Pembersihan pirolisis

Pembersihan katalitik dari ketuhar - apa itu? Bagaimana pembersihan katalitik oven berfungsi?

Banyak resepi makanan yang lazat direka untuk memasak di dalam ketuhar. Masalah utama selepas itu ialah kotoran yang menetap di dalam peranti (lemak, bau, dan sebagainya). Apabila memilih model yang betul, anda harus tahu apa pembersihan katalitik daripada ketuhar atau pirolitik. Setiap model peranti menggunakan salah satu kaedah.

Apakah pembersihan katalitik oven?

Model relau dari Bosch mempunyai satu dan satu kaedah untuk membersihkan permukaan dinding. Sesetengah suri rumah tidak tahu apa pembersihan katalitik yang bermakna, walaupun mereka menggunakannya semasa memasak. Perlu difahami bahawa selepas setiap kemasukan dan memasak di dinding, sisa-sisa wap tetap, setelah beberapa saat teknik di dalam akan terlihat sangat kotor.

Sistem penulenan pemangkin adalah fungsi reaksi kimia dipercepatkan penguraian hidrokarbon (lemak) menjadi karbon, sisa organik, air. Ini berlaku di bawah pengaruh oksidator khas (bahan yang memakan lemak), yang berada di permukaan dinding berliang plat. Ia terdiri daripada:

 • penyerap dengan nano-zarah;
 • substrat tidak berpori, poros;
 • bahan yang mempercepatkan proses pengoksidaan: tembaga oksida, cerium dioksida, kobalt, mangan.

Pembersihan katalitik oven berlaku sepenuhnya tanpa penyertaan anda. Semasa proses memasak, suhu mencapai nilai di mana agen pembersih diaktifkan. Dalam model Bosch, sebagai peraturan, enamel menyerap gris digunakan untuk dinding, permukaan belakang dan panel atas (kadang-kadang pada bilah kipas). Teknologi ini digunakan dalam ketuhar elektrik dan pembakaran gas.

Dasar prinsip operasi teknologi ini adalah penguraian lemak terkumpul setelah memasak di jelaga, air, yang kemudian akan diserap oleh zarah sorben. Pembersihan diri dari bosch ketuhar berlaku sebaik sahaja anda menyalakan ketuhar dan setkan suhu sekurang-kurangnya 140 darjah. Kecekapan maksimum dicapai pada 200 darjah. Anda tidak perlu menghidupkan, mengaktifkan atau melakukan apa-apa lagi. Proses ini sepenuhnya automatik.

Pembersihan pyrolytik dan pemangkin ketuhar - yang lebih baik

Pada peringkat ini, pengeluar menawarkan dua pilihan untuk teknologi penyimpanan dalam susunan bahagian dalam oven. Atas sebab ini, orang tidak tahu pirolisis atau pembersihan katalitik yang lebih baik. Setiap cara mempunyai kebaikan dan keburukan yang boleh mempengaruhi pilihan. Sebagai contoh, teknologi pirolitik dianggap sukar, tetapi juga lebih cekap. Terdapat pembakaran lengkap semua bahan pencemar ke jelaga pada suhu 500 derajat.

Cara ini tidak tipikal untuk proses memasak, oleh itu ia mendedahkan sendiri, di dalam ketuhar tiada apa yang perlu berdiri. Panel mempunyai program pembersihan diri khas, yang perlu diaktifkan mengikut arahan. Menurut ulasan pembeli di dalam model peralatan seperti kelihatan lebih rapi, tetapi semasa pembersihan diri mereka panas kuat, maka tidak ada binatang atau kanak-kanak di dalam bilik. Perabot berdekatan juga boleh bertindak balas dengan negatif terhadap perubahan tersebut. Di samping itu, ia perlu untuk membilas dinding dalaman dengan kain untuk membersihkannya daripada jelaga.

Pembersihan katalitik oven - bahawa ini telah dijelaskan di atas dan kini adalah perlu untuk mengetahui apa kelebihan dan kekurangan teknik ini. Atas dasar kelemahan dan kelebihannya, seseorang dapat memilih untuk memihak salah satu kaedah penyucian. Aspek berikut boleh dibezakan dari kaedah ini:

 1. Tidak perlu menghabiskan masa tambahan, elektrik, kerana pembersihan berlaku semasa memasak.
 2. Pengaktifan automatik proses pembersihan di bawah pengaruh suhu.
 3. Kualiti semua pengeluar hampir sama, yang tidak termasuk kesan pada kos peranti.
 4. Boleh digunakan dalam gas, model elektrik dengan kecekapan yang sama.
 5. Lebih murah daripada jenis pembersihan yang lain.

