Pencahayaan Neon

Lampu siling neon: kelebihan dan kekurangan, pemasangan bingkai dan sambungan pencahayaan

Siling dengan lampu neon

Bersama-sama dengan lain-lain kaedah hiasan cahaya (siling tradisional dan LED) kini digunakan secara meluas lampu neon, yang dibuat dengan tangan mereka sendiri, bagaimanapun, untuk membuat apa-apa latar adalah sukar. Dan masih, jika anda memutuskan untuk memilih pencahayaan neon - maka sebanyak mungkin untuk mengurangkan kerja anda dan mengurangkan kos yang anda boleh.

Lampu neon: bagaimana ia berfungsi?

Untuk membuat lampu siling neon, lampu siling khas digunakan. Pencahayaan neon klasik adalah tiub kaca tertutup, permukaan dalaman yang ditutup dengan serbuk - fosfor. Keanehan dari fosfor ialah ia mampu bersinar dengan kesan tertentu.

Di dalam tiub disuntik neon - gas lengai yang tidak berinteraksi dengan sama ada kaca atau fosfor. Di hujung lampu neon, elektrod dilampirkan, yang voltan digunakan.

Perhatikan! Untuk operasi lampu neon, voltan yang cukup tinggi diperlukan, jadi apabila memasangnya, pemasangan wajib penukar (step-up transformer) diperlukan.

Di bawah pengaruh arus voltan tinggi, neon ionizes, dan ion yang jatuh pada fosfor menyebabkan ia bersinar.

Lampu siling Neon boleh menjadi beberapa warna. Warna cahaya neon ditentukan oleh komposisi fosfor. Dalam kes ini, gabungan warna adalah asas kepada keseluruhan reka bentuk lampu - anda boleh melakukannya sebagai satu warna dan berwarna-warni sebagai naungan yang sesuai bilik keputusan gaya biasa, dan kontras.

Di dalam tiub neon tidak ada filamen, jadi tidak seperti mentol lampu konvensional yang mereka tidak terbakar. Tempoh nominal untuk pencahayaan lampu neon daripada pengilang yang serius adalah 10 hingga 15 tahun. Kebanyakan luminaam yang dihasilkan secara industri mempunyai panjang 1.5 m dan diameter 8-15 mm.

1

Kelebihan dan kekurangan lampu neon

Bersama dengan penampilan estetik (dan siling dengan lampu neon kelihatan hebat!), Lampu belakang ini mempunyai beberapa kelebihan:

 • Neon, yang terdapat dalam tiub lampu neon, adalah gas lengai. Ini bermakna dia adalah tidak toksik kepada manusia dan haiwan, tidak membakar dan tidak meletup; - sepenuhnya selamat dalam operasi.
 • Lampu latar neon boleh dibuat berterusan, tanpa bintik gelap di persimpangan lampu jiran. Lampu latar sedemikian memberikan cukup lancar dan bahkan bersinar.
 • Seperti yang dinyatakan di atas, Hayat perkhidmatan lampu neon adalah 10-15 tahun. Jadi anda tidak perlu memikirkan menggantikan lampu di lampu latar.
 • Lampu Neon adalah selesa beroperasi: suhu lampu mencapai maksimum 40 darjah, di samping itu - lampu neon berfungsi dengan sempurna senyap.

Reka bentuk siling dengan pencahayaan

Di samping itu, lampu neon, yang direka untuk pemasangan di siling, boleh didapati dalam lingkungan yang agak luas. Di samping itu, adalah mungkin untuk menghasilkan lampu neon dari sebarang saiz dan bentuk - bergantung kepada konfigurasi pangsapuri anda.

Walau bagaimanapun, berbanding dengan cara lain untuk menyusun lampu belakang untuk siling, pencahayaan neon mempunyai satu kelemahan: anda tidak akan dapat membuat lampu neon sendiri. Oleh itu, anda perlu menghubungi syarikat khusus yang terlibat dalam pengeluaran lampu.

Dalam semua aspek pencahayaan neon lain adalah pilihan yang baik bagi mereka yang merancang untuk mengubah bilik mereka dengan ketara.

