Penarafan mesin kimpalan

Mesin kimpalan inverter yang lebih baik: penarafan model popular

Mesin kimpalan inverter yang lebih baik: penarafan peralatan yang sering dibeli untuk kerja-kerja kimpalan adalah berdasarkan maklum balas daripada pelanggan. Biasanya ini adalah gabungan harga dan kualiti yang sempurna, yang mana kebanyakan pengguna cenderung. Model yang jatuh ke lima teratas atau sepuluh teratas adalah pelbagai fungsi. Mereka tidak takut perubahan suhu, jumlah kerja yang besar, dan kejatuhan voltan. Untuk memilih pilihan terbaik untuk rumah, anda boleh membaca di bawah.

Penyongsang kimpalan berkualiti mesti menahan beban berat, tahan perubahan suhu dan voltan

Prinsip pemilihan penyongsang

Titik utama, yang biasanya diperhatikan apabila memilih penyongsang kimpalan, adalah kelasnya. Secara keseluruhan, terdapat tiga kelas utama peralatan yang serupa:

 • penyongsang profesional;
 • perkakas rumah;
 • model separa profesional.

Mereka berbeza bukan sahaja dalam nilai, tetapi berkuasa. Jika rancangan pembeli termasuk hanya kerja jangka pendek di rumah, lebih baik tidak memilih pilihan yang sangat mahal. Peralatan sedemikian boleh berfungsi tanpa gangguan selama kira-kira 10-20 minit, maka ia memerlukan masa yang lama. Kerja yang lebih kerap dan kompleks di garaj atau di kawasan pinggir bandar akan memerlukan model yang lebih berkuasa. Pilihan dalam kes ini harus dibuat di antara peralatan separa profesional, yang direka untuk beberapa jam operasi berterusan.

Prinsip operasi mesin kimpalan penyongsang

Agregat profesional adalah yang paling berkuasa. Mereka lebih tahan lama daripada rakan-rakan rumah mereka, mempunyai beberapa cara operasi dan boleh digunakan dalam mana-mana, walaupun dalam keadaan cuaca yang sukar. Tetapi pembelian penyongsang sedemikian adalah tidak semestinya jika ia dirancang untuk menggunakannya hanya di rumah.

Penggunaan kuasa dan voltan tanpa beban

Untuk kegunaan rumah, anda perlu memilih peralatan dengan penggunaan kuasa dari 170 hingga 250 V. Di outlet kami, voltan sering tidak mencapai paras standard. Di kampung jauh dari ibu negara, penunjuk ini sering kali jatuh di bawah 200 V. Itulah sebabnya penggunaan kuasa adalah parameter penting yang mesti ditentukan oleh penjual.

1

Apabila memilih mesin kimpalan, perlu memberi tumpuan kepada ciri-ciri teknikalnya

Penunjuk tidak kurang penting ialah voltan melahu. Nilai parameter ini dianggap optimum jika dalam lingkungan 40-90 V. Lebih tinggi angka ini, semakin mudah untuk menyalakan busur, tetapi semakin berbahaya peralatan untuk seseorang. Ia harus dilengkapi dengan perlindungan khas, yang direka untuk mengurangkan tahap voltan sekiranya terdapat risiko.

Ciri-ciri tambahan yang memudahkan kerja

Model unit kimpalan yang paling popular dilengkapi dengan fungsi tambahan, yang membawa mereka ke bahagian atas penarafan. Yang lebih baik daripada penyongsang kimpalan? Menjawab soalan ini, adalah penting untuk menonjolkan pilihan yang mempunyai fungsi berikut:

Fungsi anti-tersumbat meningkatkan arus sekiranya berlaku litar pintas, yang meningkatkan lebur elektrod

Seperti satu set pilihan tambahan adalah sangat mudah untuk pemula yang masih hanya mempelajari asas-asas perniagaan yang dikimpal. Dengan bantuan alat yang mempunyai keupayaan seperti itu, cukup mudah untuk bekerja.

Nasihat berguna! Sesetengah penyongsang boleh berfungsi dengan penjana petrol. Apabila membeli agregat, adalah penting untuk menjelaskan kemungkinan ini.

