Pendawaian elektrik di apartmen – 314167.info

Pendawaian elektrik di apartmen

Diagram pendawaian elektrik di apartmen: nasihat pakar

Mengetahui lokasi semua elemen rangkaian elektrik di apartmen, serta lokasi pendawaian boleh berguna kepada anda semasa kerja pembaikan. Sayangnya, apabila anda berpindah ke sebuah apartmen baru, tiada siapa yang akan memberi anda susunan keledar pendawaian. Tetapi pemilik rumah negara boleh berbangga dengan skim tersebut. Untuk menyedari sepenuhnya masalah ini, anda harus meletak sendiri pendawaian atau menyewa pekerja yang berkelayakan. Artikel ini dikhaskan untuk topik pendawaian di apartmen.

Varian sambungan elemen dalam litar elektrik

Untuk melengkapkan juruelektrik di apartmen itu dilakukan dengan betul, anda perlu mempunyai pengetahuan dalam bidang kejuruteraan elektrik, dan, dengan idealnya, juga pengalaman kerja-kerja sedemikian. Jika anda tidak mempunyai kelayakan dan pengalaman yang mencukupi, maka anda tidak perlu menjalankan kerja, tetapi untuk mempercayakannya kepada pakar.

Anda boleh, tentu saja, cuba membuat diri anda pendawaian untuk juruelektrik di kediaman, tetapi akibatnya boleh menjadi sangat sedih. Adalah lebih baik untuk mempercayakan semua kerja kepada seorang pakar yang berkelayakan, yang akan membuat skema yang betul, dan juga melakukan langkah-langkah yang diperlukan untuk mengatur pendawaian baru atau menggantikan yang lama.

Sekiranya anda tahu bahawa anda dapat mengatasi skema ini, serta dengan mengatur grid kuasa di perumahan anda, maka anda perlu mengingati kaedah penyambungan litar elektrik.

Kaedah jujukan. Dalam kes ini, setiap elemen litar tertutup mestilah disambungkan kepada yang sebelumnya, dan litar tidak menyediakan kehadiran kenalan nod.

Contoh yang paling halus dari jenis sambungan ini adalah garland pokok Natal - di dalamnya setiap mentol lampu disambungkan ke satu tetangga, dan semuanya terletak pada satu dawai biasa. Kelemahan utama skim ini adalah hakikat bahawa kegagalan salah satu unsur rangkaian menyebabkan kerosakan sistem keseluruhan.

Skim sambungan yang berbeza

Kaedah selari. Skim ini benar-benar bertentangan dengan yang terdahulu. Di sini, unsur-unsur rantai tidak disambungkan kepada satu sama lain, tetapi dikumpulkan ke dalam nod yang berasingan. Jika terdapat pecahan salah satu elemen, maka semua yang lain akan dapat berfungsi dengan normal.

Kaedah campuran. Oleh kerana jelas dari nama, dalam kes ini untuk litar elektrik yang sama, dua kaedah yang diterangkan di atas digunakan secara serentak.

Bagaimana untuk memasang pendawaian elektrik dengan betul

Jika anda memutuskan bahawa pendawaian elektrik yang betul di dalam apartmen terpulang kepada anda, maka anda perlu memilih jenis pendawaian yang sesuai dengan keperluan pemilik rumah. Terdapat tiga jenis pendawaian:

Sekarang perlu membuat pelan susun atur untuk juruelektrik di apartmen dalam dua salinan (pada yang pertama anda perlu melukis susun atur dan alat pencahayaan, dan di kedai kedua).

Skim pendawaian elektrik di apartmen

Selepas itu, pelanggan rantaian elektrik harus dibahagikan kepada kumpulan. Ini mungkin kelihatan seperti ini:

 • kumpulan pertama ialah peti sejuk dan pengekstraktor (automatik untuk 25 A);
 • yang kedua ialah mesin basuh (25 A);
 • pencahayaan ketiga (10 A);
 • soket keempat - pada 25 A;
 • yang kelima - mesin basuh pinggan mangkuk (oleh 25 A);
 • yang keenam - sebuah kompor elektrik (pada 32 A).
 • lekapan lampu untuk tempat tinggal, dapur dan lorong (mesin automatik 10A);
 • soket di ruang tamu (mesin automatik untuk 25 A);
 • soket di dapur dan lorong (automatik untuk 25 A);
 • lekapan pencahayaan dan soket di bilik mandi (pelanggan ini bersatu dalam satu kumpulan, kerana mereka bekerja dalam persekitaran yang lembap, dan keperluan serius dikemukakan untuk mereka);

Untuk setiap peralatan rumah satu kumpulan diperuntukkan dengan peranti automatik untuk 25 atau 32 A. Peralatan dibahagikan kepada kumpulan kerana beberapa nuansa.

