Pencahayaan malam di apartmen – 314167.info

Pencahayaan malam di apartmen

Contents

Bagaimana dengan betul meletakkan cahaya di sebuah apartmen

19 Oktober 2015 pada 17:55

Designer Catherine kecil membantu The Village untuk mengetahui mengapa terdapat reka bentuk lampu yang peringkat dan senario lampu dan mengapa juruelektrik peringkat perancangan perlu tahu di mana patung kegemaran anda akan berdiri.

Sekalipun anda mendapati naungan "sama" untuk dinding, dihabiskan di lantai kayu, membawa karpet Maghribi dari perjalanan dan mengarahkan perabot dari Milan dari koleksi terbaru jenama yang berjaya di Milan, hasilnya mungkin mengecewakan. Semua usaha separuh tahun anda boleh diseberang dengan satu kesilapan - lampu buta huruf. Ia berlaku apabila pada peringkat perancangan juruelektrik diletakkan secara rawak. Dan bukan kerana kekurangan ketekunan, tetapi semata-mata kerana mereka belum memutuskan di mana sofa akan berdiri, berapa lama meja makan akan, dan tidak berfikir tentang aksesori sama sekali.

Mulakan merancang juruelektrik apabila susun atur perabot yang lengkap

Sekurang-kurangnya dengan cara ini, anda akan membuat rumah baru anda selesa untuk hidup. Suis biasanya terletak pada jarak 15 sentimeter dari pinggir pintu, di sisi tempat pemegang di pintu: anda mesti pasti corak pembukaan pintu. Untuk lampu teratas di dalam bilik tidur, saya sentiasa mengesyorkan kepada pelanggan saya melalui suis untuk dapat menghidupkan atau mematikan cahaya atas yang sama di kedua-dua pintu dan katil. Ia juga mudah untuk koridor panjang yang membawa dari lorong ke bilik tidur. Tetapi cuba elakkan sejumlah besar suis. Jika dalam perjalanan dari pintu depan ke dapur, anda perlu menghidupkan lampu lebih daripada dua kali, litarnya tidak baik: anda tidak akan menggunakan sepenuhnya.

Ruang di mana kita hidup adalah tiga dimensi, dan penjajaran pencahayaan bertingkat akan membantu untuk menekankan kedalaman dan kelantangan, yang tidak dapat dilakukan dengan sumber cahaya tunggal. Designers empat peringkat perlindungan: atas (lampu siling, candelier, lampu sorot terbenam), sederhana pertama (lampu dinding, lantai), kedua perantaraan (lampu sisi katil, di Sills rendah dan meja kopi) dan rendah (sistem lampu tertanam dalam papan dan lantai, arca cahaya lantai).

Semakin rendah sumber cahaya, suasana yang lebih intim itu diciptakan, dan sebaliknya. Apabila lampu teratas dihidupkan (walaupun ia adalah lampu lilin yang sangat romantis dengan lilin dan pendants kristal), anda tidak dapat mencapai kesan bilik yang selesa. Terbaik untuk tujuan ini ialah dua tahap pencahayaan yang lebih rendah - lilin dalam perapian hiasan atau api sebenar dalam perapian kepada mereka juga memohon.

Lampu dinding (tier pertengahan pertama) tidak digunakan sekarang. 150 tahun yang lalu ia adalah lilin di dinding, yang mudah dijangkau, manakala candelier dinyalakan hanya dalam kes-kes khas. Di dalam hiasan klasik moden, keranda dibiarkan oleh inersia, sebagai aksesori. Mereka jarang termasuk, dan selalu dengan candelier. Kebanyakan pelanggan saya meminta saya untuk menjadualkan keributan di atas katil. Tetapi ini tidak berfungsi. Sesuai untuk kawasan tidur adalah gabungan lampu dengan cahaya yang diffused lembut pada meja sisi katil dan lampu kecil pada kaki membaca yang fleksibel yang boleh dipasang pada dinding atau kepala papan. Jadi anda mendapat peluang untuk melihat teks dengan baik, tanpa memenatkan mata. The sconce menyala hanya dinding atau mahkota anda.

Fikirkan lekapan luar biasa terlebih dahulu

Satu lagi jenis lampu dinding: terletak pada ketinggian yang sama dengan lampu klasik (140-170 cm dari lantai), mereka adalah lebih seperti arca atau pemasangan, dan boleh menjadi elemen utama di kawasan pedalaman. Kemunculan objek tersebut di dalam apartmen adalah lebih baik untuk tidak menangguhkan pada saat terakhir. Ini adalah ketuhar yang sama dari mana ia menari bernilai, berfikir melalui dinding, konfigurasi perabot dan juga perkadaran bilik. Jika anda hanya membawa pada dinding percuma kabel, maka untuk mengambil apa-apa di sini untuk menerangi sudut gelap, anda akan mendapati mengecewakan: menyalakan lampu ini tidak memberi lebih daripada cahaya malam, dan mengalu mungkin tidak sesuai.

