Pembakar pelet sendiri lukisan

Adakah ini pembakar pelet

Sudah selesai pembakar

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ia telah menjadi ekonomik untuk membeli pelbagai sistem pemanasan yang beroperasi pada bahan api alternatif. Sebagai contoh, dandang pelet sangat popular, yang mudah dipasang dan dikendalikan. Terutamanya jika tiada saluran paip gas, dan elektrik sangat mahal. Kekurangan utama dandang seperti itu adalah kos yang tinggi, oleh itu idea memperoleh pembakar pelet dan membuat alat pemanasan dengan tangan sendiri adalah wajar. Walaupun banyak kosnya, pada akhirnya keseluruhan unit harus lebih murah pada kos daripada rakan sejawatannya di kedai.

Mengenai kelebihan menggunakan pelet

Pelet adalah biofuel, yang diperoleh dari sisa kayu dan gambut. Secara kebiasaannya mereka menyerupai granul silinder yang mempunyai saiz standard 10 mm. Antara kelebihan biofuel sedemikian adalah diperhatikan:

 • Granul dihasilkan tanpa menggunakan komponen kimia, mereka tidak mempunyai bau, berbanding bahan api seperti gas, arang batu atau bahan api diesel. Selain itu, pelet tidak menyerap lembapan, yang memungkinkan untuk mengekalkan nilai pemanasan mereka untuk jangka masa yang panjang di bawah keadaan normal.
 • Tidak seperti bahan api lain, granul tidak menyala, mereka tidak mengandungi habuk, yang sering menyebabkan alahan, dan dalam sifat terma mereka melebihi arang batu.
 • Kecekapan tinggi, manakala jumlah abu tidak melebihi 2% daripada jumlah pelet.
 • Pelet dengan ketara menjimatkan ruang berbanding dengan jenis bahan api kayu lain, di samping itu, mereka mudah untuk pengangkutan.
 • Granules adalah jenis bahan bakar ekonomi dari segi kos kewangan.

Mengenai kelebihan dandang pelet

Dandang pelet adalah sejenis dandang bahan api pepejal, yang mempunyai mekanisme untuk memberi makan bahan bakar auto, untuk pengendalian berterusan unit. Kebiasaannya, kebuk pembakaran dalam peranti sedemikian adalah saiznya yang agak kecil, memandangkan sink haba utama dijalankan dalam bahagian dandang multi-pass yang maju. Dandang ini dilengkapi dengan pembakar pelet khas jenis volumetrik, yang mana kecekapan yang lebih tinggi dicapai apabila pelet dibakar, berbanding dengan jenis lain pembakaran serupa yang beroperasi pada bahan api pepejal, cecair atau gas.

Bekalan bahan api itu dijalankan dari corong dalam mod automatik, supaya dandang boleh berfungsi tanpa usaha manusia untuk jangka masa yang lama. Contohnya, jika corong itu dimuat sepenuhnya, maka ini akan mencukupi untuk operasi dandang selama 5-7 hari bebas.

Antara kelebihan dandang pelet adalah seperti berikut:

 • Jika perlu, bukan sahaja pelet, tetapi juga kayu api atau arang batu, serta sisa tumbuhan lain, boleh digunakan sebagai bahan bakar.
 • Sistem penyalaan pembakar automatik.
 • Keselamatan kebakaran peranti.
 • Mengurangkan kos, yang disebabkan kos rendah pelet, kekurangan kos penyelenggaraan.
 • Kecekapan tinggi peranti pemanasan.
 • Tempoh operasi seperti dandang adalah purata 20 tahun.
 • Kemerdekaan daripada sumber bahan api berpusat dan tarif untuk perkhidmatan yang serupa.

Prinsip dandang dan elemen konstituennya

Jadi, jika semua kelebihan pelet dan dandang yang bekerja pada jenis bahan api ini dihargai, dan keputusan dibuat untuk membuat elemen seperti pembakar oleh tangan sendiri, maka sudah tiba masanya untuk mengenali prinsip umum membina reka bentuk sedemikian.

