Pembalakan asas – 314167.info

Pembalakan asas

Penumpukan semula asas: ciri teknologi, bahan, arahan

Biasanya proses mana-mana pembinaan melibatkan kerja-kerja pembinaan asas. Mereka termasuk menggali parit atau lubang pondasi, memasang corak, serta membina rangka tetulang. Pada peringkat seterusnya struktur dituangkan dengan konkrit, dan kemudian penimbunan yayasan dijalankan. Apabila asas didirikan di sepanjang perimeter bangunan, lompang dibentuk, yang pembina memanggil sinus. Mereka harus ditutup dengan pelbagai bahan, yang dipilih oleh pemilik rumah atau pemaju. Tahap pembinaan hanya kelihatan mudah, sebenarnya, dalam perjalanan kerja-kerja ini diperlukan untuk mempertimbangkan beberapa nuansa.

Walaupun pemilik rumah di masa depan mahu mempercepatkan proses itu, tidak perlu lagi tergesa-gesa. Ia perlu menunggu untuk pemejalanan asas, serta untuk menyelesaikan kerja dengan bahagian dasar bangunan. Struktur pangkalan harus menguatkan sepenuhnya, kerana ini ditentukan oleh beban yang dikenakan pada bahan tersebut.

Langit adalah lebih mudah untuk melengkapkan, jika yayasan itu belum tercakup. Pondasi yang dicurahkan harus ditinggalkan selama sekurang-kurangnya 10 hari selepas kerja dilakukan pada cuaca cerah. Bagaimanapun, pakar mengesyorkan melanjutkan tempoh ini kepada 20 hari. Dalam sesetengah kes, semasa pembinaan, backfill dijalankan terlalu cepat, kerana ada yang percaya bahawa beban sisi tidak mempunyai kesan tertentu. Tetapi tekanan ini sangat kuat.

Apabila penyusunan semula yayasan dijalankan, pakar memilih bahan, mereka boleh:

Sekiranya lazimnya menggunakan tanah, ia diambil apa yang diambil semasa penggalian penggalian. Semua pilihan tersenarai mempunyai kelebihan dan kelemahannya. Sebagai contoh, jika anda menggunakan pasir untuk mengisi sinus, maka ia perlu dicampur dengan kerikil, komposisi yang dihasilkan juga melewati air. Penggunaan bahan ini memungkinkan untuk menafikan kesan daya beku fros. Walau bagaimanapun, kebolehtelapan air mempunyai kelemahannya, yang dinyatakan dalam fakta bahawa semua air dari tanah berdekatan akan mengalir ke dalam turutan semula. Hasilnya, beban yang berlebihan digunakan untuk kalis air, dan tanah dikurangkan keupayaan galas.

Masalah ini boleh diselesaikan hanya sebahagiannya - dengan bantuan kawasan buta. Ia adalah jalur kalis air, yang dipasang di sepanjang perimeter ruang bawah tanah dan melindungi ia daripada kelembapan. Orang buta boleh dibuat secara mandiri, untuk tujuan ini kalis air dan pemain bawah tanah digunakan. Memastikan sesak sempurna tidak mungkin. Mengalir di air buta harus dialihkan, jadi anda perlu menguruskan saliran.

Penumbangan asas boleh dilakukan dengan tanah liat. Ia adalah bahan yang kasar yang akan menyerap air. Anda boleh menggunakan teknologi yang menyediakan aplikasi tanah. Ia diambil dari lubang yang digali.

Pendekatan ini membolehkan anda untuk mengecualikan kos eksport, di samping itu, anda akan mempunyai peluang untuk menyimpan tanah berhampiran tapak pembinaan. Kediaman terbentuk, sebagai contoh, lapisan atas tanah, boleh digunakan dengan berkesan jika anda berminat untuk membina landskap.

Penumpukan semula yayasan itu harus dilakukan sesuai dengan teknologi, karena hanya dengan cara ini, akan mungkin untuk menghindari masalah dalam operasi bangunan. Proses ini harus bermula dengan pengesahan tanah di tempat kerja. Agar pengisian untuk menjadi berkualiti tinggi, anda perlu memastikan bahawa tiada alat yang terlupa, konkrit, kepingan kayu dan bahan lain yang terlupa di tapak.

Adalah penting untuk memeriksa kandungan lembapan tanah. Parameter ini ditentukan oleh kaedah kajian makmal. Untuk menjalankan backfill, jangan gunakan tanah terlalu kering, ia tidak sepatutnya kotor. Bergantung pada jenis tanah di tapak, kelembapannya boleh mencapai had 12 hingga 15%. Ini benar untuk tanah. Bagi tanah yang berat, kelembapannya harus 20%.

Sekiranya keperluan kelembapan tidak dipenuhi, kerja dilakukan pada pembasahan atau pengeringan. Dalam kes kedua, primer dikeringkan di bawah sinar matahari, sedangkan jika perlu untuk mencairkan tanah, perlu untuk mendedahkannya kepada tindakan susu simen, yang boleh dibuat sendiri. Untuk ini, beberapa simen mesti dibubarkan di dalam air. Setelah cecair putih, susu siap digunakan. Sekiranya penambahan semula sinus dalam tiub melibatkan membasahi, maka perlu menentukan jenis tanah. Jika ia disambungkan, maka anda boleh membawanya dalam barisan penggalian. Dalam kes-kes lain, kerja-kerja itu dijalankan ke atas barangan yang akan diisi.

Teknologi penimbunan yayasan ini terdiri daripada beberapa peringkat. Pada yang pertama, adalah perlu untuk meletakkan bahan yang digunakan di bahagian bawah penggalian. Ia boleh menjadi pasir atau bumi. Ketebalan lapisan boleh berbeza-beza antara 0.3 dan 0.5 m. Lapisan-lapisan ditaburi dengan susu simen jika perlu dan dipadatkan dengan baik. Penggunaan semasa manipulasi itu tidak dibenarkan tanah yang subur, kerana ia mempunyai banyak organik. Dari masa ke masa, ia akan mula mengurai, yang akan menyebabkan pengecutan.

Apabila anda membuat keputusan untuk melakukan penambahan semula asas, anda perlu membiasakan diri dengan teknologi. Pada peringkat mengisi bahan alasnya diletakkan di dalam sinus. Ini benar jika anda tidak merancang peranti bawah tanah. Apabila struktur tidak mempunyai ruang bawah tanah, adalah perlu untuk mengikuti algoritma ini. Kaedah ini bergantung kepada saiz penggalian. Sekiranya ia cukup besar, maka anda perlu menggunakan teknik khas, iaitu:

Backfilling dapat dilakukan secara manual, untuk ini diperlukan untuk meminta bantuan satu atau dua orang. Kerja-kerja dijalankan dengan serta-merta sepanjang keseluruhan asas, sebaliknya tekanan sisi di beberapa kawasan akan menjadi terlalu kuat. Fenomena ini membawa kepada hakikat bahawa asas itu cacat dengan masa.