Jangan buat kesilapan semasa merancang lampu tempat

Terbina dalam, atau tempat, perlawanan datang kepada kami bersama-sama dengan pembaikan berkualiti Eropah. Siling pelbagai peringkat dengan lampu halogen direka untuk menggantikan candelier philistine. Sudah 20 tahun sekarang, tetapi ramai di antara kita masih tidak tahu bahawa anda boleh menggunakan alat ini entah bagaimana berbeza. Adalah berguna untuk mengetahui bahawa setiap lampu titik mempunyai lebar rasuk tertentu. Jika kita meletakkan siri lampu sorot dengan rasuk sempit yang sangat dekat dengan dinding, kita akan mendapat corak cahaya berirama pada permukaan dinding, almari terbina dalam atau kain rok di kain kepala tinggi katil. Selain itu, ini adalah cara yang paling berkesan untuk menekankan tekstur yang luar biasa - batu tiruan, kerja keras bata, jubin bantuan.

Lampu terbina dalam tetap dan berputar. Yang terakhir ini amat sesuai untuk menyerlahkan objek seni atau aksesori. Jika anda akan meletakkan di atas kapal layar konsol atau papan di atas tungku koleksi datuk, menjaga sepasang lampu sorot siling terbina dalam, rasuk yang boleh ditujukan kepada objek adalah salib sebagai sorot di atas pentas. Lebar rasuk untuk lampu aksen juga memainkan peranan yang besar. 40-50 darjah - adalah optimum untuk menonjolkan lukisan besar. Patung-patung kecil dalam aliran sedemikian hilang dan bergabung dengan dinding, mereka memerlukan balok sempit dengan lebar 10 darjah.

Kesilapan yang biasa adalah penggunaan lampu LED rata untuk tujuan penerangan. Sumber cahaya semestinya berada dalam rehat, jika tidak, ia akan menarik perhatian bukan pada objek, tetapi untuk diri sendiri, dan, lebih buruk, hanya buta mata anda. Peraturan yang sama juga berlaku untuk pencahayaan permukaan kerja di dapur, terutama jika dapur digabungkan dengan ruang makan. Mata orang yang duduk di meja adalah di bawah tahap pencahayaan yang ditetapkan di bawah almari dapur gantung. Dan jika lampu tidak dipergiatkan ke bahagian bawah loker, cahaya terang menyentuh mata dan menyebabkan ketidakselesaan. Oleh itu, dapur moden yang berkualiti mempunyai bahagian bawah tebal dengan pencahayaan terbina dalam. Sekiranya bajet anda tidak membenarkan anda membelanjakan model sedemikian, pada peringkat perancangan dapur jangan lupa menambah tiang khas untuk kabinet atas dan pasangkan lampu belakang dengan ketat di belakangnya.

Sekiranya kemungkinan lampu terbina dalam sentiasa digunakan di pedalaman di atas tiang siling, tiang yang lebih rendah adalah tidak diendahkan sepenuhnya, sementara itu tidak sukar untuk mengintegrasikan perhatian ke lantai. Lekapan sedemikian sering kalis air dan dilengkapi dengan penyebar. Dengan mengambil kira hakikat bahawa kos pembaikan yang jarang berlaku tanpa meratakan lantai, sentimeter yang diperlukan untuk luminair dari bertindih ke permukaan lantai sentiasa tersedia, dan hasilnya anda mendapat jumlah tambahan dan kedalaman bilik. Sekiranya anda seorang pemilik tingkap dalam yang gembira, bina sepasang lampu sorot kecil di setiap bilik di dekat cerun. Jadi, pertama, anda akan menekankan ciri seni bina yang indah di apartmen anda, dan kedua, anda akan mendapat satu lagi sumber cahaya yang lembut di peringkat pertengahan.

Beri perhatian kepada pilihan cahaya untuk bilik mandi

Cahaya di bilik mandi sering tidak diendahkan. Tetapi dia mampu mengubah tempat yang di luar pengiktirafan. Memohon peringkat LED lampu menanamkan pita dalam ruang dalam skrin mandi (mendapatkan kesan "mandi melambung tinggi") dan untuk sinki, di lantai dibina lampu unjuran meningkat dengan tandas atas dan pintu. Gunakan lekapan bi-arah kelembapan di kawasan basah: ketulan cahaya akan membuat mozek bermain di dinding.

Zon cermin patut diberi perhatian khusus. Ingatlah bahawa sudut kejadian bersamaan dengan sudut pantulan, dan gunakan kaedah ini untuk memaksimumkan faedah cahaya wajah anda. Kesilapan yang biasa adalah meletakkan lampu dinding di atas cermin di atas kaki, cahaya terang yang diarahkan ke bawah. Refleksi anda dalam cahaya ini akan kelihatan lebih tua oleh 15 tahun, kulit akan kelihatan tidak bermaya, ia akan menunjukkan lipatan yang mendalam, dan di bawah mata - beg. Wajahnya akan sama dengan dinding bertekstur, yang ditekankan oleh lampu terbina dalam: pelepasannya akan dikuatkan berkali-kali disebabkan oleh bayang-bayang yang tegar. Pilih lampu berputar dan matlamat rasuk atau gunakan pencahayaan pekeliling yang tersebar di cermin. Satu alternatif yang baik boleh menjadi dua lampu dinding di kedua-dua sisi cermin: silang silang akan membuang bayang-bayang yang tidak perlu.

