Pengiraan bumbung gable – 314167.info

Pengiraan bumbung gable

Pengiraan bahan dan kawasan bumbung gable

Pembinaan rumah adalah projek yang sangat bertanggungjawab dan mahal, dan salah satu langkah yang paling sukar dan mahal ialah pembinaan bumbung. Pengiraan yang betul di kawasannya dapat mengurangkan kos ereksinya dengan ketara. Dalam hal ini, perlu memahami dengan jelas prosedur dan metodologi untuk mengira kawasan bumbung. Langkah pertama ialah menentukan jenis bumbung yang mana pengiraan akan dilakukan. Setiap orang yang mencari jawapan kepada persoalan bagaimana untuk mengira bumbung gable akan mendapat manfaat daripada artikel kami.

Untuk hari ini, jenis bumbung berikut dibezakan, yang berbeza dalam pembinaannya:

 • satu peringkat;
 • gable;
 • gable;
 • separuh denda;
 • jenis mansard;
 • bumbung pinggul;
 • Spike 4 nada.

Terlepas dari jenis bumbung, apabila membeli bahan binaan, ketepatan perhitungan sangat penting. Memandangkan kecenderungan kenaikan harga yang berterusan untuk semua bahan binaan, penentuan kawasan bumbung yang tepat akan menjadi cara yang berkesan untuk menjimatkan wang. Dan kaedah pengiraan itu sendiri tidak begitu rumit, ia memerlukan perhatian, pengetahuan mengenai geometri kursus sekolah, pengetahuan tentang parameter geometri bangunan dan rabung, serta nama-nama yang betul dari struktur bumbung.

Pilihan bumbung yang paling popular pada hari ini adalah empat yang menonjol, yang mengandaikan adanya 4 tanjakan yang terletak di sudut ke pangkalan. Untuk mengira kawasan bumbung gable yang kami perlukan:

 • kirakan nilai ini untuk setiap cerun;
 • tambah nilai yang diperolehi.

Sangat penting untuk menyemak hasil pengiraan anda beberapa kali, jika tidak, anda boleh mendapatkan lebihan atau kekurangan bahan binaan.

Dalam kebanyakan kes, semua syarikat pembinaan dan reka bentuk mempunyai data awal mereka unjuran bumbung, iaitu kawasan asas di bawahnya. Sebelum memulakan kerja pengiraan, kami membahagikan zon unjuran ke dalam komponen mudah angka: trapezoid, segitiga, segi empat dan segiempat. Formula untuk mengira kawasan setiap angka ini diketahui oleh setiap murid sekolah, jadi memerlukan sedikit masa untuk mendapatkan hasil dengan bantuan kalkulator. Dengan mengambil kira bahawa setiap unsur unjuran adalah satu sudut, perlu untuk mengalikan kawasannya dengan kosine yang diterima dari sudut cerun. Selepas menambah semua hasil yang diperoleh, kami memperolehi kawasan bumbung empat-cerun. Seperti yang dapat dilihat dari penerangan, untuk mengira nilai ini tidak akan menyebabkan kesulitan khusus untuk orang yang mempunyai tahap pengetahuan purata mengenai kursus geometri sekolah. Atas sebab ini, banyak pembina menyerahkan fungsi untuk memenuhi tugas-tugas yang bertanggungjawab kepada pekerja pengeluaran mereka: pengawas, penyelia teknikal dan pekerja kejuruteraan dan teknikal yang lain.

Salah satu syarat penting ialah pengeluaran pengiraan di atap, dan bukannya tepi pembinaan, jika tidak, hasilnya tidak betul.

Kawasan bumbung gable dikira mengikut peraturan berikut:

 • perlu mempertimbangkan bidang-unsur berikut: saluran pengudaraan, cerobong asap, loteng dan tingkapnya;
 • panjang tanjakan diukur dari bahagian bawah rabung ke bahagian atas tebing;
 • Untuk parapets, overhangs dan firewalls, tambahkan 5% daripada panjang;
 • untuk mengira penggunaan bahan binaan yang diperlukan, anda perlu mengetahui jenis bumbung, kerana masing-masing mempunyai kadar penggunaannya sendiri;
 • apabila ditutup dengan jubin bitumen atau bahan roll, panjang kasut akan berkurangan sekurang-kurangnya tujuh puluh sentimeter.

Harus diingat bahawa bahan roll adalah pilihan paling ekonomis untuk bumbung dengan bentuk yang kompleks. Mereka sesuai dengan sempurna di hampir mana-mana permukaan, pemasangan mereka tidak sukar dan berlaku dalam masa yang sesingkat mungkin.

