Penamat luar bangunan facades

Menamatkan fasad rumah dengan bahan moden, jenis dan contoh foto

Selepas selesai peringkat pembinaan besar-besaran, anda perlu memikirkan apa bahan yang akan digunakan untuk menyelesaikan permukaan luar bangunan. Pasar pembinaan penuh dengan pelbagai tawaran, menawarkan banyak reka bentuk hiasan. Oleh itu, hiasan facades rumah dengan bahan-bahan moden gambar yang dikumpulkan dalam koleksi, boleh dilaksanakan dalam gaya dan arah yang sama sekali berbeza.

Jenis fasad dengan bahan moden

Baru-baru ini, keadaan utama adalah kebolehpercayaan, ketahanan fasad rumah. Hari ini terdapat kenaikan ketara dalam keperluan bahan-bahan, tugas utama yang adalah penamat fasad rumah foto yang dibentangkan dalam pemilihan.

Syarat operasi asas:

 • kekuatan - di luar reka bentuk tidak mengalami kemusnahan walaupun semasa angin angin terkuat;
 • rintangan fros - bahan penamat berkualiti tinggi untuk facades rumah swasta tidak retak akibat pengaruh luaran;
 • kebolehtelapan air - lapisan luar tidak harus mengganggu penyingkiran kelembapan berlebihan;
 • penampilan yang boleh dilihat - hiasan fasad hiasan dapat menghiasi apa-apa bangunan kediaman.

Bahan-bahan moden untuk menyelesaikan fasad rumah-rumah persendirian mempunyai keupayaan untuk mengatasi sebarang faktor negatif dan pada masa yang sama melaksanakan fungsi hiasan. Daripada menyelesaikan fasad rumah? Pertimbangkan pilihan yang paling popular untuk menyelesaikan fasad rumah persendirian.

Ia digunakan sebagai kemasan hiasan bangunan muka rumah. Pakar yang berkelayakan, menggunakan bahan penamat, membuat pesawat pelepasan yang unik meniru bahan mentah semula jadi.

Menyelesaikan fasad rumah dengan plaster dijalankan menggunakan mortar pasir simen, terdapat bahan tambahan khas yang memberikan perlindungan yang sangat baik untuk permukaan. Untuk menyelesaikan fasad, adalah perlu untuk menguruskan haba dan kalis air, yang mana pemanas diperlukan.

Hiasan fasad dengan kumbang kulit telah menjadi sangat popular baru-baru ini. Teknologi terkini penamat membolehkan anda mencapai keputusan yang sangat baik dalam tempoh masa yang singkat. Untuk melakukan ini, pengeluar menawarkan untuk memilih penyelesaian siap dalam baldi, campuran kering dalam beg. Menyelesaikan fasad rumah persendirian dengan kumbang kulit kayu dilakukan dengan pemanasan dinding luar. Baru-baru ini, penamat fasad rumah kumbang kulit menjadi semakin popular.

Bagi rawatan hiasan permukaan yang diperbaharui, pelbagai jenis cat berasaskan akrilik digunakan - ini membantu untuk memastikan perlindungan maksimum bangunan fasad bangunan, mewujudkan salutan luar tahan lama. Menyelesaikan fasad rumah peribadi, pemilihan gambar mengandungi jenis plaster yang paling popular.

Satu elemen hiasan baru, dicipta daripada jenis tanah liat tanah yang refraktori. Dalam proses pengeluaran, tanah liat dikenakan rawatan haba pada suhu tertinggi. Oleh kerana itu, bata yang menghadap ke muka bangunan menjadi tahan lama dan tahan lama.

Bata hiasan mempunyai beberapa kualiti positif: ketahanan haba, keserasian ekologi, pelbagai bentuk dan kemudahan penyelenggaraan. Permukaan boleh menjadi matte, berkilat, kasar atau mempunyai rupa antik.

Pelbagai warna boleh digunakan untuk topeng hiasan bata klinker, rumah plinths negara, menggabungkan bingkai di sekeliling pintu dalaman atau luaran, bukaan melengkung. Foto itu jelas menunjukkan kemasan rumah dengan batu bata.

Jubin klinker - plat kecil tanah liat. Bahan binaan mempunyai bentuk yang sama, julat saiz dan warna, kesamaan membolehkan anda merancang rumah dengan jubin klinker. Foto jubin klinker yang dibentangkan di bawah boleh digunakan untuk menghiasi muka depan mana-mana rumah.

Unsur-unsur hiasan yang unik akan membantu membuat lukisan yang indah di sudut-sudut dinding. Yang paling menarik adalah facades rumah satu tingkat, berjubin dengan jubin klinker, foto itu dibentangkan di bawah.

Bahan binaan tahan lama diperbuat daripada bahan buatan dengan menekan serbuk dari buburan dengan baking seterusnya dengan suhu yang semakin meningkat. Menamatkan fasad dengan granit seramik telah menjadi sangat popular kerana adanya beberapa sifat positif bahan penamat.

Granit seramik mempunyai margin kekuatan yang besar dan lemah bertindak balas terhadap pengaruh mekanikal luaran.

