Pengiraan bumbung dari logam

Ciri pengiraan bumbung logam di bumbung

Jubin logam adalah antara bumbung moden, mudah dipasang dan estetik. Untuk membeli bahan yang diperlukan, perlu mengira bumbung logam di atas bumbung dengan betul.

Prinsip asas mengira bumbung

Pengilang dalam ciri teknikal bahan biasanya menunjukkan dua lebar: umum dan berguna (bekerja). Kawasan yang berguna, sebagai peraturan, adalah 1.11 meter. Untuk mengira bilangan baris menegak bumbung yang diberikan, lebar maksimum cerun mesti dibahagikan dengan lebar kerja lembaran. Nilai terhasil dibundarkan. Prinsip pengiraan ini membolehkan anda mengambil kira bahawa lembaran dipasang bertindih.

Kemudian anda perlu mengira panjang barisan menegak dan bilangan lembaran yang diperlukan. Dalam kes ini adalah perlu untuk melipat:

 • panjang jalan (jarak dari tebing ke rabung, dari titik bawah jalan ke atas);
 • saiz yang tidak terjual dari buaian;
 • saiz pertindihan.

Saiz atap cucur biasanya 40-50 mm. Nilai yang tepat dipilih berdasarkan ketebalan logam dari mana jubin logam dibuat dan tahap ketegaran profil. Haggakan cornice merupakan unsur penting bumbung, kehadirannya memungkinkan untuk menghalang kelembapan (salji, air hujan) dari masuk ke dalam bumbung, serta ke tempat-tempat di mana bumbung dan dinding struktur bersebelahan.

Bertindih menegak lembaran bumbung adalah 150-250 mm. Parameter ini dipilih berdasarkan ciri-ciri material dan sudut bumbung sebelum mengira jumlah bumbung logam di bumbung. Bumbung dengan cerun yang sedikit memerlukan kalis air bertambah baik dan kekuatan lapisan penamat, yang mesti menahan beban operasi yang tinggi. Untuk tujuan ini, bahan lembaran diletakkan di bumbung tersebut dengan bertindih maksimum.

Semakin besar sudut kecenderungan, semakin kecil tumpang menegak, sementara itu mestilah sekurang-kurangnya 120 mm.

Bagaimana untuk mengurangkan jumlah sisa?

Apabila mengira bahan bumbung, hasil yang tepat yang dihasilkan adalah bulat. Perbezaan antara nilai bulat dan hasil asal menunjukkan saiz baki bahan yang tidak akan digunakan. Sekiranya logam digunakan untuk pemasangan pada bumbung yang telah siap, maka perlu bermula dari parameter skatenya.

Pengiraan bumbung logam di atas bumbung di peringkat merancang pai bumbung menjadikannya mungkin untuk menyesuaikan saiz tanjakan supaya jumlah sisa adalah minimum. Untuk tujuan ini, bumbung segi empat tepat boleh dibesarkan dengan saiz peti, yang menonjol di luar pedimen. Pemasangan di bawah bahan bumbung pinggul adalah untuk membetulkan sudut cerun pinggang segitiga.

Apabila mengira bahan bumbung, perlu mengambil kira lebar elemen rabung. Bilah dengan bilah yang luas (16.5 sentimeter) akan dapat membantu menutup jurang di antara bumbung atap dan rabung, jika saiz helaiannya tidak cukup untuk 3-5 sentimeter ke lokasi standard. Saiz tanjakan boleh ditingkatkan atau dikurangkan dengan melaraskan penyingkiran fillet oleh tepi (papan yang memanjangkan kaki pengganti dan membentuk tidak terjual). Sekiranya ia merupakan persoalan membina bumbung pinggul, kepalanya mesti dipindahkan dari dinding satu jarak dari semua pihak.

Banyak pengeluar menyedari bahan bumbung bukan sahaja dengan kepingan panjang tetap, tetapi juga bersedia untuk memotong helaian ke saiz yang ditetapkan. Perintah individu membolehkan anda melancarkan penutup bumbung tanpa tumpang tindih menegak, kerana panjang lembaran itu akan sesuai dengan panjang tanjakan dalam jumlah tunjang overhang cornice. Perkhidmatan semacam itu biasanya memerlukan panggilan pakar-gauger. Panjang lembaran minimum ialah 70 cm, panjang maksimum ialah 8 meter.