Perolehan bahan bumbung disertai dengan perbelanjaan kewangan yang ketara, pengoptimuman yang dapat menyelamatkan sejumlah besar wang. Atas sebab ini, apabila mengira kawasan bumbung 4 yang dibina untuk pembelian bahan bumbung, adalah perlu untuk mempertimbangkan ciri-ciri berikut:

 1. Salutan slate. Untuk mengira persegi sabak bumbung di bawah perlindungan jelas perlu tahu dimensi rumah dan lebar siap dibina tidak terjual. Mengetahui parameter ini, seseorang dengan mudah boleh mengira nilai yang dikehendaki oleh formula: panjang rumah mesti dilipat dengan lebar dua unjuran, dan kemudian didarab dengan jumlah lebar rumah dan dua overhangs dan lebar didarabkan dengan kosinus sudut kecondongan cucur atap. Apabila membeli slate, harus diingat bahawa lembarannya bertindih, sehingga margin kecil sebanyak 5% dari total akan diperlukan.
 2. Meliputi logam. Untuk menghitungnya, anda perlu mengetahui panjang penjerpasan cornice sepanjang keseluruhan perimeter bangunan, panjang rabung sepanjang bumbung keseluruhan, dimensi geometri rumah, panjang hujung dan semua adjacencies. Apabila memasang kepingan logam ubin meninggalkan sehingga 15% untuk memotong, jadi anda harus membuat pembelian dengan mengambil kira faktor margin yang diperlukan.
 3. Salutan bahan lembut dan roll. Varian yang paling biasa dari susunan bumbung untuk empat skate. Formula reka bentuk kawasan perlindungan adalah serupa dengan yang dihasilkan untuk salutan batu permata, dengan mengambil kira kos tambahan untuk lembah dan kuda.

Dengan menggunakan metodologi yang mudah untuk mengira formula di atas, anda boleh mendapatkan hasil yang boleh dipercayai, yang, dengan pendekatan yang kompeten, ditukarkan kepada wang yang disimpan pada pembelian bangunan dan bahan bumbung.

Betul untuk membuat pengiraan bumbung empat cerun

Apabila membina sebuah rumah persendirian, anda boleh menggunakan pelbagai struktur bumbung. Segala-galanya bergantung pada saiz bangunan, tujuannya, keupayaan kewangan anda dan keadaan cuaca di rantau ini. Sebagai contoh, untuk bangunan ekonomi kecil, bumbung tunggal-dek mudah digunakan. Bagi sebuah rumah persendirian, ia patut mengambil sesuatu yang lebih cekap dan cantik, sebagai contoh, bumbung dengan empat cerun. Pilihan ini digunakan agak kerap, terutamanya jika "kotak" rumah adalah persegi. Tetapi reka bentuk sedemikian boleh agak rumit. Dan bagaimana dengan betul membuat pengiraan bumbung empat cerun? Katakanlah.

Pengiraan bumbung gable - konsep umum

Pertama sekali, adalah perlu untuk memahami pembinaan bumbung atap dan jenisnya. Pandangan umum boleh diperoleh berdasarkan nama tersebut. Di bumbung ini, empat landasan digunakan sekali gus. Jenis berikut berbeza:

Jenis bumbung gable

 1. Shatrovaya. Pilihan ini boleh dipanggil bumbung empat cerun klasik. Reka bentuk ini mempunyai cerun segi tiga yang berkumpul di satu titik di bahagian atas bumbung. Bumbung hipped digunakan terutamanya dalam pembinaan bangunan persegi.
 2. Pinggul. Dalam kes ini, kedua-dua belah segi tiga, dan dua yang lain adalah trapezoid. Pembinaan bumbung ini lebih biasa daripada bumbung hipped. Pilihan ini paling sering digunakan jika anda ingin membuat loteng.

Setiap jenis bumbung gable mempunyai subspesiesnya sendiri. Terdapat pembinaan yang kompleks dan mudah. Tetapi dalam mana-mana, sangat penting untuk membuat pengiraan yang betul pada bumbung empat cerun, ini bergantung kepada ketahanan dan kebolehpercayaannya.

Bumbung dengan empat sinar mempunyai kelebihannya. Sebagai contoh, di bawah bumbung itu terdapat banyak ruang yang akan dilindungi dari fenomena atmosfera dan sejuk. Akibatnya, anda akan mempunyai bilik percuma yang boleh digunakan untuk menyimpan benda atau hidup. Di samping itu, sistem kekuda itu sendiri agak kuat, seperti bumbung mampu menahan beban berat.

Jika kita bercakap tentang kekurangan, maka pertama-tama ia perlu menyebut kerumitan reka bentuk. Sekiranya anda bandingkan dengan bumbung pelana atau gable, maka semasa pembinaan, anda perlu mempunyai kemahiran dan kebolehan tertentu. Oleh itu, paling kerap, apabila mendirikan bumbung empat cerun, mereka menggunakan bantuan profesional.

