Penanaman kubis Peking – 314167.info

Penanaman kubis Peking

Cara menanam kubis Peking: benih di rumah. Tarikh penanaman kubis Peking di kawasan terbuka di pelbagai kawasan di negara ini

Kubis Peking yang semakin berkembang adalah perniagaan yang menyusahkan, bahkan tukang kebun yang berpengalaman sering menghadapi kegagalan.

Untuk menjadikannya berfungsi, anda tidak perlu hanya menjaga kucuran, tetapi juga untuk memenuhi tarikh akhir, serta kaedah penanaman.

Bilakah untuk menanam kubis Peking pada anak benih dan bagaimana untuk melakukannya dengan betul?

Apabila menanam kubis Peking untuk benih

Peking diwakili secara meluas di pasaran, tukang kebun berkembang pelbagai jenis, tetapi yang paling mudah untuk berkembang adalah kubis. Ia paling sering dijumpai di pasaran dan di kedai-kedai. Ia adalah tanaman yang sejuk-keras yang menghasilkan tanaman yang kaya dengan cahaya matahari yang singkat. Kesilapan pertama banyak tukang kebun adalah tempoh penanaman yang salah.

Penting! Pada siang hari lebih daripada 13 jam, anak benih kubis menembak, tidak membentuk kepala. Ciri ini harus dipertimbangkan.

Kerana kenyataan bahawa menetas benih pada 4-5 C dan kubis komoditi baik diikat hanya pada suhu 15-20 C, di sesetengah kawasan, mengumpul dua tuaian setiap musim. Oleh itu, penanaman kubis Peking untuk benih dijalankan pada musim bunga awal dan akhir musim panas. Waktu yang tepat bergantung kepada kawasan penanaman dan iklim.

• Di Siberia, benih disemai pada awal Mac di rumah hijau atau pada awal Mei di lapangan terbuka. Untuk penggunaan musim luruh, anak benih disediakan pada separuh kedua bulan Julai.

• Di zon tengah Rusia, benih disemai dengan ketat dari 15 April hingga 20 April atau 20 Ogos hingga 15 Ogos.

• Peking ditaburkan awal di kawasan selatan negara ini, dari akhir bulan Mac hingga awal bulan April. Untuk penggunaan musim luruh, penanaman dilakukan dari pertengahan bulan Ogos hingga pertengahan bulan September.

Apabila menanam kubis Peking pada anak benih, ia boleh difahami, tetapi kultivar juga penting. Untuk mendapatkan tuaian yang baik, tukang kebun yang berpengalaman mencadangkan penanaman hanya jenis hibrida Peking yang tahan warna:

• Manoko, Orange Mandarin - jenis masak awal, yang dikeluarkan selepas 45-50 hari;

• Cha-Cha, Lyubasha atau Vorozheya - jenis sederhana, kematangan berlaku pada 50-60 hari;

• Nick dan saiz Rusia - gred lewat, dipotong selepas 60-80 hari.

Di kawasan utara negara, lebih baik menanam varietas awal yang dibezakan untuk kemunculan awal dan ketahanan terhadap perosak. Tanaman pertama boleh diperoleh 30-40 hari selepas menanam benih di tanah.

Nasihat! Umur anak benih sebelum menanam di tanah mestilah 30 hari. Ini akan membantu untuk mengira dengan tepat masa penanaman bibit kubis Peking untuk anak benih.

Bagaimana untuk menanam benih kubis Peking di rumah

Kesalahan kedua dalam penanaman kubis Peking ialah pemilihan anak benih. Adalah lebih baik untuk menanam benih tanpa memilih, kerana pekinka tidak bertolak ansur dengan baik. Adalah lebih baik untuk menanam benih tidak dalam bekas yang biasa, tetapi dengan serta-merta ke dalam gelas pengisi gandum berasingan dalam beberapa keping. Apabila benih tumbuh, yang terkuat akan ditinggalkan, dan yang tersisa akan dikeluarkan. Pemindahan anak benih ke tempat yang tetap dijalankan dalam periuk yang sama, sedangkan sistem akar tidak cedera.

Penting! Mana-mana campur tangan dalam sistem akar atau perubahan dalam keadaan penanaman membawa kepada pembungaan kubis untuk menjejaskan tanaman.

