Pengiraan asas tali pinggang

Pengiraan asas jalur

Kalkulator dalam talian untuk mengira asas pita. Pengiraan bahan-bahan yang diperlukan untuk asas jalur monolitik (jumlah konkrit, tetulang).

Maklumat tambahan mengenai kalkulator

Kalkulator atas asas pita monolitik dalam talian akan membantu mengira parameter yang diperlukan bagi asas jenis ini: saiz asas, jumlah acuan dan konkrit, bilangan dan diameter tetulang. Untuk menentukan jenis asas yang optimum untuk pembinaan anda, anda harus menghubungi pakar untuk mendapatkan nasihat.

Oleh reka bentuknya, asas jalur adalah jalur tertutup konkrit bertetulang, direndam di dalam tanah dan lulus di bawah semua dinding galas bangunan. Beban yang dikenakan oleh bangunan adalah sama rata di seluruh kawasan asas (panjang tali pinggang). Reka bentuk sedemikian menghalang ubah bentuk bangunan disebabkan bengkak semula jadi tanah, mengurangkan risiko bangunan itu akan menahan atau mengubah bentuknya. Kawasan yang paling penting dalam asas ini adalah sudut yang mana beban utama tertumpu.

Terdapat beberapa pilihan untuk pembinaan asas pita. Ia boleh menjadi kecil atau mendalam, pasang siap atau monolitik. Pemilihan jenis tertentu bergantung kepada beban yang dijangkakan, struktur bangunan, konfigurasi dinding galas, ciri-ciri tanah dan parameter individu lain.

Yayasan pita sangat banyak digunakan sehingga dapat digunakan untuk semua jenis bangunan, termasuk ruang bawah tanah dan lantai bawah tanah. Oleh itu, dalam banyak hal, ia adalah yang paling biasa dalam pembinaan rumah-rumah persendirian. Di samping itu, ia mempunyai nisbah kos dan fungsian yang optimum.

Merancang asas adalah bahagian penting pembinaan bangunan. Sekiranya asasnya cacat atau direka bentuk secara salah, ini akan menjejaskan keseluruhan struktur. Membetulkan kesilapan dalam asas adalah mahal, kompleks dan mungkin tidak selalu berlaku. Gunakan kalkulator ini untuk mengelakkan ralat reka bentuk dan pengiraan.

Juga anda boleh bertanya soalan anda atau meninggalkan harapan untuk peningkatan kalkulator ini. Kami akan senang mendengar komen anda!

Penjelasan kepada hasil perhitungan

Panjang perimeter asas. Diukur di luar kontur.

Kawasan asas yayasan mendatar, yang terletak di atas tanah. Menentukan keperluan untuk kalis air asas.

Kawasan permukaan sebelah luar

Kawasan permukaan sampingan asas. Menentukan keperluan penebat untuk struktur luar.

Jumlah konkrit yang diperlukan untuk mengisi yayasan sepenuhnya. Meterai adalah mungkin apabila menuangkan, serta ketidaktepatan dalam penghantaran konkrit di tempat. Kami mengesyorkan untuk menempah konkrit dengan margin sebanyak 10%.

Anggaran berat konkrit pada ketumpatan puratanya.

Muatkan tanah dari asas

Beban yayasan yang ada di kawasan galas (tanah).

Diameter minimum bar longitudina dari angker

Ia ditentukan berdasarkan norma-norma SNiP.

Bilangan minimum baris kelengkapan dari bahagian atas dan bawah

Jumlah minimum rod longitud yang diperlukan dalam tali pinggang atas dan bawah tali pinggang adalah perlu untuk memastikan ketahanan terhadap ubah bentuk oleh daya tegangan dan mampatan.

Berat semua rod yang membentuk tetulang asas.

Saiz tumpang tindih apabila menyambung bar tetulang.

Termasuk semua tetulang karkas membujur, termasuk rod bertindih.

Diameter minimum tetulang melintang (pengapit)

Ia ditentukan berdasarkan norma-norma SNiP.

Langkah tetulang melintang (pengapit)

Langkah minimum pengapit yang diperlukan untuk mengekalkan ketegaran sangkar pengukuhan.

Berat pengapit yang diperlukan untuk pembinaan asas.

Ketebalan minimum papan kerja (dengan menyokong setiap meter)

Ia dikira meneruskan piawaian GOST R 52086-2003, dengan langkah sokongan dan parameter asas yang diberikan.

