Pengeluaran pelet

Apakah pelet? Peralatan untuk pengeluaran pelet

Persoalan mengoptimumkan penggunaan sumber tenaga menjadi lebih relevan untuk kedua-dua perusahaan pembuatan dan pengguna biasa. Untuk mencapai penjimatan maksimum, teknik teknikal yang lebih canggih untuk pemprosesan bahan api biasanya digunakan, dengan jangkaan memperoleh pulangan yang sesuai. Walau bagaimanapun, hala tuju yang paling menjanjikan adalah meningkatkan ciri-ciri bahan mentah, yang merupakan asas pengeluaran tenaga.

Sebelum pemilik rumah persendirian yang memutuskan untuk beralih kepada bahan api alternatif dan sel bahan api arang batu, tidak ada lagi pertanyaan tentang pelet apa dan seberapa berkesannya mereka. Dalam banyak cara, jenis biofuel ini adalah lebih awal daripada bahan tradisional. Memandangkan prospek untuk pembangunan pengeluaran pelet, arah ini juga secara aktif berminat kepada usahawan. Hakikatnya ialah Rusia adalah platform yang menguntungkan untuk menggunakan bahan bakar murah dan mudah untuk menghasilkan. Tetapi pertama-tama anda perlu memahami apa jenis bio-filler ini.

Pada dasarnya, ini adalah butiran yang dibuat dari bahan mentah semula jadi. Walaupun dalam pandangan jisim, pelet dikaitkan dengan bahan bakar, yang dibenarkan dan dibenarkan, bahan ini juga digunakan sebagai makanan tambahan untuk memberi makan ternakan, sebagai baja organik dan mineral, dalam pembinaan sebagai pengisi, dll. Sudah tentu, sfera utama yang pengeluaran pelet, bekalan haba ini. Di Eropah, biofuel sedemikian digunakan secara meluas dalam penyelenggaraan rumah persendirian. Pengguna menghargai bahan ini untuk keramahan alam sekitar, pengangkutan bebas sampah dan mudah. Dari segi pemulangan tenaga haba, terdapat juga kecekapan tenaga tinggi granul.

Di Rusia setakat ini, hanya pembentukan niche ini di pasaran. Kelebihan bahan bakar ekologi diliputi oleh keperluan untuk menggunakan dandang khas - ini adalah kelemahan utama yang pelet bahan bakar mempunyai dari segi penggunaannya dalam keperluan peribadi.

Butiran hitam dan putih - apakah perbezaannya?

Pelet klasik mempunyai warna putih, yang disebabkan oleh bahan utama pembuatan dan aditif yang diperkenalkan. Pelet warna hitam muncul beberapa tahun yang lalu, dan kini mereka giat dipromosikan oleh syarikat-syarikat Eropah terbesar. Satu ciri biofuel sedemikian adalah penerapan teknologi torefication dalam proses pengeluaran. Di samping itu, komposisi menggunakan cara penambatan massa arang batu, menyebabkan naungan gelap. Tetapi, tentu saja, pertama sekali pengguna tertarik dengan persoalan tentang pelet apa (warna hitam) dari segi prestasi. Seperti yang ditunjukkan oleh analisis kimia, pelbagai pelet kayu ini memberikan nilai kalori yang tinggi, intensiti tenaga yang besar dan parameter pembakaran yang baik walaupun dibandingkan dengan biomassa berwarna terang tradisional. Kini anda perlu mempelajari lebih lanjut mengenai teknologi pengeluaran pelet.

Sebagai bahan mentah, bahan seperti kayu, gambut, sekam bunga matahari, pelbagai produk sisa dari bijirin dan pertanian boleh digunakan. Bahan mentah yang disiapkan dihantar ke penghancur, di mana ia mengisar keadaan tepung. Selanjutnya, bahan mentah yang diproses memasuki ruang pengeringan, dan kemudian ke dalam akhbar khas dengan fungsi granulator. Pada peringkat ini, pelet dihasilkan secara langsung dengan memampatkan pulpa kayu, menekannya dan membentuk butiran. Untuk memberi produk dengan bentuk yang stabil, pengikat digunakan, antaranya lignin. Pelet yang siap disejukkan dan kemudian dibungkus dalam bekas khas. Parameter pembungkusan berbeza-beza - dari pakej 2-kilogram kecil ke beg besar dengan berat sehingga 1 tan. Pengagihan granul secara pukal juga biasa.

1

Pada peringkat bahan bakar pengisaran, unit kerepek drum atau cakera, serta mesin penghancur digunakan. Penggunaan jenis peralatan tertentu untuk pengisaran bergantung pada ciri-ciri jisim yang disediakan dan keperluan yang harus ditemui pelet yang telah siap. Peralatan dalam bentuk chippers, misalnya, digunakan untuk memproses sisa kayu dengan kelembapan semula jadi. Dalam kes ini, pengendali boleh mengawal dua kaedah pemotongan (tukul dan pisau), mengakibatkan pembentukan habuk papan halus. Pendekatan pembuatan ini membolehkan kami menghasilkan pelet berkualiti tinggi yang sesuai untuk kebanyakan dandang sejagat.

Peringkat seterusnya melibatkan pengeringan bahan mentah kecil. Untuk melaksanakan tugas ini, peralatan produksi pelet multicyclic digunakan, yang diwakili di pasar Rusia oleh pengering drum dan penjana haba tahan api. Penyelesaian optimum untuk barisan pengeluaran kecil dapat menjadi pengering jenis drum yang memberikan kesan termal. Agregat semacam itu biasanya mempunyai potensi kuasa sehingga 4 kW, dan jumlah purata ialah 2-3 m 3.

Peralatan untuk granulasi

Harus diingat bahawa teknologi briquetting juga biasa, tetapi produknya terutama digunakan oleh perusahaan besar. Pada peringkat ini, peralatan untuk pengeluaran beberapa jenis pelet digunakan. Pertama sekali, ia adalah bunker yang membosankan yang melakukan tugas mengumpulkan dan mengekalkan jumlah bahan mentah tertentu sebelum operasi granulasi. Dalam proses menekan, stim juga diperlukan, yang mana penjana stim elektrik bertanggungjawab. Menyimpulkan rantaian pengeluaran utama granulator akhbar.

Selanjutnya, mesin yang menyejukkan produk memasuki kes itu. Tugas penyejuk bukan sahaja untuk menghilangkan kelembapan berlebihan. Unit-unit sedemikian juga memberi pelet bahan api dengan kekuatan yang memadai untuk pengangkutan dan pengendalian mudah semasa operasi.

Dalam relau konvensional dan dandang, biofuel, sebagai peraturan, tidak boleh dibakar. Unit pemanasan khas digunakan untuk tujuan ini. Keistimewaan dandang pelet termasuk dimensi kecil kebuk pembakaran dan bahagian konveksi yang maju. Dalam proses operasi, reka bentuk ini menyediakan suhu sehingga 200 ° C. Di samping itu, dandang pelet dilengkapi dengan pembakar volumetrik, kerana produktiviti yang tinggi dapat dipastikan. Dalam penunjuk ini, dandang pelet boleh dibandingkan dengan model-model pada gas asli, tetapi terhadap latar belakang agregat pepejal bahan api mereka memberi manfaat.

Pellet pelet mempunyai banyak kelebihan berbanding arang batu dan kayu, serta sistem pemanasan gas. Ia mudah digunakan, bahan api yang murah dan mesra alam. Untuk memahami nilai sifat-sifat biomas ini, seseorang harus sekali lagi beralih kepada persoalan tentang pelet apa dari komposisi. Ini adalah bahan mentah semula jadi, yang ditekan dan dihantar ke pasaran dalam bentuk yang optimum. Kita boleh mengatakan bahawa ia adalah kayu yang sama, tetapi ia dihancurkan dan tidak kehilangan ketumpatan tinggi. Sekiranya kita bercakap tentang bahan api ini, maka permintaan untuk peralatan pemanasan dan harga yang tinggi akan datang ke depan, yang, bagaimanapun, akan membayar kecekapan tenaga pelet.

Peralatan untuk pengeluaran dan harga pelet

Pengeluaran pelet - perniagaan yang cukup menguntungkan. Tetapi untuk menyusunnya dengan betul, anda perlu mengambil kira banyak nuansa: dari memilih pengguna masa depan untuk memperoleh semua peralatan yang diperlukan.

Pelet, atau mereka juga dipanggil pelet bahan bakar kayu, mewakili sisa dari pemprosesan kayu: habuk papan dan serutan dari pokok. Mereka dibentuk di bawah tekanan tinggi tiga ratus atmosfera tanpa menggunakan gam atau aditif. Biji-bijian yang dihasilkan mempunyai saiz sepuluh hingga tiga puluh mil panjang, dan diameter enam hingga sepuluh milimeter. Nilai kalori bagi pelet tersebut dalam lingkungan lima kilowatt sejam hampir sama dengan arang batu.

Membakar satu tan pelet, tenaga yang dikeluarkan adalah setanding dengan pembakaran:

 • lima ratus liter minyak diesel;
 • tujuh ratus liter minyak bahan api;

Pelet bahan api lebih baik mempengaruhi alam sekitar, berbanding bahan api di atas.

 • Pembebasan karbon dioksida dikurangkan dari sepuluh hingga lima puluh kali;
 • abu terbentuk sepuluh hingga dua puluh kali kurang;
 • hampir tidak ada belerang yang terbentuk;

Secara umum bahan api tersebut dimaksudkan untuk:

 1. Pemanasan rumah-rumah persendirian. Di mana dipasang dandang dan perapian.
 2. Gunakan di dalam utiliti bilik dandang.
 3. Untuk gabungan haba dan kuasa (CHP) sistem.
 4. Sebagai pengisi untuk tandas kucing.
 5. Dalam kes ini, mereka dapat melokalisasi dan mengeluarkan cecair.

Granul boleh dibuat hanya dari kayu, atau kayu dengan kayu digunakan. Kedua-dua varieti ini adalah permintaan di pasaran. Pelet, di mana kandungan kulit kayu kurang dari separuh peratus, praktikalnya tidak membentuk abu. Mereka dianggap sebagai produk yang berkualiti tinggi dan ekologi. Sering digunakan untuk pelanggan swasta.

Granules untuk industri mengandungi sehingga sepuluh peratus kulitnya. Mereka digunakan dalam loji haba bersaiz besar dan sederhana.

Bahan mentah untuk mereka: tuang kayu atau sisa kayu lain (pokok bernilai rendah dan lain-lain). Produk semacam itu hanya dibuat di mana terdapat banyak sisa kayu dalam bekalan yang berterusan. Idealnya menggabungkan pembuatan kilang dan pengeluaran pelet. Syarikat-syarikat sedemikian beroperasi sepanjang masa selama setahun.

Ciri-ciri teknologi bahan mentah yang digunakan:

 • Kandungan lembapan bahan mentah tidak boleh lebih daripada dua belas peratus;
 • pecahan bahan mentah dari satu setengah hingga lima milimeter;

Teknologi pengeluaran pelet

Proses pembuatan klasik kelihatan seperti ini:

 • menghancurkan bahagian-bahagian besar;
 • pengeringan;
 • kedua menghancurkan ke bahagian kecil;
 • pencampuran dan rawatan air;
 • menekan;
 • penyejukan dan pengeringan;
 • pembungkusan;

Pada penghancuran pertama, kayu adalah tanah untuk pengeringan lebih lama. Bahan mentah yang dicincang harus mencapai tidak lebih dari 25 milimeter panjang dan lebar, dan dua milimeter tebal. Ini akan membuat kualiti pengeringan dan cepat, serta kering bahan-bahan dan bersedia untuk menghancurkan kedua.

Sekiranya kelembapan melebihi 15%, ia tidak dapat dikompres. Di samping itu, peningkatan kelembapan pelet menjadikannya tidak sesuai untuk dandang. Oleh itu, bahan mentah sebelum akhbar harus dikeringkan sehingga kadar kelembapannya adalah lapan hingga dua belas persen. Kelembapan akhir sepatutnya sekitar 10% ditambah tolak satu peratus. Dalam semua pengeluaran, pengeringan mengambil tenaga yang paling. Untuk mengeringkan satu tan pelet, haba pembakaran dari satu meter padu kayu padat diperlukan. Ia akan menjadi optimum untuk membakar kulit.

Produk tanah kering keluar dalam saiz tidak melebihi satu setengah milimeter.

Rawatan air - adalah penubuhan kelembapan yang dikehendaki dalam bahan mentah. Jika kelembapannya tidak melebihi lapan peratus - pelet lebih buruk daripada terpaku dalam media. Untuk tujuan ini, satu dos kelembapan dalam bekas pencampuran diperlukan. Sekiranya jenis kayu keras diproses, contohnya oak atau beech, wap panas mesti ditambah.

Selepas akhbar terdapat pelet saiz enam milimeter untuk pembeli swasta dan sepuluh milimeter untuk perindustrian. Suhu dalam akhbar adalah dari tujuh puluh hingga sembilan puluh darjah Celcius.

Proses penyejukan memastikan kualiti hasil akhir. Ia adalah perlu untuk menyejukkan produk selepas media. Kemudian pelet siap untuk pembungkusan.

Seringkali, pelet disimpan di tempat penampan dan mereka juga diangkut. Tetapi ada kemungkinan untuk menyediakan pembungkusan dalam beg besar. Pengguna persendirian membeli butiran dalam dua puluh kilogram beg.

Untuk satu set lengkap peralatan pelet, perlu mempunyai:

 • drum atau cakera penghancur;
 • kilang tukul;
 • dandang gas atau dandang yang membakar habuk papan;
 • Drum untuk pengeringan;
 • mekanisme penghantaran kayu dalam pengeringan;
 • pencuci asap;
 • siklon;
 • penghantar;
 • lantai bergerak;
 • peminat;
 • pengadun;
 • tekan granulator;
 • pemasangan penyejukan;
 • ayakan;
 • bunker pelet yang telah siap;
 • skala untuk beg;
 • alat mesin untuk pembungkusan;

Peralatan itu adalah jenis sedemikian:

Kos 64 ribu rubel.

Tekan granulator dengan motor elektrik

Kos 100 ribu rubel.

Tekan granulator dengan enjin diesel

Kos 89 ribu Rubles.

Tekan granulator yang dipandu oleh aci pengangkut kuasa traktor

Kos 100 ribu rubel.

Setiap spesies mempunyai keanehannya sendiri. Sebagai contoh, peranti untuk motor elektrik mempunyai stesen tertentu, manakala peranti dengan enjin diesel lebih mudah alih.

Contoh butir-butir peralatan untuk pengeluaran pelet bahan api berasaskan garis perindustrian:

Barisan ini menelan belanja kira-kira 1,800,000 rubel.

Unsur utama talian pelet dan anggaran harga secara berasingan:

 1. Shcheporez (helikopter kayu) - kira-kira 180 000 rubel.
 2. Pengeringan bahan mentah untuk pengeluaran pelet - dari 400 000 hingga 2 500 000 rubel.
 3. Granulator - dari 50 000 hingga 1 100 000 gosok. Model OGM-1.5 berharga sekitar 1 000 000 Rubles.
 4. Pellet cooler adalah sekitar 400 000 gosok.

Granulators dibahagikan kepada jenis yang berkaitan dengan matriks:

 • granulator dengan matriks rata;
 • granulator dengan matriks bulat;
 • granulator hibrid dengan matriks rata dan bulat;

Granulator dengan matriks rata

Matriks rata Ini adalah cakera logam rata, yang diperbuat daripada keluli berkualiti tinggi. Diameternya ialah 100-1250 mm, ketebalannya ialah 20-100 mm. Keluli yang digunakan harus tahan tahan dan mempunyai pengerasan sebanyak 60-60 unit pada skala kekerasan Rockwell. Sebagai peraturan, keluli 40X digunakan, atau HARDOX 500 dan 20CRMN digunakan.

Kuasa produktif granulator bergantung kepada diameter matriks. Sebagai contoh, peralatan dengan diameter berdiameter 1250 milimeter boleh mengeluarkan sehingga 3 tan pelet setiap jam.

Matriks bentuk bulat pada granulator dalam diameter mencapai 550 milimeter. Ia dibuat dengan keluli tahan karat dengan rintangan haus yang hebat. Keluli seperti itu harus dipanaskan hingga ke kekerasan empat puluh lima hingga lima puluh kilo di Rockwell.

Jika ia adalah soal produktiviti, perlu untuk membezakan nilainya daripada penyediaan kualitatif kayu dan komponennya. Juga untuk produktiviti yang tinggi, kuasa motor elektrik adalah penting. Pengeluar syarikat, sebagai peraturan, memasang reducer dengan parameter torsi dan nisbah gear dengan kecekapan tinggi pada granulator, yang memungkinkan untuk menggunakan motor elektrik yang tersedia untuk kuasa optimum.

Dalam CIS, granulator tersebut telah lama diketahui. Mereka menghasilkan makanan campuran. Siri mereka adalah DG dan OGM. Tetapi para tuan belajar bagaimana mengubahnya untuk membuat pelet bahan bakar. Ia perlu menggantikan matriks untuk bahan mentah yang digunakan dan penggelek rolling.

Versi ketiga granulator di wilayah kita hampir tidak digunakan, tetapi ia sangat biasa di China. Matriks bulat selari dengan asas. Penggelek roller menggulung kayu ke granulator dengan beratnya sendiri.

Pilihan peralatan pengeluaran ditentukan berdasarkan kualiti dan kuantiti yang tersedia.

Mari kita analisis, meneruskan dari perbezaan bahan mentah:

Bahan mentah kering dalam kuantiti yang kecil

Penghancur jenis tukul

Kuantiti yang kecil menyediakan tiga puluh lapan meter dari pemfailan padu setiap hari.

Dalam kes ini, disyorkan untuk menggunakan:

 • penghancur jenis tukul;
 • perapi;
 • akhbar penerbangan;
 • pemasangan penyejukan;
 • pemisah;
 • garis pembungkusan;
 • bunker dan penghantar;

Sangat penting untuk menggunakan semua peralatan dari satu pengeluar. Jika tidak, kegagalan salah satu pautan dalam proses pengeluaran tidak akan memberikan hasil yang diinginkan.

Habuk habuk dengan jumlah kecil

Peralatan untuk pengeringan pelet jenis АВМ-1,5

Sisa kayu mentah dengan kandungan kelembapan semulajadi sebanyak empat puluh hingga lima puluh peratus dipertimbangkan. Ia mesti disediakan sebelum pengeluaran pelet: mengisar, kering, menyediakan untuk penyimpanan dan bekalan. Pengeringan untuk kuantiti yang kecil sangat mahal, atau mereka tidak melakukan tugas dengan baik. Kompleks ini dilengkapi dengan kitaran penuh - masalah yang sama.

Bahan mentah yang mencukupi dengan kandungan lembapan sebanyak empat puluh lima puluh peratus

Cukuplah jumlahnya dalam julat dua ribu meter padu kayu kelembapan semulajadi.

Pengeluaran tersebut menyediakan peralatan item berikut:

 • gudang untuk menerima dan membekalkan kayu;
 • "Bahagian bawah bergerak";
 • skrin bergetar;
 • peralatan untuk pengisaran dengan fungsi mengeluarkan zarah asing;
 • pengering dengan sumber haba;
 • bunker di mana anda boleh menyimpan bahan baku kering;
 • tekan;
 • pemasangan penyejukan;
 • kolam;
 • peralatan untuk pembungkusan;

Kehadiran bahan mentah dalam jumlah besar menyediakan pemasangan dua atau lebih tekanan.

Jika gambut atau sisa dari tanaman pertanian digunakan sebagai bahan mentah, maka peralatan yang sama digunakan untuk sisa kayu dengan kandungan kelembapan hingga 50%.

Selain itu, apabila memilih peralatan, perlu mengambil kira beberapa fakta:

 1. Pengeluar mesti menyediakan anda dengan pelbagai perkhidmatan, dengan mengambil konsultasi akaun dan membaiki kerja yang diperlukan.
 2. Firma tersebut juga boleh menyediakan asas pelanggan berpotensi untuk membeli pelet.
 3. Adalah sangat penting bahawa semua peralatan yang disediakan secara peribadi dihasilkan oleh penjual.
 4. Pergi ke kilang-kilang sedia ada untuk pengeluaran pelet yang bekerja pada peralatan ini dan pastikan dalam kerjanya.

Model pengeluaran yang diimport SKJ550, harganya adalah dari 800 ribu rubel

Model peralatan untuk pengeluaran pelet dalam jumlah boleh dibahagikan kepada peralatan pengeluaran domestik dan asing.

Ciri-ciri utama adalah:

Pengeluar popular pengeluaran pelet di Rusia:

 • OOO "Loji Teknologi Eco";
 • OOO Doza-Gran di Nizhny Novgorod;
 • OOO Polimer +;
 • OOO EKOROSS;

Menganalisis ciri-ciri, mari kita berikan contoh peralatan pengeluaran pelet Cina.

Semua model dilengkapi dengan akhbar dan panel kawalan.

 • Mungkin, soalan yang bodoh yang saya akan tanya-Mungkin, kita akan bertanya soalan yang bodoh, tetapi bagi saya, pembebasan haba dari pembakaran bahan api diesel dan minyak bahan api adalah konsep yang sepenuhnya abstrak. Dan berapa banyak penerbangan diperlukan untuk memanaskan rumah dengan kawasan, katakan, 100 meter persegi pada musim sejuk? Untuk satu hari, maksudnya. Saya tertanya-tanya berapa banyak untuk sebuah rumah persendirian untuk harga musim sejuk? Dan pada umumnya, palet seperti yang digunakan untuk pemanasan rumah-rumah persendirian?

  Bergantung kepada iklim, bilangan dan saiz tingkap, siling-siling anda, bahan dinding dan ketebalannya, ketersediaan bilik kunci, dan penebat semua dinding + dan siling ini

  Semua ini sangat bagus dan cantik! Tetapi yang kemudian sekurang-kurangnya sekali bertanya soalan berapa banyak elektrik dibelanjakan untuk membuat pelet! enjin untuk memotong jerami dan lain-lain 2kW + tekan untuk extruding pelet 2kW + bahan mentah haba, juga, kos. Ini secara menguntungkan dari segi ekonomi. boleh segera meletakkan semua tenaga ini ke dalam pemanasan.

  Majalah internet tentang tenaga alternatif © All rights reserved.

  Gambaran Keseluruhan: Pengeluaran Pellet sebagai Perniagaan

  Jumlah pengeluaran pelet di Rusia pada tahun 2015, menurut anggaran awal, adalah 930 ribu tan, dan pertumbuhan dicatatkan walaupun dalam keadaan krisis. Walau bagaimanapun, sekitar 90% daripada jumlah ini dieksport, terdapat prospek yang besar untuk bekalan domestik. Mudah untuk memulakan perniagaan, kerana anda boleh membeli peralatan yang diperlukan untuk hanya 270 ribu rubel.

  Menurut agensi pemasaran Maksioma, pada tahun 2015 produksi pelet di Rusia mencapai nilai maksimalnya dalam keseluruhan sejarah perkembangan bisnis - pangsa pelet Rusia menyumbang 3% dari output dunia. Sepanjang tempoh kajian, pelet dihasilkan 5% lebih tinggi daripada pada tahun 2014, dan menurut penyelidikan pemasaran RBC, pertumbuhan tahunan adalah 29%.

  Menurut statistik Rosstat, pada tahun 2014, 888 ribu tan pelet dihasilkan, iaitu 30% lebih tinggi daripada tahun sebelumnya. Dalam hanya 5 tahun jumlah pengeluaran mereka telah meningkat hampir tiga kali ganda (Rajah 1).

  Rajah 1. Dinamik pengeluaran jumlah pelet di Rusia

  Rusia adalah salah satu daripada sepuluh pengeluar terbesar pelet dunia (ia mengambil tempat ke-8 - Jadual 1). Dan vektor utama jualan produk ini untuk Rusia adalah eksport. Dari segi eksport, Persekutuan Rusia adalah pengeluar pelet terbesar ke-4 di dunia.

  Jadual. 1. Top-10 negara yang menghasilkan pelet.

  Menurut Rosstat, pada tahun 2014 879 ribu tan pelet dieksport dari Rusia, yang 30% lebih banyak daripada tahun sebelumnya (Rajah 2). Walaupun kejatuhan harga dunia pelet kecil (sebanyak 5% - hingga 175.8 dolar per ton), jumlah eksport tidak menurun dan dalam krisis 2015-2016. sehubungan dengan pertumbuhan dolar.

  Rajah 2. Dinamik jumlah eksport pelet dari Rusia pada 2012-2014.

  Jumlah eksport biogranul dari Rusia adalah 90% daripada semua produk yang dihasilkan. Pada masa yang sama, bahagian pengeluar kecil pelet adalah 70% daripada pasaran pelet eksport (menurut majalah "Economics9raquo;" (No. 1, 2014).

  Pada tahun 2004, sebahagian besar eksport pelet jatuh ke Denmark (43%) dan Sweden (25%). Hanya kira-kira 7% daripada bioproducts yang dieksport ke negara-negara Asia.

  Prosiding dari ini, adalah jelas bahawa pasaran pelet domestik di Rusia tidak dipenuhi - ia adalah niche ideal di mana terdapat praktikal tiada pertandingan hari ini. Untuk pengeluaran pelet terdapat masa depan di Rusia, oleh itu, ia adalah jelas bahawa pengeluaran pelet sebagai perniagaan hari ini adalah arah yang menjanjikan dan sangat menguntungkan.

  Ini juga difasilitasi oleh hakikat bahawa keadaan yang menggalakkan untuk pembangunan dalam bidang perniagaan ini disediakan oleh kerajaan - program negeri "Kecekapan Tenaga dan Pembangunan Tenaga" sedang dilaksanakan, yang diluluskan oleh Peraturan Pemerintah No. 512-r pada 03.04.2013. Di bawah program negeri, subprogram 6, "Pengembangan penggunaan sumber tenaga boleh diperbaharui," bertujuan, khususnya, penggunaan sisa (pemprosesan kayu, pertanian dan lain-lain) untuk penjanaan tenaga. Program ini dirancang untuk dilaksanakan sehingga tahun 2020.