Mengulangi pengisian asas kotak semestinya melibatkan pemadatan tanah. Untuk menjalankan kerja sedemikian adalah perlu dengan bantuan peralatan tambahan, kerana jika anda menggunakan alat tangan, ramming akan terlalu memakan buruh. Apabila teknik khas dirancang dalam kerja-kerja, lapisan mesti mempunyai ketebalan tertentu. Apabila menggunakan pasir, parameter ini tidak boleh melebihi 70 cm manakala dalam hal tanah liat, ketebalan adalah 50 cm. Loam dan loam berpasir disusun sehingga 60 cm.

Sekiranya kerja anda merancang untuk dilakukan secara manual, parameter di atas hendaklah 30 cm atau kurang. Nilai akhir bergantung kepada jenis tanah. Mulakan kerja adalah perlu dari zon yang lebih dekat dengan bangunan. Dalam proses ini, anda akan bergerak ke tepi lereng. Selepas tamping di atas tanah, buta dipasang, yang diperlukan untuk melindungi asas dan tanah daripada kelembapan berlebihan. Jika anda memutuskan bahawa anda tidak memerlukan kawasan yang buta, anda harus bersedia untuk fakta bahawa meltwater dan sedimen akan membasuh tanah. Ini akan diikuti oleh ubah bentuk dan kemusnahan pangkalan, jadi perlu untuk berdiri walaupun dalam kes di mana struktur itu mempunyai longkang.

Pembalakan di dalam pondasi juga melibatkan pilihan teknologi dan bahan. Mereka bergantung kepada beberapa faktor, antara mereka:

 • jenis operasi bangunan;
 • pembinaan lantai / lantai;
 • ketinggian bahagian socle;
 • jadual air bawah tanah.

Bagi faktor pertama, jika bangunan itu digunakan untuk kediaman tetap, dan pemanasannya ada sepanjang tahun, maka tanah tidak akan membeku di bawah satu-satunya, supaya ia dapat diisi dengan tanah liat, yang boleh membengkak semasa proses pembekuan. Adalah penting untuk mengambil kira juga reka bentuk lantai, serta lantai. Sekiranya projek itu menyediakan tumpang tindih, disusun di atas rasuk, maka backflill sebaiknya dilakukan dengan tanah liat. Pengisian semula pasir dengan pasir dari bahagian dalam dilakukan dengan lantai terapung yang diatur di atas tanah. Pasir akan diperlukan untuk meratakan asas, dan ia disusun dengan lapisan 10 cm.

Sekiranya anda ingin mengisi asas itu, maka anda perlu membiasakan diri dengan teknologi menjalankan kerja pembinaan tapak di bawah rumah dengan tangan anda sendiri. Ia perlu bermula dengan menentukan keadaan tanah dan kedalaman air bawah tanah. Untuk ini, perlu pergi lebih jauh dengan 1 m dan menganggarkan komposisi tanah dengan kehadiran air di dalam lubang. Sekiranya ia adalah, maka kedalaman asas hendaklah melebihi 0.5 m Jika tiada air, kedalaman ruang bawah tanah mungkin tidak melebihi 0.5 m.

Membina asas di bawah rumah dengan tangan anda sendiri, anda mesti membuat penanda wilayah dan mengeluarkan lapisan tanah yang subur. Untuk melakukan ini, menggali parit sepanjang perimeter rumah masa depan, dan bahagian bawah disamakan dengan pasir. Langkah seterusnya adalah untuk mengisi. Untuk ini, kerja pemasangan dipasang dari papan lapis atau papan. Pembuangan boleh dilakukan dengan konkrit. Ketumpatan penyelesaian adalah berkadar terus dengan kekuatan reka bentuk masa depan. Lebar asas mestilah lebih besar daripada ketebalan tembok masa depan sebanyak 20 cm.

Sebelum anda memulakan, anda perlu mempelajari arahan langkah demi langkah. Secara asasnya, dalam kes ini, anda boleh berbaring tanpa sebarang masalah. Pada peringkat seterusnya, selepas penyelesaian telah menguatkan, adalah mungkin untuk menjalankan kalis air struktur. Untuk tujuan ini, bahan bumbung diletakkan pada permukaan dalam dua lapisan, dan bahagian bawah tanah boleh dioleskan dengan bitumen panas sebelum mengisi. Apabila lapisan kalis air telah diletakkan, mungkin untuk memulakan blok atau batu bata, dan di dinding yang bertentangan, lubang pengudaraan diatur, yang akan menghilangkan kelembapan ruang di bawah lantai.

Sekiranya anda memutuskan untuk membina asas sendiri, arahan langkah demi langkah dalam proses ini akan menjadi pembantu yang terbaik. Setelah berkenalan dengannya, anda akan dapat memahami bahawa sebelum penampung semula dinding sisi ruang bawah tanah rumah adalah perlu untuk menjalankan banyak kerja. Antaranya adalah perlu untuk menandakan penandaan, penggalian penggalian, pemasangan acuan dan penuangan penyelesaian.

Dalam kerja-kerja konkrit yang digunakan, terburu-buru tanpa apa-apa. Oleh itu, selepas lubang asas dipenuhi, ia perlu ditinggalkan sehingga penyelesaiannya menjadi kuat. Sebaik sahaja ini berlaku, anda boleh terus bekerja. Ia boleh bukan sahaja penimbunan semula, tetapi juga kalis air awal permukaan.

Penyusunan semula asas: ciri-ciri proses itu

Backfilling biasanya dipanggil proses meletakkan tanah di lubang atau parit, dari mana ia diekstraksi untuk pembinaan bangunan.

Proses sedemikian lazimnya dilakukan selepas asas telah dibina dan socle telah didirikan. Backfill harus dibuat pada ketika kedua-dua elemen struktur ini dapat membawa beban tanpa merosakkan diri sendiri, iaitu, setelah hampir sepenuhnya menguatkan beton, yang diperlukan dalam cuaca surya yang baik selama 2 minggu.

Penebangan di tapak pembinaan modal

Sering kali anda dapat melihat bagaimana keadaan mandatori ini hanya diabaikan, kerana tekanan sisi tidak kelihatan atau tidak dapat dilihat. Walau bagaimanapun, untuk yayasan, tekanan tersebut membawa bahaya yang besar. Oleh itu, adalah perlu untuk menghidupkan semula selepas pengerasan konkrit. Ia juga harus diperhatikan bahawa penimbunan semula tidak boleh dilakukan dengan pasir, yang dalam kualitinya lebih rendah dari tanah asli. Pada masa yang sama, koefisien pemadatan pasir dalam penimbunan semula pondasi harus cenderung kepada koefisien pemadatan tanah dalam keadaan semula jadi.