Bingkai latar

Lampu siling lampu neon dipasang, sebagai peraturan, sama ada dalam kotak papan sempit, atau di skirting siling - fillet. Dalam kes ini, pilihan pertama paling kerap digunakan, jika pencahayaan dikumpul semasa fasa pembaikan, iaitu Apabila dinding dan silingnya tidak selesai.

Melekapkan pencahayaan di skirting siling polistirena adalah mudah kerana ia boleh dibuat hampir pada bila-bila masa, tanpa melanggar integriti hiasan bilik. Terutama dalam kes di mana perimeter siling regangan tidak boleh dipasang kornice dari papan gypsum.

Gypsum plasterboard cornice untuk lampu neon melakukan ini:

 • Untuk siling siling (atau ke peringkat pertama siling yang digantung) kita melampirkan penggantungan untuk profil logam.
 • Ke bawah penggantungan yang mengikat profil utama, dan di dinding di sekeliling perimeter dari bilik (di mana pemasangan dirancang lampu) kita menetapkan profil bermula.
 • Kepada profil kami mengikat kumpulan papan gypsum, diukir dengan pengiraan sedemikian sehingga kornea yang dihasilkan mempunyai dimensi 100-150 mm.

Memasang lampu latar di dalam rehat

Perhatikan! Apabila memilih konfigurasi cornice, pertimbangkan saiz pengubah langkah-langkah untuk pencahayaan, kerana ia mesti bersembunyi di belakang plasterboard.

 • Untuk mendapatkan litar pencahayaan neon yang jelas di siling ke bahagian rata cornice, kami menetapkan kelebihan menegak. Ketinggian optimum dari manik adalah dari 20 mm (apabila lampu diletakkan terus pada cornice). Semakin tinggi kelebihannya, semakin tajam dan lebih tajam paparan kontur.
 • Sekiranya kita ingin mendapatkan cahaya tersebar di siling, maka tepi cornice tidak perlu dilakukan.

Pilihan pemasangan di cornice

Memasang lampu latar di pinggir kaca, anda perlu memilih model yang cukup besar, kerana menyembunyikan pengubah di papan skirting kecil adalah bermasalah. Walau bagaimanapun, jika anda perlu menetapkan lampu latar dalam dimensi kecil, pengubah boleh "tenggelam" dalam bidang di dinding.

Seperti yang dinyatakan di atas, lampu neon hanya berfungsi di bawah voltan tinggi. Oleh itu, untuk mengendalikan pencahayaan neon, pengubah langkah-langkah diperlukan. Sebagai persembahan amalan, sudah cukup untuk memasang satu pengubah untuk pencahayaan 5-7 meter.

Transducer dipasang di tengah-tengah kawasan yang diterangi, oleh itu adalah perlu untuk menjaga penempatannya terlebih dahulu.

Transformer untuk neon

Oleh kerana penggunaan kuasa purata, tidak perlu kuasa lampu neon dengan kabel yang berkuasa. Seperti yang ditunjukkan oleh pengiraan. Kabel tembaga 2 × 0.75 mm 2 cukup untuk rizab kuasa dua apabila menyambungkan 45 meter lampu neon dengan diameter 15 mm.

Walau bagaimanapun, tidak kira bagaimana pencahayaan neon yang rumit dalam montaj - hasil akhirnya bernilai wang dan usaha. Dan semua kerana siling dengan lampu neon tidak pergi ke apa-apa perbandingan dengan pilihan reka bentuk yang lain.

Lampu neon di siling

Siling pelbagai peringkat - penyelesaian dalaman yang popular. Peranti struktur siling hiasan konfigurasi kompleks membolehkan untuk mencapai kesan visual yang menarik di pedalaman premis untuk tujuan yang berbeza. Dalam rangka untuk siling pelbagai peringkat untuk melihat lebih banyak lagi, lampu dekoratif digunakan. Untuk peranti menggunakan pelbagai peralatan pencahayaan yang berlainan. Salah satu pilihan ialah pencahayaan neon siling.