Jika semua peralatan yang menggunakan elektrik untuk menyambung ke satu mesin, maka anda memerlukan kabel yang sangat tebal yang dapat menahan beban tersebut. Anda juga perlu membeli mesin, direka untuk kuasa tinggi, dan ini akan menjadi sangat mahal.

Sambungan ke beberapa automata

Jika terdapat pecahan salah satu elemen rangkaian, anda perlu menyahaktifkan seluruh apartmen untuk memulakan kerja pemulihan.

Apabila susunan pendawaian elektrik di pangsapuri satu bilik sudah siap, adalah perlu untuk menentukan bilangan semua pengguna elektrik. Anda perlu mengira jumlah cawangan yang diperlukan, berdasarkan bilangan peralatan sedia ada yang dikuasakan oleh grid, dan juga mempertimbangkan pemerolehan masa depan.

Kemudian ia perlu meletakkan semua suis dan suis dengan betul. Untuk melakukan ini, gunakan petua berikut:

 • suis dan soket hendaklah diletakkan di sebelah kiri pintu;
 • di tempat tinggal dan soket lorong hendaklah pada ketinggian 0.4 meter, di dapur pada ketinggian 0.95 -1.15 meter;
 • suis hendaklah terletak pada ketinggian 0.9 meter;
 • Ia perlu menandakan lokasi suis dan suis dalam litar.

Skim standard untuk pangsapuri dua bilik

Kemudian lakukan kabel dari suis dan gerai (bermaksud rancangan). Jika anda menyambung melalui kotak simpang, maka semua kabel mesti terlebih dahulu pergi ke mereka, dan kemudian ke panel elektrik. Untuk pendawaian yang betul, anda perlu mengikuti peraturan tertentu:

 • kabel mesti lulus secara tegas atau menegak;
 • ia adalah lebih baik untuk mengelakkan persimpangan wayar;
 • Kabel perlu dipasang pada jarak 0.15 meter dari siling dan 0.1 meter dari pintu dan tingkap;
 • Kabel ke suis diberi makan dari atas, kabel ke soket dari bahagian bawah.

Langkah terakhir adalah untuk mengira rakaman kabel dan jumlah mesin. Apabila mengira rakaman kabel, perlu mengambil kira dimensi bilik, dan apabila mengira bilangan mesin automatik, seseorang mesti bermula dari bilangan kumpulan. Juga, ingat bahawa semua automata akhirnya menyambung kepada satu yang direka untuk kuasa tinggi. Jika anda menggunakan dan merancang untuk membeli plat yang dikuasakan oleh juruelektrik, maka anda memerlukan mesin automatik yang diberi nilai sekurang-kurangnya 63 A.

Sambungan ke mesin dengan kapasiti

Jenis gambarajah pendawaian untuk juruelektrik

Reka bentuk pendawaian elektrik di apartmen sangat penting, maka perlu untuk mendekati dengan segala kesungguhan. Langkah yang sangat penting ialah memilih jenis pendawaian. Pada masa ini terdapat tiga jenis pendawaian.

Dengan bantuan kotak persimpangan. Dalam kes ini, kaunter dan beberapa mesin automatik dipasang di papan elektrik. Papan elektrik itu sendiri terletak di pintu masuk, tetapi dari sini terbentang kawat yang diberi makan dari rangkaian ke dalam apartmen. Kawat mencapai kotak simpang yang ada di setiap bilik dan disambungkan dengan cara yang berurutan. Dan sudah dari kotak ini menyebarkan kabel ke soket, suis, dll. Jenis pendawaian ini sangat biasa.

Jenis kedua dipanggil bintang. Dalam kes ini, setiap outlet m disambungkan terus ke papan elektrik. Setiap pelanggan mempunyai mesin sendiri. Kelebihan utama pendawaian jenis ini adalah kemungkinan melakukan kerja pembaikan dengan salah satu unsur rantai, tanpa melepaskan keseluruhan apartmen. Tetapi perlu difahami bahawa untuk susunan jenis pendawaian ini diperlukan untuk membeli sejumlah besar wayar, serta membayar untuk perkhidmatan pakar, sejak pemasangan sangat sukar.

Jenis ketiga dipanggil gelung. Dalam kes ini, pelanggan juga disambungkan secara langsung ke papan elektrik, tetapi mereka dibentuk menjadi kumpulan, dari mana dawai itu terbentang.