 1. Kurang berkesan berbanding dengan teknologi penulenan lain.
 2. Tangan mencuci permukaan pintu, bahagian bawah masih ada, kerana enamel minyak menyerap tidak meliputi bahagian-bahagian peranti ini.
 3. Bahagian dalaman (panduan, dulang pembakar, gril) mesti dibersihkan secara berasingan oleh diri anda.
 4. Jika salutan mendapat produk tenusu yang manis, maka sifat enamel akan hilang.
 5. Ia tidak selalu membubarkan semua residu lemak pada satu masa.
 6. Dari masa ke masa, ia perlu untuk menggantikan plat atau menghidupkannya (jika mereka dua belah).

Video: jenis pemangkin ketuhar pemangkin

Pembersihan ketuhar katalitik - ulasan

Svetlana, 34 tahun

Apabila mereka datang ke kedai, perunding itu bertanya apa jenis pembersihan yang kami perlukan dan membantah masalah itu. Menurut tinjauan rakan-rakan, saya menyedari bahawa dengan tidak kerap menggunakannya adalah lebih baik untuk mengambil pilihan pemangkin. Ia tidak memerlukan apa-apa tindakan, perkara utama adalah bahawa salutan adalah pada semua dinding, dan bukan hanya di belakang. Sekali setiap 2-3 bulan saya membersihkan pintu dengan pemegang saya.

Mereka memilih antara model yang berbeza dari ketuhar, tetapi anggarannya terhad, jadi mereka mengambil dengan pembersihan pemangkin. Saya tidak tahu jika salutan berfungsi seperti yang sepatutnya, tetapi tidak dapat diperhatikan selama 6 bulan penggunaan, supaya dinding atau panel belakangnya kotor. Baki penaik, gril harus dibasuh secara berasingan, tetapi ini adalah perkara kecil, memandangkan wang itu disimpan.

Sebelum ini terdapat ketuhar mahal dengan pirolisis, tetapi dari masa ke masa, perabot yang berdiri tegak terhadapnya, mula kelihatan noda akibat pemanasan berterusan di bawah rejim pembersihan. Satu model baru diambil dengan kaedah pemurni katalitik. Sepenuhnya berpuas hati dengan keadaan teknologi, satu tahun telah berlalu dan hanya beberapa kali telah membasuh pintu sisa-sisa makanan.

Pembersihan ketuhar pyrolytik

Prinsip operasi, ciri, kebaikan dan keburukan menggunakan pembersihan ketuhar pirolitik

Kata pyrolysis berasal dari kata-kata Yunani purba pesta - api dan lisis - kerosakan. Pyrolisis adalah proses penguraian haba organik dan banyak sebatian organik.

Di dalam ketuhar, semasa pembersihan pirolisis, kekotoran berlemak dan lain-lain organik terurai di bawah pengaruh suhu tinggi.

Pembersihan pyrolytik oven - prinsip operasi

Prinsip pembersihan pyrolytic oven, seperti yang disebutkan sebelumnya, adalah pembakaran bahan pencemar lemak di bawah pengaruh suhu 500 ° C, menjadikannya jelaga. Dalam proses penggunaannya, bau yang menyenangkan dibentuk, di mana pergudangan penapis pemangkin khas.

Penapis pemangkin tidak perlu dibasuh atau diubah - ia direka bentuk untuk keseluruhan hayat oven dan dibersihkan secara automatik kira-kira 1 kali dalam 100 jam operasi ketuhar oleh penalaan.

 1. Sebelum menggunakan pembersihan pirolytik, perlu membersihkan panduan penuaian, lembaran pembakar dan gril, yang mesti dibersihkan secara manual atau di mesin basuh pinggan mangkuk.
 2. Dayakan pembersihan dan tunggu untuk selesai.
 3. Bersihkan permukaan dalam jelaga dengan kain lembap.
 4. Masukkan panduan grid, dulang dan gril.

Perlu diingatkan bahawa apabila pirolisis dihidupkan, pintu ketuhar disekat untuk mengelakkan luka bakar dan hanya dibuka apabila suhu jatuh ke 200-250 ° C.