Penampilan yang baik bahan ini sesuai untuk penamat dinding luar. Langit dapat memiliki warna-warna cerah, perceraian iris atau meniru batu alam, berbagai jenis pohon.

Menyelesaikan fasad bangunan dengan granit seramik dilakukan dengan dua cara:

 • pengudaraan - plat dilampirkan dengan selamat pada bingkai panduan galvanized atau aluminium;
 • "Laying basah" - granit diperbetulkan ke permukaan dinding dengan gam khas.

Cara yang boleh dipilih, semua orang membuat keputusan sendiri.

Bahan-bahan ini tergolong dalam kumpulan yang dihadapi, dan dengan itu anda boleh dengan mudah mengubah bangunan apartmen, bangunan pejabat atau paviliun membeli-belah kecil. Bahan yang sesuai untuk menyelesaikan fasad rumah-rumah persendirian.

Kaset komposit adalah reka bentuk lengkap dengan tepi melengkung. Apabila memasang dinding, salutan berterusan diperolehi. Bahan tahan lama dan boleh dipercayai berjaya menentang pelbagai pengaruh mekanikal dan keadaan semula jadi yang negatif. Pemasangan kaset dengan fasad boleh berlaku dalam pelbagai cara. Pertama sekali, ia bergantung pada profil mana yang akan digunakan. Terdapat dua pilihan untuk menyambungkan elemen: tersembunyi dan terbuka.

Apabila bentuk pengancing tersembunyi, profil elemen atas dipasang dengan selamat di belakang profil yang lebih rendah. Perhimpunan jenis ini membolehkan anda membuat lapisan yang cukup kukuh untuk tempoh masa yang singkat.

Semasa pengancing terbuka, setiap jubin fasad ditetapkan ke sudut di bingkai yang menyokong. Kaedah ini menyediakan salutan berterusan yang sempurna rata. Menyelesaikan fasad rumah dengan bahan moden, galeri foto penyelesaian reka bentuk terbaik dibentangkan di bawah.

Pelbagai panel diperbuat daripada bahan polimer vinil. Kelebihan bahan adalah:

 • kemudahan pembinaan;
 • kesederhanaan perhimpunan;
 • harga kos rendah.

Sebelum anda memangkas lantai bawah tanah atau dinding rumah dengan gambar apa yang dibentangkan di bawah, anda tidak perlu melakukan kerja persediaan yang panjang. Menyelesaikan permukaan fasad membolehkan anda berjaya menyembunyikan semua kekasaran dan kekasaran permukaan.

Bahan berkualiti dalam proses operasi tidak mengalami ubah bentuk, bengkak atau mengelupas. Ia tidak membentuk acuan di permukaannya, serangga tidak ditanam. Terima kasih kepada sifat-sifat positif bahan ini, penamat fasad rumah kayu dengan berpihak dianggap penyelesaian yang paling menguntungkan. Versi paling asal reka bentuk rumah berpihak, gambar ditunjukkan di bawah.

Batu asli dan tiruan

Batu dianggap sebagai jenis penamat permukaan luaran yang paling boleh dipercayai. Untuk menghadapi kedua-dua batu semula jadi dan tiruan sama digunakan. Jubin hiasan untuk menyelesaikan fasad bahan semula jadi membuat lapisan pelindung yang tahan lama, yang boleh dibandingkan dengan tempoh penggunaan bangunan itu sendiri. Permukaan batu buatan berbeza dari rakan sejawatannya semata-mata pada harga yang agak rendah dan pilihan yang kaya dengan tekstur dan warna. Sebelum memilih batu sebagai bahan penamat utama, perlu diperhatikan bahawa ia mempunyai banyak berat, jadi ia tidak boleh digunakan untuk menyelesaikan sebuah rumah dengan asas yang lemah.

Jika teknologi peletakan tidak dipatuhi, beberapa batu mungkin jatuh semasa operasi, jadi anda perlu memulihkan penampilan permukaan asal secara tetap. Menghiasi fasad dengan batu adalah proses yang kompleks dan memakan masa, oleh itu, adalah perlu untuk mematuhi sepenuhnya teknologi pemasangan dan tidak memecahkan fasa penamat fasad. Hiasan asal fasad rumah, gambar bangunan kediaman yang unik.

Pelbagai panel adalah sangat menakjubkan dengan pelbagainya. Sesetengah jenis juruhias digunakan untuk menghiasi dalaman rumah. Setiap jenis panel fasad mempunyai reka bentuk, dimensi dan kaedah pemasangannya sendiri.