Ketumpatan tanah yang diperlukan ditentukan berdasarkan data eksperimen. Meterai itu hendaklah dihasilkan dengan kelembapan dan ketumpatan yang terbaik, yang sepatutnya menjadi kira-kira 0.95.

Untuk menentukan ketumpatan tanah di kawasan anda, anda harus menggunakan data perkhidmatan geologi yang dihasilkan di tapak kerja.

Proses pemadatan itu sendiri perlu dilakukan apabila kandungan kelembapan semulajadi tanah adalah yang terbaik, iaitu, yang optimum. Oleh itu, jika tidak demikian, maka tanah pertama harus dibasahi, dan kemudian diinjak-injak.

Parameter berikut dianggap sebagai kelembapan tanah optimum:

 • Bagi pasir berdebu dan pasir berpasir yang besar, nisbah kelembapan optimum berada dalam lingkungan 8 hingga 12 peratus, dengan nisbah pembasahan 1.35;
 • Bagi loji pasir yang lembap dan ringan, nisbah kelembapan optimum berada dalam lingkungan 9 hingga 15 peratus, manakala pekali air ialah 1.25;
 • Bagi tebal, lumpur ringan dan cahaya yang lembap, nisbah kelembapan optimum adalah dalam lingkungan 12 hingga 17 peratus, manakala nisbah pembasahan adalah 1.15;
 • Untuk berat tebal dan berdebu, nisbah kelembapan optimum berada dalam lingkungan 16 hingga 23 peratus, dengan nisbah pembasahan sebanyak 1.05.

Kandungan kelembapan tanah ditentukan oleh kaedah makmal, iaitu menggunakan analisis dan eksperimen khas.

Susunan asas tali pinggang

Sekiranya kecil, kemudian lembapkan tanah, jika sebaliknya, ia terlalu besar, maka tanah harus dikeringkan.

Pembasuhan tidak boleh dilakukan dengan air. Untuk melakukan ini, anda perlu menggunakan tanah liat atau susu simen. Ia disediakan seperti berikut. Di dalam air tuangkan beberapa segelintir simen atau meletakkan segelintir tanah liat, kemudian kacau ke jisim homogen. Akibatnya, penyelesaian cecair yang sama dengan cecair air dalam keadaan biasa harus diperolehi. Air berwarna putih, jadi namanya.

Selepas kelembapan tanah telah mencapai tahap yang optimum, adalah mungkin untuk melakukan penambahan semula asas. Backfilling dijalankan, seperti yang telah disebutkan sebelum ini, dengan tanah yang lebih baik dalam kualiti atau sama seperti itu.

Proses penimbunan kembali dibahagikan kepada beberapa peringkat. Setiap peringkat termasuk pengisian tanah dengan lapisan maksimum tiga puluh sentimeter dan pemadatan berikutnya. Bilangan peringkat sedemikian bergantung pada kedalaman yayasan. Dalam proses penimbunan dan memampatkan asas, perhatian khusus harus dibayar kepada pelbagai objek asing.

Mereka tidak sepatutnya, dan terutamanya ia melibatkan bahan-bahan organik, yang, ketika mereput, meninggalkan kekosongan, yang seterusnya menghasilkan perbezaan tekanan di bahagian-bahagian yang berlainan di tingkat bawah tanah. Ini, seterusnya, membawa kepada penuaan dan kemusnahan pesatnya.

Sekiranya anda tidak mematuhi peraturan untuk membongkar asas, kawasan buta, yang berfungsi untuk mengangkut sedimen semulajadi dari dinding rumah, ruang bawah tanah dan asas, hanya mula menyelesaikan. Untuk mengelakkan ini dan melindung diri, ia perlu membuat buta terlebih dahulu di bawah cerun, nilai yang boleh menjadi kira-kira 3-4 peratus.

Ada proses ini. Jika backfill itu tidak mempunyai kepadatan yang mencukupi, maka ia mula runtuh, dengan itu menetap dan buta. Tahap kecil penenggelaman diperhatikan berhampiran dinding itu sendiri. Kerana ini, tahap awal cerun perubahan kawasan buta. Air dalam kawasan buta mengalir terus ke dinding.

Oleh kerana ini akan diulang beberapa kali, dan terutamanya semasa musim hujan, penimbunan bawah tanah akan sentiasa menjadi lebih padat dengan tahap yang lebih tinggi, yang akan membawa kepada penurunan yang lebih besar. Dalam kes ini, buta juga terus mengubah sudutnya dan, pada akhirnya, hanya berhenti melindungi dinding, asas dan sihat daripada kelembapan. Yayasan, yang sentiasa berada dalam keadaan basah, boleh membekukan apabila set beku masuk. Apa yang akan membawa kepada kemusnahan asas, atau sebaliknya untuk pemecahannya.

Kembalikan diri anda

Penghancuran yayasan itu boleh berlaku mengikut dua senario:

 1. Apabila menggunakan asas konkrit bertetulang. Jika injap mendapat kelembapan, ia mula berkarat, yang membawa kepada pengembangan struktur logam di dalam asas. Ini seterusnya membawa kepada pemusnahan struktur konkrit dan runtuhannya;
 2. Apabila menggunakan kerja keras. Sekiranya kelembapan masuk ke dalam tembok bata, maka ia membeku apabila set beku, berubah menjadi ais. Ais mempunyai kelantangan yang lebih tinggi, yang mengakibatkan pemusnahan batu dan menghancurkan mortar simen antara bata.

Hanya teknologi yang salah dari penimbunan semula membawa kepada kemusnahan kalis air, yang kebanyakannya mesti menjadi elemen yang tidak boleh dibantah dari mana-mana asas. Apa yang dipenuhi dengan pelanggaran lapisan kalis air, kami hanya menganggapnya.

Untuk mengelakkan masalah lain dengan penimbunan semula, atau sebaliknya bukan dengan proses ini sendiri, tetapi dengan akibat yang terjadi dengan kepadatan tanah yang tidak mencukupi, seseorang harus cuba untuk tidak memuat tanah yang terkubur.

Di bawah sekatan dari tingkat pertama, anda perlu mempunyai struktur khas yang dapat mengambil semua graviti pada diri sendiri, tanpa melewati ke backfill.

Ia juga perlu untuk menguruskan dan menguruskan sistem saliran dengan betul. Aliran air bawah tanah, yang mengalir di sepanjang ruangan bawah tanah, dapat mencairkan kembali, yang belum mendapat ketumpatan semula jadi.

Ini membawa kepada membasuh tanah yang banyak zarah halus, yang seterusnya mengurangkan kapasiti galas tanah. Untuk mengelakkan ini, perlu mengatur lapisan penampan.

Penumpukan kembali dengan penggali

Ia diatur di antara asas dan asas struktur. Lapisan ini dibuat daripada batu hancur atau kerikil. Ketebalan lapisan adalah kira-kira 10-20 sentimeter. Peranan utama lapisan penampan ialah mengalihkan air bawah tanah dari struktur.

