Pengatur untuk pemanasan bawah lantai

Pengawal selia lantai hangat: jenis

Selalunya, sistem pemanasan lantai lakukan di bilik mandi, dapur dan bilik-bilik lain, di mana wajar untuk meletakkan permaidani atau permaidani (baca: "Bilik Lantai panas: keputusan yang betul"). mereka juga akan diperlukan di dalam bilik kanak-kanak, kerana kanak-kanak suka bermain di atas lantai, yang sering membawa kepada hipotermia, dan sebagai akibatnya, kepada sejuk.

Yang paling biasa ialah lantai elektrik yang hangat. Untuk operasi biasa sistem elektrik dan inframerah, pengawal selia lantai hangat diperlukan. Bagaimana rupanya, anda boleh lihat pada foto itu.

 • menghidupkan dan mematikan sistem pemanasan bawah lantai;
 • menetapkan pemasa (menetapkan masa tertentu operasi atau cyclicity);
 • kawalan kuasa pemanasan;
 • perlindungan terhadap terlalu panas (jika suhu telah meningkat di atas nilai yang dibenarkan, termostat menutup kuasa supaya komponen elektrik sistem tidak terbakar).

Terdapat beberapa jenis pengawal selia:

 • mekanikal;
 • elektronik;
 • deria;
 • dengan perisian.

Kawalan suhu mekanikal untuk lantai panas mempunyai kos terendah berbanding dengan jenis peralatan lain. Kawalan suhu tidak begitu tepat. Apabila kuasa perubahan sistem, seseorang harus memberi tumpuan kepada perasaan sendiri.

Pengawal selia mekanikal hanya boleh digunakan di kawasan kecil, seperti bilik mandi atau dapur kecil. Di dalam bilik-bilik besar mereka tidak selesa untuk digunakan, kerana tidak mungkin untuk menetapkan suhu yang dikehendaki dengan tepat.

Peranti ini sangat mirip dengan kawalan mekanikal, tetapi tidak seperti mereka, mempunyai paparan kristal cair. Walaupun sedikit perbezaannya, versi elektronik lebih popular kerana ia membolehkan anda menetapkan suhu pemanasan yang tepat dari semua jenis pemanasan bawah lantai, yang akan dilihat pada paparan. Bagaimana untuk mengawal lantai yang hangat, cukup untuk menetapkan suhu yang dikehendaki. Yang paling selesa untuk persepsi manusia tentang suhu permukaan lantai adalah nilai 26 darjah.

Pengawal selia dengan perisian

Pengawal atur dipanaskan di lantai hangat mempunyai banyak fungsi berguna tambahan, di antaranya:

1
 • kawalan ketepatan tinggi dan mengekalkan suhu yang ditetapkan;
 • Sensor haba untuk lantai hangat membolehkan kompilasi jadual mingguan untuk menukar dan mematikan sistem pemanasan bawah lantai;
 • duplikasi mingguan tugas yang diprogramkan.

Terima kasih kepada pelbagai ciri dan kemudahan penggunaan, pengawal diprogramkan yang paling biasa. Mereka disyorkan untuk digunakan di kawasan yang besar. Terima kasih kepada operasi kitaran dan kawalan suhu kepersisan tinggi, pengawal diprogramkan memberi peluang untuk menggunakan elektrik secara ekonomi.

Termostat sensori, ciri-ciri pada video:

Menyesuaikan suhu lantai hangat dengan bantuan peranti sedemikian juga dicirikan oleh kemudahan dan ketepatan yang tinggi. Tetapi mengawal kawalan sentuh lebih mudah. Kos peranti sentuh lebih tinggi daripada yang boleh diprogramkan konvensional.

Pemasangan pengawal selia suhu agak mudah, jadi anda boleh mengurus kerja ini sendiri tanpa menggunakan perkhidmatan pakar. Perkara utama adalah mengikuti arahan untuk memasang termostat lantai yang hangat.

Selepas menghidupkan kuasa, peranti mesti diuji. Secara umum, tidak lebih sukar untuk memasang termostat daripada outlet, dan ia akan menjejaskan reka bentuk bilik dengan cara yang sama.

