Penamaan l dan n dalam juruelektrik

Jawatan dalam elektrik L dan N: jenis wayar, ciri-ciri mereka

Pengeluar dunia peralatan rumah apabila memasang peralatan mereka menggunakan tanda warna pemasangan kabel. Ia adalah sebutan dalam juruelektrik L dan N. Oleh kerana warna yang tegas, tuan dapat menentukan dengan cepat mana kabel adalah fasa, sifar atau grounding. Ini penting apabila menyambungkan atau melepaskan peralatan dari bekalan kuasa.

Apabila menyambungkan peralatan elektrik, memasang pelbagai sistem tidak boleh dilakukan tanpa konduktor khas. Mereka diperbuat daripada aluminium atau tembaga. Bahan-bahan ini dengan sempurna mengendalikan arus elektrik.

Penting! Wayar aluminium mesti disambungkan hanya dengan aluminium. Mereka aktif secara kimia. Jika ia disambungkan ke tembaga, litar pemindahan semasa akan runtuh dengan cepat. Kabel aluminium biasanya disambungkan dengan kacang dan bolt. Tembaga - melalui terminal. Perlu diingatkan bahawa jenis konduktor yang terakhir mempunyai kelemahan yang signifikan - ia dengan cepatnya dioksidakan di bawah pengaruh udara.

Nasihat sekiranya semasa tidak lagi lulus di tapak pengoksidaan: Untuk memulihkan bekalan elektrik, wayar mesti terpencil dari pengaruh luaran menggunakan pita elektrik.

Konduktor adalah satu konduktor terlindung atau satu atau lebih konduktor terlindung. Jenis kedua konduktor ditutup dengan sarung bukan logam khusus. Ini boleh menjadi penggulungan dengan pita penebat atau kimpalan bahan mentah berserabut. Wayar tidak bertebat tidak mempunyai salutan pelindung. Ia digunakan dalam pembinaan talian kuasa.

Prosiding dari atas, kami menyimpulkan bahawa wayar adalah:

Mereka harus digunakan dengan ketat untuk tujuan yang mereka maksudkan. Penyimpangan sedikit daripada keperluan operasi menyebabkan pecahan dalam rangkaian bekalan kuasa. Hasil daripada penutupan, kebakaran berlaku.

1

Jawatan untuk konduktor fasa, neutral dan grounding

Apabila memasang rangkaian elektrik untuk kegunaan domestik dan perindustrian, gunakan kabel terlindung. Mereka terdiri daripada banyak urat konduktif. Setiap daripada mereka dicat dalam warna yang sepadan. Penunjuk LO, L, N dalam elektrik menjadikannya mungkin untuk memendekkan masa pemasangan, dan jika perlu, kerja pembaikan.

Penetapan yang diterangkan di bawah ini dalam L dan N juruelektrik sepenuhnya mematuhi keperluan GOST R 50462 dan digunakan dalam pemasangan elektrik di mana voltan mencapai 1000 V. Mereka mempunyai tulen yang dibumikan neutral. Kumpulan ini termasuk peralatan elektrik semua bangunan kediaman, pentadbiran, kemudahan ekonomi. Apakah sebutan warna fasa L, sifar, N dan grounding mesti diperhatikan semasa memasang rangkaian elektrik? Katakanlah.

Di dalam rangkaian AC, terdapat konduktor yang hidup. Mereka dipanggil wayar fasa. Diterjemahkan dari bahasa Inggeris, istilah "phase9raquo; bererti "line9raquo;," dawai aktif ", atau" dawai hidup ".

Sentuhan seseorang ke konduktor fasa terlindung boleh mengakibatkan luka bakar yang serius atau bahkan kematian. Apakah penamaan dalam elektrik L dan N bermakna? Di litar elektrik, wayar fasa ditandakan dengan huruf Latin "L9raquo;, dan dalam kabel multi-teras penebat wayar fasa akan dicat dengan salah satu warna berikut:

Cadangan! Jika atas apa jua sebab, juruelektrik meragukan kebenaran maklumat yang memaparkan penanda warna kabel kabel, penunjuk voltan rendah voltan harus digunakan untuk menentukan wayar hidup.

Kabel elektrik ini dibahagikan kepada tiga kategori:

 • konduktor kerja sifar.
 • sifar pelindung (tanah) konduktor.
 • konduktor sifar, menggabungkan fungsi perlindungan dan operasi.

Apakah penunjuk wayar dalam elektrik L dan N? Neutral rangkaian atau konduktor kerja sifar dalam litar litar elektrik dilambangkan dengan huruf Latin "N9raquo;. Konduktor sifar kabel mempunyai warna berikut:

 • warna biru sepanjang keseluruhan tanpa impregnasi tambahan;
 • Warna biru sepanjang keseluruhan urat tanpa impregnasi tambahan.

Apakah maksud L, N dan PE dalam juruelektrik? PE (N-RE) adalah pengalir sifar pelindung yang berwarna di sepanjang keseluruhan wayar masuk dalam garisan bergantian kuning dan hijau.

Kategori ketiga konduktor sifar (REN-wires), yang menggabungkan fungsi kerja dan perlindungan, mempunyai penunjuk warna dalam juruelektrik (L dan N). Wayar dicat biru, dengan hujung dan persimpangan dengan jalur kuning-hijau.

Keperluan pengesahan tanda

Penunjuk LO, L, N dalam juruelektrik untuk pemasangan rangkaian elektrik adalah perincian penting. Bagaimana untuk memeriksa ketepatan tanda warna? Untuk melakukan ini, gunakan pemutar skru ujian.