Pengedaran jenis bintang

Untuk mencapai kecekapan yang lebih tinggi, anda tidak boleh menggunakan satu jenis pendawaian untuk keseluruhan apartmen, lebih baik menggabungkannya.

Pengiraan keratan dawai dengan kuasa

Juga dalam gambar pendawaian, anda perlu menentukan semasa dan bahan. Untuk menjalankan pengiraan, perlu menggunakan formula I = P / U. P di sini menandakan jumlah kuasa input keseluruhan peralatan, yang dibekalkan dari rangkaian, dan U menandakan voltan. Sebagai amalan menunjukkan kekuatan semasa untuk perumahan konvensional tidak melebihi 25 A. Berdasarkan data ini, anda perlu memilih bahan untuk menjalankan pendawaian:

Jadual pengiraan keratan rentas kabel

 • Kabel VVG-5 * 6 adalah kabel lima teras dengan keratan rentas 0.6 sentimeter persegi, ia digunakan untuk melengkapkan pendawaian elektrik di rumah dengan kuasa tiga fasa, ia menghubungkan panel elektrik di pintu masuk dengan perisai utama;
 • Kabel VVG-2 * 66 adalah kabel dua wayar dengan seksyen salib 0.25 sentimeter persegi, ia digunakan untuk pendawaian rangkaian di rumah dengan bekalan kuasa dua fasa, ia keluar dari papan elektrik di pintu masuk ke papan utama;
 • Kawat VVG-3 * 2.5 adalah dawai tiga teras dengan keratan rentas 0.25 sentimeter persegi, ia digunakan untuk kebanyakan pendawaian di apartmen, seperti kabel menghubungkan panel elektrik ke kotak simpang;
 • Kawat VVG-3 * 1.5 adalah kabel tiga teras dengan keratan rentas 0.15 sentimeter persegi, ia digunakan untuk menyambung kotak pengedaran dengan peranti lampu dan soket;
 • kawat VVG-3 * 4 - kabel tiga teras dengan seksyen saliran 0.4 sentimeter persegi, diperlukan untuk menyambungkan dapur elektrik.

Kini, anda pasti ingin melihat contoh pendawaian elektrik di dalam apartmen, jadi mari kita teruskan pada perkara ini. Untuk beberapa sebab, terdapat dua jenis spread asas - untuk pangsapuri satu bilik dan apartmen pelbagai bilik.

Pendawaian di pangsapuri dua bilik

Pendawaian dalam apartmen satu bilik lebih baik dibahagikan kepada dua kumpulan. Salah satunya termasuk pengguna dapur dan bilik mandi, dan ruang tamu dan lorong kedua. Pemisahan ini membolehkan anda memecahkan beban ke dalam dua litar, yang bermaksud kuasa tinggi masing-masing. Juga, jika salah satu daripada litar gagal, yang kedua akan dapat berfungsi lagi.

Di pangsapuri dengan dua bilik, panel elektrik terletak berhampiran pintu, dan pendawaian dibahagikan kepada beberapa rangkaian oleh kumpulan pengguna, setiap kumpulan memerlukan mesinnya sendiri. Skim yang sama juga digunakan untuk perumahan dengan kediaman besar.

Program untuk merancang pendawaian elektrik di apartmen

Visio. Editor grafik ini adalah salah satu yang paling biasa untuk membuat lukisan pendawaian. Program ini sangat mudah, walaupun seorang tenaga elektrik baru boleh dengan mudah memikirkannya. Kelebihan - kemudahan penggunaan, akses percuma, kelemahan bahasa Rusia - fungsi yang agak sempit.

Kompas. Perisian ini adalah alat profesional untuk membuat gambar rajah pendawaian. Pangkalan data program mengandungi simbol semua unsur litar elektrik, serta nama mereka. Kelebihan utama adalah akses percuma, kerana program kelas ini biasanya dibayar, terdapat juga antara muka bahasa Rusia, yang menjadikan program ini agak mudah. Cons - juruelektrik orang baru tidak mungkin dapat berfungsi secara normal dalam editor.

Eagle. Editor grafik ini membolehkan anda bukan sahaja untuk melukis lukisan talian tunggal pendawaian, tetapi juga secara bebas membuat lukisan papan litar bercetak. Proses lukisan berlaku dalam mod manual atau automatik. Pada masa ini terdapat dua versi editor - dibayar dan percuma. Pada prinsipnya, fungsi versi percuma sudah cukup untuk membuat gambarajah pendawaian, tetapi jika anda mahu satu set ciri penuh, sebaiknya membeli versi penuh.