Perlu diingat bahawa apabila menggunakan lapisan penampan, perlu menggunakan batu hancur. Masalahnya adalah bahawa di tanah berpasir ada kesan seperti capillarity - apabila air naik. Dalam runtuhan kesan ini tidak praktikal.

Oleh itu, mengetahui dan mengikuti semua peraturan di atas alat penimbal balik, anda boleh mencapai kecekapan maksimum dan hayat perkhidmatan bangunan. Kini kita boleh bercakap tentang kes-kes tertentu penimbunan asas.

Penimbunan tanah di dalam sinus dari penggalian

Sebelum permulaan pengeluaran, keadaan substrat perlu diperiksa. Seperti yang telah diperhatikan, tanah yang diisi tidak boleh mengandungi objek asing. Keperluan yang sama mesti dipenuhi untuk sinus itu sendiri.

Di bahagian bawahnya tidak ada sampah asing, tidak ada benda yang lebih besar dari 10 sentimeter. Tanah, sebaliknya, juga tidak seharusnya mengandungi objek tersebut, terutama jenis organik. Bahagian bahan organik yang boleh terkandung di dalam tanah untuk pengeluaran penimbunan semula asas tidak boleh melebihi lima peratus.

Backflill sifat ini harus dilakukan dengan kelembapan tanah yang optimum. Penyimpangan itu adalah daripada 10 peratus, dalam keadaan tanah yang padu, dan tidak lebih daripada 20 peratus untuk tanah yang terputus.

Sekiranya keadaan ini tidak dipenuhi, maka ia perlu dicapai. Ini dicapai melalui pelembab buatan. Ia dilakukan di atas tanah di dalam sinus, jika ia adalah persoalan tanah kohesif, dan di atas tanah yang terkubur, jika ia adalah masalah tanah kohesif yang longgar.

Untuk tanah yang berlainan, kelembapan yang berbeza diperlukan untuk melembabkan. Ia bergantung kepada kandungan lembapan tanah di tapak pembinaan.

Sekiranya pelbagai pipa diletakkan di tapak backfill, pertama tanah lembut hendaklah diisi ke tahap paip, dengan syarat paip tidak lebih daripada 30 sentimeter dari bahagian bawah penggalian. Jika ini tidak berlaku, tanah pertama diliputi dengan lapisan tiga puluh sentimeter dan dipadatkan, maka tanah lembut dituangkan ke paip tanpa bersenandung. Lebih lanjut mengenai 15-20 sentimeter tanah dicurahkan dan sekali lagi ia dibanting.

Jika tanah tidak dipadatkan, ia mesti diisi dengan gundukan kecil. Saiz bukit ini bergantung kepada ketumpatan semula jadi tanah. Adalah perlu untuk mengelakkan pembentukan lubang di masa depan kerana pemendapan semulajadi tanah yang longgar.

Sekiranya penambahan sinus dari asas yayasan dijalankan dengan pemadatan tanah, maka perlu diperiksa kepadatan yang dicapai. Untuk melakukannya adalah mudah.

Kualiti pemadatan diperiksa di pelbagai laman web, dan kemudian kesimpulan umum dibuat berdasarkan jumlah aritmetik dari setiap laman web. Sampel perlu diambil setiap 20-30 sentimeter dari asas. Sekiranya meterai dihasilkan oleh mesin khas, yang merupakan pilihan terbaik, maka setiap jejak mesin mestilah bertindih dengan sebelumnya sebanyak kira-kira 10-20 sentimeter. Ini adalah untuk memastikan tiada kawasan yang tidak dikompromi ditinggalkan.

Teknologi pemadatan tanah dengan penimbunan sinus

Sebelum memulakan kerja-kerja pengisian semula asas dan memampat tanah, kerja-kerja seperti:

 • Pembinaan bahagian bawah tanah bangunan;
 • Pembersihan pelbagai runtuhan pembinaan;
 • Kalis air bawah tanah;
 • Saliran.

Apabila mengisi sinus, ketumpatan tanah perlu dicapai dengan pekali 0.98, yang mungkin hanya dengan penggunaan peralatan khas. Backfilling harus dilakukan dalam lapisan beberapa sentimeter. Sekiranya mesin pengedap digunakan untuk pemadatan tanah, ia dibenarkan mengisi tanah dengan ketebalan berikut:

 • Pasir tidak lebih daripada 70 sentimeter;
 • Limbah pasir dan loam tidak lebih daripada 60 sentimeter;
 • Clay tidak lebih daripada 50 sentimeter.

Jika tidak ada mesin pengedap, maka pengisian semula pondasi harus dilakukan oleh lapisan yang tidak melebihi tiga puluh sentimeter, tanpa mengira jenis tanah.

Pengatup hendaklah dijalankan, bermula dari zon yang terletak berhampiran bangunan. Secara beransur-ansur anda perlu bergerak ke tepi cerun.

Apabila pemadatan tanah di pintu masuk bangunan pelbagai komunikasi, perhatian khusus harus dibayar ke tempat sambungan antara pelbagai paip. Dalam kes ini, lapisan tanah tidak boleh melebihi 20 sentimeter.

Backfiller

Pada dasarnya, penumpukan parit hampir tidak berbeza dari penumpukan semula parit pit. Beri perhatian khusus kepada tempat komunikasi. Mereka mesti terlebih dahulu ditaburi dengan lapisan tanah dua puluh sentimeter dan dipadatkan dengan tangan, dengan cara yang mudah. Kemudian rebahkan asas dengan cara yang dijelaskan di atas.

Apabila membongkar asas band, iaitu, parit, syarat berikut mesti dipenuhi:

 • Backfilling harus dilakukan hanya setelah selesai kerja, yang disebutkan di atas;
 • Penarikan balik pondasi harus dilakukan dari kedua belah pihak untuk memastikan beban seragam;
 • Backfill harus dilakukan segera di seluruh ruangan bawah tanah, iaitu, sepanjang keseluruhan panjang. Sekiranya keadaan ini tidak dipenuhi, ia mungkin berlaku bahawa tekanan di bahagian belakang dari tempat penimbunan akan lebih besar daripada tekanan ini di bahagian lain. Ini akan menyebabkan tekanan kilasan dalam asas.

Jika yayasan itu tidak mendapat kekuatan yang mencukupi, retak terbentuk. Selepas itu, kelembapan mula meresap ke dalam retakan ini, dan yayasan itu akan membekukan, dan kemusnahannya akan berlaku. Yayasan ini tidak akan bertahan selama tujuh tahun.