Jangan keterlaluan dengan cahaya di dapur

Adalah lazim untuk berfikir bahawa tidak banyak cahaya di dapur. Sebagai peraturan, apologists prinsip ini meletakkan sebilangan besar mentol lampu di siling, mewujudkan grid lampu sorot. Tiada apa-apa, kecuali bayang-bayang yang tajam, wajah yang tidak asli dan suasana bilik operasi, tidak boleh dicapai dengan cara ini. Sementara itu, perkara utama di dapur adalah pencahayaan kawasan kerja dan pencahayaan yang betul meja makan, di mana suasana dan tempoh makan malam keluarga bergantung.

Lampu di atas meja mestilah mempunyai penggantungan yang panjang. Sekiranya dia berada di atas 150 sentimeter dari lantai, maka, sekali lagi, membayangi bayang-bayang di wajahnya dan tidak cukup menyinari meja. Pilih lampu dengan tedung yang luas dari bahan padat: bentuk yang sesuai untuk meja bulat dan persegi - mangkuk besar yang terbalik. Dimensi meja mesti diketahui terlebih dahulu, jika tidak, anda tidak boleh mengelakkan membawa lampu. Siling siling di ruang makan tidak memberi hak untuk membuat kesilapan.

Skim pencahayaan tambahan di dapur boleh terbina dalam pencahayaan pada tingkat bawah: contohnya, pasang jalur LED di bahagian bawah kabinet bawah atau lampu tempat di pangkalan dapur.

Yang paling penting ialah senario pencahayaan

Petang dengan keluarga, ulang tahun kanak-kanak, pesta rumah, kerja di rumah, makan malam romantis - jelas sekali bahawa dalam situasi yang berbeza anda memerlukan cahaya yang berbeza. Untuk pangsapuri besar dan skim kompleks, penyelesaian yang ideal adalah memasang sistem rumah pintar yang bukan sahaja akan mengawal pencahayaan, tetapi juga sistem akustik, langsir elektrik dan lantai panas. Senario pencahayaan dalam kes ini diprogramkan dan boleh ditukar mengikut keinginan anda.

Sekiranya anda perlu berfikir berulang-ulang untuk kumpulan beralih pada peranti lampu dan mengedarkannya di sekitar suis, dipandu oleh situasi khayalan. Sekiranya anda pergi ke tandas pada waktu malam, anda tidak memerlukan cahaya terang. Jadi satu kunci lampu semua lembut perlu dimasukkan - peringkat yang lebih rendah, kelebihan lampu, dan butang kedua, yang zavedon banjir cahaya overhed, anda akan menggunakan semasa pembersihan atau pada waktu pagi untuk bangun.

Tingkat pertengahan di ruang tamu terletak pada satu suis. Pernahkah anda melihat bagaimana watak-watak filem Amerika pulang dan dengan satu klik merangkumi semua lampu meja dan lampu lantai? Inilah senario lampu petang yang dipanggil, sesuai dengan situasi di mana anda kembali selepas hari kerja yang panjang dan impikan satu perkara - balingkan diri di sofa. Tetapi tidak perlu untuk mengetengahkan lekapan semata-mata berdasarkan prinsip garis panjang. Jangan takut untuk menunjukkan imaginasi: sebagai contoh, senario malam yang lembut untuk koridor mungkin termasuk lampu latar yang lebih rendah dan ceruk dinding yang ditonjolkan dalam buntu. Semua ini adalah skrip dan drama anda.

PHOTOS: Cover - shutterstock.com / Ventura, 1 - shutterstock.com / Yarik, 2 - shutterstock.com / ER_09, 3 - shutterstock.com / AnnaTamila, 4 - archiproducts, 5 - shutterstock.com / ShortPhotos, 6 - shutterstock.com / ARZTSAMUI, 7 - shutterstock.com / Photographee.eu, 8 - shutterstock.com / Henrik Winther Andersen, 9 - shutterstock.com / Jacek_Kadaj

Baca thread ini

Bagaimana untuk membasuh tingkap supaya tiada kesan tersisa

Pusat Tarikan: Bagaimana memilih permaidani untuk rumah

Apa yang perlu digantung di dinding bukan poster dengan Audrey Hepburn

White House: 5 peraturan untuk pedalaman monokrom

Bagaimana untuk menghiasi rumah untuk cuti

Halaman depan

Freedom House diiktiraf sebagai negara bukan bebas

Pengurus utama Megafon menuduh Aeroflot melakukan overbooking

Di Duma Negeri mencadangkan untuk menambah denda untuk memandu tanpa OSAGO

Keputusan hari: TV - untuk Putin, Muscovite terhadap Apple dan profesi teratas di Tinder

Saluran TV Persekutuan dituduh menyalahgunakan kempen Putin

Muscovite memfailkan tindakan undang-undang pertama terhadap Apple kerana kelembapan iPhone

