Pengiraan keupayaan galas

Pengiraan kapasiti beban galas struktur

Pertubuhan "TsPI" SA ", mempunyai pelupusannya makmal pembinaan, pakar kelas tinggi, dan pengalaman yang diperlukan dalam mengira kapasiti galas struktur, penilaian kebolehpercayaan struktur bangunan galas beban.

Pengiraan keupayaan galas pembinaan adalah pengiraan khusus yang bertujuan untuk menjelaskan parameter seperti kekuatan, kestabilan dan daya tahan struktur.

Dari pengalaman memeriksa bangunan dan struktur, punca-punca kemalangan, ubah bentuk dan runtuhan boleh menjadi pelbagai penyebab atau gabungan sebab-sebab. Pengiraan kapasiti beban galas struktur akan membantu mengenal pasti punca-punca kemungkinan ubah bentuk dan mencegah kemalangan.

Pengiraan kapasiti beban struktur membawa membolehkan mengambil langkah yang tepat pada masa yang diperlukan untuk mengukuhkan, membetulkan struktur, mengurangkan atau mengagihkan semula beban.

Bilakah perlu membuat pengiraan

 • apabila membina sebuah bangunan;
 • dengan peningkatan beban di atas lantai (peralatan, mesin, peti besi, dan lain-lain);
 • memakai;
 • perancangan semula / penyusunan semula premis, peralatan semula teknikal, pembinaan semula;
 • pada ubah bentuk pembinaan.

Pengiraan kapasiti beban galas struktur dilakukan secara bersamaan dengan prestasi pemeriksaan teknikal instrumental bangunan dan struktur, kerana analisis adalah tertakluk kepada keadaan semasa. Beban struktur sebenar dan dirancang

ditentukan oleh jurutera dalam perjalanan kerja.

Apakah rupa dokumen akhir?

Kos dan jangka masa prestasi kerja

Kembangkan contoh mengira kapasiti galas

Pengiraan pengesahan struktur untuk kapasiti galas

CNC diperbuat daripada lima cincin konkrit bertetulang dengan diameter dalaman 1.7 m, ketinggian 1.0 m, ketebalan dinding 0.18 m.

Menurut keputusan ujian, kekuatan minimum sebenar KNS konkrit sepadan dengan kelas B43.

Kerja angker A-III, diameter - 14 mm, terletak dalam 200 langkah mm. Ketebalan lapisan pelindung konkrit pada masa pemeriksaan - 68 mm.

Tangki penyangga terbuat dari konkrit bertetulang monolitik, dari segi bentuk segi empat. Saiz dalaman ialah 5,0 5,0 m. Ketebalan dinding, papak pangkalan dan tumpang tindih adalah 0.3 m. Ketinggian keseluruhan tangki ialah 6.0 m.

Bahagian salib plat tumpang tindih adalah ribbed (U berbentuk), dua 400? 200 tulang rusuk mm terletak di sepanjang paksi digital dengan kenaikan 1.5 m. Di dalam tangki, lajur konkrit bertetulang adalah 380-380 mm.

Mengikut keputusan ujian, kekuatan minimum dinding konkrit sebenarnya adalah pada kelas B23.

Aaj kerja AIII, diameter menegak - 16 mm, mendatar - 12 mm, terletak pada tahap 250 mm. Ketebalan lapisan pelindung konkrit pada masa pemeriksaan adalah 32 mm.

Daya tegangan meridian dan gegelung meridian di dalam tangki KNS masing-masing adalah sama:

di mana p,r - beban yang berbeza mengikut undang-undang hidrostatik, dan jejari - 1 m.

= 0.355; Untuk1 = 0,&15; K2 = 0.412; h = 5 m; dengan = 500 kgf / m2; g = 1800 kgf / m3; Pg = 3154.1 kgf / m.

Oleh kerana takungan bawah tanah tidak diisi sepenuhnya, beban utama akan menjadi tekanan tanah. Kawasan anggaran tetulang ialah 1 m akan:

Kawasan sebenar injap Sebagai (5? 200A400) = 7,697 cm2. Oleh itu, pada masa tinjauan, keupayaan menanggung beban dinding kemudahan rawatan mencukupi untuk menyerap beban operasi.