Lampu Neon adalah saudara-saudara yang berpura-pura. Tiub kaca dipenuhi dengan pelbagai jenis gas lengai. Jenis gas menjejaskan warna cahaya. Tiub dipenuhi dengan neon, memberi lampu merah, cahaya helium biru, argon mengeluarkan cahaya ungu, kripton - a biru-putih. Untuk mendapatkan warna tambahan, gunakan campuran gas atau tambah fosfor tambahan, sebagai contoh, wap merkuri.

Penggunaan lampu neon untuk menyerlahkan siling pelbagai peringkat dan struktur lain mempunyai sisi positif dan negatif. Pertimbangkan kebaikan dan keburukan, untuk membuat pilihan:

 • neon mempunyai pelik, kerana ia adalah cahaya yang melambung, tidak mungkin menggunakan teknologi pencahayaan yang lain, cahaya yang dipancarkan tidak memberikan bayang yang tajam;
 • terdapat pelbagai warna yang ketara;
 • Dengan bantuan pengawal dan dimmers, bukan sahaja intensiti cahaya dikawal, tetapi juga warna;
 • fluks cahaya berterusan, tanpa bahagian gelap;
 • Tiub lampu menyebarkan fluks cahaya dengan 360 darjah;
 • lampu berkualiti tinggi mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang - sehingga 15 tahun;
 • fungsi lampu belakang tidak menyebabkan pemanasan yang kuat - suhu tidak melebihi 50 darjah, ini menjadikan lampu tidak tahan api;
 • Tiub ini boleh bukan sahaja linear, tetapi juga membuat hampir apa-apa bentuk, yang sangat memperluaskan kemungkinan penggunaannya: tiub boleh diarahkan secara individu untuk reka bentuk tertentu.

Nampaknya dengan ciri-ciri positif seperti itu, pencahayaan neon di siling adalah pilihan semulajadi. Tetapi tidak ada teknologi yang ideal, neon mempunyai minusnya.

 • Penggunaan kuasa lampu lebih rendah daripada lampu pijar, tetapi jauh lebih rendah dari lampu LED - ia akan mengambil tiga kali lebih banyak kuasa. Tiub neon mengambil, secara purata, 10 watt sejam setiap meter berjalan.
 • Sebagai sebahagian daripada gas di dalam tiub terdapat bahan berbahaya, sebagai contoh, wap merkuri. Ini memerlukan peningkatan amaran ketika memasang. Paip yang gagal, tidak boleh dibuang dengan sampah isi rumah - mereka tertakluk kepada pelupusan khas.
 • Lampu kaca adalah produk rapuh. Jika salah seorang daripada mereka gagal, maka ada kemungkinan bahawa orang-orang jiran akan keluar.
 • Lampu belakang lampu neon boleh berbahaya jika dipasang dengan betul - pembengkakan mungkin berlaku jika tiub kaca tidak ketat.
 • Lampu latar mempunyai output cahaya yang agak kecil, jadi ia tidak boleh digunakan sebagai pencahayaan, tetapi hanya sebagai lampu hiasan. Di dalam bilik dilengkapi dengan lampu hiasan, semestinya ada sumber cahaya utama.

Bagaimana untuk memasang lampu neon di siling? Biasanya elemen-elemen sistem dipasang tersembunyi: di belakang cornice atau di niche siling pelbagai peringkat. Penginapan di belakang cornice diperbuat daripada polistirena yang diperluaskan adalah pilihan yang paling mudah. Dalam kes ini untuk peranti reka bentuk hiasan ia tidak diperlukan untuk menjalankan kerja pembaikan skala. Untuk memasang cornice dengan pencahayaan, ia mungkin dilakukan selepas selesai.