Bekas untuk benih semakin longgar mengisi campuran Peat dan benih dikebumikan untuk kedalaman 1,5-2 cm. Selepas cawan menanam dibersihkan dalam panas tempat, gelap tetapi untuk benih bengkak.

Sebaik sahaja pucuk muncul, bekas dipindahkan ke tempat yang cerah tetapi sejuk di mana suhu tidak naik di atas 7-8 C. Anda boleh membawa anak benih di loggia kaca atau di dalam bilik yang tidak panas. Taburkan anak benih dengan air suam dan sangat berhati-hati agar tidak mencurahkan.

Apabila menanam bibit Peking kubis di tempat terbuka

Jika musim bunga awal, anda boleh lakukan tanpa benih tumbuh dalam cawan, menanam benih terus ke tanah terbuka. Dalam kes ini, benih ditanam sedalam 1-1,5 cm. Benih itu cukup besar, jadi tidak akan sukar untuk mengedarkannya pada jarak tidak kurang daripada 15-20 cm. Selepas percambahan penipisan dijalankan setiap 10 cm. Sebaik sahaja tumbuh-tumbuhan menjadi lebih kuat, benih nipis keluar sekali lagi, meninggalkan 1 anak benih untuk setiap 35-40 cm.

Dalam penanaman musim panas, penanaman dilakukan dengan cara yang sama. 21 hari selepas pucuk, kubis digilap, apabila daun ditutup, jarak baris disapu. Tuangkan sedikit, tidak membenarkan genangan air, tetapi dalam tempoh kering tanah dibasahkan kedalaman 20 cm.

Kebun-kebun yang berpengalaman menggunakan gim kecil untuk tetap mendapatkan panen dari pekin ke meja dan menyemai benih setiap minggu mengikut jadual. Untuk mengurangkan hari cahaya dan mencegah pembungaan kubis, katil ditutup dengan lutrasil.

Bagaimana untuk memindahkan anak benih Peking kubis ke dalam tanah terbuka

Seperti yang telah disebutkan, anak benih ditanam bersama-sama dengan gelas gambut agar tidak mencederakan akar. 10 hari sebelum penanaman yang dicadangkan, anak benih dibawa ke jalan untuk pengerasan. Sebelum penanaman, mereka disiram dengan baik.

Untuk mendapatkan hasil kubis yang baik, adalah penting untuk memilih tempat yang tepat untuk membuat kilang itu berasa selesa. Peking lebih suka kawasan yang cerah dengan tanah yang ringan, subur dan sihat, yang terbaik dari semua yang lapar. Hanya tidak menanam kubis selepas tomato, bit atau tanaman salib yang lain. Mereka mempunyai penyakit biasa dan perosak. Yang terdahulu adalah kacang, kacang, wortel, bawang, bawang putih atau timun.

Kawasan untuk peking disediakan pada musim gugur atau musim bunga. Di bawah penggalian, buat kompos dan humus. Superphosphate, abu kayu dan urea ditambah kepada setiap sumur. Penanaman juga disiram.

Bagaimana untuk mendapatkan hasil besar kubis Peking di kawasan terbuka

Adalah penting untuk mengetahui bahawa sayuran tumbuh dengan baik hanya dalam kesejukan, tetapi dengan cahaya dan kelembapan yang baik. Pada mulanya ia disyorkan untuk menampung katil dengan kain nonwoven.

1. Tumbuhan muda akan dilindungi daripada frosts secara tiba-tiba atau panas.

2. Anak benih akan mengambil akar lebih cepat tanpa akses kepada cahaya matahari.

3. Sistem akar anak benih tidak akan mengalami penebangan air semasa musim hujan.

4. Pechenka akan dilindungi dengan selamat dari kutu salib.

5. Kubis di bawah kepala bentuk yang lebih baik.

Selepas 14 hari, tempat perlindungan dikeluarkan, dan katil taman dicelup dengan jerami. Mendayung di antara baris dilakukan dengan teliti. Penjagaan selanjutnya untuk sayur-sayuran tidak berbeza dengan biasa.

Kubis Peking merujuk kepada tumbuh-tumbuhan yang menyerupai kelembapan, jadi ia memerlukan banyak, tetapi penyiraman yang jarang berlaku. Ia cukup seminggu sekali untuk menyerap tanah dengan baik hingga kedalaman 20-25 cm.