Oleh kerana proses pembersihan tidak menghasilkan bau yang menyenangkan, ia juga perlu memasukkan ekzos pada kapasiti penuh. Untuk meminimumkan penampilan bau yang tidak menyenangkan, perlu sentiasa memasukkan pirolisis, mempunyai aliran udara dan ekzos yang baik.

Ciri-ciri pemurnian pirolitik

Fungsi pembersihan pyrolytic hadir secara eksklusif dalam ketuhar elektrik, kerana dalam kabinet gas, ia secara teknis sukar untuk merealisasikan pemanasan ruang kerja dengan 500 o C yang diperlukan.

Untuk model dengan fungsi ini, terdapat peningkatan keperluan untuk kualiti keluli dari mana ia dibuat. Ini disebabkan oleh keperluan untuk menahan beberapa suhu tinggi tanpa sebarang ubah bentuk.

Suhu tinggi mesti menahan seluruh ruang kerja dan pada masa yang sama tidak membahayakan orang dan dapur yang dibina. Oleh itu, ketuhar dengan pembersihan pirolisis dibekalkan dengan beberapa cermin keras di pintu, mekanisme tangen dan enamel tahan panas.

Kelebihan dan kekurangan menggunakan pembersihan pirolisis

 • Berbanding dengan teknologi pemangkin dan hidrolisis, ia adalah sistem yang paling berkesan.
 • Tidak perlu mengubah sebarang bahan habis - dalam kebanyakan model moden, penapis pemangkin adalah pembersihan diri dan seluruh hayat oven dikira.
 • Dengan penggunaan yang kerap, ia menghilangkan keperluan untuk menggunakan sebarang detergen khas dan mengurangkan rupa bau yang tidak menyenangkan apabila menggunakan pembersihan.
 • Pyrolysis adalah tertakluk kepada ruang kerja keseluruhan, dan bukannya bahagian individu seperti dalam hal pemangkin, di mana satu enamel khas digunakan.
 • Pengambilan produk manis atau tenusu ke permukaan dalaman ruang tidak akan menjejaskan kualiti pembersihan pirolisis.
 • Malangnya, seperti jenis lain, ia tidak sepenuhnya menghapuskan pembersihan manual.
 • Dulang, gril, pemandu gril perlu dibasuh dengan tangan atau di mesin basuh pinggan mangkuk. mereka boleh ubah dan menjadi tidak boleh digunakan di bawah pengaruh suhu tinggi.
 • Harga untuk model dengan pirolisis adalah lebih tinggi kerana kegunaannya.
 • Ia hanya terdapat dalam ketuhar elektrik.
 • Ia memerlukan permulaan manual, dan tidak berlaku secara automatik semasa memasak dan pada masa yang sama menghabiskan dari 4kW hingga 7kW.
 • Apabila digunakan, ia boleh mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan, yang menyebabkan keperluan menggunakan hud.

Oven - prinsip operasi - Semua tentang ketuhar - jenis, prinsip operasi, pilihan, pembaikan, penyelenggaraan, harga, ulasan, sambungan.

Pembersihan katalitik oven - Prinsip, ciri, kelebihan dan kelemahan operasi menggunakan pembersihan katalitik oven

Oven dengan sistem pembersihan pirolisis

Betapa menyenangkannya untuk memuaskan keluarga anda dengan makanan yang lazat dan sihat. Dan sebaik sahaja wanita simpanan itu tidak unggul: mereka melambung, mendidih, goreng, panggang ... Dan selepas memasak ia menjadi perlu untuk membersihkan dapur dan oven. Dalam kes ini, semua kaedah adalah baik. Dan adakah anda tahu bahawa sesetengah ketuhar dilengkapi dengan fungsi pembersihan pyrolytic? Jadi apa itu? Dan bagaimana berkesan pembersihan pyrolytic oven?

Apakah pembersihan pyrolytic?

Pembersihan Pyrolytic adalah mencari untuk wanita, sering menggunakan oven untuk memasak. Ciri ini disediakan untuk hanya untuk elektrik model. Untuk membersihkan ketuhar minyak dan bahan cemar lain, anda hanya perlu menggunakan fungsi pembersihan diri. Pembersihan pyrolitik menyediakan pemanasan peminat sehingga 500 darjah. Pada masa yang sama, semua pencemaran hanya dibakar, hanya meninggalkan abu di belakang. Nyonya seperti keajaiban-ketuhar hanya boleh mengumpul jelaga.

