dalam leher memunggah tangki, anda mesti memasang masuk skru. Kemudian, pada bahagian lain, paip plastik tetap, di mana pelet akan dihantar ke pembakar pelet. Apabila isyarat diterima, motor elektrik bermula dan berjalan sehingga kebuk pembakaran peranti pemanasan dipenuhi dengan jumlah haba yang diperlukan.

  Akibatnya, kompleks elemen individu, siap sedia dan dibuat dengan tangan, secara kolektif merupakan dandang pelet yang cekap.

  Setelah membuat keputusan untuk membuat dandang pelet dengan tangan kita sendiri, perlu diingatkan bahawa tidak semestinya penyelesaian semacam itu akan lebih menguntungkan daripada pembelian struktur selesai, lebih-lebih lagi, varian alat ekonomi hari ini ditawarkan. Untuk melakukan ini, anda perlu mengira anggaran penuh bahan, semua kos untuk perkhidmatan pengimpal dan kos lain. Oleh itu, jika pada akhirnya jumlahnya jauh lebih rendah daripada kos membeli kompleks siap sedia, maka kita dapat dengan selamat meneruskan pengilangan dandang dengan tangan kita sendiri.

  Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  5 + 2 =