Pembangunan semula pangsapuri dua bilik di Khrushchev

Varian perubahan Khrushchev: 1, 2, 3, 4 - bilik, gambar sebelum dan selepas

Bukan pangsapuri paling berjaya di rumah yang dibina pada zaman Khrushchev: kawasan yang sangat kecil dan perancangan yang tidak sesuai. Pada masa itu, masalah itu telah diselesaikan - untuk menyediakan setiap keluarga dengan ruang tamu yang berasingan, dan tiada siapa yang memberi perhatian khusus kepada keselesaan hidup. Daripada mereka yang baik, maka perancangan semula Khrushchev tidak menyebabkan sebarang kesulitan khusus: dinding galas, sebagai peraturan, hanya luar, semua yang lain adalah partition. Mereka boleh dihancurkan atau dipindahkan tanpa mengambil risiko keupayaan bawaan bangunan keseluruhan. Tetapi ini tidak bermakna kerja pembaikan boleh bermula tanpa projek dan koordinasi. Sebarang perubahan tertakluk kepada pendaftaran.

Apakah pembangunan semula dan cara mengaturnya

Perancangan semula adalah apa-apa perubahan konfigurasi sekatan di apartmen. Di dalam dinding galas, ia dilarang keras untuk mengubah apa-apa tanpa terlebih dahulu menilai kerosakan dan menentukan langkah-langkah untuk menghapuskannya. Dalam hal dinding atau partisi yang tidak diturunkan, semuanya tidak begitu rumit, walaupun disarankan terlebih dahulu membuat satu projek, kemudian untuk menyelaraskannya dan kemudiannya untuk meneruskan pelaksanaan gagasan.

Adalah berfaedah untuk mengetahui bahawa terdapat beberapa perubahan yang tidak dapat diterima yang anda tidak akan didamaikan:

 • Pengembangan kawasan "bilik basah" - dapur, bilik mandi dan tandas - dibenarkan hanya dengan mengorbankan premis teknikal. Lebih didiami mereka tidak boleh ditempatkan. Iaitu, anda boleh mengambil sebahagian daripada koridor, almari terbina dalam, lorong. Dalam hal ini, mungkin ada titik kontroversi mengenai beberapa jenis pembangunan semula. Khususnya, gambar di bawah menunjukkan seperti zon yang dipertikaikan.

Zon yang dipertikaikan dengan pengembangan kawasan bilik mandi

Potongan merah sebenarnya terletak di koridor, tetapi menurut dokumen-dokumen BTI itu adalah kawasan kediaman. Dan jika dalam bentuk ini untuk menyerahkan pembangunan semula, ia tidak akan diterima. Untuk mengelilingi halangan ini, pertama partition yang memisahkan koridor akan disediakan, membuat pembangunan semula ini, kemudian menyerahkan projek dengan kawasan bilik mandi yang diperbesarkan.

 • Apabila mengembangkan kawasan dapur, ini tidak boleh dilakukan:
  • kerana kawasan bilik mandi;
  • jika pengembangan berlaku disebabkan oleh kawasan ruang tamu, adalah mustahil untuk memasang peralatan kebersihan dan dapur (basuh dan dapur) di atasnya;
  • Jika dapur dilengkapi dengan dapur gas, adalah dilarang untuk menggabungkannya dengan ruang tamu.
 • Menukar dapur gas ke elektrik tidak selalu cara yang baik, tetapi anda boleh pergi ke titik terakhir dengan cara lain: dengan memasang pintu gelangsar atau "akordion".

  Pembentukan semula satu bilik Khrushchev

  Pangsapuri satu bilik tidur kebanyakannya dibeli oleh orang muda. Dalam kes ini, kemungkinan pilihan untuk memasang semula satu bilik Khrushchev - mengubahnya menjadi sebuah studio pangsapuri. Biasanya mengeluarkan semua partition antara bilik dan dapur, sering meruntuhkan partition lain memisahkan lorong.

  Opsyen perancangan semula odnushki di pangsapuri studio

  1

  Bahawa dalam mana-mana keadaan tetap tidak berubah adalah lokasi bilik mandi: sebarang pemindahan premis ini di bangunan pangsapuri adalah dilarang (kecuali untuk tingkat pertama).

  Dalam gambar di atas, pembangunan semula menyentuh bilik mandi, tetapi ia tidak mengubah lokasinya. Saiz telah berubah - kawasan telah meningkat disebabkan pemindahan dua dinding: yang menghadap ke bilik telah dipindahkan ke hadapan sedikit dan pintu sampingan telah dipindahkan lebih dekat ke pintu masuk. Ini membolehkan pemasangan mesin basuh. Dengan dia sering di pangsapuri kecil terdapat kesukaran. Lorong dalam versi ini kecil, tetapi di dalam bilik anda boleh memperuntukkan ruang untuk bilik persalinan.

  Satu lagi versi pembangunan semula Khrushchev 1-bilik dibentangkan dalam foto seterusnya. Dalam kes ini, mereka menggabungkan koridor dan dapur, pintu ke bilik dipindahkan lebih jauh dari pintu masuk, jadi fungsi bilik meningkat dengan ketara. Ia juga menjadi mungkin untuk memperuntukkan ruang untuk almari pakaian terbina dalam di koridor. Fungsi dapur tidak terjejas, kawasannya sebagai hasil pemusnahan partition walaupun sedikit meningkat - dengan 0.2 persegi.

  Pengubahsuaian 1 bilik Khrushchev

  Ia digunakan di sini yang lain meluas dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk meningkatkan ruang hidup - penebat balkoni dan loggias. Dengan tahap penebat yang mencukupi dan pemanasan pemanasan terdapat suhu yang selesa. Pada masa yang sama, anda boleh membersihkan tanpa sebarang kesulitan khas yang sebahagian dinding yang digunakan di bawah tetingkap. Selebihnya dinding tidak dapat disentuh. Dalam kes ini, sebuah pejabat dianjurkan di loggia yang dipanaskan.