Cara lain

1

Bahan bakar dari bekas khas untuk menyimpan pelet dibawa ke ruang kebakaran dengan menggunakan skru penghantar. Memandangkan dandang itu tidak mempunyai sumber draf semula jadi untuk mengekalkan pembakaran, ia mesti disediakan dengan elemen seperti pembakar. Ia akan bertindak sebagai supercharger dengan bantuan kipas khas, dan menghasilkan sekering apabila dandang dihidupkan.

Selepas itu, tenaga panas melalui penukar haba dipindahkan ke pembawa haba sistem, dan gas serombong dialihkan melalui cerobong. Pada masa yang sama, kandungan unsur-unsur mineral yang tidak penting dalam pelet membentuk sebilangan kecil abu. Penghapusannya dilakukan melalui bar dari parit ke dalam ruang pan abu. Apabila granul terbakar dalam kebuk pembakaran, suhu jatuh, yang boleh diperbaiki oleh sensor khas. Kemudian, dengan menggunakan skru, pelet secara automatik diberi makan dari tangki suapan.

Pada pandangan pertama, sistem mungkin kelihatan terlalu rumit, tetapi dengan keinginan yang hebat dan kemahiran yang wajar, anda boleh melakukannya sendiri. Untuk melakukan ini, anda perlu membangunkan projek dengan lukisan terperinci, pilih bahan dan alat yang diperlukan, dan membeli komponen siap pakai tambahan.

Bahan untuk kerja

Tahap pertama ialah penciptaan projek yang mesti mengandungi lukisan, diagram rajah yang tepat dan tepat dan susunan pemasangan semua elemen. Ia tidak disyorkan untuk membina reka bentuk tanpa projek, kerana terdapat kebarangkalian ralat yang tinggi.

Untuk mewujudkan dandang sendiri, anda perlu:

 • Pembakar pelet - adalah yang terbaik untuk membeli elemen tersebut dari kilang, kerana ia akan menjadi masalah untuk menjadikannya usaha anda sendiri. Pembakar bukan sekedar elemen di mana bahan bakar dinyalakan, tetapi ia masih berfungsi untuk mengendalikan api.
 • Sensor dan beberapa pengaturcara, berkat yang anda boleh mencapai penggunaan bahan api yang ekonomik dan menyediakan mod suhu paling selesa di dalam rumah.
 • Badan harus dibuat mendatar agar dapat menggunakan haba yang efektif dari bahan bakar yang mudah terbakar. Sebagai bahan untuk badan, keluli, bata atau besi tuang boleh dipilih. Ia perlu memberi keutamaan kepada bahan yang akan membolehkan untuk mengekalkan haba untuk masa yang lama, dan menjamin penghantaran berkualiti tinggi ke elemen reka bentuk seterusnya, iaitu. penukar haba.
 • Penukar panas dipasang di dalam selongsong, dan dilaksanakan dalam bentuk beberapa baris paip atau gegelung, yang bersambung di satu sisi ke sistem pemanasan bangunan. Di samping itu, mesti ada air masuk untuk menuang air sejuk ke dalam penukar haba.
 • Asbak.
 • Ruang kebakaran - diameter pembukaannya hendaklah sama dengan parameter pembakar pelet yang dibeli.
 • Cerobong asap.
 • Bunker bahan bakar adalah tempat di mana bahan api akan disimpan dan di mana ia akan diberi makan kepada pembakar.
 • Skru diameter 100 mm, sarung luar logam dan motor elektrik, yang akan disambungkan kepada unit kawalan dandang pelet.

Dalam leher memunggah tangki, anda mesti memasang masuk skru. Kemudian, pada bahagian lain, paip plastik tetap, di mana pelet akan dihantar ke pembakar pelet. Apabila isyarat diterima, motor elektrik bermula dan berjalan sehingga kebuk pembakaran peranti pemanasan dipenuhi dengan jumlah haba yang diperlukan.

Akibatnya, kompleks elemen individu, siap sedia dan dibuat dengan tangan, secara kolektif merupakan dandang pelet yang cekap.