Untuk menentukan yang mana konduktor itu terhenti dan yang sifar dengan bantuan pemutar skru penunjuk, adalah perlu untuk menyentuhnya dengan menyengat ke bahagian telanjang wayar. Jika lampu LED menyala, maka kenalan telah berlaku dengan konduktor fasa. Selepas menyentuh pemutar skru ke dawai neutral tidak akan ada kesan bersinar.

Kepentingan warna menandakan konduktor dan pematuhan ketat terhadap peraturan penggunaannya akan memendekkan masa pemasangan dan penyelesaian masalah peralatan elektrik, sementara mengabaikan keperluan asas ini akan mengakibatkan risiko kesihatan.

Wire warna dalam elektrik: 3 kenalan utama

Dalam juruelektrik, wayar boleh dibezakan dengan mudah dari satu sama lain dengan warna mereka. Mereka yang pernah mengendalikan wayar elektrik, tidak dapat membantu menyedari bahawa kabel sentiasa mempunyai warna penebat yang berbeza. Ia dianggap bukan untuk kecantikan dan mewarna cerah. Ia adalah kerana skema warna dalam pakaian wayar yang lebih mudah mengenali fasa, pembumian dan wayar sifar. Kesemuanya mempunyai pewarnaan ciri mereka, yang banyak kali membuat kerja mudah dan selamat dengan pendawaian elektrik. Perkara yang paling penting untuk tuan adalah untuk mengetahui wayar mana yang harus ditunjukkan oleh warna apa.

Apabila bekerja dengan pendawaian, bahaya maksimum diwakili oleh wayar yang fasa disambungkan. Hubungi dengan fasa boleh membawa kepada hasil yang mematikan, oleh itu untuk wayar elektrik yang paling terang, sebagai contoh, warna merah, amaran dipilih.

Di samping itu, jika wayar ditandakan dengan warna yang berbeza, maka apabila membaiki bahagian tertentu, adalah mungkin untuk menentukan yang mana dari bundel dawai harus diperiksa terlebih dahulu, dan mana yang paling berbahaya.

Selalunya untuk wayar fasa, warna berikut digunakan:

Agar tidak mengelirukan wayar, perlu membuat meja di atas kertas, menguraikan warna setiap wayar

Dalam warna ini wayar-wayar fasa boleh dicat. Anda boleh lebih mudah berurusan dengan mereka jika anda mengecualikan wayar dan tanah sifar. Untuk kemudahan, imej rajah konduktor fasa biasanya ditandakan dengan huruf L. Latin Jika tidak ada satu fasa, dan beberapa, surat itu perlu ditambah dengan penetapan itu berangka, yang kelihatan seperti ini: L1, L2 dan L3, untuk tiga fasa 380 V rangkaian. Dalam sesetengah reka bentuk, fasa pertama (jisim) boleh ditetapkan oleh huruf A, yang kedua oleh B, dan yang ketiga oleh C.

Warna apa itu kawat tanah

Selaras dengan piawaian moden, konduktor bumi mesti mempunyai warna kuning-hijau. Dalam penampilan ia kelihatan seperti pengasingan kuning, di mana terdapat dua jalur hijau terang yang membujur. Tetapi kadang-kadang terdapat juga pewarna dari jalur hijau-kuning transversal.

Kadang-kadang, kabel hanya boleh mempunyai konduktor hijau atau kuning terang. Dalam kes ini, "bumi" akan ditunjukkan oleh warna ini. Warna yang sama juga akan dipaparkan pada gambar rajah. Kebanyakan jurutera menarik dari hijau terang, tetapi kadang-kadang anda boleh melihat konduktor kuning. Nyatakan pada gambar rajah atau peranti "tanah" Latin (Bahasa Inggeris) huruf PE. Oleh itu, kenalan juga ditandakan, di mana wayar "bumi" mesti disambungkan.

Kadang-kadang pakar memanggil wayar asas "sifar dan pelindung", tetapi ia tidak sepatutnya keliru. Jika anda melihat sebutan tersebut, maka anda harus tahu bahawa ini adalah dawai tanah, dan ia dipanggil perlindungan kerana ia mengurangkan risiko kejutan elektrik.

Wayar sifar atau neutral mempunyai warna tanda berikut:

Tiada warna di elektrik untuk menandakan wayar sifar digunakan. Jadi, anda akan dapati dalam mana-mana, sama ada ia tiga teras, lima teras, atau mungkin lebih konduktor. Biru dan warnanya biasanya menarik "sifar" pada pelbagai skim. Profesional memanggilnya sifar bekerja, kerana (yang tidak boleh dikatakan mengenai asas), mengambil bahagian dalam pendawaian dengan kuasa. Sesetengah orang, ketika membaca skema, memanggilnya tolak, sementara fasa dianggap sebagai "tambah".

Bagaimana untuk menyemak sambungan wayar warna

Warna wayar dalam elektrik dicipta untuk mempercepat pengenalan konduktor. Walau bagaimanapun, hanya bergantung kepada warna yang berbahaya, kerana mana-mana pendatang baru, atau pekerja yang tidak bertanggungjawab dari ZhZK, boleh menyambung mereka dengan salah. Sehubungan ini, sebelum anda mula bekerja, anda perlu memastikan ketepatan tanda atau sambungannya.