Perintahkan pengiraan kapasiti penyimpanan beban struktur di Pusat Perancangan dan Kejuruteraan syarikat.

ul. Yablochkova, 21, bangunan. 3

Kami sedang menjalankan kajian bangunan, kaji selidik kejuruteraan dan kepakaran pembinaan di seluruh bandar-bandar Rusia: Moscow, St. Petersburg, Novosibirsk, Yekaterinburg, Nizhny Novgorod, Samara, Omsk, Kazan, Chelyabinsk, Rostov-on-Don, Ufa, Volgograd, Perm, Krasnoyarsk , Voronezh, Saratov, Krasnodar, Togliatti, Izhevsk, Ulyanovsk, Barnaul, Vladivostok, Yaroslavl, Irkutsk, Tyumen, Khabarovsk, Orenburg, Novokuznetsk, Kemerovo, Ryazan, Tomsk, Astrakhan, Penza, Naberezhnye Chelny, Lipetsk, Tula, Kirov, Cheboksary, Kaliningrad, Bryansk, Kursk, Ivanovo, Magnitogorsk, Tver, Tiada Nij Tagil, Belgorod, Arkhangelsk, Vladimir, Sochi, Kurgan, Smolensk, Kaluga, Chita, Eagle, Volzhsky, Cherepovets, Murmansk, Surgut, Vologda, Saransk dan lain-lain.

Pengiraan keupayaan galas

BAB 17. PENYIMPANAN PEMBINAAN UNTUK KAPASITI YANG BERDASARKAN

Seperti yang sudah diketahui, apabila mengira kekuatan unsur-unsur struktur beban yang dibenarkan, adalah dianggap bahawa di mana tegasan paling besar (pada titik bahaya unsur) adalah sama dengan voltan yang dibenarkan. Tegasan yang dibenarkan diandaikan sama dengan tekanan hasil yang dibahagikan dengan faktor keselamatan standard (diperlukan)

Nilai beban [P], di mana voltan pada titik berbahaya unsur adalah sama dengan yang dibenarkan, dipanggil beban yang dibenarkan, dan nilai di mana tegasan pada titik ini bersamaan dengan titik hasil, adalah beban berbahaya.

Semasa tegasan dalam bahan yang tidak melebihi had proporsional, daya dan tegasan dalam struktur adalah berkadar langsung dengan beban yang bertindak di atasnya. Oleh itu, pekali adalah faktor keselamatan bukan sahaja untuk tekanan, tetapi juga untuk beban:

Di bawah beban biasanya tidak lagi keletihan lengkap berlaku keupayaan galas struktur, kerana ini beban voltan hanya dalam kawasan yang terhad sama dengan kekuatan alah; Selebihnya struktur mempunyai tegangan yang lebih rendah. Contohnya, dalam rasuk keluli yang ditunjukkan dalam Rajah. 1.17, dengan beban berbahaya hanya dalam mata atas dan bawah tekanan normal rujukan keratan rentas yang sama dengan kekuatan alah dalam semua mata lain seksyen 1-1 apabila voltan beban adalah kekuatan alah kurang berbahaya. Oleh itu, keupayaan galas (kekuatan) struktur benar-benar habis apabila beban melebihi nilai tertentu dipanggil nilai had beban.

Pengiraan beban maksimum membolehkan penggunaan struktur beban yang lebih tinggi daripada pengiraan tekanan, dan oleh itu lebih ekonomik. Kaedah pengiraan ini juga dipanggil pengiraan kapasiti penyimpanan, pengiraan keadaan had, pengiraan beban merosakkan. Beban had dibahagikan dengan faktor keselamatan keselamatan standard dipanggil beban maksimum yang dibenarkan dan dilambangkan oleh

Dalam kebanyakan kes, beban maksimum yang dibenarkan adalah lebih besar daripada beban yang dibenarkan, dikira dengan nilai yang sama dari faktor keselamatan, dan dalam sesetengah kes adalah sama dengannya,

Nilai-nilai faktor keselamatan normatif untuk pengiraan beban maksimum ditetapkan, sebagai peraturan, sehingga tegasan pada semua titik struktur pada beban yang dibenarkan adalah kurang dari kekuatan hasil.