Lebih baik untuk menyelesaikan bahagian depan rumah? Untuk menjawab soalan ini, anda harus menunjukkan varian panel yang paling popular:

 • logam - diperbuat daripada kepingan logam tergalvani, di mana lapisan nipis salutan polimer digunakan. Lapisan polimer mempunyai pelepasan yang berbeza dan warna yang terang, ini membolehkan, menggunakan profil, untuk mencipta versi gabungan yang unik;
 • Fibrocement - permukaan tekstur membolehkan anda mensimulasikan pelbagai bahan, seperti plaster hiasan, batu bata dan batu batu atau jubin. Panel dibuat daripada simen dengan penambahan selulosa longgar dan serat sintetik. Secara praktikal, mereka tidak membakar dan mempunyai kekuatan khas;
 • kayu - panel moden dibuat dari serat kayu, ditekan di bawah tekanan tinggi, komposisi bahan termasuk sebatian polimer. Bahan yang dipilih mempunyai berat ringan dan permukaan yang indah, dihiasi dengan venir semulajadi. Hayat perkhidmatan kurang daripada model yang serupa, tetapi pada masa yang sama mereka jauh lebih murah ini membolehkan anda mengubah profil dan panel secara berkala;
 • Slab OSB - dalam komposisi panel kalis air dari osb termasuk parafin cair atau ceresin. Bahan ini dihasilkan dalam helai besar, sehingga anda dapat memotong panel ukuran kanan dari OSB tepat di tempatnya;
 • Panel SIP - unik dalam ciri-ciri bahannya adalah panel penebat berbilang lapisan. SIP mempunyai komposisi pemanas, dikelilingi oleh kedua-dua pihak oleh kepingan OSB. Lapisan disatukan oleh pelekat poliuretana khas. Sebagai pemanas, polistirena diperluas digunakan.

Logam Kayu Papak OSB Panel CIP Semen serat

Panel SIP dicirikan oleh tahap penebat haba yang paling tinggi, penebat bunyi yang sangat baik. Berat kecil reka bentuk membolehkan penggunaan panel CIP untuk pelbagai pangkalan, dalam sesetengah kes, pita cerek yang cukup cetek. Terima kasih kepada penggunaan panel SIP, rumah klasik "Kanada" boleh dibina dalam beberapa minggu. Panel CIP bertindak balas dengan buruk terhadap kesan persekitaran agresif luaran.

Reka bentuk "fasad basah" terdiri daripada beberapa lapisan tertentu. Interlayer dipanggil pelekat, penebat panas, diperkukuh dan melindungi-hiasan, setiap lapisan mempunyai tujuannya sendiri.

Fasad jenis ini mempunyai bidang aplikasi yang luas kerana fakta bahawa semua komponen digabungkan dengan sempurna antara satu sama lain dan dapat menunjukkan hasil yang sangat baik, rintangan fros tinggi, kalis air, kebolehtelapan wap.

Menamatkan rumah seperti "fasad basah" memerlukan kemahiran tertentu, jadi jangan melakukan kerja keras, lebih baik menghubungi pakar, hanya dalam hal ini anda dapat mencapai hasil yang sangat baik dan memperpanjang umur material untuk waktu yang lama.

Fungsian sistem "basah"

Baru-baru ini, hiasan fasad dengan pokok semakin meningkat populariti. Permukaan luar bangunan, selesai dengan bantuan papan atau bar, mempunyai banyak kualiti dan kelebihan positif:

 • keserasian ekologi;
 • rintangan kelembapan;
 • ketahanan;
 • kemudahan penyelenggaraan;
 • reka bentuk yang unik.

Rumah itu, dipotong dengan papan semula jadi atau kayu, akan bertahan lebih lama jika anda memilih jenis kayu yang sesuai. Pakar menasihatkan untuk memberikan keutamaan hanya kepada pokok-pokok yang tumbuh di kawasan anda. Ini adalah perlu kerana mereka lebih baik menyesuaikan diri dengan keadaan cuaca dan jauh lebih murah daripada sampel asing.

Kurangkan impak ke atas bahan semulajadi keadaan cuaca dan persekitaran luaran yang agresif dengan rawatan permukaan yang sesuai dan penyediaan awal bahan.

Apa yang lebih baik untuk dipilih dan bagaimanakah pembinaan rumah apartmen akan berlaku? Pilihannya sentiasa menjadi pemilik. Di sini adalah perlu untuk mengambil kira beberapa nuansa, bermula dari segi ekonomi isu dan berakhir dengan keupayaan teknikal bangunan. Hanya jika semua syarat-syarat ini diambil kira, anda akan dapat memastikan bahawa penamat rumah fasad foto-foto yang dibentangkan di bawah akan menjadi berkualiti tinggi dan tahan lama.

Video menunjukkan cara yang paling popular untuk menyelesaikan bahagian-bahagian bangunan bangunan menggunakan bahan-bahan moden.

Gambar fasad rumah dihiasi dengan bahan-bahan moden

Dalam pemilihan gambar projek yang paling berjaya untuk menyelesaikan facades bangunan dikumpulkan.

Pembinaan rumah-rumah

Persoalannya adalah, lebih murah untuk menyelesaikan fasad rumah, sebenarnya adalah hampir semua pemilik bangunan swasta. Lagipun, dalam satu tangan, saya mahu perumahan perumahan menjadi berkualiti tinggi dan estetik menarik, dan di sisi lain - adalah jelas bahawa perbelanjaan yang tidak wajar dalam mengejar "eksklusiviti9raquo; dan rupa yang menakjubkan kepada apa sahaja. Larang adalah keluarga yang mampu menyelesaikan sebarang penyelesaian tanpa mengambil kira kosnya.