Mesin kimpalan inverter yang lebih baik: penarafan peralatan yang sering dibeli

Sebagai tambahan kepada spesifikasi ini, pelanggan sering memberi perhatian kepada kos produk. Harga model isi rumah yang paling popular:

Syarikat Finland terkenal Kemppi telah lama menubuhkan dirinya sebagai pengeluar peralatan yang berkualiti dan boleh dipercayai. Semua model yang dipersembahkan olehnya adalah tahan lasak, berfungsi. Tahap perlindungan yang tinggi, sistem penyejukan yang kuat, satu set besar fungsi tambahan - semua ini membolehkan unit Finland untuk menduduki tempat pertama dalam penarafan.

Kos opsyen yang paling mudah tetapi mudah bermula dari 30 ribu rubel. Tidak semua orang mampu membeli peralatan mahal untuk kegunaan rumah tangga, tetapi ketahanan dan keupayaan untuk bekerja dalam cuaca apa-apa, penurunan voltan yang besar, tentu saja, rasuah. Adalah mungkin untuk membuang model yang sesuai untuk rumah:

Mesin kimpalan Minarc EVO 150 dari syarikat KEMPPI

Produk Fubag adalah kualiti Jerman sebenar. Sebilangan besar model yang berbeza membolehkan anda memilih pilihan yang baik untuk rumah. Pengudaraan yang boleh dipercayai, pelbagai voltan, fungsi "permulaan cepat" dan perlindungan melekit menjadikan unit inverter mudah digunakan dan sesuai untuk pengimpal yang tidak berpengalaman.

Model moden adalah padat, walaupun ia membantu menghasilkan kualiti yang sangat tinggi dan jahitan yang kuat. Mereka sesuai untuk bekerja dengan elektrod pelbagai jenis. Berat produk tersebut tidak melebihi 5 kg, ia sangat mudah untuk kimpalan di tempat yang sukar dicapai atau pada ketinggian. Untuk kegunaan rumah tangga, model sesuai:

Mesin kimpalan inverter Fubag IN 163

Nasihat berguna! Jika anda merancang untuk menjalankan kerja-kerja badan, maka pilihan anda harus dihentikan pada model separa automatik.

Bukan tempat terakhir yang diduduki oleh penyongsang Itali Telwin. Malah pengimpal profesional adalah positif mengenai model syarikat ini. Kelebihan utama model yang dibentangkan oleh syarikat, anda boleh memanggil berat badan kecil, kekompakan, ketersediaan aksesori tambahan. Hampir semua versi mempunyai sistem perlindungan terbina dari voltan tinggi dan rendah, perlindungan overcurrent dan terlalu panas.

Pengurangan penggunaan tenaga, muncung khas sesuai untuk semua jenis elektrod dan banyak ciri positif yang lain membantu peralatan sedemikian untuk menduduki tempat pertama dalam penarafan peranti penyongsang kimpalan. Yang terbaik untuk memilih untuk rumah:

Set lengkap penyongsang kimpalan TELWIN Tecnica 211 / S

Model rumah tangga Elitech AIS mempunyai set fungsi yang berkualiti tinggi dan luas. Unit yang mudah dioperasikan mempunyai penyejukan udara berkualiti tinggi, yang memungkinkan untuk melindungi peralatan daripada terlalu panas semasa operasi jangka panjang. Model padat sering disampaikan dalam kes yang mudah.

Untuk harga yang berpatutan, anda boleh memilih penyongsang yang membolehkan anda menggunakan dua mod kimpalan: manual dan argon. Dalam peranti sedemikian terdapat set fungsi standard bagi pengguna yang hanya dilatih dalam kes dikimpal. Kekerapan kemasukan berbeza dalam lingkungan 60-80%, yang cukup untuk digunakan di rumah. Sampel yang paling umum bagi syarikat ini:

Mesin kimpalan padat ELITECH IS 180

Model peralatan moden yang ditawarkan oleh syarikat ini mempunyai sistem kawalan yang agak mudah, yang akan difahami secara intuitif walaupun oleh pengasah baru. Setiap peranti mempunyai kecekapan tinggi 85%, keupayaan untuk menyesuaikan semasa. Semua penyongsang Svarog dilindungi daripada overvoltage, dari arus tinggi dan terlalu panas semasa operasi dilanjutkan.