Di bawah ini kita mempertimbangkan kaedah untuk menentukan magnitud beban yang terhad untuk sistem mudah. Dalam banyak kes, tugas menentukan beban muktamad adalah sangat kompleks. Tugas tersebut tidak dipertimbangkan dalam kursus ini.

Pengiraan beban had boleh dibuat hanya dengan pembinaan diperbuat daripada bahan plastik dan tindakan beban statik. Ia tidak berkaitan dengan reka bentuk bahan-bahan rapuh dan di bawah tindakan seli voltan yang menyebabkan patah rapuh bahan. Apabila mengira had beban carta ubah bentuk sebenar bahan (lihat. ยง 4.2) digantikan rajah konvensional carta dipanggil Prandtl (dinamakan saintis Jerman yang dicadangkan itu). Bahan yang mempunyai ciri-ciri ubah bentuk gambarajah Prandtl, yang dipanggil anjal-plastik yang sempurna.

Gambar rajah Prandtl didasarkan pada anggapan bahawa had proporsional bertepatan dengan titik hasil, dan titik hasil mempunyai panjang tanpa had (Rajah 2.17). Jika, selepas mencapai titik hasil, voltan (atau) dikurangkan, contohnya, bermula dari titik 3 rajah (terlebih dahulu dengan memunggah, dan dengan menerapkan beban arah bertentangan), maka bahan itu bertindak sebagai elastik; Garis pemunggahan (3-4) dan pemuatan beban dari arah yang bertentangan (4-5) selari dengan garis 1-2 (Rajah 2.17).

Selepas tekanan mencapai titik hasil (titik 5 dalam Rajah 2.17), ubah bentuk selanjutnya berlaku pada tekanan malar (plot 5-6 dalam Rajah 2.17).

Bab 2. Peregangan dan Pemampatan

Bab 3. Teori Negeri Tertekan

Bab 6. TORQUE

Bab 8. TEORI KEKUATAN

Bab 9. Rintangan Kompleks

Bab 11. Penentuan anjakan dalam sistem elastik

Bab 12. Pengiraan sistem rod paling tidak boleh dipercayai secara statik

Bab 13. LONGITUDINAL BENDING ROD LANGSUNG

Bab 15. VOLTAGE VARIABLES PADA MASA

Bab 16. Kerangka paksi-simetri berdinding nipis dan silinder dipasang di dinding

 • BAB 17. PENYIMPANAN PEMBINAAN UNTUK KAPASITI YANG BERDASARKAN

  Menyalin maklumat dari halaman hanya dibenarkan dengan merujuk kepada laman web ini

  Pengiraan keupayaan galas

  1041 sekolah menengah, 2167 subjek.

  Kedalaman ujung bawah longgokan, m

  Rintangan reka bentuk di bawah hujung yang lebih rendah daripada buasir buasir dan buasir buasir, direndam tanpa penggalian, R, kPa

  tanah berpasir ketumpatan sederhana

  tanah liat tanah liat pada indeks hasil SayaL, sama dengan

  Lihat nota ke Jadual 6 .22

  Anggaran rintangan pada permukaan sisi cerucuk yang didorong.

  Kedalaman purata lapisan tanah, m

  Anggaran rintangan pada permukaan sisi cerucuk dan cerucuk yang didorong fi , kPa

  tanah berpasir ketumpatan sederhana

  saiz kasar dan sederhana

  Tanah liat tanah liat dengan indeks hasil SayaL, sama dengan

  Lihat nota ke Jadual 6 .22

  Pekali keadaan operasi untuk mengira kapasiti beban beban buasir yang didorong

  Kaedah penyerapan buasir buasir dan buasir buasir yang direndam tanpa penggalian

  Pekali keadaan tanah semasa pengiraan keupayaan galas buasir

  1. Penyerapan pepejal dan berongga dengan penutup cerucuk bawah yang tertutup oleh tukul stim udara dan diesel mekanikal (digantung)