Untuk memeriksa wayar untuk polariti, ambil pemutar skru penunjuk atau multimeter. Perlu diingat bahawa dengan pemutar skru ia lebih mudah untuk berfungsi: apabila anda menyentuh fasa, LED dalam kes menyala.

Sekiranya kabel itu dua dawai, maka tidak terdapat masalah, anda mengecualikan fasa, jadi konduktor kedua yang kekal adalah sifar. Walau bagaimanapun, wayar tiga dawai adalah perkara biasa. Di sini, untuk menentukan, anda memerlukan tester, atau multimeter. Dengan bantuan mereka, ia juga tidak sukar untuk menentukan wayar mana yang terhenti (positif) dan mana yang sifar.

Ini dilakukan seperti berikut:

 • Suis diset pada peranti dengan cara sedemikian rupa untuk memilih jackal lebih dari 220 V.
 • Kemudian anda perlu mengambil dua probe, dan memegangnya dengan pemegang plastik, dengan lembut menyentuh batang salah satu probe ke fasa wayar, dan kedua kami bersandar terhadap sifar yang seharusnya.
 • Selepas itu, skrin harus diterangi 220 V, atau voltan yang sebenarnya pada rangkaian. Hari ini mungkin lebih rendah.

Wayar boleh dihubungkan bersama dengan bantuan pita penebat

Jika paparan menunjukkan nilai 220 V atau sesuatu dalam had ini, maka dawai lain adalah sifar, dan wayar yang selebihnya kononnya "tanah". Sekiranya nilai yang dipaparkan pada paparan adalah lebih kecil, ia bernilai meneruskan ujian. Satu siasatan sekali lagi menyentuh fasa, yang lain ke tempat yang dimaksudkan. Sekiranya pembacaan instrumen lebih rendah daripada kes pengukuran pertama, maka sebelum anda "bumi". Oleh piawaian, ia harus hijau atau kuning. Jika tiba-tiba pembacaan ternyata lebih tinggi, itu bermakna bahawa anda telah mendapat salah di suatu tempat, dan terdapat dawai "sifar" di hadapan anda. Cara keluar dari situasi ini sama ada untuk mencari di mana wayar disambungkan dengan salah, atau meninggalkan segala-galanya seperti yang diingati bahawa wayar itu bercampur-campur.

Penetapan wayar dalam litar elektrik: ciri sambungan

Memulakan apa-apa kerja elektrik pada garis di mana rangkaian telah diletakkan, anda perlu memastikan bahawa wayar disambung dengan betul. Ini dilakukan dengan bantuan alat ujian khas.

Perlu diingatkan bahawa apabila memeriksa sambungan fasa-sifar, indikator multimeter penunjuk akan selalu lebih tinggi dari segi pasangan fasa ke tanah.

Wayar dalam litar elektrik warna dikodkan mengikut piawaian. Fakta ini membolehkan juruelektrik dalam masa yang singkat untuk mencari sifar, tanah dan fasa. Sekiranya wayar ini disambungkan dengan tidak betul antara satu sama lain, satu litar pintas akan berlaku. Kadang-kadang kesilapan itu membawa kepada seseorang yang menerima kejutan elektrik. Oleh itu, anda tidak boleh mengabaikan peraturan (PUE) sambungan, dan anda perlu tahu bahawa pengekodan warna khas wayar direka bentuk untuk memastikan keselamatan apabila bekerja dengan pendawaian elektrik. Di samping itu, sistematisasi ini dengan ketara memendekkan masa kerja juruelektrik, kerana dia dapat dengan cepat mencari kenalan yang diperlukannya.

Ciri-ciri bekerja dengan wayar elektrik dengan warna yang berbeza:

 • Jika anda perlu memasang yang baru, atau menggantikan saluran lama, anda tidak perlu menentukan fasa sama sekali. Palam tidak kira sama sekali dari mana pihak anda menyambungkannya.
 • Dalam kes apabila anda menyambungkan suis dari candelier, anda perlu tahu bahawa ia perlu untuk memberi fasa tertentu, dan kepada mentol hanya sifar.
 • Jika warna kenalan dan fasa dan sifar adalah sama, nilai konduktor ditentukan dengan bantuan pemutar skru penunjuk, di mana pemegangnya diperbuat daripada plastik telus dengan diod di dalamnya.
 • Sebelum menentukan konduktor, litar elektrik di dalam rumah atau bilik lain mestilah de-tenaga, dan pendawaian di hujung harus dibersihkan dan disebarkan. Jika ini tidak dilakukan, mereka secara tidak sengaja boleh menghubungi dan litar pintas akan dihasilkan.

Penggunaan tanda warna dalam juruelektrik telah menjadikan kehidupan lebih mudah untuk orang ramai. Di samping itu, terima kasih kepada penerangan warna, keselamatan telah dinaikkan ke paras yang tinggi apabila bekerja dengan wayar hidup.

Konvensyen dan warna wayar dalam juruelektrik (video)

Bagi mereka yang bekerja dengan pendawaian elektrik, sama ada mereka mahir mahir atau tenaga elektrik baru, adalah berbaloi untuk memberi perhatian semasa pemasangan wayar elektrik dan untuk mengetahui wayar yang ditunjukkan. Apabila memasang wayar dan menghubungkan kenalan, sentiasa sambungkan konduktor mengikut warna menandakan mengikut peraturan baru, dan untuk keselamatan dan rasa hormat mereka yang akan bekerja dengan mereka pada masa akan datang, jangan mengelirukan mereka. Ingat bahawa pengawasan anda boleh menyebabkan akibat negatif dan buruk.