Berat model untuk rumah sedikit lebih daripada 5 kg, jadi peralatan ini boleh dianggap mudah alih. Malah model paling mudah boleh digunakan untuk dua mod kimpalan, membolehkan anda membuat arka berkualiti tinggi, dan pada akhirnya mendapat hasil yang sangat baik. Perlu dipertimbangkan model:

Welding inverter ARC 2015 syarikat Svarog

Julat Resant berbeza dari seluruh rekannya dalam nisbah harga yang ideal. Semua kelebihan penyongsang mahal digabungkan dengan kos rendah peralatan, dimensi padat dan fungsi yang hebat. Semua peranti mempunyai penunjuk terlalu panas dalam bentuk mentol kecil di panel, yang akan melaporkan dengan segera bahawa ia perlu berhenti berfungsi untuk seketika. Fungsi penciptaan arka pesat, perlindungan terhadap melekat elektrod, sangat memudahkan proses kimpalan. Perlu dipertimbangkan pilihan:

Mesin kimpalan penyongsang RESANTA SAI 190

Kami cuba untuk mengumpul semua jenama popular dan model unit kimpalan dalam penarafan ini. Apakah mesin kimpalan penyongsang terbaik untuk membeli, pilih selepas pembeli. Berdasarkan kelebihan dan pelbagai fungsi peralatan di atas, anda boleh membeli penyongsang berkualiti yang akan memudahkan kerja dengan bahagian logam di rumah.

Mesin kimpalan inverter yang terbaik (video)

Penyongsang Mesin kimpalan. Yang lebih baik untuk rumah?

Penapis untuk air di bawah sink, yang lebih baik: penarafan model yang paling popular

Pemutar skru tanpa wayar: yang lebih baik untuk dibeli. Varieti dan ciri-ciri model

Penarafan model terbaik trimmer petrol: ulasan, pilihan untuk dipilih

Benzokosa: penarafan model terbaik dari pengeluar popular

Menanggalkan salji kereta elektrik: penarafan dan ulasan model yang paling popular

Penarafan inverter kimpalan untuk rumah. 5 model mahal dan bajet

Adakah anda memutuskan untuk membeli penyongsang yang boleh dipercayai untuk kimpalan? Persoalannya ialah: mesin kimpalan inverter lebih baik?

Penarafan jenama untuk populariti dan kebolehpercayaan dipaparkan dalam artikel. Yang terbentuk oleh maklum balas pengimpal selama bertahun-tahun beroperasi.

Penyongsang kimpalan terbaik

Produk berkualiti di pasaran Rusia dibekalkan oleh pengeluar Amerika dan Eropah. Siapa yang mengetuai penarafan penyongsang kimpalan untuk kebolehpercayaan?

1. KEMPPI. Syarikat Finland layak tempat pertama. Produk untuk keperluan rumah tangga dan profesional dibekalkan ke pasaran. Apparatuses dari Finland beroperasi pada suhu -20 + 40 ° C, mereka berfungsi, berkualiti tinggi dan boleh dipercayai.

Contohnya, penyongsang kimpalan KEMPPI MINARC 150 bernilai 40,000 rubel dan seberat 4 kg.

Mesin dipercayai (tidak terbunuh) untuk kimpalan arka manual (MMA) dan argon (TIG DC) di DC. Kempi Minark 150 mempunyai perumahan tahan dan perlindungan kelas IP23C (hujan sampingan tidak mengerikan). Ia beroperasi dalam rangkaian cased 170 V dan dari penjana 5 kW.

Ciri-ciri teknikal KEMPPI MINARC 150 dibentangkan dalam jadual:

2. EWM. Tempat kedua diberikan kepada syarikat Jerman, pengeluar peralatan kimpalan dengan pengalaman selama 50 tahun.

PICO 162 penyongsang yang boleh dipercayai dipasang di Republik Czech di kilang Jerman EWM HighTec Welding GmbH.

Harga 40 ribu rubel. Saiz kecil dan berat 4.8 kg tidak mengganggu peranti untuk memasak permukaan siling elektrod 4 mm. Kes itu adalah shockproof, jaminannya 3 tahun.