Tetapi juga untuk pergi ke ekstrem, berhenti pada pilihan yang paling anggaran, tanpa penilaian objektif keupayaan bahan yang dipilih "untuk resist9raquo; persekitaran jalan agresif - angin, hujan, fros, salji, dan lain-lain, tentunya tidak berbaloi. Adakah itu, anda mahu melihat dalam praktik keberkesanan pepatah "miser itu membayar dua kali."

Untuk membuat fasad rumah murah, tentu saja, tidak akan berfungsi, tetapi untuk memilih bahan yang optimum, yang, perkara lain yang sama, akan mempunyai harga yang lebih rendah, ia agak realistik.

Kriteria Kelayakan

Untuk menentukan cara terbaik untuk memotong topeng rumah dan pada masa yang sama tidak kehilangan kewangan, sangat penting untuk menentukan dengan jelas kriteria yang membantu untuk mengenal pasti kelebihan dan kekurangan pilihan ini atau itu.

Pertama sekali, ia patut memberi perhatian kepada rupa muka hadapan siap sedia. Sudah tentu, "presentability9raquo; menghadapi - konsepnya sangat dan sangat subjektif, bergantung kepada citarasa peribadi pemilik. Walau bagaimanapun, parameter seperti bahan yang digunakan sebagai:

 • bilangan variasi warna dan tekstur yang dicadangkan,
 • rintangan kepada pudar dan berlakunya kecacatan visual lain,
 • kesamaan dengan bahan mentah semula jadi (jika produk tiruan dianggap)

anda tidak boleh mengabaikan dalam apa jua keadaan. Mereka akan membantu untuk membuat kesan objektif mengenai produk.

Kriteria yang jelas seterusnya ialah ketahanan bahan. Setuju, ia akan menjadi sangat menyedihkan jika fasad yang murah di rumah itu menjadi sakit kepala sebenar dengan keperluan kerja semula tahunan. Jika anda suka jenis pelapis anda mempunyai kehidupan perkhidmatan yang baik - anda tahu, anda berada di landasan yang betul.

Tidak rahsia lagi bahawa bahan fasad tidak cukup untuk dipilih. Ia juga perlu untuk mendirikannya. Kerumitan tugas, ketersediaan sekatan bermusim, jumlah bahan bantu dan bahan tambahan - semua faktor ini perlu diambil kira.

Dan akhirnya, kos akhir pelapisan luar. Ini termasuk:

 • kos bahan per kilogram atau meter persegi;
 • harga komponen, mewarna, peralatan yang diperlukan;
 • kos pemasangan (serta, jika perlu, kerja persediaan).

Perkara-perkara lain yang sama, anda boleh menavigasi dengan selamat apabila memilih kos akhir menyelesaikan fasad.

Pilihan popular untuk hiasan luar rumah

Selalunya, pemilik rumah persendirian lebih suka menghadapi fasad:

 • berpihak;
 • plester fasad;
 • rumah blok;
 • menghadapi bata - seramik atau klinker;
 • jubin fasad.

Adakah menyebelahi pilihan yang baik atau tidak?

Jenis utama tepi, digunakan untuk menghadapi facades rumah - vinil dan socle. Aluminium dalam pembinaan kediaman digunakan sangat jarang. Kelebihan utama bahan adalah keselamatan, kesederhanaan relatif pemasangan, kemudahan penjagaan.

Dan kelemahan yang paling jelas adalah penampilan tiruan. Dan, kita boleh mengatakan bahawa fakta ini praktikal menafikan semua kelebihannya. Di Eropah, misalnya, bahagian tepi dirawat secara eksklusif jika perlu untuk memakai pakaian rumah atau bangunan sementara. Dan walaupun siding yang socle, tidak seperti vinil, dan meniru batu bata atau batu semula jadi, kepekaan dari itu masih "bertiup" 9raquo;.

Bagi hayat perkhidmatan, pengeluar pinggang memastikan bahawa mereka "keturunan9raquo; boleh berfungsi sebagai iman dan kebenaran selama 40-50 tahun. Tetapi dalam amalan angka ini biasanya lebih kecil, kerana bahan rapuh dalam fros yang teruk, tidak stabil untuk ubah bentuk, terdedah kepada pembakaran. Kes, apabila di tepi selepas 5 tahun operasi sedih untuk melihat, malangnya, tidak jarang berlaku.

Apabila memasang bahagian tepi dalam musim sejuk, ia harus diambil kira bahawa bahan itu mempunyai eksponen tinggi pengembangan terma.

Siding vinil akan menelan kos kira-kira 200 rubel bagi satu meter persegi. m. Kos akhir pelapisan ini, dengan mengambil kira pemasangan dan elemen tambahan diperlukan - kira-kira 1500 Rubles / persegi m.

Siding Ground adalah keseronokan yang lebih mahal. Bahan itu sendiri membebankan purata 400-500 rubel per meter persegi. Kos sebenar menamatkan rumah adalah 3000 r / Sq.m.