Http://vse-postroim-sami.ru/engineering-systems/electrician/433_kak-sdelat-zazemlenie-v-dome/ klik pada link, anda akan belajar bagaimana untuk membuat sambungan tanah di dalam rumah. Artikel ini mengandungi maklumat tentang penanda warna wayar. Mungkin anda juga berminat untuk mengatur pendawaian tersembunyi di rumah kayu.

1-2-3. Program ini adalah editor grafik percuma, dengan mana anda boleh membuat lukisan pengeposan dengan mudah. Terima kasih kepada antara muka bahasa Rusia, editor ini agak mudah untuk digunakan, dan pemaju telah gembira bonus sedikit dalam bentuk senarai simbol yang boleh dicetak dan ditampal ke dalam panel elektrik anda kepada unsur-unsur yang sama.

Autocad. Editor grafik yang terkenal ini tidak memerlukan persembahan. Program ini adalah perisian kejuruteraan yang paling biasa. Terdapat sejumlah besar editor versi yang berbeza, dan untuk membuat gambar rajah pendawaian sudah cukup untuk menggunakan versi percuma. Editor mempunyai bahasa Rusia dan antara muka intuitif, yang menjadikan program ini sangat mesra pengguna.

Elf. Program ini dibangunkan khusus untuk mereka yang terlibat dalam projek pendawaian. Soft membolehkan anda membuat lukisan apa-apa kerumitan, dan juga mempunyai pangkalan data yang akan membantu anda mencari unsur yang betul. Editor juga boleh mengira semasa dalam litar secara automatik dan mencadangkan automaton dengan nilai nominal yang sepadan.

Tambah komen Balas balasan

Salinan bahan separa atau lengkap dibenarkan hanya dengan pautan aktif langsung.

Bagaimana untuk membuat pendawaian elektrik di apartmen?

Pemasangan pendawaian elektrik di apartmen dengan tangan anda sendiri tidak selagi dan mahal kerana memasang pendawaian di rumah. Ini disebabkan hakikat bahawa tidak perlu melukis di dalam perumahan, kerana ia disediakan oleh pembina syarikat.

Pengurusan kabel mengikut bilik terdiri daripada peringkat berikut:

 • merangka skim;
 • pengiraan jumlah bahan yang diperlukan dan aksesori elektrik;
 • menandakan dan memotong dinding;
 • pengikat kabel;
 • pemasangan soket, suis dan kotak persimpangan;
 • pemasangan flap input;
 • ujian talian oleh penguji.

Perlu diingatkan bahawa setakat ini, pendawaian terbuka di apartmen tidak lagi digunakan, jadi dalam artikel ini kita akan mempertimbangkan kerja pemasangan dengan cara yang tersembunyi.

Semua kabel yang sesuai untuk pendawaian seperti itu boleh dilihat di laman web http://cable.ru/cable/kabel-dom.php Terdapat ciri-ciri teknikal terperinci bagi setiap jenama. Seterusnya, kami akan memberikan arahan langkah demi langkah terperinci dari awal, yang sesuai untuk pemula yang ingin menguji kekuatan mereka dalam juruelektrik.

Gambar rajah pendawaian di apartmen mudah dibuat oleh diri sendiri. Untuk ini, adalah disyorkan untuk menggunakan fotokopi pelan bangunan baru, di mana ia adalah mungkin untuk mudah menandakan tempat pemasangan cawangan, suis, lampu dan elemen konstituen lain.

Titik permulaan skim ini ialah lokasi papan suis di apartmen. Biasanya tempat ini adalah koridor, di sebelah pintu depan, pada ketinggian kira-kira 1.5 meter dari lantai.

Apabila merancang, kami mengesyorkan agar anda mempertimbangkan petua dan peraturan berikut:

 1. Laluan pendawaian pangsapuri mesti lulus secara menegak dan mendatar di sepanjang dinding. Keperluan semacam itu memberi sedikit peluang kerosakan. Contohnya, di lokasi salur keluar anda boleh mengetahui dengan tepat di mana kabel itu berlalu, supaya tidak sengaja memandu kuku ke dalamnya apabila anda menggantung gambar. Sebaiknya, adalah disyorkan untuk mencari wayar di dinding sebelum menggunakan paku dengan peranti khas.
 2. Hidupkan laluan harus dijalankan hanya pada sudut yang betul.
 3. Adalah lebih baik untuk meletakkan garis di bahagian atas dinding, pada jarak 20 cm dari siling (ketinggian itu akan memastikan kebarangkalian minimum kerosakan mekanikal dan tidak dipaparkan pada kemudahan pembaikan). Anda juga boleh menyiarkan di lantai, bukan siling, menggunakan tiang elektrik khas.
 4. Suis di apartmen sepatutnya terletak di pintu masuk ke bilik, di sebelah pemegang pintu. Ketinggian penempatan suis tidak diseragamkan mengikut GOST dan SNiPu, tetapi, sebagai peraturannya, sama ada 80 cm atau 150 cm. Menurut piawaian Eropah, lebih baik memasang produk lebih rendah, selain itu, lebih mudah bagi anak-anak untuk menghidupkan cahaya jika perlu.
 5. Soket dipasang di bawah (30 sm dari lantai), tetapi boleh diletakkan pada ketinggian mana-mana (contohnya, di dapur di atas meja). Disyorkan untuk 6 persegi. meter bilik untuk memasang sekurang-kurangnya satu saluran. Di dapur, jumlah barangan sepadan dengan jumlah perkakas rumah, tetapi biasanya meletakkan 5-6 kepingan. Jarak dari titik lampiran ke pintu dan tingkap tidak boleh kurang daripada 10 cm.
 6. Di setiap bilik mesti ada kotak persimpangan.
 7. Sebelum merekabentuk abah-abah pendawaian di sebuah apartmen, berhati-hati merancang lokasi perkakas rumah dan perabot. Ia berlaku selepas kerja pemasangan elektrik, produk boleh ditutup dengan perabot, atau tali dari peralatan rumah tangga tidak dapat mencapai sumber kuasa.
 8. Bilik mandi harus mempunyai sekurang-kurangnya 2 soket (satu untuk menyambungkan mesin basuh, satu lagi untuk pengering rambut).
 9. Pastikan anda memasukkan gambar rajah pendawaian rumah anda RCD 30 mA yang akan melindungi daripada kejutan elektrik. Adalah disyorkan untuk memasang RCD 10 mA berasingan untuk bilik mandi.

Sesungguhnya anda akan mendapati artikel-artikel ini berguna:

Sebelum anda memutuskan untuk pergi ke kedai untuk suis, soket dan elemen lain, anda perlu menentukan penampilan mereka.

Seperti yang kita katakan sebelumnya, panjang konduktor mesti dibeli dengan margin. Stok ini akan menghubungkan mereka di antara mereka (di setiap sisi vena adalah kosong selama 5-10 cm) dan untuk sambungan saluran, suis, lampu (margin 5 hingga 15 cm).

Pertama, tentukan bagaimana pendawaian akan dipasang ke dinding. Sehingga kini, terdapat pengapit khusus, tetapi kami mengesyorkan agar anda menggunakan "cara datuk" - mengikat dengan alabaster cair. Untuk melakukan ini, letakkan barisan dalam strob dan ambil blok alabaster setiap 25-30 cm, seperti yang ditunjukkan dalam foto.

Kami menarik perhatian anda kepada fakta bahawa alabaster mengeras dengan cepat, jadi anda perlu bertindak dengan pantas.

Selepas garisan telah benar-benar diperbaiki, kami mengesyorkan supaya anda mengambil gambar semua dinding supaya jika berlaku pembaikan, anda boleh menentukan kedudukan pendawaian dengan tepat.

Tahap ini agak mudah, anda perlu menyambung semua soket dan suis di apartmen. Untuk melakukan ini, kain kafan dipenuhi dengan podzroetniki dan kotak khas. Kami mengesyorkan bahawa anda "menanam" elemen-elemen ini pada alabaster, kerana dia cepat dan boleh dipercayai merebut dinding.

Bagi anda untuk melihat dengan jelas proses ini, kami memberi perhatian untuk pelajaran video ini:

Peringkat terakhir pemasangan pendawaian elektrik di apartmen adalah pemasangan perisai pembukaan. Menurut skim yang direka, anda mesti menyambung pemutus litar dan RCD. Kesukaran dalam menyambungkan peranti ini tidak akan timbul - wayar utama dalam luka dari atas, dan wayar keluar ke kotak simpang dari bahagian bawah. Kami bercakap tentang cara menyambung RCD. Menyambungkan pemutus litar juga tidak sukar, malah cerek di juruelektrik. Anda dapat melihat dengan jelas proses memasang peranti ini pada video di bawah:

Setelah semua produk elektrik di apartmen disambungkan, perlu melakukan pemeriksaan kawat dengan multimeter untuk memastikan ketepatan kerja yang dilakukan. Sekiranya tiada masalah dijumpai, selamatkan mesin dan lakukan ujian pertama garisan siap.