  Prosiding dari perkara di atas, adalah jelas bahawa perniagaan pada pelet telah jelas menggariskan prospek. Lagipun, sebagai tambahan kepada eksport, yang jumlahnya tumbuh dengan sebab objektif setiap tahun, pasaran domestik juga berkembang. Iaitu, memulakan perniagaan ini, anda boleh menjangkakan bahawa pasaran jualan akan disediakan.

  Di samping itu, ia adalah sejenis perniagaan yang boleh anda mulailah pada skala mana pun - dari pengeluaran garaj ke pembinaan loji pelet keseluruhan. Kami akan mengenali perniagaan yang menguntungkan secara terperinci.

  Apakah pelet?

  Pelet yang dimampatkan granul digunakan sebagai bahan bakar untuk pembakaran dalam dandang untuk tujuan menghasilkan haba dan elektrik. Granul bahan bakar mempunyai saiz standard, dan komposisi mereka bergantung kepada bahan mentah yang dipilih untuk pengeluaran mereka.

  Inilah bahan bakar mesra alam, yang penggunaannya di dunia setiap tahun tumbuh 10-15%.

  Apakah pelet yang dibuat?

  Bahan mentah utama untuk pengeluaran pelet adalah kayu buangan dan kayu berkualiti rendah. Lignin polimer semulajadi, terkumpul dalam kuantiti yang besar dalam penyulingan (menurut kommersant.ru ia terkumpul sehingga 40 juta tan pada tahun 2014), juga merupakan komponen bahan mentah utama dalam pembuatan pelet bahan api.

  Seperti yang dilaporkan Lenta.ru, dilancarkan di rantau Arkhangelsk pada lewat tahun 2015, loji pemprosesan lignin pertama disediakan dengan bahan api selama 10-15 tahun ke depan. Ramalan jangka panjang itu adalah kerana deposit lignin hidrolisis yang sedia ada akan membolehkan menghasilkan 150,000 tan biogranules setahun setahun, yang akan memastikan hampir 20% daripada jumlah pengeluaran pelet Rusia.

  Di samping itu, pelet juga dibuat dari gambut dan dari sisa agro (sekam bunga matahari, jerami, najis ayam, sisa bijirin atau jagung).

  Pelet berkualiti tinggi (dengan kandungan abu terendah - kurang daripada 1.5%) mengandungi jumlah kulit yang lebih kecil. Mereka dianggap sesuai untuk dandang domestik. Warna mereka lebih ringan berbanding dengan yang lain - mereka juga dipanggil "white9raquo;.

  Dan pelet, yang kandungan abu melebihi 1.5%, dianggap industri - mereka akan memerlukan peralatan khas untuk pembakaran mereka. Ciri-ciri kualitatif perbandingan dua jenis pelet jelas ditunjukkan dalam Jadual. 2.

  Jadual. 2. Ciri-ciri perbandingan biogranul berkualiti tinggi dan perindustrian

  Populariti besar pelet sebagai bahan bakar adalah disebabkan oleh fakta bahawa, pertama, ia adalah bahan mentah yang paling mesra alam dan ekonomik. Apabila membakar tan biogranul, 3.5 ribu kWj tenaga haba dikeluarkan, iaitu 1.5 kali lebih tinggi daripada ketika membakar kayu api dan praktikalnya bersamaan dengan nilai kalori arang batu.

  Kedua, pengeluaran pelet memecahkan masalah penggunaan sisa kayu dan hutan berkualiti rendah. Di samping itu, ini tidak hanya menjimatkan kos bahan api, tetapi juga kos logistik - selepas semua, bukannya arang batu yang diimport, kini menjadi mungkin untuk menggunakan sumber yang boleh diperbaharui tempatan.

  Pengeluaran pelet mempunyai keuntungan yang sangat tinggi. Oleh itu, sebuah kilang dengan kapasiti pengeluaran sebanyak 10 tan / jam akan memerlukan pelaburan sebanyak $ 5-10 juta. Tempoh bayaran balik dalam kes ini, menurut Kommersant.ru, akan menjadi 3 tahun.

  Tujuan utama pelet adalah menggunakannya dalam bentuk bahan mentah untuk mendapatkan tenaga elektrik dan haba. Pelet dibakar dalam dandang bahan api pepejal. Bidang utama penerapan tenaga yang dihasilkan dari biogranules di Rusia adalah bidang perumahan dan perkhidmatan perkauman, termasuk dan pemanasan isi rumah persendirian.

  Oleh kerana kelembapan sangat rendah (8-12%) dan kepadatan tinggi, pelet lebih disukai untuk pembakaran dalam dandang untuk mengelakkan pembentukan jelaga dan jelaga, yang mengakibatkan kegagalan cepat dandang. Dalam biogranul dandang tidak dibakar dalam erti kata literal, tetapi smolder, yang memastikan ekonomi mereka pada kadar pemindahan haba yang tinggi.

  Pelet mudah diangkut, dan peralatan bahan api mudah disambungkan; Tidak ada kaitan dengan jarak saluran paip utama, seperti ketika menyambung ke rangkaian gas. Dan yang paling penting - ini adalah bahan api paling murah, harga biogranul adalah 1.5 kali lebih murah daripada arang batu, dan mereka lebih murah daripada minyak bahan api.

  Pelet yang diperbuat daripada bahan mentah pertanian adalah bahan api yang paling popular untuk loji kuasa haba dan isi rumah persendirian. Hakikatnya adalah mereka lebih murah daripada jenis biogranul lain, dan haba spesifik pembakaran mereka berada pada tahap yang sangat tinggi.

  Menurut Forbes, jumlah penggunaan biogranul dalam negeri di Rusia berkembang hampir setiap bulan. Ini difasilitasi oleh penampilan sebilangan besar rumah dandang di rantau ini, yang disesuaikan untuk penggunaan pelet.

  Oleh kerana skop perniagaan pelet bergantung sepenuhnya pada jumlah pembiayaan dan objektif pelabur, maka peralatan untuk memulakan pengeluaran dapat dipilih secara berbeda. Oleh itu, untuk perniagaan garasi, garisan kecil dengan kapasiti kira-kira 100 kg pelet setiap jam adalah sesuai. Kos peralatan ini agak layak untuk perniagaan kecil.

  Untuk memulakan sebuah loji besar memerlukan bukan sahaja pelaburan yang besar, tetapi juga penyelesaian segera masalah dengan penawaran bahan baku jangka panjang dan ketersediaan pasar tetap. Pertimbangkan peralatan apa yang diperlukan untuk perniagaan pelet, dan juga berorientasikan dengan kosnya.

  Peralatan untuk pengeluaran pelet

  Teknologi pengeluaran sangat mudah dan terdiri daripada peringkat berikut:

  • Menghancurkan bahan mentah kepada keadaan tepung dalam penghancur. Pada peringkat ini, bergantung pada jenis bahan mentah yang terlibat: penghancur tukul putar, pemisah kelopak habuk papan / wring, mesin kerepek, penggiling gulung.
  • Pengeringan jisim yang diproses dalam drum kering. Unit relau, penjana haba dan pembakar juga diperlukan.
  • Granulasi dalam penjana pelletizer / steam. Semasa mampatan, bahan mentah dipanaskan dan, sebagai hasilnya, lignin dibebaskan, yang mengikat tepung kayu menjadi butiran padat.
  • Penyejukan untuk mengekalkan bentuk di menara penyejuk.
  • Pembungkusan (alat pengisian dan penimbang).
  • Pengangkutan (penghantar, penghantar, noria, siklon, dan sebagainya).

  Kos peralatan untuk pengeluaran pelet

  Apabila memilih peralatan, anda perlu mengambil kira prestasinya, serta maklum balas mengenai kualitinya.

  Menurut pengeluar rasmi dandang pelet ROTEKS, garisan paling mahal adalah yang dihasilkan di bawah jenama Kahl dan Munch. Untuk melengkapkan bengkel dengan kapasiti 2 tan sejam, pelaburan 1 juta euro diperlukan. Talian pelet yang dihasilkan oleh "Radviliškis loji penjanaan mesin "(Lithuania). Peralatan kapasiti yang sama akan menelan kos kira-kira setengah juta dolar.

  Mari kita lihat lebih dekat pada 3 baris paling popular:

  Granwood PROFI-500 pellet line

  Peralatan untuk pengeluaran pelet SKJ2-150

  Saiz butiran - diameter, mm

  2.5-12 (ketumpatan, t / m3 - 0.6-1.2)

  habuk papan, baja, makanan

  kayu, habuk papan, jerami, sekam, kotoran

  kayu, habuk papan, sisa pertanian

  Kos, mln Rub.

  7.2 (bersamaan 90 ribu euro)

  Jadual 3 jelas menunjukkan bahawa anda boleh memulakan perniagaan di kawasan ini dengan pelaburan yang minimum. Perkara utama adalah memastikan pengeluaran bahan mentah dan mencari pasaran.

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  − 1 = 1