Pemisahan mudah alih – 314167.info

Pemisahan mudah alih

Kenapa kita memerlukan partisyen mudah alih di pejabat? Bagaimana untuk memasangkan sekatan mudah alih dalam apartmen?

Pemisahan mudah alih dipasang pada ruang besar. Sebagai contoh, di loteng - ruang tanpa dinding. Dalam artikel ini kita akan mengetahui bagaimana mungkin untuk mengubah bahagian dalam bilik dengan bantuan struktur sedemikian.

Cipta rasa privasi. Fungsi utama partition adalah untuk menyerap zon. Walaupun, tidak seperti langsir dan skrin, mereka tidak memisahkan bilik menjadi bahagian, tetapi memperuntukkan zon. Dan memandangkan anda boleh membeli partition mudah alih murah (dari 1300 rubel per meter), mereka akan menjimatkan wang pada persempadanan ruang.

Idea pemisahan sedemikian tanpa mengganggu perpaduan umum di rumah kita datang dari dewan kedai besar. Pada tahun tujuh puluhan abad yang lalu, di pameran dan pusat perdagangan yang besar di luar negara, terdapat telefon bimbit - ini adalah lantai dan struktur yang digantung dengan konfigurasi berubah-ubah, di mana terdapat pengiklanan dan maklumat. Tetapi mereka bukan jenis papan iklan biasa. Berada di atas tingkap, telefon bimbit menarik perhatian pembeli kepada mereka.

Mari kita membuat penggambaran yang singkat ke dalam sejarah kemunculan parti mudah alih moden. Mereka muncul untuk kali pertama di Jepun. Kemudian mereka mempunyai bentuk skrin lipatan, yang terbuat dari kertas. Ia terpaku pada kayu yang sangat nipis, selepas itu mereka telah dicat oleh ahli kaligrafi dan artis. Masa terbang cepat, trend fesyen berubah, perkara yang sama berlaku dengan skrin ini. Pada masa ini, analog mereka adalah sekatan mudah alih untuk bilik, pilihan yang besar yang akan memenuhi sebarang permintaan dan citarasa. Proses pembangunan mereka saling berkaitan dengan evolusi dalam semua bidang pengeluaran. Era teknologi baru menetapkan peraturan fesyen dan trend fesyennya sendiri, serta fesyen dalaman pejabat dan apartmen, oleh itu, mereka perlu dipadankan.

Bilangan utama pengeluar sekatan mengeksploitasi motif asli tumbuhan. Sebagai contoh, Casamania menawarkan mereka dari modul, yang dibuat dalam bentuk cawangan dengan daun, setiap bebas boleh mengumpul Bosquet (shorn dalam bentuk geometri semak di taman-taman) atau "vyrastit9raquo; pokok. Tetapi Vitra, menghasilkan partition mudah alih, harga yang berbeza-beza 1300-3500 Rubles bagi satu meter persegi, terpesona dengan tema di bawah air. pereka syarikat telah mencipta langsir gantung yang menyerupai pukat dan rumpai laut. Jika dinding sel seperti di tempat yang rata berhampiran kerusi itu dengan bentuk batu karang dari Edra, akan mempunyai peluang di rumah untuk mewujudkan serpihan kerajaan air yang hebat.

Rugiano dan Caimi menawarkan "weave9raquo; renda sebenar, bukan hanya benang, tetapi bahagian polimer dan logam. Dan syarikat A&F Mendini membolehkan anda membuat pemisahan kiub berwarna kaca.

Pada asasnya, partition mudah alih dibezakan dengan kriteria berikut:

 • dengan pelantikan (pembahagian ruang, penentuan kawasan kerja, penebat bunyi, pengasingan visual);
 • mengikut jenis pengisian (double, single);
 • dengan fungsi (menukar konfigurasi ruang, pedalaman umum, meletakkan komunikasi);
 • oleh bahan (kaca, MDF, serat, salutan vinil, plastik, polikarbonat);
 • dengan reka bentuk (masuk untuk bahagian bersebelahan, rak terakhir modul).

dinding bingkai dibina daripada profil PVC atau kayu, walaupun dalam beberapa tahun kebelakangan ini sebahagian besar daripada Pejabat aluminium partition mudah alih yang dibuat daripada logam mesra alam, ringan dan tahan lama, apa yang dianggap sebagai aluminium. Reka bentuk mereka boleh sangat berbeza. Mereka berbeza dengan saiz, bentuk dan bahan yang mengisi bingkai tersebut.