Air tumbuhan dengan air suam ketat di bawah akar, supaya air tidak jatuh pada daun. Adalah lebih baik untuk melakukan ini pada waktu pagi atau pada sebelah petang. Tempat tidur selepas penyiraman dengan mulus, yang akan membantu untuk mengekalkan kelembapan dalam tanah untuk masa yang lama.

Sebagai persembahan amalan, hasil panen kubis Peking yang baik boleh ditanam menggunakan baja organik.

1. Penanaman kali pertama membuahkan larutan kotoran burung, mullein atau penyerapan rumput. Satu tumbuhan menggunakan hingga satu liter baja tambahan.

2. Kali kedua katil disenyawakan apabila membentuk garpu dengan larutan asid borik. Adalah lebih baik untuk membuat berpakaian atas daun dan pada petang.

Penanaman musim semi disenyawakan 3 kali, dan hanya dua jatuh.

Penanaman kubis Peking dalam rumah hijau

Dalam keadaan rumah hijau, peking ditanam dengan menanam benih langsung ke dalam tanah atau melalui benih.

Jika anda mengambil pilihan terakhir, maka kepala akan masak seminggu lebih awal daripada biasa.

Untuk pertumbuhan sepenuhnya, tumbuh-tumbuhan memerlukan keadaan yang optimum.

Rejim suhu dikekalkan pada tahap 15-20 C, turun naik dalam arah yang sama memprovokasi berbunga dan pelbagai penyakit.

Kelembapan dalam rumah hijau mestilah sekurang-kurangnya 70%.

Masalah dalam penanaman kubis Pekinese

Untuk menganalisis kesilapan yang dibuat, pertama sekali, anda perlu tahu bagaimana pekinka berkembang.

Selepas penampilan anak benih, daun membentuk, mereka menutup ke soket dan membentuk kepala seberat 1-2 kg. Kemudian datang anak panah bunga. Walau bagaimanapun, paling sering anak panah bunga dibentuk lebih awal, sayuran tidak membentuk garpu. Kenapa ini berlaku? Jawapannya mudah - tumbuhan peking adalah tahan sejuk, dan suhu udara yang tinggi dan pembungaan menyebabkan cahaya yang panjang.

Berjaya mengembangkan sayuran di iklim selatan yang panas hanya boleh di awal musim bunga atau musim luruh lewat. Tetapi di utara, ini lebih mudah.

Mengenai masalah penanaman crucifers termasuk perosak, di antara mereka ada lambak terutama menjengkelkan, kubis terbang, sudu, rama-rama, rama-rama, rama-rama putih dan kriket.

Kepada penyakit sayuran adalah tidak stabil, sering pucuk terjejas oleh penipu penyakit kulat, bacteriosis dan reput, serbuk cendawan. Walau bagaimanapun, jika anda betul-betul menjaga kilang dan memerhatikan putaran tanaman, maka masalah ini akan dilangkau.

Bagaimana jika tumbuhan masih sakit? Dari penyakit kulat, racun kuman disembur, tetapi dengan virus ia mustahil untuk ditangani. Tumbuh tumbuhan yang dikeluarkan dari tempat tidur, dan tapak penanaman dirawat. Terhadap serangga menyembur dengan insektisida digunakan, tetapi sekali tidak cukup untuk sepenuhnya menghancurkan perosak. Rawatan berulang dilakukan selepas 7-10 hari.

Penting! Rawatan terakhir dijalankan sebulan sebelum penuaian.

Selepas pembersihan, tidak semua kepala sesuai untuk penyimpanan. Ditanam di garpu musim bunga hanya sesuai untuk penggunaan musim panas dan tidak berbohong untuk jangka masa yang lama. Kubis musim gugur berjaya disimpan sehingga pertengahan musim sejuk, kadang-kadang lebih lama.

Oleh kerana tumbuhan itu tahan sejuk, ia boleh ditinggalkan di taman sehingga pertengahan Oktober. Untuk membersihkan dan dimasukkan ke dalam simpanan, anda hanya memerlukan garpu yang matang, iaitu, yang telah memperoleh kepadatan.

Tiada syarat khas diperlukan untuk penyimpanan Peking yang berjaya. Ia terletak di ruang bawah tanah kering di mana suhu tidak naik melebihi 5 ° C, dan kelembapannya adalah 95%. Kubis hanya diletakkan di atas rak kayu atau laci. Sesetengah tukang kebun menyimpan kubis berbeza, membungkus garpu masing-masing dalam filem makanan. Dalam bentuk ini, ia terletak sebelum musim bunga. Selalunya periksa sayur-sayuran, penggunaan manja terlebih dahulu.