Polis membuka kes jenayah mengenai fitnah terhadap filem "Hujan"

Kirill Serebrennikov dan defendan lain dari "Studio Ketujuh" telah memanjangkan penangkapan itu

Bulk mengadu kepada Mahkamah Konstitusi kerana tidak dapat diterima pemilihan presiden

Rangkaian "True Coffee" adalah tindakan kopi untuk 100 rubles

© 2018 The Village. Berita dari Moscow, St. Petersburg, Yekaterinburg. Orang, tempat, peristiwa. Penggunaan bahan-bahan Kampung hanya dibenarkan dengan persetujuan pemegang hak cipta terlebih dahulu. Semua hak untuk gambar dan teks dalam seksyen Berita adalah milik pengarang mereka.

Pencahayaan malam di apartmen.

Saya mencadangkan bahawa peserta forum, kedua-dua ahli teori dan pengamal, mengambil bahagian dalam perbincangan mengenai organisasi pencahayaan malam di apartmen. Seperti yang anda tahu, kami bercakap mengenai liputan itu "public9quot; tempat di apartmen, seperti koridor dan pelbagai pantri. Hampir semua peserta tinggal di pangsapuri dan memahami bahawa untuk serbuan malam ke tandas dan back ringan seperti tidak walaupun terlalu banyak - tidak ada keperluan untuk memasukkan lampu utama, yang membawa kepada rasa tidak puas hati daripada pangsapuri penduduk tidur.

Pada masa ini saya melihat dua cara pencahayaan seperti itu - bebas (dengan kuasa dan suis) dan bergantung kepada rangkaian pencahayaan di dalam bilik ini. Ini merujuk kepada pencahayaan LED pada diod super terang, bukan litar petunjuk suis dan suis. Saya ingin memberi tumpuan kepada kaedah ini, kerana dengan yang pertama semuanya lebih atau kurang jelas.

Jika seseorang telah menggunakannya, maka saya akan senang mendengar masalah yang saya hadapi ketika menyelesaikan penyelesaian skema.

pertimbangan teori juga tidak campur tangan, kerana sumber utama lampu boleh bukan sahaja pijar, tetapi juga pendarfluor dan penjimatan, dan halogen.

Saya mesti segera membuat tempahan bahawa dengan lampu filamen seperti gulungan latar. Gulung dan dengan lampu pendarfluor, tetapi saya mengakui bahawa dengan kali pencahayaan pada masa-masa ia tidak berlaku - semuanya bergantung kepada balast.

Pikiran awak, pliz.

Anda boleh melakukan segala-galanya, hanya harga keputusan itu?

Perkara paling mudah dilihat, penyambungan sementara pada baris ini selama 24 jam dengan kitaran yang berulang.

Anda boleh melakukan segala-galanya, hanya harga keputusan itu?

Perkara paling mudah dilihat, penyambungan sementara pada baris ini selama 24 jam dengan kitaran yang berulang.

Saya, hanya, dan saya ingin menyingkirkan lonceng dan peluit ini - ini bukan pencahayaan jalanan, untuk ketepatan masa kemasukan pakar yang boleh menyesuaikan tetapan masa secara berkala. Kami bercakap tentang apartmen, katakan, seorang jurutera Soviet yang tidak boleh meletakkan bola sepak dalam keluarganya. Pada penyampai foto juga, perbualan itu tidak berbaloi. Perkara ini akan mewujudkan lebih banyak masalah.

Dan harga isu itu juga tidak harus terjebak - ia mengenai aspek teknikal isu itu dan sudah tentu reka bentuknya.

kerana sumber pencahayaan utama boleh bukan sahaja lampu pijar, tetapi juga pencahayaan, dan penjimatan tenaga, dan halogen.

Dan mengapa tidak LED? Sebagai contoh pada LUXEON? Bukan lampu titik, dan bukan hanya menunjuk lampu.

Saya berada di sini sparshival mengenai lekapan siap sedia

Saya merancang di koridor di siling lampu pijar, tetapi kuasa rendah

dan mungkin pada voltan dikurangkan

di dalam bilik tidur dan tapak semaian - LED, di papan leper atau 10-20 cm di atas skirting, supaya cahaya tidak jatuh ke mata orang tidur yang lain

tetapi tiada ujian skala penuh lagi

Dan mengapa tidak LED? Sebagai contoh pada LUXEON? Bukan lampu titik, dan bukan hanya menunjuk lampu.

Jadi mungkin LED. Hanya dalam kes ini, apabila lampu latar dihidupkan selari dengan kenalan suis, apabila lampu utama dimatikan, ia masih akan, kerana arus kecil LED, masih dipecat. Oleh itu, sebagai pencahayaan utama, LED saya tidak anggap.

Apa yang tidak sesuai dengan cahaya yang dimalapkan, yang diterjemahkan ke dalam kedudukan minimum apabila bahagian awal penduduk tidur?

mari kita rumuskan tugas.