Polikarbonat adalah bahan yang sangat kuat dan ringan. Walaupun ini adalah untuk partisi dalaman dan tidak begitu penting, tetapi perlu diperhatikan bahawa ia boleh dipercayai dalam keadaan sejuk dan panas.

Yang paling umum ialah partition mudah alih yang diperbuat daripada kaca. Ia boleh menjadi legap atau telus. Ia boleh dihiasi dengan pelbagai corak: corak telus - kaca es, dan matte - kaca yang jelas. Untuk kaca sekiranya kesan tidak sengaja tidak disebarkan pada serpihan kecil, ia terpaku pada partition besar dengan filem yang benar-benar telus, yang meningkatkan kekuatannya.

Gypsovinil adalah papan gypsum yang ditutupi dengan filem vinil. Ia adalah bahan mesra alam yang mempunyai banyak warna dan warna.

Lembaran ditetapkan dalam bingkai dalam 1 atau 2 lapisan. Apabila mengisi 2 lapisan di antara mereka meletakkan bahan kalis bunyi khas, sebagai contoh, bulu mineral. Dalam kes ini, keseluruhan pembinaan perlu dibuat kalis air, kerana kapas bulu lembap hampir kehilangan sifat kalis bunyi. Untuk ruang tertutup, ia membolehkan anda menyimpan haba di tempat kerja.

Partition mudah alih moden di apartmen dan di pejabat selalu berbeza antara satu sama lain. Ini bukan sahaja keinginan untuk membezakan ruang anda sendiri, tetapi juga untuk mengikuti keunikan premis ini.

Apabila memilih konfigurasi sekatan, seseorang mesti mengambil kira:

 1. Mengikuti gaya dan mood. Sekatan kantor mudah alih dapat diisi dengan bahan apa pun yang sesuai dengan dekorasi dan interior kantor keseluruhan.
 2. Ergonomi. Keadaan kerja yang selesa secara langsung mempengaruhi aktiviti pekerja.
 3. Semangat pasukan. Dalam kerja berpasukan, sangat penting untuk memberi peluang kepada pekerja, menjaga setiap ruang peribadi.
 4. Ruang peribadi. Sekatan mudah alih tebal membolehkan penggunaan tirai, mereka akan dapat menekankan ruang abstrak.
 • Adalah sukar untuk menentukan bilangan modul yang diperlukan. Tidak mustahil untuk meramalkan berapa banyak elemen yang diperlukan untuk membuat struktur saiz yang diperlukan. Perlu memesan di luar negara, jika perlu, satu lagi paket bahagian yang hilang, dan, mungkin, kumpulan seterusnya untuk membeli lebih mahal daripada sebelumnya.
 • Tiada sifat penebat.

Perkaitan partisi mudah alih dijelaskan oleh banyak kelebihan yang mereka miliki. Perlu diingat bahawa mereka sangat mudah digunakan. Pemilihan sempadan difikirkan untuk kegunaan yang paling selesa, yang disediakan untuk operasi ruang umum.

Sebagai contoh, countertop digantung pada rak modul dengan mudah. Untuk ketegaran dan kestabilan yang lebih baik, sokongan khas dan kurungan digunakan yang mudah dipasang.

Pendawaian tersembunyi dengan mudah boleh terletak di sekat-sekat itu sendiri. Ruang atas mereka digunakan untuk memasang rak hinged dan rolling shutters.

Pemisahan mudah alih di kantor disesuaikan untuk mengimbangi berbagai penyelewengan dinding dan lantai.

Keuntungan besar mereka adalah pembongkaran yang cepat dan perhimpunan selanjutnya tanpa kehilangan kualiti. Sekiranya bergerak, anda boleh membawa mereka dengan anda dan mengatur pejabat di ruang lain.