Saya juga ingin memberi anda pelajaran video ini, yang menunjukkan cara membuat pendawaian di pangsapuri dengan tangan anda sendiri dari bawah:

Saya suka kerja tuan, harga soalan dan sama ada ia mungkin untuk membuat pesanan. Pangsapuri baru dibina dari awal di Balashikha, 60 sq.m.

Selamat malam! Ini hanyalah contoh video demonstrasi. Malangnya, kami tidak mempunyai maklumat hubungan untuk tuan ini. Tidak lama lagi, laman web ini akan membuka perkhidmatan untuk memanggil juruelektrik di sekitar bandar raya, jadi tunggu berita!

Susun atur di pangsapuri

Dalam amalan mana-mana tuan rumah, terdapat soalan berkala yang berkaitan dengan penyempurnaan litar elektrik, apabila anda perlu memasang saluran tambahan, menggantung lampu baru atau melengkapkan sepenuhnya bilik.

Segera timbul persoalan: bagaimana susunan wayar elektrik dilaksanakan, di manakah saya harus berhubung dengannya?

Keadaan ini semakin memburuk apabila bangunan itu sudah lama, apartmen itu telah digantikan oleh beberapa pemilik, masing-masing dengan citarasa melakukan pembaikan. Akibatnya, di dalam lapisan hiasan tersembunyi semua titik pendawaian, dan laluan meletakkan kabel dan wayarnya tidak diketahui.

Prinsip membina litar elektrik di sebuah apartmen

Mana-mana penyertaan dibuat oleh kaedah biasa dan sesuatu, ya ia berbeza dari semua skema peletakan yang lain.

Unsur wajib skim ini

Asas untuk membuat pendawaian elektrik ialah papan suis elektrik, yang mana bekalan elektrik dibekalkan dari organisasi pembekalan. Ia boleh dipasang di pintu masuk ke rumah persendirian, di tangga pintu masuk bangunan berbilang tingkat - bertingkat atau terus di dalam apartmen.

Elektrik di perisai perumahan dari input segera pergi ke meter elektrik - peranti yang mengambil kira penggunaannya. Selepas itu, ia diedarkan di sepanjang talian bekalan kepada pengguna dengan kabel dan wayar.

Untuk perlindungan litar, peranti automatik digunakan yang tertanam dalam litar di dalam perisai perumahan sebelum kabel pergi ke pengguna.

Setiap gambarajah pendawaian tertentu semestinya berbeza daripada reka bentuk yang sama kerana penggunaan pelbagai reka bentuk pelbagai model peralatan elektrik, wayar dan kabel, dengan pemasangannya mengikut piawaian atau projek individu dengan cara yang berbeza.

Cara membekalkan voltan kepada pengguna di apartmen

Arus elektrik dari setiap perkakas rumah bekerja disimpulkan dalam penutup perumahan dan dikira oleh kaunter yang melaluinya jumlah beban. Oleh itu, batang pembawa semasa pelekat apartmen dibuat dengan seksyen tebal, yang tidak termasuk beban pendawaian haba, penuaan penebat.

Kepada pengguna dari perisai apartmen wayar diletakkan dengan seksyen salib yang lebih kecil: beban melalui mereka lebih rendah. Tetapi bahan dan keratan rentas wayar dipilih mengikut direktori yang mengambil kira keadaan operasi wayar dan kuasa yang dihantar melalui mereka.

Terdapat tiga cara yang mungkin untuk melaksanakan skim ini:

dengan gelung (bas), apabila batang umum pendawaian dibuat melalui kotak simpang, dan dari mereka adalah cawangan untuk mata elektrik (suis, suis, lampu);

kaedah radial, yang terdiri daripada membekalkan voltan ke setiap outlet dengan kabel berasingan yang langsung tidak terjejas dan sambungan dari perlindungan penutup pangsapuri;

Cara gabungan, menggabungkan unsur-unsur dua prinsip pertama.

Bekalan gelung voltan

Semua hujung wayar dan kabel elektrik dihidupkan di dalam kotak simpang. Peta sambungan dibuat untuk menyambungkannya.

Contohnya adalah gambar rajah pendawaian elektrik, yang beroperasi di bangunan kediaman berbilang tingkat pembinaan empat puluh tahun. Sebagai contoh, pertimbangkan struktur pendawaian lama sebuah apartmen satu bilik.

Di dalam panel akses, meter elektrik dan dua suis automatik dipasang. Satu digunakan untuk kumpulan rosette, dan yang kedua digunakan untuk pencahayaan. Daripada mereka kabel telah diarahkan atau lebih kerap wayar - "mie aluminium" kepada tiga (kadang-kadang empat) kotak menusuk:

3. San nod dan bilik mandi.

Kedua-dua gumpalan itu diletakkan pada garisan selari ke setiap kotak, beralih kepadanya. Sejak sebelum beban pada pendawaian kecil, pemisahan dalam ketebalan dawai tidak digunakan. Keseluruhan skema ini dipasang sepenuhnya dengan seksyen saliran 2,5 mm2 konduktor aluminium.