1. Pencahayaan malam dimatikan secara berterusan dari pukul 23:00 hingga 06:00 pada waktu pagi.

Saya melihat dua masalah penyelesaian.

a. menghidupkan setiap hari dengan suis konvensional.

b. tetapkan penyampai masa.

2. Pencahayaan malam dihidupkan pada gerakan objek.

suis ke beberapa mata. (peralihan, salib)

b.inclusion dalam litar geganti sensor gerakan, sensor radiasi inframerah.

beberapa foto relay masa:

Do Home Yourself wrote:

Saya merancang di koridor di siling lampu pijar, tetapi kuasa rendah

dan mungkin pada voltan dikurangkan

di dalam bilik tidur dan tapak semaian - LED, di papan leper atau 10-20 cm di atas skirting, supaya cahaya tidak jatuh ke mata orang tidur yang lain

tetapi tiada ujian skala penuh lagi

Secara lebih khusus, saya perlu, sekurang-kurangnya pada tahap ini, untuk menyalakan koridor kira-kira lima meter panjang dan sebuah vestibule kecil, seperti laluan transit malam antara bilik tidur dengan tandas. Saya melihat kemuncak ini di hujung koridor di bawah siling atau di siling. Semasa mereka tidak mahu melakukan lebih daripada 10-20mA, supaya tidak mencetuskan pencahayaan utama untuk pencucuhan sendiri. Trend ini adalah lampu penjimatan tenaga. Saya tidak mengecualikan nafkah ini dari orang yang berpura-pura.

Jadi mungkin LED. Hanya dalam kes ini, apabila lampu latar dihidupkan selari dengan kenalan suis, apabila lampu utama dimatikan, ia masih akan, kerana arus kecil LED, masih dipecat. Oleh itu, sebagai pencahayaan utama, LED saya tidak anggap.

Tidak begitu kecil. Luxeon K2 LXK2-PW14-V00

Mod operasi nominal - aliran Preobl.vetovoy, lm - 120 Semasa, mA - 1000

Mod operasi tambahan - Preobl. fluks bercahaya, lm - 140 Semasa, mA - 1500

mari kita rumuskan tugas.

1. Pencahayaan malam dimatikan secara berterusan dari pukul 23:00 hingga 06:00 pada waktu pagi.

Saya melihat dua masalah penyelesaian.

a. menghidupkan setiap hari dengan suis konvensional.

b. tetapkan penyampai masa.

2. Pencahayaan malam dihidupkan pada gerakan objek.

suis ke beberapa mata. (peralihan, salib)

b.inclusion dalam litar geganti sensor gerakan, sensor radiasi inframerah.

Tidak, tidak. Saya akan merumuskan masalah ini dengan cara ini - kehadiran pencahayaan malam apabila dimatikan kebanyakannya.

Titik pertama tidak lulus, kerana kita, bergantung pada masa tahun dan cuaca di luar tingkap, pencahayaan dari Greenwich tidak bergantung.

Pengesan pergerakan, saya juga patah, kerana ia akan berfungsi walaupun pencahayaan utama sedang berjalan.

Menghidupkan suis yang biasa, saya masih menyimpan di bilik stor, tetapi saya benar-benar tidak menyukainya, kerana semua dinding terjebak dengan semua pip. Dari varian ini boleh berubah "bermain piano", seperti yang saya panggil. Saya bercakap mengenai blok tiga kunci - WC + bilik mandi + dapur. Anda duduk di dalam tandas, dan seseorang itu cuba untuk menghidupkan lampu di dalam bilik mandi atau dapur, cara menggoda pomigivaya manakala berpakaian cahaya - sangat menjengkelkan, terutamanya jika pada ketika itu akhbar sedang dikaji.

Mod operasi nominal - aliran Preobl.vetovoy, lm - 120 Semasa, mA - 1000

Mod operasi tambahan - Preobl. fluks bercahaya, lm - 140 Semasa, mA - 1500

Ini semua baik, hanya ini arus nominal, dan LED mula memancarkan oleh arus magnitud arus yang lebih kecil.

Masukkan sebarang lampu yang anda suka sebagai cahaya malam.

Apa yang tidak semestinya buta tidur, mudah untuk membuat kemuncak di bahagian bawah tempat tidur, contohnya duralight.

Secara logiknya memberi tenaga kepada pencahayaan malam dari sensor cahaya.

Masukkan sebarang lampu yang anda suka sebagai cahaya malam.

Apa yang tidak semestinya buta tidur, mudah untuk membuat kemuncak di bahagian bawah tempat tidur, contohnya duralight.

Secara logiknya memberi tenaga kepada pencahayaan malam dari sensor cahaya.

Sekali lagi, saya ulangi tugas - untuk menerangi koridor dan tambour dengan cahaya panduan yang lembut. Di bilik tidur, lampu belakang ini tidak diperlukan, kerana tidak ada bayi.