 • Sekiranya perlu, anda boleh meletakkan partition di dinding, yang mempunyai radiator, papan pinggir atau saluran kabel. Ini akan membolehkan pengikat jauh.
 • Sekatan mudah alih aluminium di kantor memungkinkan penggunaan kabel tersembunyi kabel elektrik.
 • Saiz kecil permukaan mendatar mendorong penggunaan rasional keseluruhan ruang. Dalam kes ini, permukaan menegak boleh digunakan untuk melampirkan nota, dan tempat kerja kecil memungkinkan untuk menguruskan semua barang yang diperlukan untuk bekerja, sambil mendapatkannya tanpa naik dari kerusi.
 • Sistem Ruang Terbuka membolehkan anda mengubah bahagian dalam melalui modul radial.
 • Kestabilan tambahan disediakan dengan menetapkan partition ke penutup lantai.

Mewujudkan tempat kerja yang selesa untuk pekerja anda menggunakan sekatan pejabat, dan kecekapan kerja mereka akan mula meningkat dengan cepat, dan dengan itu tahap pendapatan anda.

Bagaimana untuk membuat partition mudah alih dengan tangan anda sendiri?

Peranti yang membenarkan dalam beberapa minit untuk mengezim bilik dipanggil partition mudah alih. Partisi mudah alih hari ini boleh dibuat dari pelbagai bahan, tidak hanya mempunyai fungsi yang tinggi, tetapi juga hiasan. Dengan bantuan mereka, ia adalah adat untuk mengubah pedalaman, sambil menambah sentuhan hiasan yang ada dalam satu arah atau gaya lain.

Menggunakan sekatan mudah alih di pedalaman, anda boleh memodelkan ruang bergantung pada citarasa dan keperluan anda. Pelbagai reka bentuk membolehkan anda memasang peranti di dalam bilik pelbagai konfigurasi, yang kelihatan sangat mudah dalam kes apabila anda perlu memisahkan beberapa bahagian ruang dalam masa yang singkat dan kemudian melepaskannya secepat mungkin.

Ciri-ciri dan jenis struktur mudah alih

Tidak seperti struktur pegun, sekatan mudah alih mudah dibongkar dan dipasang, mampu mengubah konfigurasi dan disusun semula ke mana-mana lokasi yang dikehendaki. Ciri utama peranti adalah kekurangan pengikat ke siling, yang membolehkan anda memasang reka bentuk dengan tangan anda sendiri.

Semua partition mudah alih yang tidak mempunyai lampiran tetap untuk menanggung dinding, lantai dan siling dibahagikan kepada 2 jenis:

Sebagai struktur rangka, kita harus menyebutkan skrin konvensional, yang sejak dahulu lagi adalah cara tradisional membahagikan bilik ke dalam zon. Kini kerangka skrin boleh diperbuat daripada kayu, plastik, logam dan banyak lagi. Jika fabrik itu dibentangkan pada bingkai, warna dan tekstur yang sesuai dengan tekstil yang digunakan di bahagian dalam ruangan, partisi itu boleh dipasang di ruang tamu, membahagikan kawasan untuk makan tengahari dan berehat.

Partisi mudah alih kaca adalah contoh terbaik struktur mudah alih tanpa bingkai. Kerana translucence, glossiness atau opacity kaca, anda boleh mencipta ilusi privasi di dalam bilik.

Pemisahan mudah alih kaca

Sebagai partisi mudah alih di apartmen, anda boleh menggunakan perabot. Oleh itu, pilihan yang baik akan menjadi almari atau rak sempit. Sekiranya terdapat ruang yang cukup di apartmen, ada kemungkinan untuk zonate space dengan bantuan akuarium. Terutamanya berkesan akan kelihatan seperti akuarium, dilengkapi dengan lampu hiasan.

Tidak kurang berkesan akan kelihatan dan partisi bergerak dari tumbuh-tumbuhan dalaman. Ia sangat mudah untuk mewujudkan struktur seperti itu: adalah perlu untuk mengambil kayu atau logam parut dan meletakkan tumbuh-tumbuhan curling sepanjang itu. Jika anda menggunakan liyanas, kisi akan cepat tumbuh dengan hijau dengan bantuan yang mana anda boleh membataskan ruang.