Kelebihan memasang bumbung dengan bumbung logam, dipotong untuk pesanan, termasuk pengurangan yang signifikan dalam jumlah sisa dan peningkatan prestasi bumbung. Antara keburukan adalah faktor berikut:

 • cadar yang lebih panjang daripada 4.5 meter jauh lebih sukar untuk dihantar dan disimpan, tidak seperti yang standard;
 • kepingan panjang yang meningkat lebih sukar dipasang, kerana mereka memerlukan banyak usaha untuk mengangkat dan membetulkan pemasangan sebelum penetapan.

Adalah disyorkan untuk memasang bumbung lembaran jubin logam 4 - 4.5 meter panjang.

Pengiraan bumbung logam di atas bumbung dengan gelang segi empat tepat dilakukan dalam beberapa peringkat:

 • panjangnya masing-masing diukur;
 • saiz hamparan ditambah kepada hasil;
 • panjang rabung diukur;
 • pengiraan bilangan baris bahan sepanjang lebar cerun dibuat: lebar cerun (di atas rabung) dibahagikan dengan lebar kerja lembaran, hasilnya dibulatkan;
 • Pengiraan bilangan helaian sepanjang panjang dilakukan dengan mengambil kira pertindihan menegak.

Jika skate tidak simetris, maka untuk skema ini, pengiraan dilakukan untuk setiap daripada mereka, maka hasilnya dijumlahkan.

Jika anda ingin mengira jumlah bumbung logam untuk bumbung yang patah, pengiraan dilakukan untuk setiap pesawat individu.

Untuk mengira bahan bentuk yang kompleks, adalah disyorkan untuk menggunakan program khas. Jika pengiraan dilakukan secara manual, perlu membuat lukisan pada kertas milimeter, memerhatikan skala dan tidak melupakan pertindihan membujur dan melintang yang diperlukan. Seluruh kawasan harus ditutup dengan jubin logam.

Skates bumbung yang kompleks biasanya mempunyai bentuk segitiga atau trapezoid. Tanpa lukisan, sukar untuk mengira dimensi tepat mereka. Dengan pengiraan bebas daripada jumlah bahan yang diperlukan, seseorang harus mengambil kira peraturan umum: jumlah kawasan lembaran yang diperlukan pada bumbung bentuk kompleks adalah lebih kurang 18-20% lebih besar daripada luas angka geometri cerun.

Pengiraan elemen tambahan dan pengikat

Sebagai tambahan kepada bahan, pemasangan bumbung memerlukan penggunaan elemen tambahan:

 • skate (separuh bulatan atau rata);
 • angin atau jalur akhir;
 • endow (bawah dan atas);
 • bar persekitaran;
 • batang tirai;
 • tali penjaga salji.

Panjang standard dobor adalah 2 meter. Untuk mengira bilangan yang diperlukan, diperlukan untuk mengukur dimensi tempat bumbung di mana mereka akan dipasang. Ia harus diambil kira bahawa tumpang tindih unsur-unsur rabung, bilah kencang dan angin tidak kurang dari 100 mm, dan hujung - 300 mm. Oleh itu, panjang rabung hendaklah dibahagikan dengan 1.9, dan hasil yang terhasil perlu dibulatkan ke atas. Dengan cara yang sama, bilangan elemen tambahan lain dikira.

Memandangkan bagaimana untuk mengira bumbung logam di atas bumbung, kita tidak boleh melupakan pengikat. Bahan ini dipasang pada skru mengetuk sendiri sebanyak 4.8 × 35 mm atau 4.8 × 29 mm. Rata-rata, apabila memasang jubin logam, 7 pemotong diri setiap 1 sq.m. bumbung. Skru sendiri mengetuk dijual dalam pakej sebanyak 250 keping setiap satunya.

Pemasangan unsur-unsur tambahan dilakukan dengan bantuan skru mengetuk sendiri 4.8 × 70 mm. Pengancing satu meter berjalan elemen tambahan memerlukan penggunaan 6 skru. Unsur-unsur pengikat sedemikian direalisasikan dalam pakej sebanyak 100 keping setiap satu.