  Susun atur Khrushchev: 1 bilik

  Pertimbangkan satu lagi versi pembangunan semula satu bilik Khrushchev, yang dibina di sebuah rumah bata. Terdapat dataran lain, balkoni dan bukan loggia, bilik mandi yang sangat kecil dan dapur kecil, tetapi partisi adalah sama seperti dalam kes sebelumnya.

  Oleh kerana penggunaan bilik mandi sudut dan penolakan bilik mandi, adalah mungkin untuk mengoptimumkan lokasi perkakas kebersihan supaya tempat dibuat untuk mesin basuh. Pada masa yang sama, dinding dibuat serong, yang memberikan peningkatan di kawasan dapur. Lorong sejati dalam versi ini agak kecil, tetapi dapur telah menjadi hampir satu meter (0.7 persegi) lebih.

  Ruang tamu meningkat disebabkan oleh penebat balkoni, meja dan kabinet dipindahkan ke sana. Keanehan dari pembangunan semula ini adalah bahawa pelanggan diperlukan di kawasan yang kecil untuk mempunyai 5 tempat tidur: untuk 3 orang anak dan 2 untuk orang dewasa. Seperti yang anda dapat lihat dalam gambar mereka semua ada: satu katil adalah dua tingkat kanak-kanak.

  Satu lagi varian pembangunan semula

  Kadang-kadang idea terdahulu, yang dipanggil, "tidak panas." Kekurangan dinding di dapur tidak semua dianggap normal, walaupun tidak ada partisi dari lorong, dan tidak dengan bilik ... Dalam varian seterusnya, pembentukan semula Khrushchev dilakukan kerana pemindahan partisi. Dinding sebelah lorong yang bergerak - berpindah ke sisi bilik. Pada masa yang sama, dinding depan lorong dipindahkan hampir ke pintu ke bilik mandi. Akibatnya, kawasan dewan telah diperbesarkan, ia mempunyai tempat untuk almari pakaian atau bilik persalinan.

  Untuk mengimbangi pengurangan di dalam kawasan bilik, kawasan dapur dikurangkan. Tetapi hampir tidak kehilangan fungsinya, kerana pemindahan partition ke pintu bilik mandi, tempat muncul untuk pemasangan peti sejuk. Perancangan semula Khrushchev ini membawa kepada hakikat bahawa ruang makan telah dipindahkan ke bilik, dan pintu berayun digantikan dengan gelongsor atau "akordion".

  Pada masa yang sama, bilik itu berbentuk L, dan ini memberikan peluang untuk memisahkan parti yang akan memisahkan bilik tidur kanak-kanak dari "ruang makan". Pilihan yang sama sesuai untuk mereka yang ingin membuat apartmen dua bilik dari sebuah apartmen satu bilik. Selalunya perubahan Khrushchev bermula oleh pasangan dengan anak kecil. Satu lagi versi perubahan apartmen 1-bilik di apartmen 2-bilik, dengan susunan awal yang lain.

  Dari odnushki lakukan sekeping kopeck

  Ini adalah cara yang paling mudah - untuk meletakkan partisi papan gypsum. Menduduki tidak boleh lebih daripada separuh lumen, supaya pada separuh kedua masih ada cahaya semula jadi.

  Odnushku dalam keping kopeck

  Satu lagi contoh bagaimana anda boleh menghidupkan sudut satu bilik "Khrushcheb" ke apartmen studio dengan bilik tidur khusus. Di dalam bilik tidur, tentu saja, tiada barang tambahan tidak boleh, hanya katil dan almari. Tetapi ia terpencil.

  Khrushchev dua bilik di rumah tahun-tahun ini, kebanyakannya. Kelemahan mereka mempunyai sama, serta dalam satu bilik: kawasan kecil dan perancangan tidak selesa, bilik laluan. Walau bagaimanapun, kebanyakan masalah boleh diselesaikan dengan memindahkan beberapa dinding. Sebagai contoh, bilik bersebelahan boleh dibahagikan, dan serentak dari dua bilik untuk membuat tiga bilik.

  Pembuatan Khrushchev: dari "trem" kita membuat dua bilik berasingan

  Kami meletakkan partition tambahan yang memisahkan bilik dari koridor. Oleh itu, bilik yang agak besar diperolehi, yang boleh digunakan sebagai ruang penyimpanan, atau boleh diubah menjadi ruang ganti. Bilik kedua - yang panjang dan sempit - dibahagikan kepada dua zon: bilik tidur dan ruang tamu dengan partition cahaya papan eternit atau bahan lembaran lain.

  Dalam gambar di bawah, terdapat satu lagi bilik berjalan kaki di bahagian kopeck: - Untuk masuk ke bilik kedua, yang pertama perlu diseberang dari satu dinding ke yang lain. Tata letak yang sangat malang dalam erti kata bahawa fungsi bilik pertama adalah sangat rendah: zon laluan "mati" jatuh. Dan sejak sering di akhir bilik kedua pantri dibuat, ia tidak boleh digunakan sepenuhnya.

  Satu lagi versi perubahan apartmen dua bilik dalam tiga bilik

  Menurut versi perubahan yang dicadangkan, bentuk bilik mandi disebabkan pemindahan dinding menjadi segi empat tepat, dewan digabungkan dengan bilik pertama. Ia digunakan sebagai ruang tamu, dari mana pintu masuk ke dapur dibuat. Bilik belakang dibahagikan kepada dua bilik tidur kecil. Perhatikan pembahagian antara dua bilik tidur - ia tidak linear, supaya mungkin untuk mengatur bilik persalinan kecil di kedua-dua bilik.

  Pembentukan semula Khrushchev: 2 bilik

  Anda boleh menghidupkan apartmen dua bilik biasa dalam panel Khrushchevka menjadi sebuah studio pangsapuri yang moden dengan ruang dapur gabungan. Tugas utama pembangunan semula ini adalah mendapatkan izin untuk memindahkan pintu masuk. Pada masa yang sama, bekas lorong berubah menjadi bilik persalinan. Dapur dan ruang tamu digabungkan dengan perbelanjaan partition sebahagiannya dirobohkan, dan bilik mandi juga digabungkan.

