Pembetungan di rumah persendirian

Pembetungan adalah salah satu proses yang paling kompleks, jadi pembinaannya harus diberi perhatian yang paling dekat. Perhimpunannya mesti mematuhi sepenuhnya keperluan SNiP.

• Pertama sekali ia sesuai output (paip yang menghubungkan jalan luaran dan sistem intra-rumah);

1. Lebih baik baginya memasang lubang khas semasa membina sebuah rumah. Jika ia tidak wujud, lubang dibuat di asas 200-250 mm lebih lebar daripada diameter paip itu sendiri.

Salib pembetung, tegang dan selekoh

Oleh kerana kumbahan melepasi paip melalui graviti, untuk mengelakkan penyumbatan, perlu menentukan sudut cerun mereka dengan betul. Ia dikira dari garis pusat paip. Dan bagi setiap peranti kebersihan ia dipilih secara berasingan:

Sudut paip

1. Ia hanya akan berlaku bottom-up. Untuk apa-apa paip di siling dan bumbung, bukaan yang bersesuaian disediakan. Untuk mengurangkan bunyi saluran air dari dinding atau strob mesti berundur 20 mm.

Skim sistem pembetungan

Susunan pemasangan riser

Untuk mengelakkan bau di dalam bilik di bahagian bawah semua lekapan paip (tenggelam, tandas, dan sebagainya), paip melengkung disediakan - meterai hidraulik. Walau bagaimanapun, dengan penggunaan intensif pembetungan di riser, kadang-kadang kekurangan. Dalam kes ini, terdapat "kegagalan meterai hidraulik" - gas tanpa penentangan terhadap air mula menembusi rumah.

Pemeriksaan menetas dan lubang pembersihan (dilengkapi dengan plag)

Untuk memastikan bahawa tidak pernah terdapat sebarang masalah dengan pembetungan dalam proses operasi, peraturan-peraturan berikut harus digunakan semasa operasi:

Pembetungan

Pengedaran pembetungan dalaman adalah oleh tentera tuan rumah, jika norma SNIP dan saranan profesional digunakan. Paip-besi paip adalah satu perkara yang lalu, memberi laluan kepada pembinaan ringan, tahan lama, estetik yang dibuat daripada polipropilena, polietilena, polivinil klorida. Ini membolehkan anda menyimpan bajet pembaikan / pembinaan.

Pemilihan paip untuk pembetungan dalaman

Industri menghasilkan paip dengan gegelung dan ketulan. Dalam kes pertama tidak ada soket, untuk menyambung saluran paip itu diperlukan, tetapi, tidak ada pembaziran. Dalam kes kedua, setiap bahagian dimasukkan ke dalam soket yang sebelumnya, kelengkapan hanya diperlukan untuk menukar arah saliran (lengkung 30 hingga 90˚), garpu, bergabung dengan garisan mendatar (tee, transisi). Untuk garisan mendatar, terdapat diameter paip pembetung yang mencukupi pada 50 mm, penumpang menggunakan 110 mm.

Keperluan wajib untuk operasi normal sistem adalah siput kunci hidraulik, dipasang selepas setiap mencuci, mesin (basuh, pencuci pinggan), tenggelam, pisoara, mandi. Pengecualian sekali lagi adalah tandas, di mana perangkap air dibina ke dalam badan. Di dalam bilik mandi kabin, perangkap air juga ada.

Susunan penaikkan pembetungan dalaman:

 • Tiub 110 mm
 • semak hatches
 • paip dengan menghubungkan paip cawangan di setiap tingkat
 • pengikat khas
 • stubs
 • lintasan
 • tees
 • lutut
 • gandingan
 • sendi pengembangan (antara lantai).