Jadual ciri teknikal:

3. ESAB. Syarikat Sweden menghasilkan peralatan kimpalan yang boleh dipercayai dan mengambil garisan ketiga dalam penarafan.

Contohnya, penyongsang kimpalan ESAB Buddy Arc 145 adalah sumber semasa yang mudah dan mudah untuk kimpalan arka manual. Kos sebanyak 15 ribu rubel.

ESAB Buddy Arc 145 menggunakan elektrod dengan diameter 1.6 - 2.4 mm untuk keluli tahan karat, aloi dan besi tuang.

Jadual ciri teknikal:

4. Telwin. Pada baris keempat syarikat Itali dengan 50 tahun pengalaman dalam pengeluaran mesin kimpalan, sistem pemotongan. Telwin adalah prestasi tinggi dalam pelbagai keadaan operasi.

Penarafan penyongsang kimpalan terus Telwin Tecnica 151 / S. Harga adalah 14 000 rubel.

Operasi dari voltan utama 230 V +/- 15%. Peranti ini direka bentuk untuk kimpalan dengan elektrod yang habis. Batang terapung yang digunakan: alkali, rutil, untuk besi tuang dan keluli tahan karat. Terdapat perlindungan terhadap ke atas dan di bawah voltan. Kit termasuk: kes plastik dan aksesori untuk MMA kimpalan.

5. Lincoln Electric. Tempat kelima diberikan kepada syarikat Amerika, yang, dengan pengalaman selama 100 tahun, dapat menduduki tempat pertama. Tetapi, peralatan itu dihasilkan di China di kilang Lincoln Electric Shanghai.

Sebagai contoh, pertimbangkan penyongsang kimpalan Lincoln Electric PowerCRAFT 160i-S, bernilai 15 000 Rubles.

Peranti ini mempunyai berat ringan (4.5 kg), pemasangan teknologi IGBT - penjimatan tenaga dan kebolehpercayaan operasi.

Ciri teknikal yang lain:

Keputusan penarafan peranti untuk kebolehpercayaan. Ya, alat-alat ini bagus, tetapi kadang-kadang terbakar, dan masalah masalah ada masalah. Pembaikan mahal dan alat ganti sukar untuk mendapatkan.

Bagi pelbagai pengguna Rusia, produk ini terlalu mahal untuk dibeli. Pertimbangkan bajet, terbukti dengan baik di pasaran - jenama inverter.

Penarafan inverter kimpalan untuk rumah

Penyongsang las terbaik dari 6 000 hingga 9 000 rubles, penarafan kami. Kami sedang menguji 5 alat kebangsaan yang berbeza, tetapi dipasang di China. Ini adalah:

 • Resanta SAI 160 - harga 6.000 rubel;
 • Prorab FORWARD 1600 IGBT - 7 500 Rubles;
 • Eland MMA 160 lux - 8 500 rubel;
 • Fubag IR 160 - 8 000 rubles;
 • Aurora MINIONE 1600 - 8 500 gosok.

1. Aurora Minione 1600 mengambil tempat pertama mengikut ujian dan ulasan.

Peranti dihantar dalam kes, yang mudah untuk pengangkutan dan penyimpanan. Perhimpunan ini baik, bahagian-bahagian dalaman dibasuh sepenuhnya, bahagian-bahagian logam dibumikan. Pembersihan bahagian kuasa dipisahkan menjadi terowong khas, kecuali debu pada papan. Papan kawalan peranti disolder ke papan utama, yang memudahkan pembaikan.

Dalam pasport, arus yang dituntut adalah 160 A, tetapi sebenarnya 150 A. Fungsi berguna (permulaan panas, anti-penyumbatan) hadir. Peranti lain dilengkapi dengan fungsi VRD - mengurangkan pemalasan, membolehkan pengimpal berfungsi pada kelembapan yang tinggi. Voltan pengoperasian minimum rangkaian adalah 170 V. PV = 30%. Batang SSSI 13/55 dengan diameter 2.5 mm dibakar dengan cepat, arka stabil.

2. Fubag IR 160 mengambil tempat kedua.

Berkumpul dengan tepat, benar-benar dibilas, 1 peminat berkuasa, habuk yang menetap di papan yang tidak dilindungi. Kontra: kawalan peranti berada di papan yang sama, jika kawalan gagal, perlu mengubah keseluruhan papan.