  Jika dikehendaki, bilik kedua boleh dibahagikan kepada dua dengan partition cahaya yang memisahkan bilik tidur kawasan kerja atau kabinet. Untuk pengezonan adalah lebih lengkap, tetapi di dalam bilik tidur terdapat akses ke cahaya matahari, partisi boleh dibuat tidak pada ketinggian penuh, tetapi kira-kira 1.5 meter.

  Satu varian yang menarik untuk mereka bentuk semula dua keping sudut

  Sangat berkesan menyelesaikan masalah mengubah sekeping kopeck dalam versi perubahan ini. Malah, ia menjadi sampah. Oleh kerana dewan itu lengang, kawasan bilik mandi bertambah. Partition yang memisahkan dapur dari bilik itu sebahagiannya dibongkar. Bilik kedua dibahagikan kepada dua bahagian, kawasan kedua dibesarkan disebabkan oleh almari dan almari. Ternyata dua bilik tidur berasingan, dan disebabkan oleh kenyataan bahawa pangsapuri adalah sudut, terdapat tingkap di kedua-duanya.

  Koridor ini mempunyai bentuk yang luar biasa - dindingnya terletak secara menyerong. Fungsinya adalah kecil, tetapi juga kawasan itu. Dan yang lain adalah pilihan yang sangat baik.

  Pengubahsuaian 3 x bilik Khrushchev

  Memperbaiki pangsapuri tiga bilik di siri Khrushchev II-57.3.2. Yang terburuk dalam versi ini ialah saiz tandas dan tandas bilik mandi. Pada dasarnya, untuk memperbaiki keadaan dan mula membaiki. Untuk perancangan semula, sekatan antara tandas dan bilik mandi telah dialih keluar, bahagian bersebelahan koridor dipagar oleh dinding di mana pintu dibuat. Memandangkan di kawasan yang terdapat koridor sebelum ini, kalis air lantai lebih buruk, langkah tambahan diperlukan di zon ini.

  Pembentukan semula hruschevki tiga bilik: sebelum dan selepas gambar

  Titik lemah kedua susun atur asal: tidak ada tempat untuk meletakkan kabinet. Di bahagian tengah koridor, ada kabinet dinding kecil, tetapi sangat kecil. Dalam hal ini, ia telah memutuskan untuk memindahkan dinding salah satu bilik tidur, dan di tempat kosong untuk membuat almari pakaian.

  Untuk menyatukan dapur dan ruang tamu, sebahagian dinding telah musnah. Menurut projek itu, perlu meningkatkan dinding dan lantai galas bersebelahan. Oleh kerana dapur di dapur adalah gas, pintu diperlukan. Gelongsor dibekalkan.

  Versi seterusnya pengubahsuaian itu dirancang untuk meningkatkan kawasan bilik mandi, dan juga menghidupkan salah satu bilik ke ruang tamu, dengan akses ke dapur. Dalam perjalanan, anda perlu mendapatkan dua bilik tidur.

  Pembangunan semula apartmen 3 bilik Khrushchev

  Bahagian dinding antara tandas dan bilik mandi dibongkar, sebahagian dari koridor berangkat ke bilik mandi. Untuk mengatur ruang normal lorong, dinding bergerak sedikit dari salah satu bilik. Di dapur membuat pintu masuk dari ruang tamu, di dinding bertentangan pintu masuk ke bilik tidur kedua dibuat, dan unit pintu, yang sebelum ini membawa kepada bilik tidur kedua dibongkar, pembukaan ditutup. Mengenai reka bentuk gerbang yang dibaca di sini.

  Pembentukan semula susun atur: sebelum dan selepas

  Pilihan lain. Tugas utama, yang diselesaikan dengan perancangan semula Khrushchev - peningkatan dalam ruang dapur dan bilik mandi. Penyelesaian untuk bilik mandi adalah tradisional - mereka mengeluarkan tiang-tiang dan juga menyamakan dinding. Dapur kecil digabungkan dengan ruang makan. Dia juga mendapat tempat untuk sekumpulan rehat - sofa dan TV.

  Menyelesaikan masalah lain: bilik laluan dibahagikan. Ini berlaku kerana pengurangan kawasan, tetapi premis menjadi lebih berfungsi, dan di kawasan tertutup dua bilik almari pakaian dibuat.

  Jika anda berfikir tentang membuang pemisah antara dapur dan bilik, anda boleh membaca mengenai reka bentuk dapur dan ruang tamu di sini.

  Membuat semula 4 x bilik Khrushchev

  Dengan peningkatan jumlah bilik di apartmen susun atur ini, keburukan hanya diperburuk: bilik mandi dan dapur kecil tidak lagi menjadi, bilik sering - pos pemeriksaan. Salah satu pilihan yang paling tidak disukai dalam gambar di bawah. Inilah yang "SEBELUM" itu.

  Pengubahsuaian 4 x bilik Khrushchev: foto "sebelum"

  Pangsapuri ini agak besar di lorong kawasan, tetapi ia tidak cekap. Satu-satunya sudut dengan dinding yang layak dihuni oleh sebuah gudang. Semua dinding lain bermasalah: 7 pintu memasuki lorong.

  Pengubahsuaian 4 x bilik Khrushchev: foto "selepas"

  Dalam versi bilik yang dicadangkan mempunyai bentuk yang lebih tepat - lebih hampir dengan alun, yang lebih mudah digunakan. Terdapat dua bilik tidur yang berasingan, dan dua bilik menjadi ruang makan dan ruang tamu. Dari lorong terdapat pintu masuk ke bilik almari pakaian yang tertutup.

  Bilik mandi terus berasingan, kawasan bilik mandi diperbesar kerana meluruskan dinding. Bahagian yang sebelum ini milik koridor juga memerlukan pengukuhan kalis air.

  Pemilihan pilihan yang sangat baik, terima kasih.

  Apa loggia pancake di Khrushchev? Adakah anda bercakap sama sekali? Semua Khrushchevs disiapkan hanya dengan balkoni.