Menyalin hanya dibenarkan dengan rujukan belakang sumbernya

Penamaan l dan n dalam juruelektrik

Pengeluar dunia peralatan rumah apabila memasang peralatan mereka menggunakan tanda warna pemasangan kabel. Ia adalah sebutan dalam juruelektrik L dan N. Oleh kerana warna yang tegas, tuan dapat menentukan dengan cepat mana kabel adalah fasa, sifar atau grounding. Ini penting apabila menyambungkan atau melepaskan peralatan dari bekalan kuasa.

Apabila menyambungkan peralatan elektrik, memasang pelbagai sistem tidak boleh dilakukan tanpa konduktor khas. Mereka diperbuat daripada aluminium atau tembaga. Bahan-bahan ini dengan sempurna mengendalikan arus elektrik.

Penting! Wayar aluminium mesti disambungkan hanya dengan aluminium. Mereka aktif secara kimia. Jika ia disambungkan ke tembaga, litar pemindahan semasa akan runtuh dengan cepat. Kabel aluminium biasanya disambungkan dengan kacang dan bolt. Tembaga - melalui terminal. Perlu diingatkan bahawa jenis konduktor yang terakhir mempunyai kelemahan yang signifikan - ia dengan cepatnya dioksidakan di bawah pengaruh udara.

Nasihat sekiranya semasa tidak lagi lulus di tapak pengoksidaan: Untuk memulihkan bekalan elektrik, wayar mesti terpencil dari pengaruh luaran menggunakan pita elektrik.

Konduktor adalah satu konduktor terlindung atau satu atau lebih konduktor terlindung. Jenis kedua konduktor ditutup dengan sarung bukan logam khusus. Ini boleh menjadi penggulungan dengan pita penebat atau kimpalan bahan mentah berserabut. Wayar tidak bertebat tidak mempunyai salutan pelindung. Ia digunakan dalam pembinaan talian kuasa.

Prosiding dari atas, kami menyimpulkan bahawa wayar adalah:

Mereka harus digunakan dengan ketat untuk tujuan yang mereka maksudkan. Penyimpangan sedikit daripada keperluan operasi menyebabkan pecahan dalam rangkaian bekalan kuasa. Hasil daripada penutupan, kebakaran berlaku.

Jawatan untuk konduktor fasa, neutral dan grounding

Apabila memasang rangkaian elektrik untuk kegunaan domestik dan perindustrian, gunakan kabel terlindung. Mereka terdiri daripada banyak urat konduktif. Setiap daripada mereka dicat dalam warna yang sepadan. Penunjuk LO, L, N dalam elektrik menjadikannya mungkin untuk memendekkan masa pemasangan, dan jika perlu, kerja pembaikan.

Penetapan yang diterangkan di bawah ini dalam L dan N juruelektrik sepenuhnya mematuhi keperluan GOST R 50462 dan digunakan dalam pemasangan elektrik di mana voltan mencapai 1000 V. Mereka mempunyai tulen yang dibumikan neutral. Kumpulan ini termasuk peralatan elektrik semua bangunan kediaman, pentadbiran, kemudahan ekonomi. Apakah sebutan warna fasa L, sifar, N dan grounding mesti diperhatikan semasa memasang rangkaian elektrik? Katakanlah.

Di dalam rangkaian AC, terdapat konduktor yang hidup. Mereka dipanggil wayar fasa. Diterjemahkan dari bahasa Inggeris, istilah "phase9raquo; bererti "line9raquo;," dawai aktif ", atau" dawai hidup ".

Sentuhan seseorang ke konduktor fasa terlindung boleh mengakibatkan luka bakar yang serius atau bahkan kematian. Apakah penamaan dalam elektrik L dan N bermakna? Di litar elektrik, wayar fasa ditandakan dengan huruf Latin "L9raquo;, dan dalam kabel multi-teras penebat wayar fasa akan dicat dengan salah satu warna berikut:

Cadangan! Jika atas apa jua sebab, juruelektrik meragukan kebenaran maklumat yang memaparkan penanda warna kabel kabel, penunjuk voltan rendah voltan harus digunakan untuk menentukan wayar hidup.

Kabel elektrik ini dibahagikan kepada tiga kategori:

 • konduktor kerja sifar.
 • sifar pelindung (tanah) konduktor.
 • konduktor sifar, menggabungkan fungsi perlindungan dan operasi.

Apakah penunjuk wayar dalam elektrik L dan N? Neutral rangkaian atau konduktor kerja sifar dalam litar litar elektrik dilambangkan dengan huruf Latin "N9raquo;. Konduktor sifar kabel mempunyai warna berikut:

 • warna biru sepanjang keseluruhan tanpa impregnasi tambahan;
 • Warna biru sepanjang keseluruhan urat tanpa impregnasi tambahan.

Apakah maksud L, N dan PE dalam juruelektrik? PE (N-RE) adalah pengalir sifar pelindung yang berwarna di sepanjang keseluruhan wayar masuk dalam garisan bergantian kuning dan hijau.

Kategori ketiga konduktor sifar (REN-wires), yang menggabungkan fungsi kerja dan perlindungan, mempunyai penunjuk warna dalam juruelektrik (L dan N). Wayar dicat biru, dengan hujung dan persimpangan dengan jalur kuning-hijau.