Arahan video - pengedaran pembetungan

Pembetungan di sebuah rumah persendirian bermula dengan merangka skema dari alat paip jauh di tingkat atas (loteng). Dalam satu riser, disyorkan untuk mengumpul garisan mendatar seluruh lantai (tandas, bilik mandi, dapur) untuk mengurangkan jumlah mereka di dalam rumah. Untuk melakukan ini, apabila merancang bilik, ketiga bilik ini biasanya terletak di belakang dinding bersebelahan. Ini memastikan aliran diri yang berkualiti tinggi, lebih mudah untuk mengekalkan kecenderungan yang diperlukan, yang tidak dilanggar semasa operasi.

Di tempat pendekatan garis melintang ke riser dilampirkan tee, prosedur diulang di semua tingkat. Di ruangan bawah tanah, ruang bawah tanah rumah, tahap salur keluar menegak ke jalan diambil kira. Jika perlu (saluran paip berada di bawah tahap ini), pam rumah terpaksa menggunakan pam kumbahan dengan alat pemotong yang digunakan, mewujudkan kepala yang diperlukan. Susun atur paip pembetung dianggap telah berakhir, penegak menegak dipasang pada tee yang sedia ada.

Rahsia pembetungan dalaman

Susun atur pembahagian pembetungan pada bahagian curvilinear termasuk kelengkapan standard tanpa benang. Penggunaan bahan yang berbeza dalam sistem yang sama tidak disyorkan. Memasang "longgar" paip dan kelengkapan lebih baik menggunakan perhimpunan siap.

Menyesuaikan siphon yang dibeli secara berasingan dari sinki akan selalu lebih baik daripada dengan bahan yang dijual dengannya.

Kunci hidraulik sistem pembetungan dalaman dikawal oleh gelung S berbentuk korekasi apabila mangkuk tandas penuh diturunkan. Dalam hal ini sistem ini membuat pelepasan maksimum yang mampu melukis di palam air meterai hidraulik. Selepas itu, semua bau dari tangki septik bebas masuk ke dalam rumah.

Di dapur, cerun pembetungan harus sedikit meningkat. Pakar menasihati menambah 0.5-1 cm per meter pendawaian. Ini adalah perlu untuk mengecualikan kemungkinan penyumbatan dan paip "penembakan", kerana dapur tenggelam tepu dengan lemak, sisa makanan dan bahan-bahan lain yang serupa.

Pembetungan di bilik mandi dianggap selesai hanya selepas pemasangan paip kipas, iaitu pengudaraan sistem kumbahan dalaman. Sebaliknya, injap udara juga boleh digunakan, dipasang di bahagian atas riser. Injap ini tidak boleh dikelirukan dengan sebaliknya, yang digunakan di bangunan pangsapuri oleh penduduk di tingkat bawah untuk mengelakkan melimpah dengan penyangkut penyumbat. Pembetungan di apartmen juga boleh menggunakan cawangan V-jenis pada titik sambungan penaik ke sistem kumbahan luaran.

Saliran di rumah peribadi satu tingkat

Pembetungan di rumah persendirian bergantung kepada banyak faktor:

 • bilangan tingkat
 • bilangan pengguna
 • susun atur setiap tingkat
 • kehadiran ruang bawah tanah, kedalaman ruang bawah tanah
 • kedalaman tangki septik

Dalam ketiadaan medan kompleks, komunikasi luar di atasnya, ruang bawah tanah, sistem itu sendiri mengalir. Mana-mana faktor yang disenaraikan di atas menjadi penghalang kepada graviti, memerlukan pemasangan pam tekanan paksa.