  Saya mempunyai 4 bilik Khrushchev dengan loggia besar 1.2 x 5.59

  Pembentukan semula Khrushchev: 1, 2, 3, 4 bilik, foto sebelum dan selepas

  Pada zaman Khrushchev, pangsapuri tidak sepenuhnya berjaya dibina di bangunan kediaman. Kawasan adalah sangat kecil, susun atur yang belum dibangunkan. Objektif utama masa itu adalah untuk menyediakan setiap keluarga dengan ruang tamu yang berasingan. Bagi keselesaan hidup, dia bukan sebahagian daripada tugas itu. Kelebihan pangsapuri tersebut adalah mudah untuk menjadualkan semula, kerana dinding galas adalah luaran, dan dinding dalaman adalah sekatan yang boleh dirobohkan atau dipindahkan tanpa mengurangkan keupayaan menanggung beban seluruh bangunan. Walaupun demikian, perlu ada satu projek untuk penstrukturan semula dan penyelarasan dengan organisasi yang berkaitan. Hakikatnya adalah bahawa apa-apa perubahan dalam pembinaan bangunan itu mesti didaftarkan.

  Apakah pembangunan semula dan cara mengaturnya

  Sebarang perubahan dalam konfigurasi dinding dan sekatan di apartmen dianggap sebagai pembangunan semula. Bagi dinding galas, mereka tidak dapat disentuh sama sekali. Sekiranya terdapat dinding atau sekatan yang tidak dibebankan, maka semuanya tidak begitu serius, tetapi perlu untuk menyusun projek itu, dan selepas itu ia perlu diselaraskan dan hanya mungkin untuk memulakan pelan tersebut.

  Pada masa yang sama, terdapat variasi perubahan yang tidak dapat diselaraskan di bawah mana-mana syarat:

  • Perkembangan kawasan premis seperti dapur, bilik mandi dan tandas boleh dilakukan hanya dengan mengorbankan premis teknikal. Di atas ruang tamu, mereka tidak dibenarkan. Dalam kes ini, anda boleh mengurangkan kawasan koridor, almari pakaian terbina dalam, lorong, dan lain-lain. Oleh itu, ada pilihan kontroversi untuk beberapa pembangunan semula. Gambar di bawah menunjukkan zon yang dipertikaikan.

  Serpihan yang diletakkan dalam warna merah adalah praktikal di dalam koridor, tetapi dokumen BTI menunjukkan bahawa ini adalah kawasan kediaman. Sekiranya pilihan untuk memohon pembangunan semula, mereka tidak akan diambil. Agar tidak bertengkar dengan undang-undang, anda mesti terlebih dahulu meletakkan partition yang pagar koridor dan dalam bentuk ini projek itu dikemukakan untuk meningkatkan kawasan bilik mandi.

  Memperluas kawasan dapur, anda tidak boleh lakukan:

  • Untuk mengembangkan perbelanjaan bilik mandi.
  • Dalam hal memperluaskan dapur disebabkan oleh ruang hidup, dapur tidak perlu memasang perkakas kebersihan dan dapur.
  • Sekiranya dapur mempunyai gas, maka ia tidak boleh digabungkan dengan ruang tamu.

  Titik ini boleh dielakkan jika anda memasang pintu sebarang reka bentuk, termasuk yang dipisahkan atau pintu akordion.

  Khrushevka satu bilik: pembangunan semula

  Keluarga muda cenderung membeli pangsapuri satu bilik. Khrushchev satu bilik dengan mudah boleh diubah menjadi studio pangsapuri, yang merupakan pilihan yang sangat baik untuk golongan muda. Dalam hal ini, hapus partisi yang memisahkan bilik dan dapur, serta lorong.

  Dalam kedua-dua kes, premis seperti itu, seperti bilik mandi, tetap tidak disentuh, kerana ia tidak boleh dipindahkan jika bukan lantai pertama.

  Dalam gambar di atas, dapat dilihat bahawa pembangunan semula telah menyentuh bilik mandi sebahagiannya, disebabkan pergerakan dua dinding untuk jarak yang jauh. Ini adalah dinding menghadap dewan, dan dinding yang memisahkan lorong. Oleh kerana sedikit peningkatan di kawasan itu, mungkin untuk meletakkan mesin basuh. Di dalam bilik kecil selalu ada kekurangan ruang apabila anda perlu memasang peralatan rumah tangga moden. Walaupun lorong tidak besar, tetapi bilik mempunyai ruang yang cukup dan anda boleh memasang bilik persalinan.

  Satu lagi gambar menunjukkan satu lagi versi pembangunan semula 1 bilik Khrushchev. Pilihan ini berbeza kerana mereka menggabungkan dapur dan koridor. Pintu-pintu ke bilik dipindahkan lebih jauh dari pintu masuk, yang memungkinkan untuk menggunakan ruang tamu lebih optimum. Hasil daripada reka bentuk ini, tempat muncul di koridor di bawah almari pakaian terbina dalam yang bergaya. Ini tidak menjejaskan fungsi dapur, dan kawasannya meningkat sebanyak 0.2 meter persegi.

  Baru-baru ini, ramai penduduk berlatih cara lain untuk meningkatkan ruang hidup - ini adalah gabungan loggias dan balkoni. Tetapi untuk ini adalah perlu untuk berhati-hati memanaskan dinding balkoni dan loggias, serta memanaskannya. Hasilnya, anda boleh mendapatkan bilik lain dengan suhu optimum, di mana anda boleh meletakkan, sebagai contoh, satu kajian.

  Terdapat satu lagi pilihan untuk memasang semula satu bilik Khrushchev yang terletak di sebuah rumah bata. Terdapat kawasan-kawasan bilik mandi dan dapur yang sangat kecil, tetapi partisi diletakkan sebagai standard.

  Dalam kes ini, adalah wajar untuk meninggalkan mandi yang memihak kepada bilik mandi. Ini akan mengoptimumkan ruang berguna di bilik mandi, meletakkan paip dengan betul dan meletakkan mesin basuh di sana. Dalam kes ini, salah satu dinding adalah chamfered, dan kawasan dapur tidak ketara, tetapi meningkat, walaupun kawasan lorong agak berkurang.