Keperluan pengesahan tanda

Penunjuk LO, L, N dalam juruelektrik untuk pemasangan rangkaian elektrik adalah perincian penting. Bagaimana untuk memeriksa ketepatan tanda warna? Untuk melakukan ini, gunakan pemutar skru ujian.

Untuk menentukan yang mana konduktor itu terhenti dan yang sifar dengan bantuan pemutar skru penunjuk, adalah perlu untuk menyentuhnya dengan menyengat ke bahagian telanjang wayar. Jika lampu LED menyala, maka kenalan telah berlaku dengan konduktor fasa. Selepas menyentuh pemutar skru ke dawai neutral tidak akan ada kesan bersinar.

Kepentingan warna menandakan konduktor dan pematuhan ketat terhadap peraturan penggunaannya akan memendekkan masa pemasangan dan penyelesaian masalah peralatan elektrik, sementara mengabaikan keperluan asas ini akan mengakibatkan risiko kesihatan.

Nenek moyang kita tidak tidur seperti yang kita lakukan. Apa yang kita buat salah? Sukar untuk percaya, tetapi saintis dan banyak ahli sejarah cenderung percaya bahawa orang moden tidak tidur sama seperti nenek moyangnya purba. Pada mulanya.

Jangan lakukannya di gereja! Jika anda tidak pasti sama ada anda berkelakuan dengan betul di gereja atau tidak, maka mungkin anda melakukannya dengan cara yang salah. Berikut adalah senarai yang dahsyat.

9 wanita yang terkenal yang jatuh cinta dengan wanita Perwujudan kepentingan yang tidak bertentangan dengan jantina adalah sesuatu yang tidak biasa. Anda tidak boleh mengejutkan atau mengejutkan seseorang jika anda mengakuinya.

Mengapa saya memerlukan poket kecil di seluar jeans saya? Semua orang tahu bahawa terdapat poket kecil pada seluar jeans, tetapi beberapa orang bertanya-tanya mengapa ia mungkin diperlukan. Ia menarik bahawa pada mulanya ia adalah tempat untuk jam.

Top-10 bintang yang rosak Ia ternyata kadang-kadang walaupun kemasyhuran paling kuat berakhir dengan kegagalan, seperti yang berlaku dengan selebriti ini.

11 tanda-tanda aneh menunjukkan bahawa anda berada di tempat tidur yang baik. Adakah anda juga ingin mempercayai bahawa anda memberi kesenangan pasangan romantik anda di tempat tidur? Sekurang-kurangnya anda tidak mahu memerah dan menggigit.

Apakah maksud L, N dan PE dalam juruelektrik?

Huruf yang datang dari Barat menunjukkan kabel fasa, kabel sifar, tanah. Penamaan huruf awal perkataan bahasa Inggeris. Line-line-L, jadi ditunjuk kabel fasa. Kabel N-neutral disambungkan kepada satu titik sambungan belitan penjana ke kilang kuasa, pengubah ke substasi yang dihubungkan oleh bintang. Kata Neutral adalah neutral, kita mempunyai kabel sifar. Kabel PE disambungkan ke garisan tanah. Perlindungan bumi pelindung bumi. Bertindak sebagai perlindungan daripada kejutan elektrik, kita mempunyai kabel bumi pelindung.

Tambah ke pautan yang dipilih

Singkatan misterius "L9raquo;," N9raquo;, "PE9raquo;, ini adalah versi luar negara penunjuk konduktor fasa, wayar sifar dan garisan tanah dalam rangkaian elektrik. Singkatan ini dibentuk oleh tanda-tanda awal kata-kata bahasa Inggeris. "L" - dari perkataan Line (garis), jadi di Amerika Syarikat dan Eropah wayar fasa dipanggil, oleh itu istilah "voltan talian", yang bermaksud voltan antara wayar fasa dalam rangkaian tiga fasa.

"N" ialah dawai neutral rangkaian elektrik yang disambungkan ke titik sambungan umum bagi belitan penjana ke kilang kuasa, atau pengubah di substesen yang dihidupkan oleh bintang. Singkatan ini dibentuk oleh watak pertama perkataan Neutral (neutral). Di Rusia (dan lebih awal di USSR) wayar ini dipanggil wayar sifar.

"PE" adalah dawai yang disambungkan ke garisan tanah. Singkatan untuk nama dawai ini diterima daripada perkataan Inggeris Perlindungan Bumi (pelindung pelindung). Berkhidmat untuk melindungi kakitangan dari kejutan elektrik sekiranya berlaku kegagalan penebat mesin dan radas elektrik. Dalam terminologi electrotechnical domestik, wayar ini juga dikenali sebagai konduktor bumi pelindung.

Jika anda melihat rajah elektrik flap, anda akan melihat bahawa input kuasa ditunjukkan oleh dua wayar, PEN dan L, dan tiga (L; N; PE) menjadi selepas pendawaian bas. Saya akan menerangkan maksudnya. Ini adalah litar bekalan kuasa bilik oleh skim asas TN-C-S yang dipanggil. Ini bermakna pengalir kerja sifar (N) dan dawai tanah (PE) dalam pencawang itu digabungkan dan disambungkan kepada neutral yang berpusat neutral dari pengubah bekalan. Mereka dipisahkan hanya di papan suis lantai.