Kebun berpengalaman yang berpengalaman menyedari bahawa anda tidak boleh menyimpan kubis dengan epal, jika tidak, ia akan mula dimakan lebih awal. Jika tidak ada ruangan bawah tanah atau bawah tanah, ia adalah mungkin untuk meletakkan tanaman di balkoni glassed-dalam, tetapi berhati-hati untuk suhu yang ia tidak jatuh di bawah 0 C. Apabila cuaca ditubuhkan, dan suhu di luar jatuh di bawah -5 C, kepala tambahan pelabuhan selimut hangat atau kain terpal.

Kubis Peking yang tumbuh tidak sukar, dan apabila menanamnya pada anak benih, setiap tukang kebun memutuskan dirinya. Tetapi pertama, memutuskan tujuan tanaman dan pelbagai. Jika kubis diperlukan untuk penggunaan musim panas, maka benih benih di awal musim bunga. Adakah anda lewat dengan tarikh akhir? Tidak kira, mungkin untuk menanam benih kubis Peking pada pertengahan musim panas, maka pada akhir musim gugur menikmati rasa yang luar biasa.

Perhatikan giliran tanaman dan pastikan untuk melakukan rawatan pencegahan terhadap perosak dan penyakit. Menjaga tumbuhan dengan betul: air dengan betul, makan dan tuaian yang baik tidak akan membuat anda menunggu.

© 2012-2018 "Pendapat wanita". Apabila menyalin bahan - pautan ke sumber diperlukan!

Editor-in-chief portal: Ekaterina Danilova

E-mel: [email protected]

Pejabat editorial: +7 (965) 405 64 18

Penanaman kubis Peking di padang terbuka: nasihat berguna

Kubis Peking di Rusia dengan populariti telah menjadi sama dengan saudara jauh - kubis putih, dan oleh beberapa petunjuk ia menjadi pemimpin. Jadi, tidak perlu menanam benih, anda boleh lakukan dengan benih, yang sangat memudahkan penanaman kubis Peking di tempat terbuka. Kelebihan penting kedua adalah bahawa ia membentuk kepala lebih cepat, iaitu, anda tidak perlu menunggu musim luruh untuk menuai. Kualiti ketiga dari sayur-sayuran ini adalah ia boleh digunakan untuk salad, untuk hidangan panas, dan untuk jeruk, yang telah dihargai oleh beribu-ribu pakar masakan. Biasanya kubis Peking tidak berubah, tetapi bagi sesetengah tukang kebun bukannya membentuk kepala, ia hanya mengeluarkan hal berkembang yang tiada siapa yang mahu. Apa masalahnya? Apa rahsia yang perlu anda ketahui untuk mendapatkan hasil yang baik?

Memupuk kubis Peking di padang terbuka, di bawah keadaan mudah tertentu, walaupun untuk pemula dalam perniagaan taman. Sesetengah kesukaran boleh timbul hanya pada mulanya - pembelian benih, kerana kadang-kadang pada beg dijual di semua kedai khusus, anda dapat melihat nama-nama yang berlainan dan gambar yang sama sayuran. Semua orang tahu bahawa Beijing adalah ibu negara China. Oleh itu, adalah logik bahawa kubis Cina dan kubis Cina adalah satu dan sama, tetapi terdapat dua jenis sayuran ini. Satu - salad, atau bok-choi, yang lain - membentuk kepala, atau pet-sai. Bok-choi tidak membentuk kepala, hanya daun yang dibentuk oleh rosette di sekitar buah pinggang utama. Demi daun ini, sangat berguna dari kedudukan perubatan, ia ditanam. Di Rusia ia adalah bok-choi yang paling sering disebut kubis Cina, dan haiwan kesayangan - Beijing. Ia juga berguna untuk kesihatan. Jadi, ia mempunyai banyak vitamin A, C, B, PP, terdapat karotena, limau dan asid askorbik, protein penting bagi tubuh manusia.