Sensor cahaya ambien tidak akan lulus sama ada. apabila anda membuka pintu, katakan, di dalam tandas atau bilik mandi, di mana lampu sudah dihidupkan, lampu latar akan dimatikan dan, dengan itu, aktifkan apabila tutup. Sekelip mata, bahkan tidak begitu kontras, tidak semua orang akan suka. Sekiranya anda menangguhkan, kemudian dengan segera dari tandas ke bilik tidur dengan kerusi tambahan anda akan sampai, sementara kelambatan akan berfungsi. Saya memberikan pintu ke tandas sebagai contoh - ia boleh menjadi cahaya dari lampu, lulus kereta dan apa sahaja.

Sensor cahaya ambien tidak akan lulus sama ada. apabila anda membuka pintu, katakan, di dalam tandas atau bilik mandi, di mana lampu sudah dihidupkan, lampu latar akan dimatikan dan, dengan itu, aktifkan apabila tutup. Sekelip mata, bahkan tidak begitu kontras, tidak semua orang akan suka.

Nah, jika anda tidak mahu menetapkan sensor itu dengan cara itu, maka ia akan mematikan dari lampu yang dikendalikannya.

Dan tentang hakikat bahawa lampu latar di dalam bilik tidur tidak diperlukan adalah anda sia-sia. Untuk merangkak dalam kegelapan ke katil tanpa melanggar apa-apa adalah tugas yang tidak remeh.

PS. Saya mempunyai mentol lampu neon kecil di atas sinki sebagai lampu yang bertugas di dapur sepanjang masa. Manfaat daripadanya dan siang dan malam.

Anda boleh, dengan prinsip yang sama, membuat kemuncak di sudut gelap koridor atau di mana-mana di atas cermin.

Sensor gerakan dan penyambungan masa boleh menyelesaikan masalah ini.

Nah, jika anda tidak mahu menetapkan sensor itu dengan cara itu, maka ia akan mematikan dari lampu yang dikendalikannya.

Dan tentang hakikat bahawa lampu latar di dalam bilik tidur tidak diperlukan adalah anda sia-sia. Untuk merangkak dalam kegelapan ke katil tanpa melanggar apa-apa adalah tugas yang tidak remeh.

PS. Saya mempunyai mentol lampu neon kecil di atas sinki sebagai lampu yang bertugas di dapur sepanjang masa. Manfaat daripadanya dan siang dan malam.

Anda boleh, dengan prinsip yang sama, membuat kemuncak di sudut gelap koridor atau di mana-mana di atas cermin.

Sekali lagi saya ulangi - di dalam bilik tidur, lampu latar tidak diperlukan. Ia tidak diperlukan di dapur. Pencahayaan diperlukan di koridor dan vestibule - ini adalah jenis bilik di antara bilik-bilik. Lampu latar benar-benar perlu berada di sudut paling gelap, hanya pada waktu malam mereka semua gelap, dan apabila lampu utama terbakar, tidak perlu.

Sensor gerakan dan penyambungan masa boleh menyelesaikan masalah ini.

Di koridor kita meletakkan sensor gerakan, dengan suis masa itu semua tentang 600rub.

Dan sebaik sahaja anda tidak menyalakan lampu cerah utama di koridor, tetapi seperti contohnya.

minit 3-5. anda boleh dan 30 minit.

1-3 LED putih terang yang ditujukan kepada siling dan dimasukkan secara kekal di dalam "rosette9quot; sudah cukup. Pada waktu malam mata sudah terbiasa dengan kegelapan dan tidak ada yang membutakan mereka dengan lampu sorot. dan mana-mana penderia klik.

Di koridor kita meletakkan sensor gerakan, dengan suis masa itu semua tentang 600rub.

Dan sebaik sahaja anda tidak menyalakan lampu cerah utama di koridor, tetapi seperti contohnya.

minit 3-5. anda boleh dan 30 minit.

Tidak memerlukan dan mematikan ini. Ia adalah perlu untuk menghidupkan lampu latar apabila suis utama dimatikan.

Tidak memerlukan dan mematikan ini. Ia adalah perlu untuk menghidupkan lampu latar apabila suis utama dimatikan.

Suis banal dibenarkan?

Suis banal dibenarkan?

Suis banal tidak berfungsi, kerana suis sudah digunakan untuk program penuh dan lampu utama dimatikan atau dimatikan, ia tidak hanya bergantung padanya. Atau sebaliknya, bukan sahaja dari kedudukannya.

Jika anda mencungkil sekelompok suis lampu berganda dengan pencahayaan (seperti rumah saya sebagai contoh), maka pada waktu malam dan tanpa cara lain, anda akan mendapat jalan yang bercahaya. Dan di dalam tandas dan bilik mandi saya mempunyai dua mod lampu - siang dan malam. Malam - lampu pendarfluor hijau kecil.

1-3 LED putih terang yang ditujukan kepada siling dan dimasukkan secara kekal di dalam "rosette9quot; sudah cukup. Pada waktu malam mata sudah terbiasa dengan kegelapan dan tidak ada yang membutakan mereka dengan lampu sorot. dan mana-mana penderia klik.

Bolehkah anda menasihatkan jenis LED tertentu?

Dan mengenai outlet itu tidak baik.