Sebaik sahaja anda log masuk, anda akan dapat melanggan sebarang kemas kini di sini

Jawapan dan Komen

 • * italik * atau _italic_
 • ** bold ** atau __bold__
 • pautan : [text] (http://url.com/ "header")
 • imej. [alt teks] (/ path / img.jpg "header")
 • bernombor senarai: 1. Foo 2. Bar
 • untuk menambah rehat garis.
 • tag HTML asas juga disokong

Warna menandakan wayar dan kabel dalam pendawaian bukan iklan "cip 9raquo; kilang-kilang pengilang, seperti yang difikirkan oleh pemikir-pemikir elektrik, tetapi langkah khas yang membolehkan juruelektrik untuk mencari fasa, sifar dan asas semasa pemasangan.

Jika anda salah menyambungkan kenalan ke satu sama lain dalam warna, ia boleh menyebabkan kesan buruk seperti kejutan elektrik dan litar pintas.

Tujuan utama menandakan warna ialah penciptaan keadaan selamat untuk kerja-kerja elektrik, serta mengurangkan masa untuk mencari dan menghubungkan kenalan. Sehingga kini, menurut PUE dan piawaian Eropah yang sedia ada, setiap vena mempunyai pengasingan warna sendiri. Mengenai apa fasa dawai warna, sifar, bumi, kita akan bercakap lagi!

Menurut PUE, penebatan "bumi" harus dicat dengan warna kuning-hijau. Kami menarik perhatian anda kepada hakikat bahawa pengilang juga menggunakan penerapan garis kuning-hijau pada dawai tanah dalam arah melintang dan membujur. Dalam sesetengah kes, cangkerang itu boleh menjadi kuning tulen atau hijau tulen. Dalam litar elektrik, pembumian biasanya dilambangkan dengan huruf Latin "PE9raquo;. Selalunya "bumi" dipanggil perlindungan sifar, ia tidak sepatutnya dikelirukan dengan sifar kepada pekerja (sifar)!

Rupa Perwakilan grafik pada gambar rajah

Dalam rangkaian fasa tiga fasa dan fasa tunggal, warna sifar mestilah biru atau biru. Pada skema elektrik "0" biasanya dilambangkan dengan huruf Latin "N9raquo;. Zero juga dipanggil hubungan kerja yang neutral atau sifar!

Warna standard Petunjuk neutral pada rajah elektrik

Penandaan konduktor fasa (L) oleh pengeluar boleh dilakukan dalam salah satu penyelesaian warna:

Selalunya warna wayar fasa berwarna coklat, hitam dan putih.

Warna cangkang Litar elektrik

Pengkodan warna wayar di juruelektrik mempunyai banyak ciri dan sering pemula menghadapi masalah seperti:

 • "Apakah PEN singkatan?";
 • "Bagaimana untuk mencari tanah, fasa, sifar jika penebat tidak berwarna atau mempunyai warna yang tidak standard?";
 • "Bagaimana saya boleh menentukan fasa, tanah, sifar?";
 • "Apakah piawaian lain yang ada untuk warna penebat?"

Kami secara ringkas memberikan semua soalan ini penjelasan ringkas!

Sistem grounding TN-C yang sudah lapuk hari ini memerlukan penggunaan sambungan neutral dan tanah. Kelebihan sistem sedemikian adalah kemudahan kerja elektrik. Kelemahannya adalah bahaya kejutan elektrik apabila memasang pendawaian elektrik di rumah atau apartmen.

Warna dawai digabungkan adalah kuning-hijau (seperti dalam PE), tetapi pada hujungnya penebat mempunyai warna biru, sifat yang neutral. Pada litar elektrik, hubungan gabungan dilambangkan oleh tiga huruf Latin - "PEN9raquo;.

Perhatikan "PEN" pada rajah elektrik Varian penjajaran untuk pelbagai jenis elektrik

Oleh itu, anda menghadapi situasi ini: semasa pembaikan elektrik isi rumah ternyata semua konduktor adalah warna yang sama. Bagaimanakah dalam kes ini untuk mengetahui wayar mana yang dimaksudkan?

Sekiranya rangkaian fasa tunggal disediakan tanpa "tanah" (2 teras), maka semua yang anda perlukan adalah pemutar skru penunjuk khas. Dengan bantuannya, anda boleh dengan mudah menentukan di mana 0, dan di mana fasa. Kami bercakap tentang cara menggunakan pemutar skru petunjuk. Mula-mula kita mematikan bekalan elektrik di perisai. Seterusnya, kami membersihkan dua konduktor dan membahagikannya. Selepas itu, kami menghidupkan bekalan elektrik dan menentukan fasa / sifar dengan tepat dengan penunjuk. Sekiranya, apabila bersentuhan dengan lampu kediaman, lampu sedang - ini adalah fasa, masing-masing, konduktor kedua adalah sifar.

Sekiranya pendawaian mempunyai wayar tanah, perlu menggunakan peralatan seperti multimeter. Peranti ini mempunyai dua tentakel. Mula-mula anda perlu menetapkan julat pengukur AC kepada tanda di atas 220 volt. Kemudian satu tentakel ditetapkan pada hubungan fasa, dan dengan bantuan tentakel kedua kita menentukan sifar / grounding. Apabila anda menyentuh 0 pada multimeter, nilai voltan dipaparkan dalam 220 volt. Jika anda menyentuh "tanah" - ketegangan itu semestinya sedikit lebih rendah. Arahan yang lebih berkesan mengenai penggunaan multimeter disediakan dalam artikel yang berkaitan, yang kami sarankan membaca!