Dalam penghasilan backfilling penggalian terdapat beberapa keperluan:

 • Penimbunan semula asas tidak boleh menyebabkan kerosakan pada sistem saliran;
 • Penumbangan tidak boleh menjadi halangan kepada aliran air ke dalam sistem saliran;
 • Penumpukan parit tidak boleh menghalang operasi biasa tanah pengairan;
 • Penumbangan tidak boleh dilakukan di tanah besar, terutama jika tanah ini beku atau kering.

Penampung semula paip dan wayar

Mengisi parit harus dilakukan dengan segera selepas memasang saluran paip dan kabel rangkaian. Ia perlu mengambil langkah-langkah yang menghalang peralihan mereka.

Kemudian pemadatan berlaku dengan cara yang biasa, tetapi hanya selepas lapisan perlindungan telah dituangkan ke paip. Ia adalah lapisan tanah, yang dipadatkan dengan tangan dan mempunyai perintah 25 sentimeter tebal, jika paip diperbuat daripada logam atau konkrit, jika asbestos atau tiub seramik, seperti kusyen pelindung mestilah sekurang-kurangnya 40 sentimeter.

Penumbangan dengan tangan sendiri

Jika paip yang diperbuat daripada polietilena diletakkan, bahagian bawah parit mesti disamakan. Sekiranya gasket dijalankan di formasi batuan, maka bahagian bawah parit mesti dilengkapi dengan bantal pasir, supaya apabila penumpukan semula pondasi itu hanya tidak diperah. Ketebalan bantal sedemikian hendaklah tidak kurang daripada 10 sentimeter. Backfill pipa tersebut harus dibuat di bahagian paling sejuk hari ini

Dalam pengeluaran asas penimbusan, yang disusun pada sudut cerun cerun melebihi 20 darjah, ia adalah perlu untuk mengambil langkah-langkah terhadap cerun tanah ke bawah cerun untuk mengisi seragam.

Berhubung dengan pengisian pada masa akan datang, iaitu, selepas mengisi pelbagai saluran paip, maka ia perlu dilakukan secara berperingkat-peringkat: pertama tidur 30 sentimeter tanah, kemudian dipadatkan, dan sekali lagi 30 sentimeter pemadatan tanah dan lagi dan sebagainya sehingga akhir.

Penumpukan asas batu runtuh

Setakat ini, batu runtuhan adalah bahan bangunan yang agak biasa. Populariti beliau menang dengan memiliki sifat seperti kekuatan, rintangan fros dan rintangan kelembapan.

Asas batu kuari sedang dibina lebih dan lebih kerap. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana asas lain dari mana-mana bahan binaan lain, asas batu kuari memerlukan pembalakan yang betul.

Untuk menghidupkan semula asas bawah tanah, tanah yang tidak bertumbuh harus digunakan, yang boleh menjadi pasir berbutir kasar, campuran batu pasir atau batu hancur.

Penimbunan semula pondasi semacam itu dilakukan oleh lapisan yang tidak lebih besar daripada 30 sentimeter. Setiap lapisan perlu dipotong, yang boleh dilakukan dengan manual atau elektromekanik tamping.

Juga perlu untuk melengkapkan saluran saliran. Dalam usaha untuk melindungi backfill itu sendiri dari curah hujan atmosfera, mereka melengkapkan kawasan buta. Ia bersebelahan dengan tembok rumah dan bersandar ke tanah sedikit lebih jauh, biasanya pada panjang belakang. Secara umum, buta harus dipilih supaya lebarnya lebih dari 10-20 sentimeter lebar kanopi bumbung.

Penggunaan peralatan pembinaan sangat memudahkan proses pembinaan

 • Penumpuan asas adalah jenis kerja wajib;
 • Penumpukan kembali hanya dilakukan setelah selesai kerja-kerja sedemikian sebagai meletakkan asas, pendirian bahagian tanah bawah tanah atau ruang bawah tanah, alat kalis air dasar;
 • Penimbusan dilakukan secara berperingkat-peringkat, bergantung kepada apa yang akan dilakukan kerja itu dan apa jenis tanah anda berurusan. Jika jenis pasir tanah, lapisan backfill maksimum, yang dibenarkan untuk mencurahkan pada masa yang sama dengan 70 sentimeter, di mana tanah liat adalah lapisan lima puluh sentimeter, apabila mengambil kira bahawa pemadatan tanah akan dilakukan oleh mesin khas.

Jika pemadatan tanah dilakukan secara manual cara beroperasi, lapisan maksimum tanah, yang dibenarkan untuk mencurahkan dalam mana-mana mestilah tidak lebih daripada 30 sentimeter, tidak kira apa jenis tanah yang digunakan.

Beberapa perkara lagi:

 • Pembalakan belakang perlu dilakukan dengan lapisan seragam pada kedua-dua belah asas, agar tidak membuat perbezaan tekanan sisi;
 • Penumpukan asas hanya dilakukan oleh tanah yang tidak mengalir;
 • Bahan untuk penimbunan tidak boleh mengandungi sebarang objek asing, seperti, misalnya, potongan batu atau benda padat lain yang lebih besar dari 10 sentimeter. Di dalam tanah juga tidak ada zat organik. Kandungan bahan-bahan tersebut di dalam tanah dibenarkan untuk pengeluaran backfill, tidak lebih daripada lima peratus;
 • Dalam penghasilan backfilling pondasi, perhatian khusus harus dibayar kepada saluran paip dan jenis komunikasi lain. Ia perlu menggunakan pelbagai peranti yang menghalang mereka daripada menukar lokasi mereka. Di bawah paip perlu menuangkan kusyen pasir, dan tuangkan lapisan pelindung pasir yang lembut, yang juga perlu dibanting;
 • Untuk melindungi penimbunan semula asas dari pemendakan atmosfera, perlu mengatur buta. Satu sisi buta dilampirkan ke dinding rumah, tepat di atas pinggir atas ruang bawah tanah, dan sisi lain bersebelahan dengan tanah, di luar pinggir belakang;
 • Untuk mengalirkan air dari rumah dan backfill, perlu mengatur kanal saliran sepanjang perimeter keseluruhan;
 • Backfill harus disusun tepat di atas permukaan tanah, seperti mana-mana jenis pemadatan mustahil untuk mencapai kepadatan semulajadi tanah. Sekumpulan kecil kecil akhirnya akan menetap di bawah beratnya sendiri dan mempengaruhi kesan pengimbangan diri.

Kalis air - satu set langkah untuk mengelakkan kelembapan dari memasuki bilik.

Sangat kerap terdapat keadaan sedemikian, apabila rumah baru tidak menggunakan ruang bawah tanah atau ruang bawah tanah. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ia dipenuhi dengan air, kerana semasa pembinaan beberapa ciri hidrologi bumi tidak dipatuhi. Dalam kes ini, gunakan prosedur kalis air.