Kelebihan dan kelemahan plaster

Plaster - salutan yang boleh memberikan penampilan yang baik kepada fasad; kelembapan-bukti, "breathing9raquo;. Bergantung pada ejen ikatan, plafir fasad boleh:

 • Mineral (asas - simen);
 • akrilik (asas - resin akrilik);
 • silikat (asas - kaca cecair);
 • Silikon (asas - resin silikon).

Pelbagai tekstur dan warna dalam bahan ini sangat terhad. Dalam kebanyakan kes, menghadapi ini harus dicat tambahan. Dan invois biasanya boleh dipilih sama kasar atau pedesaan.

Hayat perkhidmatan fasad, selesai dengan plaster - 7-10 tahun. Dan walaupun dengan masa plaster semakin kuat, ia tidak tahan kerosakan mekanikal.

Untuk memotong rumah plester fasad dengan keluasan 150-200 meter persegi mengambil masa 6-8 minggu. Permulaan adalah perlu untuk membuat penyebuan permukaan. "Wet9raquo; proses membuat pemasangan plaster fasad sangat bergantung kepada keadaan cuaca dan musim.

Perhatikan! Kebolehtelapan wap rendah plaster akrilik menjadikannya mustahil untuk menggunakannya dalam "tandem9raquo; dengan pemanas seperti bulu mineral.

Untuk konkrit gas asas "sesuai 9raquo; plaster mineral semata-mata.

 1. Plaster mineral. Kos bahan sekitar 40 rubel setiap kilogram. Penggunaan plester bagi satu meter persegi ialah 3 kg. Jumlah kos per meter persegi, dengan mengambil kira pembayaran untuk pemasangan dan semua bahan yang diperlukan - 2000-2200 Rubles.
 2. Plaster akrilik. Kos bahan adalah 50 rubel / kg. Penggunaan - 1,5 kg / m persegi M. Jumlah kos ialah 2500.
 3. Plaster silikat. Kos bahan adalah 100 rubel / kg. Penggunaan - 2.5 kg / m persegi M. Jumlah kos ialah 2800.
 4. Plaster silikon. Kos bahan adalah 100 rubel / kg. Penggunaan - 3 kg / persegi M. Jumlah kos ialah 3000.

Blok-rumah adalah sebahagian daripada lapisan, wajahnya meniru log bulat dengan permukaannya. Bahan ini semula jadi dan ekologi, tetapi agak mahal dan pendek. Tidak tahan api. Dari kecacatan penampilan, simpulan, retak, cacing dan lain-lain kecacatan spesifik kayu mungkin.

Apabila membeli sebuah blok rumah, pastikan bahawa ia bukan "mentah" 9raquo; - jika tidak, terdapat risiko yang tinggi bahawa bahan akan rosak.

Penting! Rumah blok, seperti mana-mana permukaan kayu, yang terletak di udara terbuka, memerlukan pengubahsuaian berkala - salutan dengan sebatian pelindung khas, dan sebagainya.

Harga rumah blok sebahagian besar bergantung kepada jenis kayu. Kos per meter persegi boleh terdiri dari 400 hingga 1000 rubel (dengan mengambil kira kerja pemasangan dan pemprosesan yang diperlukan - 3000-4000 ribu)

Menghadapi bata - kualiti dan ketahanan

Bata seramik muka adalah bahan mesra alam yang diperbuat daripada bahan mentah asli (tanah liat), yang dibuat menggunakan teknologi khas. Ia tahan fros, tahan lama, menunjukkan penyerapan kelembapan rendah dan penebat bunyi yang baik. Batu bata klinker muka dibuat seperti seramik, tetapi ia dipecat pada suhu yang lebih tinggi, jadi tidak ada ruang kosong di dalamnya. Sebagai perbandingan dengan seramik, ia mempunyai ciri-ciri fizikal yang lebih baik.

Menghadapi batu bata mempunyai pelbagai tekstur, bentuk dan warna. Dengan itu fasad anda tidak berisiko memudar. Satu-satunya kelemahan luaran yang mungkin adalah kemunculan tertinggi.

Rumah itu, siap dengan bata muka, akan kelihatan mewah selama beberapa dekad. Bata klinker adalah contoh panjang umur, ia dapat menahan lebih daripada 150 kitaran "pembekuan beku" 9raquo;.

Menghadapi struktur dengan batu bata haruslah diambil kira pada peringkat reka bentuknya (bahan dibentangkan pada asas utama). Jika tidak, tetulang tambahan asas diperlukan.

Julat harga untuk bahan agak besar, tetapi, secara semula jadi, memiliki status pemimpin dalam ketahanan dan kualiti, menghadapi batu bata tidak dapat harganya murah. Peletakan kayu profesional juga sangat mahal. Oleh itu, pilihan ini untuk menyelesaikan fasad purata Rusia memilih jarang.

Meter persegi batu bata seramik akan menelan kos 1200-3000 rubel, meter klinker akan menelan kos sebanyak 3600-4000 rubel. Meter persegi bangunan fasad bata yang siap, cantik dan terlindung secara amnya memerlukan sehingga 6,000 rubel.