Diisytiharkan 160 A, menghasilkan 150 A. Fungsi inverter pada peranti hadir. Fungsi Hotstart mempunyai kilat yang kuat, apabila bekerja pada arus yang rendah ia akan membakar logam nipis. Voltan pengoperasian minimum rangkaian ialah 160 V. Masa bertukar ialah 50%. Elektrod SSSI 13/55 2.5 mm diameter dinyalakan dengan baik, arka stabil.

3. Penyelamat AIS 160 di tempat ketiga. Perhimpunan peranti itu kemas, papannya dibilas, ada 2 peminat dari mana habuknya mengatasi semua komponen produk.

Kuasa mengimpal semasa kimpalan 160 A, memberikan 125 A. Fungsi kerja Anti-Stick dan Hotstart. Kapasiti operasi penyongsang dikekalkan sehingga pengurangan dalam rangkaian kepada 160 V. PV adalah 100%. Elektrod SSSI diameter 13/55 2.5 mm sangat dinyalakan, arka terganggu.

4. Prorab FORWARD 1600 IGBT pada kedudukan keempat. Kekuatan arus yang diisytiharkan ialah 160 A, output ialah 165 A.

Tempoh kemasukan adalah 35% (2 kali kurang daripada yang dijanjikan). Voltan operasi minimum rangkaian adalah 160 V. Sistem penyejukan adalah lemah, beroperasi pada had kemampuannya. Dengan SSSI 13/55 yang capricious berfungsi dengan baik.

4. Eland MMA 160 lux sesuai pada baris kelima.

Di dalam kotak terdapat perisai plastik dan berus tukul untuk mengeluarkan sanga. Perhimpunan itu baik, dan varnishing hanya di satu pihak. Di bahagian unsur, tiada lapisan varnishing. Hadir 2 peminat menyebabkan habuk untuk menyelesaikan produk bukan varnish, yang akan menjejaskan kerja. Pada penyongsang, bukannya suis utama, peranti keselamatan dipasang pada 40 A, yang boleh menyebabkan pembakaran peranti.

Kekuatan semasa yang diklaim adalah 160 A, output ialah 120 A. Defisit semasa kimpalan adalah 40 A, yang akan menjejaskan sendi dikimpal. Fungsi permulaan dan anti-tack panas disediakan. Voltan pengoperasian minimum rangkaian adalah 160 V. PV = 80% Batang SSSI 13/55 dengan diameter 2.5 mm menyala dengan kesukaran, arka pecah.

Penarafan mesin mesin kimpalan penyongsang akan membantu anda memilih sumber mahal atau belanjawan bagi kimpalan arka manual dengan elektrod bersalut.

P.S. Kimpalan penyongsang dibentangkan dalam pelbagai jenis dan mustahil untuk membuat penarafan yang tepat untuk semua produk. Rakan-rakan, mari bantu semua orang: beri komen pada mesin penyongsang anda di dalam komen. Bersama-sama, kita akan membuat penilaian sebenar dalam dunia penyongsang.

Di rumah saya menggunakan mesin kimpalan Resist SAI160. Seperti yang diterangkan dalam artikel - ini adalah salah satu pilihan terbaik, yang bagus untuk digunakan di rumah. Harga untuk kira-kira 6500r, saya membelinya di suatu tempat 1.5 tahun lalu, mungkin sedikit kurang. Secara umum, saya agak gembira dengannya, ia agak mudah digunakan, walaupun seorang pemula akan memikirkannya.

Untuk kegunaan profesional, tentu saja tidak sesuai, anda memerlukan lebih banyak fungsi, tetapi untuk memasak sesuatu di rumah, betul-betul betul. Jahit adalah kualiti yang sangat tinggi, walaupun. Tidak ada yang buruk yang boleh dikatakan, satu-satunya perkara yang elektrodnya tidak menyala, dan jadi semuanya normal.