Pengiraan betul bumbung logam di atas bumbung - bagaimana untuk mengira secara bebas dan berkesan

Populariti logam adalah kerana estetika, kebolehpercayaan dan kemudahan pemasangan. Perolehan jumlah bahan yang diperlukan dijalankan selepas pengiraan yang berhati-hati.

Prinsip mengira bumbung logam untuk bumbung

Untuk memahami bagaimana untuk mengira bumbung logam, adalah penting untuk mengenali prinsip-prinsip utama proses ini. Dokumentasi teknikal yang disertakan biasanya mengandungi petunjuk lebar keseluruhan dan berguna produk. Penunjuk kawasan berguna biasanya diberikan sebagai 1.11 m Apabila mengira jubin bumbung, iaitu baris tegak bahan, lebar maksimum cerun dibahagikan dengan parameter lebar kerja pada lembaran. Hasilnya dibundarkan. Dalam kes ini, kemungkinan meletakkan lembaran bertindih.

Selanjutnya, panjang baris menegak dikira dan berapa banyak helaian diperlukan secara umum. Ini membayangkan penambahan panjang kasut (jarak antara cornice dan rabung, antara titik bawah dan atas), saiz yang tidak terjual dari atap dan saiz pertindihan. Untuk saiz gua yang tidak terjual terutamanya mengambil 40-50 mm: angka ini secara langsung dipengaruhi oleh ketebalan lembaran logam yang digunakan untuk membuat jubin logam. Juga, saiz hamparan bergantung kepada ketegaran profil.

Kepentingan lampung cornice cukup besar, kerana ia menghalang pengaruh kelembapan atmosfera pada rongga dalaman bumbung. Di samping itu, perlindungan memerlukan kawasan di mana bumbung disambungkan ke dinding bangunan. Saiz bertindih menegak biasanya dalam lingkungan 150-250 mm: ini dipengaruhi oleh ciri-ciri material dan tahap cerun bumbung. Ia dipilih sebelum pengiraan jumlah bahan yang diperlukan.

Di atas bumbung dengan kecenderungan yang sedikit akan memerlukan kalis air tambahan dan penggunaan lapisan penamat yang lebih tahan lama: dalam kes ini, terdapat peningkatan beban operasi pada struktur. Pada dasarnya ini direalisasikan kerana tumpang tindih terhebat ketika meletakkan bahan lembaran. Secara umum, parameter bertindih menegak secara langsung bergantung kepada sudut kecenderungan (nilai minima ialah 120 mm).

Mengharapkan bumbung logam di atas bumbung, membulatkan hasil yang tepat. Perbezaan antara saiz sebenar dan bulat menunjukkan bahan yang akan terbuang. Jika tugas itu, bagaimana untuk mengira jubin logam untuk ikan pari yang sudah siap, maka dimensi sebenar mereka diambil kira. Menjalankan pengiraan walaupun sebelum bumbung dibina, memungkinkan untuk membetulkan batu bumbung bumbung, yang dengan ketara mengurangkan jumlah sisa. Dalam hal bumbung segiempat tepat, ini dicapai dengan meningkatkan saiz peti, yang melampaui pedimen. Pelarasan bumbung pinggang dilakukan dengan mengubah sudut cerun pinggul segitiga.

Sebelum anda mengira logam, anda mesti mengambil kira lebar rabung. Sekiranya ia mempunyai bilah yang luas (16.5 cm), ia memungkinkan untuk merangkumi jurang dari lembaran bumbung ke rabung. Oleh itu, keadaan diselesaikan apabila lembarannya 3-5 cm lebih pendek daripada lukisan yang diperlukan. Peningkatan atau pengurangan di cerun juga boleh dicapai dengan menukar tunjang fillet di tepi: papan yang dipanggil digunakan untuk memanjangkan kaki yang melangkah dan melengkapkan yang tidak terjual. Di bumbung pinggul, apabila mengalihkan bilah-bungkus di atas tepi dinding, jarak yang sama harus dipatuhi.

Pengiraan bilangan dan panjang kepingan

Selalunya apabila membeli bahan bumbung, ia boleh memotong helaian kepada dimensi yang diperlukan. Dalam kes ini, pertindihan menegak boleh dielakkan, kerana panjang helaian itu akan merangkumi kedua-dua panjang jalan dan saiz bujur yang tidak terjual dari kornea. Untuk merealisasikan kaedah ini, pakar-zamerschik dipanggil ke tempat kerja pembinaan. Panjang kepingan boleh berbeza-beza antara 70-800 cm.