Untuk satu tingkat tanpa loteng, ruang bawah tanah sistem pembetungan di rumah persendirian mempunyai skema yang paling mudah. Ia dibuat menurut prinsip berikut:

 • dapur, bilik mandi (atau tandas / bilik mandi) mempunyai dinding biasa, yang mempunyai riser menegak (biasanya di sebelah bilik mandi)
 • dari alat paip jauh hingga penumpang naik di bawah cerun 2˚ mendatar utama (utama)
 • di batang disambungkan dalam siri (siphon dalam tee) alat paip
 • Pipa utama, bersama dengan tandas, disambungkan ke crosspiece riser
 • paip bilik mandi atau bilik mandi disambungkan ke jalan utama

Pengedaran kumbahan sedemikian di rumah persendirian menyediakan operasi lama, aliran graviti parit, sudut lekapan yang cergas, ketinggian minimum utama bantu. Tambahan bilik mandi, tandas di satu lantai menjadikan hidup lebih selesa, bagaimanapun, meningkatkan beban pada saluran paip kumbahan. Oleh itu, paling kerap, ada tambahan risers. Setiap riser terdiri daripada bahagian paip yang mana audit dipasang untuk pembaikan, penyelenggaraan.

Saliran di rumah persendirian bertingkat

Meningkatkan bilangan tingkat disertai oleh peningkatan dalam tandas, bilik mandi, oleh itu, pengedaran kumbahan di rumah persendirian menjadi lebih rumit. Terdapat norma-norma SNiP, mengawal lokasi yang sama dalam bilik fungsian di atas satu sama lain. Oleh itu, tandas lantai kedua mesti berada di atas bilik yang sama dengan yang pertama. Peningkatan menegak meningkat panjang, bahagian atasnya masuk ke tiub peminat, naik 1.5 m di atas bumbung. Paip ini boleh digantikan oleh analog (injap vakum), yang menamatkan penaik lantai / loteng.

Dalam selebihnya, susun atur pembetung melintang di rumah persendirian menyalin lantai terdahulu. Di tempat di mana penumpang melepasi papak, pemasang dipasang, yang diperlukan untuk mengurangkan / meningkatkan panjang paip secara linear. Pengapit, dengan yang riser dipasang pada dinding, harus menyediakan mobiliti produk dalam satah menegak. Bahagian bawah riser dilengkapi dengan ketukan untuk mengalirkan parit ke dalam sistem luaran.

Premis yang berada di bawah tangki septik, menggunakan paip, tidak memberikan saliran graviti ke sistem kumbahan, oleh itu ia termasuk pam tahi. Mereka dipasang dengan serta-merta selepas lekapan paip atau tiang menyambungkan parit beberapa instrumen. Dengan ketiadaan paip di bawah tahap tangki septik, tetapi dengan kehadiran pelepasan kompleks yang berjalan di sepanjang seksyen saluran paip yang mesti dilewati oleh pembetung utama, seorang pengumpul dipasang di dekat rumah. Ia mengalir aliran dari rumah dengan graviti, pam secara paksa mengepamnya ke dalam loji rawatan.

Kumbahan paksa tidak menentu, kos lebih banyak daripada graviti, meningkatkan kemungkinan kegagalan peralatan. Simpanan dalam kes ini dicapai dengan menggantikan 110 mm paip dengan yang lebih tipis (50 mm), parit kumbahan luaran tidak boleh diukur ke cerun mendatar.

Kategori artikel:

Dalaman pendawaian sistem kumbahan pada kuasa tuan rumah, jika norma SNIP dan cadangan profesional digunakan

Pembetungan PVC berkhidmat logam lebih lama, mempunyai ketat yang lebih tinggi daripada struktur konkrit, lebih murah

digunakan pembetungan HDPE. Ia boleh menjadi jenis berikut: domestik - parit hitam / kelabu dalaman sistem kumbahan; saliran

Pembetungan kampung membolehkan anda mengalir, meringankan parit tanpa mencemarkan tapak, membuangnya ke tanah atau terkumpul

Pembetungan polipropilena Tidak mengoksida, tidak mengumpul sampah di permukaan dalam, tidak takut sejuk, air mendidih

Pembetungan dan saliran diatur oleh peraturan pemerintah khusus Nomor 416, 354 FZ. Undang-undang ini

Bagaimana dengan betul mengatur pembetungan di sebuah rumah persendirian?