Walau bagaimanapun, orang tidak boleh berfikir bahawa kalis air harus dijalankan hanya apabila air mula meresap ke ruangan bawah tanah. Prosedur ini diperlukan, baik dalam pembinaan perindustrian bangunan berbilang tingkat, dan dalam pembinaan swasta.

Kalis air asas boleh dibuat dari luar dan dari dalam. Harus diingat bahawa pembalakan kalis air di dalam asas adalah kerja yang perlu dan tidak boleh ditukar ganti.

Kalis air boleh terdiri daripada beberapa jenis:

Klasifikasi sedemikian adalah sesuai, jika ia adalah persoalan mod tindakan dan penggunaan kalis air, jika dipertimbangkan di tempat peranti, kalis air asas boleh:

 • Kalis air dalaman;
 • Kalis air luaran.

Kedua-dua kalis air luaran dan dalaman boleh dilakukan oleh semua jenis di atas.

Dari takrif kalis air ia mengikuti bahawa ia mesti dilakukan oleh bahan dan bahan kalis air. Apabila menjalankan kalis air pelincir saya menggunakan bitumen atau bitumen yang mengandungi bahan dan bahan.

Membina rumah dengan bantuan profesional

Kelebihan utama mereka terhadap bahan kalis air lain adalah bahawa mereka agak murah dan sangat mudah digunakan. Kekurangan bitumen utama, dan akibatnya, semua bahan yang mengandungi butumen adalah kerapuhan mereka.

Hal ini disebabkan oleh suhu yang sifar, bitumen kehilangan hak utamanya - keanjalan, akibatnya ditutup dengan retakan dan runtuh. Menyediakan bitumen pesanan lima hingga tujuh tahun.

Sehingga kini, digunakan secara meluas dalam penggunaan pelbagai pelincir, seperti resin sintetik. Mastics dari bitumen dan getah, bitumen-polimer mastic juga sangat banyak digunakan. Asas untuk bahan tersebut adalah pelarut organik.

Anda juga boleh menggunakan mastika simen-polymer untuk salutan kalis air. Bahan-bahan tersebut kebanyakannya mengandungi simen dan pengisi, yang diwakili oleh pelbagai mineral. Bahan-bahan sedemikian mematuhi dinding dan kurang terdedah kepada beku kerana kandungan simen.

Kemasukan ke dalam komposisi pelbagai pelapis mereka memberi mereka keupayaan untuk keanjalan, yang memungkinkan untuk menggunakan bahan-bahan lapisan sifat ini di bawah pelbagai keadaan yang tidak baik, seperti keadaan getaran dan ubah bentuk yang berterusan.

Untuk kalis air asas dengan komposisi lapisan, pertama sekali perlu menyediakan permukaan. Untuk melakukan ini, perlu menghapus semua sampah dan mengelapnya dengan baik dari habuk dan kelembapan. Sekiranya asas dicat, maka semua cat mestilah dikeluarkan dengan teliti.

Kemudian gunakan sebatian kalis air untuk permukaan asas dengan berus. Biasanya, ketebalan lapisan kalis air berada dalam julat dari 1 hingga 3 milimeter.

Perlu diingatkan bahawa jenis kalis air ini digunakan kebanyakannya di luar. Ia direka untuk melindungi ruang dalaman daripada mendapatkan kelembapan kapilari dari tanah.

Kalis air seperti itu dijalankan, sebagai peraturan, dengan bahan kalis air roll, yang mesti dilekatkan pada asas, dan kemudian untuk meningkatkan ketebalan lapisan, antara satu sama lain. Perekat itu dilakukan dengan bantuan jenis kalis air kalis dari mana-mana jenis. Bahan-bahan tersebut termasuk:

Dalam bahan kalis air kalis air moden, iaitu, dalam tiga terakhir di atas, asas diambil bahan-bahan yang tergolong dalam kelas sintetik:

 • Gentian kaca;
 • Kain gentian kaca;
 • Poliester.

Sebelum permulaan kalis air dengan mana-mana bahan sokongan, permukaan mesti disediakan dengan teliti. Penyediaan adalah untuk membersihkan dan mengeringkannya - anda memerlukan asas yang sangat bersih dan kering. Setelah dibersihkan, permukaannya harus disuntik dengan emulsi bitumen. Harus diingat bahawa sebelum penyebuan tembok anda perlu memeriksa mereka untuk kesamaan - walaupun penyelewengan kecil, yang lebih daripada 3 milimeter, tidak dapat diterima.

Waterproofing ini sesuai untuk penggunaan luaran dan penggunaan dalaman. Satu-satunya perbezaan ialah dengan aplikasi luaran, langkah-langkah perlu diambil untuk merosakkan lapisan kalis air.

Kalis air dengan tindakan menembusi

Kalis air seperti ini diperbuat daripada simen, yang diambil sebagai asas. Pelbagai aditif aktif bahan kimia ditambah kepadanya. Komponen ketiga, yang diperlukan untuk pembuatan tindakan penembusan kalis air, adalah pasir hancur khas.

Biasanya, jenis kalis air ini digunakan di luar, kerana tujuan utamanya adalah untuk mengurangkan penembusan kelembapan kapilari dari tanah.

Prinsip tindakan adalah ini. Mendapatkan asas, kelembapan kapilari berinteraksi dengan bahan tambahan aktif. Bersama-sama dengan mereka, ia jatuh ke dalam pangkalan konkrit. Di sana, kelembapan mulai berinteraksi dengan komponen konstituen konkrit, sementara kristal terbentuk yang menyerupai filamen. Mereka menyumbat liang dalam konkrit, yang mengurangkan kekonduksian konkrit kepada kelembapan sifar.

Untuk operasi normal, lapisan bahan kalis air seperti itu mestilah dari 1 hingga 3 milimeter.

Walaupun fakta ini adalah hampir bahan luar, namun ia mungkin untuk memohon dari dalam. Prinsip permohonan dan tindakan tidak akan berbeza dengan apa-apa cara.

Adalah lazim untuk memanggil kalis air apa-apa skrin pelindung yang diperbuat daripada apa-apa bahan. Sebagai peraturan, tanah liat digunakan sebagai bahan semacam itu. Ia digunakan untuk asas dengan lapisan sehingga 50 sentimeter.

Hari ini, tanah liat bentonit yang dipanggil menjadi sangat popular. Walaupun dengan ketebalan lapisan 1-3 sentimeter, ia mungkin melindungi yayasan daripada menjadi basah.

Untuk memasang kalis air, anda perlu membersihkan permukaan dan menyelaraskannya. Seterusnya, buat pertama kali meletakkan lapisan kadbod, kemudian lapisan tanah liat bentonit. Kami meletakkan satu lagi kadbod di bahagian atas lapisan. Akibatnya, kadbod di bawah pengaruh kelembapan tanah terurai, dan permukaan asas dikelilingi oleh lapisan tanah liat sedemikian, sementara tidak menyentuhnya.