Membina rumah, "kotak" yang dibuat dalam bentuk persegi, sangat kerap memilih bumbung yang terdiri daripada empat skate. Tetapi walaupun dengan struktur yang berbeza, varian bumbung ini agak boleh diterima. Bumbung empat tingkat itu kukuh dan boleh dipercayai, selain itu, ia dapat menghiasi rumah anda. Tetapi, seperti mana-mana pembinaan, sangat penting untuk membuat pengiraan yang betul, ini adalah apa yang akan dibincangkan di bahagian seterusnya.

Sebelum memulakan apa-apa pembinaan adalah perlu untuk membuat satu projek struktur masa hadapan, mengira semua parameter dan bilangan bahan yang digunakan. Jika kita bercakap tentang bumbung, maka ciri-ciri berikut adalah penting:

 • bahan bumbung yang digunakan;
 • cerun jalan;
 • parameter dan reka bentuk sistem gantungan.

Lereng maksimum dan minimum tanjakan akan bergantung kepada bahan yang digunakan untuk bumbung. Ia adalah dari ini bahawa pengiraan bumbung empat cerun bermula. Sebagai contoh, untuk suatu batu tulis nilai ini terletak pada jarak antara 15 hingga 60 darjah. Sekiranya anda menggunakan logam popular hari ini, sudut cerun cerun mungkin dari 30 hingga 60 darjah. Untuk bumbung lembut, parameter ini tidak boleh melebihi 15-20 darjah.

Di samping itu, apabila memilih cerun, cerun mungkin bergantung kepada jumlah musim hujan dan ciri-ciri seni bina. Sekiranya salji jatuh banyak, maka cerun lebih besar. Dalam kes ini, anda tidak perlu membersihkan salji dari bumbung.

Tetapi perlu diingati bahawa semakin besar sudut cenderung, semakin tinggi bumbung. Oleh itu, perlu membuat pengiraan yang betul, supaya salji tidak berkumpul, dan tidak merosakkan rupa rumah itu sendiri.

Formula untuk mengira kawasan bumbung gable

Mengira sudut tanjakan dan ketinggian titik bumbung tertinggi, anda boleh mengira kawasan bumbung empat cerun. Oleh kerana kita mempertimbangkan pilihan khemah yang biasa, maka bagi pengiraan itu cukup memadai untuk mengikuti kursus sekolah. Setiap tanjakan adalah segitiga isosceles, jadi membuat pengiraan yang betul tidak akan sukar.

Satu lagi perkara yang lain adalah untuk mengira semua parameter sistem gantungan. Dari ketepatan pengiraan ini, kekuatan struktur keseluruhan akan bergantung. Ketebalan dan keratan rentas setiap khemah, lokasi mereka, bilangan sokongan tambahan dan sebagainya. Lakukan semuanya sendiri, terutamanya apabila ia datang kepada reka bentuk yang agak kompleks, ia boleh menjadi sukar. Oleh itu, lebih baik mempercayakan kerja ini kepada para profesional.

Tetapi teknologi maklumat hari ini datang kepada bantuan mana-mana pembina. Untuk membuat pelbagai pengiraan, anda boleh menggunakan program atau aplikasi dalam talian. Contohnya, kalkulator khas untuk bumbung empat cerun.

Produk perisian seperti itu sering dijumpai di Internet. Menggunakan kalkulator dalam talian, anda boleh mengira parameter asas berikut:

 • cerun cerun bumbung dan sistem gantungan, bergantung kepada bahan bumbung yang dipilih dan keadaan semulajadi kawasan anda;
 • kawasan permukaan bumbung yang dihasilkan dan berat anggarannya;
 • panjang semua unsur sistem kelengahan dan keratan rentas yang disyorkan, serta bilangan kasau;
 • cadangan di lantai (kawasannya, langkah dan sebagainya).

Semua maklumat ini akan sangat memudahkan tugas anda untuk mengira bumbung empat cerun. Di samping itu, anda boleh mengetahui terlebih dahulu jumlah dan ciri-ciri bahan yang diperlukan.

Mengira bumbung empat cerun adalah proses yang penting dan agak rumit. Selalunya untuk pelaksanaannya digunakan untuk perkhidmatan pembina profesional dan atap. Jika anda ingin menyimpan dan melakukan segalanya sendiri, kemudian gunakan program khas atau kalkulator dalam talian. Dengan memasukkan semua parameter yang diperlukan (dimensi bangunan, paras banjir, bahan bumbung yang digunakan, dan lain-lain), anda akan mendapat cadangan yang akan membantu membuat pengiraan yang betul. Dalam kes ini, bumbung anda akan berkhidmat untuk masa yang lama, dan dengan pasti melindungi perumahan daripada fenomena atmosfera.