Bilangan papan ketebalan tertentu untuk asas saiz yang ditentukan. Papan panjangnya 6 meter.

Perimeter penuh dari acuan bawah tanah, termasuk partisi dalaman.

Kelantangan dan anggaran berat papan untuk kerja keras

Berat bentuk dalam kilogram, serta jumlah papan dalam meter padu.

Nenek moyang kita dibina tanpa sebarang kalkulator, dan untuk umur. Perkara utama adalah tangan setia dan mata yang tepat.

Adakah mungkin untuk membuat formula untuk mengira asas itu sendiri? Atau pengiraan hanya akan dibuat pada formula-formula yang disenaraikan di sini pada halaman? Terima kasih.

Torialay! Kalkulator ini bukan perundangan, tetapi ia mengambil kira GOST, norma dan keperluan SNiP, jadi indikatornya akan lebih tepat daripada yang anda akan mengira dengan formulanya, tetapi ini adalah hak anda. Berjaya kepada anda, dan lihat tidak salah mengira, kerana telah membina sebuah rumah di atas dasar yang dikira secara salah, anda tidak boleh mengubahnya lagi.

Saya tidak faham prinsip kalkulator.

Hak cipta © 2012-2018. Salinan bahan separa atau lengkap dibenarkan hanya dengan pautan aktif langsung.

Kira asas band sendiri

Yang paling popular dalam pembinaan swasta asas jalur. Mereka boleh digunakan untuk rumah yang berlainan di pelbagai jenis tanah, anda boleh mengira mereka sendiri. Ini tidak memerlukan pengetahuan tentang matematik atau sobromata yang lebih tinggi. Terdapat satu kaedah di mana semua adalah mudah, benar, rumit: anda perlu mengumpul banyak data. Pengiraan asas jalur ini disebut "pada keupayaan galas tanah." Tetapi terlebih dahulu anda perlu mengumpulkan beban dari rumah: hitung berapa banyak berat yang akan diambil kira bagi setiap meter persegi (sentimeter) dari pangkalan. Kemudian, memilih lebar tunggal asas, pilih lebar yang optimum.

Artikel ini menerangkan kaedah untuk mengira parameter asas jalur (lebar) mengikut keupayaan galas tanah

Yayasan tali pinggang boleh dikira dalam dua cara: dengan kapasiti galas tanah di bawah tunggal dan oleh ubah bentuknya. Kaedah pertama adalah lebih mudah. Kami akan menganggapnya.

Kami tahu dengan pasti bahawa asas itu dibina terlebih dahulu. Tetapi dia diproyeksikan di tempat terakhir. Tugasnya adalah untuk memindahkan beban dari rumah. Dan kita akan tahu hanya selepas kita menentukan jenis bahan binaan dan jumlah mereka. Jadi sebelum memulakan pengiraan asas yang anda perlukan:

 • lukiskan seluruh bangunan dengan semua tiang;
 • memutuskan sama ada ruang bawah tanah diperlukan atau apa yang perlu dilakukan jika perlu;
 • ketahui ketinggian socle dan bahan dari mana ia akan dibuat;
 • Tentukan jenis dan ketebalan bahan yang digunakan untuk penebat, perlindungan angin, kalis air, finishing di dalam dan di luar.

Untuk semua bahan yang digunakan semasa pembinaan, anda perlu mencari berat badan khusus mereka. Adalah wajar untuk membuat jadual: ia akan lebih mudah untuk berfungsi. Hanya selepas ini, anda boleh mula mengira.

Untuk mengira ruang bawah tanah, anda memerlukan sebuah projek dengan petunjuk terperinci tentang bahan-bahan yang digunakan dan ketebalannya

Yayasan pita paling sering dibuat konkrit monolitik atau prefabrikasi. Lebih kurang hari ini bata atau pita konkrit bertetulang dibuat: mereka kurang dipercayai, tetapi pada masa yang sama untuk pembinaan mereka memerlukan lebih banyak bahan, walaupun kosnya mungkin kurang.

Pengiraan keadaan asas jalur boleh dibahagikan kepada beberapa tahap:

 • Penentuan beban di atas asas.
 • Pilih pilihan pita.
 • Pelarasan mengikut syarat-syarat.

Sekarang mengenai semua peringkat secara terperinci.

Pada peringkat ini, jisim semua bahan binaan yang digunakan untuk pembinaan diringkaskan:

 • dinding - luaran dan dalaman (jumlah kawasan diambil, tidak mengambil kira cutouts pada pintu dan tingkap);
 • papak lantai dan bahan untuknya;
 • siling dan penutup siling;
 • sistem gantungan dan bahan bumbung;
 • tangga dan elemen dalaman rumah yang lain;
 • haba luaran dan penebat angin dan penamat;
 • asas dan asas (untuk permulaan - kira-kira);
 • pengikat (kuku, skru, kancing, dll.)

Jadual beban purata dari pelbagai jenis nod rumah. Ia boleh digunakan dalam peringkat awal - apabila anda menganggarkan tahap kos anggaran

Seperti yang telah disebutkan, pada masa ini pelan bangunan dengan dimensi yang lebih kurang pasti harus siap. Pengiraan jisim bahan binaan yang digunakan adalah mudah: cari kawasan di mana ia akan ditempatkan, didarab dengan berat tertentu, dapatkan jisim.

Jika unsur yang dihitung adalah segiempat tepat, kawasannya dijumpai dengan mendarabkan panjang sisi. Jika anda mengira dalam meter, dapatkan m 2. Mengalikan dengan ketebalan bahan dalam unit yang sama (dalam meter) anda memperolehi isipadu dalam padu padu - m 3. Oleh itu, lebih mudah untuk bekerja: kebanyakan berat bahan binaan tertentu diberikan dalam kilogram per meter padu (kg / m3). Mengalikan volum yang ditemui dengan berat bahan tertentu, anda mendapat jisim bahan untuk pesawat ini.

Untuk menjadikannya lebih jelas, beri contoh. Kami akan mengira berapa dinding balok pinus berprofil 150 * 150 mm yang berat, dengan lapisan papan kapur dengan ketebalan 14 mm, lath bar pinus 50 * 20 mm. Dinding adalah 4 m panjang dan 2.8 m tinggi.

Berat khusus balok pain yang dibeli (boleh berbeza) ialah 570 kg / m 3, lapisan 530 kg / m 3, bar 510 kg / m 3.

Contoh pengiraan beban dinding

Kawasan dinding: 4 m * 2.8 m = 11.2 m 2.

Jumlah balok di dinding akan menjadi 11.2 m 2 * 0.15 m (ketebalan balok) = 1.68 m 3.

Mengalikan volum dengan berat tertentu bar, kami memperoleh massa dinding: 1.68 m 3 * 570 kg / m 3 = 957.6 kg.

Sekarang kita dapati jumlah lapisan di dinding: 11.2 m 2 * 0.014 m (ketebalan lapisan) = 0.16 m 3.

Berapakah berat lapisan yang berat, dengan mendarabkan berat badannya dengan volum: 0.16 m 3 * 530 kg / m 3 = 84.6 kg.

Bilangan peti dianggap berbeza: kita menentukan berapa banyak papan dipaku. Kami akan kuku peti itu bersama-sama dengan langkah 60 cm.Kami akan mendapat 5 bilah 4 m panjang.Hanya akan hanya 20 meter berjalan Sekarang kita mendapati kelantangan: 20 mp. * 0,05 m * 0,02 m = 0,02 m 3.

Sekarang kita dapati berat peti: 0.02 m 3 * 510 kg / m 3 = 10.2 kg.

Sekarang kita dapati jisim semua bahan untuk dinding: 957.6 kg + 84.6 kg + 10.2 kg = 1052.4 kg.

Kami fikir prinsip itu jelas. Tetapi untuk mengira setiap dinding untuk masa yang lama. Kemudian anda boleh membuat lebih mudah: tentukan berapa banyak satu meter persegi yang berat, kemudian cari kawasan semua dinding yang mempunyai penamat yang sama dan dapatkan jumlah massa mereka.

Kami mengira bahawa jisim dinding dengan luas 11.2 m 2 akan menjadi 1052.4 kg. Ternyata satu persegi beratnya 1052.4 kg / 11.2 m 2 = 93.96 kg / m 2. Sekarang, selepas mengira kawasan semua dinding dengan penamat ini, kita dapat mencari jumlah massa mereka. Biarkan keluasannya 42 m 2. Kemudian mereka akan berat 42 m 2 * 93.96 kg / m 2 = 3946.32 kg.

Dengan kaedah ini, dapatkan jisim semua elemen yang disenaraikan. Sekiranya mereka mempunyai geometri kompleks, pecahkan mereka menjadi bentuk mudah dan sebagainya menentukan kawasan tersebut. Dengan yang lain masalah tidak sepatutnya.

Sebagai tambahan kepada bahan binaan, keadaan keseluruhan di dalam rumah akan menekan asas: perabot, peralatan, orang, dll. Ia sangat panjang untuk mengira semua ini, jadi apabila merancang ia diandaikan bahawa untuk satu meter persegi kawasan muatan adalah 180 kg / m 2. Untuk mengetahui beban kegunaan am rumah, kalikan kawasannya (semua tingkat) dengan angka ini.

Dalam jumlah beban kerja dari rumah, perlu menambah beban dari semua barang, peralatan, dll.

Di kebanyakan rantau, perlu juga mengambil kira beban di atas asas dari salji. Beban salji ditentukan oleh rantau (lihat gambar), nilai-nilai mereka diberikan dalam jadual.

Beban salji di Rusia (untuk meningkatkan saiz gambar, klik kanan padanya)

Tetapi kerana bumbung adalah berbeza, dan mereka mengumpul sejumlah salji yang berbeza. Oleh itu, bergantung pada sudut tanjakan, pekali digunakan:

 • sudut kecenderungan kurang daripada atau sama dengan 25 ° - pekali adalah sama dengan 1 (beban salji diambil dari jadual tanpa perubahan);
 • sudut kecenderungan lebih besar daripada atau sama dengan 60 ° - pekali bersamaan dengan 0 - beban salji tidak diambil kira.

Dalam semua kes lain (sudut bumbung dari 25 ° hingga 60 °), nilai dipilih dari 0 hingga 1 (plot graf dan tentukan pekali olehnya).

Bagaimana untuk mengira beban salji di atas bumbung? Anda telah menemui rantau anda, anda tahu beban purata di atas bumbung bumbung, anda menentukan pekali. Kini, anda perlu melipatgandakan jumlah keseluruhan bumbung dengan semua angka ini.

Beban salji di Ukraine (untuk meningkatkan saiz gambar, klik padanya dengan butang tetikus kanan)

Contoh:: biarkan beban salji di kawasan 180 kg / m 2, jumlah bumbung 65 m 2, pekali perakaunan sudut cerun bumbung adalah 0.82 (sudut kecenderungan kira-kira 30 °). Kami mendapati beban salji: 65 m 2 * 180 kg / m 2 * 0.82 = 9594 kg.

Beban ini perlu ditambah kepada jisim rumah dan muatannya.

Pengiraan asas jalur: menentukan lebar tunggal

Apabila mengira asas jalur, ia perlu untuk menentukan dua parameternya:

Ketiga - diketahui. Ini adalah jumlah panjang semua dinding di mana asas itu akan dibentangkan.

Kedalaman depositnya ditentukan oleh jenis tanah di bawah tapak kaki. Cadangan am boleh didapati di dalam jadual, dan penerangan tentang kedalaman deposit, lihat artikel "Kedalaman apa yang harus menjadi asas."

Jadual dengan kedalaman asas yang disyorkan, bergantung pada jenis tanah dan paras air bawah tanah (untuk meningkatkan saiz gambar, klik kanan padanya)

Marilah kita mengandaikan bahawa kedalaman asas untuk keadaan kita adalah di bawah tahap pembekuan tanah, ketinggian socle adalah 20 cm. Tanah membeku di rantau kita dengan 1.4 m. Menurut saranan itu, asas harus 15 cm di bawah paras beku. Kami mendapat ketinggian keseluruhan: 1.4 m + 0.2 m + 0.15 m = 1.75 m.

Kini anda perlu mengira lebar asas reben. Ia bergantung kepada jarak di mana terdapat dinding dan bahan, dari mana kita akan membinanya. Nilai yang disyorkan diberikan dalam jadual.

Pilih lebar asas, bergantung pada bahan dan jarak antara dinding (untuk meningkatkan saiz gambar, klik kanan padanya)

Kini kita perlu mengetahui dengan apa daya yang akan meletakkan rumah di atas asas. Untuk tujuan ini, jumlah jisim rumah (jisim semua elemen + muatan + salji) dibahagikan dengan kawasan asas.