Momen umum apabila memasang kalis air

Pembinaan pada musim sejuk

Bagi lapisan batu dan bata lapisan kalis air perlu diletakkan pada ketinggian kira-kira 15-30 sentimeter lebih tinggi daripada paras tanah. Walau bagaimanapun, jika lantai diletakkan di atas rasuk, maka lapisan kalis air harus berakhir, tidak sampai ke bawah dari bawah, 5-15 sentimeter.

Jika rumah itu dilengkapi dengan ruang bawah tanah, kalis air disusun dalam dua peringkat:

 • Tahap pertama adalah di atas asas, seperti yang telah dikatakan di bawah lantai, ruang bawah tanah dari sentimeter pada 15;
 • Tahap kedua berada di ruang bawah tanah, kira-kira satu sentimeter 25 lebih tinggi daripada paras kawasan buta.

Dalam kes di mana meja bawah tanah berada di bawah lantai di ruang bawah tanah, maka dinding biasanya dilapisi dengan bitumen di luar. Untuk melakukan ini, ia dipanaskan dengan api dan digunakan pada dinding dalam dua lapisan, seperti cat. Di lantai, anda perlu meletakkan lapisan tanah liat kira-kira 25 sentimeter.

Tanah liat dibentangkan dengan konkrit, yang ketebalan harus sama dengan tidak kurang daripada seperlima ketebalan lapisan tanah liat, iaitu, dalam kes kita, lapisan konkrit hendaklah sekurang-kurangnya lima sentimeter. Lantai ini perlu dibiarkan kering, yang akan dicapai untuk minggu kedua.

Selepas lantai telah kering, ia mesti disapu dengan mastic, dan bahan bumbung perlu dibentangkan dalam dua lapisan. Selepas bahan bumbung dibentangkan, ia harus dituangkan dengan lapisan konkrit, yang dalam ketebalan harus sama dengan lapisan sebelumnya. Untuk kebolehpercayaan yang lebih tinggi, lapisan atas konkrit harus ditutup dengan simen, iaitu mengambil segelintir simen dan menyerakkannya ke mortar basah. Lapisan simen tulen hendaklah sekitar 1-2 milimeter. Selepas itu, ia diratakan dan dilicinkan.

Dalam kes apabila jadual air bawah tanah di atas lantai, adalah perlu bahawa bukan sahaja lantai, tetapi juga dinding kalis air. Dalam kes ini, lapisan air kalis air harus dikaitkan bersama. Untuk melakukan ini, kunci anjal dibuat di seluruh perimeter, yang diatur dari pakli. Tunda itu harus dibasahi dalam bitumen mastic, yang sebelum ini cair.

Sebagai peraturan, kalis air asas dari luar disusun setengah meter di atas paras aliran air bawah tanah.

Untuk melindungi dinding asas dari hujan, iaitu, dari hujan, dari leburan salju, kawasan buta didirikan, lebarnya harus lebih dari 70 sentimeter. Kawasan buta mesti mempunyai cerun yang diarahkan dari rumah. Di bawah turapan hendaklah terletak lapisan tanah yang dipadatkan atau dihancurkan batu. Kawasan buta itu sendiri perlu ditutup dengan lapisan mortar simen atau asfalt.

Melawan kelembapan kapilari di tempat konkrit bersentuhan dengan batu bata, lapisan roll kalis air diletakkan. Ia perlu diatur di sekeliling perimeter.

Ketika membina kalis air, perlu diingat bahawa dalam hal ini tidak ada cara terbaik untuk melindungi. Segala-galanya bergantung kepada iklim dan keadaan tanah tertentu. Dan juga dari beberapa ciri relief, contohnya, dari kedalaman aliran air bawah tanah, dari komposisi tanah dan sebagainya. Perlu juga diperhatikan bahawa tidak kira bagaimana kalis air itu dilakukan, penimbunan semula pondasi harus dilakukan dalam apa jua keadaan.

Pembalakan asas dan pekali pemadatan tanah

Peringkat utama pembinaan asas tali pinggang selesai - konkrit mengeraskan sebanyak 100%. Dalam perjalanan kerja, lumen terbentuk dalam sinus, serta ruang bebas ada di lubang. Substrat mestilah padat, jadi selepas selesai pengeringan, penambahan semula pondasi dilakukan. Pada permulaannya, tugas ini mungkin kelihatan sederhana, tetapi pada hakikatnya kita akan memerlukan pengiraan semula dan merayu kepada dokumen normatif untuk pembinaan SNiP. Tugas kami adalah untuk mempermudahkan proses dan menerangkan dengan kata-kata mudah bagaimana penambalan dilakukan, apa yang diperlukan untuk pemadatan, dan apakah pekali kepadatan.

Pengisian harus dilakukan apabila ruangan bawah tanah dan pondasi benar-benar beku. Hanya dengan itu tanah boleh mengambil beban dari dinding galas tanpa kerosakan.

Kerja yang dieksekusi dengan baik memastikan bahawa plat asas tidak luntur atau naik, lembap atau bergerak di bawah tekanan tanah. Pada forum pembinaan, anda boleh menemui banyak topik di mana orang berpendapat, bahan yang lebih sesuai untuk pemadatan. Kami mengesyorkan mempertimbangkan pekali dan mematuhi peraturan dan norma SNiP.

Dari SNiP, anda boleh mengambil tiga mata dan menggabungkannya menjadi satu. Penyusun SNiP memberitahu kami bahawa tanah yang diekstrak dari parit pangkalan paling sesuai untuk penyusunan semula. Daripada perumusan ini, kita dapat difahami bahawa kita tidak disyorkan untuk mengambil pasir dan campuran kerikil untuk penyusunan semula. Walau apa pun, terdapat pengecualian, apabila pasir adalah satu-satunya penyelesaian yang benar - ia jarang terjadi. Arahan dari SNiP membantu menjimatkan wang anda, kerana anda segera mengitar semula tanah yang diekstrak.

Keratan dari SNIP

Untuk memahami perkara-perkara dari SNiP, anda perlu dibimbing, adalah perlu untuk berunding dengan profesional. Sekiranya anda mengarahkan sesuatu projek, ia sudah mempunyai maklumat tentang bagaimana untuk mengisi asas pita, longgokan atau kolumnar. Kami akan menganalisis intipati proses itu, dan juga memberitahu anda tentang angka-angka utama yang diperlukan untuk pembinaan yang betul.

Dalam SNiP dikatakan bahawa backfill harus ditutup dengan tanah yang sama, tetapi jika pasir tidak diperlukan, maka faktor pemadatannya harus sesuai dengan indeks tanah asli ini. Untuk membuat pengisian dengan betul, anda perlu mengetahui ketumpatan tanah. Kelembapan dan kepadatan pekali yang ideal adalah 0.95. Menetapkan penunjuk ini perkhidmatan geodetik yang bekerja di setiap kawasan. Anda tidak perlu menyewa mereka, bahawa mereka akan memberitahu nisbah tersebut. Mereka sudah mempunyai data, kerana di kawasan anda kemungkinan besar sudah melakukan pekerjaan konstruksi.