Mengira bumbung empat cerun: bagaimana untuk mengira reka bentuk untuk sebuah rumah persendirian dengan betul

Bumbung empat cerun mempunyai banyak kelebihan berat. Mereka termasuk kualiti estetik dan pengurangan ketara dalam beban angin. Dengan menghapuskan dinding pediment, jumlah kos struktur dikurangkan. Walau bagaimanapun, dari segi teknologi, struktur pinggul adalah salah satu pilihan yang paling sukar, yang memerlukan pemilihan yang berhati-hati dari perkadaran dan reka bentuk mandatori. Tanpa gagal, perlu membuat pengiraan bumbung empat-cerun, yang diperlukan untuk hasil pembinaan yang sempurna. Bagaimana untuk melakukannya dengan betul dan kami akan membongkar dalam artikel ini.

Ciri struktur gable

Wakil-wakil khas kelas bumbung gable adalah jenis pinggul dan khemah dengan jumlah yang sama dengan pesawat bernada. Ciri utama adalah ketiadaan dinding akhir, yang mana bentuk "tersusun" yang unik dibuat.

Konfigurasi semacam itu sangat popular di kawasan-kawasan yang dicirikan oleh beban angin yang tinggi, secara aktif dalam permintaan di kawasan dengan tumbuhan yang jarang berlaku dan di kawasan pergunungan.

Garis bumbung berkesan bumbung pinggul berkhidmat sebagai asas untuk pengembangan ketara ruang lingkup penggunaan. Skim ini digunakan bukan sahaja untuk mengurangkan kesan angin gusti, tetapi juga dari pertimbangan seni bina dan reka bentuk murni.

Di samping itu, bumbung dengan empat cerun menyumbang kepada penyingkiran air hujan, dan dengan pemilihan kecurian yang kompeten juga menghalang pengumpulan deposit salji.

Elemen bumbung dengan empat sinar

Oleh kerana kedudukan cenderung pesawat akhir, bentuk skates jenis struktur ini jauh dari segi empat tepat. Menurut parameter geometri di bumbung pinggul, mereka dibahagikan kepada dua pasang simetri segitiga isosceles dan trapezoid. Segitiga, dipanggil pinggul, hanya membentuk asas istilah teknikal. Di bumbung hipped dengan segi empat di dasar terdapat hanya pinggul.

Kami akan menganalisis peranti varian hip asas sebagai wakil paling menarik kelas bumbung empat nada. Jika kita menganggap bahagian tengah mereka tanpa bahagian akhir yang cenderung, sukar untuk tidak melihat persamaan dengan atap gable standard.

Bahagian tengah dibina dengan analogi dengan pembinaan dua lereng, menggunakan teknologi berlapis atau gantung. Keutamaan adalah jenis nilon, mengikut mana khemah bergantung kepada balok girder yang terletak di bahagian atas bumbung. Ia mentakrif fracture rabung atau sebaliknya kelebihannya. Run itu sendiri dipasang pada bingkai run-through, yang terdiri daripada rak dan meletakkan rata. Ketegaran rangka menyediakan beberapa sambungan angin.

Rangka kerja bumbung pinggul mesti disokong pada asas yang boleh dipercayai. Pangkalan optimum ialah dinding beban yang terletak di tengah kotak. Daripada satu run tengah tunggal dalam kipas hip hop multi-span, mungkin terdapat dua analog selari, disokong oleh dua galas dinding.

Dalam ketiadaan dinding galas beban, sesuai untuk memasang bingkai rintangan pada mereka, asas untuk peranti pinggul adalah untuk menjadi penutup kuat. Ia mesti menahan tekanan sistem gantungan, bersama dengan komponen-komponen kek bumbung dan dengan semua jenis beban atmosfera.

Apabila menggunakan papak konkrit sebagai tumpang tindih, adalah mungkin untuk membina bumbung apa-apa kerumitan. Pangkalan konkrit boleh dengan mudah menahan pemasangan pelbagai komponen struktur, berat bahan, salji salji berkuasa di razozhelobkah. Ia tidak perlu terutamanya mengira butiran bumbung empat cerun sebuah rumah dengan overlap yang sama jika ia telah diperiksa untuk kesan tertumpu.

Apabila memasang balok kayu balok, bingkai dipasang pada bar tebal 100 × 200 mm atau 150 × 200 mm, dari mana ia dibina. Bahan yang sama dilakukan oleh larian dan tangga, jika digunakan dalam pembinaan bumbung. Berdiri di bawah rak rangka bingkai meletakkan balok keratan rentas di salib. Mereka, hubungan angin dan tiang rak diperbuat daripada bar 100 × 150 mm.