Mewujudkan partition mudah alih dari rak

Apakah bahagian-bahagian mudah alih dari rak? Ini adalah reka bentuk mudah yang tidak mempunyai pintu dan dinding belakang. Kelebihan utama partisi tersebut adalah ketelusan yang hampir penuh dan kehadiran sejumlah besar rak, di mana anda boleh memasang elemen hiasan, houseplants, buku atau barangan isi rumah. Menggunakan rak sebagai partition adalah salah satu pilihan pengezonan terbaik.

Walaupun kemudahan rak, mereka dapat mengenal pasti kawasan apartmen dengan jelas dan mengasingkan mereka. Tetapi untuk membuat ruangan kelihatan harmoni mungkin, perlu mengambil kira beberapa perkara.

Sekiranya terdapat kekurangan cahaya di dalam bilik yang luas, rak tidak perlu dilakukan di bawah siling. Semakin rendah reka bentuk, semakin banyak udara dan cahaya akan ada di dalam bilik. Dalam kes apabila perlu untuk mencipta ilusi ruang yang berasingan dengan bantuan rak, rak melangkah boleh digunakan, di mana langkah-langkah akan berkembang bergantung pada bahagian mana bilik harus ditutup dari mata prying.

Dalam sebuah pangsapuri kecil setiap sentimeter kawasan yang berguna adalah penting, maka partition mudah alih dari rak boleh mempunyai kotak yang lebih rendah, di mana ia akan menjadi mudah untuk menyimpan pelbagai perkara yang perlu. Ini akan membolehkan bukan sahaja menaipkan premis, tetapi juga untuk meninggalkan kabinet, menjimatkan sebahagian kawasan.

Sekiranya rak tidak cukup cahaya, ia boleh dilengkapi lampu hiasan. Pencahayaan yang paling berkesan akan kelihatan di rak gaya berteknologi tinggi, diperbuat daripada aluminium atau keluli bersalut krom dan kaca terbaja. Di pedalaman negara atau gaya provensi, rak yang diperbuat dari kayu dan dicat dengan cat putih akan sangat sesuai.

Peraturan untuk pembuatan partition mudah alih

Partition mudah alih mudah dibuat dengan tangan. Untuk melakukan ini, anda perlu menyediakan:

 • seksyen bar 5х5 cm;
 • sudut logam;
 • skru mengetuk diri;
 • kain yang kuat (suede, kulit, sutera);
 • awning pintu untuk menyambung modul (2-3 keping setiap modul);
 • hacksaw;
 • penguasa;
 • pensil;
 • pemutar skru.

Bergantung kepada saiz bilik dan pemisahan masa depan, rasuk tersebut akan dihirup ke beberapa bahagian panjang dan pendek sama. Setiap modul hendaklah terdiri daripada 2 bar pendek dan 2 pendek. Kemudian, menggunakan sudut dan skru, sertai bingkai bingkai. Ia perlu diperiksa bahawa semua sudut dalam struktur adalah sama dengan 90 °.

Kain itu diregangkan ke bingkai yang telah selesai

Kemudian, kain yang disediakan diregangkan ke bingkai yang telah siap. Selain kain, papan eternit, kaca atau filem boleh digunakan untuk mengisi modul. Bahagian siapnya skrin diikat dalam bentuk huruf Z dengan bantuan awning pintu. Reka bentuk sudah siap.

Sekatan mudah alih ini boleh dipasang bukan sahaja di bilik tidur atau ruang tamu, tetapi juga di bilik mandi bersama, memisahkan mandi dari tandas.

Pemisahan mudah alih adalah struktur yang diperlukan sekiranya organisasi ruang terpencil yang nyaman diperlukan. Tidak seperti rekaan pegun, mereka tidak memerlukan kerja pemasangan rumit dan ketersediaan alat khas. Anda boleh memilih mana-mana varian partition dengan mengkaji pelbagai foto: frameless atau dengan bingkai. Kedua-dua penyelesaian itu akan menjadikan bilik ini berfungsi, moden dan estetik menarik.