Kawasan asas jalur dijumpai dengan mengalikan panjangnya dengan lebar yang dipilih dalam paragraf sebelumnya. Kemudian kita membahagikan jumlah beban dari rumah dengan luas yayasan dalam sentimeter persegi. Kami mendapat beban spesifik setiap sentimeter persegi dari asas reben.

Contohnya. Biarkan beban rumah 408000 kg, kawasan bawah tanah (panjang 4400 cm, lebar 30 cm) - 132000 cm 2. Membahagikan nilai-nilai ini, kita dapat: untuk setiap sentimeter menekan 3.09 kg.

Kini adalah perlu untuk mengetahui sama ada tanah di bawah asas yayasan itu akan menahan nilai ini. Mana-mana tanah dapat menahan beberapa jenis tekanan. Nilai-nilai ini dikira dan dimasukkan ke dalam jadual. Kami mendapati jenis tanah di bawah asas bawah tanah (ditentukan oleh kajian geologi) dan melihat keupayaan galas spesifiknya.

Kapasiti berfaedah tanah - kami membandingkan beban yang didapati dari rumah dengan normatif untuk tanah anda

Jika keupayaan beban tanah lebih besar daripada beban dari rumah, semuanya dipilih dengan betul. Jika tidak, anda perlu membuat penyesuaian.

Sekiranya beban yang dihantar melalui asas jalur adalah besar untuk tanah ini, keluar dua: gunakan bahan yang lebih ringan untuk pembinaan atau menambah lebar tali pinggang.

Menukar bahan sangat susah payah: seringkali mengubah satu bahan menarik rantai perubahan dalam parameter beberapa orang lain. Akibatnya, pengiraan jisim itu perlu dibuat semula. Oleh itu, lebih kerap meningkatkan ketebalan pita di asas. Ini meningkatkan beban tertentu. Tetapi terlalu lebar yayasan pita (lebih luas daripada 60 cm), terutamanya asas yang mendalam, adalah tidak menguntungkan dari segi ekonomi: penggunaan bahan buruh dan tenaga kerja yang besar. Dalam kes ini, anda perlu membandingkan kos beberapa jenis yayasan.

Lebar yayasan pita monolitik dipilih berdasarkan beban yang dikira dari rumah dan daya galas tanah

Jangan lupa, selepas menukar lebar pita, mengira semula beratnya dan menyesuaikan jisim struktur dengan sewajarnya.

Bagaimana untuk mengira cubaan asas

Mengambil kira jisim asas dengan lebih baik dengan mengira jumlahnya: angka ini akan berguna untuk anda apabila mencurahkan asas: anda akan tahu berapa banyak untuk menempah konkrit atau berapa banyak bahan yang anda perlukan untuk membeli.

Semua data input sudah diketahui: ketinggian, lebar dan panjang pita. Anda membiak mereka, anda mendapat cubaan asas.

Sebagai contoh, marilah kita mengira volum asas untuk pita yang telah dikira sebelum ini: panjang 44 m, lebar 30 cm (0.3 m), ketinggian 1.75 m Multiply: 44 m * 0.3 m * 1.75 m = 23.1 m 3 . Malah, penggunaannya mungkin sedikit lebih besar: kira-kira 25 kiub. Pada angka ini, dan dibimbing apabila memesan konkrit.

Cubature base dikira berdasarkan dimensi (diandaikan) dimensi pita: panjang, tinggi dan lebar dengan mendarabkannya

Kalkulator mengira plat asas

Dengan kalkulator dalam talian ini anda boleh mengira jumlah konkrit, tetulang, papan acuan yang diperlukan untuk mengatur asas konkrit bertetulang reben. Juga, kalkulator akan membuat pengiraan komprehensif mengenai kos bahan. Sebelum memilih jenis asas, pastikan anda berunding dengan pakar, jika jenis ini sesuai untuk keadaan anda. Arahan untuk bekerja dengan kalkulator.

Apabila bekerja, beri perhatian khusus kepada unit ukuran data yang dimasukkan!

Jika kalkulator ternyata berguna untuk anda, sila klik pada satu atau lebih butang sosial. Ini akan membantu perkembangan laman web kami. Banyak terima kasih.

Arahan untuk bekerja dengan kalkulator

Kalkulator dalam talian ini akan membantu anda mengira:

 • kawasan asas bawah tanah (contohnya, untuk menentukan jumlah kalis air untuk menampung asas siap)
 • Jumlah konkrit yang diperlukan untuk mengisi seluruh yayasan dengan parameter tertentu. Oleh kerana jumlah konkrit yang diperintahkan mungkin sedikit berbeza dari yang sebenar, dan juga disebabkan oleh pengedap pada pengaliran, adalah perlu untuk memesan dengan margin 10%
 • bilangan tetulang, pengiraan automatik beratnya, berdasarkan panjang dan diameternya
 • Kawasan kerja dan jumlah kayu dalam meter padu dan papan
 • jumlah bahan yang diperlukan untuk penyediaan simen konkrit, pasir, kerikil
 • serta anggaran kos semua bahan binaan

Langkah 1: Pertama, pilih jenis asas berdasarkan projek anda. Kemudian nyatakan panjang, lebar, ketebalan, dan juga ketinggian pita asas. Berorientasikan dengan betul anda akan membantu skim-skim pelekat yang dilampirkan.

Langkah 2: Seterusnya, isikan medan untuk mengira tetulang dan acuan. Apabila mengira tetulang, adalah perlu untuk menentukan parameter sangkaan mengukuhkan masa depan. Untuk acuan, nyatakan dimensi papan yang dituai.

Langkah 3: Apabila mengira konkrit, perlu diingat bahawa jumlah simen yang diperlukan untuk menghasilkan satu meter padu konkrit adalah berbeza dalam setiap kes. Ia bergantung kepada jenama simen, jenama yang dikehendaki dari konkrit yang dihasilkan, dimensi dan perkadaran pengisi. Nilai piawai untuk perkadaran dan kuantiti simen, pasir dan batu dihancurkan diberikan untuk rujukan, seperti pengeluar simen biasanya mencadangkan. Anda boleh menukar nilai-nilai ini mengikut keperluan anda.

Langkah 4: Apabila mengira kos bahan binaan, ambil perhatian bahawa kos pasir dan runtuhan dalam kalkulator ditunjukkan setiap 1 tan. Dalam harga pembekal yang sama, harganya sering diisytiharkan setiap meter padu. Jadi anda perlu mengira semula harga per tan pasir dan runtuhan diri atau periksa dengan penjual. Walau bagaimanapun, pengiraan masih dapat membantu anda mengetahui anggaran kos untuk bahan binaan untuk menuangkan asas.

Apabila merancang, jangan lupa tentang dawai untuk tetulang tetulang, paku atau skru untuk kerja-kerja acuan, penghantaran bahan binaan, kos penggalian dan kerja pembinaan.

Asas pinggang dengan tangan sendiri

Yayasan itu adalah bahagian bawah bangunan atau struktur yang menerima beban dan menghantarnya ke tanah. Jenis asas yang paling popular untuk pembinaan rumah adalah asas jalur. Permohonan yang meluas dari asas reben ini adalah disebabkan oleh serba boleh dan kos yang berpatutan. Sebelum anda mula membina, anda perlu memilih antara asas reben cetek dan tertutup.

Asas reben tanah yang halus

Yayasan yang dikuburkan dangkal menjimatkan anggaran dan waktu. Dan kos buruh akan menjadi kurang, kerana untuk pembinaannya tidak akan memerlukan lubang pondasi yang mendalam. Asas semacam ini digunakan untuk reka bentuk kawasan kecil yang ringan:

 • rumah yang diperbuat daripada kayu
 • struktur konkrit berudara atau bangunan yang dibina daripada blok konkrit berudara konkrit dan buih yang ketinggiannya tidak melebihi 2 tingkat
 • Bangunan monolit dengan acuan tetap
 • bangunan kecil dibina daripada batu

Kedalaman dasar cetek adalah kira-kira setengah meter.

Yayasan reben tersembunyi

Yayasan sedemikian digunakan untuk membina struktur dengan dinding berat, lantai konkrit, bawah tanah atau garaj bawah tanah. Kedalaman penembusan yayasan mesti dikira terlebih dahulu. Pertama anda perlu menentukan tahap tanah beku, kemudian tolak 30 cm dan sudah pada kedalaman ini meletakkan asas.

Untuk membina asas yayasan sendiri, anda mesti terlebih dahulu merancang dengan tepat. Keperluan untuk pengiraan berhati-hati dijelaskan oleh hakikat bahawa yayasan itu adalah salah satu unsur yang paling penting dalam bangunan atau rumah. Kesilapan yang dibuat pada permulaan pembinaan boleh mencetuskan kesan negatif semasa operasi rumah.