Sistem lantai yang hangat adalah cara terbaik untuk meningkatkan keselesaan di rumah. Tetapi untuk pemanasan menjadi berkesan, anda bukan sahaja perlu memasang pemanasan lantai dengan betul, tetapi juga untuk membeli pengawal suhu yang baik. Model mahal, terima kasih kepada ketersediaan tetapan tambahan, membolehkan anda menjimatkan elektrik yang diperlukan untuk sistem pemanasan.

Apa termostat untuk dipilih untuk lantai yang hangat

Sesungguhnya anda tidak berfikir tentang hakikat bahawa sistem pemanasan "lantai panas" - bukan sahaja elemen pemanas di bawah jubin, parket atau lamina, dan berhati-hati berfikir keluar dan dipungut pemasangan. Tambahan pula, ia termasuk beberapa langkah untuk penyediaan, penciptaan, penyelenggaraan dan kawalan rejim suhu di dalam bilik. Dan untuk memastikan berkesan, dan yang paling penting, operasi kos efektif unit pemanasan, adalah perlu cekap menguruskan dengan betul. Pengilang peralatan sedemikian telah berfikir melalui nuansa ini, mewujudkan pengatur lantai yang hangat. Kami akan membincangkannya hari ini dengan anda.

Pelarasan dan penciptaan keadaan optimum

Pada peringkat pemasangan peralatan pemanen laten, ia perlu untuk menentukan kuasa yang diperlukan untuk mewujudkan keadaan suhu yang paling selesa di dalam bilik. Tetapi sekali gus memberitahu, saiznya akan sangat sukar, kerana ia bergantung kepada saiz bilik, tujuannya, dan juga ciri-ciri iklim di dalamnya. Secara umumnya, penentuan kuasa dilakukan secara individu.

Seketika saya ingin menjelaskan bahawa nilai maksima kuasa diperlukan tidak selalu, tetapi hanya pada peringkat awal. Ini boleh dibandingkan dengan pergerakan kereta, untuk pecutan yang memerlukan kuasa yang semakin meningkat, dan selepas itu diperlukan hanya untuk mengekalkan dail laju. Sistem pemanasan dalaman berfungsi dengan prinsip yang serupa. Oleh itu, untuk merealisasikan pemanasan awal permukaan lantai, sistem mesti beroperasi pada kapasiti penuh. Kemudian, untuk mengekalkan rejim di peringkat tertentu, ia akan membelanjakan hanya sebahagian kecil daripadanya. Dan ia adalah cara operasi yang dilakukan melalui pengawal selia suhu lantai yang hangat.

Terima kasih kepada teknologi inovatif, kini terdapat sebilangan besar pengawal selia di lantai yang hangat, tetapi dalam pelaksanaan mereka dibahagikan kepada tiga jenis:

Semua pengawal selia suhu lantai hangat mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Oleh itu, mari kita bercakap lebih sedikit mengenai setiap jenis peranti untuk membuat keadaan yang paling optimum di dalam bilik.

VIDEO: Tinjauan termostat

Pilihan ini adalah yang paling mudah. Model moden besi mempunyai skema operasi yang sama apabila menggunakan tombol memutar anda menetapkan mod penyeterikaan atau suhu (semua bergantung pada jenama peranti).

Walaupun mekanisme yang agak ketinggalan zaman, kebanyakan permukaan pemanasan dalaman dikawal oleh alat-alat tersebut.

Model pengawal selia yang lebih baik untuk lantai yang hangat, berkat yang mungkin untuk mengawal sistem rejim suhu yang ditunjukkan pada skrin peranti. Theroregulators sedemikian sangat popular dan menunjukkan diri mereka sebagai peranti yang boleh dipercayai yang beroperasi dengan sistem pemanasan lantai.

Pilihan ini sama dengan yang sebelumnya, tetapi, tidak seperti itu, adalah mungkin untuk menghidupkan / mematikan pemanasan pada waktu yang ditetapkan. Sebagai contoh, pada waktu pagi, jangan menunggu lantai panas, anda boleh memprogramnya untuk menghidupkan setengah jam sebelum kebangkitan anda dan apabila anda bangun, permukaannya akan sepenuhnya dimanaskan.