Jubin muka: kebaikan dan keburukan

Jubin muka - bahan binaan moden dan boleh dipercayai. Tidak takut kelembapan, kuat, tahan lama. Dengan gaya yang berkualiti tinggi - memberikan penampilan yang sangat baik di rumah. Hayat perkhidmatan fasad, selesai dengan jubin seramik boleh berpuluh-puluh tahun. Walau bagaimanapun, banyak bergantung kepada kualiti penyelesaian pelekat.

Pemasangan jubin fasad, sebagai peraturan, tidak mudah. Prosesnya lebih sukar:

 • keperluan untuk penyediaan awal permukaan secara menyeluruh;
 • kesukaran untuk mencapai kelembutan jahitan;
 • keterlaluan tinggi bahan sebelum menyusun.

Gerbang muka dengan perbandingan dengan bata tidak menunjukkan kualiti keseluruhan dan estetika paling buruk, tetapi jauh lebih murah. Harga per meter persegi bahan ialah 1000-1500 rubel, kos sebenar per meter persegi pelapisan seperti biasanya tidak melebihi 3000.

Bagaimana untuk memangkas fasad rumah murah: video, tip dan cara

Hiasan yang benar-benar murah dari fasad rumah hanya boleh menjadi jika anda akan menghasilkan sendiri. Seperti yang anda dapat lihat, beberapa bahan, pada pandangan pertama, kelihatan sangat murah, tetapi dalam amalan, dengan mengambil kira kos semua elemen tambahan dan keseluruhan jumlah kerja, ternyata ini tidak begitu. Dan hanya sekiranya anda membuat keputusan untuk mengambil kerja yang agak sukar ini, anda boleh bercakap mengenai penjimatan yang ketara.

Video ini akan memperkenalkan anda kepada peraturan pemasangan vinyl siding:

Ia adalah sangat penting apabila memilih bahan-bahan untuk pelapis fasad untuk secara objektif menilai "prospek9raquo; - Berapa banyak yang akan disampaikan, berapa kerap mereka memerlukan penjagaan dan pengubahsuaian, jenis pelaburan dan berapa lama mereka boleh menuntut.

Ia tidak akan diperlukan untuk melihat di Internet pada foto pelbagai jenis fasad, untuk merasakan apa yang "gaya prestasi" yang anda suka. Kemunculan rumah bukan sekadar senang hati - ia mesti jatuh cinta. Dibuktikan bahawa masa ini secara langsung memberi kesan kepada keselesaan psikologi daripada tinggal di dalam atau berhampiran kediaman.

Fahami bagaimana ia lebih murah untuk memangkas depan gambar rumah yang berlainan jenis kelongsong tidak mungkin membantu, tetapi idea yang jelas mengenai apa yang menanti anda pada akhirnya apabila merujuk kepada bahan tertentu akan menyumbang dengan jelas.

Secara serius menimbang semua nuansa, kami yakin bahawa anda akan dapat membuat keputusan yang tepat yang akan menjadi optimum untuk keluarga anda, baik secara kewangan maupun estetika.

Artikel yang hebat!

Artikel berkaitan

Portal Bangunan StrPort 2011-2016. Artikel mengenai pembaikan, pembinaan, bahan bangunan.

Menyalin maklumat dari laman web ini hanya mungkin dengan kebenaran pejabat editorial atau dengan rujukan langsung kepada sumber. Dasar perundangan

Daripada menyelesaikan fasad rumah persendirian?

Pembinaan rumah itu dijalankan dalam beberapa peringkat. Peringkat pertama adalah pemasangan kotak, yang kedua adalah pemasangan bumbung, yang ketiga adalah pemasangan tingkap dan pintu, maka penebat (jika diperlukan) dan bangunan bangunan diperiksa.

Hiasan dalaman rumah adalah tahap yang bebas dan memakan masa dalam pembinaan, yang memerlukan banyak masa dan dibahagikan kepada peringkat: peranti pemanasan dan pendawaian komunikasi, penamat dinding, lantai dan siling.

Hari ini kita mahu kekal lebih terperinci di peringkat menamatkan fasad rumah. Mari kita bercakap tentang jenis dan kaedah penamat rumah dari pelbagai bahan. Daripada menyelesaikan fasad rumah persendirian?

Pasaran moden adalah tepu dengan pelbagai bahan untuk menyelesaikan dinding luar rumah, bagaimana tidak hilang dalam kepelbagaian ini?

Dekorasi fasad moden - adalah penyelesaian banyak masalah: pembetulan penyimpangan geometri dan penyelewengan, pembaikan facades usang, pemanasan, finishing dekoratif facades.

Untuk kemasan luaran rumah ada bahan yang berbeza menghadap ke muka bangunan. Bahan-bahan tersebut termasuk: jubin klinker atau granit, batu semula jadi atau tiruan, panel plastik, pelbagai tepi, blok rumah dan banyak lagi.