Penarafan inverter kimpalan terbaik

Peralatan penyongsang kimpalan direka untuk kimpalan arka manual. Peranti sedemikian akan menjadi sangat menarik untuk pengimpal yang baru. Terdapat beberapa sebab untuk ini: operasi mudah, kualiti kimpalan yang baik dan bukan dimensi terbesar peranti. Bagaimanapun, kini mudah ditangkap oleh umpan perunding jualan yang cuba menjual barangan basi. Biasanya unit sedemikian tidak melaksanakan tugas mereka seperti yang kami mahukan. Jadi jangan dengar orang macam ini! Sebaliknya, baca artikel ini, yang mengandungi inverter kimpalan terbaik. Percayalah, tiada model yang dipertimbangkan akan mengecewakan anda!

Inverter kimpalan yang firma lebih baik untuk dipilih

Di bawah jenama Aurora menghasilkan pelbagai teknik yang direka untuk kerja pembinaan dan pembaikan. Antara lain, julat termasuk mesin kimpalan. Mana-mana teknik mempunyai tempoh jaminan satu hingga dua tahun. Pusat perkhidmatan pengeluar boleh didapati di sekitar 60 wilayah di Rusia.

Blueweld ditubuhkan pada tahun 1963. Cepat dengan cepat, produknya menembusi pasaran Jerman, Perancis, Austria dan banyak negara Eropah lainnya. Dan kini penyongsang kimpalan Blueweld sangat dikehendaki walaupun di Asia, Amerika Selatan dan Afrika. Dianggap bahawa kebanyakan peranti ini dihasilkan oleh syarikat ini.

Syarikat Korea Selatan Daewoo telah melaporkan sejarah sejak tahun 1967. Pada tahun 1999, ia dimansuhkan. Walau bagaimanapun, beberapa unit chebol ini masih berfungsi, menghasilkan produk di bawah jenama terkenal. Khususnya, kini mudah untuk membeli mesin kimpalan Daewoo dan peranti lain yang membantu dalam perniagaan pembinaan.

Di bawah jenama Elitech, banyak alat dan peralatan lain yang diperlukan dalam perniagaan pembinaan dan pembaikan. Tanda dagangan itu sekalipun milik syarikat Rusia, tetapi produknya mempunyai kualiti sepenuhnya Eropah. Semua produk mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang, dan mana-mana pembina atau tukang kunci akan gembira dengan fungsinya.

Syarikat Jerman FUBAG telah menghasilkan peralatan untuk kerja-kerja pembaikan dan pembinaan selama lebih dari 40 tahun. Produknya digunakan oleh perkhidmatan khusus di seluruh dunia. Sebagai contoh, di Rusia, Kementerian Situasi Kecemasan membuat pilihannya memihak kepada FUBAG. Bukankah ini cara terbaik untuk menunjukkan tahap kualiti?

Syarikat Patriot Amerika diasaskan pada tahun 1973. Syarikat ini mengkhususkan diri dalam pengeluaran alat bensin dan elektrik, tidak melupakan peranti lain yang diperlukan dalam pembinaan dan pembaikan. Pelbagai jenis penyongsang kimpalan Patriot tidak begitu luas, tetapi model-model yang termasuk di dalamnya tidak paling mahal. Hampir semuanya mempunyai warna oren proprietari.

Alat kuasa "Interskol" sangat popular di kalangan orang Rusia. Orang seperti harga rendah dan ciri-ciri yang baik. Dan pembina dan tukang kunci sering menggunakan mesin kimpalan Intskol. Selalunya, mereka boleh dibeli dengan diskaun yang besar, manakala peranti sedemikian tidak kalah dengan analog asing. Ini disahkan oleh pemilihan kami, yang termasuk salah satu produk syarikat Rusia itu.

Di bawah jenama "Resanta" sebilangan besar produk dihasilkan, yang diperlukan untuk juruelektrik, tukang kunci, pembina dan profesional lain dalam bidang mereka. Dari syarikat barisan pemasangan pergi kedua-dua peranti mudah alih (contohnya, multimeter), dan pegun (tirai haba). Untuk pautan pertengahan, mungkin untuk membawa alat-alat besar, yang masih sesuai untuk dibawa. Khususnya, peranti tersebut adalah mesin kimpalan.