  Ruang tamu boleh ditingkatkan dengan memperluaskan ke balkoni, menyekatnya dengan sewajarnya. Di balkoni anda boleh memasang almari pakaian dan meja. Perancangan semula ini agak relevan jika keluarga terdiri daripada lima orang: 3 kanak-kanak dan 2 orang dewasa. Dalam kes ini, adalah wajar untuk memasang satu katil dua tingkat untuk kanak-kanak. Pada gambar seterusnya anda boleh melihat versi yang sama dari perubahan apartmen.

  Malangnya, tidak semua orang suka mempunyai pangsapuri studio, kerana tidak semua orang melihat bilik mandi, di mana mandi dan tandas digabungkan. Ramai orang tidak suka ketiadaan dinding, apabila anda tidak boleh duduk di dapur tanpa disedari orang lain, terutamanya kerana ini berkaitan dengan kehadiran kanak-kanak, dan bahkan di dalam satu bilik apartmen.

  Dalam kes ini, pembangunan semula dijalankan melalui pemindahan sekatan, bergantung kepada keutamaan. Dinding sisi lorong harus dipindahkan ke sisi bilik, dan dinding depan dipindahkan, hampir dekat dengan pintu ke bilik mandi. Selepas tindakan tersebut kawasan vestibule meningkat dan kini terdapat peluang pemasangan di dalam dewan yang dibina dalam kes dan almari pakaian.

  Sememangnya, kawasan bilik dikurangkan, jadi anda perlu mengimbangi kekurangan ruang dengan mengorbankan dapur. Walaupun demikian, setelah memindahkan dinding lebih dekat ke pintu bilik mandi, tempat dibuat untuk peti sejuk. Akibat perancangan semula itu, ruang makan sebahagian dapur bergerak ke bilik. Untuk mengoptimumkan ruang, anda mesti memasang pintu gelangsar atau akordion pintu.

  Pada masa yang sama, bilik itu berbentuk L, di mana anda boleh memasang partition untuk membahagikan bilik ke dalam zon dewasa dan kanak-kanak. Dengan prinsip yang sama, anda boleh membuat apartmen dua bilik dari sebuah apartmen satu bilik. Ini sangat penting dalam kehadiran kanak-kanak.

  Terdapat satu lagi pilihan untuk pembangunan semula pangsapuri 1 bilik, tetapi hanya dengan tata letak asal yang berlainan. Dalam kes ini, penukaran adalah minimum dan dikurangkan kepada susunan partition papan gypsum. Ia dipasang supaya ia tidak melebihi setengah daripada jurang, supaya pencahayaan boleh didapati di bahagian kedua.

  Sebagai pilihan, ia dicadangkan untuk mengubah reka bentuk sudut satu bilik Khrushchev, ke apartmen studio dengan peruntukan tempat tidur. Di bahagian pangsapuri ini hanya boleh muat tempat tidur dan almari pakaian, tetapi ada satu tambahan penting: bilik tidur diasingkan.

  Khrushchevka dua bilik: membuat semula

  Dalam bangunan pada tahun-tahun itu, apartmen dua bilik jauh lebih besar daripada pangsapuri satu bilik, tetapi masalah yang mereka ada adalah sama: kawasan kecil dan tidak dianggap sebagai susunan bilik, dengan adanya bilik laluan. Jika anda berurusan dengan memindahkan dinding, maka kebanyakan masalah diselesaikan. Sebagai contoh, adalah mungkin untuk memisahkan bilik bersebelahan, dan selepas itu anda boleh membuat apartmen dua bilik dan apartmen tiga bilik. Untuk melakukan ini, cukup untuk memunggah partition lain, yang memisahkan bilik dari koridor. Hasilnya, terdapat kawasan berguna tambahan di mana anda boleh menempatkan bilik persalinan dan almari. Bilik kedua yang diperolehi adalah lebih lama dan sempit, dibahagikan kepada dua bahagian, dengan cara partition plasterboard.

  Gambar di bawah menunjukkan varian kedua perancangan ruang tamu yang tidak berjaya pada masa itu. Di sini, untuk masuk ke bilik kedua, anda perlu melalui yang pertama. Susun aturnya sangat malang yang, sebagai tambahan kepada kawasan kecil, bahkan zon mati muncul, yang mengganggu fungsi bilik-bilik. Kadang-kadang, di dalam bilik kedua terdapat sebuah almari, yang tidak dapat digunakan sepenuhnya.

  Selepas perubahan pilihan ini, mandi mengambil bentuk persegi, dan baldu menyertai bilik pertama. Dalam kes ini, ia berfungsi sebagai ruang tamu, dari mana pintu masuk ke dapur terbentuk. Bilik yang seterusnya, lebih jauh dibahagikan kepada dua bilik tidur. Pemisahan antara kedua-dua bilik tidur dipasang sedemikian rupa sehingga ada ruang untuk bilik persalinan kecil dan bilik tidur yang lain.

  Hruschevku dua bilik biasa di rumah panel, mungkin menjadi studio pangsapuri, menggabungkan ruang tamu dan dapur. Tugas utama perubahan semacam itu adalah untuk menggantikan pintu masuk. Disebabkan ini, sebuah lorong besar berfungsi sebagai bilik persalinan. Pada masa yang sama, tandas dan tab mandi digabungkan, dan dapur dan ruang tamu digabungkan dengan perbelanjaan sebahagian parti yang dibongkar.

  Sekiranya ada keinginan, maka bilik kedua boleh dibahagikan kepada dua bahagian, kerana pemisahan drywall, yang akan memecah kawasan kerja dan tidur. Untuk menembusi cahaya bilik tidur, partition itu perlu dinaikkan ke ketinggian tidak lebih daripada 1.5 meter.

  Varian menarik perubahan apartmen 2-bilik di 3-bilik. Di sini dewan pintu masuk agak miring, yang memungkinkan untuk meningkatkan kawasan bilik mandi, dan partition, yang dipasang di antara dapur dan bilik, sebahagiannya dikeluarkan. Bilik kedua dibahagikan kepada 2 bahagian, kawasan yang meningkat disebabkan oleh almari dan almari. Akibatnya, terdapat 2 bilik tidur, dan sebagai apartmen adalah sudut, maka di setiap bilik tidur ada tingkap.