Kotak simpang untuk unit bilik mandi dan bilik mandi dipasang di koridor dan dihubungkan dengan wayar ke unit dari soket dan suis dua butang yang mengawal pencahayaan kedua-dua bilik.

Gambar rajah menunjukkan pilihan untuk melindungi pengguna oleh pemutus litar yang disambung secara berasingan ke kedai dan alat pencahayaan. Juga sering digunakan prinsip pengurusan pengguna di tempat lokasi mereka di dalam bilik. Sebagai contoh, AB # 1 melindungi peralatan dapur dan bilik mandi, dan # 2 - koridor dan bilik.

Di dalam satu bilik, beberapa cawangan sering dipasang, dan pencahayaan - lampu tiga arah dikawal oleh suis dua butang.

Pembekalan voltan kepada pengguna boleh dilakukan mengikut prinsip-prinsip lain, apabila sebahagian daripada beban disambungkan melalui pemutus litar rizab ketiga penutup pangsapuri. Untuk menentukan cara menyambungkan soket dan suis terus seperti berikut:

nyalakan semua lekapan dan pasang ke kedai elektrik yang berfungsi peralatan elektrik, seperti lampu meja atau cukur;

lumpuhkan mana-mana suis automatik di papan suis dan memantau pengguna yang berhenti bekerja;

membuat rekod untuk ingatan;

matikan mesin lain dan rekod perubahan;

Bekalan kaedah radial voltan

Perisai perumahan mengedarkan elektrik melalui suis automatik, seperti dalam kes sebelumnya. Dalam keadaan ini, mereka dipilih dengan lebih teliti mengikut ciri-ciri teknikal bagi setiap pengguna mengikut arus beban individu.

Kabel menghubungkan soket, suis dan lampu terus ke pemutus litar tanpa menggunakan sebarang sambungan tambahan.

Dengan prinsip ini, pendawaian elektrik disediakan dengan peningkatan kebolehpercayaan operasi kerana pemotongan dari perlindungan hanya pengguna yang kesalahannya berlaku. Walau bagaimanapun, dalam hal ini diperlukan:

peningkatan bilangan pemutus litar;

dimensi besar perisai perumahan untuk penempatan mereka;

sambungan kabel lanjutan.

Disebabkan ini, kos bahan untuk mewujudkan skim dan peningkatan kosnya.

Input voltan mengikut kaedah gabungan

Kaedah ini menggabungkan dua perkembangan: plum dan sambungan radial, dengan mengambil kira permohonan mereka kepada keadaan tempatan. Oleh kerana pemilihan beban yang betul, penjimatan kos yang munasabah dibuat.

Prinsip meletakkan kabel kabel

Apa jua litar sambungan elektrik dipilih, adalah perlu untuk menyambung peranti automatik perisai apartmen kepada pengguna untuk pelaksanaannya.

Terdapat cara berikut untuk mengalihkan kabel pada struktur bangunan:

Pengkabelan di atas siling

Skim lama tradisional, yang sering digunakan sekarang.

Kabel dari cawangan, suis dan flap pada garisan menegak meningkat ke siling dan di bawahnya memasuki siling bertindih. Apabila terdapat keperluan untuk menghidupkan dan menyambung wayar ke kotak persimpangan, sebagai contoh, untuk menyambungkan suis, kemudian buat hanya sudut yang tepat sekurang-kurangnya 15 cm dari atas.

Kaedah ini membolehkan masa depan untuk mengelakkan kerosakan tidak sengaja terhadap pendawaian tersembunyi apabila dinding penggerudian membetulkan rak, lukisan dan elemen lain.

Bercangkut melalui dinding

Kaedah itu menyerupai yang terdahulu, tetapi garis kabel hanya diarahkan ke dinding.

Dalam perjalanan utama elektrik terdapat halangan: saluran paip bekalan air, pembetungan, pemanasan, saluran paip gas. Mereka perlu dilewati, mewujudkan jurang udara sebagai bahagian yang mengasingkan, membahagi tidak kurang daripada 3 cm.

Kabel yang diletakkan di atas lantai

Kaedah ini digunakan agak baru dalam pembinaan bangunan baru. Kabel dari penutup perumahan diturunkan, diletakkan di bawah penutup lantai, dilindungi dari kesan mekanikal. Untuk kedai-kedai mereka diambil secara menegak.