Sebaik sahaja membeli perumahan, orang ramai dipandu oleh banyak parameter, khususnya kemudahan hidup. Dalam hal ini, keutamaan sering diberikan kepada pangsapuri dengan semua kemudahan yang perlu, dan bukannya sebuah rumah persendirian di pinggir bandar. Ini disebabkan hakikat bahawa tidak semestinya varian terakhir perumahan mempunyai sistem kumbahan, hasilnya pilihan tepat pada pangsapuri bandar. Walau bagaimanapun, pada zaman kita, pembahagian kumbahan di rumah persendirian telah menjadi fenomena yang biasa.

Jika di sebuah rumah baru yang terletak di luar bandar atau di bandar, sistem pembetungan dijangka, kemudian di rumah lama, kemungkinan besar, perlu difikirkan tentang susunan kemudahan. Oleh itu, pilihan tempat untuk sanitasi, mencari tempat yang percuma untuk bilik mandi dan isu-isu lain harus dipertimbangkan. Perlu diperhatikan bahawa jika anda ingin membuat sistem pembetungan sendiri, untuk melaksanakan pemasangan kualitinya mungkin, tetapi untuk melaksanakan rancangan mereka akan mempunyai pengetahuan.

Merancang skim pelupusan kumbahan

Pelupusan kumbahan pelupusan kumbahan memerlukan sejumlah prosedur yang diperlukan, dan dalam hal ini, pelayanan yang sangat baik untuk menjalankan skema sanitasi terperinci di sebuah rumah atau pondok negara.

 1. Pertama anda perlu menentukan lokasi peranti saliran;
 2. Peringkat seterusnya menentukan titik mula kerja pemasangan untuk meletakkan paip kumbahan secara langsung di dalam rumah;
 3. Selanjutnya, sebagai peraturan, reka bentuk sistem kumbahan di rumah dibuat.

Dalam isu ini, pilih laman pertama, yang terletak di bawah tahap rumah. Semalam, output paip kumbahan telah ditetapkan.

Selalunya tempat ini adalah tapak tandas, di mana tandas akan ditempatkan. Keluar, serta pintu masuk paip terletak betul-betul di sepanjang garisan. Paip pembetungan dalam susunan pembetungan di rumah persendirian tidak bertolak ansur dengan sebarang gangguan, dan juga selekoh. Paip ini akan melepasi semua parit dengan sendirinya (sinki dapur, basuh pinggan, pancuran mandian atau tab mandi, tandas, bidet).

Merancang sistem kumbahan

Reka bentuk sistem kumbahan di rumah sedang dilakukan, skim dengan skala yang menarik semua dimensi paip kumbahan ditarik. Pengagihan kualitatif pembetungan juga memerlukan pengiraan yang kompeten tentang bilangan sambungan yang diperlukan.

Pendawaian sistem pembetungan di rumah persendirian di pinggir bandar memerlukan sikap yang luar biasa terhadap semua nuansa, pematuhan terhadap keperluan pengawalseliaan tertentu. Sekiranya semua perkara penting diperhatikan dan diambil kira, pendawaian sistem paip kumbahan akan dilakukan dengan betul dan boleh dipercayai. Pengagihan dalaman pembetungan berkualiti menuntut pematuhan terhadap piawaian kebersihan.