Semua kerumitan peranti struktur empat cerun terdiri daripada peranti sokongan untuk pinggul dan kawasan yang berkaitan dengan sinar utama. Untuk melakukan ini, sudut kotak disambungkan ke kehebatan rabung dengan kelengkungan diagonal, jika tidak disebut sebagai akustik shank.

Keabadian sinar di kawasan pinggul terbentuk oleh pekerja - kaki pendek yang dipendekkan, ditetapkan dengan langkah yang sama dengan langkah penubuhan balung berlapis biasa. Diagonals dalam beberapa cara melaksanakan fungsi rabung berjalan, kerana Sokongan kaki pendek penggulungan dibuat pada mereka. Kerana mereka sering diperbuat daripada papan berganda, digunakan untuk membina sistem gantungan.

Jahitan salib dua papan untuk peranti rafters diagonal membolehkan menyelesaikan beberapa tugas penting secara serentak:

 • Meningkatkan keupayaan galas, supaya kaki pam tanpa ganti rugi dan anjakan berbanding dengan unsur-unsur sistem itu mengekalkan berat bumbung, sedimen dan askar-laskar, jika perlu, untuk menjalankan pembaikan.
 • Ia membolehkan untuk membentuk balok uncut termal dalam panjang yang diperlukan untuk menampung rentang dari tepi ridge run ke sudut. Panjang standard lembaga yang digunakan untuk membina sistem gantungan biasanya tidak mencukupi untuk ini. Pampasan dengan tepi pencampuran papan membolehkan anda meningkatkan panjang dan ketebalan.
 • Memberi kemungkinan untuk digunakan dalam pembinaan papan sistem ketinggian yang sama, yang menghilangkan keperluan penyesuaian dan pengiraan tambahan.

Ringkasnya, dengan bahan satu saiz, lebih mudah untuk bekerja di mana anda perlu memasangkannya bersama-sama, dan menerapkannya tanpa menggandakan di mana anda tidak memerlukannya.

Apabila kreturu saham perlu meliputi jarak yang besar, sokongan tambahan disediakan untuk memastikan ketegarannya. Mereka dibuat dalam bentuk tiang dari bar atau papan yang dipasangkan, tiang atau kekuda.

Sokongan tambahan digunakan dalam susunan berikut:

 • Sekiranya panjang raftilin pepenjuru tidak melebihi 7.5 m, ketegaran struktur disediakan oleh satu strut. Bawah ia berehat di kaki, bahagian atas di kaki ranjang. Elemen itu diletakkan lebih dekat dengan runut rabung, yang ditetapkan pada sudut 45-53 ° berkenaan dengan ufuk.
 • Jika panjang kekuda kaki adalah sehingga 9 m, sebagai tambahan kepada tiang, sokongan lain digunakan. Ini adalah pendirian atau kekuda, memasang seperempat rentang dari sudut kotak.
 • Sekiranya panjang elemen pepenjuru lebih besar daripada 9 m, sebagai tambahan kepada penyokong yang disenaraikan, satu lagi tiang dimasukkan di sepanjang tengah rentang. Di atas lantai konkrit bertetulang dipasang melalui kalis air secara langsung di pangkalan. Di atas siling kayu, pendirian rasuk mendatar disusun untuknya.

Splicing dua papan alur dibuat sedemikian rupa sehingga sendi tidak perlu disokong. Retreat harus jarak sama dengan 0.15 × L, di mana L ialah panjang keseluruhan span yang diliputi oleh pepenjuru.

Memandangkan beberapa nuansa yang membina, sebelum pembinaan bumbung pinggul, adalah perlu untuk merancang dan mengira segala-galanya dengan teliti. Dalam proses mewujudkan satu projek, ia, secara semulajadi, akan diselaraskan dan diubah, sehingga akhirnya unsur sistem dapat berfungsi saling berhubungan.

Loteng sebagai komponen konstruktif

Semua elemen struktur bumbung empat lereng boleh digabungkan ke dalam sistem tunggal, iaitu. tidak mempunyai loteng. Bumbung jenis ini dipanggil gabungan. Mereka dibina di atas loteng atau di atas bangunan rumah tangga, di mana tidak ada arti dalam memisahkan struktur bumbung dari bilik dengan penutup atas. Jika mereka dipisahkan oleh loteng, atap dipanggil attics. Ini adalah pilihan yang paling biasa dalam pembinaan perumahan.

Ruang loteng pembinaan empat cerun jarang dilengkapi untuk tujuan eksploitasi. Faktanya ialah kedudukan yang licin dari semua pesawat yang mencolok secara substansial menghadkan kawasan berguna. Bilik dengan lumen yang mencukupi untuk meluruskan panjang penuh diperoleh terlalu kecil, yang amat ketara jika estet negara tidak mempunyai dimensi yang mengagumkan.

Jika tiada prasyarat untuk mengatur loteng, pemanasan dilakukan di tingkat atas. Sekiranya ia dirancang untuk menggunakan ruang, penebat termal diletakkan di antara khemah. Memandangkan sebab-sebab di atas, perlu di peringkat membangun projek anda sendiri untuk menentukan tujuan loteng, kerana keputusan ini akan menjejaskan pengiraan seterusnya.

Jarak antara kasau biasanya merupakan nilai relatif, ia boleh sedikit meningkat atau dikurangkan dalam had yang ditunjukkan oleh pengeluar atap. Sebagai contoh, di bawah peletakan jubin logam boleh dipasang melalui jarak yang sama, yang nilainya berada dalam julat 0.6 - 0.9 m.

Penyebarannya kelihatan, tetapi praktikalnya tidak menjejaskan keupayaan beban sistem penggambaran. Kerana dengan meningkatkan padang, ada kelemahan tahap reka bentuk peti, untuk peranti yang mengambil bar dengan ukuran yang lebih besar. Dengan cara yang sama, jika anda meletakkan papan beralun. Tetapi untuk sirap bitumen langkah dibenarkan untuk mencapai nilai 1.0 - 1.2 m, kerana bumbung diletakkan pada peti kayu lapis lembaran yang berterusan.

Algoritma tradisional untuk memilih langkah untuk struktur tanpa pemanas adalah untuk memecah dinding menjadi segmen yang sama. Apabila membina bumbung yang dipanaskan, mereka dibimbing oleh lebar plat penebat haba supaya mereka dapat mengisi ruang di antara kasau tanpa potongan.

Penentuan cerun pesawat cerun yang betul akan melegakan masalah operasi dan akan berulang kali meningkatkan hayat perkhidmatan sistem bumbung. Sudut yang ditentukan menentukan ketinggian rabung dan perkadaran geometri struktur. Oleh itu, sebelum anda mula mengira dimensi bumbung untuk bumbung empat lereng, anda harus memahami sepenuhnya parameter ini.

Pembinaan pinggul boleh dikatakan rata, rata dan agak curam. Dalam memilih sudut kecenderungan skate, terdapat sejumlah besar faktor yang memerlukan perakaunan tanpa syarat:

 • Berat bumbung. Lebih besar jisim spesifik bahan yang diedarkan setiap satu meter dari bumbung dalam unjuran ke pangkalan, reka bentuk yang lebih curam mestilah. Ini mengurangkan beban keseluruhan pada sistem gantungan.
 • Saiz elemen salutan. Lebih kecil butiran bumbung sekeping, contohnya, jubin seramik, semakin besar kemungkinan air meresap melalui sendi yang banyak. Sendi yang lebih sedikit antara helaian besar, semakin rendah sudut jalan itu dibenarkan.
 • Wilayah pembinaan. Di kawasan dengan salji yang banyak jatuh di lereng bumbung musim sejuk biasanya terletak pada sudut 45º, yang sepenuhnya menghapuskan kelewatan hujan pada permukaan bumbung. Di kawasan dengan beban angin yang mengagumkan, kecuraman optimum bumbung adalah 4 - 7º.
 • Ketinggian cerobong itu. Dianggap sebagai dapur bahan api pepejal dan perapian. Ketinggian keseluruhan saluran asap mestilah sekurang-kurangnya lima meter, dengan mengambil kira bahagian luar bumbung. Untuk rumah satu tingkat kecil dengan bumbung yang miring, pilihan ini tidak berfungsi, anda perlu memilih satu lagi cerobong dan jenis unit pemanasan.
 • Keperluan keselamatan kebakaran. Harus diperhatikan untuk struktur loteng. Saiz loteng diwajibkan untuk menyediakan laluan melalui siling atas dengan ketinggian sekurang-kurangnya 1.6 m. Lebar minimum laluan ialah 1.2 m.

Untuk kompartmen loteng kecil sehingga 2 m panjangnya, dimensi laluan di kedua-dua arah boleh dikurangkan sebanyak 0.4 dan 0.3 m, masing-masing.

Semua keadaan di atas perlu diambil kira apabila mereka bentuk bumbung. Tanpa projek yang kompeten, anda tidak boleh mula mengira. Jangan ketinggalan pelbagai perubahan dan penyesuaian kepada bahan sebenar dan spesifikasi kotak rumah. Pelarasan tidak dapat dielakkan, tetapi lebih baik untuk membawanya di atas kertas atau monitor daripada membetulkannya di laman web ini.

Di samping itu, pada peringkat reka bentuk, anda perlu memilih cara membentuk cucur. Mereka boleh disediakan dengan pemasangan balutan dengan pelepasan di belakang Mauerlat dan dinding. Pilihan kedua adalah sokongan penuh dari kaki disebelah di bawah tumit kaki rahang ke Mauerlat tanpa melepaskannya di belakang dinding.

Pengiraan keupayaan membawa beban elemen struktur dibuat pada jumlah beban pada musim sejuk, kerana ia adalah pada masa ini bahawa bumbung dimuatkan paling. Sistem bumbung ditekan oleh deposit salji, angin, berat bumbung dan kulit dalaman. Apabila basah, jisim penebat, sebagai contoh, meningkat, kerana dalam pengiraan ia diterima untuk memohon faktor keselamatan.

Untuk mengira keratan rentas kakisan, jumlah tekanan salji, kek bumbung dan angin ditambah dengan cara yang sama, dan hasilnya didarab dengan faktor keselamatan sebanyak 1.1. Nilai yang dihasilkan dinyatakan dalam kg / m 2, kerana dibahagikan kepada kawasan meter persegi konvensional.

Perhatikan bahawa untuk pengiraan yang tepat, hasilnya mesti ditukar kepada nilai linear, yang harus dinyatakan dalam kg / m. Lagipun, kasau tidak dipasang secara berterusan, tetapi dengan langkah yang diberikan, dan jumlah beban bertindak pada bumbung secara keseluruhan. Dan kita perlu menentukan tekanan yang bertindak di sepanjang paksi elemen membujur sistem.

Untuk memindahkan ke unit yang diperlukan, jumlah beban harus didarab dengan langkah pemasangan kasau. Sekiranya keputusan tidak sesuai, jarak di antara kasau boleh agak berkembang atau dikurangkan. Pembetulan kawasan pengumpulan beban mengurangkan atau meningkatkan nilainya.

Bagaimana untuk mencari beban dari salji dan angin

Mengikut peraturan, pengiraan keupayaan beban-bearing unsur-unsur sistem kelengahan dijalankan dalam dua negeri yang mengehadkan:

 • Pada kemusnahan. Ini merujuk kepada keadaan sistem gantungan, apabila had kekuatan, ketahanan, dan kestabilan sepenuhnya habis. Dalam cara yang lain, ia dipanggil beban reka bentuk, yang menentukan had maksimum yang mungkin, yang berlebihan yang membawa kepada pemusnahan lengkap struktur.
 • Pada pesongan. Keadaan ini dicirikan oleh perkembangan ubah bentuk, hasilnya sambungannya patah dan nod dibuka. Ia dipanggil beban normatif, hasilnya adalah pesongan yang mengesankan. Reka bentuk hasilnya tidak dimusnahkan, tetapi tanpa pembaikan operasinya tidak mungkin.

Dalam organisasi bangunan, pengiraan keupayaan galas dijalankan untuk kedua-dua negeri untuk mengecualikan kemungkinan pesongan atau pemusnahan bumbung yang direka. Untuk memudahkan diri anda, anda boleh pergi dengan cara yang paling mudah dan mengetahui nilai yang diperlukan.

Seorang pemasar yang berhasrat untuk mereka bentuk, mengira dan membina bumbung sekali dan untuk semua tidak perlu masuk ke dalam semua kebijaksanaan dan formula. Adalah mencukupi untuk memahami bahawa untuk menentukan keadaan kemusnahan muktamad, beban jisim salji diperlukan.

Kami menyatakannya dengan QCalc.Adakah nilai yang dikira. Ini adalah nilai yang dikira, untuk mencari yang, jika tidak ada sumber lain, seseorang harus beralih kepada peta wilayah wilayah wilayah Persekutuan Rusia, disusun dari beban salji purata.

Cara paling mudah untuk mendapatkan beban normatif, yang kami nyatakan oleh QNorm. terdiri daripada mendarabkan nilai dikira dengan faktor 0.7.

Ie. kami meneruskan seperti berikut:

 • Telah menemui penyelesaian pada kad dan telah mengetahui, kepada zon apa yang menjadi perhatiannya.
 • Nilai statistik purata bagi nilai anggaran beban hujan mengikut jenis rantau ditentukan dari jadual.
 • Nilai yang dikira telah didarabkan sebanyak 0.7 untuk mengira keadaan had untuk pesongan.

Bumbung nada boleh dibandingkan dengan bukit atau batu yang menjulang tinggi di atas baki bantuan. Jelas sekali, bergantung kepada kecuraman dan arah angin pada ketinggian yang sama, deposit salji akan diedarkan tidak sekata.

Oleh itu, untuk reka bentuk arsitektural kompleks dengan beberapa sirip pinggul dan hujung, faktor pembetulan μ digunakan.

Dalam situasi ini, kedua-dua had had sering dipengaruhi oleh sudut cerun dan arah angin semasa. Jika di kawasan pembinaan ada peningkatan aktiviti angin dan banyaknya hujan, maka pekali harus dimasukkan dalam perhitungan.

Beban angin ditentukan dengan cara yang sama. Untuk mengira ia, perlu menggunakan peta serantau yang sesuai dengan pembahagian RF ke kawasan dengan penunjuk tekanan angin yang sama. Tetapi pada peta, kita tidak akan mendapati beban angin yang dianggarkan Wp, tetapi nilai yang harus didarab dengan k(z) - pekali pergantungan tenaga angin pada ketinggian z dan c - pekali aerodinamik jadual.

Nilai normatif angin dijumpai oleh skim yang sudah biasa dengan mendarabkan sebanyak 0.7.

Jumlah berat bumbung terdiri daripada berat penutup bumbung, nilai anggaran yang boleh diambil dari jadual di atas, berat bumbung dan penebat, jika digunakan dalam susunan bumbung.

Berat peti perlu dikira berdasarkan jenis, kaedah pemasangan dan berat bahan. Contohnya, berat meter padu bar adalah 500 kg / m 3. Jika peti nipis di bawah jubin logam diatur dengan memasang 30 x 50 mm ayam melalui setiap 0.3 m, maka meter persegi bumbung perlu.

Marilah kita teliti satu contoh. Pada satu bumbung bumbung akan mempunyai 3 elemen sampah yang jarang berlaku, masing-masing dikira seperti berikut: 1 m panjang × 0.03 m ketinggian × 0.05 m lebar × 500 kg / m3. Hasilnya, berat penapis ialah 0.75 kg, berat peti adalah 2.25 kg.

Dan semasa membina peti yang berterusan, anda hanya perlu berat bahan tertentu, untuk OSB atau papan lapis kayu lapis adalah 650 kg / m 3, didarab dengan ketebalannya. Berat spesifik penebat haba biasanya ditunjukkan oleh pengeluar, jisim per meter persegi adalah yang paling mudah dicari.

Nilai yang diperolehi daripada berat bumbung, penebat haba dan bumbung diringkaskan, diterjemahkan ke dalam nilai linier, hasilnya harus diperiksa dengan syarat SNiP 2.01.07-85. Untuk titik rujukan, nilai beban reka bentuk biasanya tidak melebihi 450 kg / m 2, normatif 315 kg / m 2.

Cadangan video untuk pereka bebas

Prinsip reka bentuk dan perhitungan sebelum pembinaan bumbung dengan empat sinar:

Yang penting pembinaan bumbung empat cerun:

Keterikatan dengan alat perisian yang memudahkan pengiraan:

Daripada pengasingan. Ramai tahun pengalaman dalam pemasangan bumbung pinggul di latitud pertengahan kami menunjukkan bahawa papan 50 × 100 atau 50 × 150 mm sesuai untuk membuat khemah untuk bumbung logam atau kayap bituminus. Untuk struktur terlindung, adalah disyorkan untuk memilih pilihan kedua, supaya tidak ada keperluan untuk meningkatkan tambahan grating, dan oleh itu bumbung berat tidak dirancang lebih terancang.

Untuk menyokong, lari dan meletakkan bingkai run-through, bahan 100 × 150 mm diperlukan, untuk peranti struts, sambungan angin, papan angin di sekeliling perimeter, papan 25 × 100 atau 25 × 150 mm cukup. Kaki pepenjuru dijahit dari dua papan.

Perkara utama yang saya telah bawa dari semua ini: tugasnya tidak mudah, mudah dikelirukan, tetapi bumbung adalah segala-galanya kepada kepala, sangat penting bahawa semuanya ada di sana. Oleh itu, jika anda tidak yakin dalam diri anda, lebih baik jangan cuba. Biarkan pakar melakukannya. Saya mempunyai briged pekerja, ada seorang mandur, biarkan dia mengira. Saya hanya menggunakan formula ini untuk memeriksa pengiraannya untuk memastikan bahawa dia tidak menipu saya.

Ia tidak mungkin tanpa kemahiran pembinaan khas, walaupun dengan penerangan terperinci seperti itu, seseorang akan berjaya membina bumbung empat nada sendiri di sebuah rumah persendirian. Walau bagaimanapun, jumlah bahan binaan yang diperlukan adalah sangat mungkin untuk mengira dan membeli tanpa bantuan daripada pengiraan yang diberikan, yang akan menjimatkan sumber kewangan.

Saya bersetuju sepenuhnya dengan Ignat. Saya faham dengan sempurna dalam matematik, tetapi benar-benar tiada pembinaan. Walaupun dengan kemahiran dalam sains yang tepat, jika tidak begitu sukar, ia tidak begitu selamat, ia tidak begitu selamat. Perkhidmatan serupa adalah murah, jadi jika anda membuat keputusan untuk membina sebuah rumah, anda juga boleh mengeluarkan seorang arkitek atau pereka).

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 43 = 52