Pemisahan mudah alih: memindahkan dinding dan elemen zon

Kemudahan apartmen bergantung bukan hanya pada perbaikan, pengaturan dan arah dalaman, tetapi juga pada reka bentuknya. Sebagai peraturan, memilih pilihan pendaftaran kediaman, kita perlu menyesuaikan diri dengan saiz dan susun aturnya, yang kadang-kadang memaksa kita untuk meninggalkan reka bentuk yang dikehendaki memihak kepada penyelesaian yang lebih praktikal.

Walau bagaimanapun, keupayaan teknikal moden membolehkan anda memastikan bahawa anda tidak menyesuaikan diri dengan tata letak apartmen, tetapi ia disesuaikan dengan keperluan anda. Sebagai contoh, partition mudah alih akan membantu anda melupakan saiz dan bentuk bilik, kerana terima kasih kepada penyelesaian ini, anda boleh mengatur bilik di mana-mana tempat yang mudah.

Mengenai bagaimana praktikal, bergaya dan selesa boleh menjadi parti mudah alih, hari ini dan akan memberitahu "House of Dreams" kepada para pembaca.

Pemisahan mudah alih adalah orang asing yang tidak dikenali

Parti mudah alih hari ini adalah keturunan jauh skrin dalaman dan panel kain. Beberapa abad yang lalu, unsur-unsur ini semestinya hadir di rumah penduduk di negara-negara timur, kerana tempat tinggal di bahagian dunia ini secara tradisinya tidak dibahagikan kepada bilik biasa untuk kita. Dengan bantuan partition mudah alih tukang pada masa itu bukan sahaja menjadikan rumah lebih berfungsi dan terpencil, tetapi juga menambah kepada gaya reka bentuk warna, kerana partition awal transformable dihias semestinya dengan lukisan terang, memasukkan kaca berwarna dan elemen hiasan lain.

Foto sekatan mudah alih

Pemisahan mudah alih untuk ruang pengezonan di dalam bilik

Pemisahan skrin mudah alih

Partition moden telah memperoleh konfigurasi dan reka bentuk baru, tanpa kehilangan tujuannya. Unsur dalaman ini boleh dibahagikan kepada dua jenis:

Skrin adalah produk yang berasingan. Mereka tidak dilekatkan pada dinding galas beban, atau ke lantai, atau ke siling, supaya mereka boleh dipindahkan dari satu tempat ke tempat, menganjurkan zon sulit berdasarkan keperluan mereka sendiri.

Pemisahan skrin mudah alih

Partition skrin transformable

Akar partition-transformasi pada roda

Pemisahan-dinding sedikit lebih rendah daripada skrin dalam mobiliti, tetapi mereka tidak lebih rendah daripada mereka dalam kemudahan penggunaan. Produk jenis ini mempunyai satu profil, yang, sebagai peraturan, ditetapkan ke siling. Pembinaan dinding dinding membayangkan kehadiran penggelek bergerak, yang mana ia boleh dipindahkan, dan juga dilipat pada satah mendatar atau tegak lurus.

Bahagian parti dalaman mudah alih untuk apartmen

Partisi dalaman boleh diubah

Pemisahan dinding mudah alih kaca

Pemisahan dalaman mudah alih

Mengubah partition paling sering digunakan di bangunan pejabat, kerana mereka, seperti tidak ada unsur perabot lain, menyumbang kepada organisasi yang kompeten ruang. Sebenarnya, sekatan ini menggantikan dinding, membenarkan jika perlu untuk menggabungkan di ruangan yang sama di ruangan fungsi yang berbeza. Walau bagaimanapun, orientasi pejabat produk ini tidak bermakna bahawa mereka tidak boleh digunakan di pedalaman rumah pangsapuri atau pangsapuri. Dinding mudah alih moden diperbuat daripada hampir semua bahan yang diketahui, jadi mereka sesuai dengan gaya dalaman apa pun.

Pemisahan mudah alih dalam foto pangsapuri

Pemisahan mudah alih untuk pejabat

Sekatan boleh ubah untuk pejabat

Partition-transformer di pedalaman

Pemisahan mudah alih semakin ditemui di pedalaman pangsapuri kediaman. Dan ini tidak menghairankan, kerana mereka membenarkan anda melaksanakan pelbagai teknik pengezonan, menjadikan bilik lebih berfungsi dan selesa.