 • Untuk memasang sistem lampu dalaman, sebagai tambahan kepada lekapan, penukar arus, permulaan magnet diperlukan. Dengan sambungan panjang, perlu untuk memisahkan diri ke dalam segmen berasingan yang disambungkan secara autonomi ke bekalan kuasa. Transformer step-up yang berasingan diperlukan untuk tujuh hingga lapan meter. Lokasi transduser mesti difikirkan terlebih dahulu untuk membekalkan semasa. Kabel dengan teras tembaga, keratan rentas 0.75 cukup cukup untuk 50 meter tiub, dengan diameter 15 mm. Bahawa lampu neon hiasan untuk waktu yang lama dan bekerja dengan selamat, perlu berhati-hati mengira jumlah penukar semasa, permulaan magnet, salib kabel.
 • Setelah membuat pengiraan sistem, setelah menandakan lokasi transformer, perlu untuk menganggarkan apakah peranti penukaran itu hilang di belakang kios selesai. Eaves dari polystyrene diperluas mempunyai saiz dan bentuk yang berlainan - beberapa model mempunyai bentuk profil cekung, sementara yang lain mempunyai bahagian cembung. Jenis kedua adalah lebih baik - ia memberikan lebih banyak ruang untuk meletakkan di belakang cornice. Pilihan model cornice polyurethane bergantung kepada perkadaran bilik - ia mesti diambil kira bahawa reka bentuk terlalu besar di dalam bilik kecil tidak akan kelihatan baik. Jika acuan siling yang dipilih tidak menyembunyikan transformer, di lokasi yang dimaksudkan lokasi mereka adalah perlu untuk mengesan niche yang akan menyembunyikan instrumen. Cornice diletakkan dengan indent kecil dari siling. Lampu radiasi disebarkan ke dalam slot ini. Jarak antara celah dan diameter tiub mempengaruhi tahap penyebaran fluks cahaya. Meningkatkan garis pusat dan indentifikasi membuat cahaya lebih tersebar.
 • Pembinaan eternit membolehkan pencahayaan tidak hanya di sepanjang perimeter bilik. Saiz, bentuk dan kedalaman struktur juga bergantung kepada kawasan dan ketinggian bilik. Lampu diletakkan dengan cara yang sama seperti di kornea. Untuk menyembunyikan transformer dan mencapai tahap hamburan cahaya yang dikehendaki, di sepanjang tepi struktur, adalah perlu untuk membuat rim menyembunyikan unsur-unsur pencahayaan neon di siling. Jarak minimum dari siling ialah 60 mm. Ketinggian minimum perahu juga 60 mm. Ini harus diambil kira apabila memilih pilihan peletakan elemen struktur.

Sebagai tambahan kepada lampu neon kaca, kini boleh menggunakan dawai electroluminescent, juga dikenali sebagai neon fleksibel. Ia adalah urat tembaga, ditutup dengan lapisan fosfor dengan sarung PVC tiub fleksibel. Peranti pencahayaan yang diperbuat daripada neon flex membolehkan ia digunakan untuk menghiasi sebarang unsur curvilinear. Pemasangan kabel fleksibel adalah lebih mudah daripada lampu kaca tradisional, dan boleh digunakan untuk pengeluaran diri. Satu-satunya perkara yang boleh menghadkan penggunaan kabel yang fleksibel - kuasa fluks cahaya adalah lebih kecil daripada tiub neon tradisional.

Lakukan atau lakukan lampu hiasan dengan bantuan tiub neon, mungkin hanya selepas menilai aspek positif dan negatif penggunaannya. Jika semua syarat teknikal dipenuhi, pencahayaan neon di siling secara radikal akan mengubah bahagian dalam rumah anda.

Mencetak semula bahan adalah mungkin hanya dengan kebenaran pentadbiran dan menunjukkan pautan aktif kepada sumber.

Lampu neon di atas kereta: ciri pemasangan, jenis dan ulasan

Peranti pencahayaan melakukan tugas-tugas fungsi penting, menjadikan proses pemanduan lebih mudah dan lebih selamat. Tetapi pencinta tuning berhasil menguasai kualiti hiasan peralatan pencahayaan, memberikan kereta penampilan yang lebih ekspresif dan terang. Ke arah ini, pencahayaan neon pada kereta, yang menghasilkan kesan penerbangan, sangat menonjol. Ia boleh dilaksanakan secara bebas, mematuhi peraturan teknologi asas.