Tetapi hiasan tradisional facades rumah apartmen, mungkin, dianggap melepa dengan lukisan berikutnya. Jenis kemasan ini sesuai untuk rumah yang dibina dari blok yang berbeza (gas silikat, blok slag, blok buih dan lain-lain). Selalunya ditetap dinding untuk penebatan fasad.

Sebagai peraturan, plaster digunakan pada asas yang telah disediakan sebelum ini atau menggunakan mesh pengukuhan (terutamanya jika lapisan plaster melebihi 12 mm). Penguatkan akan menghalang retakan lapisan plaster semasa operasi bangunan.

Lapisan plester boleh lancar atau hiasan. Untuk hiasan plaster, pelbagai penggelek dan setem digunakan. Bercakap plaster, kita perlu menyebut apa yang disebut "plaster basah". Komposisi sedemikian mempunyai pelbagai impregnasi hiasan, pigmen warna. Permukaan yang dilekatkan menjadi kasar dan tidak memerlukan lukisan tambahan.

Plaster boleh digabungkan dengan jenis hiasan lain, contohnya, batu hiasan (tiruan atau semulajadi). Batu dalam hal ini digunakan secara serentak - menyelesaikan sudut-sudut bangunan, bukaan tingkap sepanjang perimeter, lajur atau taksiran bangunan. Penggunaan batu adalah disebabkan oleh kehadirannya di penghujung salur atau beranda rumah.

Batu semulajadi boleh menjadi bahan bebas dalam hiasan rumah anda. Batu diletakkan di atas mortar simen, ini jenis kemasan yang agak susah dan mahal. Tetapi hasilnya, tidak syak lagi, akan menggembirakan keluarga anda selama bertahun-tahun, kerana bahan tahan lama. Jahitan harus diisi dengan pengikat khusus, yang sering dijual bersama dengan bahan dan gam yang dibeli.

Berhati-hati membaca arahan penyediaan grout, jangan campurkan lebih banyak mortar daripada yang anda dapat menghasilkan pada masa ini. Tekstur batu boleh lancar atau dicincang, dan kedua-duanya kelihatan hebat di muka bumi. Bahagian luar rumah dengan hiasan seperti kelihatan seperti istana abad pertengahan.

Satu alternatif kepada batu semulajadi adalah batu berhadapan buatan. Bahan tersebut dihasilkan dalam pelbagai warna, meniru banyak batu batu. Batu buatan kadang-kadang sukar untuk membezakan dari semula jadi, supaya fasad anda akan kelihatan hebat.

Ini adalah pilihan bajet untuk penamat berbanding finishing dengan batu semula jadi, kerana nilainya lebih rendah. Bahan tidak mudah terbakar, tidak busuk, mempunyai berat badan yang rendah. Untuk membuat kerja pada jubin itu hendaklah pada suhu udara +5 +25 o C.

Jubin klinker meniru bata klinker, ia juga sesuai untuk menghadapi fasad. Fasad anda tidak akan takut perubahan suhu dan pengaruh atmosfera. Jubin klinker kaya warna dan tekstur warna, terdiri daripada komponen semula jadi.

Hari ini dijual adalah mungkin untuk bertemu thermopanels klinkernye yang akan menyelesaikan seketika dua masalah: pemanasan dan memberi fasad. Sesuai untuk pemanasan dan menghias rumah baru, serta untuk membaiki dan memanaskan fasad bangunan yang sudah beroperasi. Fasad "Clinker" sukar dibedakan dari dinding batu bata semulajadi, sementara kos pembinaan jauh lebih rendah.

Apabila menghadapi fasad dengan apa-apa jenis jubin, adalah perlu untuk menjalankan kerja untuk menghilangkan curah hujan atmosfera dari bumbung (longkang), jika tidak, jubin boleh mengelupas.

Granit seramik adalah granit buatan, Bahan tahan lama yang mampu menahan pengaruh kimia dan atmosfera. Salah satu jenis pelapis fasad ialah fasad pengudaraan yang diperbuat daripada stoneware porselin. Kemasan boleh dilakukan pada bila-bila masa sepanjang tahun. Pengudaraan semulajadi melindungi dinding dari pemeluwapan, tidak membenarkan acuan dan jamur berkembang.

Fasad ventilasi pada musim sejuk mengurangkan kekonduksian terma bangunan, dan pada musim panas tidak memanaskan dinding bangunan. Profil galas beban diperbuat daripada logam, tahan kakisan dan dipasang secara menegak dan mendatar ke dinding bangunan. Pemanas dipasang ke dinding, dan kemudian dengan bantuan sistem penetapan plat granit seramik dengan lipatan yang kelihatan atau tanpa lipit dipasang. Fasad ini tidak memerlukan penjagaan tambahan.

Jenis pemberian berikut adalah hiasan dinding luar sebuah fasad atau blok rumah. Ini jenis pelapisan lebih kerap digunakan untuk rumah kayu, tetapi anda juga boleh menggilap rumah dari blok buih. Dan walaupun mengalami kerosakan selama bertahun-tahun operasi, fasad boleh memperoleh penampilan mulia.