Penarafan inverter kimpalan terbaik

Dalam penilaian ini, berdasarkan maklum balas daripada pengguna, telah diambil kira:

 • Welding current dan range of adjustment;
 • Diameter elektrod maksimum;
 • Kuasa;
 • Aduan tentang kerosakan;
 • Voltan input;
 • Berat dan dimensi.

Resanta SAI-220

Bahagian pedalaman Respa SAI-220 terletak di bawah kes aluminium warna keperakan. Spesimen ini beratnya 5 kg, yang membolehkan anda untuk bergerak sendiri untuk jarak yang cukup jauh. Ciri utama peranti ini adalah kelas perlindungan IP21 - ia tidak takut debu atau semburan cahaya. Walau bagaimanapun, tidak digalakkan untuk bekerja dengan hujan ini.

 • Semasa kimpalan berbeza dari 10 hingga 220 A;
 • Voltan input boleh dari 140 hingga 260 V;
 • Peranti berfungsi dengan cara bekalan fasa tunggal;
 • Diameter elektrod cukup dalam kebanyakan kes (5 mm);
 • Peranti ini mempunyai kelas perlindungan IP21;
 • Berat ringan (5 kg);
 • Kehadiran permulaan panas dan antipemik.
 • Kit tidak mengandungi kes penyimpanan;
 • Pengawal semasa lemah - ia boleh dihidupkan dengan sentuhan tidak sengaja;
 • Kipas diperbuat daripada plastik rapuh.

Ulasan mengenai Resanta SAI-220 menunjukkan bahawa mesin kimpalan ini sepenuhnya membayar untuk dana yang dilaburkan dalam pemerolehannya. Ia mempunyai kelemahan tertentu, tetapi semuanya pucat terhadap latar belakang peluang yang disediakan. Akhirnya, kipas yang rosak boleh diganti, dan pengatur arus yang lemah dapat digunakan. Secara berasingan, perlu diperhatikan bahawa penyongsang tidak gagal walaupun selepas jatuh dari ketinggian rendah.

Model ini mempunyai tubuh yang dilindungi, dicat dengan warna merah dan hitam. Peranti ini mempunyai pelbagai aliran kimpalan yang mengagumkan. Pembeli juga harus menyukai kelas penebat H. Satu lagi ciri peranti adalah kecekapan tinggi, mencapai 85%.

 • Dimensi dan berat minimum (4.64 kg);
 • Kelas penebat H;
 • Ketersediaan kelas perlindungan IP21S;
 • Kehadiran permulaan panas, busur selepas pembakaran dan anti-melekat;
 • Kimpalan semasa dari 5 hingga 200 A;
 • Voltan input boleh dari 150 hingga 240 V;
 • Bekerja dengan bekalan fasa tunggal.

Ulasan pada FUBAG IR 200 menunjukkan bahawa ini adalah salah satu penyongsang kimpalan terbaik dalam segmen harganya. Orang benar-benar menyukai fakta bahawa peranti mempunyai kuasa 8.80 kV * A. Ia juga mempunyai arka yang baik. Mesin kimpalan yang paling kejutan dengan pencucuhan yang cepat dan padatnya - tidak mungkin untuk mencipta peranti yang lebih ringan dengan ciri-ciri yang serupa.

Inverters yang dihasilkan di bawah jenama "Fast and the Furious" dicirikan oleh kuasa tinggi, kerana proses kimpalan berakhir dengan lebih cepat. Pada masa yang sama, model yang dipertimbangkan oleh kami telah mendapat semua teknologi moden pada pelupusannya, dan IP21 kelas perlindungannya tidak akan membenarkan sesuatu berlaku walaupun selepas kejatuhan ketinggian meter.

 • Dimensi minimum dan berat (4.3 kg);
 • Tempoh jaminan tiga tahun;
 • Perlindungan kelas IP21;
 • Kehadiran permulaan panas, busur selepas pembakaran dan anti-melekat;
 • Voltan input boleh dari 140 hingga 250 V;
 • Bekerja dengan bekalan fasa tunggal.
 • Semasa kimpalan dari 15 hingga 160 A - bukan julat yang paling luas;
 • Harga yang cukup tinggi;
 • Kegagalan menandakan kekutuban dan arus pada badan.