Untuk memupuk kubis Peking di tanah terbuka tidak membawa kejutan yang tidak dijangka, kami akan mengenali dengan rupa sayuran ini. Sekiranya semua norma penaburan dan penjagaan diperhatikan, hasilnya adalah kepala bujur panjang sehingga 35 cm panjang. Pada asasnya, setiap daun mempunyai vena tengah berdaging besar, berwarna putih. Bentuknya selalunya segi tiga, dan dimensi sedemikian rupa sehingga mereka membentuk kira-kira 20% daripada daun atau lebih. Selebihnya agak lembut, hijau pucat-hijau, kurang kerap hijau atau kaya, sedikit cembung, dengan tepi yang tidak rata. Dalam potong, kepala berwarna kekuning-kuningan. Buah kubis Peking kecil, sama dengan bola kecil. Sayuran ini suka kelembapan, cahaya dan haba, tetapi mampu bertahan dan membekukan tanah ke -4 darjah Celsius. Ini tidak terpakai kepada tunas muda kubis Peking, yang perlu memberi suhu positif.

Kubis Peking mempunyai banyak ciri. Salah satunya adalah percambahan yang sangat pesat. Oleh itu, penanaman kubis Peking di tanah terbuka dari biji dianggap cara penanaman yang paling mudah. Keadaan utama yang mesti dipenuhi ialah rejim suhu. Hakikat bahawa kubis Beijing memberikan kepala penuh hanya dalam julat suhu udara dari +13 hingga +22 darjah Celcius. Dalam cuaca yang sejuk sayur-sayuran di luar negeri ini secara aktif membentuk anak panah, pada yang lebih tinggi ia tidak mengikat kepala yang baik dan juga melemparkan tangkai bunga. Tarikh penanaman di setiap rantau perlu berorientasikan iklim, memandangkan benih bercambah tidak lebih dari seminggu pada suhu ambien sehingga +5 darjah dan kira-kira 4 hari pada suhu +13 darjah. Secara purata, kubis disemai di tanah terbuka dari pertengahan April hingga pertengahan Jun, tetapi para petani yang berpengalaman meminta penanaman pada selang waktu sekitar 2 minggu untuk mendapatkan panen yang panjang.

Kubis Peking yang tumbuh di musim bunga yang terbuka adalah cara yang paling mudah untuk mendapatkan hasil yang tinggi. Untuk katil terdapat tempat yang terang dengan tanah neutral cahaya. Biji-bijian diletakkan di bawah tanah hingga kedalaman tidak lebih dari 2 cm, dan lebih baik - 1 hingga 1.5 cm Di kubis Beijing, sebelum permulaan pembentukan kepala, daun yang sangat besar berkembang, yang kemudiannya mati, tetapi dalam proses pertumbuhan mereka mengganggu satu sama lain. Meneruskan dari ini, jarak antara kubur masa depan harus sekurang-kurangnya 30 cm. Ia hampir mustahil untuk bertahan hidup, menyemai benih kecil, jadi pada masa depan tunas mesti ditiup keluar. Pucuk itu muncul lebih cepat, dan juga untuk melindungi mereka daripada mungkin frosts adalah wajar untuk menanam tanaman dengan filem.

Penanaman kubis Peking di padang terbuka jarang menyebabkan kesulitan. Selepas kemunculan pucuk dan penipisan mereka di tempat pertama pentingnya penyiraman yang betul. Kubis Peking suka kelembapan dan, dengan kekurangan kepala yang baik, tidak terbentuk. Walau bagaimanapun, dengan kelebihan air, ia mula membusuk. Ia perlu disiram dengan banyaknya, tetapi sedemikian rupa sehingga air tidak berubah-ubah, dan pada hari-hari yang sangat panas perlu mengatur pengairan dengan pengairan untuk tumbuhannya. Penting untuk kubis dan rumput rumput, dan juga longgar loosening tanah. Umuh sayur ini untuk musim 2 kali dengan larutan buburan atau mullein.