Varian mengisi asas pita. Pelbagai bahan boleh digunakan untuk kerja ini.

Untuk proses pengedap yang akan dijalankan dengan betul, indeks kelembapan tanah harus optimum. Jika anda mengetahui bahawa kandungan lembapan tanah di kawasan anda tidak sepadan dengan yang diperlukan, anda perlu melakukan pelembab. Langkah seterusnya adalah ramming.

Terdapat beberapa penunjuk utama yang anda boleh menentukan kelembapan dan tahap pemadatan tanah:

 • Indeks kelembapan untuk tanah berat adalah 16-23%, dengan pekali air dan pemadatan menjadi 1,05%;
 • kandungan lembapan cahaya dan jenis tanah liat yang berat, serta untuk loam ringan adalah 12-17%, faktor pemadatan adalah 1.15;
 • untuk pasir cahaya dengan pecahan kasar, serta pasir berdebu, indeks kelembapan akan berada dalam lingkungan 8-12%, dengan faktor pemadatan sebanyak 1.35%;
 • Lempung berpasir yang ringan dan berdebu mempunyai indeks kelembapan 9-15% - ini adalah penunjuk optimum, tahap penyaluran air dan pemadatan tanah adalah 1.25%.

Skim, yang menunjukkan peringkat mengisi tanah.

Data-data ini dari SNiP adalah perkara biasa. Berkenaan dengan penunjuk yang tepat, mereka boleh diperolehi hanya melalui analisis makmal. Sekiranya tidak ada maklumat di laman web anda, maka perlu menghubungi pekerja perkhidmatan geodetik. Selepas mengambil sampel tanah, ia dibandingkan dengan norma SNiP. Jika kelembapan berlebihan diperhatikan di dalam tanah, ia dikeringkan. Jika pekali kelembapan terlalu rendah, maka tanah harus dibasahi.

PENTING! Pelembapan tanah tidak boleh dilakukan dengan air biasa, untuk tujuan ini, gunakan semen atau susu tanah liat. Dalam rangkaian, anda boleh mencari perkadaran untuk membuat "susu" seperti ini, tetapi kami mengesyorkan menggunakan resipi kami.

Susu memasak mesti disediakan seperti berikut:

 1. Sejumlah kecil simen diletakkan di dalam air. Air dan simen perlu diaduk ke jisim homogen.
 2. Oleh kerana kelangsungan dan kelikatannya, susu tidak sepatutnya berbeza dari air biasa.
 3. Penyelesaiannya sepatutnya menjadi warna putih yang membosankan, dengan itu nama - susu simen.

Selalunya, penambalan yayasan dijalankan oleh tanah liat, yang dalam dokumen pembinaan dipanggil tanah gred ke-2. Tanah biasa di sini tidak sesuai, dan tidak perlu diambil untuk tujuan ini chernozem. Campuran pasir batu, runtuhan atau pasir biasa tidak sesuai untuk mengisi sinus. Sebabnya ialah bahan-bahan ini mempunyai kalis air yang lemah, sebagai hasilnya, kestabilan asas akan berkurangan.

Gambar menunjukkan proses pengisian tanah dengan penggali. Anda boleh melakukan kerja sendiri tanpa menyewa peralatan pembinaan, tetapi prosesnya akan lebih lama.

Berhubung dengan penimbunan dan pemadatan dengan runtuhan atau pasir, ia digunakan di kawasan di mana jadual air bawah tanah terlalu tinggi untuk tanah liat biasa. Dengan bantuan pasir, anda boleh membuat saliran asas bangunan masa depan. Selain itu, ia mungkin untuk menampung asas dengan pasir jika kebolehtelapan tanah di tapak di mana pembinaan sedang dijalankan tidak lebih rendah daripada pasir.

Apabila bahan-bahan yang sesuai dipilih dan rancangan kerja anggaran ditentukan, ia tetap hanya untuk meletakkan pengisi dalam penggalian dan sinus. Agar kerja dilakukan secara kualitatif, perlu mengambil kira perkara-perkara berikut:

 • Selepas pengisian semula, item wajib akan menjadi ramuan tanah yang berkualiti tinggi. Sudah tentu, bahawa perkara terbaik dengan kerja ini akan menangani alat-alat mekanikal. Anda harus berfikir tentang membeli atau menyewa pemadat plat atau alat khas untuk membuat ramuan. Pada jackhammers menjual muncung untuk tamping.
 • Semak bahawa tanah liat yang digunakan untuk penyembur tidak terlalu kering atau basah. Dalam sesetengah kes, tanah liat perlu ditipis atau dikeringkan.
 • Apabila penambah belakang sinus dan penggalian selesai, adalah perlu untuk meletakkan buta di seluruh perimeter asas. Unsur ini digunakan untuk memastikan bahawa permukaan air tidak memusnahkan struktur.

Selepas pembinaan asas, struktur kejuruteraan kekal, yang juga perlu tertidur. Kerja-kerja ini dijalankan supaya asas rumah adalah tahan lasak dan stabil yang mungkin. Penumpukan parit dilakukan seperti berikut:

 1. Di bahagian bawah parit, perlu meletakkan lapisan batu hancur dalam jarak 10-15 cm Di atas, anda perlu mengisi parit dengan lapisan pasir 30-40 cm. Lakukan kerja ini sebelum memasang saluran paip. Di atas kusyen pasir, perlu terlebih dahulu meletakkan piring untuk telaga, yang akan diperlukan untuk pemasangan saluran paip.
 2. Apabila kusyen pasir sudah merempuh parit, ada kemungkinan untuk memulakan pemasangan talian paip. Kami mengesyorkan supaya segera dimasukkan ke dalam reka bentuk injap kawalan dan penutupan.
 3. Langkah seterusnya ialah pengeluaran telaga. Unsur-unsur ini paling baik dibuat dari cincin konkrit atau kerja keras standard.
 4. Parit hanya boleh diisi selepas pemeriksaan lengkap kualiti pemasangan telaga. Anda perlu menuangkan lapisan pasir 30-40 cm di atas paip. Bantal boleh dibanting dengan bantuan peralatan khas atau dengan tangan anda sendiri.
 5. Selanjutnya dalam parit sehingga mengisi penuh saliran tanah, membersihkan bahan organik. Ia harus masuk dalam lapisan 50-70 cm.
 6. Peringkat terakhir ialah pengisian tanah di atas kontur. Akibatnya, anda perlu mendapatkan "bukit" 20 sentimeter yang menonjol di atas tanah. Tentang itu anda tidak boleh bimbang, kerana pada musim gugur bukit tanah akan turun.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 51 = 57