Mana-mana varian yang anda suka, dalam mana-mana anda mendapatkan termostat yang mengawal kuasa yang dibekalkan kepada elemen pemanasan, supaya anda berasa selesa di dalam bilik.

Proses mengawal selia keadaan suhu

Keseluruhan proses mewujudkan dan mengekalkan suhu tertentu adalah berdasarkan isyarat yang dihantar dari sensor haba. Peranti beberapa model pengawal selia lantai hangat dikawal oleh sambungan beberapa varian sensor - luaran dan terbina dalam, masing-masing bertanggungjawab untuk proses menyesuaikan kuasa sistem pemanasan tersembunyi.

Untuk mendapatkan maklumat yang lebih tepat tentang keadaan elemen pemanasan, sensor suhu terletak secara langsung di permukaan yang dipanaskan (di bawah salutan hiasan). Jadi, semasa meletakkan penyejuk (kabel, termometer, lantai hangat filem, paip, dan lain-lain), sensor dipenuhi dengan senarai panjang konkrit untuk separuh. Manakala apabila menggunakan tikar haba atau elemen pemanasan filem di mana tidak diperlukan untuk senarai simen, ia diletakkan di dalam asas pelekat. Dalam kes ini, koronasi digunakan, di mana sensor haba diletakkan bersama-sama dengan wayar. Paip bergelombang diletakkan dalam aksi, yang sebelum ini dibuat dalam penutup dinding, dan di dasar simen.

Kenapa semuanya jadi rumit, dan tidakkah saya dapat mengisi sensor sepenuhnya dengan mortar simen? Sudah tentu orang akan berfikir, yang belum menemui pemasangan pemanasan bawah lantai dalaman. Sebenarnya, pemasangan kompleks sensor haba dibuat untuk memastikan kemungkinan pembongkarannya. Fikirkan sendiri jika peranti ini, tiba-tiba, gagal, kemudian mengeluarkannya dari senarai yg panjang lebar akan menjadi sangat bermasalah. Tetapi dengan aksi di dinding itu lebih mudah untuk mengeluarkan peranti dan menggantinya dengan yang baru, jika perlu.

Jadi, kembali kepada pembaca maklumat. Apabila disambungkan kepada thermoregulator, sensor akan mengukur dan menghantar data pada keadaan rejim suhu permukaan di mana ia terletak. Dan pengawal selia lantai hangat, berdasarkan parameter yang ditetapkan, akan mengubah kuasa untuk pemanasan atau penyejukan sistem pemanasan.

Ia cukup untuk membeli pengawal selia suhu lantai yang hangat, yang siap dengan tiub bergelombang dan sensor itu sendiri. Walaupun kadang-kadang pengilang yang tidak bertanggungjawab melaksanakan peranti ini secara berasingan, cuba memperoleh keuntungan sebanyak mungkin. Dan jika anda berhadapan dengan keadaan ini, lebih baik mengambil instrumen syarikat lain.

Terdapat batasan mengenai kuasa yang dibenarkan untuk satu termostat. Dalam kes di mana ia dikehendaki untuk mengawal lebih daripada kapasiti yang dibenarkan untuk peranti itu, atau pemanasan serentak dua atau tiga bilik, adalah mungkin untuk menggunakan pengawal selia dua zon khas. Mereka boleh dibeli di kedai khusus atau, seperti yang dilakukan oleh ramai orang sekarang, pesanan dalam talian.

VIDEO: Termostat mana yang lebih baik - mekanikal atau boleh diprogramkan

Sebagai peraturan, rajah sambungan ditunjukkan dalam manual arahan, dan ia juga boleh dilihat pada badan unit. Kami hanya menunjukkan bagaimana untuk melakukannya dengan betul untuk mengelakkan kerosakan atau kerosakan yang ceroboh.