  Koridor itu mengambil bentuk yang menarik, kerana dindingnya disusun secara menyerong. Akibatnya, pilihan yang baik diperoleh, walaupun fungsi koridor berkurang dengan ketara.

  Tiga bilik Khrushchev: menukar lokasi bilik

  Siri Khrushchev 11-57.3.2 berbeza saiz tandas dan bilik mandi yang sangat kecil. Prosiding dari ini, perubahan apartmen itu hanya perlu, memandangkan planet sudah menjadi milenium ke-3 dan ketersediaan barang kebersihan moden dan perkakas rumah menunjukkan keperluan seperti itu. Untuk mengoptimumkan ruang hidup, anda perlu mengeluarkan partition antara bilik mandi dan tandas. Bahagian koridor, yang bersebelahan bilik mandi, dipagar oleh dinding di mana pintu ke bilik mandi terletak. Satu-satunya masalah ialah pengukuhan kalis air di bahagian ini, di mana koridor itu digunakan.

  Susun atur asal tidak membenarkan pemasangan kabinet. Dalam seksyen kecil koridor yang berada di bawah bilik mandi, terdapat sebuah almari kecil, tetapi dimensinya sangat kecil sehingga membolehkan anda menyembunyikan barang-barang kecil sahaja. Oleh itu, adalah perlu untuk memindahkan dinding salah satu bilik tidur, supaya almari pakaian dapat masuk ke ruang kosong.

  Untuk menyatukan dapur dan ruang tamu, anda perlu menyingkirkan sebahagian dinding. Dalam kes ini, perlu mengukuhkan dinding galas yang sama dan bertindih. Oleh kerana dapur di dapur adalah gas, kita perlukan pintu. Sebagai pilihan, anda boleh memasang gelongsor.

  Terdapat juga satu lagi pilihan untuk pembaikan, membolehkan anda untuk meningkatkan kawasan bilik mandi, serta mengubah mana-mana bilik ke ruang makan-makan, dari mana anda boleh mengakses dapur. Pada masa yang sama, anda perlu membentuk dua bilik tidur.

  Untuk ini, sekatan antara bilik mandi dan tandas dikeluarkan, dan sebahagian daripada koridor dikeluarkan untuk bilik mandi. Sekarang masuk ke dapur akan berada di sisi ruang tamu, dari seberang ruang tamu, pintu masuk ke bilik tidur kedua terbentuk.

  Bagi unit pintu yang terletak di bilik tidur kedua, ia mesti dibongkar dan pembukaan dibuka.

  Varian seterusnya pembangunan semula itu direka untuk meningkatkan kawasan berguna bilik mandi dan dapur. Bagi bilik mandi, ia diperluaskan dengan cara yang klasik: mengeluarkan partition antara bilik mandi dan tandas, dan juga memangkas dinding. Dapur mengembang dengan mengorbankan bilik. Penyelesaian ini membolehkan anda membuat tempat untuk bersantai, di mana anda boleh memasang sofa dan TV.

  Ternyata anda boleh membahagikan bilik laluan. Walaupun kawasan tersebut telah menurun, tetapi mereka telah menjadi lebih berfungsi. Di dataran kosong anda boleh meletakkan bilik persalinan.

  Hruschevka empat bilik: diperbaiki semula

  Ini adalah perancangan yang sangat malang dengan peningkatan bilangan tempat tinggal masalah menjadi semakin banyak. Kehadiran dapur kecil dan bilik mandi kecil, dengan bilik laluan, memperbesar gambar keseluruhan. Dalam gambar di bawah, salah satu pilihan yang paling tidak disangka. Di sini digambarkan apa yang sebelum perubahan.

  Walaupun apartmen ini mempunyai dewan pintu masuk yang agak besar, ia (lorong) tidak digunakan sepenuhnya, tetapi sudut normal yang tersedia diduduki oleh pantri.

  Masalahnya juga berkaitan dengan fakta bahawa tujuh pintu memasuki lorong. Satu variasi perubahan dicadangkan, apabila semua bilik dirancang semula ke dalam bentuk yang betul, seperti persegi. Pendekatan ini memudahkan untuk menggunakan fungsi apartmen secara keseluruhan. Dua bilik digunakan di bawah ruang makan dan di bawah ruang tamu, dan dua bilik tidur tidak disentuh. Masuk ke bilik persalinan berpagar dari lorong.

  Mandi dan tandas tidak digabungkan, tetapi kawasan mereka meningkat disebabkan oleh meratakan dinding. Kawasan yang sebelum ini diduduki oleh koridor, memerlukan pengukuhan kalis air.

  Khrushchev telah lama hidup lebih lama dari sudut pandangan teknikal, tetapi juga dari sudut pandangan moral. Di samping itu, perancangan moden mengambil kira kelemahan masa lalu dan tidak membenarkan salah perhitungan sedemikian. Mereka yang masih hidup di Khrushchev, setiap minit dan setiap saat berfikir bagaimana untuk membaiki dengan cepat, untuk menghilangkan dapur kecil, tandas dan mandi, serta melalui bilik-bilik di mana ruang berguna bilik kecil tidak digunakan secara optimum.

  Pada masa yang sama, ia perlu diambil kira bahawa terdapat satu lagi masalah, tidak kurang serius adalah organisasi projek pembangunan semula dan kelulusannya. Malangnya, birokrat tidak mahu bertemu pemilik Khrushchevites. Keputusan sedemikian sangat sukar dan menyusahkan, dan bahkan agak mahal. Dalam hal ini, banyak pemilik pangsapuri meningkatkan kehidupan mereka sendiri dan mengulangi pangsapuri mereka secara diam-diam. Di bawah syarat-syarat tertentu, apabila anda perlu menjual sebuah apartmen, anda perlu membayar penalti untuk pembangunan semula secara spontan. Jika semuanya dilakukan tanpa melanggar teknologi, maka pasport untuk apartmen akan diubah, secara semula jadi untuk bayaran.