Apabila menyambung cawangan dengan plum, jumper diletakkan di sepanjang lantai di paip atau dinding shtrobyat.

Untuk menyambungkan lampu dan suis, pasang kotak simpang.

Ciri-ciri pendawaian di rumah panel

Apabila kaedah kilang pembuatan bangunan berbilang tingkat dicipta, jenis panel dinding dan siling yang sama dibuat. Di dalamnya, mereka segera membuat saluran kosong untuk meletakkan wayar.

Atas alasan teknologi, arah mereka mungkin berbeza dari orientasi yang ketat di sepanjang garis menegak dan mendatar.

Bangunan panel pertama, yang dipanggil Khrushchev, mempunyai pendawaian elektrik tertentu yang terletak di bawah lantai kayu pangsapuri. Kepada soket, ia naik secara menegak di rongga dinding, dan lampu dan suis disalurkan melalui lubang di dalam papak konkrit lantai jiran dari atas.

Dengan cara ini mereka cuba menjimatkan kos bahan untuk pendawaian, tetapi unsur-unsur keselamatan diabaikan.

Cara membuat gambarajah pendawaian di sebuah apartmen dengan tangan anda sendiri

Peralatan elektrik memerlukan peraturan operasi yang ketat. Sambungan yang tidak betul kepada voltan sesalur menyebabkan peningkatan risiko kecederaan diri. Atas sebab ini, semua yang bekerja dengan elektrik dijalankan oleh pakar terlatih yang telah berlalu latihan dan lulus peperiksaan.

Sambungan sendiri peranti elektrik biasanya tidak banyak masalah, ia berakhir dengan baik walaupun membuat beberapa kesalahan kecil. Walau bagaimanapun, apabila melakukan aktiviti sedemikian, perlu terlebih dahulu mengkaji peraturan keselamatan dan peraturan semasa.

Skim pendawaian elektrik terlibat dalam organisasi reka bentuk yang telah mendapat kebenaran negeri untuk jenis aktiviti ini. Adalah dibenarkan untuk cuba membuat projek sendiri dan mendapatkan konsultasi dari pakar di atasnya.

Ini memerlukan:

Buat rancangan bilik pada skala atau gunakan lukisan teknikal pembina;

untuk menandakan semua perabot dan objek bersaiz besar dengan pematuhan perkadaran;

Kenal pasti lokasi pengguna elektrik, menilai beban mereka;

merancang penempatan mata elektrik: soket, suis, lampu, kotak simpang;

Tandakan laluan pendawaian elektrik di dinding, siling atau lantai;

membuat lakaran untuk setiap bilik.

Lukisan sedemikian hendaklah disimpan di dokumentasi perumahan dan utiliti. Sekiranya tidak ada akses kepadanya, maka anda boleh menggunakan langkah pita dan lukislah sendiri di atas kertas.

Peletakan pegangan objek besar di dalam ruangan tidak boleh mengecil soket dan lampu. Akses kepada suis mesti dibebaskan, dan penggunaannya adalah mudah.

Oleh itu, semua titik elektrik diletakkan dengan mengambil kira kawasan bebas struktur bangunan. Ini menghapuskan keperluan extender mudah alih tambahan.

Anggarkan penggunaan kuasa peralatan elektrik

Analisis beban yang dicipta membolehkan:

pilih perlindungan untuk mereka, menukar peranti;

pilih reka bentuk kabel, wayar.

Pemilihan dan pengiraan pendawaian elektrik dijalankan pada beban yang dikenakan untuk mod operasi terbuka dan tertutup dengan bantuan buku rujukan elektrik.

Penentuan kedudukan mata elektrik

Susunan suis, soket dan luminair dirancang dengan mengambil kira penyelesaian isu-isu yang dibincangkan di atas.

Koordinat setiap titik elektrik menunjukkan lakaran. Mereka ditandakan dengan tanda pada struktur bangunan. Ia akan membolehkan anda merancang arah dan mengira panjang wayar dan kabel untuk pemerolehan mereka.

Pelan semacam itu adalah untuk setiap bilik. Ia akan menjadi asas untuk membuat gambarajah pendawaian di apartmen, membantu anda membeli bahan yang diperlukan, melakukan kerja pemasangan optimum.

Sekiranya anda menyimpannya dalam dokumentasi teknikal rumah anda, anda sentiasa boleh memulihkan ingatan ciri-ciri litar elektrik untuk melaksanakan pengubahsuaian dan pemodenannya.

Kongsi artikel ini dengan rakan-rakan anda:

Sertai kumpulan rangkaian sosial kami:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =