Pengeluar elektromagnetik 220v

Kontaktor elektromagnetik 220V: aplikasi, sambungan

Permulaan elektromagnetik 220 V ialah peranti pensuisan yang direka untuk memulakan enjin. Mereka juga bertanggungjawab untuk melindunginya. Ciri-ciri permulaan elektromagnet agak berbeza.

Sesetengah pengubahsuaian boleh berfungsi dalam rangkaian dengan arus bergantian. Untuk memahami isu ini dengan lebih terperinci, perlu mempertimbangkan jenis utama peranti.

Penggunaan modifikasi fasa tunggal

Permulaan jenis ini, sebagai peraturan, digunakan dalam bidang industri. Anda boleh bertemu dengan mereka di gerudi serta mesin penggilingan. Mereka juga sesuai untuk motor dengan rotor tupai sangkar. Sambungan starter elektromagnet biasanya dilakukan melalui relay konvensional. Dalam kes ini, penerus perlu memerlukan jenis terbuka dengan kekonduksian semasa yang tinggi.

Jika kita menganggap enjin pada 5 kW, maka parameter rintangan keluaran mestilah sekurang-kurangnya 50 ohm. Sebaliknya, voltan ambang mesti berada pada tahap 25 W. Dalam beberapa kes, sambungan permulaan jenis ini dilakukan melalui penukar. Dalam kes ini, kenotron digunakan. Mereka dikeluarkan jenis nadi dan kekerapan. Varian pertama sering digunakan dalam mekanisme pemacu. Sekiranya kita menimbangkan kenotron frekuensi, maka ia dipasang pada bekalan kuasa.

Model jenis ini sesuai untuk enjin dengan permulaan manual. Starter elektromagnetik 220V disambungkan ke rel DIN melalui transceiver satu tiang. Pengembang akan diperlukan dengan transistor jalur lebar. Dalam sesetengah kes, dinistors digunakan.

Sekiranya kita menganggap enjin kuasa kecil, maka anda boleh menyambung starter tanpa ekspanser. Dalam kes ini, rintangan keluaran adalah sekitar 30 ohm. Secara purata, voltan ambang pada penggulungan tidak melebihi 15 W. Untuk penggunaan starter selamat, penebat digunakan.

Menyambungkan peranti tiga fasa

Model jenis ini dapat berfungsi hanya dalam rangkaian dengan arus terus. Sesuai adalah pemula tiga fasa (elektromagnetik) 220V untuk motor dengan rotor pendek berputar. Juga, peranti digunakan secara aktif untuk mesin penggerudian dan pelbagai tekanan. Secara purata, voltan ambang tidak melebihi 20 W. Untuk sistem perlindungan, pemula agak berbeza. Untuk keselamatan peranti, gunakan zener diodes.

1

Jika kita menganggap motor standard dengan pemutar 3 kW, maka sambungan itu melalui geganti dengan kekonduksian semasa 5.7 mikron. Rata-rata, rintangan keluaran ialah 45 ohm. Jika kita bercakap mengenai enjin dengan kuasa 10 kW, maka sambungan pemula berlaku dengan penyertaan ahli-ahli dinamik yang kuat. Ia juga penting untuk diperhatikan bahawa penebat digunakan dengan penggulungan. Parameter tegangan ambang ialah 30 W. Sebaliknya, rintangan keluaran litar tidak melebihi 15 ohm. Ia juga harus diperhatikan bahawa ketinggian beban bergantung pada kelas sistem perlindungan enjin.

Model untuk motor segerak

Permulaan 220 V untuk motor segerak dibuat dengan kotak terminal. Peralatan digunakan dalam mesin dan mesin. Skim sambungan starter standard melibatkan penggunaan penerima transceiver tunggal. Rectifier dalam kes ini jarang digunakan. Jika kita bercakap tentang enjin pada 5 kW, maka transistor dipilih sebagai jenis pengembangan. Dalam kes ini, rintangan keluaran starter tidak melebihi 40 ohm. Sebaliknya, voltan ambang berada pada tahap 35 W. Sebagai peraturan, penunjuk beban tidak melebihi 3.5 A.

Sekiranya kita menganggap enjin pada 15 kW, ia hanya disambungkan melalui pengembang berulang. Sebagai peraturan, mereka dijual dengan harga yang tinggi. Dalam kes ini, voltan mengehadkan pada penggulungan berayun sekitar 40W. Sebaliknya, rintangan keluaran tidak melebihi 14 ohm. Penunjuk beban bergantung kepada sistem perlindungan motor.

Permohonan pemula motor asynchronous

Permulaan untuk motor asynchronous boleh didapati dengan hubungan bergerak dan tetap. Biasanya, peranti disambungkan melalui modulator konduktiviti rendah. Dalam kes ini, geganti tidak digunakan. Parameter tegangan ambang tidak melebihi 10 W. Sebaliknya, rintangan keluaran pada penggulungan adalah sekurang-kurangnya 20 ohm. Walau bagaimanapun, penting untuk mempertimbangkan kuasa enjin.

Sekiranya kita bercakap tentang pengubahsuaian kepada 5 kW, maka untuk menstabilkan kenotrons menggunakan peranti. Sesetengah permulaan dilengkapi dengan dinistors, yang dipasang pada kotak terminal. Dalam kes ini, parameter tegangan ambang ialah kira-kira 40 W. Sebaliknya, rintangan output adalah sama dengan 35 Ohm.

Ciri-ciri model permulaan enjin voltan tinggi

Permulaan jenis ini dihasilkan hanya dengan kenalan bergerak. Skop peranti ini sangat luas. Banyak pengubahsuaian disambungkan ke motor melalui kotak terminal, yang berada di bahagian bawah struktur. Untuk menstabilkan proses kawalan, zener diodes digunakan. Jika kita bercakap mengenai permulaan dengan sistem perlindungan, maka mereka menggunakan penebat.

Pemula (elektromagnetik) 220V dalam siri ini dicirikan oleh parameter beban yang tinggi. Peranti digunakan hanya untuk motor asynchronous. Untuk mekanisme pemacu, model ideal. Pengubahsuaian ini secara langsung dihubungkan melalui relay konduktor rendah. Rectifiers paling sering digunakan dalam jenis terbuka. Untuk mengawal motor, pendorong dial-up digunakan. Jika kita menganggap motor pada 8 kW, parameter tegangan ambang turun naik sekitar 22 W. Sebagai peraturan, rintangan keluaran tidak melebihi 12 ohms.

Pemula (elektromagnetik) 220V jenis ini dapat beroperasi dalam rangkaian dengan arus terus. Parameter beban ialah 20 A. Jika kita bercakap tentang motor dengan 5 kW, peranti disambungkan melalui relay. Dinistor hanya boleh digunakan dalam jenis pengembangan. Selepas memasang kotak terminal, penebat akan ditetapkan. Adalah bernilai starter elektromagnet (harga pasaran) di rantau ini sebanyak 16 ribu rubel.

Pemula untuk kapal laut dibezakan dengan sentuhan dengan dawai. Dalam kes ini, transceiver digunakan dengan overlay. Modulator jenis ortogonal digunakan untuk menyambungkan peranti. Penebat perlu untuk kestabilan kerja.

Kenotron pada starter (elektromagnetik) 220V hanya sesuai untuk jenis impuls. Jika kita bercakap tentang enjin kuasa sederhana, maka indeks voltan ambang turun naik sekitar 40 W. Segera rintangan output adalah kira-kira 22 ohm. Penunjuk beban bergantung sepenuhnya pada tahap perlindungan enjin.

Pemancar elektromagnetik 220V 25A dihasilkan, sebagai peraturan, dengan hubungan bergerak. Banyak pengubahsuaian dilengkapi dengan sistem perlindungan berkualiti tinggi. Peranti yang sesuai untuk motor segerak kapasiti yang berbeza adalah sesuai. Jika kita menganggap konfigurasi 5 kW, maka sambungan itu melalui geganti konvensional. Dioda Zener digunakan untuk melindungi peranti.

Dalam beberapa kes, modulator kompak jenis ortogonal digunakan. Jika kita bercakap tentang enjin berkuasa tinggi, relay perlu diambil dengan transistor. Dalam kes ini, seorang penyelidik akan memerlukan jenis wayar tinggi. Secara purata, parameter tegangan ambang tidak melebihi 30 W. Rintangan output pemula jenis ini tidak melebihi 14 ohm.

Spesifikasi model 40A

Permulaan elektromagnetik 220V 40A di pasaran adalah perkara biasa. Kotak terminal dalam banyak pengubahsuaian dibuat dengan sistem perlindungan. Kapasiti peranti turun naik sekitar 5.5 mikron. Untuk menyambungkan peranti, kotak terminal dengan kenalan digunakan. Jika kita mempertimbangkan konfigurasi untuk motor pengumpul, relay boleh digunakan dengan kekonduksian semasa yang rendah. Dalam kes ini, rintangan keluaran akan sekurang-kurangnya 15 ohm. Sebaliknya, voltan ambang bersamaan dengan 35 W.

Jika kita mempertimbangkan pengubahsuaian untuk motor stepper, maka dinistors pengembangan digunakan untuk menyambungkan peranti. Dalam kes ini, relay digunakan dengan kekonduksian semasa yang tinggi sebanyak 6 mikron. Rintangan keluaran dalam litar turun naik sekitar 40 ohm. Voltan ambang, seterusnya, tidak melebihi 28 W.

Permulaan magnet: tujuan, peranti, gambarajah pendawaian

Adalah lebih baik untuk membekalkan kuasa kepada motor elektrik melalui permulaan magnet (dipanggil perhubungan). Pertama, mereka memberikan perlindungan terhadap arus mula. Kedua, litar sambungan normal permulaan magnet mengandungi kawalan (butang) dan perlindungan (geganti terma, litar pemilihan sendiri, interlocks elektrik, dll). Dengan peranti ini, anda boleh memulakan enjin secara terbalik (terbalik) dengan menekan butang yang sepadan. Semua ini dianjurkan dengan bantuan skim, dan mereka tidak begitu kompleks dan mereka boleh dikumpulkan secara bebas.

Permulaan magnet dibina ke dalam rangkaian kuasa untuk membekalkan dan melepaskan kuasa. Mereka boleh bekerja dengan voltan gantian atau malar. Kerja ini didasarkan pada fenomena induksi elektromagnetik, terdapat pekerja (melalui kuasa yang dibekalkan) dan bantuan (isyarat) kenalan. Untuk kemudahan operasi dalam litar kemasukan pemula magnet menambah butang Berhenti, Mula, Teruskan, Belakang.

Jadi ia kelihatan seperti starter magnet

Permulaan magnet boleh terdiri daripada dua jenis:

 • Dengan kenalan biasa yang tertutup. Kuasa untuk beban sentiasa dibekalkan, ia dimatikan hanya apabila starter diaktifkan.
 • Dengan kenalan biasa yang terbuka. Kuasa hanya dibekalkan sementara starter sedang berjalan.

Lebih banyak digunakan adalah jenis kedua - dengan kenalan biasa yang terbuka. Lagipun, secara amnya, peranti-peranti itu mesti berfungsi dalam masa yang singkat, selebihnya adalah rehat. Oleh itu, mari kita pertimbangkan prinsip operasi suatu permulaan magnetik dengan kenalan yang biasanya terbuka.

Asas permulaan magnet adalah induktor dan teras magnetik. Litar magnet dibahagikan kepada dua bahagian. Kedua-duanya mempunyai bentuk huruf "Sh", mereka dipasang dalam imej cermin. Bahagian bawahnya tetap, bahagian tengahnya adalah teras induktor. Parameter pemula magnet (voltan maksimum yang boleh berfungsi) bergantung kepada induktor. Terdapat permulaan denominasi kecil - 12 V, 24 V, 110 V, dan yang paling biasa - 220 V dan 380 V.

Peranti pemula magnet (kontaktor)

Bahagian atas litar magnetik adalah bergerak, hubungan bergerak boleh dipasang di atasnya. Beban disambungkan kepada mereka. Hubungan pegun dipasang ke perumah pemula, voltan bekalan digunakan untuk mereka. Dalam keadaan awal, hubungan terbuka (disebabkan oleh daya pegas elastik yang memegang bahagian atas litar magnetik), beban tidak dibekalkan kepada beban.

Dalam keadaan biasa, musim bunga menimbulkan bahagian atas litar magnet, hubungan terbuka. Apabila kuasa dibekalkan kepada starter magnet, arus mengalir melalui induktor menghasilkan medan elektromagnet. Memampatkan musim bunga, ia menarik bahagian bergerak litar magnet, kenalan ditutup (dalam gambar, gambar di sebelah kanan). Melalui hubungan tertutup kuasa dibekalkan kepada beban, ia beroperasi.

Prinsip pengoperasian pemula magnet (kontaktor)

Apabila kuasa pemula magnet terputus, medan elektromagnetik hilang, musim bunga menolak bahagian atas litar magnetik ke atas, hubungan dibuka, tiada kuasa dibekalkan ke beban.

Satu pemboleh ubah atau voltan malar boleh digunakan melalui starter magnet. Hanya nilainya adalah penting - ia tidak boleh melebihi nilai nominal pengilang. Untuk voltan berselang paling banyak 600 V, untuk voltan malar 440 V.

Sambungan pemula dengan gegelung 220 V

Dalam mana-mana skema sambungan pemula magnet terdapat dua litar. Satu kuasa, di mana kuasa dibekalkan. Yang kedua ialah isyarat. Melalui litar ini, operasi peranti dikawal. Ia perlu untuk dipertimbangkan secara berasingan - lebih mudah untuk memahami logiknya.

Di bahagian atas kes starter magnet adalah kenalan, yang kuasa disambungkan untuk peranti ini. Penamaan biasa ialah A1 dan A2. Jika gegelung adalah 220 V, 220 V dibekalkan di sini. Di mana untuk menyambungkan "sifar" dan "fasa" - tiada perbezaan. Tetapi lebih kerap "fasa" diterapkan kepada A2, kerana output ini biasanya disalin di bahagian bawah kes dan ia sering lebih mudah untuk menyambungkannya di sini.

Menyambung kuasa kepada pemula magnet

Di bawah kes terdapat beberapa kenalan, yang ditandatangani L1, L2, L3. Bekalan kuasa untuk beban disambungkan di sini. Jenisnya tidak penting (malar atau berubah-ubah), adalah penting bahawa penarafan tidak lebih tinggi dari 220 V. Oleh itu, melalui starter dengan gegelung 220 V, adalah mungkin untuk menggunakan voltan dari bateri, penjana angin, dan sebagainya. Ia dikeluarkan dari kenalan T1, T2, T3.

Tujuan soket permulaan magnet

Jika anda menyambung kord kuasa (litar kawalan) ke kenalan A1 - A2, gunakan 12 V dari bateri ke L1 dan L3, dan peranti pencahayaan (litar kuasa) ke terminal T1 dan T3, kami memperoleh skema pencahayaan yang beroperasi dari 12 V. Ini hanya salah satu pilihan untuk menggunakan starter magnet.

Tetapi lebih kerap, selepas itu, peranti ini digunakan untuk menggerakkan motor elektrik. Dalam kes ini, juga 220 V disambungkan kepada L1 dan L3 (dan 220 V yang sama dikeluarkan daripada T1 dan T3).

Skema sambungan paling mudah untuk pemula magnet - tanpa butang

Kelemahan skim ini adalah jelas: untuk mematikan dan kuasa, anda perlu memanipulasi plag - keluarkan / masukkannya ke soket. Anda boleh memperbaiki keadaan jika anda memasang mesin dan menghidupkan / mematikan bekalan kuasa ke litar kawalan dengan bantuan starter sebelum pemula. Pilihan kedua adalah untuk menambah butang kawalan ke litar kawalan - Mula dan Berhenti.

Apabila disambungkan melalui butang, hanya perubahan litar kawalan. Kuasa kekal tidak berubah. Seluruh litar sambungan dari starter magnet berbeza-beza tidak penting.

Butang boleh berada di perumahan berasingan, mereka boleh berada dalam satu. Dalam varian kedua, peranti itu dipanggil "jawatan butang". Setiap butang mempunyai dua input dan dua output. Butang "mula" biasanya membuka kenalan (kuasa dibekalkan apabila ditekan), "berhenti" - biasanya tertutup (apabila litar terganggu).

Rajah sambungan pemula magnet dengan butang "mula" dan "berhenti"

Butang dibina di hadapan pemula magnet dalam siri. Pertama - "mulakan", kemudian - "berhenti". Jelas sekali, dengan skim sambungan seperti pemula magnet, beban akan berfungsi hanya semasa butang "permulaan" diadakan. Setelah dia dibebaskan, makanan akan hilang. Sebenarnya, dalam versi ini, butang "berhenti" tidak diperlukan. Ini bukan mod yang diperlukan dalam kebanyakan kes. Ia adalah perlu bahawa kuasa terus mengalir selepas melepaskan butang permulaan sehingga rantai dipecahkan dengan menekan butang berhenti.

Skim sambungan pemula magnet dengan litar tangkapan diri - selepas menutup butang "Start" kenalan shunt, gegelung menjadi pemakanan

Algoritma ini dilaksanakan menggunakan hubungan tambahan dari starter NO13 dan NO14. Mereka disambung secara selari dengan butang mula. Dalam kes ini, semuanya berfungsi seperti yang sepatutnya: selepas melepaskan butang "permulaan", kuasa melepasi kenalan tambahan. Hentikan beban dengan menekan "berhenti, litar kembali ke keadaan kerja.

Sambungan ke rangkaian tiga fasa melalui penyambung dengan gegelung 220 V

Melalui starter magnet standard, beroperasi dari 220 V, anda boleh menyambung kuasa tiga fasa. Skema sambungan ini pemula magnet digunakan dengan motor asynchronous. Tiada perbezaan dalam litar kawalan. Kepada kenalan A1 dan A2 salah satu fasa dan "sifar" disambungkan. Kawat fasa menerusi butang "mula" dan "berhenti", dan pelompat diletakkan pada NO13 dan NO14.

Bagaimana hendak menyambung motor asynchronous ke 380 V melalui contactor dengan gegelung 220 V

Dalam litar kuasa, perbezaannya tidak penting. Kesemua tiga fasa diberi kepada L1, L2, L3, beban tiga fasa disambungkan kepada output T1, T2, T3. Dalam hal motor, relay termal (P) sering ditambah ke litar, yang tidak akan membenarkan enjinnya terlalu panas. Relay haba diletakkan di hadapan motor elektrik. Ia mengawal suhu dua fasa (meletakkan fasa paling dimuatkan, ketiga), memecahkan rantaian bekalan apabila suhu kritikal dicapai. Skema sambungan ini pemula magnet sering digunakan, diuji banyak kali. Lihat video seterusnya untuk membina pesanan.

Skematik sambungan enjin dengan strok terbalik

Untuk operasi beberapa peranti, motor mesti diputar di kedua-dua arah. Perubahan dalam arah putaran berlaku apabila fasa dipindahkan (dua fasa sewenang-wenangnya mesti diterbalikkan). Dalam litar kawalan, butang tekan (atau butang berasingan) "berhenti", "ke hadapan", "belakang" juga diperlukan.

Skema sambungan pemula motor magnetik untuk membalikkan motor dipasang pada dua peranti yang sama. Adalah wajar untuk mencari orang-orang di mana sepasang kenalan biasanya tertutup hadir. Peranti disambung selari - untuk membalikkan putaran motor, pada salah satu permulaan fasa dibalikkan. Keluaran kedua digunakan untuk beban.

Litar isyarat agak rumit. Butang "berhenti" - umum. Bidangnya ialah butang "ke hadapan", yang menyambung kepada salah satu permulaan, "kembali" - ke yang kedua. Setiap butang mesti mempunyai litar pemantul ("menangkap diri") - supaya tidak perlu menyimpan salah satu butang yang ditekan sepanjang masa (jumper pada NO13 dan NO14 dipasang pada setiap permulaan).

Skim sambungan enjin dengan stroke terbalik dengan penggunaan pemula magnet

Untuk mengelakkan kemungkinan bekalan kuasa melalui kedua-dua butang, kunci elektrik direalisasikan. Untuk melakukan ini, selepas butang "hadapan", kuasa dibekalkan kepada kenalan biasa yang tertutup daripada kenalan kedua. Begitu juga, penghubung kedua disambungkan - melalui kenalan biasa yang terkandung pada kontaktor pertama.

Sekiranya tidak terdapat hubungan yang biasanya tertutup dalam starter magnet, mereka boleh ditambah dengan memasang awalan. Lampiran, apabila dipasang, menyambung ke unit utama dan kenalan mereka berfungsi serentak dengan orang lain. Maksudnya, selagi kuasa dibekalkan melalui butang "ke hadapan", hubungan terbuka yang tertutup tidak akan membenarkan langkah sebaliknya. Untuk menukar arah, tekan butang berhenti, dan kemudian anda boleh menghidupkan sebaliknya dengan menekan "kembali". Pensuisan terbalik berlaku secara analog - melalui "berhenti".

Elektrik elektromagnetik 220V: jenis, prinsip operasi, ciri-ciri, sambungan

Permulaan elektromagnet 220 V membolehkan arus litar berselang-seli (dan malar). Biasanya, peranti sedemikian digunakan apabila pengguna kuasa - motor elektrik, pemanas, dan sebagainya, dimasukkan. Keperluan untuk ini adalah wajar dalam kes-kes yang sering diperlukan untuk menukar beban dan mematikan.

Pemakaian permulaan magnet

Selalunya, permulaan elektromagnetik digunakan untuk memulakan, menghentikan dan membalikkan motor asynchronous. Tetapi kerana peranti ini sangat bersahaja, mereka boleh digunakan untuk kawalan jauh lampu, dalam pemampat pemampat, pam, rasuk kren, relau elektrik, penghantar, penghawa dingin. Bidang pemakaian permulaan magnet sangat luas. Tetapi baru-baru ini permulaan telah digantikan oleh penghubung elektromagnetik. Tetapi, pada hakikatnya, kedua-dua peranti dengan reka bentuk dan ciri tidak begitu berbeza. Malah litar beralih adalah sama.

Kontaktor elektromagnetik beroperasi seperti berikut:

 1. Gegelung kerja elektromagnetik mula diberi tenaga.
 2. Medan magnet muncul di sekitar gegelung ini.
 3. Teras logam, yang terletak di sebelah gegelung, ditarik ke dalam.
 4. Hubungan kuasa tetap ke teras.
 5. Apabila teras ditarik balik, kenalan kuasa ditutup, arus mengalir ke beban.

Dalam kes yang paling mudah, permulaan magnet dikawal dengan hanya dua butang - "Mula 9raquo; dan "Stop9raquo;. Sekiranya perlu, sebaliknya boleh dilakukan - ini dilakukan dengan menghubungkan dua permulaan magnet menggunakan litar khas.

Bagaimanakah pengatur elektromagnetik diatur?

Pada dasarnya terdapat dua bahagian utama peranti ini:

Blok hubungan dipasang di atas perumah pemula. Ia direka untuk memanjangkan fungsi skema kawalan. Dengan bantuan blok tambahan, anda boleh:

 • Membalikkan motor elektrik.
 • Berikan lampu yang menandakan operasi motor.
 • Termasuk peralatan tambahan.
 • Tetapi awalan kenalan tidak selalu digunakan, dalam kebanyakan kes, hanya satu starter yang mencukupi.

Mekanisme ini merangkumi dua pasang biasanya terbuka dan banyak kenalan yang biasanya ditutup. Di bahagian atas pemula terdapat skid dan cangkuk, ia adalah kepada mereka bahawa lampiran lampiran dibuat. Akibatnya, sistem ini terhubung rapat dengan kenalan kuasa pemula dan berfungsi serentak dengannya.

Hubungan rapat biasanya secara lalai menyambungkan elemen litar, dan biasanya istirahat terbuka. Apabila starter magnet dihidupkan, apabila teras menutup elemen kuasa, kenalan yang biasanya ditutup terbuka dan kenalan yang biasanya terbuka ditutup.

Reka bentuk pemula magnet

Secara umum, kita boleh membezakan dua bahagian - bahagian atas dan bawah. Di atas adalah sekumpulan kenalan, bahagian bergerak elektromagnet yang disambungkan dengan suis kuasa, dan pelantar arka. Di bahagian bawah terdapat gegelung dan spring kembali, serta separuh kedua elektromagnet.

Dengan bantuan mata air, bahagian atas kembali ke kedudukan asalnya selepas bekalan voltan ke gegelung telah berhenti. Dalam kes ini, hubungan kuasa dibuka. Elektromagnet dipasang dari plat berbentuk W yang diperbuat daripada keluli pengubah teknikal. Gegelung luka dengan wayar tembaga, dan bilangan lilitan bergantung kepada voltan yang direka untuk.

Parameter pada starter, terdapat tiga sektor:

 1. Yang pertama menunjukkan di mana anda boleh menggunakan starter magnet, serta maklumat umum mengenainya. Iaitu: kekerapan arus berselang-seli, nilai undian arus termal semasa, bersyarat. Sebagai contoh, penetapan AC-1 menunjukkan bahawa melalui mekanisme sedemikian, ia mungkin untuk menghidupkan rantai bekalan lampu, lampu pijar, dan beban induktif yang lemah.
 2. Sektor kedua menunjukkan kuasa beban maksima yang boleh ditukar kepada kenalan kuasa.
 3. Di sektor ketiga, susunan peranti biasanya ditunjukkan: ia termasuk kenalan kuasa dan bantu, sebuah gegelung elektromagnet. Sekiranya semua kenalan di litar dari gegelung ada garis putus-putus, ini bermakna mereka bekerja serentak.

Hubungan kuasa ditentukan seperti berikut:

 • 1L1, 3L2, 5L3 masuk, mereka dikuasakan oleh kuasa AC atau DC.
 • 2T1, 4T2, 6T3 - kenalan kuasa keluar, yang bersambung dengan beban.

Malah, tidak kira di mana anda menyambungkan sumber kuasa, dan di mana bebannya. Hanya skim seperti ini diterima secara umum, ia mesti digunakan.

Lagipun, jika anda perlu melakukan pembaikan kepada orang lain, dia tidak akan dapat memahami dengan segera apa yang dilakukan oleh pemasang. Kumpulan bantuan 13NO-14NO direka untuk menjalankan penangkapan diri. Dengan kata lain, pasangan ini digunakan untuk mengekalkan butang permulaan yang sentiasa tertekan ketika motor berjalan.

Terlepas dari jenis starter elektromagnetik yang digunakan dalam reka bentuk, kawalan dilakukan menggunakan dua butang - "Mulai 9raquo; dan "Stop9raquo;. Pembalikan boleh hadir. Butang berhenti berbeza dari yang lain kerana ia mempunyai warna merah. Biasanya kenalan tertutup secara mekanikal disambungkan ke butang. Oleh itu, apabila peranti beroperasi, arus mengalir melalui mereka tanpa lekukan.

Jika butang tidak ditekan, maka jalur logam di bawah tindakan musim bunga menutup kedua-dua kenalan. Jika perlu untuk menghentikan bekalan kuasa peranti, hanya tekan butang - kenalan akan dibuka. Tetapi tidak ada penetapan, sebaik sahaja anda melepaskan butang, kenalan ditutup lagi.

Oleh itu, litar khas untuk menukar 220V pemula elektromagnet digunakan untuk mengawal operasi motor elektrik. Di rel kereta api, peranti ini dipasang tanpa masalah, jadi ia boleh digunakan walaupun di blok pemasangan terkecil.

Ia biasanya mempunyai warna hijau atau hitam, secara mekanik disambungkan kepada kumpulan kenalan yang biasanya terbuka.

Sebaik sahaja anda menekan butang mula, litar ditutup dan arus elektrik mengalir melalui kenalan. Perbezaan dari butang berhenti ialah kenalan lalai berada dalam keadaan terbuka. Musim bunga terus kumpulan kenalan dalam kedudukan terbuka dan membolehkan anda memulangkan butang ke kedudukan awalnya selepas memulakan. Ia adalah prinsip operasi 220V permulaan elektromagnetik, yang digunakan dalam litar kawalan beban yang besar.

Apabila melaksanakan skim sedemikian, tindakan berikut dilakukan:

 1. Apabila anda klik pada "Start 9raquo; kenalan ditutup dan voltan dikenakan pada beban.
 2. Apabila anda klik pada "Stop9raquo; Kenalan permulaan terbuka dan voltan bekalan berhenti.

Sebagai beban, ada kemungkinan untuk menyambungkan TEN, motor elektrik, dan peranti lain. Sebuah 220V starter elektromagnet yang biasa boleh digunakan untuk menghidupkan sepenuhnya apa-apa beban.

Bahagian kuasa skema ini termasuk:

 • Kenalan untuk menghubungkan tiga fasa - "A9raquo;," B9raquo;, "C9raquo;.
 • Pemutus litar. Ia dipasang di antara bekalan kuasa dan input pemula elektromagnetik 220V 25A. Faktanya ialah 380V adalah voltan antara fasa, dan jika anda mengukur antara sifar dan mana-mana fasa, ia akan sama dengan 220V.
 • Beban - pengguna yang berkuasa elektrik (enjin, elemen pemanasan).

Seluruh litar kawalan disambungkan kepada sifar dan fasa "A9raquo;. Rantaian ini terdiri daripada komponen berikut:

 • Mula dan hentikan butang.
 • Gegelung.
 • Kenalan tambahan (beralih selari dengan butang mula).

Sebaik sahaja pemutus litar dihidupkan, tiga fasa muncul pada kenalan atas pemula, seluruh litar dimasukkan ke dalam mod siap sedia. Fasa di bawah surat "A9raquo; melalui rantai:

 • Melalui kenalan yang ditutup, butang berhenti.
 • Pada butang mula permulaan.
 • Pada kumpulan kenalan tambahan.

Dalam kes ini, litar siap sepenuhnya untuk operasi. Sebaik sahaja kenalan ditutup di bawah tindakan butang mula, voltan muncul pada gegelung dan terasnya ditarik balik. Pada masa yang sama, teras menarik sekelompok kenalan di belakangnya, menutupnya.

Di bahagian bawah pemula magnet terdapat hubungan kuasa, di mana voltan juga muncul, yang kemudiannya pergi kepada pengguna elektrik. Selepas melepaskan butang permulaan, kenalan kuasa akan ditutup dengan melaksanakan litar dengan "pick-up". Fasa tidak melalui kenalan butang permulaan untuk elektromagnet, tetapi melalui kumpulan bantu.

Terbaik dalam kerja menunjukkan diri mereka instrumen dengan tahap perlindungan IP54. Mereka boleh digunakan di dalam bilik yang lembap dan sangat berdebu. Tanpa masalah, ia boleh dipasang di kawasan terbuka. Tetapi jika pemasangan dilakukan di dalam kabinet, maka sudah cukup untuk menggunakan peranti dengan tahap perlindungan IP20. Semakin tinggi indeks berangka, semakin teruk operasi peranti ini, ini berlaku untuk sebarang peranti elektrik. Perlu dipertimbangkan dan faktor-faktor berikut:

 • Kehadiran geganti terma, dengan cara yang beban dimatikan apabila arus maksimum penggunaan melebihi. Terutamanya berkaitan dengan penggunaan peranti sedemikian dalam kawalan motor elektrik.
 • Sekiranya terdapat fungsi terbalik, maka terdapat dua gegelung dan enam kenalan dalam reka bentuk. Malah, ini adalah sepasang permulaan, digabungkan dalam satu perumahan.
 • Ia perlu mengambil kira rintangan haus peranti, terutamanya jika sangat sering beban dimatikan dan dimatikan oleh penggerak.

Bukan tempat terakhir dalam operasi mana-mana peranti, termasuk 220V pemula elektromagnetik, diambil oleh faktor manusia. Pekerja tidak mahir dapat memecahkan keseluruhan rantaian kawalan, kerana mereka tidak tahu bagaimana cara mengendalikan peralatan dengan betul. Sekiranya perlindungan termal telah tersandung, maka mustahil untuk beralih dengan segera. Dan anda tidak boleh memulakan enjin sekali lagi - pertama anda perlu menyemak sama ada motor itu telah tersekat, sama ada terdapat litar pintas dalam litar kuasa.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1