  Tetapi di sini terdapat masalah lain, yang berkaitan dengan fakta bahawa sesetengah pemilik pangsapuri, ketika menjalankan pembangunan semula, masih melanggar syarat dan norma, yang kadang-kadang membawa kepada akibat buruk.

  Prosiding ini dapat disimpulkan bahawa adalah wajar untuk menyelaraskan sebarang kerja dengan organisasi yang relevan dan mendapatkan izin untuk melakukannya, jika tidak, anda boleh menangani undang-undang, yang akan melibatkan liabiliti pentadbiran atau jenayah.

  Kaedah pembangunan semula apartmen 2-bilik di Khrushchev, foto idea itu

  Masalah ruang terhad di Khrushchevs agak difahami. Rumah-rumah dibina pada masa penduduk bandar berkembang pesat, tetapi bagaimana untuk mengatur kehidupan sehari-hari untuk orang moden yang tinggal di sebuah apartmen dengan kawasan kecil dan perancangan tidak selesa? Menyelesaikan masalah ini akan membantu pembangunan semula diri dari pangsapuri 2 bilik Khrushchev foto, ciri-ciri, kelebihan dan kekurangan yang selanjutnya dalam bahan.

  Kelebihan dan kekurangan pembangunan semula

  Ciri-ciri susun atur pangsapuri dua bilik yang selesa di Khrushchev agak terasa, dan contohnya dikumpulkan dalam pemilihan gambar kecil. Sering kali ini adalah aspek negatif seperti ketidakselesaan dari susunan bilik yang tidak selesa, ruang terhad disebabkan oleh kawasan kecil di dalam bilik. Itulah sebabnya para pemilik pangsapuri tersebut berusaha untuk membangun kembali dengan menarik pembina briged yang diupah. Untuk menjimatkan wang, anda boleh memperbaiki diri anda.

  Pembaikan Khrushchev dengan reka bentuk semula mempunyai kedua-dua kebaikan dan keburukan. Kelebihan penyelesaian ini adalah seperti berikut:

  • Bilik-bilik menjadi lebih luas dan selesa, dan kawasan pedalaman mereka lebih kediaman;
  • banyak tembok di rumah tersebut tidak berfaedah, jadi dengan semangat untuk mengatasi pembongkaran mereka boleh cukup cepat. Dinding galas tidak digunakan, dan reka bentuk baru akan memuaskan anda sepenuhnya;
  • Susun atur baru membuka kemungkinan tanpa had untuk pemilik apartmen. Reka bentuk premis boleh berbeza, yang membolehkan anda untuk menunjukkan imaginasi, membuat kemasan permukaan yang unik, menghiasi pedalaman.

  Proses pembangunan semula mempunyai kelemahan seperti:

  • kerumitan reka bentuk pembaikan dan reka bentuk, kerana ia membayangkan pembongkaran dan pendirian dinding dan jeti di apartmen;
  • mengambil ruang salah satu bilik bersebelahan kerana pemisahan;
  • memerlukan pelaburan tambahan dalam pembongkaran dinding dan reka bentuk bilik. Walau bagaimanapun, apabila melakukan kerja itu sendiri, kepentingan kelemahan ini boleh dikecilkan;
  • pembaikan yang lebih lama, peningkatan pencemaran dengan runtuhan pembinaan dan habuk selepas kerja.

  Idea tentang perancangan semula yang berbeza, reka bentuk mereka benar-benar unik. Tetapi apabila melakukan kerja, sering terdapat masalah: bagaimana untuk mendamaikan perbaikan di pihak berkuasa bandar yang relevan? Adalah perlu untuk memastikan bahawa pelan pembaikan tidak termasuk dalam pembinaan semula. Konsep ini menyediakan pemasangan, penggantian, pemindahan komunikasi kejuruteraan, unit kebersihan, elektrik, dan sebagainya. Semua perubahan ini mesti dibuat dalam pasport teknikal apartmen. Sekiranya peristiwa itu tidak dirancang, sahkan pembangunan semula tidak perlu. Sekiranya kerja pembaikan termasuk operasi sedemikian, mereka perlu diselaraskan dan dimasukkan dalam pasport teknikal.

  Untuk memerintahkan, tidak mungkin untuk menghasilkan kertas yang diperlukan dengan cepat, keseluruhan proses boleh mengambil masa sehingga 8 bulan. Untuk memendekkan waktu ini adalah mungkin, jika terus ditujukan kepada pihak berkuasa perumahan. Tetapi kerjasama dengan hartanah, syarikat pembinaan akan menelan sejumlah wang tertentu.

  Adalah penting untuk diingat bahawa tidak semua jenis perancangan semula memerlukan perdamaian. Antara perubahan yang tidak memerlukan koordinasi:

  • ereksi atau penyingkiran dari bahan ringan, sebagai contoh, dari eternit;
  • pemindahan partition dalaman;
  • hiasan balkoni atau loggia dengan panel plastik.

  Tetapi terdapat beberapa proses yang tidak boleh dilakukan tanpa persetujuan. Kerja-kerja sedemikian termasuk:

  • pengembangan kawasan apartmen kerana tangga;
  • penyingkiran struktur galas beban dan pemindahan komunikasi kejuruteraan;
  • penyatuan beberapa premis menjadi satu.

  Pangsapuri di rumah lima tingkat, dipanggil hruschevkami, dicirikan oleh ciri-ciri negatif, begitu ramai orang tidak sabar untuk mempertimbangkan pilihan untuk perancangan semula dengan tangan mereka sendiri. Untuk memilih salah seorang daripada mereka, anda perlu memahami dengan teliti jenis pembangunan Khrushchev yang paling relevan dalam kes ini, apa projek, idea yang paling berjaya dan tidak menggunakan dinding beban.

  Apa jenis pembangunan semula yang dirancang, tiga zon berfungsi mesti ada di apartmen:

  Sebagai persembahan amalan, bilik-bilik bersebelahan di rumah-rumah tersebut menyebabkan banyak kesulitan untuk orang-orang yang tinggal di sini. Tetapi ada jalan keluar dari keadaan ini. Ada kemungkinan untuk membahagikan dua bilik, ada yang berkurang di salah satu daripadanya kawasan yang berguna. Pilihan berikut adalah mungkin.