Terdapat kaedah lain untuk menentukan. Jika tidak ada pemutar skru multimeter dan petunjuk di tangan, anda boleh cuba menentukan warna wayar L dan N dengan penebat mereka. Dalam kes ini, mesti diingati bahawa sampul biru sentiasa ZERO. Dalam mana-mana penanda bukan standard, warna tidak berubah. Dua teras tersendiri akan menjadi lebih sukar untuk ditentukan.

Varian pertama persatuan. Anda melihat warna baki dan hubungan hitam atau putih. Di zaman dahulu yang baik bumi telah ditunjuk penebat hitam atau putih. Adalah munasabah untuk menganggap bahawa ini adalah fasa warna (L).

Pilihan kedua. Sifar, sekali lagi, segera bersambung, tetap merah dan hitam / putih wayar. Jika penebat berwarna putih, maka mengikut PUE adalah fasa. Jadi baki merah adalah bumi.

Kami menarik perhatian anda kepada fakta bahawa kaedah sedemikian sangat berbahaya. Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakannya, pastikan anda membuat nota untuk diri sendiri supaya semasa pembaikan kandil atau soket tidak mendapat kejutan elektrik!

Saya juga ingin mencatatkan nuansa penting - dalam litar DC penanda warna plus dan tolak diwakili oleh warna penebat hitam (-) dan merah (+). Bagi rangkaian tiga fasa (contohnya, pada transformer), di sini ketiga-tiga fasa mempunyai warna masing-masing: fasa A - kuning, B - hijau, C - merah. Sifar, seperti biasa, berwarna biru, dan asasnya berwarna kuning-hijau. Dalam kabel 380 V, wayar A berwarna putih, B berwarna hitam, dan C berwarna merah. Tidak berfungsi dengan baik dan konduktor pelindung tidak berbeza dari varian sebelumnya dengan warna.

Bagaimana untuk menentukan L, N, PE?

Sekiranya petunjuk visual hilang atau berbeza daripada standard, disarankan untuk menentukan semua elemen selepas kerja pembaikan. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan pita penebat berwarna atau produk khas - tiub mengecut, juga dipanggil tiub cambric. Mengikut kehendak EA, GOST dan saranan yang diterima umum, petunjuk teras perlu dijalankan di hujung konduktor - di tempat sambungannya ke bas (seperti yang ditunjukkan dalam gambar).

Cambriches pelbagai warna Pengecutan tiub tiub

Nota-nota kecil mengenai warna akan memudahkan pembaikan dan penyelenggaraan anda dan juruelektrik, yang mungkin akan dapat memperbaiki rangkaian elektrik rumah selepas anda! Mengenai cara melabel wayar di perisai. kami diberitahu dalam rencana yang berasingan.

Standard kilang sedia ada

Penentuan pengasingan dengan setiap dekad sedikit diubahsuai, jadi mungkin maklumat ini berguna kepada anda.

Sebelum tahun 2000, tanda warna wayar berikut telah digunakan:

Beberapa tahun selepas piawaian ini, perubahan yang ketara telah dibuat: PE "dicat semula9raquo; dalam warna kuning-hijau (seperti sekarang).

Oleh itu, produk mula kelihatan seperti ini:

 • dawai kuning-hijau - tanah;
 • hitam (dan kadang-kadang putih) - neutral (N);
 • fasa terang.

Jika, atas apa-apa sebab, anda keliru antara kenalan, kami memberi perhatian kepada anda penjelasan terperinci mengenai penanda wayar dan kabel mengikut warna, yang hari ini sepadan dengan piawaian Eropah dan domestik:

Akhirnya, kami mengesyorkan anda untuk melihat video yang berguna mengenai topik tersebut:

Sebenarnya, anda hanya perlu memaksimumkan GOST R 50462-2009, yang menentukannya

kuning-hijau ialah PE,

biru adalah neutral,

biru dengan kuning-hijau di hujung atau sebaliknya - PEN

coklat - L / L1,

Warna kuning dan hijau dilarang kerana persamaan mereka dengan kuning-hijau. Jika mana-mana warna ini hadir, jika boleh, anda perlu menggunakannya hanya untuk PE.

Oleh itu, semua warna lain boleh menjadi apa-apa. Artikel itu mengatakan bahawa putih adalah fasa, tidak seperti itu. Untuk warna putih, seperti yang paling banyak digunakan dalam pembuatan wayar (pilihan paling murah), tidak ada surat-menyurat khusus kepada mana-mana konduktor.

Pilihan yang paling teruk apabila anda perlu meletakkan sebarang warna yang melanggar GOST, sebagai contoh, apabila warna tersebut hidup: hitam, coklat, biru. Menurut GOST anda membuat coklat - L, biru - N. Baki hitam lakukan PE. Grounding akan sekurang-kurangnya menyerupai standard Soviet (hitam), tetapi ia akan melanggar GOST, di mana hitam adalah fasa, tidak ada yang perlu dilakukan. Perhatikan bahawa terdapat satu piawaian antarabangsa di mana hitam adalah L / L1, dan coklat adalah L2. Kadang-kadang ia dikehendaki mematuhinya. Oleh itu, jika anda melakukan juruelektrik tidak di rumah, tetapi di suatu tempat di laman web, mungkin ada kejadian, jadi lebih baik untuk memperjelaskan perkara ini dengan segera.