Prinsip operasi lampu latar dari neon

Asas elemen berfungsi adalah lampu pelepasan gas, yang memberikan kesan visual yang unik. Bergantung pada model tertentu, keamatan cahaya boleh berbeza, yang menentukan kecerahan radiasi. Proses kerja itu sendiri adalah berdasarkan kesan medan elektrik pada medium neon yang dilepaskan. Iaitu, dari rangkaian on-board, yang bertindak sebagai sumber tenaga elektrik, arus disuntik, mengaktifkan beberapa gabungan elektron, ion dan atom. Dalam perlanggaran elektron dan atom bergerak dalam struktur, dan tenaga pendaraban terbentuk. Sebagai peraturan, lampu neon digunakan di atas kereta untuk bahagian bawah, tetapi terdapat juga pilihan untuk reka bentuk bahagian dalaman dan individu bahagian tubuh. Pilihan alternatif untuk neon boleh dianggap unsur LED. Mereka baik untuk kebolehpercayaan, ketahanan dan kelenturan yang digunakan. Ini adalah lampu sorot, dibentangkan dalam konfigurasi yang berbeza, yang mudah dipasang. Sebaliknya, neon menang dengan mengorbankan spektrum radiasi yang khas dan kos kurang.

Jenis kereta neon

Salah satu kelemahan utama peralatan lampu jenis ini adalah kerumitan struktur. Jika kesedaran lampu LED yang sama memerlukan hanya satu kecil diod aktif bersaiz kecil dengan kelengkapan padat yang disertakan, dalam kes neon, tidak akan dapat mencapai kesan yang signifikan dengan dimensi kecil. Sebenarnya, reka bentuk lampu adalah ciri utama pembahagian dalam segmen ini. Pada masa ini, lampu neon digunakan secara meluas pada dua jenis kereta - berdasarkan lampu tradisional dan dalam bentuk tiub yang dipenuhi gas. Dalam kes pertama, penampilan peranti akan menyerupai lampu biasa, tetapi, sekali lagi, dipenuhi dengan gas lengai. Penyelesaian ini dapat membenarkan dirinya sendiri apabila menonjolkan unsur-unsur individu di pedalaman, tetapi neon adalah yang terbaik dalam reka bentuk penuh di bahagian bawah. Untuk tujuan tersebut, gunakan tabung yang disalut dengan fosfor.

Pilihan yang paling berpatutan adalah dengan menghubungi kedai alat pencahayaan dan membeli secara berasingan komponen-komponen sistem yang diperlukan. Tetapi dalam hal ini akan ada risiko mengganggu interaksi antara komponen heterogen. Oleh itu, kaedah pembelian peralatan ini hanya sesuai untuk pemandu yang mempunyai kemahiran jurutera elektrik. Lampu neon yang dinyalakan pada kereta pada mulanya tertumpu pada penggunaan pengangkutan, mempunyai peralatan pemasangan dan pengikat yang diperlukan dan sepadan dengan setiap komponen lain. Tanpa gagal, komposisi termasuk lampu (atau tiub), peranti untuk kawalan, blok pelindung dan fius, kadangkala penyongsang, serta pita, selak, unsur pengikat dan perkakasan. Terdapat set yang berbeza untuk mengisi bahagian utama, iaitu, dengan bilangan dan sifat peralatan lampu. Di pasaran, anda dapat mencari kedua-dua set fokus yang sempit, sebagai contoh, untuk tujuan menyediakan bahagian bawah, pedalaman atau batang, serta pakej kompleks dengan liputan penuh semua zon pencahayaan yang mungkin.