Kelebihan jubin logam potong di bawah pesanan adalah pengurangan maksimum dalam peratusan bahan buangan dan meningkatkan parameter teknikal pai bumbung.

Dalam kaedah ini terdapat juga kekurangan:

 1. Penyimpanan lembaran yang sangat panjang menyebabkan kesukaran tambahan. Produk standard dalam hal ini lebih mudah.
 2. Lembaran yang melebihi 4.5 m agak rumit dalam meletakkan: kebimbangan ini kedua-dua pemasangan mereka dan penetapan yang betul. Bahan yang paling mudah dalam hal ini ialah 4-4.5 m panjang.

Bagaimana mengira bahan untuk bumbung dengan betul

Pengiraan jumlah bumbung logam pada bumbung nada jenis segi empat tepat dilakukan dalam beberapa peringkat:

 1. Panjang setiap jalan diukur.
 2. Hasilnya ditambah dengan saiz yang tidak terjual.
 3. Ukur skate.
 4. Bilangan baris dikira, dengan mengambil kira lebar cerun: untuk ini, ia mesti dibahagikan kepada parameter lebar kerja lembaran. Hasilnya dibundarkan.
 5. Apabila mengira bilangan helaian sepanjang panjang, pertindihan menegak akan diambil kira. Dalam kes asimetri condong, masing-masing dikira secara berasingan, dan keputusan yang diperoleh dijumlahkan.

Bagi bumbung yang rosak, setiap pesawatnya perlu dikira secara berasingan. Secara umum, dengan adanya bentuk kompleks untuk mengira jumlah logam di atas bumbung akan membantu program khas. Semasa melakukan prosedur secara manual, disarankan untuk menggunakan kertas milimeter, dengan pematuhan skala yang diperlukan dan mengambil kira pertindihan yang diperlukan bagi jenis melintang dan membujur.

Skates kompleks sering mempunyai bentuk segi tiga atau trapezoid: kehadiran pengiraan lukisan dalam kes ini adalah wajib. Apabila mengira kepingan bumbung logam di atas bumbung secara berasingan, adalah penting untuk mematuhi peraturan am bahawa jumlah kawasan bahan sentiasa lebih besar daripada keseluruhan kawasan lumbung bumbung bentuk yang rumit oleh 18-20%.

Bagaimana untuk mengira elemen tambahan dan pengikat

Bersama bahan bumbung, susunan bumbung memerlukan beberapa unsur tambahan:

 • Kuda itu.
 • Plat angin, tepi dan akhir.
 • Endova.
 • Kapelnik.
 • Papan untuk pemegang salji.

Elemen-elemen tambahan mempunyai panjang standard 2 m Apabila mengira nombor tepat mereka, bahagian bumbung diukur, di mana mereka akan dipasang. Dalam kes ini, skate, cornice dan bar angin bertindih dari 100 mm, dan lembah - 300 mm. Panjang rabung dibahagikan dengan 1.9, diikuti dengan membulatkan hasilnya ke atas. Dengan cara yang sama unsur-unsur lain dikira.

Apabila mengkaji persoalan bagaimana mengira bumbung logam di atas bumbung, ia juga penting untuk mengingati pengikat. Ini adalah persoalan mengetuk sendiri 4,8 x 35 mm atau 4,8 x 29 mm. Biasanya, apabila menggunakan jubin logam untuk setiap 1 m2, 7 skru diperlukan: satu pakej mengandungi 250 keping. Unsur-unsur tambahan diperbaiki dengan skru mengetuk sendiri 4.8x70 mm, 6 keping setiap elemen. Dalam satu pakej terdapat 100 pengikat seperti itu.

Kalkulator untuk mengira bumbung dari logam

Pelaksanaan operasi penyelesaian dilakukan tanpa gagal, terutama ketika membeli bahan finishing dan bumbung yang mahal. Ini membolehkan bukan sahaja untuk menjimatkan wang untuk pembelian bahan, tetapi juga untuk menjalankan penamat, tanpa menjadi terganggu oleh pencarian untuk lot yang diperlukan, sekiranya kekurangan.

Bumbung logam kalkulator dalam talian di bumbung membolehkan anda mengira bahan mengikut saiz kerja bumbung jenis yang paling biasa.