Setelah membuat keputusan untuk membuat dandang pelet dengan tangan kita sendiri, perlu diingatkan bahawa tidak semestinya penyelesaian semacam itu akan lebih menguntungkan daripada pembelian struktur selesai, lebih-lebih lagi, varian alat ekonomi hari ini ditawarkan. Untuk melakukan ini, anda perlu mengira anggaran penuh bahan, semua kos untuk perkhidmatan pengimpal dan kos lain. Oleh itu, jika pada akhirnya jumlahnya jauh lebih rendah daripada kos membeli kompleks siap sedia, maka kita dapat dengan selamat meneruskan pengilangan dandang dengan tangan kita sendiri.

Pembakar pelet dengan tangan sendiri: pembuatan

Baru-baru ini, pengguna menganggapnya adalah wajar untuk membeli semua jenis peralatan pemanasan yang dapat berfungsi dengan bahan bakar alternatif. Oleh itu, populariti pembakar pelet, tangannya sendiri boleh dibuat dengan mudah. Reka bentuk sedemikian boleh dipasang tanpa banyak kesukaran, dan semasa operasi ia mempamerkan ciri-ciri positifnya. Secara khususnya, pendekatan ini adalah relevan di tempat di mana tiada saluran paip gas, dan elektrik adalah sumber yang agak mahal. Sebagai tolak utama dandang ini adalah nilai yang agak mengagumkan, yang benar untuk model kilang. Itulah sebabnya para tuan mengesyorkan untuk membuat peranti pemanas seperti itu. Sekiranya perlu, maka dengan pertukaran bahan bakar tersebut, adalah mungkin untuk menggunakan arang batu, kayu bakar dan sisa sayur-sayuran lain. Jika pembakar pelet dihasilkan dengan tangan, adalah penting untuk mempertimbangkan kelebihan tambahannya.

Peralatan yang diterangkan mempunyai sistem penyalaan automatik, dan juga tidak tahan api. Pengguna akan dapat mengurangkan kos kerana kos rendah pelet. Antara lain, perkhidmatan ini tidak perlu membelanjakan dana tambahan. Anda boleh bergantung pada kecekapan yang tinggi, dan tempoh pengendalian peralatan tersebut adalah 20 tahun, yang akan bergantung pada ketepatan pengeluaran dan ciri-ciri operasi. Peranti ini tidak bergantung kepada sumber pemanasan pusat dan tarif untuk perkhidmatan tersebut.

Jika pembakar pelet dengan tangan sendiri, lukisan yang dibentangkan dalam artikel itu, akan dihasilkan secara bebas, maka pada pandangan pertama, reka bentuk ini mungkin kelihatan tidak rumit. Bagaimanapun, jika ada hasrat, maka semua kerja dapat dilakukan secara mandiri. Untuk melakukan ini, anda perlu mengambil alat dan bahan, serta membeli komponen tambahan.

Pembakar pelet tidak boleh dihasilkan tanpa komponen utama nama yang sama, yang disyorkan untuk dibeli di kedai. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pembakar itu sendiri mempunyai reka bentuk yang agak rumit, dan menghasilkannya secara bebas, walaupun terdapat peluang, namun manipulasi seperti itu sukar untuk dilaksanakan. Pembakar adalah elemen di mana bahan api dinyalakan, tetapi dengan itu, keamatan api juga dikawal. Antara lain, reka bentuk akan menjadi sensor dan pengaturcara, yang membolehkan penggunaan bahan api yang lebih menjimatkan. Dengan bantuan unsur-unsur ini, mungkin untuk mencapai suhu dalaman yang selesa. Pembakar pelet mesti mempunyai perumahan yang disyorkan untuk diletakkan secara mendatar. Ini akan membolehkan penggunaan haba yang paling berkesan daripada pembakaran bahan api. Dalam peranan bahan untuk pembentukan badan kapal, keluli lembaran boleh bertindak, tetapi para ahli kadang-kadang memberi nasihat menggunakan besi atau batu bata. Anda boleh memberi keutamaan kepada bahan yang, pada pendapat anda, dapat mengekalkan haba lebih lama. Penutupan mesti menyediakan pemindahan haba yang berkualiti ke elemen peranti seterusnya, iaitu penukar haba.