Sebelum memasang tiub neon, anda harus menggariskan kontur penempatan optimum mereka. Tidak cukup untuk hanya memegang satu baris di bahagian bawah. Untuk mendapatkan kesan yang diingini, liputan penuh kawasan perlu dipastikan. Kemudian titik penetapan paip digariskan. Bergantung kepada reka bentuk bahagian bawah, pengancing boleh dilakukan sama ada dengan menggunakan unsur sokongan (band, pengapit, pengapit, dll), atau dengan bantuan perkakasan - skru atau skru. Tetapi bagaimana untuk memasang pencahayaan neon pada kereta, jika tidak ada syarat untuk penetapan di zon sasaran? Dalam kes ini, penyediaan permukaan awal diperlukan. Sebagai contoh, bahagian bawah boleh disediakan sama ada dengan patch tambahan untuk lubang pengikat, atau pemasangan relung secara langsung di pangkalan. Dan kita mesti memahami bahawa pada masa akan datang, lubang akan diperlukan untuk memasang wayar.

Langkah-langkah elektroteknik

Anda boleh menyambung menggunakan kaedah yang berbeza. Pilihan yang paling umum melibatkan pengenalan lampu ke dalam rangkaian bekalan kuasa onboard. Dengan kata lain, ia perlu membuat cawangan dari laluan utama dari pek bateri ke tapak pemasangan tiub neon. Pilihan kedua melibatkan pemasangan bekalan kuasa autonomi. Sebagai contoh, ia boleh diletakkan di bawah tudung (jika reka bentuk membolehkan) atau dalam petak bagasi. Dalam kedua-dua kes, anda tidak boleh melakukan tanpa menyambung kepada pengubah, unit perlindungan dan peralatan kawalan. Kehadiran komponen ini akan memastikan kebolehpercayaan dan keselamatan lampu neon di dalam kereta. Dengan tangan anda sendiri, pendawaian mesti dijalankan mengikut polariti dan pematuhan elemen terminal. Kontur berpalang tidak boleh didedahkan kepada pengaruh haba dan elektromagnetik dari peralatan pihak ketiga. Juga, jangan lupa tentang makna penebat - sebelum meletakkan, anda perlu memastikan bahawa semua wayar mempunyai keseluruhan shell.

Maklum balas positif mengenai lampu neon

Pemilik kereta dengan reka bentuk sedemikian, tentu saja, di tempat pertama dalam senarai kelebihannya meletakkan cahaya asal, mewujudkan kesan kisah dongeng. Di samping itu, seperti LED, paip neon tidak panas, jadi ia benar-benar selamat dari sudut pandangan kesan bahan mudah terbakar - contohnya, di pedalaman yang sama. Pada masa yang sama, perhatian pencahayaan neon dalaman kereta dapat berfungsi selama bertahun-tahun, tanpa memerlukan penggantian komponen utama. Sesetengah pemandu telah menggunakan varian ini transformer mesin pereka selama lebih dari 15 tahun.

Kritikan sering mengubah peranti yang dibuat di cengkerang pendarfluor. Mereka tidak boleh digunakan untuk melengkapkan kereta kerana reka bentuk lemah yang mudah rosak. Pemilik keputusan ini juga menunjukkan kemungkinan pengurusan yang terbatas. Di aras asas, lampu neon di atas kereta, tentu saja, boleh diselaraskan, ia boleh diselaraskan dari segi kecerahan, tetapi pengaturan pelik untuk LED-lampu, dalam hal ini, bertanggungjawab.

Anda boleh membuat kemuncak pengangkutan peribadi yang indah dan luar biasa dengan cara yang berbeza. Persekitaran Neon adalah salah satu pilihan, tetapi ia mempunyai ciri-ciri operasi yang unik dan unik. Kesan yang diperolehi membenarkan dirinya sendiri sekiranya ada tugas untuk mencapai imej yang cerah dan mewah dari mesin itu. Sebenarnya ini motif utama pemandu memilih lampu neon di dalam kereta. Harga juga tidak menghalang mereka dalam pilihan ini - untuk 3-5000 Rubles. anda boleh menemui sekurang-kurangnya kit untuk bahagian bawah. Sekiranya anda memerlukan reka bentuk lengkap dengan petak bagasi, papan pemuka dan item dalaman individu, anda perlu menyediakan 6-7000 dengan piawaian penyelesaian tuning pepejal adalah sedikit wang. Di samping itu, kerja-kerja pemasangan sendiri akan murah.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 14 = 16