Bukan sahaja benih, tetapi juga benih, penanaman kubis Peking di tanah terbuka di rumah diamalkan. Ini dilakukan untuk pematangan tanaman sebelum ini atau untuk mendapatkan beberapa tanaman setiap musim. Mereka mula menanam benih kubis Peking pada separuh kedua bulan April. Tumbuhan ini tidak menyukai pemindahan dan pemilihan, jadi setiap benih segera ditempatkan dalam kaset berasingan atau dalam periuk gambut (tablet). Anda boleh menyemai dan 2-3 biji, supaya selepas percambahan meninggalkan bercambah kuat, dan mengeluarkan baki. Sebaik sahaja anak benih tumbuh, bekas dengan anak benih dipindahkan ke tempat yang terang tetapi tidak panas (suhu medium adalah sehingga +18 darjah), supaya pucuk tidak meregangkan. Jika tidak, ia akan menjadi masalah untuk mendarat. Anak-anak benih ditanam di atas katil dengan gumpalan bumi, tanpa trauma sistem akar. Telaga terbuat dari satu sama lain untuk 25-30 cm. Dalam setiap satu menambah separuh segelas abu dan secubit (sehingga satu sendok teh) baja kompleks. Pucuk sedia bergerak ke tanah terbuka, apabila masing-masing muncul pada 5-6 daun. Pada hari-hari pertama selepas penanaman, tumbuh-tumbuhan muda perlu ditutup semalaman dengan filem dari perubahan suhu secara tiba-tiba. Tuai dapat dikumpulkan dalam 3 minggu.

Ketika kubis Peking masak dengan cepat, panennya dapat dituai dua kali setiap musim, sekali lagi menyemai benih dari akhir bulan Juli hingga pertengahan bulan Agustus. Pada bulan Jun, ia tidak disemai, yang dikaitkan dengan panjang hari cahaya, yang sepatutnya tidak lebih daripada 12-13 jam untuk membentuk kepala. Penanaman kubis Peking di tanah terbuka pada bulan Julai tidak jauh berbeza dengan proses di musim bunga. Satu-satunya perkara yang perlu dilakukan oleh ogorodniki ialah untuk mempersingkatkan panjang siang hari untuk kubis mereka secara buatan, meliputi tanaman dengan lutrasil. Juga perlu menyediakan penyiraman yang mencukupi dan tidak membenarkan pengeringan tanah. Untuk mendapatkan biji, kubis ditanam dalam bulan, apabila matahari bersinar lebih dari 13 jam. Tidak kira berapa tinggi suhu udara.

Penembakan kubis Peking

Hampir semua petani trak menanam kubis Peking untuk mendapatkan kepala. Tetapi kadang-kadang, bukannya membentuk kepala, tumbuh-tumbuhan mula membuang panah bunga, dan tanaman tidak berfungsi. Untuk mengelakkan ini berlaku, perlu menanam kubis Peking di padang terbuka dengan mematuhi semua norma. Gambar di bawah menunjukkan bagaimana baris harus kelihatan sebelum penipisan terakhir. Dengan kaedah penanaman ini, tanaman berlebihan tidak dibuang, tetapi digunakan untuk memasak.

Anak panah boleh muncul:

- terlalu lama cahaya hari;

- kekurangan nutrien di dalam tanah;

- air tidak mencukupi dalam cuaca panas.

Kadang-kadang kubis adalah tidak menentu pada pemindahannya. Ia berlaku, apabila petani trak, menanam penanaman, cuba menyelamatkan lebihan tanaman, memindahkannya ke tempat lain.

Penanaman kubis Peking di tanah terbuka di negara atau tanah homestead biasanya berlalu tanpa komplikasi. Penting: budaya ini tidak diingini untuk ditanam selepas lobus lain (lobak, lobak, mustard), yang mengurangkan risiko penampilan penyakit ciri-ciri tanaman ini. Antara perosak yang paling sering kubis diserang oleh kutu yang dapat memusnahkan pucuk. Untuk menangani serangga, katil harus ditaburi dengan abu. Mereka suka makan daun kubis dan slug. Sekiranya mereka dilihat di laman web ini, perangkap khas diatur untuk mereka. Satu lagi perosak - kubis, meletakkan telur di belakang daun. Sekiranya cengkuk itu dijumpai, ia akan dimusnahkan secara manual.

Berkembang dan mengurus kubis Peking

Kubis Peking adalah tanaman sayuran tahunan yang tahan sejuk. Tempoh tumbuhan tidak melebihi 2 bulan, dari menanam benih ke pembentukan kepala penuh.

Pada pencapaian kualiti komoditi, bergantung pada gred, boleh mempunyai silinder, bujur pendek, panjang bujur, padat atau kepala longgar. Panjang rata-rata daun adalah 25 cm, struktur dan warna plat daun juga boleh berubah-ubah dengan ketara - pelbagai warna dari hijau tepu menjadi hijau terang, strukturnya agak kembung dan berkedut.