Semasa penggunaan lemak, bau bentuk terbakar yang tidak menyenangkan, yang hilang disebabkan oleh penapis yang dipasang. Plus besar ialah penapis Tidak memerlukan penggantian. Mereka akan berfungsi seperti ketuhar sendiri dengan pembersihan pirolisis.

Untuk mengelakkan ubah bentuk peranti kerana tindakan suhu tinggi yang berterusan dibuat dari bahan berkualiti tinggi. Penebat haba yang baik dan sistem penyejukan juga disediakan. Di pintu ketuhar yang disediakan hingga 4 kaca yang kuat.

Sebelum anda mula membersihkan ketuhar, anda perlu mengeluarkan semua helai baking dan gril yang sedia ada. Sesetengah ketuhar, contohnya, dari jenama Siemens, dilengkapi dengan aksesori yang ditutupi dengan enamel tahan panas, mereka boleh ditinggalkan di dalamnya. Selepas itu, mod pembersihan diri diaktifkan. Ia menyediakan pemanasan ketuhar sehingga 500 darjah.

Panel kawalan ketuhar dengan fungsi pirolisis

Atas alasan keselamatan, pastikan anak-anak tidak berada di dekat perkakas itu, kerana kaca menyejuk hingga 80-90 darjah. Untuk tujuan yang sama, pintu ketuhar secara automatik dikunci.

Selepas menurunkan suhu hingga 200 darjah, pintu boleh dibuka. Pada penghujung proses pembersihan, yang berlangsung dari 1.5 hingga 2.5 jam, ia tetap hanya untuk mengumpul abu dengan serbet lembap dan masukkan semua komponen ketuhar ke belakang. Peranti sedia untuk digunakan sekali lagi.

Kekerapan pembersihan pyrolytic bermula bergantung kepada berapa kerap anda menggunakan oven. Rata-rata, sebulan sekali.

Lebih mahal model dilengkapi dengan pemangkin khas, yang menentukan tahap pencemaran, akibatnya masa pembersihan ditentukan secara automatik. Jangan kuatir pembersihan, kerana ketuhar yang lebih kotor, semakin kuat bau pembakaran. Juga menjaga sistem pengudaraan yang baik.

Seperti teknik lain, ketuhar dengan fungsi pembersihan diri mempunyai kebaikan dan keburukannya.

Tambahan adalah:

 1. Tuan rumah terletak semasa pembersihan ketuhar dari pencemaran.
 2. Tidak perlu menggantikan penapis.
 3. Cuci bersih semua bahagian ketuhar.
 4. Penjimatan bahan pencuci.
 1. Kos yang tinggi disebabkan oleh penggunaan bahan tahan panas dan peningkatan penebat haba.
 2. Penggunaan tenaga yang tinggi semasa fungsi pembersihan diri. Pastikan pendawaian anda akan menahan beban sedemikian.
 3. Hanya ketuhar elektrik boleh dengan pembersihan pyrolytic, kerana ketuhar gas tidak dapat mencapai suhu tinggi seperti itu.
 4. Parut dan penaik hendaklah dibersihkan semasa pirolisis dan dibasuh secara berasingan.
 5. Harus ada hud yang baik untuk mengelakkan masuk ke dalam bilik dengan bau yang tidak menyenangkan.

Apabila menggunakan oven dengan fungsi pirolisis, peraturan berikut mesti diperhatikan:

 1. Gunakan perkakas hanya untuk memasak. Dilarang menggunakannya untuk memanaskan bilik, mengeringkan cendawan, tumbuh-tumbuhan dan sebagainya.
 2. Anda tidak boleh menutup bahagian bawah dan sisi ketuhar dengan kerajang aluminium.
 3. Jangan letakkan lembaran pembakar di bahagian bawah oven, ini boleh merosakkan enamel dan mengelakkan peredaran udara.
 4. Jangan letakkan hidangan di pintu terbuka.
 5. Jangan menghalang sebarang bukaan pengudaraan.

Sebelum anda membeli oven dengan fungsi pembersihan pyrolytic, timbangkan kebaikan dan keburukan. Adakah ia berbaloi untuk memberikan wang yang besar untuk menyelamatkan diri daripada membasuh ketuhar - terpulang kepada anda.

Kedudukan ketuhar 2017, harga dan kualiti pelbagai model. Perbandingan kos, ciri teknikal dan fungsi tambahan. Kelebihan dan kelemahan model terbaik.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

74 − = 71