Jika anda mencungkil sekelompok suis lampu berganda dengan pencahayaan (seperti rumah saya sebagai contoh), maka pada waktu malam dan tanpa cara lain, anda akan mendapat jalan yang bercahaya. Dan di dalam tandas dan bilik mandi saya mempunyai dua mod lampu - siang dan malam. Malam - lampu pendarfluor hijau kecil.

Bolehkah anda menganggarkan berapa banyak suis dan suis diperlukan untuk koridor lima meter?

Dan mengenai butiran kecil, hijau, yang jelas.

Pada saya hanya koridor 5 meter, terdapat 8 suis dengan pencahayaan. Ia cukup untuk melihat jalan.

Mentol lampu hijau - pendarfluor 6-watt, Feron. Lampu warna yang berbeza dijual, hijau kelihatan paling menyenangkan untuk pencahayaan malam. Lampu mesti diposisikan supaya tiub itu sendiri tidak dapat dilihat.

Hidupkan suis 2 tiang sama ada dengan cahaya utama, atau "night9quot;.

Satu contoh pencahayaan malam laluan itu.

Lampu LED dipasang pada ketinggian 200mm dari lantai. Lampu 24V, 7 diod pemancar cahaya. Arah cahaya turun.

Keadaan malam. Benar, mata melihat bintik-bintik cahaya yang lebih luas.

Kenapa membuat sekumpulan wayar, lampu dan suis lain.

Ia telah lama difikirkan idea yang hebat.

Pada saya hanya koridor 5 meter, terdapat 8 suis dengan pencahayaan. Ia cukup untuk melihat jalan.

Mentol lampu hijau - pendarfluor 6-watt, Feron. Lampu warna yang berbeza dijual, hijau kelihatan paling menyenangkan untuk pencahayaan malam. Lampu mesti diposisikan supaya tiub itu sendiri tidak dapat dilihat.

Hidupkan suis 2 tiang sama ada dengan cahaya utama, atau "night9quot;.

Saya mungkin mempunyai suis yang cukup. Tetapi saya perlu melakukan pencahayaan malam tertentu. Dan untuk menghidupkannya apabila anda mematikan yang utama dengan cara yang paling mudah - inilah cara saya cari.

Pada masa ini saya sampai kepada fakta bahawa cahaya harus hijau dan diletakkan terus di bawah siling atau di siling. Dan untuk menjadikan ia selari dengan kenalan suis, LED paling sesuai kerana arus yang rendah, yang tidak akan membenarkan cahaya utama beroperasi apabila bersambung dalam siri.

Sekarang saya membingungkan mengenai reka bentuk luminaire sedemikian dan kemungkinan kelemahan sambungan ini. Sudah jelas bahawa semua kelemahan akan keluar hanya selepas kemasukan, tetapi saya tidak fikir bahawa dalam bidang ini saya perintis. Oleh itu, dan mengemukakan soalan ini di forum.

Saya masih memegang penggunaan suis berasingan untuk kecemasan.

Dan mengenai Feron dengan lebih terperinci - penjual, penggabungan, kos. Boleh datang dengan mudah.

Minidrug

Saya ingin berkongsi pengalaman saya. Saya membuat gerudi mini dari enjin dari pemacu import yang tidak boleh digunakan yang dikeluarkan oleh Amerika Syarikat. Prinsip pemacu ditunjukkan pada halaman 4 penutup. Seperti itu. "

Populariti tema

Semua orang tahu apa kesukaran yang kita alami, bangun pada waktu malam dengan pelbagai tujuan, tetapi tidak mahu menyertakan cahaya utama, agar tidak mengganggu seluruh keluarga!

Anda perlu membuat perjalanan anda ke destinasi dengan sentuhan, menumpukan kepada perabot dan dinding. Nah, di sana, pada gilirannya, hidupkan cahaya terang dan juling selama satu minit, membiasakan diri. Sebelum perjalanan kembali, segala-galanya adalah cara yang lain - mematikan cahaya dan, kembali ke tempat itu, menatap kegelapan padang, cuba membuat sesuatu. Lampu lantai atau lampu dinding dengan lampu laras menyelesaikan masalah ini hanya dalam satu bilik, dan koridor gelap dan cahaya terang di hujung jalan masih tidak dapat dielakkan. Untuk mengelakkan kesulitan ini lampu malam apartmen (NOC) akan membantu anda.

Jadi, apa NOC ini, yang tidak mengganggu sesiapa sahaja dan pada masa yang sama membolehkan anda untuk bergerak di sekitar apartmen pada waktu malam? Pokoknya adalah bahawa cahaya di NOC memberi mentol, undian di 6.3 V dengan mentol kaca saiz yang betul-betul sama dengan obor (mentol cahaya dari mentol adalah mencukupi bukan sahaja untuk lulus bebas ke dalam bilik sebelah , tetapi juga untuk mencari perkara atau pakaian yang diperlukan). Sebelum meneruskan untuk menerangkan penyelesaian yang mungkin untuk isu ini, mari kita pertimbangkan salah satu daripada varian susunan bilik di apartmen tiga bilik (Rajah 1). Tujuan bilik ditunjukkan dalam angka tersebut. Angka-angka menunjukkan lampu malam. Di dalam bilik tidur terdapat suis NOC. Menghidupkannya, kita menyalakan semua mentol lampu yang menerangi jalan ke destinasi.