Pembakar pelet mesti mempunyai penukar haba, yang terletak di dalam perumahan. Ia mempunyai kemunculan beberapa paip, yang kadang-kadang digantikan oleh gegelung. Mereka disambungkan ke sistem pemanasan bangunan. Antara perkara lain, anda harus menyediakan air masuk untuk menuang air sejuk. Apabila menyiapkan kebuk pembakaran, perlu menyediakan pembukaan di dalamnya, diameter yang sepadan dengan parameter pembakar yang dibeli. Motor auger 100 mm dan motor elektrik akan berfungsi seiring. Yang terakhir mesti disambungkan ke unit kawalan peranti.

Jika pembakar pelet dikeluarkan dengan tangan mereka sendiri, lukisan yang dibentangkan dalam artikel itu, maka muncung masuk mesti dipasang di leher memunggah tangki, yang berkaitan dengan auger. Selepas itu, pada bahagian lain, paip plastik diikat, di mana pelet pembakar berjalan. Apabila isyarat diterima, enjin bermula dan terus berfungsi sehingga ruang kebakaran dipenuhi dengan jumlah haba yang betul.

Peranti pembakar pelet mengandaikan kehadiran obor yang berkuasa, yang diperlukan untuk pemanasan jaket air. Keamatan nyalaan boleh diselaraskan. Untuk memastikan bekalan sekam dan pelet, penghantar skru harus digunakan, manakala bahan bakar di dalamnya akan datang dari corong. Jumlah yang terakhir harus ditentukan dengan berapa lama peranti akan berlangsung. Adalah penting untuk melengkapkan struktur dengan kipas yang akan mengepam udara ke dalam kawasan pembakaran. Lukisan pelet pelet boleh dibuat sendiri. Adalah penting untuk mengambil kira saiz yang diharapkan. Sebagai contoh, kebuk pembakaran mungkin mempunyai kedua-dua bulat dan seksyen segi empat. Varian pertama ditemui agak kerap, kerana pembuatan dalam kes ini lebih mudah. Pan bahan api rata dipasang di ruang pusingan, sementara kamera itu sendiri dipasang pada plat bebibir. Yang terakhir harus bersebelahan dengan bahagian depan peranti dari luar.

Pembakar pelet dengan tangan sendiri

Tidak lama dahulu, sebagai bahan api pepejal, hanya kayu api dan arang batu digunakan. Kini rangkaian ini diperluaskan dengan pilihan alternatif, di antaranya tempat khas ditempati oleh pelet - sejenis bahan api pepejal yang terbuat dari sisa kayu. Untuk ini, cip, cip, debu kayu, kulit kayu, kadbod, dan lain-lain digunakan. - sisa itu dirawat dengan polimer sayur (lignin), ditekan di bawah tekanan tinggi dan dibahagikan kepada granul. Bahan api jenis ini adalah yang paling mahal, tetapi pada masa yang sama yang paling rasional dan boleh digunakan dalam dandang pelet khas. Sebaliknya, kategori peralatan ini juga dinilai sangat tinggi, oleh itu sesetengah tuan melaksanakan mekanisme pembakar pelet pada dandang konvensional. Kami akan memberitahu anda dan menunjukkan kepada anda apa yang pembakar pelet kelihatan dengan tangan anda sendiri dan dari mana ia boleh dibuat.

Perbezaan utama antara pembakar pelet dan pembakar tradisional adalah bahan api yang dibentangkan dalam bentuk bahan longgar. Ini adalah pelet, habuk papan, kerepek kayu, sesetengahnya menggunakan sisa pertanian. Hanya tertidur di dalam kawah dan menyalakan ia tidak akan berfungsi, kerana jumlah kecil tidak akan cukup untuk pencucuhan, dan yang besar tidak akan meradang. Pakan bahan api dengan penyalaan serentak diperlukan, yang mana pembakar pelet bertanggungjawab. Ia adalah mustahil untuk menjadikannya sendiri.