Apabila mengira kalkulator, satu formula mudah digunakan, dengan mengambil kira jumlah keseluruhan bumbung dan saiz kerja kunci jubin logam. Untuk pengiraan, anda perlu memilih jenis bumbung di medan yang sesuai.

Seterusnya, mengikut jenis yang dipilih, anda perlu memasukkan parameter: panjang tanjakan, lebar tanjakan, ketinggian bumbung, panjang rabung, dan lain-lain.

Selepas anda perlu menetapkan saiz helaian dan jumlah bertindih dengan mana ia akan dipasang di permukaan bumbung. Perlu diingatkan bahawa parameter bumbung dimasukkan dalam meter, dan dimensi jubin logam dalam sentimeter.

Akibatnya, program dalam talian akan mengira jumlah keseluruhan helaian yang diperlukan untuk menutup permukaan bumbung. Untuk nilai yang diperoleh, disyorkan untuk menambah 5-10% bahan. Jumlah ini cukup untuk menampung kemungkinan kecacatan atau masalah semasa pemasangan yang berkaitan dengan kerosakan pada helai logam.

Dimensi dan dimensi kepingan logam

Apabila menjalankan pengiraan, hanya dimensi berguna untuk makanan yang boleh dimakan adalah sangat penting

Jubin logam adalah bahan bumbung berprofil dan lembaran keluli, aloi aluminium dan tembaga. Profil dilakukan dengan tekanan sejuk. Untuk melindungi bahan pada permukaan logam, lapisan perlindungan polimer digunakan.

Gelombang pada jubin mempunyai kenaikan lancar dan titisan tajam, yang meningkatkan cerun hujan dalam bentuk hujan dan salju.

Ubin yang diperbuat daripada logam digunakan secara meluas untuk melindungi bumbung nada dari mana-mana jenis. Ujian praktikal telah membuktikan bahawa pancaran itu juga bertolak ansur dengan persekitaran yang tidak agresif dalam julat suhu -50 hingga 50 ° C.

Apabila pemasangan dalam keadaan yang lebih agresif, penggunaan jubin khas dengan lapisan pelindung yang diperkuat adalah disyorkan.

Apabila memasang apa-apa jenis jubin, adalah penting untuk mematuhi teknologi pemasangan, melindungi dermaga, slit dan titik pengikat kepingan. Untuk melindungi kawasan ini menggunakan cat khas.

Berat, panjang dan lebar jubin adalah seperti berikut:

 • Graviti spesifik 1 m2 tidak lebih dari 4.5-5 kg, yang memungkinkan untuk memasang bahan di atas bumbung tanpa menguatkan sistem gantungan. Ini mengurangkan kos mendirikan dan menamatkan bumbung beberapa kali, terutamanya apabila dibandingkan dengan jubin seramik, beratnya lebih dari 30 kg setiap 1 m2.
 • Profil panjang - berbeza dari 80 hingga 800 cm, bergantung kepada pengilang. Adalah penting bahawa panjangnya sentiasa berganda 5 sentimeter. Maksudnya, jumlah keseluruhan lembaran boleh menjadi 350, 355, 360 cm, dan lain-lain. Lembaran yang paling popular adalah 222, 223, 362, 363 cm panjang. Panjang tumpang tindih dalam kes ini adalah 12 dan 13 cm, masing-masing.
 • Lebar profil bergantung kepada pengilang. Permintaan luas digunakan untuk melebarkan lebar kerja 116, 118 dan 119 cm dengan tumpang tindih 6, 8 dan 9 cm masing-masing. Daun sedikit kurang popular dengan lebar 114, 115 dan 118.5 cm.
 • Ketinggian profil - ketinggian gelombang bergantung kepada pengumpulan dan reka bentuk lembaran. Rata-rata adalah 20 hingga 50 mm dengan kenaikan 330-350 mm.

Apabila mengira bumbung dari jubin logam dengan menggunakan kalkulator dalam talian, anda perlu memasangkan panjang keseluruhan profil dan anggaran panjang dan lebar. Saiz tumpang tindih bergantung kepada dimensi keseluruhan profil dan ditunjukkan dalam arahan untuk produk yang akan dibeli.

Formula untuk mengira kawasan bumbung

Rumusan asas diperlukan untuk mengira kawasan bumbung

Pengiraan jumlah logam, sebagai tambahan kepada kalkulator khas, boleh dilakukan secara manual. Untuk melakukan ini, adalah perlu untuk mengukur parameter bumbung dan, dengan menggunakan formula geometri ringkas, kirakan kawasannya.

Pertama, anda perlu mengukur panjang sinaran. Adalah penting untuk memahami bahawa adalah perlu untuk mengukur sinar, dan bukannya panjang rumah. Selanjutnya, lebar tanjakan dari rabung ke hujung tak terjaganya cornice diukur.

Jika bumbung mempunyai bentuk yang kompleks (pinggul, mansard), maka semua unsur diukur secara berasingan. Sebagai contoh, jenis bumbung pinggang mempunyai dua sepasang tali sepasang segi tiga dan trapezoid. Bumbung Mansard terdiri daripada dua kasut yang sama, yang berasal dari rabung dan dua kasut berpadanan, yang berakhir dengan hamparan kornea.

Maksudnya, tugas utama dalam pengukuran manual ialah memecahkan permukaan bumbung ke dalam elemen geometri mudah. Ini akan membolehkan pengiraan tanpa menggunakan formula rumit.

Untuk mengira kawasan setiap cerun individu, formula berikut harus digunakan:

 • Segitiga - untuk tanjakan dengan sisi yang sama, kawasan tersebut dikira dengan formula: S = AB / 2, di mana A dan B adalah panjang sisi jatuh ke pangkalan. Untuk cerun bentuk yang salah, gunakan yang berikut: S = AH / 2, di mana A adalah panjang asas, dan H adalah ketinggian dari bahagian atas ke bawah.
 • Trapezium - S = (A + B) H / 2, di mana A ialah panjang tanjakan, B ialah lebar tanjakan, H ialah ketinggian atau jarak dari permulaan rabung hingga akhir cerangan.
 • Sudut segi empat ialah S = AB, di mana A adalah panjang, dan B ialah lebar cerun, masing-masing.

Rumus-rumus ini adalah yang paling mudah digunakan dan digunakan dalam penyusunan kalkulator jubin logam. Dengan bantuan mereka, anda boleh mengira kawasan benar-benar apa-apa bumbung.

Mengira bilangan helai tenunan

Pengiraan jumlah panel bagi Adamante kayap

Selepas mengira kawasan setiap elemen bumbung, anda boleh mula mengira berapa banyak jubin logam yang anda perlukan di atas bumbung. Ini boleh dilakukan dengan menggunakan dua kaedah.

Dalam kes pertama, pengiraan boleh dilakukan untuk setiap elemen secara berasingan. Ini akan membantu menyelamatkan sejumlah bahan, kerana untuk setiap elemen individu akan dibeli ubin logam dengan panjang tertentu.

Kaedah kedua membolehkan anda mengira bilangan helaian yang diperlukan berdasarkan jumlah kawasan bumbung. Pendekatan ini lebih cepat, tetapi kepada nilai yang diperoleh, kami mengesyorkan untuk menampung 10 hingga 15% bahan.

Kami mengesyorkan untuk menghabiskan sedikit masa, tetapi menjalankan operasi penyelesaian dengan cara yang pertama. Ini akan memberikan hasil yang terjamin. Sekiranya perlu, anda boleh membuat skim anggaran untuk lebih tepat mewakili lokasi setiap elemen di permukaan.

Untuk mengira kuadratur lembaran jubin, formula standard digunakan: S = AB, di mana A dan B adalah panjang dan lebar yang berguna bagi setiap helaian. Selanjutnya, kawasan bumbung hendaklah dibahagikan kepada kawasan daun dan dibundarkan kepada nilai yang lebih tinggi.

Akibatnya, kami mendapat jumlah kepingan jubin yang diperlukan untuk menampung kawasan tertentu. Perlu difahami bahawa apabila mengira kawasan lembaran anda perlu mengambil hanya dimensi yang berguna, kerana baki bahagian keseluruhan akan pergi ke elaun mendatar dan menegak.

Semua formula di atas boleh dilihat dalam gambar di atas dengan semua komen yang diperlukan. Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan mengenai operasi kalkulator jubin logam, anda harus menghubungi pentadbiran tapak melalui borang maklum balas.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 1 =