Pertama sekali, elemen-elemen ini adalah pembantu yang sangat diperlukan di pangsapuri dan rumah pangsa studio dengan susunan atipikal dan tidak sangat mudah. Sekiranya kita bercakap tentang pangsapuri studio, maka mereka sebenarnya melaksanakan tugas dinding, iaitu bertindak sebagai elemen penandaan di antara dua premis tersebut. Sebagai contoh, skrin partisi mudah alih adalah hebat untuk membahagikan dapur dan ruang tamu, yang membolehkan anda menyembunyikan kawasan dapur dari mata yang bersinar apabila perlu, tetapi tidak pada masa yang sama merosakkan konsep keseluruhan reka bentuk bersatu.

Partition mudah alih mudah alih

Pemisahan mudah alih untuk studio pangsapuri zon

Unsur-unsur ini sangat berguna di pangsapuri-pangsapuri yang mana bilik tidur digabungkan dengan ruang tamu. Tidak kira betapa cantiknya susun atur ini, kawasan tidur memerlukan keintiman yang dapat menyediakan partisyen moden.

Partisi dalaman kaca

Sekatan mudah alih untuk ruang zon di dalam bilik

Pemisahan mudah alih kaca

Pemisahan mudah alih untuk kawasan kerja zon

Terlepas dari bahan pembuatan, skrin mudah alih ringan dan padat. Dan memandangkan reka bentuk partition paling moden adalah satu set modul lipatan, produk ini tidak mengambil banyak ruang. Mereka boleh digunakan walaupun dinding tidak disediakan secara prinsip. Sebagai contoh, menggunakan partition mudah alih anda boleh zonirovat balkoni, loggia atau zon berasingan di dalam bangunan.

Pemisahan mudah alih untuk zon tidur tempat tidur

Terutamanya berguna adalah unsur-unsur ini di dalam bilik-bilik yang tidak standard atau bilik-bilik, yang pada masa yang sama digunakan untuk tujuan fungsi yang berbeza. Sebagai contoh, di pangsapuri bangunan-bangunan lama, terlalu sering direntang atau terlalu luas bilik sering dijumpai, yang menjadikannya sangat sukar untuk menjadikannya selesa dan selesa. Dalam kes ini, dinding mudah alih adalah hampir satu-satunya cara yang boleh diterima daripada keadaan. Malah, dengan bantuan mereka, anda boleh menghidupkan satu bilik ke dalam dua bilik berasingan tanpa menghabiskan lebih sentimeter persegi. Di samping itu, terima kasih kepada partition yang berubah-ubah anda tidak boleh hanya memperluaskan pelbagai fungsi bilik, tetapi juga membetulkan bentuknya secara visual.

Pemisahan mudah alih dalam foto pangsapuri

Pembahagi akordion mudah alih dalam foto pangsapuri

Pemisahan skrin mudah alih

Kelebihan lain dari dinding mudah alih adalah kemudahan pemasangan. Untuk memasang elemen-elemen ini di dalam apartmen anda sendiri, anda tidak perlu menjalankan kerja pembaikan sama sekali - hanya pasangkan panduan panduan ke siling. Sekiranya ini mustahil untuk beberapa sebab, sila ambil perhatian bahawa banyak pengeluar menghasilkan jenis partisi mudah alih yang berasingan dengan roda. Produk jenis ini tidak mewujudkan kesan tembok penuh, tetapi mereka melakukan kerja zon yang sangat baik.

Layak perhatian dan reka bentuk pelbagai parti mudah alih. Panel elemen ini sering dihiasi dengan pelbagai penutup - kayu, mozek, bahan cermin, dan lain-lain, yang membolehkan anda memilih produk yang paling harmoni untuk gaya dalaman anda. Dalam kebanyakan kes, partition dilengkapi dengan bingkai dalam bentuk bingkai, yang memungkinkan untuk digunakan sebagai panel mereka walaupun bahan yang paling rapuh pada pandangan pertama - kaca, buluh, tekstil, dll.

Pembahagian kaca untuk zon

Pemisahan mudah alih tidak dapat menggantikan dinding penuh, tetapi mereka akan melaksanakan tugas utamanya, sambil memberi ruang aksen gaya terang.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 9 =