Semua pembakar direka untuk memastikan pemanasan seragam dandang dan penyejuk melalui api sengit. Pembakar pelet juga merupakan pengecualian dalam siri ini, kerana ia juga bertindak sebagai sebahagian daripada sistem pemanasan. Secara struktural, ini adalah kebuk pembakaran purata dalam bentuk paip, di mana udara ditarik secara buatan dan di mana proses pembakaran berlaku. Sebaliknya, untuk kemasukannya adalah penghantar skru, yang mengambil bahan api pukal dan menuangkannya ke pembakar. Dan udara diberi makan oleh kipas, masing-masing, mekanisme keseluruhannya tidak menentu.

Bentuk kebuk pembakaran tidak mempengaruhi intensiti pembakaran atau kecekapan dandang, oleh itu ia boleh diubah. Selalunya, terdapat kamera bilik pusingan, kerana mereka lebih mudah untuk menghasilkan, walaupun kamera segi empat tepat juga agak popular.

Dalam lukisan dandang pelet, ruang segi empat telah ditunjukkan, manakala dalam pusingan itu diperlukan untuk membuat pangkalan rata di bawah bahan bakar terbakar dan melekatkannya dari luar ke pesawat depan.

Seperti yang anda dapat lihat, kerja peranti bermula dengan tong biasa untuk pelet dan bahan pukal lain, maka bahan api mengalir melalui pelekat luaran ke dalam pelet itu sendiri, di mana udara dipam oleh kipas dan proses pembakaran berlaku.

Keistimewaan reka bentuk adalah bahawa udara bekalan, selain menyuntik api, serentak membersihkan pembakar dari abu yang tidak berubah yang terbentuk semasa pembakaran. Semua produk dipindahkan ke kuali abu, yang disyorkan untuk dibersihkan mingguan bergantung pada intensiti penggunaan.

Prinsip operasi terdiri daripada bahan pukal secara pukal dari corong melalui tiub auger ke dalam ruang pembakaran, di mana ia dinyalakan dan mula membara dengan jumlah minimum udara. Apabila api menyala, dinding kebuk panas menjadi panas, yang meningkatkan kelajuan dan jumlah bekalan udara. Beberapa minit selepas permulaan api, api menyala dan mula memanaskan penukar haba. Memandangkan tiada sumber draf semulajadi dalam dandang pelet, fungsi ini dilakukan oleh pembakar apabila bahan api dibekalkan.

Semua kerja dandang pelet dikawal oleh unit kawalan automatik. Ia bergantung kepada jumlah bahan api yang dibekalkan, jumlah udara di dalam ruang, keamatan pembakaran, tekanan dalam sistem dan suhu penukar haba.

Video menunjukkan skema pembakar pelet - dari bekalan bahanapi untuk menyelesaikan pembakaran

Terdapat 2 cara utama bekalan bahan api

 • Standart - pengambilan bahan longgar dari corong ke dalam ruang pembakaran di sepanjang penghantar skru. Biasanya, ini adalah bunker yang berdiri sendiri, di mana sejumlah besar bahan api dicurahkan, mencukupi untuk operasi berterusan dandang untuk 7-10 ns. Bunker tersebut dibersihkan kerana ia menjadi kotor, tetapi sekurang-kurangnya sekali setiap 2-3 minggu.
 • Ringkasnya - corong berbentuk corong, di mana bahan api dicurahkan ke dalam auger di bawah berat beratnya sendiri. Ini adalah contoh pembakar pelet buatan sendiri, di mana kapasiti corong adalah mencukupi untuk operasi dandang tetap sehingga maksimum 3 hari.

Semua bahan boleh dijumpai pada jualan percuma. Memandangkan bahawa ia adalah persoalan peranti pemanasan langsung, ia perlu menggunakan tiub yang diperbuat daripada keluli tahan karat yang tahan haba dengan ketebalan dinding minimum 5-6 mm.

Untuk membaiki pembakar pada badan dandang, anda perlu tebal keluli tahan karat biasa 3-4 mm.

Penghantar makan boleh dibuat dari paip di mana untuk memasukkan auger, atau ia sudah tersedia di sebuah kedai peralatan pemanasan.