Kubis Peking ditanam di semua jenis tanah yang dilindungi dan terbuka sebagai pelekat untuk tomato, zucchini, timun, kubis, atau sebagai budaya bebas.

Bagaimana untuk menanam kubis Cina?

Ogorodnikov, dengan pengalaman dan pendatang baru sering diseksa oleh isu-isu yang berkaitan dengan penanaman tanaman baru, luar biasa dan kubis Peking, dalam hal ini, tidak terkecuali. Berikut adalah sebahagian daripada mereka:

 • Bagaimana untuk menanam kubis Peking di tanah terbuka?
 • Bolehkah saya memberi makan tumbuh-tumbuhan semasa musim tumbuh?
 • Apa yang lebih baik untuk benih atau benih?
 • Bagaimana dan kapan air?

Walaupun jelas tidak menonjol, penanaman kubis Peking mempunyai nuansa sendiri dan helah kecil, tidak mematuhi yang dapat mengurangkan hasil dan membatalkan semua usaha yang dibuat oleh petani truk.

Mana boleh, anak benih atau benih untuk menanam kubis Cina bergantung kepada keadaan individu iaitu di mana dan bagaimana kilang itu akan berkembang: di rumah hijau, di atas katil, dalam tanah terbuka, apa yang purata tempoh hari, masa penanaman (musim bunga, lewat musim panas) .

Penting! Apabila menanam dan mengusahakan kubis Peking untuk waktu yang panas dan / atau kering, tumbuhan itu secara mendadak menjadi warna dan kepala tidak terbentuk. Di samping itu, budaya mula aktif menghasilkan anak panah dan cahaya yang berlebihan, termasuk pada malam-malam putih yang panjang, yang khas untuk sesetengah kawasan utara, serta Siberia.

Penanaman kubis Peking di Siberia dan Ural adalah sangat mungkin, tetapi perlu untuk membetulkan pencahayaan buatan, iaitu. Pilih laman web dengan teduhan atau kuatkan pendaratan dari cahaya di rumah hijau.

 1. Rumah hijau:
  • benih disemai pada bulan Mac, awal April, lewat bulan Julai, dan juga pada dekad pertama bulan Ogos. Skim menyemai 20 × 40 cm Untuk penanaman dalam tempoh masa lain hanya jenis sejagat yang sesuai, terutamanya kacukan, seperti "pilih China", "Lubasha", "Naina F1";
  • anak benih - penanaman dijalankan pada masa yang sama dengan benih, tetapi sejak tumbuhan telah melewati tahap awal pertumbuhan (pembentukan akar, penampilan daun pertama), panen dapat dikumpulkan jauh lebih awal. Skim pendaratan adalah 30 × 50 cm.

Penting! Anda tidak boleh menyemai benih atau menanam benih kubis selepas mengumpul sebarang tanaman salib: lobak, lobak, mustard, lobak, kerana ia dipengaruhi oleh perosak dan penyakit biasa.

 1. Tempat luaran:
  • benih - penanaman dilakukan selepas memanaskan tanah, sebagai peraturan, ini berlaku pada hari-hari awal bulan Mei. Untuk mendapatkan musim menuai musim luruh, musim penaburan boleh bermula pada dekad kedua bulan Julai. Benih pre-peredaran tidak diperlukan. Skim penanaman untuk berkembang sebagai tanaman salad 20x20 cm, jika perlu, pembentukan kepala adalah 35 × 35 cm, 50 × 50 cm. Kadar pembenihan 4 g untuk setiap 10 m². Keputusan terbaik diperoleh dengan menanam benih di rabung dengan penembusan mereka ke dalam tanah dengan 10-15 mm.
  • anak benih - pemindahan benih ke dalam tanah dijalankan pada awal Mei. Skim pendaratan 30 × 50 cm. Persembahan operasi penanaman perlu dipantau dengan teliti, supaya sistem akar berada di mana-mana tidak akan rosak, untuk memudahkan proses teknik tanah pertanian ini menyarankan benih ditanam kubis Cina dalam periuk tanah gambut individu atau bekas, dari mana seseorang boleh dengan mudah mengawal kilang tanpa ubah bentuk basal tanah koma.

Penting! Untuk mendapatkan hasil yang tinggi, adalah perlu untuk memantau surat-surat yang dipilih untuk selang penanaman sementara, iaitu penanaman awal adalah wajib pada musim bunga, dan yang lewat adalah lebih dekat dengan musim luruh dan bukan sebaliknya.