Pilihan lain yang buruk adalah apabila baki warna tidak dikaitkan dengan konduktor. Sebagai contoh: merah, biru, hitam. Menurut GOST, biru adalah neutral, hitam adalah fasa, merah tidak ditakrifkan. Oleh itu, tetapkan warna merah kepada PE. Dalam kes ini, lebih baik untuk menyimpan pita elektrik kuning-hijau dan, jika boleh, menandakan wayar merah, kerana satu-satunya perkara yang berkaitan dengan warna merah adalah dengan fasa. Jangan lakukan fasa merah, dan hitam - PE (walaupun ia memohon, ya?). Anda memecah dalam kes ini GOST, dan jika seseorang shandarahnet saat ini, maka GOST, anda tidak lagi menutup.

Bagi pilihan warna yang tidak dinyatakan dalam GOST, hanya yang berikut boleh disyorkan:

Jika tidak ada konduktor hitam, coklat atau kelabu dalam konduktor, tetapi ada merah, maka ia mesti dibuat fasa, ia berkaitan dengan fasa dan kurang lebih dekat dengan coklat GOST-set.

Sekiranya konduktor tidak biru, tetapi ada putih, kemudian menjadikannya neutral. GOST anda tidak pecah, tetapi piawaian ini wujud di banyak negara (di Amerika Syarikat, contohnya). Ini amat penting dalam latar belakang fakta bahawa kita mempunyai kabel dua dawai yang sangat biasa dengan wayar putih dan hitam di dalamnya.

Suka (10) Saya tidak suka (3)

Dan saya terlupa berkata. Seolah-olah tidak perlu untuk memecahkan GOST dalam keadaan terdesak, tidak pernah meletakkan fasa pada konduktor kuning-hijau. Sebagai contoh, terdapat dawai seperti: coklat, hitam, biru, kuning-hijau, di mana ia perlu menanam tiga fasa dan neutral. Dalam kes ini, neutral perlu ditanam dalam kuning-hijau, dan fasa ketiga berwarna biru dengan pita penebat kambrium atau kelabu.

Suka (7) tidak suka (3)

Kod warna untuk fasa L, sifar N dan tanah

Mana-mana kabel elektrik untuk pemasangan mudah dibuat dengan penebat pelbagai warna pada wayar. Apabila memasang kabel pendawaian standard, kabel tiga teras biasanya digunakan (fasa, sifar, tanah).

Mana-mana kabel elektrik untuk pemasangan mudah dibuat dengan penebat pelbagai warna pada wayar. Apabila memasang kabel pendawaian standard, kabel tiga teras biasanya digunakan (fasa, sifar, tanah).

Kawat utama dalam kabel sentiasa fasa. Dengan sendirinya, perkataan "fasa" bermaksud "kawat hidup", "wayar aktif" dan "baris". Selalunya ia adalah warna yang jelas. Dalam papan suis, konduktor fasa, sebelum pergi ke pengguna, disambungkan melalui peranti semasa sisa (RCD, sekering), di mana fasa beralih berlaku. Perhatian sila! Dengan fasa kosong, lelucon adalah buruk, oleh itu, agar tidak mengelirukan fasa dengan apa-apa lagi - ingat: hubungan fasa sentiasa ditandai dengan simbol Latin "L", dan fasa fasa berlaku merah, coklat, putih atau hitam. Sekiranya anda tidak pasti ini atau pendawaian itu disusun secara berbeza, kemudian dapatkan pemutar skru dengan penunjuk fasa mudah. Menyentuhnya dengan sengatan kepada panduan kosong, anda sentiasa dapat mengetahui sama ada fasa itu atau tidak dengan cahaya ciri penunjuk. Dan lebih baik untuk menghubungi pakar yang berkelayakan dengan segera.

Kawat penting kedua adalah sifar, yang diketahui oleh rakyat sebagai "wayar tanpa arus", "wayar pasif" dan "neutral". Ia berlaku sahaja biru. Di papan suis apartmen ia mesti disambungkan ke bas sifar, ia ditandai dengan simbol "N". Untuk saluran keluar, wayar sifar disambungkan kepada kenalan, juga ditandakan dengan tanda "N".

Pengasingan wayar asas hanya berlaku kuning dengan jalur hijau. Di dalam papan suis ia disambungkan ke bas asas, ke pintu dan badan perisai. Di soket, penyambungan disambungkan kepada kenalan yang ditandakan dengan simbol Latin "G" atau dengan tanda dalam bentuk huruf terbalik dan ringkas yang digariskan "T". Biasanya, kenalan pembumian yang boleh dilihat dan boleh melanjutkan dari soket, menjadi disediakan untuk semua kanak-kanak, yang kadang-kadang menyebabkan kejutan ramai ibu bapa, bagaimanapun, kenalan ini tidak berbahaya, walaupun jari aduk masih tidak digalakkan di sana.

Perhatian sila! Apabila bekerja dengan litar elektrik hidup, kebarangkalian kejutan elektrik atau kebakaran seseorang sentiasa tinggi. Walaupun RCD dipasang, sangat disarankan agar anda mengikuti semua langkah keselamatan! Adalah diketahui bahawa reka bentuk khas suis memeriksa fasa operasi penyegerakan dan sifar, dan jika RCD mengesan fasa arus bocor tanpa pemulangan sebahagian daripada kepentingannya pada sifar, maka segera memecahkan hubungan, yang akan menyelamatkan nyawa orang itu; Walau bagaimanapun, jika anda menyentuh bukan sahaja fasa, tetapi juga kepada sifar - maka RCD tidak menyimpan. Menyentuh kedua-dua wayar adalah mematikan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 72 = 74