Ulasan untuk Forsage-161 menunjukkan bahawa penyongsang kimpalan ini cukup berpuas hati dengan kebanyakan pelanggannya. Ia membolehkan kimpalan dalam keadaan ideal dan hujan. Pada masa yang sama, dimensinya adalah minimum, seperti juga massa. Tidak seperti model Cina, peranti ini mempunyai arka yang stabil dan lembut.

Mesin kimpalan ini sukar dipanggil mudah alih. Beratnya melebihi 15 kg, yang membuat pembawa biasa dengan intensif buruh. Tetapi inverter mempunyai kecekapan tinggi dan penebat kelas F.

 • Kuasa fasa tunggal digunakan untuk operasi;
 • Voltan pada input boleh dari 187 ke 253 V;
 • Kimpalan semiautomatik;
 • Kecekapan adalah 80%;
 • Kelas penebat F;
 • Perlindungan kelas IP21;
 • Julat operasi suhu tinggi (dari -20 hingga 50 ° C).
 • Saiz dan berat yang besar;
 • Kos yang sangat tinggi.

Seperti ulasan pada rancangan Aurora OVERMAN 180, peranti itu ternyata sangat menarik. Pembeliannya dengan berani disyorkan kepada semua profesional. Kimpalan separa automatik sangat mempermudahkan proses itu, dan tahap perlindungan IP21 tidak akan bimbang tentang peranti itu jika ia tidak dibatalkan atau bekerja secara tidak sengaja dalam keadaan berdebu.

Model ini mempunyai diameter elektro laras dan kelas perlindungan IP21S. Dimensi minimum dengan ketara memudahkan proses pengangkutan. Tetapi kebanyakan dari semua peranti menarik harga yang rendah.

 • Kos yang sangat rendah;
 • Dimensi minimum dan berat (4,5 kg);
 • Diameter elektrodnya bervariasi dari 1.60 hingga 4 mm;
 • Kelas penebat F;
 • Kehadiran anti-melekat, memaksa arka dan permulaan panas;
 • Perlindungan kelas IP21S;
 • Kuasa tinggi (8.20 kVA);
 • Voltan input boleh dari 170 hingga 242 V;
 • Julat aliran kimpalan yang baik (dari 20 hingga 160 A);
 • Kuasa fasa tunggal digunakan untuk operasi.
 • Pemegang elektrod tidak boleh dipercayai.

Ulasan dari Interskol ISA-160 / 7.1 hampir keseluruhannya positif. Orang seperti hampir semua ciri teknikal. Termasuk ramai yang gembira dengan kehadiran busur pembasmi. Biasanya penyongsang kimpalan ini dibeli untuk membaiki rumah negara atau garaj. Parameter profesional Interskol ISA-160 / 7.1 tidak sesuai, tetapi pengguna biasa akan sangat gembira!

Yang penyongsang kimpalan untuk membeli

Pertama sekali anda harus memikirkan keselamatan. Cari mesin kimpalan hanya jika anda terlatih dalam kraf yang sukar ini. Jangan berfikir bahawa kimpalan akan mengajar anda arahan kecil yang datang dengan peranti itu. Juga, jangan lupa untuk membeli topeng muka, sarung tangan tebal dan pakaian lain.

Apabila memilih peranti yang sama, anda perlu memberi tumpuan kepada jenis kimpalan. Inverter sering menawarkan kimpalan arka manual. Ini adalah proses intensif buruh di mana hasilnya hanya bergantung kepada pengalaman pengimpal dan semasa yang dipilih olehnya. Lebih banyak unit yang mahal dapat memberikan kemungkinan kimpalan separa automatik. Ini adalah mod sejagat, membantu mengimpal bukan sahaja hitam, tetapi juga logam bukan ferus, serta keluli aloi.

Perhatikan voltan yang diperlukan untuk memberi kuasa. Sambungan fasa tunggal untuk menyediakan peranti adalah lebih mudah, sedangkan sambungan tiga fasa di sekitar anda tidak semestinya. Akhirnya, parameter penting adalah kekuatan arus kimpalan. Ia memberi kesan kepada kadar pembentukan jahitan dan kedalaman penembusan. Dalam beberapa alat, arus ditetapkan secara pemrograman, tetapi lebih kerap parameter ini dikawal oleh pengimpal sendiri.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 73 = 74