Merawat kubis Peking, serta untuk sebarang budaya sayuran, terdiri daripada penyiraman, pemijahan dan pemupukan tumbuhan.

 1. Untuk mendapatkan hasil yang baik, keseimbangan optimum antara suhu udara dan rejim kelembapan adalah sangat penting, terutamanya kenyataan ini semasa pembentukan kepala dan outlet.

Kelembapan tanah adalah 65%.

Sekiranya syarat-syarat ini tidak dihormati, daun-daun sering terjejas oleh pelbagai penyakit, seperti kelabu, putih dan hitam, supaya tumbuhan biasanya tidak berkembang dan kepala tidak terbentuk.

Penting! Walaupun hakikatnya tanah memerlukan tanah yang lembab, ia tidak dapat menahan genangan air.

 1. Makanan - Kubis Peking lebih suka tanah subur, yang mengandungi sejumlah besar nitrogen dan kalsium. Tetapi walaupun kebun tamannya miskin di dalam organik dan unsur surih - tidak penting. Kilang ini bertindak balas dengan baik kepada pelbagai pakaian atas sebagai asal semulajadi (mullein), dan untuk membentuk baja yang kompleks.
  • Musim gugur - 4.5 kg baja, 1.5 cendawan pencuci mulut superfosfat ganda dan 2.5 pencuci mulut diperlukan untuk setiap m². sudu kalium sulfat. Dalam ketiadaan komponen terakhir, ia boleh digantikan dengan abu kayu konvensional pada kadar 1 liter periuk setiap 1 m² tanah;
  • sebelum menanam - memperkenalkan penyelesaian disediakan daripada tahi ayam (10 L air dan ½ kg baja) atau kulit telur (30 g shell dihancurkan menegaskan 2 hari dalam 5 liter air.). Jika atas sebab tertentu baja musim luruh ke dalam tanah tidak ditambah, sebelum menanam, apabila musim bunga menggali, anda perlu membuat kalium sulfat, super fosfat dan ammonium nitrat, setiap komponen diambil dalam jumlah 1 sudu besar. l. per m².

Penting! Kubis Peking mempunyai keupayaan yang tinggi untuk mengumpul nitrat, oleh itu tidak digalakkan memohon baja semasa tempoh vegetatif. Semua baja mesti diperkenalkan sebelum tanaman ditanam di plot.

 1. Penyiraman - dalam cuaca yang gersang adalah perlu untuk air setiap hari, lebih baik untuk melakukannya dengan percikan, dalam hal ini tumbuhan menerima jumlah kelembapan yang diperlukan dan pada saat yang sama tanah tidak terlalu lembab.

Pembasmi kubis Beijing dan cara memerangi mereka

Perosak yang melanda kubis Beijing, sebenarnya, tidak banyak:

Memandangkan budaya mempunyai keupayaan untuk mengumpul bahan-bahan berbahaya di dalamnya, ubat-ubatan bukan kimia yang paling boleh diterima untuk kawalan serangga, dan kaedah rakyat yang, dengan penggunaan biasa, memberikan hasil yang sangat baik.

 • Menanam tanaman di antara baris tomato, bawang atau bawang putih dengan ketara mengurangkan aktiviti tumbuk salib. Sebagai alat yang lebih kuat, disyorkan untuk menyembur tumbuh-tumbuhan dan tanah di lorong dengan penyelesaian khusus. Untuk membuatnya, anda perlu mengambil bahagian atas kentang hijau dan tomato (setiap komponen 200 g), dan 2 kepala bawang putih besar. Semua bahan dihancurkan dan dibenarkan untuk berdiri selama kira-kira sehari. Foto kubis Peking, yang ada di bawah, ditanam tepat pada prinsip ini - antara dua katil bawang.
 • Penyingkiran rumput yang rapi dan sistematik, juga menghalang kerosakan kepada loji Cruciferae.
 • Selepas melawat taman rama-rama, kubis adalah perlu sekerap mungkin untuk memeriksa permukaan bawah daun, apabila pengesanan cengkaman, telur perosak dimusnahkan, kaedah ini, walaupun memakan masa, tetapi memberikan keputusan yang baik, iaitu. A. Ketara mengurangkan kebarangkalian berlakunya ulat.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

55 + = 60