Kini mari kita beralih kepada soalan praktikal soalan ini. Ramai daripada anda atau rakan anda, kenalan mempunyai transformator kuasa yang dibakar untuk radio tiub atau radio. Dengan bantuan anda, pengubah seperti ini bersedia untuk "kehidupan kedua". Sebagai peraturan, pengubah yang terbakar itu memecah penggulungan penggulungan sekunder, sementara baki lintasan tetap teratur. Di sini mereka dan kita perlu lakukan di apartmen NOC. Walau bagaimanapun, pengubah masih perlu diperiksa. Tidak dinafikan lagi, pengubah sepenuhnya berfungsi juga sesuai, hanya kesimpulan peningkatan penggulungan yang harus diandalkan secara terikat. Ia adalah penting bahawa rangkaian telah direka untuk penggulungan 220, dan penggulungan lampu filamen menghasilkan voltan 6.3 V. Jika mahu, melibatkan diri kenotron penggulungan filamen yang menyediakan voltan 5 V. Ini adalah kurang sedikit, tetapi dengan menggunakan mentol lampu - dikira 6.3 Dengan cara ini, anda akan melanjutkan tempoh perkhidmatan mereka.

Untuk reka bentuk LCM, seseorang juga boleh mengambil transformer, memberikan voltan lebih tinggi (sehingga 36 V). Lampu dengan voltan 6.3 V dalam kes ini, sambungkan siri dan dalam jumlah tidak kurang daripada 6 helai.

Jika anda membeli mentol pengubah dan cahaya, meneruskan pemasangan pendawaian (Rajah 2). Untuk litar sekunder, sebarang wayar, bahkan yang menghubungkan radio (ke rangkaian radio) atau telefon, akan dilakukan. Ia mudah dibawa di sepanjang papan skirting dan bingkai pintu. Mentol lampu ditetapkan di tengah-tengah clypeus pintu atas. Kerana untuk mentol ini adalah sukar untuk mencari kartrij khas, berhati-hati pateri wayar terus ke mentol itu sendiri, walaupun jika anda mempunyai kalungan lama dengan kartrij - direka untuk lampu itu, kemudian mempertimbangkan perkara itu diselesaikan.

Ia akan mengambil sejenis plafonchik dari plexiglas yang tidak berwarna atau berwarna (tidak terlalu gelap). Pada satu masa, sebagai plafonchika, saya menggunakan penunjuk giliran sisi untuk kereta "Moskvich", yang sangat mudah untuk dilampirkan dan yang memberikan cahaya yang lembut dan tersebar. Sekiranya bilik itu besar (lebih daripada 18 m2) dan anda tidak mempunyai cahaya yang cukup dari satu mentol, kemudian memasang mentol yang lain, meletakkannya di sisi lain bilik.

Pengubah mesti disambungkan ke sesalur kuasa dengan dawai dengan keratan rentas yang cukup dan penebat yang boleh dipercayai. Dalam kes ini, wayar yang digunakan untuk perkakas rumah atau peralatan radio agak sesuai. Ia adalah wajar untuk memasang pengubah lebih dekat ke suis (jika terdapat pantri di sebelahnya, ia mudah dipasang di sana) dan membuat penutup pelindung timah atau plexiglas dengan lubang untuknya. Sebagai suis akan pergi ke mana-mana isi rumah (ia hanya perlu diperhatikan bahawa suis utama sangat diklik dan dimatikan). Berdasarkan siapa yang akan menggunakan pencahayaan, suis terletak pada ketinggian yang sesuai, sama ada di dalam bilik tidur atau di tapak semaian, atau (selepas sedikit semakan skim itu), kedua-duanya di sana dan di sana. Untuk membuat suis mudah dikesan pada waktu malam, menjadikannya sorotan mentol neon, meletakkan suis di dalam suis. "Neonka" disambungkan melalui perintang rintangan 150 ... 200 kOhm kepada kenalan suis itu sendiri. Ia juga mudah untuk menggunakan pencahayaan yang sama di lorong ketika, memasuki pangsapuri pada waktu malam atau pada waktu malam, sukar untuk segera mencari suis.

Ia tidak masuk akal untuk menyenaraikan semua kebaikan NOC, walaupun tidak dapat dijelaskan sebagai peranan penting sebagai penjimatan elektrik. Pengubah dengan beban 4 ... 6 lampu mentol akan menggunakan hanya beberapa watt, pada masa yang sama pencahayaan dari satu bohlam di bilik mandi akan membolehkan anda membasuh muka anda dan memberus gigi anda. Semua kerja di pendawaian dan menyambungkan mentol lampu, dilakukan dengan pengubah terputus dari rangkaian.

Idea, Kraf. Anda boleh mengikuti sebarang maklum balas untuk entri ini melalui suapan RSS 2.0.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

87 + = 97