 • Piping perlu dipasang dengan pelebaran diameter dari peranti paling jauh ke riser. Sebagai contoh, katakan bahawa pemasangan mangkuk tandas dengan pelepasan 110 milimeter tidak dibenarkan sekiranya salur dipasang di antaranya dan penaik, parit yang mengalir ke paip dengan diameter 50 milimeter.
 • Apabila terdapat ketidakpatuhan dengan pelepasan paip, bahagian paip ke riser harus mempunyai diameter sambungan 110 milimeter, shell harus dihubungkan dengan tee dengan peralihan 110/50 milimeter;
 • Ketebalan garis pusat saluran paip paip menentukan jarak lokasinya kepada riser;
 • Adalah berbaloi untuk mengetahui, semakin ketebalan paip, lebih dekat jarak peranti ke riser;
 • Nilai minimum cerun paip kumbahan di mana-mana seksyen adalah 3 sentimeter per meter berjalan paip;
 • Jangan ubah kecerunan pada satu cawangan penghalaan paip;
 • Shaped, serta saliran saliran berjalan secara menegak, dengan selekoh tidak boleh dibenarkan jika peranti di bawah tahap lokasi peranti mereka;
 • Di tempat yang diperlukan, prosedur semakan mandatori, injap, serta pembersihan.

Jika di rumah persendirian ada sistem kumbahan sebelum, dan pendawaian memerlukan mengemaskini, anda boleh menggunakan jalan yang diturap. Walau bagaimanapun, jika susun atur sistem pelupusan kumbahan di dalam rumah tidak sesuai untuk laluan yang diletakkan sebelum ini, pemasangan perlu bermula semula.

 1. Lantai dibuka;
 2. Menggali parit;
 3. Susunan lapisan pasir di parit;
 4. Pemasangan paip;
 5. Penyesuai.

Untuk memasang sistem pelupusan kumbahan di rumah persendirian, ia perlu membuka lantai dengan tangan anda sendiri. Kadang-kadang pembukaan jantina di rumah dapat dielakkan jika ada tempat untuk pergerakan seseorang di bawah lantai di rumah. Tetapi di rumah lama dengan kebarangkalian yang tinggi di bawah lantai tidak ada ruang semacam itu, kerana sebelum ini rumah-rumah itu dibina oleh angkatan mereka sendiri di atas permukaan bumi.

Pendidongan paip pembetung akan memerlukan penggali parit, yang perlu diikuti oleh peringkat seterusnya. Parit akan berfungsi untuk meletakkan paip utama. Untuk menentukan kedalaman rendaman paip, ia perlu untuk menggali alur di bawah asas dengan tangan anda sendiri, kemudian buat jarak yang dihasilkan. Sekiranya penunjuk melebihi 1 meter, kedalaman paip tidak akan membekukan pada musim sejuk. Sekiranya perlu, parit boleh dipertingkatkan. Juga adalah penting untuk mengetahui bahawa dalam hal keperluan akut yang berkaitan dengan sebab-sebab individu struktur, tempat saluran paip terlindung di rumah.

Selepas itu, kita terus menggali parit dengan tangan kita sendiri, yang terletak dari luar rumah. Jadi, lapisan pasir tidak kurang daripada 15 sentimeter tebal dituangkan. Langkah sedemikian membolehkan anda untuk menahan tekanan tanah, yang dituangkan di atas tangan anda.

Sebaik sahaja anda telah menggali parit anda dengan tangan anda sendiri, paip diletakkan di dalamnya, dan ia disambungkan dengan unsur penyambung khusus. Paip plastik boleh menjadi dua meter dan tiga meter, supaya pilihan itu mestilah orang-orang yang akan mudah dipasang di rumah tertentu. Ketebalan paip tidak boleh kurang daripada 110 mm. Tempat di mana sistem mungkin menjadi tersumbat disyorkan, pemasangan semakan adalah disyorkan. Dengan menggunakan palam khas, paip dibersihkan dengan kabel keluli.

Pendawaian dalaman di dalam rumah dibuat tanpa penyertaan penyesuai khusus, mampu menghubungkan paip kumbahan secara kualitatif dengan diameter yang berbeza.

Benar-benar mencairkan kualiti pembetungan, seperti yang dapat dilihat dalam hal ini, adalah mustahil. Pelaksanaan yang betul bagi kerja pemasangan berfungsi secara praktikal menjamin kepada anda penggunaan sistem kumbahan yang tahan lama dan kualitatif, sementara kerja boleh dilakukan oleh diri sendiri.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 4