Penandaan dilakukan, menerapkan atas dasar sempadan dalaman dan dalaman asas masa depan. Untuk ini, adalah lebih baik menggunakan pasak atau rod dari tali dan tali tetapi akan lebih berkesan menggunakan instrumen khas, seperti tahap laser. Ingatlah bahawa kesilapan besar dalam markup akan memberi kesan kepada kemunculan bangunan siap.

Untuk mencapai hasil yang ideal yang anda perlukan:

 • tentukan paksi struktur yang didirikan
 • menggunakan bob panjang untuk menentukan sudut, dari sudut pada sudut 90 darjah, tarik tali kepada dua lagi sudut struktur
 • dengan bantuan gon untuk menentukan satu sudut lagi
 • Semak sudut, dengan fokus pada pepenjuru. Jika ujian memberikan hasil yang positif - tarik tali di antara mereka
 • mengambil tanda dalaman, menyimpang dari penanda luar dengan jarak ketebalan asas masa depan

Apabila selesai dengan tanda, perhatikan perubahan permukaan di tapak pembinaan dan pilih titik terendah untuk membaca kedalaman parit dan tidak termasuk perbezaan ketinggian asas. Jika bangunan dirancang untuk menjadi kecil, kedalaman penggalian boleh menjadi 40 cm.

Peranti bantal dan kalis air berasaskan pita

Di atas parit yang telah siap hendaklah diletakkan kusyen pasir dengan penambahan batu kelikir. Ketinggian yang dianjurkan setiap lapisan ialah 120-150 mm. Selepas ini, setiap lapisan mesti dituangkan dengan air dan dipadatkan untuk meningkatkan kepadatan. Untuk mengasingkan bantal siap, anda perlu meletakkan filem kalis air yang kukuh di atasnya.

Pemasangan tiang bawah tanah

Formwork biasanya dibuat dari papan yang dirancang berjumlah kira-kira 40-50 mm tebal. Anda boleh menggunakan slate untuk tujuan ini.

Apabila membina acuan, pantau menegak. Ketinggian yang dianjurkan dari bingkai di atas tanah adalah 30 cm. Ia perlu untuk membina sebuah pangkalan kecil. Paip konkrit aspal diletakkan di dalam acuan untuk memasuki sistem pembetungan dan bekalan air.

Lay filem polietilena antara konkrit dan acuan, ini akan melindungi acuan dari pencemaran.

Peringkat seterusnya adalah pemasangan tetulang. Tetulang keratan rentas 10-12 mm mengikat wayar mengikat tertentu supaya pihak sama dengan sel-sel persegi 30-40 cm. Tetulang boleh sama ada keluli atau gentian kaca.

Ia tidak disyorkan untuk menggunakan mesin kimpalan untuk mengikat kelengkapan untuk mengelakkan kakisan di tempat kimpalan. Apabila meletakkan tetulang dalam parit, perhatikan lekapan dari tepi. Jarak yang disyorkan ialah 50 mm.

Selanjutnya adalah perlu untuk menyediakan ventilasi ruang bawah tanah dan menyediakan bukaan teknologi untuk memasukkan komunikasi ke dalam bangunan. Ambil sekeping simen asbestos atau paip plastik dan mengikatnya ke perlawanan.

Melepaskan asas jalur dengan konkrit

Isi borang dengan konkrit secara beransur-ansur. Ketebalan lapisan adalah 15-20 cm, untuk mengelakkan lompang dan meningkatkan kekuatan keseluruhan, merangsang lapisan dengan alat khas - penguat kayu, atau penggetar yang mendalam.

Anda boleh memesan campuran konkrit siap pakai dari kilang atau membuatnya sendiri dengan pengadun konkrit. Bahagian yang dicadangkan bagi simen, pasir dan kerikil adalah seperti berikut: 1: 3: 5.

Lapisan tidak sepatutnya berbeza dalam komposisi. Dalam cuaca sejuk, ia perlu menggunakan pemanas konkrit dan adunan tahan beku, dalam cuaca panas - untuk konkrit air dengan air.

Pada akhir menuangkan konkrit, ia mesti ditutup dengan filem untuk mengelakkan pengeringan dan cuti untuk mendapatkan kekuatan sekurang-kurangnya 2 minggu.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 1 =