Motor elektrik diperlukan untuk operasi rotary auger, lebih baik jika ia adalah alat pada revs rendah.

Pasang kipas pada plat khas (lihat rajah).

Pembinaan pembakar pelet

Keanehan dandang pelet adalah bahawa dalam reka bentuknya tidak terdapat peranti yang bertanggungjawab untuk draf semula jadi. Tidak ada daya tarikan, maka tidak ada api, dan jika anda tidak menyediakan bekalan udara buatan, bahan api tidak akan mula membara. Kipas bertanggungjawab untuk fungsi ini. Peranti yang bergantung kepada tenaga, yang memastikan operasi dandang tidak terganggu, adalah pendorong berputar. Pastikan operasi peranti ini boleh menggunakan pengendali mudah (proses mekanik), atau memasang unit kawalan elektronik.

Tugas utama apabila memulakan dandang pelet adalah untuk mencapai keseimbangan antara kelajuan bekalan udara dan jumlah bahan api. Hanya dalam hal ini api akan tetap stabil, dan penukar haba - dipanaskan.

Unit kawalan elektronik bertanggungjawab untuk operasi penuh dandang. Idealnya, anda perlu membeli yang baru, yang akan menyambungkan motor elektrik skru dan kipas. Mungkin dandang yang sedia ada sudah mempunyai elektronik, yang mana akan dapat membuat sambungan melalui hubungan percuma. Tugas peralatan ini adalah untuk memantau laju kipas dan kadar suapan bahan bakar.

Pengesan pengisian mesti dipasang pada auger, yang mengawal bekalan bahan bakar. Apabila pelet pelet penuh, sensor menyampaikan isyarat dan bekalan bahan api berhenti.

Unit kawalan elektronik dandang bahan api pepejal tidak direka untuk mengawal operasi pembakar pelet dan pencucuhannya, kerana hubungan kawalan yang sama tidak disediakan. Unsur tersebut mesti dibeli secara berasingan.

Video - cara membuat pembakar pelet dengan tangan anda sendiri:

Jika anda faham bagaimana jenis pembakar ini berfungsi, dan oleh prinsip apa dandang keseluruhannya beroperasi, anda boleh cuba untuk memasangnya sendiri. Tetapi, memandangkan kos bahan dan unit kawalan elektronik, tiada perbincangan mengenai penjimatan. Kami mengesyorkan memberi perhatian kepada peralatan kilang dan membeli pembakar pelet yang boleh dilepaskan yang akan membolehkan penggunaan bukan sahaja bahan api pukal, tetapi juga bahan mentah tradisional - kayu api dan arang batu.

Terima kasih kerana artikel itu, tetapi adakah terdapat rajah unit kawalan? Dan bagaimana untuk memilih saiz pembakar untuk dandang industri untuk 400-2200 kW?

Phoenix Sirius hanya bom. Dalam rejim potstil tersebar hingga 4 liter sejam. SS diterima dengan kubu itu.

 • 01/17/2018 »Alat buatan Phoenix - Narodny, Dream, Elegant, Mechanic dan lain-lain

  Saya memandu kali kedua ke Phoenix-elegan. Saya tidak faham mengapa penyulingan suhu tinggi seperti itu? Api.

 • 01.01.2018 »Bagaimana untuk melindungi dinding di apartmen dari dalam

  Dalam plat PIR, masuk akal, jika anda memerlukan sebuah rumah persendirian dengan cepat melampirkan penebat haba. Tidak berbau, tidak.

 • 01.01.2018 »Alat buatan rumah yang terbaik - bagaimana untuk memilih dan dari apa

  Hello. Setiap tahun peranti itu bertambah baik, luka kanak-kanak dihapuskan, kami menasihati.

 • 01.01.2018 »Alat buatan rumah yang terbaik - bagaimana untuk memilih dan dari apa

  Artikel yang berguna. Sekiranya anda ingin mengetahui pendapat saya, saya akan membagikannya. Saya, juga, melakukan pembuatan rumah saya ,.

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  43 − = 39