Bagi kes peranti terdapat pad khas, di mana wayar tertentu disambungkan:

 • # 1 - Sambungan fasa dari soket suis atau 220 V;
 • №2 - sambungan "09raquo; kabel dengan bekalan kuasa;
 • №3 - sambungan "09raquo; kabel dengan sistem pemanas lantai;
 • # 4 - Sambungan fasa dengan lantai yang hangat;
 • №6 dan №7 - Sambungan sensor suhu.

Apabila menyambungkan termostat, jangan lupa untuk memutuskan sambungan voltan utama.

Selepas semua kenalan dimasukkan ke dalam pad, tiba masanya untuk memeriksa operasi unit, yang mana anda perlu lakukan perkara berikut:

 1. Periksa sama ada hubungan dengan kasut sepadan dengan arahan atau pada litar mengenai kes itu.
 2. Tetapkan termostat ke minimum.
 3. Hidupkan kuasa dan alihkan termostat ke maksimum. Apabila voltan digunakan pada kenalan, klik yang berbeza harus muncul dari pin 3 dan 4.

Apabila suhu dikurangkan dengan menukar relay, bekalan kuasa dipotong, ini juga menunjukkan operasi peralatan yang betul. Tetapi jika tiada voltan dalam pin 3 dan 4, anda perlu menyemak kerja termostat lantai hangat dengan peranti khas. Data digital mesti sepadan dengan data pasport, jika tidak, maka anda perlu menghubungi kedai atau pengeluar untuk menggantikan peralatan yang salah.

Apabila bekerja dengan termostat yang boleh diprogramkan, mesej ralat biasanya muncul dengan segera pada paparan.

VIDEO: Bagaimana untuk menyambung pengawal selia ke lantai hangat

Termosegulator yang dipilih dengan tepat - ikrar berkualiti tinggi, cekap dan, penting, menguntungkan dari segi penjimatan tenaga, operasi sistem pemanasan lantai. Profesional yang berpengalaman tidak mengesyorkan penjimatan pada peranti ini. Dan mesin mana untuk memberikan keutamaannya - secara peribadi secara peribadi. Seseorang benar-benar berpuas hati dengan kerja peranti mekanikal, tetapi seseorang lebih suka pilihan dengan kemungkinan pengaturcaraan. Di sini, seperti yang mereka katakan, "tidak ada kawan untuk rasa dan warna".

VIDEO: Beberapa lagi perkataan tentang menyambung peralatan

Phoenix Sirius hanya bom. Dalam rejim potstil tersebar hingga 4 liter sejam. SS diterima dengan kubu itu.

 • 01/17/2018 »Alat buatan Phoenix - Narodny, Dream, Elegant, Mechanic dan lain-lain

  Saya memandu kali kedua ke Phoenix-elegan. Saya tidak faham mengapa penyulingan suhu tinggi seperti itu? Api.

 • 01.01.2018 »Bagaimana untuk melindungi dinding di apartmen dari dalam

  Dalam plat PIR, masuk akal, jika anda memerlukan sebuah rumah persendirian dengan cepat melampirkan penebat haba. Tidak berbau, tidak.

 • 01.01.2018 »Alat buatan rumah yang terbaik - bagaimana untuk memilih dan dari apa

  Hello. Setiap tahun peranti itu bertambah baik, luka kanak-kanak dihapuskan, kami menasihati.

 • 01.01.2018 »Alat buatan rumah yang terbaik - bagaimana untuk memilih dan dari apa

  Artikel yang berguna. Sekiranya anda ingin mengetahui pendapat saya, saya akan membagikannya. Saya, juga, melakukan pembuatan rumah saya ,.

 • Bagaimana untuk memilih pengawal selia untuk pemanasan bawah lantai?

  Proses teknologi tidak tetap. Baru-baru ini, konsep "rumah pintar" sangat popular. Ia memudahkan kehidupan seharian seseorang dan menjadikannya lebih selesa. Sebahagian daripada teknologi ini termasuk perkembangan seperti lantai hangat. Hari ini setiap rumah ketiga dengan pengubahsuaian berkualiti Eropah dilengkapi dengan inovasi sedemikian. Pengawal selia lantai hangat membolehkannya beroperasi dan menyediakan suhu yang optimum, mewujudkan iklim mikro yang selesa di dalam bilik.