Menghadapi kayu lestari selama bertahun-tahun akan memanjangkan hayat bangunan kediaman. Bagi pencinta kayu semulajadi - ini adalah lapisan yang paling sesuai - mesra alam, dengan struktur pokok yang jelas. Pelbagai impregnation bukan sahaja boleh memelihara kayu untuk masa yang lama, tetapi juga memberikan naungan yang dikehendaki.

Tiruan rasuk ini akan memberi pemandangan kepada rumah yang diperbuat daripada rasuk terpaku, dan blok rumah diperbuat daripada kayu bulat, sambil memberikan penebat haba tambahan rumah. Tidak diketahui dengan terperinci yang lebih halus, orang tidak mungkin membezakan menghadapi dari kayu sebenar.

Sebelum anda memulakan untuk menyelesaikan fasad dengan bahan kayu, mereka mesti disimpan di udara (dilindungi dari kelembapan) selama beberapa hari. Aklimatisasi mesti dilakukan supaya pokok itu tidak membawa kepada eksploitasi lanjut, dan tiada celah terbentuk. Topi skru mengetuk diri yang digunakan untuk mengikat dapat disembunyikan, diisi dengan gam, atau ditutup dengan lapisan kayu khusus.

Kayu mesti dirawat dengan antiseptik, ditutup dengan primer dan varnis tanpa warna. Kemudian gulungkan kayu, kemudian gunakan naungan varnis atau cat yang dikehendaki. Bahan kemasan yang lebih murah diperbuat daripada kayu adalah lapisan. Buluh boleh dijahit dengan fasad rumah negara atau mandi, yang akan digabungkan dengan gazebo kayu dan alam sekitar.

Fasad murah boleh dibuat dengan bahan-bahan seperti vinil atau logam tepi dan busa buih. Siding dibentangkan di pasaran dalam skema warna yang kaya.

Panel yang dibuat daripada polyvinyl chloride meniru pelbagai bahan. Anda boleh membeli tepi "di bawah pokok" atau batu bata. Bahan ini ringan dan tidak aneh apabila dipasang.

Gunung pembelah boleh berada di atas lapisan penebat atau tanpa ia. Bahan ini sering digunakan untuk menyelesaikan rumah-rumah dacha kediaman, atau ketika memperbaiki facades usang, ketika lebih mudah menyembunyikan topeng lama daripada memulihkannya. Siding adalah bahan kalis air yang sangat baik yang dapat melindungi dinding rumah.

Satu lagi bahan penamat yang murah adalah panel dan unsur hiasan yang diperbuat daripada buih polistirena bertetulang. Panel muka - ini adalah pemanas dan hiasan. Panel yang dibuat daripada polistirena dengan lapisan bertetulang pelindung (plaster) dipasang pada dinding dalam satu operasi.

Panel boleh meniru pelbagai bahan, sebagai contoh, kerja keras. Di atasnya sudah cukup untuk meletakkan lapisan cat dari tempat yang dikehendaki (jika tidak disediakan oleh penindas).

Dan untuk fasad dalam gaya klasik, keperluan adalah penggunaan pelbagai unsur hiasan (cetakan, jagung, balusters, pilaster, dll.).

Unsur-unsur hiasan seperti hari ini diperbuat daripada buih dengan salutan pelindung atas. Elemen dengan mudah boleh dipasang dengan gam khas pada permukaan plaster yang telah disediakan sebelumnya.

Apa yang lebih baik untuk menyelesaikan bahagian depan rumah? Persoalannya tidak betul, kerana bagi setiap orang pilihan bahan penamat ditentukan oleh pelbagai faktor. Ini adalah gaya rumah anda, dan asas material. Tetapi biarkan mana-mana bahan yang dipilih bertahan lama dan akan membawa setiap kepuasan anda.

Komen (0)

Baru di laman web ini

Anak benih berkembang dan membina massa vegetatif dalam jumlah terhad substrat. Dan jumlah ini.

Musim sejuk - ujian teruk untuk haiwan kesayangan. Terutamanya sukar untuk menanggungnya meletakkan ayam-ayam. Pendek.

Kekecewaan Tahun Baru dengan hadiah dan komposisi kebimbangan menu perayaan dan menghias dalaman rumah.

Keselesaan kotej yang dibina jauh dari rangkaian bekalan gas tidak dapat dibayangkan tanpa dapur. Dalam sejuk.

Liputan wilayah kawasan pinggir bandar dianggap sebagai peringkat susunan yang berasingan dengan zon perancangan dan.

Frasa umum tentang kehidupan seekor anjing di zaman kita hanya berlaku untuk anjing yang sesat. .

Membeli plot tanah dan membuat rancangan untuk rumah masa depan, anda perlu memikirkan penempatan.

Selama 10 tahun yang lalu telah diadakan perbincangan aktif mengenai seminar sayur-sayuran dan berkebun dan forum.

Susah sekarang untuk mencari orang yang tidak pernah mendengar apa-apa mengenai pinggan.

Melihat beg dengan simen dan timbunan pasir, tidak setiap pemaju merasakan dirinya sendiri.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

90 − 81 =