  Menumpuk dan memandu ke dalam telaga pemimpin pra-gerudi dengan pendalaman longgokan hujung tidak kurang daripada 1 m di bawah dasar telaga dengan diameternya:

  a) sama dengan sisi timbunan persegi

  b) 0.05 m kurang daripada sisi timbunan persegi

  c) 0.15 m lebih kecil daripada sisi longgokan persegi atau diameter pusingan bulat

  Pengerukan di bawah tanah di tanah berpasir, dengan syarat timbunan itu ditembusi pada meter terakhir rendaman tanpa menggunakan rumput

  Vibro-tenggelam cerucuk-cerucuk, dumping getaran dan tegasan getaran ke dalam tanah:

  a) kepadatan purata berpasir:

  saiz besar dan sederhana

  b) tanah liat dengan indeks hasil SayaL= 0.5:

  c) tanah liat dengan indeks hasil SayaL 0

  Rendaman dengan menekan buasir pepejal:

  a) pasir ketumpatan sederhana, besar, sederhana dan kecil

  b) di pasir berdebu

  c) tanah liat silty dengan indeks

  Dalam kes di mana dalam Jadual 6 .20 nilai-nilai Rpecahan, pengangka merujuk kepada pasir, dan penyebutnya merujuk kepada lempung.

  Dalam Jadual 6 dan Jadual 6 .20 .21 kedalaman rendam bahagian bawah timbunan dan kedalaman purata lapisan tanah di kawasan lokasi merancang pemangkasan, katil, inwash 3m diambil daripada paras rupa bumi semula jadi, dan apabila kehidupan pasu, katil, aluvium dari 3 ke 10m - dari tanda bersyarat terletak masing-masing pada 3m atas pemotongan atau 3m di bawah tempat tidur.

  Untuk kedalaman pertengahan rendaman buasir dan buasir buasir dan nilai-nilai pertengahan ketidakstabilan SayaLtanah liat tanah liat yang pentingRdanfiditentukan oleh interpolasi.

  Bagi tanah berpasir padat, ketumpatan yang ditentukan dari bahan penderiaan statik, nilai-nilai dalam Jadual 6. 20 untuk buasir yang tenggelam tanpa penggunaan pembersihan atau telaga pemimpin perlu ditingkatkan sebanyak 100%. Apabila menentukan ketumpatan tanah dari bahan-bahan lain jenis tinjauan kejuruteraan dan ketiadaan data bunyi statik untuk pasir padat, Jadual 6 .20 perlu ditingkatkan sebanyak 60%, tetapi tidak melebihi 20MPa.

  Nilai rintangan reka bentuk Rmengikut Jadual 6.20 dibenarkan untuk digunakan, dengan syarat penembusan longgokan ke dalam tanah yang tidak dapat dibatalkan dan tidak dapat dikalahkan tidak kurang dari 3 m.

  Nilai rintangan reka bentuk Rdi bawah cerucuk bawah yang lebih rendah dengan keratan rentas 0.15x0.15 m atau kurang, digunakan sebagai asas bagi sekatan dalaman bangunan industri satu tingkat, ia dibenarkan meningkat sebanyak 20%.

  Untuk buasir yang disokong disokong oleh ujung bawah pada tanah berpasir yang longgar atau di tanah liat tanah liat dengan indeks hasil SayaL>0.6, kapasiti galas perlu ditentukan oleh keputusan ujian statik buasir.

  Apabila menentukan rintangan tanah yang dikira pada permukaan sisi cerucuk dan buasir fiJahitan tanah hendaklah dilepaskan ke lapisan homogen tidak lebih daripada 2 meter tebal.

  Nilai rintangan reka bentuk tanah berpasir yang padat di permukaan buas fiperlu ditambah sebanyak 30% berbanding nilai yang diberikan dalam Jadual 6 .21.

  Rintangan yang terhitung daripada loam berpasir dan loam dengan pekali keliangan e<0.5 dan tanah liat dengan pekali keliangane<0.6 perlu ditingkatkan sebanyak 15% berbanding nilai yang diberikan dalam Jadual 6 .21 untuk sebarang nilai indeks hasil.

  Untuk terus memuat turun, anda perlu mengumpul imej:

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  9 + 1 =