  Tetapi ketua keluarga besar, melakukan pembaikan, tetapi meninggalkan partisi antara bilik-bilik ini, meletakkan pintu di antara mereka. Maka ia perlu untuk mengurangkan kawasan kedua-dua bilik dengan memindahkan dinding yang lebih kecil ke dalam. Dan pada partition yang dibentuk, anda boleh memasang satu pintu setiap bilik. Oleh itu, koridor di apartmen akan dilanjutkan, tetapi bilik akan menjadi berasingan, seperti dalam gambar di bawah.

  Dewan di Khrushchev sering menyambung ke dapur, meter persegi kurang yang tidak membenarkan untuk menampung di dalam apa-apa ruang semua item teknologi yang berkaitan di sini, perabot dan sebagainya. Dengan mengeluarkan sebahagian dinding dalaman di dalam apartmen terdapat lebih banyak ruang. Dan dengan zon yang sesuai ruang yang diperolehi, menerapkan kaedah pengembangan visual ruang, anda boleh membuat dalaman yang benar-benar berfungsi, selesa dan menarik. Mengambil kesempatan daripada idea-idea penghias yang berpengalaman.

  Pembaikan mempunyai kelebihan seperti:

  • Gabungan dewan dengan dapur membolehkan anda memperuntukkan zon yang berasingan untuk memasak, makan dan berehat, tidak dibebani dinding yang berlebihan. Memisahkan kawasan-kawasan yang digambarkan boleh dengan menamatkan dinding, lantai dan siling, melalui pembinaan lantai bergerak, serta menggunakan tirai cahaya benang dan sebagainya;
  • kaedah ini membolehkan anda memberikan fungsi maksimum apartmen;
  • estetik, kombinasi dewan dan dapur kelihatan sangat asli. Hari ini, reka bentuk ini sangat bergaya.

  Asli kelihatan seperti ruang di Khrushchev, di mana ruang tamu, dapur dipisahkan oleh kaunter bar. Bahagian dalaman sedemikian rupa adalah penampilan yang berfungsi dan menarik, seperti yang dibuktikan oleh gambar di bawah.

  Jika dapur bersebelahan dengan balkoni, ruangnya boleh digunakan untuk meningkatkan kawasan dapur. Balkoni partition antara ditarik balik, dapur dilanjutkan dan meter utiliti tambahan persegi diletakkan ruang makan, seperti dalam gambar di bawah. Hanya dalam kes ini akan perlu untuk melaksanakan kerja-kerja pemanasan beranda, untuk berada di dapur ia adalah selesa dalam masa musim sejuk, dan kesusahan yang disebabkan oleh suhu yang rendah tidak timbul.

  Setiap orang memutuskan yang perancangan semula Khrushchev dua bilik akan lebih selesa baginya, selesa, tetapi lebih baik untuk mendengar pendapat ahli. Ruang bilik mandi juga boleh ditingkatkan dengan menyambungkannya ke tandas, seperti dalam gambar di bawah. Ia mudah, praktikal, selain ia kelihatan sangat asli.

  Oleh kerana langkah reka bentuk ini, anda boleh menyimpan beberapa ruang meter persegi, yang akan sesuai dengan mesin basuh atau bakul dobi. Pada masa yang sama, dinding galas akan kekal, dan ini adalah kebangkitan pembangunan semula, kepentingan yang sukar untuk menaksir pemilik apartmen yang tidak selesa di Khrushchev.

  Walau bagaimanapun, jangan berfikir bahawa idea sedemikian membolehkan anda meletakkan mandi besar di bilik mandi di Khrushchev. Adalah lebih baik untuk menggantikan tab mandi dengan gerai mandi, maka ruang itu akan berfungsi, menarik pada masa yang sama. Di samping itu, kelemahan lain untuk penyelesaian sedemikian juga tersedia. Seperti mana-mana pembangunan semula tempat tinggal, gabungan dua bilik menarik kos bahan yang lebih tinggi untuk pembaikan dengan pembangunan semula.

  Apa lagi yang akan membantu menjimatkan ruang di Khrushchev dan menjadikannya lebih selesa? Idea pereka yang berpengalaman, reka bentuk yang baik. Selepas pembangunan semula dan pemindahan dinding, anda boleh menggunakan kaedah reka bentuk untuk mewujudkan dalaman berfungsi dalam ruang hidup sedemikian. Salah satu cara untuk mencapai keselesaan adalah dengan mengosongkan ruang dengan betul dengan perabot, kemasan, hiasan.

  Pertama sekali, anda perlu berhati-hati memilih perabot untuk Khrushchev, yang akan sesuai dengan reka bentuk keseluruhan. Adalah lebih baik untuk memilih model loker terbina dalam, almari pakaian, katil sofa. Barang-barang semacam ini sangat berfungsi, tidak mengambil banyak ruang, menarik dalam estetika mereka dan menghiasi pedalaman.

  Perlu difikirkan mengenai bahan penamat yang dirancang untuk digunakan. Dengan bantuan mereka, anda boleh memisahkan satu zon daripada yang lain, memberi tumpuan kepada maruah bilik, menyembunyikan kekurangannya, mengubah reka bentuk.

  Kaedah-kaedah yang tidak boleh dilanggar

  Berpikir tentang pembangunan semula apartmen, penting untuk diingat bahawa ada peraturan tertentu yang tidak boleh dilanggar:

  • bilik mandi dan bilik mandi diperluas hanya dengan mengorbankan sebuah pantri atau koridor, tetapi tidak dengan mengorbankan dapur atau tempat tinggal;
  • Tidak mustahil untuk menyentuh dinding galas beban, satu-satunya perkara yang dibenarkan adalah susunan di dalam dinding pintu;
  • Anda tidak boleh memindahkan dapur ke dalam bilik mandi, bilik mandi atau ruang tamu;
  • apabila menyatukan bilik dengan dapur yang direbus, sekurang-kurangnya satu partition mudah atau satu lagi pembahagian ruang satu rumah dua keping perlu disediakan.

  Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  19 − = 10