  Terdapat tiga jenis pemanasan lantai: pemanasan air, elektrik dan inframerah. Disebabkan sifat teknikal dan operasi mereka, mereka berbeza dengan ketara antara satu sama lain, tetapi mereka semua bersatu dengan pengawal selia suhu untuk lantai panas. Kawalan peranti ini boleh menjadi elektrik atau boleh diprogramkan. Jenis kedua membolehkan anda mengautomasikan sistem dan membuat keselesaan tambahan. Contohnya, setengah jam sebelum pulang dari kerja, lantai mula memanaskan badan. Oleh itu, anda akan menjimatkan penggunaan elektrik. Pemasangan peralatan tersebut dilakukan melalui kaedah overhead atau dengan pengenalan ke dalam kotak simpang. Jika pemanasan dipasang di dalam bilik dengan kelembapan yang tinggi, pengawal selia lantai hangat diambil dari bilik.

  Fungsi utama termasuk:

  • menghidupkan dan mematikan sistem;
  • keupayaan untuk mengekalkan haba pada suhu tertentu;
  • pemanasan lantai automatik ke masa dan suhu tertentu;
  • menjimatkan elektrik dan lain-lain.

  Apa yang perlu saya cari apabila memilih termostat?

  Tujuan utama peranti ini bukan sahaja untuk menghidupkan dan mematikan pemanasan, tetapi juga untuk menyediakan suhu yang dikehendaki. Terdapat model di mana termometer dibina untuk mengukur suhu udara di dalam bilik. Tetapi fungsi ini tidak bermakna, kerana penunjuk boleh berbeza-beza bergantung kepada banyak faktor luar, seperti draf, aliran udara, kerja penutup perkakas, yang menghasilkan haba dan sebagainya.

  Pengawal lantai yang boleh diprogramkan disyorkan untuk digunakan di bilik yang luas. Kapasiti dipasang sepenuhnya adalah kira-kira 3 kW. Peranti sedemikian akan membayar dengan cepat. Bagi bilik kecil, lebih baik menggunakan pengatur suhu elektrik. Ia akan membolehkan anda dengan cepat memanaskan bilik, tanpa kos elektrik tambahan.

  Salah satu pengubahsuaian yang paling popular ialah termostat elektronik, dilengkapi dengan sensor lantai. Mereka boleh didapati, mudah untuk digunakan dan tahan lama.

  Klasifikasi thermoregulators

  Pasaran kami menawarkan banyak model termostat, yang berbeza bukan sahaja dalam harga tetapi juga dalam fungsinya.

  Terdapat beberapa jenis klasifikasi termoregulators:

  • Dengan kuasa. Penunjuk ini adalah salah satu yang paling penting apabila memilih peralatan. Setiap pengawal selia lantai panas direka untuk kuasa tertentu yang diperlukan untuk pemanasan. Sekiranya bilik itu terlalu besar, dan tidak juga termostat yang paling kuat, maka bilik itu dibahagikan kepada zon. Peranti individu dipasang untuk setiap zon.
  • Pada pemasangan. Terdapat dua cara untuk memasang: built-in dan waybill. Untuk model yang dibenamkan anda memerlukan niche di dinding. Termostat di atas dipasang di dalam kotak khas.
  • Mengikut jenis pengurusan. Pengawal selia dilengkapi dua jenis sensor: jauh dan tertanam. Sensor terbina dalam membolehkan anda menyesuaikan suhu udara, yang tidak boleh dikatakan mengenai jarak jauh.
  • Pada fungsinya, mereka dibahagikan kepada programmable dan tidak boleh diprogram. Model tidak boleh diprogram lebih mudah dan mudah diurus. Pengawal program boleh membuat operasi lantai yang lebih selesa.
  • Dengan penampilan. Dalam penampilan, termostat dibuat untuk setiap selera. Pelbagai model membolehkan anda memilih termostat dengan reka bentuk yang paling menarik, yang sesuai dengan bahagian dalam bilik.

  Menyambungkan pengawal lantai yang hangat akan menjadikan kehidupan anda lebih selesa!

  Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  88 − 80 =